Le lelei ma le le lelei o pamu insulin mo le maʻisuka

E iloa lelei o le taui o le maʻisuka e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe ma le alualu i luma o faʻafitauli o le maʻisuka (mata, fatuga, ma isi). I le tele o tamaiti ma tamaiti matutua o loʻo maua i le maʻisuka, o le faʻaaogaina o le tui o le insulin e faʻatasi ma le faʻaitiitia ma le faʻamautinoaina o le kulukose i totonu o le toto, o lona uiga o le faʻaitiitia o le hemoglobin glycated.

Laulau 1. Faʻamanuiaga o le Faʻaaogaina o le Inisalini Pump

O le isi avanoa i pamu insulin faaititia le lamatiaga o le hypoglycemia. I tamaiti, o le hypoglycemia o se faafitauli faifaipea ma ogaoga. A faʻaaogaina le togafitiga o le pamu, o le numera o episodes o le hypoglycemia e faʻaitiitia ai. E mafua ona o le togafitiga faʻamalolo e mafai ai e oe ona faʻatino le inisalini i ni vaega laiti, lea e mafai ai ona sili atu le saʻo o tui inisalini, mo se faʻataʻitaʻiga, mo nai faʻalavelave laiti i tamaiti laiti.

E maua e le fomaʻi ma matua o le tamaititi le avanoa e faʻalelei ai le faʻamautuina o latou talaaga o le pule o le inisalini e tusa ai ma manaʻoga taʻitasi. O le faʻaaogaina o se tala faanatura le tumau e ono faʻaititia ai le numera o faʻasologa o le hypoglycemia i le taimi o le faʻamalositino, ma e mafai foi ona faʻaaoga lelei i le tulaga o gasegase poʻo le maualalo o le glycemia i le aso.

I le faʻaaogaina o le pamu, o le ae faia ai ni nai inisiua. E faigofie ona faʻatatauina o se tamaititi e maua i le maʻisuka e maua le itiiti ifo i le lima inisictions i le aso (tolu injections o insulin puupuu mo taumafa masani ma lua injections o le inisalini lautele i le taeao ma le afiafi) e 1820 inisiua i le tausaga. I le tulaga o le pamu e togafitia ai, pe afai e suia le pusi i aso uma e 3, o lenei fuainumera e faaitiitia i le 120 fomaʻi tui i le tausaga. E mafai ona sili atu ona taua lenei mea mo tamaiti laiti ona o le fefefe i inisiua.

A faʻaaogaina se pamu, e sili atu ona faigofie le faʻatinoina o le inisalini. Ina ia folasia le fuainumera o le inisalini, ua lava lea e faamautu ai le aofaiga o le inisalini e faia ma ulufale i ai e ala i le uomiina o se faamau. E leai se manaʻoga mo sauniuniga faaopoopo o le iniseti sitepu, lea e mafai ona aʻafia ma le faʻavauvau, aemaise lava pe afai e tatau ona faʻauluina le inisalini i fafo atu o le fale. O le faʻaaogaina o le vaega o le faʻafoega i nisi o pamu faʻataʻitaʻiga o le a mafai ai ona e tuiina le inisalini ma le manino i isi, ma e leai se tasi na te iloa o loʻo maua oe poo lau tama i le maʻisuka.

O le tele o tamaiti laiti e manaʻomia e le gata o sina inumaga o le inisalini, ae o se laʻititi laʻititi foi i le suia o lenei fualaau. Mo se faataitaiga, pe afai o le tasi iunite o inisalini mo sina taimi o le taeao, ma 1.5 - tele. Tele tele se laasaga o le inisalini (0.5 IU poʻo le sili atu) e mafai ona fesoasoani i le tele o fesuiaiga i le kulukose o le toto i le gasologa o le aso. O nisi taimi o matua o tamaiti laiti e faaitiitia le inisalini ina ia maua ai se maualalo maualalo ina ia maua ai se laasaga itiiti o le pulega o le insulin.

O lenei mea e mafai ona tupu i ni mea sese matuia i le sauniuni ma le faʻaaogaina o le insulin. O nisi o pamu faʻaonaponei faʻaonaponei e faʻatagaina ai le inisalini e faʻatautaia ma le sao atoatoa o le 0.01 U, lea e faamautinoa ai le sao atoatoa ma le faigofie o le filifiliga o fua e maua ai le lelei o le kulukose o le toto. E le gata i lea, i le tulaga o le le fiafia i tamaiti laiti, o le aofaʻi atoa o le inisalini e mafai ona vaevaeina i ni nai togi.

O se pamu faʻaonaponei e mafai ona aʻafia le 50 taimi e le maua ai le insulin nai lo le peni.

O se tasi o faafitauli pe a faʻaaoga peni tui poʻo tui - O se aafiaga ese lenei mai le faʻaofiina o le inisalini. O le mea lea, e tusa lava pe tutusa le inisalini ma gaʻo vailaʻau e ave, e mafai ona ese le kulukose o le toto. E mafua lenei mea ona o le tele o mafuaʻaga, e aʻafia ai le le tutusa le gaioiga o le inisalini pe a faʻatonutonuina i nofoaga eseese.

Pe a faʻaaogaina se pamu, e tui le inisalini i le nofoaga e tasi mo ni nai aso, o lona uiga e sili atu le laiga. O le mea ua taʻua o le fesuisuiai o le gaioiga (o le le gaioiga i gaioiga eseese) o iniseti faaopoopo e mafai foi ona avea ma mafuaʻaga o fesuiaiga le talafeagai i le toto kulukose.

O le isi aoga o pamu inisalini e faʻaleleia le soifua manuia.

O matua o tamaiti i luga ole folasia o le insulin i togafitiga e masani ona lipotia se faʻaitiitia o le faʻafitauli o le maʻisuka pe a faʻatusatusa i matua o tamaiti ile faʻateleina o togafitiga insulin.

E le aoga le pamu mo oe! O le iʻuga o le faʻaaogaina o le kapuni o le insulin o le a faalagolago tele i le lelei o lau puleaina o le maʻisuka ma se pamu insulin. O le leai o se malamalama talafeagai i le tulaga o le maʻisuka, o le siakiina o le tagata lava ia, le mafai ona pulea le pamu, iloilo auiliiliga ma faia faaiuga i le suia o fualaau e mafai ona taitai atu ai i le ketoacidosis ma le pa'ū i le toto kulukose ma, o le mea lea, maualuga maualuga o le hemoglobin glycated.

Le lelei o le pamu o le inisalini togafitiga

Afai o nisi mafuaaga, lea o le a tatou iloiloina i lalo, ua le toe ulufale le inisalini i totonu o le tino, o le maualuga o le kulukose o le toto e vave tulaʻi vave ma vave ona tutupu mai ketones (pe a uma le 2-4 itula). Ma pe a ma le 3-5 itula o le tulaga e mafai ona faʻaitiitia le malosi, o le vomiting e aliali mai, lea e manaʻomia ai le vave gaoioi. O le atinaʻeina o le ketoacidosis e mafai ona puipuia pe afai e iloa e tagata e maua i le maʻisuka le auala e amio ai i se tulaga faapitoa (hyperglycemia, foliga o ketones, ma isi mea), ma mulimuli i tulafono mo le puipuia o ketoacidosis.

Laulau 2. Faʻafitauli Faʻaaogaina o le Inisalini Pump

O le mea moni, o se faafitauli taua pe a faʻaaoga togafitiga o le insulin o lona tau. O le tau o le faʻamalositino faʻamalositino e sili atu ona maualuga atu nai lo togafitiga masani ile inisalini. O tau o le a manaʻomia e le gata mo le faʻatauina o le pamu, ae faʻapea foi mo le faʻatauina o mea taumafa mo ia (tanini, seti fofola). Mo le faʻaaogaina o le vaavaaiga umi o le kulukose i le taimi moni, e tatau ona faʻaaoga se masini faʻapitoa, o se mea e faʻaaogaina ma e masani ona faʻaaogaina mo le 6 aso.

I le pamu, o le aʻafiaga o le ketoacidosis e mafai ona sili atu, ae o lona atinaʻe e mafai ona puipuia pe afai o tagata e maua i le maʻisuka mulimuli i tulafono faʻavae mo le puipuia o ketoacidosis.

O le le lava o le atinaʻe o le gaʻo e mafai ona avea ma faʻafitauli pe a faʻaaoga pamu, aemaise i tamaiti laiti. Mo le faʻaofiina o se pusi, o le nila e tatau ona lapoa nai lo le tuiina o togafitiga masani ile inisalini. O le le lava o le mafiafia o le gaʻo o le gaʻo e mafai ona oʻo atu i le punou o pusi ma le aʻafiaga o le atinaʻe o le ketoacidosis. O le faʻaitiitia o le lamatiaga o le taifau, o loʻo faʻaaogaina ai le kulutoso e faʻapipiʻi ai se pusa, pe a sili atu le lelei o le gaʻo o loʻo gaosia nai lo le manava. E faʻaaogaina foi pepeti leflon, lea e faʻapipiʻiina i le maualuga, poʻo le aʻa uʻamea, lea e puipuia ai le punou o le pusi.

I nisi tagata, e mafai ona tupu mai siama i le nofoaga o le pusi. E tele taimi e matauina ai lenei mea i se suiga le talafeagai o le faʻaogaina o le tino, le lava o le tumama poʻo le faʻaleagaina o faʻamaʻi pipisi (furunculosis, ma isi). I le tulaga o le suppuration poʻo le mumū i le nofoaga o le faʻapipiʻiina o le pusi, e mafai ona faʻaaogaina isi auala faaopoopo. O nisi tagata e ono maua le lipodystrophy i luga o le saite o le pusi.

Ina ia taofia le atinaʻeina o le lipodystrophy, e tatau ona suia i taimi uma le nofoaga o le faʻaofiina o faʻasolosolo mea e faʻaaoga, e pei ona faia i togafitiga masani ile inisalini. E le gata i lea, o le paʻu o tamaiti laiti e mafai ona matua nofouta i mea faʻapipiʻi e faʻaaogaina mo le faʻaogaina o le pusi, i lenei tulaga, e mafai ona e filifilia se isi ituaiga o mea e faʻaaogaina poʻo le faʻaaogaina o mea faʻapipiʻi faaopoopo.

O se tasi o mafuaʻaga mo le solia o le inisalini i le tino atonu o le faʻamalamalamaga (suiga o le fale) o le inisalini.

E masani lava ona tupu i le faʻalauteleina o le faʻaogaina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina poʻo le solia o tulaga o le teuina o inisalini, pe afai o le pamu poʻo le faʻaogaina o masini ua faʻaalia i le maualuga ma le maualalo o le vevela. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taumalulu, o le paipa o le faʻaogaina o mea e mafai ona alu ese mai lalo o lavalava ma o le inisalini e maua ai, i le taumafanafana i lalo o le aafiaga o le susulu o le la, o le inisalini i totonu o le tane poʻo le paʻu e mafai ona vevela ma faʻamaʻi.

I.I. Tamamatua, V.A. Peterkova, T.L. Kuraeva D.N. Laptev

Tuua Lau Faamatalaga