O le a le afaina o le pancreas: mafuaʻaga, faailoilo, auala ma pe faapefea ona aveese

Faʻaliliu mai le igoa Eleni anamua o le pancreas ("pancreas") o lona uiga o "meaʻai uma." E tele sona sao i le faʻamautinoaina o le faʻalaumalieina, faʻasolosolo ai le malosi o le malosi gaosi ma isi mea taua, ma o le mumū o le pancreas o se maʻi sili ona matautia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e fesoasoani faʻamalosi papacreatic e faʻamaonia ai le puipuiga, gaʻo ma gaʻo i totonu o le manava. Ma o le inisalini ma le glucagon (hormones synthesized by gland) e aofia ai i le faʻatonutonuga o le maualuga o kulukose o le toto.

O le mumu o le pancreatic e taʻua o le pancreatite. O le pancreatitis e mafai ona i ai se foliga laititi ma faʻavavevave vave ma vave, e pei foi o taimi masani ma se ala lelava ma le umi ma o se mea e tupu i taimi taʻitasi.

Pancreatitis ma mafua ai le mumu o le pancreatic

O le tele o itu e mafai ona mafua ai le pancreatitis. O autu autu e:

  • - faʻamaʻi o le gallstone ma le tele o le ava malosi - e maua ai le 98% o mafuaʻaga uma o pancreatitis,
  • - leodenitis, ma le maʻi ulutala duodenal,
  • - taotoga o le manava ma le biliary tract,
  • - manuʻa poʻo manuʻa o le manava,
  • - endoscopic retrograde cholangiopancreatory,
  • - le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi, mo se faʻataʻitaʻiga, estrogens, sulfonamides, antibiotic, furosemide,
  • - faʻamaʻi pipisi - mumps, ituaiga o le hepatitis V ma le C, ma isi,
  • - o le i ai o parasite (ascariasis),
  • - o le tino, vavalalata o le gasegase ma isi faʻalavelave,
  • - fesuiaiga i le faʻasalaga faʻasolosolo ma le faʻafitauli o le tino,
  • - fomaʻi vascular,
  • - faʻasologa o le genetic (pancreatiti o le faʻatoʻateleina).

E mafai ona maitauina o faʻamaoniga ma faʻaaliga o le maʻi pancreatitis i le 30% e le o faʻamautuina.

O le a le mafuaʻaga o le mumū o le pancreas

E masani lava, o le pancreas e faʻamaonia le muaʻi vailaau o enzymes i se faiga e le faʻaaoga. Latou te pasi atu i luga o le pacreatic duct ma o le taatele o le talo i totonu o le duodenum, ma o iina o loʻo faʻaaogaina ai.

I lalo o le faatosinaga o mea eseese (mo se faataitaiga, ma le fesuiaiga e ala i le maa), o le faateleina o le mamafa i le au o le gland e tupu, o se taunuuga, o le tafe o lana pule faitalia ua faaleagaina ma o le enzymes ua amata ona faatoa amataina. O se taunuuga, nai lo le auai i le galoina o meaai, ua amataina e le enzymes le faagasologa o le faʻaogaina o le pancreas lava ia. O loʻo i ai le mumū matuia, pancreatitis, ma le togafitiga o pancreatitis ma fualaau oona o le a manaomia pe a faʻamaʻaina le maʻi.

Afai o le pancreatitis o loʻo i totonu o se foliga masani, ona fai lea o se sui faifaipea o le tino o le tino o le tino ma le taula. O le galuega o le exocrine o le gland (manava o le enzyme) e faʻavaivaia, ma le le lava o le endocrine (faʻapitoa o hormones, e aofia ai le inisalini) e atiina ae.

Faʻailoga muamua

O le afaina o le pancreas i tamaiti e sili ona matautia, e ui lava e atiina ae i totonu ia i latou e le itiiti ifo nai lo tagata matutua ma e masani ona tutusa ia faailoga.

E masani lava, o le pancreatitis i le tamaitiiti e mafai ona amata i taimi o suiga, faʻapea foi ma nisi suiga, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taumafataga (faʻaofiina o mea faʻapitoa poʻo mea faʻafefeteina). O isi mafuaʻaga o le pancreatitis o le tamaitiiti e mafai ona fai, tui puipui, uluaʻi laasaga o le asiasi atu i se aʻoga aoga poʻo le aʻoga, ma le vaitaimi o le talavou.

Faʻailoga masani o faʻamaʻi pipisi:

  1. Fefe.
  2. Faʻapenaina o le paʻu.
  3. Naʻo ma vili, lea e naʻo le toilalo le tumau e sau.
  4. O le tiga tele i le hypochondrium o le natura fusi.
  5. Sweating, vaivaiga, faʻavauvau.
  6. O se lagona o le feteenai i le puipui pito i luma.

Muamua ma autu autu o tiga. O le tele o faailo e le o iloa mo se taimi umi, ma le tele o le faʻavaeina o enzymes, lea e oʻo atu ai i le fulafula o le tino o le okeni.

O se meaola mumū e faʻapupulaina le tele i le voluma, fesoasoani e tali vave pe faapefea ona malamalama o le pancreas e tiga, o se pusa mataʻutia o mea faʻafesoʻotaʻi ua faia. O lenei, faatasi ai ma le fua o le tele o fiva namu e ala i le ulu o le pancreas, mafua ai foliga vaaia o le ogaoga o tiga, lea o loʻo tupu pea.

Afai e te alu i se tulaga patino o le tino, ona ono faʻaitiitia lea o le tiga malosi o le fusi. O le tele lava o taimi e tupu ai lenei mea pe a nofo le tagata maʻi ma lona tino e pei ona sisi i luma.

O le taimi umi e masani ona o faatasi ma le faateleina o le vevela lautele o le tino, lea e auai foi isi faailoga o pancreatitis. O le vevela o le tino e tulaʻi ona o le taumafaina o mea leaga e maua mai i le tele o sela. O le tui o le tino e tau atu i le atinaʻeina o le vomiting tiga, ae o osofaiga e le aumaia ai le toomaga. O nei faailoga e iloagofie ai le pancreatitis mai faʻamaʻi pipisi o isi gaʻo o le gastrointestinal tract.

O ia ituaiga faʻamaoniga e masani ona faʻaalia ai o le tino pancreatitis e atiina ae, ae naʻo se fomaʻi e mafai ona faia faaiuga faaiu. Afai, pe a uma le asiasiga muamua i le falemaʻi, o loʻo i ai faailoga o le malaise, ma toe taumafai e togafitiga togafitiga, o loʻo taʻu mai ai se faʻamaʻi faʻavaivai, atonu i totonu o le gaioiga mamafa.

Totoina o meaʻai i le iniseti atonu o se faʻamaoniga o pancreatitis. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o enzymes e aafia i le gaogao o meaʻai e le aʻafia i totonu o le moli o le intestinal, o se taunuuga, afaina ma le totoina toto, ma pe a mavae ni nai itula o le maʻi manava amata.

O nisi taimi e amata uma lava i foliga vaaia o tiga "i lalo o le manava" e tupu i le lua itula talu ona 'ai. E le maua e tagata maʻi lo latou tuinanau, vevela ma le tiga o le ulu, o le a manaʻomia ni faʻaulu. O nei faʻamaoniga e taʻu mai ai suiga fou ua amata i le pancreas.

I le pancreatitis e le masani ai, o se maʻi oona e tupu mo se taimi umi lava, ma mafua ai ona pa'ū lemu ma le tumau pea le mamafa, ma ua tupu ai foi le le atoatoa o le vaitama, talu mai le faʻaitiitia o le faʻamamaina o vitamini. E le gata i lea, o faʻamaoniga o le le lava o vitamini gaʻo-soluble e sili atu le vave nai lo faailoga o le le lava o kulimi vitamin e tutusa ma vitamini suamalie. O lea la, o fualaau oona i togafitiga e filifilia e faavae i luga o nei manatu.

Afai o le a amata faʻapitoa pe faʻaalia pea faailoga o pancreatitis, ona tatau lea ona e alu i le falemaʻi, ae le o le mafaufau. Na o se suʻesuʻega taimi talafeagai o le a fesoasoani e malamalama i le mafuaʻaga o le faʻamaʻi ma faʻamaonia ai togafitiga talafeagai.

Pancreatitis Treatment

O se tagata gasegase i le pancreatitis e tatau ona faʻamaʻi ile falemaʻi i itula muamua talu mai le amataga o le faamai, talu mai le amataga o le togafitiga o le a mafai ai ona afaina i le vave amata.

I le tolu muamua i le fa aso, e tatau ona e vaʻaia le mafiafia o le moe malolo, matelaina, inu suavai alkaline (vai oona, vai inu vai), tuu se aisa i lou manava. Afai e mataʻituina le faanunumi faifaipea, ona faʻapenaina lea o mea o loʻo i totonu o le manava e ala i se suʻega, ona faʻaaogaina ai lea o vai inu vai inu ma talafeagai ai togafitiga.

Ma le isi, o fualaau ma vailaau e ave e faatonutonuina ai le gaioiga gaosia, faapea foi ma le enzyme ma fualaau oona. Faʻaaoga pea fualaau faʻasaina ma vailaʻau vispasmodic ma pulu.

Ina ia faʻaitiitia le faʻavaeina o enzymes e faʻaleleia atili ai le faʻaogaina o le inflammatory process, trasilol, contracal or gordox ua faatonuina. Faʻasalaga tiga, fualaau faasaina ma vailaʻau e faʻaaogaina i nisi taimi e faʻaitiitia ai pe faʻaititia le aofaʻi o le kulimi hydrochloric i totonu o le manava. Ina ia taofia le atinaʻeina o se faʻamaʻi lona lua, e togafitia i latou i vailaʻau malolosi. O nisi taimi, e faia se faʻalavelave faʻafuaseʻi e faʻaola ai le ola o le tagata maʻi.

Taiga faʻaleaganuʻu mo le tino pancreatite

I le gasegase o le faʻamaʻi pipisi, e taua le tuʻuina atu o le malologa. Ina ia faia lenei mea, faʻaitiitia pe faʻamaʻu atoa le taumafataga mo sina taimi. Seiloga e alu ese le mumū, e mafai ona suia meaʻai masani i le afaina o le suavai, ma o le a faʻaitiitia ai faʻafitauli o le faʻalavelave o le pancreatic.

Ina ia faʻaitiitia le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, o nisi taimi latou te togafitia ai togafitiga, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a tatau ai ona aveese maʻa e poloka ai le alaleni e faʻafesoʻotaʻi ai le pancreas, gall sladder ma duodenum.

I le pancreatitis e masani ai, e tusa lava pe leai ni faʻavavega, e mafai e tagata gasegase ona pagatia le tiga, le mausali, leisa, o nisi taimi o le galala o le gaʻo o loʻo ati aʻe, ona tele ai lea o lapisi o foliga o le "suauu", e le lelei le fufuluina i le vai. I le taimi masani o le faʻamaʻi, o le tino paʻu o le tino e faʻaumatia vave i le taimi.

Faʻasologa faʻapitoa mo le pancreatitis

E leai se fofo atoatoa mo se faʻamaʻi, e leai se vailaʻau faʻavaomalo, ma o le galuega autu a fomaʻi o le puipuia lea o le faʻaumatiaga o gland. O togafitiga o togafitiga e aofia ai le faʻafefe o caffeine ma le ava malosi, taumafa i meaʻai mama maualalo, ave o enzymes ma vitamini, ma le togafitia o le maʻisuka, pe afai ei ai.

Pancreatitis taumafa

E tatau ona faʻapulaʻa le aofaʻi o le pata, ma le falaoamata e tatau ona kuka i totonu o le vai. E taua tele le aveeseina o gaʻo susu ma soupeti, meaʻai, pulou, marinades, legumes, kāpeti paʻepaʻe, kālati ma aniani, pies, keke, sweets, kofe ma vai inu mai le taumafataga. E aoga tele le faʻaaogaina o le siʻomaga ma meaʻai mai ai.

Tuua Lau Faamatalaga