Maʻisuka ma mea uma e uiga i ai

I le tulaga o le maʻisuka, o se tagata i nisi taimi e faʻaleagaina ai le soifua maloloina, ua faʻaalia se maʻi pipisi o le maʻisuka (ICD code - 10). E iai le faʻafitauli, e fai ma tulafono, ona o le sese o le maʻi. O le mafuaaga atonu e le o tausisia e ia mea taua faapitoa ma e le mulimuli i tofiga o se tagata tomai faapitoa. E 10.5 - O le numera ICD 10 o le vae o le maʻisuka o se faʻamaʻi matautia lava lea e mafua ai le necrosis (gangrene).

Mafuaaga mo aʻoga

O le mea muamua, o le vae o le maʻisuka, ICD code 10 o le E 10.5, e foliga mai ona o le le amanaiaina o tulafono faʻatulafonoina e le tagata maʻi. Afai e le mafai e le tagata gasegase ona mataʻituina lona soifua maloloina, e ai ma le le lelei, e le taliaina togafitiga. O sea uiga faaalia i le soifua maloloina o se tagata e mafai ona oo atu ai i se faaiuga faanoanoa.

O le isi mea e faʻamalosia ai le maʻi pipisi o le maʻisuka (ICD 10 E10.5) ua mavae atu faʻamaʻi ma manua. E le gata i lea, o le tele lava e faalagolago i vailaau lava ia, i luga o lona uiga ma pe faapefea ona saʻo le fua o le fualaau faasaina. Ona o mea uma o loʻo taʻua i luga o loʻo maua ai faʻamaʻi o le maʻisuka vae - o togafitiga o vaʻa pito i lalo. O le tele o lamatiaga o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Mo faʻamaʻi o le vae o le maʻisuka, o le faaleagaina o le tino i luga o vae o uiga lelei ia. A oʻo ina afaina o latou afaina, ona o le taunuuga o loʻo i ai se malosi tele, lea e mafai ona tupu i le gangrene o le maʻisuka, e tusa ai ma le ICD 10, o le numera o le E 10-14 ma le lona fa o le aofaʻi o le 5.

O se tasi o mafuaʻaga o le faʻamaʻi e mafai ona avea ma neuropathy o le maʻisuka - o se soliga i totonu o vaʻa pito i lalo, lea e faigata i siama siama.

Faiga o le maʻi

I lenei itu, i le amataga o le 90s, na faia ai le uluai fonotaga a le International Symposium, lea na faapaiaina i le na o le iloiloina o faafitauli o le vae o le maʻisuka. I le faaiuga, na faʻatuina se faʻavasegaga o le faʻamaʻi ma o ona tulaga alualu i luma ua iloa.

E i ai ituaiga o faʻamaʻi:

  • Neuropathic - e oʻo atu ai i le faʻalavelaveina o le tino. E aliali mai e pei o le fulafula, uluaʻi, faʻaumatia o mea faʻapitoa.
  • Ischemic - o le taunuuga o faʻaaliga atherosclerotic, ona o le tafe toto i pito pito i lalo o loʻo faʻalavelaveina.
  • Neuroischemic, sili atu ona lauiloa o le fefiloi. O lenei fomu e aofia ai faailoga o ituaiga muamua e lua.

A e faʻamaonia se tasi o faʻamaʻi, e le tatau ona e mafaufau ia te oe lava ia ma faʻaaogaina togafitiga masani. E pei ona faʻataʻitaʻiga, o ia auala e le aoga ma i nisi tulaga e mafai ona avea o se tagata faʻanatinati o le atinaʻe o faʻamaʻi.

E tele taimi e maua ai le maʻisuka e iai se neuropathic, o se mea e itiiti ifo ona masani - neuroischemic. I tulaga e le masani ai, e tupu mai se foliga o le siama. O le mea lea, ao lei amataina togafitiga, e tatau i se fomaʻi ona fuafua le fomaʻi o le maʻi ma, i luga o le faavae o lenei mea, faʻaauau togafitiga.

Aisea e tupu ai faʻafitauli?

I le taimi o le solia o le maʻisuka o le maʻisuka foot (ICD - 10 E 10.5), o se oso i le toto suka, e tupu tele lenei mea, aemaise lava pe a faʻapea e tumau pea se suiga tele mo se taimi umi. O maualuga maualuga o le suka e aʻafia ai aʻa ma toto toto. Muamua, o loʻo afaina ai ulu, latou te faasolosolo lava ona feoti, pe a mavae le faʻamaʻi e afaina ai vaa tetele. O nei mea uma e aafia ai le toto toto. Talu ai ona o lenei mea, o le toe faʻaleleia na tupu, lea eo mai faatasi ma le necrosis tissues.

O le tulaga ua faateteleina e le mea moni e faapea o le vae o se vaega malosi o le tino, e masani lava i le lafo, e masani lava ona aafia i le atuatuvale. O lenei vaega o le tino o le tagata e masani lava ona manuʻa. O se lamatiaga tele i le atiaʻeina o le faʻamaʻi o loʻo faʻapipiʻiina i seevae, vaʻaiti, nofoa faʻamafanafana, poʻo seevae e faia mai filo fiu.

O nisi taimi atonu e le matauina e tagata tagata laiti laiti, tipi, mao, abrasions, ootia ma e oo lava i se malie, o nei mea uma ei ai lona aoga aoga i le faateleina o liona, talu ai ona o le le lava o le toto, o le puipuiga i totonu o vaega ua faaleagaina e le aoga. O le taunuuga o ia aafiaga e faʻaalia i le umi o le le faʻamalolo o manuʻa, ma le faʻamaʻi pipisi, o le tele o le maivi, lea e mafai ona matua faigata lava ona faʻaumatia e aunoa ma ni aʻafiaga, sei vagana ai togafitiga i le taimi muamua.

Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi o le maʻisuka, e seasea ona mafai ona faʻaaogaina atoatoa le faʻamaʻi, o le mea lea, i le avea ai o se tulafono, o le a avea ma taimi masani. Ona o lenei mea, e manaʻomia le tagata maʻi e mulimuli i se meaʻai, faʻamautinoa lava le usitaia o faʻamatalaga ma mea uma o le a fautuaina e le fomai. Afai ei ai ni ou faafitauli, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi vave le falemaʻi.

Neuropathic

O ituaiga taʻitasi o le faʻamaʻi e faʻaalia i faʻamaoniga taʻitasi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le neuropathic e faʻaalia i le faʻaitiitia o le lagona o le vae, o le faʻavaeina o sana i luga o latou ma le faʻaleagaina. I luga o le fesuiaiga i se tulaga ogaoga i le eria o loʻo i ai le sana, o loʻo maua ai le maʻi o le maʻi, o loʻo faʻaalia i foliga taʻitasi.

Taʻo faʻamaʻi (ICD-10 code: E10.5, E11.5)

O le fuafuaga o togafitiga faafomaʻi e aofia ai le vevela tele o toto toto i le suʻesuʻeina o le fossa, le abdominal aorta, femoral and popliteal neurovascular bundle, o se aafiaga mataʻituina o le tino o le suilapalapa, vae i lalo, ma faʻasaʻo ai le faʻamaʻiina o le vaega o le faʻalavelave faʻalavelave.

O togafitiga o le faʻamalosi o le faʻasologa o le faasologa o vaega o le faʻaaogaina o le faʻaauau pea ona alu ese mai le ogatotonu o vaega i le itu. I le amataga o le togafitiga, o le gaioiga e faia i le itulagi o le fassara o le laina ma le vaʻaea o le vaega pito i lalo, o loʻo tuʻuina i le itulagi o le inguinal fold and popliteal fossa. Aʻo faʻaumatia le lima o le hemodynamic i le vaega o loʻo aʻafia, o loʻo iai se vaʻaia i itu lautele, tuusao i le nofoaga o le liona. O lenei faasologa o gaioiga e talafeagai e puipuia ai le atinaʻeina o le gasegase syndrome i itulagi o le tino ma le maua o toto maualalo.

Taimi masani o le faʻafefe o togafitiga o togafitiga i le togafitiga o le maʻi o le maʻisuka

O le a le vae o le maʻisuka: ICD-10 numera, faʻavasegaga, mafuaʻaga ma auala togafitiga

O se tasi o faʻafitauli sili ona ogaoga o le maʻisuka o le maʻisuka vae syndrome.

I se tagata maʻi e le tausisia le meaʻai faʻatulagaina, e le lelei le siakiina o le suka toto, i le tulaga o le faʻasalaga (e masani lava 15-20 tausaga talu ona faʻamaonia le faʻamaʻi), o se faʻalavelave o le a faʻaalia i se tasi ituaiga po o se isi.

ICD 10 vae o le maʻisuka o se faʻalavelave faigata, e masani ona taʻitaʻia ai le gangrene (noncrosis tissues).

Faʻafitauli o le maʻisuka

E masani lava, o faʻafitauli o le maʻisuka e tupu ona o le sese o le maʻi. Afai na te le amanaiaina togafitiga, ua le amanaiaina ia fautuaga faafomaʻi, e le vaavaaia ana meaai, e le o le insulin i le taimi, e tusa lava po o le a le ituaiga o faamaʻi e mautinoa lava o le a amata ona afaina.

E tele taimi e mafai ona ogaoga ai aʻafiaga, ma i le tele o tulaga, e le faʻateʻaina se taunuʻuga leaga. O faʻalavelave e mafai ona mafua mai i faʻamaʻi faʻamaʻi, manua, le sese o le inisalini, poʻo le faʻaaogaina o fualaau oona (poʻo lalo ifo).

O se tasi o faʻafitauli sili ona ogaoga o le maʻisuka o:

  1. lactic acidosis - solia o le siosiomaga oona i totonu o le tino ona o le faaputuputuina o le tele o meaola lakapi,
  2. ketoacidosis - o se faʻaopoopoga o le numera o tino o le ketone i le toto ona o le le lava o le insulin,
  3. hypoglycemic coma - o le taunuuga o se paʻu mataʻutia i le kulūkose,
  4. fomaʻi o le hyperosmola - o le taunuuga o le maualuga o le maualuga o le suka,
  5. diabetic foot syndrome - na mafua mai i vascular pathologies i pito pito i lalo,
  6. retinopathy - o se taunuuga o soliga i totonu o mata mata,
  7. encephalopathy - faʻaleagaina o le faiʻai ona o le faʻaleagaina o vaʻa toto,
  8. neuropathy - faʻaleagaina o aʻafiaga o gaioiga ona o le leai o se tino o le sosolo o le okesene,
  9. faʻamaʻi - faʻaaliga faʻaalia e mafua mai i faʻafitauli o le gasegase i le tino paʻu.

I le 90% o mataupu, o le maʻisuka foot syndrome e aʻafia ai na gasegase o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2.

O le a le diabetic foot syndrome?

O lenei ituaiga o togafitiga e aʻafia ai fusi o vae. O faiga le lelei i totonu o ia mea eo mai faatasi ma se faʻaopoopoga mamafa, o se taunuuga e mafua ai le atinaʻe o le gangrene.

Atinaʻeina o vae vae

O mafuaʻaga o ia faʻaaliga e mafai ona maua i le maʻisuka neuropathy, faʻalavelave i totonu o vaʻa pito i lalo, faʻateleina i siama siama.

O le uluai International Symposium, na faia i le 1991 ma tuuto atu i le syndrome o le maʻisukavae vaevaega, na atiina ae ai se faavasegaga lea na amata ona iloagofie ai ituaiga o le faamai e le tele o mea faatupu faalavelave.

O mamanu nei e iloga:

  • neuropathic form - faʻaalia o ia lava i le tulaga o le faʻanofo, fulafula, faʻaleagaina o mea faʻapitoa, lea o se taunuuga o faʻalavelave i le gaioiga o le tino. O nei faʻafitauli e mafua mai i le faʻaitiitia o le faʻatinoga o aʻafiaga o le nasu i vaega o pito i lalo,
  • foliga faʻapitoa - o se taunuuga o faʻaaliga atherosclerotic, lea e faʻalavelave ai le toto i pito pito i lalo,
  • neuroischemic (pe fefiloi) - maua ni faailoga o ituaiga uma e lua.

Aua e te faia togafiti ma togafitiga ma isi metotia. I le tele o tulaga, latou te le aoga ma na o le faʻaleagaina ai o maʻi!

O le tele lava o taimi, o maʻi e maua i le maʻisuka latou te faʻaalia faailoga o se neuropathic forms. O le isi itu e masani ona faʻafefiloi. Ole ituaiga ole mea o le maʻisuka vae e foliga mai e le masani ona tupu. Togafitiga e faʻavae i luga o se faʻataʻitaʻiga e faʻavae i luga o le ituaiga (fomu) o togafitiga.

O mafuaaga mo le atinaʻeina o faʻafitauli

O le maʻi suka i le laasaga o le taupulepulega o loʻo faʻaalia i suiga tetele i le maualuga o le suka i totonu o le toto, poʻo le mea moni o se tulaga maualuga o ona mea i totonu o le toto e tumau mo se taimi umi. E afaina tele ai neura ma vaʻa toto.

O le ulu o le microvasculature e amata ona oti, ma faasolosolo malie lava ona maua ai ni vaa tetele.

O le le lelei o le innervation ma le toto na mafua ai le le lava o le gaʻo i totonu o masini. O le mea lea, o laasaga e le afaina ai e aofia ai le necrosis tissues. O le faafitauli e faigata i le mea moni e faapea o le vae, o se tasi o vaega e sili ona malosi o le tino, e masani lava ona feagai ma le atuatuvale, ma, e masani lava, o manua laiti.

E tele, malulu, seevae seevae poʻo seevae e faia mai mea faʻaaogā faʻasolosolo i nisi taimi e faʻatupulaʻia ai le aʻafiaga o le maʻi!

O le tagata, ona o le faʻaititia o le innervation (popole le popole), atonu e le gauai atu i mea laiti faʻaleagaina (vaʻavaʻa, tipi, maoaʻi, o le paʻu, abrasions, malie), lea e mafua ai le faateleina o leona, talu ai ona o le le lava o le toto i totonu o tamai vaa o le puipuiga o le tino i nei eria e le aoga.

O se taunuuga, o lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni e le o faʻamaloloina manuʻa mo se taimi uumi, ma afai e afaina, latou te ola i le tele o maʻi pipili, lea e mafai ona faʻamalolo e aunoa ma ni aʻafiaga matuia pe afai na maua i le taimi muamua.

O se faʻafitauli e pei o le maʻisuka vae e seasea lava faʻamaʻapeʻapeina ma e masani lava ona oʻo i le vaega o faʻamaʻi masani.

O le mea lea, ua fautuaina le tagata maʻi e mataʻituina lelei o ia lava, ia mulimulitai i meaʻai faʻatau ma isi togafitiga faafomaʻi, ma afai ei ai ni faʻalavelave masalomia, faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi.

O ituaiga taʻitasi o loʻo faʻaalia i ona lava faʻaʻailoga. Aemaise lava:

  • neuropathic form faamaualalo o vae lagona, o latou faaletonu o foliga vaaia, o foliga vaaia o sana, fofo o le hyperkeratosis o loʻo matauina. I taimi mulimuli ane, o maʻi papaʻi e aliali mai i luga o le saite o sana, ma fai lamolemole,
  • foliga faʻapitoa e tupu e aunoa ma le faʻaalia mai o saito ma mea faʻaleagaina, o le lagona o le paʻu e le faʻaitiitia, ae i le taimi lava e tasi e vaivai le pulupulu i le vaega o vae ma e le o lagonaina. E paʻu le paʻu, e maalili. Maʻa maʻi. O a latou fomu e leai ni faʻamatalaga manino, o latou pito e masani ona le mafaamatalaina,
  • afifi fefiloi oi latou uma ma isi faʻaaliga o uiga ia.

O tagata faapitoa e iloa le ono tikeri (tulaga) o le faʻamaʻi:

  1. vaevaega vae. E leai se maʻi maʻi
  2. o le faʻaalia o le uluaʻi maʻi ulia,
  3. faʻalauteleina o maʻi pipili, e fesootaʻi ai ma aʻafiaga ole tino ma le tendon,
  4. maʻi pipili e loloto naua latou te aafia ai le ponaivi o mea,
  5. o le amataga o le garegrene faatapulaaina,
  6. gangrene e tele.

I uluaʻi mataupu o faʻalavelave i le vaega o vae, faʻatasi ai ma le faʻaalia o se lagona o "goosebumps" e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O faʻamatalaga muamua ia o se faʻafitauli faʻapitoa!

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O le suʻesuʻega ua faia i luga o le faʻavae o se talaʻaga faafomaʻi, suʻesuʻega faʻapitoa o le tagata maʻi ma iuga o se suʻega suʻesuʻega, lea e aofia ai ia suʻesuʻega ma taualumaga e pei:

  • suesuega lautele o le toto
  • suʻesuʻega neuro
  • Faʻaauau o vaʻa toto, e talafeagai mo le suʻesuʻeina o le maualuga o le toto (Ultrasound ultrasound),
  • aganuu toto mo siama
  • angiography (eseʻese-ray, faʻatatau i suʻesuʻega o toto toto),
  • x-ray lautele o vae,
  • biopsy ma suʻesuʻega o mea o totonu ole maʻi.

I le taimi o se suʻega faʻapitoa, vevela o le tino, mamafa, faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma pulupulu. A maeʻa, o le suʻega maeʻaeʻa o lino o loʻo faʻatinoina ma faʻamautinoa le tikeri o lo latou lagona ma le tele o isi faʻaʻailoga. Ina ia iloa le loloto o le faaleagaina o le tino, e mafai e le fomaʻi ona suʻe i le suʻeina ma togafitiga o manua.

E taua le iloa! I le gasologa o taimi, o faafitauli ma le maualuga o le suka e mafai ona oʻo atu ai i le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻaia, paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Na aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻamautuina a latou gaʻo fiafia ...

O le togafitiga e amata i le taui o le maʻisuka ma le faʻamautuina o le aofaʻi o suka i totonu o le toto, ona o le maualuga o le suka ma aofia uma ai aʻafiaga leaga.

I le tulaga aoao, o togafitiga o fomaʻi ma neuropathic e foliga tutusa ma e aofia ai le faʻasaoina o le toto i totonu o vae i togafitiga faʻapitoa poʻo taotoga. I le tulaga o togafitiga, o vailaʻau faʻasaina e faʻataʻitaʻiina, faʻapea foʻi ma vailaʻau faʻasaina e faʻaleleia ai le toto ma faʻasaʻo ai le fulafula.

Taʻi faʻamaʻi faʻamaʻi i togafitiga faʻamaʻi

Faʻatasi ai ma togafitiga faʻapitoa, e mafai ona latou faʻaaogaina le angioplasty transluminal, lea e mafai ai ona toe faʻafoʻi le toto i totonu o toto e aunoa ma le paʻu o le paʻu e ala i le faʻamalosia o le fatu, ma le thrombarterctomy poʻo le vavalalata taotoga.

O le tele o mea e aʻafia ai i togafitiga faʻapitoa ua faia ma se togafitiga agamalū ma togafitiga faʻapitonuʻu o maʻi faʻapipiʻi ma sui faʻamaʻi pipisi. I le tulaga o le neuropathic forms, o tagata tomai faapitoa e gauai faapitoa i le toe faʻaleleia o le innervation i totonu o lala, lea e mafai ona faʻaaogaina ai vailaʻau e faʻaleleia ai le metabolism.

O le tolopoina o togafitiga ma le alu i le fomai o le a taitai atu ai i taunuuga e le mafai ona suia, ma o se taunuuga o lea mea e mafai ona toesea ai se tasi po o vaega uma e lua!

O se tasi o tulaga autu o togafitiga o le maeʻa atoa lea o le ulaula tapaa. O Nicotine e afaina ai le moega o le microvascular, o se taunuuga o le togafiti togafitiga e faʻamoemoe e toe faʻafoʻi ai le toto atonu o le a le aoga pe ono umi foi.

Auala puipui

O tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ua fautuaina ina ia mataʻituina ma le totoʻa a latou maualuga o suka i le toto ma faʻaaogaina le inisalini maualuga e faia e kamupani faʻapitoa faʻamalosi.

E le gata i lea, o le tulaga lelei o seevae ei ai se faatosinaga tele.

O i latou ua maua i le maʻisuka ua sili atu i le 10 pe sili atu tausaga ua mavae, e tatau ona tausia le na o tulaga maualuga, o seevae saoloto e le mafai ai e le paʻu o le vae ona faʻavaivaia, faia ni microcrack ma gau.

O seevae e tatau ona vaʻaia, manava, e mafai ona faia mai mea masani.. E leai se tulaga e tatau ona faatagaina ai tagata e valaʻauina ma faʻatagaina. E ese lava, e taua le taʻua o le tumama o vae. E tatau ona e manatu mamafa i ai, fufulu ou vae i le tele o taimi i le fasimoli tagamea, aloese mai faʻamaʻi pipisi ma manua laiti, abrasions.

O se tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo vaʻaia ma le faaeteete mea uma e pei ona taua i luga, o le a le aafia ai lenei maʻi.

Lisi o mataupu:

E tulaʻi ona o le faʻapulaʻa o le tuʻuina atu o le okesene i le tino poʻo lona maeʻa atoa. O le mea e aʻafia e masani ona mamao ese mai le fatu: o vae o se vaega atoa poʻo se vaega o le toe. Ona o le le lava po o le leai o se okesene, o le faagasologa e le mafai ona suia o le oti i totonu ole tino maliu.

Latou te faaigoaina mafuaaga eseese o le necrosis mai le malulu ogaoga i maʻi le tumau e pei o le maʻisuka. O le thrombosis o le toto e masani ona avea ma "sui faufautua" o le gangrene.

Mate o le maʻi suka

Tusa 1 le maʻisuka malosi

E-10.4 faʻatasi ma faʻafitauli o le neurological

E-10.5 ma le faʻaogaina o le gaioiga lautele

E-10.6 ma le faʻamaʻi

Tusa 2 le maʻisuka malosi

E-11.4 faʻatasi ma faʻafitauli o le neurological

E-11.5 ma le faʻaogaina o le gaioiga lautele

E-11.6 ma le faʻamaʻi

Mate o le maʻi suka - O se faʻalavelave lenei o suiga faʻaanatura ma fesuiaiga i vae e fesoʻotai ma le neuropathy o le maʻisuka, micro ma / poʻo le macroangiopathy, e mafua ai ona atiina ae ni faʻavavega o le necrotic.

Laʻau faʻafefiloi (neuro-ischemic).

Faʻasologa o 0Ua maeʻa le paʻu.

Faʻasologa o 1Maʻila luga

Faʻasologa o 2Ootia loloto e tui ai manoa, ponaivi, sooga

Faʻasologa o 3Osteomyelitis poʻo le toilalo loloto

Faʻasologa o 4Galanrene o loʻo maua

Faʻasologa o 5 Gangrene masani e manaʻomia ai le tele o le tipi.

Faailoga o se vae neuropathic:

Paʻu paʻu, vaega o le hyperkeratosis i nofoaga o le mamafa tele.

Paʻu o le paʻu e le suia.

Eseesega o vae, tamatamailima (vae o Charcot), soogavaevaevae, palatavaevae o vae ma vae.

O le pipiʻi i luga o gaʻo o vae e faʻasaoina i itu uma e lua.

Paʻu le faʻaleagaina o le uluaʻi ulugalii ile tulaga o le mamafa.

E leai ni faʻamatalaga faʻavae.

Faailoga o vae o mea faʻapitoa:

Le lanu o le paʻu o le paʻu poʻo le cyanotic.

O le paʻu e afaina, malulu, o loʻo i ai ni taʻaloga, o le gau o lauulu.

Le faʻaleagaina o vae e le o faʻamaonia pe leai foi.

E le o toesea pe faʻaititia le gaʻo i le gaʻo o vae.

E i ai le muimui i le lalolagi i luga o laʻau tetele.

Acral necrosis ma / poʻo le maʻilala e matua tiga lava.

O loʻo i ai se mea faʻapitoa faʻapitoa e faʻapitoa - faʻasolosolo

lameness, tiga i le malologa.

Faiga Faʻavae SDS

Vaapito i lalo: palpation, auscultation of arteries

Tulaga o le Neurological:tiga, togafiti, vevela, lagona loloto, mafaufauga mai tulivae ma tendon Achilles

Metotia faʻaopoopo suʻesuʻe mo le TAS

suega masani o le toto ma urine

anapogi glycemia ma talaaga o aso taitasi

folasia o le plasma electrolytes

tane. aganuu toto ma le tane. lulu mai se manua

Auala metotia: ECG, x-ray o le vae i le 2 faʻasologa, ultrasound o le pito i lalo o le limo, fuafuaina o le LPI.

O aʻuLe togafitiga ole togafitiga o purulent pathology ma le TAS

Taʻu le utaina: moe, moe i luga o nofoa nofoa faataavalevale, faʻaogaina o tootoo, faʻaaogaina o le lauina o le afa seevae.

II. Faʻataʻitaʻiga o vailaʻau faʻamalositino mo le togafiti faʻamalositino ma le TAS

Aisea e tupu ai le maliu

Mafuaaga o le necrosis e mafai ona avea ma itu i fafo ma totonu ole aafiaga.

  • faʻaleagaina masini i le paʻu, vaʻa toto, faʻamamaga,
  • malosi malosi
  • low temperature - o se taunuuga, o le malulu,
  • maualuga le vevela e tau atu i mu,
  • osofaʻiga faʻamalosi malosi,
  • vailaau faʻamaʻi pipisi.
  • faʻaleagaina o vaʻa toto, e mafua ai le faʻaitiitia o metabolic process in tissues,
  • se suiga i le anotomi o elemene o le faiga o le totoga (vevela o puipui o toto toto, o le faia o paʻu ma se fusipaʻu faifaipea o le lumen ina ia maeʻa uma),
  • maʻi o le maʻisuka, maʻi o Raynaud, maʻi faʻalogo, ma isi,
  • gaʻo meaʻai taumafa.

E le mafai e le toto ona tuʻuina atu le okesene ma mea taua e manaʻomia i fusi i le tele o mea. E faasolosolo lava, o le oti o sela se tasi e faʻagasolo i le faʻaletaisa.

Neuroischemic

Neuroischemic e aofia ai faʻamatalaga o fomu muamua. I vailaau, e ono laasaga o le maʻi o le faʻaleagaina o vae:

  1. Le toesea le tumau o maʻi mama.
  2. Pepa o le Peraimeri.
  3. O se tikeri maualuga pe a afaina le tendon ma le musika.
  4. O le le amanaiaina, i lona i ai, o le ponaivi o le tino e mafatia.
  5. O le amataga o le gangrene.
  6. O le tele gangrene, e aʻafia ai se teritori tele.

Faailoga muamua e iloagofie ai le amataina o le maʻi: le afaina o vae ma se lagona o le sogi i luga o latou maʻi. Afai o loʻo iai na uiga, ia faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

1. Taui o le glycemia:

Inisini gasegase o tagata. O meaola ma le pulega e taʻitasi. Iniseti pupuu: Fomaʻi toto, Humulin R, Faʻavavevave vave. Inumaga le umi: Protafan HM, Humulin N, Insuman basal.

Ituaiga 1 maʻisuka. Malosiaga ogaoga togafitiga insulin. O meaola ma le pulega e taʻitasi. Faamoemoega o togafitiga: anapogi glycemia 5.1 - 6.5 mmol / L, glycemia 2 itula i le maeʻa ai o le 7.6-9.0 mmol / L, HbA1s 6.1-7.5%.

Ituaiga o Gangrene

E lua ituaiga o gangrene ua iloga.

  1. Ava. E atiina ae i le tala o le vave faʻaitiitia o le okesene i totonu o sela. E paʻu le ie, maʻumiʻumi, faʻaititia le tele. Muamua lava, o lenei mafuaʻaga ona o le malepelepe o elemene toto ma le faʻamaopoopoina o aʻafiaga. I fafo, e foliga mai o loo tumau pea le mummified. O galuega a se limatusi po o se vae ua matua leiloloa. Ua mou atu le lagona o le paʻu. O le tagata maʻi e faʻaauau pea le tiga i le vaega ua manua, faʻapipiʻi i le nofoaga o le gangrene formation. O le maliu o le tino e faasolosolo lava ina salalau i luga o le vae. O le paʻu o le itu talatala e afaina. O loʻo i ai le teenaina o mea ua oti. O le taatele o le gangrene matutu o le toe (tamatamailima).

E tasi le ituaiga o gangrene e malogo

O le susu susu o le gangrene gas. O lenei pepa sa masani ona maua i luga o le malae, pe a oʻo mai se maʻi anaerobic (mai le eleele poʻo le pefu) i manua le faʻamalolo o fitafita. Na vave ona salalau le faʻamaʻi, e aunoa ma se fesoasoani - togafitiga e ala i le vave gaosia - o le maʻi e le umi ona ola.

ICD 10 (Faʻavasegaina Faʻavaomalo o faʻamaʻi o le 10th Revision) o loʻo faʻamatalaina uma faʻamaʻi pipisi tagata. O loʻo iai i le ICD 10 se parakalafa i luga o le necrosis, faʻatasi ai ma se faʻamaufaʻailoga i le gangrene. I le ICD 10, e mafai ona e mauaina ni faʻamatalaga e uiga i lenei faʻamaʻi:

  • afaina o tagata taitoatasi ma faamai palasitic - code A00-B99 ICD 10,
  • isi faʻamaʻi pipisi - faʻasologa A30-A49 ICD 10,
  • siama faʻamaʻi pipisi e le o faʻatulagaina i soʻo se ulutala faʻavae - tulafono A48 ICD 10,
  • gangrene gas - tulafono laiti A48.0 ICD 10.

Faʻailoga

O le suʻesuʻega e mafai ona faia e se tagata tomai faapitoa e ala i le faia o se suʻega auʻiliʻili o le tagata maʻi, faʻapena foi i luga o le suʻesuʻega o suʻesuʻega, lea e aofia ai le suʻega o le toto, ultrasound o vaʻa, suʻega o le neurology, ultrasonound, faʻataʻitaʻiga o vaʻa ma vae, ma le biopsy o mea o le maʻi.

I luga o suʻesuʻega, fuaina o le tino, pulus, le mamafa ma le manava o fua. O le isi, suʻesuʻe ia lino ma faʻavae le tikeri o le faʻamaʻi o faʻamaʻi. Mo se suʻesuʻega auiliili atili o le faafitauli, e mafai e le fomai ona faia suʻesuʻega ma togafitiga o manua.

O le laasaga muamua i togafitiga o le faʻamautuina o le suka toto, e tele lava e faalagolago i ai, e aofia ai aʻafiaga leaga uma. O le togafitiga o faailoga o meaʻai ma neuropathic e talitutusa, o la latou gaioiga autu e faʻamoemoe e tuʻu le toto i vae i le faasologa. E mafai ona faia lenei mea i le faʻaaogaina o se togafiti togafitiga poʻo se taotoga o galuega.

Faatasi ai ma le togafitiga togafitiga, o vailaau antibacterial ma fualaau faasaina ua faatonuina e fesoasoani i le fulafula ma faaleleia ai le toto. I le taimi o taotoga, e mafai ona toe amata le felafolafoaʻi i totonu o vaa, e aunoa ma le tipiina o le paʻu. O lenei faiga e faia ona o le pupuʻu o arteries poʻo le taotoga o taotoga. Mo tagata gasegase, latou te faia le tulafono aupito sili ona leaga, o togafiti e togafitia lelei ma vailaau faʻamaʻi pipisi.

Faʻatasi ai ma se tikeri o le neuropathic, e taulaʻi faapitoa fomaʻi i le toe foʻi mai o le innervation i totonu o vae, aua o nisi taimi latou te faʻaaoga ai fualaau faasaina o latou gaioiga e faʻamoemoe i le faʻaleleia atili o faiga faʻavae. Faatasi ai ma togafitiga lē lelei ma se faʻamalologa o le faʻamaʻi, o taunuuga e mafai ona faanoanoa, ona tatau ai lea i fomaʻi ona fai se filifiliga e uiga i le tosoina o le tino.

O se tulaga taua mo le faʻaleleia o togafitiga o le lafoai atoa o masani leaga, aemaise lava le ulaula. E pei ona e iloa, o le nicotine e aʻafia ai le microves, e mafua ona o lenei togafitiga e le aoga pe fesoasoani mo se taimi puupuu.

Mo se tagata gasegase i se faʻamaʻi o le maʻisuka vae, o togafitiga lautele mo togafitiga e mafai ona fautuaina e avea o ni mea faaopoopo, talu ai ona o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o togafitiga faʻale-aganuʻu latou te mafai ona maua ai se taunuuga lelei. O le isi faʻaaogaina o le faʻaaogaina o lo latou agamalu, e aunoa ma le afaina.

O le faʻamaloloina o le maʻi suka i togafitiga faʻa-aganuu, e pei o se tulafono, o vailaʻau vailaʻau eseese e masani ona faʻaaogaina i le tulaga o le taele, loma ma le mafiafia. O teuteuga ma faʻaogaina o togafitiga faʻamalositisi e masani ona faʻaaoga - chamomile, sage, eucalyptus, celandine. O togafitiga faʻamalolo e faia i luga o le faʻavae o laʻau po o oloa o le beekeeping, lea e faʻaaogaina i lalo ole fusi mo se vaitau o ni nai minute seia oo i le tele o itula.

Symptomatology

Faailoga mai fafo o le tino o le tino e maua ai se malamalama muamua i le ituaiga ma le ituaiga o leona. O faʻailoga muamua e mafai ona faʻaalia i latou lava ona o le atinaʻeina o le taofiofia o le atherosclerosis (faʻafefe faʻafefe o toto toto). O le gasegase ogaoga faʻamalosi e faʻaosooso ai le gangrene vave. O faʻamaʻi tiga o faʻamaoniga e manaʻomia ai se tali vave.

E amata uma lava i le foliga mai o se mea vaivai i luga o le vae. E tuputupu ae, suia lanu, liliu atu i le pogisa, i le uliuli.

Faailoga o foliga malogo:

  • vaega ma tino oti o le lanu uliuli,
  • o le tuaoi i le va o le tino ola maloloina ma le tino ua manino ona iloa,
  • e leai se vevela ma isi faʻamaoniga o se faʻalavelave lautele i le tulaga o le tino,
  • o aʻafiaga o loʻo i ai faʻalavelave.

Faailoga o le gangrene matutu o pito pito i lalo

Faailoga o le foliga susu:

  • uliuli o mea tau fefaʻatauaʻiga i totonu o le nofoaga ua afaina,
  • le toesea o se vaʻagana faʻamaonia i le va o siama faʻaleagaina ma mea e le atoatoa: paʻu uliuli e lanu mumu ulaula,
  • fulafula
  • lanu mumu lautele o le paʻu i luga o se vae tiga,
  • se faʻalauteleina o le vevela o le tino, o se faʻavave vave vave i le tulaga lautele o le maʻi,
  • televave le faʻaleleia o le fanua o le localization.

O faailoga nei e matauina foi:

  • faailoga o le le mautonu, leai se lagona,
  • mamafa tele (waxy) pallor o le vaega afaina o le paʻu,
  • vaivai o le vae pe a savali,
  • lagona faifaipea o vae malulu, e oo lava i le taumafanafana,
  • gaogao
  • o le faʻavae i luga o le paʻu o maʻi le faʻamalolo, lea, o le mea moni, o faʻamaoniga o le amataga o le gangrene,
  • o tiga e lagona i le taimi muamua e le o se mea sili ona mamafa, sili atu, o le sili atu ma le malosi.

Gangrene e tatau ona togafitia. Ioe, o le a le pasi: o manua o le a le faʻamalolo, o le a le toe faʻaleleia le paʻu. O le leai o se tali (o lona uiga, le lava le togafiti) e le gata e aʻafia ai ma le faʻaitiitia o le tulaga o le maʻi, ae faʻapea foi ma le tele o taunuuga leaga. Manatua o le gangrene e mafua mai i totonu o mafuaaga e sili atu ona faigata le iloa ma sili atu ona faigata ona togafitia.

Puipuia faʻamaʻi

O tagata e mafatia i le maʻisuka ua fautuaina ina ia siakiina e le aunoa lo latou ola maloloina, fuafua le aofaiga o le suka i totonu o lo latou toto, faaaoga na o fualaau faasaina e sili ona lelei ua pasi uma suesuega ma suega.

E taua tele le faia o seevae faʻalelei e faia i mea aupito maualuga. Aʻo le ofuina o seevae e le tatau ona foliga mai o soʻo se microcrack, manua.

O seevae e tatau foi ona faʻasaina le ea, ma mafai ai ona manava le paʻu. E tatau ona aloese mai le tafe ma le gaʻo i le maualuga.

O le a tutusa le taua o le siakiina o le tumama o vae, e mafai ona e faaaogaina kulimi ma pulumu e fesoasoani e aloese mai le soona inu.

O aso uma lava, e aunoa ma le toilalo, e tatau ona e mulumulu lelei ou vae i le faʻaumea tagamea, e puipuia ai siʻi, abrasions ma isi manua.

Puipuiga ma togafitiga

Fai mai tagata popoto e sili atu ona lelei le togafitiga o taranesi. Faʻalagolago i le tele o le nofoaga ua afaina, tulaga ma foliga o faaaliga, e mafai ona faatino le toesea poʻo le faʻamavaeina tele o nofoaga ua mate.

Le faʻamavaeina o le Katinaina o nofoaga gangrene maliu

E taua le taʻuina o le gangrene e mafai ona puipuia (ona leai lea o se mea e togafitia ai). Mo se faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai le tele o faʻamaʻi, o le faʻapipiʻi lea e mafai ona avea ma nekone vaivai:

  • fatuga ma vascular,
  • vailaau taoto
  • faʻaleagaga ma le faʻasolosolo,
  • endarteritis ma isi

O lea la, o le a le togafitiga lelei mo lenei maʻi? O tino oti e le mafai ona toe faaleleia. O lea, na o le tasi le auala mautinoa o le aveese lea o nei masini. Togafitiga e tatau ona vave ina ia mafai ai ona taofia le necrosis mai le salalau i luga o le tino ma pueina vaega tetele o le lala.

E pei ona taʻua i luga, o se foliga malulu e sili atu ona matautia nai lo se mea vevela. O le laasaga muamua o le tuʻuina atu o le necrosis mai le tasi setete i le isi. O le ava malosi e faʻaaogaina i le tagata gasegase i vaega ua aafia. Ona sosoo ai lea, o le taotoga, o le tino le maloloina o le a vavaeeseina i luga o le laina o fesootaiga o le necrosis.

O le a le tele o le a aveesea? Faʻalagolago i foliga o faʻaaliga, o le tele o le nofoaga ua afaina. Ae ui i lea, o le togafitiga e faia i se auala e puipuia ai le tino ma le toe faaleleia o le toto i le nofoaga ua afaina. Gangrene togafitiga o le aia tatau a se fomai tipitipi vascular.

E tele taimi e faʻaaogaina ai le shunting, faʻamaʻi, fomaʻi vascular prosthetics, thrombendarterectomy.

O nei metotia o togafitiga o loʻo i ai le tele o faʻasolega, aemaise lava, o ia gaioiga e le fautuaina mo tagata gasegase i le matua, faapea foʻi ma maʻi ogaoga cardiovascular.

Faʻatagaina mo le faʻaaoga: antibacterial, anti-inflammatory, fualaau faʻamaʻi. Ma togafitiga e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le microcirculation i totonu o le vae.

O vaega muamua o le atinaʻeina o togafitiga e sili atu ona faigofie ona foia.E mafai ona tuʻuina atu iinei:

  • physiotherapy
  • ave fualaau faʻamaʻi
  • o le faʻaaogaina o mea faʻapitoa faapitoa,
  • Faamalositino faamalositino
  • pneumopressotherapy.

Faʻatasi ai ma faʻamaʻi manuia o le a sili atu ona faigata. E le aoga le taimi e saili ai le fesoasoani talafeagai. O le mea lea, e mafai ona aloese mai le toesea ma le le atoatoa. E le gata i lea, aua le togafiti le necrosis ma togafitiga e leʻi faʻamaoniaina, ina ia le faʻaosoosoina ai oe i le tino e le mafai ona faʻafitia i le tino.

ICD foot gangrene coding 10

Gangrene e le o se faʻamautinoaga tutoatasi, ae o se faʻalavelave o soʻo se faʻafitauli faʻaleaga.

Ona o lenei tulaga o le maʻi o le nosolog, o le gangrene o le vae e tusa ai ma le ICD 10 o loʻo i ai se numera e faʻalagolago i le itu ole etiological.

O le togafitia o le tulaga lea o le tino o le tino o soo se vaega o le tino o le tagata, ae o le tele o togafitiga e afaina ai pito i lalo, aemaise o vae.

Faʻaauau le mea e tupu mai i le le lava o le okesene i le tino poʻo le leai foi o le okesene. Muamua, o loʻo amataina se ulutala vaʻaia i le nofoaga o hypoxia, lea e faasolosolo malie le alualu i luma e faamaea ai le necrosis.

O le tino o le tino e mafai ona matutu pe susu, e fuafua i le falemaʻi. O le ituaiga muamua o loʻo faʻaalia i le leai o se paʻu o le paʻu ma le loloto o laulau, e aunoa ma le tuʻuina atu o le peʻa. O le gangrene faʻasaʻo e atiina ae pe a ulu atu tagata solasolo i totonu o le vaega o mea mamago, e mafua ai ona i ai le tagi ma mea e aofia ai purulenti.

Faiga Faʻavae

Gangrene o le vae i le ICD 10 o loʻo faʻapipiʻiina e faʻatatau i le vala o le estiological. O le togafitiga faʻaleagaina e mafai ona tuʻuina i vaega eseese ma e oʻo lava i vasega, talu ai e tele mafuaʻaga e mafua ai le necrosis. O filifiliga nei mo vae o le vae ua vaevaeina:

  • I2 - atherosclerotic necrosis o le pito pito i lalo,
  • E10-E14 - o le tamatamai lima ma le vae na mafua mai i le maʻi suka, faatasi ai ma se faʻailoga lona fa,
  • I73 - faʻafitauli faʻapitoa i maʻi eseese o le vasculature lautele,
  • A0 o le gangrene sili ona matautia,
  • L88 - pyoderma gangrenma i le natura,
  • R02 - necrosis o tisipese o le pito pito i lalo, e le o faʻavasegaina i isi vaega.

O lenei vavaeesega o fesuiaiga o vae e mafua mai i auala eseese i le siama ma le puipuia o tulaga matautia. O togafitiga faʻapitoa e tumau pea lava - o le necrosis o se tulaga e le mafai ona faʻafitia, o le mea lea, o le tino oti ua aveese le taotoga, e masani lava i le tosoina o le vae poʻo ona vaega taʻitasi.

Faʻasagaga Puipuiga

O vailaʻau eseese o le gangrene i le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi ua manatu o se tasi o faʻafitauli sili ona le lelei o soʻo se faʻafitauli faʻaleaga. O le faʻamaʻi e matua le mafai ona faʻaleleia ma e manaʻomia ni auala tetele e faʻaola ai le maʻi o le tagata maʻi. O le mea lea, o suiga tele e faigofie ona taofia e ala i le faʻaaogaina o mataupu faavae o le puipuiga:

  • togafitiga faʻapitoa o togafitiga faʻaleagaina,
  • iloa vave le maʻisuka ma lona tausiga i se tulaga paleni,
  • togafitiga o le atherosclerosis ma le toilalo o le fatu,
  • vave iloa ma togafitiga faafuasei o ituaiga eseese o le gasegase vascular: thrombosis, embolism, inflammation ma isi,
  • togafitiga o faʻamaʻi pipisi o se natura dermatological.

O foliga vaaia o suiga tetele i le tagata maʻi e taʻu mai ai le le lava o le faʻaalia o le maʻi (le amanaia o faʻamaoniga, faʻamalositino, le mafai ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi) poʻo le le faʻatamala o le fomai na misia le fanau mai o le gaioiga. Faʻafeiloaʻi i faʻamaumauga mo le togafitia ma le togafitia o faʻamaʻi e mafua ai le galanrene, e mafai ona aloese mai le atinaʻeina o se faʻalavelave matautia.

Faʻasao le fesoʻotaʻiga, pe faʻamatala faʻamatalaga aoga i le vafealoaʻi. fesoʻotaiga

Faailoga ma faailo e fesoʻotaʻi ma le suauʻu ma le manava (R00-R09)

  • fomaʻi faʻapitoa i le loto i le vaitaimi faʻapitoa (P29.1)
  • faʻasolosolo faʻamaonia (I47-I49)

E le aofia ai: e tupu i le vaitaimi o le piriota (P29.8)

  • gangrene ma:
    • atherosclerosis (I70.2)
    • o le maʻisuka (E10-E14 ma le masani lona fa .5)
    • isi faʻamaʻi o vaʻa vasa (I73.-)
  • gangrene o nisi o faʻamatalaga patino - tagaʻii le Faʻamatalaga
  • gangrene gas (A48.0)
  • pyoderma gangrenous (L88)

I Rusia, o le Faʻatulagaga Faʻavaomalo o faʻamaʻi o le 10th revision (ICD-10) na faʻaaogaina e avea ma faʻamaumauga faʻapitoa e tasi mo le amanaia o le maʻi, mafuaʻaga o talosaga a le lautele i fomaʻi faʻapitoa o matagaluega, ma mafuaʻaga o le oti.

ICD-10 na faʻaofiina i le faiga o le soifua maloloina i le Russian Russian Federation i le 1999 e ala i le faʻatonuga a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia o le 05.27.97. Nu. 170

O le lolomiina o le fou fou (ICD-11) ua fuafuaina e WHO i le 2017 2018.

Faʻatasi ma suiga ma faʻaopoopoga o le WHO.

Taʻiala 2 i le maʻisuka mo le mcb-10

Fuainumera ma le faʻavasegaga o faʻamaʻi, e aofia ai le maʻisuka, o se faʻamatalaga taua mo fomaʻi ma saienitisi o loʻo taumafai e taofi faʻamaʻi ma maua togafitiga mo i latou. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona manatua uma faʻamatalaga na maua mai e WHO (World Health Organization) ma mo lenei mea, na faia ai le IBC. O lenei pepa ua faʻamaonia o se faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi, lea e avea ma faavae mo atunuu uma atiaʻe.

O le fatuina o lenei lisi, na taumafai ai tagata e aoina uma faʻamatalaga e uiga i faʻasologa o togafitiga faʻapitoa i se tasi nofoaga ina ia mafai ai ona faʻaoga nei tulafono e faʻafaigofie ai le sailiga ma togafitiga o maʻi. Ae o Rusia, i luga o lona teritori o lenei pepa aloaia ua aloaia pea ma o le ICD 10 toe iloiloga (lea o loo faamalosia nei) na faamaonia e le Minisita o le Soifua Maloloina o le Malo Rusia i le 1999.

Faamatalaga lata mai

Sa ou sailia le GANGRAIN OF THE MULTI FAʻAMATALAGA MA DIABETES DIABETES ICD 10. FOUND! O le kesi ua i ai se numera e tusa ai ma le MKB-10 - A48.0, faʻagogo pe susu - R-02. Gangrene o pito i lalo o le maʻisuka o le E10-E14, ma na faia i le atherosclerosis - I70.2.

ICD-10. Faʻavasegaga Faʻavaomalo o faʻamaʻi. . Gangrene, e le o vaeluaina i isi mea. Faʻatasi:

. atherosclerosis (I70.2). o le maʻisuka (E10-E14 ma le masani lona fa .5). isi.

Faʻavasegaina Faʻavaomalo o faʻamaʻi ICD-10. . gangrene (A48.0) gangrene o nofoaga patino - silasila i le Gangrene index index mo le:

• atherosclerosis (I70.2) • faʻamaʻi litaea (E10-E14 ma le taatele lona fa.

Gangrene o pito pito i lalo o le necrosis (maliu) o le tino. . maʻi o le maʻisuka, maʻi o Raynaud, maʻi faʻalogo, ma isi. gangrene gas - code A48.0 ICD 10. Mamanu.

gangrene (A48.0) gangrene o nofoaga patino - silasila i le Gangrene index index mo le:

- atherosclerosis (I70.2) -o le maʻisuka (E10-E14 ma se faʻailoga lona fa .5) - isi gasegase vascular vascular (I73.

O le gangrene o le pito i lalo o le necrosis. Gangrene o pito i lalo o le maʻisuka

O le maʻisuka vae ICD 10 o se faʻalavelave faigata, masani. Faʻafitauli o le maʻisuka. E masani lava faʻafitauli o le maʻisuka. O le maʻi suka - o se maʻi faʻaleagaina o le tino o le pito i lalo.

ICD-10. E faʻapefea ona tupu le gangrene?

ICD-10. . O le gangrene mumū e masani lava ona aʻafia ai vae. Faatasi ai, o le poloka o toto toto e tutupu malie, i luga o masina ma e oʻo lava i tausaga. . O le faʻasolosolo e aʻafia ai tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

gangrene o le maʻisuka o pito i lalo, gangrene o le saite. faʻaleagaina le endarteritis, faʻamaʻi Raynaud, ma isi), faʻamaʻi pipisi, maʻi o le maʻisuka. . Faʻavasegaina Faʻavaomalo o faʻamaʻi (ICD-10)

O le gangrene mumu e masani lava e le alualu i luma, e gata i se vaega o le vaega o le vaega. . Gangrene i le faʻavasegaina o le ICD:

- R00-R09 Faʻaʻailoga ma faailo e fesoʻotaʻi ma suauʻu ma vaʻaia.

R02 - Gangrene, e le o vavaeina i se isi mea. Chaina i le faʻavasegaga. O le suʻesuʻega e le aʻafia ai:

• atherosclerosis (I70.2) • maʻi suka (E10-E14 ma se faʻailoga lona fa.55) • isi faʻamaʻi.

Fuafuaina o le taofiofia o le atherosclerosis o vaʻa o pito i lalo i le ICD 10 .. O le gangrene mumusu e masani ona atiina ae i le maʻisuka gaʻo.

O le maʻi suka e le gata o le faateleina o le kulukose o le toto, ae o le tele foʻi o faʻafitauli e le manaʻomia e mafua mai i faʻafitauli o le gasegase e faʻatuina ma le faʻamaʻi.

Taʻo faʻamaʻi: Faʻailoga, mafuaʻaga, togafitiga ma tulafono laiti e tusa ai ma le ICD-10

Mate o le maʻi suka

Ulutala: Taʻi maʻi.

Maʻisuka vae. Faʻavasegaga faʻapitoa ma faʻataʻitaʻiga i vae vae e mafua mai i faʻafitauli o le gasegase i tagata mamai e maua i le maʻisuka faʻamaʻi.

Faailoga o le vae o le maʻisuka e aofia ai le tiga i vae, hyperkeratosis ma le paʻu o le paʻu, faʻaleagaina o mea faʻalavelave, faaletonu o le tino ma le siama o masini mūmū, i mataupu ogaoga, gangrene o vae poʻo lalo vae.

O le suʻesuʻeina o le maʻi o le maʻisuka vaevaega e aofia ai le suʻesuʻega i fafo, le fuaina o ituaiga ituaiga o lagona, faʻataʻitaʻiga ma faʻamatalaga a le toto, vaʻaia o vae, suʻesuʻeina o mea o loʻo maua i le maʻi o le maʻisuka, siamaina o le maʻisuka vae, togafitia o le gasegase o loʻo aʻafia, togafitiga faʻaleagaina, liona - faʻaaogaina togafitiga.

I le finocrinology, o le maʻi o le maʻisuka vae ua malamalama o se lavelave o le microcirculatory ma le neurotrophic disorders i vaega vavalalata o pito i lalo, e tau atu i le atinaʻeina o taualumaga o ulcerative-necrotic o le paʻu ma gaʻo susu, ponaivi ma ponaivi.

O suiga e faʻamaonia ai le maʻi o le maʻisuka e masani ona tupu i le 15-20 tausaga talu le amataga o le maʻisuka. O lenei faʻalavelave e tupu i le 10% o maʻi, o le isi 40-50% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o loʻo lamatia.

E tusa ma le 90% o mataupu o le maʻisuka vaevaega e fesootaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2.

I le taimi nei, o le faʻatulagaina o le tausiga o tagata mamaʻi i le maʻisuka vae e le lelei atoatoa: e toetoe o le afa o mataupu, o togafitiga e amata ile taimi mulimuli, lea e tau atu i le manaʻoga mo le tosoina o le tino, faʻaleagaina o tagata mamaʻi, ma le faateleina o le ola faaletino.

Taʻi o le maʻisuka Aʻo tuʻuina atu le tele o se vaega faapitoa o le pathological, ischemic (5-10%), o le neuropathic (60-75%) ma o loʻo fefiloi - neuroischemic (20-30%) ituaiga o le maʻisuka ua vaʻaia. I le foliga o le siama o le maʻisuka, o le solia o le toto i le lima ona o le faaleagaina o vaʻa tetele ma vaʻa laiti.

O le maʻi coronary e tupu i le ogato persistent edema, fesuiaʻi ma le faʻamalositino, tiga o le vae, vave le vaivai o vae, paʻu o le paʻu. Neuropathic vae o le maʻisuka e amataina i le faʻaleagaina o le faʻalavelave o le tino o faʻalavelave mataʻutia.

O faailoga o le vae o le neuropathic o le paʻu vevela, hyperkeratosis, anhydrosis o pito, o le faʻaitiitia o ituaiga lagona eseese (vevela, tiga, malosi), faʻaleagaina o ponaivi o vae, alofilima vaevaega, gau faʻafuaseʻi. Faʻatasi ai ma se mea faʻafefiloi o vae o le maʻisuka, o mea e faʻailoga ma mea e maua ai le neuropathic e tutusa uma lava.

Faʻalagolago i le mamafa o faʻaaliga i le taimi o le maʻi o le maʻisuka vaevaega, o laasaga e iloga:

O loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le atiina ae o le maʻisuka - o loʻo i ai le le atoatoa o le vae, masini, hyperkeratosis, ae leai ni faaletonu ulutala 1 - laasaga o le tino o le tino, e le gata i le paʻu 2 - laasaga loloto o le tino e aafia ai le paʻu, gaʻo palapala, musika, tendons, 3 - laasaga o le afaina loloto ma le faʻanoanoa i le ponaivi 4 - laasaga o le galanrene faatapulaaina 5 - laasaga o le gangrene tele.

O tagata maʻi e maualuga le lamatia o le atiaeina o le maʻisuka e tatau ona matauina e le gata i le endocrinologist-diabetlogist, ae faapea foi i le podologist, fomai tipitipi vascular, orthopedist. O se vaega taua i le faailoaina o suiga ua tuuina atu i le suʻeina o le tagata lava ia, o le faamoemoega o le vave iloa o faailoga e iloagofie ai le vae o le maʻisuka: o se suiga o le lanu paʻu, foliga vaaia o le mago, fulafula ma tiga, vavave o tamatamaʻilima, suauu, ma isi. maʻisuka, suʻesuʻega o vae ma le faʻamalamalamaga o le tapuvae vae-brachial index ma mafaufauga, iloiloga o le malosi, vibration ma le vevela o le vevela. Ole gaioiga faapitoa i le maʻi o le maʻisuka vae ole tuʻuina atu i faʻamatalaga o suʻesuʻega ole suʻesuʻega - faʻamatalaga o le kulukose toto, hemoglobin glycosylated, cholesterol, lipoproteins, le i ai o le suka ma tino ketone i le urine.

Faʻasologa o le maʻisuka vae o le maʻisuka, faʻasalaga o vaʻa o pito i lalo, faʻasologa o vailaʻau o le X-ray faʻasolosolo, ma le lautele o le CT faʻasologa o tala.

Afai e masalomia le osteoarthropathy, o le vae x-ray i le 2 vaʻaia, x-ray ma ultrasound densitometry e faia.

O le i ai o se maʻi o le peptic e manaomia ai le mauaina o iuga o le lūlūina o le vaeluaga ma pito o le uligā i le microflora.

Ole auala autu ole togafitiga o le maʻisuka o le: faasaʻoina o le gaosiga o le gaʻo ma le toto maualuga, aveeseina o le vaega ua afaina, togafitiga i le lotoifale, togafitiga faafomaʻi, ma afai e leai se aoga, togafitiga. Ina ia maua le maualuga o le glycemia i le maʻisuka ituaiga 1, o le tui o le inisalini e faʻafetaui, i le maʻisuka ituaiga 2, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i le inisalini togafitiga. Β-blockers, inhibitors ACE, faʻatautau o le calcium, o togafitiga e faʻaaogaina e faʻasaʻo ai le toto. I le i ai o ni manua o le maʻisuka (aemaise lava i le neuropathy o le vae o le maʻisuka), e tatau ona mautinoa le puleaina o le lafoaia o le vaega ua aʻafia e ala i le faatapulaaina o felauaiga, e faaaoga ai tootoo po o nofoa nofoa faataavalevale, masini faʻapitoa faʻapitoa, insoles poʻo seevae. O le i ai o le faaletonu o le siama i le maʻi o le maʻisuka vae e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa o le manua - o le faʻasalaga o mea e le o le tino, laei e faʻaaoga ai antibacterial ma antiseptic agents. E taua foi le aveeseina o sana, masini, ma vaega o le hyperkeratosis faataamilo i le ulutala ina ia faaitiitia ai le avega i luga o le vaega ua afaina. O togafitiga faʻamaʻi faʻamalosi mo le maʻisuka vae syndrome e faʻataunuʻuina ma fualaau o vailaau o vailaau faʻasaina tele. I le avea ai o se vaega o togafitiga faasao o le maʻisuka vae, o sauniuniga o le a-lipoic acid, antispasmodics (drotaverin, papaverine), vailaau o le vela hemodialysate, ma fofo fofo ua faatonuina.

O faʻasalaga ogaoga o pito i lalo e le mafai ona mafai ona togafitia togafitiga e manaʻomia togafitiga faʻapitoa.

I le foliga o le maʻisuka, o le faʻasalaga endovascular ma le faʻamaʻiina o gaʻo o le gataifale, thromboembolectomy, pasita pope, vaevaega o veins, ma isi mea e fai.

E tusa ai ma faʻamatalaga, faʻafefe o le foci (abscess, phlegmon). I le gangrene ma le osteomyelitis, o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le tosoina o le tamatamailima po o le vae.

O mea leaga i le maʻisuka vae e faigata tele ile togafitiga ole togafitiga, manaʻomia ni togafitiga ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o maʻi vae, o le toesea e manaʻomia ai le 10-24% o tagata gasegase, lea eo mai faatasi ma le le atoatoa ma le faateleina o le olaga faitino mai le atinaʻeina o faʻafitauli.

O le faafitauli ole vaefa o le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻaleleia o le tulaga ole suʻesuʻega, togafitiga ma suʻesuʻega ole falemaʻi ole gasegase.

O le puipuia o le maʻi o le maʻisuka e aofia ai le mataituina o le maualuga o le kulukose o le toto i le fale, siakiina masani e le diabetetist, tausisia o mea e manaomia ma fualaau faafomai.

E tatau ona mumusu e fai ni seevae mausali e fiafia i taʻaloga faʻapitoa ma seevae, faia lelei le tausiga mama o vae, faia ni faʻamalositino faapitoa mo vae, ma aloese mai le afaina o pito i lalo.

Gangrene o pito pito i lalo: faailoga ma togafitiga

Category: Diseases of the skin Views: 21410

Gangrene o pito pito i lalo o se faʻamaʻi matautia, lea i le tele o mataupu o loʻo i ai se faʻamatalaga le lelei. E tusa ma le 3rd maʻi na maliu mai le faaleagaina o le tino ma le maʻi, ma o le 2 uma ua le atoatoa.

O maʻi e le o se maʻi tutoʻatasi, ae o taimi uma lava, e tusa lava po o le a le ituaiga, ua faia e faasaga i le talaaga o se isi faʻamaʻi. O mafuaʻaga e mafai ona aofia ai le maʻisuka, maʻi o Raynaud, atherosclerosis ma isi togafitiga faʻaleaga.

O faʻamaoniga o le gangrene o loʻo faʻamaonia ma faʻamaonia, lea e faʻamalosi ai tagata e saili fesoasoani agavaa i se taimi talafeagai. O aʻafiaga autu e aʻafia ai vaivaiga o vae, o lagona o le "tofo gutu" i luga o le paʻu, pallor o le paʻu ma le mafanafana o le vae.

O se faʻamaoniga saʻo e mafai ona faia i luga o le faʻatatauga o suʻesuʻega, suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega. E le gata i lea, o le siakiina ua faafaigofieina ona o uiga taua.

Togafitiga o le faamaʻi e masani lava o taotoga - o le tele o le taotoga e mafai ona ese mai le aveeseina o mea afaina (pe afai e mafai ona lavea le vae) poo le tosoina o le vae pito i lalo.

O le Faʻavasegaina Faʻavaomalo o faʻamaʻi o le Sefulfulu Toe Iloiloga o Leg Gangrene e faʻamaonia ai le tele o komipa eseese i le tulaga o lona vasega. O le kesi ua i ai se numera e tusa ai ma le MKB-10 - A48.0, faʻagogo pe susu - R-02. Gangrene o pito i lalo o le maʻisuka o le E10-E14, ma na faia i le atherosclerosis - I70.2.

E ui i le mea moni e faapea o se faʻamaʻi ua manatu nei o fomaʻi e le seasea, o le mafuaaga o le gangrene e eseese ma tele. O mea e sili ona taatele o faʻailoga o:

  • manua matuia e faʻafesoʻotaʻi ai poʻo mea e gaosia ai cartilage,
  • loloto mu
  • faaumiumi le faʻaalia i le maualuga o le maualuga o le maualuga
  • o se malosi eletise eletise po o se tagata e taia e le uila,
  • o le faatosinaga o vailaau, mo se faataitaiga, o mea e gaosia ai le suavai, alkaline po o isi mea vevesi,
  • manuʻa na maua mai se naifi poʻo se manua fana,
  • o le faʻavaeina o maʻi pipili, lea e masani ona mafua mai i veins varicose o vae,
  • olopalaina o mea e fesootaʻi ai poʻo ponaivi,
  • malosi malosi
  • vibration maʻi
  • o le atinaʻega o le faʻalavelave faʻaleagaina e faasaga i le talaaga o le faʻaleagaina o le pathogenic poʻo le faʻaleagaina o microflora - e tatau ona aofia ai le streptococci ma le enterococci, Staphylococcus aureus ma Escherichia, faʻapea foʻi ma le faʻamalosia,
  • le ala o le atherosclerosis poo le maʻisuka,
  • Soifua o Raynaud
  • faʻamaʻi o le fatu cardiovascular, aemaise lava le le atoatoa o le fatu, o le faʻapipiʻiina o pupuni o toto, o le siama poʻo le faʻamalosia,
  • soloia le endarteritis,
  • polyneuropathy
  • faʻaleagaina o se palanaia na fausia i totonu o le vaega o le gataifale,
  • le faʻaaogaina o se fusi faʻamalosi, taʻaloga ma isi faʻataʻitaʻiga e mafua ai le faʻalavelave mamafa o vaʻa toto,
  • o le tele o mea e faaleagaina i vaʻa o le pito i lalo.

O mea nei e mafua mai i mea e mafua ai le lamatiaga o le necrosis o le paʻu o vae:

  • fesuiaiga mataʻutia i le mamafa o le tino - o lona maua poʻo le faʻaitiitia,
  • le i ai o le anemia i le talafaasolopito o le faamai,
  • faʻamaʻi o le system endocrine,
  • leai ni vitamini i le tino o le tagata,
  • faʻalavelave faʻalavelave faʻaletonu
  • o le faagasologa o patho masani o se natura faatosina,
  • maualuga le maualuga o le maualuga,
  • umi le anapogi
  • gasegase o le tino
  • inupia po o le faʻamalaina o le tino.

Po o le a lava le aafiaga o se tasi po o le isi mafuaaga o le gangrene o pito i lalo ifo, i soo se tulaga, ei ai le soliga o le faagasologa o toto.

Faʻavasegaga

I luga o le vaevaega o le vaega o le vae, ua vaevaeina le maʻi ile:

  • gangrene e salalau solo le umi atoa o le vae,
  • gangrene o vae
  • gangrene o tamatamai vae,
  • gangrene o le fao.

Faʻalagolago i le tulaga o le estiological, o loʻo iai:

  • gangrene
  • gangrene
  • gangrene
  • gangrene
  • gangrene
  • anaerobic gangrene,
  • falemai gangrene e mafua mai i taotoga.

Ituaiga ituaiga o gangrene e ala ile aoga:

  • mago - ua faia e faasaga i se talaaga o le faʻalauteleina o le gaioiga o le tino i totonu o tulaga faʻasalalau, o lona uiga, e aunoa ma se faʻamaʻi. E masani ona afaina ai uma itu e lua. E maitauina e le o se mea e lamatia ai le ola o le tagata o le gangreno māgo o pito i lalo ifo - o le lamatiaga e mafua mai naʻo faʻamaʻi pipisi,
  • kesi - tasi le mafuaʻaga o le tupu - o le i ai o se manua loloto e aʻafia ai ma faʻaleagaina ai meaola ninii,
  • o le gangrene susu e masani lava o se faʻamatalaga le lelei. E mafua lenei mea i le mea moni o le faʻaleagaina o le faagasologa e masani ona tuʻuina atu faatasi ma faʻamaʻi pipisi.

Faʻasalaga vae, ituaiga 1 ma le ituaiga 3 faʻamaʻi e sili ona taatele.

O le gangrene oona o loʻo i lalo vaega o le alualu i luma:

  • sosolo totoga,
  • tissue necrosis
  • o le faʻavaeina o se meaola faʻapitoa,
  • mummification
  • atinaʻeina o metotia faʻapitoa,
  • toesea.

O le gangrene o le pito i lalo o le pito i lalo, ao tuputupu ae, e aofia ai vaega nei:

  • faafuasei le faamutaina o le toto,
  • televave o mea o le necrosis, o nisi taimi e faʻatumu,
  • faaleagaina po o le pala o mea oti,
  • o le ulu atu o toxins i totonu o le toto,
  • faʻalavelaveina o le gaioiga o le tele o totoga ma tino, e oo atu i le tele o aʻafiaga o okeni.

Vaega o le faʻavae o le maʻisuka vae:

  • ogaoga vevela
  • solia o le faamaoni o le paʻu,
  • o le foliga mai o se vaega o le ischemic e aunoa ma le afaina,
  • auai i le faagasologa o le le fiafia,
  • le tupu mai o le foc de necrosis,
  • gangrene.

O faʻafitauli faigata

I tulaga o le leai o togafitiga mo le gacrene vae, e oʻo lava i foliga vaaia o faʻamaoniga, o tagata gasegase e maualuga le lamatia o le atiaeina o na taunuuga:

  • tele gaioiga o okeni
  • faateia po o le au,
  • sepsis
  • vaivai gau
  • le atoatoa

Puipuiga ma togafitiga

O fua patino e faʻatatau i le puipuia o le atinaʻe o le gangrene o pito i lalo e leʻi atinaʻeina. Aepeitaʻi, ina ia faʻaitiitia le ono mafai ona maua se faʻamaʻi, e tatau ona tausisi i ia tulafono mo le puipuia o gangrene o meaola ma isi ituaiga:

  • puipuiga o le malulu po o le mu tele o le paʻu o vae,
  • taimi e togafitia ai maʻi faʻalavelave e ono faigata i le solia o le toto ma le necrosis,
  • siakiina o le tino
  • paleni paleni
  • aloese mai le inupia ma le manava o le tino,
  • le faʻaaogaina o meafaigaluega puipuia pe a galulue ma vailaau faʻamalosi pe faʻamalosi,
  • Iloiloga masani e tagata tomai faapitoa - faatasi ai ma le gasegase o gasegase tumau, mo se faataitaiga, maʻi suka.

E ui lava i le mea moni o le gangrene o pito pito i lalo e manatu o se maʻi e le masani ai, e masani lava ona i ai se faʻamatalaga le lelei. O le faʻaleleia o le vae e taʻitaʻia ai le le atoatoa o le maʻi, ma o le faʻaopoopoga o faʻalavelave e afaina.

O faʻamaʻi faʻamaʻi tutusa:

Dysmenorrhea (fetaui tutusa: 4 mai le 20)

O le Dysmenorrhea o se tulaga faʻaleagaina o loʻo faʻaalia mai i le tupuga o le tiga ogaoga i se tamaʻitaʻi i le taimi o le taimi muamua ma le taimi o le faʻasologa, aʻo le masani masani e leai se tiga.

O lea ituaiga solitulafono e tupu tele lava, aemaise lava i tamaitai talavou e 20-25 tausaga le matua, faapea foi ma tamaitai i le taimi o le taimi muamua. O le Dysmenorrhea e le gata ina le maua ai se faʻanoanoa i se fafine, ae e faʻaleagaina ai foi le lelei o lona olaga, talu ai ona o lona faʻavauvau ogaoga, o le a faʻaitiitia le loto o le fafine, o lona malosi galue e faʻaleagaina, ma isi.

O le mea lea, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai e iloa ai mafuaʻaga o le solia ma maua togafitiga talafeagai.

... Pelvioperitonitis (fetaui tutusa: 3 out of 20)

O le afaina o le peritoneum o le pelvis i le tino o le tino o le pelvioperitonitis. O le maʻi e mafua mai i mea faʻaleagaina e pei o staphylococci, E. coli, gonococci, chlamydia ma fomaʻi eseese. I se tulaga e le masani ai, o se faʻalavelave faʻalavelave o le faʻamaʻi, o loʻo aʻafia ai, e le gata o le faʻalavelave o le faʻamaʻi, ae o le taua foʻi.

... Faʻalavelave i le vavaelaʻau (faʻatusatusa faʻamaoniga: 3 out of 20)

O le faʻalavelave o le vavaelaʻau o se faʻafitauli faʻapitoa ogaoga, lea e faʻaalia i le solia o le faagasologa o le tuʻuina atu o mea mai le inumaga. O lea ituaiga o maʻi e masani lava ona aafia ai tagata o le vavao.

Eseesega i le vavalalata ma le faʻaaogaina o le intininal obstruction. Afai e iloa muamua faailoga o le maʻi, e tatau ona alu i le fomai tipitipi. Naʻo ia e mafai ona faʻamaonia saʻo togafitiga.

A aunoa ma se togafitiga faafomai, e mafai ona maliu le tagata maʻi.

... Thrombosis (faʻatusatusa faʻamaoniga: 3 mai le 20)

O le thrombosis o se faʻamaʻi lea e faʻalavelaveina ai le toto toto (faaputuga o platelets) i totonu o vaʻa toto e faʻalavelave ai i le saolotoga o le toto i le taimi atoa o le faʻagaioiga. O le faʻapipiʻiina o toto toto e afaina ai toto e mafua ai lagona le lelei i lima poʻo vae (faʻalagolago i le nofoaga o le toto toto).

... Tigā leʻo (faʻamaoniga tutusa: 3 mai i le 20)

O le faʻamaʻi, lea o loʻo tupu ai le faʻalavelave tigaina, faifaipea ma faifaipea o le manava o le tagi, o loʻo taʻua o le leotele tele. O lenei faʻamaʻi ei ai le uiga ese e faʻaalia e ala i siama o le tino e maua i le maʻi mama. Pleurisy e masani ona tupu pe a fai e iai se tagata i le gasegase pulmonary.

O a tulafono mo?

O le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi ua faia ina ia faʻafaigofie le galuega o tagata tomai faapitoa i le taimi o le faʻamaoniga o le maʻi ma le tofiaina o togafitiga. O tagata masani e le manaʻomia faapitoa le iloa o tulafono a le ICD, ae mo le atinaʻe lautele o lenei faʻamatalaga e le afaina ai, talu ai e le mafai ona asiasi i se fomaʻi, e sili atu le faʻaaogaina o faʻamatalaga lautele.

Faailoga, faailoga ma togafitiga o le maʻisuka vae

O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi tumau, faatasi ai ma faʻafitauli eseese. O le faʻafitauli sili ona matautia o le maʻisuka vae, e aʻafia ai fiva namu, vaʻa toto, sooga, faʻapea foʻi ma paʻu.

O le lamatiaga o lona faʻalavelave e faʻapupulaina i le faʻavavevaveina o le maʻisuka ma faʻatasi ai ma le faʻafitauli o le maʻi ile 5 tausaga. O suʻesuʻega amata e mafai ona taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli, ma i le leai o ni taimi faʻapitoa o togafitiga, o le a mafai ona faʻaosoosoina le gasegase.

Mafuaaga o le faamai

O le maʻi o le maʻi suka o loʻo i ai le code ICD o le 10 - E10.5 poʻo le E11.5, lea e faʻailoa mai ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O le faʻalavelave e faʻaalia ai suiga e aafia ai le popole ma vascular systems.

O le iʻuga o nei faʻalavelave, e mafai ona faia i totonu o le tino ni gaioiga o le necrotic ulcerative i le tino ma gangrene.

  • afaina o gaʻo - e tupu i le 85% o mataupu,
  • phlegmon
  • abscesses
  • tenosynovitis,
  • osteomyelitis
  • maʻisuka osteoarthropathy,
  • pullent arthritis.

O le faʻaleagaina o le faʻalavelave o le le lava lea o le gaosiga o le inisalini e manaʻomia mo le gau o le kulukose.

O le iʻuga, o le maualuga o le glycemia e tulaʻi mai, e aʻafia ai le tafe toto ma le lagona lelei o fiva nerve. O le ata o loʻo faʻaalia ai foliga o le faʻaosooso i le tulaga maualuga.

  1. Neuropathic - e aʻafia le faʻalavelave popole. O lenei fomu e faʻaalia i le fausiaina o se ulupo, o le fusuaga a Charcot poʻo le foliga mai o le faʻafefe.
  2. Ischemic - e tupu ona o le atherosclerosis, lea e aʻafia ai laʻau o vae ma faʻalavelave le tafe toto i totonu.
  3. Faʻafefiloi - tuʻufaʻatasia le faʻaleagaina o uʻu ma toto toto.
  • leiloa po o le faʻaitiitia o lagona i totonu o aʻafia ona o le neuropathy i le maʻisuka,
  • afaina totoga e aafia ai capillaries ma arteries (angiopathy),
  • atherosclerosis - o se faʻamaʻi e masani ona tupu i se talaaga o le faateleina o le cholesterol i totonu o le toto,
  • faaleagaina o vae,
  • mago le paʻu
  • fai seevae seevae, faʻapea foi ma soʻo se mea e faʻalavelave ai masini e mafua ai le faaleagaina o le paʻu,
  • fungal infections
  • le le amanaʻiaina o se fomaʻi i le taimi o le taʻavale o se tui tui.

O le lamatiaga o faʻalavelave e faʻamatalaina i le mea moni o tagata maʻi mo se taimi umi latou te le matauina le i ai i luga o vae o fatu, vavave, abrasions i luga o le paʻu, lea na mulimuli ane liliu atu i ni gaʻo tatala pe tapunia.

Faailoga ma Faailoga

O loʻo faʻagasolo le faʻafitauli i le 5 vaega o lona atinaʻe:

  1. E aliali mai se ulupo papa e mafua mai i le mama o pito i luga o le paʻu.
  2. E i ai se ulupoʻo tele, ae leai se gau o le ponaivi.
  3. O le loloto o le ulupo e foliga mai, faatasi ai ma le leona o le ponaivi, faapea foi masini mumu o loo i ai.
  4. O le "vaevaega o le vaevaega" o loʻo fausia, o loʻo faʻaalia e foliga mai o le gangrene i nisi vaega (faʻataʻitaʻiga, se tamailima).
  5. O le galanine tele lava ua fausia, lea e mafai ona oo atu ai i se mea e afaina ai ma e manaʻomia ai le vave vavaeina o le vaega ua aafia.

O faʻaaliga o le maʻi e aofia ai:

  • se vaega poʻo le atoa o le leai o se faʻalogona, lea e faʻaalia i le leai o se tali i le vibration, ona suia ai lea o le vevela, ona oʻo ai lea i le tiga ma le paʻi,
  • fulafula
  • vaivai i vae ao savali,
  • lagona o le tiga i le vae pito i lalo, lea e faaalia ai lava i le malologa, faagaoioia, faapea foi ma le po,
  • tingling
  • susunuina i vae
  • vaivai
  • siakiina o le paʻu (foliga mai o lanu mumu poʻo le cyanotic),
  • se faaitiitia i le vaega o le lauulu i luga o vae,
  • se suiga i le lanu po o foliga o pepa fao,
  • se vaitaimi umi o le faamalologa mo manua, faʻalauiloa poʻo ni mea faʻalelei,
  • le faʻaalia o faʻamaʻaloga i lalo o fao, faʻamaonia le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi ma le aʻafia o le necrosis,
  • faʻavaeina o maʻi pipili i luga o vae.

Ina ia iloa le tele o nei faʻaʻailoga, e tatau ona e asiasia i taimi taʻitasi vae i le fesoasoani o se faʻata e faʻafaʻititi i lalo. I le taimi o le suʻega, e taua le siakiina o avanoa vavalalata, o le tino ma le mulivae.

Laʻau o le Carcot (diabetic osteoarthropathy)

Faʻalavelave faʻaleagaina i pito, alualu i luma mo ni nai masina, e fesoasoani i le faʻaogaina o le vae. O lenei tulaga e taua o se Sooga Faʻatasi. O suiga faʻaleagaga o lenei faʻalavelave e masani ona aafia ai vae, ae faʻapea foʻi lima.

O se taunuuga, o tagata gasegase e maua i le maʻisuka latou te le lagonaina le faʻaalia o tiga i taimi o fati i vaega ua faaleagaina, lea e faʻapupula atili ai lona tulaga. E faasolosolo lava, faʻalavelave neuropathic e tupu i vae, faʻatasi ai ma le faʻavaeina o maʻi pipisi.

  • osteoporosis - e faʻaalia i le vevelaina o le ponaivi, o se faʻaitiitia o lona malosi,
  • osteolysis - o se tulaga lea o le ponaivi ua matua gaoioi,
  • hyperostosis - faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o le vaega o le ponaivi o le ponaivi.

O le mea e maua mai ai le "Suauu Faʻatasi" e tatau ona faasaolotoina i le tele e mafai ai mai luga o avega ina ia mafai ai e le ponaivi ona maua vave vave. E fautuaina tagata maʻi e fai ni seevae faʻamalosi i ia tulaga.

Taʻi togafitiga o le maʻisuka

Ole vavalalata taimi ole tagata maʻi i nofoaga faʻapitoa e aofia ai togafitiga ole maʻi ole maʻisuka e mafai ai ona taofi le alualu i luma o faʻaaliga o le maʻisuka vae ma faʻaleleia ai o latou tulaga.

O le faʻaaogaina o fualaau oona e aoga i na o le amataga o le atinaʻeina o faʻafitauli. Gangrene togafitiga ua uma ona faia taotoga.

E faʻapefea ona togafitia maʻi faʻamaʻi?

O togafitiga mo faʻafitauli e tatau ona atoatoa. Metotia o le togafitia o maʻi pipili e faʻatatau i le toto toto i totonu o le vae.

O togafitiga mo le masani ai o le toto e aofia ai:

  • manua ma le maʻi maʻi,
  • faaitiitia le mamafa o lo o galue i luga o le lima,
  • aveeseina o siama e ala i le faaaogaina o fualaau faasaina,
  • faʻatonuga faʻapitoa e faia i le fale,
  • le faʻaaogaina o le ava malosi, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o le ulaula.
  • togafitiga o faʻamaʻi pipisi e faʻateleina ai le lamatiaga o le vaevaeina o vae (maʻi o le ate, oncology, anemia).

I le le lelei o le toto, e faaopoopo atu i mea o loʻo i luga, ua faia fua e toe faʻafoʻi ai.

O togafitiga o le gasegase o le tino ma le maʻi o le tino e aafia ai:

  • taotoga taotoga
  • toesea pe afai e leai se aoga mai le togafitiga.

E taua le malamalama o le faʻaipoʻaina o le vae ua manatu o se fua tele ma e na o tagata maʻi lava e faia.

Vailaau

O vailaʻau nei e mafai ona faʻataʻitaʻiina i tagata gasegase oe na faʻaalia faʻaaliga o togafitiga:

  1. O vailaau faafomai e aofia ai le lipine lipoic (Thiogamma, Thioctacid, Berlition "). O vaega taua o nei fualaau oona e fesoasoani i le faʻaumatiaina o aʻafiaga e leai se totogi, toe faʻafoʻi le toto, faʻapea foʻi ma le faʻaogaina o fiva namu.
  2. Vitamini mai le vaega B (Milgamma, Neuromultivit). O vaifofo e faia mo le tele o nei elemene ua vaivai i le talaaga o le maʻi.
  3. Fualaau faʻaaoga mo togafitiga faʻapitoa. O le faʻaaogaina o vailaʻau masani poʻo fualaau faʻasaina e aoga i na o amataga o le faʻaaliga o le maʻi, talu mai le lumanaʻi, o le a faʻaitiitia ai le lagona o tagata maʻi ma e leai se lagona o le tiga.
  4. Faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi, vailaau. O lo latou faʻaaogaina e mafai ona faia i le leai o se glaucoma i maʻi. A leai, o togafitiga e mafai ona aʻafia ai le mamafa o le intraocular.
  5. Auala e faʻaleleia ai le toe faʻaleleia o tino i totonu o le vaega o le ulutala (Eberprot-P). O le tuiina o ia fualaau faʻatele e faʻapupulaina ai avanoa o le faʻamalolo vave o manua na aliali ma fesoasoani i le tagata maʻi e aunoa ma le toesea.
  6. ACE inhibitors. Latou te faʻatagaina oe e faʻafoe le toto toto.
  7. Paʻu o le kesi. O le tagofia o fualaau faasaina e talafeagai e toe faʻaleleia ai le aofai o lenei elemene i totonu o le tino.
  8. O togafitiga Thiazide ua faʻamaonia mo le toto maualuga.
  9. Cholesterol-maualalo vai.
  10. Antiplatelet sui. O sauniuniga e aofia ai le acetylsalicylic acid e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le gangrene.
  11. Vasoactive drugs. Latou te fesoasoani e faʻaleleia le tafe toto i totonu o le vailaʻau oona.

O togafitiga faʻatasi ai ma le lisiina o mea e faʻagesegese ai le alualu i luma o togafitiga, ma taofia ai faʻamaoniga.

Faiga faʻavae

Ole faʻaogaina o togafitiga faʻaaogaina i tagata maʻi e maua i le maʻisuka vae e aofia ai auala nei:

  • pasi taotoga - ua fuafua e fausia se ala i vaʻa mo le toto,
  • 'alofaga - o se taʻavale e faʻaalu ai se vaega o ganglia,
  • angioplasty o le paluni - fesoasoani e toe faʻaleleia le lumena vascular,
  • vavaeʻese - aveeseina o masini ma latalata i elemene faʻavae-ovi na leiloloa le mafai.

O metotia faʻaogaina e faʻaaogaina i na o tulaga ogaoga, pe a le maua e le togafitiga fualaau le malosi talafeagai.

Faʻasologa o togafitiga

E taua le malamalama o le puipuia o faʻafitauli e sili atu le faigofie nai lo le taumafai e fofo. O togafitiga e faʻavae i luga o le siaki o tulafono ole tausiga o vae i aso taʻitasi ma fautuaga ile seevae.

O tausiga o vae e aofia ai le mulimuli i fautuaga.

E aofia ai:

  • alu i le fomaʻi pe'āfai e iloa se mea leaga i le vae,
  • fufulu i aso taitasi
  • asiasiga faifai pea o vae i se faʻata e iloagofie ai manuaga,
  • puleaina o le vevela
  • sui i aso taitasi o totini ma totini,
  • aloese mai manuʻa gau
  • saʻo ole pedicure,
  • le faʻaogaina o le kulimi e faʻamama ai vae matutu.

Ata vitio i le auala e puipuia ai ou vae i le maʻisuka:

O tagata ei ai ituaiga o maʻisuka e tatau ona nafa ma o latou seevae. O le mea taua e tatau ona faʻalelei, saoloto ma fetaui lelei i lona vae. O le i ai o le faʻaogaina o le vae e manaʻomia ai le ofuina o seevae faʻamalosi.

E taua le malamalama o le auai malosi o le tagata maʻi i le faʻaaogaina o faʻamaoniga o le maualuga o le maʻisuka e faʻateleina ai avanoa o se vave vave manuia.

Tuua Lau Faamatalaga