O le a le hormone e natia e tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas? O le a le motu o langani

O tamaʻi Pancreatic o Langerhans poʻo tamaʻi pancreatic o ni polyhormonal endocrin cells e nafa ma le gaosia o hormones. O lo latou telē e amata mai i le 0.1 i le 0.2 mm, o le aofaiga atoa o tagata matutua mai le 200,000 i le lua miliona.

Na maua e le saienitisi Siamani o Paul Langerhans vaega uma o pulou puʻupuʻu i le ogatotonu o le seneturi lona 19 - na lauiloa i latou i lona mamalu. I totonu o le 24 itula, o tamaʻi palacreatic e maua mai e tusa ma le 2 miligrams o le inisalini.

I le tele o siaki e maua i le siʻusiʻu o le pancreas. E le silia le 3% o le aofaʻiga o le tino o le tino. Faatasi ai ma le matua, o le mamafa o sela ei ai galuega endocrin e faaitiitia tele. I le 50 o tausaga, 1-2% tumau.

Mafaufau pe o le a le mea e faʻaaogaina ai le tamaʻitaʻi o le pancreas, ma o fea o mea e aofia ai?

O a ni siaki o tamaʻi?

Ole motu ole Pancreatic e le o se faaputuga o fale tutusa, e aofia ai ni elemene e eseese i galuega ma le morphology. O le pancreas o le endocrine e aofia ai peta beta, o le mamafa o le mamafa o le mamafa e tusa ma le 80%, latou te faʻamalosi ai le ameline ma le inisalini.

O paki pikalama Pancreatic e maua ai le glucagon. O lenei vailaau e galue e pei o se inisinia insulin, e fesoasoani i le faateleina o le kulukose i totonu o le tino toto. E tusa ma le 20% e tusa ai ma le numera atoa.

Glucagon e tele ana galuega faatino. E afaina ai le gaosiga o le kulukose i le ate, e faʻaosofia ai le malepelepe o le tino o le tino, faʻaititia le maualuga o le cholesterol i le tino.

E le gata i lea, o lenei vailaʻau e faʻaleleia ai le toe faʻaleleia o suauu ate, fesoasoani i le insulin e tuua ai le tino, ma faʻaleleia ai le toto i totonu o fatugaʻo. Inisalini ma glucagon e eseese, ma faʻafeagai galuega. O isi mea e pei ole adrenaline, hormone tuputupu aʻe, cortisol fesoasoani e faʻatonutonu lenei tulaga.

O vailaau Pancreatic Langerhans e aofia ai fusi nei:

  • O le faaputuputuina o le "delta" e maua ai le pulelasi o le somatostatin, lea e mafai ona taofia ai le gaosiga o isi vaega. O le aofaiga atoa o lenei vailaau oona e tusa ma le 3-10%,
  • Vailaʻau PP e mafai ona faʻasaʻo le peptide pancreatic, lea e faʻaleleia ai le puleaina gaosia ma taofia ai le tele o gaoioiga o le totoga o le tino,
  • Ole tuufaatasiga o le Epsilon o se mea faapitoa e nafa ma lagona o le fiaaai.

Langerhans Islands o se mea ninii ma multifunctional microorgania e iai lona tele, foliga, ma le tufatufa lelei o vaega o endocrin.

O le faʻafiafiaga telefoni feaveaʻi e aʻafia ai fesoʻotaʻiga intercellular ma tulafono faatonutonu paracrine, lea e fesoasoani i le inisalini ina ia faʻasaʻoloto.

O le fausaga ma le gaioiga o tamaʻitaʻi pancreatic

O le pancreas o se okeni faigofie lava i tulaga o le fausaga, ae o lona gaioiga e matua lautele lava. O le totoga i totonu e maua ai le insulin, lea e puleaina ai le toto toto. Afai e mataʻituina lona aiga poʻo le le atoatoa, ona maua ai lea o togafitiga - ituaiga 1 o le maʻisuka.

Talu ai o le pancreas e aʻafia i le faʻaogaina o meaʻai, e tatau ona avea ma vaega malosi i le atinaʻeina o enzymes pancreatic e fesoasoani i le malepelepe o gaʻo, gaʻo ma protein mai meaʻai. I le solia o lenei galuega, ua maua ai le pancreatitis.

O le mea sili ona taua o tamaʻi pancreatic o le faatumauina lea o le manaʻomia o le gaʻo ma le pulea o isi totoga i totonu. O le faaputuputuina o sela e tele meaʻai e maua mai i le toto, o loʻo nofoia i latou e namea agaalofa ma vavae.

O le fausaga o motu e faigata tele. E mafai ona tatou fai atu o faʻaputu taʻitasi o siaki o se faʻavae atoatoa ma lona lava gaioiga. Faʻafetai i lenei fausaga, o le fefaʻatauaʻiga i le va o vaega o le parenchyma ma isi vaʻaiga ua mautinoa.

O siaki o tamaʻitaʻi ua faatulagaina i le ituaiga o mosaic, o lona uiga, faʻafuaseʻi. O se tamaʻitaʻi matutua e faʻamatalaina i le faʻatonuga lelei. E aofia ai lolone, o loʻo siosiomia i latou i mea e fesoʻotai ai, o le toto pito i lalo e pasia i totonu. O peta Beta o loʻo i le ogatotonu o lobelu; o isi o loʻo i luga o le pito i tua. O le tele o motu e faalagolago i le tele o fuifui mulimuli.

A amata ona fegalegaleai vaega o atumotu, o le a atagia mai i totonu o isi siama o lo o latalata ane. E mafai ona faamatalaina lenei mea e ala i nuanuga nei:

  1. O le inisalini e faʻamalosia ai le faila faalilolilo o sela peta, ae i le taimi lava lea e faʻalavelaveina ai le galue galue o faʻalaʻau alpha.
  2. I le isi itu, o le fatufoni o le pika "gluconagon" i le leo, ma e galue ai i luga o sene vavala.
  3. O le somatostatin tutusa foʻi le faʻalavelaveina o le gaioiga o peta ma pene alpha.

Afai i totonu o le natura o le filifili o se gasegase ua iloa e fesootaʻi atu i le faaletonu o le tino, ona osofaʻia ai lea o peta beta e le latou lava puipuiga.

Ua amata ona faʻaitiitia, lea e mafua ai se maʻi matautia ma matautia - maʻisuka.

Suiga o le masima

O le maʻisuka ituaiga 1 o se maʻi faʻamaʻi ma le le mafai ona faʻaleleia. O le Endocrinology e leʻi oʻo mai ma se auala e faʻamalolo ai se tagata e faʻavavau. E ala i togafitiga ma se olaga ola maloloina, e mafai ona e maua se taui tumau mo le maʻi, ae leai.

O sene Beta e le mafai ona toe faʻaleleia. Ae ui i lea, i le lalolagi faʻaonaponei, ei ai auala faapitoa e fesoasoani ai ia i latou e "toe faʻafoʻi" - suia. Faatasi ai ma le totoina o le pancreas poʻo le faʻavaeina o se totoga i totonu o le tino, ua faʻapipiʻiina ai suauʻu pancreatic.

Ua na o le pau lea o avanoa mo tagata maʻisuka e toe faʻaleleia ai le fausaga o motu ua faaleagaina. E tele suʻesuʻega faasaienisi sa faia i le taimi na gaosia ai beta-sela mai se tagata foaʻi e faʻafesoʻotaʻi aʻu le maʻisuka.

O taunuʻuga o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e toe faʻafoʻisia ai le faʻasalaga o gaʻo i le tino o le tagata. I se isi faaupuga, o loʻo i ai se vaifofo i le faafitauli, o se mea tele tele. Ae ui i lea, o le ola faʻasolosolo o le immunosuppressive i le olaga atoa o se faʻaitiitia - le faʻaaogaina o fualaau faasaina e puipuia ai le teenaina o meaola ola foaʻi.

I le avea ai o se isi mea i se punaʻoa foaʻi, e mafai ona faʻatagaina siama. O lenei filifiliga e fetaui lelei, talu ai o tamaʻitaʻi o le foacesa o tagata foaʻi tupe e iai se faʻaagaga faapitoa.

Toe faʻaleleia togafitiga faʻasolosolo vave, ae e manaʻomia ona e iloa pe faapefea ona le naʻo na o mea e faʻaaogāina, ae ia puipuia ai foi le faʻafanoga mulimuli, lea e tupu i soo se tulaga i le tino o le maʻisuka.

E i ai se faʻamatalaga manino i togafitiga faʻasolosolo o le pancreas mai se puaa. Aʻo leʻi mauaina le inisalini, o mea na maua mai le gland o manu na faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. E pei ona e iloa, o le eseesega i le va o le insulin i le tagata ma le porcine i se tasi amino acid.

O le suʻesuʻega o le fausaga ma le faʻatinoina o tamaʻi pancreatic o loʻo faʻamatalaina i ni faʻamoemoe sili, talu ai o le "suamalie" faʻamaʻi e mafua mai i le faatoilaloina o latou fausaga.

O le pancreas o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Omoni pancreatic. Motu o Langerhans. Somatostatin. Amilin. Galuega faʻatonutonu o hormones pancreatic.

Galuega Endocrine i pancreas e faatino fuifui o sela o le epithelial tupuaga, ua taua teine ​​o Langerhans ma e na o le 1-2% o le tino o le pancreas, e aofia ai le okone exocrine o loʻo faʻaaogaina ai le suamalie. O le numera o motu i totonu o le gland o se tagata matua e lapoa tele ma e mai le 200,000 i le tasi ma le afa miliona.

E tele ituaiga o siama e gaosia ai le hormone e iloagofie i totonu o tamaʻi teine: fatugalalala fatulala glucagon peta peta - inisalini , suauu delta - somatostatin sosoʻo faʻaoga - gastrin ma le PP po o le f F - polypeptide pancreatic . I le faaopoopo atu i le insulin, o le hormone o loʻo faʻapipiʻiina i peta beta amylin i ai faʻafeagai faʻafeagai i le inisalini. O le toto toto i tamaʻitaʻi e sili atu ona malosi nai lo le parenchyma paʻu. O le innervation e faia e nusipepa alofa ma le namu, ma i totonu o sela o teineiti o loʻo i ai ni nila nerve e faʻapipiʻi ai faʻalavelave mai le neuroinsular.

Fig. 6.21. Faʻatinoga faʻatulagaina o tamaʻi motu o Langerhans o se "tele-okeni." Fuga mataʻutia - faʻamalosi, faʻamalosi - soloʻesea mea lilo faalilolilo. O le faatonutonuina sili - glucose - faatasi ai ma le auai o le calcium e faaosofia ai le puleaina o le inisalini e p-sel ma, i se isi itu, e taofiofi ai le pulelaa o le glucagon e alalalalalala. O le amino acids o loʻo pipii i totonu o le manava ma le inumaga o ni mea e faʻamalosia ai le gaioiga o elemene uma o le "tele-organs." O le taʻitaʻia o le "intraorgan" insulin ma le glucagon secretion le inhibitor o se somatostatin, ma o lona faletua ua faʻaaogaina i lalo o le aafiaga o amino acids ma hormones gastrointestinal ua faʻamalosi i totonu o le inumaga ma le auai o ions Ca2 +. Glucagon o se mea e faʻaosofia ai le faʻamalositino o le somatostatin ma le inisalini.

O le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina i le pito i tua o le pito i lalo seta peta Muamua, i le ituaiga pre-proinsulin, o le 23-amino acid chain is cleared from it and the remaining molecule is called proinsulin. I le Golgi complex proinsulin Faʻasaʻo i granules, latou te pipiiina le proinsulin i le inisalini ma se pepide fesoʻotaʻi (C-peptide). I fualaau aina inisalini ua teuina i le foliga o se polymer ma o se tasi o vaega faigata ma le zinc. Ole aofaiga o le inisalini e tuʻuina ile paluga e toetoe 10 taimi sili atu nai lo le manaʻomia i aso taʻitasi mo le hormone. O le faʻamalositino o le inisalini e tupu mai i le exocytosis o fualaʻau, ao le tele o le insulin ma le C-peptide e oʻo i le toto. O le filifilia o mea o loʻo i totonu o le toto o se suʻesuʻega faʻamalosi taua mo le iloiloina o le failautusi (3-sela.

Malosiaga o insulin o se faʻalasologa o le calcium. I lalo o le faatosinaga o le totoga - o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto - ua faaleagaina le membrane beta-cell, ua amata ona ulufale atu i totonu o siama, o le amataina o le faagasologa o le feteenaiga o le masini microtubular intracellular ma le faagaoioia o pusa peneta i le plasma membrane ma o latou gaʻo mulimuli ane.

Galuega faalilolilo o eseese teine e fesoʻotaʻi i aʻafiaga o hormones na faia e i latou, e fesoʻotaʻi ma le vaʻaia o tamaʻitaʻi o se ituaiga o "mea-toto" (Fig. 6.21). Sui lua ituaiga o siama insulin : basal ma faaosofia. Faʻasalaga Basal o le inisalini faia pea, tusa lava pe o le fiaai ma le toto kulukose i lalo o le 4 mmol / l.

Faʻasaoina inisalini faasee o le tali lea seta peta tamaʻitaʻi mo le maualuga o le maualuga o le D-glucose i le toto e tafe i peta vaʻa. I lalo o le faatosinaga o le kulukose, ua faʻaaogaina ai le seta o le peta-cell, lea e faʻalauteleina ai le felauaiga o ions calcium i totonu o le masini, faʻamalosia le adenylate cyclase ma le vai (fund) o le CAMP. E ala atu i nei tagata faufautua, o le kulukose e faʻaolaina ai le faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto mai siaki faalilolilo patino. Faʻaleleia le tali mai o peta peta i le gaioiga o le kulukose, le hormone o le duodenum - peptide inhibitory peptide (IPI). O le faʻaogaina o le tino o le tino e iai foʻi sona sao i le faʻatonutonuina o le insulin. O le nerve nerve ma le acetylcholine e faʻaolaina ai le inisalini, ma o neura o le agaalofa ma norepinephrine e ala i le faʻaaogaina o lipine alpha-adrenergic e faʻasaina ai le inisalini ma faʻamalosia ai le tuʻuina atu o le glucagon.

O se tasi o le inhibitor o le gaosiga o le inisalini o le hormone o le cell delta o tamaʻi motu - somatostatin . O lenei hormone o loʻo faʻapipiʻiina foi i totonu o le inumaga, lea e taofia ai le faʻafefe o le kulūkose ma faʻaitiitia ai le tali o sosoʻo peta i se faʻaoʻoina o le kulukose. O le faʻavaeina i le pancreas ma le vavalaʻau o pepides e tutusa ma mea o le faiʻai, mo se faʻataʻitaʻiga, somato-statin, faʻamaonia le i ai o se tasi APUD system i le tino. O le glucagon le manava e mafua ona o le faaitiitia o le kulukose toto, hormones o le gastrointestinal tract (gastrointestinal trastrointestinal tract, secretin, cholecystokininal-pancreosimine) ma se faaitiitia i le Ca2 + ions i le toto. O le faʻamalositino o le glucagon o loʻo taofiofia e insulin, somatostatin, glucose toto ma Ca2 +. I totonu o sela o le endocrine o le iniseti, ua fausia ai se peptide-1-glucagon-1, lea e faaosofia ai le faʻaaogaina o le kulukose ma le faʻamalositino o le inisalini pe a uma ona 'ai. O siama o le gastrointestinal tract e maua ai hormones o se ituaiga o "togafiti vave lapataiga" o laupepa o teineiti pancreatic e uiga i le faaaogaina o meaʻai i totonu o le tino, e manaʻomia ai hormones pancreatic e faʻaaogaina ma tufatufaina atu. O lenei sootaga galue ua atagia i le fuaitau "gastro-entero-pancreatic system ».

I le ata i tafatafa o le tusitusiga, o se faʻamatalaga lautele o le endocrine Langerhans motu laiti , e aunoa ma le faʻaalia o latou tulaga moni i totonu. O le ata o loʻo faʻaalia ai foʻi le fausaga o le capillaries faʻamalosi ma autafa nerve fibers (HB) ma faʻamavae (BUT) o loʻo i ai i le nofoaga vaʻaia.

O se tasi o mafuaʻaga taatele o le maʻisuka o le gaioiga o le masimune, ae o auupega i sela o teineiti o Langerhans, e taʻua o mea e maua ai le inisalini, e gaosia i le tino. O lenei mea e afua ai lo latou faʻaumatia ma, o se taunuuga, o le solia o le galuega o le endocrin o le pancreas ma le atinaʻe o le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini.

O a tamaʻi motu o Langerhans?

O le uʻamea uma ua vaevaeina i vaega faʻatulagaina o tamaʻitaʻi e taʻua o tamaʻitaʻi. O se tagata matua ma se tagata soifua maloloina e tusa ma le 1 miliona oi latou. O le tele o nei faʻatulagaga o loʻo i le siʻusiʻu o le okeni. O nei tamaʻitaʻi uma o nei faʻalavelave faʻalavelave, o se faʻalavelave faʻapitoa, o se okeni eseese e galue ai faʻatasi ai ma le fua o le microscopic. O i latou uma o loʻo siosiomia e le mea e fesoʻotai ai, lea e aofia ai capillaries, ma ua vaevaeina i totonu o lolone. O meaola e maua mai i le maʻisuka e sili ona faʻaleagaina ai lona totonugalemu, talu ai o loʻo i ai le faʻaputuina o peta peta.

Eseesega o faatulagaga

Langerhans motu ei ai se seti o sela e faia ai galuega taua mo le tino, e pei o le tausisia o se tulaga masani o le gaʻo i totonu o le toto. E mafua lenei mea i le gaosia o hormones, e aofia ai le inisalini ma ona tagata faʻatau. O i latou taʻitasi e aofia ai iunite faʻavae nei:

  • alpha
  • seta peta
  • delta
  • pp
  • epsilon.

O le galuega o faila alpha ma beta o le gaosiga o le glucagon ma le insulin.

O le galuega autu o le gaioiga galue o le faletua lea o le kaluka. O se osofaʻiga o le inisalini, ma faʻapena ona faʻaitiitia lona aofaiga i le toto. O le galuega autu o le hormone o loʻo i totonu o le ate, lea e pulea ai le gaosia o le aofaʻi sao o le kulukose, e ala i le fegalegaleai ma se ituaiga o le faʻaaliga. E mafua ona o le malepe o le glycogen.

O le sini autu o peta beta o le gaosia o le inisalini, lea e aafia tuusao i le teuina o glycogen i le ate ma le musele skeletal. O le mea lea, o le tino o le tagata e faatupuina ai malosiaga mo ia lava i le tulaga o se umi faaumiumi le le aoga o meaʻai. O le gaioiga o le gaosia o lenei hormone e afaina pe a uma ona 'ai, i le tali atu i le faateleina o le kulukose toto. O fualaʻau filifilia o tamaʻi motu o Langerhans o loʻo avea ma a latou tele.

Delta ma PP

O lenei ituaiga e seasea lava. O suauu Delta e naʻo le 5-10% o le aofaʻi. La latou galuega o le faʻaopoopoina lea o le somatostatin. O lenei hormone e tuusaʻoina ai le gaosia o le hormone tuputupu aʻe, faʻasolosolo ma le tuputupu aʻe o hormones e faʻamalolo ai hormones, ma aʻafia ai le pituitary ma le hypothalamus.

I tamaʻitaʻi taʻitasi o Langerhans, o se polypeptide pancreatic ua faʻalilolilo, o lenei faagasologa e tupu i totonu o pusa sosolo. O le aoga o lenei vailaau e leʻo malamalama atoatoa. E talitonuina e faʻalavelave ai le gaosia o le vai inu ma faʻamalieina musele malie o le gallbladder. E le gata i lea, faatasi ai ma le atinaʻeina o neoplasms mamaʻi, o le maualuga o le polypeptide pancreatic ua faʻateleina le tuputupu aʻe, o se faailoga mo le atinaʻeina o faiga o le gaioiolosi i le pancreas.

Vailaʻau Epsilon

Faailoilo e maualalo ifo i le 1% o iunite uma o loʻo i totonu o teine, ae ona o lenei mea, e sili atu le taua o sela. O le galuega autu a nei iunite o le tuʻuina atu lea o se vailaʻau e taʻua o le gutu. O le gaioiga a lenei vaega o le ola maloloina o loʻo faʻaalia i tulafono faatonutonu o le manaʻo o tagata. O le faateleina o lona aofaiga i le toto e mafua ai ona lagona e se tagata le fiaai.

Aisea e aliali mai ai auupega?

O le puipuiga o tagata e puipuia mai puipuiga mai fafo mai le gaosia o auupega o loʻo faʻaaogaina e naʻo se mea faapitoa. O lenei auala e faʻafefe ai osofaʻiga o le gaosia o auupega. Ae o nisi taimi i lenei masini e tupu se faaletonu ona maua ai lea o ni siama, ma i le tulaga o le maʻisuka o le beta, o le tau mo siama. O se taunuuga, e faaleagaina e le tino ia lava.

Le lamatiaga o faʻamaʻi i tamaʻitaʻi o Langerhans?

O se antibody o se auupega patino na o le pau lava i se polotini faapitoa, i lenei tulaga o motu o Langerhans. O lenei mea e oʻo atu ai i le oti atoatoa o peta pusa ma le mea moni o le a faʻaalu e le tino malosiaga o le puipuiga i luga o le faʻaumatiaga, e le amanaiaina le taua e faasaga i faʻamaʻi matautia. A maeʻa lenei mea, o le inisalini e taofia uma le gaosia i totonu o le tino ma e aunoa ma le folasia mai fafo, o le a le mafai e le tagata ona gaʻo le kulukose. Aʻai lelei, e ono matelaina o ia i le oti.

O ai e manaʻomia se suʻega?

O suʻesuʻega e uiga i le i ai i tagata o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faia mo tagata o loʻo i ai le tele o meaʻai, faʻapea foi ma i latou o loʻo i ai ma le matua o matua ua maua lenei maʻi. O nei mea e faʻatele ai le ono mafai ona faia se togafitiga faʻaleaga. E aoga le suʻeina o suʻega mo le iai o tagata o loʻo mafatia i isi faʻamaʻi o le pancreas, faʻapea foi ma i latou na mafatia i manuʻa o lenei okeni. O nisi faʻamaʻi viral e faʻaosoina ai se metotia autoimmune.

Langerhans Islands o se tasi o elemene faavae o le pancreas, lea o tala mo le tusa ma le 2% o lona tele i se tagata matua. I tamaiti, o lenei ata e oʻo i le 6%. Le numera o motu mai le 900,000 i le miliona. O loʻo faʻasalalau solo i le gland, peitaʻi, o le faʻalauteleina tele o elemene na iloiloina o loʻo matauina i le siʻusiʻu o le okeni. Faatasi ai ma le matua, o le numera o tamaʻitaʻi ua faʻaitiitia le tumau, lea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka i tagata matutua.

Faʻaaliga faʻapitoa o le motu o Langerhans

O tamaʻitaʻi endocrine o le pancreas e aofia ai le 7 ituaiga o siama: lima lima ma lua ausilali. Alpha, beta, delta, epsilon ma PP o loo i ai i le tino autu, ma o le D1 ma a latou eleʻele o le enterochrometene o isi mea faaopoopo. O mea mulimuli nei o uiga ia o le gaogao o le inumaga ma e le maua i taimi uma i tamaʻi motu.

O atulaulau faʻapitoa e iai o latou vaega ma e aofia ai lolone e vaeluaina e capillaries. O peta Beta e pito sili ona maua i totonu o lobelu tutotonu, ma le alafapeta ma le delta i totonu o vaega telefoni. O isi ituaiga o faʻaogaina o masini e faʻasalalau solo i le motu i se auala vavalalata. A o tuputupu ae le site o Langerhans, o le aofaʻi o peta sene o loʻo faʻaitiitia ma o le faitau aofai o latou alalaupapa e faʻalautele. O le averesi o le laufanua o le Langerhans talavou e 100 micron, matutua - 150-200 micron.

Manatua: aua e te fenumiai ia tuaoi o Langerhans ma sel. O nei mea mulimuli o le epidermal macrophages, puʻeina ma le felauaiga o antigens, o loʻo auai faʻatasi i le atinaʻeina o le tali puipui.

O le fausaga o le insulin molecule - o le hormone autu o loʻo faʻapipiʻiina e le Langerhans zone

O lanu Langerhans i totonu o le faʻalavelave o se vaega o gaosia o le hormone o le pancreas. E le gata i lea, o ituaiga taitasi o le cell e maua ai lana lava hormone:

  1. O sela o le meli e gaosia ai le glucagon, o se pepidone hormone, e ala i le fusifusia i ni faʻamaumauga patino, faʻaalia ai le faʻaumatia o le glycogen ua faʻaputuina i le ate. I le taimi lava e tasi, e maualuga le suka toto.
  2. O fatutini Beta e maua ai le inisalini, lea e aafia ai le afaina o suga e ulufale mai i le toto mai meaʻai, faateleina le mafai ona mafai ona maua i siama i fualaau o le carbohydrate, e faalauiloa ai le fausia ma le faaputuputuina o le glycogen i totonu o masini, ma e i ai le malosi o le gaosio ma anabolic (faaosofiaga o le gaioiga ma gaʻo).
  3. O suauu Delta e nafa ma le gaosiga o le somatostatin - o le hormone lea e taofia ai le faʻamalositino o lauroid-stimulating, faapea foi ma se vaega o mea e maua mai i le pancreas lava ia.
  4. O pusa PP e maua ai le polypeptide pancreatic - o se vailaʻau o lona gaioiga e faʻamoemoe e faaosofia ai le gaosia o le suka gaʻo ma se vaega o le faʻamaloloina o galuega a tamaʻitaʻi.
  5. O siama o Epsilona e avea ma serelinone, o le hormone lea e faʻaleleia ai se lagona fiaaai. I le faʻaopoopoga i fausaga o le gland, o lenei vailaau o loʻo gaosia i totonu o le iniseti, placenta, mama, ma fatuga.

O nei hormones uma i le tasi itu po o le isi e aafia ai le gaosiga o le carbohydrate, e mafua ai le faaitiitia pe faateleina i le kulukose toto. O le mea lea, o le galuega autu a tamaʻitaʻi o le tausia lea o le saʻo atoatoa o le saolotoga ma teu ai gaʻo i totonu o le tino.

E le gata i lea, o vailaʻau e faʻamaonia e le pancreas e aʻafia ai le fatuga o le musika ma le gaʻo, le galuega a nisi o fomaʻi (faʻaaogaina o le pulelaa a le pituitary gland, hypothalamus).

O faʻamaʻi o le pancreas e tupu i liona o lanu Langerhans

Localization o le pancreas - o le "laau" mo le gaosiga o le inisalini ma le mea e gaosia ai le maʻisuka

O sel o le motu o Langerhans i le pancreas e mafai ona faʻaumatia e aʻafiaga faʻaleagaina ma faʻamaʻi:

  • Aute exotoxicosis,
  • Endotoxicosis e fesoʻotaʻi ma le necrotic, faʻaleagaina poo purulent process,
  • Faiga faʻamaʻi (faʻaogaina lupus erythematosus, rheumatism),
  • Pancreatic necrosis,
  • Tali a le tagata lava ia
  • Tuai.
  • Faʻasologa o le faʻaoga.

E mafai ona tupu faʻamaʻi o laumei teine ​​ma o latou faʻafanoga poʻo le faʻateleina. O le faʻalauteleina o le sosolo e tupu i le taimi o faʻamalosi tino. I le taimi lava e tasi, o le paʻu o latou lava o le gaosia o le hormone ma maua ai igoa e fuafua lava i le mea e maua mai ai le hormone (somatotropinoma, insulinoma). O le faagasologa e tuʻuina atu ma se falemaʻi o le gasegase o le gland.

I le faʻaumatiaina o le gland, ua sili atu le taua o le leiloa o le 80% o tamaʻitaʻi. I le taimi lava e tasi, o le inisalini na gaosia e toega o loʻo totoe e le lava lea mo le gaosiga atoatoa o suga. O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo atiina ae.

Manatua: ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o maʻi eseese ia. I le ituaiga lona lua o togafitiga, o le faateleina o le maualuga o le suka e fesootaʻi ma le puipuiga o le tino i le inisalini. O lanu a Langerhans latou te galulue e aunoa ma ni toilalo.

O le faʻaleagaina o foliga o hormone o le pancreas ma le atinaʻeina o le maʻisuka o loʻo faʻaalia mai i foliga o faʻamaoniga e pei o le fia inu, pala, pala, vevela, le mautonu, le lava le moe, paʻu o le mamafa ma se meaʻai lelei. Faʻateleina le maualuga o le suka (30 pe sili atu le moli / lita ma se masani o le 3.3-5.5 mmol / lita), o le acetone mai le gutu e aliali mai, o le mafaufau e le afaina, ma o le hyperglycemic coma e atiaʻe.

Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na pau lava le togafitiga mo le maʻisuka o le faʻaaogaina o le inisalini i le olaga atoa i aso uma. I aso nei, ua tuʻuina atu le hormone i le tino o le tagata maʻi e ala i le fesoasoani a pamu insulin ma isi masini e le manaʻomia ai le faʻaauau pea ona osofaia. E le gata i lea, o gaioiga faʻapitoa e atiaʻe e fesoʻotaʻi ma le faʻavasegaga o le pancreas i le tagata maʻi atoa poʻo ona vaega o gaosia o le hormone.

E pei ona manino mai i luga, o tamaʻitaʻi o Langerhans latou te maua mai ai ni hormonia taua e faʻasaʻo ai le gaosiga o le gaʻo ma le faʻamautu. O le faʻaumatiaina o nei vaega e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e fesoʻotai ma le manaʻoga mo le togafitiga o le ola i le olaga atoa. Ina ia aloese mai sea atinae o mea tutupu, ole tatau ona aloese mai le ava malosi, faʻamaʻi ma maʻi ole autommune i se taimi tatau, ma ia tatau ona asia se fomaʻi i uluai faailoga o le faaleagaina o le pancreatic.

I lenei tusiga, o le a matou taʻuina atu ia te oe fea o vaega o vaega o tamaʻitaʻi o le pancreas? O le a la latou galuega ma oa meamoni latou te faʻamalosi?

Se vaega o le anatomy

I totonu o le pancreatic tissue e le gata o le apalai, ae o motu foi o Langerhans. Ole suauʻu o nei faʻavae e le maua ai ni enzymes. O la latou gaioiga autu o le aumaia o hormones.

O nei fiva endocrin na maua muamua i le 19 seneturi. O le saienitisi o lona mamalu na faaigoa ai nei faalapotopotoga ua avea pea ma se tamaititi aoga.

E le tele ni motu i totonu o le uʻamea. Faatasi ai ma le atoa o le okeni, o lanu Langerhans e aofia ai le 1-2%. Ae peitai, o la latou matafaioi e maoae. O siama o le vaega o le endocrin o le gland e maua ai ituaiga o hormones e faatonutonuina ai le nutimomoia, gaosiga o le carbohydrate, ma le tali atu i faʻafitauli mamafa. Faatasi ai ma togafitiga o nei vailaau oona, o se tasi o faamai masani o le 21st seneturi o loo atiae - o le maʻisuka. E le gata i lea, o togafitiga o nei siama e mafua ai le syndrome Zollinger-Ellison, inisalini, glucoganoma ma isi maʻi e le o maua.

I aso nei, ua iloa ai o tamaʻitaʻi o le pancreatic e 5 ituaiga o sela. Matou te talanoa atili e uiga ia latou galuega i lalo.

Faaulu Aliki

O nei siama e faia i luga o le 15-20% o le numera atoa o sel laiti. Ua lauiloa e sili atu le tele o faʻamaulila o le tagata nai lo manu. O nei atunuʻu o loʻo faʻamalamalamaina hormones e nafa ma le tali "lavea ma tamoe." Glucagon, lea o loʻo fausia iinei, faʻateleina le maualuga o le kulukose, faʻamalosia le galuega o maso skeletal, faʻavaveina le galuega o le fatu. Glucagon foi e faaosofia ai le gaosiga o le adrenaline.

Glucagon ua mamanuina mo se vaitaimi puupuu e faʻaalia. E vave ona paʻu i totonu o le toto. O le taua lona lua o galuega taua o lenei vailaau o le faʻasaʻoina o le inisalini. Glucagon ua faʻasaʻolotoina ma se faʻaitiitia faʻaitiitia i le kulukose toto. O ia homoni o loʻo faia i falemaʻi i tagata gasegase e maua ai le tulaga o le hypoglycemic ma le coma.

Vae Beta

O nei vaega o le parenchymal tissue e faʻasaina le inisalini. O i latou ia e sili ona tele (tusa o le 80% o sene). E mafai ona maua i latou e le gata i tamaʻitaʻi; o loʻo i ai vaʻavaʻai vaʻaia o le inisalini i le gaʻo ma le ala.

O le gaioiga o le insulin o le faʻaititia o le kulūkose. O Hormones e mafai ai ona faʻafefeina siama. Faafetai i lenei mea, vave vave ona ulu atu le mole suka. E le gata i lea, latou te faʻaaogaina le filifili o tali mo le gaosia o le malosi mai le glucose (glycolysis) ma teu faʻaagaga (i le foliga o le glycogen), le faʻavaeina o gaʻo ma pulu mai ai. Afai e le faʻamaloloina le inisalini e sela, faʻapipiʻi le maʻisuka ituaiga 1. Afai e le galue le hormone i luga o le tino-ituaiga 2 o le maʻisuka ua faia.

O le gaosiga o le inisalini o se faʻalavelave faigata. O lona maualuga e mafai ona faateleina ai gaʻo mai meaʻai, amino acids (aemaise leucine ma arginine). O le insulin e mafua mai i le faateleina o le calcium, potassium ma nisi mea oona (ACTH, estrogen ma isi).

I peta beta, o le C peptide foi ua faia. O le a lenei mea O lenei upu e faatatau i se tasi o metabolites lea na fausia i le taimi o le tuufaatasiga o le inisalini. Talu ai nei, na maua ai e lenei vaega mole taua taua o le falemaʻi. A oʻo ina fausia se mole mole insulin, e tasi le mole C-peptide o loʻo faia. Ae o le mea mulimuli e i ai le umi o le tino i le tino (o le inisalini e le silia le 4 minute, ma o le C-peptide e tusa ma le 20). O le C-peptide e faʻaitiitia i le maʻisuka ituaiga 1 (muamua lava e itiiti le inisalini e gaosia), ma faʻapupulaina i le ituaiga lona lua (e tele le inisalini, ae leʻo tali atu i ai), insulinoma.

Delta sel

O vailaau oona nei o laumei Langerhans e faʻamalosi ai le somatostatin. O le hormone e taofiofia ai le pulelasi o enzymes. O le mea foi e faʻagesegeseina ai isi totoga o le endocrine (hypothalamus ma le pituitary gland). O le falemaʻi e faʻaaogaina se mea faʻapitoa poʻo le Sandostatin. O le vailaau faʻamalositino o loʻo faʻatinoina lelei i mataupu o pancreatitis, taotoga pancreatic.

O se vaega itiiti o le polypeptide o le intestinal vasoactive o loʻo gaosia i suauu delta. O lenei vailaau e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le eleʻele o le chlorhydric i totonu o le manava, ma faʻalauteleina ai le mea o le pepsinogen i totonu o le vai gastric.

O nei vaega o lanu Langerhans e maua ai le polypeptide pancreatic. O lenei vailaau e taofia ai le gaioiga o le pancreas ma faʻaosofia ai le manava. Vailaau PP e itiiti lava - e le silia le 5%.

E faʻapefea ona faʻatulagaina motu ma pe o le a le latou mea

O le galuega autu o loʻo faia e tamaʻitaʻi o Langerhans o le tausisia pea lea o le maualuga o le gaʻo i totonu o le tino ma le pulea o isi gaioiga endocrin. O motu e fafagaina e ni tiga faʻalagona ma vaʻavaʻa ma e tele lava meaʻai e maua i le toto.

O tamaʻitaʻi o Langerhans i le pancreas o loʻo i ai se fausaga faigata. O le mea moni, oi latou taʻitoʻatasi o se aoga galue malosi atoatoa. O le fausaga o le motu e maua ai se fefaʻatauaʻiga i le va o meaola faʻasolosolo o le parenchyma ma isi vaʻa. E manaʻomia lenei mea mo le faʻamalosi faʻatasi o le inisalini.

O loʻo faʻafefiloi ia filati ile vaʻalele, o lona uiga, ua faatulagaina i foliga o se mosaic. O le tamaʻitaʻi matua i le pancreas o loʻo i ai le faʻatonuga saʻo. O le tamaʻitaʻi e aofia ai lolone e siʻosiʻomaga ai le mea e fesoʻotaʻi ai, o le ulu toto e pasia i totonu o sela.

O peta Beta o loʻo i le ogatotonu o lobelu, aʻo iai fatugala ma le delta o loʻo i totonu o le vaega lautele. O le mea lea, o le fausaga o tamaʻi motu o Langerhans e faʻalagolago atoa lava i la latou tele.

Aiseā ua faia ai faʻamaʻi e faasagatau i motu? O le a le latou galuega o le endocrine? E aliali mai o le faiga faʻafesoʻotaʻi o 'au peleti e atiina ae ai se masini faʻalauiloa, ona oʻo ai lea o nei siama e aafia ai isi siama o lata ane.

  1. Inisalini e faʻaosoina le gaioiga o suauu beta ma faʻalavelaveina ailala fatula.
  2. O faila o Alefa e faʻaaogaina le glucagon, ma latou gaoioi i luga o potu vavalalata.
  3. O le somatostatin e faʻalavelave ai i le galuega a lelaʻau ma peta.

Taua! I le tulaga o le leai o se auala puipuia, o tino puipuia e faʻatautaia e faasaga i vaʻa beta ua faia. Ua faʻaumatia ia siama ma taʻitaʻi atu i se faʻamaʻi matautia e taʻua o le maʻisuka.

Vaʻaia o motu o Langerhans

O le tele o pancreatic (pancreas) e maua ai elemene digestive. O le faʻatinoga o fuʻa o motu e eseese - latou te faʻapipiʻi hormones, o le mea lea e tuʻuina atu ai i le endocrin system.

O le mea lea, o le pancreas o se tasi o vaega autu e lua o le tino - o le digestive ma endocrine. O motu o ni meaola ninii e maua mai ai 5 ituaiga o hormones.

O le tele o vaega o pancreatic o loʻo i totonu o le paluga o le pancreas, e ui lava i le vevela, mosaic inclusions e puʻeina uma le tino o le exocrine.

O loʻo gafa le OL mo le faʻatonutonuina o le metabolism gaʻo ma lagolagoina le galuega a isi gaioiga endocrine.

Fausaga o le talafaasolopito

O motu taitasi o se vaega e tutoatasi.Faʻatasi i latou o se faʻalautele o le talafatai lea e faia i luga o potu taʻitasi ma faʻalautele tetele. O latou lapopoa e eseese tele - mai le tasi lipocrine cell i se tagata matua, tetele (> 100 μm).

I vaega o pancreatic, o le faʻatulagaga o le faʻatulagaina o sela, o latou 5 ituaiga, ua fausia, ua maeʻa uma a latou matafaioi. O taʻavale taʻitasi o loʻo siʻosiʻomia e le mea e fesoʻotai ai, o lobelu o loʻo i ai ia capillaries.

O kulupu o peta beta o loʻo i totonu o le ogatotonu, i tafatafa o le pito o le faʻavae o fatugala ma le sima. O le tele o le tele o le motu, o le tele o sosoʻo o loʻo iai.

E leai ni alavai o motu, o hormones produced e faʻasalaina i luga o le auala faʻapipiʻi.

Gaoioiga Hormonal

O le matafaioi o le hormonal o le pancreas e sili.

O mea gaioiga e faʻapipiʻiina i motu laiti e tuʻuina atu i totoga e ala ile tafe toto ma faʻatonutonu le metabolism o gaʻo:

    O le sini autu o le inisalini o le faaitiitia o le suka o le toto. E faʻaleleia ai le faʻaogaina o le kulukose e ala i siama kulupu, faʻateleina lona faʻamaʻiina ma fesoasoani e faʻasaʻo le glycogen. O le faʻaleagaina o le hormone seʻia oʻo atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. I lenei tulaga, o suʻega toto o loʻo faʻaalia ai le i ai o faʻamaʻi i veta vevela. O le maʻisuka ituaiga 2 e tupu pe afai e faʻaitiitia le lagona o le tino i le inisalini.

O le aofaʻi o hormones e gaosia e faalagolago i le kulukose na maua mai meaʻai ma le fua o lona faʻamaʻi. Faʻateleina lona aofaʻi, faʻaleleia le gaosiga o le inisalini. O le amata amata i le maualuga o le 5.5 mmol / L i le plasma toto.

E le gata o le taumafa taumafa e mafai ona faʻaosoina ai le gaosiga o le inisalini. I totonu o se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le maualuga o le faʻamasinoga e lauiloa i le vaitau o le malosi o le tino ma le atuatuvale.

O le vaega mulimuli o le pancreas e maua ai hormones ei ai sona aafiaga taua i luga o le tino atoa. O suiga faʻapitoa i le OL e ono faʻalavelaveina ai le gaioiga o totoga uma.

Vitio e uiga i galuega o le inisalini i le tino o le tagata:

Faʻaleagaina i le endocrine vaega o le pancreas ma togafitiga

O le mafuaʻaga o le faaleagaina o le OL e mafai ona avea o se genetic predisposition, faʻamaʻi ma le oona, faʻamaʻi pipisi, faafitauli e le puipuia.

O le iʻuga, o loʻo i ai se mutaaga po o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le gaosia o le hormone e vaʻavaʻaʻi motu.

O se taunuuga o lenei, o le a mafai ona atiae e le vaega lenei:

  1. Ituaiga 1 maʻisuka. O loʻo faʻaalia i le leai o se inisalini.
  2. Ituaiga 2 maʻisuka. Ua fuafuaina e le le mafai e le tino ona faʻaaoga fuamoa ua gaosia.
  3. O le maʻisuka faʻalanesa e amataina i le maitaga.
  4. Isi ituaiga o maʻi suka (MODY).
  5. Neuroendocrine tumema.

O mataupu faavae o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻaofiina lea o le inisalini i totonu o le tino, o le gaosiga o lea mea ua faʻavaivaia pe faʻaititia. E lua ituaiga o inisalini e faʻaaoga - vave ma umi le gaioiga. O le vaega mulimuli e faʻaaogaina le gaosia o le hormone pancreatic.

O le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le taumafa lelei, faʻaaoga lelei, ma fualaau faʻamalosi.

O le aʻafia o le maʻisuka ua faʻateleina i le lalolagi atoa, ua uma ona taʻua o le mala o le seneturi 21. O le mea lea, o nofoaga autu o suʻesuʻega faafomaʻi o loʻo sailia auala e taulimaina ai faʻamaʻi o tamaʻitaʻi o Langerhans.

Laasaga i le pancreas e vave ona tupu ma taitai atu ai i le oti o tamaʻitaʻi, lea e tatau ona faʻapipiʻi hormones.

I tausaga talu ai nei, ua lauiloa ai:

O lenei mea e mafai ai e tagata gasegase ona lafoaia le faʻaaogaina pea o fualaau faasaina, o se meaai malosi ma le toe foi atu i se olaga masani. O le faʻafitauli e tumau pea i le polokalame puipuia, lea e mafai ona teena ai selu nofofua.

Na faʻatinoina galuega faʻatino, ina ua maeʻa ona le toe manaʻomia le puleaina o le inisalini mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O le okeni na toe faʻafoʻiina le faitau aofaʻi o sene beta, na toe faʻafouina le inumaga o lona lava inisalini. Ina ua maea le taotoga, sa faia le togafitiga o le immunosuppressive e puipuia ai le teena.

Vitio i galuega o le kulukose ma le maʻisuka:

Inisitituti fomaʻi o loʻo galulue i le suʻeina o le avanoa e faʻaogaina ai le toto mai le puaa. Muamua fualaau mo togafitiga o le maʻisuka na o le faʻaaogaina o vaega o le paʻu o puaa.

Ua ioeina e saienitisi e taua le suesue i le faatulagaga ma le faagaoioia o tamaʻitaʻi o Langerhans ona o le toatele o galuega taua e faia e hormones synthesized in them.

O le faʻaauau pea ona faʻaogaina o hormones e le mafai ona fesoasoani i le faʻatoʻilaloina o le maʻi ma faʻaleagaina ai le ola o le tagata maʻi. O le toilalo o lenei vaega itiiti o le pancreas e mafua ai le le mautonu i le gaioiga o le tino atoa, o lea la o suesuega e faifai pea.

Tuua Lau Faamatalaga