Laʻau o Benign o le pancreas

O le pancreatitis e masani ona faigata i faʻamaʻi faaopoopo. O se tasi oi latou o se vailaʻau o le pancreatic, o le togafitiga e faigata tele i faʻafitauli o le tino i le tino (ma le tino atoa). O le aofaʻi o faʻamatalaga na faʻatupulaia i le oʻo mai o metotia faʻataʻitaʻi fou (faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic ma le faʻatautaia o faʻataʻitaʻiga, ultrasound).

O le pancreatitis e faigata i capsules ma le vai i le 18%, o isi mataupu e afua mai i manua e manaʻomia ai taotoga. O le lima o tagata gasegase e faʻamalolo i isi auala poʻo le taimi lava foi. O isi na totoe o loʻo le maua le toʻa i se vailaʻau o le pancreatic cyc, o le gaioiga lea na manatu na o le pau lea o le vaifofo (alavai). O le taotoga e manatu e faigata, e lamatia ai le oona, abscesses of the abdominal cavity, suppuration, toto.

Pancreaic cyst removal

I le valusefulu mataupu, e fautuaina e fomaʻi le aveeseina o le afa o le pancreatic, lapataiga o taunuuga e ono tupu. O le lavelave o le faʻaaogāina o fomai tipitipi i le togafitiga na mafua ai le sailiga mo auala fou. O le gaioiga o le tele o metotia e le manaʻomia ai le tatalaina o le paʻu (faagaoioiga):

  • alavai i totonu o le paʻu - e faʻapipiʻi faʻatasi ma le pule i okeni e faʻaaoga ai le ultrasound (poʻo le televise TV)
  • afaina i totonu o le paʻu ma asini - faia i se nila i lalo ole suʻega ultrasound

I itu uma e lua, o le faʻaleagaina i le lotoifale, o le capsule ua pipiʻi i le 1.7 mm lelala, o mea e aofia ai mea ua faʻaaogaina. O le faʻalavelave faʻalavelave o le pulou, e tuʻuina ai le tolu-millimita alavai. O le le lelei o lenei auala o le lamatiaga lea o le manua i totoga o tuaoi, o le fesootaiga o le retroperitoneal ma le totonugalemu. Faʻaitiitia le toesea e ala i le faʻatusatusa pe a inu e le tagata maʻi se ipu malamalama o le barium sulfate, lea e mafai ai ona manino le vaʻaia o totoga vavalalata.

Togafitiga o le pisapisipolo

O le faʻamalosolo saogalemu o tumutumu i luga o le pancreas e le mafai i taimi uma, o le mea lea, e fautuaina e gastroenterologists deco deco ma infusions o laau. E masani ona latou faʻaaogaina se moega, mullein, yarrow, clover, burdock. O i latou uma lava o loʻo maʻi ao le i 'ai, teuteu teuteu, faʻaaogaina faʻapipiʻi. O le faʻaoga o se sipuni tele. O se metotia faʻaaoga e faʻaaogaina ai se fua masani a tagata:

  • celandine, calendula, yarrow i vaega lava e tasi e tumau pea le 120 minute (o le masina o togafitiga 50 g i le aso)
  • pe a uma le togafitiga muamua, latou te vave amataina se mea fou - calendula, plantain (pere), tansy e tusa ai ma le tala muamua, ae, mo le afa tausaga i se laina

Faʻavaivaia le faʻalauteleina o capsules vai faʻatasi ai ma le faʻafefeteina o pi pi, stigmas o sana, laʻau o strawberries, vine ma laumei. O le afa-masina aʻoaʻoga e saogalemu mo soʻo se matua, o le malologa e tutusa ma le umi o togafitiga, lea e faalua ona fai.

Pangeric Cyst tip

A oʻo mai i le vaʻaia o se vailaʻau faʻasolosolo, o le mea muamua e te manaʻomia e te filifilia o le auala o togafitiga faʻapitoa. E faʻatatau i lona tele, ma le nofoaga. O se faʻataʻitaʻiga faʻamalosi faʻamalosi - o se faʻaogaina o le pancreas - o loʻo faʻatinoina i se nofoaga e aʻafia e se uila. E mafai ona togafitia i lenei auala, pe a faʻapea o le neoplasm e laʻititi tele ma e moni i le natura. I lenei tulaga, o le nofoaga o le paʻu e tatau ona i totonu o matagaluega o le pancreas, e taʻua o le vaʻa.

Afai e amanaʻia le neoplasm o se pseudocyst, e le mafai ona faia lenei taotoga, ona o le vaega i fafo o ia ituaiga faʻavae ua faia e vavalalata totonu. O le faʻaaogaina o le natura faʻaleleia e faʻapipiʻi i totonu o mataupu o se ituaiga faapitoa o le afaina i luga o le okeni - pseudocysts. Afai o loʻo iai i le pitonuʻu o le okeni, ona faia loa lea o le cystogastrostomy. I mataupu o le faʻaalia o pepe laiti, o togafitiga o le cycotoic cyst ua faia i le cystoduodenostomy transduodenal. E faia i le faia o se tumutumu i le ulu o le okeni. Afai ei ai se vaeluaga ma e ono iai le purulent peritonitis, e faʻatino le faʻapipiʻi. O le faʻavaivai lenei ma le fesoasoani o lona faʻafefeteina i le paʻu. O lenei ituaiga o taotoga e seasea ona faʻaaogaina.

O le gasegase o le pancreatic o se tulaga faʻaleagaina lea e tumu ai fausaga o le vevela i le manava faʻanatura ma le mea o loʻo i totonu o le pene palasa o le okeni. I totonu o gasegase, o sela o le pancreas necrotic (mate), ua suia i le fiva mumusu. Cysts o loʻo iai se faʻafitauli ogaoga o le soifua maloloina ona o le lamatiaga o le faʻaleagaina i totonu o fausaga faʻaleagaina, e mafai ona fausia i alii ma tamaitai, e le o faʻamaonia tamaiti.

O le masini ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o togafitiga

O le pancreas ei ai sona sao taua i le malepe ma le mulimuli ane o le faʻaaogāina o protein, gaʻo, gaʻo. O le okeni o loʻo i ai se fausaga faʻapitoa e faʻatatau i foliga o kume. O le fausiaina o fomaʻi i totonu o le gland e le o se masani ma e mafua ona o le faʻaleagaina o le gaioiga i le fausiaina o le okeni, poʻo mea taua lona lua.

O le masini o le mea e tupu e faʻavae i luga o le faʻaumatia o le tino o le okeni. I lalo o le aʻafiaga o tulaga le lelei, o faʻaputu o foliga o le oti i totonu o le pene palasa o le pancreas, o le tino e faʻamalo ai le vaega o le maʻi mai mea ola maloloina - o se pulou e maua mai i sela fesoʻotaʻi poʻo fibrous. E faasolosolo malie lava ona tumu le paʻu i mea e sili ona lelei ma mea faalilolilo - o le auala lea e aliaʻe mai ai se uila.

Mafuaaga masani o foliga vaaia o togafitiga:

  • faʻalavelave faʻalavelaveina o vavae o le gland,
  • le i ai o maa
  • pancreatitis - gasegase, gasegase, ava malosi,
  • pancreatic necrosis,
  • afaina o okeni
  • maʻi o le endocrine - gaʻo, maʻisuka,
  • faʻamaʻi pipisi.

Faʻasologa o le faʻavasegaga

Cysts ua vaevaeina i:

  • Moni (faʻapitoa) - o fausaga o vailaʻau i totonu o le gland o loʻo i ai mai le fanau mai, o le faʻavaeina o le mamanu o loʻo faʻatulaga i le vaitaimi o le prenatal. O gasegase masani e le faateleina i le telē, o lo latou gaʻo e aofia uma lava i siama. O foliga vaaia o kenei moni ona o le taofia o le pancreatic ducts e mafua ai le afaina i le fatuina o mea fiva - o lenei maʻi e taʻua o le "cystic fibrosis", poʻo le polycystic.
  • Sese (pseudocysts) - aʻoaʻoga o le vavave lea na faʻaalia i le talaaga o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino, le manua ma isi mea o le tulaga lua.

O mea faʻapitoa e mafai ona fai i vaega eseese o le pancreas - luga o le ulu, tino ma le siʻu. E tusa ai ma fuainumera, e seasea lava ona maua i luga o le cyst head, i le 15% o mataupu uma, 85% e afua mai i le gasegase o le tino ma le siʻusiʻu o le okeni. I le toeitiiti 90% o mataupu, o kesi e lua i le natura ma faʻaalia i le talaaga o le tuʻuina atu o le pancreatitis. 10% o mataupu e fesoʻotaʻi ma le gaioiga o le okeni.

O le faʻavasegaga o Atlanta e faʻaaogaina i faiga faʻavavelosi na foliga mai pe a maeʻa le pancreatitis:

  • galu tetele - vave ona tutupu mai, e leai ni puipui ua lelei ona fausia, ala o le gland, papa elemase poo le fiber e mafai ona galue e avea o se lua,
  • subacute (faʻasolosolo) - atiina ae mai mea tetele e pei o puipui o cavities e fausia mai fusi fila ma gaosiga,
  • aloese - purulent inflammation o le fausaga, ua tumu le vavao i mea oona.

Mai i le tulaga o le vaʻaia o le togafitiga o togafitiga, o tau o:

  • faigata e ala i fistulas, toto, tulei po o le gaʻo,
  • faigata.

Ata faʻaleleia

O faʻamaoniga o se pati pancreatic e le masani ona matauina. O faʻamatalaga ile falemaʻi e mafua mai i le tele o fale, o lo latou faʻanoanoa, mafuaʻaga. I le i ai o siaki i luga o le gland e oo atu i le 50 mm le lapoa, e leai ni faailoga iloga - e le oomiina le uila i luga o paipa ma totoga vavalalata, e le o faamalosi ai le namu - e le maua e le tagata maʻi le faaletonu.

O le i ai o le tele tele o faʻataʻitaʻiga e maua ai faʻamaoniga faʻapitoa, faʻamaoniga masani o le tiga. O le natura o le tiga e mafai ona fuafua le tikeri o le gasegase:

  • pe a faia ni tau fou e faasaga i le pancreatitis, o le tiga e malosi ma maamaʻa, e aofia ai le lumbar region ma le itu tauagavale,
  • o tiga le mautonu e foliga mai e faafuasei ona taʻu mai ai le gau ma le suppuration o le paʻu, aemaise lava pe afai o le maʻi ua maua i le fiva,
  • o le i ai o se uila e tui i le solar plexus ua ia iloa ai ia lava i se tiga mu e susulu i tua.

I le faaopoopo atu i le tiga, o le togafitiga e faʻaalia i isi faʻamaoniga:

  • taoto ma vili
  • ogaoga o le sulu, e aofia ai le steatorrhea (pata o gaʻo i le nofoa),
  • afaina o meaʻai, le lelei o meaʻai ma le paʻu o mea mamafa,
  • faaitiitia le fiaai
  • fiva i le numera lua.

Faʻaiʻuga

O le faʻalavelave o le pancreatic e sili ona lamatia ona o le ono mafai ona faʻaleagaina i totonu o se tumutumu pipili. E ala i le fausaga, o gasegase cystic e mafai ona lelei ma leaga. O le kanesa Pancreatic o se maʻi ogaoga, e toetoe lava a le mafai ona faʻaleleia, e faʻaalia i se saoasaoa vave ma le tele o metastasis. E leai se lamatiaga o le paluga o le Benign ona o le lamatiaga ma le alualu i luma mulimuli ane o le peritonitis.

Fistula formation o se isi mea faigata. Faatasi ai ma le faʻaogaina o faʻasolosolosi o vailaʻau, faʻapitoa ma le le atoatoa o fistulas o loʻo aliali mai - o suʻesuʻega faʻasalalau e fesoʻotai ma le siosiomaga i fafo po o isi totoga. O le iai o fistulas e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o faʻamaʻi ma le atinaʻeina o siama siama.

Telefoni tetele e lolomiina i luga o vaa ma auvae o le gland ma totoga lata ane o le vaega o le manava, e mafua ai taunuuga le lelei:

  • Atinaʻeina o jaundice faʻalavelave faʻatasi ai ma le faʻataunuʻuina o kume i le ulu,
  • fulafula i luga o vae pe a tui le vein vein,
  • O le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le gasegase ma le mamafa i luga o le urinary tract,
  • faʻalavelave o le intestinal pe a faʻapipiʻi le lumen i totonu o le totini o le intestinal (o se tulaga le maalofia e tupu i le i ai o le tele o cycreatic cysts).

Faʻamatalaga faʻamalo

O se fomaʻi o loʻo suʻesuʻeina ma togafitia tagata i se masalosalo masalosalo o se gastroenterologist. I le uluai togafitiga, e manaʻomia se faʻailoga, faʻamalamalamaga o faitioga o le maʻi ma suʻesuʻega ma le faʻavauvau. Faatasi ai ma se suʻega tusi a le vaega o le manava, e mafai ona lagona se felafolafoaiga ma ni tuaoi manino. O se suʻega atoa e aofia ai se tuufaatasiga o fale suʻesuʻe ma meafaigaluega.

O le lisi o suʻega suʻega e aofia ai suʻesuʻega toto, e aofia ai le biochemistry. I le iai o togafitiga, o suiga i le ESR ma le bilirubin (faʻalautele), leukocytosis, faʻateleina le gaioiga o le phosphatase alkaline o le a iloa. O se faʻamalositino e mafai ona faʻaalia faʻaalia ai faʻaali o le mumū i maʻa faigata - o urine masani ma laulaʻa paʻepaʻe maua i le urine.

O faʻamaoniga faʻamaonia pe a faʻamaonia le togafitiga o loʻo faia e ala i meafaigaluega:

  • O le faʻasalalauga e mafai ai e oe ona fuafua le tele o cave cyvities, o latou numera, o le i ai o faʻafitauli,
  • MRI ua mafai ai ona iloilo lelei ma le saʻo le tele, o le sootaga o fesuiaiga o foliga faatasi ai ma au o le gland,
  • scintigraphy (radionuclide imaging) e faʻaaogaina o se auala faʻaopoopo e faamanino ai le nofoaga o le tino faʻaleagaina i le parinham o le gland,
  • Endoscopic retrograde cholangiopancretography e pei o se auala maualuga-auiliiliga e auiliiliina auiliiliga e uiga i le faatulagaga o le vevela, o lona fausaga ma le fesootaʻiga ma le ala, ae o loʻo maualuga le ono aʻafia o faʻamaʻi i le taimi o le suʻega,
  • O le televise tele o le puʻu o le manava e faʻaaogaina e iloa ai tuaoi o fale.

Afai e le manino le fausaga o le vaega i totonu ole faiga o le cystic, o le biopsy o le tino o le tino o le tino e faʻatagaina e faʻamaonia pe faʻafitia ai le amio leaga. O le suauu o loʻo faia i lalo o le vaavaaiga o le faʻamalosi o le ultrasound poʻo le taimi o le CT scan. Vaʻaia faʻamatalaga i le taimi o le biopsy e mafai ai ona iloa vave le oncology ma puipuia ai le tuputupu ae o sela o le kanesa.

Togafitiga o kiona o le pancreatic e faia e ala i taotoga taotoga. O vailaʻau faʻamaʻi faʻamaonia e tele ua le aoga. O le taotoga e leʻo faʻaaliaina mo tumutumu laiti (e oo i le 30-50 mm), pe afai latou te le afaina totoga tuaoi ma e le mafua ai ni aʻafiaga leaga. Aveesea o se afa vevela, e tusa lava pe laʻitiiti, e tatau ai ina ia mafai ai ona taofia masese.

I le gastroenterology o gasegase, e 3 auala e faʻaaogaina e faʻafefe ai le vaʻaia o le pancreatic cyst:

  • aveeseina o fofo-resection,
  • uilavai (i fafo ma totonu),
  • laparoscopy

Pe a fiafia, e ave le tino o le uila ma le vaega lata ane o le pancreas. O le tele o le faʻasalaga e faalagolago i le tele o le vavao, o le tulaga o le elemoma o le gland - latou te faia se laiga o le ulu, faʻalavelave, pancreatoduodenal.

O le faʻaleleia o totonu o le uila e faia e ala i se faʻasalaga i le va o le tino o le cyst ma le manava, duodenum poʻo le tootoo. O le faʻaleleia o alavai e saogalemu ma togafitiga faʻasolosolo e faʻaleleia ai le tulaga o le maʻi - ua faʻamaonia le vaʻaia o mea o loʻo i totonu o le lua, o le a le toe i ai le tiga, atonu o le toe faʻafoʻi e itiiti.

O faʻavaivai fafo o le afa o loʻo faʻatinoina ma se faʻalavelave faʻapitoa o togafitiga:

  • faaputuputu o purulent exudate,
  • vailaʻau cystic lē lelei,
  • faateleina le lapisi (le fausia o vaʻa fou) i puipui o le afa,
  • tulaga ogaoga masani.

Faʻatasi ai ma alavai faʻavaivai, o aʻafiaga leaga e mafai ona tupu i le tulaga o le fausia o fistula, faʻalauteleina o tau i le tele, faʻalauteleina o faʻafouga fou. Mai lea taimi i lea taimi, e tupu ai sepsis. I soo se tulaga, o fafo ma totonu o alavai faʻaleleia e faʻaaogaina i na o fausaga papa.

Laparoscopy o se auala agavaivai, o lona aoga o le leai o ni taotoga taotoga tele ma le vave vave ona toe maua o le maʻi. Laparoscopy e talafeagai mo le aveeseina o masini elemene, mafiafia. O le taua o lenei mea e sili ona osofia ai, o le faʻaofiina lea o se faʻailoga pupuʻu i totonu o le faafitauli faʻafitauli ma le suʻeina o mea.

O togafitiga ma fualaau faasaina e taulai i le faasaʻoina o le maʻi maualalo. I le i ai o pancreatitis, o le tofiaina o enzymes e talafeagai e faamautinoa ai le lelei o le gataifale ma le laʻuina mai le pancreas. Ina ia faʻamalieina le tiga, faʻaaogaina antispasmodics ma analgesics. O le kulūkose o le toto e faʻatagaina, pe afai e faʻalavelaveina, o vailaʻau talafeagai e faʻamatalaina.

O le matelaina mo faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻavae i luga o le maualuga o le pancreatic faʻamalolo. O meaʻai lelei e mafai ona faʻaititia le faʻalavelave o le toe faʻafoʻi o le maʻi ma lagolagoina le malosi o le enzymatic o le gland. O mataupu faavae o mea taumafa ma se pusa paʻu:

  • meaʻai paleni i taimi tutusa taimi (3-4 itula),
  • o meaai uma ua maeʻa maeʻa ma taina,
  • auala fai kuka - kuka, tao tao, taʻavale,
  • teena o gaʻo ma falai,
  • tapulaa i falaoa ma mea e gaosia ai,
  • o le faavae o le taumafataga o le protein protein (fatugatini e puipuia ile fatu e le sili atu ma le 30% o le fua ole aso).

O tagata maʻi e matua faʻasaina le 'aina o aano o manu, musika, pi. O oloa e sili ona aoga o susu ia maualalo mea e maua ai le gaʻo, moa ma le siva, fuamoa ua afaina, fualaau aina pe a uma togafitiga vevela. Mai meainu, sua e le faʻafefeteina, suamalie ma fualaau suamalie e aoga. Mea taumafa - i le olaga atoa, o sina malolo laitiiti e mafai ona faʻaosoina ai se mea leaga.

O le fomaʻi mo le ola e faʻalagolago i mafuaʻaga autu o maʻi, togafitiga ma le le lava o togafitiga. O le faʻamaʻi e mafua mai i le maualuga o faʻafitauli - i le 10-50% o tagata mamaʻi, o le gasegase o le faʻamaʻi e tuʻuina atu i luga o le oncology, faʻamaʻi ma faʻafanoga i totonu. I le maea ai o le vavalalata, o loʻo i ai se avanoa o fua fou fou e tuputupu aʻe.I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga faafomaʻi, siakiina masani ma le aveina o enzymes, o loo i ai se avanoa e faatumauina ai se tulaga masani o le ola.

Ina ia puipuia le toe faʻaleleia ma tausia se tulaga mautu, e tatau i tagata maʻi ona:

  • pipii i se meaai
  • tuu le ava malosi
  • tali vave i faafitauli i le gastrointestinal tract.

O le faʻamalosi o le pancreas o se maʻi e le masani ai, i le leai o togafitiga talafeagai, o taunuuga e sili atu ona leaga. O avanoa o togafitiga faʻaonapōnei e mafai ona manumalo ai i le faʻamaʻi ma mafai ai e tagata ona ola atoatoa. O le mea autu o le suʻesuʻega vave ma se auala filifilia lelei e faʻaumatia ai tau.

O le cycreatic cyst o se faʻavae ua tumu i mea o loʻo i totonu o le enzyme. O mafuaʻaga autu o lona faʻaleagaga o le faʻaleagaina lea ona o le gasegase poʻo le mumū.

O faʻaʻailoga e faalagolago i le nofoaga ma le tele o le faʻavae. Faʻamatalaga e aofia ai le ultrasound, CT, MRI. A maeʻa, ona faʻataʻitaʻiina lea o togafitiga poʻo togafitiga faʻapitoa.

Ituaiga ma eseesega o aoaoga

O le faʻavasegaga o laina i luga o le pancreas e faʻatatau e tusa ai ma le natura o le kosi, faʻatulagaina ma le fausaga totonu. O latou foliga vaaia e mafai ona matauina i vaega eseese o le tino, e fesootai ma lenei mea e tolu ituaiga:

  • Sulu o le ulu. E le taatele nai lo isi, o loʻo faia i totonu o le lua o le ato ato. O se faʻalavelave e ono aʻafia ai le duodenum.
  • O le siʻusiʻu siʻusiʻu o loʻo i luga o le pito vaiti o le pancreas. O lona localization localization e le afaina ai gaʻo lata ane.
  • O le tumutumu o loʻo taʻalo i luga o le tino o se okeni o se tasi o faʻatelega masani o lenei ituaiga. O le i ai o sea cyst ua tupu i se suiga i le tulaga o le manava ma le kolone.

O le fausiaina o aʻoga ei ai se sootaga manino ma mafuaʻaga o foliga vaaia. E eseese le fausaga:

  • O se uila leaga e aliali mai pe a mavae se faʻamaʻi. E leai sana laʻau o le epithelium.
  • Se uila moni lea e tupu i le tulaga o le totoina o okeni i le manava. O le suʻesuʻeina e seasea lava, ei ai se vaega o le epithelial.

Afai o le faʻavae o se taunuuga o le pancreatitis, ona tusa ai lea ma le natura o le vasega, e tusa ai ma le faʻavasegaga o Atlanta, latou te iloa:

  • Spicy. O le tumutumu i lenei tulaga e leai se fausaga puipui manino.
  • Subacute, lea e faʻamapulaʻaina i ona tafatafa vevela poʻo le faʻamalosi.
  • O se toesega e faʻaalia i le i ai o le purulent exudate i totonu o le lua.

O mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le toto

O le ituaiga moni o aʻoaʻoga o le uiga lea o pathologies o le inisinia. E iloga i lona le taua, o le leai o faitioga, o le epithelial layer i totonu o le fausaga. E mafai ona e iloa se uila i le taimi o le ultrasound scan.

O nisi taimi o se pepa moni e mafai ona sese. E tupu lenei mea pe a oʻo mai le uluaʻi ulugalii pe a poloka le ala i le manava. O se vavalalata vavalalata e fausiaina, e mafua ai le mumu le tumau. I tulaga faapena, o mea e filogia, o lenei faagasologa e taua o le cystic fibrosis.

O mafuaʻaga o le faʻaalia mai o le pseudocysts o se soliga o le galuega a le tino.

  • Faʻamatalaga inflammatory, mo se faʻataʻitaʻiga, pancreatitis, pancreatic necrosis. E mafua mai i mea sili ona taatele, e sili atu ma le 80% o mataupu o aʻoaʻoga sese e tutupu pe a uma ona faʻaalia le pancreatitis.
  • Pancreolithiasis, pe a fetogi e maʻa maa.
  • Faʻa manu 14% o tau faasese ua faia mo lenei mafuaaga. O nei mea, e 85% le faʻaleagaina o le tino ma le siʻu o le gland, ma 15% pa'ū i luga o le ulu.
  • Taumafa le lelei. O le faʻaleagaina o le gaʻo, meaʻai vevela e tau atu i le tele o mea, lea e mafua ai le solia o le lipeta metabolism.
  • Soifua maloloina, aemaise lava le tagofia o le ava malosi.
  • Tumama i luga o le okeni.
  • Le i ai o faʻamaʻi pipisi, aemaise lava, cysticercosis ma echinococcosis.
  • Faia taotoga i luga o soo se totoga o le gastrointestinal tract.
  • O le maʻi suka.

Faailoga o foliga mai o se uila

O faʻamaoniga e ono faʻaalia e pei o le le toʻa poʻo le tiga ogaoga, e faʻalagolago i le tele ma le nofoaga o le fausiaina. Laititi laiti e le mafua ai ni faʻafitauli ogaoga, talu ai latou te le o ni aʻafiaga faʻapitoa, o le tuusaunoaga o le tele o faʻalapotopotoga.

Afai o le tele o le paʻu e taua tele, ona lagona lea e le maʻi:

  • O se osofaiga o pancreatitis i se foliga lapopoa. Pagxysmal fusi paʻu e tupu pe a uma ona 'ai pe inuina le ava malosi, ma ave faʻamalosite ma NSAID e le aumaia le toomaga. Vomiting, flatulence, manava manava e mafai ona auai i lenei tulaga. A maeʻa le masina, e sili atu le lelei o le maʻi aʻo leʻi toe foʻi.
  • O le isi moli e ese i le malosi ma le umi.
  • Ofe, vevela o le tino e ono tulaʻi mai.
  • Tele vaivaiga, e uiga i le vaivai, le mautonu.
  • O le agavaʻa e foliga mai, aemaise i le itu tauagavale o le hypochondrium.
  • Le paʻu o foliga e sui, maua mai se lanu samasama.
  • Urination e sili atu ona masani, o le fia inu.

Faailoga e ono i ai se faʻaaliga vaaia.. I lenei tulaga, o le faʻaaliga o le puipui o loʻo vaaia i lalo o le sternum. O le tele lava o taimi, o lenei mea o loʻo faʻaalia ai se mea tele o loʻo i luga o le ulu.

O le natura o faʻamaoniga e mafai ona faʻaalia ai le faʻatinoina o aʻoaʻoga. Afai e tu i luga o le ulu o le okeni ma faʻaiʻuina le talo, ona faʻasalalauina ai lea o le tagata maʻi e ala i le faʻaosoosoina o le naʻo ma le vomiting, samasama o le feʻau.

Pe a aafia i le gaioiga o le autu o le gland, faʻafefe o le fatu, manava, gasegase ogaoga tiga. O le vaivai ma fiva e faʻaalia ai le atinaʻeina o se fao ona o le faʻamaʻi.

Faʻailoga

I le faaopoopo atu i le aoina o se siaki ma le suʻeina o suʻega, ua faia se suʻesuʻega gaioiga e faʻaalia ai togafitiga, lea e aofia ai:

  • Faʻaipoipoina o le manava. O lenei auala e mafai ai e oe ona fuafua le i ai o se uila, o lona telē, nofoaga ma foliga. O se pancreas maloloina lelei o loʻo faʻatusalia mai e se faʻataʻotoga o le faʻaoʻoina o le kesi. O le i ai o se uila e mafai ona fuafuaina e se vaega lanu mumu i luga o le tino o le okeni. Afai o le mea o loʻo i ai ona lava puipui, ona fai lea o latou paʻu ma se lanu manino ma ni lanu lamolemole.
  • MRI fesoasoani e vaʻaia se siva mai isi faʻafitauli o loʻo iai aʻafiaga.
  • CT
  • ERCP e mafai ai e oe ona suʻeina puipui o le ala e ala i se faʻamaloga faapitoa ma ave se faʻamalositino mo suʻesuʻega o meaola, suʻesuʻega microbiology ma le cytological analysis. E ui lava i lona faʻamatalaga, o se faʻafitauli e seasea ona tupu, talu ai o loʻo i ai se maualuga maualuga o le faʻamaʻi pipisi o le maʻi.

O suʻesuʻega suʻesuʻe e seasea ona faʻaalia ai faʻamatalaga faʻamaoni, ae fesoasoani e fuafua le toto toto i totonu o le vailaʻau.

Totoga togafitiga masani

O le gastroenterologist e ofoina atu se faʻatali-ma-see i le tulaga o:

  • Faʻalavelave nofo toʻatasi o cysts.
  • Se laʻititi laʻititi o aʻoaʻoga (e oʻo i le 2-3 cm).
  • Se taofiofi manino o le vaega.
  • Le leai o ni faʻalavelave ma aʻafiaga i le totoga tuaoi.

I lenei tulaga, o fautuaga a le fomaʻi e aofia ai meaai ma vailaʻau:

  1. E tatau ona i ai faʻamalositeni antibacteria e puipuia ai faʻamaʻi pipisi. Tetracycline ma le cphalosporin sauniuniga e masani ona faʻaaogaina.
  2. O le faapaologa o le pamu e faʻamalolo e fesoasoani e faʻamafiesea le tiga ma faʻaitiitia le faasee eletise. O Omeprazole, Omez, Rabeprazole.
  3. Mo le faʻaleleia o le 'aina o meaʻai, faʻaaogaina eletise eletene, mo se faʻataʻitaʻiga, Creon, Pancreatin.

A maeʻa le masina o le tagofia o vailaʻau, latou te toe suʻesuʻeina.

Afai o le aʻoga e le faʻatuputeleina ma o le tagata maʻi e lagona le alualu i luma, ona tofia lea e le gastroenterologist se asiasiga mulimuli ane i le ultrasound i le ono masina. Afai e le aumaia e le togafitiga le aafiaga manaomia ma o le a faaauau pea ona tupu le afa, o le a faatulagaina se taotoga.

E tele lava ina fiafia tagata maʻi pe mafai e le aʻoga ona foia lava ia. E i ai mataupu pe a mavae le 3-5 masina, ma le lelei o mea taumafa ma le tagofia o vailaʻau talafeagai, ua mou atu le manava. Ae o lenei mea e faatatau tonu lava i kala pepelo, e mafua mai i pancreatitis. I le taimi masani o le faʻamaʻi, o le vave faʻalauteleina o le faagasologa o se uiga lelei.

O afea e manaʻomia ai se taotoga?

Ona o le le atoatoa o togafitiga faasao, o le taotoga ua faailoaina. E tele togafitiga o taotoga faʻapitoa e iloa, e aofia ai ma faʻalavelave faʻalavelave.

Aveesea faʻasalaga o le uila o loʻo faʻaalia i le pito sili ona lamatia o aʻafiaga. O lenei metotia e aoga i le sailia o se faʻavae se tasi i le tino poʻo le ulu o se okeni.. I le taimi o le taotoga, o le vaega ua afaina o loʻo faʻaaogaina, pe a maeʻa ona tuʻuina atu se puʻu vavalo poʻo se nila puncture i totonu o se mea itiiti i totonu o le vailaau o loʻo tupu.

I le taulai atu i le natura o le faagasologa, e mafai e le fomai tipitipi ona faatino:

  • Sclerosis o se uila pe a faʻapipiʻi se sogamalo malosi i totonu o le uaea mama. I lenei tulaga, ua tapunia le uila e ala i se mea fesootai.
  • Vaʻaia alavai, lea e aofia ai le fufuluina o le valavala ma le faʻapipiʻiina o se paʻu paʻu mo le vevesi o le vevela. Aveesea o vaivai pe a uma le faamutaina o le lafoaia. O le solia o lenei faiga o le tele tele o le afa poʻo le tapunia o le taʻavale.

Afai e le mafai ona taoto le taotoga, e faia e le fomai tipitipi le taotoga laparoscopic. Mo lenei mea, 2 faʻavae e faia lea e faʻapipiʻiina ai faʻamaufaʻailoga tusitusia.

E mafai ona e faia lenei mea:

  • Excision ma occlusion i le tatalaina ma le faʻamalosia o le paʻu ma le faʻaaogaina mulimuli ane o le afa. E na o le tulaga papaʻu o le faʻavae e faʻaalia ai.
  • Suesuega o le vaega na aafia o le gland. O loʻo faia i luma o se aʻoga tele. Ua ave se nofoaga o le okeni i le nofoaga ua afaina.
  • Faagasologa Frey. O loʻo faʻaalia mo tagata mamaʻi e faʻalauteleina le faʻalauteleina o le taʻavale. I le taimi o le taotoga, o le gaʻo o le gland o loʻo faʻaogaina i totonu o le togafiti laiti.

O le le lelei o le laparoscopic manipulations o se tulaga lamatia tele o faafitauli. I le leai o se avanoa e faʻaaogaina ai nei metotia, o loʻo faia ai se galuega laparotomy.

O se faʻaoga masani lenei, lea e aofia ai se vaitaimi umi o le toe faaleleia.

I lenei tulaga, e mafai ona e faʻaalu:

  • Excision ma alavai i fafo o le afa.
  • Tatala atoa ma vaeluaina o le gland.
  • Faʻasalalauga. I lenei tulaga, o le autopsy ma le tumama o le vavalalata ua faia, ona sosoo ai lea ma le pito i tua o le faʻasaga ma puipui o le uila. O le le lelei o lenei togafitiga o le lamatiaga lea o fuaitau fesuisuiai.

Isi auala ma a latou faʻaaogaina togafitiga

O togafitiga uma a tagata e faʻaaogaina e le tagata maʻi e tatau ona malilie i se gastroenterologist. Muamua, o togafitiga e faia faʻatasi ma tapenaga o laʻau, e fesoasoani e faʻamalolo ai le afaina ma toe faʻafoʻi ai mea a le okeni:

  • O Kaleula, celandine ma yarrow e ave i le tutusa tutusa. 1 le sipuniti o le faʻafefiloi e sasaa atu i le 250 ml o le vai kuka ma faʻamalosi mo le tusa ma le 2 itula, pe a maeʻa ona ave lea ao le i faia meaai i le 60 ml.
  • Ave ni vaega se lua o le meaʻai ma le calendula, le tasi vaega o uʻamea o le plantain, filifili se ipu vai inu ma tuʻu ai mo le 2 itula. I le faʻaloaloa atu, latou te inu 60 ml i aso taitasi mo le 1 masina.
  • O le fusi e faia mai vaega tutusa o laulaau o le strawberries, laumei, vine, laulaʻau pini, faʻasalaga o sana. I le 1 tbsp. 250 ml o vai inu ua faaopoopo i le sipuni o le faʻafefiloi ma faatagaina e faʻaaogaina i le po. Aʻe, inu le 125 ml i aso taitasi mo le 2 vaiaso. A maea le 7-aso malologa, ona toe fai lea o le kosi.

Le Taua o Meaʻai Talafeagai

O le taumafataga i luma o se uila e le aofia ai le faaaogaina o gaʻo, meaʻai suamalie ma le pulea o gaʻo. E tatau ona fufulu pe a kuka i le vai. Fualaau aina ma fualaʻau e tatau ona faaopoopo i le meaai.

O meaai e te 'ai e le tatau ona vevela pe malulu.. Mo le vaitaimi ole togafitiga, ole faʻatagaina ole ava malosi. O meaʻai e tatau ona aofia ai 5-6 taumafataga i le aso, i ni vaega laiti.

A oo ina oʻo atu le afa i le telē tele ma afaina ai le tulaga o le maʻi, o le faʻatulagaga faʻatulagaga ua faʻatonuina. I sauniuniga mo togafitiga faʻapitoa, e fautuaina le tagata maʻi e mataʻituina se taumafataga o le soifua maloloina, o le a fesoasoani se tagata tausi meaʻai e fai se mea e tatau ai, ia e tatau ona aofia ai se mea maualuga:

  • Puipuia, o le afa o latou e tatau ona fesootaʻi ma oloa o manu.
  • Vitamini, aemaise vaega B, A ma C.
  • Lipotropic oloa gaosia.

E taua foi le vavaeeseina o gaʻo, carbohydrates ma meaʻai ma le maualuga o le cholesterol.

Aafiaga o le siva

O le faʻataʻitaʻiga e naʻo le faʻamaonia o taimi o togafitiga. O faʻalavelave ua matauina i le tulaga o le suppuration, gaioiga o le loto, ma foliga mai o fistulas. I le tulaga e sili ona leaga, o taunuuga e mafai ona taʻu atu: o le solo i le cyst or the formation becomes badly.

O le lamatiaga o le toe foʻi atu e sili lava pe a uma le taotoga.

Taofiaga

I le iloaina o le lamatiaga o se vailaau oona, e tatau ona e mataʻituina lou ola maloloina ma usitai i le tele o tulafono:

  • Aloese i masaniga leaga: ulaula, inu ava malosi.
  • Taʻitaʻi se olaga malosi.
  • Mulimuli i le taumafataga, pe a iai le mamafa o le mamafa, ona tatau lea ona e faʻaumatia faʻamalosi e le manaʻomia ma le fesoasoani o meaai saʻo ma se seti o faʻatinoga.
  • Talia taimi uma togafitiga gastrointestinal.
  • Faʻaaoga vailaʻau i lalo ifo o le vaavaaiga a se fomaʻi ma le sili atu nai lo le taimi ua fautuaina.

O le afa o le pancreatic e matautia tele mo lona vave atinaʻe ma le solia o totoga lata ane. E le aoga le togafitiga faʻasaʻo, aemaise lava i le i ai o ni faʻalapotopotoga tetele. O le mea lea, a maeʻa suʻesuʻega, e fautuaina meaʻai ma faʻamalositino. O le faʻatulagaina o le faʻaaogaina o le alavai o le vavau o loʻo faia i le i ai o sosoʻo tetele poʻo pullent exudate.

Cystadenomas

O le neoplasm sili ona taatele o loʻo atiaʻe mai le epithelium ductal o le pancreas. E tupu i le 10-15% o faʻamaʻi uma o le pancreas ma i le 1.5-4% o ona faʻamaʻi pipisi. E masani ona faʻalautele i le siʻusiʻu po o le tino o le gland. E tele fafine e mafatia.

E tusa ai ma le faʻavasegaga faʻavaomalo o talafaasolopito o le WHO (J. Kloppel et al., 1996), e tolu fesuiaiga o maʻi paga o le tino e iloagofie: serous, mucous cystadenoma ma tumutumu papillary-mucinous intraductive.

Serous cystadenoma

O lenei ituaiga o cystadenoma pancreatic i le tele o tulaga o se mea e fai ai le vaega, i totonu o ia mea o loʻo i ai se vai manino manino. E le manino le aano o le cystadenoma, e ui lava e talitonu e mafai ona atiae mai i le epithelial sel o le pancreatic acini ona o le fesuiaiga i le chromosome Zp25.

O se uiga iloga o le fesuiaiga o le gasegase o gasegase o le pancreas o le i ai lea i totonu o la latou vaega o fausaga faaopoopo o le tino - septa poo masini malo (Fig. 58-11).

Fig. 58-11. Serous pancreatic tail cystadenoma: a - sauniuni vaega, b - faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic.

O suʻesuʻega faʻalosolo o puipui o le cystadenoma seoli e faʻaalia ai se faʻailoga o le epithelial i totonu, e aofia ai sela sela-tasi, ma i le taimi o le faamamaina o le eleele, o palulaʻau ma glycogen o loʻo maua i totonu o nei vaomalo epithelial.

I le cystadenoma malosi, o le septum e vaevaeina ai le tumutumu o le afa i totonu o ni nai kiona laiti, ma foliga mai ai o se meli. O lenei fesuiaiga o le fausaga o le cystadenoma ua taʻua o le microcystic ma ua manatu ua na o le pau o le vevese cystic o le pancreas. Ae ui i lea, o loʻo i ai se isi fesuiaiga o le faʻasologa o le macroscopic structure o le vestic cystic tumor, pe a foliga mai o se kiona e le faʻaaogaina, ma o le vaega pito i totonu e le o iai i totonu. O lenei fesuiaiga o le cystadenoma serer e taʻua o le macrocystic, poʻo le faʻalauiloa. E faigata ona iloa le eseesega mai pseudo-cysts.

O loʻo faʻagasolo lemu le faʻamaʻi, ma o le umi o faʻamatalaga atonu e le faʻaalia ai le faateleina o le tele o le cystadenoma. O mataupu o lona suiga leaga i totonu o le cystadenocarcinoma vaʻaia o ni mea faʻaleaga.

O le tele o lea ituaiga o siama o le cystic e masani lava e le sili atu i le 5-7 cm. E tele taimi e maua ai le maʻi i le taimi o suʻesuʻega puipuia. O faʻafitauli o le tino e seasea ona faʻaalia, e le o faʻamalamalamaina, o le tele lava o taimi o le tiga tumau i le vaega pito i luma. I faʻataʻitaʻiga, o le tau taua tele Faʻamatalaga faʻamatalaga, CT ma MRIfaʻapea foʻi faʻamatalaga. Mo faʻamatalaga faʻaeseesega ma le pseudocysts, e mafai ona e faʻaaogaina faʻasalaga o le vailalaʻau faʻapitoa faʻatasi ma le suʻeina ma le suʻeina o mataupu i luga o le gaoioiga a le amylase ma aemaise lava le mea e fai ai le masini.

O le tuufaatasiga o le lisiina o vaega o lenei ituaiga o siama cystic e aloese ai mai le gasegase o le gasegase ma fautuaina se suega o meafaigaluega i tagata gasegase. O le taotoga ua faailoa mai mo le faateleina o faailoga ma le faateleina o le tele o le afa i luga o le 5-6 cm. E sili atu le lelei i le auala o togafitiga, ma e na o le localization o le uila i le siʻusiʻu o le faʻaogaina o le faʻaogaina o lenei paʻu e talia. O le faʻaogaina o le faʻaogaina i fafo poʻo totonu ole alavai e le taliaina. O le taua o se suʻesuʻega faʻasolopito faʻafuasei o le puipui o le cyst, e aunoa ma se mea e iai se lamatiaga o le filifilia o se auala le talafeagai poʻo le tele o taotoga, aemaise lava i le faʻaaogaina o auala laiti, e tatau ona faamamafaina.

Mucinous cystadenoma

Mucinous cystadenoma o loʻo faʻaalia i se polymorphism o le fausaga. I le tele o tulaga, o le tele o potu e tele-potu (Fig. 58-12), ua tumu i le silasila visoous poʻo mea o le hemorrhagic i se puipui malulu.

Fig. 58-12. Pancreatic cycadadoma mucinous: a - sauniuni vaega, b - faʻatulagaina o tomogram ma faʻalelei le faʻaleleia.

E masani lava, o loʻo i ai le fausaga o se kiona e le faʻaaogaina e aunoa ma se faʻavaeina i totonu (macrocystic oligocystic forms). E tusa ai ma se tasi o manatu sili ona taatele, e talitonuina o loʻo tupu aʻe se tumutumu o le cystic mucinous mai meaola o le ovarian, o ona elemene ua pa'ū i totonu o le faailoga tusi o le pancreas i le vaitaimi o le amataina o le intrauterine. O mea eleelea o le puipui ma le septum o le cystadenoma mucinous e talitutusa lava ma le tino o le ovary, o le mafuaʻaga lea ua taua ai o le stroma ovarian-like. E taua lenei mea o se tasi o tulaga iloga o le fausaga o le tumutumu o le cystic mucinous. O le fausaga o le tala o le puipui o le tumutumu o le cystic mucinous o loo faamatalaina i se ie o le epithelial e aofia ai se epithelium prismatic o loo i ai le mucin. O le siakiina o le eleele mo le glycogen i lenei tulaga e maua ai se taunuuga leaga.

Mucinous cystadenoma faʻaauau le alualu i luma vave, ma i le taimi e iloa ai, e masani lava ona oʻo i le 10-15 cm le lautele. O le mea lea, o se maʻi le mautonu ae tumau pea le tiga, o se lagona o le le toʻa i le gaioiga e mafai ona faʻaalia. O faʻamatalaga e tasi o le faʻamalosi poʻo le faʻalavelaveina o lenei tumutumu o le pulelaʻau masani, duodenum, ma le pule sili o pancreatic o loʻo faamatalaina. O le itu e sili ona taua o le malosi o le vevela o se mea maualuga maualuga mo le suiga leaga.

E tele suʻesuʻega na faʻaalia i lena tulaga i soʻo se mucoous cystic tumo, i luga o le taimi, vaega o le ogaoga o le dysplasia epithelial, o le pasi atu i le carcinoma i se tulaga, ona oʻo atu lea i le cystadenocarcinoma pancreatic.

E tusa ai ma le ultrasound ma le CT, i le tusa ma le 20-30% o mataupu, o le fuafuaina o lona puipui i fafo ua iloa. I nisi tulaga, i le taimi o se suʻesuʻega CT ma le faʻalauteleina o le bolus, e mafai ona iloa le faʻaopoopoga o le eseesega o mea i vaega ma puipui o le tumutumu o le toto (tagai Ata 58-12). O le tafe toto i totonu o le tumutumu o le cystic e mafai foi ona iloa i le ultrasound i le numera o le numera o le numera, ona o le i ai o toto toto i totonu o le tino i totonu o le fale ma le pa o le tumo.

O le tulaga o totoe o le pancreas parenchyma e taua tele mo le siakiina o se tumo cystic. E taua tele le amanaia e faapea o ia ituaiga o vavalalata e le o iai se suiga i suiga. I le taimi lava lea, faatasi ai ma le pseudocyst o le pancreas, sclerosis, atrophy, o le aofia ai o mea taua, ma le faalauteleina o le pule autu o le pancreas e masani lava ona maua i lona parenchyma. Mucinous cystadenoma e tutusa ma le cystadenocarcinoma pancreatic. Ae tusa ai CT poʻo Faʻamatalaga faʻamatalaga e na o le cystadenocarcinoma e mafai ona iloa ai le osofaʻi o le tumo i masini vaʻaia, o le faʻaopoopoga i le vaega o le lymph o le itumalo, poo le mamao i mea vavalalata i isi totoga e mafai ona iloa. Ina ia iloa le va o latou, e taua le faailoaina o kuluma (CEA ma CA-19-9).

O avanoa tetele mo le faʻamaʻiina o tumutumu o gase o le pancreas e amataina MRI. E faʻatagaina ai e le na o le mauaina ma le faʻaleleia o le ata o okeni, ae faʻapea foi i le taimi lava e tasi ona iloiloina nisi o mea faʻaletino o meaola olaola i le suʻesuʻeina o ata T1- ma T2. O nei faʻamatalaga e mafai ona faʻaaogaina i le faʻavasegaina o siama o le serous mai le vevela cystic tumor. I totonu o le cystadenoma malosi, o le vai faʻapitoa e faʻaalia i lalo ifo o le T1 - ma le maualuga - ile ata T2-paleni. O le faailo mai totonu o totonu o le tumutumu o le cystic mucinous e sili atu ona malosi ile ata T1.

Mo pseudocysts o le pancreas, e pei o le cystadenoma, o le maualuga o le faailo i le ata T1 ma le maualuga i se ata T2-ata o uiga ia. Ae ui i lea, o le i ai o le toto totoga poo le sailia i totonu o le pseudocyst e mafai ona suia uiga o le faʻamau maua.

Magnetic Resonance Pancreaticocholangiography e mafai ai ona e faʻatuina le sootaga i le va o le afa ma le pule autu o le pancreas. Faʻatasi ma maʻi vevela ma mucinous, e le o iai lenei mafutaga. Ma faʻatasi ai ma le tumutumu o le papillary-mucinous, i se isi itu, o le autafa o le autafa e fesoʻotaʻi ma le vavao o le uila o se tasi lea o ona uiga autu o le faʻavasegaina.
Ae ui i lea, o le tulaga faapitoa o le ultrasound ma le CT i le siamaina ole tino o le cystic e le silia le 50-60%. O le aofaʻiga tele o faʻasalaga sese e tulaʻi mai ma le fesuiaiga o le fesuiaiga o le fausaga o le tumutumu o le toto.

I tulaga le mautonu, pe afai e le o manino le natura o le gasegase o le pancreas, e fautuaina e faaaoga taʻavale TAB uila na mulimuli mai i suʻesuʻega o meaola ma meaola. O se tasi o auala faʻamaonia mo le faʻamautinoaina o le faʻaleagaina o gaioiga i le pancreas o le auala lea finoscopic ultrasoundmaualuga maualuga.

O togafiti tuai faʻamalosi na faʻaaogaina i le togafitiga o cystadenoma mucinous tusa lava po o le a lona telē, e mafua mai i le maualuga o le lamatiaga o le maliliega o lenei ituaiga ituaiga o afa. Faatasi ai ma togafitiga togafitiga, na o lona aveese atoatoa e masani lava ona taliaina, e masani lava i le vavalalata o le paʻu pe a uma le pupu, le biopsy, le cytological ma le histological confirmation o le siama.

E tatau ona manatua i le mafaufau o le puipui o le tumutumu o le siama e tele lava ina i ai ni vaega o loʻo i ai i totonu o le vete epithelial. O nisi vaega o le puipui o le cyst e i lalo o le suʻesuʻega, e aofia ai vaega o atinaʻe o le tino poʻo le vavalalata.

Tusa o le papillary-mucinous

O se mea e seasea ma e faigata ona iloa le tumutumu. E tupu i soo se matua. E atiina ae mai le pulumu-producing epithelium o le autafa poʻo le pito i luga o le pancreas ma o loʻo taʻalo i luga o lona ulu poʻo le faʻaogaina o foliga. O ia ituaiga o vaimatua e maua i foliga o papillary epithelial growths, e maua ai le gaogao mafiafia ma o faatasi ai ma le faateleina o le faalauteleina o le autafa ma le pito i luga o le pancreas. I nisi o tulaga, atonu e iai se liona autu o soʻo se vaega o le gland. O lenei ituaiga tumo ei ai le tulaga lamatia o le le atoatoa.

Ona o le mea moni e leai se tasi o metotia o suʻesuʻega faʻapitoa, sei vagana ai le morphological, e mafai ona fuafua le moni o tuaoi o le salalau o le paʻu i autafa o laina, o le togafitiga autu o le pancreatectomy. I nisi tulaga, o le aveeseina o le gland i totonu o tuaoi o suiga vaaia ma se suesuega faavavevave o suʻesuʻega o vaega ua faatagaina.

Toe faʻaleleia le taotoga palasitika i luga o le pancreas

O le pancreas o se tasi lea o gaʻo sili ona tele o le vaega o le manava, faia o galuega o le faʻapipiʻi o hormones ma enzymes talafeagai e faʻamautinoa ai le faagasologa o le faʻalaumalieina ma le faʻasiliina o meaʻai. Pe a togafitia le pancreas e ala i le taotoga, e manaʻomia le toe faʻaleleia o taotoga pipiʻi e toe faʻafoisia ai le gaioiga o le digestive tract, lea e manaʻomia ai le tomai faapitoa.

E aofia ai ni tamai lauulu ma ni laina. Maga leaga ma le paʻu o le tino e mafai ona fai mai i sela maso, faatasi ai ma le atinaʻeina o faiga e le afaina ai, gaʻo ma mea aloese e mafai ona tupu i totonu o le gland, ma o maʻa e fausia i ona ala. Mo togafitiga o nei faʻamaʻi, eseese faʻataʻitaʻiga o le pancreatic:

  • faʻalavelave faʻapitoa - faʻalavelave e aofia ai le tuueseeseina o lenei tulaga mai le tino o le tino ma le maeʻa maeʻa o toto toto,
  • pancreas maa - o le taotoga e faia i tulaga ogaoga o le faamaʻi ma e aofia ai se seti o fua e faia ai se gaʻo masani o le vai inu. Le aveeseina o maʻa nofofua, e faia ai le pancreatotomy - faʻasesega o le tino i luga o le maa ma lona faʻamaʻaʻaina. Faatasi ai ma ni maa se tele, e amata mai le siʻusiʻu o le gland,
  • aveeseina o le pancreas - faagaioiga faʻaalia mo le tele o aʻafiaga o okeni ona o le faʻaleagaina, kanesa, pancreatic necrosis.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o faiga faʻaleagaina i le tino, o le taotoga na o le pau lea o filifiliga mo lona togafitiga. O faʻamaʻi atoatoa e mafai ona ausia i le leai o ni konisi i isi totoga.

Afai o le tumutumu o loʻo i le ulu o le gland, o le auala pylorus e masani ona filifilia, lea, e le pei o le masani a Whipple, e mafai ai ona e faʻasaoina se vaega o le manava. O lenei mea e faʻaleleia ai le tulaga lelei o le olaga o le tagata maʻi, talu ai e le o ia te ia le taulimaina o taunuuga o le gasegase o le tino (mo se faataitaiga, faʻasologa o maʻi).

Vaʻaia Pancreatic - CONSEQUENCES

Pancreatectomy e mafai ona faia i ni auala se lua. A maua se tumutumu i le ulu o le gland, e fautuaina le taotoga o le Patopole, lea e aofia ai le aveeseina o le ulu ma le vaega o le duodenum, faapea foi ma le vaega o le manava, galugala oona, alalele ma laina lymph. I le isi laasaga, ua toe faʻaleleia le auala e maua ai meaai e ala i le iniseti ma le palasitika o le duodenum ma le talo.

I lenei taotoga, faʻaopoopoga i le aveeseina o le pancreas ma mea o loʻo siomia ai, o se tulaga taua tele o le vaʻaia o taotoga o le laasaga lea o le toe faʻaleleia ma le fausiaina o se tafega o le manava faʻanatura ma le talo mai le tumutumu. I le taimi o le taotoga, o lenei vaega o le vaega o meaʻai e "toe faʻafouina" faʻatasi ma le fausiaina o mea nei e maua mai:

  • vaega o galuega o le manava ma le jejunum,
  • gaʻo o le paʻu o le pancreatic ma le fausaga o le intestinal loop,
  • mulimulita masani ma le manaʻoga.

O le anastomosis o se mea faʻapipiʻi (pulou mai le iniseti, ligaments o le gaʻo o le iniseti ma le talo), lea e mafai ai e oe ona faʻaauau pea le vaʻaia o vai i totonu o le fata.

E mafai foi ona faʻaaogaina le auala o le faʻamalositino o le papa pancreatic conduit i totonu o le manava, ae le o totonu o le inumaga (pancreatogastroanastomosis). O nei mea uma e manaʻomia le toe faʻaleleia o taotoga pipiʻi e toe faʻafoisia ai le galuega o le digestive tract, lea e manaʻomia ai le tomai faapitoa.

METHODOLOGY MO TULAGA FAATATAUINA O LE FAʻAMATALAGA FAʻATONU-FAʻAMATALAGA

O se numera tele o filifiliga ma auala ua atiaʻe mo le toe faʻaleleia o le vaega o le digestive. O le mea sili ona taatele e aofia ai le faʻasalaina o le paʻu o le gland ma le manava ma le jejunum. Pancreatic-gastric or pancreatic-intestinal anastomosis ua faia i auala e lua:

e faʻaaoga ai le faʻapipiʻiina poʻo le faʻamalamalamaina, lea o loʻo faʻaalia mo se paʻu vaivai ma se vai vaivai vaivai ma o se mea masani masani o le pule o le pancreatic,

mucosa mucosa auala, lea e aofia ai le faʻasalaina o le pancreatic duct ma le mucous membrane o le manava po o le jejunum. O lenei metotia e faʻaaogaina mo le faʻalauteleina o le faalauteleina o le pacreatic duct ma le faateleina o le tele o le parenchyma o le gland ona o le pancreatitis.

POSTOPERATIVE PERIOD

O le taotoga o le vaʻaia e manaʻomia ai enzymes faʻamaʻi faʻatasi ai ma meaai.

O suʻega o le toto mo le suka e fautuaina foi, aʻo faʻalavelave faʻalavelave e faʻapupulaina le lamatiaga o le maʻisuka. E faalua i le tausaga ona suʻe suʻega i le faʻaaogaina o le siakiina o le toto i le aso. E le gata i lea, e mafai ona faatino se suʻega o le faapaleni o le glucose o le waha. Afai ei ai a oe faafitauli faʻapitoa, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai.

O le olaga pe a maeʻa le taotoga faʻapitoa: o a ni taunuuga?

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le tele o Pirogov na fai mai: "O le faagaioiga o se mea e maasiasi ai mo togafitiga." E tatau ona faaopoopo lenei mea - mo le maʻi.

O lo tatou le naunau e togafitia maʻi amata, o le faʻamoemoe o le a pasi atu i le taimi, ma o le faʻatalale i tulafono masani o le soifua maloloina e taʻitaʻia ai i tatou i le laulau o loʻo galue. Totonu e leʻi mafaufauina.

Soo se taotoga o se popolega tele mo le tino. O taotoga pancreatic i le 25% o mataupu e oʻo atu ai i le oti, ma i le 100% i le le atoatoa. O le faʻamoemoe ole ola o tagata gasegase pe a uma le taotoga e laiti.

Ituaiga ituaiga taotoga o le pancreatic

Vitio (kiliki e taʻalo).

I aso nei, o faʻatinoga o loʻo faia i luga o le pancreas o loʻo faʻaaoga e faʻaoga ai metotia nei:

I le taimi o le taotoga, e tele faafitauli e tulaʻi ona o lona fausaga, nofoaga ma le physiology.

O le uʻamea e aofia ai le glandular, le maaleale. O le tuiina o se mea e matua faigata lava, e mafai ona faʻamaʻiina e ala i se paʻi faigofie ma se tamailima.

O lenei le okeni e le totogia, o le gland e tu i autafa o fatugaʻo, o loʻo siomia ai, o loʻo i ai ni vevela vevela, o le aborina aorta, o le ogatotonu, o le talo, ma faatasi ai ma le duodenum o loʻo i ai le toto masani. E masani lava pe ae aveesea se vaega o le gland, e tatau ona e aveesea le duodenum. O le oʻo atu i lenei okeni e aunoa ma le faaleagaina o mea o loo siomia ai e matua faigata lava.

Ona o le maualuga o gaoioiga o le enzymes lea e maua mai ai le uʻamea, pe a le masani ai, e mafai e enzymes ona eliina le uʻamea, nai lo meaai. Afai i le taimi o le taotoga e ulufale atu ai le enzyme i le toto, ona oʻo mai ai lea o le teteʻe vave.

Ona o foliga vaaia o lenei okeni, fulapula fulafula, kesi, abscesses, ma maʻa e mafai ona fausia i totonu o ona tino. O nei mea uma e mafai ona faʻamaloloina naʻo le taotoga.

O le taotoga o le pancreatic e le masani ona o lona maualuga ma le maualuga o lona soifua maloloina. O le numera faatapulaa o mafuaʻaga o se faailo mo le latou faʻatinoga:

  • pancreatic necrosis,
  • fulafula, faʻaleagaina ma lelei,
  • manua ma le faaleagaina i le tele o gland,
  • Siʻosiʻomaga
  • faʻaleagaina fanau
  • peritonitis
  • maʻa i le poloka poloka
  • abscesses ma fistulas.

O faʻagasologa e masani lava ona faia i nisi tulaga, talu ai e le mafai ona faʻatino le aofaiga atoa o le galuega i le taimi e tasi.

O le amio a le pancreas i lona maʻi e le mafaamatalaina, o mafuaaga o le tele o faamai o le pancreas e le manino. E tele feeseeseaiga e uiga i togafitiga o le tele o faamai.

O aso nei, e mafai ona faʻaaogaina se togafiti, ae o le maʻi i le averesi o le a ola pe a uma lenei taotoga mo le tusa o le tolu tausaga. O le uʻamea e le faʻatagaina le leai o se toto e sili atu ma le afa itula. A maeʻa, e mafai ona faʻaaogaina, e sili atu ma le lima itula. Pe a faʻavasegaina, e le tuʻuina i lona tulaga, ae i totonu o le paʻu.

Pancreas transplantation o le auala aupito sili ona le faamatalaina i transplantology.

Ona o le tele o faigata faʻapitoa, e le o faʻataunuʻuina ai se gaosiga suauʻu. O loʻo i ai se suʻesuʻega mo auala fou o le faʻatinoga o le taʻaloga, o suʻesuʻega o loʻo faʻatinoina i totonu o le gaosiga o le gaosiga o gaogao.

O mafuaaga mo gaoioiga e eseese, o auala o le faʻatinoga e tele foi, a itiiti ifo ma le sefululima filifiliga:

  • togafiti faʻamaʻi pipisi,
  • neurectomy
  • cystoengarostomy,
  • taulaina o taula,
  • agavale agavale,
  • papillotomy ma isi.

O faʻatinoga e faia e fomai tipitipi poto i mataupu e sili ona talafeagai.

O le umi o le togafitiga o le tagata maʻi pe a uma le taotoga e faalagolago i le tulaga o lona soifua maloloina aʻo lei faia ma i luga o le auala o le taotoga na filifilia e le fomai tipitipi.

O le faʻamaʻi lea e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa, pe a uma ona faʻaauau ona aafia ai le tagata maʻi, fuafua i auala o togafitiga ma le soifuaga o le tagata maʻi.

E le mafai ona toe faʻafoʻi vaega o le gland; e le mafai ona aveesea uma. A maeʻa le taotoga, e mafatia le tagata ona o le leai o ni hormones ma enzymes i le vaega na aveeseina o le gland; o le mea e gaoioi ai le tino e faʻalavelave tumau.

I le taimi o le toe faʻaleleia o le tino i le maea ai o se taotoga i luga o le pancreas, o le tagata maʻi ua i ai i le ofisa o le toe faaleleia o le falemaʻi mo se taimi umi. E masani ona iai ni faʻafitauli faʻapitoa:

  • peritonitis
  • totoga
  • faʻamalosia o le maʻisuka
  • toe le manuia
  • faʻasolosolo totolo.

Toe faʻaleleia i totonu o le falemaʻi maʻi e oʻo atu i le lua masina i se falemaʻi, e tatau ona fetaui lelei le vaega o meaʻai i suiga o galuega.

A maeʻa le taotoga, o le a tuʻuina atu se tagata i meaʻai e leai ni meaʻai. O le umi ole taimi ole taumafa paleni e taua tele ile toe faaleleia. O mea taumafa lelei e faia mai le 5 i le 10 aso. O le faia o se ituaiga o meaai e mafai ai ona faʻaitiitia le faʻafitauli pe a uma le taotoga.

O auala faʻaleleia o le toe faʻaleleia o maʻi e aofia ai taualumaga nei:

  • matua taumafa
  • faamalositino masani
  • le faʻaaogaina o le inisalini e faʻatonutonu ai le suka,
  • le faʻaaogaina o enzymes mo le faʻaogaina o meaai.

O le mataituina o le soifua maloloina ole tulaga o le maʻi e tatau ai ina ia puipuia ai ni faafitauli.

I totonu o le lua vaiaso talu ona faʻatuʻa mai le falemaʻi, e fautuaina le tagata maʻi e malolo lelei ma momoe.

O le savali, faitauina o tusi ma isi gaioiga faʻapitoa e faʻaopoopoina i le taimi o le maʻi e tusa ai ma lona soifua lelei, e matua faigata lava ona gaoioi.

O le laasaga o togafitiga ua atiaeina e le fomaʻi maʻi pe a uma ona masani i le talafaʻasolopito o le soifua maloloina, faʻatusatusaga o suʻega muamua ma le maeʻa o le taotoga.

I le taumafataga, o le faʻaaogaina o le ava malosi, gaʻo, meaʻai vevela ma mea 'aila.

E ui lava o le setete o le soifua maloloina o le tagata i le maea ai o le taotoga e faalagolago i le metotia o lona faʻatinoina, o le lelei o togafitiga faafomaʻi pe a maeʻa, o le tino pe a uma le taotoga e tumau pea le maualuga.

O le taotoga pancreatic (pancreatectomy) e masani lava ona faatonuina mo togafitiga o le kanesa. I le taimi o le taotoga, e mafai ona latou aveesea mea uma poʻo se vaega o gland. E mafai foi ona latou aveesea totoga vavalalata, e pei o:

  • - felafolafoaʻi ma le gall vladder,
  • - pupuʻu o le lymph,
  • - vaega o le tootoo laitiiti po o le manava.

O le faʻasolosolo ina ua maeʻa le taotoga i luga o le pancreas e faʻalagolago i le tele o mea:

  • - le auala o le taotoga,
  • • o le a le tulaga o le maʻi,
  • - o le tulaga lelei o vaʻaia ma togafitiga,
  • - meaʻai talafeagai ma le tausiga lelei o le maʻi.

Aveesea o cysts, lapisi pancreatitis, maʻa i le pancreas ma isi tulaga faʻaleagaina lea na faia ai le taotoga ma faʻaaogaina ai le okeni atoa pe na o se vaega o le okeni e le faʻaaogaina le tulaga masani o le maʻi ma le faʻasologa masani.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se taotoga ma le kanesa e lamatia ai le atinaʻeina o toe foʻi. Mo lenei mafuaʻaga, o le faʻataʻitaʻiina o le ola i le maeʻa o sea taotoga e le maualuga tele. Mo tagata mamai o le kanesa, pe a uma le taotoga, pe afai ei ai ni mea le lelei e tutupu, o loʻo iai ni suʻesuʻega faʻapitoa e fuafua ai le atinaʻeina o le kanesa ma le atinaʻe o metastases i le taimi.

I totonu o le vaomatua pogisa o se vaega o suʻesuʻega o faʻamaʻi ma le taotoga, o loʻo i ai se ave o le faʻamoemoe e aumai e fomaʻi maʻoti ia i matou.

Na tusia e le tusitala o mea tau le soifua maloloina o Arnold Eret i le amataga o le 20 seneturi: "O maʻi uma lava, e aunoa ma se tuusaunoaga, e sau mai meaai e le masani ai ma mai i ituaiga uma o meaai e sili atu." Mafaufau pe faapefea ona le masani ai meaai i le amataga o le 21 senituri.

Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi, e le manaʻomia ona avea oe ma se mea taumafa taumafa poʻo se vegetarian, e tatau lava ona e mulimuli i mataupu faavae o le soifua maloloina, lea na faasino mai e Eret i totonu o le tusi o le igoa lava e tasi.

Tagata e vaavaai mo mafuaʻaga o faʻamaʻi i soo se mea - i faʻamaʻi pipisi, faʻafuaseʻi o le afaina o totoga, afaina fanau, ae le o meaʻai. O le mea lea, o mafuaaga o le tele o faʻamaʻi i aso nei e faalilolilo ma e le mafaamatalaina. Faitau mafuaaga o maʻi i totonu o le encyclopedia - e toetoe lava a le iloa i taimi uma.

O le mausa e sefulu taimi e sili atu nai lo mea e manaomia e le tino, ma mo le tele o meaai pisa, e taaalo i se taufaaleaga leaga ma tagata.

Soʻo se faʻamaʻi o lona uiga o le iai o mea mai fafo, o lona uiga, toxins i le tino o le tagata. O le aveesea o ia mea e mafai ona faigofie ma faigata i le taimi e tasi.

O le faigofie o loʻo taoto i taʻutaʻua lauiloa: faʻaitiitia le tele o mea taumafa e faʻamamā ai le tino. O meaai e tatau ona masani ma natura. O le faamalositino e vave tele ai le faagasologa o le faamamaina o le tino. O le taele taele e aoga tele mo le faamaloloina o le tino. O le taele o le ea e le itiiti ifo lona taua nai lo le vai vai, aua o le ea e sili atu ona taua mo le tino nai lo meaʻai.

Taumafa pe a uma le taotoga i luga o le pancreas

O se mea taua tele pe a uma ona faia se faʻaogaina o le pancreas o se mea e 'ai, faʻapea foʻi ma meaʻai faʻamalositino. A maeʻa ona faʻaaogāina, e le mafai ona galue le tino o meaʻai. O le faʻaaogaina o se meaai e faʻaitiitia ai le avega i luga o latou. O le meaai meaai ma lona umi e faʻataʻitaʻi taʻitasi e le fomaʻi.

E masani lava, faʻamaʻi ma pathoces, e manaʻomia ona lafoaia e gasegase soʻo se oloa e faʻaleleia ai le gaosiga o enzymes e fesoasoani i le malepelepe o meaʻai. A maeʻa le taotoga i luga o le pancreas, o lona gaioiga e tatau ona totogi e fualaau. E mafai e lau fomaʻi ona fautuaina injections ole inisalini e faʻamaonia ai lou suka toto. E le gata i lea, o fomaʻi e masani ona faatonuina le vailaʻau A, E, K, D, ma le B12.

O mea faʻapitoa faʻasoifua maloloina e masani ona aofia ai laasaga nei:

1) Meaʻai paleni:

- faʻaaogaina se suʻega,

2) O le natura masani o meaai paleni.

A maeʻa le taotoga, o meaʻai paleni e lelei lona aʻafiaga.

O le togafitiga o taumafataga i lenei vaitau e aofia ai vaega nei:

1st stage. Na o matua matua mea taumafa mo le 7-12 aso. O le umi o lenei laasaga e faalagolago i le lavelave o le taotoga.

2nd tulaga. O lenei laasaga o se fesuiaiga i meaai masani ma iinei latou te faʻaaogaina ai le tausiga o matua matua.

3 vaega. O le tagata gasegase o loʻo faʻamatalaina se meaai faʻanatura atoatoa. E tatau ona faʻagasolo lemu le avega i luga o totoga maso o tagata mamaʻi:

- Muamua, o le vaiaso muamua, o maʻi o loʻo faʻatatau i meaai Nu 0,

- a maeʻa, mo le vaiaso lona lua, latou te fautuaina le taumafataga Numera 1a,

- o lona uiga, o le isi vaiaso e fautuaina e sui i taumafa Numera 1b,

- o le isi laasaga e oʻo atu i le lua masina e filifilia ai le uluaʻi lomiga o mea taumafa Nu 5p,

- ona mo le vaitaimi o le ono masina i le tausaga, o le suiga lona lua o le taumafataga Numera 5p ua faatonuina.

A maeʻa ona faʻatagaina le maʻi mai le falemaʻi, e tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaogaina o oloa nei:

- mea manogi ma taimi,

- mea taumafa ma fiva vaivai.

O meaai a le tagata gasegase e tatau ona aofia ai aʻafiaga, ma e iai sina gaʻo, gaʻo ma gaʻo.

O le taimi atofaina, ole maʻi e tatau ona i lalo o le vaavaaiga faʻapitoa a le fomaʻi e puipuia ai le atinaʻeina o maʻi le lelei.

Tuua Lau Faamatalaga