Maʻisaga Faʻamatalaga: Puipuiga ma Togafitiga

Puipuiga o le maʻisuka e aofia ai se vaega o puipuiga e faʻatatau i le puipuia o le maʻi. O le mea e leaga ai, o lenei faiga masani e le talafeagai i le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent), talu ai ona o lona atinaʻe e tele lava ina fuafua i le faʻamaoni. Ae i lenei tulaga, o le tausisia o fautuaga faafomaʻi o le a fesoasoani e taofia le alualu i luma o le faamai.

Mo le maʻisuka ituaiga 2, i lenei tulaga, o puipuiga ma se soifua maloloina lelei e taua tele i le puipuia o le maʻi. I le taimi nei, e tusa ma le 70% o le faitau aofaʻi e pagatia i le maʻisuka ma o le faʻataʻitaʻiga mo le tele o tausaga o le a le fiafia. O le mea lea, o puipuiga e fuafua i le faamautinoaina o tagata gasegase e mafai ona aloese mai le atinaʻeina o faʻamaʻi e le mafai ona faʻamalosia e taua tele.

O le maʻi suka: ituaiga ma masini o le atinaʻe

O le maʻi suka o se maʻi endocrine lea e atiaʻe ai le talaaga o le gasegase o le kulukose, pe ona o le le atoatoa po o le leai foi o le gasegase o le insulin ua gaosia e le pancreas. O se maʻi ogaoga ma le tumau, lea e oʻo atu i le taimi e mafua ai le solia o ituaiga uma o metabolism (carbohydrate, gaʻo, polotini, masima-vai) ma faʻalavelave ogaoga e aʻafia ai le faaleagaina o totoga o totonu. E tele ituaiga faʻamaʻi:

Tusa 1 o le maʻisuka (o le insulin-dependent)

O loʻo faamatalaina i le mea moni o le inisalini e manaʻomia mo le faʻaaogaina o le kulukose e maua mai i le le lava o aofaiga poʻo e le o faʻapipiʻiina i siama pancreatic i mea uma. O lenei ituaiga o maʻisuka e masani ona maua i le taimi o le tamaitiiti ma le talavou. O lona mafuaʻaga o se faʻasologa o mea na tutupu, mea sese i meaʻai, faʻalauiloa vailaʻau vailaʻau poʻo faʻamaʻi pipisi.

Ona o le le lava o le inisalini, ua maua ai e sela se "fiaai" malosi. O se taunuuga, e faʻaaogaina e le tino faʻaagaga gaʻo e faʻaitiitia ai le le atoatoa o le malosi. A oʻo i lalo ole tino vaivai, o tino o le ketone oona e amata ona ulu i le toto. Afai e le o maua le inisalini, faʻapupula le coma, lamatia ai le ola.

Tusa ituaiga 2 maʻisuka (e le o le inisalini faalagolago)

E atiina ae ona o le mea moni e leai se lagona o le tagata e maua ai le inisalini. I lenei tulaga, o le hormone lava ia e mafai ona gaosia i le tele o aofaiga. O lenei tulaga e mafua ai le tupu malosi o le toto suka. O lenei ituaiga o maʻisuka ua matauina i tagata mamaʻi matutua (mai le 45 tausaga), ma o mafuaʻaga autu e fesoasoani i lona atinaʻe o se olaga le talafeagai, leaga mea taumafa, meaʻai, mea faʻalavelave, amioga leaga, ma le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi. Ae masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2 e aafia ai tagata taʻitoʻatasi o loʻo mamafa tele, talu ai o mea faʻapipiʻi e faʻaleagaina ai le lagona o sela i le inisalini.

Puipuiga ma togafitiga o le maʻisuka o se galuega e tatau ona faʻatinoina e tatau ona faʻatalanoaina ma le lautele. O le fua muamua o le faailoaina lea o se vailaau i le faʻamaʻi i maʻi mamaʻi. E tutusa lava le tāua o le faʻataʻitaʻiina o taumafaiga e faʻaleleia se soifua maloloina ma le ola malosi, o le faʻavaeina o le lelei o mea e 'ai, ma le tau faasaga i isi pauna. E fautuaina ina ia siaki e le au siaki taimi uma o latou maualuga o le toto suka ma ia faia suʻesuʻega faafomaʻi faalua i le tausaga. O le a fesoasoani lea i le taimi e matau ai suiga leaga ma puipuia ai faʻafitauli o le maʻisuka.

Vaʻaia le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin e matua atiae lava i tamaiti, talavou ma tupulaga talavou i lalo ifo o le 30 tausaga. Talu ai o le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi o se gasegase o le genetic poʻo ni aʻafiaga o faʻamaʻi tamaititi, e leai lava ni puipuiga e mafai ona taofia ai le atinaʻeina o le maʻi. O tagata lamatia e le o lamatia e tatau ona siakiina e le aunoa o latou suka toto.

O le puipuiga muamua o le maʻisuka ituaiga 1 o le mautinoa lea o le susu. O se tamaitiiti e oo atu i le tausaga e tatau ona maua le suāsusu o tina, ma e aʻafia ai tino ole tino ole tino, e puipuia ai mai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi.

O se matafaioi tāua e tuʻuina atu i mea lelei talafeagai. O oloa e iai le maualuga o mea e puipuia ai, lanu lanu ma isi vailaʻau vailaʻau e tatau ona vavae ese mai le taumafa, tatau ona faʻaitiitia le taumafaina o meaʻai gaʻo, ma tuʻuina atu se mea e sili ona lelei ile taumafa laʻau-fualaʻau.

E tatau ona e 'ai atili fualaau faisua ma fualaau' aina, otaota, susu susu susu. Aua e te aafia i ni mea faʻafefete, gaʻo, mea manogi, suamalie, ulaula meaʻai, sola, pastry. O le faʻapogai o le protein i le meaʻai e tatau ona maualalo le gaʻo o aano o manu ma iʻa, nati, fuamoa, kusi, falala. E sili atu le sui o meaʻai a manu ma fualaau faisua, e faʻaaoga ai mo laʻei o salati mai fualaau faisua fou. O mea taumafa e tatau ona paleni ma vaevaega. O meaai e tatau ona faalima 5-6 aso i le aso, i ni vaega laiti.

O le puipuia o le maʻisuka i tamaiti e aofia ai le tapulaʻa o laʻau suamalie ma isi vailaʻau faʻataʻitaʻi, talu ai ona o le tele o mea e maua ai se avega mamafa i luga o le pancreas, o le faʻaaogaina o mea masani, maualuga-meaai, faʻamalosi tino faaletino.

Mai le laʻitiiti, e tatau ona faʻavaeina se masani o se soifua maloloina ma ola malosi, aʻoaʻo e taulimaina aʻafiaga o le atuatuvale ma tali lelei i tulaga eseese o le olaga. I le lumanaʻi, e taua le faʻaaogaina o masaniga leaga, tuu le ulaula ma inu ava malosi.

Tusa 2 le puipuia o le maʻisuka

E le pei o le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona taofia le maʻisuka e le o le inisalini ma e mafai ona maua se faamagaloga mausali o le maʻi. Ole tele o puipuiga e aofia ai le siakiina o le suka toto, siakiina e le aunoa, faʻataʻitaʻiga o ituaiga soifuaga ma meaʻai, tausia o le tino, faʻaitiitia le mamafa o le tino. O auala ma metotia mo le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

Faʻasaoina o le vai

E manaʻomia e le tino le vai mo galuega masani - faʻalavelave i le paleni vai-electrolyte e mafua ai le le lelei o metabolic processes ma faʻaosofia le faateleina o le toto suka. Mo le faʻaaogaina o le kulukose, faʻaopoopoga i le inisalini, e manaʻomia se tulaga talafeagai o bicarbonates, e oʻo mai ma ni vaifofo fofo. E tatau ona inu le itiiti ifo i le 1.5 lita o le vai inu mama i aso uma ma faʻaititia le faʻaaogaina o le kofe malosi, tii, mea suamalie suamalie, ma paipa.

O le faʻavelaina o loʻo faʻaaogaina e le ava malosi, o lea e tatau ai ona lafoaʻia atoa, poʻo le faʻaititia o le taumafa i se mea itiiti. O le saogalemu mo le tagata matua o le 100 g o le malosi malosi malosi i le aso, mo tamaitai - 150 g o le uaina mumu.

Malosiaga Mana

O mea taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le le aofia ai laʻau suamalie, paluga, mea e faʻafiafia ai ma isi punavai o mea inu gaʻo faigofie, lea e faʻateleina ai le suka toto. Ona o le leai o gaʻo ma gaʻo gaʻo mai le taumafataga, ua ausia le gau o le mamafa, lea e taua tele mo tagata gasegase o mafatia mai le meaʻai.

O vailaau faʻamalosi faigofie i le taumafataga e suia i le "faʻagesegese" o mea e maua i fualaau faisua, fua, ma cereals. Muffin, falaoa paʻepaʻe fou, pastries, mea faʻafiafia, meaʻai gaʻo ma falai, meaʻai manu e le aofia ai meaai. O meaai e faʻavae i fualaau faisua ma fualaau suamalie, fualaʻau ma cereal soup, oloa gaʻo susu, meaʻai aano o manu, iʻa e maualalo le gaʻo, fualaʻau, otaota, nuts, legumes, cereals, ma itu o loʻo faia mai fualaau faisua.

O fualaau, faʻi, vine, pineapples, fualaau mama (vine, aso, fig) e faasaina. Aua le faʻaaoga jam, jams, sukalati, suti. Nai lo le suka, o le suka e faʻaaoga i le sauniuni o ipu. O meaʻai paleni e fautuaina, o meaai e tatau ona uʻu, kuka poʻo tao. E tatau ona e inu vai mamā, lanumeamata ma le vao, o le pulupa lapisi. I lalo o le faasaina, suamalie suamalie, fufuluina o suamalie, lauti malosi ma kofe, koko. Ae ui i lea, o le lanu lanumeamata e fesoasoani i le maʻisuka, aua o loʻo aofia ai vaega e faʻamalosia ai le faʻaoʻoina o le lagona o sela i le inisalini ma maualalo ai le toto suka.

Nai lo o le pata ma meaola o manu, e fautuaina e faʻaaoga fuālaau fuālaʻau (sunflower, olive). E mafai ona e faʻaaogaina mo le teuteu o salakeke, o fatulaʻau totogo, faʻaopopo i ipu autu. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona lafoaia ni gaʻo gaʻo, pipi, marinades, mea manogi ma taimi. E faʻatapulaʻaina i luga o nisi o meaʻai, mo se faʻataʻitaʻiga, e le masani ona aofia ai le sukaisa poo le semolina porridge i le lisi, aua o nei ipu ei ai se mea e sili ona maualuga i le kalori.

Soifua maloloina ma ola malosi

O le tapulaa o le gaosiga o le taavale e mafua ai le maua o le mamafa ma le le atoatoa o le tino, o le mea lea, mo le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2, ua fautuaina e taulimaina le le atoatoa o le tino. Mo le faatumauina o le maualuga o le toto i totonu o tapulaa talafeagai, ua lava lea e faia ai se seti o faatinoga faigofie i aso taitasi, alu i le umi mo le 40 minute, ma auai i taaloga e mafai ona maua. O se puipuiga lelei o le maʻisuka o le a avea ma taʻaloga po o Nordic savavali, tamoe, aau, malosi, uila.

O le siʻitia i le afi o le a fesoasoani i le paʻu o le mamafa, o lona uiga o se isi vaega e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻi e mafai ona le aofia ai. E oʻo lava i le savaliga i aso taʻitasi ao leʻi oʻo i le taimi e momoe ai, o le teenaina o le tagata lava ia poʻo felaʻuaiga lautele e fiafia i le savali poʻo le aʻeina i luga faasitepu, ae le o le elevise, o le a aoga ma fesoasoani i le tino e tau le taufaʻataʻu o le maʻi.

O le paʻu o le mamafa e tatau ona aofia ai i le polokalame mo le puipuiga muamua o le maʻisuka ituaiga 2, ona o le gasegase maualuga o le mamafa o le tino o le vaega sili lea ona lamatia. I le faaopoopo atu i le togafitiga o meaʻai ma le faʻaleleia atili o le tino, e tatau ona taʻitaʻia se olaga ola maloloina. Ua faʻamaonia o le ulaula tapaa ma le ava malosi e ono mafai ai ona atiaʻe le maʻisuka e 60%, ae o le tuʻuina atu o masaniga leaga e le gata ina faʻaitiitia ai le lamatiaga o togafitiga o le endocrin, ae sili atu ona lelei le soifua maloloina ma le manuia lautele.

Fomaʻi togafitiga

Puipuia o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le siakiina masani o le soifua maloloina atoa. O maʻi ma gasegase e lamatia e tatau ona siaki i aso uma a latou toto suka ma ave le faitau toto. Ina ia faia lenei mea, ua fautuaina e faʻatau ni masini faʻapitoa mo le falemaʻi fale - o se glucometer ma se tonometa. Afai e sui le fuainumera i le itu o le faateleina, e tatau ona e iloa le mafuaaga. Masalo ei ai ni mea sese i le taumafataga, tulaga faʻanoanoa ma isi mea faʻaosofia. Afai e sili atu le mamafa o faailoilo, e tatau loa ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi.

O le puipuia faʻalua o le maʻisuka ua uma ona faʻamoemoe e puipuia le alualu i luma o le maʻi ma faʻafitauli faigata. E faʻaaoga i vaega muamua o le faʻamaʻi ma e aofia ai le aveina o togi laʻititi o le suka, faʻaoga o vailaʻau faʻasolo, ma fuataga e faʻasaʻo ai le gataifale lipid. O tofiga uma e faia e le fomaʻi, o le tagata gasegase e tatau ona mulimuli ma le faʻaeteete i fautuaga uma ina ia aloese mai faʻalavelave matautia o ituaiga o maʻisuka.

Puipuiga o le maʻisuka faafitauli

O le maʻi suka e matautia mo ona taunuuga. O faʻafitauli matuia e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le coma faasaga i le tulaga o le inupia o le tino ma mea e pala (tino o le ketone, lactic acid). O maʻi i luga o le inisalini poʻo le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo e ono lamatia ai le atiaʻe o le hypoglycemia. I lenei tulaga, o loʻo i ai se faʻaitiitia faʻaitiitia i le suka o le toto, faatasi ai ma se mataua o le toto. Afai e le o vave tuʻuina atu e se tagata ni togafitiga faʻapitoa, e leai sona mafaufau ma paʻu i se paʻu. Afai o le maʻisuka e le o vave ona faia se vaifofo o le kulukose, e mafai ona tupu le edema cerebral ma le oti mulimuli ane.

Mulimuli ane o faʻafitauli ua tupu malie, i luga o le 10-20 tausaga mai le amataga o le maʻi. I lenei tulaga, o mea taua i totonu o le tino (ate, fatuga, fatu, failele), faʻalavelave o le tino ma gaioiga o faaaliga vaaia. O le faʻalavelave taatele o le maʻisuka retinopathy, faʻatasi ai ma le faaleagaina o le retina ma le taufaamatau o le leai o se faʻaaliga. I le nofoaga lona lua i le masani ai, o le "maʻisuka vae". O se faʻalavelave lenei e mafua ai ona amata le maʻi o le faʻamalolo i vae ma vae vae, lea e iu lava ina oʻo atu ai i le necrosis. Afai o le tulaga e faigata i sepsis poʻo le gangrene, e tatau i le tagata gasegase ona tipi ese le vae.

E tasi i le ono masina e tatau ai ona asiasi i se fomaʻi e suʻesuʻeina le tupe ma fuafua pe faʻaosooso le mamafa o le tino. Afai ei ai ni faʻamatalaga faʻalavelave - faʻalavelave le vaʻaia, foliga mai o laumei i luma o mata, lagona o le mamafa i mata mata, o foliga vaaia o ulu o le ulu - o se asiasiga i le fomaʻi e le tatau ona tolopoina.

Taofiaga

O togafitiga e faʻamoemoe e puipuia ai faʻamaʻi fatu fatu e tatau ona faʻatupulaia ai le gaioiga o le afi, faʻaitiitia le ulaula tapaa ma inu ava malosi, puleaina o le mamafa, lelei ma paleni taumafa.

Ina ia aloese mai le nephropathy o le maʻisuka, e faaopoopo atu i se soifua soifua maloloina ma le fua o le suka, e tatau ona mataʻituina le toto ma le toto toto. O a faailoga e tatau ona mataala? O le foliga mai o le edema i luga o foliga ma pito i lalo, faʻateleina le mamafa, vevela le paʻu, leisa, le fia ai, faʻaalia le inisua o le tino, e mafai ona faʻaalia ai le faaleagaina o fatuga. I lenei tulaga, e tatau loa ona e sailia le fautuaga a se nephrologist.

E oso i le mamafa, o foliga mai o le edema, o le leai o se lagona i totonu o le tino, o le ulu o le ulu e mafai ona faailoa mai ai le faaleagaina o le maʻisuka. I lenei tulaga, e tatau ona faia se suʻesuʻega faaopoopo ma faʻaaoga fualaau faʻamalosi e faʻamalosi ai puipui lapisi, maualalo le cholesterol, fualaau e faʻaitiitia ai le lamatiaga o pupuni o le toto ma isi vailaʻau e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis.

O le puipuia o le maʻisuka vae e aofia ai le ofuina o seevae lelei, tausiga lelei o vae, ma le puipuia o ou vae mai ni manua. E oʻo lava i nai faʻafitauli laiti e mafai ona liua i se maʻi le faʻamalolo, talu ai ona o le maʻisuka soo se manua e faʻamalolo ma le lemu.

O le paʻu o pito pito i lalo e sili ona faigofie, aua e mafai ona faʻamaʻi pe a fai ni seevae faʻamafanafana pe le lelei. Soo se ofuina i luga o le vae e tele lava ina afua ai le maʻi suka, lea e mafua ai ona vavaeeseina le tino ma le le atoatoa. O le mea lea, o soʻo se mea, e tusa lava pe laʻititi le faaleagaina (abrasions, scratches), o le mumu i luga o le paʻu o se mea lea e vaʻai ai i se fomaʻi ma ave ni puipuiga e taofia ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

Faʻaleagaina o mata i le maʻisuka malosi, togafitiga o le maʻisuka retinopathy

O le mafuaaga taatele o tauaso i le maʻisuka o retinopathy. E lua ituaiga:

  • Retinopathy o le tikeri muamua. Faʻaleagaina o vaʻa o le retina o le mata - faʻaleagaina o le toto i totonu o vaʻa, o le faʻavaeina o aisisi i luga o latou puipui, le atinaʻeina o le epine retinal.O le vaaiga mamao e le mafatia tele, sei vagana ai tulaga ia e paʻi ai le edema i le ogatotonu o le retina.
  • Retinopathy o le tikeri lona lua. O le faateleina o le toto toto fou e totogi ai le le lelei o le taamilosaga. O vaʻa fou e faʻailoaina i vaivaiga ma faʻaʻoleʻole, o se taunuuga o lea e masani ona malepe ai ma le afaina. O lenei mea, e masani lava, e masani ona mafua ai le taofiofia o le taofiofi ma le le atoatoa o le vaʻai.

Faatasi ai ma le vave amataina o togafitiga, o le tulaga lamatia o le faia o le tauaso e mafai ona faaitiitia e ala i le ivasefulu pasene, o le mea lea, o soʻo se mea e aʻafia ai le faʻaleagaina o le tino e tatau ona avea ma se taimi e asiasi ai i se tagata tomai faapitoa.

Matelaina o le maʻisuka. Togafitiga

O le auala sili ona saogalemu ma sili ona lelei e aloese ai i le alualu i luma o lenei maʻi faʻamatalaga laser. Faʻafetai i le faʻamalosiina o capillaries o le tupe e faʻaaogaina ai le fafie, o le fausiaina o vaʻa vaivai fou e le aofia ai. O le taunuʻuga e faʻalagolago i taimi uma o le faʻatinoga.

Maʻisuka Retinopathy Prevention

Puipuia o maʻi o le maʻi i le maʻisuka e aofia ai:

  • Puleaina o le suka (e le silia le 8 mmol / l).
  • Puleaina o le malosi (e le sili atu i le 130/80).
  • Iloiloga masani e se tagata fomai faapitoa.
  • Faʻalo le ulaula.

Puipuiga ma togafitia o le nephropathy o le maʻisuka - pe faʻapefea ona aloese mai faʻamaʻi fatuga i le maʻisuka?

O na faʻafitauli e tulaʻi mai fatugaʻo e sili ona matautia. Talu ai o faʻamaoniga o faʻafitauli e le o vaʻaia mo se taimi uumi - leai se faʻavauvau poʻo se tiga - seia oʻo ina le mafai ona faʻafanoina taunuuga.

Faailoga o le Maʻisuka Nephropathy i ona tulaga eseese:

  • Microalbuminuria: leai se faʻaletonu ma soʻo se faʻamaoniga.
  • Proteinuria: fulafula i lalo o mata ma fula o vae, o le atinaʻe o le maualuga o le toto ma le anemia.
  • Faʻamaumauga o le Renal: faailoga o le inupia (vomiting ma le nausea, foliga vaaia o le suamalie i luga o le paʻu).

I le na o le tuʻuina atu, o fatugaʻo o le "filemu" seia oo ina matua ogaoga le tulaga o le maʻi.

Maʻisuka Nifropath Treatment

  • Faatasi ai ma le microalbuminuria: taui o le maʻisuka, faʻamamaina o faʻafitauli o gaʻo gaʻo, togafitiga fualaau.
  • Faatasi ai ma le proteinuria: taumafataga tele, tapulaa masima (ma le maualuga), taui mo le maʻisuka, togafitiga o fualaau faasaina poo togafitiga insulin ma le muamua le aoga.
  • Faatasi ai ma le le atoatoa: taui o le maʻisuka, togafitiga faafomaʻi (nephrologist / endocrinologist), meaʻai ma le faʻasaina o toto, togafitiga fualaau faʻamalositino, faʻaitiitia o toxins ma togafitiga o le faʻalaumua o le mama, hemodialysis (ma le creatinine 600-700 mmol / l).

Maʻisuka ma le fatu: faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le aʻafiaga o le faatupuina o faʻamaʻi pipisi e faʻatupulaia e tusa ma le lima taimi. O lenei faʻalavelave faʻalagolago i le umi nai lo le mamafa o le maʻi o le maʻisuka, ma masani ona maua e aunoa ma ni faʻamaoniga. Tuuina atu o le maʻisuka ia lava e tuufaatasia ai le tele o mea lamatia mo le loto, o fua faatatau e tatau ona faia i se taimi vave ma malosi.

Puipuiga o faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka e aofia ai:

  • Puleaina o le mamafa (faʻaitiitia).
  • Faʻaaogaina o gaioiga faaletino.
  • Faateleina le gaioiga afi.
  • Faʻaiʻu uma le ulaula.
  • Se meaai malosi.

E tusa ai ma togafitiga, o lona faavae o le faatumauina lea o kulūkose i totonu o le mea masani, faʻaitiitia le mamafa i le taliaina, inisalini poʻo vailaʻau o le hypoglycemic, antihypertensive and anticoagulant therapy, etc.

Faʻaleagaga faʻaleagaina i le maʻi suka - puipuia ma togafitiga o le maʻi o le maʻisuka

O le umi o le umi o le maʻisuka, o le (faʻamaoniga faʻamaonia) o le sili atu lea o le lamatiaga o le faʻaleagaina o mea.

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo angiopathy avea ma:

  • Maualuga maualuga.
  • Le lava le taumafa ma le gaioiga faaletino.
  • Fuʻa.

O le tele o taimi, ma le maʻi suka, atherosclerosis e atiaʻe, ona o le faaputuputu o le cholesterol i puipui o toto toto. Pepa o Cholesterol, i le itu, poloka le ala o le okesene i le fatu maso. Ma faʻatasi ai ma le tuʻueseeseina o le palestrol, o le toto toto, lea e mafai mulimuli ane ona tupu ai le stroke ma le garene.

Faailoga o le faʻaleagaina tele o le maʻisuka:

  • Vaʻai matala ma lago i luma o mata.
  • Sogi o mata, limo.
  • Uluai luga o vae.
  • Le iloa o le vaivai o le limb.
  • Paʻa i le pito i lalo ma le vaivai.
  • Foaming / turbidity of urine.
  • Faateleina le mamafa.
  • Faʻailoga ogaoga.

O le maʻi o le diabetic e mafai ona tupu i auala eseese: i nisi - mo le tele o tausaga, i isi - vave vave. E faʻalagolago i le natura o le kosi o le maʻisuka.

Maʻisuka Angiopathy Treatment

I le tulaga o le faaleagaina o lapisi i le maʻisuka, o togafitiga e aofia ai le mataʻituina o toto ma le suka o le toto,maliu, togafitiga o fualaau faasaina (inisalini, ma isi), faaitiitia o le cholesteroltui tui toto togafitiga o gasegase pe afai e maua.

Puipuiga o le faʻaleagaina o lapisi i le maʻisuka

  • Suiga i se olaga talafeagai (faʻaaogaina o le ulaula, faamalositino, meaʻai, ma isi).
  • Iloiloga lelei o vae mo le fausiaina o le tino, le faʻaaogaina o meafaigāluega faʻapitoa mo le paʻu vevela tele, le puipuia o le paʻu o le paʻu.
  • Mataituina o kulukose ma le mamafa.
  • O se meaai malosi - o le teena o le gaʻo, faʻaitiitia o le salima, tausiga o le mamafa masani.
  • Puipuiga o fusi toto (aspirin).
  • Faʻasologa i aso uma a itiiti ifo ma le 50 minute ma fai ni seevae lelei.

Maʻisuka vae, maʻi neuropathy o le maʻisuka - pe faapefea ona lavea vae o le maʻisuka?

O se tasi o aʻafiaga sili ona mataʻutia o le maʻisuka o le maʻisuka vae. E tupu le maʻi pe a le lava le togafitiga ma le kulukose i le toto. O lenei faaupuga o lona uiga o se faʻalavelave o suiga o le pathological i lalo o le vae, lea e mafai ona oʻo atu ai i le gangrene ma, o le iʻuga, ia faʻamaeʻa le gau o le tino.
Ituaiga o le maʻisuka vae faʻalagolago i le tikeri o le faaleagaina o vaʻa / neura o pito i luga:

  • Neuropathic:faʻaleagaina o ponaivi o le vae, vae laugatasi, leai se lagona, faʻagogo / paʻu o le paʻu, faʻaititia le afu.
  • Ischemic:fulafula o le vae, lamuess ma tiga i vae, paʻu, paʻu o le paʻu.

O le maʻisuka vaefaʻi tulaga aʻafia

O lenei faʻamaʻi e mafai ona avea o se faʻalavelave o le maʻisuka i maʻi uma, ae o le tulaga sili ona lamatia e atiina ae i mea nei:

  • Tusa o le toto toto.
  • Faʻamanuiaga poʻo le maʻi vaevaega sa i ai muamua.
  • Faʻasaina o le ava malosi / nicotine.
  • Faateleina le cholesterol ma le mamafa.
  • Faʻafitauli leaga.

Taʻi togafitiga o le maʻisuka faʻalagolago i le faʻamalalaina o le faʻamaʻi ma le gafatia o se falemaʻi faapitoa. E aofia ai togafitiga fualaau faasaina faatasi ai ma mea taumafa, lafoaʻiina o vae (seevae faʻasolosolo, sili atu le malolo - itiiti le popole), togafitiga faʻapitoa e tusa ai ma faʻamaoniga, togafitiga o maʻi suka.

Tusa o le maʻisuka vae

O fua e puipuia ai lenei taunuuga o le maʻisuka e aofia ai se seti o tulafono mo le tausiga o vae:

  • Faʻaaogaina o seevae faʻaleleie le afaina ai le taamilosaga saoloto o le toto.
  • Le lava o gasegase, faʻailogama isi auiliiliga ile pito i totonu o le seevae (insole).
  • Tausia tausiga o fao (o le peritomeina e le taliaina - e sili atu le faila fao e aunoa ma le fusi o latou tulimanu).
  • Puipuiga o vae - le taliaina o taʻaloga e mafai ona afaina ai vae, naʻo na o seevae, e faʻamamaina ai vae ma le kulimi, ma isi.

E tatau ona manatuaina e tusa lava pe o se manuʻa e le mavaaia ile gaʻo susu o vae e mafai ona saofagā i le atinaʻe ole maʻi. O le mea lea mo soʻo se mūmū poʻo sola, faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Faʻafitauli o le maʻisuka

I tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi, ua faʻalavelaveina faiga faʻavae i le tino: o le maʻi e mafai ai e se tagata ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, meaʻai, ma gaioiga faaletino. E le gata i lea, o le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le hemoglobin glycated (masani - lalo ifo o le 8%) ma le inisalini (4-6.6 mmol / l). O le siakiina o nei fuainumera e mafai ai e le tagata gasegase ona aloese mai foliga vaaia o faafitauli ogaoga ma le tumau.

Faʻaiʻuga

O a mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le tulaga o tagata maʻisuka? O le mea moni, o lenei faʻamaʻi, o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto ma e le maua ai le tino i le malosi e tatau ai, ma faʻatasi ai ma lona faʻateleina o le sao i totonu o vaʻa, ua faʻaumatia a latou puipui ma totoga i totonu. O le auala lenei e faʻalauteleina ai faafitauli masani. I le tulaga e iai le toilalo o le inisalini, e lamatia ai foliga o ni faʻalavelave faʻalavelave e lamatia ai le ola o le tagata.

O le le lava o le inisalini e matauina i le ituaiga muamua o faamaʻi, o le mea lea, o injections e talafeagai ina ia mafai ai ona toe faʻatumu i totonu o le tino. Afai e le faʻapitoa ona faʻatino e le tagata maʻi lenei faiga, o le a vave ona tupu le ola maloloina ma e oʻo atu ai i se faʻaititia o le ola o le tagata.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le mafuaʻaga o faʻafitauli o le le mafai lea ona iloa e sela ia "inisalini, lea e tuʻuina atu i le inisiua, ma o le mea lea e manaomia ai e le tagata maʻi ona inuina vailaʻau e faʻamaonia ai le metabolism. O le teenaina o togafitiga fualaau faʻamalositino e faʻapupulaina ai foi aʻafiaga talafeagai ma matua faʻaleagaina le tulaga o le soifua maloloina o tagata.

Hypoglycemia

O le hypoglycemia o se tasi lea o faafitauli ogaoga o le maʻisuka, lea e manaʻomia ai e le tagata se togafitiga faanatinati. Pe a faʻaitiitia le maualuga o le suka i le tino, e amata ona iloa e le maʻisuka ia mea nei: vaivaiga, gatete i ona lima, e amata ona lagona le ulu o lona ulu, afu ai ona laugutu, ona paʻu ai lea o ona laugutu, o lona paʻu ua paʻu. I lenei tulaga, e tatau ona e faia mo le le lava o le kulukose, a le o lea e mafai e se tagata ona ulu atu i se setete o le hypoglycemic coma. Afai ua le iloa e le tagata maʻi, ua amata le faʻaleagaina, e taua tele le valaʻau i le au taʻavale, poʻo le sailia o se fomaʻi fomaʻi o le a tuiina le tagata maʻi i se iniseti o se vaifofo 40% glucose. O le le mafai ona tuʻuina atu taimi fesoasoani e mafai ona taʻitaʻia ai taunuuga e le mafai ona faʻafanoina, e aofia ai le oti.
O se tagata e mafatia mai le hypoglycemia e faʻapitoa i le falemaʻi vave, e manaʻomia le mataʻituina e tagata faigaluega faafomai.

Hyperglycemia

O lenei igoa e faasino i le tele o faʻafitauli faigata, e aofia ai ketoacidosis, hyperosmolar ma lactic acidosis coma. O le mea sili ona taatele o nei mea o le ketoacidosis, lea e faaputuputu tele ai le kulukose i le toto e aunoa ma le ulu atu i sela. E taumafai fatuga e aveese le suka maualuga mai le toto, aveeseina i ai eletini eletise - sodium, chlorides, ma isi mea, e feaveaia ai vai ma i latou. O le iʻuga, o le tino ua faʻamalūina, o totoga i totonu e amata ona pagatia mai le leai o se toto. E le gata i lea, faatasi ai ma le ketoacidosis, ua fausia i le toto o se tagata le fausaga o le acetone, lea e afua ai le faaleagaina o le manava, o le gastrointestinal tract, ma leaga ai le gaioiga o le loto ma le faiʻai.

O faʻamaoniga o lenei faʻalavelave o se faasologa o tuʻutuʻuga e fa:

  1. I le kososis (uluaʻi laasaga), e maua e le tagata maʻi se lagona malosi o le fia inu, o lona fiaʻai ua faʻaitiitia, moe ma le maʻi tiga.
  2. Faatasi ai ma se setete o le ketoacidosis, ua faʻalavelaveina se tagata, o le manogi o le acetone e aliali mai, toto maualuga ma le faateleina o le fatu.
  3. Muamua - o le tagata maʻi e alu i le moe, faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le paʻu o le manava e vave ona vave, palpation o le manava e mafua ai se tali tiga i le maʻisuka.
  4. E le iloa e se tamaloa, o le paʻu ua paʻu, o le manava e masani ona fai, o le pisa, o le manogi o le acetone i le ea e faigofie ona lagona.

I lenei tulaga, e faanatinati le valaauina o se "falemaʻi". O isi togafitiga togafitiga e tutupu i totonu o le potu maʻi tigaina ma e aofia i le faʻaofiina o vailaʻau faʻapitoa ma vailaau faʻafefeteina e tumu i faʻama.

Faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka

I le faʻaopoopoga i le gasegase, o loʻo i ai faʻafitauli o le faʻamaʻi e tupu mo se taimi umi: e aofia ai le retinopathy, nephropathy, atherosclerosis, macroangiopathy o pito i lalo, ma isi. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le maʻisuka na faʻaleagaina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi, aumai ai nisi o faʻafitauli faaopoopo ma aʻafiaga. Latou te tupu, e fai ma tulafono, i tagata maʻisuka ma le tele o tausaga o le poto masani. O le mafuaʻaga o lo latou faʻatulagaga o se maualuga maualuga o le kulukose i le toto o le tagata.

Faʻamatalaga o faʻafitauli o le maʻi suka i le taimi e tuai ona manaʻomia ai le fesoasoani ma le vaavaaiga a fomaʻi - tagata tomai faapitoa i vaega eseese: fomaʻi, endocrinologists, ophthalmologists, nephrologists, etc.

Faʻafitauli leaga

O le retinopathy o se tasi lea o faafitauli sili ona taatele o lenei maʻi. O lenei faʻalavelave e matautia ona o le faagasologa o lona atinaʻeina e mafai e se tagata ona vaʻavaʻa atoa lana vaai. O le maualuga o le kulukose i le retina e mafua ai le vasoconstriction. O le atigi mata e manaomia ai le okesene, masima ma lipids e amata ona teuina i totonu, i le nofoaga lea i le taimi lena, e pei o se tulafono, faʻamaufaʻailogaina. O le le mauaina o le taimi vave e togafitia ai togafitiga, o se tulaga lamatia lea o le toe vavae ese o le tino, lea e mafai ona taitai atu ai i le tauaso.

O faʻamatalaga o faʻafitauli o loʻo taua i lalo: o loʻo faʻaitiitia le vaʻaia o le tagata maʻi, o loʻo faʻaitiitia ana fanua. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le tulaga o lana vaʻaia, ia mataʻituina e se tagata fomaʻi ma mulimuli i ana fautuaga.

Maʻisuka Nifropathy

O lenei ituaiga o faʻalavelave e masani lava ona maua i tagata mamai e maua i le maʻisuka (e oo atu i le 3/4 o mataupu uma). Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e le toe faʻaaogaina e gaʻo a latou gaioiga masani, ma o le taunuuga lea e le lelei le faamamaina o le toto, o loʻo aʻafia ai i totonu mea oona. O le toto o le maʻi e tulaʻi mai, o le fulafula e aliali, afu ma vomia e ono tupu. O le mea e sili ona leaga o le nephropathy o le maʻisuka e mafai ona le toe i ai, pe a maeʻa le gaoioi o gaʻo, ma e manaʻomia pea e le tagata se faʻasologa o le dialysis po o le totoina o le okeni.

Togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka e fesootaʻi ma le nephropathy i le maʻisuka i mataupu sili ona maualuga e taugofie ma tiga, aua e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa mo togafitiga. E tatau i tagata maʻi ona mataʻituina le setete o galuega o fatugao, faia o le tele o manua faigofie:

  • siaki i taimi uma ia faailoga o le kulukose o le toto, faia togafitiga togafitiga,
  • foaʻi toto e le aunoa mo suʻesuʻega e siaki ai gaioiga gaioiga,
  • faia se fua faʻatatau o le toto toto.

Afai e te maua se faʻateleina o le toto, o lona uiga e faanatinati le fefesoʻotai i se fomaʻi o le a ia faʻamaonia togafitiga faafomaʻi talafeagai. Vaaia o le soifuaga, puleaina o le suka toto ma le mamafa o le a mafai ai ona e le feagai ma se faʻalavelave matuia.

Atherosclerosis i le maʻisuka

O le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto e taitai atu ai i le faaleagaina o puipui o toto toto, e faaitiitia ai le lautele, ma o foliga e faalavelave i le masani ai o le toto i totonu o le tino. E lagona e tagata maʻi le vaivaiga o le musika, latou te atiaʻe le fulafula, le manava o le manava, vave le vaivai, vevela, tiga o le ulu, ma le toto maualuga. Atherosclerosis o se tasi lea o mafuaʻaga autu e mafua ai faʻamaʻi o le cardiovascular system (heart attack), lea e mafai ona afaina. E tiga foi le faiʻai ona o le le lava o le toto, lea e afaina i le paʻu. I lenei itu, e taua tele mo le maʻisuka e pulea le cholesterol toto.

O le togafitiga o le atherosclerosis i le maʻisuka ua matua faigata lava ma ua avea ma faʻalavelave o togafitiga o le maʻisuka, o le mea lea, o le puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka, lea na taʻua muamua, e tatau ona faia: mataʻituina o le kulukose toto, suʻesuʻega faifai pea o le toto, gaioiga faaletino.

Maʻisuka Limeti Faʻafitauli

O maʻi o loʻo mafatia i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 faʻamaʻi e tele lava ina masani i le maʻisuka neuropathy, o le vave faʻalavelaveina o le maʻisuka malosi lea e aʻafia ai neura o gataifale o pito i lalo. I le taimi muamua, e aliali mai o ia lava o le tiga i taimi o vae, ae o le a oʻo mai lenei tulaga mataʻutia ma e oʻo atu ai i se tulaga le mautonu. O le vae e amata ona oʻo i se uta tele ma le faʻaleagaina, leai se faʻavevesi i vaega eseese, lea e oʻo atu ai i le foliga mai o sana, vavave, maʻi maʻi. O se ulutala e tupu i se aʻafiaga lelei i luga o se vae pala, ma e matautia aua o aʻafiaga eseese e ulu i totonu o le tino e ala atu i ai. I tulaga maualuga, o le osteomyelitis e mafai ona tupu, faapea foi ma le taatele ma masani masani o gangrene, lea e mafai ona oo atu ai i le aveeseina o pito i lalo.

Togafitiga o maʻi suka, i le avea ai ma se tulafono, e maua mai ai le lelei, e faia i luga o se mea i fafo atu e ala i le faʻaaogaina o iniseti i vailaau faʻamaʻi, o se vaifofo o le iodine ma le lanu meamata.

Puipuiga o faʻafitauli o le maʻisuka i pito pito i lalo e matua faigofie lava: e tatau ona e faia suʻesuʻega i aso taʻitasi o vae, mulumulu ou vae i le vai mafana, ma aloese mai le savali solo. E taua le faʻaofuina o seevae faʻalelei e vavae ese ai le vaevaega o le vae ma le mamafa tele o le tino.

Lelei lelei mo le maʻisuka

O se mea taua mo tagata maʻi suka o le mulimuli lea i se meaʻai, o lona uiga, o se paleni taumafa. O taumafa masani o taumafa e faʻaalia mo maʻi (e oʻo i le 5-6 taimi i le aso), e fautuaina e faʻaaoga fualaau faisua, meaai fiber-tamaoaiga (pi, pi). Ua fautuaina le maʻi suka e lafoaia le faʻaaogaina o gaʻo e aofia ai meaʻai, faʻamalama. I aso nei, o loʻo i ai le aofaʻi o le suka - honey, aspartame, cyclamate soda, ma isi. E tatau ona faʻatapulaʻa le taumafa masima, faʻaleleia le faʻaaogaina o fualaau aina fou ma fualaau faisua (ae le manaia!) Ina ia maua mai vitamini talafeagai ma meaʻai i le tino.

Faʻalavelave faʻalavelave

I le maʻisuka, o le vaega lea o le kulukose, lea e tatau ona ulu i totonu o sela o siama pipili ma musika, lea e maua ai le 2/3 o le aofaiga atoa o siama i le tino, tumau pea i le toto. Faʻatasi ai ma le maualuga o le kulukose o le kulūkose e aunoa ma ni suiga vave, ia maua le malosi e fatuina ai tulaga o le hyperosmolarity (pe a tuʻu le vai i le tino ma fesootai i le toto, faʻapena ona tafe ai toto), e oʻo atu ai i le faʻafanoga ma le faaleagaina o puipui o toto toto ma totoga o loʻo maua i le toto "toto". Faatasi ai ma lenei vasega, ua tupu ai taunuuga tuai. Afai o le inisalini ua le lava, o le faagasologa o le atinaʻeina o ni faafitauli faʻafitauli e amata. O ia faʻafitauli e manaʻomia ai togafitiga faʻafuasei, e aunoa ma lea e iai se lamatiaga o le oti.

I le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, o le tino e le lava le insulin. Afai o le aʻafiaga o le hormone e le paleniina e ala i le tuiina, o faʻafitauli e amata faʻavave vave ona faʻaitiitia le ola o se tagata.

O le maʻisuka ituaiga 2 e ese mai i le muamua i lona lava inisalini e gaosia e le tino, ae le mafai ona tali lelei iai sela. I ia tulaga, o togafitiga e faia i le faaaogaina o fualaau e aafia ai sela o le tino, e pei o le faasinoina i le inisalini, o se taunuuga, o le metabolism e masani lava seia oʻo ina malosi le vailaʻau.

O faʻafitauli matuia o le ituaiga lona lua o le maʻisuka o loʻo faʻateleina le tele o taimi. O le tele o taimi e tupu ai se mea e iloa e se tagata e uiga i le i ai o lenei faʻamaʻi faʻamaʻi e le o faʻamatalaga lauiloa - fiainu poʻo le masani ona asiasi i le falemaʻi (ona o le taumafaina o le tele o le vai), ae pe a oʻo i taimi e amata ai ona faʻafitauli.

O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamalamalamaina ai foi e le mafai ona gasegase le tino i le inisalini i lana lava pule faʻanofo, ae o le tuiina o le hormone e oʻo atu ai i le faʻamautuina o le metabolism. O le mea lea, e taua le manatuaina pe afai o le faʻaaogaina o fualaʻau o le suka ma se taumafataga faapitoa e le mafai ona faatumauina le maualuga o le suka i totonu o le 7 mmol / L, e sili atu le aoina o le tui ole inisalini e tui i inisiua ma faʻaaogaina i taimi uma nai lo le faʻaitiitia o le umi o lou lava ola ma ona tulaga lelei e ala i le faʻalavelave faʻalavelave. E manino lava, o ia togafitiga e naʻo le faʻamaoniaina e se tagata poto faapitoa, o le a muamua faʻamautinoa o le taumafataga e leai se mea e manaʻomia, ma e le o le amanaiaina.

Faʻafitauli matuia

O lenei faaupuga o loʻo faʻamalamalamaina ai na tulaga e faʻapupula ona o se paʻu mataʻutia pe faateleina i le maualuga o kulukose o le toto. Ina ia mafai ona aloese mai le oti, o ia aiaiga e tatau ona faaleaogaina i se taimi talafeagai. O faʻalavelave faʻafitauli faʻafitauli ua vaevaeina i:

hypoglycemic coma - o se faʻaitiitia o le toto suka.

Tulaga faʻapitoa

E tolu ituaiga o coma ma aiaiga muamua e iloga iinei:

O faʻafitauli matuia uma o loʻo lisi atu i luga e atiae i le lotolotoi o le faateleina o le kulūkose. Togafitiga e faia i le falemaʻi, masani i le potu maʻi tigaina ma le potu maʻi tigaina.

O se tasi o faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka ituaiga 1. E masani lava ona atiina ae:

ina ua uma ona faalēaogāina vailaau e faatonuina e se fomaʻi,

pe a maeʻa se pasese umi i le va o tui o le suka poʻo le inisalini, e masani lava i le vomiting ma le gasea, fiva, leai se manaʻo,

ma le faʻamaonia tele o se maʻi faʻamaʻi (soo se mea),

le lava le tui ole inisalini,

le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, aemaise lava pe afai e mafua mai i se sui sooupu,

ave faʻamalosi o le suka poo le faʻaaogaina o le inisalini i le maeʻa o le aso e uma ai,

i le tulaga o le teʻi (ona o le allergy-anaphylaxis, o le toto, le leiloa o le suavai, le faaleagaina o le tino o microorganisms pe a uma ona ave le vailaau faʻamaʻi),

soʻo se taotoga, aemaise faʻalavelave faʻafuaseʻi,

Faʻatasi ai ma le malosi o le inisalini, o le kulukose e le ulu atu i sela ma amata ona faʻapipiʻi i le toto. O lenei mea e mafua ai le matelaina o le fiaai, lea o ia lava e popole mo le tino. I le tali atu i na popolega, o le faʻamaloloina o "hormones o le mamafa" (glucagon, cortisol, adrenaline) i totonu o le toto e amata. O le mea lea, o le maualuga o le kulukose toto e faateleina tele. O le tele o le vai o le toto e faateleina. O lenei tulaga e mafua mai i le mea moni e faapea o le kulukose, e pei ona taʻua muamua, o se mea galue malosi, o lea e toso ai le vai o iai i totonu o le toto.

O se faʻaopoopoga i le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto e tusa lava pe a oʻo i le faʻaopoopoga o le voluma, o lea e amata ai ona faʻaogaina fatugaʻo lenei gaʻo. Ae peitai, ua faatulagaina i se auala e mafai ai, faatasi ai ma le kulukose, eletini eletise (calcium, fluorine, potassium, chlorides, sodium) e faʻateleina foi i le urini, e pei ona e iloa, o le mea mulimuli e tosina mai vai ia i latou lava. O le mea lea, o loʻo feagai le tino ma le maʻisaga, ua amata ona mafatia le mafaufau ma fatuga mai le le lava o le toto. Le lava o le okesene e avatu ai i le tino se faailoilo mo le faateleina o le fausia o le lactic acid, ma o le taunuuga lea e amata ai ona sui le pH o le toto i le itu alofilima.

I le tutusa ma lenei mea, e tatau i le tino ona maua le malosi, e ui lava e tele le kulukose, e le mafai ona oʻo i sela. O le mea lea, o le tino e faʻaosoina le faagasologa o le paʻu o le tino i siama faʻamalosi. O se tasi o taunuuga o le tuuina atu o sela ma le "gaʻo" malosi o le faasaolotoina lea o le acetone (ketone) i totonu o le toto. O le mea mulimuli e faʻamalosia ai le toto ma sili atu, ma e iai foi sona aʻafiaga i totonu o totoga o totonu:

i le manava o le tino, e mafua ai faʻafitauli o le tino,

i luga o le gastrointestinal tract, e faʻaosofia ai le vomiting ma le tiga, lea e foliga tutusa i latou ma faailoga o le appendicitis,

i luga o le fatu - faʻalavelave faʻafuaseʻi,

i luga o le faiʻai - faʻaosofia le atuatuvale o le mafaufau.

Ketoacidosis o loʻo faʻaalia i se taotoga taoto i le tulaga o le fa vaega sosoo:

Ketosis O mucous mūmū ma paʻu, fia galala tele, faʻalauteleina le moe ma vaivaiga, o le tupu o le ulu o le ulu, faʻaitiitia ai le manaʻo. O le tele o le mimilo na mafua ai le faateleina.

Ketoacidosis. Na te ave le acetone mai le maʻi, e faʻalavelaveina o ia, tali mai i se nofoaga, o le mea moni "moe i le alu." Totoina o le toto, afu, tachycardia. Ua faʻaitiitia le tele o le urine.

Muamua. O le tagata gasegase e matua faigata lava ona fafagu, aʻo masani ona vili i le tele o lanu mumu lanu mumu. I le va o vaeluaga o le gaioiga, e mafai ona e maitauina se suiga i le manava o le manava: o le pisapisao, masani. Le susulu e aliali i luga o alafau. O le paʻiina o le manava e mafua ai se tali tiga.

Coma Faʻatoa leiloloa. Le manogi o le acetone, manava manava, alafau ma le vevesi, o le tino atoa o le paʻu.

O le suʻesuʻega o lenei tulaga e aofia ai fuataga e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e taua foi le maitauina o le i ai o tino o le ketone ma le suka i le urine o se uiga taua. O tino pepe Ketone e mafai ona iloa e oo lava i le fale faatasi ai ma fesoasoani o fasi siaki faʻapitoa e toso i le urine.

O togafitiga e faia i totonu o le potu maʻi tigaina ma le potu maʻi tigaina ma e aofia ai le toe faʻaleleia o le le atoatoa o le inisalini ma se vailaʻau faʻamalosi, lea e faʻaauau ona tui i totonu o le vein i micro doses. O le vaega lona lua o togafitiga o le toe faʻaleleia lea o le vai na leiloa ma le fesoasoani o faʻamaumauga o le tamaoaiga o loʻo faʻatautaia.

O lenei faʻalavelave o uiga ia o tamaitai ma tama matutua matutua o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2. E atiina ae ona o le faaputuputuina o le sodium ma le kulukose i totonu o le toto - mea e mafua ai le vevela o sela ma le faaputuputuina o le sua o le tino i totonu o le toto.

O le hyperosmola coma foi e tupu pe a tuufaatasi mafuaʻaga autu ma le faʻamalasea ona o le manava ma le vomia ona o faʻamaʻi pipisi, toto toto, pancreatitis, cholecystitis, oona, ma togafitiga. I le taimi lava e tasi, e tatau ona mafatia le tino mai le le lava o le inisalini, lea e faʻateleina e hormones, faʻalavelave, ma manuʻa.

O lenei tulaga o loʻo faʻatupulaʻia malie i le tele o aso poʻo le tele o aso. E amata uma lava i faailoga tetele o le maʻisuka: toesea o le mamafa, faateleina o le urine, fiainu. O le mitiiti o musele laiti e tupu, o le faasolosolo malie lava e liliu atu i le gaogao. O le gaʻo ma le vili e aliali mai, ma o le nofoa e faʻaumatia.

I le aso muamua po o sina taimi mulimuli ane, ua aliali mai ai le mafaufau le lelei. I le taimi muamua, o le le mautonu lea, lea e faasolosolo malie lava ona avea ma mafaufauga faasamasamanoa ma mafaufauga. O faailo mulimuli ane e foliga mai e foliga mai o le afaina poo le stroke: o le le mautonu o gaoioiga o le mata, faafitauli o le tautala, maʻi pipili. E faasolosolo lava ona ala mai se tagata, e foliga mai le manava e masani ai, ae leai se manogi o le acetone.

O togafitiga o lenei tulaga e aofia ai le toe faʻafoʻisia o le le lava o eletise ma vaʻavaʻa, ma o le mea sili ona taua - inisalini, ma le togafitiga o le tulaga na mafua ai le faʻaogaina o le maʻisukala o le maʻisuka e tatau foi ona faia. O togafitiga e faia i totonu ole potu maʻi tigaina.

O lenei faʻalavelave i le tele o tulaga e atiae i tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, aemaise lava pe afai latou te matutua (silia ma le 50 tausaga). O le mafuaʻaga o se faʻaopoopoga o mea o loʻo i le lactic acid i totonu o le toto. O lenei tulaga e tupu mai i le talaaga o maʻi o le mama ma le cardiovascular system, lea e tupu aʻe ai le okesene i le tino, lea e tupu faʻafuasei.

O lenei faʻalavelave ua aliali mai o ia lava o se ituaiga o le maʻi o le maʻisuka:

o se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le mimilo ua aluese,

vaivai ma vaivaiga

E mafai ona masalomia le atinaʻeina o le siako lactic acid ona o le tupuga o le tiga o le muso, lea e mafua ai le faʻapipiʻiina o le lactic acid i totonu o maso muscle.

E le gata i lea, vave (ae le vave pei o le hypoglycemia), o le solia o le setete e tulai mai:

faʻaitiitia le toto maualuga

fatu faʻalavelave,

sui i le manava manava,

O lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le oti faʻafuaseʻi mai le fatu o le fatu po o le manava faʻafuaseʻi, o le mea lea, e vave manaʻomia le falemaʻi.

Faʻamatalaga ma togafitiga o se maʻi faʻaleagaina

E mafai ona faʻaseseese lenei ituaiga o gasegase hyperglycemic i se falemai, i le taimi lava e tasi o se siama, e maua e le tagata maʻi fesoasoani faʻafuaseʻi i le tulaga o le: puleaina o inisalini ma vaifofo e aofia ai eletini eletise ma le vai, e faʻafeiloaʻi ai foi le faʻafefeteina o le vaiinu (e faʻamama ai le toto, faʻaitiitia le pH acidity), fualaau mo tausisia o gaoioiga fatu.

Maʻisuka o le Maʻisuka ma le Paʻa

O lenei maʻi e faʻaalia i le tuʻufaʻatasiga o ivi o ponaivi ma sooga, masini mūmū, vaʻa toto o le paʻu, neura lautele. E atiina ae i le 30-80% o i latou o loʻo mafatia mai le maʻisuka ma e mafai ona faʻaalia i ni auala eseese, e fuafua i le ituaiga o le maʻi.

Neuropathic form

E atiina ae i le 60-70% o tagata gasegase o loʻo mafatia i le maʻisuka vae ma e tupu ona o se aʻafiaga o aʻafiaga, o loʻo nafa ma le faʻaliliuina atu o manulele i tisipenima o lima ma vae.

O le faailoga autu o le faʻamafanafanaina o le paʻu i nofoaga e faʻateleina ai le faʻavaivai (i le tele o tulaga, o le vaega lea o le moli i lalo o tamatamailima), pe a uma ona faʻaalia le mumū i luga o le paʻu ma le tino. Le afaina o vae, e vevela i le paʻi, ma o sooga ma ponaivi o vae e afaina foi, ma mafua ai ni gau tuusao. Ma le gata i lea, e le naʻo le maʻi pipisi, ae e oʻo lava i faʻamaʻi e le mafai ona o gatasi ma le tiga ona o le le lelei o le faʻasalaga o manaʻoga o le nasu.

Ischemic foliga

O le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave o le solia lea o le tafe toto e ala i vaʻa tetele e maua ai meaʻai i le vae. I lenei tulaga, o le paʻu o le vae e maua ai se lanu po o le paʻu, e malulu i le paʻi. I luga o le pito i luga ma le limatusi lima o le maʻi fatu e mafua ai le tiga.

Faʻaiʻuga tuai e patino i ituaiga eseese o le maʻisuka

Vaega o le faʻamaʻi

O faʻasologa o le ituaiga muamua o le sili lea o uiga o tupulaga talavou ma tamaiti. O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona iloa i tagata matutua. Faʻafetai i metotia faʻataʻitaʻi taimi, o le atinaʻe atili o le faʻamaʻi e mafai ona aloese mai togafitiga e le faʻatau togafitiga.

O faʻalavelave faʻapitoa o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e leʻo ese.

O le le mafai ona togafitia ma le le talafeagai le togafitiga e mafai ona avea ma mafuaʻaga o faʻafitauli. E le gata i lea, o latou foliga vaaia e mafai uma lava i le amataga, ma pe a mavae le tele o tausaga mai le iloa o togafitiga. O faʻafitauli o le maʻisuka ua vaevaeina vave ma tuai.

Uluai ituaiga o faʻafitauli

O ia faʻafitauli e taua foi o se mea mataʻutia, ma e ono lamatia ai le ola. E faʻaalia i le faʻavaveina o le atinaʻe, lea e alu ai se vaitau mai le tele o itula i le tasi vaiaso. O le le mautonu o togafitiga faafomaʻi poʻo le tuʻuina atu ma le le mafaufau i ai i le tele o tulaga e oʻo atu ai i le oti.

Faatasi ai ma faʻalavelave faʻalavelave o le maʻisuka ua tu i fafo atu i se tasi - o se tulaga o loʻo i ai le faʻaitiitia o faiga uma a le tagata. O le gaioiga o le faagasologa ua faaitiitia, ma o le ata, i le itu, ua mou atoa atu. Faatasi ai ma isi mea, o loʻo i ai se soliga o le gaioiga a le loto ma lona paʻu, o faigata ma le manava tutoatasi e foliga mai.

E faigata tele ona vaʻaia le faʻaalia o se faʻalavelave tutusa o le maʻisuka ituaiga 2. Ua vave ona tupu, o le mea lea, e manaʻomia e iai se tasi i taimi uma i le maʻi.E tatau ona avea lenei mea ma se aiga e mafai ona tuʻuina atu le fesoasoani muamua poʻo le aufaigaluega faʻapitoa. Ole togafitiga ole maʻi e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi ile falemaʻi. Muamua, e auina atu le maʻi mo le maʻi tigaina. A maeʻa nisi faʻaleleia, ua siitia atu o ia i se matagaluega faapitoa.

Seʻio tatou mafaufau atili i lenei ituaiga o faʻafitauli pe a uma le maʻisuka.

I vailaau, o le coma e masani ona vaevaeina i ni vaega autu se lua:

  • Faʻafesoʻaiga faʻapitoa.
  • Pepa o le hypoglycemic com.

O a mafuaaga o le maʻisuka faafitauli o lenei ituaiga? O le hypoglycemic coma e mafua ona o se paʻu mataʻutia i maualuga o suka. O loʻo faʻaalia i le tuputupu ae o lenei vailaau i se taimi puupuu. Ua vaevaeina le coma Hyperglycemic i le ketoacidosis, faʻapea foi le foliga o le hyperosmolar ma le hyperlactacia.

O faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo tuʻuina atu i lalo.

Ketoacidosis

O lenei tulaga o le uiga o tagata mamaʻi ua tofia i le ituaiga muamua o faʻamaʻi. Ketoacidosis o se faʻafitauli o le gataifale, o le mafuaʻaga autu o le le lava o le inisalini. O le solitulafono ua faʻaalia i le faateleina o le kulukose ma tino ketone, ma e faʻatasi foi ma le faateleina o le maualuga o le toto. O le faʻavaeina o le ketoacidosis, e pei o se tulafono, e pasia i ni vaega. I le taimi muamua, o faʻafitauli i le suʻesuʻeina suʻesuʻega o le urine i totonu o le mea na faʻaalia ai le suka. I le le i ai o ni mea sese, e tatau ona toesea le suka i le urine.

I le laasaga lona lua, ua mataituina galuega faʻalavelave faʻasoesa. O nei faʻamaoniga o le inupia e le o aofia ai. I le taimi lava e tasi, o se tagata ua i ai i se tulaga atuatuvale, ma ua le mautonu lona mafaufau. I suʻesuʻega a suʻesuʻega suʻesuʻe, o loʻo maua le acetone i le faʻavave. O le isi laasaga o loʻo iloga i faʻamaoniga faʻapea:

  • Malo vaivai.
  • Mataupu o le leiloa o le iloa.
  • Le tulaga o le popoto i totonu o tagata.

Faatasi ai ma faʻafitauli o le maʻisuka, o le fesoasoani e tatau ona vave saunia.

O le vaega tolu o le ketoacidosis ua taʻua o se tuaa. O le isi, i le isi itu, o se mea e lamatia ai le ola, talu ai ua uma ona avea ma sui. I lenei laasaga, o loʻo i ai se faʻafitauli i le gaioiga o toetoe lava o totoga uma, faatasi ai ma le le atoatoa o le mafaufau ma le gasegase ole gasegase. O le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave o le solia lea o meaʻai ma fualaau, faʻaleleia o le tino o fualaau oona poʻo le musu. Ketoacidosis atonu e foliga mai i se taimi pe a maeʻa le faʻaogaina o le suka-lowering drugs. E le gata i lea, o lenei tulaga e mafai ona faaosofia ai le tasi pe o le isi o le fomaʻi poo le fomaʻi. I le taimi o le maʻitaga, ei ai le lamatiaga o le le lava o le inisalini, lea e mafai foi ona mafua ai le coma.

O le hypoglycemic coma

O faʻalavelave o le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona tutusa ma le ituaiga muamua o faʻamaʻi.

O se faʻalavelave e pei o le hypoglycemic coma e aliali mai i tagata mamaʻi ma le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ituaiga. E le pei o ketoacidosis, o lenei tulaga e mafua ai foliga o le inisalini sili atu. O le mea moni, o loʻo iai faʻamatalaga masani o mea e tutupu pe a maeʻa le taumafa poʻo le inuina o le tele o le ava malosi. O lenei ituaiga foma e mafua mai i le le atoatoa o le malamalama faatasi ai ma le soona tautala. I lenei tulaga, e mafai ona matauina se tulaga maualalo o le malamalama malamalama o tamaiti aoga. I le laasaga muamua, o le amataina o le coma e mafai ona puipuia pe afai e te faʻaaogaina le aofaʻiga manaʻomia o mea inu.

O se faʻalavelave o le maʻisuka poʻo le hypoglycemic coma e mafai ona tupu faʻafuasei lava. E muamua o ia i faʻamaoniga e pei o le fiaaai ma le popole, popole tele, faʻateleina le mamafa ma le faateleina o tamaiti aoga. E le o matauina o ni amioga le masani ai ma le le mautonu o le fesuisuiai o lagona, tiga o le ulu, ma le faaletonu vaaia. E i ai se tulaga lamatia o le oti pe afai e le faʻateʻaina le tagata mai le coma i totonu o le afa itula. A o faagasolo lea taimi, ua faia le edema o le cerebral ma ua i ai ni faaletonu o le mafaufau. O se taunuuga, o le maliu o le cerebral cortex ua mataituina.

O le hyperosamola coma i le maʻisuka

O lenei ituaiga o faʻalavelave ua iloga i ona faailoga. Faʻatasi ai, o le faʻalauteleina o le sodium faʻatasi ma le kulukose i totonu o le toto ua matauina. O se taunuuga o lenei tuufaatasiga, o loʻo i ai se soliga o meaʻai o le tino. O le tele o taimi, o lenei tulaga e tupu i tagata matutua.

I le laasaga muamua o le atinaʻeina o le hyperosmola coma, o le galala ma le leai o le inisalini e matauina. O le faʻamaʻaloga umi e taʻitaʻi atu ai i le mea e lua, e pei o le ogaumu i le gasea ma le vomiting, o loʻo i ai foi se maʻi i le gaioiga o totoga o le tino, faatasi ai ma le toto. O le atinaʻeina o sea faʻafitauli e tumau mo le tele o vaiaso. Muamua, o faailoga o le maʻisuka e aliali mai:

  • O se lagona malosi o le fiainu.
  • Paʻu mamafa.
  • Uiga masani.

Le iloa le mafaufau. E le gata i lea, i le taimi muamua, o le tupuga o faʻavevesi taimi pupuu e ala i le liliuina o vae.

I le lumanaʻi, o le faʻamaʻi o loʻo i ai se uiga alualu i luma. O le leiloa o le mafaufau e tupu tele lava ma masani ai. O nisi e iai foi ni mea e fai. O faʻaleagaga o le hyperosmola coma e matuā ese lava. E mafai ona aʻafia ai le faʻaogaina o le tino ma faʻaalia i le tulaga o le faʻavevesi, faatasi ai ma se vaega pe leai foi o soʻo se gaoioiga. E i ai foi le faigata ona tautala. O ia faailoga e faʻaalia foi i le solia o le faiʻai.

Togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina, eseese vaifofo o vaifofo. O togafitiga e tatau ona atoatoa. E tutusa ma le faʻaitiitia o faʻaaliga o le hyperosmola coma, e manaʻomia ina ia aʻafia ai mafuaʻaga na mafua ai.

Mafaufau i faʻafitauli faigata o le maʻisuka.

O le maʻisuka ma le umi o faʻafitauli

O faʻafitauli faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi e aofia ai le nephropathy, retinopathy, ma le maʻi o le maʻisuka lea e tupu i luga o se vaitaimi umi o le maʻisuka. Masalo o la latou faʻamatalaga ina ua mavae le luasefulu tausaga mai le faʻamaoniga.

O ia tulaga e tupu malie ma e masani lava mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E seasea lava, o faʻalavelave tuai o le maʻisuka ua maua i le taimi o le tamaitiiti.

Faʻaaliga o le nephropathy o le maʻisuka

O lenei faʻalavelave ua faʻaalia mai e ala i le le atoatoa o le galuega ma e taʻitaʻia ai le le atoatoa. O faʻamaʻi e foliga mai i le sefulu tausaga talu ona iloa le maʻisuka i totonu o se tagata. Faʻatasi ma le faʻafitauli 1, o lenei faʻalavelave o le mafuaaga autu o le oti. O le nephropathy o le maʻisuka masani e aofia ai vaega nei e tolu:

  • Mataʻituina o sina vaega ole porotini i le urine.
  • Maitauina o se aofaiga tele o polotini i le urine.
  • Le faʻaalia o le le toe faʻaaoga.

O togafitiga e tatau ona faia i le taimi muamua o le togafitiga. O lona faʻamoemoe o le faʻasaʻoina o le toto. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaogaina ai le faʻamalosia o le toto ma faʻamalosia le tafe toto i fatugaʻo. I le isi laasaga, o loʻo faʻaaogaina le inisalini, o le meaʻai e leai se masima e faʻatulagaina. E le gata i lea, latou te inuina vailaʻau e faʻamautuina ai le toto, o le fua masani masani e le tatau ona sili atu i le 130/80 millimita o le mercury. I le tulaga o le le atoatoa o fualaau ua faatonuina, o isi ua filifilia.

Faʻasologa o le toilalo taimi faʻapitoa e vaevaeina i ni ituaiga se lua: vaʻavaʻai ma mea faʻatau. I le ituaiga muamua, o ona togafitiga e faia e aunoa ma le faatonuina o fualaau faasaina. O le faʻavae o le togafitiga o le tausisia o mea taumafa faatasi ai ma le faatapulaaina o le masima. I nisi tulaga, e mafai ona faatonuina le inisalini.

Togafitiga o le ituaiga lona lua o loʻo faia i totonu o se falemai i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi. O nei fuafuaga e faʻamoemoe e faʻaleleia ai le tulaga o le maʻi ma aafia ai le vevela. I tulaga sili atu ona ogaoga, ua fautuaina le totoina o le okeni.

Tuua Lau Faamatalaga