Polyneuropathy: o le a lenei faʻamaʻi ma le auala e togafitia ai?

O le polyneuropathy o le maʻisuka e atiina ae i le talaaga o le maʻi maʻisuka faaumiumi, lea ua faʻaumatia ai ia vaa ma aʻa. O lenei faʻagesegese le tuʻuina atu o faʻalavelave o le nasu, lea e faʻalavelaveina ai le faʻaoga o le tino.

O le maʻi suka, lea e silia ma le 15 tausaga, e mafua ai le faʻaleagaina o le tele o gaioiga i totonu ma e taʻitaʻia ai le okesene i totonu ole tino. O le polyneuropathy o le maʻisuka e maua i le 50% o le maʻisuka.

O le faʻamaʻi e afaina ai tagata maʻi i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2. Faʻaleagaina o tino nerve e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli matuia, e aʻafia ai le leaga o le vae ma le oti.

Etiology ma mafuaaga o le maʻi

O le maʻi suka o se maʻi pipisi, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto. 150 miliona tagata i le lalolagi ua maua i le maʻisuka. Afai e pulea e le tagata gasegase le maualuga o le kulukose, e le faatagaina le siitia i luga atu o le tau o le 8 mmol / l, o lona uiga o le lamatiaga o le faatupuina o le polyneuropathy (neuropathy) o le a itiiti.

Ina ia malamalama pe o le a le polyneuropathy o le maʻisuka (DPN), e tatau ona e malamalama o le faateleina o le toto suka e mafua ai le faaleagaina o puipui puipui. Ona o lenei mea, o le nerve tissues e le maua ai le aofaʻiga o le okesene, o le toto ma le metabolism e faʻalavelaveina. Ua amata ona atiaʻe le amataina o Ischemia, ua faʻalavelaveina le felauaiga.

O le faʻaoga o le faʻaoga o le tino e vaevaeina i autonomic ma somatic. O le faʻatonuga o galuega o le pulea lea o galuega a le tino. O le faiga autasi e faatonutonuina ai galuega a le tino. O le neuropathy o le maʻisuka e faʻaleagaina uma ia faiga e lua. Faʻailoga (ICD code 10: G63.2) e faasino i se tasi o tulaga sili ona matautia.

Faʻalogo lelei! E mafai ona tupu le maʻi pe a mavae ni nai tausaga mai le taimi o le siama o le maʻisuka.

O le mafuaʻaga autu o le polyneuropathy o le maʻisuka pito i lalo o le maualuga o le maualuga o le suka ma le umi o le leai o le inisalini. O le faʻaleagaina o le metabolism i le maualuga o le tino, ei ai lona aafiaga leaga i le itu o le nerve.

O isi mea e aʻafia ai le atinaʻeina o togafitiga o:

  • tiga o le endocrine,
  • fatugaʻo, faʻamaʻi ate,
  • osofaiga mataga
  • tuutuu i lalo le tulaga puipuia,
  • tulaga atuatuvale
  • ava malosi
  • vailaau oona,
  • tumo neoplasms.

E tupu le faʻamaʻi pe a oʻo i luga le suka i le toto e mafai. O le maʻi suka e mafua ai faʻalavelave faʻafuaseʻi i gaioiga faʻasolosolo, o le mafuaʻaga lea o faʻalavelave i totonu o le vaega o le tino. O le faiʻai e amata ona leai se okesene, o se faaletonu e mafua ai le le maua o le toto ma le faaleagaina o le tino. E i ai ni osofaiga mataga, o maʻi latou te iloa vaivaiga vaivai o le muscle, faʻalavelaveina o vae.

Symptomatology

Neuropathy i le maʻisuka faʻaalia o ia lava i nisi o tulaga: faʻapitoa ma faʻafitauli. I le taimi muamua, e lagona e le tagata le atoatoa lelei o le soifua maloloina, e leai ni faitioga. Ae o se neurologist e faʻaalia se faʻafitauli i le tulaga o le vevela ma le tiga o le lagona, o se faʻaitiitia o le tali a Achilles.

I le tulaga o le falemaʻi, o le faʻaalia o le maʻi e manino lava ona faʻaalia. O le gaioiga o le tele o neura ua faʻalavelaveina. O le tagata gasegase e leai se lagona. O le faʻavaeina o mea faʻapipiʻi i luga o pito i lalo.

I le taimi muamua, o le polyneuropathy o le maʻisuka e faʻaalia i le paʻu, tiga ma le "gutu fuʻa" i totonu o vae. O le maʻi tigaina ua lagona e oʻo lava i le malologa. Mulimuli ane, o lagona le lelei e amata ona le mautonu i taimi faigata ma le po, o le susunuina o lagona i vae ua faateleina. O se tagata e faʻasauāina e ala i le le mautonu, popole. O le faʻavae o le tiga ma le vevela o le vevela ua faʻaititia.

O isi faailo e aofia ai musika ma vaivaiga vaivai. E maua e lima se lanu mumu, e aliali mai ni lanu pogisa. O loʻo i ai se faʻaleagaga o papatusi fao: o fao e matua mafiafia pe mimiti. O foliga o suiga o le vae: faʻaleleia i le auala agai i luga, faʻavae vae laugatasi, faʻasolosolo le sooga vae.

A o faagasolo le maʻi, o nisi vaega o vae ua oti, lea e tau atu i le gangrene.

I le taimi muamua, e afaina ai maso umi e alu i vae ma lima. O vae e leaga i le mea muamua. Talu ai ona o le faaleagaina o le nerve finishes, o le paʻu ua avea ma mea e le faʻaleagaina. Allodynia ua maua - o se tulaga lea e lagona ai e le tagata maʻi se tiga tiga mai le paʻi.

E toesea tamatamailima o latou gafatia. A maeʻa le faaleagaina o siama namu, o le a leai se lagona o le vevela, susunuina, tingling foliga. E i ai le fulafula o vae, o le paʻu lea e mumu ma pele. Faʻatoʻa fatuina maso, vavae, maʻi.

O le a le polyneuropathy ma pe o le a le mea e faʻataʻitaʻi ai

Mai le gagana Eleni o le igoa o lenei faamai ua faaliliuina o se "faamai o le tele o neura", ma o lenei mea tonu e aumaia ai lona uiga moni. Faʻatasi ai ma le polyneuropathy, toetoe lava aʻafia uma ai nusipepa. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi e ese, ae o foliga o le polyneuropathy e masani lava tutusa, e tusa lava po o le a le mafuaʻaga o le maʻi:

  • vaivai o musika o pito i luga ma pito i lalo (e masani lava o le tagata maʻi muamua e faitio i vaivaiga o vae ma lima, ona salalau atu lea i le vaega atoa),
  • faʻaitiitia le faʻalogo (e oʻo lava i le atoa o lona leiloloa), faʻapea ai ma le leai o ni faʻaaliga,
  • o le foliga mai o le tiga le mafaamatalaina,
  • ese lagona i totonu o vae - goosebumps, susunuina,
  • fulafula o vae ma lima,
  • tamatamailima lima, o nisi taimi o le maso o le maso maso,
  • afu, lea e tutoatasi mai le vevela ma taumafaiga faaletino,
  • faʻailoga o le manava, faʻavave o le manava, faʻavaivaia,
  • vaivaiga, faigata i le paleni, faʻaletonu le faʻamaopoopoina (faʻapitoa i mata ua tapunia),
  • telegese faʻamalolo o manuʻa.

O le mamafa o nei faailoga e mafai ona malosi ma vaivai. O nisi taimi o se maʻi e atiina ae mo se taimi umi, i ni nai tausaga, ae mafai ona tupu faafuasei, i se tulaga o vaiaso.

Manatua

O le Polyneuropathy e maua i le tusa ma le 2.5% o tagata, oe matutua o lenei faailoga e maualuga atu - e tusa ma le 8%.

Mafuaaga o le faamai

O mea nei e mafai ona oʻo atu ai i le neuropathy:

  • maʻisuka malosi . O se tasi o mafuaʻaga taatele o le polyneuropathy. O le maʻisuka e faʻalavelaveina le gaioiga o vaʻa e fafagaina ai neura ma faʻapogai ai faʻalavelave faʻafuaseʻi i totonu o le ogaumu o le myelin o fiva namu. O lenei mea e tau atu i lo latou faatoilaloina. I le maʻisuka, o le pito i lalo e masani lava ona mafatia mai le polyneuropathy,
  • matua le atoatoa o vitamini B . O nei vitamini e taua tele mo le gaioiga o le tino, ma o latou taimi le tumau e masani ona oʻo atu ai i le polyneuropathy,
  • faʻaalia i toxins . E aofia uma nei vailaʻau faʻamalosi (aofia ai le ava) ma le inupia i faʻamaʻi pipisi, aemaise lava i le diphtheria, HIV, ma herpes. Pe a afaina i mea e pei o le carbon monoxide, arsenic, o le polyneuropathy e mafai ona vave faʻaalia, i ni nai aso, ma faʻamaʻi ma le inu malosi, o le maʻi e alu lemu,
  • manuʻa . Faʻaleagaina o aʻa i le nerve i taimi o manuʻa poʻo gaioiga e mafai foi ona mafua ai le polyneuropathy. O manuaga e tatau ona aofia ai le faʻamalosi o neura, o le uiga o faʻamaʻi o le vaʻaia e pei o le osteochondrosis ma le vavalalata,
  • Guillain-Barré syndrome - o le maʻi autoimmune, e masani ona atiaʻe pe a mavae faʻamaʻi pipisi,
  • vaega taua . O loʻo iloa o nisi o faʻafitauli o le gasegase e mafua ai le polyneuropathy e mafai ona faʻaliliuina genetically.

O nisi taimi o le polyneuropathy e aʻafia ai tamaitai foliga maloloina lelei ao maitaga . E mafai ona tupu i soo se taimi. E talitonuina o le mafuaʻaga o le polyneuropathy i fafine maʻitaga o le le lava lea o vitamin B, toxicosis ma le le atoatoa o le tali a le fomaʻi i le fetus.

Ituaiga ituaiga polyneuropathy

O vailaʻau faʻavasegaina e faʻaalia ai le tele o ituaiga o polyneuropathy:

  • lagona lelei . E faʻaalia lava ia lava i le faʻafitauli o le faʻafitauli i vaega o loʻo aʻafia - faʻalavelave, tingling poʻo goosebumps, lagona mu,
  • afi . E faʻaalia i vaivaiga maso, e oʻo lava i le le atoatoa e mafai ona sii se lima poʻo se vae. E vave ona oʻo atu i le atrophy muscle,
  • senitimotor lea e faʻapipiʻiina ai faʻamaoniga o mea faʻapitoa ma le motusia polyneuropathy. I le tele o tulaga, o lenei pepa ua lauiloa,
  • vegetative . E le pei o ituaiga muamua e tolu, faatasi ai ma le polyneuropathy autonome, o faailoga o le faaletonu o le tino o le tino e oʻo mai muamua: afu, pallor o le paʻu, vevela, maʻi oona ma le malosi, tachycardia, puupuu le manava,
  • fefiloi lea e maitauina ai faailoga uma o loʻo i luga.

O taunuuga o togafitiga

O le Polyneuropathy e matautia tele. O lenei faʻamaʻi e le alu ese naʻo ia, ma afai e te faʻatagaina e atiina ae, o le a matua afaina lava taunuuga. Ole vaivai o le muscle e vave ona oʻo atu i le faʻaitiitia o le muscle ma le musika atrophy. O lenei, i le isi itu, ua afaina i foliga vaaia o le mai. O nisi taimi o le mafuaʻaga o le polyneuropathy e atoatoa le paʻu o le tino poʻo totoga faʻalaulela, ma o lenei mea e mate.

E le gata i lea, o le polyneuropathy alualu i luma e maua ai e le tagata le tele o mea faigata, ma suia atoatoa lona ala masani. O tagata e leiloa lo latou tomai e savali ma tausi ia i latou lava, leai se fesoasoani e mafua ai le atuatuvale ma le atuatuvale.

Faʻamatalaga o le polyneuropathy

E mafai ona faigata, ona o faʻamaʻi o le maʻi e fetaui ma le tele o faʻamaʻi eseese. E le mafai ona faia se suʻesuʻega i luga o le faʻavae o faitioga faʻapitoa: o lenei mea e manaʻomia ai se tele o mea faigaluega ma suʻesuʻega suʻesuʻe.

O le faʻafitauli e amata i se feutagaiga ma se neurologist: o le a suʻesuʻeina e le fomaʻi lima o loʻo aʻafia ma siaki ai le faʻataʻitaʻiga. Afai e masalomia le polyneuropathy, e tatau ona faia se suʻesuʻega lautele o le toto, e tatau ona faia le electroneuromyography - o se suʻesuʻega e faʻaalia ai pe faapefea ona pasia le faʻailoga i neura, o nisi taimi e manaʻomia ai se biopsy nerve. Atonu o le ai ai se manaʻoga mo feutagaiga ma le endocrinologist.

Togafitiga ma vailaʻau faʻasaina mo le polyneuropathy

O se tagata maʻi e maua i le polyneuropathy e tatau ona saunia mo se togafitiga faʻaletausaga umi. E le faatapulaaina i le tauina o faailoga. Faʻatasi ai ma le polyneuropathy, o le nerve fiber lava ia ua faʻaumatia, ma e umi se taimi e toe faʻafoʻi ai.

Soo se togafitiga e amata i le aafia i le mafuaaga na mafua ai le maʻi, o lona uiga, faatasi ai ma le togafitia o le maʻi o loʻo mafua ai, poʻo le itiiti ifo ma le faʻamautuina. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le polyneuropathy e mafua mai i le maʻisuka, o taumafaiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia le maualuga o le kulukose, ma se ituaiga o meaola eseese - e aʻafia ai le siama, ma afai o le aʻa o le faafitauli o le le lava o vitamini B, e tatau ona faatumuina. Faʻatasi ai ma le polyneuropathy, o le mafuaʻaga o mea e le masani ai i le system endocrine, o loʻo faʻaalia ai le togafitiga o le hormone.

O le togafitiga o vailaʻau e faʻaaoga tele i le togafitiga o le polyneuropathy. O se taunuuga lelei e tuuina mai e fualaau faasaina e faaleleia atili ai le microcirculation, ma o le mea lea o le taumafa o fiva namu. O togafitiga o le tino, aemaise lava electrophoresis, e faʻaaoga foi i togafitiga. Afai o le polyneuropathy o loʻo faʻatasi ma le tiga ogaoga, o vailaau faʻamaina e faʻamaonia uma i le tautala ma luga.

E mafai ona puipuia le atinaʻe o le polyneuropathy? E le mafai ona faʻamautinoaina atoatoa e faasaga i ai, ae o lapataiga masani o le a fesoasoani e faʻaitiitia ai tulaga lamatia. Aemaise lava, e mafai ona e galue faʻatasi ma vailaau faʻasaina ma le puipuiga tatau, soʻo se vailaʻau e tatau ona faʻaaogaina e pei ona faatonuina e se fomaʻi ma lalo o lana pule, ma e le tatau ona faʻatagaina e faʻafefe mai faʻamaʻi pipisi. O le paleni taumafa e maua i vitamini, gaioiga faaletino, teena o le ava malosi - o nei fua faigofie faigofie e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atinaʻe o le polyneuropathy.

Faʻafouina

E tusa lava pe na manuia le togafitiga ma ua toe malosi mai le fiva, ua vave tele ona malolo. A uma ona manaʻomia se togafitiga faafouina. Faʻatasi ai ma le polyneuropathy, ua matua afaina ai maso: o le leai o se gaioiga e tau atu i lo latou vaivai. Mo le toe faʻaleleia o le gaioiga, e manaʻomia ai le tele o galuega ma taumafaiga a nisi tagata tomai faapitoa.

I le taimi o le toe faʻaleleia pe a uma le polyneuropathy, e faʻaalia ai le massage faʻafesoʻotaʻi. E faʻaleleia ai le toto, toe faʻafoʻisia le malosi o le musika ma faʻaleleia faiga faʻasolosolo i totonu o masini.

O metotia eseese o le physiotherapeutics e maua ai se aafiaga lelei. Latou te faʻaleleia foʻi le microcirculation, faʻasaʻo le tiga ma toe faʻafouina siama musika.

I le tulaga o ni faʻamaʻi matuiā, pe a le atoatoa le toe faʻaleleia o le gaioiga galue o le lima, o vasega o loʻo i ai se fomaʻi togafitiga o le a fesoasoani. Ergotherapy o se togafitiga e ala ile gaioiga. O le tagata tomai faapitoa e fesoasoani i le tagata maʻi e faʻaleleia i se setete fou, e atiina ae se algorithm fou o gaioiga mo le faia o gaoioiga i aso faisoo.

O le polokalame mo le faʻaleleia o mea e faʻaleleia mo tagata taʻitasi. E mafai foi ona aofia ai togafitiga o vailaʻau, galue ma se fomaʻi o le mafaufau, togafitiga o meaʻai ma isi metotia.

O le togafitiga o le polyneuropathy e tatau ona vave amataina, pe a oʻo mai uluaʻi uiga mataʻutia. A aunoa ma le togafitiga, o le lamatiaga o le maʻi pipili, faʻalavelave i le gaioiga o le fatu ma le manava e maualuga tele. O togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻalavelave ma tumau le lelei. O le togafitiga faafouina e le itiiti ifo le taua: o le a faʻamalosia ai le aafiaga o togafitiga.

Aisea e atiina ae ai le polyneuropathy o le maʻisuka?

Faʻatasi ma le maʻisuka, maualuga le kulukose o le toto. O le kulukose maualuga i totonu o namefu o loʻo i lalo e fai ai ni mea oona. O nei oloa e faʻaleagaina uma lava o latou aʻa ma puipui puipui o neura.

E le gata i lea, o le maʻisuka, o microves e fafagaina ai neura, e faʻaleagaina foi, lea e mafua ai le matelaina o le okesene ma le oti o nofoaga o namu.

O le lamatiaga o le atiaeina o le polyneuropathy o le maʻisuka o loʻo i ai i tagata uma e maua i le maʻisuka. E faʻateleina i le umi o le faʻamaʻi i tagata gasegase e osofaʻi oso i le maualuga o le kulukose o le toto, faʻapea foi ma i latou o loʻo maualuga le maualuga o lenei maualuga.

O le maʻisuka e faʻafefe ai le polyneuropathy

O le masani masani o le polyneuropathy o le maʻisuka o le mea faʻafefe, poʻo le mea e foliga mai ai, foliga. Faʻatasi ai, o loʻo aʻafia ai vaega ole gaʻo, ma mafua ai le faʻalavelave afi ma le aʻafia.

Faailoga o le polyneuropathy o le maʻisuka o pito i lalo:

  • Faʻasalaina o tiga i vae, faʻavauvau i le po, faʻafesoʻotaʻi ma lavalava, e le mafai ona gafatia, vevela, faʻaitiitia pe a savali.
  • Tingling, vaivai, le mautonu.
  • Faʻaitiitia o ituaiga uma o lagona - vevela, tiga, malosi, vibration.
  • Paʻu paʻu, paʻu, sana.
  • Faateleina le vevela, fula o vae.
  • Fuga i totonu o maso o le tamai povi.
  • Le vaivaiga o musika, gasegase le mautonu.
  • I tulaga ogaoga - o foliga mai o faaletonu o le tino i luga o vae.

O le faailoga sili ona le lelei o le leai lea o le tiga i totonu o vae i luga ia i latou lava e aunoa ma togafitiga ma le faʻamautuina o maualuga o kulukose o le toto. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai le le mafai ona faʻaleagaina o neura ma le ono foliga mai o le maʻi suka.

Togafitiga: mataupu faavae, fualaau faasaina, metotia faa-anamua

Togafitiga o le polyneuropathy o le maʻisuka, e pei o isi faʻafitauli uma o le maʻisuka, e amata i le faʻamautuina o le maualuga o kulukose o le toto. O le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycini, e atagia ai le taui o le maʻisuka, e tatau ona ausia. E le tatau ona sili atu i le 7%. Afai e tatau ai, o vailaʻau o le suka poʻo le insulin e suia.

E tāua tele le faʻaitiitia o le cholesterol ma triglycerides i mea masani. O lenei mea o le a faʻaleleia ai le tulaga o vaʻa toto ma faʻatamaoaiga ai neura ma le okesene.

I le togafitiga o le polyneuropathy o le maʻisuka tuusao, e faʻaaogaina ai vaega o vailaʻau:

  1. Ina ia faaitiitia le tiga, ua faatonuina i latou vailaau faʻamalosi ma vailaau. Latou te poloka le amio o se manaʻoga o le tiga, faʻaitiitia le faʻamalolo o mea e faʻaosofia ai le tiga, ma maua ai se lagona filemu. E masani ona faʻaaogaina o le lumanaʻi, lamotrigine, duloxetine.

Opioids (Tramadol) e mafai foi ona faʻaaogaina e togafitia ai tiga ogaoga. O vailaʻau faʻaleagaina masani, e pei o Analgin poʻo Nimesulide, e le aoga.

  1. B vitamini faʻaleleia le tulaga o neura, fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o latou foliga puipui, faʻaitiitia le tiga. O le fualaau sili ona lauiloa i lenei vaega o Milgamma, lea e aofia ai le tele o vitamini B1, B6 ma le B12.
  2. Antioxidants puipuia aʻa o aʻa mai le faaleagaina i fualaau oona. O le aafiaga pito sili i luga o mea o le nerve o le α-lipoic, po o le thioctic acid, e taʻua o Thioctacid ma Thiogamma. I le faaopoopo atu i le autu o le antioxidant, o nei vailaʻau e mafai ona maualalo ai le kulūkose o le toto, ma o le amataina o togafitiga, e mafai ona manaʻomia ai se faʻaititia o fualaau o vailaʻau.
  3. Faʻavae sauniuniga (Actovegin) o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o le polyneuropathy o le maʻisuka, e ui o lo latou aafiaga e le mafai ona faʻalagolagoina.

Togafitiga o le polyneuropathy o le maʻisuka e tatau ona atoatoa, faʻaaogaina ni vaega o fualaau oona, ma taimi uumi, vasega o 2-3 masina.

O le faʻaaogaina o togafitiga faʻasalalau e leai foi ni faʻamaumauga faʻavae. E ono i ai se faʻaopoopoga o le aofaiga o meaai e aofia ai vitamini B (o le falaoa atoa, ate, aano o manu, iʻa, cereals) i le taumafataga, ae o se taumafa na o ia e le faʻamalolo ai le polyneuropathy o le maʻisuka.

Faʻavasegaga

E tusa ai ma le mea moni o le faʻamaʻi e aʻafia ai le faʻalavelave o le tino, lea e lua faiga, ua faʻamoemoeina e le au fomaʻi e tasi le faʻavasegaga o le maʻi e tatau ona tufatufa atu le polyneuropathy i se mea sili ona mamafa ma tumau.

Na faamamafa foi e fomai le faiga o ituaiga o togafitiga e saili ai le leona. E tolu ituaiga o loʻo tuʻuina atu i le faʻavasegaina, lea e taʻu mai ai se nofoaga ua faaleagaina i totonu o le faʻalavelave:

  • lagona faʻapitoa - lagona faʻapitoa i aʻafiaga i fafo atu o loʻo aʻafia ai,
  • uila - faʻaalia i le faʻalavelave faʻalavelave,
  • senorimotor form - o faʻaaliga o ituaiga uma e lua.

I le malosi o le faamaʻi, o fomaʻi e iloagofie ai ituaiga - foliga laititi, le tumau, leai se tiga ma le amyotrophic.

Puipuiga

Afai ua iai se tagata ua maua i le maʻisuka, ona manaʻomia lea ona e faʻaeteete lelei ma aloese mai faʻafitauli. O togafitiga e faasaga i le polyneuropathy e aofia ai le paleni o mea taumafa, o se auala malosi o le olaga, aveesea mai masani le lelei, ma le tagata maʻi e manaomia le mataʻituina o le tino ma mataʻituina le maualuga o le kulukose o le toto.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O le mafuaʻaga vave o le polyneuropathy o le maʻisuka o le faʻateleina lea o le maualuga o le suka o le toto lea e tupu i le maʻisuka ona o le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini. I le taimi lava e tasi, o le faʻaleagaina o aʻafiaga o le nerve i lenei tulaga o le telefactorial ma mafua ona o le tele o togafitiga faʻaleaga. O le taʻitaʻia o le matafaioi o loʻo faia i le tele o mea.

  1. Faʻafitauli o le gasegase i le tino o le tino. O le le atoatoa o le inisalini e taʻitaʻia ai le mea moni o le kulukose mai le toto e le ulu atu i totonu o sela, lea e faʻaalia i le hyperglycemia. I le taimi lava e tasi, o lenei gaʻo o le autu ma e toetoe lava o le pau lea o le punavai o le malosi mo namu tino. O le leai o se malosi e mafua ai le pa'ū o le fiber ma le atinaʻeina o le polyneuropathy o le maʻisuka.
  2. Tuʻu faʻafitauli lautele. Ona o le le lava o le kulukose i totonu o masini, o auala vavalalata auala e aofia ai e totogi ai le le atoatoa o le malosi. O lenei mea e mafua ai le fausia o tino o le ketone (o le gau o gaʻo) ma isi vailaʻau oona e mafai ona faʻaleagaina ai namu tino.
  3. Eseesega Ischemic. I le maʻisuka, o le atinaʻeina o faʻamaʻi (gasegase vascular) e fesoʻotai ma togafitiga faʻaleagaina i totonu o le puipui vascular o se uiga. E faʻaitiitia ai le toto i masini ma totoga, aemaise i le microcirculatory level. O le le lava o le toto o loʻo faʻateleina ai le faʻalavelave o le le lava o le malosi i aʻa ma o le faʻavaveina ai o latou leaga.

Ole mafai ona atiae le polyneuropathy o le maʻisuka e maualuga atu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e masani ona solia le taumafataga ma ave fualaau faasaina. I nisi tulaga, o le le mautonu o neura o le gataifale e mafai ona avea ma faailoga muamua o le le lava o le gaosiga o le inisalini, ae o le tele o le neuropathy e tupu i le tele o tausaga talu ona atiaʻe le maʻisuka. O suiga faʻapitoa i le faʻalavelave faʻalavelave e le mafai ona faʻafitia.

Faiga o le maʻi

O le polyneuropathy o le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina i le tele o fomaʻi, e fuafua lava i le tele o aʻafiaga o le vaega o loʻo aʻafia atili. E i ai se talanoaga faapitoa e uiga i le faʻavasegaina i le sosaiete saienisi.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻamaʻi, o suiga faʻapitoa e masani ona le mafai ona faʻafitia, o lea e taua ai le taofia o le alualu i luma o le tulaga.

E tusa ai ma nisi o tagata suʻesuʻe, o le polyneuropathy moni o le maʻisuka e tatau ona mafaufauina na o se tasi o ituaiga o le faʻaleagaina o le tino o le maʻi o le maʻisuka - o le neuropathy senetimotor distal symmetric. Mai lea itu o le vaaiga, o le tulaga ei ai mea nei e eseese ai le aoga:

  • solia o le lagona vibration ma le manatu o le tagata taitoatasi (faatusa, Achilles). O se foliga malie, i luga o le tele o tausaga ua alualu i luma e aunoa ma se faʻaauau le alualu i luma,
  • faʻaleagaina o neura a le tagata, maua mai o se uiga faʻapitoa poʻo le lelei. O le tele lava o taimi e aʻafia ai i luga o ogaoga o le tino (ulnar, femoral, median neura) ma le ulu (mata, mea faʻapitoa, o le meli),
  • afaina ma le faʻaleagaina o neura o le pito i lalo, e aʻafia ai le innervation autonomy. E faʻaalia i le ogaoga o le tiga ma e tele lava ina faigata i vaevaega o vae ma vae, gangrene.

O le isi itu e manatu ai o ituaiga uma o le nerve o le tino i le maʻisuka ua taʻua o le polyneuropathy o le maʻisuka. I lenei tulaga, o le neuropathy sensorimote ma le neuropathy autonomy o loʻo iloga i totonu. O nei mea e aofia ai le pupillary, gastrointestinal, afu, pepa o le cardiovascular - e fuafua i luga o le a le tino po o le okeni e sili ona afaina i le togafitiga. E ese lava, o le diabetic cachexia e iloagofie - o se maʻi tigaina e aofia ai le senorimotor ma le neuropathy autonomy faatasi ai ma le taua tele o le mamafa o le tino.

Tulaga o le maʻi

E leai se faʻamalamalama manino manino mo tulaga o le siama o le polyneuropathy o le maʻisuka. Ae ui i lea, o togafitiga o loʻo i ai le faʻalauiloaina o le amio, o le fua faatatau o le faateleina o faailoga e faalagolago i le maualuga o le hyperglycemia, le ituaiga o neuropathy, le ituaiga tagata maʻi. I tulaga lautele, o le vasega o le faamai e mafai ona vaevaeina i ni laasaga:

  1. Faʻaaliga o le neurogenic faʻamaonia. O nei mea e aofia ai le le atoatoa o le lagona, o le lagona o "goosebumps" i luga o le paʻu, i nisi o tulaga - o le tiga i luga o ogaoga o le nerve ma i le eria o lo latou innervation. O lenei tulaga e mafai ona tumau mo le tele o tausaga ma e le alu i ni faʻalavelave ogaoga.
  2. Manua o le moto. Latou te tulaʻi mai pe a aofia ai fiva afi i le togafitiga faʻaleagaina, e aofia ai le faʻaogaina o le tino. Muscular twitching, paresis e mafai ona atiaʻe, ma e seasea lava ona tupu - gaogao. Pe a afaina ai neura o le popolega autasi, faʻalavelave i fale nofo, pupilie faʻataʻitaʻiga, salu, ma le galuega o le cardiovascular and digestive system occurs.
  3. Tetee tau. O aʻafiaga aupito sili ona leaga o le polyneuropathy o le maʻisuka e tupu mai ona o se tuufaatasiga o togafitiga o le innervation autonomy ma faaletonu o le microcirculatory. E mafai ona i ai uma i le lotoifale (faʻamaʻi o le gaʻo, gangrene o vae), ma le lautele i le natura (neuropathic cachexia).

O le isi mea taatele o le polyneuropathy o le maʻisuka o le toilalo lea o le tolu ma le 4 o paila o neura e gafa ma le gaioiga o mata. E tuʻuina atu lenei mea i se faʻalavelave matuia i le faʻaaliga ona o le soliga o faiga o mea e nofo ai, liliu, pupilary reflexes, le atinaʻeina o anisocoria ma strabismus. O le tele o taimi, o lenei ata e atiina ae ai tagata mamai i le 50 tausaga, oe ua leva ona mafatia mai isi faʻaaliga o le neuropathy.

Faailoga o le polyneuropathy o le maʻisuka

O le polyneuropathy o le maʻisuka e faʻamatalaina e le tele o ituaiga o faʻaaliga, o le ata o le falemaʻi e faalagolago i le fomaʻi, le maualuga o lona alualu i luma, ma le ituaiga o nerve fila (motoa, maaleale, autonomic) na sili ona afaina. O le tele lava o taimi, o le a le afaina ai lagona le mautonu (aemaise le vevela ma le vibration). Mulimuli ane, o aʻafiaga o le tino (gasegase maso o limbs, paresis) e mafai ona faʻatasi ma i latou. Afai e aʻafia le nefesa o le mata, o le aisocoria ma strabismus e tupu.

O le faʻamaʻi o le gasegase i le natura, o ona faʻaaliga ua faʻagesegese lemu i le tele o tausaga, o le fua o le atinaʻe e faalagolago i le le lava o togafitiga o le maʻisuka ma tausia le maualuga o le toto suka.

O le polyneuropathy o le maʻisuka e toetoe lava o taimi uma e o mai faatasi ai ma vailaʻau faʻamaʻi pipisi, e masani lava i pito pito i lalo. I le taimi muamua, o le vevela o le paʻu o vae ma vae maualalo ua faʻaitiitia, soliina o le paʻu e mafai - paʻu, faʻamaina. Manua ma manuʻa o vae e faʻamalolo umi ma faigata. Aʻo faʻaauau pea le maʻi, o tiga ogaoga i vae (e malolo ma i le taimi o le faamalositino), faʻapupula le maʻi o le gaʻo. I le aluga o taimi, e masani lava ona atiina ae le siama o vaega taitasi o vae, ona liua lea i le gangrene.

O faʻafitauli ma faʻafitauli

O le alualu i luma o le polyneuropathy o le maʻisuka e mafai ona mafua ai paresis ma vaivaiga maso, lea e faatapulaa ai le gaoioi. Faʻaleagaina o neura vaʻaia e oʻo atu ai i le faʻavalava o le tino ma faʻalavelave mata. O faʻamaʻi pipisi e faʻatasi ma le polyneuropathy o pito i lalo e masani lava ona faʻalavelave i gaʻo pipisi ma gangrene, lea o se faailoga mo le tosoina o vae.

Ole mafai ona atiae le polyneuropathy o le maʻisuka e maualuga atu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e masani ona solia le taumafataga ma ave fualaau faasaina.

O le faʻalavelave matuia o le polyneuropathy o le maʻisuka o le cachexia neuropathic, faʻatasi ai ma le paʻu o le mamafa, lagona o le gasegase ma le tele o maʻi o gaioiga i totonu.

O le faʻasolosolo e tulaga le lelei, ona o le atiaʻeina o faʻafitauli e le mafai ona faʻafitia. Ae ui i lea, o le vave iloa o togafitiga faʻatasi ma le togafitiga saʻo ua filifilia e mafai ona faʻaitiitia ai lona alualu i luma.

Polyneuropathy o le maʻisuka e tusa ai ma le ICD-10

I lenei tulaga, e iai ni vaega laiti o lenei fomaʻi e iai a latou lava tulafono:

  • G61. Afai o le maʻi faʻaleaʻolosi e atiaʻe e faasaga i le talaaga o faiga le lelei o loʻo tupu i totonu o le tino o le tagata.
  • G62. Faʻailo i isi ituaiga o polyneuropathy. O lenei vaega e aofia ai vaega eseese i le taimi e tasi.
  • G63 O le isi vaega laʻititi tele. Faʻatasi i totonu e mafai ona e maua le palakalafa talafeagai. I lenei tulaga, o le ICD-10 code mo le polyneuropathy o le maʻisuka o le G63.2.

O le mea lea, o lenei faʻasologa e oʻo atu i se faʻalapotopotoga lautele o le faʻavasegaina faavaomalo. E taua foi le malamalama i nisi auiliiliga o le maʻi lava ia.

Distal

I lenei tulaga, o loʻo tatou talanoa e uiga i le faagasologa o le oti o namu fiva i le tino o le tagata. O lona uiga, a maeʻa le taimi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le a amata ona leai se lagona o le tagata maʻi, lea e masani ona faʻalauteleina i pito i lalo (pe i luga o vae).

Afai o le maʻisuka o loʻo i ai lenei ituaiga o togafitiga, o le mea lea i lenei tulaga o le a ia faitio i se tiga tiga, o nisi taimi e matua malosi lava e le mafai ona moe pe faia mea masani. E toatele e amata ona i ai ni tauau leaga.

Afai e faʻagasolo pea le maʻisuka polyneuropathy, ona avea lea ma mea e oʻo atu ai i le atoatoa o le muscle atroph, ma ua leaga ai ponaivi. O le a atiina ae futu vae. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le manaʻomia mo le tosoina o le vae.

Faʻasalalau

Afai tatou te talanoa e uiga i lenei ituaiga o togafitiga, ona i ai lea i lenei mataupu o loʻo i ai ni faafitauli ogaoga o le gaioiga o le senituri o pito i lalo. I nisi o tulaga, o lagona le lelei i le maʻisuka e maua i lima.

I le avea ai o se tulafono, o ituaiga eseese o nei maʻi e masani lava ona atiina ae i le talaaga o le mea moni e faapea o fomaʻi e filifili e faaaoga vailaʻau malolosi antiviral. Ua lauiloa e tele naua aʻafiaga i itu. O le mea lea, pe a aliali mai na uiga, e tatau ona vave lafoaʻi le togafitiga e faʻaaoga ai se vailaʻau malosi, filifilia se isi auala o togafitiga.

Dysmetabolic

O lenei ituaiga o togafitiga e faʻaalia i faʻamaʻi faaopoopo e aliali mai faatasi ma le maʻisuka. O tagata maʻi e amata ona faitio i faafitauli ma le manava, gaʻo, fatugaʻo ma le ate. E tele aʻafiaga namu e aʻafia foi, o loʻo i luga o pito i luga ma pito i lalo. Ua faʻamaʻi faʻamalosi faʻamalosi poʻo ni fusi fafine. I lenei tulaga, o se tagata ua i ai le tiga matuia i le vaega ua afaina, e mafai ona atiaʻe ai maʻi papala.

Faʻasagaga o lenei ituaiga o togafitiga, e matua faigata lava mo se tagata ona faimalaga solo. E mou atu le tendon ma le tulivae. O fomaʻi e masani ona feagai ma tulaga e maua ai e tagata mamaʻi le faʻaleagaina o le uluna, o le tino, poʻo le maila.

Peitai, e taua le maitauina o lenei ituaiga o le maʻi e mafai foi ona tupu e aunoa ma se tiga.

Mafuaaga mo le atiina ae o togafitiga

Afai tatou te talanoa e uiga i faailoga iloga e aʻafia ai foliga o le polyneuropathy o le maʻisuka pito i lalo, o le mea lea, i lenei tulaga, e masani lava ona tatou talanoa e uiga i le maualuga o le toto toto ma tulaga pe a oʻo i se tagata le umi o le insulin.

E le gata i lea, o lenei maʻi e mafai ona faia e faasaga i le talaaga o le:

  • Faamai o le Endocrine.
  • Faʻailoga ogaoga ma le ate.
  • Faʻafitauli
  • Faʻaleagaina le puipuiga.
  • Eseese faʻamaʻi pipisi.
  • O le ava malosi.
  • Faʻatau.

E le gata i lea, e mafai e se tagata ona atiae lenei maʻi pe afai e mafatia o ia i le atherosclerosis, nephropathy, retinopathy, toto maualuga, toesea, ma le oona. E le o le sili ona lelei o le ulaula. E taua foʻi le faʻaeteete i tagata matutua, e pei o lenei tulaga o avanoa e atiaʻe ai maʻi e sili atu le maualuga.

Faʻatau togafitiga

Ina ia vave faʻafoʻisia le faʻaogaina o fiva ma faʻamalosia le toe faʻaleleia o latou faʻasolosolo, e masani ona faʻatonuina e fomaʻi ni tupe i le ituaiga o vitamini. I le avea ai o se tulafono, o le vaega B e faatatau ia i latou. E le gata i lea, e mafai e se fomaʻi ona faʻamaonia le gaʻo-lipoic.

E taua le iloa o le togafitiga faʻapitoa, o se taunuuga vave e le tatau ona faʻamoemoeina. O le togafitiga e tele lava ina umi, o lea e tatau ai ona e onosaʻi.

Ae ui i lea, o nisi taimi e mafatia ai tagata maʻi i ni tiga ogaoga e le mafai ai ona latou momoe ma auai i gaoioiga masani. E toatele e amata ona faatupuina le faateleina o le popole ma le atuatuvale. Ina ia puipuia le tagata maʻi mai lagona le lelei, e mafai e le fomaʻi ona faatonu mai ni vailaau faʻasaina, vailaʻau faʻamalosi, ma faʻamaʻi.

E toʻatele e filifili e amata ona latou aveina faʻatasi Ibuprofen. Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina e mafai ona e faʻaaogaina nei fualaau faʻamaʻi-anti-inflammatory i na o vasega pupuu. A leai, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le faaleagaina o le mucosa gastric.

Isi togafitiga

E mafai foi e le fomaʻi ona fautuaina le faia o se togafitiga o le physiotherapy, massage poo togafitiga o le physiotherapy. O ia mea na tutupu e fesoasoani e aveesea ai le tiga o le tiga. E faʻaleleia meaʻai o nasu fue. Faafetai i lenei mea, e mafai ona aloese mai le atrophy.

Massage e mafai ona faatino, o tulaga uma e lua ma le acupuncture. Filifilia le filifiliga lona lua e te manaʻomia e faafesootai ai se tagata tomai faapitoa. Aua le faʻatino le acupuncture i le fale.

O se taunuuga lelei e maua mai e ala i taumafa. I meaai a le tagata gasegase e tatau ona avea ma meaai sili atu, mafai ona maua i mea aoga aoga ma vitamini. E fautuaina e le au fai togafitiga le 'ai o lentils, nuts, fatu, pi, tamato, pasili, pi, bran, seafood.

Tuua Lau Faamatalaga