Faʻamatalaga vave o le kulukose (fuafua m

O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se tagata e fesoasoani i le faʻamautuina o le i ai o faʻafitauli, pe o ia maua le maʻisuka poʻo se faʻaosofia e atiae se maʻi. O le toto mo le suʻega e masani lava ona tuʻuina atu i se suʻega faafomaʻi masani. O faʻamatalaga Glycemia e faʻalagolago i le taimi o le toto sampling, o le tausaga o le maʻi, o le i ai o soʻo se tulaga maʻi.

E pei ona e iloa, e manaʻomia e le faiʻai le kulukose, ma e le mafai e le tino ona faʻapipiʻi faʻatasi. Mo lenei mafuaʻaga, o le lava lelei o le galue a le faiʻai e faʻatatau saʻo lava i le taumafa o le suka. O le itiiti ifo o le 3 mmol / L o le kulukose e tatau ona i ai i totonu o le toto, ma o lenei faailoga o loʻo galue masani le faiai, ma o loʻo faʻamalieina lelei ana galuega.

Ae ui i lea, e tele naua le kulukose e afaina i le soifua maloloina, lea e maua mai ai le toto mai le tino, o le gasegase e faasolosolo lava ona atiina ae. O lenei mea matautia e sili ona lamatia mo tagata, o lea o fatugaʻo ma le maualuga maualuga o le suka e vave ona aveeseina i le urine.

O faailoga o le suka i le toto e afaina i fesuiaiga i aso taitasi, ae ui lava i suiga tetele, e masani lava e le tatau ona sili atu i le 8 mmol / l ma lalo ole 3.5 mmol / l. A maeʻa ona 'ai, o loʻo i ai se faʻaopoopoga i le kulūkose, ona e faʻafefe i le puipui o le intestinal:

  • sel e maua ai le suka mo manaoga o le malosi,
  • o le ate ua teuina ia "faaagaaga" i le ituaiga o glycogen.

O nisi taimi pe a uma ona 'ai, o le maualuga o le suka e toe foʻi i tulaga masani, e mafai ona faʻamalosia ona o fale faʻaagaga. Afai e manaʻomia, e mafai e le tino ona gaosia le kulukose mai faletini, o se gaioiga e taʻua o le gluconeogenesis. Soo se metabolic process e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukose e masani ona faʻatonu e hormones.

O le inisalini e nafa ma le faʻavaivaia o le kulukose, ma isi hormones e gaosia mai e le grenesal gland ma le thyroid gland e nafa ma le faʻaopoopoga. O le maualuga o le glycemia o le a faateleina pe faʻaitiitia e fuafua i le tikeri o le gaioiga o se tasi o faʻalavelave o le tino.

Saunia mo le suʻega

E faʻavae i luga o le auala e ave ai mea ina ia mafai ai ona suʻe se suʻega toto mo le suka, e tatau ona muamua sauniuni mo lenei faiga. Latou te foai toto i le taeao, i taimi uma i luga o se manava gaogao. E fautuaina e te le 'aina se mea e 10 itula ao le i faia le taʻavale, inuina vai mama atoatoa e aunoa ma le kesi.

I le taeao ao leʻi faia le auiliiliga, e faʻatagaina le auai i soʻo se gaioiga faaletino, aua e tusa lava pe a maeʻa se taʻaloga malamalama, e amata ona gaoioi lelei maso i se aofaiga tele o le kulukose, o le maualuga o le suka o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia.

I le afiafi o le auiliiliga, latou te ave le masani masani, o le a mafai ai ona maua ni taunuuga faatuatuaina. Afai ei ai se tagata ogaoga faigata, e leʻi moe i le po ao leʻi faia le auʻiliʻiliga, e tatau ona sili lona musu e tuʻuina atu le toto, aua o loʻo i ai se tulaga maualuga e le saʻo le fuainumera.

O le i ai o se faʻamaʻi pipisi i nisi itu e aafia ai le taunuuga o le suʻesuʻega, mo le mafuaʻaga lenei:

  1. o le auiliiliga e tatau ona toe faʻaleleia i le taimi o le toe faʻaleleia,
  2. ao faagasolo lana filifiliga ina ia amanaʻia lenei mea moni.

Tuuina atu o le toto, e tatau ona e malolo i le tele e mafai ai, aua le popole.

O le toto i totonu o le fale suesue ua tuʻuina i totonu o se masini suʻega lea ua i ai nei le anticoagulant ma le sodium fluoride.

Faʻafetai i le tui puipuia, o le toto toto o le a le totoina, ma o le sodium fluoride o le a galue e avea o se mea e puipuia, faʻaitiitia le glycolysis i le toto mumu.

Faamatalaga Suesue

O le maʻi suka - o se faʻamaʻi o le 21st seneturi. I Rusia, e silia ma le tolu miliona tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ua uma ona faamauina, i le mea moni, e tele naua mea, ae e le masalomia e le tagata ona maʻi. O le mea e sili ona leaga, o le aʻafia o le maʻisuka e le na o le tuputupu ae, ae o le "faifai pea" laitiiti. Afai na muaʻi talitonuina o lenei faʻamaʻi e tele lava ina aʻafia ai tagata pe a ma le 60 tausaga, o le numera o tamaiti maʻi ma tupulaga talavou o loʻo ola i le 30 tausaga. O le mafuaaga autu o le le lelei o mea taumafa, vave ona pisapisao i luga o le tamoe, vevela, ava malosi o le ava, faʻaauau pea le atuatuvale, le lava o gaoioiga faaletino ma le totoa lelei i lou soifua maloloina.

O le mafuaaga lena e matua taua ai le gauai faapitoa i le taimi vave puipuia ma le vave iloa o le maʻisuka. E taua le pulea o le suka toto e le gata mo na tagata ua maua i le maʻisuka, ae mo i latou foi e leai ni uiga manino o le maʻi ma e lagona le sili.

Faʻamatalaga vave o le kulukose. O lenei suʻesuʻega e faʻatagaina ai oe e faʻamautinoa vave ma le saʻo le maualuga o le kulukose i le toto i totonu o le 3 minute e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer. I totonu o le fale suesue a Hemotest, o se glucometer o le kamupani Iapani "ARKRAY" o le faailoga "Super Glucocard-2" o loo faaaogaina. O le eseesega i le va o le glucometer ma le suʻega suʻesuʻe e 10%.

Glucose o se suka faigofie e fesoasoani i le tino o le punavai autu o le malosi. O vailaʻau 'oloʻo faʻaaogaina e tagata e faʻauʻuina i le kulūkose ma isi suga faigofie, lea e faʻafefiloi e le tootoo laitiiti ma ulu i le toto.
E sili atu ma le afa o le malosi na faʻaaluina e se tino maloloina e sau mai le faʻamaʻiina o le kulukose. Glucose ma ona mea e maua mai i le tele o totoga ma gaʻo.

O punavai autu o le kulukose o:

  • manuia
  • malo
  • glycogen faleoloa i le ate,
  • glucose e gaosia i le faʻaaogaina o tali mai amino acids, lactate.

E mafai e le tino ona faʻafetai i le kulukose inisalini - o le hormone na faʻamaloloina e le pancreas. Na te faatonutonuina le gaoioi o le kulukose mai le toto i totonu o siama o le tino, ma mafua ai ona latou faaputuputuina le tele o le malosi i le tulaga o se tamaoaiga mo se taimi puupuu - glycogen poʻo i foliga o triglycerides o loʻo teuina i suauʻu gaʻo. E le mafai e se tagata ona ola e aunoa ma le kulukose ma e aunoa ma le inisalini, e tatau ona faapaleniina le mea o iai i totonu o le toto.

O ituaiga tele o le hyper- ma le hypoglycemia (sili atu ma le leai o le kulukose) e mafai ona lamatia ai le soifua o le tagata maʻi, mafua ai le afaina o totoga, faaleagaina o faiʻai ma le coma. O le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona faaleagaina ai fatuga, mata, fatu, vaʻa toto, ma le faʻaoga o le tino. O le hypoglycemia faʻagata e matautia tele mo le faaleagaina o le faiʻai ma le tino.

O le fuaina o le kulukose o le suʻega suʻesuʻe muamua lea i le suʻesuʻeina o le maʻisuka.

Faailoga mo le faamoemoega o le suʻesuʻega

1. O le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma e le o le inisalini (diagnosis and monitoring of the disease).
2. Faʻailogaina o le vevela vevela, gland gland, pituitary gland,
3. Maʻi gase
4. Fuafuaga o le faapalepale o le kulukose i tagata e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka,
5. Oona
6. Mate suka
7. Faʻavaivaia le kulukosesese.

Suesuega sauniuni

Vaʻavaʻai i se manava gaogao (mai le 7.00 i le 11.00) pe a maeʻa se po o le anapogi mai le 8 i le 14 itula.
I le afiafi o le 24 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega, o le faʻaaogaina o le ava malosi ua solia.
I totonu o le 3 aso ao lumanaʻi le aso, e tatau i le tagata maʻi ona:
tausisia se masani masani e aunoa ma le faatapulaa o gaʻo,
e le aofia ai mea e mafai ona mafua ai le faʻamalalaina (le lava le inu ava malosi, faʻateleina le gaioiga faaletino, le i ai o le faʻafitauli o le intininal),
aloese mai le tagofia o fualaau, o le faʻaaogaina e mafai ona aʻafia ai le taunuuga o le suʻesuʻega (salicylates, faʻamataʻu tautala, thiazides, corticosteroids, phenothiazine, lithium, metapiron, vitamini C, ma isi).
Aua le fufulu o ou nifo ma faʻamaʻi kuki, inu lauti / kofe (e aunoa ma le suka)

Tuua Lau Faamatalaga