E faʻapefea ona maua le le atoatoa i le maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea o lona autu autu o le toto maualuga. O aʻafiaga e fesoʻotai ma le le atoatoa o le inisalini o le hormone (ituaiga 1) poʻo le solia o lana gaioiga (ituaiga 2).

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

Faatasi ai ma le alualu i luma o le maʻisuka, o le tulaga lelei o le olaga o tagata mamaʻi o loʻo faʻaitiitia. O le maʻisuka e le mafai ona gaoioi, vaʻai, fesootai. Faatasi ai ma ituaiga sili ona ogaoga o le faamai, tulaga faamasani i le taimi, o le avanoa e oo lava i le faalavelave.

O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e tupu i luga o tagata matutua ma, o se tulafono, o le lona tolu o maʻi e iloa lona maʻi ua leva ona oʻo mai i le tulaga o foliga mai o faʻalavelave ogaoga pe faʻalavelave masani. E malamalama tagata maʻi o le maʻisuka o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia, o lea latou te taumafai e faatumauina se tulaga sili ona lelei o taui faʻapitoa.

O le le atoatoa i le maʻisuka ituaiga 2 o se fesili e masani ona fesiligia lea e talanoaina i le va o gasegase latou, aiga, maʻi ma o latou fomaʻi e auai. E fiafia tagata uma i le fesili pe o le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai le le atoatoa, ma afai o lea, e faʻapefea ona maua. E sili atu i lenei mea i le tusiga.

E tusa ma le maʻisuka ituaiga 2

O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai i le tui o le inisalini, o lona uiga, o se tulaga lea e le mafai ai e siama ma fusi o le tino o le tagata ona tali atu i le gaioiga o le insulin i pancreatic. O loʻo faʻapipiʻiina ma lafoina i totonu o le toto i le tele o aofaiga, ae e faigofie lava ona "le vaaia."

I le taimi muamua, o le iron e taumafai e taui mo le tulaga e ala i le gaosia atili o mea e gaosia i le hormone-active. Mulimuli ane, ua le atoatoa le tulaga o le tino, o le hormone e sili atu ona maua.

O le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o se faʻamaʻi masani, faʻamaumauga mo le sili atu ma le 80% o mataupu uma o le "maʻi mama". E atiina ae, e fai ma tulafono, pe a mavae le 40-45 tausaga, e masani ona tetee atu i le talaaga o le tino o le tino po o le le paleni.

O le a le taimi e maʻi ai se tagata maʻi?

O le maʻisuka ituaiga 2 e le mafai ona gafatia, ae mo le tulaga o le maʻi e tatau ona ausia ni tulaga maʻoti e iloiloina e sui o le komiti atamai ma agafesootai:

  • galuega gafatia - o le avanoa o le tagata e manatu e le gata o le auai i gaoioiga masani, ae faapena foi i isi, faigofie le ituaiga galuega,
  • le mafai gaoioi ese mai - o nisi o maʻisuka e mafua mai i faʻafitauli faʻapitoa e manaʻomia le faʻamavaeina o se tasi poʻo pito uma pito i lalo,
  • faʻasalalauga i le taimi, avanoa - o faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi o loʻo aʻafia ai ma mafaufauga le mafaufau,
  • mafai ona fesootai ma isi tagata
  • tulaga lautele o le tino, tikeri o taui, faailoilo falesuesue, ma isi.

Taua! Iloiloina le tulaga o tagata gasegase e tusa ai ma tulaga ua taua i luga, ua fuafuaina e tagata tomai po o le fea vaega e tuu i totonu o mataupu faapitoa.

Uluaʻi vaega

O lenei vaega e mafai ona tuʻuina atu i le maʻi i mataupu nei:

  • togafitiga a le tagata suʻesuʻe, faʻatasi ai ma se faʻaitiitia o le faʻaaliga po o lona toilalo atoa i se tasi poʻo mata uma e lua,
  • faʻaleagaina i le fatugalemu o le tino, faʻaalia e mafaufauga faʻaletonu, mafaufau le mafaufau, aʻoaʻoga,
  • neuropathy, faʻatasi ma le maʻi pipili, ataxia,
  • Laasaga CRF 4-5,
  • ogaoga o le fatu
  • o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le suka o le toto, e faaluaina i taimi uma.

I le avea ai o se tulafono, e masani lava ona le mafai e tagata maʻisuka ona gaoioi e aunoa ma se fesoasoani, mafatia mai le faʻamaʻi, ma e faigata mo i latou ona fesootai ma isi. O le tele o vavaega o pito pito i lalo, o lea latou te le gaioi ai.

Lua vaega

O le mauaina o lenei vaega o le tino le mafai e mafai i mataupu nei:

  • faaleagaina le mata, ae le o le ogaoga e pei o le vaega 1 le atoatoa,
  • maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka,
  • fatuga o fatugaʻo, faʻatasi ai ma le faʻamamaina o le toto poʻo le totoga o totoga,
  • faʻaleagaina o le faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa, faʻaalia e paresis, faʻasalaga faifai pea o lagona,
  • tapulaʻa i luga o le gafatia e gaoioi, fesootai, tuʻuina atu tutoatasi.

Taua! O tagata maʻi i lenei vaega e manaʻomia le fesoasoani, ae latou te le manaʻomia 24 itula i le aso, pei o le mataupu muamua.

Tolu vaega

O le faʻavaeina o lenei vaega o le le atoatoa i le maʻisuka e mafai ona faia ma se tulaga malosi o le maʻi, pe a le mafai e tagata gasegase ona faia a latou galuega masani. O tagata tomai faapitoa o le fomaʻi ma agafesoʻotaʻi faʻapitoa e fautuaina e faapea o tagata maʻisuka e suia a latou tulaga faigaluega masani mo le faigofie galuega.

O le a le faʻatinoga mo le faʻavaeina o le le atoatoa?

Muamua lava, e tatau i le tagata maʻi ona maua se faʻamatalaga i le MSEC. O lenei pepa e tuʻuina atu e le fomaʻi lea e matauina ai le maʻisuka. Afai o le tagata maʻi e iai sana tusi faamaonia o soliga o galuega a totoga ma tino o le tino, e mafai foi e le pulega o le puipuiga o agafesootai ona tuuina atu se faasinomaga.

Afai e musu le fomaʻi e tuʻuina atu se faʻamatalaga, ua tuʻuina atu i se tagata se tusi faamaonia lea e mafai ai ona ia liliu faʻatasi i le MSEC. I lenei tulaga, o le fesili o le faʻatuina o se faʻafitauli o le tino e tupu mai i se auala ese.

Ma le isi, o le maʻi na te aoina pepa talafeagai. O le lisi e aofia ai:

  • kopi ma uluai kopi o tusi folau,
  • auina atu ma le faʻaaogaina i tino o le MSEC,
  • kopi ma uluai kopi o le tusi galuega,
  • le manatu o le fomaʻi aoga ma iuga uma o suega talafeagai,
  • faaiuga o le suʻega o tagata tomai faapitoa (fomai tipitipi, fomai tipitipi, neurologist, nephrologist),
  • pepa faʻataʻitaʻi mai le tagata maʻi.

Afai na maua e le tagata maʻi se le atoatoa, o tagata tomai faapitoa mai le komiti atamai ma agafesootai faʻapitoa o loʻo atinaʻeina se polokalama faapitoa mo le toe faaleleia o lenei tagata. E aoga mo le vaitau mai le aso na faʻatuina ai le le mafai ona galue mo le galue seia oʻo i le toe suʻesuʻega.

Faʻamanuiaga mo maʻi mamai

Tusa lava pe o le a le mafuaʻaga na faʻamautuina ai le tulaga o le le atoatoa, e mafai e tagata gasegase ona tuʻuina atu fesoasoani ma faʻamanuiaga i vaega nei:

  • faiga faʻaleleia
  • togafitiga faafomai saoloto
  • fatuina o tulaga ola lelei,
  • fesoasoani
  • saolotoga taugofie pe taugofie,
  • togafitiga toga.

E masani ona i ai i tamaiti le ituaiga o faʻamaʻi o le insulin. Latou te maua se le atoatoa pe a oʻo i le matua, na o le 18 tausaga le matua e toe suʻesuʻeina ai.

E iai faʻamatalaga masani o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti. I lenei tulaga, e maua e le tamaititi le fesoasoani a le setete i le faiga o tupe totogi masina.

E maua e tagata maʻi le aia tatau i le tausaga e faasao togafitiga toga. Ua tusia e le fomaʻi tusitusi talavai mo vailaau talafeagai, inisalini (taimi o le inisalini), tui, fulufulu mamoe, fusi. I le avea ai o se tulafono, o ia sauniuniga sili ona lelei e tuuina atu i falemaʻi a le setete i se aofaiga e lava mo le 30 aso o togafitiga.

O le lisi o penefiti e aofia ai vailaʻau nei, lea e tuʻuina atu mo le saolotoga:

  • vailaʻau oona i le toto,
  • inisalini
  • phospholipids,
  • fualaau faasaina e faaleleia atili ai le tulaga o le pancreas (enzymes),
  • vitamini faʻalavelave
  • fualaau oona lea e toe faʻafoʻiina ai metabolic processes,
  • vavalo (totoga o le toto)
  • cardiotonics (fatu faʻamaʻi),
  • togafitiga.

Taua! E le gata i lea, o tagata ei ai manaoga faapitoa i soo se vaega e agavaa i se penisione, o le aofaiga lea ua faamaonia e le tulafono e tusa ai ma le vaega o le tino le atoatoa.

E faʻapefea ona maua se le atoatoa i le maʻisuka o se mataupu e mafai ona e faʻatalanoa i taimi uma ma lou togafitiga o le endocrinologist poʻo se tagata poto faapitoa mai le MSEC Commission.

E i ai sou manatu o le a ou le teena: o le taualumaga mo le mauaina o le le atoʻatoa o le mafaufau o se faagasologa uumi, ae e taua lava le taumafai e ausia le faatuina o le le atoatoa. O maʻisuka uma e tatau ona iloa e le gata i ana matafaioi (ina ia maua ai se tulaga o taui), ae faapena foi i aia ma faamanuiaga.

Tomaʻi i tamaiti

O se tamaititi e maʻi i le maʻisuka (e masani lava o le insulin-faalagolago) ua tofia le tulaga o se tamaitiiti e le aoga e aunoa ma le faasino i le vaega. I le oʻo atu i le matua, o le tagata maʻi e maua se suʻesuʻega lona lua, lea e fuafua ai le numera o le numera poʻo le aveesea o le tulaga o se tagata e le atoatoa le malosi, e fuafua i le ogaoga o le maʻi.

Faʻafefea ona faʻamaonia le tulaga

Ina ia maua se maʻi, o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka tatau ona faʻafesoʻotaʻi se GP i le lotoifale mo se pepa i le pepa 088 y-06. O lenei pepa o loʻo avea ma faavae mo se suʻega faafomaʻi ma agafesootai. Afai e tatau ai, o le a tuʻuina atu e le fomaʻi maʻi le tagata gasegase e vaʻaia tagata tomai faapitoa o le a faʻamaonia le faʻamaonia. Atonu o se tagata e faʻaleleia togafitiga faʻafomaʻi, nephrologist, cardiologist, fomai poʻo le urologist ma isi fomaʻi. I le mauaina o le faʻamaoniga a tagata tomai faapitoa, e tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu se faʻamatalaga mo suʻega.

Afai e musu le fomaʻi e tuʻuina atu se faʻamatalaga, e mafai e le tagata gasegase ona faʻafesoʻotaʻi faʻatasi le ofisa o fomaʻi ma agafesootai i se tulaga tutoatasi pe ala mai i se sui faatagaina. I le avea ai o se mulimuli mulimuli, e mafai ona maua igoa e ala i faamasinoga.

Le resitalaina o se le atoatoa mo le maʻisuka i Lusia, o le a e manaʻomia mulimuli i pepa:

  • se faʻamatalaga mai se tagata maʻi o loʻo i ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, poʻo se faʻamatalaga mai mātua poʻo ē o tausia pe a sau i se tamaititi,
  • pepa e iloagofie ai (tusi folau, pepa fanau),
  • se faʻamatalaga ma se faʻamatalaga mai se falemaʻi faʻapitoa i le lotoifale po o se poloaiga a le faamasinoga, se pepa faʻasalalau ma pepa faʻamaonia e faʻamaonia ai le tala faʻasolopito,
  • tipiloma o aʻoaʻoga,
  • mo tamaiti aoga - o se uiga mai le nofoaga o suʻesuʻega,
  • mo le faʻafaigaluegaina - o se tusi mai le matagaluega a le aufaigaluega e uiga i le natura ma aiaiga o le galuega, faʻapea foi ma se kopi o le feagaiga o galuega, tusi na faamaonia e le tagata faigaluega o le matagaluega a le aufaigaluega,
  • tusi faamaonia o le le atoatoa, polokalama toe faaleleia o tagata taitoatasi (mo le toe iloiloina).

O le filifiliga e tuʻuina atu le tulaga o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faia e tagata tomai faapitoa i tomai faʻafomaʻi ma agafesootai. Mo lea, o le a manaʻomia le pasi o se suʻega ole suʻega. Ole suʻesuʻega e aunoa ma le faaletonu e aofia ai le suʻega o le toto, faʻamoemoega o le kulukose toto i le taeao i luga o se manava gaogao ma ao faagasolo le aso, se suʻega o le toto o le cholesterol, creatinine, ururea, hemoglobin glycated. O se suʻega masani mo le suka ma le acetone o loʻo faia. I le nephropathy o le maʻisuka, ua faʻamaonia suesuega a Zimnitsky ma Reberg. E le gata i lea, e tatau ona e faʻaogaina se ECG, echocardiography ma maua manatu o tagata tomai faʻapitoa - o le fomai tipitipi, neurologist, urologist, fomai tipitipi. Mo le maʻisuka ituaiga 2, atonu e te manaʻomia se faʻamatalaga ultrasound scan, tomography, x-ray, ma isi faʻamaʻi. Afai o le suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai soliga tutusa poʻo le atoatoa le atoatoa, ua tofia e le au atamamai se vaega o le mafaufau.

Nofoaga Iopu

O le avanoa e faigaluega ai e faʻalagolago i le gasegase o le faʻamaʻi ma le iai o faʻamaʻi pipisi.

Faʻatasi ai ma se maʻisuka vaivai o le maʻisuka, o le leai o ni faʻamaʻi pipisi, o le maʻi e mafai ona faia soʻo se galuega. Afai e tulai mai ni faʻalavelave faʻalavelave, o le faʻamalosia o faʻamaʻi masani, faʻasalaga o le maʻi, poʻo le taotoga e manaʻomia, e maua e le tagata maʻi le tulaga o le le atoatoa le tumau. O le taimi e faʻalagolago i le gasegase o le maʻi ma e mafai mai le 8 i le 45 aso.

Faʻatasi ma le maʻisuka maʻoti, e mafai ona e galue i lalo o tulaga faʻapitoa. Faʻatasi ma le faʻamaʻi 2, e le manaʻomia le auai i le mamafa o le tino poʻo le faʻalagolago ia oe i faʻalavelave masani o le neuropsychic. I le maʻisuka ituaiga 1, galuega matautia ma galuega e fesoʻotaʻi ma le puleaina o felauaiga, faʻaogaina o masini, faʻapea foi i soʻo se mea lava e faʻaitiitia ai le gauai ma le vave vave ona tali atu i le psychomotor. E matua le manaomia lava le filifilia o se galuega e fesootaʻi ma le gaosiga o mea oona. Afai e maua le retinopathy, o le mea vaaia e le mafai ona tosoina i le taimi o le galuega, ma afai ei ai se tulaga lamatia o le atiina ae o se maʻi suka, e tatau ona aloese mai galuega tumau.

I tulaga ogaoga o le faʻamaʻi, pe a maua le vaega muamua o le le atoʻatoa, o le tagata ua amanaʻia e le atoatoa.

O le faaletonu o le tulaga o se faailoga o le manaʻomia mo le puipuiga lautele. O faʻamanuiaga mo nei vaega e mafai ona faʻaaoga i le totogiina o mea aoga, togafitiga i totonu o falemaʻi. O tagata e maua i le maʻisuka e iai le malosi o le tino, e agavaa e faasao fualaau, mita toto kullukose, ma isi mea aoga. Ae o le tulaga e manaʻomia le faʻamaoniga. Afai, e faʻavae i luga o iuga o le suʻega, faʻaleagaina poʻo le faʻaleleia atili o le tulaga o le maʻi, e mafai ona suia pe faalēaogāina.

Tuua Lau Faamatalaga