Suga Suauu 12 i le 12

O le masani o le glycemia maualuga na faavaeina i le amataga o le seneturi lona luasefulu. Talu mai lena taimi, ua fesoasoani i fomaʻi ma gasegase ia mataituina le alualu i luma o le faamai ma mataitu lo latou ola maloloina. 12 mmol / L - o le suka o le toto e faailoa ai le maʻisuka. E ui lava o mataupu o lenei faʻamaʻi ua sili atu ona masani ai i tamaiti ma le autalavou i tausaga talu ai nei, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa i tagata e silia i le 40 tausaga. Fautuaina mo i latou e suʻe suʻega toto mo le kulukose ia le itiiti ifo ma le tasi i le 2 tausaga, ma sili atu - faʻatau se glucometer feaveaʻi.

O le maualuga o le suka o le toto 12, o se tulafono, e aafia ai le manuia o le maʻi. O le mea autu o le vave iloa lea i lalo o tulaga na iloa ai le hyperglycemia. Toto toto 12 pe a uma ona 'ai e mafai ona mataʻituina i le ituaiga 1 ma faʻataʻitaʻi le maʻisuka 2 i le tele o le insulin poo le matelaina o mea taumafa. I lenei tulaga, e tatau ona mataʻituina le fua o le vailaau faʻamaʻi ma aua le "talepe" i meaai. O le maualuga tele lea o le tele o faʻafitauli o le maʻisuka e vave faʻavaveina: toto maualuga, vaillesis vascular, le mautonu le faʻaaliga, fatu fatu, fatugaʻo, ate.

Suauu toto 12 mmol / L i luga o se manava gaogao o se tulaga lea e manaʻomia ai le faʻaosooso vave. O sea maualuga maualuga e mafai ona mafua ai le vaivai, faʻavaivaia, ma e oʻo lava i ai. Ina ia puipuia aʻafiaga e le manaʻomia, e tatau ona e mataituina ma le totoʻa faailoga:

  • matuai galala
  • faʻaauau faifaipea
  • susu, faʻavauvau, vaivai, moe,
  • taoto, vili,
  • oso faafuasei o lagona,
  • manogi o le acetone mai le gutu.

Toto toto 12 mmol / L - o le a le mea e fai e faʻaititia ai le glycemia?

I le ituaiga 1 faʻamaʻi, o nei faailoilo e aliali mai pe a le saʻo le fuaina o vailaau poʻo le inisalini o le le atoatoa o uiga lelei. I le fesuiaiga lona lua o le faamai, o le maualuga o le suka o le toto 12 ua faailoa mai ai le faigata tele o le faamai ona o le soliga o le meaai ma tulafono o meaʻai. O taunuuga o se uiga le lelei i le soifua maloloina e mafai ona leaga.

O le mea pito sili ona taua ma le faateleina o le maualuga o le kulukose o le tausisia lea o se fualaau faasao e aunoa ma le ola, talu ai e le o maua e le tino ni vailaau faʻamaʻagofie faigofie e gaogao ai.
O le tele o nei mea e maua mai i le suka ma oloa e aofia ai: sukalati, suamalie, mea e gaosia ai, suamalie suamalie ma fualaau aina. E tatau foi ona e lafoaia oloa na faia mai le falaoamata o le falaoa, rice, pateta, ma faatapulaa le numera o ipu ma le masini. o se mea e manaʻomia muamua mo le faʻamautuina o le glycemia o le lafoaia o le ulaula ma le ava malosi, aemaise le malosi.

E i ai le tele o oloa e mafai ona faʻamalosi, pe faʻaitiitia foi le glycemia.

I nisi o tulaga, o le faʻaaogaina o se meaʻai maualalo-gaosiga e lava lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻi, aʻo le suka 12 mmol / l, atonu e manaʻomia ai vailaʻau. Faʻatasi ma soʻo se ituaiga o maʻisuka, o le taumafataga o le a tumau pea le kulukose i se tulaga mautu ma faʻaitiitia ai. O oloa e tatau ona filifilia e tusa ai ma mea e fiafia i ai tagata taitoatasi ma tofo ina ia aloese ai i le faʻamavaeina.

E tatau ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o meaʻai gaʻo e ulu atu i le tino i le 20-30 g, ao le aveina i latou i le taimi, ae vaevaeina i ni vaega. O le maualuga aupito maualuga e tatau ona faia i le taeao. O lea, e te puipuia ai le oso i le kulukose o le toto ma le atinaʻeina o faʻafitauli.

E tatau ona vaeluaina ia manusini uma i 5-6 servings, ma o loʻo i ai se faʻatulagaga ma e naʻo pe afai e te lagona le fiaai. Mai le laulau e tatau ona e tulaʻi mai ma se lagona o sina mea itiiti e le paleni. A mavae le 15-20 minute o le a pasi, ma o lea o le ae aloese ai mai le vevela ma le leaga o le soifua lelei.

O meaai muamua ma mulimuli e tatau ona tutusa ma le aofaʻi o le porotini ma le gaʻo, ae fautuaina e faʻaaoga meaʻai eseese ina ia le faʻafefe meaai ma e leai se faʻaosoosoga e talepe ai le meaai. O fomai e fautuaina tagata oe filifili e aafia i aafiaga o se taumafataga e maualalo ifo le kapiti e fai ai le menu 5-7 aso muamua, pe a uma ona fuafua ma le faaeteete ia mea o le kalori o oloa ma le aofai o gaʻo i totonu oi latou. Ole taimi lenei e tatau ona mulimulitaʻi i ai, a maeʻa ni nai aso o le ae lagona le taunuʻuga.

Ina ia faafaigofie le sauniuniga o le lisi, faaaoga le lisi o oloa faatagaina:

  • povi, vela, moa, meaʻai o le turuki e aunoa ma le gaʻo,
  • fuamoa
  • iʻa maualalo ma iʻa,
  • oloa gaosi susu ma le maualalo o le pasene o mea oona,
  • nati (i ni vaega laiti, e pei ona maualuga tele i le kalori),
  • gutu, fua e le o le suamalie, vine ma fualaau faisua.

O lenei togafitiga e pei o le falaiina e tatau ona alofia. O aano o manu, iʻa, fuamoa ma iʻa o le a sili ona aoga pe a kuka. O fualaau aina ma fualaʻau suamalie e vave ona faʻavaveina e le tino ma faʻateleina le glycemia vave nai lo le vevela. O le mea lea, o lo latou foliga masani e sili ia i latou, ma i le mea e afifiina, o le mea moni, e mafai, ae i ni mea laiti.
O fualaʻau nei e sili ona aoga mo le maʻisuka:

  • paʻu paʻepaʻe ma le mumu,
  • failaʻau, pulupulu e totogo, broccoli,
  • sami kale,
  • kulumu, pasili, cilantro, seleni, aniani lanumeamata ma isi laau,
  • zucchini, squash ma le isalaʻelu,
  • kukama ma tamato
  • musika
  • leki: peʻa, pi, soya, pi, lentils,
  • meaʻai

Pe a mulimuli i se taumafataga, e le gata i lalo ifo o le kapeti ma le aganuu, e faʻamaonia mo le maʻisuka, e taua le mataʻituina pea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Suauu toto maualuga 12 mmol / l - o le a le mea e fai?

O le maʻisuka ua leva ona taʻua o se fomaʻi eseese, ma o lona uiga o se fomaʻi o faʻafitauli o le tino. O le maʻisuka ituaiga 2 (o lona uiga o le mauaina) o loʻo faʻaalia i le faʻamalosia o le inisalini, faʻapea foi ma le le lelei o galuega a seta beta e fesuisuiaʻi le matuia.

E tele lauiloa e faʻamatalaina ai le pathogenesis o le maʻisuka (maʻi maʻisuka). I le taimi nei, ua maua e saienitisi e tele mafuaaga mo le atinaʻeina o le faamai, ma o itu i fafo e leai se taua taua.

Le taua o le maualalo o le tino ma le gaʻo i le atinaʻe o le maʻisuka

Afai ei ai i se tagata se olaga ola mama, ma e masani lava ona fafagaina, o le a mautinoa lava e taʻitaʻia ai nisi o faʻafitauli. Ma o le maʻisuka o le mea aupito sili lea ia i latou. E mafai ona tatou fai atu o nei mea e aʻafia ai genes e nafa ma le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. Faʻasalaga, latou te amataina.

E ese lava, e sili atu le taua e uiga i le manava o le manava. E taua tele le le gata i le atinaʻeina o le inisalini, faʻapea foʻi ma faʻafitauli o le gasegase e fesootaʻi ai. O lenei ituaiga o oona e taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2. E mafai ona fesootaʻi lenei mea i le mea moni e faapea, i le visa-adipocytes, pe a faʻatusatusa i le adipocytes o le gaʻo subcutaneous, e faʻaititia le lagona ile galuega ole insulin hormone.

O le lipolysis o le gaʻo gaʻo ua faʻaaogaina, ona faʻamalosi ai lea o gaʻo gaʻo muamua e ulu atu i totonu o le toto o le veli vevela, ona oʻo ai lea i le toto o le tino atoa.

O le a le malosi o le tui o le insulin? I le malolo, o maso e mafai ona faʻaaogaina (o lona uiga o le faʻaumatia) na gaʻo tino gaʻo. Ma o nei poloka e mafai ai e le myocytes ona faʻaumatia le kulūkose, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le suka toto ma le mea e taua o le tuputupu aʻe o le insulin.

Ole lava gaʻo gaʻo e tasi e le faatagaina ai e fai se mafutaga ma le hepatocytes, ma mo le ate, o lenei mea e aʻafia ai le insulin resistance, ma faʻalavelaveina ai foi le galuega o le hormone i le gluconeogenesis lea e tupu i totonu o le okeni.

O nei mea uma e auai i le faia o se liʻo leaga - aʻo maualuga le maualuga o gaʻo eletise, o le maso, gaʻo ma le ate le tino ua sili atu ona faʻasaina le inisalini. E amata le lipolysis, hyperinsulinemia, ma faateleina ai le mea o loʻo maua i le gaʻo.

Ma o le maualalo o le gaoioi o se tagata e faʻaleagaina ai nei faiga, o le gasegase talafeagai i totonu o maso e faʻagesegese, latou te le galue.

Ina ia mafai ai ona faʻagasolo faiga masani i gataifale masani, e tatau ona "fafagaina" ia maso i le auala tonu, gaoioiga faaletino, lea e masani ona fuafuaina mo.

E faʻapefea ona faʻalavelave le gaosiga o le inisalini i le maʻisuka ituaiga 2

E masani lava, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 latou te faʻalogo i le fuaitau mai le fomaʻi o loʻo i ai ou faafitauli i le gaosiga o le inisalini. O le a le inisalini? O le hormone protein lea e gaosia mai e le pancreas. Ma o le faʻaaogaina o le hormones e mafua ona o le faateleina o le kulukose toto. O lona maualuga e ola ae vave loa ona 'ai se tagata. O ituaiga taitasi o oloa i lona lava ala e aafia ai le glucose faitau.

E faapefea ona galue le inisalini? E faʻasolosolo ai, o lona uiga, faʻasaʻo le maualuga o le kulukose, ma o le hormone e fesoasoani foi i le felauaiga o le kulukose i masini ma sela. O lea e maua ai ei latou le malosi sili ona taua, le suauu o o tatou tino.

I le maʻisuka, o le gaioiga o le inisalini gaosiga ma ona gaioiga e le lelei:

  1. O le vaega muamua o le tali mai le secretory i glucose oona e tuai,
  2. O le tali faalilolilo i mea taumafa ua faaitiitia ma faatuai.
  3. O le maualuga o le proinsulin ma ona oloa, i se isi itu, ua faateleina,
  4. O le fati o fesuiaiga i le inisalini gaosiga ua gau.

O suʻesuʻega sa taua tele mo fomaʻi na latou faʻaalia pe faapefea ona maua le inisalini i tagata ei ai togafitiga (o se tulaga laasaga pe a maʻi le maʻi). Ua faaalia i suʻesuʻega ua i ai nei i le setete lenei le paʻu o le gaosiga o le hormone. E le mafai ona toe tali atu atoatoa ia sela o le peta peta i le maualuga o le inisalini i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma o lenei soliga ua faamauina i le aso.

Toto toto 12 - o le maʻisuka?

Ma se tulaga maualuga e mafai ona tatou fai atu - ioe, o le maʻisuka. Ae o le a faalua ona siaki e fomaʻi mea uma, o le a pasia e le tagata se numera o suʻega, o le a faia ni suʻesuʻega faaopoopo e tafiesea ai se mea sese. Aua e te faʻalavelaveina le ituaiga o maʻisuka. E leai se sili atu i le 10% o le maʻisuka e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O lona uiga e le o gaosia i totonu oo latou tino inisalini. I le maʻisuka ituaiga 2, ua lava le inisalini, ae e le mafai ona ulu le kulukose i totonu o siama.

Aisea e ono tupu ai le maʻisuka:

  1. Mafuaaga O le ate ma le pancreas ua afifi i le gaʻo, o le a le maua ai se lagona i le inisalini, ma faigofie ai ona poloka le kulukose.
  2. Manua o meaai. O le tagata o ona po nei e sili atu lona fiafia i ana meaʻai gaʻo, mea suamalie ma meaʻai faʻamalosi o loʻo ia faʻaaogaina e sili atu i le masani, ma o le fiber ma le polotini e masani ona leai. Le lelei o mea taumafa e tau atu i le oona, o se vaega autu o le atinaʻe o le maʻisuka.
  3. Le mama. E afaina ai foi le maualuga o le suka. Ma i le taimi nei o loʻo i ai le tele o tagata e le atoatoa le malosi o le tino: oi latou ia o ofisa o le ofisa ma tupulaga talavou, e fiafia foi i le faʻaaluina o le taimi i le komepiuta.
  4. Manatua Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, na manatu le fomaʻi o le atuatuvale o se tasi lea o mafuaʻaga matuiā mo le atinaʻeina o le maʻisuka, ae o le tele o taimi o le ogaoga o popolega ma faʻalavelave faʻavaivaia o setete na amata ona afaina ai le maʻi.


O le mea moni, e le mafai e le tasi ona le amanaiaina le vaega autu. Afai e maua e lou aiga pele le maʻisuka i le laina muamua o le aiga, e tatau ona e gauai atu i lou soifua maloloina. E tele lava ina alu i le fomaʻi, ia le itiiti ifo i le taʻitasi i le tausaga, fuafua e fai se suʻega ma se suʻega, ma a itiiti ifo faalua i le tausaga ona pasia uma suega faavae.

O a ni faailoga o le maʻisuka?

O le mea e leaga ai, i le tele o tulaga e alu se tagata i le fomaʻi pe a le tuʻuina atu ia te ia ni filifiliga. E i ai ni faʻalavelave faʻafefe o le faʻamaʻi, lea e faigata e le tali atu i ai. Mo le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2:

  • O le matelaina o loʻo tuliloaina se tagata - e le faʻaumatia e tusa lava pe maeʻa se taumafataga atoatoa,
  • Faʻavaʻa vave - e masani ona ave e fafine mo le cystitis, ma togafitia se faʻamaʻi e le o iai, taimi e misi mo togafitiga,
  • Paʻu gutu, fia inu le masani ai,
  • Vaivai vai
  • Tue le paʻu
  • Tigā
  • Faʻafitauli leaga.

O nisi o faʻaʻailoga e faʻaalia foi i isi faʻamaʻi ma tulaga, o lea aua le vave faʻamaonia oe.

Tuʻu lau suʻega i se taimi vave e mafai ai, ma i ai faʻamaumauga fou e alu i le taimi o le fomaʻi. Ia saunia e faʻataʻitaʻi e le fomai nisi faʻamaʻi faʻaopopo, ae o lau lava mea e fiafia i ai. O le sili atu le sao o le siama, o le sili atu foi lea, ma o le mea lea, o le togafitiga o le a sili atu ona lelei.

Tusa o le maʻisuka

E masani lava, e oʻo lava ia i latou e leʻi maua i lenei maʻi faʻalogo: "O le maʻisuka ua liliu mai se faʻamaʻi i se olaga." E moni lenei mea ae leai. Ioe, ia pulea le maʻisuka, e le lava i le taimi e inu ai pulu ma asiasi masani i le fomaʻi.

E manaʻomia e le DM se faʻataʻitaʻiga ogaoga o mea taumafa paleni, gaioiga faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le iloa o le maʻi i le faʻafitauli o le maʻi, e uiga i le tali atu i se tasi poʻo se isi faʻataʻitaʻiga. Ae mo nisi tagata, o se faauigaga o "ituaiga olaga, ae le o faamaʻi" e faataumaoi.

O lenei faʻatulagaga e aʻafia ai le tagata gasegase, ua le toe togafitia o ia ma le matuia. Leai, e le o le fomaʻi e faʻafefe, faʻaleagaina le maʻi. O la latou galuega o le faʻamalosia lea o se tagata ia maua se soifua maloloina lelei, malamalama, malamalama i mea o loʻo tupu ia te ia.

Afai ei ai lou suka suka 12: o le a le mea e fai, o a taunuuga, faʻafitauli, gaioiga? Aua e te popole, o le maʻisuka o se tulaga e pulea, ma i le faiga faʻapaʻaga ma fomaʻi, e mafai e le tagata ona mataʻituina le faʻamaʻi ma le sili ona lelei. O lona uiga e ala i le taliaina i le taimi o le mea moni e maʻi o ia, o le togafitiga e tatau ai, e mafai e se tagata ona tausia le lelei o le olaga muamua, e ui lava e le o atoatoa, ae aunoa ma suiga faavae.

O le a se mea maloloina maloloina

Meaʻai talafeagai, amio lelei e 'ai, mate, ma maloloina lelei le' ai - e foliga mai o nei faiga e mafai ona malamalama i ai, ae o le mea moni o le tagata ua le mautonu pe a ia vaai i ia faʻatulagaga.

I le feiloaiga muamua lava, o le a taʻu atu e le fomai i le maʻisuka o le auiliiliga o ana meaai paleni o mea uma lava, o le faavae lenei o faavae. Ma o le a saʻo, aua o le maʻi o le a faalagolago i le saʻo o le a ia usitaia ai faatonuga a le fomaʻi.

I le taimi muamua, o se taumafataga maualalo maualalo mo le maʻisuka na faʻamaonia mo tagata uma o le maʻisuka. I aso nei, o sea fautuaga e faitioina, talu ai e leʻi faamaonia le aoga o nei gaoioiga. Muamua, o ni mataupu faavae eseese o mea taumafa, lea e le i tuuina atu muamua i ai le tausiga.

Taʻiala o mea taumafa o le maʻisuka:

  1. Faʻaauau. Leai se mea e sui ai tulafono mo le filifilia o oloa, o lenei togafiti e afaina ai le maʻi. Filifilia se seti patino, ma o lenei ua ia te oe e faʻavavau. O le mea moni, afai o lenei seti e faigata, sili atu-faʻapulaʻa, o le ae le faʻauʻuina i ni nai vaiaso. O le mea lea, faʻafeiloai ma le faʻaeteete le filifiliga, e aunoa ma le faʻailoga.
  2. Faʻalēaogaina o gaʻo. Anapopogi poʻo legese - e le taua tele lenei mea mo se totoga o le maʻisuka, latou te faʻaleleia pea le toto toto, o nisi vave, o nisi taimi. O le mea lea, o pata ma falaoa falaoa e aveeseina mai le lisi muamua ma mo mea uma. O le mea e leaga ai, e oʻo lava i le buckwheat, o le tino maloloina ma le faʻafefe, e tatau foi ona lafoaia.
  3. Oona e manaʻomia! Mo se taimi umi, i totonu o le faʻavae o nisi o kamupani i luga o le aʻafiaga o le toʻatele o tagata, na fai mai o meaola manu e leaga, e mautinoa lava e faʻapuupuu le olaga o se tagata. Ae o le mea moni, e leai se mea moni i lenei mea: o meaai faʻatasi ma le natura, o le gaʻo o meaʻai gaʻo e faʻatagaina ma e manaʻomia ile taumafa a tagata. Ae i le faia lelei. Afai e te fiafia i gaʻo fualaʻau, e sili atu ona lamatia. O le mea lea, tuʻu le la ma suauʻu fufulu i se olaga ua mavae, sui i le olive (e sili atu le sogasogo). Ae e tatau ona aloese uma mai meaʻai e leai ni gaʻo.
  4. E manaʻomia le protéini i taimi uma. E le naʻo se meaʻai meaai, ae o se mea masani foi. Mafaufau loloto i le mea e te manaʻo moni ai: ia maloloina, pe faʻalelei ma alualu i luma? Sa i ai le protéini ma o le mea autu o le fale i totonu o le tino, ma e manaʻomia i aso uma, ona o le toe faʻafouina ole tino e tupu i aso uma.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, e matua mafai lava ona le mafai ona taofia ou uiga muamua e uiga i le soifua maloloina lelei. E aliali mai o le maʻisuka e mafai ona 'ai gaʻo manu, aano o manu, kulimi kulimi ma le sipisi, ae e le faasaina meaʻai e leai ni gaʻo.

Mai laʻau suamalie e mafai ona e faatagaina 20-30 g o sukalati malulu, nati ma fatu e faatagaina, ae i le aofaʻi tutusa e pei o sukalati. Ma ia manatua o le pinati e le o se sima, ae le o se tagata sili ona maloloina o le aiga legume. E tusa ma le 150 g i le aso o le susu susu o oloa o le a le puipuia ai le maʻisuka, ae mafai ona e vaʻaia susu mai le lisi.

Meaʻai gaʻo ma le gaʻo - e mafai ona e, 2-3 soʻo se fuamoa i le aso - e mafai foʻi ona e faʻamaonia le kirimigi kulimi, sisi ma le sipisi e maua ai meaʻai masani. Soʻo se aano o manufasi, iʻa ma moa e manaʻomia i le meaʻai! Mai suauʻu, tuʻu le kulimi, olive ma le niu i luga o le lisi.

E manino lava, o le taumafataga e le matitiva, ma e mafai ona lelei, maloloina, o meaʻai e le toe faia i aso uma. Teʻena ni vaega tetele, e tatau ona e 3 meaai atoatoa, 3 tamaʻi meaʻai. Tetee lauulu, e aofia ai suamalie ua afifi ma suamalie suamalie. O lenei polokalame atoa o le a mafai ai ona e tausia le maʻi suka i lalo o le puleaina, ma aloese mai faʻalavelave ma faʻalavelave tigā.

Norm and deviations

Ina ia fuafuaina le masani o le suka o le toto, e faʻaaogaina se suʻesuʻega i fale suʻesuʻe. O faailoga e eseese e faalagolago i le tausaga o le maʻi, meaʻai, tulaga faʻapitoa. O le mea lea, e taua le faia o suʻega i le taeao i luga o se manava gaogao. Po o le a lava le itupa o le tagata maʻi, o le tagata matua o le faʻaalia o le 3.3-5.5 mmol / L.

Afai o le suʻesuʻega sa faia e tusa ai ma tulafono uma, ae o le faʻaaliga e sili atu nai lo lona taua, e oo atu i le 7 mmol / l, o lona uiga o loʻo maʻi le maʻi ma le maʻisuka. I lenei tulaga, ua faatonuina e le fomaʻi le toe faia o suʻega toto, suʻesuʻega faʻaopoopo, talu ai o mea eseese e mafai ona aʻafia ai taunuuga:

  • popole
  • aveina tele o mea inu i le po,
  • se faʻamaʻi viral poʻo faʻamaʻi pipisi o loʻo atinaʻe i se maʻi.

Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻega, e faʻaaogaina se faʻaopoopoga faʻaopoopoga - faʻaaogaina o le kulukose. A maeʻa, ona faia lea o suʻesuʻega i itula uma. A maeʻa taimi taʻitasi, o le aofaʻi o le suka i totonu o le toto e tatau ona faʻaitiitia. E masani lava, i se tagata soifua maloloina, e faʻaalia ai le faʻaauauina pea o le inisalini e tuʻuina atu ai le kulukose e faʻatatau ai totoga.

Fua o le suka i le matua

Mo vaitausaga taʻitasi pe a uma ona fanau mai, e eseese tulafono mo le faailo. I se tamaititi, o le tau e itiiti ifo, talu ai e lei atoatoa ona totoina okeni. I le matua, o tulaga masani e sili atu ona maualuga, o le pancreas ua leiloloa lona vaega.

TausagaGlucose toto, mmol / l
Pepe fou2,5-4,5
Mai le 1 masina i le 13 tausaga3,3-5,7
Mai le 14 i le 55 tausaga3,3-5,5
56 i le 90 tausaga4,5-6,5
Mai le 90 tausaga ma luga atu4,3-6,8

Tulaga masani masani i tamaitai ao tuputupu aʻe le maitaga. O lenei mea ua fuafuaina e ala i se avega mamafa i totonu o totoga o le tino, o le toe fetuʻutuʻaiga o le faʻasalaga. Afai e sili atu le mamafa o le tau, e taʻu mai ai le maʻisuka maʻisaga. Faʻasaʻoina meaʻai e manaʻomia. A maeʻa le maʻitaga, i le tele o tulaga, e toe foʻi atu faʻamaumauga i le masani. Afai a mavae le 3 masina latou te le suia, o le togafitiga o le inisalini e faʻamaonia.

Suka suka

I tagata e maua i le maʻisuka o loʻo i luga o le togafitiga o le inisalini, o le tau o le faailoga e sui. E sili atu nai lo le leai, na te le toe faʻamavae atoa. O suiga o loʻo faʻamatalaina i le laulau.

FaʻailogaFaʻatasi ma le maʻisukaI tagata soifua maloloina
Glucose anapogi, mmol / L5,1-73,2-5,5
Glucose 1 itula pe a uma se taumafataga, mmol / lE oo i le 9E oʻo i le 8
Hemoglobin glycosylated,%E oʻo i le 74,5-5,5

Suauu toto e sili atu i le 12 mmol / l o lona uiga o se tagata ua i ai se soliga i le tino. E mafai ona aafia i le hyperglycemia ma faʻamaʻi pipisi o le pancreas poʻo le maʻisuka. Afai o le tau e sili atu i le 12 mmol / l, e atagia mai i le soifua manuia o le tagata maʻi. E lagona e ia le vaivai, vaivai, le mautonu, vevela. Atonu o le a leai se malamalama.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

O nei faailoilo o loʻo matauina i tagata e solia tulafono o le taumafa poʻo le faʻamaloloina o vailaʻau. Afai e le faaitiitia le faailoilo, o lenei mea e taufaamatau ai i faafitauli:

  • se faʻateleina o le maualuga o le toto,
  • siaki o le puipui lapoa,
  • faʻamaʻi o totoga i totonu (ate, fatuga, fatu).

Mafuaʻaga talafeagai

E tele mafuaʻaga e sili atu i le faailo i le 12 mmol / L.

E aofia ai:

  • Faʻaaogaina o vailaʻau faʻamatalaina e se fomaʻi. O le tagata gasegase atonu e galo sina taimi i le tuiina o le inisalini, o le mafuaaga lea mo le faʻatupulaia o le faʻatinoga.
  • Le lava se meaai e maualalo i gaʻo, gaʻo. Le saʻo le faʻatusatusaina o faʻamatalaga faʻapitoa o oloa.
  • O faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faateleina o puipuiga a le tino. O lenei mea e manaʻomia ai le malosi atili, lea e maua mai i le kulukose i totonu o le toto.
  • Faʻafitauli mamafa, e mafua ai le faʻateleina o le tuʻuina atu o hormones i totonu o le toto, faʻamalosia ai le fausia o le suka.
  • Le faʻaleagaina o le ate, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o kulukose i siama.

Faʻamatalaga o le maʻisuka

Mo suʻesuʻega o le maʻisuka e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue. E mafai ona faia uma i le fale ma le fale suesue. Ina ia taunuʻu le taunuʻuga, o mea nei o loʻo sauniuni mo le suʻesuʻega:

  • e le tatau ona faʻaaogaina le tele o meaʻai i le po ao leʻi faia le suʻega,
  • i le taeao, o se auiliiliga ua tuʻuina atu i luga o se manava gaogao, vave pe a uma le moe,
  • Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le tatau ona popole le tagata maʻi.

Mo suʻesuʻega i fale, e faʻaaoga ai se glucometer. O se masini lea e punitia ai le tamatamailima ole maʻi. O se meaola laitiiti e masani ona oso i luga o se suʻega faapitoa. O le aofaiga tonu o le kulukose i totonu o le toto ua faʻaalia.

Afai e suʻe le suʻega i le fale suesue, e aoina e le tausi maʻi le toto mai se tamatamailima po o se vein ma tuʻuina atu i le fale suesue fesoasoani. O le faailo e mafai ona fuafuaina faʻaeseese poʻo le faʻaaogaina o se suʻega toto.

Le ituaiga o maʻisuka e maua i le filifiliga o le insulin. Afai e le o iai i le toto, o le ituaiga muamua lenei. Afai o le, ae le faia galuega, o le ituaiga lona lua lea.

O le a le mea e fai e faʻaitiitia ai le suka o le toto

Ina ia faʻaitiitia le toto, e tatau ona pipii i fautuaga a le fomaʻi.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

O togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina e faasaʻo ai le kulukose o le toto, sei vagana ai faʻafitauli:

  1. Meaʻai Meaʻai ma se faʻasalalauga maualuga e le aofia mai meaai a le tagata maʻi. O le gafatia lea o mea e sau ai e suia ai le maualuga o le suka i le toto. Aua le 'ai meaʻai gaʻo. O le meaai e le tatau ona aofia ai mea inu gaʻo. E aofia ai le tele o suka, e mafai ona taʻitaʻia ai i le galala.
  2. E masani lava, o gasegase e maua i le maʻisuka e matuia. Ina ia le aofia ai se faʻalavelave, e tatau ona taitaia se olaga ola malosi. Ua faʻaseseina ia taaloga faʻapolofesa.
  3. O togafitiga faʻamaʻi e aofia ai togafitiga faafomaʻi o inisalini. E mafai ona faia i aso taitasi i taimi uma pe a maeʻa se taumafataga poʻo se pusa insulin. O loʻo tuʻuina atu i lalo o le paʻu o le tagata maʻi. E natia le inisalini i taimi masani.

Afai o le faʻamaʻi mo le maʻisuka e oʻo atu i le 12 mmol / l, e manaʻomia le faasaʻo togafitiga. E taua le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi e aloese ai mai iʻuga e lamatia ai le ola ma le soifua maloloina. Afai e galo se tagata e faʻaaoga le inisalini, ma o le mafuaaga lea mo le faateleina o le kulukose, o le a fautuaina e le fomai se pamu insulin.

Soʻo se tagata maʻi e iai le hyperglycemia e tatau ona i ai se glucometer. E faʻaaogaina le masini i taimi uma pe a uma se taumafataga e pulea ai le faailo.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Suga Suauu 12 - O Le A Le Uiga

E mafai ona maualuga le glucose e iloa ai le maʻisuka? Atonu e mafai, ae o nisi taimi o mafuaʻaga o lenei tulaga e le o aʻafia ma le faʻamaʻi, ae faʻatasi ma ni mea taua, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • ogaoga faigata na tupu i le afiafi o le suʻega,
  • 'ai le tele o laʻau suamalie, gaʻo,
  • malosi malosi faaletino,
  • afaina poʻo mea faʻaauau e aafia ai le pancreas,
  • mala o le endocrine
  • o le leai o se tino.

E manaʻomia e le tino le suka ina ia mafai ai e ona sela ona maua le malosi ma faʻamautinoa le galue masani o totoga ma mamanu uma. Ina ia feaveai i siama, e manaʻomia le insulin, lea e maua mai ai le pancreas. Afai e ola maloloina se tagata, ma o le suka o le toto 12 mmol / l o se mea le tumau, ona lava lea o le insulin i totonu o le toto.

I le maʻisuka e maua mai i le hyperglycemia faifai pea, o lenei faagasologa e sese. E le maua e le siama le malosi, glucose faʻaputuina, ma faʻaitiitia lenei faiga ma puipuia ai le matelaina o le masini, e sili atu le glucose e faʻasaʻolotoina e le ate. O se taunuuga, o le maualuga o le suka e maualuga atu. E mafai ona e faʻamaonia le maʻi poʻo le faafitia le i ai o le maʻisuka ile toe maua o se suʻega toto. Afai o le faailoilo e 12.1-12.9 ma sili atu i luga o iunite, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist ma maua se suʻesuʻega faaopoopo.

I le maʻisuka, o le suka i le maualuga o le 12.2 poʻo le sili atu le moli / L e mafai ona fesoʻotaʻi ma:

  • solia o le taumafa fautuaina,
  • lafoaʻi fualaau ua faatonuina e maualalo ai le suka,
  • ogaoga faigata
  • vaisu i le ava ma le ulaula tapaa,
  • ave ni vailaau maʻoti (fomaʻi, vailaau faʻafofo tautala, togafiti),
  • maʻi o le ate ma le paʻu,
  • viral ma isi faʻamaʻi faʻatasi.

I maʻi o le insulin, o le oso i le suka e tutusa ma le maualuga o le hyperglycemia e mafai ona mafua mai i le le talafeagai o filifiliga o le inisalini, solia o le auala o lona puleaina, le faaaogaina o le ava malosi e togafitia ai le faʻalavelave i le lumanaʻi.

E aoga le fefe

O maualuga maualuga o suka, ausia le maualuga o le 12.3-12.8 iunite e mafai ona gafatia, e matautia. E toetoe lava o totoga uma ma suauʻu e taofi le galue i se tafaoga masani, o se taunuuga lea:

  • o le faagasologa o le gaosia o tino ma le faamalologa e faigata, e umi,
  • puipuiga o le faʻamaʻiina, ona o lea ua maʻi pea le tagata manua i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi,
  • thrombosis e tupu, o toto toto ua pagatia, lea e mafua mai i le atinaʻe o pathologies cardiovascular,
  • o le maualuga o le toto e tulai mai e oʻo atu ai i fatu fatuga, taʻavale, atinaʻe,
  • o le maualuga o le "leaga" cholesterol e faateleina, mamafa le tino,
  • e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻalavelave matuiā - coma, ketoacidosis o le maʻisuka.

I le leai o togafitiga talafeagai, o nei maʻi faʻafuaseʻi e vave ona alualu i luma ma e mafai ona mafua ai le le atoatoa poʻo le oti. E afua ona o le faʻaitiitia o le lagona lelei o le telefoni feaveaʻi ile inisalini. Mulimuli ane, o faʻafitauli e pei o le maʻisuka vae, gangrene, arthropathy, ma isi faʻalauteleina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tasi o faʻafitauli o le maʻisuka - ketoacidosis, e atiina ae ona o le mea moni o malosiaga uma lava o le tino e faʻatatau i le faʻaaogaina ma le faʻamaʻeseina o le kulukose, faʻaitiitia o suauu gaʻo.

E i ai se tulaga lautele o le soona inu ma nei faʻaʻailoga:

  • solia le nofoa
  • leai se malosi, ita, moe,
  • le manogi o le acetone i le urine ma luga o le faʻamalosi,
  • mataga mataga mataga,
  • afaina, popolevale,
  • tiga i totonu o malumalu
  • manava malosi
  • o se toso malosi i le aofaiga o le urine pe a urinating.

O se faʻamaʻi faapena e matautia, ma e manaʻomia le togafitiga faafomaʻi.

A foliga mai o le toto toto e oso i le maualuga o le 12.4 mmol / l pe sili atu, ua taʻu mai e le fomai le mea e fai i sea tulaga. O le maʻi suka o se faʻamaʻi eseese ma e aofia ai le tele o faʻafitauli o le tino.

O le tagata gasegase e iai mea nei:

  • o se lagona faifai pea o le fiaaai, lea e tau atu i le oona po o, i se isi itu, o le le lava o le fiaai, e mafua ai se faaitiitia iloga o le mamafa,
  • faʻaoga faifai pea, e tutusa ma cystitis,
  • vaivaiga maso
  • galala, gutu malogo
  • sasaina o le paʻu - i auiliiliga,
  • tele o vevela ma ulu tiga,
  • leai se mea vaaia - faitau e uiga i le retinopathy o le maʻisuka.

Ae o nisi o nei faʻaʻailoga e maua i isi maʻi, o lea e le mafai ai ona e iloa oe.

O le a le mea e fai pe a maualuga le maualuga o le suka i le 12

I le i ai o le suka i totonu o le toto toto 12.5-12.7 ma le maualuga, e tatau ona manatua i lenei mafaufau o lenei togafitiga e matua pulea. I totonu o se faʻatasi ma le suka e faʻaitiitia ai le suka, o se soifua maloloina lelei, faʻaletino malosi faʻaletino, e mafai ona faʻamautu le tulaga o le maʻi ma toe foʻi atu i le masani.

I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le suka o le 12.6 iunite poʻo le sili atu e mafai ona tupu ona o le faaseʻeina o le isi inisalini tui. I le ituaiga lona lua, o se faailoga maualuga e faailoa mai ai se tulaga faigata o le hyperglycemia ma le le usitaia o fautuaga a le fomaʻi. O se mea taua o le kulukose i totonu o le toto e maua ai le tausia o se taumafataga e aunoa ma le gaʻo.

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo i Me 18 (aofia ai) mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

O le tele o meaʻai oona e aofia ai mea e faʻafiafia ai, falaoamata, suamalie, sukalati, lemonade, fualaau suamalie ma vine. E manaomia e tagata maʻi le lafoaʻi o le masini ma le falaoamata o le falaoamata. O nisi taimi o faʻamatalaga faʻamaonia e faʻaitiitia ona o le 'ai ma tuʻuina atu masani leaga. E tusa ai ma mea e le mafai ona e 'ai ma le maʻisuka, faitau i inei

Mai le lisi o oloa faatagaina e aofia ai:

  • meaʻai suamalie
  • meainu susu,
  • gutu, fualaau e le faʻasalaina,
  • nati
  • o fuamoa.

Faʻaaogaina o kāpeti, seleni, kukama, tamato, legumes, mushrooms. O le meaai e tatau ona vaevaega, ma vaega laiti. E taua tele le inu tele o meaʻai: fualaʻau, lauti, meainu suamalie ma meainu suamalie, suamalie masani e aunoa ma le suka.

E tutusa le taua mo le maʻisuka ma le suka maualuga e ave ai vailaʻau i le taimi. E aofia ai:

  1. O mea e maua mai le sulfonylureas, o loʻo i ai le meatotino o se paʻu malie i le glucose, e maua ai puipuiga mai suiga faʻafuaseʻi i le maualuga o le suka. E faigofie ona faʻatagaina e tagata gasegase ma o vailaʻau faʻamalosi tino sili ona lelei e mafai ona maua i luga o le maketi. E le o faʻamatalaina mo le maʻisuka ituaiga 1, maʻitaga, lactating, faʻapea foi ma tagata e le maua le gaʻo ma le ate.
  2. Biguanides e faʻalauteleina-faʻaaogaina fualaau oona hypoglycemic. Faatasi ai ma le sao saʻo, latou te vave faʻavasegaina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai e faʻaaogaina le saʻo, afu, vomiting, hypoglycemia, acidosis e mafai ona tupu.

A maeʻa feutagaiga ma le fomaʻi, e mafai ona e faʻaaoga vailaau masani i le faiga o togafitiga faaopoopo. E le faigata le saunia o vailaau vailaau i le fale.

O tulimanu lauiloa faʻapenei:

  1. O lanu lanu e talafeagai mo le saunia o se decoction. O se meaʻai tele o meaʻai mataga ua tauanau pea i totonu o se ipu vai inu i totonu o le vai vai mo 35-40 minute. Filu le vai inu ma inu faalua / aso ile 50 ml.
  2. O fualaupapa e faʻaaogaina e fai ai fualaau suamalie, lauti, kissel jam.
  3. O lau o strawberries ua nutimomoia ma suatia e pei o le lauti.O le faʻaaogaina masani o se meainu suamalie e faʻamalolo ai le mumū, ei ai lona malosi, ma faʻaitiitia ai le fulafula o mea.
  4. Laveley root 100 g o le eleele i totonu o se mea e fai ai le kofe ma sa tauanau i se lita o vai inu mo le 1 itula. Ave se ipu vai tali i aso taitasi mo le masina. O nei vailaau e faʻamalo ai le fulafula, aveesea le tele o le vai, faʻaleleia le gaioiga o le tino.

O le hypodynamia o se tasi lea o mafuaʻaga i le atinaʻe o le maʻisuka ma e fesoasoani i le faateleina o le suka i le 12 iunite. O le tagata gasegase e tatau ona alu i totonu mo taʻaloga, faia i aso uma, ma savali.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

O le kulukose toto e masani lava

Glycemia e taʻua o le toto glucose. O se tulaga faʻapitoa lea e nafa ma le faʻatonutonuina o faiga taua i le tino o mea ola.

O faʻamaoniga o le suka e mafai ona fesuiaʻi luga pe lalo, lea e mafai foi ona i ai se uiga faʻapitoa ma le faʻaleagaina.

O le kulūkose e tulaʻi pe a uma ona 'ai meaai i totonu o le tino, ma le le atoatoa o le inisalini, ma faʻaititia e avea o se taunuuga o le catabolism, hyperthermia, faʻalavelave faʻalavelave ma le malosi faaletino.

O le fua o le kulukose i totonu o le toto o se mea taua, o le faʻatagaina oe e faʻamalamalama suiga i le metabolism o gaʻo ma le maualuga o le malosi e faʻaaogaina e siama ma tino o le tino. Faailoga o tulaga masani ma togafitiga o loʻo iloiloina i le tusiga.

Glucose i le toto o le tagata

O meaola uma i totonu o le tino e le mafai ona gauai i lona tulaga muamua. Ua talepe i lalo e fai ai monosaccharides e faʻaaoga ai enzymes faapitoa. O le fua o lenei tali e faalagolago i le lavelave o le tuufaatasiga. O le tele o sikuea o vaega ia o le carbohydrate, o le sosoʻo lemu o faiga o le malepelepe ma le faʻafefe o le kulukose mai le tui ile intestinal into the blood.

E tāua mo le tino o le tagata le tele o le kulukose i totonu o le toto e masani lava i se tulaga masani, aua o lenei mea sili atu e maua ai le malosi i sel uma ma gaʻo. Muamua lava, e tatau mo le galuega a le faiʻai, fatu, maso masini.

O le faatumauina o le maualuga o le maualuga o le tino o se faʻamaoniga o le soifua maloloina

O le a le mea e tupu pe afai o le kulūkose e sili atu nai lo tulaga faʻatusaina:

  • hypoglycemia (faʻaalia i lalo masani) mafua ai ona matelaina le fiaʻai, o se taunuuga o sela o totoga taua i atrophy,
  • hyperglycemia (maualuga o le suka i luga aʻe o le masani) e faʻaleagaina ai le toto toto, e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le lumenia ma isi togafitiga o le tino o manu e oʻo atu i le atinaʻe o le gangrene.

Taua! O se tagata e maua i taimi uma ia glucose, o lona mafuaʻaga o le glycogen (o se vailaʻau o loʻo i ai le faʻamaina o le tino ma o loʻo i totonu o suauu o le ate). O lenei vailaʻau e mafai ona faʻaumatia ma maua ai le malosi o le malosi o le tino atoa.

O fua o le suka i le toto e faʻamoemoe i le tele o auala. E tofu i latou ma ona numera masani.

O se suʻega toto e faʻatagaina ai oe e faʻamalamalama faʻamaoniga o fua o elemene na fausia, hemoglobin, system coagulation, e faʻamalamalama ai le i ai o le faʻalavelave faʻafuaseʻi poo le faʻaogaina o le tino. O lenei metotia faʻataʻitaʻiga e le faʻaalia ai le maualuga o le suka, ae o se tulaga faʻamalosia mo isi suʻesuʻega o loʻo faʻaalia i lalo.

Suʻe suʻe

O le suʻesuʻega e iloa ai le tele o le monosaccharide i totonu o le toto capillary. O taunuuga o le auiliiliga e tutusa mo alii ma tamaitai matutua, aua o tamaiti e ese mai le matutua.

Ina ia mafai ona maua saʻo faamatalaga, e tatau ona e lafoaʻi le meaai o le taeao, fufulu o ou nifo, suimui. I le gasologa o le aso, aua le inuina ava malosi ma vailaʻau (pe a uma le talanoaga ma lau fomaʻi). O le toto e aveesea mai se tamailima.

E mafai ona maua i lalo vaega nei: mmol / l, mg / 100 ml, mg / dl, mg /%. O le laulau e faʻaalia tali talafeagai (i totonu o le mmol / l).

Fuainumera o tagataNumera masaniPreditebetesO le maʻi suka
Tamaiti e sili atu ma le 5 tausaga ma matutua3,33-5,555,6-6,1Luga 6.1
1-5 tausaga3,2-5,05,0-5,4Luga 5.4
Pepe fou ma pepe2,7-4,54,5-5,0Luga 5.0

Suesuega o meaola

O le biochemistry o se faʻataʻitaʻiga faʻavaomalo, aua, i le faaopoopo atu i le glycemia, e mafai ai ona e fuafuaina le numera o se numera tele o faailo. Mo suʻesuʻega, e manaʻomia le toto mai se vein.

O le toto o se meaola ola, o suiga o faailoga e faailoa mai ai le i ai o togafitiga i le tino

O le masani masani o le monosaccharide i le suesuega o meaola o meaola eseese e ese mai le suʻesuʻega mai le tamatamailima e tusa o le 10-12% (mmol / l):

  • i luga o le 5 tausaga le matua ma le matua - 3.7-6.0,
  • faʻaiʻuga tuaoi i le oʻo atu i le 5 tausaga le matua - 6.0-6.9,
  • o le maʻisuka maualuga o loʻo i luga 6.9,
  • o le masani mo pepe laiti e 2.7-4.4,
  • o le masani i le taimi o maitaga ma i latou matutua o le 4.6-6.8.

I plasma oona toto, e le gata o fua o le suka e fuafuaina, ae o le cholesterol foi, talu ai ua leva ona faamaonia le sootaga o nei mea e lua.

Taua! O fua maualuga o le glycemia e fesoasoani i le lafoina o le cholesterol i totonu o puipui o arteries, lea e faʻamalamalamaina ai le lumen, faʻalavelaveina ai le toto ma le tino o manu.

O se suʻesuʻega tutusa e faia i mataupu nei:

  • suesuega faafomaʻi o tagata,
  • afaina
  • togafitiga o mea e fai i le ita,
  • faailoga o le hypo- poo le hyperglycemia,
  • mataʻituina o le maʻi gasegase
  • i le taimi o le maitaga e faʻalavelave ai le faiga o le "maʻi maʻi".

Faʻamatalaga o le faapalepale

Suʻesuʻega o le maʻisuka i le falemaʻi

O le faapalepale o le glucose o le tulaga o le tino o sela, lea e matua faʻaitiitia ai lo latou gauai i le inisalini.

A aunoa ma lenei hormoni pancreatic, e le mafai e le glucose ona ulu i totonu o le masini e avatu ai le malosi talafeagai.

E tusa ai ma lea, ma le le onosai faapalepale, o le faateleina o le maualuga o le suka i le plasma toto e tupu.

Afai o loʻo i ai se ituaiga o togafitiga, e mafai ona fuafua e faʻaaoga le suega "faʻatasi ma le avega," lea e mafai ai ona e faʻamalamalamaina le meaʻai faʻamalosi o le carbohydrate monosaccharide e tusa lava pe maeʻa le faʻaaogaina o le carbohydrate vave.

O loʻo suʻesuʻeina le suʻesuʻega i mataupu nei:

  • le iai o faʻamaʻi o le "maʻi manaia" ma fuainumera masani o le kulukose i totonu o le toto,
  • vaitaimi glucosuria (suka i le uila),
  • faateleina le tele o le urina i aso taitasi,
  • togafitiga o le gaosiga o gaʻo,
  • i ai aiga e maua i le maʻisuka
  • maʻitaga ma le fanau mai o se tamaititi ma se talafaasolopito o le macrosomia,
  • faʻalavelave mataʻutia o mea faitino.

O le toto e aveesea mai le maʻi, o le kulūkose paʻu e faʻafefeteina i totonu o se ipu vai poʻo le lauti, ma i nisi taimi (e tusa ai ma faatonuga a le fomaʻi, ae i le tulaga masani pe a uma le 1, 2 itula) toe ave le toto. O le a le tapulaa faʻatagaina o le masani, faʻatasi ai ma le faʻataʻitaʻiina o fuainumera e mafai ona vaaia i le laulau i lalo.

Glucose toleniga o suʻega

Gelaglobin Glycosylated

I le faʻaaogaina o lenei metotia faʻataʻitaʻi, e mafai ona e faʻatusatusaina lou suka toto i le kuata kuata. O le hemoglobin erythrocyte e fusifusia i monosaccharides, e maua ai le hemoglobin glycated, o le mea lea e mafai ai ona maua ni fuainumera taua mo le lio o le toto toto, lea e 120 aso.

Taua! E lelei le faʻamatalaga e mafai ona faia i le taimi muamua ma a maeʻa taumafa. Aua neʻi gauai atu i maʻi faʻamaʻi ma le tulaga o le gaioiga faaletino a le tagata suʻesuʻe.

Faailoilo e fuaina o se pasene (%) o le aofaiga atoa o le hemoglobin i le toto.

O fuainumera o loʻo i lalo ifo o le 5.7% e manatu e masani; o faʻamaoniga e oo atu i le 6% o loʻo taʻu mai ai le tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻi ma le manaʻomia e faasaʻo le taumafa. 6.1-6.5% - maualuga le lamatia o le faamai, e sili atu i le 6.5% - o le siama o le maʻisuka ua masalosalo.

O pasene taitasi e tutusa ma fuainumera o le kulukose, o le fuainumera o faamatalaga.

Faʻaaloalo i le HbA1c glycemia

Fructosamine

O lenei auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia ai le mataupu o le monosaccharide content i le 2-3 vaiaso mulimuli. O le masani e tatau ona itiiti ifo i le 320 μmol / l. E taua tele le suʻesuʻega i mataupu na filifili ai le fomaʻi e suia ia togafitiga togafitiga e pulea ai le maualuga o le taui mo le maʻisuka i fafine maʻitaga, i tagata o loʻo mafatia i le ania (o le hemoglobin glycated o le a faʻasese).

Numera i luga ifo o le 370 μmol / L ua faailoa ai le i ai o tuutuuga:

  • Taumafaiga mo le maʻisuka
  • gaʻo fatugao
  • hypothyroidism,
  • maualuga maualuga IgA.

O se laʻitiiti i lalo ifo o le 270 μmol / L e faʻaalia ai mea nei:

  • hypoproteinemia,
  • maʻisuka nephropathy,
  • hyperthyroidism
  • taumafa o mea maualuga o fuamini C.

O le Hyperglycemia, e faaopoopo atu i le maʻisuka, e mafai ona faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi o le pancreas, faʻamaʻi o le gland, maʻi o le ate, faʻateleina le faʻaaogaina o fomaʻi faʻamaʻi tuʻufaʻatasia a fafine, le faʻaaogaina o togafitiga ma tagata taʻavale (i alii).

O le tulaga o le hyperglycemia e amataina e tusa lava pe sili atu le maualuga o le manava i luga o se manava gaogao nai lo le 6.7 mmol / l. Numera e sili atu i le 16 mmol / L o loʻo faʻaalia ai le amataina o le muamua, e sili atu i le 33 mmol / L - ketoacidotic coma, i luga atu o le 45 mmol / L - hyperosmolar coma. O tulaga o le muaʻi faʻatasi ma le coma e manatu mamafa, e manaʻomia ai le tausiga faʻafuaseʻi.

O le Hypoglycemia e atiina ae i lalo faʻamaualalo ifo i le 2.8 mmol / L. O se fuainumera lenei, ae o tapulaa faatagaina e mafai ona eseese i totonu o le 0.6 mmol / l i le tasi itu poʻo le isi.

E le gata i lea, o le inuina o ituaiga eseese (alcohol ethyl, arsenic, fualaau), hypothyroidism, fiaai, televave faaletino e mafai ona mafua ai le kulukose toto maualalo.

O le fomaʻi aoga o le autu o le "suʻega" o faailoilo o le glycemia ma suiga i le tino

A o faagasolo le vaitaimi, e mafai foi ona atiaʻe le hypoglycemia. E fesootaʻi ma le taumafaina o se vaega o le monosaccharide e le pepe. O le vaeluaina i le taimi o le maitaga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o ituaiga o maʻisuka (e tutusa i le pathogenesis i se inisalini tutoatasi tutoʻatasi ma eo mai faatasi ma le faʻavaivaia o le kulukose). O lenei tulaga e alu ese lava ia pe a uma ona fanau le pepe.

O fua o le suka i le toto, faʻapea foʻi ma isi metotia mo le faʻatonuina o le maʻi, e tatau ona iloiloina ma filifilia e se tagata tomai faapitoa. O se faʻamatalaga tutoʻatasi o fuainumera e mafai ona oʻo atu ai i le le malamalama i le setete o le soifua maloloina o le tagata lava ia, le tele o le fiafia, ma le vave oʻo mai o togafitiga pe a manaʻomia.

Toto toto 12: o le a le uiga, o le tulaga 12.1 i le 12.9 mmol?

I le galuega faafomaʻi, o le faateleina o le suka i le tino e taua o le hyperglycemia. Ma o le tulaga masani e manatu o se tafe mai le 3.3 i le 5.5 iunite. Afai o le a faʻasolo i luga le fuainumera, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i se tulaga maualuga o le maualuga.

O le kulukose o se tasi lea o mea autu o vailaʻau faʻamalosi e faʻamautinoa ai le atoatoaga o galuega a le tino o le tagata. O loʻo gaosia i totonu o le gastrointestinal tract, ma ulufale atu i le faiga o le totoga, o se mea faʻavaomalo lautele mo gaʻo totonu ma maso maso.

Faʻasagaga o le maualuga o le suka i totonu o le tino, o le tele o siama faʻapitoa e matauina, o le malosi ma le natura e faalagolago i le maualuga o le suka i totonu o le tino, ae faapena foi i le fua faatatau o le siitaga e faatatau i fua masani.

Manaomia le mafaufau po o le a le suka o le toto e 12? E tatau ona faʻaitiitia, ma o le a le mea e fai i lenei tulaga? O a taunuuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino?

Etiology o le maualuga o le suka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi tumau lea e oʻo atu ai i le soliga o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino. I togafitiga faafomaʻi, e tele ituaiga o togafitiga o togafitiga, ae o le tele lava o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafua mai i le maualuga maualuga o le suka i le leai o le gaosiga o lona lava inisalini. Ina ia faʻamaonia le kulūkose, e fautuaina le tagata maʻi e faʻaofiina se hormone.

Ole ituaiga lona lua ole faʻamaʻi e le faalagolago ile insulin, atonu ole lava ole tino. Ae o sē na leiloloa muamua na mafai ona gafatia i ai, o se taunuuga o le gaioiga o le digestibility o le kulukose i totonu o le tino ua faʻalavelaveina.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o mea nei ma faʻamaʻi e aʻafia ai le faateleina o le suka i le tino:

  • Meaʻai le lelei, lea e aofia ai le tele o mea suamalie ma falaoamata e maua ai le tele o mea inu. O nei meaʻai e faʻaalia ai se gaosiga tele o le inisalini i totonu o le tino, ma o le mea lea e galue ai le pancreas ma le faaluaina o avega, ma ua faʻalavelaveina ana galuega ile taimi. O se taunuuga, o le inisalini mea e maualalo ua faʻaitiitia, ma o le maualuga o le suka e faʻatuputeleina.
  • O se olaga e le tauagafau e tau atu ai i le maua o tupe mama. O le gaʻo gaʻo e faʻalavelaveina ai le gaioiga o suauu pancreatic, lea e nafa ma le gaosia o le hormone. I le isi itu, o le aofaiga o le hormone i le tino o le tagata ua faaitiitia, ao le faaputuputuina o le suka i totonu o le toto ua matauina.
  • O le tele po o le mamafa e mafua ai le faʻaitiitia o le lagona o le faʻaleleia e fesootaʻi ma se faʻalavelave o le insulin ma le suka. O le mea lea, e tusa ai ma le talaaga o le masani masani o le hormone, o sela "aua le iloa", o se taunuuga, ua maualuga le maualuga o le suka.
  • Faʻasalaga o le natura faʻaleagaina ma viral, fomaʻi, malulu ma isi faʻamaʻi e utaina ai le tino o le tagata, lea e mafua ai le faʻalavelaveina o lana galuega. O le mafuaʻaga lea e mafai ai e a latou lava puipuiga ona osofaia e le gata i faʻamaʻi, ae faʻapea foʻi a latou lava peta e maua ai le inisalini.

O tulaga uma o loʻo taʻua i luga e aofia ai i le vaega o aʻafiaga o mafuaaga, o lona uiga, oi latou ia o taunuuga o faʻamaʻi ma isi faʻamalositino i le tino.

I togafitiga faafomaʻi, o mafuaʻaga faʻapitoa e iloa ai e mafua ai le faateleina o le suka toto i totonu o se tagata soifua maloloina.

O nei mea e aofia ai le ulaula, inu, malosi malosi faaletino, fefe, popole, atuatuvale, ma isi.

O faailoga iloga o le suka maualuga

Sugar 12, o le a le uiga? E tatau ona maitauina o le tapulaa pito i luga o faailoga masani o le numera 5.5 iunite, ma o le masani lenei. Afai e sili atu le maualuga o le suka toto nai lo lenei parakalafa, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le atinaʻe o le maʻisuka.

Iloaina le glucose i le 12, ma lona uiga, e tatau ona e mafaufau i faailoga o le maualuga o le suka.

E tatau ona maitauina o fua o le maualuga maualuga o le suka e faalagolago i luga o le lagona loloto o le tino o le tagata. O nisi tagata atonu latou te le matauina le suiga i lo latou tulaga o le soifua maloloina ma amioga seia oo lava i le mulimuli, e tusa lava pe sili atu le maualuga o le suka i le faailoga o le 12 iunite.

O isi, i se isi itu, o se laʻititi laʻititi i le faʻatonuga o le kulukose e taʻitaʻia ai le mea moni e faʻapea, o se fusi atoa o aʻafiaga leaga o loʻo faʻaalia, lea e mafai ai ona masalomia le i ai o togafitiga, ma ia faia ni faʻatatau talafeagai ile taimi.

O faailoga o le maualuga o le suka e toe faia i le tasi tikeri po o le isi i tagata mamaʻi uma, ae e ese le malosi ma le mamafa.

Faailoga masani o le maʻisuka:

  1. Manaʻo maumauaʻi e inu vai inu, gutu malulu. O se maualuga maualuga o le kulukose o le gaosiga malosi, o se taunuuga lea e tosina uma ai le vai maua i totonu o le tino. O se taunuuga, e masani lava ona "fesiligia" tino o le loto e inu, "ma o le tagata maʻi e masani ona lagona se lagona faifaipea o le fiainu.
  2. Faʻateleina le manava i se talaaga o le paʻu o le mamafa. O le homone o le inisalini i totonu o le tino e le lava, o le suka e le o aʻafia, o le mea lea, o le manaoga o le tagata mo le faʻalauteleina o meaʻai, lea e le mafai ona gauai atoatoa i le tino. O le tino, ina ia maua ai mea e le lava, e susunuina gaʻo gaʻo, lea e mafua ai ona paʻu le mamafa o le tino.
  3. Faʻafitauli i le paʻu - vela, vevela paʻu. O nei aʻafiaga leaga e matauina ona o le le lava o meaʻai i le tino.
  4. Faʻasolosolo vave ma faʻamalosi urination, e aofia ai le po. E le gata i le maʻi o le maʻisuka, e faʻamalosia le galuega o gaʻo, talu ai ona latou aveesea le tele o vai mai le tino.
  5. Faanatinati masani o se natura faatosina.

I le tautala ai e uiga i le ata masani o le maʻisuka, e mafai ona faaopoopoina i ai mea nei: o le ulu, vaivaiga lautele ma le vaivai, o le vevela, ma manua ma le maʻila e le toe malolo mo se taimi umi.

O vaivaiga o le tino o le tagata e maua ai le maualuga o le kulukosesese o se siosiomaga sili ona lelei mo le gasegase o gasegase, siama ma sigi e fafaga i le suka.

Faailoga o le Maʻisuka

E pei ona taʻua i luga, o gaʻo e aveesea le tele o le vai mai le tino. Ae, talu ai e tele naua, latou te galulue faʻalua pe faalua le avega, o le mea lea, latou te le taulimaina le galuega.

Afai e le mafai e gaʻo ona taulimaina a latou gaioiga, ona oʻo lea i luga o le toto o le tagata maʻi, e le o ni tagata taua. O fatugaʻo e le aveesea ai le tele o le vai, e tumau pea i totonu o le tino, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le maualuga.

O le faʻaleagaina o le visino o se taunuuga o le faaputuputuina o le kulukose i mata o le mata, lea e tau atu i lona ao. E tatau ona maitauina o le maualuga o le suka suka o le mea oona i vela o le tino, lea e mafua ai le faaleagaina o tamai toto toto o le retina, ma o le gaioiga vaaia e le afaina.

O le ata o le falemaʻi e mafai ona faʻaopoopoga i faʻamaʻi nei:

  • O le malulu ma le paʻu o le paʻu. O le tagata maʻi e masani lava ona atiina ae ni maʻi pipili ma le paʻu o le paʻu, aʻo togafitiga o fualaau faasaina "e galue" ma le manuia manuia.
  • Faʻaluluina le ulu o lauulu, pa'ū lauulu (seasea).
  • Muscle ma tiga faʻatasi.

Afai ei ai i le tagata se tasi pe sili atu foi o faailoga o loʻo i luga, e fautuaina e aua le tolopoina i "mulimuli ane", ae talanoa vave i se fomaʻi. Afai e le amataina togafitiga taimi, ona amataina lea e le tagata maʻi ni faʻafitauli eseese e avea ma taunuuga o le maualuga o le suka i totonu o le tino.

O le maʻi suka e aʻafia ai fatugaʻo, mata, namu finauga, vaʻa toto, faʻalavelaveina le popolega tutotonu ma le cardiovascular system.

E faapefea ona faʻaititia le kulūkose?

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le kulukose, e talafeagai le togafitiga. Muamua e te manaʻomia e suʻe mafuaʻaga mafuaʻaga e taʻitaʻia ai i lenei tulaga faʻaleaga, ma faʻaaogaina.

Ma pe a uma lena, o fua uma ua uma ona fai e fesoasoani e faʻasaʻo ai le suka i le tulaga manaʻomia ma faʻamautu ai luga. Afai o le tagata maʻi o le ituaiga muamua o le maʻisuka, ona tatau lea ona ia tuiina le inisalini.

Ae paga lea, o le maʻi e le mafai ona faʻaleleia, ma o le hormone o le a faʻaofiina i totonu o le tino i le olaga atoa. O fua ma ituaiga o inisalini e faʻatinoina taʻitasi, ma e tatau i le fomaʻi ona amanaʻia le olaga o le tagata maʻi.

Faʻatasi ai ma le ituaiga lona lua o le suka, o le maualuga o le suka e fesoasoani e faʻaitiitia ai le lelei o mea taumafa ma le tino gaioiga faaletino.

E fautuaina e teena meaʻai nei:

  1. O falaoa, falaoamata ma salima.
  2. Tuugalaina ma gaosi meaai.
  3. Carbonated ma ava malosi.
  4. Suga, kofe.
  5. Fale faʻafiafia

E tele tagata gasegase ua manatu e lava le vavae ese mai a latou meaʻai meaai o loʻo i ai le sugar granulated, ma o le a lava lea. O le mea moni, e ese le tulaga. E tatau ona tatou lafoaia na oloa ua faʻamaoaigaina i se tele o mea inu gaʻo faigofie.

I le taimi lava e tasi, e tatau ona eseese meaʻai, e aofia ai le tele o vitamini ma minerale.

E tatau ona maitauina e tatau ona e 'ai soo, aʻo laiti. Mo se faatusatusaga, o se tasi o taumafa e tatau ona "fetaui i le pama e tasi."

E taua le faʻaauau pea ona siaki lau maualuga o suka, e le faatagaina ai latou e faateleina.

O aʻafiaga o le suka maualuga

Afai o le suka e alu mo sina taimi, e le afaina ai le tino. Ae ui i lea, faatasi ai ma se faʻaopoopoga faʻaopoʻopo o le faʻatonu o le kulūkose, o tino uma ma tino o le tino o loʻo mafatia.

Faʻasaga i tua o le maʻisuka, o le a le mafai ona iloa le vaaiga. O le umi o le maualuga o le tino o le tino e oʻo atu ai i le taofiofia o le tino, ona iloa lea o le atrophy o le nerve opic, o le a tupu mai siama - glaucoma, cataract, i mataupu ogaoga - leai se vaaiga i le maʻisuka.

O fatugaʻo o le tino autu lea e nafa ma le aveeseina o le tele o le vai mai le tino o le tagata. I le aluga o taimi, o se avega mamafa i fatugaʻo e taʻitaʻia ai le soliga o latou gaioiga.

E le gata o le suavai e alu ese mai le tino, ae faʻapea foi aʻafiaga, toto mumu mumu ma minerale, ia e tatau mo le soifuaga atoa o le tagata. O se taunuuga, o nei mea uma e oʻo atu ai i le le toe faʻaaogaina.

O le toto maualuga e mafai ona oʻo atu i taunuuga le lelei e mulimuli mai:

  • O le solia o le taamilosaga atoa e taʻitaʻia ai le paʻu, le lelei o le tino, le toe faʻafouina o le tino. O nai manuʻa manua e faʻamalolo mo se taimi umi, ma i le aluga o taimi e mafai e le necrosis ona atiaʻe.
  • Faʻaleagaina i le totonugalemu o le tino.
  • Togafiti faʻataʻavale i luga o vae.

O se tulaga o le hyperglycemic, e oo lava i le le tumau, o loo faailoa mai ai na tupu se faaletonu i le tino o le tagata. E tusa lava pe a le o iai le maʻi, e tatau ona e mafaufau i mafuaaga na mafua ai ona oso i le suka i le tino.

O le mea lea, i le mea muamua, e fautuaina e faʻalogo lelei i lou olaga, aemaise lava, e toe iloilo au meaʻai, gaoioiga faʻaletino ma isi mea. O le iloa vave o se faafitauli e fesoasoani e vave faʻasaʻo ai le tulaga, ma e le faatagaina ai lona faʻaleagaina.

O le a le mea e fai i le maualuga o le suka i totonu o le toto o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Suauu toto 10 o le a le mea e fai? Suauu toto: masani

O le maʻisuka, AIDS ma le kanesa o nisi o faʻamaʻi matautia i luga o le paneta, ma sili ona leaga i mea uma, latou te taumafai e salalau. Mai faʻamaʻi e tolu o loʻo taʻua, o le maʻisuka e sili ona lamatia.

Mauaina o le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga o maʻisuka, e faigofie lava. Afai e malogo lou gutu mo le taimi muamua ma e fia inu mo le 24 itula, e tatau ona e suʻe muamua se suʻega toto. O le suamalie o le "suka o le masani" o lona uiga o lau kulukose o loʻo i le lautele o le 3.3-5.5 mmol / l ma o le mea lea e ese ai le mafuaaga mo lenei tulaga.

Ituaiga o le maʻisuka ma le eseesega i le va oi latou

Faʻasolo le 2 ituaiga o le maʻisuka. E tutusa o latou faʻaʻailoga, ae latou te faʻaogaina togafitiga eseese, lea e tatau ona malamalama uma i ai suka.

O le maʻisuka ituaiga ou te atiae pe a le lava le inisalini i totonu o le toto pe le atoa foi. O lenei hormone e faalilolilo i suauu β-faʻamaʻi (Tagatini Langerhans) ma faʻamautinoa le ulu atu o le kulukose (suka) mai le toto i totonu o siama.

Afai e le lava pe leai, o le suka e sau ma meaʻai e le mafai ona gauai atoa i sela ma o loʻo tafe tele, lea e oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga. O lenei ituaiga o maʻisuka e faʻapupulaina i tupulaga talavou ma tamaiti.

O mafuaʻaga o lona tupuga e tele, ae o le mea e sili ona taua o faʻamaʻi pipisi, togafitiga faʻasolosolo ma togafitiga autoimmune.

O le maʻisuka ituaiga II e atiae pe a lava le inisalini i totonu o le toto, ae e le iloa e sela. O le sologa o le inisalini e tupu aʻe. O le faafitauli o loʻo natia i luga o le paʻu o le cell, pe a fai o loʻo i ai se polotini faapitoa - le uila o le kulukose i totonu o le masini. Afai e le tali mai lenei vaega i le inisalini, ona le mafai lea ona faʻafeiloaʻi le suka atoa.

Toto toto ma tagata glucose

O le maualuga o le suāuʻu o se tau e faʻaaoga pea. E fesuisuiai laʻitiiti e faʻatatau i tulaga eseese o le tino, ae masani ona tausia i le tulaga lava e tasi.

E tele taimi tatou te faʻalogo ai pe na faapefea e la tatou uo poʻo le tuaoi, oe na maua talu ai nei le maʻisuka, faitioina latou te fai mai ua ia te ia le suka suka 10, na te le iloa le mea e fai.

E tupu lenei mea mo le mafuaaga e le malamalama lelei ai se tagata i le auala mo le faatonutonuina o le suka i le aso.

Mo tamaiti uma ma se tagata matua, o le toto toto o le 3.3 i le 5.5 mmol / L e manatu e masani. O nisi o fale suesue e faailoa mai le masani mai le 4.4 i le 6.6, lea e fesootaʻi ma le faʻaaogaina o se metotia laʻititi eseʻese (o le auala Hagedorn-Jensen).

O le mea lea, o le suka toto 6 o se filifiliga masani. I le tele o falemai, o iunite o fuataga mo lenei faailo e ese le eseese - o le mg / dl.

O le mea lea, e tatau ona manatuaina i le 1 mmol e 18 mg / dl o se mea faapitoa ina ia mafai ai ona faʻaalia le masani o suʻesuʻega toto i tagata matutua.

O le faateleina o le suka toto e matauina pe a mavae le atuatuvale ma le atuatuvalega, ma le faaletonu o le hormonal ma le taumafaina o le tele o meaai maualuga-kalori. O le faiga o ia ituaiga o tali e faigofie. O le aʻafiaga e mafua ai le faʻasaʻolotoina o hormones i le toto, lea e sili ona taua le cortisol.

O le vaega mulimuli e faatatau i mea e faʻalauteleina ai le kulukose e puipuia ai le fatugalemu o le tino mai i avega mamafa, lea o loʻo taoto i lalo i le evolusione. O faʻafitauli o le Hormonal e masani lava ona matauina i tagata gasegase e iai se talaaga endocrinological.

I lenei tulaga, matou te fiafia i le maualuga o le maualuga o mea e taʻua o hormonal-hormonal hormones, lea e aofia ai le tele o latou: adrenaline, cortisol, thyroxine, glucagon, testosterone ma isi. O nei mea faʻatasi ma a latou soona faiva na mafua ai le faateleina o le kulukose i totonu o le toto.

O meaai maualuga-calorie e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo, lea e malepe i lalo i le gastrointestinal tract i se mea faigofie faʻaopoopo, ona sosoo ai lea ma glucose. E sili atu, e ulu atu i le toto, lea e fuafua ai le atinaʻe o le hyperglycemia.

O le faaitiitia o le maualuga o le suka e masani lava ona matauina pe a uma le fiaai ma faatasi ai ma le tele o inisalini i totonu o le toto.

O le faʻatapulaʻaina o taumafa ma le tau maualalo o lona malosi i le taimi e oʻo ai i le paʻu o le mamafa ma le manaʻomia ona faʻaaogaina isi vaega e faʻamautinoa ai le maualuga o le toto suka.

O le inisalini o le tino e mafai ona mafua mai i le le talafeagai po o le pulega. O maualuga maualuga o le homone e mafai ona taʻu mai ai se maʻi mumcreatic - o le toilalo.

Hyperglycemia ma ona faʻaaliga

O le tulaga o le hyperglycemia e tatau ona malamalama o le faateleina o le kulukose. O lona uiga, pe a maualuga lona maualuga i le 5.5 po o le 6.6.

O le faateleina o le maualuga o le kulukose e mafai ona oʻo i le maualuga - e oo i le 25 pe sili atu, lea e sili ona lamatia mo le tino ma e mafai ona afaina.

E moni lava lenei mea mo se tagata o loʻo maua i le maʻisuka, o lē o le suka toto e 12 poʻo le sili atu atonu e le mafua ai ni suiga o le soifua manuia.

O le tulaga o le hyperglycemia e masani lava ona faʻaalia o ia lava i fua faʻatatau maualuga. E lagona e le tagata maʻi le galala tele ma le faʻateleina pea o le vailaau, o le gutu malulu, o vaivaiga lautele e le faʻaaogaina ma le mamafa. Faailoga o le suka toto e mafai ona aliali mai o se lagona le manino o le tafe i luga o le paʻu poʻo le masani ona faʻaleagaina poʻo faʻamaʻi pipisi e tatau ona togafitia mo se taimi umi.

Hypoglycemia ma ona faʻaaliga

O le faaitiitia o le suka i le 3 mmol / L ma lalo ifo ua taʻua o le hypoglycemia. Mo se maʻi suka ma le poto masani, e tusa lava pe iai se faailo i le glucometer 2.0, e leai se suiga i le tulaga lautele e mafai ona maitauina, lea e fesootaʻi ma le fetuunaiga o le tino i le "sugar" vibrations.

I le tulaga aoao, o se tulaga o le hypoglycemic e sili atu le matautia pe a faatusatusa i le maualuga o suka. O lenei lamatiaga e afua mai, muamua, i le faatelevaveina o le malosi o le atinaʻe ma le maualuga o le leai o se malamalama. A amata ona paʻu le kulūkose i lalo oa latou faʻataʻitaʻiga masani, o le a faitio tagata i se lagona o le matelaina, faʻalavelave i galuega a le loto, faʻaleagaina.

Tusa o le kulukose o le maʻisuka

Mo maʻi o loʻo nonofo i le maʻisuka, e seasea lava ona maua le maualuga o le suka i se tagata masani. O le mea lea, mo ia ituaiga o gasegase, o tapulaa e seti mai i le 5 i le 7.2 mmol i le lita i luga o se manava gaogao ma lalo ifo o le 10 - 2 itula talu ona 'ai. Afai o nei fuainumera e teuina toetoe lava o aso uma, ona e faaitiitia ai lea o le ono tulai mai o faafitauli.

E masani lava o tagata maʻi e fiafia i le fesili: pe faʻafefea ona e amio pe a 10. O le a le mea e fai, o le a taʻu atu e le fomaʻi ia te oe le ala e sili ona agavaa, ae o le tele o tausaga o le soifua ma le faʻamaʻi o le ae iloa pe faapefea ona saʻo le fuaina o le inisalini poʻo fualaau e manaʻomia e maualalo ai le suka.

Faʻamaufaʻailoga o le faʻavae o Renal

O fatugaʻo o se tasi lea o filiga aupito tele i le tino. O le masini eletise e aofia ai le tele o fola o sela, lea e mautinoa ai le faʻasaoina o le tatau ma le aveesea o gaʻo e afaina ai le tino. Glucose o se faʻaputu lea ei ai lona laasaga patino. E ave ai le 10 mmol / L.

O lona uiga afai e maʻi e le maʻi maʻi le 10.5 mmol ma le maualuga, ona maua ai lea o le suka i totonu o le uila. Aʻo iai le kulūkose masani, o se faʻataʻitaʻiga e le iloa ai foliga o le suka. O le mea lea, e le tatau i se tasi ona popole tele pe a 10 le suka.

Soʻo se maʻisuka masani e iloa le mea e fai: tui i le inumaga o le inisalini pe ave se suālaʻau maualalo - o le glycemia o le a faaitiitia i le 30 minute.

Le faʻamatalaga o vailaʻau

O le maʻisuka ituaiga II e leʻi tupu faʻafuaseʻi. O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e mafua ai le fetuunaiga o siama i maualuga maualuga o le kulukose ma le inisalini, lea i le tele o tausaga e mafai ona faaosofia ai se ata masani o le maʻi.

O lenei vaitaimi ua taʻua o le fesuiaiga o taimi ua taʻua o le vailaau. Mai le vaaiga o le puipuia, o sea ituaiga vaitaimi e taua tele.

Ole taimi e iloa ai le hyperglycemia e le gata ina faʻaititia le suka, ae puipuia foi le atinaʻeina o togafitiga i le lumanaʻi.

Faʻamatalaga o vailaʻau faʻasolosolo ma le faʻataʻitaʻiga masani mo se maʻisuka

I le tulaga o faʻamaoniga o le hyperglycemia, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. E le gata i lea, e taua tele le mataʻituina o le suka o le toto ia oe lava ia, lea e sili ona taua mo tagata e sili atu i le 40. E taua tele le suʻeina o le toto mo le suka ia le itiiti ifo ma le tasi i le ono masina, lea e matua taua tele.

O le tele lava o taimi, e fai mai ai tagata: "Mo le taimi muamua i loʻu olaga, o loʻu suka toto e 10, o le a se mea e tatau ona ou faia?" O le suega o le toleniga o le glucose e mafai ona maua ai se tali. O sea suʻesuʻega e mafai ai e oe ona iloa lelei pe ua e muai togafitia pe ua uma ona e maua se ata masani o le maʻisuka.

E faia le suʻega i luga o se manava gaogao. O le tagata gasegase e ofoina atu e inu ai le suka suka e aofia ai le 75 iunite o le kulukose. O fua o le suka e fuaina uma i luma o le suʻega ma 2 itula pe a maeʻa.

O le suauu maualuga o le toto i lalo o loʻo taʻu mai ai le gau o iuga.

FaʻailogaMo prediabetesMo le maʻisuka
Gaʻo anapogi5,5-7,1>7
Sugar i le 2 itula7,8-11,0>11,0

Mo le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le suka i le aso e mai le 5 i le 7 mmol / L. Mo se siaki taimi, e mafai ona e suʻeina se suʻega toto. O le faʻaaogaina o le "suka o le masani" e faʻamaonia ai o loʻo e puleaina lelei le maʻisuka.

Taumafa ile maʻi mo ituaiga uma o le maʻisuka e aofia ai le mulimuli i meaai Numera 9. E i ai manaoga faapitoa, tausisia lea e mafai ai e oe ona faʻaititia lelei le suka o le toto.Togafitiga ma fualaau poo inisalini faatasi ai ma meaai tatau lelei e mafai ona ausia ai ni taunuuga lelei.

I le taumafataga Nu.9, e tatau ona vavaeesea gaʻo gaʻo e faigofie ona faʻafefe, ma faʻaaogaina le fiva. Ole taimi o le faʻaaogaina e tatau ona oʻo ile lima taimi i le aso, ma 50% o gaʻo mai le taumafa i aso taitasi e tatau ona avea ma fualaau fualaau.

Iloiloina o le taua o meaʻai e tatau ona aʻoaʻoina e tagata maʻi taitoatasi, e faʻaaoga ai laulau talafeagai mo meaai.

Toto toto: o le a le uiga ma le mea e fai

O se suʻega o le toto na maua ai le suka 12 o le a le mea e fai? O le Hyperglycemia o le faateleina o le maualuga o le kulukose i le toto i luga atu o le 5.5-6.6 mmol / L.

Ae ui i lea, o le tele o taimi, o tagata gasegase e maualuga tele le kulukose i le toto, e oʻo lava i le 25 ma sili atu nai lo le moli / l, lea e manatu e matautia mo le tino. O le tele o tagata gasegase e fiafia i le laasaga pe a 12 le suka suka - o lona uiga ma pe oa taunuuga e mafai ona taitai atu ai.

O le mea moni, o lenei mea e mafai ona i ai ni ogaoga o taunuuga, aemaise lava mo se tagata maua i le maʻisuka, aua e masani ona le lagona le maualuga o le maualuga o le suka.

Mafuaaga mo le maualuga o le suka

Faʻatasi ai ma le maualuga maualuga o suka, o loʻo iai se tulaga o le hyperglycemia, lea e aʻafia ai le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi, ma i mataupu sili atu e mafai ona taʻitaʻia ai le le atoatoa o le tino poʻo le oti foʻi.

I tagata e leʻi maua muamua le maʻisuka, o lenei oso i le toto suka e mafai ona mafua mai i:

  • ogaoga faigata
  • tiga o le endocrine,
  • faamai pipisi e tupu i totonu o le pancreas,
  • hepatitis poʻo le cirrhosis o le ate,
  • le i ai o neoplasms,
  • le amataga o le maʻisuka o soo se ituaiga,
  • faʻafitauli o le tino, faʻaalia i le tulaga o le hormonal.

Faatasi ai ma le atiina ae o le hyperglycemia, o le maʻi e masani ona maua i le fia inu, o ia o lona gutu malulu, faapea foi ma le uunaia faifai pea i le faletaele. E le gata i lea, o le a faasolosolo lava ona amata ona le toe maua le mamafa ma mafatia i vaivaiga lautele. Taua: o se faailoga o le maualuga maualuga o le suka e mafai ona avea ma faʻalogona o le fetolofi i luga o le paʻu, faʻapea foʻi ma faʻalavelave faʻafuaseʻi o viral e tatau ona togafitia.

O se tagata na muamua feagai ma le hyperglycemia e le o iloa le mea e fai pe afai o le suka toto e sili atu nai lo tulaga masani.

Ina ia faʻamaonia le uluaʻi suʻesuʻega, e manaʻomia e le maʻi ona faia se suʻega lona lua mo le kullukose ma isi faʻataʻitaʻiga, lea e tatau ona faia i luga o se manava gaogao.

O taunuʻuga na maua mai o le a mafai ai ona tatou iloiloina lelei le tulaga o le tagata maʻi ma ia malamalama pe ua iai se faaletonu i le paʻu. Seiloga suʻesuʻega, e mafai e le fomaʻi ona fai mai mautinoa pe maua le maʻi suka.

E le gata i lea, e mafai e le fomai ona faatonuina OAM, ultrasound, faapea foi asiasiga i fomaʻi faapitoa - o se fomaʻi, fomaʻi o le neuropathologist, endocrinologist, ina ia mafai ai ona iloilo lelei le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi.

A oʻo mai uluaʻi uiga le lelei, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo le tofiaina o suʻega i se taimi vave e mafai ai. A uma mea uma, o le vave lava ona faia e se tagata se suʻesuʻega, o le sili atu foi lea o le togafitiga lelei ma faʻaitiitia ai aʻafiaga le lelei.

Aisea e le mafua ai le inisalini i le taunuuga manaomia

O nisi tagata gasegase e fiafia i le uiga o le tulaga pe a masani ona faia tui inisalini, ae latou te le aumaia le mea e manao i ai ae maualuga pea le maualuga o le suka.

Atonu e tele mafuaʻaga mo lenei mea mataʻutia:

  • le usitaia o inisiua ua faatonuina e se fomaʻi,
  • ogaoga e aofia ai le inisalini e le tatau ona teuina,
  • sese togafitiga o fualaau
  • nofo i totonu o se nofoaga "faʻatulagaina",
  • le talafeagai le tausisia o le tui,
  • soloina o le paʻu i le ava aʻo leʻi faia le inisalini.

Soʻo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa le auala e saʻo ai, o le a le vaega o le tino ma isi faʻaaliga e tatau i le fomaʻi ona masani lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te fufuluina muamua le paʻu i le ava malosi, o le a faʻaitiitia le aoga o fualaau.

Afai e te tuʻuina le injections i taimi uma i le tasi nofoaga, o le a vave ona faʻamaonia faʻamaufaʻailogaina, lea o le a le faʻatagaina ai le faʻaaogaina masani o le vailaʻau. E tatau foi ona e iloa poo le a le ituaiga o inisalini e tuufaatasia ma le tasi ma le isi, ma le ala e faʻapipiʻi lelei ai.

Faatasi ai ma se tui le saʻo o le inisalini, e tatau i le fomaʻi ona faia le faasaʻo o le fualaau faasaina, talu ai e matua faasaina ona faia lenei mea na o oe lava, aua e mafai e le tagata maʻi ona atiaʻe le tulaga faʻafeagai ma le maualuga o le suka.

O faʻafitauli faigata

O le maualuga o le toto suka, lea e le pau i totonu o se tagata mo se taimi umi, e mafua ai faʻafitauli eseese - e aofia ai le ketoacidosis ma le hyperglycemic coma.

O le Ketoacidosis e atiina ae ona o le mea moni e faapea o le tino e faia taumafaiga uma e faʻaaoga ai le glucose maualuga e ala i le faʻamamaina o gaʻo, inu ava, e faʻaalia i nisi o faʻailoga:

  1. O le manogi o le acetone, lea e mafai ona iloa pe a fai le uumi.
  2. Faʻaleagaina o le nofoa.
  3. Le manava manava.
  4. Vaivai.
  5. Paga i totonu o malumalu.
  6. Faateleina le faʻaleagaina.
  7. O le taotoga masani.
  8. Faʻitiʻitia le lelei o faʻaaliga.
  9. Se faʻaitiitia o le urine.

Le togafitiga o lenei faʻamaʻi e tatau ona na o se fomaʻi.

O le malosi malosi o le suka e masani ona taʻitaʻia ai le vave o le atinaʻeina o le maʻisuka (i le na o le tasi le aso), lea e mafua ona o le le lava o le malamalama. O faʻamaoniga autu o lenei tulaga e tutusa ma le ketoacidosis.

A oʻo mai faailoga muamua o le maʻi, e taua le asiasi vave i le fomaʻi, talu ai e tatau ona togafitia i se fomaʻi.

Afai e le o faia ni fua faʻatatau taimi e togafitia ai le hyperglycemia, e mafai ona tupu ni faʻafitauli faʻafitauli tau soifua maloloina e masani ona oʻo atu i le oti.

O le tele o faʻafitauli o le maʻisuka o loʻo agaʻi i luma i le natura ma e le mafai ona faʻamalolo atoa. O le togafitiga autu o le faʻaogaina lea o le tausisia o se tulaga masani ma taofia ai lona faʻaleagaina.

Soo se ituaiga o maʻisuka e manaomia ai le mataʻituina faifaipea o mea inu gaʻo, faapea foi ma le usitaia o fualaau oona. E na o le auala lenei o le a mafai ai ona tausia le setete o le soifua maloloina i le maʻisuka ma puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga