Ole inisalini ma le faaletonu o le tino: o le a le mea, o faʻamaʻi ma maʻi

O le inisalini o le hormone e aʻafia ai i le metabolism o le lipids, sugar, amino acids, ma e fesoasoani foi i le anabolic effect, e faʻalavelave ai le lipolysis. O Langerhans motu o loʻo i totonu o le pancreas e nafa ma le gaosia o le inisalini i totonu o le toto.

O le gaosia o le hormone e amata i le faateleina o le kulukose i le 100 mg / deciliter poʻo le maualuga, lea e matauina pe a uma ona 'ai. O le matafaioi autu a le inisalini o le faʻaumatia lea o le sili atu o le suka i totonu o le toto.

O le inisalini e mafua ai i le toto e mafua ai le atinaʻeina o fatu fatu, gasegase vaivai o fiva maso, afaina o le fatu, gaogao vave. Faatasi ai ma le maualuga o le inisalini, e tupu ai se coma, lea e mafai ona iu i le oti.

O le le atoatoa o le inisalini e le itiiti ifo le lamatiaga, o le a mafua ai le le atoatoa, o se maʻi le mautonu, ma le maʻisuka o le fesuisuiai. O le le atoatoa o le insulin e mafai ona pancreatic (o suiga i suauu o le pancreas) ma le non-pancreatic (e le faalagolago i le galuega a le pancreas).

I tagata gasegase ma le tino e leai se pancreatic, e maua ai le inisalini i le masani, ae o nisi taimi e sili atu. I lenei tulaga, o le gaioiga o le hormone ua faʻalavelaveina, o lona manatu i le mea o loʻo i ai, maualuga le telefoni.

O mea taua o le insulin

O le inisalini e talafeagai e faʻaleleia ai le gaosiga o le protein, o le hormone e faʻaosoosoina lona gaosiga i ribosomes. A le lava le insulin i totonu o le toto, e le galue le ribosomes. E le gata i lea, o le inisalini e faia galuega nei:

  1. puipuia le faʻaumatia o polotini,
  2. faʻavaveina le pulefaʻatonu o le glycogen, lea e fesoasoani i le faʻavaeina o faʻasao faasao,
  3. aveina se vaega i le felauaiga o amino acids,
  4. faateleina le gaosia o gaʻo susu i le ate,
  5. lafoaia le gaosiga o le cholesterol.

O le isi vaega o le inisalini o le taofia lea o le gau o le lipids, nai lo gaʻo, o le hormone e faʻaumatia ai gaʻo, poloka le lipase, lea e nafa ma le gau o le gaʻo.

O le le lava o le insulin e mafai ona matauina mo mafuaaga eseese, e mafua ona o le le lelei o meaai paleni, fafaga soo, ma le taumafaina o le tele o le gaʻo mama.

E leai ni mafuaaga taua e mafua ai le le atoatoa o le inisalini o le a avea ma tulaga faʻalavelave, faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi, maʻi pipisi, malosi faʻaletino faaletino poʻo le gaioiga.

O le matafaioi o le inisalini i le tino o le tagata

O lona tiute tauave o le tausia lea o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata ma mautinoa ai le paleni gaʻo. Aʻo maualuga le maualuga o le kulukose i luga o fuainumera, o le pancreas e amata ona faʻamalosia malosi le inisalini.

E fusifusia le glucose maualuga ma tuʻuina atu i le mea e taʻua o le glycogen - muscle poʻo le tino o le tino. O le ulufale atu i le tino maso, glucose ua liua e avea ma se malosi faʻaagaga mo le galuega, ma le taimi i totonu o sima gaʻo, e liua i le gaʻo, lea e teuina ma faʻaputu i le tino.

E tele taimi e iai na tulaga pe a le mafai e tamaʻitaʻi o Langerhans ona maua le aofaiga tonu o lenei hormone poʻo le gaosia foi i le le lava o le gaioiga. O le gaioiga o sela o le pancreatic e mafai ona taofia ai le tino o le tino. Ona o le le lava o le gaosia o lenei hormone, o le toto maualuga o le maualuga o le suka, ua mafua ai se faʻamaʻi o le endocrin system e pei o le maʻisuka.

I tua i le 1922, na amata ai ona latou faʻaaogaina lenei hormone i foliga o injections mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O ia togafitiga ua faamaonia e sili ona lelei ma o lenei aso o se auala lelei lea e tetee atu ai i lenei faamaʻi.
O le maualuga o le tui insulin e mafai ona mafua ai faʻamaoniga nei:

  1. O le faateleina o le suka toto, o lona uiga. le atinaʻe o le hyperglycemia. O le maualalo o le hormone poʻo le toesea e taʻitaʻia ai le kulūkose i totonu o le toto, lea e le o mulimuli ane feaveaʻia i le tino o le tino. O le iʻuga, e leai se mea na maua ai. I ia tulaga, o maʻi ua maua i le maʻisuka ituaiga 1. O tagata ei ai lenei tulaga e manaʻomia ai le inisiua mo le olaga. E i ai tulaga pe a fuaina le hormone i le tele o aofaiga, ae le mafai ona faʻatino ona tiute tauave. O le le atoatoa o le inisalini e taua o le tetee ma e taua o le i ai o le maʻisuka ituaiga 2. O le masani lea o le maʻisuka.
  2. O loʻo i ai se faʻaopoopoga o le faʻasolosolo o le urine, o lona aofaiga aemaise lava i le po. Pe a tulaʻi le maualuga o le kulukose i le toto, o le a faasolosolo malie lava ona alu ese i le urine. Glucose e alu i ai le vai, o se taunuuga, o le maualuga o le urine e faateleina (polyuria).
  3. E i ai se lagona o le fia inu pea (polydipsia). E mafua ona o le faʻalauteleina o le manaʻo o le tino mo le vai ina ia mafai ona toe faʻaleleia le leiloa o le vai i totonu o le vailaʻau.

Ae ui i lea, e le o taimi uma e maualalo ai le maualuga o le hormone ma le faateleina o le kulukose. O nisi taimi o le tele o le gaosia o hormones contrainsular e mafai ona faʻaititia ai le inisalini o mea e maua, ma le suka toto.

O le inisalini maualalo e tupu pe a tago atu i fualaau faʻamalosi (lea e aofia ai peta-adrenergic blockers). E le gata i lea, o se vaega tele i le fausia o le inisalini e taʻalo i le olaga ma meaʻai.

Faʻatonu o totonu ma fafo atu e faʻaititia ai le maualuga ole inisalini

  1. Faʻaleagaina o le taumafataga ma le faʻaleagaina o meaʻai ma meaʻai leaga, soona inu tele. Faʻaavanoaina o meaai o loʻo i ai le tele o meaʻai gaʻo (gaʻo, falaoamata paepae). Ina ia mafai ona feagai ma se aofaiga tele o le kulukose, o le pancreas e amata ona gaosia le inisalini. A le lava le inisalini, o mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka ua fausiaina.
  2. Le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi. O nei faʻamaʻi e taofiofi ai le tino puipuia o le tino, faʻaleagaina le tulaga lautele, o le faʻavaivaia o puipuiga a le tino e tupu.
  3. Faʻalavelave masani faʻalavelave, popolega popole. E le mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le inisalini i le toto pe a faʻavaivai. E mafua ona o le faʻasaʻolotoina i totonu o le toto o se aofaiga tele o le hormone o le fefe - adrenaline, o se vailaau faʻasaʻo. O le puleaina o ou lagona o le a fesoasoani e faatumauina tulaga masani o le insulin.
  4. Faʻailogaina o le endocrin system (hypopituitarism).
  5. Gaioiga tele ma le soona gaioiga poo, i se isi itu, o lo latou toesea atoa e mafai foi ona afaina ai le maualuga o le inisalini i totonu o le toto.

E tatau ona faʻateleina le maualuga o le inisalini i le toto?

O nisi taimi e leai se mea e popole ai e uiga i le tasi mataua i le inisalini toto. I tupulaga talavou, ma tusa lava pe 12 itula o le anapogi, o le maualuga o le insulin o maualuga o le taunuuga lea ua faamoemoeina. Ae e tatau ona manatua e tatau ona i ai i totonu o le tulaga i se tulaga e mafai ai ona maua se masani masani o le kulukose i totonu o le toto.

E mafai ona faateleina le inisalini i le fesoasoani o togafitiga insulin ma le tagofia o mea suamalie, faapea foi ma fualaau faasaina e toe faʻafoisia ai le puipuiga o le tino ma faʻamaonia tulaga maualuga o le hormonal.

Ole inisalini ole maualalo ole suka e mafua ai le soliga ogaoga ole gaioiga ole tino ole tino. I le itu, e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka, glucosuria ma le kososis.

O le inisalini o se hormone e gaosia i le pancreas, i totonu o le tino na te pulea le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto. E aʻafia ai foi le metabolism i tino o le tino.

O le lamatiaga o le faʻaitiitia o le aofaiga o le hormone

Faʻaitiitia le inisalini o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le maʻisuka.Faatasi ai ma le le lava o lenei hormone, o le insulin e faalagolago i le faalagolago - o le vailaau e tatau ona tui i le tino i le tino o le maʻi ina ia faatumauina lona tulaga masani ile toto. Le afaina tele le ola o le tino. Vaevaega o le tino, le lava le aofaʻiga o le kulukose, amata ona vaavaai mo isi punaoa mo le gaosiga o le malosi. Glucose i lenei tulaga e sui ai gaʻo. I le aluga o taimi, o ana mea na faʻaleagaina e faʻaputuina i totonu o le tino i ni aofaiga sili atu ma e oʻo atu ai i le faʻavaivaia ma le oti mai le inupia.

Afai ua faʻaitiitia le maualuga o le homone, o le solia o le paleni masima o le tino e tupu, lea e mafai ona mafua ai le paʻu tele i le toto. Ona o lea mea, o le toto i totoga uma, e aofia ai le faiʻai, ua faʻalavelaveina.

O le maʻisuka ituaiga 1, na mafua ona o le faaletonu o le inisalini ona o le faaletonu o le cell cell pancreatic, o se tasi lea o mafuaʻaga e sefulu o le oti i le faitau aofaʻi o le US. A aunoa ma le mauaina o togafitiga talafeagai, o le tagata maʻi e mafai ona ola i le maualuga o le 20 tausaga. Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le iniseti o le hormone poʻo le faʻafofoga tautala, e mafai ona e ola ile 50 tausaga.

Faailoga o Low Insulin Low

I le maualalo o le maualuga o lenei hormone i le toto, e mafai ona aliali mai faailoga nei:

  1. Toto maualuga toto. Afai o le inisalini e sili atu i le masani pe leai foi, o le kulukose e le toe ave i sela, e tumau i le toto. E amata ona vaʻaia e le siama se isi punaoa o meaʻai. O le maʻisuka ituaiga 1 lenei. E tatau ona maua e tagata maʻi siama masani.
    O nisi taimi o le faafitauli e le o le le lava o le inisalini lava ia, ae i le solia o ana fegalegaleaiga ma le masini responsors, lea e taofia ai mai le faatinoina o ana galuega. E taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2, o le ituaiga masani o le maʻi.
  2. Ua faateleina le tele o le urine. O le faʻaleleia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tau atu i le mea moni e toso ai le vai mai le tino, e taʻitaʻia ai le polyuria - o se faʻaopoopoga o le faʻamalosi.
  3. Le lagona masani o le fiainu. Ona o le faateleina o le faʻaaogaina o le vai e le tino, e masani lava ona gasegase le maʻi, o se masini masani lea e faʻatatau i le toe faʻaleleia o le vai.

Maualuga inisalini: mafuaʻaga ma faailoga o le faateleina o le inisalini

O tagata uma ua faʻalogo i aso nei e uiga i se faʻamaʻi matautia - o le maʻisuka maualuga - ma o le inisalini e tatau mo togafitiga, lea e faʻaaogaina e toetoe lava o tagata gasegase e fai ma fomaʻi sui.

I tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi, insulin, e fai ma tulafono, a le o le mea atoa e le mafai ona gaosia i lalo o soʻo se tulaga, poʻo le le mafai ona faia ni galuega.

Sei o tatou iloiloina auiliili pe oa le inisalini ma o le a le aafiaga e mafai ona i ai i le tino o le tagata.

O le a le inisalini

Muamua lava, e taua le matauina: o le insulin o se hormone na gaosia e le pancreas. O le pito i lalo o le toto e mafua ai ona gaosia.

O le asō o loʻo i ai le igoa o tamaʻitaʻi o Langerhans.

Afai e te vaʻavaʻai i le faʻailoga o soʻo se tagata matua, e mafai ona e faitauina se miliona miliona peta, o le galuega autu o le gaioiga masani, masani o le inisalini talafeagai.

Ole inisalini o se homone faigofie ma le natura porotini. E faʻatinoina se numera o galuega taua. I totonu o le vaega o meaʻai, o le a le mafai ona ia ulufale atu mai fafo, aua o le a vave ona faʻataʻatia e tulafono uma, e pei o isi vailaʻau e eseese ile natura o le porotini.

O le pancreas o loʻo galue malosi i le faia o nisi o insulin. A uma ona 'aʻai, toetoe lava a vave, e mafai e le tino ona tuʻuina atu i le aofaiga e manaʻomia mo se tagata.

E tatau ona talanoa i auiliiliga auiliili e uiga i le aafiaga o le faateleina o le insulin i le tino.

Mafuaaga o le Faateleina o Inisalini

Afai o le tino e lava le maualuga o le inisalini, ona saʻo tonu lea o lenei mea i le faʻaaogaina o le tele o meaʻai ua tumu i gaʻo.

O le sili atu o lenei hormone i le faʻatinoga e mafai ona faʻaalia e ala i le matelaina fiaʻai mo ni nai aso, ave fualaau, ma tulaga faʻalavelave mo se tagata.

Ina ia faʻamaonia lelei le fomaʻi pe ua e faʻateleina le inisalini pe leai foi, e tatau ona e alu i le falemaʻi pe a fai e foaʻiina ai le toto mai se vein.

Fai mai fomaʻi e vave vave ona tulaʻi mai le inisalini, i ni nai itula talu ona 'ai. Mo lenei mafuaaga, e tatau ona faia le suʻega i luga o se manava gaogao. O lou uiga: ia faia le auʻiliʻiliga, o le a ave le toto i le falemaʻi faalua. O le taimi muamua e te mautinoa ai le anapogi, ma le lona lua - i ni nai itula talu ona e inuina le vaega tatau o le kulukose.

O lenei suʻesuʻega e faʻaalia ai le malosi o le pancreas. E tusa ai ma taunuʻuga o le auʻiliʻiliga, o le a mafai ona fuafua e le gata pe maua e le tagata maʻi le maʻisuka pe leai foi, ae faʻapea foi le ituaiga maʻi.

E iloa e tagata uma o le mafuaʻaga autu o le faʻaopoopoga o le hormone o le tele o faʻamaʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le maualuga o le inisalini e tumau i se teine, ona mafai ai lea ona ia maua le maʻi fomaʻi, Cushing's syndrome.

E le gata i lea, pe afai e maualuga le inisalini, e mafai ona faailoa mai le i ai o ni neoplasms eseese i totonu o le eleele, palacreas. E taua le faʻamautinoa e faʻaititia i se tulaga o le atuatuvale ma le faʻavaivai tumau. E tele lava ina latou gaoioi e pei o se faʻaosoosoga o le inisalini maualuga i le tino.

Faailoga o le faateleina o le inisalini

E sili pe afai e mafai ona e iloa le faateleina o le inisalini i le amataga o le atinaʻeina o le maʻi. Ona le maua ai lea o le taimi e le tino e fai ai togafitiga ogaoga faʻapitoa. Ina ia iloa pe maualuga le inisalini i le tino pe leai, ua lava tele mo le fomaʻi i le falemaʻi e talanoa ma le tagata, saili ma le faaeteete po o fea o le lisi o tulaga e popole i ai o ia.

O le maualuga o le inisalini ei ai le tele o faʻamaoniga:

  • vaivai faifaipea
  • le le mafaia ona taulai atu i se mea
  • maualuga maualuga
  • tau maua masani
  • suauʻu paʻu o le tino ma mata,
  • seborrhea, musika.

Afai e te maitauina e le itiiti ifo ma le lua o faʻamaoniga o loʻo lisiina i luga o loʻo matauina i totonu o le tino, ona i lea tulaga e tatau ai ona vave suʻe suʻega o le kulukose toto. I le tulaga e faitioina e le tagata maʻi ona o taimi faʻapitoa o le hypoglycemia, o lona uiga, o se toesea faʻafuaseʻi i le maualuga o le suka, atonu e mafai ona faʻataʻitaʻiina se meaʻai faapitoa.

Ina ia faatumauina le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, e faʻaaogaina ai le kulūkose i aso nei. E mafai ona e faʻatauina i le toetoe o soʻo se fale talimalo, ae ui i lea, oe manaʻomia se faʻamatalaga mai lau fomaʻi e fai ma faʻamaoniga o le maʻi.

Auala e faʻaitiitia ai le insulin toto ma togafitiga togafitiga

O le faailo o le faailo e le gata ina faateleina, ae maualalo foi le insulin i totonu o le toto. O le tele lava o taimi, e fia iloa e tagata maʻi le auala e faʻaitiitia ai le insulin toto aʻo leʻi oʻo mai le fomaʻii latou lava? Muamua lava, e tatau ona malamalama pe o le a le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi, o le faia lea o mea na faatonuina e le fomaʻi e faʻamalosia ai le soifua maloloina.

O le faailoilo masani o le i ai o le hormone i le toto e mai le 5.5 i le 10 μU / ml. Afai e te faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao, o le faailoga e mafai ona oʻo i le 27 μU / ml. E mafai ona mataʻituina vaega i tamaʻitaʻi o loʻo faʻamoemoe ile pepe, tagata ua leva ona matutua.

Fuataga ole maualuga ole inisalini i totonu o le tino e tatau ona faia i luga o se manava gaogao. O le taimi lava e 'ai ai se tagata, e maualuga le maualuga o le inisalini.

E aliali mai afai e te 'aina le taeao, alu e foaʻi le toto mai se vein, e le mafai ona mafaufauina le saʻo.

O se mea taua o le maualuga o le inisalini e mafai ona tupu i talavou pe a uma ona 'ai.

O le tele o fomaʻi e fai mai: afai o le auʻiliʻiliga na faʻaalia se maualuga pe tusa o le 11.5 μU / ml, o lona uiga o se tulaga ua taʻua o le prediabetic.E mafai ona e talanoa saogalemu e uiga i le amataga o le atinaʻeina o le maʻisuka maua.

Auala e faʻaititia ai le inisalini maualuga

O nisi taimi ei ai tulaga, pe a faʻamasinoina e le auʻiliʻiliga, o se maualuga maualuga o le kulukose o loʻo faʻamaumau, ae ui i lea, o le inisalini i totonu o le toto o le tino e matua masani lava, e tutusa uma ma faailoilo o loʻo faʻaalia i totonu o tusi faʻalogo.

Ona tatau lea ona e gauai atu i le soifua maloloina, aua o le auiliiliga e taʻu mai ai o le maʻisuka atonu o le a vave ona oo mai. O se olaga le tauagafau e avea o se taunuuga o le maua o le mamafa, o se maʻi gasegase.

O lona finocrinologists oe na filifilia e avea o se setete.

E i ai se tulaga o le tino lea e le mafai ona iloa ai le inisalini. E mautinoa lava o le amataga lea o le maʻi pipisi. O le masini e amata i na tulaga pe a 'ai e se tagata meaʻai tele. Mo le tino, o maualuga maualuga o le inisalini e avea ma masani masani.

E ui i le mea moni e faapea o le pancreas e maua ai le tele o siama polypeptide talafeagai, o le kulukose e le mafai ona gauai lelei i le tino i soo se tulaga. E avea lenei mea ma taunuuga e le maalofia o le oona. O nisi taimi e mafua ona o le faʻaaogaina faigofie o le fructose ona o le matua.

Afai o loʻo e sailia se auala e faʻaititia ai le inisalini i totonu o le toto, e tatau ona e iloa: e mafai ona faʻaaogaina le metabolism, ma mafai ona ulu atu le kulukose i maso. Pau lava le mea e tatau ona fai o le amataina lea o faʻamalosi tino faaletino i luga o se faʻaauau pea, faia se filifiliga e fiafia ai i se soifua maloloina lelei e talafeagai mo lou olaga.

Puipuiga ma togafitiga

O le togafitiga o le faʻamaʻi, e pei o le tele o mea i le lalolagi i luga o pou autu e tolu: o mea faʻapitoa faaletino, togafitiga faafomaʻi ma meaʻai. O le taimi lava e iloa ai mafuaaga autu mo le maualuga o le inisalini, o le a mafai e le fomai ona fuafua le vevela o le itu i togafitiga mulimuli ane.

Togafitiga faafomaʻi

O se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e avea ma taunuuga e le maalofia o le gasegase ogaoga, lea e mafua ai le solia o le metabolism, ma i nisi tulaga o se taunuuga matautia.

O le a le mea e fai e faʻaititia ai le fuainumera o le insulin? Muamua lava, o le fomai o le a faatonuina fualaau faasaina e fuafua i le faaitiitia o lenei hormone i le tino. Mo togafitiga lelei o le tele o le inisalini i totonu o le toto, e mafai ona faʻaaogaina fualaau e faʻaitiitia ai le manava, malosi ma mea eseese e mafai ona faʻaleleia ai le maualuga o le kulukose.

Ole ituaiga o togafitiga e faatoa mafai ona faatonuina e se fomaʻi ma faatoa maeʻa ona suʻe le suʻega ile falemaʻi. E le tatau ona i ai se tutoatasi i nei mataupu. A leai, e ono lamatia lou togafitia o se maʻi se tasi ma toe maua se isi faʻamaʻi i le taui.

O le isi auala e tutusa le lauiloa e faʻaitiitia ai le toto o le inisalini o se meaʻai na faatonuina e se fomaʻi ile falemaʻi. Faʻafetai i se taumafataga lelei, e le gata ina mafai ona e taofia le maʻisuka, ae faʻapea foʻi ma ona taunuuga eseese.

O tulafono autu i le sauniuniga o le taumafa e pei ona taua i lalo:

  • Faʻasalaga uma o meainu eseese o loʻo i ai le ava.
  • Faʻaitiitia le aofaiga o masima i ipu.
  • Auaunaga i le faʻaitiitia o le mamafa ma le kalori e faitauina ai soʻo se taumafataga.
  • Faʻasala i meaʻai vave.

Faamalositino faaletino

O le mea moni, e le mafai e se tasi ona fai mai o le gaioiga faaletino e mafai ona suia atoa le togafitiga, ae o le a sili atu lona aoga e pei o le taumafataga, ma o le a matua faaleleia ai le tulaga o le maʻi. E naʻo le taua le faʻamaopoopoina o le faʻalavelave o faʻatinoga e maua ma lau fomaʻi ina ia aloese ai mai iʻuga leaga.

I le faaiuga, e tatau ona e iloa o tausaga taʻitasi e maua ai e saienitisi ni auala eseese e faʻafaigofie ai le olaga mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, ae ia le tatau ona liliu atu ia i latou, e sili atu le taumafai e taofia le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le amataga.

Mafuaaga ma faailoga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, pe faapefea ona faaitiitia le maualuga o le hormone

Hormones i le tino e taua tele le sao i le faatelevaveina poʻo le faʻaitiitia o le metabolism o sela, faʻatonutonu faailoilo o le neural, ma aʻafia ai le faʻaaogaina o protein ma isi mea. I se upu, latou te tausia se tino ola i le lotogatasi.

O le inisalini o se hormone polypeptide na faʻamaloloina e sel o glandular o le pancreas. O loʻo aʻafia o ia i le felauaiga ma le teuina o kulukose. E le gata i lea, o le siama o le insulin e pulea ai le mafai gafatia e faʻaputu pe faʻaalu le lipid layer.

O mafuaʻaga mo le solia o le faʻasolosolo poʻo le faateleina o le inisalini i le toto e oʻo atu ai i le maʻisuka, pe a le mafai ona maua e se tasi le kulūkose ma maua ai mole mole eletise ole ATP mo le manava ma le faʻalavelave.

Le faʻatinoga o le faʻaaogaina o le kulukose

Mafuaaga o le gasegase o le kulukose: i le tulaga muamua, o le maʻi autoimmune ona o le leai o pancreatic protein hormonone assembly. E taʻitaʻia ai i le mea moni o le kulukose e ulu atu i le toto e le mafai ona maua i totonu o le masini, talu ai e leai se mea e faʻaagaoioia ai le initaneti.

I se isi faʻatinoga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le lagona lelei o faʻataʻitaʻiga o le vaʻalele mo ia, ma e oʻo lava i se faʻaopoopoga o le inisalini i le toto, e le toe tatalaina le avanoa i le cell.

Mafuaaga ma taunuuga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto

E le o se mea faʻafefete, ae o le maualuga o le inisalini e mafua ai le teuina pea o gaʻo i totonu o le mea e fesoʻotai ai, e faʻamalosia ai le tuʻuina atu o le kulukose (glycogen) i le ate.

O le hormone e afaina ai foi le kulukose i gaʻo maso. Ma faʻatasi ai ma le le mautonu ma le leai o ni maso - ua faʻaitiitia le manaʻomia mo le malosi.

Ma mo nei mafuaʻaga, e amata ona manumalo le tino gaʻo i luga o musika (musika atrophy muscle).

O le a le uiga o le inisalini maualuga i totonu o le toto? O le numera o molelaʻau inisalini e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o toto toto. I le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo (aemaise lava gaʻo vailaau faʻamalosi - suamalie, falaoamata, ava malosi), o lona gaosiga e faʻatupulaia.

O le masani ai ona 'ai le suga e taʻitaʻi atu ai i le galue malosi o sela o le pancreatic ma faʻaosofia le sili atu o le inisalini i le tino. E leai se taimi malolo mo le okeni - faasolosolo lava i le taʻalo cellular (Langerhans), lea e mafua ai le faateleina o le inisalini i le taimi muamua, taofi le faigaluega saʻo pe le tuʻuina atu foi le hormoni.

I se tulaga tutusa, o le lagona lelei i le inisalini e maua mai i le toto, e oʻo lava i le maualuga o le hormone i totonu o le toto, e le tatalaina le glucose membrane channels. O le a le mea e mafua ai le malosi o le matelaina. Ina ia mafai ona toe faʻaleleia lagona e tatau ona taofia ai le tafe ole suka i le tino.

Ae ui i lea, o le le maua o le kulukose i meaai e itiiti sona aafiaga i le lipid metabolism ma le faaitiitia o le tino gaʻo. Afai o le inisalini e sili atu nai lo le masani, o loʻo taofia pea le malepelepe o le tino.

Faʻaleagaga faʻaleagaga masani

O le mafuaʻaga o le maualuga o le kulukose ma le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o le suka ma mea taumafa e maualuga i vailaʻau gaʻo vave. O le faʻaleagaina o ia ituaiga meaʻai e le gata ina faʻaumatiaina ai le pancreas, ae faʻapea foi i faʻafitauli o le gasegase lautele. E i ai le numera o mea faʻapitoa e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le gland, mafua ai le maualuga o le inisalini i totonu o le toto:

  • Umi uumi o le anapogi, ae le o le gafatia vave vave ma le taimi e ai ai. Faʻafuasei faʻamaʻi tigaina mai le fiaai - suia mea o inisalini.
  • Faʻaauau le malosi o le tino, faʻaauau pea le atuatuvale mafaufau ma mafaufau ma le atuatuvale i le lotolotoi o le vaivai. O le faʻanoanoa o le faʻanoanoa e mafua ai le faʻaaogaina faifai pea o laʻau suamalie (sukalati, suti, keke).
  • O mafuaʻaga atonu e ono: o le eseʻese o tulaga eseese ma se olaga ola solo. O tulaga eseese e faʻaitiitia ai le saoasaoa o le toto i totonu o vaʻa, faʻalavelave faʻaogaina.
  • Le atoatoa o le Vitamin E ma le elemene elemene chromium. Vitamin E e faʻamalosia ai le membrane ma puipuia mai le faʻamaʻi. O nei mafuaʻaga e mafua ai le tele o le homone.

O isi mafuaʻaga mamao o le faʻaaogaina o le kulukose e faʻaleagaina ai maʻi o le ate, faʻamaʻi pipisi, ma gasegase. O lea o le a faateleina ai le inisalini i totonu o le toto.

Faailoga o Inisalini Maualuga Maualuga

E le gata ina afaina ai le malosi o le malosi i le tino, ae suia foi le tuufaatasiga o le toto, o le fausaga o toto, galuega a le loto ma le faiʻai. Faailoga pe a maualuga le inisalini:

  • O se lagona le mautonu o le fiaaai, pe a uma le tuinanau, e mafai vave ona toe tupu. Ma faaauau pea le uati.
  • Mai le itu o le tino popolega - vaivaiga o le musika, vaivai, mafaufau le mafaufau ma mafaufauga. Tumau tumau e moe. Faʻasalaga leaga, faailoga o le vevela.
  • Faateleina le mamafa.
  • Paʻu paʻu, lauulu.
  • Faʻalalōlōina umi o faʻamaʻi, manua.

Faateleina le maualuga o le inisalini ma le faʻaauau pea o le gaosiga o gaʻo i le tulaga o gaʻo e le o faʻamalosiina e avea ma mafuaʻaga o le atherosclerosis o vaʻa - "leaga" cholesterol e pipii i puipui o le mimiti.

O le mea lea, o le a le toe lamolemole o latou pa puipui, o loʻo faʻapipiʻi ia platelets i faʻatulagaga o loʻo iai. O vaʻa e faʻaleagaina, faʻapitoa pe maeʻa atoa. Faʻateʻa la latou galuega feʻaveaʻi mo leʻo totoe o le toto.

Faailoga o le faateleina o le inisalini e tau atu i se tuaoi latalata i le maʻisuka ituaiga 2.

E faʻapefea ona faʻaititia le maualuga o le inisalini

O le auala autu e faʻaititia ai le maualuga o le inisalini o le faʻaaogaina o kulūkose molekone ma vave faʻavaveina le metabolism.

  1. Faʻaaogaina o gaioiga faʻaletino (ma le gaosiga masani o le carbohydrate) e faʻatele ai le malosi o le malosi ole tino maso.
  2. Faʻamaʻosaʻo le taumafataga o le gaʻo - ia vave faʻaitiitia meaʻai gaʻo, faʻalauiloa le gaʻo gaʻo i le meaʻai, lea e aveesea ai le inisalini i le toto - cereals (cereals, fala fala).
  3. Afai e maualuga le inisalini i totonu o le toto, e tatau ona e ulu i aso taitasi o vitamini, aemaise vitamin E ma chromium. O suauu ma le suauu olive e maua i le vitamini E, o isi mea taua o loʻo maua i le gataifale.
  4. Suʻe suāuʻu masani ma se mea e masani ai - meli, fualaau aina, ma falaoa pipi.
  5. O le fefete a le keke faʻatasi ma le chromium o le a faia mo le aofaʻiga manaʻomia ole elemene elemene.
  6. O oloa e aofia ai le fesoasoani fesoasoani e toe faʻafouina ai le musika ma le fatu.

E tele fautuaga i le faʻaitiitia o le inisalini i totonu o le toto: e fautuaina e faʻaaoga fuatini o le protein - ate, meaʻai meaʻai, sina kesi falaoa (poʻo kefir).

I le po, e mafai foi ona malosi le inisalini o hormone, o lea e tatau ai ona e aloese mai le 'ai i le po, pe tago i se fasi sisi poʻo se ipu malamalama o le yogurt e le o faʻasusu. O nei mea taumafa e faamalieina ai le fiaai ma le maualalo o le gaosiga o le pani.

Alu i se glucose-leai se meaai faasolosolo malie - i le leai o ni faʻamaoniga o le maʻisuka, ia aua le faʻamavae atoa le suka.

O nisi taimi o mafuaaga mo le faateleina o le kulukose ma, e tusa ai, o le faateleina o le inisalini ma le suka masani e faapitoa le mafaufau. O aʻafiaga ogaoga e mafua ai le faʻaitiitia o le serotonin i totonu o le faiʻai ma faʻapogai ai le atuatuvale, o se manaʻoga faifai pea e faʻamalieina oe lava ia.

O le auala sili ona vave e ausia ai le fealofani ma pe faʻapefea ona faʻaititia le insulin o ni fuatini o le protein ma nisi o fua e maua ai le tino ma mea e maua mai ai le mea e maua ai le tryptophan, ma le melatonin ma le serotonin. O se tasi o punavai autu o le tryptophan o se fualaau aina - faʻi. E pei foi o aano moa, sisiu gaosi, mea soya.

O aʻafiaga ma le faʻaitiitia o le inisalini. O le maʻi suka

O le maʻi suka o se maʻi faʻamaʻi insulin. E atiina ae pe afai e maualalo le inisalini i le toto, pe o le tele foi o le inisalini e le aoga. O le mea lea, o le faateleina o le toto toto e tau atu i taunuuga ogaoga.

O le suka e le totogia e tumau pea i totonu o le toto, ona mafai lea ona aoina i le urine i totonu o fatugaʻo, e ulu i le toto i totonu o le potu intracellular e le suia. O lenei mea e mafua ai ona maua i taimi uma faʻamaʻi urogeneva, paʻu o le paʻu ma le necrosis. E tuʻuina mai ma faʻamaoniga uma nei:

  • Vaʻaia o le tino o le tino - faʻaitiitia le faʻaaliga, le neuropathy, le mautonu le mafaufau.
  • O se lagona faifai pea o le fiaai o le le lava lea o le malosi mo musele pe a "teu" le suka i le toto.
  • Maualuga maualuga, ulu tiga.
  • Tumau mago, fiainu.
  • Faʻaitiitia le malosi o le tino, tingling, tiga.
  • Faʻatasi maʻi.

O aʻafiaga o le maʻisuka e matua ogaoga - leiloloa o le vaʻaia, faaletonu o mafaufau, ulia ma gangrene o vae.

I nisi tulaga, o loʻo faʻaitiitia le insulin i le suka masani - o lona uiga o le le lelei o le pancreas. Faatasi ai ma na faailoga, e tatau ona e faafesootai se fomai - o se finau o le togi. O le maualuga o le inisalini ma le suka masani e faʻaalia ai le afaina o le endocrine.

Ole fua ole insulin mo tagata matutua ma tamaiti

O le masani o le hormone i se tamaititi (e oʻo i le 12 tausaga) e ese mai le masani a se tagata matua - 20 mkU / l. O le sili atu ona maualalo i tamaiti o le 3 μU / L.

I tagata matutua ma tupulaga talavou mai le 12 tausaga, o le masani masani o le 25 mcU / l.

Ole aofaiga o le inisalini e fuafua i se suʻega toto, lea e ave mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao. O loʻo i ai foi se tusitusiga i le kulūkose toleni. I le taeao i luga o se manava gaogao, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se ipu vai ma se vaifofo o le kulukose. A mavae sina taimi, latou te ave le toto, fuafua le suʻega i le 60-90-120 minute.

O le maualuga o le hormone e mafai ona fuafuaina e ala i le suʻeina o le kulukose i totonu o le toto e faʻaaoga ai se masini fale - o se glucometer. E faʻatatau i le maualuga o le kulukose, o le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻatumauina. I le 5.5 glukose, maualalo pe le toaga. Faʻatasi ma le maualuga o le suka e 3.3 - maualuga.

O le vaivai o le tino poʻo le faʻaitiitia o le toto suka e sili atu le faigata ma umi nai lo le taofia. E tatau ona fai fua le kulūkose, ma mai lea taimi i lea taimi mulimuli i meaʻai puipuia.

Ole inisalini tele

Faatasi ai ma maʻi o le tino o le endocrine, o le tele o le inisalini e vavae ese. O le inisalini o le hormone o loʻo faʻapipiʻiina e le pancreas ma o se vaega taua o le metabolism o le carbohydrate.

Faatasi ai ma le leai o lenei mea, o le maʻisuka e atiina ae. O le faʻatagaina o le tele o le inisalini i totonu o le toto e tau atu i le hypoglycemia. O lenei tulaga e lamatia ai le ola maloloina o le tagata ma le ola.

O le masalosalo atonu e mafua ona o togafitiga le talafeagai ma manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi.

O a galuega o le inisalini?

O le inisalini o le sili atu e tutusa lona matautia ma lona le lava. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai se vailaʻau o le hypoglycemic, faʻatasi ai ma le vevesi ma le coma.

o le gaioiga o le inisalini o le faapaleniina lea o le kulukose pe a maeʻa, lea e matauina pe'ā uma ona 'ai pe mafua mai le faʻasaʻolotoina o le adrenaline i le taimi o le popole. E tupu lenei mea e ala i le liua o le kulukose e le insulin i le glycogen. O le mea e tupu i luga o le ate ma muso. Afai e faʻaitiitia le kulūkose o le tino, o le glycogen o le a toe avea ma glucose e tuʻuina atu ai meaʻai mo le toto.

E le gata i lea, o le hormone e faia galuega nei:

  • suauʻu paleni
  • faʻalauteleina o le faʻasologa o lipids ma faʻamalosi,
  • le taofiofia o le gaioiga o vailaau e tafe ai lipids ma glycogen.

Mafuaaga o le tele o inisalini i totonu o le toto

O le faateleina o le inisalini o le toto e tele lava ina afua mai i le oona. O le mamafa o le mamafa e mafua ai le tele o suiga le lelei i le tino, e pei o le gasegase o le gaʻo vaivai, le faʻaaogaina o le tino, le lelei le taʻavale.

I tagata e maua i le maʻisuka, e mafai ona faʻatele le inisalini ona o le maualuga o le togafitiga o le inisalini.

O le faateleina o le maualuga o le hormone e mafua ai le fatugalemu o le tino, o le vaivai o le tuufaatasiga o isi hormones i le tino, ma le maualuga o le malamalama o sela i le inisalini.

O mea nei e mafua ai le faateleina o le maualuga o le homone:

  • O le faateleina o le maualuga o le hormone e tupu foi ma le leai o ni vitamini faapitoa, faataitaiga o le vailaʻau E. Le faʻaleagaina o gaʻo,
  • leai se vailaʻau E poʻo chromium i totonu o le tino,
  • ogaoga paʻu o le tino e faʻatele ai le gaosia o le hormone,
  • faʻafouina poʻo le faʻaleagaina o le siama o le hormonone synthesizing sela (seta beta),
  • vaivai le faʻasologa o le glucagon hormone, e manaʻomia mo le malepe o faleoloa glycogen,
  • toilalo i le gaosiga o le gaʻo,
  • ate fatu
  • i totonu o fafine - kiona i totonu o ovaries, faʻaleleia o le fanau mai,
  • susu o le fanua,
  • galuega mamafa tele
  • popolega.

Auala e siitia ai le maualuga o le inisalini

Faʻatasi ai ma le leai o se homone, e tatau ona faia ni fua e faʻamaonia ai lona aofaiga i le toto. Mo lenei, faʻaaogaina insulin ma toga suka. Vailaau faapitoa ua faʻaaogaina i le togafitiga o:

  • Ua tuʻuina e Medcivin le puipuiga o le tino i le faasologa, toe faʻafoʻisia ana galuega masani, faʻatulagaina le tala faʻasalalau,
  • Faʻalauiloaina e le malo le toe faʻafouina o peta beta o le pancreas, e nafa ma le gaosiga o le inisalini ma tausia lona tino masani ile tino,
  • Livicin dilates toto toto.

Togafitiga o le maʻisuka e tatau ona tuʻufaʻatasia ma se taumafa o mea taumafa e maualalo le tele o meaʻai.

O a meaai e faateleina ai le insulin? Faatasi ai ma oloa autu ua fautuaina e tagata tomai faapitoa:

O le 'aiina o meaai saʻo ma le faʻaitiitia o mea e le manaʻomia mai lau taumafataga, e mafai ona e faʻaleleia lou maualuga ole inisalini. E mafai foʻi ona e faʻasalalau le aofaʻi o le hormone e ala i le faia o meaʻai faʻalaʻauʻai e maualalo ai le toto suka. Latou te taʻitaʻia ai se faʻaleleia atili o metabolic process in tissues of the body, faʻasaʻoina le toto, faʻateleina le faʻaaogāina o le kulukose.

O le faateleina o gaoioiga faaletino o le a fesoasoani foi ia te oe e faateleina ai le puleaina o le hormone. Tele lava ni nai taʻaloga laiti po o taʻaloga. O le gasegase o le a faʻavavevave, lea o le a mafua ai le sili atu o le inu o le kulukose i suauu mea, ma o le maualuga o le toto o le a faaitiitia.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina pea a latou suka toto e puipuia ai faʻalavelave e pei o le faʻalavelave o le faʻalavelave o le tino ma fatuga o fatugaʻo. O le maualuga o le kulukose e fuafuaina e faʻaaoga ai suega a le BM, o le taunuuga e faʻamatalaina e le tikeri o le pipiiina o fasipepa o loʻo i ai faʻatoʻaga faapitoa.

E taua tele le faatumauina o le inisalini masani. O lenei mea e faʻamaonia ai le galuega a le pancreas ma fesoasoani ia te oe e aloese mai le maʻisuka.

O le inisalini o le hormone o le peptide, lea e maua i se tagata soifua maloloina e gaosia e le pancreas. O lenei vailaau e tuusao saʻo i le metabolism ma mafai ona faʻaititia le maualuga ole kulukose toto. O le inisalini e faʻateleina foi le gaosiga o le porotini ma le faʻavaeina o popo fou.

Afai o le inisalini e le masani ai, o le tagata ua matua faateleina le suka o le toto, lea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. I tagata matutua, o le masani o le inisalini o hormone e 3-25 mkU / ml, o tamaiti soifua maloloina e masani lava ona i ai se faailoga o le 3-20 mkU / ml. O le maualuga o le insulin i le tamaititi poʻo se tagata matua e masani ona taʻu mai ai se siama o le maʻisuka ituaiga 1.

Faailoa le maualuga o tulaga o le insulin i pepe laiti e mafai ona iai ni faʻamatalaga mautinoa. E mafai e le pepe ona inu malosi le vai poʻo le susu, o papatusi mai le urine e faigata, e mafua ona o le tele o suka i le tino.

Faailoga o le maualalo o le insulin

Afai e maualalo le maualuga o le inisalini, e matauina muamua faailoga o le hyperglycemia - maualuga toto suka. I le tulaga o le maualalo o le inisalini po o le toesea atoatoa e iloa, e le mafai ona feaveaʻi le kulukose i sela na o ia lava, ma o le mea lea e faʻapupulaina ai i totonu o le toto. O siama e maua ai se vaivaiga o le suka.

A maua e se fomaʻi le maualalo o le toto insulin, e masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 1. I o latou soifuaga atoa, o tagata faapena e tatau ona mataʻituina o latou kulūkose toto ma faʻaaogaina le insulin i taimi uma e faʻaitiitia ai a latou maualuga maualuga o suka.

E mafai foi ona lava le maualuga o le inisalini, ae le mafai e le hormone ona taulimaina lana galuega masani ona o nisi faaletonu. I lenei tulaga, o le inisalini o le faʻafitauli e iloa ma maua ai le maʻisuka ituaiga 2.

Mo soʻo se ituaiga faʻamaʻi, e mafai e le tagata gasegase ona aʻafia i mea nei:

  1. Faʻateleina le faʻaaogaina o le urine, aemaise i le po. Afai e tulaʻi le maualuga o le suka i le toto, e taumafai le tino e faʻamalosiina e ala i le faʻavave.Glucose, i le isi itu, tosina vai, o lona uiga o le tele o le urine e faateleina ma o se mea e pei o le polyuria e aliali mai.
  2. I le maualuga maualuga o le kulukose, o se tagata e fia inu pea. O lenei tulaga o le polydipsia e fesootai tuusaʻo ma le faateleina o le manaoga o le tino mo le suavai ona o le vave ma le tele o le urination.
  3. Afai e le amataina togafitiga i le taimi, o le tulaga maualalo o le inisalini e amata ona alualu i luma, ma o se taunuuga o le a atili ai ona susulu ma sili atu ona logoina ia faailoga. I le leai o se togafitiga faʻapitoa, o le le lava o le homone e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga e lamatia ai le ola o le tagata.

Mafuaaga ma togafitiga

O le maualuga o le inisalini o le toto e mafai ona mafua mai i mea eseese. Ina ia faʻamaonia saʻo le mafuaaga, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi, ia faia se suʻega atoa, faʻaaoga uma totoga ma totoga o suʻega.

E mafai ona faaitiitia le maualuga o le tino ma le taumafa masani ma le taumafa i meaai le lelei, maualuga-kalori. Afai e masani ona 'ai e se tagata ua faʻatūina ni ipu e mafai ona aofia ai vailaʻau' eleʻele faamamaina, o le a taʻitaʻia ai i le faateleina o le kulukose toto.

Ina ia mafai ona feagai ma le tele o le suka e sau, e tatau ona faateleina le insulin i le pancreas. Afai e faʻaitiitia le inisalini, ona i ai lea o se faʻafitauli o le atiaʻe o le maʻisuka.

  • I faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi, o le tino ua matua vaivai, ma o se taunuuga o le faʻaitiitia o le puipuiga. O le mea lea e mafua ai le le atoatoa o le tino.
  • E masani ona maualalo le maualuga ole inisalini i le taimi o le atuatuvale ma le popole. I lenei itu, ua fautuaina e aoao e pulea ou lagona ma aloese mai tulaga popole.
  • O le tele o faamalositino, pe, i se isi itu, o le tausia o se olaga le atoatoa, e mafua ai foʻi ona afaina le inisalini. O le gaosiga o le hormone e taofi, lea e faʻateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi.
  • E aofia ai le le lelei o le ola maloloina e mafua ai le le atoatoa o le tino i le tino. Ina ia faʻaitiitia le taua o le maualuga maualuga o le suka, o loʻo faʻapitoaina ai se togafitiga faʻapitoa.

Auala e faʻaopopo ai le maualuga ole inisalini

Ina ia mautinoa o le maualuga o le suka o le toto e masani lava, e taua foi le pulea o le inisalini. O le faʻatupuina o lenei hormone ua faʻapupulaina e ala i le 'ai o mea suamalie ma le inisalini togafitiga. E le gata i lea, e mafai e lau fomaʻi ona faʻataʻitaʻiina vai inu pala.

O le vailaʻau o le Livitsin e i ai lona aafiaga vasodilating, o lea e faʻamamaina ai le toto mai mea vevela ma sili atu le kulukose. O le fualaau faasaina Civili e faʻafouina ai sela o le pancreatic, lea i le lumanaʻi e aʻafia ai i le gaosiga o le inisalini, ma faʻapupulaina ai le mamafa o le hormone.

O le fualaau faasaina e toe faʻafoʻiina ai le faʻasalaga faʻasalaga ma le puipuiga o le tino, faʻamalosia ai ana faʻatinoga. E fesoasoani foʻi pe a faʻaitiitia le inisalini, vailaʻau masani.

Togafitiga o le faamai maualalo ile insulin e tatau ona atoatoa, o le tagata maʻi e tatau ona faatonuina se mea faapitoa o le soifua maloloina. O le a le uiga o lenei maʻi mo le maʻisuka? O mea taumafa e tatau ona paleni ma tumu atoatoa. E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti, ae tele taimi, a itiiti ifo i le lima i le ono taimi i le aso.

  1. O meaai maualuga ma le kalori ma ipu o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga maualuga e tatau ona vavae ese mai le taumafataga. E talafeagai le teena o pateta, araisa, semolina, honey ma isi mea e faʻaleleia ai le toto suka ma faʻalavelave ai le tino o le tino.
  2. O meaai e tatau ona aofia ai meaʻai ma meaʻai e faʻafefe ai le pancreas. O nei mea e aofia ai apu, mumu, vela, kefir, pasesa, ma kapisi. Afai e te 'ai saʻo, i le vaiaso muamua o togafitiga e mafai ona e ausia ni taunuuga lelei.
  3. Mo togafitiga lelei, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia e le gata o vailaʻau, ae faʻapea foi togafitiga o le physiotherapeutics, faʻapea foi le electrophoresis.Ina ia faʻamalosia le puipuiga ma faʻamaonia le faʻamalositino, e maua foi le Biozinc ma le Biocalcium, o ia meaʻai e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose, fesoasoani i le suka e sili atu ona lelei, ma fesoasoani i le faʻaleleia atili o le toto ma le gaioiga o le tino.
  4. E mafai ona e faʻateleina le inisalini e ala ile faʻatupulaia o le gaioiga faaletino E fautuaina tagata taamilosaga mo le maʻisuka, o se gaoioiga faaletino talitutusa e fesoasoani i le glucose ina ia faʻavave vave ai le tino maso ma faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. e masani ona faateleina le mamafa i le 25-30%.

O fua o le kulukose e maua i le faia o se suʻega toto i le fale suesue. E mafai foi ona e faʻaaoga le mita mo suʻega ile fale.

I le iloaina o faailoga, o le maʻisuka e mafai ona pulea lona lava tulaga ma, afai e tatau ai, ia faia ni metotia e faatulaga ai le maualuga ole kulukose toto.

Faʻailoga autu

O faʻasolosolo ile insulin e fuafua ile numera o faʻailoga iloga e fesuisuiaʻi e faʻalagolago ile ituaiga o togafitiga. O nei ituaiga o mimilo maualuga e iloga:

  • faʻasolosolo masani luga ole maʻi
  • hypoglycemia,
  • maʻi faʻamaʻi.

Faʻatinoina i se tagata soifua maloloina, o le inisalini ei ai lona aʻafiaga i le tino, e oʻo atu ai i le hypoglycemia ma faʻatau ai le oti.

Faʻasologa taimi

O faailoga autu o lenei tulaga o:

  • ulu o le ulu ma le vevela o le a mou atu pe a uma ona ave mea inu,
  • ogaoga fiaai
  • moe i le moe, moe, moe malosi i se miti,
  • vaivaiga pe a mavae le moe, moe umi,
  • i tamaiti - faʻafefe o lagona, loimata,
  • vave ona mou ese le leaga o le vaai, e pei o se ufiufi i luma o mata, felelei lele, fausiaina o mea faitino,
  • tupe mama.

Hypoglycemia

O se osofaiga o le hypoglycem e amata mai i le faateleina o le maualuga o le insulin. O le faʻaopoopoga o faʻamaoniga e faalagolago i le faʻaaogaina o fualaau faasaina-vave pe umi foi le gaioiga. O se tasi mea e tasi o loʻo i ai faʻamatalaga nei:

  • O le tele o le inisalini e mafua ai le vave o le fatu o le fatu. Faanatinatiina le fiaai,
  • osofaiga o le ulu o le ulu
  • fatu palpitations,
  • paʻepaʻe sinasina-sinasina,
  • faʻateleina le sosolo
  • faʻaauau ona fai.

Afai e te le amanaiaina le osofaiga, atonu e te ono oo i ai:

Maʻi faʻamaʻi

O faailoga muamua o le coma o loʻo aʻafia ai o faailoga ia o le hypoglycemia. I le lumanaʻi, o faʻamatalaga nei e aliali mai:

  • afu
  • e masani ona manava
  • le manogi o 'aʻau manogi mai le gutu,
  • afaina ma le tiga o le manava,
  • samasama o le paʻu o alofilima ma vae,
  • le manogi o le acetone pe a urinating,
  • afu, faʻaitiitia le toto maualuga,
  • vavalalata o tamaiti, leai se tali i le malamalama,
  • leo vaivai musika, gatete i le tino atoa,
  • gaogao, taufaasese, talatalanoaga,
  • faʻanoanoa.

Le mea e fai

I tulaga ogaoga, e tatau ona e valaʻau i se falemaʻi e tuʻuina atu fesoasoani faʻapitoa.

O le insulin i luga o le tino e taufaamatau ma ni faafitauli ogaoga.

Ina ia faʻasolosolo le tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona 'ai se mea suamalie. I tulaga ogaoga, e tatau ona valaau se falemaʻi. A o leʻi oʻo mai fomaʻi, e tatau ona taoto le tagata ma faʻamafanafana ona vae.

E leai ni vailaʻau e mafai ona ave e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi e maualuga le maualuga o le inisalini.

Faʻaaoga togafitiga faʻamaʻi e faʻaitiitia ai mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le hormone i le tino. O le mafuaʻaga o togafitiga e fuafua ai togafitiga atili.

Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le adrenaline ona o le tele o taimi faigata, e fautuaina ai e ave faʻataunuʻu. Afai o le mafuaʻaga o le inisalini sili atu o le tumo, e manaʻomia le togafitiga faʻapitoa.

O le faʻamaloloina o aʻafiaga le lelei o le inisalini e sili atu ona mafai na o le fesoasoani a le gaʻo ma le faʻasaʻoina o meaʻai.

Meaʻai talafeagai

I le tulaga o se faʻamaʻi o le insulin, o le meaʻai e tatau ona le itiiti ifo i le 5 taimi i le aso. Suga ma oloa faʻatasi ai ma ona anotusi e le aofia. Ua suia i latou i oloa faapitoa mo le maʻisuka.

E faʻasaina le faʻaaoga o sausago, meaai kuka, meaai mama.E tatau ona laʻititi le faʻaogaina o le masima. O oloa gaosi susu e tatau ona filifilia le gaʻo maualalo. E taua le inu tele - e tusa ma le 2.5 lita i le aso.

O meainu e tatau ona lelei. O le ava malosi e faasaina.

Taʻi o Inisalini faʻamaʻi

Inisalini faʻamaʻi e taʻitaʻia ai maʻi faʻapitoa:

  • E tele mea e mafua ai ona o se maʻi o le inisalini. Oona,
  • vaivai, le fiafia,
  • o le atinaʻeina o le kanesa, o le faʻaitiitia o le mama o le tino ua leaga,
  • atherosclerosis
  • maʻisuka vae ma le maʻisuka ituaiga 2,
  • osteoporosis
  • toto maualuga
  • i tulaga ogaoga - maliu, maliu.

O le a le mafuaʻaga o le le atoatoa o le insulin i le maʻisuka?

O le inisalini o hormone pancreatic o loʻo i ai se aafiaga tele i luga o metabolic process in almost all tissues. E na o le pau lea o le homone i le tino e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le inisalini e faʻamalosia atili ai siama siaki i le kulukose, e faʻamalosia ai le faʻaogaina o le glycogen polysaccharide - o le ituaiga autu o le teuina o faleoloa kulukose.

O le solia o le pule faalilolilo o le hormone e mafua ai le le lava o le tino.

O le le atoatoa o le inisalini o se vaega autu lea i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 (inisalini e faalagolago i le maʻisuka).

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo i ai se gasegase ole inisalini, lea e faʻaalia ai ile solia o le gaioiga a lenei hormone i luga o le tino.

Ituaiga o Inisalini Faʻamalosia

E lua ituaiga o inisalini:

  • Pancreatic (ona o suiga i sulu o le pancreas).
  • E leai se pancreatic (e le fesootaʻi ma le le lelei o le pancreas).

I tagata gasegase i le tino e le o le pancreatic, o le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina masani, ma o nisi taimi e sili atu, peitaʻi, pe o lona lava gaioiga poʻo lona faʻamatalaga ile maualuga o le cellular ma le tissuʻu ua faʻavaivaia.

O le faaletonu o le inisalini o le pancreatic e masani lava ona mafua ona o le faʻaleagaina o peta paneta. O nei siama e maua ai le 65-80% o le vaega endocrine o lenei okeni.

O peta Beta o se vaega o tamaʻi pancreatic (motu o Langerhans) poʻo le faʻaputu i ni fuifui vine. O le faʻamaogaina o peta peta o le iuga lea o le faagasologa o le autoimmune ma le mafuaaga o le maʻisuka.

Mafuaaga o le faamai

O mafuaʻaga o le le lava o le insulin e:

  • Faʻasologa o le gaʻo, togafitiga faʻapitoa o seta receptors beta).
  • Flammation o le pancreas poʻo le gall sch.
  • Pangreatic tipiga, o lona faʻalavelave.
  • O suiga sclerotic i vaʻa toto (e taʻitaʻia ai faʻafitauli o le toto i le pancreas, e mafua ai le le lelei o ana galuega).
  • Faʻaleagaina o le faʻasologa o enzymes.
  • Iniseti, faʻamaʻi faʻamaʻi e oʻo atu i le faʻavaivaia o le tino puipuia.
  • Le lava le inisalini ma le atuatuvale le popole, popole. I lenei tulaga, ua maualuga le kulukose o le toto.
  • Le lava o faamalositino po o, i se isi itu, gaioiga faaletino sili. O mea uma e lua ma le le lava o le gaioiga faaletino e fesoasoani i le faateleina o le toto suka ma le televave o le faʻasologa o inisalini.
  • O le i ai o tumepa i le pancreas.

O le le lava o le faʻaaogaina o puipuiga ma le zinc i le faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o taumafa o le uʻamea e mafai foi ona aʻafia ai le inisalini. E mafua lea ona o le zinc, faʻatasi ai ma isi mea, e fesoasoani i le faʻapipiʻiina o le inisalini ma lana felauaiga i le toto.

O le mamafa tele i totonu o sela o le pancreas e faia ai se avega faaopoopo, ona o lea mea e mafua ai le itiiti ifo o le insulin nai lo le mea e tatau ai.

Fesoasoani i le atinaʻeina o le inisalini o meaʻai o loʻo i ai cyanides (sorghum, ufi, aʻa).

Pathophysiology

O le le atoatoa o le inisalini (faʻamaonia atoa ma le aiga) e taʻitaʻia ai le glucose metabolism, lea e mafua ai le hyperglycemia (toto maualuga maualuga - o se tusitusiga i lenei mea).

O le Hyperglycemia e faʻateleina ai le mamafa o le plasma o sela ma le paleni o eletise eletise, ma o le taunuuga lea o le "tele" o le suavai e feaveaia mai le tino i le toto. E leai ni suavai, ma o se tagata ua galala, faitioga o le paʻu paʻu ma paʻu mucous.

I le hyperglycemia, o le suka e maua i le urini (o lenei mea masani mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka), ma faʻatasi ai ma le tele o vai ma minerale e faʻasaʻolotoina (glucose "toso" vai faʻatasi ma ia).

O le le atoatoa o le inisalini e aliali mai i le ituaiga o numera o faʻamaoniga:

  • Faateleina le maualuga o le kulukose toto (hyperglycemia).
  • Faʻateleina diuresis (aemaise i le po), talu ai o le suka e fesoasoani e aveese le vai mai le tino (polyuria).
  • Tigā (polydipsia). E afua mai i le mea moni o loʻo taumafai le tino e taui mo le leiloa o le suavai i totonu o le vailaau.

Afai e te le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i le taimi ma e le amata togafitiga, o le a le mamafa le inisalini. O le ai ai se lamatiaga ogaoga i le olaga.

insulin i totonu o le tino e tatau ona tausia i se tulaga talafeagai. O lenei mea o le a saofagā i le masaniga masani a le pancreas ma o le a puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Togafitiga metotia

Togafitiga mo le le lava o le inisalini e faʻamoemoe e faʻamautuina le maualuga o le inisalini, ma o fesuiaiga i le maualuga o le suka i totonu o le toto o le ai totonu o mea e gata ai.

Ole auala autu e faʻafeteina ai le inisalini i le maʻisuka o le insulin ma togafitiga talafeagai.

E mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina fualaau faasaina:

  • Faʻaleagaina (faʻalauteleina le toe faʻafouina o suauu popo), o le fualaau faasaina e faavae i luga o se vaega o laau.
  • Livitsin (o le vasodilator) o se siʻosiʻomaga o le hawthorn, motherwort, rose hip, peppermint.
  • Medcivin (o le faʻamalosia o meaola faʻamalosia).

Ina ia sili atu le totogi mo le faaletonu o le hormone, o le tagofia o vailaʻau e mafai ona tuʻuina atu i le physiotherapy, electrophoresis.

O le gaioiga faaletino e i ai se aoga aoga i le faagasologa o le inisalini gaosiga. Aʻo aʻoga faaletino ma taʻaloga, o le malosi o le glucose e oʻo i totonu o maso maso ua faʻapupulaina, ma o ona mea i totonu o le toto ua paʻu.

Taumafa faafomaʻi

O le taua tele i le le lava o le inisalini o le taumafa. Ole vaega ole meaʻai e fautuaina (ia faʻafe 5 taimi i le aso i ni vaega laiti).

Carbohydrate uta ma kalori e tatau ona tufatufa tutusa i le va o taumafataga.

O le a se mea e mafai ona ou 'ai ma le inisalini:

  • E i ai tapulaa i le faʻaaogaina o suka, falaoamata o le falaoamata, suamalie. Nai lo le suka, o loʻo iai mea suka (sorbitol, xylitol, stevia, ma isi)
  • E le manaʻomia le faʻaaogaina o falala falai, ma aano o manu. O le gaʻo o le tino e gata.
  • Meaʻai aoga e iai vitamini A, B, C.
  • Ia mautinoa ia i ai ni meaʻai o le protein-tamaoaiga i lau taumafataga.
  • E tatau ona aofia i le meaʻai meaʻai e faʻamalosia ai le pancreatic: faʻalaʻau manu, apu, vine, pasili, kefir.

E mafai ona e ave teuteu o laau e pei o laʻau, vine, vine, dogwood, vine vine magnolia.

O le mulimuli i se taumafataga mo le maʻisuka faatasi ai ma le tagofia o vailaʻau ma mea taumafa e faʻaleleia ai le gaosiga o le inisalini i totonu o le tino ma totogi ai ona le atoatoa.

Maualuga inisalini: faʻamaoniga, mafuaʻaga, togafitiga

O le faateleina o le inisalini e le itiiti ifo lona lamatia nai lo lona le lava: e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le hypoglycemia, lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le kulukose toto, lea e oʻo atu ai i le ulu o le ulu, le mautonu, fenumiai, faʻavevesi ma le coma.

O le maualuga o le inisalini e mafai ona mafua ai le maʻisuka: afai o le tele o le hormone i totonu o le toto o loʻo faʻatupulaia ma le mausali, o sela e nafa ma lona faʻasoasoaina, faʻaitiitia pe faʻaaogaina foi lona gaosiga.Ole inisalini ole tino i totonu o le tino e aʻafia ai le faʻalavelave faʻaleagaina ma le gaioiga o le tino: o lona vavaeese mai le masani e mafai ona faʻaosofia ai ovary polycystic ma le le mafaufau.

  • Galuega ile insulin
  • Luga masani
  • Mafuaʻaga o le tele o le homone
  • Faʻafofo ma meaʻai

Galuega ile insulin

O le inisalini o se hormone e maua mai i peta paneta e iloa ai o tamaʻitaʻi o Langerhans.

O lona autu autu o le faʻamoemoe lea e faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, pe a uma ona amata ona sili atu i le masani.

E masani lava ona tupu vave lenei mea pe'ā uma ona 'ai meaai (i lenei tulaga, e manaʻomia le kulukose e faaliliu ai mea na maua i le malosi), faʻapea foʻi ma tulaga faʻalavelave, pe a faʻasaʻo le adrenaline i totonu o le toto.

Inisalini e faia lea e ala i le liua o le kulukose i le glycogen, lea e faʻapupula i le ate ma musele, o lea pe a leai se suka i le tino, e toe liua i le kulukose.

O le inisalini e maua ai foʻi le faʻaogaina o le kulukose ma isi meaʻai i sē uma o le tino, faʻapipiʻi ma tuʻuina atu le avanoa e atiina ae ai ma faafou.

E aʻafia ai le faʻapipiʻi o proteins ma gaʻo, faʻalavelave ai enzymes lea e talepeina ai glycogen ma gaʻo.

Faatasi ai ma le leai o lenei siama, o le maʻisuka e amata ona amata ona maua le fiaai, taofi le toe faafouina ma le oti, o le metabolism e faagesegese, i le leai o togafitiga, e pauu ai se tagata i se paʻu ma mate ai.

Luga masani

O maualuga maualuga o le inisalini e le itiiti ifo le lamatia. E le toe maua e le siama le kulukose i le aofai e tatau mo i latou, lea e taʻitaʻia, e pei o le le lava o le inisalini, i lo latou matelaina.

O le maualuga o le homone i totonu o le tino e faʻaleleia ai le galuega o le vaʻavaʻa, o lona uiga o le foliga mai o le paʻu, meaʻai, vevela tele.

Afai e maua e se fafine le meaʻai (o le mafuaaga masani lea mo le maualuga o le hormone), e mafai ona faʻaosofia ai le vevela o le ovarian, faʻavalea ma le le mafaufau.

Talu ai ona o le inisalini e faʻailoaina i se vasoconstrictive aafiaga, o le sili atu o le hormone e mafua ai le faateleina o le toto maualuga, e faʻaitiitia ai le gaoioi o maʻa, lea e mafua ai ona solia le toto i le mafaufau. O le puipui o le carotid o loʻo faʻamalosi malie, lea e faʻaititia ai le mafai gafatia e se tagata ona mafaufau lelei i le matua.

Afai e le faaititia le aofaiga o le hormone, ona o le gasegase o le toto, gangrene o pito, e le mafai ona tupu le faaletonu o le tino, o le le mautonu i le ogatotonu o le tino e matauina. O le faʻamaʻi e le lelei foi ona atagia i luga o le gaioiga o galuega: soʻo se faafitauli i le tino o le endocrine e mafai ona faʻaosofia ai le faʻanoanoa.

E le gata i lea, maualuga le maualuga o le inisalini e taofia ai le galuega o enzymes lea e aafia ai le liua o le glycogen i le kulukose, faapea foi le gluconeogenesis, pe a fai o le kulukose mai le non-carbohydrate.

Ona o lenei mea, e le mafai e le tino ona totogi le suka maualalo o le toto, lea e tau atu i le hypoglycemia, lea e mafua ona o le le lava o le faaaogaina o le toto, glucose ma isi meaʻai i le faiʻai (o le kulukose o le punavai sili lea o le malosi mo potu faiʻai).

O lenei mea e mafua ai faʻaalia e pei o ulu o le ulu, vaʻaia o le vaʻavaʻai, faʻafefefe, gaʻo, fenumiai, amnesia, ma oʻo ai lava.

A maeʻa sina taimi, o sela o le pancreas, "iloa" o loʻo i ai le sili atu o le homone i le tino, faʻaitiitia le faʻasologa o le inisalini, lea e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka ma ona tuʻuga faʻatasi. O le maualuga o le inisalini e faaitiitia, e faamuta ai le faataunuuina o ana galuega i le aofaiga tatau, lea e tau atu ai i le faʻalavelave faʻafuaseʻi, matelaina ma le oti, pe a le togafitia le maʻi, e maliu le tagata.

Mafuaʻaga o le tele o le homone

Faatasi ai ma itu autu o le faateleina o le inisalini, e taua e tagata atamamai le tele o meaʻai, lea e mafua ai ona lemu le gaʻo o gaʻo, le maua o le toto, le toe maualalo, ovary polycystic, infertility.I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le faateleina o le inisalini i le toto e mafai ona faaosofia ai le maualuga o inisalini.

E le gata i lea, o mafuaʻaga nei e mafai ona aʻafia ai le maualuga o le hormonone:

  • paʻu o le pancreatic e mafua ai le faʻaopoopoga o le hormone. O nei mea e masani ona masani ai o le insulinomas,
  • o le tuputupu ae o peta peta po o latou faaosofiaga,
  • faaitiitia le pulelaa o le kullucagon (o le hormone lea e faaosofia ai le gau o le glycogen i le ate e liliu ai i le glucose),
  • solia o le metabolism o le carbohydrate,
  • maʻi ate
  • polycystic ovary, lea e tau atu ai i le le mafaufau,
  • maʻi mama o le tino o le manava,
  • faʻamaʻi o le pituitary gland poʻo le faʻasalaga faʻapitoa,
  • sili atu le malosi faaletino,
  • tulaga faigata.

E le gata i lea, o le faateleina o le inisalini e mafai ona faʻaosoina ai faafitauli i le tino o le tino, faʻaitiitia le gaosiga o isi hormones (glucocorticoids, hormone growth, corticotropin). O le homone o loʻo i totonu o le toto e faʻapuputeleina foʻi ma le faʻalauteleina o le lagona o le inisalini receptors o loʻo iai i luga o potu taʻitasi ma fegalegaleai ai ma le hormone.

O se maualuga maualuga o le hormone e mafai ona avea ma se taunuuga o le le lelei o meaai pe a taumafaina e se tagata le tele o laʻau suamalie ma gaʻo. O le matelaina o le matelaina, o le le lava o le vitamini E poʻo le chromium e mafai ona mafua ai le solia o le maualuga o le homone.

Faʻafofo ma meaʻai

Ina ia maua le inisalini tele i le masani, e tatau ona aveese le mafuaaga na afaina ai le maʻi.

E faʻavae i luga o iuga o le suʻega, ua faatonuina e le fomai se togafitiga masani, meaai ma faamalositino e tatau ona faia.

Afai o se fomaʻi (faʻataʻitaʻiga, ovary polycystomy, lea e mafua ai le faanatinati), o fomaʻi muamua e taumafai e faʻaoga togafiti togafitiga ma fualaau poʻo le taumafataga, afai latou te le fesoasoani, togafitiga i togafitiga faʻapitoa.

Taumafa tele le inisalini i ni vaega laiti e tusa ma le lima taimi i le aso. O se taumafataga ma le faʻateleina o le inisalini e le aofia ai le faʻaaogaina o suka ma suamalie e faavae i luga. E tatau ona suia i oloa na fuafuaina faapitoa mo le maʻisuka, suamalie, alalaʻau masima, masima.

E tatau foi ona mataʻituina le tele o meaʻai gaʻo taumafa ma faʻasoa tufa lelei a latou mea. Ole aofaʻi o masima i le taimi ole taumafa e tatau ona faaitiitia. E le mafai ona e 'ai meaai faʻafelaʻau, sola, masi, namu mama.

O aso uma e te manaʻomia ai le inu mai le 2 i le 2.5 lita o le vai i le aso. Faʻataʻitaʻiga a le Unsweetened, lanu tiamata, lefe o le rose, vai inu. E le faatagaina le ava malosi. E mafai ona faʻatagaina oloa gaosi, ae maualalo le pasene o le gaʻo.

Mea taumafa ma le faʻateleina o le inisalini e aofia ai ipu mai le pata, oatmeal, alalaʻau enaena (ae le faʻaleagaina). Faʻatagaina meaʻai aano, iʻa, moa. E mafai ona e 'ai fuamoa, ae le silia ma le lua fuamoa i le tolu vaiaso. O fualaau faisua po o fualaau faisua, pea, apu, sima, fualaau aina, oranni e aoga. A aunoa ma le fefe, e mafai ona e 'ai i strawberries, fugalaau, strawberries, cherries.

Afai e mulimuli uma fautuaga a le fomaʻi ma amataina le togafitiga i le taimi, e mafai ona e maua ni taunuuga lelei ma faʻaitiitia le maualuga o le insulin. E i ai pea mataupu i tamaitai pe a uma ona faatulaga lelei le mamafa o le tino, ua toe foi atu i lalo tulaga o le inisalini, o mea uma lava o le ovary polycystic ua mou atu, lea na mafua ai le faavaeina o se taamilosaga masani faalemasina ma togafitiga mo le le mafaufau.

Faailoga o le Faʻafitauli o Inisalini

Laititi le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ia lagona e ala i faailoga e pei o polyuria, hyperglycemia, polydipsia.

O le Hyperglycemia o se maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tupu ona o le faaputuga o suka i totonu o le toto. Afai e le lava le inisalini, e le mafai ona ave le suka i sulu o le tino.

O le faamaʻi na mafua ona o le leai o le inisalini e taʻua o le maʻisuka ituaiga 1. Togafitiga ma se ituaiga o siama ua faailoaina mai na o le faia i aso uma o le iniseti o le inisalini.

I le po, o le faateleina o le suka i le tino o le tino e tulai mai, e aunoa ma le inisalini, ua aveeseina le kulukose ma le urine, o le tele o le urine ua faasolosolo malie pea. Faʻasaga i lenei talaaga:

  • o le gasegase o fia inu
  • faateleina le manaomia mo le suavai.

O lenei tulaga e taua o le polydipsia.

O isi faʻailoga o le faʻaitiitia o le insulin e aofia ai le faʻamalolo umi o le faʻamaʻi manu, faʻavaveina o le paʻu, vaivai ma le faʻalavelave i le aso atoa. O faʻafitauli o le le lava o le inisalini e maualuga lona alualu i luma, mo le mafuaʻaga lenei, afai e masalomia le le lava o le hormone, e tatau ona maua se faʻamaoniga, pasia suega.

O le masani o le inisalini mo se tagata matua o loʻo iai i le va o le 3 i le 25 mkU / ml, mo se tamaititi, o le faailoga mai le 3 i le 20 mkU / ml o le a masani. Ole laʻititi o numera i se tamaitiiti e mafai ona faʻamaonia le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

I se tamaititi, o le pancreas e na o le lima tausaga le matua e tupu ai, o le a sili atu ona afaina i le 5 i le 11 tausaga. I le taimi nei, e manaʻomia e le tamaititi se paleni paleni, mo kilokalama uma o le mamafa o loʻo faʻaalia e faʻaaoga ai le 10 kalama o meaʻai. E tatau foi ona e nofouta o faʻalavelave i le faia o inisalini i tamaiti e mafai ona mafua ai le le mautonu ma le lagolagosua o le tino.

Faʻaleagaina i sela o le pancreas, e nafa ma le faʻasiga o le inisalini, e mafai ona taʻitaʻia ai faʻamaʻi pipisi o tamaiti:

Na o le tui puipuia taimi e fesoasoani e puipuia ai ia faafitauli ma le ituaiga siama o le maʻisuka ituaiga 1. Faʻaaloalo o se tamaititi e leai se inisalini e mafai ona fia inu.

Inisalini sili atu

O le sili atu o le inisalini i le tino e le itiiti ifo le lamatia i le soifua maloloina. E le maua e le siama le aofaʻi manaʻomia o le kulukose, e pei o le mea e le maua ai le hormone, latou te amata ona fiaaai.

O lenei mea, i le itu, e mafua ai le faateleina o galuega o sulu mata, o faailoga o lenei togafiti faʻaleagaina o le: taumafa, afu, vene.

A oʻo foi i le fafine, o se mea muamua lea e manaʻomia mo vailaʻau faʻasolosolo i le ovaries, faʻavasegaina faʻavalea, le faʻailoa.

Talu ai o le inisalini e i ai sona aafiaga, o le tele o le homone o le a maua ai le faateleina o le toto maualuga, o le faaitiitia o le gaoioi o puipui o arteries, ma mafua ai se faʻalavelave i le toto i potu o faiʻai. Aʻo faʻagasolo pea faafitauli, o le puipui o le carotid o le a avea ma mea eletise, faʻaititia ai le mafai ona mafaufau lelei i le taimi o le matua.

Afai o le tele o le hormone e le masani, o le tele o le inisalini e faʻafefe ai le toto, gangrene o le maʻisuka o le pito i lalo o loʻo atiina ae, faʻalavelave faʻapitoa, o le le atoatoa i le gaioiga o le fatugalemu o le tino e tupu.

Faʻaiʻuga e mafua ai se faʻaitiitia o le inisalini toto

O le faaitiitia o le maualuga o le hormone i totonu o le toto e mafai ona mafua ona o ni mafuaaga. Ina ia mafai ona iloa tonu pe o le a le mafuaʻaga o le nofoaga e tatau ai, e manaʻomia e le tagata ona suʻe fautuaga faʻalesiifua maloloina, faia se suʻega talafeagai ma pasia suega talafeagai.

O mafuaʻaga nei e mafai ona taʻitaʻia ai i se tulaga talitutusa:

  1. O meaai e le paleni, o le tele o le taumafaina o meaai, o le taofiofia o mea mamafa ma le le lelei i mea taumafa, faapea foi ma se meaai maloloina lelei e mafai ona manatu o ni mea e faaitiitia ai le maualuga o le hormone i totonu o le toto.
  2. Faʻaitiitia le tele o suka ma falaoamata o meaʻai i aso taʻitasi, o se taunuuga lea e le mafai ai e le pancreas ona taulimaina le gaosia o le aofaʻi tatau o hormones.
  3. Faʻasologa ma faʻafitauli i le gasegase ma le gall vevela, o taunuuga le lelei o le taotoga ma foliga mai o neoplasms i totoga.
  4. Suiga i totonu o vaʻa o le natura mataʻutia, lea e mafua ai le solia o le toto i le pancreas.
  5. O faʻamaʻi pipisi ma faʻafitauli faʻapitoa e mafai ona faʻaititia ai le faʻaogaina o le tino, faʻavaivaia le tulaga lautele, aʻafia ai le tino atoa ma faʻalavelaveina ai le gaioiga faʻasolosolo,
  6. Faʻaitiitia le inisalini i totonu o le toto e mafai ona mafua ona o le masani ona faʻasaina tulaga faigata ma popolega popole.
  7. O le soona fai, faʻamalositino malosi, poʻo se olaga le tauagafau e mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le hormone i totonu o le toto.
  8. Vaʻaiga faʻapitoa. - leai se polotini ma le zinc.
  9. O le faasili o le uʻamea i totonu o le tino, ma o se taunuuga o lea ua siitia atu ai se avega faaopoopo i le pancreas, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le tele o ana galuega.
  10. Tina i le talavou.

Faailoga o le Faʻafitauli o Inisalini

O laʻititi le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻaalia i faʻamaoniga nei:

Hyperglycemia (maualuga le maualuga o le toto) e tupu ona o le mea moni o le kulukose o loʻo faʻapupulaina i le toto ma ona o le toesea poʻo le maualalo o le inisalini toto e le mafai ona feaveaʻi i siama. O le le atoatoa o le inisalini i se vaitaimi uumi atonu o lona uiga o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 (i lenei tulaga, togafitiga e faia i aso uma o inisua o le inisalini).

I le po, o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino ua tulai. Afai e le lava le inisalini i totonu o le tino, ona oʻo lea o le kulukose i le urine, lea e faʻaosofia ai le polyuria (o le faateleina o le volumine urine). I le taimi lava lea e tasi, o le manaoga o le tino mo le faateleina o le ola. O loʻo i ai se galala malosi tele (polydipsia).

Faailoga o le maualalo o le insulin i luga o le toto e aofia ai le faʻamalolo manuʻa, faʻafefe o le tino, faʻalauteleina le vaivai ma le le mautonu. O faʻafitauli o le le lava o le insulin e televave le vave. O le mea lea, pe a oʻo mai uluaʻi uiga malu, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi ma amata togafitiga.

Mo se tagata matua, o le inisalini e masani lava 3-25 mkU / ml, ma i tamaiti 3-20 mkU / ml. Afai o le tamaititi na tuʻu ifo ile inisalini, e mafai ona faʻaalia le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. O le pancreas mulimuli ane na faia e le 5 tausaga o le atinaʻe o le tamaititi. Mai le 5 i le 11 tausaga, o tamaiti e sili ona afaina i le maʻisuka. I lenei vaitausaga, e manaʻomia e tamaiti le 10 g o le kopa i le kilokalama o le mamafa o le tino i le aso, lea e faʻapupulaina ai le manaʻoga mo le inisalini. E le gata i lea, o le soifuaga o le tagata i lona laitiiti e lei atoatoa ona fausia, lea e mafai foi ona faaosofia ai le foliga mai o ni faaletonu i le tuufaatasiga o le inisalini.

Faʻaleagaina o suauu pancreatic e faʻapipiʻiina ai le inisalini e mafai ona afaina ai tamaiti laiti e pei o le misela, mumps ma le rubella. I lenei tulaga, o tui puipui taimi e puipuia ai le tamaitiiti mai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

O le inisalini maualalo i tamaiti laiti e mafai ona masalomia pe a matua naunau le pepe e suʻe pe inu vai. Talu ai ona o le maualuga o le kulukose o loʻo faʻateleina i le uila, o lepekini mai le ituaiga urine ua amata ona malo.

Mafuaaga o le Inisalini

O mafuaʻaga taatele o le faʻaitiitia o le inisalini i le toto e aofia ai:

  • le lelei o taumafa (masani ona tagofia, o le faʻaaogaina o se tele o mea inu gaʻo)
  • togi ma le malosi malosi faaletino,
  • faamaʻi masani ma faamai pipisi.

Ina ia toe faʻaauau le galuega o siama pancreatic e maua ai le inisalini, e faʻaaogaina le fualaau faasaina. E le gata i lea, o le togafitiga e faaaoga ai le sedicin (o se vailaau e fesoasoani e folasia ai toto toto) ma medzivin (o se fualaau faasaina e toe faaola ai hormones). Afai e le toe mafai e le pancreas ona maua le inisalini, o le tagata maʻi e faʻataunuʻuina injections inisalini, lea e mafai ona ia faia ma fesoasoani i fafo pe na o ia foi.

E faʻafefea ona totoina le inisalini i totonu o le toto e aunoa ma ni fualaau faasaina: afai o le faʻaleagaina o gaioiga e mafua ai le faʻaitiitia o le inisalini o le gaosiga e le o mamao, e mafai ona e fesoasoani e faʻamalosia le pancreas e ala i le 'ai o tipu, apu, blueberries, kefir ma le vevela aano. E tatau ona e lafoaia le faʻaaogaina o pateta, araisa, semolina, honey.

Laititi ile inisalini i totonu o le toto e tatau ona avea ma mafuaaga mo le toe iloiloina o mataupu faavae o meaʻai (e tatau ona atoatoa ma paleni). E tatau ona e 'ai soo i ni vaega laiti.

O le inisalini o le hormone o le peptide, lea e maua i se tagata soifua maloloina e gaosia e le pancreas. O lenei vailaau e tuusao saʻo i le metabolism ma mafai ona faʻaititia le maualuga ole kulukose toto. O le inisalini e faʻateleina foi le gaosiga o le porotini ma le faʻavaeina o popo fou.

Afai o le inisalini e le masani ai, o le tagata ua matua faateleina le suka o le toto, lea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. I tagata matutua, o le masani o le inisalini o hormone e 3-25 mkU / ml, o tamaiti soifua maloloina e masani lava ona i ai se faailoga o le 3-20 mkU / ml. O le maualuga o le insulin i le tamaititi poʻo se tagata matua e masani ona taʻu mai ai se siama o le maʻisuka ituaiga 1.

Faailoa le maualuga o tulaga o le insulin i pepe laiti e mafai ona iai ni faʻamatalaga mautinoa. E mafai e le pepe ona inu malosi le vai poʻo le susu, o papatusi mai le urine e faigata, e mafua ona o le tele o suka i le tino.

Aisea e leai ai le inisalini

O le faaletonu o le hormone e matua aʻafia lava i le le paleni o meaai, aemaise lava le sili atu. E le gata i lea, o isi mafuaaga e mafai ona faamamafaina:

  • popolega, popole tele atu o le tino tutotonu,
  • faʻasologa o togafitiga
  • maʻi tumau poʻo faʻamaʻi pipisi,
  • leai o le palatini ma le zinc,
  • faateleina le 'anotusi o le uʻamea ma gaʻo,
  • toesea po o le sui, o le tele o gaoioiga faaletino,
  • faʻaleagaina o le pancreatic,
  • pe a maeʻa le taotoga.

Ituaiga o mea e le maua ai le hormone

O le faʻaitiitia o le inisalini e masani ona tupu i le taimi o le maʻisuka. O le le lava o le anotusi o le hormone ua vaeluaina i ni ituaiga 2:

  1. Aʻo (pancreatic). O lenei ituaiga o le inisalini le maua e mafua mai ile ituaiga o maʻisuka. O le mafuaaga o le faʻaleagaina o le inisalini gaosiga, o suiga e le mafai ona suia i totonu o sela o le pancreas. O le inisalini e faalilolilo i le tele o fuainumera pe leai foi, o le mea lea ua faateleina le maua o le toto. Ina ia faatumauina le inisalini i se tulaga masani, e tatau i le tagata maʻi ona tuʻuina atu sona inisiua.
  2. aiga (leai-pancreatic). O lenei ituaiga o le toilalo e mafua mai i le maʻisuka ituaiga II. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e faʻaalia i le masani ona tuʻuina atu o le inisalini (poʻo se sili atu foi). Ae e le fesoʻotaʻi ma gaʻo ma sela, o se taunuuga lea e le mafai ai ona saʻo ona faatino lana galuega. Ona o lenei ituaiga o le le atoatoa, ua faʻaumatia ai le faʻaaogaina o le kulukose, ma amata ai le hyperglycemia. I se isi faaupuga, e le mafai e le tino ona faʻaoga saʻo le homone, aua lagona lelei i ai e le lava.

Afai e faʻaititia le inisalini ma o le maualuga o le suka e masani lava, o lona uiga o se faʻaopoopoga o mea o le glucagon, thyroxine, adrenaline i le tino o le maʻi.

Laititi le inisalini i tamaiti

I le 5 tausaga le matua, o le pancreas e masani lava ona atiaʻe. O le mea lea, o le sili ona matautia i le tulaga o le inisalini le talafeagai o le gaosiga o le 5-11 tausaga.

O le faʻaitiitia o le hormone i se tamaititi e ono lamatia ai o ia i le tolopoina o le atinaʻega o le fatugalemu o le tino poo le tele o faʻamaʻi pipisi o le natura - rubella, measles, mumps. O le faailoga muamua o le le lava o le inisalini i tamaiti o le fia inu pea. Ina ia aloese mai le atiina ae o maʻi le lelei ma le foliga mai o le maʻisuka ituaiga, e tatau ona e faia uma tui e talafeagai mo le matua, aemaise le mataituina o meaʻai.

Faʻaitiitia togafitiga ile inisalini

Pusa I le maʻi e manaomia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi i aso uma. Le leai o se gaosiga o le hormone o loʻo fesiligia e mafua ai le faateleina o le glycemia. E mafua mai i le mea moni e le lava le inisalini e fesiitai ai le kulukose i siama, ma o le suka maualuga e faʻapupulaina i totonu o le toto.

O maualuga o le suka e maualuga atu i le po.Afai e le lava le inisalini, o le "excess" glucose e ulufale atu i le mimi, lea e mafua ai le polyuria (faateleina le urination).

O le fomaʻi, faʻalagolago i le tulaga ma uiga taʻitasi o le tino, e faʻamaonia togafitiga. Afai o le leai atoatoa o le gaosiga o le hormone, o le tagata maʻi e fautuaina le inisua o le inisalini subcutaneous. E mafai ona faia i le falemaʻi, ae ona o le faʻatinoga e faia i le tele o taimi i le aso, e sili atu ona faigofie le iloa pe faʻapefea ona e faʻaaogaina lau vailaʻau.

Afai e natia le hormone, ae i le le lava o aofaiga, o togafitiga ma fualaau faasaina e faia. E lelei pe afai e tuʻuina atu i ai faʻataʻitaʻiga faʻaopoopo: electrophoresis poʻo isi togafitiga. Ae o le mea autu iinei e le o le faʻaaogaina ina ia leai se mea e sili atu i luga o le homone.

O le tele o taimi, e faatonuina ai e le fomaʻi vailaau nei:

  • Civili "E fesoasoani i le toe faʻafouina o suauu pancreatic, e mafua ai le maualuga o le inisalini.
  • Medzivin "Faʻasaʻo le puipuiga ma toe faʻafoʻi hormones.
  • Livitsin "Tatala puipui o toto toto.

E le gata i lea, o meaai nei e tatau ona i ai i au meaai i aso taitasi:

  • kapisi
  • pasili
  • apu
  • lanu
  • kefir
  • lanu mumu mumu.

Latou te fesoasoani i le faʻaleleia o le gasegase, i le vaʻaia o le maualuga o le insulin ma le maualuga o le suka.

O vailaʻau faʻapitoa e faʻaitiitia ai le suka - biocin, biocalcium - e iai foʻi se aafiaga lelei. O le taamilosaga o le toto ma le faiga o mea e gaosia i le tino, ua mafua ai, o le kulukose e sili atu ona uuina e le tino.

Aua nei galo e uiga i le gaioiga faaletino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o aso uma e fesoasoani i le maualalo o le kulukose.

E naʻo se fomaʻi e mafai ona ave soʻo se tasi o nei fualaau oona pe faatonuina se isi togafitiga pe a uma ona e suʻesuʻeina uiga uma o le maʻi o le maʻi.

O le inisalini o le hormone o le peptide, lea i le tulaga masani o le tino e maua ai le pancreas. O le inisalini e tele sona sao i le faiga o metabolic ma faʻaitiitia ai le toto suka. Faafetai i lenei hormone, o le gaosiga o le porotini i totonu o le tino o le tagata, ua fausia ai faʻamalosi fou.

Afai e leai se inisalini o le tino, ona maualuga ai lea o le maualuga o le suka o le toto, ma o lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o faamaʻi o le endocrin system. I se tagata matua, o le tulaga masani o le inisalini e 3-25 mkU / ml, i tamaiti o lenei aoga e 3-20 mkU / ml. O le faaitiitia o le inisalini i se tamaititi atonu e faailoa ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 1.

O le mea mulimuli o le pancreas ua maeʻa i le 5 tausaga o le pepe. Tamaiti i le va o le 5 ma le 10 tausaga e sili atu ona afaina i le maʻisuka. O tamaiti o lenei tausaga i aso taitasi e tatau ona latou faaaogaina le 10 kalama o meaʻai gaʻo i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino, ma e faʻapupulaina ai le manaʻomia mo le inisalini.

E le gata i lea, o le faʻaogaina o le tino o tamaiti i lenei vaitau e leʻi atoatoa ona faʻavaeina, e mafai foi ona mafua ai le le lelei o le inisalini.

O faʻamaʻiina o suauu o le pancreatic e faʻapipiʻiina ai le inisalini e mafai ona mafua ai le afaina o tamaiti i se natura faatosina, o: lava, mumps, rubella. Ole tui faʻaonapo nei e mafai ona laveai se pepe mai le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1 ile tulaga talitutusa.

E mafai ona e masalomia le maualalo o le insulin i tamaiti laiti pe afai e inu malosi le pepe pe inu susu. O le isi faʻailoga, o le maaa o le maipe mai le urine, ona o le maualuga o le suka e faʻateleina i le urine.

Faailoga o le Faʻafitauli o Inisalini

O faʻamatalaga nei e mafai ona tupu ona o le le lava o le insulin i le toto:

  1. Hyperglycemia - toto maualuga o kulukose.
  2. O le toesea atoatoa o le inisalini po o lona le lava i le tino e taʻitaʻia ai le mea moni e le o aveina atu le kulukose i sela ma amata ona faaputuputu i le toto. O le siama, o le a amata ona leai se kulukose.

I lenei tulaga, o maʻi ua maua i le maʻisuka ituaiga 1. O nei tagata gasegase e manaomia masani le iniseti o le inisalini io latou olaga.

E i ai taimi e lava ai le inisalini, ae e le o feagai ma ona tiute.

O lenei tulaga o le inisalini e taua o le teteʻe ma ua vaʻaia o le maʻisuka ituaiga 2. Mo le maʻisuka, o le tino sili ona masani.

  1. O le faateleina o le volumine o le urine, aemaise ile po. Pe a tulaʻi le maualuga o le kulukose i le toto, e amata ona faanatinati le urine. Ma o le glucose e tosoina ai le vai faatasi ma ia, e mafua ai le televave - o se faʻaopoopoga o le tele o le urine.
  2. Polydipsia o se fiainu faifaipea. O le manaʻoga o le tino mo le faʻaleleia o le suavai e mafua ona o lona manaʻo e fai mea mo tupe gau na mafua mai i polyuria.

I le aluga o taimi, o loʻo faʻalauiloaina le le atoatoa o le inisalini ma o ona faailoga e sili atu ona malamalama. Afai e le ave faʻataʻitaʻiga i lea taimi, o le le lava o le inisalini e mafai ona mafua ai se lamatiaga ogaoga i le olaga.

Mafuaaga mo se faaitiitia o le inisalini

O le maualuga o le inisalini i totonu o le tino o le tagata e mafai ona faʻaititia mo le tele o mafuaaga. Ina ia faʻamautinoa lelei i latou, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa ma tufatufa auiliiliga talafeagai. O mafuaʻaga ia:

  • Fafagaina soo ma le 'ai o meaʻai le lelei.
  • O le auai i le meaʻai mo le maʻi o le tele o meaʻai gaʻo (falaoamata paepae, suka) e fesoasoani i le fatuina o le tele o suka i le toto.
  • Ina ia mafai ona faʻaaogaina ia voluma o le kulukose, e tatau i le pancreas ona maua atili inisalini. Afai e foliga mai e le lava, o le mea e ono tupu i le atiaʻe o le maʻisuka e maualuga tele.
  • O faʻasolosolo taimi ma faʻamaʻi pipisi. Latou te faʻavaivaia le tino ma faʻaitiitia le faʻamaʻi.
  • O le soona popole ma le atuatuvale e mafai foi ona mafua ai le maualuga maualuga o le suka i le toto, o lea e fautuaina ai e fomai e tausia o latou lagona i le puleaina.
  • Tuʻufaʻatasi poʻo, i se isi itu, o le mamafa tele o le tino e faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini ma le suka maualuga.

Auala e faateleina ai le inisalini

Mo le maualalo o le maualuga o le toto, o le insulin e tatau ona masani. O le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻateleina i gaʻo ma togafitiga o le inisalini, lea e faʻaaogaina e pei o fualaau nei:

  • Livicin o se vailaʻau vasodilator.
  • Civilina - faʻaleleia le toe faʻafouina o sela o le pancreatic, lea o le a maua mai ai le inisalini i le toto, ma faʻateleina lona maualuga.
  • Medzivin - fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o faʻamatalaga faʻasalalau ma le puipuiga o le tino, faʻamalosia lona faʻatinoga.

Faatasi ai ma le fesoasoani a vailaau masani, e mafai foi ona e faateleina le maualuga o le insulin.

O le faagasologa o le togafitia o le inisalini laitiiti e tatau ona ogatasi ma se taumafataga faapitoa-maualalo. O le meaai e tatau ona paleni ma maeʻa. E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti, ae masani lava.

O meli, pateta, araisa, semolina e tatau ona vavae ese mai le lisi, faatasi ai ma meaai masani, e mafai ona e ausia ni taunuuga lelei.

Ae o oloa e faaosofia ai le gaioiga o le pancreas e tatau ona i ai i le taumafataga:

Aafiaga lelei i luga o le faateleina o le inisalini e faaopoopo ai le suka: biocalcium ma biocin. Latou te faʻaleleia le totoina o le toto, metabolic process and favor better absorption of glucose.

O le faʻateleina o le tino, faʻaitiitia le inisalini e mafai ona toe faʻafoʻi masani. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia ni laasaga laiti e fesoasoani i le saoasaoa o le ulufale atu o le kulukose i totonu o musika ma le faaitiitia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E mafai ona e fuafuaina le maualuga o le kulukose e faʻaaoga ai suʻega a le BM (faʻasolosolo faʻasolosolo i totonu o le kulupu). O le taunuuga e siaki e le malosi o le paluga paluga.

E manaʻomia mo le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le tino e ala i siama.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, o lona gaosiga e ala i le pancreas ua faaitiitia ma mafai ona taofia atoa.

O le a le uiga o le inisalini ile maualalo ole suka, ma o le a le togafitiga e faʻaaogaina i lenei tulaga?

Ina ia fuafuaina le maualuga o le atinaʻeina o togafitiga, o loʻo faia se faasologa o auiliiliga, ma o nei faʻamaumauga e siakiina e tusa ai ma aga masani masani e faʻamaonia.

I tamaiti ma tagata talavou, o ni faʻataʻitaʻiga eseese o faʻamaumauga ole inisalini e manatu masani lava. Afai o le tau maualalo i le toto e tatau ona tutusa tutusa ma le 3 μU / ml, ona mafai lea ona faateleina le maualuga ona o uiga o le matua i le 20 microunits.

O le maualuga ma le maualalo o le inisalini e mafai ona avea ma faailoga o le tele o faʻamaʻi o le tino o le endocrine, e aofia ai e le gata o le tino, adenomatoses, ma le muscle dystrophy.

O le faateleina o le inisalini e mafai foi ona tupu ma:

  • acromegaly
  • O le maʻi o Herenko-Cushing.

O nisi taimi o maualuga maualuga i le faʻataʻitaʻiga e leʻo faʻaalia se faʻamaʻi.

Aemaise lava, o le maualuga o le inisalini e tupu pe afai, ma faʻaititia e ono faʻaalia ai le malosi faaletino.

Tusa lava pe a uma le popolega ogaoga i se tagata soifua maloloina, e le faʻaitiitia le insulin i le silia ma le 1 le iunite mai le masani

Eseese o le le atoatoa o le insulin

O lea la, afai e faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini ona o se suiga o le pathological i suauu o le pancreas, o loʻo tatou talanoa e uiga i le mea saʻo, e taʻua o le le atoatoa o le pancreatic.

I le eseesega, o le lē atoatoa o le inisalini e fai i le taimi masani o lenei gaioiga.

O le tele, o le tele o inisalini e gaosia, ae peitai, o lona gasegase i le tino e le afaina, po o le faʻaitiitia o galuega. I le tulaga muamua, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atiina ae. Ole inisalini i lenei tulaga e le lava le gaosia, pe o le gaosiga ua maeʻa ona taofia.

O le le atoatoa o le inisalini e ono avea ma faailoga o le tupu. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi i lenei tulaga e telegese tele, o lona uiga e matua faigata lava lona faʻamaonia.

O le le atoatoa o le vavalalata e mafai ona liua i le pancreatic.

Mafuaaga o Inisalini Laititi i le Laʻu Suavai masani

O mafuaʻaga autu mo lenei faʻalavelave, e pei o le faʻaitiitia o le inisalini maualuga e maua ai le kulūkose masani, e mafai ona eseese.

I le tele o taimi, o le faʻaititia o le inisalini o loʻo maitauina ma le umi o meaʻai paleni.

O le vaivai e atiina ae, lea e tatau ona mafaufauina o le faailoga autu o se tulaga maʻi.

O le gaioiga faaletino e faigata mo le tagata maʻi, o le tulaga e matua faʻapupulaina pe a uma ona 'ai. O lenei faailoga e mafua mai i le mea moni e faapea o le kulukose, o le punavai autu lea o le malosi mo sela tagata, e le ulu i le tele o aofaiga ona o se faaitiitia o le tui o le insulin.

O se uiga lona lua e tutusa ma lenei mea uiga ese - ma le naunau i ai. I lenei auala, e taumafai le tino e taui mo le leai o se malosi.

Ae ui i lea, nai lo le liua i le malosi i le tele o aofaiga, o le glucose ua faʻaaogaina ua liua i le gaʻo susu ona o se faʻalavelave faʻapitoa.

O le lona tolu o faʻamaoniga o le le atoatoa o le insulin ma le suka masani.

E tupu ona o le faateleina o le gaʻo o le tino, aʻo le maso maso e le gata e tupu aʻe, ae mafai foi ona faʻaititia.

I le taimi lea, e le mafai ona matauina le leaga. O le uiga o le tafe toto, e oʻo lava i manua laiti, e faʻaaogaina ma faigata ona taofi.

O le uiga o le fausiaina o hematomas e faʻapupulaina e oʻo lava i sina aafiaga faʻaletino laitiiti.

Ole faʻamaoniga e mafai ona faia e se fomaʻi e faʻavae ile numera o suʻega.

O le a le mea e fai pe a faʻaitiitia le inisalini toto i le kulūkose masani?

O le mea e leaga ai, e leai se "togafitiga faʻapitoa" e faʻafetaui ai le faafitauli ma aloese mai le atinaʻeina o le maʻi. O le taunuʻuga e faʻapitoa, e faʻapitoa ma faʻaauau le togafitiga.

O togafitiga faʻatau togafitiga faʻapitoa e faia i fualaau faasaina faatasi ai ma. O fualaau e masani ona faʻaaogaina o Medcivin, Civilin ma Livicin . O nei mea e aʻafia ai le ola maloloina e faʻamaʻo lelei ai le setete o le endocrine.

Sauniuniga Medcivin, Livitsin, Civilin

I lenei laasaga, e le faʻaaogaina faʻateleina ma le DPP-4 inhibitors. I tulaga e le masani ai, e mafai e le fomaʻi ona fautua mai fualaau faasaina, e masani lava o le sulfonylureas.

Ae ui i lea, o le auala autu o togafitiga, e faʻapea foʻi ma le olaga soifua. E pei ona faaalia i le faatinoga, i le tele o tulaga, o se taumafataga faapitoa ma se suiga i le masani masani a le tagata maʻi o le a lava le aoga e ausia ai le mea e manaʻo ai.

I le faaopoopoga i le faaitiitia o le faaaogaina o meaai e aofia ai se aofaiga tele o meaola gaʻo matautia, o fautuaga o mea taumafa e aofia ai le faaaogaina o meaai e faaleleia ai le faagaioia o le pancreas.

O le faʻaaogaina o greens ma nisi, aemaise - o loʻo faʻaalia foi. Ae ia faʻamaonia le mamafa, ae ia faʻaleleia foi le tulaga o le tino ma, ioe, o le endocrine polokalama.

O le mea autu i le filifilia o le ituaiga o faamalositino o le faʻaleleia ma le tusitusi o le maualuga o lo latou faʻalavelave i le tulaga faaletino.

O le mea lea, aau, tietie solofanua, o le savaliga e amanaʻia e lelei . Afai e mafai e le setete o le soifua maloloina, e mafai ona e faia taʻaloga i aso taʻitasi, taʻavale masani.

Ae o le galue ma masini mamafa, e aofia ai mea eseese, e mafai ona manatu e matautia mo le soifua maloloina o tagata mamaʻi. E le tatau foʻi ona e faʻaleagaina le faʻasaga ma e oʻo lava i le savali i aso vevela.

E taua le mafaufau o se faʻaopoopoga i gaoioiga o loʻo taʻua i luga. E le mafai ona e suia i le faʻaaogaina o fualaau oona, e le gata i lea, o le faʻamautuina o amioga masani.

O le faʻaaogaina o le verbena e faʻapipiʻiina e avea o se soʻo lagolago ua maua ai se tufatufa faʻapitoa .

Mo lana tapenapenaga, o le sipuni sipuni o le oloa ua tumu i le 200 ml o le vai vevela. Inu le ½ vodka tioata o le afu ao lei faia le taumafataga.

O se taunuuga lelei o le mauaina lea o le tincture. O se sipuni tele o ona fua o loʻo tuʻuina i luga o se ipu vai inu. O le fualaau faasaina e tolu taimi i aso uma. E i ai isi fua. O la latou faʻafeiloaʻiga e tatau ona malilie faatasi ma le fomaʻi.

Faailoga o Inisalini Maualalo Maualalo

Afai e le masani le maualuga o le inisalini o le toto o le tagata, ona faʻaalia lea i faʻamaoniga nei:

  • Toto maualuga toto. I se tulaga o loʻo i lalo ifo o le tau masani le taua o le homone ua faʻamaonia, e le toe ulu atu le kulukose i totonu o siama ma tumau i totonu o le toto. O le iʻuga, o loʻo taumafai tagata e saili se isi punaoa o meaʻai, lea e tau atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. O nei tagata maʻi e manaʻomia masani le inisalini. I nisi tulaga, o le faafitauli e le o le inisalini, ae o le fegalegaleaiga i le va o le hormone ma le siakiina o le masini e faʻalavelaveina. O se taunuuga o lenei mea, o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻateleina.
  • Ua faateleina le aofaʻi o le mimilo. O le faateleina o le kulukose e fesoasoani i le aumaia o le vai mai fafo o le tino, ma mafua ai le faateleina o le tele o le mimilo ese.
  • O se lagona faifaipea o le fiainu. Ona o le faʻaaogaina o le tele o vai e le tino, e manaʻo ai le tagata i le fia inu. O le mea lea, o se masini faanatura e galue e faʻaleleia mo le leai o se suavai.
  • I le maualalo o le insulin o manua o se tagata e le lelei le malosi, o se lagona o le suamalie i luga o le paʻu, ma o se tulaga o le faateleina o le vaivai ma le le mautonu.

Auala e faʻafaigofieina ai le maualuga o le homone

Togafitiga o le le lava o le inisalini e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le maualuga o le hormone ma faʻasalalau le maualuga o le suka i le tino. Soʻo se togafitiga e tatau ona faʻamatala e lau fomaʻi. E na o se fomai agavaa e mafai ona filifili se togafitiga lelei ma talanoa e uiga i auala e faateleina ai le maualuga o le hormone i le tino.

I le avea ai ma auala autu e faʻamaonia ai le maualuga o le hormone i totonu o le toto, e manatu le au atamamai i togafitiga o le inisalini ma se taumafa paleni.

Injections injections

I le avea ai o se vaega o togafitiga insulin, i le tulaga o le maualalo o le hormone faasaga i le tala o le maualuga o le suka, ua fautuaina ai e le au atamamai ni inisiua o le hormonal. E pei ona taʻua muamua, o le insulin o loʻo matauina i le maʻisuka ituaiga 1.

E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi tipitipi ona fautuaina se faʻaopoopoga meaʻai:

  1. Civili , lea e mafai ai le toe faʻafouina o suauu pancreatic, faʻamavaeina ai le faʻaogaina o le inflammatory, faʻamaonia le metabolism ma faʻaleleia le cholesterol. O le fualaau faasaina ua faia i luga o fualaau o vailaʻau ma ua fautuaina mo le faʻaaogaina faʻatasi ma isi vailaʻau.
  2. Livitsin siitia le vasodilation. O loʻo faʻamatalaina mo faʻamaʻi o le cardiovascular system, neurosis ma faʻatasi ai ma se tulaga o le le mautonu o le popole.
  3. Biocinc e mafai ai ona e faia mo le le lava o le zinc, lea e fesoasoani i le faaputuputuina o le inisalini ma lana gaioiga i sulu. O le meafaigaluega e puipuia ai le tino mai le faʻafefe i mea oona ma faʻamalosia le faʻaogaina o le tino.

Taumafa meaʻai

O se taumafataga maloloina e taua tele i le togafitiga o le maʻisuka. I le taimi lava e tasi, o le taumafa o ia ituaiga o gasegase e tatau ona faapaleniina, maualalo le carbohydrate, ma ia aofia ai foi meaai e fesoasoani e faateleina le maualuga o le hormone. O nei vaega e aofia ai:

  • meaʻai suamalie
  • lanu
  • apu
  • greens, e aofia ai pasili,
  • ma mulimuli ane gaosi.
  • pateta
  • semolina ma araisa.

O le mea lea, o le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai oloa talafeagai ma le faʻaaogaina o mea e le tatau ai, e mafai ona e faʻasalalau le maualuga o le homone i le tagata maʻi.

Gaioiga faʻale-tino ma togafiti a tagata

O taaloga o le a fesoasoani foi e faʻasalalau le tala o le maʻisuka. I lenei tulaga, o le savali ma le faʻagasologa faaletino e fautuaina, lea e faʻatagaina ai oe e faʻalauteleina le gafatia o le kulukose e feaveai ai i maso maso ma faʻaititia ai le suka i le tino.

Ae mo suʻaiga a tagata i le tau faasaga i le le lava o le insulin, ona fautuaina lea:

  • teuteuga o sigā saito,
  • faʻamatalaga o le verbena
  • teuteuga o selu oso.

O nei tupe uma e tatau ona faaluaina i le aso. O faʻamalologa faʻamalolo e tasi ma infusions e fautuaina mo le faʻaopoopoga o togafitiga o le maʻisuka insipidus.

E taua le manatua o le maualalo o le insulin atonu o le taunuuga o le faaumiumi o le galue, ae le o le atinaʻe o le maʻisuka. Ae ui i lea, o le mafuaʻaga tonu o lenei tulaga o le maʻi e mafai ona fuafuaina naʻo le fomaʻi e faʻavae i luga o taunuʻuga o suʻesuʻega.

O le mea lea, o le maualalo o le insulin ma le suka masani e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka. O le mea lea, pe a oʻo mai uluaʻi faailoga, e tatau ona e faia se taimi atofaina ma se fomaʻi. I le taimi lava e tasi, o puipuiga, lea e aofia ai le maualuga o le faʻaaogaina o na mea faʻaosofia ua faʻamaonia i luga, o le a le sili atu ona le lelei.

Faʻaavanoa i sulu o le tino, o se taunuuga lea latou te maua ai le malosi e talafeagai mo le galue. O le taua o le insulin i totonu o le tino e sili ona lauiloa i tagata maʻisuka oe le lava i lenei hormone. O le maualuga o le hormone i totonu o le toto e tatau ona mataituina e tagata e leai se maʻisuka e fai ma puipuiga.

O le inisalini e taua tele, e aunoa ma le faʻanoanoaina o le metabolism, o tino ma tino e le mafai ona galue masani. Ua atiina ae. I totonu o le gland, o loʻo i ai nofoaga ma peta beta e faʻapipiʻi ai le inisalini. O ia nofoaga ua taua o motu o Langerhans. Muamua, o se inisalini e le o galue, lea e pasia le tele o laasaga ma liliu ai i se mea e tasi.

E tatau ona pulea le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, o lona masani e mafai ona fesuisuiai e le gata i le matua, ae faapena foʻi i mea taumafa ma isi mea.

Inisalini e galue o se ituaiga o taʻavale.E ulu atu le suka i le tino ma ni meaʻai, i totonu o le manava e inuina mai meaʻai i totonu o le toto, ma o le kulukose e faʻamalolo mai ai, o se punavai taua o le malosi mo le tino. Ae ui i lea, o le glucose e le mafai ona ulu i totonu o siama, sei vagana ai mea e ola ai le insulin, lea e aofia ai sela o le faiʻai, vaʻa toto, toto toto, le retina, ma gaʻo. O le tele o sela e manaʻomia ai le inisalini, lea e mafai ai e le kullukose ona faʻamalosi.

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e leai ni insulin-tutoatasi ua amata ona totoina i ni aofaiga tele, o le mea lea, pe a sili atu le tele o le toto toto, o le mafaufau faila, mata, ma toto toto muamua e pagatia. Latou te oʻo i se uta tele, faʻafefe tele le kulukose.

O nai galuega taua o le inisalini:

  • E mafai ai e le glucose ona ulu i totonu o siama, pe a vaeluaina i totonu o le vai, carbon dioxide ma le malosi. Malosiaga e faʻaaogaina e le cell, ma faʻamalosi le carbon dioxide ma ulu atu i mama.
  • Glucose o loʻo faʻapipiʻiina e siama. Inisalini poloka poloka o kulukose fou i le ate, faʻaitiitia le mamafa i luga o le okeni.
  • Inisalini e mafai ai ona e teuina le kulukose mo le faʻaaogaina i le lumanai i foliga o glycogen. I le tulaga o le matelaina ma le suka, e paʻu le glycogen ma ua liua i le kulukose.
  • Ole inisalini e mafai ai e siama o le tino ona faʻaleagaina e le gata i le kulukose, ae faʻapea foi i nisi o mea amino.
  • O le inisalini e gaosia i le tino i le gasologa o le aso, ae o lona gaosiga e faʻateleina i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (i totonu o se tino ola maloloina) i taimi o taumafataga. O le solia o le gaosiga o le inisalini e aafia uma ai le metabolism i totonu o le tino, ae tele lava i le metabolism o gaʻo.

Faʻamatalaga ma masani e faʻalagolago ile tausaga

O le suʻega o le inisalini e masani lava ona faatonuina e le fomaʻi, ae mafai ona siaki le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, faapea foi ma le maualuga o le kulukose, e aunoa ma ni faʻamaoniga, mo le puipuia. I le avea ai o se tulafono, o le fesuiaiga i le maualuga o lenei hormone e maitauina ma maaleale. E matauina e se tagata ni faailoilo le lelei ma faailoga o le le lelei o gaioiga o le tino.

  • O le masani o le hormone i le toto o fafine ma tamaiti e mai le 3 i le 20-25 μU / ml.
  • I tagata, e oo i le 25 mcU / ml.
  • I le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia e le tino ma le siama o le tino le tele o le malosi, sili atu le kulukose e ulufale i totonu o le tino, o lona uiga o le maualuga ole insulin. O le masani i fafine maʻitaga ua manatu o se maualuga o le insulin o le 6-27 mkU / ml.
  • I tagata matutua, o lenei faailoga e masani ona faateleina. O se togafitiga e fai ma faailoga i lalo o le 3 ma luga ifo o le 35 μU / ml.

O le maualuga o le hormone e fesuisuiaʻi i totonu o le toto i le aso atoa, ma e iai foi tulaga lautele o faasinomaga i le maʻisuka, talu ai o le maualuga o le hormone e faalagolago i le tulaga o le faamai, togafitiga, ituaiga o suka.

I le avea ai o se tulafono, mo le maʻisuka, o le suʻeina o le suʻe toto mo le suka, o le fuafuaina o le inisalini i le toto e manaʻomia mo mataupu sili atu ona ogaoga o le maʻisuka ma faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻafitauli eseese.

O tulafono mo le samplesina o le toto mo le inisalini i le ogaoga e le ese mai tulafono faavae sauniuniga:

  • O le auiliiliga ua tuuina atu i luga o se manava le aoga. Aʻo leʻi totoina le toto, e le fautuaina e 'ai, inu, ulaula, fufulu ou nifo, pe faʻaaoga fofola. E mafai ona e inuina vai mama e aunoa ma le kesi tasi itula i luma o le suʻega, ae o le taumafataga mulimuli e tatau ona le sili atu ma le 8 itula aʻo lei faia le toto.
  • I le taimi o le suʻega, e le tatau i le tagata gasegase ona ave ni vailaʻau. E fautuaina e faia le suʻega ile lua vaiaso talu ona maeʻa le tagofia o fualaau uma. Afai e le mafai ona soloia fualaau mo mafuaʻaga faʻalesoifua maloloina, o le lisi atoa o vailaʻau ma faʻasologa o loʻo aofia i le suʻega.
  • O le aso poʻo le lua ao le i asiasi i le fale suesue, e fautuaina e teena "mea leaga" meaʻai (faʻalanua-fried, mea manogi, meaʻai gaʻo, meaʻai suamalie), mea manogi, ava malosi, meaʻai vave, suāinu suamalie.
  • E fautuaina e aloese mai popolega faaletino ma faalelagona i le afiafi o le suʻega. Aʻo leʻi faia le toto, e tatau ona e malolo mo le 10 minute.

O le insulin e mafai ona matauina pe a uma ona 'ai, ae e oʻo lava i lenei tulaga, o le maualuga o le hormone e tatau ona i totonu o fua faʻatatau. O le maualuga o le inisalini o le inisalini e tau atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafitia, faʻalavelaveina le galuega o vaega taua uma o le tino.

O faʻafitauli o le faʻateleina o le insulin e masani ona aofia ai le gaioiga i le taimi o le fiaʻai, faʻalauteleina le 'ai, faʻanoanoa, gatete, afu, ma tachycardia.

Tulaga o le soifua maloloina (maʻitaga, taumafa meaʻai, gaioiga faaletino) e oʻo atu ai i se laʻititi laʻititi i le maualuga o le maualuga. O mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le patho i le maualuga o lenei faʻamaoniga o le tele o faʻamaʻi ogaoga eseese:

  • Inisulinoma. O le insulinoma e masani lava o se maʻi mama o tamaʻitaʻi o Langerhans. O le paʻu e faʻaolaina ai le gaosiga o le inisalini ma taʻitaʻia ai le hypoglycemia. O le fomaʻi e masani ona lelei. O le tulu e aveesea le taotoga, mulimuli ane pe tusa ma le 80% o tagata mamaʻi ua toe malosi atoatoa.
  • Ituaiga 2 maʻisuka. O le maʻisuka ituaiga 2 e maua faatasi ma maualuga maualuga o inisalini i totonu o le toto, ae le aoga mo le faʻaaogaina o le kulukose. O lenei ituaiga o maʻisuka ua taʻua o le non-insulin e faalagolago. E tupu ona o le faʻamaoni poʻo le mamafa.
  • . O lenei maʻi e taua foi o le gigantism. O le pituitary gland e amata ona maua ai le tele o le toto o le tuputupu aʻe. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le gaosia o isi hormones, e pei o le insulin, ua faʻaleleia.
  • Cushing's Syndrome. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le maualuga o glucocorticoids i le toto e tulaʻi mai. O tagata ei ai Cushing syndrome ei ai faafitauli i le mamafa, gaʻo i le vaega o le suiter, faʻamaʻi paʻu eseese, vaivaiga maso.
  • Polycystic ovary. I fafine o loʻo i ai le ovarycycy ovary, o loʻo faʻaalia ai faʻafitauli eseese o le hormonal, e taʻitaʻia ai, faatasi ai ma isi mea, i le faateleina o le toto o le insulin.

O le tele o le inisalini e mafua ai le faʻaleagaina o toto toto, mamafa, maualuga o le toto, faateleina, i nisi tulaga, o le kanesa, talu ai o le inisalini e faʻaolaina ai le tuputupu ae o sela, e aofia ai vailaau tumo.

Na faʻaitiitia le inisalini toto

O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le faateleina o le toto suka ma le faaitiitia o lona ulu atu i totonu o nila. O le iʻuga, e amata ona matelaina paʻu o le tino ona o le le lava. O tagata e maualalo le maualuga o le inisalini ua faateleina le galala, o osofaiga ogaoga o le fiaʻai, faʻaleagaina, ma le masani ai.

O le le lava o le inisalini i le tino e matauina i tulaga nei ma faʻamaʻi:

  • Ituaiga 1 maʻisuka. E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o se mea na mafua mai i le gasegase, o se taunuuga e le mafai e le pancreas ona taulimaina le gaosia o le hormone. O le maʻisuka ituaiga 1 e matuia ma e oʻo atu ai i le vave faʻaitiitia o le maʻi o le maʻi. O le tele lava o taimi, e maua ai e le maʻisuka le fiaaai ma le galala, aua le faʻafefeina le matelaina, ae le maua le mamafa. Latou te vaivai, vaivai, manava manaia. O lenei ituaiga o maʻisuka e le o tausaga e fesoʻotai ma e masani lava ona faʻaali ia lava i lona laʻitiiti.
  • Fafagaina. O le le atoatoa o le inisalini e mafai ona tupu i tagata e faʻaleagaina fua o le falaoamata ma mea suamalie. O se meaai le talafeagai e mafai foi ona taʻitaʻia ai le maʻisuka.
  • Faamai pipisi. O nisi o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i le faʻaumatia o meaola o tamaʻi motu o Langerhans ma le maliu o peta suauʻu e nafa ma le gaosiga o le inisalini. O le tino e le o maua i totonu o le homone, lea e oʻo atu ai i ni faʻafitauli eseese.
  • Le popole ma le vaivai. Faatasi ai ma le le mautonu ma le malosi tele o le tino, o le tele o kulukose o loʻo faʻaaogaina, ma o le maualuga o le insulin e mafai ona paʻu.

O nisi faʻamatalaga e uiga i le inisalini e mafai ona maua i le vitio:

I le tele o mataupu, o le ituaiga muamua e mafua ai le le lava o le homone. E masani ona taʻitaʻia ai faʻafitauli eseese e lamatia ai le ola o le tagata.O aʻafiaga o lenei ituaiga o maʻisuka e aofia ai le hypoglycemia (o se paʻu mataʻutia i le toto glucose), lea e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemic coma ma le oti, ketoacidosis (maualuga toto o mea tau gasegase ma tino ketone), e mafua ai le faʻaleagaina o totoga taua uma o le tino .

Faʻasolosolo le umi o le maʻi, o isi aʻafiaga e mafai ona tutupu i le taimi, e pei o faʻamaʻi o le retina, ulia ma le sooga o le tino, vaevaega o le gaʻo, vaivaiga i vae, ma le tiga tumau.

Inisalini o se hormone taua i le tino o le tagata. O le mea lea, o le le lava o le inisalini e mafua ai le solia o toetoe lava o faagasologa uma, aemaise lava le maualuga o le glucose i le toto. Ona o le le lava o le hormone, ua le fiafia le metabolism, ua tupu aʻe le maʻisuka ma o le aʻafiaga o le faaletonu o le tino ua le faʻaititia. O le le atoatoa o le insulin e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka e afaina ai se tagata.

Ole le atoatoa o le inisalini o se mea matautia tele i le tagata maʻi. Afai e le amataina togafitiga i se taimi talafeagai, o togafitiga e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafitia.

O le a le mea masani?

Inisalini, o le hormone e maua mai i le pancreas, e tuusao saʻo i le metabolism o gaʻo ma gaioiga o amino acids i totonu o masini. O se taunuuga o le pa'ū i le maualuga, o nei mea ma le tele o isi gaioiga i le tino o le tagata ua vaivai, o le mea lea, e tatau ai ona mataʻituina o le tapulaa pito maualalo o faailoilo ua i ai lava i totonu o le tulaga masani. O le laulau o loʻo faʻaalia ai le masani o le inisalini i se tagata soifua maloloina:

I le maʻisuka, e tatau ona mataʻituina ma le faaeteete le maualuga o le hormone, e pei ona maua i le hyperglycemia ona o le le lava o le inisalini, ma e le talafeagai lenei mo le maʻisuka. E talafeagai le fuaina o faailo i tamaiti ma tagata matutua mai le 2 taimi i le aso, sili atu pe afai e tatau. Ina ia mataʻituina le maualuga o le hormone, e mafai ona e faʻatau se glucometer ma faia se siaki i le fale.

Ituaiga o le gaogao o le hormone

Faʻaitiitia le inisalini i le toto e masani ona tupu i le maʻisuka. O le faaletonu o le hormone ua vaevaeina i ni vaega se lua:

  • pancreatic (atoatoa),
  • e le o le pancreatic (aiga).

O le le atoatoa o le siama e mafua ai le maʻisuka ituaiga 1. Ona o lea mea, o suiga e le mafai ona suia i vela pancreatic e tupu mai ma o le galuega o le inisalini ua maeʻa ona faʻalavelaveina. O le hormone e le toe faʻalilolilo i siama i se vaega pe tasi, e mafua ai le faateleina o le suka toto. Ina ia faatumauina, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaosoosoina ia lava.

O le faaletonu o le inisalini o loʻo iai le uiga o le maʻisuka ituaiga 2. I lenei ituaiga o le faʻamaʻi, o le hormone e faʻamalo e tusa ai ma le masani, e oʻo lava i lona soʻo e mafai. Ae ui i lea, o le fegalegaleaiga ma sulu ma tisipenesa o le tino ua faaleagaina, poo le inisalini lava ia e le mafai ona faatino ana galuega tauave. Ona o le le atoatoa o le tino o le tino, ua faʻalavelaveina ai le gaososa o le kulukose ma gaosia ai le hyperglycemia.

Faʻatasi ai ma le le atoatoa o le homone, e le mafai e le tino ona faʻaaoga lelei ona o le maualalo o le mafaufau.

Afai o le inisalini e maua ai le suka masani ua faʻaititia, o lona uiga o le tino e tele naua le kullucagon, adrenaline ma thyroxine.

O le isi ituaiga o faʻaleagaina o le hormone e faʻateleina le inisalini. O le faʻasologa tele o le hormone e faʻaititia ai le aofaʻi o le kulukose e momoli atu i totonu o siama ma o se taunuuga, e faʻafefe toto toto. O le maualuga o le inisalini mea o loʻo iai le mafuaʻaga o le malosi o le faʻaogaina o vaʻavaʻa. O se taunuuga o lenei soliga, o mea nei e tutupu:

  • sosolo
  • meaʻai
  • vevela paʻu.

Faailoga o le Inisalini Faamalosia

E mafai ona e fuafuaina le faaletonu o le inisalini i le tino pe a fai o faʻaalia nei faʻamaoniga:

  • maualuga le kulukose maualuga
  • malaga masani i le faletaele mo sina mea e manaʻomia, aemaise i le po,
  • tau le mafai ona maua
  • le lelei o le faamaloloina o le tino,
  • lagona vaivai ma vaivai.

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e tusa ai ma le ituaiga 1 e manaʻomia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi masani.

O le le lava o le gaosiga o le inisalini e mafua ai le faateleina o le glycemia, ona o le tele o le hormone e le lava e faʻafeiloaʻi ai le kulukose i le maualuga o le toto ma le suka e nofo i le plasma toto. O le maualuga o le suka e ala i le po ma pe afai o le aofaiga o insulin o loo i le pito i lalo, o glucose e lei tapaina e ulu i le urine ma faaosofia ai lona excretion faateleina (polyuria). O le le atoatoa o le insulin e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. O lenei faʻamaʻi e mafai ona togafitia i taimi uma o siama faʻasua.

O le inisalini o hormone pancreatic o loʻo i ai se aafiaga tele i luga o metabolic process in almost all tissues. E na o le pau lea o le homone i le tino e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le inisalini e faʻamalosia atili ai siama siaki i le kulukose, e faʻamalosia ai le faʻaogaina o le glycogen polysaccharide - o le ituaiga autu o le teuina o faleoloa kulukose. O le solia o le pule faalilolilo o le hormone e mafua ai le le lava o le tino.

O le le atoatoa o le inisalini o se vaega taua i le atinaʻeina o le maʻisuka (maʻi o le insulin). O tagata mamaʻi e leai se fetaui o le aiga, lea e faʻaalia i le solia o le gaioiga a lenei hormone i luga o le tino.

E lua ituaiga o inisalini:

  • Pancreatic (ona o suiga i sulu o le pancreas).
  • E leai se pancreatic (e le fesootaʻi ma le le lelei o le pancreas).

I tagata gasegase i le tino e le o le pancreatic, o le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina masani, ma o nisi taimi e sili atu, peitaʻi, pe o lona lava gaioiga poʻo lona faʻamatalaga ile maualuga o le cellular ma le tissuʻu ua faʻavaivaia.

O le faaletonu o le inisalini o le pancreatic e masani lava ona mafua ona o le faʻaleagaina o peta paneta. O nei siama e maua ai le 65-80% o le vaega endocrine o lenei okeni.

O peta Beta o se vaega o tamaʻi pancreatic (motu o Langerhans) poʻo le faʻaputu i ni fuifui vine. O le faʻamaogaina o peta peta o le iuga lea o le faagasologa o le autoimmune ma le mafuaaga o le maʻisuka.

O mafuaʻaga o le le lava o le insulin e:

  • Faʻasologa o le gaʻo, togafitiga faʻapitoa o seta receptors beta).
  • Flammation o le pancreas poʻo le gall sch.
  • Pangreatic tipiga, o lona faʻalavelave.
  • O suiga sclerotic i vaʻa toto (e taʻitaʻia ai faʻafitauli o le toto i le pancreas, e mafua ai le le lelei o ana galuega).
  • Faʻaleagaina o le faʻasologa o enzymes.
  • Iniseti, faʻamaʻi faʻamaʻi e oʻo atu i le faʻavaivaia o le tino puipuia.
  • Le lava le inisalini ma le atuatuvale le popole, popole. I lenei tulaga, ua maualuga le kulukose o le toto.
  • Le lava o faamalositino po o, i se isi itu, gaioiga faaletino sili. O mea uma e lua ma le le lava o le gaioiga faaletino e fesoasoani i le faateleina o le toto suka ma le televave o le faʻasologa o inisalini.
  • O le i ai o tumepa i le pancreas.

O le le lava o le faʻaaogaina o puipuiga ma le zinc i le faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o taumafa o le uʻamea e mafai foi ona aʻafia ai le inisalini. E mafua lea ona o le zinc, faʻatasi ai ma isi mea, e fesoasoani i le faʻapipiʻiina o le inisalini ma lana felauaiga i le toto.

O le mamafa tele i totonu o sela o le pancreas e faia ai se avega faaopoopo, ona o lea mea e mafua ai le itiiti ifo o le insulin nai lo le mea e tatau ai.

Fesoasoani i le atinaʻeina o le inisalini o meaʻai o loʻo i ai cyanides (sorghum, ufi, aʻa).

Vitio faʻatalanoa

Ma aiseā ua faateleina ai le inisalini i totonu o le toto ma le suka masani? Tali i le vitio:

E le mafai ona le amanaia le faʻaitiitia o le inisalini, e tusa lava pe tausia le suka i totonu o le masani. I le uma, o le taimi amata o le togafitiga e mafai ona fesoasoani pe matuia faʻatuai ai lona atinaʻe.

O le inisalini o se hormone taua tele mo tagata na gaosia e le pancreas, o le leai o se mea e mafua ai le le atoatoa ma le afaina o le tino. O le toto o le kulukose toto e faʻalavelaveina, talu ai o le vailaʻau o loʻo i ai le telefactorial aafiaga i metabolic processes i le tino o le tagata.

O le le lava o le maualuga o le hormone e faʻaleagaina ai le metabolism, o le maʻisuka e amataina lemu, ma o le aʻafiaga o faʻamaʻi fatuga e faateleina. O le vaega e tatau mo le metabolism ma le fausiaina o popo fou.

O le inisalini maualalo e faailoa ai le i ai o le ituaiga o le maʻisuka ma isi pathoces.

Mafaufau pe faapefea ona faateleina le inisalini i le toto.

Vaega o le solia

Faʻaitiitia le inisalini i totonu o le toto - o le a le uiga, pe faʻafefea ona faʻaleleia faailoga? E na o le pau lea o le homone e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ole le atoatoa o le inisalini o se vaega taua lea e mafua ai le fatuina o le maʻisuka. Faʻamatalaga o faailoga o le hyperglycemia - o le maualuga o le suka e maualuga.

Glucose monosaccharide e le mafai ona gaoioi i totonu o sela; e faʻapupula i totonu o toto toto. O siama e pagatia i le maualuga o le suka, ma vaavaai mo isi punavai o le malosi. Faʻapupula le Ketosis. Ona o le gaʻo o le matelaina o sela, gaʻo ai le gaʻo ma tuʻuina ai tino o le ketone. E faasolosolo lava, o le faaleagaina o oloa e faateleina, mafua ai le oti mai le inupia.

O le maʻisuka ituaiga e masani ona maua. O tagata maʻi ei ai se faʻamautinoaga tutusa e tatau ona mataʻituina le kulukose i o latou olaga atoa ma faʻaaogaina pea le inisalini e faʻaitiitia ai a latou sukū.

Ole fua o insulin e mafai ona talia, ioe. o loʻo i ai se mea e leai se aiga, ae o le hormone protein e le o faʻatinoina ana galuega i le atoatoa ona o soliga. Ona maua lea o le tui o le inisalini ma le maʻisuka ituaiga II.

Le ituaiga o le toilalo

Afai o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e maualalo, o tulaga nei o mea e le o maua ai le tino e iloga:

O le faʻaitiitia o le inisalini ma le maualuga o le suka o le toto e mafai foʻi ona oʻo atu ai i faʻafitauli matuia o le tino. O le tele o suka o le a faʻaalia i suʻesuʻega o le urine. Glycosuria e masani lava ona o faatasi ma polyuria. E mafai ona tupu le Ketosis.

Afai e te le amata togafitiga, ona sosoo ai lea ma le ketoacidosis - o se tulaga faʻaleaga. O le numera o tino ketone o le a faateleina, ma e mafai ona maliu le tagata. O se faʻafitauli ogaoga o le maʻisuka.

O le isi ituaiga o hormone le lelei o le faateleina o maualuga o le hormone popo. O le lafoaia e maualalo ai le maualuga ole glucose e ave i totonu o siama, fesoasoani i le maualuga o le suka. Faatasi ai ma le tele o mea e fiafia i ai, ua amata ona sili atu le malosi o le galue malosi o glands mataga.

O le faʻaitiitia o le maualuga o le hormone e mafua ai le tele o mea. Ina ia iloa mafuaʻaga tonu, latou te alu i le fomaʻi, faia suʻesuʻega, ma faia suʻega.

O lenei suʻesuʻega e taʻitaʻia ai i:

O le tausaga pito sili lea ona matautia mo faʻaletonu. I le lima o le lima tausaga, o le pancreas ua atiina ae ma faagaoioia. O le inisalini maualalo i se tamaititi e lamatia ona o le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pipisi (mumps, measles, rubella), faʻatuai o atinae.

E mafai ona e iloa le maualalo o le insulin i le pepe: o le pepe o fiainu, inu inu suavaia poo le susu, e le inu i le uaina, o le faʻamaʻi faʻamalosi e faʻamalosia ona o le tele o suka. O se tamaitiiti matua atu foi o loo i ai se manaoga faifai pea mo le suavai.

Ina ia aloese mai faʻafitauli ma le lamatiaga o le maʻisuka, e tatau ona e tui e faasagatau i siama masani, ia pulea meaʻai a lau fanau. E fautuaina ina ia faʻatagaina le tamaititi e faʻaaoga le 10g / kg.

Aoao pe faapefea ona faateleina le inisalini.

Metotia mo le faʻamautuina o faʻamatalaga

Le togafitiga o le le atoatoa o le inisalini ua mamanuina ina ia faʻamautuina ai le mea e maua mai i le homone, faʻamaonia le maualuga o le suka. Soo se togafitiga ua faatonuina e se fomaʻi. O le tagata poto faapitoa o le a tuʻuina mai fautuaga saʻo, filifili le togafitiga lelei, taʻu atu pe faʻapefea ona faateleina le inisalini i le tino.

O auala autu e toe faʻaleleia ai le maualuga o le hormone o le togafitiga o le inisalini ma se taumafa paleni.

Faiga Faʻafefelaʻau mo le Faʻamalosi

I le maualalo o le insulin ma le suka maualuga, e manaʻomia le iniseti o le hormonal. E le mafai e le tino ona gaosia le homone e manaʻomia e ia i le maʻisuka ituaiga 1.

Ua fautuaina foi e fomaʻi mea faaopoopo o taumafa nei:

Mo se taua lelei e faasagatau i le hormone, o le taumafa o mea taumafa e faʻapipiʻiina ma le fomaʻi, meaʻai, ma taʻaloga.

Aisea e faaopoopo ai meaai? O nei oloa e fesoasoani lelei i le suka, e faʻaleleia ai le toto, faʻasalalau faiga faʻavaomalo.

Saili po o le a le aafiaga o le taumafa.

Fesuiaiga o meaʻai

Afai e tuʻuina atu le inisalini, e faʻamautu togafitiga faigata. O le soifua maloloina e taua i le maʻisuka. O le meaai e tatau ona faapaleniina, ia maualalo meaʻai e maua ai le inisalini.

Mea taumafa ma se maualuga maualuga o meaʻai e le aofia ai: pateta, araisa, caramel, semolina, honey.

O le togafitiga faʻamaʻi mo tagata mamaʻi e aofia ai ni ipu e faʻateleina ai le pancreas. O a meaai e faateleina ai le insulin? O apples nei, aano o meaʻai, susu susu, kapisi, iʻa, lafumanu, susu.

O a isi meaai e maualalo ifo ile insulin? Oatmeal, nuts (e le taumafaina le sili atu ma le 50 g i le aso), o lenamon (e mafai ona faaopoopo i masini, yogurts, meainu suamalie), avoka, millet (o le cereal e leai se suka, ae tele le fiber), broccoli, kele.

Faatasi ai ma se paleni taumafa, o le a amata ona iloa i le vaiaso muamua se meaʻai faapitoa. E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti, vaevae le taumafataga i ni vaega se lima. O meaʻai laiti-calori e faʻaleagaina ai le soifua maloloina.

Gaoioiga faaletino

E faʻapefea ona totoina le insulin toto i taaloga? E tatau i tagata gasegase ona sili atu le televave, o le a faʻaleleia le faʻaogaina o le kulukose ina ia maua ai le musika, faʻaitiitia ai le maualuga o le suka. O faʻamalositino masani e faʻaleleia ai le soifua manuia o le maʻisuka ma faʻamautuina le faʻatinoga.

E faapefea ona faʻaleleia togafitiga o le inisalini toto? E talafeagai mo lenei galuega.

O le inisalini o se hormone pancreaty e nafa ma se faʻaitiitia o le glucose concentric i le toto. E aʻafia ai foi le faagasologa o le metabolic i le tele o mea e fesoʻotai ai. O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka - o le insulin-e faalagolago. E tupu lenei mea ona o le faʻamalositino o le hormone ua faʻalavelaveina, o lea na mafua ai ona leai sona tino.

Tuua Lau Faamatalaga