Faʻafefea ona faʻapupula le tuputupu aʻe pe a mavae le 25 tausaga

E tele taimi e mafatia ai tagata mai le tino, aemaise lava alii. Ae peitai, o le faafitauli e mafai ona fesoasoani, ma e aunoa ma ni tau tupe faapitoa, ae na o le faia saʻo o taumafaiga.

O le fesili pe faʻapefea ona faʻaleleia le tuputupu ae o se tagata i le fale, e faigofie ona faʻatuina tuʻutuʻuga e mafai ai ona tupu lenei mea.

E tatau ona e malamalama o le mafuaʻaga e masani lava o le le paleni, leai o le faʻamalositino, galue le mautonu pe galue malosi, ae le na o le pepelo. E oo lava i matua laiti, o tamaiti e masani lava ona tuputupu ae.

I le sailia o auala e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe, e iloa ai e se tagata o nei metotia e vaevaeina i se mea faitino (o lona uiga, faatasi ai ma le fesoasoani o nisi o metotia e mafai ona e foliga maualuga atu nai lo oe) ma moni (faatasi ai ma le fesoasoani o gaioiga eseese).

Afai o se fafine e puupuu, e sili atu ona faigofie le faʻaaogaina. Muamua, seevae maualuga (henled shoes) (ae le mafai ona e faia seevae i fusi e fusifusia ai le vae: o lenei ata e faapuupuu le uumi o le vae), pusa malulu, foliga lapopoa.

Ae o le mea pito sili ona taua e saʻo lelei, aua o le tuputupu aʻe e faalagolago i le tulaga o le vaʻa. Afai ei ai se totoa, e tatau lava ona e faʻamaeʻaina - o le a vave ona faaopoopo i ai ni nai senitimita o le tuputupu aʻe.

Afai e manaʻomia e se tamaloa le faateleina o le tuputupu aʻe, e tatau, muamua lava, ia faʻalogo i le mea moni o le a mautinoa le ausia o le sini. O le mea moni, o le toʻatele o tagata na mafai ona ola e tusa ma le sefulu senetimita, e toʻatele - e sili atu.

O lea, o le mea autu o le faʻatulagaga. E tatau ona faʻamautinoa o le pito i tua e oʻo lava i ai, ina ia le gata e le gata ina savali, ae nofo foi i le fale faigaluega. A e savali, e faigofie ona siaki - o lima e tatau ona saʻo tonu i itu, ae le o luma, aʻo latou gaoioi pe a faʻapipiʻi.

Filifili atili pe faʻapefea ona faateleina le tuputupu aʻe o se tagata i le fale, e tatau ona suia le lisi autu. Ia mautinoa ia 'ai lelei aano o manu ma meaʻai susu, aemaise lava le siʻisi, o loʻo mauoa i le calcium: o se mea fale mo ponaivi. E manaʻomia fualaau aina ma fualaau faisua i aso taʻitasi: e tofu i latou ma se faleteuoloa o vitamini, e aunoa ma se lagona le lelei o le tino. Ma i lenei setete, ua ia taofia le faʻaaluina o meaʻai i gaioiga e ese mai i le mea e sili ona manaʻomia mo le tausiga o le ola. O le mea lea, e tatau ona e 'ai faʻamaʻalotii i aso taʻitasi, ae ia mautinoa i le kirimoli poʻo le fuālaʻau fuālaʻau - o le vailaʻau A e le lelei le gaʻo e aunoa ma gaʻo.

E mafai foi ona e liliu atu i oloa faapitoa mo tagata taaalo e uumi - tagata taaalo pasiketipolo, tagata taʻavale, tagata taʻavale ... Ia mautinoa e ave le kesi. E mafai ona e faʻatau i se fale talavai, pe mafai ona e faia mai le atigi fagu fuamoa: faʻapipiʻi le atigi figota o ata i totonu, olo i luga o le paʻu ma faʻaalu faatolu i le aso, pe tusa o se sipuniti, faʻamaʻapeʻa i le vai. Sili atu ile luasefulu minute ao leʻi faia se taumafataga, ina ia maua ai le calcium i le taimi o le galo. I le ala, ia faʻaleleia le faʻalaumalieina, e tatau ona e inuina se ipuinu o soo se meainu e tusa o le afa itula ao leʻi faia se taumafataga - vai mama, vai, compote, lauti.

Ae le o le ava malosi, aua o se vave osofia o le fiaʻai ua na o se popole. Ae i le po, o le a aoga tele ni vailaau mūmū mūmū - o le uaina mumu e faʻaleleia le toto, ma gaosia ai le toto mūmū. E tutusa foi le faaaogaina i fualaau 'aina mūmū ma fualaau faisua, aemaise i laulaʻau laʻau.

O le isi vaega o le polokalama, pe faʻafefea ona faateleina le tuputupu aʻe o se tagata i le fale, o le faʻaumatia lea o faafitauli moe. Talu ai ona o vaeluaga e vaelua saʻo i se miti, o lona uiga, o le alualu i luma o le faagasologa, e tatau ona manatu e lelei ma toʻa le moe.

Afai e faigata le aso, o loʻo i ai ni faʻafitauli, e tatau ona e moe moni pe a uma se aso mo le itiiti ifo ma le ono itula, ma sili atu ona lelei - valu. E tele, e aofia ai togafitiga faʻavae mo le faʻamalosia o le moe, e tatau ona e faʻaogaina pe afai e leaga le miti, faʻavevesi, ma ni miti mamafa.

E tatau ona e momoe i luga o se moega faigata, sili ile mea uma - i luga o se moega pito i luga o laupapa ina ia le punou le uaea. Afai o le mea e sili ona lelei mo le tulaga moe o loʻo i lou itu, e tatau ona e ave se aluga ina ia le selesele le ulu, ae i le maualuga ma le tui, o lona uiga, o le tino i se miti e le faʻaaluina le malosi i le tausisia o le ulu.

E taua tele le amataina o le faʻamalosi - o le a lagona e le tino e tausia ma faamalosia.

O le mea e sili ona taua o le faʻasalaga mulimuli lea, o le a maua ai le manaʻoga e manaʻomia - o galuega faʻapitoa e faʻatele ai le tuputupu ae.

O le faigofie ma sili ona mataalia o le tosoina i luga o le faʻavaʻa. E mafai ona e faia oe lava ia e ala i le faʻapipiʻi i le faitotoa poʻo le va o puipui o le alalaupapa.

O le faʻamuamua ma le sili ona taua mo le faʻatupulaia o le tuputupu ae o le vis. E tatau ona e tautau i luga o le pa puipui e tusa lava pe mafai ona e tu i lima. Sili lava - mo 10-15 minute ia visa taitasi. O aso uma i le tele o taimi i le aso, e tatau ona e faia ni auala se tele ma tautau seiloga e vaʻaia ou lima.

O le lona lua o tosoina. Faʻateleina le numera o toso i luga. E tatau ona e amata i le tolu i le lima toso i luga i le taimi, ae fai le sili atu e lima i le ono taimi i le aso. I le aluga o taimi, e tatau ona e taumafai e tuʻi lima i luga o le pa puipui ina ia maua ai le tele o taumafaiga, o lona uiga o le faʻalauteleina o le tui.

O le lona tolu o loʻo tautau faʻatasi ma vae ua sii aʻe. Ave le pa faʻafafa e faʻafesoʻotaʻi ai alofilima i luga o foliga, toso agai i luga i luga o le tauau ma sii ou vae i le maualuga o le 90 tikeri. Tumau i lenei tulaga i le umi e mafai ai. A maeʻa sina malologa, e manaʻomia ona e toe faia le gaoioiga i le 2-3 isi taimi.

I le tulaga lava lea, faatasi ai ma vae maualuga, e te manaomia le liliu atoa o lou tino i itu, e aunoa ma le mimita, sologa lelei, ma taumafai e taofi lou ulu i le tulaga e tasi.

Aʻo malosi le malosi o le tino, e mafai ona e taumafai e tautau faʻatasi ma le uta o loʻo noatia i vae. Taʻu tamai fasi sandba. A e faʻamalosi, e manaʻomia lou faʻaopopoina o le mamafa ma faʻalaloa ou lima i luga o le pa puipui.

E mafai foi ona e sii ou vae, punou i tulivae ina ia latou i ai i le fatafata.

E tatau ona pipiʻi i luga o le paepae faʻavavevave i luga o le taʻavale. E tatau foi ona fausia i luga faasolosolo ina ia masani ai maso i se fati fou, toe fausia, fufusi ma faamalosia.

O le isi, o le tele o taimi faʻaalia, auala e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe o se tagata i le fale, e taʻua o le oso maualuga. I le otootoina atu o se vaega patino e fuafua e ausia ma lou lima, e tatau ona e oso i le tele o taimi seia oʻo ina maka le faailoga. Lavea amata i vae eseese o le sogi. Afai o le a faigofie ona oʻo atu i le tulaga, o le isi, maualuga maualuga le tasi ua fuafuaina.

Afai e mafai ona e faʻaaoga le puipui gymnastic, e mafai ona e faia se faʻamalositino i luga e fausia ai le vaega pito i lalo ole pine. Nai lo puipui, e mafai ona faʻapipiʻi meafale.

1. O le tasi (mo se faʻataʻitaʻiga, taumatau) vae e tusa ma le 3-4 crossbeams, o lima o loʻo uʻu i luga o le puipui i le tauau. Squat i luga o le vae taumatau, alu i luga i le agavale i le maualuga ma mafai ai ona toe foʻi i tua. Soo se vae e tusa ma le 5-6 taimi.

2. Tutu i luga o le fola o loʻo i luga o le puipui, faʻalosolo i lalo, oso i luga tamatamai vae, sii lima i le taimi e tasi, i itu, faʻafesoʻotaʻi lima o tua o le alofilima, faʻaloloa. O le faʻafeagai o le faʻamalologa.

3. Tu i luga o vae e lua i luga o le pa puipui 3-4 o le puipui, ma ou lima e tu maualuga i luga pe a mafai, ia tuu ou vae i luga. Faapipii pe a ma le tasi le minute.

4. Toe fai taga 2.

E tatau foi ona faia ni faʻatinoga mo le abs - o na ituaiga o faamalositino e faʻamalosia atili ai maso o le manava, pusa ma vae. E tatau foi ona faʻamalosi, ma pe afai e mafai ona tamoe. I le taimi muamua, o le a lava le tele o galu laiti, e tusa ma le 50 mita, ae pe a ma le masina e tatau ona e tamoe mo le tusa o le afa itula - i taimi eseese e faamalosia ai maso o vae ma tua. O isi gaioiga e tatau ona faigata. Faʻasalaga lemu i luga o se maupuepue po o se kiona, mai le mea e sola ese ai vave vave. Toe fai faatele.

E masani lava e manaʻomia ona e faia mea e te manaʻo ai, osooso i le mea, alalaupapa, masini, fusi lima ma vae, faʻalautele paʻu paʻu poʻo se mea e faʻaleleia ai le tino: tasi le pito faʻamau i le vae - toso le isi i luga pe a mafai. Ma le isi foi, a oʻo ina malosi malosi le tino, amata ona tautau i luga o le pa puipui i lalo.

O taaloga taʻalo ma polo, taʻavale ma le aau e matua aoga lava i le tuputupu ae.

Aisea tatou te tuputupu ae ai

E ola se tagata e ala i le faateleina o le uumi o ponaivi. Ma o lenei faiga e tumau pea seia oʻo i le vavao o le tupu o le tupu - o vaega o le gataifale i le vaʻa ma i pito o ponaivi afaina. O le a lava le umi e maua ai le tino o le tino i nei vaega, o le tele o le faateleina o le umi o le tino e mafai ona faia i lalo o le aafiaga o hormones tuputupu aʻe. A oʻo ina faʻalavelaveina laufanua vaʻaia, o le a faʻalavelave atili ai le alualu i luma.

E aliali mai o le tuputupu ae ona o le fausaga o ponaivi pe a maeʻa le 25 tausaga o le a le toe galue, sei vagana ai le fesoasoani a le taotoga. Ae e mafai ona "faʻaosooso" lou tino i ni nai inisi centimita. Ma e le faigata tele.

Auala e faateleina ai le tuputupu ae

E mafai ona ausia lenei mea e ala i le faʻalauteleina o pusa faʻafefe. O le mea e faapea o le koluma o le ogatotonu o le tino e aofia ai le 24 vertebrae, sacrum ma le tailbone. I le va o le vertebrae o loʻo i ai faʻasesega faʻafefeteina e iloa ai ma afaina ai le avega ma tuʻuina atu le gafatia o le vavaela ona o le mea moni o loʻo aofia ai i totonu o le cartilage-pei o le tino. Ma afai o le cartilage, ona mafai lea ona faʻaloloa, lea o le a taʻitaʻia ai i le faateleina o le umi o le tino.

O le mea moni, o le toʻatele o tagata e 2-6 cm (pe sili atu) i lalo ifo o latou maualuga maualuga. O lenei mea e mafua mai i le natura o le vavave o le vavave, lea e faʻapipiʻiina e le kalave ma le maualuga o le mamafa, lea e mafai ona mafua, mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i le le lelei o le faʻasologa, siitia le mamafa i luga ae o le ulu.

O le mea lea, e tusa lava pe e masani ona e faʻatinoina togavala o le tui, o le maualuga o le a le tumau pea, seivagana ua e faasaʻoina lau tulaga, taofi le mamafa o mamafa i luga ae o lou ulu, ma le faʻamalosia ou mimiti.

O le a le tele e mafai ona e faʻaopopo i le maualuga

Seʻio tatou faitauina. E 23 pupuʻu faʻasaga i le tui. Afai e tofu taʻitasi na o le 3 mm, ona oʻo loa lea i le aofaʻi e mafai ona e faʻaopopo pe a ma le 7 cm le maualuga. E le leaga, a?

E i ai se tulaga e iloa pe a mafai e se tasi o le au taaalo ona tupu i luga o le tulaga e tusa ma le 16 cm le na o le faʻalauteleina o le tui.

Faaiuga

Afai e amata ona e faʻalauteleina le vaʻalaʻau, aua nei galo e faʻamalosia le muso, ae maise lava i le lomitusi. O le mea moni, o le malosi o ou maso, o le sili atu foi lea o le tetee atu i le mamafa, lea e pa'ū i luga o le sasa ona o le mamafa poʻo le leaga o le taimi.

Ma ia manatua: o le faʻaosoina o lou tino i nai centimita e le faigata, faʻapea foʻi ma le leiloa o nei centimita pe afai e te le toe faʻaauau pea ona faia.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le tuputupu ae o tagata.

E tolu mea taua e faʻateleina ai le tuputupu ae o tagata.

  1. Aiga. O le toʻatele o tagata, i le avea ai o se tulafono, e tutusa uma lava a latou fanau.
  2. Maʻi O faʻamaʻi o le fatugaʻo, ate, mama, endocrin system ma faapena foi e mafai ona faʻaitiitia ai le tuputupu ae o tagata.
  3. Soifuaga. O se paleni paleni, o se olaga ola malosi, o se toe faaleleia lelei e fesoasoani i le mea moni e faapea, o le gaioiga o le gasegase o le a mautinoa i le maualuga.

E talitonuina e tusa ma le 80% o le tuputupu aʻe ua fuafuaina e ala i le faʻamaoni ma le 20 - le ala o le ola, faʻapea foʻi ma aʻafiaga i fafo atu. O le eseesega i le tuputupu ae i le va o le itupa e lua e mafua mai i le maualuga o le gaioiga o se tasi o kenera, lea e aafia ai le faia o ponaivi. O le tele o lona faʻalauiloaina o lana galuega, o le faʻaitiitia o le tuputupu ae o se tagata. Talu ai o lenei gene o loʻo i ai i le X chromosome, lea e tele naua i fafine, o le mea e sili ona malosi i feusuaiga saʻo. O le mea lea, o le tuputupu ae o tamaitai e masani ona 10-12 cm le maualalo nai lo le tama.

O faamalositino e faateleina ai le tuputupu ae.

Afai e te fia iloa pe mafai ona tupu moni le tuputupu ae, ae le na o le vaai, ona fai lea o le "Pepa" mo oe. Mo lenei mafuaʻaga, ua atinaʻe polokalame faʻapitoa ma ua uma ona tofotofoina e le tele o tagata e mafai ai ona ola moni. O auala sili ona lauiloa o le alualu i luma ua tuuina atu i lalo.

  • Tranquillitati technique. O faamalositino mai lenei auala na muai fuafua e faaitiitia ai le tulaga o tagata o loo i ai tiga i le ua ma vaega eseese o le tui. Ae o le mea na tupu, o tagata na galulue i le auala Tranquillitati e le gata na toe maua, ae na latou matauina foi le faateleina o lo latou lava tuputupu ae.
  • Le auala a Norbekov. O lenei faiga e aofia ai faʻamalositino e faʻaleleia ai le faʻaleleia, fausia le cartilage i le va o le vertebrae, ma faʻalavelave e faʻaosofia ai le tuputupu ae o ponaivi ponaivi. O le tusitala o le metotia ua faamautinoa e mafai ai ona faateleina lona tuputupu ae i le 2-10 cm.
  • Lonsky faamalositino. Faatinoga o le faatinoga 1 itula i le taeao ma le 1 itula i le afiafi, e mafai ona e ola i ni nai senitimita. E tatau foi ona e taaalo pasiketipolo ma faamalositino i le vaitaele.
  • Auala a Berg. O le mea moni e mafai e se tagata ona maualuga lona maualuga na o le 20 tausaga, o A. Berg o se tasi o le muamua i le fesili. Na finau o ia e oo lava i le 30 o ona tausaga na mafai ai ona maualuga. O le mea moni e faapea o tagata taʻitasi uma lava o loʻo i ai ni faʻaagaaga o le tuputupu ae ma o le auala a Berg e fuafuaina e faʻafagua ai i latou. E aofia ai e le gata o faʻamalositino e faʻaoga ai se meaʻai ma meaʻai ma simulators, ae o le faʻaaogaina foi o le auto-training. E tatau ona taulimaina ao leʻi oʻo i le taimi e momoe ai ma vave loa ona tulaʻi le taeao.
  • Le togafiti a Evinov. E iai ni mea e talitutusa ma le auala a Norbekov. O faatinoga a Euminov e faia i luga o se laupapa faapitoa. E tusa ai ma le tusitala, o lana metotia e fesoasoani i le tuputupu ae i soo se tausaga e le itiiti ifo i le 3-5 cm. E tupu lenei mea ona o le toe faʻaleleia ma le faʻamalosia o elemene o le osteo-cartilaginous system of the coloninal column.
  • Faʻalavelave faʻaaogaina. O le uiga o lenei auala, o le toleniga e faia i se tulaga o le tino ua fesuiaʻi. O le galue malosi e fesoasoani i le ausiaina o taunuuga ofoofogia. O nei faʻatinoga, faʻaopoopoga i le faʻatupulaia o le tuputupu ae, e aoga tele mo le tuila. Latou te fesoasoani e foia ese faʻafitauli eseese, e pei o le vevela feeseeseaiga, lumbosacral radiculitis, le lelei le taimi.
  • Faiaʻoga uila. O le taamilosaga o se tasi lea o auala sili ona lelei e faʻalautele ai ou vae. E taua le sii i luga o le nofoa e tatau ona aʻapa ai vae i vae o tamatamai vae aʻo tietie. O lau uila masani e talafeagai mo le toleniga.
  • Vaa O le auala lelei mo le tuputupu aʻe o le fatafata. Afai e te aauina lenei lavalava i taimi uma, o le tino o le a faʻaaloaloa pea, faʻafeiloaʻi ma malolo. Ina ia tupu 2 cm pe sili atu, e tatau ona e aʻoga faʻamalosi - a itiiti ifo ma le 3 taimi i le vaiaso mo le itula i le aso.

Ina ia mafai ona tupu, e faaopoopo atu i le masani ai i aoaoga faaletino, e taua le 'ai saʻo, ia i ai se lagona mo le manuia ma le moe.

Le taua o meaʻai i le faʻatupulaia o le tuputupu aʻe.

A aunoa ma le saʻo tatau o le fale ma le malosi, o le a le maua e le tino ni punaoa mo le tuputupu aʻe. O le mea lea, afai o loʻo e mafaufau loloto i le auala e mafai ai ona faʻaleleia lou alualu i luma, ia sili atu lou gauai atu i au lava meaʻai.


E mafai ona faʻaleleia le gaosia o le homone tuputupu aʻe e le tino ma se meaʻai e aofia ai sina vaega o mea taumafa e maua ai le maualuga o faʻamaumauga. Faʻatapulaʻa poʻo le vaʻaia laʻau suamalie mama, fua o le falaoamata, ma fua suamalie mai au mea taumafa. E fautuaina foi e tagata e taumafa meaai meaʻai i le 'aiga o le afiafi. I luga o le laulau i le afiafi e tatau ona i ai oloa e aofia ai le tele o polotini ma le itiiti ifo o mea inu gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, fuamoa, iʻa, iʻa o le sami, sisi, otaota, nati, fatu, leki. E le afaina ai le taumafa i aso taitasi o meaʻai faaopoopo. E tatau ona aofia ai le zinc. O lenei elemene elemene e faʻaleleia le lelei o le tupu o le tupu.

Auala faʻavave e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe.

E tele auala faʻapitoa e faʻatele ai le tuputupu ae. O nei gaioiga e faʻalauteleina pito i lalo. I aso nei, e tolu ituaiga o ia gaioiga e masani ona faʻaaogaina.

  1. Auala Ilizarov.O le faʻaaogaina o le meafaigaluega Ilizarov e faʻatagaina ai oe e faʻafaʻititi vae maualalo (maualuga le 6 cm) poʻo ogavae (maualuga 10 cm). Talu ai e le mafai ona vave faʻasolosolo se ponaivi e aunoa ma se gaioiga vave, o le vavaega o lona pito i luga e faia. E masani lava o le pito i luga pito i luga o le ogavae po o lalo vae. Talu ai e lua ponaivi i le vae pito i lalo, e lua uma ua malepe. Mo le vaitaimi atoa o le faʻalauteleina, ua faʻapipiʻiina se mea Ilizarov i luga o le lala, o ona aʻa e tatau ona faʻamalosia i le tele o taimi i le aso. E tusa ma le 1 mm o le tuputupu ae ua faaopoopoina i aso taitasi. E fautuaina e aua le faʻavavevave le saoasaoa ina ia aloese mai faʻafitauli.
  2. Bliskunov auala. E sili atu ona leaga, o le mea lea e le masani ai. O le taotoga i lenei mataupu e naʻo luga o le femur, e faʻaaogaina ai se mea faʻamalosi faʻapitoa e ala i se faʻaoga laiti. O ia ituaiga masini ua faʻapipiʻiina ma se faʻaogaina o le masini, o le faagaoioia lea e pulea ai e le tagata maʻi le tutoʻatasi.
  3. Faʻaloloa o vae i le faʻaaogaina o le Reshetnikov method. O le isi auala e faateleina ai le tuputupu aʻe sa faia e le fomai tipitipi Saratov A. N. Reshetnikov. Na ia tauaveina le faʻaopoopoga o ponaivi e faʻaaoga ai meafaigaluega a Ilizarov ma ni'oti faapitoa o loʻo i totonu o le ponaivi. I totonu o le masina, i lenei auala e mafai ona maua se faʻaopoopoga o le vaega o loʻo faagaoioia i le 3-4 cm. Ona aveeseina lea o le meafaigaluega ma tuʻu ai le laʻau i totonu o le ponaivi. Toe faʻaleleia e naʻo ni nai vaiaso, mulimuli ane e mafai e se tagata ona savali ma e alu foʻi. Ua aveeseina laau i le 1.5-2 tausaga ina ua uma le taotoga, pe a fusi atoa vaega o ponaivi.

Fesili e uiga i le tuputupu ae. Maualuga 5

I le faaiuga, seʻio tatou tilotilo i fesili e masani ona fesiligia ei latou e fia avea ma tagata matutua.

1. E mafai e se tagata ona tupu pe a maeʻa ona tuputupu ae?

Masalo pe afai e mafai ona fafaguina laufanua tuputupu aʻe i nisi auala. E iloa e faapea o le faia pea o masini i luga o ponaivi e mafua ai ona latou ola ina ia mafai ai ona fetuunai i tulaga i fafo. Mo nisi o fomaʻi togafitiga faʻafesaʻitaʻi oe galulue pea ma o latou tamatamailima, o le ivi i luga oo latou lima e faʻaloloa le taimi. Mo le au pasiketipolo ma le au volipolo, o le lima lima e masani ona umi nai lo le le malamalama. O fitafita e tele naua le tele o vae, tusa lava pe matutua. O le mea moni, o le natura e maua ai le faʻalauteleina ma le malepelepe o vae i soʻo se matua, pe afai ei ai se manaoga taua mo ia.

2. E faapefea ona aafia le tuputupu ae o le tino?

Lelei ma se auala talafeagai i aoaoga.

3. E suia suiga o le tino i le faʻatupulaia o le tuputupu ae e ala ile faamalositino?

O le tino o le tagata ua i ai le malosi e faatumauina ai le tele o mea e aofia ai.

4. Afai e maua le taunuʻuga o loʻo manaʻomia, e tatau ona faʻaaʻoaʻoina atili ina ia aua neʻi galo le tupe maua?

E masani lava pe a fausiaina le sili atu i le 5 cm, o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae e faʻasaoina ma tumau pea ma oe. Afai e mafai ona e tupu ile 1-2 cm, o le mea lea e ono le tumau, ma sili atu le faʻaauau aʻoaʻoga.

5. O le a se aafiaga o le moe i le tuputupu aʻe?

O le moe umi umi o se tulaga taua tele mo le tuputupu aʻe masani o le tino. O le taimi o le moe o le aofaiga tele o le hormone somatotropin e gaosia. Afai e le lava le moe a se tagata, o lona uiga e oʻo lava i faamalositino faifaipea e faʻalautele ai le tuputupu aʻe, o le a le fesoasoani tele ia te ia.

Afai e te pupuu, e le o lona uiga o le ae ola faatasi ma ia i lou olaga atoa. E mafai ona e faʻaaogaina le auala e talafeagai mo oe, ma mafaufau i fautuaga o loʻo i luga i luga o le olaga, style ma meaai. O le tutumau, onosai ma le faatuatua i le manuia o le a vave ona e taitai atu ai oe i lau sini na e manao ai.

Ou te faʻamoemoe moni lava o lenei mea aoga e aoga ia te oe ma e itiiti lava ni fesili e uiga i le tuputupu aʻe o le tuputupu ae ma pe faapefea. Le manuia!

O le ā e aʻafia ai le tuputupu ae o tagata?

O suʻesuʻega faasaienitisi e fautua mai i le fausia o le tuputupu aʻe o le tagata, o le matafaioi autū e muamua ona faia e mafuaʻaga o le kenera ma le auai i se tafaoga faapitoa. O mea taua (e pei o, protein lelei ma faamalositino faifai pea) e le sili atu nai lo le 15-20% o le taunuuga (1). I se isi faaupuga, o le tuputupu ae o le tagata e faataatia e le natura ae lei fanau mai.

O fuainumera ua faaalia ai o le maualuga o le maualuga o le tagata Rusia e tusa ma le 175-177 cm (2), lea e tutusa ma le fuainumera mo alii i Europa ma Amerika i Matu - 176 cm. E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o tane i Amerika Latina e 170 cm, ma i le Asia atunuu - na o le 165 cm O le maualuga le maualuga o se fafine Rusia ua faauigaina o le 169 cm.

E faʻapefea ona tupu i le 5 cm - o tulafono autu

E ala i le mulimuli i tulafono o loʻo i lalo, e mafai ona e tupu (pe, sili atu saʻo, "faʻalaloa") i le 3-5 cm tusa lava pe matua. Mo lenei mea, o le ae le manaʻomia ni mea taugata poʻo ni vae tiga e faʻaosooso ai. Ua lava le toe teuteuina o ou lava laei ma e masani ona e auai i ni faamalositino faaletino faapitoa e faasaʻo ai le tui.

  1. Faalautele ou tauau. Faʻaauau pea le saʻo ma le faʻamalosi o tauau ma le saʻo i tua o le auala pito sili lea ona faigofie e maua ai ni nai centimita le maualuga. E tele galuega faʻatino e mafai ona fesoasoani ia te oe e faasaʻo lou tua - o le tele oi latou e nono mai le yoga.
  2. Taofi le tulimanu. Faʻaauau i se tulaga tuʻufaʻatasiga (amata mai le galuega i le ofisa, faʻamaeʻaina le avetaʻavaleina o se taavale) e oʻo atu ai i le solia o le tulaga. E leaga foi pe a faʻaaogaina se telefoni feaveaʻi e tatau ona e tilotilo ai i lalo - o le mea lea e te manaʻo ai. O le taunuuga o se paʻu malie o le tuputupu ae i nai senitimita.
  3. Alu e aau. O le taʻaloga e tatau ona mafaufauina o se tasi o gaoioiga sili ona taua faaletino mo le fatuina o se tino taʻaloga. Ae peitai, ina ia faateleina le tuputupu ae, o le a tatau ona e aoao e aau i le 1-2 km i le lesona, aʻo suia le sitaili o le "gaogao" ma le "butterfly", ae le na o le taamilo i totonu o le vai mo le 10 minute i le vaiaso.
  4. Faatino taga i luga o le faʻavaʻa. O musika na atiaʻe i luga ma tauau o le a le gata ina faafaigofieina ai le tausia o aso uma, ae o le a faataatia foi le faavae mo se taaloga taaalo. Manatua o mea sili ona lelei mo le atinaʻeina o le pito i luga o le faʻamafaʻailoga o le tosoina lea - o le a latou "faʻaleleia" lau tui ma fesoasoani i le tuputupu ae.
  5. Laʻei i lanu talafeagai. Laei e mafai ona maualuga le maualuga o le tagata pe laʻititi foi. O le tuʻufaʻatasiga sili mo le maualuga o le maualuga, o se tuufaatasiga o le "malamalama pito i lalo" o le pogisa "- mo se faataitaiga, ofuvae paepae ma se mitiafu pogisa ma se col neck. I le eseesega, o le lapoa lalaga ma se ofuvae uumi umi o le a faʻaititia ai le tagata.
  6. Suia le lauulu. O le faʻalauteleina o le tuputupu ae i le tele o senitimita o le a fesoasoani foi i lauulu e ola aʻe i luga ma se gel sima. I le taimi lava e tasi, galo le aʻafiaga o le "lauulu lauulu" ma faʻaaogaina oloa faʻapitoa i mea laiti. Aʻo leʻi faʻaaogaina le gel, e sili atu le fufuluina ma faʻamago le lauulu i se lauulu lauulu, sii i luga.
  7. Faʻateleina le aofaʻi o le porotini i lau meaʻai. O suʻesuʻega e faʻaalia ai o le leai o se porotini i taumafa a se tamaititi o se faafitauli autu lea e faʻalavelaveina ai lona tuputupu ae. O se taumafataga o taaloga mo le tuputupu ae o muso o le a sili ona aoga pe afai e te fuafua e faʻaauau ona faia soo se faʻamalositino malosi e faʻaleleia ai le alualu i luma ma faʻamalosi le vaʻa.

E mafai ona ou 10 cm le maualuga?

O le mea moni, na o se talavou e mafai ona faaopoopo le 10 cm i lona maualuga seia oʻo ina maeʻa le taamilosaga, ae o loʻo tupu pea ona tuputupu aʻe - i lenei tulaga, o faʻamalositino faapitoa mo le faʻalauteleina o le tui (e aofia ai yoga ma Pilates) Ae ui i lea, mo tagata e silia i le 20 tausaga le matua, o ia auala o le a le toe galue.

I le taimi lava e tasi, matou te maitauina o aʻoaʻoga a le tupulaga talavou e le tatau ona faʻaalia ai le faʻatinoina o galuega mamafa mamafa i se faʻasalalauga. O ia gaioiga e i ai se aafiaga le lelei i le tuputupu aʻe o talavou ma tamaiti aʻoga, talu ai le mamafa o le mamafa o lo o faʻamalosi e le pabbells ma o le faʻamalosi puipuia moni ai ponaivi mai le tuputupu ae. E le gata i lea, o le faateleina o le gaosiga o le testosterone (o le taua tele mo le faateleina o maso maso) e tapunia ai le tele o atinae e sili atu vave.

Mea taumafa e faʻalautele i le tuputupu aʻe

Suesuega faasaienisi ua faamaonia ai le leai o polotini ma calorie i taumafa a se tamaitiiti e taitai atu ai i se tulaga le mautonu i le tuputupu ae o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maualuga o le maualuga o tagata Korea i North Korea e tusa ma le 7 cm le maualalo nai lo le itu i saute - e foliga mai, o le mafuaʻaga e le o le tele o aʻafiaga o le gasegase e pei o le leai o se meaʻai ma leai se vitamini mo le tele o augatupulaga (3).

Ina ia mafai e se tamaititi ona iloa lelei le gasegase o le tuputupu ae o le gasegase ua tuu i lalo ia te ia ma agai atu i le maualuga o le senitimita, o lona meaai e tatau ona aofia ai e le gata o punatini, ae pei o le tele o fualaau faisua ma fatu fatu atoa pe a mafai. E le gata i lea, ina ia faʻalauteleina le tuputupu ae o tamaiti, e taua le faʻaaoga soo o iʻa o le gataifale-o se puna o omega-3 gaʻo gaʻo ma iodine.

Faʻaopoopoga Tupulaga

O vaega sili ona taua mo le alualu i luma o le ola maloloina o le vitamini D, faapea foi le magnesium ma le zinc - ao maua se aofaiga talafeagai o nei vitamini ma minerale e taua tele i tausaga muamua o le olaga o se tamaitiiti. Ae ui i lea, o le mea e leaga ai, o le faʻaaogaina o nei vailaau i mea faʻapipiʻi poʻo mea masani e leai se auala e mafai ai ona faʻateleina le tuputupu ae o tagata matutua.

E pei o le calcium, o le sootaga i le va o tagata ma le faʻaaogaina o meaʻai o le calcium e le o lagolagoina e suʻesuʻega faasaienisi lata mai. E le gata i lea, o le saienisi o le saienisi o le faʻaaogaina o le calcium e le faʻaleleia ai tulaga o le ponaivi i tagata matutua (4). I se isi faaupuga, o susu masani e le mafai ona fesoasoani e te alualu i luma i le tuputupu ae.

Tulaga maualuga tagata maualuga

O le tuputupu aʻe o le tagata e faʻalagolago i aʻafiaga o le fatu, poʻo le, i le tupu aʻe o matua. Afai o le tuputupu ae o matua e le maualuga, o lona uiga o le a matua puupuu lava le tuputupu ae o tamaiti. O se tagata e matua pe a ma le 17 ona matua, o lea e mafai ai ona faateleina lona maualuga i le tele o senitimita i le laʻitiiti po o le talavou.

Le aʻafiaga o taumafa paleni

O le lisi e tatau ona aofia ai meaʻai, aano o manufasi, oloa o iʻa, fuamoa, masini o pata, pata, fuālaʻau manogi, faʻapea fualaau faisua ma fualaau aina. Sweets e mafai ona 'aina i ni mea laiti, talu ai o meaʻai gaʻo e maua ai le malosi i le tino. E taua, ma le tele o meaʻai e ave. A uma mea uma, pe a le fia 'ai se tagata, ona taofi lea o le tuputupu aʻe. E mafua lenei ona o le leai o se fale. Afai e gasegase se tagata, ona ia gaʻo. O le atoatoa e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi eseese, o se taunuuga o le tuputupu ae foi e tupu. Manaomia le fuaina o lou mamafa. O le mamafa poʻo le ogaoga o le mamafa e leaga foi mo le tuputupu ae. E tele laulau e fuafua ai le mamafa masani mo se maualuga faapitoa.

Soifua maloloina ma le tuputupu ae o tagata

Ina ia mafai ona tupu, e tatau ona e taitaia se olaga ola maloloina. O lona uiga e tatau ona e: lafoai amioga leaga, moe ia le itiiti ifo i le 8 itula i le aso, ma savali i fafo i aso uma. O amioga leaga e aofia ai le nicotine, ava malosi, ma fualaau faasaina. O le teenaina oi latou e faalauiloaina ai le tuputupu ae o tagata. Mo le atinaʻe lelei o le faʻalavelave, e lava le moe e tusa ma le 8 itula i le aso. Pe a momoe se tagata, o le tupu o le tuputupu aʻe e maua i le tino, o lea e tupu ai se tagata i se miti. O le savali i totonu o le ea fou, ae le o taaloga komepiuta, e afaina ai foi le tino o le tino ma le tino atoa. E tatau ona momoʻe, oso, taʻitaʻia se olaga ola malosi.

Atinaʻe Tupulaga

O se metotia faʻalauiloa e faʻapupula ai le tuputupu ae o taotoga. O le faateleina o le tuputupu aʻe e ala i taotoga e tupu ona o le faʻalauteleina o vae. O se gasegase faʻapitoa e faia i luga o vae e lua ma o le Ilizarov masini e sili atu. Ona sosoo ai lea, o se vae ua faasolosolo ona faasolosolo, ona o le gaoioi o vaega o le meafaigaluega e fesootai ma le tasi. A maea le faʻaopoopoga, o le Ilizarov mea e faʻapipiʻi ai ponaivi ma latou tutupu faʻatasi. O le taunuuga faaiu o le tuputupu aʻe o le tuputupu ae e naʻo le ono masina mulimuli ane.

Televave o le Hormone

O le puleaina o le tuputupu aʻe o le homone tuputupu aʻe. Afai e le maua e le tino o le tagata lenei homoni, ona tupu ai lea o le tuputupu ae. E le mafai ona maua se gasegase e mafua mai i: se mea e tupu mai i le tino, pepe o le fanau mai, o le faiʻai o le faiʻai, poʻo se manuaga ogaoga o le faiʻai. Mo le togafitiga o tagata gasegase e le atoatoa, o fualaau oona e faaaoga: norditropin, humatrop, inotropingormone, etc.

Auala e faʻaleleia ai le tuputupu ae

O le maualuga o le tuputupu aʻe o le tagata e fuafua i le tele o mea. Afai mai le taimi o le fanau mai, e le i maua e fomaʻi se tagata ua maʻi, ona avea ai lea o lona faavae o se faʻaaliga masani o le tino, i se isi faaupuga, o tafaoga sili ona talafeagai mo le masani ai o le galue a se tagata i tulaga o le siosiomaga. E toatele tagata e mafaufau pe mafai ona faateleina le alualu i luma, ma usitai i le pulega i aso uma. Matou te tali atu e mafai. O auala autu e faʻaleleia ai le atinaʻe e aofia ai:

  • faamalositino masani
  • faiga lelei taumafa
  • le teena atoatoa o masaniga leaga.

O a fualaau oona o le a fesoasoani

Toeitiiti lava o vitamini uma e nafa ma le tuputupu ae o tagata. Afai e ulu atu vitamini i le tino i se auala faigata, o le a tupu lelei, ma e le tatau ona i ai ni faafitauli i le tino. Ina ia faʻaleleia le tuputupu ae o tagata, e tatau ona faʻaaoga fualaau o loʻo i ai vitamini:

  • A- faʻaleleia le toe faʻaleleia o fusi ponaivi ma sela, o lea e sili atu ai le ave i latou mo gau poʻo le faaleagaina o mea,
  • B - manaʻomia se faʻaaogaina atoatoa o B1, B2, B3, B5, B9 ma le B12, o le a mafai ai e le tino ona atiaʻe lelei,
  • C- faʻaleleia le faʻavaveina o le vevela o isi vailaʻau,
  • O le D-vaega e faʻaaogaina e faʻalauteleina ai le umi o le tino mo tamaiti ma tagata matutua, aua e fesoasoani e saturate le cartilage ma le calcium.

O a mea e 'ai e ola ai?

Leai se aʻafiaga lelei i le atinaʻe o le tino ua saunia e ala i meaai tatau. Growth Products:

  • Nati. Latou te maua le calcium, protein, potassium, o le tele o amino acids ma vitamini. O le lima o kulino kenela o le a faʻagesegese ai le malepelepe o gaʻo ma tuʻuina atu le malosi i le tino. E mafai ona e faʻapipiʻi le oloa e avea o se vaega i salakeke po o paluga. Ae e te leʻi alu i le moega, e mafai ona e inuina se ipu susu ma le nucleoli.
  • O fuamoa piʻo o le polotini mama. O le a latou tausia le tulaga talafeagai o le malosi ma fesoasoani i le atinaʻeina o maso. O fuamoa fuʻamuʻa o loʻo faʻapipiʻiina e le tino e aunoa ma se fua. E tatau ona e 'ai lua fuamoa i taeao ma afiafi uma.
  • Aano o manu. Ovi povi vela poʻo le vela e aofia ai le palatini, zinc, uʻamea ma isi vailaʻau e aʻafia ai le tino.
  • Oatmeal. Faʻatasi ai, o le a maua ai oe gaʻo ma gaʻo. O Porridge e fesoasoani i le atiina ae o musika ma ponaivi. O loʻo aofia ai le uʻamea, manganese, zinc, chromium, iodine, potassium, vitamini o kulupu A, K, E, B. E mafai ona e faaopoopo fualaau mamago, nati, honey poo apu i le falaoamata kuka.

E mafai ona faateleina le tuputupu aʻe na o aʻu?

E pei ona faʻaalia i suʻesuʻega faasaienisi, o loʻo i ai se tagata i se laʻititi o lona alualu i luma seia oʻo i le 20 tausaga. E le gata i lea, o le tuputupu ae ma ona tausaga e matua atoatoa lava. Afai e te leʻi faʻatupulaia e oʻo i le taimi na faʻasologa, e le tatau ona e faʻavaivai. Faʻafeiloaʻi i le lelei o meaʻai ma le faia o faʻatinoga faigofie, e mafai ona e faʻatinoina lau miti - e faʻatele ai le umi o le tino.

Tamaiti poʻo le talavou

E sili atu le faigofie mo se talavou le faateleina o le tuputupu ae nai lo le matua, e amata mai i le 21 ona tausaga, aua e oʻo lava i le taimi nei o loʻo tuputupu ae malosi tama, ma i teineiti o le vaega o le tuputupu ae olaola e vave iloa muamua - 14-16 tausaga.

  • Meaai. O le augatupulaga talavou e tatau ona taulai atu i meaai a manu. O fatu e aumai ai le protein i le tino o le a le sili atu. Fualaau aina ma fualaʻau e taua tele mo tagata talavou, ma a latou toesea, e mafai ona e ave vitamini ma minerale.
  • Taaloga I totonu o aʻoga, e tele taʻamilosaga ma vaega o loʻo tatala, galue i luga o se saʻolotoga. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e lesitala mo se vaitaele poʻo le falemaʻi.

Manatua! Ina ia tupu, e tatau ona e tausia e le gata i le faalauteleina o ponaivi, ae faapena foi i le atinae o musika. Faʻasalalauga i le taeao o le a fesoasoani e faʻamaua le leo o musika.

  • I le talavou, e masani lava ona maua e fanau le le mautonu o le popole, popolega ma popolega. E mafua lenei ona o le vaivai mai vasega, o se suiga i le tala faʻasolopito, le muamua alofa. I le 16 o ona tausaga, e tatau ona moe le tamaititi ma le teineitiiti ia le itiiti ifo i le 6 itula i le aso, talu mai le taimi lea e tupu ai le vaeluaga o le tino ma o se taunuuga o loʻo i ai se faʻafouina vave o le tino.
  • Afai o se tamaititi e ulaula pe inu ava malosi, atonu atonu o le a le aʻafia e ia le tino o le tino na tuʻuina i lalo e genetics, ma o au taumafaiga o le a le aoga.

E faʻapefea ona tupu se tama poʻo se tamaloa

I le tagata matua matua e faʻatupulaia lona tuputupu ae i le 10 cm i le taimi nei, e tele naua mea tau soifua maloloina. Orthopedics o le 21 senituri na ofoina atu le taotoga, togafitiga o le hormone, ma vailaʻau faʻamalosi i le tino. O ia ituaiga auala e le gata ina manaʻomia ai tupe, ae mafua ai foi le tiga.

O le mea moni, e mafai ona 'alofia galuega faʻalavelave. Ina ia faʻateleina le maualuga o le tagata i le fale, e tatau ona e faia gaoioiga nei i luga o le pa puipui poʻo le tapuni puipui:

  • E tatau ona e tautau i luga o le alatala, uu ou lima i luga o le lima poʻo le lautele. Taofi i lenei tulaga ½ -2 minute. A maeʻa lenei, malolo mo le 30 sekone, ona toe foʻi lea i lona tulaga muamua. Fai ni faʻavavevave faʻatasi ma vae i se tulaga tautau: itu i le isi, i tua ma luma.
  • Ina ia maualuga lona maualuga, e manaʻomia e le tagata ona tautau i luga o le pa puipui, punou ona tulivae, toe faaleleia, ona faʻasaʻo lea, ma fafagu le pito i lalo. Fai le tino e liliu i itu, ma tuʻu faʻatasi vae. Fai ni taotoga se 10 ma 3 seti ma malologa o le 30 sekone.
  • I le tautau, puipui uma vae i le tasi itu poʻo le isi. I foliga vaaia, o lenei mea e pei o se tamamatua po o se tala faʻatusa. A maeʻa lena, liʻo vae i le tasi itu ma le isi, ma sii aʻe tulivae i luga o le manava. Toe fai taga 10 taimi.

Atinaʻeina auala mo Tamaʻitaʻi

E toatele tagata e fiafia i le fesili: pe moni ea le faateleina o le tuputupu ae o le tino o le teine ​​pe a fai e le maua e le natura ni vae uumi uumi? O le a matou tali atu o le faʻatinoina o faʻatinoga o faʻatinoga o le a fesoasoani i tamaiti laiti ia tuputupu ae laitiiti. Ia e onosai ma faʻaalu le 2 itula i le aso i ni faʻamalositino faapitoa.

  • Faapipii i luga o le pa puipui, ma nonoa se avega i ou vae. 15 sekone ua lava mo le taimi muamua. O taimi taʻitasi e faʻaopopoina ai le taimi faʻatulagaina.
  • Seti se sini maualuga, ma taumafai e oso i ai. E tatau ona e oso seia e oʻo atu ia te ia. A oʻo loa loa i le sini, faʻagasolo loa le pa, ma faʻaauau ona toso.

Taua! O lenei faʻamalositino e talafeagai mo i latou e leai ni faʻafitauli i le tuilaina poʻo le faʻasologa.

  • Afai e te manaʻo e ola aʻei ai e iai faafitauli i le tuʻuina atu, e tatau ona e alu i le puipui ma toe foi i tua, "pipii" ile pito i luga ma mulivae, totoa, pito o le taua ma le ulu. Tumau i lenei tulaga mo le 20 minute, o taimi taʻitasi e faʻalautele ai le vaitau i le 15 sekone.
  • Tu i itu uma e fa ma ou lima ma tuli tulivae lautele ma tuu i lalo lou ulu. Ave ese ou sulu ma lau mai le fola, punou e pei o se pusi, i lenei tulaga, taofi mo le 10 sekone. Nofo i ou vae ma mulivae, punou i luma. Toe fai le togafiti 5 taimi.
  • O faʻamalositino faʻatinoga e maua ai iuga sili ona lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, nofo ile gymnastic mat, punou i luma, taumafai e aapa ou vae, ma toe foi i lou tulaga amata. Toe fai le gaoioiga 15 taimi. O se taunuuga o lenei faʻaoga faigofie, o le ae le gata ina faʻaateleina ai lou tino, ae ia maua ai foi le malamalama ma le gafatia.

O auala fuafuaina mo le faateleina o le tino o le a fesoasoani ia te oe e tuputupu ae i nai senitimita ma toesea poloka e aunoa ma le tuua o lou fale, ma e aunoa ma le faʻaaogaina i fua faʻatau.

Tuua Lau Faamatalaga