Gynoid lipodystrophy: mafuaʻaga, togafitiga

Lipodystrophy
ICD-10E 88.1 88.1
ICD-10-KME88.1
ICD-9272.6 272.6
ICD-9-KM272.6
Faamai30066
eMedicinemed / 1307 med / 3523 med / 3523
MeshD008060

Lipodystrophy (gaʻo gaʻo) O se tulaga faʻaleagaina, e masani ona faʻaalia e ala i le togafitia o mea faʻapipiʻi. E lua ituaiga o lipodystrophy: atrophy ma le hypertrophy. Faʻatasi ai ma le lipoatrophy, o le fatuina o mea faʻapitoa e le mafai i se mataupu e tusa lava pe leai se gaioiga faaletino, gymnastics, ma le tele o taumafa gaʻo (pata po o keke kulimi, meaʻai gaʻo, meaʻai maualuga i le cholesterol, meaʻai ma suauʻu, ma isi mea) poʻo mea e faʻaosooso ai o le gaosia o gaʻo gaʻo (pia, ituaiga o ava malosi, mea inu suamalie, ma isi). O le eseesega tele i le va o le lipodystrophy ma le dystrophie o le mataupu e le afaina i le muscle thinness ma isi uiga vaaia o le oona, e na o le tino o le tino e le o iai, ae o le maso masima e tumau pea pe ua faateleina foi, e afaina ai le tino.

O le a le lipodystrophy? O a mafuaaga o lona tupu ma o a ituaiga meaola?

Ole togafitiga o insulin, e tusa lava pe o faʻatinoina e tusa ai ma fautuaga faʻafomaʻi, ua afaina i taunuuga sili ona le mautonu (vaai i le tusiga e uiga ile togafitiga insulin).

Talu ai o tulaga taʻitasi o le maʻisuka o le tino lava (e pei ona fai mai nisi o le endocrinologists, e tele ituaiga o maʻisuka e pei o gasegase ia i latou lava), o le tali atu i le pulega faaopoopo o le insulin i totonu o le tino e matua le atoatoa lava. O se tasi o aʻafiaga o aʻafiaga o le inisalini o le lipodystrophy.

Mafaufau pe o le a lenei anomaly, pe faʻapefea ona faʻaali mai ia te ia lava, pe mafai faapefea ona faʻamavaeina, ma le a le mea e tatau ona fai e puipuia ai le atinaʻe o le lipodystrophy.

O le a le lipodystrophy (faʻamatalaga lautele)

I le lautele lautele o le upu lipodystrophy o se mea e tupu ai le leai o ni mea faʻapitoa i le tino.
I nisi o tulaga, o le faateleina o le tino o le tino mo se tagata o loo mafatia i lenei faamaʻi e le mafai lava pe a uma ona suia le natura o le meaai (faaopoopo meaai gaʻo, "vave" gaʻo gaʻo i le meaai).

O le eseesega tele i le va o le lipodystrophy ma le dystrophy masani: o le vevela gaʻo, tino maso ma isi faailoga o le faʻamavaeina lautele o le tino e le faʻaitiitia. E masani lava o loʻo i ai le faʻafeagai - o le tino maso (faatasi ai ma meaai talafeagai ma faamalositino malosi) o loʻo tuputupu ae, lea ei ai lona aoga aoga i luga o le ata.

O le lipodystrophy i le maʻisuka e amata ona o se taunuuga o le inisalini o le inisalini. O le anomaly e tele lava i le lotoifale o le natura ma atiina ae i na nofoaga na faia ai se togafitiga togafitiga. Atrophy o mea faʻapitoa e sili atu ona tupu i fafine ma tamaiti.

E i ai se filifiliga faʻafesoʻotaʻi fomaʻi: hypertrophy O le mea masani, o le lipodystrophy ma le insulin o togafitiga e mataituina i le kuata o tagata gasegase uma o loʻo faʻataʻitaʻiina o lemoni. I lenei tulaga, o le fomaʻi e faʻaalia lava e aunoa ma le fesootaʻi ma le vailaʻau ma le ituaiga o vailaʻau o loʻo faʻatonutonuina. E le aafia ai le i ai o le lipodystrophy ma le mamafa o le maʻi, faapea foi ma le maualuga o le taui.

Toe i totonu o mea

Ituaiga, faailoga ma taunuuga talafeagai o le lipodystrophy

I le lautele, faʻaleaganuʻu ma le vaivai le lipodystrophy e le o se mea matautia tele i le soifua maloloina: o lenei mea ua na o se mea le atoatoa. Ae ui i lea, o nisi taimi e afaina ai le mafaufau o tagata mamaʻi, aemaise lava tamaitai.


O le fefe e afua mai i tulaga o le lipodystrophy ogaoga i vaega eseese o le tino, aemaise lava, e leai ni inisalini inisua. O le maʻamaʻi, lipodystrophy e faʻaalia i le leai o se gaʻo i lalo o le paʻu. I le site o le lipoatrophy, o loʻo i ai se faʻalavelave o le vascularization (o le setete o le vascular system), lea e aʻafia ai le faʻaaogaina o le inisalini. O lenei, i le itu, e taofia ai le taui o le faamai ma taofia ai le fuafuaina o le vaitaimi o gaoioiga o sauniuniga o inisalini. O le tulaga mulimuli e matua moni lava mo fualaau faasaina ma se aafiaga faaumiumi.

O le vevela susu e atiaʻe i vaitau eseese o togafitiga o le insulin - mai le masina i le tele o tausaga. O le ogaoga e ese mai i se tamai fosa i le sone o inisiua i le leai o se mea e gaʻo ai le gaʻo i luga o se lautele. Injections e matua tiga lava, lea e faaluaina faigata mo tamaiti maʻi.


Ae o le gasegase (sili atu le lagolagosua) o mea oona i totonu o sone, o ia ituaiga o gaioiga e afaina ai foi le aafia i mea oona o inisalini i totonu o toto toto. E le gata i lea, o le lipomas (adipose) o se mea e le mafai ona iloa.

O mataupu o le atinaʻe o le lipodystrophy e aunoa ma le aʻafiaga o inisua o inisalini e lauiloa: o ia tulaga e tulaʻi mai i le talaaga o faʻamaʻi pipisi. O le lipodystrophy e le faʻaaogaina atonu e mafua mai i le faʻamalosia o le inisalini ma e masani ona tuʻufaʻatasia ma le i ai o le maʻi faʻasolosolo. O lenei maʻi e faʻaalia i le faia pea o le solia o le lipid ma le carbohydrate metabolism.


Maʻisuka: faatonuga mo le faʻaaoga. Faʻavae ma aʻafiaga i le tino

O faʻavae o le yoga i togafitiga o le maʻisuka. O a mea o le a fesoasoani i le maʻisuka? Faitau atili //saydiabetu.net//metody-i-sposoby-lecheniya/netradicionnaya-medicina/joga/

O le a le maʻisuka? Faitau atili i lenei tusiga.

Toe i totonu o mea

Mafuaaga o lipodystrophy

O le mafuaʻaga tuusao o le amio le talafeagai o mea faʻaleagaina o le togafitiga o le inisalini. Ae peitaʻi, o le faiga o le atinaʻe ma le pathogenesis o le tupu o le lipodystrophy i tagata mamai e leʻo malamalama atoatoa i vailaau. E talitonuina o le atinaʻeina o faʻalogona faʻaleagaina e faʻaosofia e le siosiomaga faʻamalosi o sauniuniga inisalini.

Isi mafuaʻaga talafeagai ma faʻaosofia tagata o le lipodystrophy:

  • Le saʻo le puleaina o le inisalini (le saʻo le tui o le inumaga e taʻitaʻia ai)
  • Faʻaitiitia le vevela o le vailaʻau faʻasaina,
  • Manua o le tino i le nofoaga o tui inisalini,
  • O le gaioiga o le inisalini o se mea e faʻaleleia le lipolysis,
  • Le lava le tali atu i tali.


O le tele o tagata suʻesuʻe i lenei faʻamaʻi o loʻo i ai le manatu o le atrophy o le tino gaʻo i totonu o le tino o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ma le inisalini e mafua ona o le tali a le tino o le puipuiga. O le tino o le tagata e iloa le tui e avea o se lamatiaga i lona lava soifua maloloina ma i se auala faapitoa e tali atu i inisiua.

E i ai le manatu e faapea o le aʻafiaga o hormones "fafo" i luga o le tino o loʻo faʻaalia i le "toe amata" o faiga faʻavae. O le iʻuga, e amata ona tupu faiga faʻavae i se auala e le masani ai - aemaise lava, o le gaosiga o le gataifale e faʻalavelaveina: o le lipoid o le tino e amata ona liu malosi.


Talu ai nei, na faʻaalia ai le tele o manatu i le gasegase o le inisalini. O lenei vaega e manatu o le mafuaaga aupito sili lea o le lipodystrophy ogaoga. I lenei tulaga, o le inisalini e avea o se antigen e osofaia ai le puipuiga a le tino, i le taimi lava e tasi e faʻaumatia ai le gaʻo.

O faʻamatalaga faʻapitoa o antigenic e mafua mai i sauniuniga o inisalini na maua mai povi. Mo lenei mafuaʻaga, e le fautuaina tagata maʻi e lipodystrophy e faʻaaoga fualaau mama maualalo. E sili ona fiafia i ai le inisalini o le tagata.


O a fuamini e gaʻo gaʻo? O a latou galuega autu ma le mataupu faavae o le faʻaalia i le tino?

Aisea e taua ai le puleaina o le toto i le maʻisuka? Faitau //saydiabetu.net//kontrol-diabeta/kontrol-serdca-i-sosudov/kontrol-davleniya/

Lafoaia i le maʻisuka. Mo mafuaaga ma metotia o togafitiga, faitau lenei tusiga.

Toe i totonu o mea

Lafo ma le Puipuiga

Togafitiga o togafitiga e faʻamoemoe i le faʻaitiitia poʻo le faʻaaogaina atoatoa o mea e mafua ai le atinaʻeina o le gaʻo susu. Mo le puipuia o le masini, vevela ma le vevela, e tatau ona mulimulitaʻia saʻo le togafitiga o le inisalini.

O le a le sili atu le manaia e toe manatua ai:

  • O le insulin e tatau ona faʻaaogaina faapitoa i le vevela o le potu, ma sili atu le vevela o le tino (e faʻasaina le faʻaaoga vave o vailaʻau mai le pusaaisa),
  • E talafeagai le suia o le fualaau o le faʻamalositisi - o le inisiua i le nofoaga lava e tasi e le silia ma le tasi i le 60 aso (o le a taʻuina atu e lau fomaʻi auiliiliga auiliili e uiga i le sao saʻo o le inisalini o inisalini),
  • Injections e faia i pusa palasitika (inisiua vevela) poʻo peni tui, lea e faʻaitiitia ai le ono mafai ona tupu manuʻa,
  • Massage le nofoaga na tuiina saʻo pe a uma le inisiua o le a le faalavelave lava.
  • Afai o le paʻu o le paʻu i se vaifofo ao leʻi faia le tui (lea e seasea faʻaaogaina i le taimi nei), e tatau ona e faʻatali seia maeʻa le ava mai luga o le paʻu.


O nisi fomaʻi e faʻaaogaina pamu insulin, lea e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe ni mea le lelei pe a uma ona tui. O isi tagata suʻesuʻe lipodystrophy e maitauina pe a faʻaaogaina le insulin (monocponent reaction reaction) i le tagata poʻo le porcine, e leai lava ni mea e faʻaaogaina ai le tino.

Afai o loʻo iai le lipodystrophy ogaoga, aʻo leʻi faʻaumatia ona aʻafiaga, e tatau ona faʻamaʻotoʻese mea na mafua ai ona tupu lenei maʻi. Muamua, o le faʻaofiina o vailaʻau faʻamalomilo i nofoaga e mataituina ai le atrophy o le tino e tatau ona tatau ona faʻatoʻa ese. I nisi, o le puleaina o le insulin e fesoasoani i le fualaau oona Novocaine.

Ina ia faʻaitiitia aafiaga o lipodystrophy, e mafai ona faʻataʻitaʻiina taualumaga nei:

  • Faʻasaina o mea e aafia ai (faʻafoega o Novocaine poʻo Lidase e faʻamalosia eletise),
  • Faʻaaogā paraffin i luga o nofoaga ua afaina,
  • O le inductometry o se metotia o le physiotherapeutics e faʻavae i luga o le faʻaaliga i se maualuga o le magnetic field,
  • Suiga o le insulin (sauniuni faʻatasi ma massage i le nofoaga o tui),
  • O le faʻamalosia o le ultrasound - o le ultrasound e faʻaosofia ai le faʻavevesiina o masini i totonu o le loloto, lea e fesoasoani e faʻamalosia ai le toto ma le metabolism: o le aʻafiaga o le ultrasound e tuʻufaʻatasia ma le togafitiga o le mea ua afaina i le suauu manogi,
  • O le faʻaofiina o vailaʻau faʻamalomilo o le vaega anabolic e faʻamalosia ai le fausia o gaʻo.

E sili ona lelei togafiti togafitiga pe a faʻaopoopoina metotia togafitiga - faʻamalosi, faʻafeiloaʻi i fualaau, massage (masini poʻo le tusi lesona). O le tuufaatasiga o le inductometry ma le phonophoresis e faʻaaoga foi. Soo se tulaga o le tupu o le lipodystrophy o le tagata lava ia, o le mea lea, o togafitiga o togafitiga o togafitiga ua atiaeina e le fomaʻi i luga o le faavae o le ata o le falemaʻi oi ai nei o loo ia matauina. O taumafaiga tutoʻatasi a tagata gasegase e faʻamalo le atrophy gaʻo e masani lava ona le maua ai ni taunuuga lelei, ma i nisi tulaga e ono faʻaleagaina ai le tulaga.

Cellulite concept

O lenei faafitauli e masani ona popole i le fafine. I le tino o fafine, o le faatulagaga faʻapitoa o mea faʻapipiʻi e le tutusa ma tagata, o le mafuaʻaga lea e mafatia ai teine ​​mai le cellulite.

O le mafuaaga autu o le gasegase gaʻo o le aʻafiaga o hormones sex - estrogens, e itiiti lava i le tino tane. Gynoid lipodystrophy, poʻo le cellulitis, e faʻaalia i suiga o le gaʻo oona, lea e oʻo atu ai i le solia o le vevela o le lymph.

I le tino o le tino, e amata ai le pala, lea e mafai ona mafua ai ona pa'ū. O le sailia o le cellulite e faigofie lava. E tatau ona faʻapipiʻi le paʻu i luga o le suilapalapa poʻo isi vaega o le tino ma ou tamatamailima. Afai ei ai ni faaletonu ma ni gasegase, lea e lauiloa e pei o le "moli moli", ona manino lea o le lipodystrophy gynoid.

E tusa ai ma fuainumera, e sili atu i le 90% o fafine e feagai ma lenei faafitauli, i le va o tama tane o lenei fuainumera e matua maualalo - na o le 2%.

Oona tele poʻo le cellulite?

O nisi e talitonu o le cellulite e mafai ona na o tagata valea e mafai ona faʻaalia, ae o lenei faafitauli e leai se mea e aofia ai ma le mamafa. Afai e maualuga le mamafa o le tino, ona maua ai lea o sela mama, ma le cellulite, o le toto i totonu o le tino o le tino, e faaitiitia ai le suavai, ma ua vaivai le tino paʻu.

O le Cellulite e masani ona atiae le tutusa mo tagata uma, ma o le faagasologa o le faaputuputuina o le gaʻo e maua eseese. O loʻo i ai gynoid ma le televave meaʻai, faʻapea foʻi ma ona ituaiga faʻafefiloi.

  1. Ole tele o meaʻai (pe o loʻo taua foi o le tane-ituaiga) e faʻaalia i le faʻapipiʻiina o le tele o tupe teu i luga o le tino. O lenei ituaiga e matua lamatia tele i totonu o le gaʻo e maua i gaioiga o le tino, lea e mafai ona faʻalavelave ai a latou galuega.
  2. O le tele o le meaʻai sili ona taatele i tamaitai. Tupe faʻaputu e faʻaputuina i luga o sipuni, pusa, ma le lalo ifo. O lenei faatulagaga o suauʻu gaʻo e itiiti ifo le lamatiaga, pe afai o le tele o kilokalama e le oʻo i se tulaga taua, o le a le faʻalavelaveina le galuega o totoga i totonu.
  3. O le mea faʻafefiloi ua faʻaalia e toetoe lava o le tufatufaina atu o le gaʻo i le tino.

I le faʻaopopo atu i le fausaga o mea faʻapipiʻi, o loʻo i ai pea le tele o eseesega i le va o cellulite ma le mamafa o le mamafa, o mea muamua lava, i mafuaʻaga o foliga vaaia.

Aisea e tupu ai le cellulite

I le faʻamasinoina e le fuainumera o tamaʻitaʻi o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi, e mafai ona tatou faʻamaonia e tele mafuaʻaga e tupu ai. O nai vaega nei:

  • faʻalavelave i le faiga o le endocrine,
  • afaina o le pelvic,
  • nisi o mea e le masani ai i le gaosiga o le palatini,
  • leaga meaai paleni,
  • faʻalavelave faʻalavelave o faʻasologa, pala ma le faʻaaogaina o mea oona,
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • o le i ai o masani leaga (aemaise lava masani ona tupu le faafitauli pe afai e ulaula se fafine).

O le lisi e mafai ona faʻaauau mo se taimi uumi, ae na o le tasi le mea e manino: toetoe o tamaitai uma e mafai ona asiasi i le lipodystrophy gynoid, ei ai mafuaaga masani o le maʻi.

Faʻamatalaga faʻatau

I le faaopoopo atu i mafuaʻaga ua lisiina i luga, ei ai isi mea e le mafai ona avea ma mafuaʻaga o le cellulite, ae mafai ona saofagā i lona atinaʻe. E mafai ona e taʻuina atu mea nei:

  • ituaiga tagata, o lona uiga, o foliga o mea faʻapipiʻi o loʻo tuʻuina i le tulaga o le kenera,
  • se vaega itiiti o le vai i totonu o le tino,
  • le tausisia o le taumafataga,
  • vaisu i fualaau oona mo le leiloa vave o le mamafa,
  • meaʻai malosi (i le taimi o le atuatuvale, o le tino ua amata ona liliu toetoe lava o meaʻai uma i le gaʻo),
  • popolega faifaipea, ma e tele naua io tatou olaga.

O nei mea uma, faatasi ai ma mafuaʻaga, e mafua ai le faʻavevesiina o le microcirculation i na nofoaga o loʻo tele ai le tele o gaʻo. O lenei mea e oʻo ai i le oti o nisi o lipocyte, lea e amata ona suia e ala i le fesoʻotaʻiga. O ia lea na mafua ai le faʻavaeina o faʻamaʻi ma faʻaletonu i luga o le paʻu.

Tulaga o le atinaʻeina o le lipodystrophy gynoid

Ina ia mafai ona foʻia lenei faafitauli, e tatau ona suʻesuʻe i laasaga o le atinaʻeina o le maʻi. E na o le fa o latou.

  1. I le taimi muamua, o suiga i luga o le paʻu e toetoe lava a le vaaia: o loʻo lamolemole pea e aunoa ma ni ogaumu. Afai e vaʻavaʻai se fafine ia te ia lava, ona mafai lea ona ia matauina se tamai faʻaopoopoga o gaʻo i ona atigivae ma lona manava.O le mafuaʻaga o lenei mea e fulafula ai le tino o le tino.
  2. O le laasaga lona lua e faʻaalia e ala i le i ai o faʻamaʻi pipisi e le vaaia e aunoa ma le mamafa. Afai e te suʻeina nei nofoaga, e mafai ona e vaʻai i faʻamaufaʻailoga, ma o nisi foi taimi o le solia o le lagona i nei vaega.
  3. Gynoid lipodystrophy i le vaega lona tolu o loʻo faʻaalia i le i ai o se "paʻu moli", lea e mafai ona iloa e aunoa ma se faʻafitauli. O le paʻu e le mafaʻatasi ma e le ogatasi i le paʻi. O faʻafitauli o le tiga ma le gasegase i suiga o le vevela ua faʻaititia.
  4. O le fa lona fa e sili ona ogaoga. O le paʻu e amata ona maua se lanu uliuli, i le paʻi e malulu ma faigata. I totonu o le sonone, e oʻo lava i nisi faʻamaʻi ua matauina.

Togafitiga e tatau ona amanaia le tulaga o le atinaʻeina o le maʻi. I tulaga taʻitasi, e filifilia a latou lava metotia.

Cellulite togafitiga

Afai o le ae tauina le cellulite, o lona uiga e aoga le manatuaina e leai se fofo togafiti faapea o le a faasaoina ai oe mai lenei faafitauli ile lua vaiaso. E na o se tasi e faʻatasi ma faʻaaogaina i taimi uma e mafai ona maua ai se taunuuga aoga, ona faʻaitiitia lea o le lipodystrophy gynoid. Le togafitiga o le faamai o sini nei:

  • faatelevave le malepe o gaʻo gaʻo,
  • aveese le fulafula
  • ia faʻamalosi puipui puipui
  • faaitiitia gaoioiga fibroblast,
  • faʻaagasolo gaioiga o maso
  • aumai le paʻu i tulaga masani.

Ina ia foia nei faafitauli, o lo oi ai i le vailaau le tele o metotia ma metotia o togafitiga.

Auala e tau ai le lipodystrophy gynoid

E tele auala e togafitia ai le cellulite, e aofia ai mea nei:

  • massage
  • afifi
  • eletise eletise
  • faʻamatalaga
  • mesotherapy
  • ozone togafitiga
  • carboxytherapy
  • myostimulation.

E tatau ona manatuaina e na o le faʻaaogaina o nei metotia e mafai ona lelei ai le aʻafia o le cellulite.

O le auala autu e togafitia ai lipodystrophy gynoid o le massage. O loʻo i ai le tele o ituaiga.

  1. Aneti-cellulite. Aʻo faagasolo le faʻatinoga, e le na o mea faʻapipiʻi e feliuaʻi, ae o maso foi. O lenei mea e faʻaaogaina ai vai faʻavaivai ma le gataifale.
  2. O le masini faʻapitoa e faʻateleina ai le faʻaitiitia o toxins, faʻaleleia le microcirculation, faʻamalosia le lipolysis.
  3. LPG massage. I le faʻaopoopoga i faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia i luga, e aʻafia ai foi i le gaosiga o le palatini ma le elastin, o le mea lea o le foliga mai o le paʻu e faʻaleleia lelei.

Isi togafitiga

Gynoid lipodystrophy e tali lelei foi i isi metotia o togafitiga, ma afai e tuufaatasi ma le massage, o le a tupu tele le aafiaga.

  1. O le faʻaaogaina o le ultrasound e faʻatagaina ai oe e faamalūlū le gaʻo o le gaʻo, faʻaleleia le vevela o le lymph, faʻateleina le faʻaumatia o toxins.
  2. O le Mesotherapy e faʻavae i luga o le faʻaofiina o vailaʻau i totonu o faʻafitauli faʻafitauli lea e mafai ai e le lipolysis ona sili atu ona malosi, faʻaleleia le microcirculation. O le lelei o lenei auala togafitiga o le natura faʻatasi, lea e tele taimi e faʻatele ai le aoga o togafitiga.
  3. O le togafitiga o le ozone e lelei o se auala lelei tele i le tausiga o paʻu. O le faʻagasologa e faʻaaogaina ai le tele o suauu gaʻo, faʻaleleia ai le gataifale.
  4. O iniseti carbon dioxide e mafua ai le hypercapnia, o le toto toto e afaina ai o se tali, faʻaleleia le toto, toe faʻateleina le faʻafouina o le tino, ma faʻaosoosoina ai le collagen ma le elastin.
  5. O le faʻaaogaina o eletise eletise e faʻaolaina ai le gaioiga o maso, lea o le tali e faʻaleleia ai le microcirculation. O se suiga lelei mo lenei faiga o le faamalositino lea.
  6. I le taimi o le afifiina, ua tumu le fusi i fualaau aoga. Mo vevela vevela ia faʻaaoga se vaega o le tila poo le sinapi, mo le malulu - faʻapitoa le togafiti.

Cellulite (gynoid lipodystrophy) e matua mafai lava ona faʻaaogaina pe afai e te faʻaaoga togafitiga faʻapitoa, faʻapea foi ma le iloiloga o au meaʻai, masani i aso taitasi ma faʻaumatia masaniga leaga.

Cellulite prophylaxis

Soʻo se faʻamaʻi e masani ona sili atu ona faigofie ona puipuia nai lo le taimi e saili ai auala ma metotia o le faʻaumatia. Gynoid lipodystrophy e matua moni lava. O mea o loʻo mulimuli mai e mafai ona fautuaina e avea ma sui sooupu prophylactic:

  • taʻitaʻia se olaga ola maloloina
  • mataʻituina lau meaʻai
  • lafoai masani leaga,
  • tausia le paleni o le vai i le tulaga manaomia,
  • faʻaaoga vailaau anti-cellulite faʻatasi ma faʻamaʻi ma peʻe,
  • faamalositino e le aunoa pe sili atu foi ona siitia atili
  • aloese mai tulaga atuatuvale.

E i ai le tele o mafuaʻaga mo le lipodystrophy gynoid, o aʻafiaga leaga o le siosiomaga e faʻaleagaina ai le tulaga. O lenei faafitauli e tupu i totonu o le tino, o le mea lea e le mafai ai ona taulimaina o latou tino, o kulimi ma gels. Faʻatasi ma le faʻamamaina o mafuaʻaga uma ma mea e afaina ai, faʻapea foi togafitiga faʻapitoa, e mafai ona faʻamoemoe o le a toe faʻalelei ma paʻu le paʻu.

Inisalini lipodystrophy

  • Lipodystrophy o le tino:
  1. Beradinelli-Seip Syndrome,
  2. Aiga lipialstrophy ole vaega.
  • Lipodystrophy na maua:
  1. Barraquer-Simons syndrome (maua lipodystrophic partial),
  2. Maua lipodystrophy masani lautele,
  3. (Lipodystrophia centrifugalis abdominalis infantilis),
  4. Lipoatrophia annularis (Ferreira-Marques lipoatrophy),
  5. Inisalini lipodystrophy,
  6. Vailaʻau lipodystrophies e aʻafia ai le HIV,
  7. Isi lipodystrophies i le lotoifale.

Faʻafou le lipodystrophy insulin edit |Mafuaaga o le faamai

I le taimi nei, o mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le lipodystrophy poʻo le lipoatrophy e tumau pea ona le malamalama atoatoa, ae ui i lea, o mea e sili ona ono tulaʻi mai e mafua ai le taua:

    se vateatea lautele ole faiga ole gaioiga lea e faʻalavelave ai le metabolism o nisi mea,

O le tele lava o taimi, e maua ai le maualuga o le degeneration o le maʻisuka, lea e afua mai i le toe faia pea o inisalini. I ia tulaga, o le ogaoga o le faamai o le a ese mai i sina laitiiti o le atuatuvale i le vaega o inisiua i le leai o se gaʻo i se vaega faapitoa.

I le avea ai o ni mea faʻapitoa, e masani ona mafaufau:

  • pulega le talafeagai o se vailaau togafitiga e taulai i le faatulagaina lelei o le gaioiga o le pancreas,
  • maualalo le vevela o le inisalini
  • manuʻa manuʻa i le nofoaga o le tui,
  • o le aafiaga o le inisalini e avea o se mea e faaleleia ai le lipolysis,
  • le le atoatoa le tali a le polokalama puipuia i le fualaau faasaina - o le toatele o tagata suʻesuʻe e mautinoa o le puipuiga puipuia o le tali atu lea e oʻo atu ai i le atrophy o le tino. I ia tulaga, e iloa e le tino le tui e avea o se taufaamatau ma tali atu i se auala faapitoa.

I tulaga e le masani ai, o le lipodystrophy e mafai ona galue e pei o se gasegase faʻapitoa, o le mea na tupu e faʻamatalaina i le solia o le metabolism o le tino pipili ona o le gasegase o le tino ma le tofi o le muting gene mai se tasi o matua.

Faʻasologa o faʻamaʻi

O le vavaeeseina o le faamai e faalagolago i le tulaga masani o le togafitiga o le tino e vaevae ai le lipoatrophy i:

  • lautele - i ia tulaga, o le leai o se gaʻo gaʻo e naʻo totonu lava o se vaega o le tino e matauina,
  • fefaʻaseseaʻi - faʻaalia i le leai atoatoa o se mea faʻaleagaina. E ui lava i le mea moni e le o se tagata ua le lava le malosi, e manaʻomia e ia se fesoasoani faafomai talafeagai.

O le gasegase o le tino gasegase e mafai ona tupu i le tele o ituaiga:

  • ituaiga 1 lipodystrophy - mafua mai i le suia o le genea AGPAT2, lea e maua ile chromosome 9,
  • ituaiga 2 lipodystrophy - o se taunuuga o le fesuiaiga o le gene BSCL2 o loo i luga o le chromosome 11,
  • ituaiga 3 lipodystrophy - na faia i le talaaga o se fesuiaiga o le CAV1, o se gutu o loʻo i luga o le chromosome 7,
  • ituaiga 4 lipodystrophy - mafua mai i le fesuiaiga i le gene FTR, o se vaega o le chromosome 17.

E le gata i lea, e iai ituaiga o maʻi:

  • gynoid lipodystrophy - i le tele o tulaga, e maua i tamaitai. O se ituaiga foliga tutusa e masani ona lauiloa o le cellulite, aua e teuina i totonu o le manava, ogavae ma papa. O le tulaga ese o le i ai i isi eria, o tino gaʻo atonu o le a matua leai lava,
  • lipodystrophic hepatic - o se faʻalavelave faʻaleagaina e atiina ae i se talaaga o le gase o le ate, lea e taʻua foi o le faʻamaʻi, talu ai o lenei totoga e nafa ma le gau o lipids i le tino,
  • lipodystrophy injection - i le taimi lava e tasi, atrophy ma le lipohypertrophy o le tino o le tino o loʻo faʻaalia pe a faʻaauau pea ona faia le inuina o fualaau faasaina,
  • inisalini poʻo lipodystrophy i le maʻisuka.

Faailoga o le maʻi

O le faʻamaoniga autu o soʻo se ituaiga o faʻamaʻi o le atrophia toetoe lava a atoatoa o le gaʻo o le gaʻo.

E ese mai i tua o se faailoga tutusa, o faailoga nei e mafai ona faamatalaina:

  • faateleina le 'ai
  • tele lapopoa o vae ma lima pe a faʻatusatusa i isi vaega o le tino - e tele lava ina matauina lenei faʻaaliga i tamaiti,

O faʻamaoniga o loʻo i luga e tatau ona faʻasino i tamaiti uma ma tagata matutua.

Ata o se fafine o loʻo mafatia i lipodystrophy

Faʻailoga

Ona o le i ai o faʻamatalaga faʻapitoa ma faʻapitoa faʻamaʻi ma le faʻatūina o le faʻamaonia saʻo, toetoe lava a leai ni faafitauli. Ae peitaʻi, o le faʻavaeina o mafuaʻaga o le vevela o le gaʻo, suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻe meafaigaluega.

Ae ui i lea, muamua lava, e manaomia e le fomaʻi ona faia se faasologa o togafiti, e aofia ai:

O suʻesuʻega suʻesuʻega e faʻatatau ai le faʻatinoina o:

  • suʻesuʻega lautele o le toto ma le urine,
  • toto suesuega o le toto
  • suʻega faʻavae
  • suega faʻamalo
  • suesuega ole inisalini
  • Glucose toleni test.

O faʻamalositino faʻapitoa e faʻatapulaʻaina i ia taualumaga:

  • ECG ma echocardiography,
  • Faʻasologa o le pancreas,
  • CT ma MRI.

Faʻasalalau faʻatusatusaina (CT)

Lipodystrophy e tatau ona ese mai le:

  • anorexia
  • O le maʻi a Itenko-Cushing,
  • thyrotoxicosis,
  • fesuiaiga o mea faʻapipiʻi pipisi o loʻo tupu i le HIV / AIDS.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

O le togafitiga faʻapitoa e faʻateleina ai le tele o le gaʻo o le gaʻo e le o iai i le taimi nei. Ae peitai, ina ia mafai ona faafetaiaʻia faailoga o se faamai, ia faaleleia atili le soifua maloloina o tagata gasegase ma taofia le atinaeina o faafitauli, o auala o le togafitia o togafitiga o loo faaaogaina.

Faʻafomaʻi e aofia ai le ave:

E le faʻatagaina le faia o togafitiga o le physiotherapeutics, e aofia ai:

  • faʻamatalaga
  • inductometry
  • electrophoresis
  • phonophoresis.

Mo le faasaʻoina o foliga e sili ona matagofie, o mea teuteu poʻo se taotoga palasitino e manaʻomia. E le o faʻamaonia e mafai ona maua mai se lelei o togafitiga faʻasoifua maloloina, lea e mafai ona avea ma masini poʻo le tusi lesona. I nisi tulaga, e manaomia e tagata maʻi le fesoasoani a se fomaʻi maʻi. E le gata i lea, o maʻi e masani ona faʻamaonia le tausisia o se taumafataga maloloina, ae peitai, e le afaina ai le maualuga o le tino o le tino.

O faʻafitauli faigata

O le le amanaʻiaina o faailoga o le falemaʻi, o le toesea atoa po o le le talafeagai o togafitiga o le vevela gaʻo ua afaina i le faʻavaeina o aʻafiaga e ono lamatia ai le ola, ia e taua ai le faʻamaonia:

  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • tamaʻitaʻi ma le tamaʻitaʻi
  • maualuga le maualuga o le maualuga,
  • mafaufau le mafaufau i tamaiti,
  • ogaoga o le cardiomyopathies,
  • loto vaivai.

O le tele o taunuuga o loʻo i luga e leaga.

Puipuiga ma togafitiga

E le mafai ona taofia le atinaʻeina o le lipodystrophy o le tino o le pancreas, talu ai ona mafua mai i gafa. E mafai ona e faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe se faʻamaʻi faʻafuaseʻi o le mauaina o le faʻataʻitaʻiga ma le fesoasoani o ia faʻamatalaga puipuia:

  • matua teenaina o mea ua fai ma vaisu,
  • talafeagai ma talafeagai meaai paleni,
  • lava le faʻaaogaina o le inisalini i le maʻisuka malosi i le tausisia o tulafono uma na faʻatuina e le fomaʻi,
  • ave na o na vailaʻau na faatonuina e le fomaʻi,
  • le faʻaaogāina o meafaigaluega puipuia a le tagata lava ia pe'ā galue i vailaau ma vailaʻau,
  • togafitiga atoatoa o na faʻamaʻi lea e mafai ona taʻitaʻia ai le tupuga o sea faiga o le degenerative.

O le taunuuga o le lipodystrophy e masani lava ona le mautinoa, aua e faalagolago i le kosi, tulaga o le etiological ma uiga taʻitasi o le tino o se maʻi. I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga faʻapitoa, o se faʻataʻitaʻiga lelei i le olaga ua ausia.

Afai e te manatu o ia oe Lipodystrophy ma faʻamaoniga e iloagofie ai lenei faʻamaʻi, ona mafai ai lea e fomai ona fesoasoani ia te oe: se endocrinologist, fomaʻi maʻi, fomaʻi.

O le a lenei mea

O le manatu o le lipodystrophy (o le degeneration fat) e aofia ai le tele o eseesega i le amataga ma le faʻaalia o le faʻaleagaina o le tino i le tino, lea e avea o se uiga taua o le i ai o soʻo se okeni.

O le mea lea, o le i ai o se mea e gaʻo lelei e faʻaofuina ai le fatuga i luga o le mea faʻapipiʻiina o le tino, e fesoasoani i le faʻamautuina o le vevela i totonu o le okeni, i le taimi lava e tasi i le mea e tatau ai (puipuia le mafai ona le faia).

Ae e tusa lava pe leai se gaʻo vaaia o le okeni, o loʻo i ai i le vaega mole mole - e le mafai e se tasi sela ona faia e aunoa ma le aofia ai o le lipid layer i le fausaga o lona membrane.

O le manatu lautele o le lipoatrophy e mafai ona tuʻuina atu i le tino o se tagata taʻalo afeleti-faʻanoanoa faʻatasi ai ma musika malolo. Ae o le tasi "ae": e tusa lava pe foliga mai o le leai atoatoa o le gaʻo o le gaʻo, o loʻo ia te ia lava. Faʻatasi ai ma le lipoatrophy, o lona ola e le mafai ona faʻataʻitaʻiina, e ui lava i le faʻavaeina o meaʻai faʻapitoa ma meaʻai e maua ai le tele o ipu ma meainu e fesoasoani i le faʻaputuina o gaʻo (pia, kulimi, suauʻu, muffins).

O se uiga iloga o le lipodystrophy mai le oona lautele o le masani ai lea o le atinaʻeina o musika o le tino e aunoa ma ni faailoga o le taofiga.

O le dystrophic lipohypertrophic o se tulaga o le gaʻo o le gaʻo, ma o le faafeagai e tusa ai ma luga.

O le faataitaiga o le biopsy (o se mea e fai ma sui o se microsample e maua mai i le faaosoina o se vaega le taua mai se okeni) e faaalia ai se ata e le gata o le i ai o le tino o le tino i totonu o le tino, ae o le tele foi o le telefoni, le lautele e leai se mea e tupu ai, lea e iloa ai o se faigata i le faagasologa o metabolic ma se predisposition fausaga o sone e oo lava i le loloto o le faaleagaina.

Vitio e uiga i le aano o lipodystrophy:

Ituaiga ma foliga o togafitiga

O a filifiliga na talanoaina i luga - ituaiga o le gaʻo o le gaʻo?

I le tulaga muamua, ei ai le le mautonu o le okeni (musele, paʻu, ate) mai aafiaga o mea leaga:

  • fafo (maualuga le vevela pe maualalo, mai le manua),
  • totonu (suiga i le tuufaatasiga o le toto tafe i le tulaga o se mea maualalo po o le maualuga o le kulukose, toxins ma isi mea o iai, poo le i ai o pisia i totonu).

O le lona lua o loʻo molimau i le vavalalata le vaʻaia o le okeni poʻo le sone mai fausaga tuaoi, lea, i se tulaga lelei, o le a mafua ai le fatuina o se malosi e sili atu ona mamana, ma i le tulaga le maualalo, le maliu o le tino galue ma lona suia e se siʻi.

Mafuaʻaga mo le faʻaalia

Mo le tupu ma le alualu i luma o le lipodystrophy, o loʻo iai mafuaaga:

  • tulaga faʻapitoa e ala i le agavaʻa (tuʻu faʻamalosi, poʻo le faʻaalia),
  • faʻasoesa o le olaga i totonu o le tino (maua).

O le vaega muamua e aofia ai tulaga na mafua mai:

  • aiga lipodystrophy,
  • Berardinelli-Seip syndrome.

O le lona lua e sili atu, e aofia ai lipodystrophy:

  • faʻailoga (vavae ese, e fesoʻotaʻi ma vaega taʻitasi o le tino), vaega o le Barraquer-Simons syndrome,
  • lautele (aofia ai le tino atoa),
  • tamaʻitaʻi (uiga o pepe) centrestugal abdominal,
  • o le atrophy o le tino o le tino (Ferreira-Markish syndrome),
  • inisalini-faʻapipiʻi
  • HIV
  • isi ituaiga o meaola e iai se natura i le lotoifale o le faagasologa.

Symptomatology

O le faʻamaoniga autu o soʻo se ituaiga o faʻamaʻi o le atrophia toetoe lava a atoatoa o le gaʻo o le gaʻo.

E ese mai i tua o se faailoga tutusa, o faailoga nei e mafai ona faamatalaina:

  • faateleina le 'ai
  • tele lapopoa o vae ma lima pe a faʻatusatusa i isi vaega o le tino - e tele lava ina matauina lenei faʻaaliga i tamaiti,
  • tiga i le nofoaga i lalo ifo o le 'auʻau taumatau o se faʻaaliga o le pancreas,
  • penisini faalautele i alii,
  • siama
  • tulaga le mautonu,
  • se suiga tele i le telē o le maota i fafine,
  • lanu samasama o le paʻu, foliga mucous foliga ma le sclera - o loʻo faʻaalia ai se tulaga ogaoga o togafitiga,
  • osofaia o le ulu
  • fatu palpitations,
  • eseese arrhythmias,
  • o se siitaga laitiiti i le mammary mamanu i alii,
  • maualuga le ulu o le tino
  • faateleina i le toto maualuga,
  • solia o le paʻu o le paʻu - e masani ona matauina i le lipodystrophy gynoid, lea e faʻamalosi ai tagata gasegase e saili le fesoasoani mai fomaʻi o le cosmetologists poʻo fomaʻi vailaau i le faaopoopoina i togafitiga autu.

O faʻamaoniga o loʻo i luga e tatau ona faʻasino i tamaiti uma ma tagata matutua.

O le a le maʻisuka poʻo le glucosuria?

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le maʻisuka o le Renal poʻo le glucosuria i le gutu o se faʻamaʻi lea e iloa ai le maualuga o le suka i le urine i tulaga masani o le kulukose toto. O le anomaly e mafua ona o le le lelei o le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le masini o fatugaʻo.

O le maʻisuka o Renal o se masini suauu foi. I lenei tulaga, ua galo ai fatugaʻo lo latou lagona lelei i hormones. O le toilalo e tupu uma i le lotoifale (i totonu o fatuga foi) ma mai le itu o le fatugalemu o le tino (faʻaogaina o le hypothalamic).

Faʻapitoa o le tulaga faʻaleagaina

O le maʻisuka o se maʻi masani masani. Afai e leiloa le lagona o le inisalini, ona faʻamaʻi ai lea o le maʻisuka e faʻaitiitia ai pe o le a le faʻaaogaina le aluga o le suga - o le hormone o gland.

E mafai ona e talanoa e uiga i le uiga o le glucosuria pe a faʻatonu le 2 i le 100 g o le kulukose i le urine i le aso. O faʻataʻitaʻiga moni e le aʻafia i soo se auala e ala i meaai, ituaiga olaga, poʻo le tele o le vai e faʻaumatia. Soo se mimi (e aofia ai vaega o le po) e mafai ona iai ni vaega ole kulukose. E taua tele i totonu o le toto suka i nisi taimi e itiiti ifo.

O se mea e seasea, o le maʻisuka ma fatugaʻo e le aʻafia i le aldosterone o faʻamaʻi e lua ia e tutusa lelei ma le tino e tasi.

Faamama lese suka

O loʻo maua le maʻisuka o le gaʻo i le sodium ona o le le lelei o le neurohumoral mechanisms e nafa ma le fausia o le vai urinary. Talu ai ona o faʻalavelave i le toe faʻamautuina, o le tino ua amata ona pagatia mai le le lava o le tino.

E le mafai e fatuga ona faia a latou galuega tuusao. O lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni o elemene taua e faʻaumatia mai le tino. O le le atoatoa o le sodium e taʻitaʻia ai i le tele o isi tulaga faʻaleaga. A aunoa ma lenei elemene, o le fatu, vascular formations ma le nervous systems e le mafai ona faʻaaoga masani.

Mafuaʻaga mo le faʻavaeina o faʻamaʻi

O le maʻisuka o le Renal, o ona uiga e sili ona atamai ma e le faatagaina ai se mea sese i le siama, e atiina ae ona o le tele o tulaga leaga.

O le Renal glucosuria ua mafua ona o ni faaletonu:

  1. Faʻaitiitiga o tubules o le toe faʻavaeina (faʻasologa faʻasologa),
  2. Faʻalavelave i le vaʻaia o le kulukose
  3. Faʻasalaga tumau mo le kulukose.

O faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka o loʻo alualu i luma. E ono avea lenei mea ma se faaletonu o le fanau, o se ituaiga o togafitiga faʻasolosolo, lea e faʻasalalau mai le tapuaiga i le augatupulaga.

Afai e leʻo se togafitiga faʻavae, o mafuaʻaga o le maʻi e mafai ona faapenei:

  • Faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave pipisi (tuberculosis, viral infections, faʻamaʻi pipisi i feusuaiga),
  • Faʻaleagaina o le hypothalamus poʻo le pituitary tissue,
  • Faʻaleagaina i vaega o le faiʻai oe nafa ma le masaniga o le galueaina o le urinary system (o nei mea e mafai ona avea ma ni faʻafitauli ma ni manuʻa manuʻa, faigamalo o le tino, masima, suauu hydrocephalic, aʻafiaga o faʻasologa o neurosurgical),
  • Faʻafitauli faʻapitoa,
  • Maʻi faʻasolosolo i le Autoimmune pe a oʻo mai le faʻaogaina o le tino mai le gaioiga o le tino o le tino.

E maitauina o le atherosclerosis ma le toto maualuga e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻi, faʻaleagaina ai fatugaʻo, ituaiga 2 o le maʻisuka ma isi ituaiga o mea faaletonu endocrine o le a alualu i luma.

Nuances Taua

E masani lava, o maʻi e masani ona faʻataʻitaʻiina se taumafataga mo le 2 i le 4 vaiaso faʻatasi ai ma se tapulaʻa o mea suamalie ma falaoamata. O fua e maualuga i le gaʻo, o nisi o gaʻo, pasta, ma ipu e maualuga le gaʻo o le gaʻo e pau i lalo o le faʻasa.

Mo togafitiga o faʻamaʻi o le endocrin system, o mea nei e mafai ona faʻatulaga:

  1. Auala mo le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le laulau,
  2. Inisalini sui o fualaau faasaina
  3. Falemaʻi suamalie
  4. Auala mo le faasaʻo o le ate, fatugaʻo ma le pancreas.

Ina ia puipuia le gase o le fatu i le maʻisuka ma taofia le atinaʻeina o ituaiga uma o faʻafitauli, e mafai ona faʻataʻitaʻiina mea nei i vailaau faʻataʻitaʻi i tagata gasegase:

  • Sapalai antibacterial
  • Corticosteroids i ituaiga eseese,
  • Cytostatics,
  • Fualaau faasaina e faʻaleleia ai le toto i totonu o neinini fatugaʻo.

E uiga i faʻafitauli

Le fesili ole mea e fai pe afai e ogaoga fatugaʻo ma le maʻisuka e talafeagai mo le toʻatele. Ae peitai, e le o se aganuu le talanoa e uiga i faafitauli e uiga i le talaaga ole glucosuria o le maʻisuka.

O faʻalavelave e mataʻituina mo:

  1. Maualuga maualuga o faʻamaʻi
  2. Faʻateleina le alualu i luma o le faaletonu i le maʻisuka,
  3. Ketoacidosis
  4. Maʻi faʻamaʻi.

Soʻo se eseesega mai le masani e sili ona lamatia i le taimi o le maitaga. O faafitauli ogaoga: o le lamatiaga o le vave amataina o le gestosis, faʻamaʻaloga o le fetal i soo se laasaga o le atinaʻe, faʻavalea faʻafuaseʻi, polyhydramnios, lapopoʻa tele o le fetal, afaina fanau.

Faailoga ma faʻaaliga

Talu ai ona o le mafuaʻaga o le vevela gaʻo e mafua tonu lava i inisua o le inisalini, e le mafai ona tupu i le maʻisuka ituaiga II (e le o le inisalini).

Latou te faʻatasi ma le ituaiga o le maʻisuka, faʻaalia:

  • fiainu
  • maʻisuka (masani ona faia i le tele o voluma o urine),
  • o le suamalie suamalie o le urine (faamatalaina e lona glucose mea),
  • 'ai le manava e aunoa ma le maelega,
  • avega mamafa mamafa.

Lipodystrophy o totoga i totonu e le o fafo mai fafo (naʻo le faaletonu masani o galuega a nei totoga e mafua ona mafai ona maua). Ae e tusa ai ma le paʻu, e le mafai ona mafaufauina e le matauina le tupu.

I se tamaititi - o le maʻisuka e ola i le inisalini, o le tupu o le lipodystrophy e mafai ona maitauina pe a mavae se vaitau ese mai le amataga o le tui: mai i nai vaiaso i le 8 pe oʻo i le 10 tausaga.

O tamaitai e sili atu ona foliga mai i foliga vaaia o nei suiga-paʻu-tino, e masani ona tutoatasi mai:

  • ituaiga o fualaau faasaina ua faaaoga,
  • lona fua
  • le ogaoga o le maʻi
  • maualuga o taui mo le gaʻofale gaʻo.

O le ituaiga o suiga e faʻaalia e ala i le toe faʻaaogaina (faʻalapotopotoga, faʻatapulaaina o le tui) o suiga o mea, pe o loʻo faʻamalamalamaina i se tulaga lelei atoatoa ma le faʻaaogaina o le gaʻo o le gaʻo sousisane i lalo o le tino atoa. E ono masalomia, o lo latou tupuga e faʻamatalaina i le le lava o le faamamaina o vailaʻau, faʻapea foʻi ma le le tausisia o le inisite technique: o le faʻaofiina o se vaifofo le manava, faʻafefe o le ava i totonu o le mafiafia o le paʻu o le tino.

O le ituaiga o gasegase (lipohypertrophy) e faʻaalia mai i le foliga mai o le gasegase, e afua mai i le paʻu o le paʻu o le paʻu o loʻo faia e le degenerated adipose flesh with streaks of germinating fibro-scar tissue (silasila i le ata). O foliga vaaia ma le fausaga o nei meaola e mafua ona o le filifiliga filifiliga o le inisalini i le gaʻo gaʻo o le tino i totonu o lenei avanoa faʻaletulapula.

Photo lipodystrophy ona o le inisalini tui:

O le i ai o le lipodystrophy i le maʻisuka e mafai ona tuʻufaʻatasia ma isi faʻamatalaga o le paʻu:

  • xanthomatosis,
  • lipoid necrobiosis,
  • gaʻo faʻaogaina.

Togafitiga metotia

Ona o le le iloa o mafuaʻaga uma e mafua ai se tulaga o le gaʻo o le gaʻo, o se aafiaga lelei i le faagasologa o lona faʻatulagaina ma le tuputupu aʻe e le mafai, o le mea lea, o metotia faʻaaoga e naʻo se taunuʻuga puupuu.

Faatasi ai ma i latou o le faaaogaina o:

  • meaai
  • aʻoaʻoga faaletino
  • togafitiga o le physiotherapeutic (inductothermy ma ultrasound).

O le aafiaga o le ultrasound e loloto lona loloto i totonu o tisipenesa i le 10 cm, o le fesuiaiga lea e faaosofia ai le toto, e oo atu ai i le sili atu ona vavalalata o le fausaga o le gaʻo. O lona faʻaaogaina faʻatasi ma le faʻaaogaina o le suauu o le hydrocortisone e fesoasoani i le faʻavaveina o le toe faʻaleleia o nofoaga o vaʻaia. O le faʻaogaina o nei faiga e mafai ai e oe ona taofiofia le alualu i luma o le faagasologa mo le ono masina i le lua tausaga.

O le taumafai e taofi le tuputupu aʻe o le lipodystrophy i le taofi o le faʻaaogaina o le initaneti o le protease, suia le tulafono o le aveina o vailaʻau o le ARVT (antiretroviral therapy), faʻapea foi ma le faʻaaogaina o liposuction ma vailaau faʻasolosolo (faʻaaogaina injections ma totoga) e naʻo sina aafiaga lē tumau.

O auala e aʻafia ai lenei tulaga e tofotofoina:

  • o le homone o le tuputupu ae o tagata,
  • testosterone
  • fualaau faasaina e faaitiitia ai le maualuga o le triglycerides ma le cholesterol i le toto, faapea foi le faateleina o le lagona o le insulin.

O se vaega taua o le togafitiga o se faateleina i le tikeri o le gaioiga faaletino ma le taumafa (aemaise lava, ma le anoanoai o mea fefiloi e mafai ai ona e pulea le maualuga o le insulin resistance, faateleina le leo o le tino ma faaitiitia ai le lamatiaga o le fatu ma gasegase vascular).

Puipuiga o Faʻafitauli

Talu ai ona o le i ai o le vevela gaʻo e faʻaaogaina ai le gasegase o faʻamaʻi e taitaia i latou, o le tele o fuataga e puipuia ai.

Manatu masani o le tausisia o gaoioiga faaletino lelei ma tausisia le taumafa fautuaina, faʻapea foi ma le taumafa malosi o vailaʻau na faatonuina e lau fomaʻi i lalo o le siaki masani o le tino.

I le tulaga o le inisalini na mafua mai i le tulaga, o togafitiga autu e togafitia. E tatau foi ona matua tausisia tulafono mo le injections (aloese mai le inuina o le ava malosi i totonu o le manua o le paʻu), mafanafana le fualaau faasaina i le vevela o le tino.

O le faʻaaogaina o ituaiga faapitoa o inisalini (monocomponent ma monopic) faʻamalosia ma faʻamalieina faapitoa lava e mafai ai ona aloese mai faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga