Paʻu o le paʻu o le tino: faʻalavelave i le maʻi suka (ata ma faʻamatalaga)

Fomaʻi o mea faʻapitoa, e aofia ai le endocrinologists, e feagai ma suiga o le paʻu o le tino. O faʻamaʻi o le paʻu e mafai ona maua i se faalavelave faʻafuasei poʻo le faitioga autu a le tagata maʻi. E le afaina i le tepa muamua, o suiga o le paʻu atonu e na o le pau lea o le faailoga o se maʻi ogaoga. O le paʻu o le itutino sili ona mafai ona maua mo suʻesuʻega ma i le taimi lava e tasi o se faʻapogai o faʻamatalaga sili ona taua. O le paʻu o le paʻu e mafai ona faʻamalamalamaina le faʻamaʻi i le tele o faʻamaʻi i totonu, e aofia ai le maʻisuka (DM).

O suiga o le paʻu i le maʻisuka e taatele. O le faʻalavelave faʻalavelave faʻaleagaina o loʻo aʻafia ai le pathogenesis o le maʻisuka e oʻo atu ai i suiga i toetoe lava o totoga uma ma gaʻo, e aofia ai le paʻu.

O nisi o faailoga o le paʻu o le maʻisuka e aʻafia ai i suiga faʻaleagaina, e pei o le hyperglycemia ma le hyperlipidemia 4, 7. Faʻaleagaina faʻaleagaga i le vascular, nervous or system immune e fesoasoani tele i le atinaʻeina o faʻamaʻi. O togafitiga o isi faʻamaʻi faʻasolo mai le maʻisuka e aʻafia pea e le iloa 7, 20.

E mafai foi ona fesoasoani le tui vaʻaia i suiga o le paʻu, e pei ona matauina i uluaʻi amataga o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka.

E faʻapitoa foi ona faʻaleagaina le tulaga o faʻafitauli o le paʻu o le maʻisuka macro- ma microangiopathy. I maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o loʻo i ai se "faateleina" o le lapisi vascular, ua faʻaitiitia ai le gasegase o le tino ma le tiga o le tino ma le tiga o le hypoxemic 4, 43. Faʻatasi ai ma le arteriosclerosis o vaʻa tetele, o nei vailaʻau o le vailaʻau e fesoasoani i le faʻamaʻi o le maʻi suka. E le gata i lea, o le maʻisuka, o le leai o se paʻu o le natura o le natura o le mafaufau e atiaʻe, lea e mafua mai i faʻamaʻi ma faʻaleagaina. I le avea ai o se tulafono, o faʻamaʻi pipisi o le paʻu o le maʻisuka e umi ma faʻaauau pea ona faʻaauau pea ma faʻalavelave masani ma e faigata ona togafitia.

E tele ni faʻavasegaga o ni paʻu o le paʻu i le maʻisuka, e faʻavae i luga o faʻataʻitaʻiga ma isi vaega o le pathogenesis o suiga o le paʻu. E tusa ai ma le faʻavasegaina o Khlebnikova A.N., Marycheva N.V. (2011) faʻaleagaina paʻu o le paʻu i le maʻisuka ua vaevaeina i vaega autu e lima:

1) faʻamatalaga e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka,

2) faʻamaʻi paʻu e fesootaʻi ma le maʻisuka ma le faʻamalosia o le inisalini,

3) faʻasologa o paʻu e fesootaʻi ma le angiopathy,

4) faʻasalaga faʻapitoa,

5) faʻamaʻi siama ma fomaʻi.

I le faʻavasegaga na faʻamatalaina e Andrea A. Kalus, Andy J. Chien, John E. Olerud (2012), o vaega nei o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka e faʻaalia:

1) faʻaaliga o le paʻu o le maʻisuka e fesootaʻi ma faʻafitauli o le maʻisuka, vascular, neurological or immune disorders (diabetic scleredema, acanthosis uliuli, faʻamaʻi o le paʻu i le maʻisuka, faʻatapulaʻaina o le sooga faʻatasi ma le maʻi e pei o le scleroderma, xanthomas, o le paʻu o le paʻu (siama, fungal), maʻi o le maʻisuka),

2) faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka, ma le le mautonu o le pathogenesis (lipoid necrobiosis, annular granuloma, siama diabetic, dermopathy o le maʻisuka).

O nei faʻavasegaga e masani lava e leai se eseesega ma na o le faʻalagolago o le tasi i le isi.

Mo talatini e fesootaʻi ma le maʻisuka e aofia ai le maʻisuka sclerodema. Scleredema e sili atu ona taatele i le maʻisuka tumau e faʻapipiʻi ma le oona ma e faʻaalia e ala i le faʻafeiloaʻiga o suiga o le paʻu o le paʻu i le ua ma le pito i luga o le pito i tua e pei o se paʻu moli. E tusa ai ma le tele o tusitala, o le tele o taimi e tupu ai tagata mamaʻi ma le maʻisuka e 2.5-14% 28, 25, 50.

Na fautuaina e faapea o le pathogenesis o le diabetic scleredema e aofia ai le gaosia o fualaʻau o extracellular e ala i le fibroblasts, lea e mafua ai le vevela o fusi falala ma le faateleina o le teu o glycosaminoglycans (GAG). O maʻi e maua i le maʻisuka sclerodema e ono oʻo i le faʻaitiitia o le tiga ma le malamalama lelei i le vaega o paʻu o paʻu, faʻapea foʻi ma le faitioina o faigata i le gaioiga o le pito i luga ma le ua. I tulaga ogaoga, o le maʻi e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le gaoioi soofaatasi, ae peitai, o le i ai o le scleredema e le fesootai ma le retinopathy, nephropathy, neuropathy, poo le faaleagaina o vaa tetele 4, 25.

PHOTO 1. O le maʻisuka scleredema

O le fesoʻotaʻiga ma le inisalini ma le iniseti e mafai ona iloa i le uliuli (acantosis nigricans), lea e faʻaalia i vaega o le hyperpigmentation o le paʻu ma le papillomatous growths i le ua ma le lapoa tele. O le vaega tutotonu i le atinaʻeina o acanthosis e faia e le inisalini. I fafine e mafatia i le acanthosis, o le le maua o suiga o le inisalini o le receptor poo le anti-insulin antibody responsor (type A ma le type B syndrome) e mafai ona iloa 18, 31. E talitonuina o le tele o le faaosofia o le tuputupu aʻe o le tino e mafua ai le faateleina o le keratinocytes ma fibroblasts, faʻaaliga o le uliuli o le acanthosis. I tulaga o le insulin resistance ma le hyperinsulinemia, o le acanthosis e mafai ona atiae ona o le tele o le fusia o le inisalini i le IGF-1 i le keratinocytes ma le fibroblasts. O faʻamaoniga e faʻamalieina le taua o le tele o aʻafiaga o le tuputupu ae i le pathogenesis o le acanthosis uliuli e faʻaauau ona faʻaopoopoga.

PHOTO 2. Black acanthosis

Ole maʻisuka ma le hypertriglyceridemia ole tino e mafai ona faʻaosoina ai le xanthomas ole 46, 8 i luga o le paʻu. O lanu mumu-lanu samasama 1-4 mm i le lapopoa, o loʻo i luga ole papa ma luga o luga ole tino. O elemene faʻaleagaina e aliali mai i le ituaiga o fatu ma le tele o taimi e mafai ona fusia faatasi ma le faʻavaeina o paʻu. I le taimi muamua, o le mea e sili ona taua i le paʻu o le paʻu, ae talu ai ona sili atu ona latou faigofie nai lo le cholesterol, ma le pala, o le tele o cholesterol e maua i le paʻu.

O le insulin o se faʻatonutonu taua o le LDL galuega. Ole maualuga o le lemu o le enzyme ma le faamamaina mulimuli ane o siama triglycerides e tutusa ma faailoga o le le atoatoa o le insulin ma le hyperglycemia. Le faʻatagaina o le lipoproteins plasma e faalagolago ile maualuga ole inisalini. I le maʻisuka lē pulea, o le le mafai ona faʻafefete ma faʻasaʻo tino maualalo chylomicrons ma lipoproteins ua tumu i faʻamaʻi e mafai ona mafua ai le faateleina o trudlycerides plasma i le afe. O le maʻisuka lē pulea e masani ona mafua ai le hypertriglyceridemia tele 4, 26, 29.

AOTELE 3 tifaga o le tuai

O maʻi e maua i le maʻisuka e faʻapitoa i le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi o le paʻu, aemaise lava i le le lelei o le puleaina. I luga o le paʻu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e 2.5 taimi e sili atu ona iloa ai meaola laiti nai lo tagata soifua maloloina, ma o le gasegase o le paʻu i tagata gasegase e maualalo le 20%. O lenei faʻaitiitia e fetaui lelei ma le malosi o le maʻisuka. O faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e amata ona tupu i luga o le paʻu o pito i lalo e fesootaʻi ma le angio ma neuropathy. O le mafuaʻaga e masani lava o faʻamaʻi pipisi o le polymicrobial: Staphylococcus aureus, vaega Streptococcus A ma B, siama faʻamaʻi ma le tele o anaerobes. Pyoderma o loʻo faʻatusalia mai i le folliculitis, ecthyma, erysipelas ma e mafai ona faʻalavelaveina e ala i le faʻamaonia. E le gata i lea, o le atinaʻe o furunculosis, carbuncles, paronychia, siama vaivai o le tino e mafai.

I le tulaga o le maʻisuka, o loʻo i ai le faʻaopoopoga o le maʻi suka, o loʻo i ai i le fausiaina o faʻamaʻi i tagata gasegase o lenei vaega, e tusa ai ma tusitala eseese, e 32.5 - 45% 14, 9. I tulaga o hyperkalemia, o fualaau e faʻaaogaina ai le suka mo a latou gaioiga faʻafomaʻi ma faʻateleina faʻatele, mafua ai le faʻamaʻi. I totonu o le maʻisuka, o le microcirculation i totonu o ipu o pito i lalo ifo e 20 taimi e sili atu ona tele taimi e masani ai nai lo tagata taitoatasi e aunoa ma togafitiga o le endocrin, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o fomaʻi o vae ma le onychomycosis. O le mafuaʻaga o sui o fomaʻi afaina o dermatophytes ma Candida albicans. E le gata i lea, i le faitau aofaʻi, o faʻamaʻi paʻu o le paʻu na mafua mai le C. albicans e le sili atu i le 20%, ae o tagata mamaʻi na matua mafatia lava, o lenei faailoga e oʻo atu i le 80 - 90%. E tatau ona maitauina e 80% o faʻamaumauga o le paʻu o le paʻu e tupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le intertrigo e sili ona taatele (faʻaleagaina o le axillary, inguinal, vaeluaga ole vavalalata), vulvovaginitis, paleitis, paronychia, glossitis ma le maʻilitis angular. I le faaopoopo atu i faʻamaʻi pipisi vavalaʻau o le fefete, o le aʻafiaga o le taʻavale asymptomatic e faʻapupulaina foi i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

PHOTO 4 Candidias of large folds

O faʻamaʻi pipisi e aʻafia i le maʻisuka ma maua ai le pathogenesis le manino e aofia ai le lipoid necrobiosis, annular granuloma, siama o le maʻisuka ma le dermopathy o le maʻisuka.

O le Lipoid necrobiosis (AIDS Oppenheim-Urbach) o se maʻi masani e masani ona maua i le gasegase o le natura-fesuisuiai, lea o le lipoidosis e maua i le lipid deposition i na vaega o siama o loo i ai le degeneration poo le necrobiosis o le paʻu. O faailoga muamua o le dermatosis e masani lava ona tupu i le vaitausaga o le 20 i le 60 tausaga. A o laʻititi, e seasea lava ona maua mai le faʻamaʻi Oppenheim-Urbach. O le faʻafia ona tupu mai o le lipoid necrobiosis i maʻi mamaʻi e 0.1-3% 38, 6.

O le ata faʻataʻitaʻi o Oppenheim-Urbach maʻi e matua ese lava. O le faagasologa atonu e aofia ai vaega eseese o le paʻu, ae o le paʻu o pito i luma o vae. E ono mafai ona faʻamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea i le maʻisuka, o suiga faʻaleaga faʻafuaseʻi e tupu muamua i totonu o tamai ipu o pito pito i lalo. E masani lava, o le lipoid necrobiosis e foliga mai o se tasi pe sili atu ma le manino manino lanu samasama-lanu enaena. Elemene ei ai laʻau lanu viole e mafai ona maualuga i luga aʻe o le paʻu pe avea ma mea e sili atu ona mamafa. I le aluga o taimi, o elemene e fetaui lelei ma ogatotonu o lanu samasama po o le moli o le a foliga mai, o le telangiectasias e masani ona vaaia, lea e maua ai vaega e aafia ai le susulu o le "vevela mata". I le vaega o paʻu o loʻo i ai le leai o se lagona o le 44, 2, 42.

PHOTO 5 Lipoid necrobiosis

Faʻasalalauina o le granuloma annular i le 20% o tagata gasegase o le faailoga muamua lea o le maʻisuka ituaiga 2 e leʻi taʻua muamua. O le mafutaga o le annulus granuloma ma le maʻisuka e tumau pea le autu o finauga, aua e mafai ona fesootai ma isi faʻamaʻi. O loʻo faʻasalalau, faʻalauteleina, faʻapitoa ma nodular ma mea faʻaogaina o le granuloma o le annular e fesootaʻi ma le maʻisuka 3, 37, 24.

O se talaʻaga faʻapitoa o le granuloma o le annular e aofia ai le tasi poʻo le sili atu o papules e ola i luga o le itu i tua ma le tali tutusa i le ogatotonu. O le foci e mafai ona puipuia le lanu masani o le paʻu pe erythematous poʻo le lanu viole. O le masani masani o le foci mai le 1 i le 5 cm le lautele. O le falaoamata paʻu, e pei o se tulafono, o se mea e mamaʻi, o le paʻu lanu paʻu e mafai, e seasea ona maua ni mea tiga.

PHOTO 6 Faʻasologa o fualaau faʻailoga

O le maʻisuka bullosis o se suopidermal bullous dermatosis e tupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Mo le taimi muamua, o faʻataʻitaʻiga o se tasi o filifiliga mo paʻu o le paʻu i le maʻisuka sa matauina e D. Kramer i le 1930. A. Cantwell ma W. Martz na faamatalaina lenei tulaga e pei o le pusa o le maʻisuka 23,11.

O le mafuaʻaga o le faʻamaʻiina o maʻi ma le maʻisuka e le o manino. O loʻo i ai ni talitonuga e uiga i le matafaioi a microangiopathy ma faʻafitauli i le lotoifale. O le faʻamaʻi pipisi e tupu tele lava i tagata taitoatasi e maua i le maʻisuka umi, e sili atu ona tele i fafine. O le tausaga o le amataina o le maʻi e mai le 17 i le 79 tausaga.

O faʻalavelave e amata mai le laʻititi mai i nai millimeters i le isi senitimita (masani i luga o le paʻu o pito i lalo) e aliali mai i luga o paʻu e le suia. E lua ituaiga o liona e iloga: o loʻo i ai i le va o le paʻu o le tino e leai se faʻaogaina, ma subepidermal blisters, pe a maeʻa ona i ai sikola. O kulū e maua i luga o vae ma vae, ae mafai ona tupu i luga o lima ma lima. Faʻamau faʻamautu i le taimi e 2-5 vaiaso, e mafai ona toe foʻi.

PHOTO 7 Masalo o le maʻisuka

O faʻamatalaga o le paʻu o le pito i lalo, poʻo le "pupula mata," na muaʻi faamatalaina ma faʻatulagaina o se faailoga o le maʻisuka i le 1964. E leʻi leva, ae fatuina e Binkley le upu diabetic "dermopathy" e faʻamaʻo ai nei suiga faʻaleagaga ma i latou o le retinopathy, nephropathy, ma le neuropathy. O le maʻisuka dermopathy e sili ona taatele i tagata gasegase ei ai le umi o le maʻisuka ma e sili atu ona taatele i le va o tane 29, 40. O le falemaʻi, o se mea laʻititi (itiiti ifo i le 1 cm) le lanu piniki ma le enaena lanu ma e foliga tutusa ma le sipili o loʻo i totonu o nofoaga faʻamuamua. O elemene nei o loʻo i ai se auala asymptomatic ma e mou ese atu i le mavae ai o le 1-2 tausaga, ma tuʻu ai i tua o sina atrophy po o le faʻaopopono. O le faʻaalia mai o elemene fou e taʻu mai ai o le fesuiaiga ma le atrophy o tulaga tumau ia.

PHOTO 8 Laʻau o le maʻisuka

Ole fesuiaʻiga o le endocrine e tele lava ina mafua ai le atinaʻeina o nisi o tala. E iai se sootaga i le va o nei faʻamaʻi ma le i ai o le endocrinopathy. O le maʻisuka malosi na maua i le 19% o tagata gasegase i le laisene planus, i nisi oi latou na i ai se suiga taua i le suega o le toleniga o le kulukose. E masani lava, o le faaleagaina o le membrane mucous o le oral mouth with lichen planus ua tuufaatasi ma le maʻisuka ma le toto maualuga (Potekaev-Grinshpan syndrome), ma le faapipii i luga o le mucous membrane, e pei o se tulafono, e erosive ma ulcerative i le natura. I se suʻesuʻega tele e iloa ai le sootaga i le va o le psoriasis ma le soifua maloloina lautele, na maua ai o fafine ei ai psoriasis o le 63% o le a mafai ona atiaʻe le maʻisuka, pe a faatusatusa atu i tagata mamaʻi e le o maua lenei dermatosis. Faʻasagaga o le maʻisuka, o le psoriasis e sili atu le ogaoga, o ituaiga o psoriasis, psarthtic polyarthritis, psoriasis o lapisi tetele o loʻo matauina.

O le mea lea, o suiga o le paʻu e mafai ona fesoʻotai ma faiga faʻapitoa o togafitiga o le maʻisuka. O le faʻataʻitaʻiga ma le pathomorphological picture of dermatoses and dermopathies, muamua poʻo le atiaeina e uiga i le talaaga o le maʻisuka, e faʻavae i luga o le gasegase, vascular, neurological and immune disorders.

Tagata e toe iloilo:

Valeeva F.V., fomai o fomai, polofesa, ulu. aʻoga, endocrinology, polofesa o le matagaluega a le falemaʻi ma le faʻaogaina o le endocrinology GBOU VPO "Kazan State Medical University o le Ministry of Health o le Russian Federation", Kazan.

Sergeeva I.G., MD, polofesa o le Matagaluega o Fomai Faʻatekonolosi, FSBEI HPE, Novosibirsk National Research State University, Novosibirsk.

Lipoatrophy ma le lipohypertrophy

Lipoatrophy ma le lipohypertrophy

O le lipolypertrophy o mūmū vaivai ma pulupulu i nofoaga e masani ona inisiua po o punctures. Aisea e taua ai le inosia o le inisalini? O nei gaʻo o le gaʻo i le taimi e mafai ona faʻamalosi ma oʻo ai i le tiga, ma faʻaitiitia ai le aoga o togafitiga insulin. O le lipolypertrophy e aliali mai i le nofoaga lea e masani ona tuiina ai le inisalini i se peni penisini pe i ai foi se pamu insulin.

I se isi itu, o le lipoatrophy e taʻitaʻia ai le gaʻo o le tino i luga o le nofoaga o faʻalavelave masani.

O le auala autu o le puipuiga ma togafitiga o le tuiina lea o le inisalini i vaega eseese o le tino ma aloese mai le faʻaaogaina o le tasi itu o le manava poʻo le sulu. Afai e matauina le foliga mai o se nodule, ona manaʻomia lea ona aloese mai le injections i lenei vaega o le tino mo sina taimi, ma atonu e mou atu pe a mavae sina taimi. Taumafai ia tausia ia le itiiti ifo i le lima senitimita i le va o vaega o tui. Aua nei toe faia le inisiua i le nofoaga e tasi mo le le itiiti ifo ma le lua vaiaso. Afai e vave ona aliali mai le lipohypertrophy i luga o lou tino ma faʻafefeina ai le inisalini o le inisalini, ma telefoniles e lapoa tele, sili atu ona lelei le faia o liposuction. O isi metotia togafiti e ono le maua ai le mea e manaʻomia.

Maʻisuka Dermopathy

O le maʻisuka dermopathy o le paʻu o le paʻu taatele i le maʻisuka. E le afaina ma e le manaʻomia togafitiga.

O le maʻisuka dermopathy e tupu mai i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka ona o le faaleagaina o gaʻo toto e mafua mai i le hyperglycemia. O lenei laumei taatele i le maʻisuka e tuʻuina atu foʻi ma nisi faʻailoga o le maʻisuka, e pei o le retinopathy ma le nephropathy.

O faʻamaoniga o keke paʻu enaena ma le tele e itiiti ifo ma le tasi le senitimita lea e amata lemu ona faʻamalosi. O loʻo i luga o vae vae, ogavae ma muaʻau.

O le Dermopathy e le aofia ai le inuina o fualaau, aua e le afaina. Nofoaga e afaina ai e le afaina ai, ae e le afaina. Ae paga lea, e ui lava i lea, e mafai ona tumau mo le tele o tausaga, ma e faʻalautele le vaʻa, aemaise lava pe a le lava le puleaina o le maʻisuka. O le faafitauli autu i tagata e maua i le maʻisuka dermopathy o le itu matagofie o le lomiga.

Black acanthosis

Black acanthosis o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i le hyperinsulinism (tele gaosia o le inisalini i le tino). E mafai ona iai i le ituaiga II o le maʻisuka, e le masani ai i le ituaiga tasi. O se taunuuga, e mafai ona latou atiaʻe le inisalini ma le oona.

Black acanthosis o se mea lanu enaena po o le lanu enaena-lanu enaena, laititi le felafolafoaʻi. O loʻo i totonu o laʻau o le paʻu, i luga o le ua, i totonu o le pito i lalo, faʻataʻapeʻapeʻa, fafati poʻo le popliteal fossa.

O togafitiga autu o le manaʻoga mo le gau o le mamafa, lea e faʻaleleia atili ai le lagona ile inisalini.

Paʻu oti

O se maʻi e seasea ona tupu lea e masani ona aliali i tamaitai matutua ma le maʻisuka ituaiga 1. O nisi taimi e aafia ai tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O le paʻu o le oti e masani lava o le mea muamua lea o le maʻisuka. O le mafuaʻaga o lenei mea o le leai o se gaʻo i lalo o le paʻu, mafua mai i le faaleagaina o vaʻa toto.

O se faailoga o le vaivai o le paʻu o le paʻu o le lanu enaena po o le samasama, e tutusa ma mea na matauina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka faʻatasi ma dermopathy, ae e sili atu ma itiiti. O toto toto e sili atu ona iloa. O le mea e vavalo ai.

O le togafitiga autu mo le paʻu necrosis o togafitiga ma corticosteroids, mo se faataitaiga, solofanua solofanua po o acetylsalicylic acid. Muamua, e tatau ona puipuia ma le faʻaeteete nofoaga e faʻamaonia mai i manuʻa ma faʻamaʻi pipisi.

Faʻamau faʻapitoa

O le faʻamaʻaloga o le pine-fomaʻi o se faʻamaʻi masani lea i tagata e maua i le maʻisuka. O se faasolosolo faifaipea faifai pea ma faasolosolo malie le alualu i luma o le amataga e le iloa. O lenei faʻamaʻi e masani lava ona aʻafia e tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, aemaise lava tupulaga talavou ei lalo ifo o le 15 tausaga le matua, ae ui i lea, e masani lava ona aʻafia ai tagata matutua, e tusa lava po o le a le maʻisuka

O nei uaua faigata (rashes), lea e masani ona maua i luga o vae, ae mafai foi ona puʻeina isi vaega o le tino

I le avea ai ma togafitiga mo granulomas annular, e faʻaaogaina ai le mafanafana mafanafana ma le corticosteroid ointments. E mafai foi ona faʻaaogaina faʻasologa o togafitiga faʻaaogaina fualaau faasaina ma le photochemotherapy (PUV).

Maʻisuka rubeosis

O le diabetic rubeosis e masani ona afaina ai le tupulaga talavou i le maʻisuka ituaiga 1. E faʻaalia i le mumu o le paʻu i le cheekbones ma le auvae, i luga o lima ma vae. O lona mafuaʻaga o le faʻaleagaina lea o toto laiti ma le le lava o le togafitiga o tagata mamai e maua i le maʻisuka ma le hyperglycemia.

O le ester erythema e le lelei ia lava, ae le manaʻomia se togafitiga faapitoa. E tatau ona e pipii i se meaai ma faʻaitiitia le toto suka. E na o le pau lenei o le ala e faʻaumatia ai o ia.

Vitiligo, Albinism

Vitiligo o se tasi o faʻafitauli e tupu i tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 2. O mea autu e iloa ai le paʻepaʻe i luga o le paʻu, lea e le afaina, ae mafai ona avea ma se faʻafitauli matagofie mo le maʻi. O le tele o taimi, latou te iloa i tua, lima, foliga ma vae.

Afai ua oʻo mai le vitiligo, o le mea e leaga ai, e faigata tele ona faʻaumatia. O le paʻepaʻe papaʻe e matua nofouta i le la, o lea ua fautuaina e puipuia i latou mai le faʻaalia o le susulu o le la i kulimi. I le avea ai ma togafitiga, o le phototherapy faatasi ai ma tapenapenaga o laʻau, e talafeagai lelei le ogatotonu o le corticosteroid.

O le auala mo le faʻaumatia o vitiligo e mafai ona oʻo atu ile tasi tausaga. Ae ui i lea, o le vave ona e amata togafitiga, o le sili atu lea o le avanoa o le manuia.

Fungal ma siama siama

O faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le maʻisuka e faigofie ona maua, ae e matua faigata lava ona togafitia. Latou te aliali mai i luga o le tino i foliga o pala, "karite", rosa poʻo fao fao. O faʻapogai autu o le mumu, paʻu, suamalie, paʻu, ma isi. Fungal ma siama faʻamaʻi pipisi e manaomia ai le faʻaaogaina o fualaau faʻamalo ma vailaʻau e filifilia lelei. E fautuaina foi e fefaʻatalanoaʻi i se tagata faʻataʻitaʻi

Maʻisuka vae

Se faʻataʻitaʻiga o le maʻi suka o le maʻi suka

O le maʻi faʻamaʻi pipisi o se faʻamaʻi lea e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia ma e oʻo lava i le vavaeʻese. O le maʻi o le maʻi suka e masani lava ona tupu i le vaega pito i lalo o le vae i le faiga o purulent-necrotic processes, maʻi o le tino ma le osteoarticular. E sili ona taatele i vae o tagata e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

I soo se tulaga, o le tulaga autu mo togafitiga o faʻamaʻi paʻu i le maʻisuka ma mo le pulea lelei o le ausia lea o se tulaga talafeagai o le HbA1c.

I le tulaga o faʻafitauli o le dermatological, e sili atu le puipuia o mea tutupu pe tausia le suka toto nai lo le togafitia.

Tuua Lau Faamatalaga