Faailoga o le toto maualuga i tamaitai

O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga i tamaitai ma tamaloloa atonu o le a le toe i ai mo se taimi umi, i nisi o tulaga, e iloa e tagata gasegase o lenei maʻi na o le atinaeina o le faafitauli muamua.

O le lamatiaga o se umi faaumiumi asymptomatic poo le maualalo o le faailoga o le maualuga o le toto maualuga, o le, i le leai o se taimi talafeagai, togafitiga saʻo, o le toto toto o le tagata maʻi ua leaga, lea e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faafitauli e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le malosi galue, le atoatoa, ma o nisi taimi o le maliu. O le maualuga o le maualuga o le toto e mafai ona oʻo atu ai i le fatu o le fatu, faʻalavelave o le myocardial, stroke, faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, faʻalavelave toe faʻalavelave, faʻavasegaina o le auiliiliga o mea, gasegase lectile, ma le arrhythmia.

Fautuaga mo tagata o loʻo lamatia e fefesoʻotai se fomaʻi o le a faʻamatalaina pe faapefea ona faʻaalia le maualuga o le toto maualuga, pe o le a le mea e fai i le atinaʻeina o togafitiga ma le faʻaitiitia o le fua faatatau i le fale.

Faailoga o le maualuga o le toto maualuga i alii ma tamaitai

O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga e le faalagolago i le itupa. O faailoga muamua o le maualuga o le mamafa e masani ona le tosina mai ai le gauai o le tagata maʻi. O le faailoga autu o togafitiga o le faateleina o le toto maualuga (BP).

O le faateleina o le toto i luga o le toto i le gasologa o le aso, ma le malosi faaletino, tulaga faigata. I lenei tulaga, e vave lava ona toe foi atu i le tulaga masani.

3 tikeri (tulaga) o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e iloga. I le maualuga o le 1 tikeri, o le maualuga o le toto maualuga e oʻo i le 140-159 / 90-99 mm RT. Art., Ma le maualuga maualuga o le 2 tikeri - 160-179 / 100-109 mm RT. Art., Ma le maualuga maualuga o le 3 tikeri - mai le 180/110 mm RT. Art. ma sili atu.

O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga: o le tiga o le ulu (atonu o le tigaina, afaina), o le vaivai, faateleina o vaivaiga, le mautonu, le mautonu lautele o le soifua maloloina, fufuluina o laumei i luma o mata, gaioiga ma le vomiting, soona inu, suauu o le paʻu o foliga, fula o lima ma foliga, faaletonu mafaufau ma le gauai, tiga i totonu o le loto. O tiga o le fata e mafai ona susulu i le lima tauagavale - o le iloa o lenei faailoga o se mea lea e vave faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. Faʻafiafia ma / poʻo le faʻalavelave o tamatamailima, faʻalavelave moe, ma le faateleina o le gaosiga o le urine i le po (nocturia) e masani ona matauina.

E masani lava e puupuu le manava, lea na muai matauina i le taimi o le tino, ma le alualu i luma o le togafitiga e tupu i se tulaga malolo. O isi faailo o le maualuga o le toto maualuga i totonu o se tagata e aofia ai se lagona o se pulusation i le ulu, tinesitus, ma le popole. E tupu mai le susu mai le isu. E tele taimi e iai faʻafitauli faʻaletino, lea e maua e nisi o tagata maʻi le amio e le faʻafefeteina.

Faʻasolo i le maualuga o le maualuga o le maualuga, o le tiga i le pito i lalo, e mafai ona faaopoopo le dysuria i faailoga autu o le toto maualuga.

Faailoga o se faʻalavelave maualuga

Faʻatasi ma se faʻalavelave maualuga, o le tupu malosi o le toto maualuga, e faʻaalia i se manua tuʻa, faʻafefeteina le paʻu o foliga ma le fatafata, gasegase, gasegase ma le vomiting, afu malulu, pulumu maualuga, lagona o le le lava o le ea, popole. O le mafaufau atonu e vaivai.

O le toto toto, lea e 120/80 mm Hg, e manatu e masani mo tagata matutua. Art. laʻititi laʻititi i luga poʻo lalo.

O le taimi lava e afaina ai le faʻalavelave ua i ai se uiga e toe foʻi.

O faʻamaʻi faʻalavelave faigata e ono faigata pe faigata. I le tulaga lona lua, e taua tele le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi i le tagata gasegase i se taimi vave e mafai ai. O faʻalavelave faʻaleagaina e mafai ona faʻalavelaveina e le retinopathy, faʻaletonu o le fatu, faʻasalalauina le faʻamaʻi pipisi o le coagulation syndrome, fulafula o le mafaufau, mama, le atoatoa, ma isi tulaga e lamatia ai le ola.

O le toto o le toto e masani lava ma ona mea sese

O le toto o le toto o le mamafa lea o le toto i luga o vaa i le faagasologa o lana gaioiga e ala i le toto. O le maualuga o le toto (toto maualuga, toto maualuga) o se tasi lea o patho masani sili ona taatele o le cardiovascular system lea e tupu i vaitausaga uma o le faitau aofaʻi. O se vaega taua o mataupu o le maualuga o le toto maualuga e tupu i le maualuga (taua, maualuga toto maualuga), i isi gasegase ua maua le maualuga o le maualuga o le toto maualuga.

O le toto toto, lea e 120/80 mm Hg, e manatu e masani mo tagata matutua. Art. laʻititi laʻititi i luga poʻo lalo. O le faʻamuamua e faʻaalia ai le tumutumu o le tumutumu (maualuga), le lua - diastolic (lalo).

E tusa ai ma fuainumera, o le maualuga o le toto maualuga e faamauina i le 20-30% o tagata matutua. O le tele lava o taimi, e atiina ae i alii e 40-60 tausaga, ae talu ai nei, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tupu i le 30-32 tausaga, ma e oo lava i tagata matutua. I tagata e silia ma le 65 tausaga le matua, o le maualuga o le toto maualuga e maua i le 50-65% o mataupu. I lenei vaitausaga tausaga, o le tele o taimi e tupu mai ai togafitiga e le faalagolago i le itupa.

O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga: o le tiga o le ulu (atonu o le tigaina, afaina), o le vevela, faateleina o le vaivaiga, le mautonu, le mautonu lautele o le soifua manuia.

O le mamafa i se tagata matua e masani lava ona sili atu le maualuga nai lo le tamaitiiti. E masani lava, mo tamaiti ei lalo ifo o le 10 tausaga le matutua, o le mamafa i le 110/70 mm Hg e masani lava. Art., Ma mo tamaiti e sili atu i le 10-11 tausaga - e oo i le 120/80 mm RT. Art. O le maualuga o le maualuga o le Peraimeri e maua i le tusa ma le 10% o tagata gasegase e maualuga i lalo o le 10 tausaga. I le tele o taimi i lenei vaitausaga, ua fuafuaina ai le maualuga o le toto maualuga. I le taimi o le matua (mo teineiti, i le averesi, e amata mai i le 12 tausaga i le 13 tausaga, ma mo tamaiti i le 13-14 tausaga), e pei ona taua o le maualuga o le maualuga o le matua, atonu e le o manatu o se togafitiga. E masani lava, e leai ni faʻailoga. Ae ui i lea, i le tusa ma le 30% o tamaiti, o le toto maualuga e le faʻasaʻoina pe a uma le 3-7 tausaga, ma i nisi tulaga e oʻo lava i luga, e avea o se mafuaaga e alu ai i le fomaʻi.

Mafuaaga ma tulaga lamatia mo le maualuga o le toto

O le faateleina o le toto i luga o le toto i le gasologa o le aso, ma le malosi faaletino, tulaga faigata. I lenei tulaga, e vave lava ona toe foi atu i le tulaga masani.

O le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma mea e faʻaleleia ai le natura e mafai ona mafua ai le faateleina o le toto.

Fesoasoaniga i le atinaʻeina o le maualuga o le totoga: genetic predisposition, o le i ai o faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave faʻalavelave, fatu cardiovascular, fatugaʻo, osteochondrosis o le vavalaʻau, le lava o le malologa ma le moe i le po, meaai le talafeagai (o le i ai o le tele o meaʻai gaʻo i le taumafataga, tele o le faʻaaogaina o le masima), o le faaletonu o le tino o le magnesium, o se olaga masani, o le mamafa, o amioga leaga, o mea e lamatia ai galuega.

O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga i fafine e masani lava ona aliali mai i le taimi o le misa ma aʻo maitaga.

E tusa ai ma fuainumera, o le maualuga o le toto maualuga e faamauina i le 20-30% o tagata matutua. O le tele lava o taimi, e atiina ae i alii e 40-60 tausaga, ae talu ai nei, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e tupu i le 30-32 tausaga, ma e oo lava i tagata matutua.

O le ono mafai ona atiaʻe le maualuga o le toto maualuga e faalagolago i le maualuga o le vai e faʻaaogaina, o le microclimate i totonu o le potu malolo, faʻaalia i le eletiseka ma le / poʻo le leo i le tino. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga i totonu o aai nai lo nofoaga i tua.

Uluai faailoga o le toto maualuga

Faailoga o le toto maualuga i tamaitai e matua faigata lava ona iloa! E toatele e ola e aunoa ma le iloaina o loʻo iai a latou toto maualuga.

O le tele lava o taimi e mafua ai le faʻaleagaina o maʻi ma faʻafitauli o le mafaufau. E le masani ai, ulaula, ava malosi, faaletonu moe, gaʻo.

Faatasi ai ma sina siitaga itiiti o le toto, ua latou iloa:

  1. Tigā. O le tele o taimi, o lenei uiga e tupu i fafine maʻitaga ma tagata matutua. O aʻafiaga e tatau ona siaki pe a masani ona faʻaalia le tiga ma e le alu ese mo se taimi umi.
  2. Paʻa i totonu o le loto. E mafai ona ese i latou uiga: mafatiaga, siaki, umi, puupuu.
  3. Tesea O lenei faailoga e masani lava ona maua i teine ​​maʻitaga, faʻapea foi i le taimi o le misa. E manaʻomia ai se tali vave.
  4. Ringing or tinitus. Faatasi ai ma le faateleina o le toto, o le faʻalogo faʻalogo e masani ona tupu. I fafine maʻitaga, e mafai ona tupu lenei mea ona o nisi mafuaaga.
  5. Faʻafitauli leaga. Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, e masani lava ona matauina e le tagata maʻi le "veli", "ufiufi", "moli", "e lele i mata."
  6. O le faʻaopoopoga o le fatu o se tasi o faʻamaoniga lelei o le faateleina o le toto maualuga i tamaitai.
  7. Vaivaiga, gasegase ma le le atoatoa.

Afai i le taimi e faʻaalia ai uluaʻi faailoga o le toto maualuga ma amata togafitiga, ona mafai lea ona aloese mai lona ala masani.

O faʻamaoniga autu ma faitioga o faʻamaʻi pipisi

O faʻapogai autu o le faʻateleina o le mamafa i le fafine o le mumu poʻo le paʻu o le paʻu, faʻalautele le tele o le fatu i le taimi e sui ai le suiga. O gasegase matutua matutua e ono i ai ni nifo.

Faʻaaliga o le toto maualuga:

Faailoga i le amatagaFaailoga o le maualuga o le maualuga
  • tiga i le tino ma pito i tua o le ulu,
  • mea leaga vaaia (lele i luma o mata),
  • sosolo le faʻaleleia atili,
  • faʻalavelave
  • vaivai,
  • moe
  • popole pea
  • mafaufau le mafaufau
  • o foliga vaaia o le manava le manava,
  • lanu mumu po o le paʻu o le paʻu,
  • isu.
  • vavao
  • taoto ma vili
  • numera o tamatamailima
  • lima lima
  • ogaoga tiga i le tino po o le pito i tua o le ulu,
  • fulafula o mata ma laumei i le taeao,
  • tiga o le loto
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • sui i le motoa afi o maso,
  • tiga o musika
  • faʻanoanoa.

I tamaitai, o taimi taua e oʻo mai i le iʻuga o le gaosia o pepe (i le taimi o le moapo).

O le maualuga o le maualuga o le toto i le vaitau o loʻo i luma o le moaopa e iloa ai ia lava:

  1. tachycardia, faateleina le gaioiga fatu,
  2. taʻuina le le atoatoa o le vegetative,
  3. faʻataʻitaʻiga o le autonomy dystonia,
  4. faʻatupulaia le gaioiga o le faʻalavelave,
  5. o se faateleina taua o le mamafa o le mamafa.

I le taimi o le meli mulimuli, o le faʻamaʻi e iai ona uiga:

  • o le ituaiga toto toto e suia i taimi uma,
  • atoa le maualuga o le vasa vascular resistance,
  • o le mamafa e tulai mai ma le matua,
  • mafutaga faʻasolosolo faʻasalaga i le menopausal faasolosolo malie,
  • masima ma vai o loʻo taofia i le tino.

Soo se tasi o nei faailoga e taʻu mai ai e tatau ona e feutagai ma se fomaʻi. O le a faʻamaonia e le fomaʻi togafitiga lelei e puipuia ai oe mai ni faʻalavelave ogaoga.

Fesoasoani muamua ma togafitiga

O auala autu e faʻaitiitia ai ma faʻaleleia ai le toto:

  • Pulea lou mamafa. Afai e tatau ai, faʻaititia faʻaitiitia.
  • Aloese i amioga leaga, e aofia ai le ulaula tapaa. Mo teine, o le faʻatagaina o le ava i le aso e le sili atu ma le 20 kalama.
  • Iloilo lau mea taumafa e ala i le faʻaitiitia o lou faaaogaina o masima ma meaʻai maualuga i le cholesterol. Faʻamaoaigaina foi i fualaau faisua ma fualaau 'aina, o mea taumafa e maua i le gaʻo susu.
  • Faatapulaa le taimi o le taumafataga mulimuli. O lenei mea e sili ona moni mo tamaitai o loʻo feagai ma misa.
  • Faʻaauau le faʻatinoga faaletino e ala i le faia o faʻataʻitaʻiga o le taeao poʻo le savaliga i le ea fou.

I le tulaga o le toilalo o le togafitiga ole fualaau faasaina, ua faatonuina e le fomai ni papa. O vailaʻau e faʻaalia mo le 2nd ma le 3 tikeri o le maualuga o le toto maualuga, faapea foʻi ma le i ai o tulaga lamatia e pei o le maʻisuka, o faʻalavelave faʻaleagaina muamua, o le matua.

O vailaau mo le togafitiga o le maualuga o le maualuga i tamaitai ua filifilia e mafaufau i foliga o pathogenetic. O lenei mea e mafai ai ona e vave oʻo atu i le maualuga o le maualuga o le toto, lea o le faavae mo togafitiga lelei o lenei maʻi.

TULAGA FAʻAFAITAIGA E LĒ ILOA
TUSI E TATAU ONA TATOU FAIAOGA

Faailoga o le toto maualuga i tamaitai

O le maualuga o le toto maualuga e taua o le maualuga o le toto. O lenei faʻamaʻi e aʻafia ai le sili atu le malosi o feusuaiga ma le vaivai, ae o faailoga o le faateleina o le mamafa o fafine e ono ese mai i latou e foliga mai i tane, a le itiiti ona o le eseese o alii ma tamaitai, o lea latou te manaomia ai se auiliiliga auiliili.

O le lamatiaga o le maualuga o le maualuga o le sili ona maualuga mo vaega autu e lua o tamaitai - mo tina maitaga ma tamaitai i le taimi o le misa. Ae ui i lea, talu ai nei lava ua i ai se "toe faafou" o le faamaʻi, lea o loo lamatia ai tamaitai talavou. O mafuaʻaga mo lenei mea e leʻi faʻamautuina.

O a ni faʻamaoniga e oʻo mai i le amataga o lenei faʻamaʻi? E tele naua. O faailoga autu o le maualuga o le maualuga o tamaitai i totonu o tamaitai:

  1. O le ulu tiga - e le gata i fafine maʻitaga ma tamaitai matutua, o le faailoga autu lenei o le toto maualuga, aemaise lava pe a faʻalautele le tiga ma masani ona tupu.
  2. Paga i le loto o le loto - e mafai ona umi, tiga, pe puupuu i le taimi, ma se uiga vavae ese.
  3. Dizziness - o lenei faailoga e taatele i tamaitai maʻitaga ma tamaitai i le moaopao, o lona foliga vaaia e manaʻomia ai se tali talafeagai.
  4. O le pisa po o le tatagi i taliga - faatasi ai ma le amataina o le maualuga o le toto maualuga, e masani lava ona faamaumauina le le atoatoa o le faalogo, ua faaalia i lenei auala (o fafine maʻitaga ei ai isi mafuaaga e mafai ona mafua ai ia ituaiga o faaaliga).
  5. "Lafu i mata" (veli, "ufiufi luga") - o lona uiga, o se faʻalavelave lautele i le vaʻai a se fafine.
  6. O faʻamafanafanaga o le loto o se uiga lelei lea o le maualuga o le fatu i le fafine.
  7. Natura ma vaivaiga - o nei faailoga e mafai ona faʻaalia ai le tele o isi faʻafitauli, aemaise lava i tamaitai o loʻo "i se tulaga manaia," o lea ia mautinoa e mataʻituina isi uiga uma o le faʻateleina o le mamafa.

O mafuaʻaga uma e faʻaosofia ai le amataina o le maualuga o le toto i fafine e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua, e fuafua i vaega o aʻafiaga (fafine maʻitaga ma i latou o loʻo i totonu o le moapo). Mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga o tamaitai:

Nu. PMafuaʻaga maʻoti mo le maualuga o le toto i fafine ua maʻitagaMafuaaga o le maualuga o le maualuga i tamaitai ao leʻi oʻo i le taimi o le misa
1.O suiga o le Hormonal na mafua mai i le tino i le taimi o le maitaga.Le maeʻa o suiga o le hormonal i le tino o se fafine ma le amataga o le manopause.
2.Faʻateleina faʻamaoniga o le mamafa (e masani ona i ai se seti o le mamafa mamafa aʻo ave se tamaititi).Mafuaaga, e masani ona lipotia pe a maeʻa ona faʻagasolo.
3.O le gasegase ma le tulaga lamatia o loʻo i totonu o fafine maʻitaga, lea e sili atu ona mamafa le iloa o faʻalavelave, e oo lava i tamaiti laiti.Faateleina lagona, faʻaosoina le faateleina o le mamafa i taimi o aafiaga malolosi ma le atuatuvale.
4.Faʻaiuga faifaipea, o mafuaʻaga ia o le toto maualuga i le tele o tamaitai "i le tulaga".Tulaga ogaoga e masani ona tulai mai i le olaga o se tamaitai (i le taimi e tasi, atonu e le o se mea e faʻalogoina).
5.Ava malosi ma ulaula.Faʻafefiloi i le ava ma le ulaula.
6.Faamai o le fatu ma / poo toto toto.Le faʻaleagaina o le cardiovascular system, e masani lava ona faʻamaonia vave i le taimi o le misa.
7.Faʻailoga o fatugao, o se avega mamafa mo le tino o fafine maʻitaga.O faʻamaʻi mafai fatugaʻi.
8.Le faʻaaogaina o faʻamatalaga faʻasalaga a se fafine.

E pei ona mafai ona iloa mai le laulau, e tele mafuaʻaga masani o le maualuga o uiga maualuga o tamaitai (e tusa lava pe o latou tausaga). E faaopoopo atu e aofia ai:

  • Faʻailogaina o fatuga (o nisi taimi e matua aʻafia tele ai le tulaga lautele o vaa, ma, i se taunuuga, o le faʻaalia o le faateleina o le mamafa i le tino).
  • O faʻamaʻi o le loto o le fafine ma / poo toto toto (e mafai ona faʻamaualaloina le lumen i totonu o vaʻa pe faʻalavelaveina ai o latou gaioiga, ma aʻafia ai i le atinaʻeina o le toto maualuga i tamaitai).
  • Faʻataʻitaʻiga o le faʻatagaina o fualaau (aemaise lava, o le faateleina o le toto maualuga e mafai ona mafua ai le estrogen hormone o aofia ai i totonu o fualaau faasaina).
  • O aʻafiaga e aʻafia ai le tino o le tino.
  • Uiga leaga (ulaula, inu ava ava).

O le a le uiga o le mamafa 160/100?

Faailoilo o le toto, faʻaalia i tulaga taua o le 160/100 (poʻo le 110) mm. Hg. Art., Faʻaalia le amataina o le maualuga o le tikeri lona lua.

O lenei laasaga o le faʻamaʻi e matautia tele, talu ai o faʻalavelave faʻaleagaina e amata ona tupu i totonu o le tino, e aafia ai le fatu o le tagata maʻi, o lona faiʻai ma fatugaʻo, faʻapea foʻi mata.

Faailoga o le maualuga o le maualuga i tamaitai (o lona uiga o le tikeri lona lua o le togafitiga) e tutusa lelei ma na o loo lisiina atu i luga:

  • Ootia, malosi tele.
  • Faʻavave o le fatu fatu, lea e lelei le lagonaina e le maʻi.
  • Vailaau vaaia (foliga vaaia o "lago", veli, ma isi).
  • Laulu o foliga.
  • O foliga vaaia o mumu mumu i mata o se fafine.
  • Numera o tamatamailima, ma o nisi taimi o lima o le tagata maʻi.

O a mafuaʻaga o le toto maualuga 160/100 i fafine? E lua mafuaaga autu:

  1. O le taimi muamua o le maualuga o le toto maualuga - o lona uiga, i le leai o se siama poʻo togafitiga o le laasaga 1, o le faʻamaʻi na pasi i le lona lua, lea ua sili atu ona faigata ona togafitia.
  2. Faʻasesega faigata faʻatasi ma se fafine - o lenei uiga e fesoasoani e le gata i le faʻaalia o le maualuga o le maualuga i le lautele, ae faʻapea foi i lona faʻaumatiaga (mo se faʻataʻitaʻiga, le fesuiaiga i se lua, sili atu ona maualuga le tikeri).

Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, o le lamatiaga o le faatupuina o se faafitauli ogaoga ogaoga e maualuga tele (o se oso vave ma le osooso i le mamafa o taua, e masani ona afaina ai manuʻa ogaoga i le tino). Faailoga faʻaleagaina o le mafuaʻaga o le tonometa mafuaʻaga faʻapitoa i pathogenic process in small capillary ships: o le lumen mo le toto e tafe mai i totonu, e matua loloto lava, ma i nisi mea e mafai ona mou ese atoa. O le iʻuga, o le tino o le oti e faʻataunuʻuina ai na ituaiga ulu (necrosis) o le a tupu.

I lenei tulaga, o le faasaʻoga o le ola, o le togafitiga autu mo le maualuga o le tikeri muamua, ua le lava. Manaoga faʻapitoa manaʻomia.

O le a le mea e fai i le toto maualuga 160/100?

  1. Matou te maua se faʻaitiitia vave o le mamafa.

Mo lenei mea, o fualaau faʻapitoa e faʻaaogaina e vave ona faia - vasodilating ma diuretics. O fomai e masani ona fautuaina Propranolol, Captopril, ma le Nifedipine.

E tāua i lenei uunaiga, e tatau ona ave le fua faʻatatau o fualaau o fualaau.

  1. Matou te faʻaaoga le mafuaʻaga o le faateleina o le mamafa.

Mo lenei mea, matou te faʻaaoga foi vailaʻau, ae na o lalo lava o le vaavaaiga a se fomaʻi.

I le faaopoopo atu i ai, e aoga le faʻaaogaina o suauu iʻa ma vitamini B, aemaise lava le B6.

O auala uma o togafitiga o le maualuga o le toto maualuga i tamaitai e vaevaeina i ni vaega tetele: metotia e le o togafitiga, fualaau faasaina ma togafitiga e tusa ai ma togafitiga masani.

  1. Auala e le o togafitiga.

Latou te aofia ai gaoioiga nei:

  • Puleaina o tupe maua a se fafine (ma, pe a manaʻomia, o lona faʻaititia).
  • O le tafiesea o masani leaga, aemaise lava, le taofia o le ulaula tapaa ma faaitiitia ai le taumafaina o le ava e se fafine i le aofaiga aupito maualalo - e le silia ma le 20 g i le aso.
  • Faʻaitiitia le faʻaogaina o masima ma meaʻai maualuga i le cholesterol.
  • Faatapulaʻaina o taumafa umi, aemaise lava mo tamaitai moapousal.
  • Le mulimulitaʻia o mataupu faavae o meaʻai talafeagai (faʻaaogaina o gaʻo eletise polyunsaturated o loʻo i ai i le gataifale ma le suauʻu manogi, o le faateleina o fualaʻau mata ma fualaau aina).
  • Faʻasaoina o mea laiti faʻaletino (mo se faʻataʻitaʻiga, savali i luga o le auala).

2. Vailaau.

Tofia i le leai o se faʻaleleia atili pe a faʻaaoga togafitiga e leai se vailaʻau, poʻo i mataupu o le maualuga "maualuga" maualuga (lua pe 3 tikeri). O le isi faʻamatalaga mo le faʻamaonia o vailaau oona o le iai lea o tulaga lamatia ogaoga (mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi o le maʻisuka, faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, mea e mafua mai ai). E faʻaaoga e fomaʻi ni fuafuaga se lua mo le togafitia o tagata gasegase i le maualuga:

Monotherapy (togafitiga ma le tasi fualaau faasaina). O loʻo faʻaalia mo tagata mamaʻi i le maualuga o le maualuga 1 ma le lamatiaga maualalo. E masani lava, togafitiga faʻasolosolo (togafitiga) galue e pei o vailaʻau faʻasoloina. O loʻo faʻamoemoe e faʻaitiitia le tele o le vai i totonu o le tino, ma o le mea lea, i le faʻaitiitia o le toto.

Faʻamālōlōina faʻatasi (togafitiga ma fualaau faʻasaina i le taimi e tasi). O loʻo faʻaalia ma faʻamaonia i tagata gasegase i le 2nd ma le 3 tikeri ma le maualuga / maualuga le lamatiaga. E le gata i lea, o vailaʻau faʻasaina o loʻo faʻasoa i se auala e faʻaitiitia ai le mamafa ma, i le taimi lava e tasi, faʻaititia le aofaʻi o aʻafiaga e ono tutupu. E masani ona tuufaatasia vaega nei o fualaau faasaina:

  • O le faʻaaogaina o le poloka o le angiotensin II - e ono faʻaitiitia ai le mamafa e toetoe o le aso.
  • Paʻu o le kesi - faʻaaogaina mo le solia o le loto, arrhythmias, atherosclerosis.
  • Ava le inhibitors (angiotensin-liua le enzyme e liliu ai angiotensin i angiotensin II).
  • Beta-blockers e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le fatu o le tagata maʻi.
  • Vasodilators o vailaʻau vailaʻau.

E taua le manatuaina o le tofiaina o vailaʻau e tetee atu i le maualuga maualuga mo tina maitaga e tatau ona amanaia le tulaga o le fafine ma le lamatiaga ile fetus.

E tusa ai ma lea, o fualaau oona e le o faʻamaoniaina, pe naʻo le taimi e faʻamaonia ai pe a sili atu le manuia i le tina nai lo le lamatiaga i le tamaititi.

Vailaau faʻapitoa

Faʻasologa faʻapitoa e tuʻuina atu ai le togafitiga o le maualuga o le maualuga i fafine i mea nei:

  1. Fualaau toto - e aoga ona o mea o lo o gaosia i le omega-3 i totonu o le toto, e mafua ai le faateleina o le lipoproteins maualuga i totonu o le toto, faapea foi le faamalosia o puipui o toto, e mafai ona faaaogaina e avea o se pefu efuefu i luga o sandwiches, e pei o se fuamoa salalau, tolu sipuni i le aso.
  2. Pine pine paina - tannins, bioflavonoids ma isi vailaʻau o loʻo i ai, fesoasoani i le vevelaina o le toto, ma puipuia ai le faʻaalia o pupuni toto ma le mafai ona fesuiaiga o vaʻa toto. I le faaopoopoga, latou te faateleina le mafai ona gafatia o le toto o le tagata mamaʻi ma fesoasoani i le toe faʻafoʻiina o le toto toto i totonu o se fafine maʻi, o mea gaosia na aoina mai ia Iuni-Iulai (moni lava), fufulu mama, faʻaauau vodka mo le tolu vaiaso i se nofoaga pogisa, ma sasaa vodka, faʻaaogaina e pei ona taua i lalo: tolu taimi i le aso mo le 20 minute aʻo leʻi 'ai 1 sipuni.
  3. Lelei - o lenei oloa o loʻo i ai le aʻafiaga o le toto, e puipuia ai le faʻaalia mai o pusa cholesterol i luga o puipui o toto toto, e faʻamalosia ai le tafe toto ma faʻasaʻoina ai, ma puipuia ai le faʻavaeina o toto i le 'aina o nai cloves i le aso, e mafai ona faʻaitiitia le mamafa i le 5 - 8% - faʻaaogāina o le faʻasalalaʻau laʻau (faʻapipiʻi le totifi o le kālati i le vai ma tuʻu ai mo le sefululua itula), inu vai inu i le taeao.

E i ai isi togafitiga e fautuaina mai e togafiti masani: fatu matala mata, lemoni, plantain, cranberries ma le meli.

O le mea lea, o fafine i taimi faapitoa (maʻitaga, masiofo) e sili atu ona lamatia i le maualuga. O le mafuaaga lena e matua taua ai le iloa o faailoga o lenei maʻi i le taimi ma feutagaʻi ma i latou.

O punaoa o faʻamatalaga nei na faʻaaogaina e saunia ai mea.

Faʻasalaga o le loto vaivai

O se tasi o mafuaʻaga autu o le maualuga o le toto maualuga i tamaʻitaʻi uma e lua. I le avea ai o se tulafono, e tupu mai i tagata matutua, talu ai o le fatu e sasaina, tautala, ma le matua.

O le faagasologa e faʻatasi ma le faʻalauiloaina o le mamafa i le taimi muamua o le vasega, vaivai, lagona o vaivaiga ma le faʻaitiitia o le faʻatinoga. E vaivai le tino, talu ai o le gaʻo o le tino e faʻalavelaveina. Le natura o suiga o le fatu e suia.

O tagata gasegase lelei ua uma ona mafatia i le faaitiitia o le toto, o se faailoga iloga lea e le tatau ona misia. O le "taofi" e sosoo ai o le faʻaleagaina o le myocardial.

O le maualuga o le totoʻa o le Endocrine

Eseese filifiliga e mafai iinei. Faatasi ai ma le afaina o le maʻi, o loo i ai se lagona faifai pea o le le lava, tiga o le ulu, vevela, faaletonu vaaia, vaivaiga, faaitiitia le vevela o le tino i le 35 tikeri Celsius pe, i se isi itu, e sili atu i le vevela. E ono mafai ona maua mai exophthalmos - o le vavalalata o mata o mata.

Sweating avea ma soa tumau a le tagata maʻi. O nei mea uma e le tusa ai ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga 150-180 mmHg i le 90-110 ma sili atu foi. O faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai, lea e mafua ai se lamatiaga ogaoga i le loto, toto toto, mata ma le faiʻai.

O le isi fesuiaiga talafeagai o togafitiga o le endocrine o le faʻasolosolo, o loʻo taʻua foi o le Itenko-Cushing maʻi.

O maʻi o lenei ituaiga e mafai ona iloa mamao mai: o se mea e le masani ai, o le mataʻutia tele, o faʻafitauli i le maskloskeletal system, o le faʻaauau pea o le maualuga o le toto, o le ulu o le ulu, gasegase vaivai, faʻaititia le libido i le itupa e lua, ma isi.

Ma le mea mulimuli, o maʻi faʻapitoa, e pei o le maʻisuka. I lenei tulaga, o le mamafa e le maluelue, e masani ona siitia, ae le o le taua (e le o le amanaiaina o mataupu).

Faalavelave Cerebrovascular

E le o se gasegase, ae o taimi masani. E i ai i le tulaga o le faʻamalosi o maʻa o loʻo taʻavale i tua o le ua, e le mamao mai le koluma. O le le atoatoa o le Vertebrobasilar ma le osteochondrosis ua manatu o ia ituaiga o maʻi.

O faʻamaʻi uma ua faʻatasi ma le ulu o le ulu, divaʻa, gasegase, faafitauli o le vaʻai, faʻaauau le maualuga o le toto maualuga i le maualuga o le numera, leisa, ma le vomiting.

I tulaga ogaoga - tauaso tauaso ma le logonoa, faʻanoanoa.

Faʻailoga o fatu

E tele naua filifiliga, o loʻo i ai ni gasegase, glomerulonephritis, pyelonephritis ma isi faiga.

O i latou uma e tutusa i le tasi: o le faailoga e masani lava ona aafia ai faiga o hemodynamics ma tulafono faatonutonu o le tino vascular, ma o lea la o le maualuga o le mamafa.

Faatasi ai ma faʻamatalaga faʻapitoa e ono tutupu: o le tiga, tumau i le natura, e mafai ona oʻo atu i se tulaga maualuga o le malosi. I lenei tulaga, latou te talanoa e uiga i le tui tele, ulu o le ulu, o le vevela, faafitauli i le faʻalogo ma le vaʻavaʻai, faʻaoga faifaipea urination poʻo, i se isi itu, o le faʻaitiitia o le aso o le urine.

E le gata i lea, o loʻo i ai le tiga pe a sasaa atu le vevela, pollakiuria (masani ona le fiafia e asiasi i le potu faletala).

Faʻaleagaina o le myocardial

O loʻo tuʻuina mai ma se faʻaopoopoga tumau o tonometa. O a faailoga - e faalagolago i uiga taʻitasi o le tino maʻi.

I le avea ai o se tulafono, o mea uma lava e faʻamapulaʻaina e ala i le faʻaopopoina o le faʻaalia masani ile 20-30 mmHg mai le tagata faigaluega. Tulaga mataʻina i le toto.

O se faʻalavelave faʻafuaseʻi e fuafuaina e le tele o faʻamaoniga faʻapitoa: tiga i tua o le sternum, faʻalavelave faʻalaulela, faʻanoanoa, faʻataunuʻu e pei o tachycardia poʻo bradycardia, susu, felelei ma laumei i le matamataga.

Talosaga faafomaʻi faʻafuaseʻi manaomia. A leai, o le oti e foliga mai.

Faitau e uiga i faʻamatalaga o se faʻamuamua i le tusiga lenei. O le fesoasoani muamua fesoasoani algorithm o loʻo faamatalaina iinei.

O se osofaʻiga o le fatu-pei o le faʻavavega o le vevela i totonu o masini, o le taimi lenei o se taunuuga o le ischemia (faʻamaina o le okesene) o fausaga o le cerebral.

Faitau atili e uiga i faʻailoga o se tulaga o le muaʻi afaina i lenei tusiga. Faailoga i fafine o loʻo faamatalaina iinei.

E fesoʻotaʻi ma le faʻaogaina o faailoilo o le neurological focality. E aofia ai le tiga o le maʻi, paresis, paresthesia, maʻi paʻu, le mautonu le mafaufau, tautala ma isi galuega o suiga eseese.

O le le tumau, le tumau le solia o le gaioiga a le faiʻai, mo se faataitaiga, o se taunuuga o se vasospasm, e sili atu ona faigofie ona talia, ae o se logo mataʻutia (sili atu e uiga i se osofaʻiga o mea fou).

O faʻaaliga uma faʻaalia e tele sona sao i le eseesega o siakiina.

Iloiloina o faʻamaoniga e maua i le maualuga o le toto maualuga (o soʻo se isi) e le lava. E manaʻomia lou tilotilo i le ata o le falemaʻi atoa.

I le tuueseeseina, o faailoga o le maualuga o le toto maualuga e maua i na o le physiological forms o le faagasologa e le fesootaʻi ma faʻamaʻi ma pasi na oi latou lava.

Le eseesega o uiga i alii ma tamaitai

E i ai ni eseesega i uiga o le togafitiga faʻaleagaina i sui o le malosi o feusuaiga ma fafine? Leai.

E mafai ona faia ni faʻaogaina i le gaioiga o totoga o gaioiga, ae leai. O le mea lea, i tamaʻi gasegase tane, aemaise lava i se tulaga lelei o le faʻamaʻi, o le tausisia pea o le faaleagaina o le erectile o loʻo mataituina.

O le mamafa o le faaaliga e faalagolago i le umi o le faagasologa o le faamai. O le mea lea, i tagata gasegase o le matutua, o faafitauli ma le gafatia e tatau ona sailia i le cardiovascular system i le mea muamua.

I tamaitai i le vaitau o le feusuaʻiga, o le natura o le faasologa o taimi e suia ai. E mafai ona vave, o suiga i le ituaiga oligomenorrhea poʻo le amenega (le atoa le leai o suiga o le tau) e mafai foi ona matauina. E le masani lenei mea. E tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo fautuaga.

Vagana ai le faʻafeusuaiga masani o le togafitiga, e fautuaina e asiasi i se tagata suʻesuʻe. O le suʻesuʻega ua faia e ala i le eseesega. Atonu e te manaʻomia le fesoasoani a se vaega o tagata tomai faapitoa.

Ootia

Lelei o se natura e le mafaamatalaina o se faailoga masani o le toto maualuga, ae le o se mea patino. O le tiga o le tyuka, o le fana, e masani ona "taia" le ulu i le taimi ma le fatu o le fatu. Faʻaalia i le maualuga o le maualuga o le toto (sili atu i le 150 i le 90 mm Hg).

I tagata gasegase tuga ma le poto masani, ua le o iai lenei faailoga, talu ai ona o le tino e fetaui ma tulaga leaga.

Faʻaaliga faʻapitoa

O le faateleina o le maualuga o le toto maualuga e tupu i le 48% o alii ma le 40% o tamaitai. O faailoga o le maualuga o le mamafa i tamaitai ma alii e foliga tutusa e tusa lava po o le a le matua, ae o uiga o le maualuga o le maualuga o le feusuaiga lelei e sili atu ona faalauiloa, ona o lo latou gafatia i aafiaga faalelagona.

O le susulu o faʻafitauli o le falemaʻi e faalagolago i le tulaga o le maʻi, o le maualuga o le toto, o le tagata e sili atu le leaga.

Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o faailoga autu o le maualuga o le maualuga, pe faapefea ona latou faaalia i latou lava:

  • Tigā. O le vavalalata o vaʻa toto e faʻateleina le toto. O lagona tiga e ese mai le natura: faʻamalosi, faʻasauā, maua i le itulagi faaletino, faʻateleina i le gaioiga o le ulu.
  • O le lagona o vaivaiga ma le vevela i fafine ua matauina i le toetoe lava o mataupu uma o le toto maualuga. O le malosi e faalagolago i uiga taʻitasi o le tino.
  • Tremor. O le toʻatele o fafine e faʻaalia i le faʻaalia mai o le faʻaaogaina o le gaioiga o vaega poʻo le tino atoa, e mafua mai i muscle contractions ma le maualuga o le toto poʻo le faʻaitiitia o le faʻaitiitia. I tulaga ogaoga, o le atinaʻeina o se faʻamaʻi faʻamaʻi e le faʻaesea, lea e mafai ona taʻu mai ai se paʻu.
  • Le faʻaalia o le gasea ma le vomiting.Latou te aʻafia i le falemaʻi mo le faʻalavelave maualuga, ae e mafai ona tupu i le na o le toto maualuga. O le gasegase o le gasegase le mautonu e masani lava ona o faatasi ma vomiting e le mafai ona toe faʻaaogaina. O le tulaga e manaomia ai le vave vave ona togafitiga faafomai ona o le lamatiaga o le afaina o le maʻi.
  • Mumu o foliga, o le mafai ona maua le afaina. O le mumu o foliga e tupu i se toto toto i le ulu ma faateleina ai le toto toto. I le tulaga o le malepelepe o vaʻa papaʻu o le isu ma mata, galu o le isu, afaina i le mata.
  • Loto o le fatu. O le maualuga o le maualuga e maua mai i se fatu fatu malosi, o se faʻalavelave masani, ma le solia o le fatu fatu. I le taimi lava e tasi, e lagona ai e le fafine se feteenaiga o lona lava loto, lea e le tatau ona masani ai.
  • Tulu, fatu o le fatu, atinaʻeina o le manava. Faʻaalia e mafua mai i le faʻatupulaia o le mamafa i luga o le fatu o le fatu. Faʻatasi ma faʻamaʻi o le ischemic, angina pectoris, o le fatu fatu, o le maʻi e faitio i le pusa po o le fatu, le lagona o le ea, o le manava e masani ona fai, e papaʻu.

Soo se tasi o faailoga o loʻo i luga o se mafuaaga e fua ai le toto, pe afai e faʻatupulaʻia tele, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi poʻo se cardiologist.

Mafuaaga o togafitiga

E tusa ai ma fuainumera, i le 1-5% o mataupu, o mafuaʻaga o le toto maualuga i fafine e fesoʻotai ma isi faʻamaʻi:

  • faʻamaʻi o gaʻo ma meaola faʻapitoa: gasegase masani o le colonialphritis, glomerulonephritis, nephropathy o le maʻisuka, polycystosis, maʻi o le tino, gasegase o le tino,
  • afaina o le endocrine: faʻaleagaina o le gasegase o le tino ma le medulla, le lelei o le thyroid gland, parathyroid gland, pituitary gland,
  • afaina o le hemodynamic: faaleagaina o laupega, atherosclerosis,
  • afaina o le neurology: faʻateleina le mamafa o le intracranial, tumutumu, manua o le faiʻai, maniteitis, encephalitis,
  • le tagofia o fualaau faasaina: faʻamaʻi faʻamaʻi, glucocorticosteroids, mineralocorticoids, non-steroidal anti-inflammatory drugs,
  • siama faʻamaʻi: osteochondrosis poo manua e le togafitia e mafua ai le le mautonu faifai pea o maso o le tua ma le ua, lea e mafua ai le vaʻaia o vaa, lea e solia ai meaʻai a le mafaufau.

I ia tulaga, o le maualuga o le mamafa o loʻo matauina, lea e le faʻaititia e auala masani.

Faalelei

E i ai mea taua e mafai ona suia. O le faateleina o le toto maualuga e matauina i le le lelei o taumafa (o le i ai o le suamalie, gaʻo, meaai vevela i le taumafataga), mamafa, ulaula, ma le le lava o le tino.

O mafuaʻaga o le faʻateleina o aʻafiaga e aʻafia ai: tulaga faʻalavelave (aemaise i tamaitai), le lava le moe, soona fai, suiga o le tau, inu ava malosi poʻo se ipu inu kofe malosi.

Le tulafono

Ole tulafono e le suia (e le suia) o aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le matua o le tagata (i tagata matutua, o le lamatiaga o le maualuga maualuga e sili atu le maualuga nai lo le tupulaga talavou), o se gasegase o le tino.

O le mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga o le faʻavevesi o le hormonal, lea e matauina i fafine pe a mavae le 40 tausaga (menopause), i le palakalafa. O le taatele o le maualuga i le taimi o le maitaga e 5-20%.

O faʻasolosolo e atiae ona o le faateleina o le mamafa i luga o le cardiovascular system ona o: faʻalauteleina o metabolic faagasologa, faʻalauteleina le vevela o le toto, mea mamafa, ma isi mea. O le taua o le mamafa o fafine maʻitaga o le 170/100, o se faʻamatalaga mo falemaʻi. I le taimi lava e tasi, e vavalalata vaʻa toto, tuʻuina toto i totoga taua uma, e aofia ai le placenta, faʻalavelaveina, ma faʻavave lemu le faʻaleleia o tama. O loʻo i ai se faʻafefe o le matua ma le malala.

Le mea e fai

O le maualuga o le maualuga e togafitia e se fomaʻi poʻo se fomaʻi faʻapitoa (cardiologist, neuropathologist, endocrinologist, nephrologist, fomai, fomaʻi), e faalagolago ile maʻi faʻatasi.

I le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, o togafitiga togafitiga e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi.

O le maualuga maualuga o le Peraimeri e manaomia ai le faʻaauau pea (ola i le olaga atoa) O le faamamafa autu i luga o le faʻaumatiaina o aʻafiaga lamatia: taofi le ulaula, inu ava malosi, faʻamaonia le taumafa, faʻateleina le gaioiga.

O vailaau faafomai e filifilia taitoatasi. Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le toto, e fautuaina le faatonuina o le vasodilator, diuretic, satu, faapea foi fualaau e maualalo ai le toto.

I le tulaga o le le saogalemu i se fomaʻi e maualuga le mamafa poʻo le le tausisia o ona manaʻoga, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le faʻaleagaina o aʻafiaga e ono lamatia ai le ola o le tamaʻitaʻi: o le fatu fatuga, o le taʻavale, o le le atoatoa, tauaso. E mafai ona faʻaleagaina le mafaufau - o se faʻaitiitia o le mafaufau, atamai, ma le faʻatinoga.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Faʻailoga

Mo faʻamaumauga, faitioga ma gasegase ua aoina, ua fuaina le toto maualuga (i nisi tulaga, e manaʻomia le siakiina o aso uma). Suesuega Laboratory of blood and urine, X-ray diagnostics, suʻesuʻega electrocardiographic, faʻamatalaga o le ultrasound diagnostics, suʻesuʻega ophtalmologic.

Vaʻaia faʻafitauli o le faʻalavelave faʻalavelave maualuga e faia faʻatasi ma osofaʻiga faʻalavelave, faʻalavelave faʻapitoa, faʻalavelave angina, faʻalavelave o lourotoxic. I fafine maʻitaga, e vaʻavaʻaia faafitauli ogaoga ma le matua ma le malala. O se vaega taua i le siakiina o le maualuga o le totoga o loo faia e suʻega faafomaʻi masani faafomaʻi.

Vaʻaia o le maualuga

I le amataga o le atinaʻeina o le maualuga o le toto, e mafai ona faʻaaogaina e ala i le faasaʻoina o le olaga.

O fautuaga e tatau ona mulimuli i se meaʻai e faʻasaina ai masima, meaʻai gaʻo, ma isi taumafataga mamafa, faʻapea foʻi meaʻai vevela ma meaʻai. E fautuaina e aofia ai iʻa, faʻi, kapisi, tamato, strawberries, kāloti, kākale, vine, meaʻai susu i le taumafataga.

O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga i fafine e masani lava ona aliali mai i le taimi o le misa ma aʻo maitaga.

Faʻaalia o aso uma i le ea fou, o se auala talafeagai ma le malolo, aloese mai tulaga faʻalavelave, aloese mai masani leaga, faasaʻo le mamafa o le tino, lava gaioiga faaletino. Ina ia sili atu le gaioiga faaletino, o tamaiti e sili atu ma le 5 tausaga le matutua ma talavou e fautuaina le faʻamalositino faʻamalositino talafeagai mo le itiiti ifo i le 30 minute i le aso.

O togafitiga o vailaau faʻasaina, e faalagolago i lona aioio, e mafai ona aofia ai le tofiaina o togafitiga, o le angiotensin-converting inhibitors enzyme, calcium channel blockers, vasodilators. Faʻalagolago i faʻamaumauga, o fualaau oona e faʻaaogaina i le monotherapy poʻo i faʻapotopotoga.

I faʻafitauli ogaoga, faʻapipiʻi-blockers, beta-blockers, vailaʻau faʻamalosi, vailaʻau, antipsychotics, ma isi mea e mafai ona faʻatulagaina.

Matou te ofoina atu ia te oe e matamata i se vitio i le autu o le tusiga.

E maua e tagata uma le faateleina o le toto maualuga mai lea taimi i lea taimi. E le o vaega uma o oso i le toto maualuga e taʻu mai ai le maualuga, e masani lava ona tulai mai le mamafa ona o le popole faaletino ma le mafaufau. Ae ui i lea, e taua le mafai ona iloa le uiga o le maualuga o le toto maualuga i tamaitai ina ia mafai ai ona faia fua talafeagai i se taimi talafeagai pe afai o le tele o faailoga e tumau pea mo se taimi umi.

Mafuaaga o le toto maualuga

O le tele o le toto maualuga e faalagolago i le tele o mea. Faatasi ai ma i latou, o le matua o le maʻi, o le leo ma le elasticity o puipui o vaʻa, tulaga o le mafaufau-lagona. O le toto toto (BP) e mafai ona suia i le tele o taimi i le aso. O le oso i taimi pupuu o se tulaga faʻale-tino ma faʻalagolago i le atuatuvale ma le olaga. A uma ona inu se ipu kofe, e iloa e tagata uma le faateleina o le toto, pe a maeʻa se taʻaloga tele, o le toto foi e alu faʻapuupuu. O ia faʻavae e le o se mea matautia, e le o faʻatasi ma faʻamaoniga maʻoti ma e le faʻaalia le maualuga.

O le maualuga o le maualuga, maualuga o le toto maualuga, poʻo le maualuga o le maualuga o le totoga o se tulaga faʻaleagaina lea e masani ona maualuga ai faʻamaoniga o le mamafa, e tusa lava po o le a le mea e mafua ai. O le mamafa e tulai mai mo mafuaaga e lua - pe o le faateleina lenei o le galuega o le fatu o le fatu, po o le solia o le tino vascular. O le mafuaaga muamua lava e taatele ma fuafua i itu o le tino o le faateleina o le toto, o le mafuaaga lona lua o suiga faʻaleagaina i totonu o vaʻa toto, lea e faʻamaʻapeʻa ai le lumen i le va oi latou ma le tafe toto.

Afai o suiga o le toto e faʻafefe ma faʻapuupuu, e le afaina.

O mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga i tamaitai e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua - physiological ma pathological. Faatasi ai ma mafuaʻaga faʻapitoa:

  • masima taumafa,
  • tulaga faigata
  • faateleina le faagaioiga faaletino,
  • ava malosi ma le faʻamaʻavale.

O nei mea uma e mafua ai ona faʻaleagaina vascular tone ma faʻateleina ai le toto. I lenei tulaga, o episodes of hypertension e mafai ona tutupu i taimi taʻitasi ma tumau mo se taimi umi. Afai e tulaʻi mai le mamafa mai lea taimi i lea taimi faasaga i tua o lagona atuatuvale po o le taumafaina o soʻo se meaai, ua lava lea e fetuʻunaʻi ai le meaai ma faʻamaonia le gaoioiga o le faʻalavelave o le tino ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻeina o le maualuga. I le tulaga lona lua, ona o le faʻaauau pea o le tele o le masima poo le ava malosi, o le mamafa i luga o le vaa ua faʻalauteleina. Faatasi ai ma le faʻaaogaina faʻaogaina o nei oloa, o suiga faʻavae i puipui o toto toto e tutupu, ona o lea ua solia ai le latou galala. O mea ia e sili ona taatele e muamua ona fuafua i le atinaʻe o le maualuga.

Faʻatasi ai ma mafuaʻaga faʻaleagaina o le maualuga o le toto maualuga, e ese le maʻi cardiovascular ma le endocrine. I lenei tulaga, e leai se mea i fafo e faʻaosofia ai le oso i le toto, o le soliga e mafua ona o le faʻaleagaina o le loto. O le tele o taimi, o le maualuga o le toto maualuga i fafine e atiina ae i le talaaga o:

  • atherosclerosis,
  • maʻisuka malosi
  • ua le atoatoa le aoga,
  • thyroid pathologies,
  • veinsose veinsose o pito i lalo.

Afai e tulai mai le malosi, e tatau ona siaki le galuega fatugao.

O nei tulaga uma e mafua ai le soliina o le tino vascular, lea e aofia ai le faʻaauauina pea o le toto. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o le lumenia o le vaa e faʻamaʻapeʻapeina, lea e faʻalavelave ai le masani ai o le tafe toto. I le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e mafua ai le paʻu o le masini vascular. O aʻafiaga o fatugaʻo e aʻafia ai le solia o le suavai vai, faʻamautuina o le vai, lea e faʻaosofia ai le mamafa o le toto i luga o puipui o toto toto.

O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e maua i tamaitai i le mavae ai o le 50 tausaga. E oʻo atu i le fasefulu tausaga, o le faateleina o le toto maualuga e taʻu mai ai se soliga le tumau e fesootaʻi ma le gaioiga o se itu, ae le o se suiga faʻaleagaina i totonu o toto toto.

Faailoga o le toto maualuga

O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga i fafine e faalagolago i le tele o le oso. Faatasi ai ma sina siitaga itiiti o lenei faailoilo, o soʻo se faailo e ono toesea. I le avea ai o se tulafono, o uiga faapitoa e aliali mai pe a oʻo mai le mamafa i le silia ma le 20-30 points. Afai o le mamafa 120/80 ua manatu e masani, o le a le mautonu le faʻailoga pe afai o le limite pito i luga o le mamafa e sili atu i le 140 iunite.

Faailoga o le toto maualuga i tamaitai:

  • hypremia o foliga,
  • popolega
  • fatu fatu
  • patipati po o le afaina o le ulu tiga,
  • tinisitus
  • vaivaiga
  • vavao.

Faʻateleina le faateleina o le toto maualuga e foliga mai o tiga i totonu o le pusa. O le vaivai e mafai ona o gatasi ma le taoto ma le vili, o se lagona o le atuatuvale e mafua ai ona osofaia osofaʻiga. O le faʻateleina o le faʻaosofia o tamaitai e sau faatasi ma le tetete o tamatamailima, arrhythmia, puupuu le manava.

Faʻamatalaga maualuga i taimi uma, maualuga le toto maualuga, lea o loʻo tuʻuina atu e le edema. I lenei tulaga, pito i lalo, o le vaega i lalo o mata ma foliga atoa e mafai ona fuga. O le foliga mai o le edema o se faailoga mataʻutia o le maualuga o le toto maualuga i le vaega lona lua o le atinaʻe.

Edema - o se faailoga o le maualuga o le maualuga o le tikeri lona lua

Faailoga o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona suia mo tagata maʻi taitasi. Faatasi ai ma sina siitaga laitiiti i le toto, e faaalia i nisi o taimi, o foliga vaaia o le tiga o le ulu ma se lagona o le toto i totonu o malumalu. I faʻafitauli ogaoga, e faʻaalia ai faʻamaʻi maualuga ma faʻamalosia ai le gaioiga o le gaioiga o le muso o le fatu. Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, lea e tumau pea mo le tele o tausaga, ua le lelei le faamatalaina o faailoga. O le puupuu o le mānava ma le mumu o foliga e mafai ona faʻaleagaina ai le tagata maʻi, ae leai ni uiga o malaise lautele.

Faʻafitauli i le taimi o le maitaga

Faateleina le mamafa i le vaitau o le fanauina o se tamaititi e le masani. O le mafuaʻaga mo le solia o se faʻaopoopoga o le mamafa i luga o le tui ma vae laiti. O le tele o taimi, o tamaitai i le vaitau lenei e oʻo i le tiga o le vae, fula o le pito poʻo veins varicose. E mafua lenei mea ona o le mamafa i luga o okeni o le pelvic ma le tafe toto i vae. O le iʻuga, o le faʻavaivaia o le vascular tone e matauina, lea e aofia ai le faateleina o le toto.

O mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga i lenei vaitau e afua mai i suiga o hormonal ma physiological. O lenei tulaga e le tumau, i le tele o tulaga, e le faia togafitiga. Faʻamaonia le leo o le toto toto ma le toto i luga o puipui e mafai ai ona faʻamalosi le ofuina - totini poʻo totini. O lenei ofuvae e maua ai le mamafa tatau i luga o pa o veins, faʻamaonia le tafe toto ma faʻaitiitia le fula. O lenei mea e mafai ai e oe ona faafaigofie le soifua manuia o se fafine i le taimi o le maitaga ma ia aloese mai ni faʻafitauli, e pei o le gasegase matautia o pito i lalo.

Paʻu ma faʻamalosi faʻamalosi

E le gata i lea, o le atinaʻeina o le faafitauli o le maualuga o le malosi i tamaitai e 20-35 tausaga e mafai. E mafua mai i le filifiliga le talafeagai o fualaau oona. O le le mautonu o hormones e mafai ona oʻo atu ai i le gasegase o le vascular tone, ma o se taunuuga o le a mafai ona faateleina le mamafa.

O le faafitauli e sili atu ona mamafa i le i ai o uiga leaga, aemaise lava le ulaula. I lenei tulaga, o le atinae o faʻamaʻi e pei o veins varicose e mafai. Ona o le le atoatoa o le gasegase o le tino ma le vavalalata o le lumen, o loʻo i ai se lamatiaga o le thrombosis.

Togafitiga i lenei mataupu e aofia ai le teenaina poʻo le suia o se fomaʻi faʻamataʻu faʻatasi ma se vailaau faʻasaina ma se eseesega maualuga o hormones.

Afai ole fualaau ole fananau mai e mafua ai le toto maualuga, o lona uiga e le saʻo le filifilia

Togafitiga mataupu faavae

Ae e te leʻi amataina se faʻafitauli, e tatau ona e suʻe pe aisea ua aliali mai ai. E manaomia e tamaitai talavou se suʻega atoa e faʻamaonia ai mafuaaga o sea solitulafono. Muamua lava, o suʻega o le hormone ma se suʻesuʻega o le lauroid e tatau ai. O tagata matutua e sili atu ma le 50 tausaga e manaʻomia le suʻesuʻeina e se tagata maʻi cardiologist e faʻaesea suiga o le atherosclerotic i totonu o vaa (cholesterol plaques).

Afai e foliga mai o totoga maualuga o toto maualuga e foliga mai, ae o le tonometer indicator e le sili atu i le 140/100, o le togafitiga o fualaau e le faia. O le tagata gasegase ua faʻaalia e mulimuli i se meaʻai, faʻatulaga le faigamalo o le aso, faʻaitiitia le faʻafitauli. O metotia faʻamoemoe e filifilia. I le avea ai o se tulafono, afai e le maua ni patho vascular, o na auala e lava e faʻasaʻo ai le toto.

Afai e maua le maualuga o le toto maualuga, i le faaopoopo atu i fua faatatau o loʻo i luga, o le tagata maʻi o loʻo faʻamautuina fualaau oona. O le faʻatulagaga o fuataga e faʻalagolago i faailoga o le mamafa ma le tele o taimi e oso ai le toto, e leai se togafitiga lautele.

Ia mautinoa e fofo faʻamaʻi pipisi. O le tele lava o taimi, o le faateleina o le toto maualuga e matauina i le talaaga o le mamafa o le maʻi, o le togafitiga e aofia ai togafitiga o meaʻai e faʻaitiitia ai le mamafa o le tino.

O faʻafitauli faigata

O le maualuga o le maualuga ole maualuga ole tino ole tino. Afai o le mamafa e tulai mai i taimi uma ma e matua sili atu lava i le masani, o le tulaga lamatia o faafitauli e maualuga. Muamua lava, faʻatasi ai ma le maualuga o le toto, e pagatia le polokalama urinary. O le mea e fiafia ai, o le faʻaaogaina o le tino i le maualuga o le mamafa e aofia ai le tele o le faateleina o le toto maualuga ona o le le faʻamamaina o le vai mai le tino.

O le faaitiitia vave o le eseesega i le va o le pito i lalo ma luga o faailoilo ua atagia mai ai le faateleina o le mamafa i luga o le fatu, o se faaitiitia tele o nei tau aoga e faaalia ai le le atoatoa o le fatu. E tusa ai ma fuainumera, o le sao tonu lea o le mamafa o le mamafa (le eseesega i le va o le pito i luga ma le maualalo ifo) e sili atu ma le 60 lea e avea o se vaega autu o le atinaʻeina o le faʻaumatia o le myocardial.

Taofiaga

E leai se faʻamatalaga patino o le toto maualuga. Talu ai ona o le maʻi e atiina ae i lalo o le malosi o se tuufaatasiga o mea eseese, na o le pau le mea e puipuia ai le tausia o se olaga ola maloloina. O le paleni o taumafa, o le leai o ni masani leaga ma le faʻamautuina o tulafono masani i aso uma o le a fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o maʻi cardiovascular.

O se tasi o mafuaʻaga autū o le faʻafuaseʻi o le faateleina o le aʻafiaga o le atuatuvale. I le avea ai o se tulafono, o aʻafiaga e tulaʻi mai i le talaaga o popolega o le mafaufau. Faʻatalanoaina le gaioiga o le faʻaoga o le tino ma faʻaitiitia ai le avega o le a fesoasoani e puipuia ai le le atoatoa o le taʻavale. O le mea lea, e tatau ona e gauai atu i le lelei o le moe, manava faamalositino ma yoga, pe ave ni mea masani e vave aveese ai le atuatuvale.

Afai e masani ona iai le maualuga o le toto maualuga, ma o le faitau tonometa o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le maualuga (130) i le 90 (100), e tatau ona e faʻatalanoa se cardiologist. Ole malosi e le fautuaina e ave soʻo se vailaau faʻamalosi ile lava oe.

Toto toto (BP) - toto i luga o puipui o toto toto e ave ai le okesene ma meaʻai i totoga uma ma gaʻo. O le maualuga o le fua o le toto toto e suʻesuʻe ai le galuega o le fatu ma le fatu o le fatu. O le maualuga o le toto maualuga e matautia tele i aʻafiaga ogaoga, aemaise lava mo le tino o le tino, o se faʻalavelave faʻalavelave matautia. I tamaitai, o le auai o le hypertensive manifestations ua sili atu ona mamafa i le foliga mai o faamaʻi pipisi: maʻi o le maʻisuka, veins varicose o pito i lalo, gasegase e mafua mai i le gasegase o le gataifale ma, o se taunuuga, oso i le fatu, stroke. O le mea lea, o mafuaʻaga o le faʻamalosia o le loto maualuga i fafine e manaʻomia ai le suʻesuʻega vavalalata ma faʻamalositino taimi.

O isi okeni e afaina i le maʻi fatu, ma o le taimi muamua na iloa ai le maʻi, o le sili atu foi ona aoga o togafitiga. Faailoga o le maualuga o le maualuga i tamaitai e faaalia i latou lava i auala eseese, e fuafua i le tulaga o le maʻi, le matua o le tamaitai. O mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga i fafine e ese mai le "tane" ma e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina. Faatasi ai ma tulaga lamatia mo le faatupuina o le maualuga o le toto i tamaitai, o le misa, maitaga, mafatiaga o le endocrine ona o le faʻaaogaina o faʻamaʻi pepe poʻo le taotoga o le gynecology e aveese ai totoga o le gaioiga, suiga o le matutua i le 40 tausaga.

Faailoga ma tulaga masani o le toto maualuga

Ua vaevaeina faailoga o le BP i:

  1. Systolic (pito i luga) tigā: faʻapipiʻi i le vavave o le muso o le fatu.
  2. Diastolic (pito i lalo): faʻamaumau le tau maualalo pe a oʻo le fatu.
  3. Faʻavave le mamafa - o le eseesega i le va o le toto ma le diastolic toto, e masani lava ona tatau mai i le 30 i le 60 mm RT. Art.

Tulaga masani o le toto maualuga (i le mmHg) ma tulaga o le toto maualuga:

  1. Sili: i lalo o le 120/80.
  2. Tulaga masani: 120-129 / 80-84.
  3. Tulaga Maualuga: 130-139 / 85-89.
  4. 1 tikeri maualuga maualuga: 140-159 / 90-99.
  5. AH o le tikeri lona lua: mamafa 160 i le 100, faapea foi 160-179 / 100-109.
  6. 3 tikeri maualuga maualuga: mai le 180 / mai le 110.

AH - toto maualuga, maualuga maualuga o le toto maualuga lea e faʻatulagaina mo se vaitaimi uumi. O le tiga e oo atu i le 159 i le 99 o le tuaoi i le va o le masani ma tulaga o le maualuga o le maualuga, ma o le mamafa o le 160 i le 100 o le amataga lea o le faamai.

Tulaga masani o le maualuga o le toto i fafine, e fuafua ile tausaga:

  • teine ​​i lalo ifo o le 19 tausaga le matua: 117/74,
  • 25-32 tausaga: 119/76,
  • 33-44 tausaga: 126/81,
  • 45-54 tausaga: 135/85,
  • 55-69 tausaga: 143/87,
  • silia le 70: 160/90.

Mo fafine maʻitaga, o le toto maualuga mo le 22 vaiaso e tatau ona i totonu o le tausaga, mo se vaitaimi pe a ma le 22 vaiaso se faʻatelega e oʻo atu ile 140/90 mm RT. Art. Afai o faʻamaoniga o le maualuga o le maʻitaga o fafine maʻitaga o loʻo tumau pea mo se taimi uumi, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻalavelave o le fetal ma le faʻaipoipo. Togafitiga i lenei mataupu e faʻatino loa.

Muamua tulaga

Paʻi mai le 140/90 - 160/100 mm Hg. Art., Faailoga:

  • afaina ai tiga i tua o le ulu ma malumalu,
  • e masani ona matauina i le taimi o le sui suiga,
  • vevela malosi i totonu o toto toto,
  • "Lafu" ma "pusa" i luma o ou mata,
  • faʻateleina le sosolo
  • vaivai,
  • moe moe po o, i se isi itu, moe,
  • faʻalavelave
  • faaitiitia le fiaai
  • popole mo le leai o se mafuaaga
  • mafaufau vaivai, mafaufau faiʻai,
  • puupuu le manava
  • palanikeke poʻo le mumu o le faʻalavelave,
  • isu
  • taoto, aemaise lava i tamaitai matutua.

I le taimi muamua, o fafine e masani ona faʻaalia nei faʻaaliga i mea masani e sili atu i le galuega poʻo le malulu, aemaise lava talu mai le malologa, toe faʻafouina le mamafa mo sina taimi.

Tolu taimi

O le mamafa e mai i le 190/120, e le faʻaitiitia, ma pe a pa'ū, eo mai faatasi ma le vaivai o le fatu. Faailoga:

  • tiga faʻafuasei
  • tiga ma le tigaina o tiga i totonu o le loto,
  • solia o taimi ma le loloto o le manava,
  • vomiting matuia
  • fatu fatu
  • musele maso, faʻanoanoa.

O faʻamaoniga o le 3 lona laasaga na mafua ai le osofaia o le fatu ma le taʻavale.

O mafuaaga o le maualuga o le maualuga o tamaitai, e pei o tane, e muamua ma tulaga lua. Peraimeri o se faʻamaʻi tutoʻatasi, o le lua o mafuaʻaga o le maualalo maualuga o le toto maualuga, o uiga o faʻamaʻi o isi faiga ma okeni: fatugaʻo, vashepes atherosclerosis, maʻi o le endocrine. O le faateleina o le mamafa o le mamafa e mafua ai le leaga o masaniga, le umi o le atuatuvale, faia o mea e faaosofia ai, ma le faatumauina o le ola ona o meaai mama po o le gaʻo.

O aʻafiaga o le toto maualuga:

  • Mo le faiʻai - faʻaleagaina tumau, taʻavale.
  • Mo toto toto - vavalalata o puipui, atherosclerosis.
  • Mo le fatu - angina pectoris, faʻalavelave fatu.
  • Mo mata - faʻalavelave i le mea faitino vaaia, faʻaleagaina o mata mata.
  • Mo fatuga - faʻaititia le galuega, faʻaleagaina lapisi.

Faailoga o le maualuga o le toto maualuga e matua tupu malie, i fafine e foliga mai i tua o popolega o le mafaufau, faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le tino o le tino e sili atu ona vaivai ma sili atu lona malosi ma e malolo.

O mafuaaga masani o le maualuga o le toto maualuga i tamaitai ma alii e liua, o:

  • mamafa tele: i le 80% o mataupu,
  • toe faʻaleagaina: i le 10% o mataupu,
  • thyroid disease: i le 6% o mataupu,
  • leai o se afi,
  • uiga faʻamaoni
  • faʻalavelave faʻalavelave, mamafa faʻalogo,
  • meaai e le talafeagai, o le masima e sili atu,
  • leaga masani: inu, ulaula,
  • maʻisuka malosi
  • faʻaaogaina o fualaau oona e mafua ai le toto maualuga: glucocorticoids, NSAIDs, contraceptives, Cyclosporin, Erythropoietin (beta),
  • vailaau oona poʻo pituitary,
  • mea oona
  • afaina i fafo atu o le tino: faʻataʻitaʻi poʻo le mercury, o le pisapisao, vibration-related work,
  • suiga o tausaga
  • ulu ulu.

O le faʻamaʻalogaina o le tele o faailo o le maualuga o le toto maualuga i tamaitai e masani lava ona tupu na oi latou lava, ae na o se fomaʻi e faatonuina se togafitiga faafomai atoa. O le togafitiga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o le autu lea o le aveesea o faailoga, faamalosia o toto toto ma faaleleia atili le gaioiga o le cardiac, aveesea le tele o le vai. E talitonuina o le vaifofo atoatoa mo le maualuga o le maualuga mai le laasaga 2 e le mafai, ae ia faamautuina le tulaga, ma le gauai atu i faailoga o le maualuga o le toto maualuga i tamaitai, o loo i totonu o le malosi o tagata maʻi taitasi. O lenei mea e manaʻomia ai puipuiga faʻapitoa:

  1. Aveese amio leaga: ava malosi, tapaa tapaa. O le ulaula e faʻafefe ai le tino o le tino, o le ava malosi e fatu vave le fatu.
  2. Taumafa i le taumatau. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaitiitia le faʻaititia o le masima i le pito i lalo, o le masima o lo o aofia ai i lona natura masani i oloa lava ia. E faʻamama le taele o le toto toto ma e mautinoa lava e taʻitaʻia ai i le tele o fesuiaiga tetele. Faʻatasi ai iʻa, kapisi, garlic, fualaau mamago, faʻi i le taumafataga. Fualaau faisua laititi e maua ai aoga faapitoa: tamato, kapiti, fua (vine, strawberries, strawberries). E tatau ona vavae ese le kofe malosi, meaʻai aano o meaʻai ulaula, meaʻai talafeagai, sweets, gaʻo. I le faaopoopo atu i gaʻo, o loʻo i ai ni gaʻo natia e maua i le sisi, sausa, kuki, sukalati.
  3. Faʻaleleia atili ma manava le ea fou, fai faʻamalosi tino. O le mea e tatau ai, o le gaioiga faaletino e tatau ona maua ai ni lagona lelei, e pei o yoga, savali, taʻavale. Ae e te leʻi amataina le gaioiga faʻaletino, ia mautinoa e faʻatalanoa se fomaʻi.
  4. Mo le pulea o oe lava mamafa: mo tamaitai, o le puʻu o le puʻu o le maualuga e 88 cm, mo tane - 102.
  5. Fua le mamafa 2 taimi i le aso.
  6. Suʻega galuega ma malolo, aua le soona galue, ia lava le moe.
  7. Teʻena le inuina o fualaau faasaina e faateleina ai le toto.
  8. Inu le tele o vai. E tusa ai ma fuainumera, o le tele o fatu ma osofaʻi e tupu mai le 3 i le 6 i le taeao. I le taimi o le moe, o le toto e sili atu le mataʻituina, lea e fesoasoani i le faʻavaeina o toto ma ua avea ma mafuaʻaga o faʻafitauli. Mo lenei mafuaʻaga, ua fautuaina tagata matutua e inu atili le suavai ao leʻi momoe, o faʻamaʻi fatuga o se faʻalavelave.
  9. O se mea e afaina ai tina matutua o tulaga faigata ia e matua ogaoga ai le nofoaga autu i totonu o le faiʻai. I fafine "matutua", o le maualuga o le gaosiga o le estrogen e aafia ai i le metabolism ua faaitiitia. Le le lava o lenei hormone e faʻateleina le toto.

E tatau ona mataʻituina lelei togafitiga faʻamaʻi, e le mafai ona e faʻamalo faʻatasi le vailaau pe sui le vailaʻau, faʻapea foʻi ma le mafaufau. Faʻatasi ai ma vailaʻau, teuteu o laulaau o loʻo aofia ai, ae ao lei faʻaaogaina, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

O le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga e umi ma o le a manaʻomia ai le malosi o le tagata maʻi, suiga o olaga, masaniga masani. I le maualuga o le toto maualuga, o le mamafa i luga o le fatu e faateleina, ona o le tafe toto, ua afaina ai le mafaufau, ma e oo lava i se taunuuga matautia e mafai. Ae i le tele o taumafaiga, o tagata e maualuga le maualuga e mafai ona ola umi ma se lelei lelei o le olaga. O le mea sili ona taua o le manuia, o le saʻo lelei o le mafaufau, manatu lelei ma lagona.

O tamaitai e sili atu le aʻafia i le maualuga o le maualuga nai lo alii, aemaise lava i le moa. O le mea lea, e taua le iloa o faʻamaoniga o lenei faʻamaʻi i le taimi ma ia iloa le mea e fai pe afai e tupu.

Naua ma vili

Latou te o atu i le lima, ae le o taimi uma. O faailoga uma e lua e maualuga le maualuga o le toto maualuga e tupu aʻe e avea o se tali vave i le ita o vaega faapitoa o le mafaufau. Eseese faʻamatalaga manaʻomia.

O le atinaʻeina o le nausea e maitauina i se osofaʻiga taua i luga o le toto (sili atu i le 160 i le 100). I maʻi gasegase ma le "poto masani," atonu e le o iai.

E masani lava i le ituaiga tachycardia. I le avea ai o se tulafono, e leai se fesootaiga i le va o le fatu ma le toto. Ae ui i lea, o se faailoga o le faateleina o le mamafa i le tulaga o le saoasaoa o le gaioiga o gaoioiga e taatele.

O loʻo faʻamatalaina lenei faʻamatalaga lautele i le faagasologa ma le maualuga o le maualuga. O le faateleina o le fatu fatu e atiina ae i faailoga eseese o tonometa, e oo lava i le maualuga o le maualuga.

Paʻa i tua o le sternum

Faʻailoa le angina pectoris poʻo le sili atu foi ona leaga. O se mea manaia: o tulaga faʻalavelave faʻafuaseʻi pei o le faʻaleagaina o le myocardial e toetoe lava a le o mai faatasi ma tiga matuitui i le loto. Nai lo o lea, o se faailoga o le angina pectoris i le vaega laititi poʻo se osofaʻiga o le neuralgia intercostal.

Tuusaunoaga e mafai. O le mea lea, i soo se tulaga, e tatau ona e valaʻau i se taʻavale.

E lagona i se tulaga malolo. Faʻaalia ai le le lava o meaai paleni. O le tino e taumafai e fetuunai ma faapaleni le faagasologa o le okesene, ona o le manava malosi.

O le le lava o le manava ma le le fiafia i musumusuga o faailoga ia o le faateleina o le mamafa: e oo atu i le 150 i le 100 mm RT. Art. ma sili atu.

O isi faʻaaliga e mafai, e pei o le le fiafia, vaivai, vaivai, faaletonu le mafaufau.

Faailoga o faʻalavelave faʻafuaseʻi

O faʻalavelave faʻafuaseʻi i le faʻavae o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto. O nei faʻatonuga uma e tolu e manatu e ono matautia, e le mafaia e le tagata gasegase ona faia e aunoa ma se tausiga faafomai talafeagai.

O a ni uiga maʻoti e tatau ona faʻaalia ai le maʻi poʻo ona aiga:

  • Tautalaga leo. O le faʻafuasei ona leiloloa o le tautala tautala. Faʻaalia le faaleagaina i le vaega tautala o le faiʻai. E masani ona maua i le stroke poʻo le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular.
  • Paʻu leaga i tua o le sternum. Tuʻu atu i le vaega pito i luma, lima ma tauau o le tauau. I le taimi lava e tasi, o le manava manava o loʻo faʻalavelaveina. O se faʻalavelave matautia lea o faʻaaliga: o loʻo i ai se soliga o le tino o manu ma le hypoxia. E mafai ona taʻu mai le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le faʻamaʻi pipisi o fatu fatu.
  • Paresthesia. Le lagona o goosebumps e tamoe.
  • Paresis ma le maʻi pipili. O le mea muamua e ese mai i le tulaga mulimuli i le tikeri o le faaletonu o galuega. Paresis o se vaega o le solia o le lagona ma le gaioiga afi o vae poʻo fausaga faʻanatura. O le paʻu o se faʻaletonu atoa o galuega. I le avea ai o se tulafono, o le afa o le tino ua pagatia, o le faʻafeagai o le faʻasalaina o le gaioiga.
  • Faʻailoga mata. Faʻalavelaveina o maso mata.
  • Faʻaleagaina tulaga. Faʻaauau le faʻaalia o amio.

O nei faʻaaliga uma e maua mai le maualuga o le toto maualuga (sili atu i le 170 i le 100 mmHg).

Faʻasalaga i se tagata, o le amataina o se faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ma faʻatasi ai ma numera laiti. E tatau ona iloilo le tulaga o se tagata.

E le mafai ona tuulafoaia le tagata maʻi ona o le maualalo o faailo o le toto, e tatau ona amanaia le masani a le tagata lava ia. Afai e le mafai e le tagata gasegase ona tali fesili, e tatau i aiga ona fesoasoani. Ae ui i lea, e manaʻomia mea uma e vave ona faia: e leai se taimi mo fesili uumi. I le lamatiaga o le ola o le tagata.

Fesoasoani muamua i le fale

O le fesoasoani muamua e le o se fofo. E tatau ona tuʻuina atu e fai ma fuataga, aʻo leʻi oʻo mai se taʻavale. O le mea lea, muamua lava, e tatau ona e valaʻau i se falemaʻi.

  • Aʻo le i taunuu fomaʻi, e tatau ona taoto le tagata maʻi i luga o se moega poʻo se faʻalavelave mausali, faʻamalosi ona vae e faʻamautinoa ai le masani ai o le tafe toto.
  • O le isi laasaga o le faʻamautinoa le tafe mai o le ea fou e faʻasolosolo ai le tele o le okesene i totonu o le potu. E tatau ona tatala se faamalama po o se faamalama.
  • O le tagata maʻi e manaʻomia ona aveese se fusiua poʻo le tatalaina o lona ofutino ina ia leai se mamafa i luga o le garotid sinus. O le mea lea o le a maua ai le tele o le okesene ma meaʻai.
  • Afai e togafitia le tagata maʻi, e tatau ona tuʻuina atu ia te ia se vailaʻau faʻapitoa mo faʻataʻitaʻiga faʻafuaseʻi, ae i se vailaʻau faʻamaonia manino. O le tulafono e tatau ona faʻamatalaina e se fomaʻi. E le faatagaina le puleaina o le tagata lava ia: o se toso malosi o le toto maualuga e mafai, o lenei mea e mafua mai i faafitauli. Faʻasolo i se paʻu poʻo se fatu oso.
  • Leai se vailaʻau faʻapitoa e mafai ona tuʻuina atu e aunoa ma le iloa e se fomaʻi. E leai se tasi na te iloa le auala o le a muta ai.

A oʻo i se falemaʻi, e tatau ona e fesoasoani e faatofu le tagata maʻi ma, afai e mafai, tali fesili a le fomai fesoasoani.

I le faaiuga

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o se maʻi filemu ma le faʻamaʻi o se talaaga o le cardiological. I le aluga o taimi, o le a amata ona le mautonu. O le taimi sili e amata ai togafitiga o le taimi e faʻaalia ai faʻaaliga.

O le leai o ni faʻamaoniga i le talaaga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o loʻo faailoa mai ai, e foliga mai, o le maualuga maualuga o le maualuga o le toto, ua le faigofie ona togafitia. E i ai mea uma i lima o le tagata maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga