Inisalini togafitiga (tapenaga o inisalini)

| faasaʻo tulafono

Toeitiiti lava o tagata uma e maua i le inisalini ma le tele o gasegase e maua i le inisalini ole maʻi suka e togafitia ile inisalini. Afai e manaʻomia, insulin e mafai ona ulufale i / in ma / m, ae mo se taimi umi, o togafitiga i le olaga atoa e masani ona faʻaogaina. O le iniseti o le inisalini o le SC e le faʻaaogaina atoatoa le pulelasea o le tino o lenei hormone. Muamua, o le inisalini e faasolosolo malie lava mai le gaʻo o le tino, lea e le gaosia ai le faʻavavevave vave o le maualuga o le hormone i le taimi o taumafa, sosoo ai ma le faʻaitiitia o le faʻamalosi. Lona lua, mai le tino o le tino, o le inisalini e le ulufale i totonu o le faʻailoga o le ate, ae i totonu o le taamilosaga masani. O le mea lea, o le inisalini e le afaina ai le metabolism o le hepatic. Ae ui i lea, o le tausia ma le faaeteete togafitiga faafomaʻi, o togafitiga e mafai ona matua manuia.

O sauniuniga ile inisalini e eseese lava le umi o le gaioiga (gaioiga puupuu, umi le umi o gaioiga ma le gaioiga umi) ma eseese tupuaga (tagata, vailaau, puaa, vailaʻau / puaa fefiloi). O loʻo maua nei ma faʻaaoga lautele o iniseti tagata, lea e maua mai i metotia faʻainisinia. O le insulin e ese mai le amino acid (alanine instead of threonine i le tulaga 30 o le filifili B, o lona uiga, i lona C-terminus). O vailaau e ese mai le porcine ma le tagata e ala i nisi faʻalua o amino (alanine ma valine nai lo le threonine ma isoleucine i tulaga 8 ma le 10 o le filifili A). Seia oʻo i le ogatotonu o le 1970s inisalini sauniuniga e aofia ai le proinsulin, foliga glucagon-like peptides, polypeptide pancreatic, somatostatin ma VIP. Ona oʻo lea, o insulini puaa e sili ona faʻamamaina na faʻaalia mai i luga o le maketi e leai ni mea leaga. I le faaiuga o le vaitau 1970. o taumafaiga uma lava e taulai atu i le mauaina o le inisalini o le tagata fou.

I le sefulu tausaga mulimuli o le 20 seneturi, ua avea le inisalini o tagata ma vailaʻau o filifiliga i togafitiga o le maʻisuka.

Ona o feeseeseaiga i le faasologa o le amino, o le tagata, porcine ma insulin uaina e le tutusa i totonu oa latou mea o le tino. O le inisalini o tagata e maua mai i le inisinia o fatu e sili atu ona solu i totonu o le vai nai lo le puaa, ona o loʻo i ai se vaega faaopoopo ole hydroxyl (o se vaega o le threnon). Toeitiiti lava o sauniuniga uma a le inisalini tagata e maua ai le pH neutral ma o lea e sili atu ona mausali: e mafai ona teuina i le vevela o le potu mo ni nai aso.

Tuua Lau Faamatalaga