ATAMOSCLEROSIS - Faʻamatalaga o tautalaga faʻapitoa i mea faʻapitoa

Atherosclerosis (mai Eleni leai - fagu ma sklerosis - faʻasagaga) o se faʻamaʻi faʻavaivai e mafua mai i le solia o le gaʻo ma le palatini, e faʻaalia i le faaleagaina o laʻau o le mea e faʻaaogaina ma le gaʻo-mascular type i le ituaiga o le fofoina i le sex of lipids and proteins and reactive increase of tissue connecting.

Taimi "Atherosclerosis" na folasia e Marshan i le 1904 e faʻamatalaina ai se faʻamaʻi lea e mafua mai ai le sclerosis o arteries i le solia o le lipid ma le protein metabolism, o le mea e taʻua "Metabolic arteriosclerosis". Atherosclerosis o se ituaiga o arteriosclerosis. Taimi Arteriosclerosis faʻaaoga e faʻaalia ai le sclerosis o arteries, tusa lava po o le a le mafuaʻaga ma le masini o lona atinaʻe.

o O le tele o atherosclerosis i atunuu uma o le lalolagi i le silia ma le 50 tausaga talu ai ua matua faateleina ma ua faaauau pea ona faateleina i totonu o atunuu uma o Europa. O le tulaga o lona paʻu i lalo i le sefulu tausaga talu ai ua na o le Iunaite Setete o loʻo matauina. O le faʻamaʻi masani lava e faʻaalia i le afa lona lua o le olaga. O faʻalavelave o le atherosclerosis o se tasi o mafuaʻaga taatele o le le atoatoa ma le tino i le tele o atunuu o le lalolagi.. O maʻi ma faʻamatalaga o le atherosclerosis o loʻo i totonu o falemaʻi toetoe lava o faʻamatalaga faafomai. O se faʻaitiitiga taua o faʻalavelave matautia i luga o le konetineta o Amerika o le taunuuga o taumafaiga faʻatasi a tagata e le gata i cardiologists, vailaʻau mo togafitiga, ae faʻapea foi ma epidemiologists. O le mea lea, o faʻamatalaga e uiga i lenei maʻi faʻapitoa e manaʻomia foi mo fomaʻi ma togafitiga faafomaʻi ma togafitiga. O le malamalama i le tino o le maʻi, aemaise o uluai faʻaaliga o le atherosclerosis, o le a faʻatagaina ai le tagata tomai faapitoa e faʻataʻitaʻiga e le gata o togafitiga faʻapitoa faʻamalosia, ae ia fuafua ai foi le natura o togafitiga puipuia.

Etiology. O le felafolafoaiga e uiga i le natura o atherosclerotic plaques i le va o tagata tomai faapitoa i ituaiga eseese e le i lalo ifo mo se seneturi. E tele manatu ma manatu e uiga i le mafuaaga o le atherosclerosis ua fautuaina. Ae ui i lea, e leai se talitonuga lautele i le taimi nei o le tupu o le atherosclerosis. O se tasi o faailo iloga o le faamai o le eseesega tele o ona faaaliga i tulaga o le malosi ma le lautele o le faagasologa, o lona tulaga masani e ala i le faavasegaina i tagata taitoatasi, e oo lava i le faitau aofai o tagata. O le tele o mea e manatu i ai o mea e sili ona taua mo le atinaʻe o le atherosclerosis. Ae ui i lea, o loʻo i ai tagata gasegase ua iai faʻamaoniga o le atherosclerosis, lea e le mafai ai ona iloa mafuaʻaga mautinoa e fesoasoani i lona atinaʻe ma mafai ona mafua ona o tulaga lamatia.

O le aʻafiaga o le atherosclerosis e faʻateleina i le matua. I fafine, o lona atinaʻe aʻo leʻi faia le taamilosaga e le faʻamaonia. O le maualuga o le maualuga o le LDL-cholesterol ma le maʻisuka ua avea ma tulaga lamatia faapitoa i alii ma tamaitai. A o talavou, e manatu o se itu taua tele - ulaula tapaa. O mea taua e sili ona taua, o le tele o meaʻai, o le ola le lelei, ma le tulaga maualalo o le tamaoaiga.

Toto. E ui lava i le auai i le falemai o le tele o mea tau ata vitio, o se mea faigata tele le siakiina o le alualu i luma o le atherosclerosis i le tagata lava e tasi i le malosi. O le mea lea, toetoe lava o faʻamatalaga uma e uiga i le atinaʻeina o atheromatous plaques e tofotofoina i meaola (e le gata i le atherosclerosis ma le atherosclerosis, faʻavaeina ona o se meaʻai ma le tele o gaʻo).

O le microscopy eletise na faʻaalia ai i nofoaga na muaʻi fuafuaina i le atiaʻe o le atherosclerosis, i le amataga o lona iloa, macrophages o loʻo faimalaga i totonu o le lumenese o le vaa ma maua mai i le va o pito o le endothelial. O le faaputuputuina o macrophages phagocytic o se tasi lea o uluaʻi faailoga o le maʻi. O mea mole mole o le faʻaogaina o le macrophage i le endothelum e talitutusa ma mea na maua i le mumū tele, ae leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina. O pito i luga o le endothelial i luga o nofoaga o le atheromatous plaque formation ei ai le maualuga o faʻaaliga o molelaʻau faʻapipiʻi, e aofia ai le ICAM-1 ma le E-selectin. Masalo o se tasi lenei o uluai masini molioo o le faʻavaeina o papa. O le tele o masini o le alualu i luma o le atheromatous e aofia ai mea e aofia ai mea e aofia ai macrophages, lymphocytes, ma sela mumu malie, e masani ona siomia e ni mea filogia. "Faʻamaumauga o le tuputupu aʻe", aemaise lava le PDGF, faʻasaʻo mai platelets e faʻaolaina ai le faʻalauteleina o siama muso mafiafia (myo-intimal seles) ma o latou gaosiga mulimuli o collagen, elastin ma mucopolysaccharides. O le PDGF e faʻamaonia e le tele o sel o fesoʻotaʻiga o le gaʻo, o le gaogao ma le natura endothelial. O le faʻalauiloa i aganuu, na faʻaalia ai e le PDGF faʻavaveina le tuputupu ae o sela mumu ma fibroblasts, faʻateleina le DNA ma faʻafefea, e fesoasoani i le faʻavavevaveina o le vavaega. O siama faʻasolosolo e faʻaleleia ai le faaputuga o le platelet, lea eo faatasi ma le faaleagaina o sela o le endothelial. O le malosi o le Hemodynamics, aemaise lava i nofoaga o le totoina o toto toto e fesoasoani i le taliaina o platelets ma le faaleagaina o le mimiti. I lalo o nisi tulaga, o le va i le va o pito i luga o le endothelial e foliga mai ua faʻalauteleina, ma o vaega laʻititi pe sili ona taua e foliga mai e leai ni gata o endothelial. O le faʻatagaina mulimuli ane o aʻafiaga o le tuputupu ae, e pei o le PDGF, e faʻateleina ai le faʻateleina ma le faʻafouina o le faʻaaogaina o masini siaki maso. O fesoʻotaiga i luga i le va o macrophages, platelets, o le gasegase vascular o loʻo suʻesuʻeina nei e le tele o tagata atamamai.

Na faamamafa foi e Rudolf Virchow e faapea o lipids o se vaega taua o lisa atheromatous. Ma o lenei ua faʻamaonia o le faateleina o le maualuga o nisi ituaiga o lipoproteins e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis i tagata eseese.

Ua faaalia ai o le faateleina o le toto lipoproteins maualalo maualalo, aemaise le LDL cholesterolo le mea pito sili ona taua ma le masani ai o le atinaʻeina o le atheromatous plaque. O le maualuga o le Cholesterol e faʻatonutonuina e aʻafiaga faʻaletausaga ma le siosiomaga. O le tino mai le faʻaleagaina o le atherosclerotic i vaʻa matelaina o le fatu e fesoʻotaʻi vavalalata ma le maualuga o le LDL cholesterol. O se faʻafitauli maualuga o le faʻamaʻi o le fatu i Egelani ma isi atunuu o le Nordic e fesoʻotaʻi ma le maualuga o meaʻai i mea taumafa a tagata nonofo i nei atunuu. I totonu o atunuu Metitirani, pe a maua ai se vaega itiiti o le gaʻo tumu e maua ai le malosi, o le tino mai maʻi o le gaʻo e mafua ai ona maualalo. I le taimi lava e tasi, na maua ai o le taumafaina o le cholesterol e itiiti lava sona aʻafiaga i lona maualuga ile plasma. O faʻamatalaga e sili ona manaia e uiga i le taua o le LDL-cholesterol na maua i le suʻesuʻega o tagata ma meaola ua i ai le atoaga poʻo le leai foi o le faʻaaogaina o le lipine cholesterol membrane cell membrane. O le tele o siama ei ai ni faʻaaliga e iloa ai le vaega apoprotein o le mole mole LDL. Ua fuafuaina le fausaga o le mole o le talileleia LDL. O le masini e pulea ai lona faʻasinomaga ma le agai atu i le maualuga o le membrane surface ua lava ona suʻesuʻeina. O le tele o faʻalavelave faʻafuaseʻi o meaola faʻaleagaina e faʻatoʻilaloina e avea o se uiga autu autosomal. Na maua ai le maualuga o le LDL-cholesterol ua matua faateleina (pe sili atu i le 8 mmol / l) i tagata maʻi heterozygous, aemaise lava i latou o loʻo 40-50 tausaga le matutua ma ua maua ai le maʻi o le fatu. O tagata maʻi Homozygous, e seasea lava (pe tusa ma le 1 i le 1 miliona tagata), ma le le lava o tagata e talia, e masani lava ona mate i le tupulaga talavou mai i le atherosclerotic o vavalaʻau o le fatu. O le faiga tonu lea na siitia ai le LDL cholesterol e faatelevaveina ai le atinae o le atherosclerosis e leʻi fuafuaina. O maualuga maualuga o le cholesterol o loo taamilo i le toto e mafai ona faateleina ai le cholesterol i totonu o membranes endothelial. O se faʻaopoopoga i totonu o fausaga o le tino e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o lo latou gafatia ma e fuafua e faʻaleagaina. Ua faamaonia nei i le taimi o le LDL cholesterol e faʻamaoʻoina e macrophages o loʻo pipii atu i le mimitiumate o le vaa, e mafai e faʻamaʻi saoloto ona faʻaleagaina sela vaivai maso. E le gata i lea, o le hypercholesterolemia e masani ai e faʻateleina le puleaina o le endothelial i le tele o mea e tutupu i le tuputupu ae e pei ole PDGF.

O suʻesuʻega o le lipoprotein maualuga o le metabolism e maua ai le fiafia. HDL cholesterol. HDL cholesterol e aʻafia i felaʻuaiga o le cholesterol, o le ulutala mai fusi lautele i le ate. O nisi suʻesuʻega faʻapitoa i le epidemiological o loʻo tuʻuina atu i tusitusiga, lea e faʻaalia ai o le maualuga o le HDL-cholesterol i totonu o le ate o loʻo fesootaʻi ma le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atiaʻe o suiga o le atherosclerotic i vaʻa o le fatu. O suʻesuʻega i lenei itu ua manatu e folafola.

E ui i le mea moni e faapea o mea uma faʻailoa i totonu o le toto e faatatau i mea vaivai mo le atinaʻe o le atherosclerosis, e tatau ona amanaia, ona o aʻafiaga faʻaleagaina o le lipeta metabolism e fesoʻotaʻi ma maualuga maualuga o cholesterol ma triglycerides.

O isi mea faʻaleagaina i le atinaʻe o le atherosclerosis. O suʻesuʻega faʻasolopito o suiga i le atheromatous i tagata ma meaola ua faʻaalia ai o fibrin ma platelets o vaega taua ia o uluaʻi liʻa. I aso nei o loʻo i ai le faʻamaoniga malosi o le faateleina o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi o fatu fatu e fesoʻotaʻi ma le faʻaopoopoga i le tulaga o le faʻasologa o le VII. O suiga muamua i le faasologa o le thrombotics e aofia ai le faʻamalosia o le platelet ma sosoo ai ma le faʻaaloalo i le collagen subendothelial. O sui e faaosofia ai le faʻamalosia o le platelet o le faʻalavelave, palatini, thromboxane A2, adenosine phosphate, norepinephrine (o lona uiga o vailaau vasopressor). Ua iloa nei o nei mea e faʻaosofia ai le faʻaaogaina o masini glycoprotein i luga o plalet membranes. O le igoa atoa o nei faʻaleleia o le plate glycoprotein IIB / IIIA. Laititi o asesini o le aspirin, lea o loʻo faʻataʻitaʻiina i tagata gasegase i faʻamatalaga faʻapitoa o le atherosclerotic faʻamalosi o vaʻa gataifale ma i ai le faʻamalologa o le faʻamalolo, taofia le gaioiga a le moli a le A2. O le sailiga mo isi metotia o le inhibiting glycoprotein IIB / IIIA receptors e faʻaauau.

Faʻaleagaina o le tino ma le morphogenesis

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis i le vavalalata o le aorta ma arteries, o le mushy, fat-protein detritus (ather) ma faʻalauteleina le tuputupu ae o mea fesoʻotaʻi (sklerosis), lea e oʻo atu ai i le fausiaina o se atherosclerotic plate e faʻamalamalamaina ai le lumen o le vaa. O faʻataʻitaʻiga o mea e faʻaaogaina ma le muscular-e faʻaaogaina ai ituaiga, e ese ai. afitusi o mea tetele ma le maʻaleʻale, o le tele lava o siʻosiʻomaga musika laiti e aofia ai i le faagasologa.

O vaega nei o le atherosclerosis morphogenesis e iloga:

  • taʻavale
  • lipoidosis
  • liposclerosis,
  • atheromatosis,
  • ulugalii
  • atherocalcinosis.

Taʻaloga faʻafefe e le mafai ona fuafuaina. Sa maitauina e le microscopically:

o le faʻaleagaina o le faʻaleagaina (seia oʻo i le faʻaumatia) o le mimitiuma ma le faʻatupulaia o le permeability o foliga o meaola, lea e oʻo atu ai i le faaputuputuina o pulu plasma, fibrinogen (fibrin) i totonu o le taele i totonu ma le faʻavaeina o le thrombi,

o le faaputuputuina o glycosaminoglycans acidic i totonu o le intima, fulafula mucoid o le membrane i totonu, le foliga vaaia i totonu o lipoproteins maualalo ma maualalo, cholesterol, proteins,

o faʻaumatiaga o filo e faʻaaogaina ma faʻapala, faʻalauteleina o sela musele maso.

Ina ia iloa lenei laasaga, e manaʻomia le faʻaaogaina o vailaau oona. Mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le faʻaaogaina o le valivaliina o le vailaau faʻasaina ma le toluidine blue (thionine), e mafai ona e matauina le foliga mai o le lanu violē (o le tulaga o le metachromasia) i vaega o le vave amataina o le fesoʻotaiga.

Vaega o le lipoidosis o loʻo faʻaalia e ala i le faʻaaogaina o le lipids (cholesterol), lipoproteins, lea e tau atu i le fausia o meaʻai (lipid) ma fusi. Ma le Macroscopically, o nei suauʻu e foliga mai i foliga o lanu lanu samasama lea e mafai i nisi taimi ona fusia ma fausia ni laasaga eletise eletise e le maualuga i luga atu o le pito i luga o le vevela. I nei vaega, pe a faʻaaogaina meaʻai i gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, Sudan III, IV, gaʻo susu O ma isi, o lipids e maua tele. E faʻaputuina lipids i sela mumu ma macrophages, lea e taua o le foamy, poʻo le xanthoma, sela (mai le Eleni. hanthos samasama). O le lipid inclusions e aliali mai foi i le methiolum, lea e taʻu mai ai le afaina o le inimaʻi lipids plasma toto. O le fufuluina ma le faʻaleagaina o membranes e mafai ona gaosia. Muamua lava, o laʻau ma fasi meaʻai e aliali mai i totonu o le aorta ma i le nofoaga e alu ese ai ona lālā, ona oʻo ai lea i ni laʻau tetele. O le faʻaalia o ia mea e le o lona uiga o le i ai o le atherosclerosis, talu mai foliga vaaia o lipid e mafai ona matauina i le aʻoga, e le gata i le aorta, ae i totonu foi o le fatu o le fatu. Faʻatasi ma le matua, lipid spots, o faʻaaliga o le "lipioosis vave lipiological", i le tele o mataupu ua mou atu ma e le o se punavai o nisi suiga i le atherosclerotic. O fesuiaiga faapena i toto toto i tupulaga talavou e mafai ona iloa i nisi faamai pipisi.

I le liposclerosis fibroblasts faʻateleina, o le tuputupu aʻe lea e faʻaolaina ai le faʻaumatiaga o macrophages (siama xantoma) ma le tupu aʻe i totonu o le vaʻai o mea fesoʻotaʻi fesoʻotaʻi. Mulimuli ane o le matuitui o lenei mea e tuʻufaʻatasia ma le faʻavaeina o se faʻaifi filo. O le faʻaogaina o masini, o laupepa felafolafoaʻi, o lanu papaʻe, lapotopoto poʻo oval, paʻepaʻe poʻo samasama-paʻepaʻe papaʻe e tulaʻi i luga atu o le pito i luga o le intima. O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa e mafai ai ona iloa lipids i pusa afi. O nei pusa e vavalalata i le lumen, lea eo mai faatasi ma le solia o le tafe o le toto (ischemia) i le okeni po o sona vaega. O le tele lava o taimi, o siama lapatai e matauina i le aorta abdomina, i lala e alu ese mai le aorta, i totonu o gaʻo o le fatu, faiʻai, fatugaʻo, vaega pito i lalo, gaʻo, ma isi.

Faʻatasi ma le atheromatosis lipids masses o loʻo i totonu o le ogatotonu o le pulou ma le collagen e lata ane ma filo vaivai e faʻaleagaina. O crystals of cholesterol and fatty acids, o vaega o gaʻo ma le collagen fibers, pata o gaʻo e le faaituau (atheromatous detritus) o loʻo maua i totonu o le maso ua lelei ona fatuina. O le tele o siama xantoma, lymphocytes ma plasmocytes ua iloa. Ole manogi ole atheromatous e faʻasaʻo mai le lumen o le vaa e se vaega o mea e faʻapitoa, faʻapipiʻiina mea faʻapipiʻi.

O le alualu i luma o suiga le talitonu i le atheromatous e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le paʻu pepa. O lenei vaitau e faʻaalia i le tele o faʻafitauli eseese. O mai ulugaliifaʻatasi ma le faʻavaeina o se ulutala atheromatous. O le pito o se ulupo e pei o le moa, leai se mea, o le pito i lalo e faia e le musele, ma o nisi taimi o le faʻaola mai o le puipui o le vaa. O le faaletonu o le tino e masani ona ufiufi i luga o le vevela. O se taunuuga o le siakiina o le loloto o le puipui o le vaa, o le anerysm (vaeluaga o le puipui) e mafai ona fausia. E tele taimi e oso ai le toto mai le ogatotonu ma faʻamaʻapeʻa ai le aisisi.O le lamatiaga o nei faʻafitauli o loʻo i ai i le ono mafai ona malepelepe poʻo le anousysm, poʻo le puipui o le vaa i nofoaga o atigi o maʻi. E mafai ona fufulu masini ole atheromatous e se vaitafe toto ma fai ai se moli.

Atherocalcinosis e mafua mai i le lafoina o suauu masiʻi i ni mea filogia, o lona uiga latou faʻatulagaina (peti faʻatau). Ole vaega mulimuli ole atherosclerosis. Ae ui i lea, e tatau ona manatua e mafai ona matauina le teuina o suauu calcium i ona tulaga muamua. Paʻu e maua ai papa maʻa, o le puipui o le vaa i luga o le nofoaga o le gaosiga o lafoga ua matua leaga lava. O suauu o le calcium e teu i masini o le atheromatous, i mea filogia, i le va o le interstitial i le va o filafiti e gaosia.

O le aʻoga. Atherosclerosis o se maʻi faʻasolosolo faifai pea. O loʻo faʻaalia i se tafega o le galu, lea e aofia ai le fesuiaʻiina o vaega tetele e tolu:

  • alualu i luma
  • faamautuina
  • faagasologa o faagasologa.

O le auala e pei o le galu o le tuʻuina lea o le lipidosis i luga o suiga tuai - liposclerosis, atheromatosis ma atherocalcinosis. I le taimi o le faʻamalosia o le faagasologa, e mafai ona faʻaaogaina vaega o lipids e macrophages.

Faʻaiʻuga o le atherosclerosis. Po o le a lava le tulaga o le faʻavasegaina o suiga o le atherosclerotic, e lua vaega o faʻafitauli e iloga: faʻasolosolo ma gasegase.

Faʻailoga taimi O le atherosclerotic plaque, o loʻo oso mai i totonu o le lumenia o le vaʻa, e oʻo atu ai i le vaʻaia o lona lumen (stenotic atherosclerosis). Talu mai le faʻavaeina o le pusa i totonu o le vaa o se faʻagesegese le faʻagasolo, o le suʻesuʻega masani o loʻo tupu i le toto o loʻo maua ai le toto o lenei vaa. O le le atoatoa o le tino e maua mai i le hypoxia, suiga o le gaioiga ma le suia i le okeni ma le faateleina o mea fesootai. O le gasegase o le tino i totonu o okeni e taʻitaʻia ai i le taulaʻi laʻititi.

Faʻafitauli matuia. E afua mai i le tupu mai o le toto, pulu, spasm o toto toto. O le gasegase vascular vascular e tupu, faatasi ai ma le gasegase lapopoʻa (ogaoga o le ischemia), lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o fatu (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o le myocardial, faʻavaivaia susu o le mafaufau, gangrene, etc.). O nisi taimi e mafai ona mataʻituina se vavaega o se meaola gasegase.

E faʻatatau i le localization muamua o suia atherosclerotic i vaʻa, faʻafitauli ma taunuʻuga o loʻo taʻitaʻia ai, o faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo ma fomaʻi faʻapitoa e iloga:

  • atherosclerosis o le aorta,
  • afu o le coronary atherosclerosis (fatu fatu fatu),
  • arteriosclerosis o gaʻo o le cerebral (cerebrovascular disease),
  • atherosclerosis o arteries o fatugaʻo (toe faʻasolo),
  • atherosclerosis o laʻau o le intestinal (mamanu o le inumaga),
  • atherosclerosis o arteries o pito pito i lalo.

Aoric Atherosclerosis - O le masani masani lenei o le atherosclerosis. Ole suiga ole atherosclerotic pito sili ona mataʻutia o loʻo faʻaalia i totonu o le vaitafe o le manava ma e masani ona faamatalaina e le atheromatosis, ulcerations, ma le atherocalcinosis. O se taunuuga o le thrombosis, thromboembolism, ma le faʻamalosia e le atheromatous masses ma le atherosclerosis aortic, o le fatu fatu (e pei o gaʻo) ma le gangrene (e pei o, intestines, limbs) e masani ona matauina. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, e masani lava ona atiaʻe le faʻataʻitaʻi i le mata. O loʻo i ai le paʻukeke, faʻapitoa, faʻataunuʻu faʻataunuʻu. O le faʻavaeina o se anesism e matautia ona o le malepelepe ma le toto. O le aousysm aorism long-longmmm e tau atu i le atrophy o tisipenisione latalata ane (eg sternum, body vertebral).

Atherosclerosis o gaʻo o le fatu o loʻo mulimulitaʻia ona faʻamaʻi o le ischemic (silasila ile maʻi fatu fatu).

Atherosclerosis o laʻau o le faiʻai o se faʻavae o faʻamaʻi o le cerebrovascular (silasila i maʻi Cerebrovascular). O le gasegase o le cerebral umi ona o le atherosclerosis o le cerebral arteries e oʻo atu ai i le dystrophy ma le atrophy o le cerebral cortex, le atinaʻe o le atherosclerotic dementia.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o laʻau faʻailoa vavalalata o le lumena e se pusa e masani lava ona matauina i luga o le nofoaga o le totoina o le ogalaau poʻo le vaevaeina i lala o le muamua ma le lona lua. O le tele o taimi, o le faagasologa e tasi le itu, e le masani ai - faʻalapotopotoga lua. I totonu o fatugaʻo, o ni vaega e pei o ni paʻai i le parenchyma atrophy e tupu aʻe ai le stroma ma le fesuiaiga o nei vaega ma mea e fesoʻotai ai, poʻo le fatu e osofaʻia ma la latou faʻalapotopotoga mulimuli ane ma le faʻavaeina o sikula e le i totonu. Faʻamalosi atherosclerotic wrinkled kidney (atherosclerotic nephrosclerosis), o lana galuega e itiiti lava lona leaga, talu ai o le tele o le parenchyma e tumau pea ona faʻaauau. O le iʻuga o le suʻesuʻeina o le tino, i nisi o tulaga, o le atherosclerosis o le renal arteries e atiaʻe. faailoga maualuga (faʻalaʻau) maualuga.

Atherosclerosis o laʻau o le intestinal, faigata i le thrombosis, e oʻo atu ai i le gangrene o le gaʻo ma le alualu i luma o peritonitis. E masani ona pagatia le gaʻo mesenter sili.

Faʻatasi ma le atherosclerosis o laʻau o lima o le tele lava o taimi e afaina ai laupega femoral. O le gasologa o se mea e le talafeagai mo se taimi uumi ona o le atinaʻeina o faʻamalama. Ae peitai, faatasi ai ma le faateleina o le le atoatoa o mea e faamalumalu ai, suiga i le maso, faafouina o vae, o foliga vaaia e aliali mai pe a savali - vavalalata faavavevave. Afai e faigata le atherosclerosis i le thrombosis, e tupu ai le gangrene o le lima - atherosclerotic gangrene.

Faʻaleagaina o le tino ma le morphogenesis

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis i le vavalalata o le aorta ma arteries, o le mushy, fat-protein detritus (ather) ma faʻalauteleina le tuputupu ae o mea fesoʻotaʻi (sklerosis), lea e oʻo atu ai i le fausiaina o se atherosclerotic plate e faʻamalamalamaina ai le lumen o le vaa. O faʻataʻitaʻiga o mea e faʻaaogaina ma le muscular-e faʻaaogaina ai ituaiga, e ese ai. afitusi o mea tetele ma le maʻaleʻale, o le tele lava o siʻosiʻomaga musika laiti e aofia ai i le faagasologa.

O vaega nei o le atherosclerosis morphogenesis e iloga:

Taʻaloga faʻafefe e le mafai ona fuafuaina. Sa maitauina e le microscopically:

1) faʻaleagaina faʻaleagaina (seia oʻo i le faʻaogaina o le faʻatafunaga) o le mimitiuma ma le faʻalauteleina o le mafai ona gafatia o foliga o meaola, lea e oʻo atu ai i le faaputuputuina o masini plasma, fibrinogen (fibrin) i totonu o le membrane ma le fausia o le thrombi tolu,

2) le faaputuputuina o glycosaminoglycans acidic i totonu o le vavalalata, fulafula mucoid o le membrane i totonu, le foliga mai o lipoproteins maualalo ma maualalo, cholesterol, palatini,

3) faʻaumatiaga o filo e mafai ona faʻaaogaina ma faʻapala, faʻalauteleina o sela maso masi.

Vaega o le lipoidosis o loʻo faʻaalia e ala i le faʻaaogaina o le lipids (cholesterol), lipoproteins, lea e tau atu i le fausia o meaʻai (lipid) ma fusi. Ma le Macroscopically, o nei suauʻu e foliga mai i foliga o lanu lanu samasama lea e mafai i nisi taimi ona fusia ma fausia ni laasaga eletise eletise e le maualuga i luga atu o le pito i luga o le vevela. I nei vaega, pe a faʻaaogaina meaʻai i gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, Sudan III, IV, gaʻo susu O ma isi, o lipids e maua tele. E faʻaputuina lipids i sela mumu ma macrophages, lea e taua o le foamy, poʻo le xanthoma, sela (mai le Eleni. hanthos samasama). O le lipid inclusions e aliali mai foi i le methiolum, lea e taʻu mai ai le afaina o le inimaʻi lipids plasma toto. O le fufuluina ma le faʻaleagaina o membranes e mafai ona gaosia. Muamua lava, o laʻau ma fasi meaʻai e aliali mai i totonu o le aorta ma i le nofoaga e alu ese ai ona lālā, ona oʻo ai lea i ni laʻau tetele.

I le liposclerosis fibroblasts faʻateleina, o le tuputupu aʻe lea e faʻaolaina ai le faʻaumatiaga o macrophages (siama xantoma) ma le tupu aʻe i totonu o le vaʻai o mea fesoʻotaʻi fesoʻotaʻi. Mulimuli ane o le matuitui o lenei mea e tuʻufaʻatasia ma le faʻavaeina o se faʻaifi filo. O le faʻaogaina o masini, o laupepa felafolafoaʻi, o lanu papaʻe, lapotopoto poʻo oval, paʻepaʻe poʻo samasama-paʻepaʻe papaʻe e tulaʻi i luga atu o le pito i luga o le intima. O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻapitoa e mafai ai ona iloa lipids i pusa afi. O nei pusa e vavalalata i le lumen, lea eo mai faatasi ma le solia o le tafe o le toto (ischemia) i le okeni po o sona vaega.

Faʻatasi ma le atheromatosis lipids masses o loʻo i totonu o le ogatotonu o le pulou ma le collagen e lata ane ma filo vaivai e faʻaleagaina. O crystals of cholesterol and fatty acids, o vaega o gaʻo ma le collagen fibers, pata o gaʻo e le faaituau (atheromatous detritus) o loʻo maua i totonu o le maso ua lelei ona fatuina. O le tele o siama xantoma, lymphocytes ma plasmocytes ua iloa. Ole manogi ole atheromatous e faʻasaʻo mai le lumen o le vaa e se vaega o mea e faʻapitoa, faʻapipiʻiina mea faʻapipiʻi.

O le alualu i luma o suiga le talitonu i le atheromatous e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le paʻu pepa. O lenei vaitau e faʻaalia i le tele o faʻafitauli eseese. O mai ulugaliifaʻatasi ma le faʻavaeina o se ulutala atheromatous. O le pito o se ulupo e pei o le moa, leai se mea, o le pito i lalo e faia e le musele, ma o nisi taimi o le faʻaola mai o le puipui o le vaa. O le faaletonu o le tino e masani ona ufiufi i luga o le vevela. O se taunuuga o le siakiina o le loloto o le puipui o le vaa, o le anerysm (vaeluaga o le puipui) e mafai ona fausia. E tele taimi e oso ai le toto mai le ogatotonu ma faʻamaʻapeʻa ai le aisisi. O le lamatiaga o nei faʻafitauli o loʻo i ai i le ono mafai ona malepelepe poʻo le anousysm, poʻo le puipui o le vaa i nofoaga o atigi o maʻi. E mafai ona fufulu masini ole atheromatous e se vaitafe toto ma fai ai se moli.

Atherocalcinosis e mafua mai i le lafoina o suauu masiʻi i ni mea filogia, o lona uiga latou faʻatulagaina (peti faʻatau). Ole vaega mulimuli ole atherosclerosis. Ae ui i lea, e tatau ona manatua e mafai ona matauina le teuina o suauu calcium i ona tulaga muamua. Paʻu e maua ai papa maʻa, o le puipui o le vaa i luga o le nofoaga o le gaosiga o lafoga ua matua leaga lava. O suauu o le calcium e teu i masini o le atheromatous, i mea filogia, i le va o le interstitial i le va o filafiti e gaosia.

Faʻaiʻuga o le atherosclerosis. Po o le a lava le tulaga o le faʻavasegaina o suiga o le atherosclerotic, e lua vaega o faʻafitauli e iloga: faʻasolosolo ma gasegase.

Faʻailoga taimi O le atherosclerotic plaque, o loʻo oso mai i totonu o le lumenia o le vaʻa, e oʻo atu ai i le vaʻaia o lona lumen (stenotic atherosclerosis). Talu mai le faʻavaeina o le pusa i totonu o le vaa o se faʻagesegese le faʻagasolo, o le suʻesuʻega masani o loʻo tupu i le toto o loʻo maua ai le toto o lenei vaa. O le le atoatoa o le tino e maua mai i le hypoxia, suiga o le gaioiga ma le suia i le okeni ma le faateleina o mea fesootai. O le gasegase o le tino i totonu o okeni e taʻitaʻia ai i le taulaʻi laʻititi.

Faʻafitauli matuia. E afua mai i le tupu mai o le toto, pulu, spasm o toto toto. O le gasegase vascular vascular e tupu, faatasi ai ma le gasegase lapopoʻa (ogaoga o le ischemia), lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o fatu (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o le myocardial, faʻavaivaia susu o le mafaufau, gangrene, etc.). O nisi taimi e mafai ona mataʻituina se vavaega o se meaola gasegase.

Fomaʻi ma morphological forms

Aoric Atherosclerosis - O le masani masani lenei o le atherosclerosis. Ole suiga ole atherosclerotic pito sili ona mataʻutia o loʻo faʻaalia i totonu o le vaitafe o le manava ma e masani ona faamatalaina e le atheromatosis, ulcerations, ma le atherocalcinosis. O se taunuuga o le thrombosis, thromboembolism, ma le faʻamalosia e le atheromatous masses ma le atherosclerosis aortic, o le fatu fatu (e pei o gaʻo) ma le gangrene (e pei o, intestines, limbs) e masani ona matauina. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, e masani lava ona atiaʻe le faʻataʻitaʻi i le mata. O loʻo i ai le paʻukeke, faʻapitoa, faʻataunuʻu faʻataunuʻu. O le faʻavaeina o se anesism e matautia ona o le malepelepe ma le toto. O le aousysm aorism long-longmmm e tau atu i le atrophy o tisipenisione latalata ane (eg sternum, body vertebral).

Atherosclerosis o gaʻo o le fatu o loʻo mulimulitaʻia ona faʻamaʻi o le ischemic (silasila ile maʻi fatu fatu).

Atherosclerosis o laʻau o le faiʻai o se faʻavae o faʻamaʻi o le cerebrovascular (silasila i maʻi Cerebrovascular). O le gasegase o le cerebral umi ona o le atherosclerosis o le cerebral arteries e oʻo atu ai i le dystrophy ma le atrophy o le cerebral cortex, le atinaʻe o le atherosclerotic dementia.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o laʻau faʻailoa vavalalata o le lumena e se pusa e masani lava ona matauina i luga o le nofoaga o le totoina o le ogalaau poʻo le vaevaeina i lala o le muamua ma le lona lua. O le tele o taimi, o le faagasologa e tasi le itu, e le masani ai - faʻalapotopotoga lua. I totonu o fatugaʻo, o ni vaega e pei o ni paʻai i le parenchyma atrophy e tupu aʻe ai le stroma ma le fesuiaiga o nei vaega ma mea e fesoʻotai ai, poʻo le fatu e osofaʻia ma la latou faʻalapotopotoga mulimuli ane ma le faʻavaeina o sikula e le i totonu. Faʻamalosi atherosclerotic wrinkled kidney (atherosclerotic nephrosclerosis), o lana galuega e itiiti lava lona leaga, talu ai o le tele o le parenchyma e tumau pea ona faʻaauau. O le iʻuga o le suʻesuʻeina o le tino, i nisi o tulaga, o le atherosclerosis o le renal arteries e atiaʻe. faailoga maualuga (faʻalaʻau) maualuga.

Atherosclerosis o laʻau o le intestinal, faigata i le thrombosis, e oʻo atu ai i le gangrene o le gaʻo ma le alualu i luma o peritonitis. E masani ona pagatia le gaʻo mesenter sili.

Faʻatasi ma le atherosclerosis o laʻau o lima o le tele lava o taimi e afaina ai laupega femoral. O le gasologa o se mea e le talafeagai mo se taimi uumi ona o le atinaʻeina o faʻamalama. Ae peitai, faatasi ai ma le faateleina o le le atoatoa o mea e faamalumalu ai, suiga i le maso, faafouina o vae, o foliga vaaia e aliali mai pe a savali - vavalalata faavavevave. Afai e faigata le atherosclerosis i le thrombosis, e tupu ai le gangrene o le lima - atherosclerotic gangrene.

O le a le atherosclerosis o vaʻa o pito pito i lalo?

O faʻataʻitaʻiga e le aʻafia i atherosclerotic formations e lava le faʻamaonia mo le masani toto i totonu o le toto, lea e maua ai meaʻai i totoga uma e tuʻuina atu e le vascular system with nutrients.

O le atherosclerotic leions o arteries e tau atu i pito i lalo o taunuuga o tupe teu a le lipid i luga o le feʻau a le choroid.

O le uluai laasaga o le atherosclerosis (na o le lipid spot e faia i le intercellular space) o le laasaga pe a mafai ona taofi le atherosclerosis e aunoa ma le faʻaaogaina o le tele o fualaau.

O lenei laasaga e maua e aunoa ma le faʻalauiloaina o faʻamaoniga ma e maua i se mea faʻafuaseʻi i se faalavelave, faʻatasi ai ma suʻesuʻega puipuia.

Afai e te le faʻamaʻapeʻa le gaʻo gaʻo i se taimi talafeagai, e faʻaleleia ma faʻapipiʻiina ai se palesla cholesterol, o loʻo i ai pea se foliga e mafai ona fai.

E le gata i lea, faatasi ai ma vailaʻau, e mafai ona faʻamavaeina e aunoa ma le afaina ai o le vaa o loʻo i ai le lipid plaque.

I lenei laasaga o le atinaʻeina o togafitiga, o le lumenia o le gaʻo, e mafua ai le faigata i le felauaiga o le toto i le vaega ua maeʻa ma lona malo.

O le vascular system e amata ona pagatia ona o le le lava o le okesene ma meaʻai, ma o le a le toe maua ai le gaʻo.

Vaega o le atherocalcinosis o mea na afaina ai

E faʻapipiʻi faʻamaʻi mole molekone i faʻalavelave cholesterol i le faʻamau, lea e faʻamalosia ai le papa. O le togafitiga o le atherocalcinosis o le intravascular e atiina ae.

O le atherocalcinosis e vave ona tupu ai le gasegase o le tafe toto o gaʻo autu, lea e mafua ai le matelaina o le okesene i totoga, lea e lamatia ai le hypoxia o le totoga o le toto, ma mafai ai ona faia se foliga faigata o le tino o sela o mea taua.

O lenei laasaga o le atinaʻeina o togafitiga e sili ona matautia mo le ola o le tagata.

E le gata i lea, o se atherosclerotic plaque, lea e aofia ai mole moleconi, e mafai ona vavae ese mai le choroid, lea e faʻavevesi ai le thrombosis o le gaʻo, ma e mafai ona oʻo atu ai i le occlusion.

O le siama o sela o meaola, lea e tuʻuina atu ai le toto i se aluga e aʻafia i le atherosclerosis, e oʻo atu ai i le tiga i pito pito i lalo pe a savali ma e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻi o le vae, faʻamalo leotele.

O le alualu i luma o togafitiga e mafua ai le gangrenisation o le vaega ua afaina, faapea foi ma maʻi o le gaʻo, lea e mafua mai i le tosoina o se vae tiga.

O le atinaʻeina o siama gasegase ma faʻaleagaina ai le gaʻo e mafua ai le tiga i vae. O isi faʻafitauli o faʻamaʻi, poʻo togafitiga le talafeagai, e oʻo atu ai i maʻi papala ma gangrene o vae.

Atherosclerosis o vaʻa i pito i lalo, o loʻo maʻi tagata nai lo tamaitai (sili atu ma le 8 taimi). O le maʻi ua maua i alii ua sili atu i le 60 tausaga, ae o nisi taimi i le 40-tausaga le matua ua amata ona alualu i luma nei maʻi.

Atherosclerosis o vaʻa i pito i lalo, e maʻi tele tagata nai lo tamaitai

Mafuaaga o le atherosclerosis i le gaʻo o vae

O le faʻamalosi o le atherosclerosis o arteries o arteries i pito pito i lalo e tupu ma e atiina ae i lalo o le faʻaosofiaga o mea faʻaosoosoga.

O loʻo i ai mafuaaga e faʻalagolago i le olaga o le tagata ma luga o ona faʻamaʻi masani, ma e iai foi mafuaʻaga mataʻutia mo le atherosclerosis o pito sili ona tutupu e tusa lava po o le a le ola o le tagata, o ana meaʻai ma le i ai o mea leaga ma vaisu:

  • Faʻasologa o le gasegase o fatuga. Faatasi ai ma le fuainumera o le kenera, o le tagata foi ua siitia atu i le faamatuuina atu o le tino e faaputuputu ai le cholesterol, ona o le solia o le metabolism lipid, faapea foi ma le fausaga o le choroid. I lalo o le aafiaga o genetics, o le natura o le hormonal tagata ma le gaioiga o lona tino. O nei mea uma e oʻo atu ai i le atherosclerosis,
  • O vaisu o le nicotine ma le ava malosi. E maua e Nicotine le malosi e mafua ai spasms o le choroid, lea e faʻamalosia ai le tafe toto i arteries ma taʻitaʻia ai le toto. I le toto malulu, o kulimi o le cholesterol e taofia i puipui. O le inu o le ava malosi, faapea foi ma fualaau faasaina, vave ona suia le fausaga o le veroid, microcracks o loo i ai, faapea foi ma nofoaga o le exfoliation mai le membrane o le puipui, lea e avea ma se nofoaga lelei mo le localization o le lipid, lea e mulimuli ane avea ma se faailoga atherosclerotic,
  • Faʻamafana i totonu o paʻu o maʻa, e mafai foi ona faʻaosofia ai le atherosclerosis i vae, ona o le solia o le toto i totonu o le vaega mumū o laina laina, e mafua ai le tolopoina o lipoproteins maualalo o luga o le vavalalata,
  • Faʻamasinoga Faʻatau o mea nei o le mafaufau-faʻafitauli faʻafitauli lagona e tumau mo se vaitaimi uumi. Faatasi ai ma le le mautonu faifaipea, e tupu ai le spasm, e taʻitaʻia ai le mea moni o le puipui o arteries e faʻaumatia ai o latou gaʻo ma atherosclerosis e atiina ae i totonu,
  • Le malosi o le tino ma le gaʻo. O nei maʻi e lua e fesootaʻi ma le tasi ma faʻaosoosoina le faʻaopoopoga o gaʻo gaʻo i le toto maualalo. Faatasi ai ma le vaivai o le toto, o le lipid spots e ulufale i lalo o tamai microcracks o le membrane vascular, e faaosofia ai le faaputuputu o lipoproteins i lenei nofoaga, lea e avea ai ma tioata calcium mulimuli ane, ma le atherosclerosis o lenei vaega o le alatele.

O le lamatiaga o le atinaeina o togafiti o arteriosclerosis e tulaʻi mai e fuafua i le tausaga o le tagata, faapea foi ma le numera o mea ua fai ma vaisu ua maua e le tagata maʻi.

E maua e Nicotine le malosi e mafua ai spasms o le choroid, lea e faʻalavelave ai le tafe o le toto i totonu o laʻau ma taʻitaʻia ai le toto

Maʻi faʻafuaseʻi

O faʻamaʻi e mafai ona faʻavevesi ai le sclerotherapy o lauulu o vaʻa pito i lalo:

  • Faʻailoga o le lipid metabolism dyslipidemia. E taʻitaʻia ai i le mea moni e faʻapea, o lipoproteins maualalo ma triglyceride e sili ona maualuga i le kulūlūlū molū. E i ai le faʻaitiitia faʻaitiitia o le% i le molécule o le cholesterol o lipoproteins mamafa maualuga. O ia ituaiga o le cholesterol e maualalo ifo i le molekulini, e le mafai ona taulimaina lana fuafuaga tau femalagaiga ma faʻavae i luga o paʻu o le tino, e faʻaosofia ai le atherosclerosis o vae,
  • Endocrine Maʻi. O le Hyperglycemia e faʻaumatia le paʻu o loʻo i luga o le paʻu. O le faamaoni o le pito i totonu o le vaa ua leiloa. Faatasi ai ma le faateleina o le faaputuputu o le cholesterol, o faaputuga e taoto i luga o maʻa,
  • Maualuga maualuga, faʻaosoina ai le faʻaitiitia o le maʻatela, lea e mafua ai le faʻaitiitia o le tafe o le toto i totonu, ma o le mafuaʻaga lenei o le atherosclerosis o le itu,
  • MaIniseti ma viral invasions o le tinoe mafai foi ona mafua ai le gasegase o le lipid le atoatoa i totonu o le tino, ma faaosofia ai le sclerotherapy o paʻu o fua.

Faailoga o le atinaʻe

E fa vaega o le atinaʻeina o togafitiga o le atherosclerosis, lea e atagia mai i faʻamaoniga iloga:

laasaga o le alualu i luma o le sclerosefaailoga o le alualu i luma o faamaʻi i pito i lalo
uluaʻi faʻasologa (faailoilo tuusaʻo)· Suiga i le faagasologa o le lipoprotein metabolism e tupu,
tiga i le pito i lalo e iloa ai na o ia lava pe a uma ona faia se malosi malosi faaletino i vae.
lona lua o tulaga o le alualu i luma o togafitigao faailoga o le alualu i luma o le soifua maloloina o le a amata ona aliali mai pe a maeʻa le savaliga i (1 kilomita), faapea foi ma le maeʻa o taumafaiga.
tolu tulaga o le falemaʻiO le vaivai i le pito i lalo e faaalia, e tusa lava pe a uma se taimi puupuu,
· O le lupe e aliali mai i le itu manua.
Faʻailoga lona fa alualu i luma AANK· O le tiga e matua ogaoga lava i vae, e puipuia ai le gafatia e alu ese atu,
· O faʻavae uluaʻi faʻavae i luga ifo o pito i lalo, lea e masani ona faʻaleleia ma faʻafefe,
· O loʻo iai le siama o sela o le tino i luga o vae ma le faʻavaleaina o nofoaga o le atinaʻe o le necrosis,
· Fafagaina Gangrene, lea e na o le toesea o se lala ua faaleagaina.

Vaega o le limite ischemia

Faailoga o le atherosclerosis obliterans

faailogafaaaliga o lenei faailoga
tiga ao savali· O tiga e aliali mai i le faʻavavevaveina o le gaioiga ma faʻapogai ai sina laititi.
· I le faagasologa o le alualu i luma, o le a amata ona iloagofie, o le maʻi e le mafai ona laa i luga o le vae ona o tiga matuia i totonu o le vae,
· O tiga e amata ona aliali mai o ni pisi faavaitaimi o togafitiga ma liliu atu i se lagona faifai pea o le tiga pe a savali,
O le localization o le tiga e faalagolago lea i aʻafiaga e afaina i le sclerosis.
tiga i totonu o vae, lea e faʻaalia lava ia i le malologa· O faailoga autu o le atherosclerosis o se tiga o le tiga o le natura i luga o tamai povi o vae, lea e faateleina i le taimi. O le faʻaalia o lenei tiga e tupu i le tulaga maualuga o le maʻi,
· O le mea sili ona tupu o lenei faailoga o se taimi malolo i se tulaga moe. O vaʻa e sili atu i le 30.0% faʻasalaina i pusa, i le malologa, e le mafai e le tafe toto ona maua le toto masani.
isi faʻaʻailoga ogaoga· Suiga o lanu o le paʻu - mai le piniki ma le lanumoana uliuli,
Lavae o le vae
Paʻu o le pito i luga o le paʻu,
Fungal infections i luga o le fagu fagu, faapea foi i luga o le paʻu o tamatamailima ma mulivae,
Numera i vae
· Faaitiitia le vevela mai le vaega aafia i le vaega pito i lalo.

O le suʻega pito i lalo

Ina ia mafai ai ona maua le suʻesuʻega saʻo o suiga o le atherosclerotic i laʻau o vae, e tatau ona faia se suʻesuʻega faʻamaonia talafeagai, o le faʻailoga femoral with stenosis, faʻapea foʻi ma capillaries uma o le toto i totonu o vae:

suʻega suʻega· E i ai le fua o le tafe o le toto i auala tetele i pito i lalo ma totonu o vaʻa o le itu,
· Fuaina o le maualuga o le toto o loʻo pasia le vaʻa fafine i vae,
· O suʻega e faia mo suiga ole atherosclerotic i fao,
· Faʻataʻitaʻiina le tulaga o paʻu o le fao femoral main.
metotia suʻesuʻe· Faʻaaogaina le faʻaaogaina o le angiography,
· Faiga faʻavae,
· Metotia o le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga.
suʻesuʻega falesuesueSuʻeina o le toto,
· Faʻamaumauga o meaola o le lipid lipid.

O le faʻaaogaina o nei metotia faʻataʻitaʻi e mafai ona iloa ai le sikuea o pito i lalo, ma fuafua ai le tikeri o le sclerosis o le faga.

Atherosclerosis faʻamalosi togafitiga togafitiga

Ole togafitiga o le atherosclerosis e filifilia e le fomaʻi taʻitasi. E taua tele i le vaitaimi o togafitiga e faʻaaogaina ai mea uma e mafai ona faʻalavelaveina ai le atinaʻeina o sclerosis o arteries o vae.

Totogi

togafitiga fualaau faasaina· O se vaega o fualaau oona e faʻaleleia le toto ma faʻaleleia lona saoasaoa i le auala,
· O fualaau faasaina e puipuia ai le taofi mafolafola ma le kiona, o le a aloese ai mai le gangrenisation o le lima,
· Vaega o fuainumera - faʻaitiitia le gaosia o le lipoproteins, lea e faʻaitiitia ai le faasinoupu i le toto o le cholesterol.
atherosclerosis aganuʻu lelei· Faʻaauau le usitai i se taumafataga o le cholesterol, e mafai ai e oe ona fetuutuunai le lisi o lipid ile toto,
· E mafai ona e 'aʻai i aano o ituaiga paʻu papaʻe ma ia mautinoa e faʻafeiloaʻi le iʻa i totonu o le taumafataga,
· Faʻaaogā mea uma e gaʻo ai susu-susu mo meaai,
· Eggs - e le silia ma le tasi i le vaiaso,
· Fua eseese ma laumei,
· Fafaga fua o fatu ma le numera maualuga o fualaau faisua fou ma fualaau faisua i foliga oisa,
· Faʻapipiʻi soupiga i luga o le sua o fualaau faisua,
· 'Aua neʻi' ai le pata povi, ma ituaiga sisi uma,
· Faʻamata le faʻaaogaina o le ava malosi, tusa lava po o le a le malosi,
· Faʻaitiitia le faʻaaogaina o masima,
· Fafaga meaai meaai, pe fai i totonu o le vai. Aua le faʻaaogaina se apa falai i le taimi o le taumafataga i taimi uma.
meaʻai meaai· Meaʻai (muamua le falaoa) o le falaoamata millet, salati fuamoa ua faʻaaogaina i le olive poʻo le mea manogi, o le kofe e le malosi tele ma le maualalo o le suka, pe leai foi,
· O le meaai lona lua o le paʻu ma le pi,
· O se taumafataga atoa - o le sua o fualaau faisua, vela vela, po o le moa ma se 'apa o le pata, ma e mafai foi ona e inu i le compote e faavae i fualaau mamago,
· O le meaai lona lua o le suka, faapea foi ma iʻa ua tunu ma pateta, e mafai ona e inu lauti ma lemoni,
· A o lei alu i le moega - inu e le silia ma le tasi ipu tioata o lefir.
togafitiga o le atherosclerosis· Faʻatinoga ma le atherosclerosis o vaʻa - o mea nei e faʻasolosolo ai i luga o laʻau, masini e faʻaaogaina ai se vaega o le vaa ua afaina,
· Faʻatauga o le thrombendarterectomy o vaʻa,
Faʻaleleia o se faʻalavelave, sei vagana ai isi metotia o taotoga e le fesoasoani.
togafitiga masani· Le taofi o le alualu i luma o le atherosclerosis o arteries, e fautuaina i aso taitasi e 'ai le tilo o le tupu,
· Faʻaaogā le tele o laʻau o le kalaka i aso uma i meaʻai - o le a fesoasoani e faʻaititia le numera o le cholesterol,
· Mai i le 10 cloves o garlic ma 200.0 milliliters o suauu e faia ai se paluga o le a saunia mo le faʻaaoga i le 24 - 48 itula. Oti lelei le galala ma faaopoopo le suauu. Aʻo sauni le paluga, ona manaʻomia lea ona faʻafefiloi sina sipuni o le suāuu ma se sipuni sipuni o le sua o le lomon ma inu i le paluga faatolu i le aso.

Faʻasologa taotoga

Puipuiga

Ina ia puipuia le siklerosis vascular i pito pito i lalo, o loʻo faʻaaogaina nei fua faatatau:

  • O le musu i vaisu o le nicotine,
  • Aua e inu ava malosi
  • Faʻaauau se olaga ola malosi ma auai i gaoioiga taʻalo taʻalo,
  • Fautuaina le avanoa ile vaitaele,
  • O le savali aʻo le i alu i le moega i le ea fou o le a mafai ai e oe ona faatea ese le mafaufau o le mafaufau-faalelagona,
  • Mulimuli i se taumafa malosi i meaai maualalo o le cholesterol,
  • O le meaai e tatau ona matauina, faapea foi ma le faasologa i aso uma, o le taumafa e tatau ona le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso i ni vaega laiti, ma o le taimi o gaoioiga faaletino ma le malolo taimi e tatau ona fetuunai.

E tatau ona faia faʻataʻitaʻiga mo lenei tagata mo le olaga.

Fuafuaga o le olaga

Vailcular sclerosis i pito i lalo o se faagasologa lea e silia ma le tasi le tausaga, ma atonu o se sefulu tausaga. Ina ia aloese mai le foliga faigata o le atherosclerosis, e tatau mo tagatanuu, ae maise lava alii, ona maua se suesuega o toto toto pe a uma le 30 tausaga le matutua.

E na o le amataga lava o le siama o le limas atherosclerosis, o le togafitiga e lelei.

O se faʻamaoniga i se isi taimi e mafua ai le faigata tele ona taofi le faagasologa o fesuiaiga o suiga i maʻa, ma le faʻamalosia o le sclerosis o pito pito i lalo e vave ona atiina ae ma e ono oʻo atu ai i le faʻamavaeina o le tino poʻo le oti foi.

O le fomaʻi i le taimi lenei o le togafitiga e le lelei.

Le faiga o le atinaʻeina o le maʻi

O le faaupuga "atherosclerosis" e atagia mai ai le ute o lenei maʻi. O lona uiga o le lipid mass e aliali mai i le lumenia o vaʻa, lea e tupu aʻe i luga o le taimi ma mea faʻafefe, lea e faʻamatalaina ai le vaa.

O lenei faʻamaʻi e le afaina uma ai vaʻa, ae na o fausaga ma e na o mea e gaosia ma musika-e mafai ona gaosia, e aofia ai le tele ma le lautele o laʻau. Laititi laʻititi e le aafia i le faʻamaʻi.

E pei lava o soʻo se faʻamaʻi, o le pathanatomy o le atherosclerosis o loʻo i ai ona lava tulaga taua o le atinaʻe, lea e suia e le tasi le isi:

  • O meaʻai o le vaega muamua lea o le atinaʻeina o le maʻi. O nei mea e le o vaaia i luga o puipui o laʻau e aunoa ma se teuteuga amata i se vali e taʻua o Sudan, ma e le faʻafefe i luga atu o le pito i lalo. Muamua o le faaleagaina o le pito i tua o le aorta. E mafua ona o le maualuga o le mamafa i totonu. I le aluga o taimi, o le mulivae e mafai ona alu i ni fasipepa, faʻatasi ma liʻo vavalalata.
  • Paʻu faʻamalama o lanu lanu samasama lea e faʻafefe i totonu o le lumena o le faga. Latou te taumafai e faʻafefiloi ma i ai se eseesega o le atinaʻeina, o le mea lea, o le vaa ua afaina o loʻo i ai foliga vaaia faʻapitoa i se sauniuniga pathomorphological. O le mea e masani ai, o le manava o le iniseti ma le thoracic, o le gaogao, o gaʻo mesenteric, ma le gaʻo vae vaivai.
  • O faʻalavelave e tutupu i luga o le nofoaga o le papa o loʻo faʻatusalia e le malepe o le lipid mass. O lenei mea e mafua ai le afaina o le toto, o le faia o se toto toto ma le maʻi. A maeʻa lenei mea, faʻapipiʻiina o vaʻa laiti o le tino e tupu i le atinaʻeina o faʻasologa o pathophysiological - necrosis poʻo le osofaʻi fatu.

O le faʻamaoniaga o le vaega mulimuli lea o le faʻapipiʻiina o papa. I le taimi lea, o loʻo tuʻuina ai ni sima calcium, lea e tuʻuina atu ai i le papa se maʻa maʻa. O lenei mea e faaleagaina ai le vaa, e tau atu i le leiloa o lana galuega ma le solia o le toto.

Atherosclerosis calcification e togafitiga i se falemaʻi falemaʻi.

Suʻega faʻasolosolo o paʻu

Faʻatasi ai ma se suʻesuʻega ole microscopic, e mafai ona e mafaufau i suiga i le faasologa o le sclerotic. O suiga uma i vaʻa eseese e mafai ona i ai i laasaga eseese. O lenei faagasologa e faʻaalia i se faasologa manino ma le faʻataʻitaʻiga.

Latou te fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le tino:

  1. Laasaga o le gaʻo - o loʻo faʻaalia i suiga i le metabolism e muamua atu i le atinaʻeina o le papa. O le faateleina lea o le aofai o le cholesterol ma le faaitiitia o le numera o lipoproteins maualuga.E le gata i lea, o loʻo faʻaalia ai i totonu o le puipui tele, e pei o le mumū, o le edema, o le faʻapipiʻiina o fibrin thread ma le faʻaleagaina o le methiolum (ogatotonu o sela), lea e fesoasoani i le fausia o lipid spots. O lenei laasaga e mafai ona tumau mai le tele o masina i ni nai tausaga.
  2. O le Lipoidosis e mafua mai i le lipid impregnation o le mafiafia atoa o le vaa, ao le mea e foliga mai o le a fusia, lea e faalauteleina ai le vaega aafia. Oona, faʻaputu i totonu o siama, suia o latou fausaga, latou lanu samasama ma taʻua o xanthomas.
  3. Liposclerosis - e mafua mai le tele o le atinaʻeina o sela o le xantoma, lea e tau atu i lo latou fulafula i le lumenia o le vaa. Se pepa faʻafefiloi. O loʻo ia te ia ana lava toto toto e fafagaina o ia. O le masini lava lea e tasi e pei o maʻi mama.
  4. Atheromatosis - faʻapipiʻi plaque. E masani ona amata mai le ogatotonu, faasolosolo malie atu i le itu i tua.

O le mea mulimuli, atherocalcinosis, o le fusifusia lea o ionic calcium e faʻasaʻo ai vaega o carboxyl na faia i le taimi o le pala o le papa. Ua gaosia le kesi phosphate, lea e vaʻaia.

Falemaʻi Tausiga i Lenei


Atherosclerosis o loʻo faʻavasegaina e tusa ai ma le faʻatinoina.

O le mea moni, o le tele o vailaʻau o togafitiga e iloga, faʻalagolago i le gasegase afaina.

I totonu o le tino o loʻo i ai le tele o ituaiga o moega gasegase e aʻafia i le togafitiga faʻaleaga.

Vailaʻau e mafai ona tupu ai faʻamaʻi:

  • O le aorta o le vaa telē tele i totonu o le tino. E tele lala laiti e alu i ai mai totoga eseese. E sili atu nai lo isi, o loʻo aʻafia le vaega o le manava. Talu ai o le aorta e tele naua le mamafa, e masani lava ona atiina ae le tele o faʻafitauli: o le thromboembolism, o le fatu fatu, gangrene. E tele taimi e atiina ae ai se gasegase - o se vavaega o le puipui o le tino faatasi ma le atinaʻeina o taga sese o le toto ma taga e toto ai le toto. I se taimi, o le pa o le anerysm e malepe, ituaiga toto toto ma e maliu se tagata i se mataupu o minute.
  • O le atherosclerosis o vaʻa o le fatu, o se faʻamaʻi matautia, lea e tusa ma le 100% o mataupu e mafua ai le atinaʻeina o le myocardial infarction, ona o le solia o le toto i le loto ma le faʻagataina o le okesene i le myocardium.
  • Atherosclerosis o laʻau o le faiʻai e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le faʻamalositino, lea e mafua mai ona o le faamutaina o le toto i se vaega o le mafaufau. E le gata i lea, ona o le umi o le matelaina o le okesene, o le hypoxia o le cerebral cortex e atiina ae, o lona atrophy ma le atinaeina o le dementia poo le tuinanau. I lenei tulaga, o se tagata ua leiloa le mafai ona mafaufau, o le faagasologa o le taulotoina ua faʻalavelaveina.
  • O le atherosclerosis o le gaʻo o loʻo iʻu ai i le faʻaitiitia o la latou okesene. O se taunuuga o lenei mea, o le fatuga o le fatufiti fatuga, o loʻo solo le nephrons, ma o le a le mafai ona tupu. E le gata i lea, o le faaleagaina o le gaogao e mafua ai le atinaʻeina o le maualuga o le toto, pe a fai e aofia ai le system renin-angiotensin, lea e nafa ma le faatonutonuina o le toto, i le faagasologa.
  • O le faʻaleagaina o faʻamaʻi o le intestinal e oʻo atu ai i lona suʻesuʻega umi. I le mea mulimuli, necrosis e atiina ae, lea e oʻo atu ai i le mumū o le peritoneum poo le peritonitis.

O le atherosclerosis o fomaʻi femoral e mafai foi ona atiaʻe i le tino. O se faiga lemu. O loʻo faʻamatalaina i le atinaʻeina o isi mea faʻapitoa mo meaola faʻasalalau, ae ui i lea, o le afaina atoa o le fausua o le femoral, o le necrosis ma le gangrene o loʻo atiina ae, lea e lamatia ai le tipiina o le vae.

Tele faʻaletonu i totonu o puipui puipui


Atherosclerosis e seasea lava i soʻo se tasi o faga. E masani ona i ai le liona le tele o le tele o vaituloto. I lenei tulaga, o tiga o le toto o le tino o le tagata ua pagatia. Faailoga o le atherosclerosis multifocal e mafai ona ese, e fuafua i le nofoaga.

Afai o le aorta ua faʻaleagaina, o le tiga e mafai ona faimalaga - mai le pusa i le manava, faʻafitia e ia o se fatu fatu fatu o maʻi fatu, vavalaʻau intercostal, gastritis, o le manava poʻo le ulutala duodenal, enteritis.

Afai e aʻafia le toto ile pito i tua, atonu o iai ni faailoga o le feeseeseaʻiga poʻo le vaʻaia.

O le atherosclerosis Cerebral e faʻaalia i le tiga o le ulu ma le faaletonu o le mafaufau. O nei faʻaʻailoga uma e mafai ona vavalalata, avea ma foliga tutusa ma faʻamaʻi eseese, faia togafitiga ma faʻamaʻi faigata.

O le au solitulafono o le atinaʻeina atoatoa o le tafe o le toto o tulaga le tumau ia. Mo le fatu, o le angina le toʻa lea, lea e faʻaalia i le tiga i tua o le sternum i vaitau eseese o le aso ma pasi ane ia lava i le mavae ai o sina taimi.

I le tulaga o le faiʻai, o se osofaʻiga faafuasei faifai pea, lea e faʻaalia i le pasia o le faiʻai o le mafaufau: le lava o le mafaufau, faʻafitauli le mautonu ma le faaletonu o le tino.

I le faaleagaina o vaʻa o pito pito i lalo, faʻalauiloaina muamua le faʻasalalauga. O se tulaga lenei pe a tupu tiga i le vae na aʻafia ma le savali tele.

E le gata i lea, o le malosi o le vavalalata, o le puupuu o le mamao e tatau mo le tupu mai o le le mautonu.

Tuua Lau Faamatalaga