O le a le mea e tupu pe afai e te tuiina le inisalini i se tagata soifua maloloina: faʻalavelave ma taunuuga

O le inisalini o se hormone popo lea e puleaina ai le pancreas. O lenei vailaau e nafa ma le faʻatonutonuina o le metabolism gaʻo. Faʻafetai i lenei faʻapipiʻi, o le kulukose, o se punavai o le malosi.

Afai e sili atu le fualaau o vailaʻau, e aliali mai se taufaamataʻu o taunuuga matautia. O lenei tulaga e taufaamatau ai i le hypoglycemic coma (o le paʻu tele i le suka o le toto), lea e mafai ona muta le afaina.

E faʻapefea ona tuʻuina atu le inisalini i le maʻisuka?

I le tele o tulaga, o le inisalini e sauniuni mo le maʻisuka. Ae ui i lea, o le fualaau faasaina e faʻaaogaina foi i taaloga (faʻanatura).

Afai e mafatia se tagata mai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ona le maua ai lea o nei vailaau siama-ß-sel. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau i le tagata maʻi ona faʻaauau pea le inisalini mai fafo. O nei sauniuniga e aofia ai se mea e sui ai lenei hormone. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, o loʻo lagolagoina le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1. A maeʻa le tui, o le faʻaititia o le suka i le toto e paʻu, ma faʻaleleia le tulaga o le maʻi.

O lenei mea e mafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le tino. O lea e le afaina ai le fualaau faasaina, e tatau i le tagata gasegase ona mataʻituina pea le maʻi.

Faʻataʻitaʻi e fomaʻi nisi o mafuaʻaga e faʻaosofia ai le maualuga o le inisalini:

  • O le fomaʻi e faia se sauniuniga ile insulin i se tagata soifua maloloina,
  • O le endocrinologist poʻo le maʻi ua filifilia le saʻo le fua o le insulin,
  • O nisi taimi o gasegase e sili atu i le fualaau o vailaau pe a fesuiaiga i se ituaiga o fualaau faasaina poo le faʻaaogaina o se ituaiga suauu eseese,
  • O le tagata gasegase e le tuiina le inisalini i lalo o le paʻu, ae i totonu o le maso,
  • Maualuga le gaioiga faʻaletino ma le leai o ni meaʻai gaʻo pe a uma le tui,
  • O le maʻisuka e sese pe a fai e ave vave ma vave le inisalini,
  • O le tagata gasegase e alu e 'ai pe a uma ona faʻatauina se inisalini e aofia ai fualaau faasaina.

E le gata i lea, o le inisalini e mafai ona oʻo i le 13 vaiaso o le gaioiga, faʻatasi ai ma le faaletonu ole gaioiga ole tino, steatosis (gaʻo gaʻo).

E faʻasaina le inu o le suka, ae afai e filifili pea le tagata maʻi e maua se avanoa, ona tatau lea ona ia tausisia tulafono nei:

  • A o leʻi inuina le ava malosi, o le masani masani o le fualaau faasaina ua faaitiitia,
  • A o leʻi oʻo i le inu ava malosi, e tatau ona e 'ai meaʻai, o se punavai ole gaʻo popo,
  • O vai inu ava malosi e fautuaina.
  • Afai e inuina e le tagata maʻi le ava malosi, ona tatau lea i le aso e sosoo ai ona fua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma fetuunai le fualaau, e tusa ai ma nei fua.

I le noatia ma le fai fuafua i nei tulafono, o le maʻisuka e mafai ona aloese mai le maualuga o le inisalini.

Faailoga o le inisalini i luga o le maʻisuka

O le tele o fua o inisalini e aofia ai fualaau oona e mafua ai le paʻu tele i le maualuga o le suka i totonu o le tino. O le hypoglycemia e tupu pe a oʻo i le 5 mmol / l le maualuga o le suka i le volume. A faʻaaogaina ituaiga eseese o fualaau faasaina, o le fua o fuainumera e eseese. Afai o le tagata maʻi e puleaina le inisalini anapogi, ona sili atu lea ona vave vave ona iloa i le maea ai o le tuʻuina atu o se faʻamaʻi faʻasaʻoloto.

O le maualuga o le inisalini i le tino e faʻaalia i faʻamaʻi nei:

  • I se taimi muamua, o le maʻi o le maʻi e sili atu ona leaga i ni nai minute talu ona uma le faʻaaogaina o fualaau faasaina. Ona i ai lea o se vaivaiga o le tino, fatuga o le fatu, tiga o le ulu, malosi malosi o le fia ai,
  • I le laasaga muamua o se mea maualuga, fomaʻi e fautuaina pe 'ai pe inu se mea suamalie. Afai e leʻi faia e le tagata gasegase, ona faʻateleina lea o lona tulaga.Ona i ai lea o le sili atu o le pulelasi o le afu, uila, le maofa o pito i luga (gatete), o loo faaauau pea ona tuputupu ae vaivaiga. Ua aliali mai faʻalavelave faʻafuaseʻi, e faʻapipiʻi tamaiti. I lenei laasaga, e mafai ona aloese mai le hypoglycemia, aua o le tagata maʻi e tatau ona 'ai meaai e aofia ai vailaau faʻamalosi (pusa tioata poʻo le suka),
  • I le vaega lona tolu, o le maʻi e faʻaauau pea ona faʻapupulaina le vaivai, ma ua le toe mafai ona ia faia ni fua. E le mafai e le tagata gasegase ona gaoioi tutoatasi, sili atu le suamalie o loʻo mataituina, tachycardia, le mautonu, ma le vevesi o le malamalama. E le gata i lea, o le mafaufau e foliga mai. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona faʻalauiloa le kullukose i totonu o le vein, a leai o iai se taufaʻatau o le hypoglycemic coma,
  • O le maualuga o le hypoglycemia e faʻaalia i le paʻu o le glucose concentration (sili atu ma le 5 mmol / l). O le tagata maʻi e liliu ese, o le fatu e faʻagesegese, e le suia le tamaitiiti aʻoga e fuafua i le malosi o le malamalama.

Afai e leai se taumafaiga e faʻaumatia faailoga o le tele o le inisalini, e tupu le oti. E mafai ona maua se faʻasalaga faʻasalaga ma le faʻamaloloina o galuega uma (manava, toto totoʻa, leai ni faʻataʻitaʻiga).

Fesoasoani Muamua mo le inisalini

O le tele o tagata gasegase e fiafia i le auala e puipuia ai le mai o le hypoglycemic ma le oti pe a uma ona faia le tele o le inisalini.

E tusa ai ma fomaʻi, e tatau i le tagata manua ona tuʻuina atu fesoasoani faʻafuaseʻi i ni nai minute talu ona faʻaalia le faʻaalia o uiga taua.

O le tagata gasegase e mafai ona fesoasoani ia te ia lava ia aloese mai se vailaʻau o le hypoglycemic, aua e tatau ona mataʻituina tulafono nei:

  • I le amataga o le maualuga o se inisalini o lo o aofia ai, o le 100 g falaoa paʻepaʻe e tatau ona 'aina. O lenei oloa o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o le maualuga o le suka i le tino,
  • Afai a maeʻa le 5 minute e le mou atu faailoga, ona fautuaina lea e faʻaaoga meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻataʻavale (sweets, jam poʻo 2 teaseti o suka),
  • Afai e tumau pea faʻamaoniga pe a maeʻa le 5 minute, e tatau ona toe faʻaaogaina gaʻo gaʻo.

Faʻatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga tele o le faʻaalia o le hypoglycemia (faʻavaivaia, faʻavevesi), o le tagata maʻi e faʻapipiʻiina i se vailaʻau kullukose. Mo le toe faʻafoʻiina o le suka i se tulaga ogaoga o le maualuga, o le tagata maʻi e tui i le glucose (40%) i se voluma e tusa ma le 50 ml. Afai e le toe iloa e le tagata manua le 10 minute talu ona uma le tui, ona toe fai lea o le taualumaga.

O aʻafiaga o le maualuga o le inisalini

O faʻalavelave pe a uma ona pulea le tele o le inisalini e faʻalagolago i le mamafa o le tali. Faʻaleagaina le hypoglycemia i maʻi uma.

O le mea sili ona lamatia o se faʻalavelave masani o le inisalini, lea e atiina ae i tagata mamaʻi e le lelei le puleaina o le maʻi. O se taunuuga, o le togafitiga e faia le saʻo, o le tulaga o le maʻisuka e le lelei, o le mea e mafai ona maua i le ketoacidosis (o se tulaga lamatia e lamatia ai le ketoacidotic coma ma le oti) e faateleina.

E tusa lava pe itiiti ifo le inisalini i totonu o le toto e tau atu ai i ni taunuuga e pei o:

  • Meningitis
  • Paʻu edema
  • Mafaufauga Faalemafaufau,
  • Tigāina
  • Loto o le fatu
  • Toto le toto.

E tusa ai ma fomaʻi, o se maualuga maualuga o le hypoglycemia malu i tagata matutua ma le maʻisuka e maua i le cardiovascular diseases.

I se tulaga ogaoga o le maualuga, o loʻo i ai se faʻafitauli o le hypoglycemic coma. I lenei tulaga, e tatau ona tuʻuina atu fesoasoani faʻafuaseʻi i le ua afaina, ona o le ono tulai mai o le faaletonu o le fatu.

E i ai le teteʻi o le tino e tupu pe a pa'ū le kulūkose i le 5 mmol / L i lalo ifo masani.

Afai e leai se taimi e maʻi ai le tagata gasegase e faʻaaogaina ai se kulūkose, ona tupu loa lea o le oti. E mafua lenei mea ona o le le faʻatagaina o galuega a le tino ma le totoga o le tino.

Faʻasologa o le Inisalini Overdose Syndrome

O se faʻasologa masani o le inisalini e lamatia ai se faʻalavelave masani.O lenei tulaga e ogatasi ma le gaosia o hormones (adrenaline, corticosteroids, glucagon), lea e puipuia ai le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Somoji syndrome (faʻasolosolo faʻasolosolo) e faʻaalia i faailoga nei:

  • O le maʻisuka e ogaoga
  • Faateleina le manaʻo,
  • O le mamafa o le mamafa, le maualuga o le suka i le faateleina o le urine,
  • Fuafuaga i le ketoacidosis,
  • Maualuga eletene i totonu o le uila
  • Faʻafuaseʻi suiga i le aofaiga o suka i le aso atoa,
  • I le avea ai o se tulafono, ua faʻaalia se faʻalauteleina o le kulūkose,
  • E masani ona atiaʻe le hypoglycemia (tele taimi ile 24 itula).

E masani lava e pa'ū le maualuga o le suka i le taeao (mai le 5 i le 7 itula), e mafua mai i le faʻaleleia o le gaosiga o hormones contrainsular (adrenaline, cortisone glucagon, hormone growth). O le hypoglycemia e tupu foi ona o se faʻavaivaia o le togafitiga o se faʻalavelave i le afiafi o se inisalini e aofia ai fualaau faasaina.

O le hypoglycemic coma e atiina ae mai le 2 i le 4 itula, ona faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i le 4 mmol / L pe maualalo. Ona toe aliali mai lea o tali a le tino. O se taunuuga, i le taeao e maua ai e le maʻisuka ni faʻamaoniga o le hyperglycemia, lea na tulaʻi mai o se taunuuga o le faʻalavelave tele o le aoina o le vailaʻau.

Ole fua o le inisalini mo se tagata maloloina ma mo le maʻisuka

O le filifiliga e fuafua le tui talafeagai ole inisalini e faia e le endocrinologist e faʻavae i luga o le maualuga o le suka i le toto.

O le fua leaga mo tagata maʻi taitoatasi e ese. O nisi o maʻisuka e maua mai i le hypoglycemia malu pe a maeʻa le faʻatinoina o le 300 i le 500 iunite, ae o isi e faʻalauteleina le teteʻi o le hypoglycemic i le 100 iunite. O le tali a le tino i le inisalini e faalagolago i le tele o mea, ae o le mea sili ona taua o le mamafa o le tino.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le tagata e 60 kilokalama, o lona uiga o se fua talafeagai e 60 iunite. Ma o se vaega o se inisalini e aofia ai vailaau faʻasaina i le 100 PIECES ua faʻatafunaina ai le oti. O le maualuga o le inisalini mo le maʻisuka e mamafa i le 90 kg o le 90 iunite.

O le faʻalavelave sili ona matautia mo se tagata maʻi ma soifua maloloina. I le taimi lava e tasi, e le gata o faʻamaoniga ma le matuia o le tulaga, ae o aʻafiaga foi o se hypoglycemic coma, e afaina.

O le a le mea e tupu pe afai e te tuiina le inisalini i se tagata maloloina?

O se vaega saogalemu o le sauniuniga o le inisalini mo se tagata soifua maloloina mai le 2 i le 4 IU. Ma tagata taʻavale e faʻaumatia pe tusa ma le 20 IU o le vailaʻau i le aso e faʻatele ai le maso maso.

O tagata matutua matutua o loʻo mafatia i le maʻisuka e mafai ona faʻaaoga mai le 20 i le 50 IU.

O nisi taimi e faia ai e fomai ni mea sese ma pulea le fualaau faasaina i se tagata soifua maloloina. Ona maua ai lea o le vaifofo i le tino, ona o le mea oona.

I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma le inupia, o mea nei e aliali mai:

  • Loto le fatu,
  • Maualuga maualuga
  • Ootia
  • Faʻalavelave osofaia
  • Faʻasalaga faʻatasi,
  • O le faateleina o le fiaai,
  • Tele vaivaiga o le tino.

E tusa ai ma mea ua taʻua i luga, o le maualuga o le inisalini o se tulaga sili ona matautia e lamatia ai aʻafiaga matuia seia oʻo i le oti. O le hypoglycemia mama e mafai ona puipuia i meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻamaʻavaʻavave, ma e taua tele i le tali o le kulukose. Ina ia aloese mai le maualuga, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma mulimuli i fautuaga a le endocrinologist.

Victor Sistemov - tagata tomai i 1Travmpunkt

Le gaioiga o le inisalini i le toto

O le inisalini e afaina ai le faasaoina o le malosi ma le fesuiaiga o le kulūkose o loʻo sau i totonu o le tino, faʻaalia se galuega faʻavae pe a ulu le suka i totonu o siama o le tino. Inisalini o se elemene e aofia ai i le gaosia o amino acids ma lo latou faʻaaogaina.

E i ai le inisalini i le tino o le tagata i voluma ua faʻamaonia, ae o se suiga i lona tele e mafua ai le tele o faʻafitauli o le tino, lea e ono lamatia tele.

Ole inisalini e aʻafia ai ma aʻafiaga lelei i le tino o le tagata. O mea lelei nei o le inisalini e matauina:

  • faaleleia atili o le tuufaatasiga o polotini,
  • faasaoina o le foliga mole mole o puipuiga,
  • faasaoina o mea amino i totonu o maso maso, lea e faʻaleleia ai lo latou alualu i luma,
  • auai i le tuufaatasiga o glycogens, lea e fesoasoani i le faasaoina o le kulukose i totonu o maso.

E matauina foi e tagata ia faiga le lelei e tutupu i le tino pe afai e tele le inisalini i totonu o le toto:

  1. saofaga i le faasaoina o gaʻo,
  2. faʻaleleia le faʻamaʻi le lipon receptor lipase blocking,
  3. faaleleia atili le tuufaatasiga o le gaʻo gaʻo,
  4. faateleina le toto toto
  5. faʻaitiitia le faʻaogaina o puipui o toto toto,
  6. e fesoasoani i le tulaʻi mai o siama o le tino vaivai.

I le masani masani o le toto, o le inisalini e aofia ai le 3 i le 28 mcU / ml.

Ina ia mafai ona malamalama le suʻesuʻega, o le toto e tatau ona naʻo luga o se manava gaogao.

Faailoga o le inisalini luga

Mo se tagata soifua maloloina, o se fua masani o le vailaʻau e 2-4 IU i le 24 itula. Afai o tatou talanoa e uiga i le tino, e 20 IU. Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le masani e 20-25 IU i le aso. Afai e amata e le fomaʻi ona faʻaaogaina i totonu o ana faʻamaumauga, ona oʻo lea i le tele o le hormone e oʻo atu ai i se mea maualuga.

O mafuaʻaga o le hypoglycemia e faapenei:

  • filifiliga sese o le fualaau o le fualaau faasaina,
  • suiga i le ituaiga o tui ma vailaʻau,
  • mo le gao-free-taaloga
  • o le faʻaoga tutusa o le faʻagasolo tutusa o le inisalini lemu ma le vave,
  • solia o meaʻai ina ua uma le tui (leai se 'aiga i le taimi lava e uma ai le faʻataʻitaʻiga),

Soo se tagata e faalagolago i le inisalini, e le itiiti ifo i le tasi i lona olaga, lagona lagona le lelei e mafua mai i le le mautonu o le fualaau faasaina. O faʻapogai autu o le maualuga o le inisalini:

  1. vaivaiga maso
  2. fiainu
  3. afu malulu
  4. vaega o gatete
  5. fenumiai,
  6. numera o le lagi ma le laulaufaiva.

O nei faailoga uma o faailoga ia o le hypoglycemic syndrome, lea e afua mai i le vave faʻaitiitia o le kulukose toto. Se tali talitutusa i le fesili o le mea e tupu pe afai e te tuiina le inisalini i se tagata maloloina.

O le maʻi e tatau ona vave taofia, a leai o le a pa'ū le tagata maʻi, ma o le a matuai faigata lava ona aluese mai ai.

O le inisalini le tumau

Faʻasologa umi o le vailaʻau, lea e mafai ona o faatasi ma le maʻisuka, e masani ona taʻitaʻia ai le mea moni e faʻapea o Somoji syndrome e aliali mai. O lenei tulaga e faʻaalia i le gaosia o corticosteroids, adrenaline ma glucagon i le tele o mea tetele.

O le Somoji syndrome o se inisalini masani lea e faʻatoʻilaloina ai le maʻi, o lona uiga, o se tulaga ogaoga lea e tau atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻasalaina ma e manaʻomia ai se gauai faapitoa.

Faailoga autu o le hypoglycemia masani:

  • faateleina le 'ai
  • ogaoga o le faʻamaʻi,
  • o se faʻaopoopoga o le aofaʻi o acetone i le faʻavave,
  • o le mamafa o le tupe mama, lea e mafua ona o le maualuga maualuga o le kulukose i le urine,
  • o le tagata e muamua ona faia i le ketoacidosis,
  • faafuasei ona oso i le suka i le aso atoa,
  • hypoglycemia sili atu i le tasi le taimi i le aso,
  • Lafoga faifaipea o le suka maualuga.

I le tele o tulaga, o le inisalini oona o loʻo i totonu o se fomaʻi umi mo se taimi umi. Ae o lenei tulaga o le a masani lava ona lagona e ia. O le Somoji syndrome e faʻaalia foi i le mea moni e faapea o le atinaʻeina o se tulaga o le hypoglycemic i se tagata e matauina i le 2-4 i le taeao. E afua ona o le maualuga o le inisalini o le afiafi.

Ina ia faʻaitiitia le tulaga masani, e tatau i le tino ona faʻagaoioia ni auala faʻapitoa. Ae, e aunoa ma se fesoasoani mautu, e mafai ona mataʻituina vave le faʻaogaina o punaʻoa a le tino. O le mea lea, o Somoji syndrome e mafua ai le oti.

Inisalini e faʻasolosolo i se tagata soifua maloloina

Afai e mamao ese le fomaʻi i le inisalini, o le maʻisuka o le a faʻaalia faailoga faʻapitoa mulimuli ane. Afai e te tuiina le inisalini i se tagata soifua maloloina, o le a mafua ai se ituaiga o mea oona o le tino.

I se tulaga faapena, o le inisalini e tuiina e pei o le mea oona, vave faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i le toto.

Afai ua galo se tagata, e aliali mai:

  1. arrhythmia,
  2. siitia le mamafa
  3. migraines
  4. faʻamalosi
  5. ua le atoatoa le tuufaatasia
  6. lagona o le fefe tele
  7. fiaaai
  8. tulaga lautele o vaivaiga.

Afai o le inisalini ua tui i se tagata soifua maloloina, o isi togafitiga e tatau ona mataʻituina e fomaʻi. O tagata i nisi tulaga e maliu mai i se tulaga e le mautonu.

Ole fua ole fua ole ave ole tui ile inisalini e 100 iunite, o lona tui ole inisalini atoa. O nisi taimi e mafai ona ola se tagata pe afai o se fualaau lea e 30 taimi maualuga. O le mea lea, faatasi ai ma le maualuga, e mafai ona e maua le taimi e valaau ai se fomaʻi aʻo leʻi faʻalavelave.

I le avea ai o se tulafono, o le coma e atiina ae i totonu o le 3-4 itula ma e mafai ona taofi le tali pe a ulu le glucose i le toto.

Taunuuga ma foliga o fesoasoani muamua

I le togafitiga o le maʻisuka, ei ai le maualuga o le lamatiaga o le maualuga o le inisalini. I lenei tulaga, ina ia puipuia ai le oti, e manaʻomia le fesoasoani muamua. E taua le iloa le mea e tatau ona faia i le taimi nei ma le maualuga o le inisalini.

Ina ia faateleina le paleni o le carbohydrate, e tatau ona e 'ai se falaoa o le falaoa e oo i le 100 g. Afai oe faaauau pea le osofaiga mo le 3-5 minute e tatau ona e faateleina le aofaʻi o suka. O fomai e fautuaina le inu o le lauti ma ni nai sipuni tele o suka.

Afai a maeʻa le gaioiga, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e le faʻasolosolo, e tatau pea ona e faʻaaogaina gaʻo i le tutusa. E ui i le mea moni o se mea e masani ai, o se mea e masani ai, afai e te le amanaia ia gaioiga e tatau ai, e ono tupu se faʻaleagaina o le Somoji syndrome.

O le atinaʻeina o le maʻi o le a matuia tele ai togafitiga ma faʻamalosia ai le ketoacidosis o le maʻisuka.

I lenei tulaga, atonu e manaʻomia oe e fetuunai le togafitiga ma amata ona ave fualaau malolosi.

  • cerebral edema,
  • faailoga o le maningitis,
  • o le vave vave amata o le vevela o le le atoatoa o le mafaufau.

Faatasi ai ma tagata e mafatia i le le atoatoa o le fatu, o le maualuga o le inisalini e mafua ai:

  1. taʻavale
  2. fatu fatu
  3. le afaina o le tino maliu.

O le insulin overdose o se tulaga lea e manaʻomia ai se vave tali mai le maʻi. Afai e manaʻomia, e tatau ona e valaʻau i se 'au taʻavale. E ui lava i le mea moni o le hypoglycemia e le o taimi uma e oo atu ai i le oti, o se tulaga lamatia e le mafai ona manatu faatauvaa.

Afai ei ai se osofaiga a le tagata maʻi, ona tatau lea ona e taofi e ala i le iniseti vave poʻo le 'aina o meaʻai gaʻo. Faatasi ai ma oloa fautuaina:

  • sosolo
  • sukalati
  • falaoa paʻepaʻe
  • mea inu gaʻo.

Fautuaga mo le aloese mai le inisalini

O le aofaʻi ma taimi o le pulega o le insulin e faʻamoemoeina e le endocrinologist. E tatau i le tagata gasegase ona iloa uiga uma o le inisalini tui.

E masani lava o tagata e maua i le maʻisuka tuiina i latou lava; o se faiga faigofie tele. O vailaʻau faʻaonapo nei ua fatuina ni peni vine, latou te le manaʻomia se seti o vailaau i le suauu ma faʻamaonia ai le tausisia lelei o fuataga. Faʻailoa le voluma manaʻomia i luga o le fua ma faʻaaoga muamua ma le maeʻa ona 'ai meaai, faʻalagolago i fautuaga faʻafomaʻi.

Tulafono mo le pulega o inisalini:

  1. o le maualuga o le inisalini o loʻo manaʻomia i totonu ole suauu,
  2. o le nofoaga o inisiua e togafitia i le ava malosi,
  3. pe a uma le tui, e te le manaʻomia vave ona aveese le nila, e taua le faʻatali mo le 10 sekone.

O le manava o le vaega lena o le tino e sili ona vaivai i le taimi o le faʻamalositino, o lea e mafai ai ona tui faʻasolosolo ile inisalini i totonu o lenei vaega o le tino. Afai e faʻaofiina le vailaʻau i totonu o maso o lima poʻo vae, o le a matua leaga lava le iʻuga.

O faamatalaga e uiga i le inisalini o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

Inisalini e sili atu

Inisalini o se hormone e manaʻomia e le tino mo le faʻamaʻi masani ma le faʻaaogaina o le kulukose. Faʻatasi ai ma lona le atoatoa, o le metabolism o gaʻo kulūlū ua faʻalavelaveina ma o le suka e ulu saʻo i le tino ma meaʻai e amata ona nofo i totonu o le toto.

O se taunuuga o nei auala uma, o le maʻisuka ituaiga 1 e fausiaina, lea e faʻaalia ai inisalini injections e fai ma fomaʻi toe suia. Ae le o tagata uma e malamalama i le taua o le mulimuli i le polokalame o la latou atinaʻe ma fautuaga a nei fomaʻi e uiga i la latou metotia.

I le uma, o taunuuga o le maualuga o le inisalini e mafai ona matua ese, e oo atu i se taunuuga leaga.

O le matafaioi o le inisalini i le tino

E pei ona taʻua i luga, o le insulin o se hormone e "tali" mo le malepelepe ma le faʻaaogaina o le kulukose. O le pancreas o loʻo galue i lona gaosiga. Afai e faʻamaʻaina ona sela, o le gaioiga o le inisalini o se faʻasalaga e faʻasalaga pe faʻaaogaina atoa. Ae e tele sona sao i le gaioiga o le tino atoa.

I lalo o lana gaioiga, o le kulukose e ulu atu i le toto pe a uma ona 'ai e faʻamalosi e sulu o le tino, ma faʻapipiʻi ai le malosi. Ma o le suka sili atu o loʻo teuina i "nofoaga natia" faʻaagaga, muamua liliu atu i le glycogen. O lenei gaioiga e tupu i le ate ma faʻamautinoa le gaosiga masani o le cholesterol.

Afai o le inisalini e le o faʻapipiʻiina i le tele o le aofaʻi poʻo lona gaosiga e matua leai lava, e faʻalavelaveina le gaosiga o le gaʻolaʻau, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le insulin ma le atinaʻe atili o le maʻisuka.

Ole suʻeina o le inisalini e filifilia taitoatasi!

O lenei faʻamaʻi e aliali mai lava i le faateleina o le toto toto (hyperglycemia), vaivaiga, o se lagona faifai pea o le fiaai, faʻalavelave o le vegetative system, ma isi. O le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faapea foi ma le faaitiitia (hypoglycemia) o se tulaga matautia tele lea e mafai ona oo atu ai i le hyperglycemic or hypoglycemic coma.

Ma ia aloese mai na taunuuga, faatasi ai ma le gasegase o le gataifale gaʻo ma le toto maualuga, o le inisalini o togafitiga ua faatonuina.

O suʻega tui e filifilia taitoatasi e amanaʻiaina ai nisi o mea - soifua manuia lautele, maualuga o kulukose toto ma le tikeri o le pancreatic insulin genesis. I lenei tulaga, o le pulea o le tagata lava ia e faʻamalosia pe a taitaia le togafitiga o le insulin.

O le tagata gasegase e tatau ona fuaina le maualuga o le suka i totonu o le toto (ua faia lenei mea i se glucometer) ma afai ole injections e le maua ai se taunuuga lelei, faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi.

Taua! E leai se tulaga e mafai ai ona e faʻatupulaia le fua o tui inisalini! O lenei mea e mafai ona mafua ai le paʻu tele i le toto suka ma le amataina o le hypoglycemic coma! E tatau ona faia se fetuunaiga e na o se fomaʻi!

O le maualuga o le inisalini e mafai ona tupu i le tele o mataupu - faʻaaoga umi le faʻaaogaina o tui inisalini i mea maualuga pe faʻaaogaina le talafeagai.

O le mea lea talu ai nei, o nei vailaʻau na amata ona faʻaaogaina i taʻaloga, aemaise lava i le tino. I le faitioga, o latou uiga faʻamalosia e mafai ai e oe ona satuʻu le tino i le malosi ma faʻavave le faagasologa o le fausiaina o maso.

E taua le matauina o lenei mea moni e lei faʻamaonia e saienitisi, ae e le taofia ai tagata taaalo.

Ma o le mea pito sili ona faanoanoa, o le tele lava o tulaga latou te "faatonuina" na o fualaau faasaina ia i latou lava ma atiina ae se fuafuaga mo lo latou faaaogaina, lea e matua le atoatoa lava. Latou te le mafaufau e uiga i taunuuga i nei taimi, ae e mafai ona avea ma tagata sili ona faanoanoa.

Taua! Pe a faʻaaogā le malosi o le eletise, ua uma ona faʻaititia le suka toto. Ma i lalo o le aafiaga o le inisalini, e mafai lava ona pau i lalo ifo o le masani, lea o le a taʻitaʻia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia!

O vailaau faafomaʻi e le tatau ona faʻaaogaina e aunoa ma ni faʻamatalaga faapitoa, ae e toatele e le amanaiaina lenei mea.

E talitonuina o le ituaiga sili ona saogalemu o le inisalini mo se tagata soifua maloloina e tusa ma le 2-4 IU.

O tagata taʻavale foi e aumaia i le 20 IU, ona o le moni o le insulin e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. E masani lava, o nei mea uma e mafai ona taʻitaʻia ai iʻuga ogaoga.

Ma afai ete tauaofai, e tatau ona faapea o le maualuga o le inisalini e tupu pe afai:

  • inisiua e masani ona faʻaaogaina e se tagata soifua maloloina,
  • le fua sese o le fualaau faasaina na filifilia,
  • o loʻo i ai le faalēaogāina o se tasi tapenaga o le inisalini ma le fesuiaiga i le isi, fou, lea na amata ona faʻaaoga i le faiga masani talu ai nei,
  • o le injection e faia sese (tuʻuina i lalo, ae le o se mea faʻapitoa!),
  • sili atu le gaioiga faaletino ma le le lava o taumafa o gaʻo,
  • faifaimalie ma vave ona faia insulin e faʻaaogaina i le taimi e tasi mo maʻi
  • o le maʻisuka na tuʻuina atu se tui ona faʻafefe lea o se taumafataga.

A faʻaaogaina le inisalini, e tatau ona e siakiina pea lou toto toto

E tatau foi ona maitauina ei ai tulaga ma faʻamaʻi faʻapitoa lea e sili ona nofouta ai le tino i le insulin. E tupu lenei mea i le taimi o le maitaga (aemaise lava i le uluaʻi masina muamua), faʻatasi ai ma le toilalo, o se maʻi paʻu poʻo le gaʻo.

O le maualuga o le inisalini e mafai ona tupu ao faʻaaogaina fualaau faasaina ao inu ava malosi. E ui lava e faʻasalaina i le maʻisuka, ae le o tagata maʻisuka uma e faʻatagaina lenei faʻasaina. O le mea lea, o fomaʻi e fautuaina o latou tagata gasegase, ina ia aloese mai taunuuga o le "malie", mulimuli i tulafono nei:

Tulafono o le puleaina o insulin

  • ao le i taumafaina le ava, e tatau ona faʻaitiitia le tui ole inisalini,
  • e tatau ona 'ai muamua aʻo le i inuina se ava malosi ma a maeʻa ona' ai meaai e aofia ai gaʻo popo,
  • malolosi ava malosi e le tatau ona faʻaumatia uma, na o "lama" inu ava, e le sili atu i le 10% ava malosi.

I le tulaga o le maualuga o inisalini e aofia ai fualaau oona, o le oti e tupu i le talaaga o le atinaʻe o le hypoglycemic coma, ae le o tulaga uma. E faʻalagolago i uiga taʻitasi o le tino, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le tagata maʻi, o ana meaʻai, ituaiga olaga, ma isi.

O nisi o tagata gasegase e le mafai ona ola i se fua faatatau o le 100 IU, ae o isi e ola pe a mavae le 300 IU ma le 400 IU. O le mea lea, e le mafai ona e taʻu tonu pe o le a le fua o le inisalini e ono afaina, talu ai o meaola taʻitasi o le tagata lava ia.

Faʻasalaga Faʻailoa

Faatasi ai ma le maualuga o le inisalini, o le toso malosi o le suka toto (itiiti ifo i le 3.3 mmol / l) e tupu, o se taunuuga o le amataina o le hypoglycemia, lea o loo faamatalaina i faailoga nei:

  • vaivaiga
  • tiga o le ulu
  • fatu fatu
  • se lagona malosi o le fiaaai.

O faailoga autu o le hypoglycemia

O nei faʻaʻailoga e tupu i le taimi muamua o le inisalini oona. Ma afai o le taimi nei e le faia e le tagata gasegase ni metotia, ona tulai mai lea o isi faailo o le hypoglycemia:

  • gatete i le tino
  • faateleina le faʻamalolo
  • pallo o le paʻu,
  • faaitiitia le lagona lelei i totonu o vae,
  • tamaiti aoga
  • faaitiitia le tino vaaia.

O le a le vave o nei uiga uma e foliga mai e faalagolago lea i le faʻaaogaina o fualaau faasaina. Afai o le inisalini lea e fai si puupuu, o le a vave ona aliali mai, pe a faʻaaoga le inisalini - i totonu o ni nai itula.

Le mea e fai

Afai ei ai i le tagata ni faailoilo o le maualuga o le inisalini, e tatau ona vave faia fua e faʻalauteleina ai le suka toto, pe a fai o se mea e mafai ona tupu i le hypoglycemic, lea e mafua mai i le leiloa o le mafaufau ma le oti.

Mo le faʻaosoosoina vave o le suka toto, e manaʻomia ai gaʻo gaʻo. E maua i latou i suka, suti, kuki, ma isi. O le mea lea, afai ei ai ni faailo o se faʻalavelave, o le tagata maʻi e tatau ona tuʻuina atu i se taimi se mea suamalie, ona valaʻau lea i le au taʻavale. I lenei tulaga, e manaʻomia le puleaina o le kulukose, ma e naʻo se tagata faigaluega soifua maloloina e mafai ona faia lenei mea.

I le tulaga o le maʻi o le maʻi o loʻo maʻi, o loʻo ia te ia ni faʻavevesi, faʻateleina le vevela, pouliuli poʻo i lalo o mata, gaogao, ma isi mea, ona manaʻomia lea ole falemaʻi vave. O nei faailoga uma e faʻaalia ai le atinaʻe o le hypoglycemic coma.

O le maualuga o le inisalini e mafai ona tau atu i ni taunuuga eseese. Faatasi ai ma i latou o le Somoji syndrome, lea e mafua ai le tupuga o le ketoacidosis. O lenei tulaga e faʻaalia i le faateleina o le toto o tino o le ketone. Ma afai o le taimi lava e tasi e le maua ai le maʻi i togafitiga faafomaʻi, e mafai ona maliu le oti i totonu o ni nai itula.

Le faiga o le atinaʻeina o le ketoacidosis o le maʻisuka

E le gata i lea, o le sili atu o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona mafua ai le le mautonu o le faaletonu o le tino, lea e faaalia ai lava ia:

  • fulafula o le faiʻai,
  • faailoga o le maningeal (uaua ma le ua, ua afaina, le mafai ona faasaʻo vae, ma isi),
  • (ma lona atinaʻe, o loʻo i ai se faʻaitiitiga i le mafaufau, faʻalavelave, manatuaina o mea, etc.).

O le tele lava o taimi, o le maualuga o le inisalini e mafua ai le faʻavevesiina o le cardiovascular system, ma mafua ai le atinaʻeina o le faʻauʻuina o le myocardial ma le stroke. O le gasegase o le matelaina ma le leai o se faʻaaliga e tupu i nisi tagata gasegase e faasaga i lenei talaaga.

I le faʻasalaga, e tatau ona maitauina, pe a maua se fesoasoani talafeagai ma le taimi talafeagai ma le faʻalavelave o le inisalini, e tupu le oti i tulaga vavalalata. Ma ina ia aloese mai taunuuga le lelei mai le faʻaaogaina o nei vailaʻau, e tatau ona mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ma leai se faʻafitauli e faʻaaoga ai inisalini, seivagana ua i ai faʻamatalaga faapitoa mo lenei mea.

Inisalini luga - faailoga, fesoasoani muamua, togafitiga, aʻafiaga

O le inisalini o le hormone lea e puleaina le metabolism o le carbohydrate i le tino o le tagata ma e gaosia mai i le pancreatic Langerhans sela. Faʻatasi ai, o masini e faʻafefiloi le kulukose, o se mea e avea o se punavai o le malosi i totonu o le tino.

I le ituaiga o le maʻi suka (o le insulin-dependent), o le pancreatic intrinsic insulin e le o gaosia, o le mea lea e taua ai le faʻatinoina mai fafo. O le inisalini o sauniuniga e iai le hormone synthesized.

O a latou masaniga masani o le pito i tua o le togafitiga o tausiga mo le ituaiga I o le maʻisuka.

O le inisalini e iai foi lona aʻafiaga, o lea e faʻaaogaina ai foi i togafitiga o nisi faʻamaʻi, ma e faʻaaoga foi e le bodybuilders e faʻatele ai le maso.

O le a le tele o le inisalini e manaʻomia mo se faʻalavelave maualuga?

Mo se tagata soifua maloloina (o lona uiga, e le o le maʻisuka), o le saogalemu o le inisalini e 2-4 iunite.

E masani lava, o le tino, amataina i se saogalemu, faasolosolo malie le faʻaleleia o le fualaau, ma aumaia i le 20 iunite.

I le maʻisuka, o le fualaau o le insulin e filifilia taitoatasi e le endocrinologist, i le amanaʻiaina o le maualuga o le kulukose i le toto ma le i ai o le suka i le urine. Ole fua o le maʻisuka masani ile maʻisuka ile 20-40 iunite, i mataupu ogaoga poʻo le atinaʻeina o faʻafitauli (hyperglycemic coma), e mafai ona faʻalautele, ma sili atu.

O mafuaʻaga autū o le faʻateleina o le inisalini:

  • fualaau le talafeagai o se inisalini e aofia ai fualaau faasaina,
  • mea sese i le taimi o le tui, lea e masani ona matauina pe a suia le fualaau faasaina poʻo le faʻaaogaina o se ituaiga fou o le tui,
  • pulega faʻapitoa (nai lo le faʻaaogaina),
  • fufulu meaʻai pe a uma le tui,
  • taua faʻaletino faaletino faʻatasi ai ma le le lava o taumafa o gaʻo pe a uma ona tui.

O nisi tulaga e faʻaleleia ai le lagona o le tino i le inisalini. E aofia ai:

  • gaʻo gaʻo,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • uluaʻi masina o le maitaga
  • tulaga o le inupia (e aofia ai le vaivai).

I nei tulaga, e oʻo lava i le faʻaofiina o le fua masani o fualaau faasaina na filifilia e le fomaʻi e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o faʻamaoniga o le maualuga o le inisalini.

O afea e manaʻomia ai fesoasoani faafomaʻi?

Afai i le tulaga o le maualuga o le inisalini, o le fesoasoani muamua e taʻitaʻi atu ai i se vave faʻaleleia, e leai se manaʻoga mo togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. Ae ui i lea, i le lumanaʻi lata mai, e tatau i le tagata gasegase ona asiasi atu i le fomaʻi e fetuunai le fuaʻau ma le tele o taimi o le puleaina o le inisalini.

I tulaga e faigata tele ai le inisalini ma o le inu o meaʻai gaʻo e le aveesea ai le maʻi mai le setete o le hypoglycemia, e matua faanatinati le valaʻau i se 'au taʻavale.

Togafitiga o tagata gasegase ma le maualuga o le inisalini e faia i le pito o le endocrinology. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le hypoglycemic coma - i le potu maʻi tigaina ma le maʻi tigaina.

I totonu o le falemaʻi, e vave lava ona fuafua e le tagata maʻi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma isi matātāʻau o meaola. Faʻaaogā togafitiga e amata i le puleaina o le 20-40% fofo o le kulukose. Afai e manaʻomia, o le glucagon e faʻatautaia i le intramuscularly.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o coma, o le faʻasaʻoina o galuega le lelei o totoga taua o loʻo faia.

O faʻafitauli faigata

O se mea itiiti o le inisalini e le o se lamatiaga i le ola ma le soifua maloloina, o le maualuga o le hypoglycemia e seasea tutupu i le toetoe lava o tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga I. Ae peitai, afai o le hypoglycemia e masani ona tupu, ona amataina lea o le gaosiga masani o le inisalini, lea e ono faʻaleagaina ai le ala o le maʻi, e tatau ona masalomia.

O le malosi o le inisalini o le inisalini e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻafitauli matuia o le neurology:

  • faailoga o le maningeal
  • cerebral edema,
  • faʻaleagaina (faʻaleagaina o le mafaufau ma le faʻavaeina o le tuinanau).

O le hypoglycemia e sili ona lamatia mo tagata matutua, faapea foi i latou o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system. I tagata gasegase o nei vaega, e mafai ona faigata ona o le taʻavale, faʻaleagaina o le myocardial, ma le toe afaina o le tino.

Vitio mai YouTube i le autu o le tusiga:

Elena Minkina Anesthetist-resuscitator E uiga ile tusitala

Aoga: faauu mai le Tashkent State Medical Institute ma se tikeri i togafitiga faafomaʻi i le 1991. Na faʻaauau ona faia ni aʻoaʻoga faʻaauau.

Aafiaga o galuega: tagata e faʻaaogaina le faʻaaogaina o le faʻailoga o le tama, faʻafouina le matagaluega o le hemodialysis.

O le faʻamatalaga ua tuufaatasia ma tuʻuina atu mo faʻamoemoega faʻamatalaga. Vaʻai lau fomaʻi i le faailoga muamua o maʻi. O le togafitiga a le tagata lava ia e lamatia ai le ola maloloina!

Togi le inisalini i se tagata soifua maloloina: o le a le mea e tupu pe a ave se faʻamaʻi fua

O nisi tagata e fiafia i mea e tupu pe afai, i se mea sese, ona o le fiailoa, pe mo nisi mafuaaga, ia tui se tagata soifua maloloina ma le insulin. E sili atu le aʻoga e uiga i taunuʻuga i teori nai lo le faia o faʻamatalaga matautia.

E toatele tagata latou te iloa o le inisalini o le hormone o ona inisua e talafeagai mo le tele o le maʻisuka.

Ae ui i lea, pei o soʻo se vailaʻau, o se meafaigaluega e fesoasoani i tagata e ola e mafai ona oti i isi.

O aʻafiaga o le inisalini i le tino

I tagata e leai ni faʻamaʻi e fesootaʻi ma le galuega o le pancreas e maua ai le inisalini, o le aofaʻi tatau o le hormone e ulufale atu i le tino. O le galuega autu o le insulin o le faatumauina o le maualuga o le kulukose o le toto.

O le leai o se mea, e le gata i lea, o se mea e sili atu, e lamatia ai aʻafiaga leaga.

O le tuiina o le inisalini i se tagata soifua maloloina e tutusa ma le tosoina o se mea oona i le tino.

O le faateleina o le aofaiga o le hormone i totonu o le toto e tau atu ai i le paʻu tele i le gaosiga o le kulukose, hypoglycemia, lea e matautia mo le ola maloloina ma le ola.

I lenei tulaga, e mafai e se tagata ona paʻu i se paʻu, ma faatasi ai ma se fesoasoani le talafeagai, e mafai ona tupu se taunuuga oti.O taunuuga e faʻalagolago i le fuaina o le fualaau faasaina ma uiga taʻitoʻatasi o le tino.

Faʻatonuina le Faʻatonu Pulega

O le manatu o loʻo i ai nei, o le faʻaofiina o se faʻamaulalo ole inisalini i se tagata soifua maloloina e le afaina i le maʻisuka, o le a taʻitaʻia vave lava i le paʻu.

O le mea moni, o le coma ma le maliu e mafai ona mafai pe afai e iai nisi o vailaʻau e ulufale atu i le tino.

Mo tagata taʻitasi, o lenei aofaʻiga e taʻitasi ma e faalagolago i le tele o vala: soifua maloloina lautele, mamafa o le tino ma isi mea.

O le faʻaleleia o se fualaʻau faʻasalaga, o le faailoga lea e 100 iunite (o se tui tui inisalini), e mafai ona ese lona galue. E i ai tulaga pe a ola tagata i doses e sefulu taimi e maualuga atu nai lo lenei faailo. E le gata i lea, e tatau ona e iloa o le atinaʻeina o coma e tusa ma le tolu itula. Taimi taimi fesoasoani e mafai ona taofi le gaioiga.

Fesoasoani Muamua

Pe a oʻo mai sina inisalini i totonu o le toto o se tagata ola maloloina, e foliga mai o se naiva, se lagona o le fiaaai, ma vaivaiga. O nei faailoga o le a mou ese atu e aunoa ma ni taunuuga ogaoga. Ae ui i lea, faatasi ai ma se tulaga maualuga, ua aliali mai faailoga. I lenei tulaga, o fua nei e tatau ona faia:

  1. E tatau ona e tuʻuina atu se meaʻai sina falaoa. Lima, selau selau kalama le lava.
  2. Afai e leʻi faʻaleleia le tulaga i totonu o ni nai minute, 'ai le lua teaspoons o suka gaosia, poʻo se sulu faʻamafanafana.
  3. Faatasi ai ma le faaauauina o le osofaiga, ia 'ai le lava aofaʻi o mea inu.

O se osofaiga o le hypoglycemia o le a fesoasoani foi e fesoasoani ai: suamalie suamalie, sua, suamalie ma isi meaʻai e maua ai le televave o meaʻai gaʻo.

E taua le maitauina o le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le hypoglycemia e le o se gaioiga vave. O le tagata maʻi e iai le taimi e valaʻau ai mo se fesoasoani ao leʻi oʻo mai ni faailoilo e pei o le gaogao, faʻavaivaia, maʻa.

I le tulaga o le maualuga o le inisalini e mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia matautia, o le kulukose o loʻo faʻaaogaina i luga o le toto ile maʻi.

Afai o faʻamaoniga muamua e iloa, e tatau ona faia fua e puipuia ai aʻafiaga ogaoga.

O afea le insulin o loʻo faʻatonuina i se tagata maloloina?

O nisi taimi o le le lava o le inisalini e maua i totonu o le tino o se tagata tino maloloina. E tupu lenei mea i le ogaoga o soliga o le faʻafitauli o le mafaufau, poʻo le malosi faʻaletino. I ia tulaga, fomaʻi, i luga o le faʻavae o faʻamaʻi, faʻaaogaina se fualaau o le hormone e puipuia ai le atinaʻe o le hyperglycemic coma.

TAITAI! Ole tuiina ole inisalini i se tagata soifua maloloina e faia faʻapitoa e pei ona faatonuina e le fomaʻi ma i lalo ole vaavaaiga saʻo!

Le faʻaaogaina o le insulin i le tino

O nisi tagata taʻavale e faʻaaoga le insulin e fausia ai le musika. Aua nei galo e uiga i lamatiaga o le fualaau faasaina, o le taumafaina e mafai ona mafua ai le hypoglycemia. Faʻaaogaina o le hormone, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le tali atu a le tino i le vailaʻau ma ona fua.

Aʻo leʻi faʻaaogaina le inisalini ina ia mafai ai ona fausiaina vave maso, e tatau ona e vaʻavaʻai i mea lelei ma le lelei. E mafai ona e ausia se ata lelei e ala i le aʻoga malosi e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina. O le a sili atu le taimi, ae o le a fesoasoani e aloese mai faafitauli faʻalesoifua maloloina i le lumanaʻi.

Suʻega matautia

Faatasi ai ma talavou, ei ai le tala faʻasolopito o le puleaina o le inisalini e taʻitaʻia ai se tulaga o le euphoria tutusa ma le inupia oona. O le mea moni, pe a uma le tui, o le faʻaititia o le kulūkose, e mafua ai faʻamaoniga e tutusa ma le maʻi pipisi: maʻi tiga, le mautonu, vaivaiga.

O ia ituaiga faʻataʻitaʻiga e mafua ai le faʻalavelaveina o le tino o le endocrine, ma le faʻateleina o le inisalini i se tagata soifua maloloina, ei ai le lamatiaga o le paʻu i le paʻu, le atinaʻe o le paʻu ma le oti.

O le a le vave e mafua ai le oti ona o le tele o le inisalini i le suauu?

Fesili: Tau mai ia te au, o le a le vave e mafua ai le oti ona o le tele o le inisalini i le suauʻu?

O le maualuga o le inisalini e mafua ai ona paʻu vave le suka o le toto, ma e mafai ona mafua ai le ogaoga ma le matautia o taunuuga.

O le hypoglycemic coma, ma le oti e mafai ona avea ma taunuuga o se mea e sili atu.

Ole maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le maualuga o le 0.05%, ma le maualuga o le suka i le urine e leai.

O le a le ogaoga o le a oʻo mai ma o le saoasaoa o lo latou amataga e faalagolago lea i le ituaiga insulin lea na faʻaaoga ma lona fua.

O le faʻaofiina o le inisalini masani, lea e vave ona faia, e mafai ona atiaʻe se coma hypoglycemic i totonu ole 5-10 minute.

A maeʻa le maualuga o le inisalini ose taimi umi, o tulaga matautia e tupu malie tele.

E ui lava o mea uma lava, ioe, e faalagolago i mea taua e pei o le mamafa o alii, tausaga, o le i ai o maʻi tigaina ma le tumau, le setete o le puipuiga ma le tino atoa.

Faʻatasi ai ma le hypoglycemic coma, o loʻo matauina ia mea nei:

  • okesene o matelaina o fausaga o faiʻai,
  • solitulafono i totonu o le matagaluega o le hypothalamus ma le vaega o le pituitary, ona i ai lea o le sosolo maualuga,
  • o le tagata maʻi e amata ona amio le talafeagai,
  • solia o galuega i le vaeluagalemu, lea o loʻo faamatalaina e tamaiti aoga,
  • ogaoga tele
  • faʻavaivaia ma faʻafeiloaʻi.

O se faʻalavelave faʻaleagaina o lenei vailaʻau e tutusa ma le 100 iunite o fualaau faasaina, ae o loʻo i ai mataupu pe a ola pea le tagata maʻi ma pe a maeʻa le faʻaofiina o le 300 iunite o lenei vailaʻau.

I le leai o se fesoasoani faʻapolofesa i le taimi nei, o le inisalini e mafua ai se taunuʻuga leaga.

Ole fua o le inisalini mo le maʻisuka e fuafua ile uiga o le tino o le maʻi, le tulaga faapitoa o le taumafa, ma le faʻaaogaina o le ava malosi.

Afai e mataʻituina le televave, ona tatau loa lea i le tagata maʻi ona tuʻuina atu ma le faanatinati le fesoasoani muamua, lea e aofia ai le faʻalauiloaina o le tatau tatau o le 40% kulukose i le vavalalata.

I faʻamaʻi ogaoga mataupu, o le faʻaofiina o le hydrocortisone e ala ile tui i totonu o le maso e talafeagai.

Ae masani lava e faia e tagata fomaʻi, o lea e tatau ai ona vave alu i le falemaʻi, ma avatu i le tagata maʻi i le 3-4 minute 3-4 sipuni tele o suka.

O le togafitiga autu o loʻo faia i totonu o se falemaʻi maʻi. E masani lava ona vave tuua e le tagata maʻi le coma, ae a maeʻa ona manaʻomia lea o se togafitiga faʻapitoa ona o faʻalavelave ua atiaʻe.

O le hypoglycemic coma e masani lava e le pasi e aunoa ma se faʻasologa. I tulaga ogaoga o le oona i se vailaau oona, e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o faʻalavelave eseese e fesoʻotai ma le tino tutotonu. O nei mea e mafai ona avea o le edema cerebral, o le maningeal ma le atinaʻeina o le tuga ogaoga o le dementia.

O le mea lea, o le maliu mai le maualuga e mafai ona tupu i lalo ifo o le itula talu ona faʻaofiina le tele o le inisalini masani ma leai se fesoasoani muamua.

O afea e avea ai vailaʻau ma mea oona?

O togafitiga faʻapitoa i lenei hormone o loʻo na o le pau lea o le auala e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 1. I lalo o lana gaioiga, o loʻo i ai se faʻaititia o le suka toto i se tulaga saogalemu mo le soifua maloloina. Ina ia mafai ona lelei lenei faagasologa ma le faigata ona o aʻafiaga (hypoglycemia), o se fualaau ole inisalini e filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitasi.

E faʻatatau i mea nei:

  • Tausaga o maʻi
  • Aafiaga faʻamaʻi
  • Uma o le maʻi
  • O le tulaga o le metabolism gaʻo (taui),
  • Taeao i aso uma
  • Malosiaga eletise ma foliga,
  • Laasaga o gaoioiga faaletino,
  • O taunuʻuga o faʻamatalaga glycemic (aso uma).

Mo mataupu taʻitasi, o le fomaʻi filifilia e filifilia se fuainumera o le tagata lava ia, ma mafaufau i mea uma o loʻo taua i luga. I se tulaga masani, o loʻo iai le mamanu lenei:

  • I le amataga o le faamai, pe a iai pea le gaosiga o lona inisalini, o le 0.5 IU o le hormone ua faatonuina i le 1 kg o le mamafa o le tino,
  • I le leai atoa o le gaosiga o le inisalini, 1 kg o le hormone ua faatonuina i le 1 kg o le mamafa o le tino.

O nei faailoilo e mafai ona suia ma fetuunai e fuafua i le tele o mafuaʻaga: o se faʻateleina o le tele o meaʻai i totonu o se tasi o taumafataga poʻo le tupu mai o se malulu ma se faʻalauteleina o le vevela.

O le faʻavae autu mo le tausisia o fualaau toto o le toto toto i totonu o se taui patino a le tagata ma le soifua maloloina lelei.

I le tulaga o le faateleina o le toto toto i le tulaga o le maualuga, o se suiga o le suia o le toto e faia seia oʻo ina faʻamautuina faʻalauiloa masani.

Hypoglycemia - mafuaʻaga ma aʻafiaga

O le hypoglycemia e masani ona afaina ai le tino i le faʻaaogaina o le tele o inisalini i mataupu tau fomaʻi poʻo le le faʻaaogaina faafomaʻi. O lenei tulaga e mafai ona tupu i tagata mamai ma i latou e faʻaaoga le hormone mo taaloga.

O le suka e mafai ona fesuisuiaʻi i le aso atoa. Faʻamaulalo i le 3.5 mmol / L ma lalo, e tupu ai le hypoglycemia. I nisi tulaga, o lenei tulaga e atiae foi i se maualuga e oo atu i le 4.5 mmol / L.

O mafuaʻaga o le hypoglycemia e mafai ona:

  • Toto maualuga o le insulin
  • O le gaʻo o le Carbohydrate i meaai (XE),
  • Umi (faaumiumi) gaoioiga faaletino,
  • Manua o le 'ai faʻamaʻi ma vailaʻau.

O lenei tulaga e tupu i se tulaga laititi ma matuia. O le amataga o le maʻi e tupu faʻafuaseʻi lava. I le tulaga muamua, e mafai ona foia le faafitauli i se tulaga tutoʻatasi, i le lona lua, e manaʻomia le fesoasoani a tagata tomai faapitoa.

Faailoga o le hypoglycemia malu:

  • Fiaai
  • Tino le atuatuvale ma vaivaiga
  • Sweating
  • Lagonaina o le fefe
  • Tesea
  • Pallor o le paʻu
  • Faʻaaliga
  • Manatu.

Afai e te le faia ni metotia e aveese ai lenei tulaga, o se tulaga ogaoga e masani lava ona tupu, lea e faamatalaina e:

  • Le mautonu o mafaufauga
  • Tautalaga tautala
  • Le iloa le mafaufau
  • Faʻatonuina le faʻamaopoopoina o gaioiga,
  • Faiva
  • Coma

O le isi mea taua o le hypoglycemia, lea e mafai ona afaina, ua faateleina ai le moe pe a mavae le puleaina o le inisalini. I lenei tulaga, e manaʻomia le mauaina vave o meaʻai gaʻo. O le momoe i taimi faapena e faʻasaina, aua i le taimi o le malolo, o le inisalini e mafai ona tulaʻi i se tulaga taua ma o le suka o le a pa'ū ifo i se mea maualalo.

O tagata eseese e iai le hypoglycemia i auala eseese, ae afai e lua pe tolu o faʻasologa o loʻo lisi atu i luga, e tatau ona vave fuaina le maualuga o le suka ma avatu le fesoasoani muamua.

O le tui o le inisalini e mafua ai le hypoglycemia

O tagata gasegase e iloa o le hypoglycemia malu e le maalofia ma o le mea na tupu i le vaiaso e manatu e masani pe afai e le fesootaʻi ma le malosi o le inisalini. I lenei tulaga, o le tulaga e mafai ona faasolosolo malie i se taimi puupuu ma mafai ona tupu le oti.

Ole fua o le insulin mo tagata taʻitasi e mafai ona ese. O nisi e mafai ona toleniina i se mamanu se fualaau o le 300-500 PIECES, o isi ua i le 100 PIECES ua paʻu i totonu o se paʻu. E faʻalagolago i le tele o mafuaʻaga na faʻamatalaina muamua, ae o le tasi o mea sili ona taua o le mamafa o le maʻi.

O lea, mo se faataitaiga, o se tagata e mamafa le mamafa o le 60 kilokalama e tatau ona taitaia 60 PIECES o le hormone, o le mea lea o se fuataga o le 100 PIECES ua uma ona lamatia ai le tino, ma o se tagata e mamafa le 90 kilokalama ma se masani masani o le 90 PIECES e mafai ona faigofie ona faʻafeiloaʻi lenei fua. I soo se tulaga lava, o le maualuga e avea ma se taufaamatau tele i le olaga. E mafua mai lenei mea e le gata i le faʻaalia o le tele o faʻamaoniga ma se faʻalavelave lautele o le soifua maloloina, ae faʻapea foi i aʻafiaga matuia e mafai ona tupu pe a uma ona pasi se coma.

Faʻaaogā amioga

I le tulaga o uluaʻi faʻamaoniga o le hypoglycemia o se taunuuga o se faʻalavelave maualuga, e tatau ona faia loa ni fuafuaga vave. E le tatau ona e faʻamoemoe o mea uma o le a pasi na o ia lava. Muamua, e fuaina le maualuga o le suka, pe afai e maualalo tele, e tatau ona e 'ai i se oloa e maua i le moli eletise, o lona uiga, oi latou e faigofie ma vave ona gauai ma ulu atu i le toto. E aofia ai:

  • Suga
  • Sweets
  • Mea suamalie ma suamalie,
  • Titi lauti
  • Meli

E le fautuaina le faʻaaoga o sukalati, mea e faʻafiafiaina ai i luga o kuki poʻo keke, susu, kefir, sandwiches and apples. E tele taimi e gasegase ai ma ulu i le toto, faʻavave le alualu i luga o le suka. I le tulaga e leai se faateleina o le suka, o le a mafai ona tupu se ituaiga ogaoga o le hypoglycemia.

O le faagasologa o le atinaʻeina o le glycemia malosi e le o vave, ua faʻaloloa atu ile taimi. O totoga taʻitasi e iai lana lava faiga e puipuia ai. O ia fuataga e aofia ai le gaioiga o le hormones glucagon ma le adrenaline, lea e fesoasoani i le faateleina o maualuga o suka. O loʻo i ai foi le sapalai o le kulukose i totonu o le ate ma musele i le foliga o le glycogen, lea e vave ona pasia i totonu o le pepa o loʻo manaʻomia ma ua aʻafia i le toto.

O le mea lea, e tofu le tagata ma se taimi faapitoa pe a mafai ona taofia le amataina o ni aʻafiaga matuia. O le mea lea, e taua tele le le misia o faailoga muamua. O aiga e tatau foi ona gauai atu i le tagata maʻi ma matau lana amio ina ia mafai ai ona vaai i faailoga mataʻutia i se taimi talafeagai.

Ina ia mafai ona taofia le amataina o le glycemia, e tatau i le tagata maʻi ona ave i taimi uma meaʻai ma le maualuga o le suka:

  • suka - 4-5 vaega,
  • se taga o sua suamalie po o se fagu vailani.

O le faʻaaogaina o ia oloa e talafeagai ma faʻatagaina i soʻo se tulaga e aliali mai ai muamua faailoga o se faʻalavelave.

Togafitiga ogaoga

Ae afai, e ui i lea, e pa'ū se tagata i totonu o se vailaʻau o le hypoglycemic, e manaʻomia vave le falemai. O le saoasaoa o le toomaga e taofia ai le amataina o ogaoga ogaoga e taua tele iinei. I se falemaʻi, e ala i le faʻaaogaina o fualaau talafeagai, o fomaʻi e ausia se vave faʻaleleia vave o le maʻi.

Mo le togafitiga o le coma, o le fualaau faasaina o le Glucagon e faʻaaogaina i foliga o injections laiti. E galue i luga o le glycogen o le ate, ma mafua ai ona vave alu ese mai ma vave faʻavaveina i le toto e pei o le kulukose.

O le fualaau o vailaau mo tamaiti i lalo o le fitu tausaga o le 0.5 ml, mo tamaiti e sili atu i le fitu tausaga ma matutua 1.0 ml.

A maeʻa ona toe iloa e le tagata, ua tuʻuina atu ia te ia se vaiinu suamalie (juice) i le aofaiga o le tasi ipu ma se fasi falaoa e aloese ai.

I le isi, e manaʻomia ona e siaki le maualuga o suka ma faʻaauau le togafitiga, fetuunai le fua o le insulin.

E tatau ona faia le fetuunaiga pe a fai o le mafuaʻaga o le maualalo o le suka o se maualuga o le inisalini. I mataupu pe afai o lenei tulaga e mafua mai i meaai le talafeagai, mamafa mamafa, ma isi mea, e le o faia se suiga o fua.

Ae vagana ai e leai ni mafuaaga manino e mafua ai sea tulaga. E le gata i lea, e le suia le fualaau o togafitiga, ae o le hypoglycemia e toe fai - e tatau ona faʻaitiitia le fualaau. Mo le amio taua o lenei faagasologa e manaʻomia ai le fesoasoani a se fomaʻi o loʻo vaʻavaʻaina saʻo ma faʻasalalauina le togafitiga manaʻomia.

O le i ai o le malamalama talafeagai e faatatau i le faʻaaogaina o le inisalini i le maʻisuka malosi poʻo mo taaloga, e faigofie ona e pulea lou soifua maloloina e aunoa ma le tuʻuina i se tulaga lamatia faaletino.

O le hypoglycemic coma

O ai e maua i le maʻisuka pe a uma le maualuga o le inisalini. E 4 laasaga o le atinaʻega o le falemaʻi:

  1. Ou tulaga. E leai se okesene i totonu o siama o le cerebral cortex. O le Hypoxia o loʻo faʻaalia e faailoga na faʻaalia i luga.
  2. II tulaga. Ole aʻafiaga o le hypothalamic-pituitary ole mafaufau. E mafai ona e mataʻituina le sosoʻo leaga ma le le talafeagai o amio.
  3. III tulaga. E i ai le solia o le gaioiga o le ogatotonu o le faiʻai. O faʻalavelave faʻafefeteina o musika, o tamaiti e faʻapipiʻi.
  4. IV tulaga. O se tulaga matautia lea e ono le iloa ai e se tagata. O le tele o faʻasagaga o le muso o le fatu ma le fatu o le fatu ua faateleina. Afai e te le tuʻuina atu le fesoasoani, o le a tupu le oti.

A maeʻa se vailaʻau o le hypoglycemic, e iai taimi e le manaʻomia, e tusa lava pe mafai vave ona aveese le tagata maʻi mai se tulaga matautia ma toe foi atu i le olaga masani.O le faʻalagolago i le maʻisuka i le inisalini o inisua ua faʻateleina. Afai e le tuʻuina atu e le tagata maʻi se tui i le taimi, o le a le pine ona ia lagona le vaivai.

E faʻapefea ona puipuia le faʻasaina o le inisalini?

O le maʻisuka e tatau ona ave insulin e tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi. O le endocrinologist e fuafuaina le fua saʻo o le fualaau faasaina ma le tele o taimi o lona pulega. O tui e tatau ona faia i itula ua faʻaalia.

O le tagata gasegase e mafai ona ia faʻaaogaina se pen-serringe tutoatasi. Pau lava le mea e tatau ona ia faia o le filifilia lea o le fua saʻo.

O le tui e tatau ona faia e pei ona faatonuina e le fomaʻi aʻo leʻi amata pe a uma ona 'ai. Faʻaaloalo i tulafono uma o loʻo i lalo:

  1. Faʻasolo le numera na tuʻuina atu o iunite.
  2. Faʻasalalauina le vaega o loʻo e fuafua e tuʻu ai le tui i luga o le cotton pad ma le ava malosi.
  3. Ulufale i le vailaʻau ma faʻatali mo le 10 sekone ina ia mafai ona sola lelei, ona aveese lea o le nila.

Injections injections e tuʻuina i totonu o le manava, aua o lenei eria e itiiti ifo nai lo isi vaega o le tino e tatau i le faʻamalositino. Afai e te ulufale i vailaau i totonu o vae, o le a faʻaitiitia le faʻaaogaina i le auala lava lea e tasi e pei o lona faʻaaogaina.

Inisalini oona i se tagata soifua maloloina

O se tagata maloloina e mafai ona inuina le inisalini. O le mafuaʻaga i lenei mataupu o le uiga faʻaletonu o se fomaʻi i lana galuega, o ia na faia se siaki sese ma faatonuina se fualaau o le insulin i se tagata maʻi e le maua i le maʻisuka. A uma ona ulufale atu i se tagata soifua maloloina, o le fualaau faasaina e avea o se mea oona o le amataga. E matuā faʻaitiitia ai le kulūkose. E iloa ai faʻamaoniga:

  • Arrhythmia
  • Tigā toto maualuga
  • E tiga lou ulu
  • Faʻaiʻuga o le osofaʻiga
  • Lagonaina o le fefe
  • Faʻatonuina le faʻamaopoopoina o gaioiga,
  • E i ai se lagona malosi o le fiaaai,
  • Vaivaiga i le tino atoa.

Fesoasoani Muamua i se tagata soifua maloloina e tutusa lava - ave meaʻai gaʻo. I le lumanaʻi, e tatau ona liliu atu i fomai tomai faapitoa ma le poto masani. O le a latou faatonuina le togafitiga saʻo, lea o le a fesoasoani i le tino o se tagata soifua maloloina e toe faaleleia.

Afai e maua oe ile maʻisuka, e tatau ona e mautinoa e saʻo.

Mafuaʻaga mafuaʻaga ma faʻailoga o le faʻalavelave

I le tele o mafuaaga masani e sili atu le fua o le vailaau faasaina, ua taʻua e tagata atamamai le faʻaaogaina o le hormone e faʻalavelave faʻapitoa e filifilia e le fomaʻi. O le maualuga maualuga o le lamatiaga e sili atu i le fua o le insulin i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O lenei vaega o tagata e tatau ona latou siakiina pea o latou tulaga, ma le filifilia e le aunoa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e faaaoga ai masini faapitoa mo lenei mea. Afai e te solia lenei tulafono, ona mafai lea ona tupu se tulaga lea e tele ai le maualuga o le hormone i le toto.

O le nofoaga lona lua i le vaega o aʻafiaga e aofia ai tagata taʻavale o loʻo galulue faʻapitoa i le fausiaina o tino. Mo lenei vaega o tagata, ua iloa e tagata atamamai ia tulaga lamatia e ono mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia i le tulaga o le tele o insulin i le tino:

  1. Le faʻasologa sese o le fua o le fualaau faʻasaina ua faatonuina mo le maʻisuka.
  2. E mafai ona tulai mai le hypoglycemia ma le maliu pe a suia le ituaiga o fualaau faasaina ma tui.
  3. E i ai se tulaga lamatia o le faʻaitiitia o le inisalini i le toto i ni mea matautia pe afai e leai ni meaʻai gaʻo-mauoa i taumafa a le tagata afeleti.
  4. I le tulaga o tagata o loʻo auai i le faʻavaeina o le tino, e ono maua ai le hypoglycemia ma le faʻaaoga sese o hormones vave ma lemu.
  5. Afai e solia e le tagata taʻavale le taumafa ma faʻasolosolo meaʻai pe a uma ona tui le inisalini.

Mo se tagata tino maloloina, o le insulin i le aso e 2-4 IU. I le tulaga o tagata afeleti - bodybuilders - 20 IU, ma le maʻisuka - mai le 20 i le 50 IU. O le tele o nei atopaʻu mo ituaiga taʻitasi o tagata, ou te manaʻo e faʻavaivai i le tele o tulaga taua.I lenei tulaga, o le tagata o loʻo i ai le ata o le falemaʻi lenei:

  1. Le lagona o le fiaaai tele, migraine ma se tulaga o vaivaiga lautele i le amataga o le mamafa o le fua faatonuina.
  2. Ole sosolo malosi o lima ma le salivation, pallor o le paʻu, le paʻu o lima ma vae, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le tino vaaia i le vaega lona lua o le maualuga.
  3. Le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina, vave le fatu ma le faʻavaivaia i le atinaʻeina o le tolu vaega.

O le inisalini e maualuga ma le fua o le hormone

E pei ona taua i le amataga, o le fua o lenei hormone o le a eseese e faalagolago i tagata taitoatasi.

O nisi e faigofie ona faapalepale mai le 300 i le 500 vaega o fualaau faasaina, i le tulaga o isi, ma le 100 iunite e ono mafua ai se coma. O se mafuaaga atoa lea o mafuaʻaga e taʻalo ai, e aofia ai le mamafa o le maʻi.

O le mea lea, o le faʻamaʻi fua (o le inisalini) ma le tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka o le a eseese.

Afai e te le amanaiaina ia uiga o loʻo i luga, ona mafai lea e se tagata ona atiaʻe se tulaga le mautonu ona o le hypoglycemia, poo se coma. I lenei tulaga, e mafai e se tagata ona pauu vave i totonu o se paʻu pe vave faʻafuaseʻi. I le leai o se taimi faʻapitoa fesoasoani faafomaʻi ma le atinaʻeina o se vailaʻau oona, o loʻo aʻafia ai le oti.

E ui lava i le mea moni e faapea, o le fua leaga o le fualaau faasaina e patino lava, o le ono tulai mai o se taunuuga afaina e mafua mai i mea taua e pei o le faapalepale tagata taitoatasi i fualaau faasaina, faapea foi ma meaai ma le ava.

E tatau ona maitauina e faaopoopo atu i tulaga nofofua o le faʻalavelave poʻo le tui tui, e mafai ona maua e tagata gasegase masani ona o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. O lenei tulaga o loʻo faʻaalia i uiga nei:

  • ogaoga o le faagasologa o togafitiga,
  • naunau pea i taimi uma,
  • se faʻateleina o le mamafa o le mamafa o le tino,
  • faʻaateleina le faʻatupulaʻia o maualuga o suka i le tino,
  • faʻaauau pea le atinaʻe o le ketoacidosis,
  • faʻaauau pea o le hypoglycemia.

Fesoasoani Muamua i le tulaga o le faʻalavelave

Afai na tupu se tagata lata ane i totonu o se siama na mafua mai i se tulaga o le hypoglycemia, ona fautuaina ai lea e le au atamamai le tuʻuina atu o se tagata maʻi i le tasi itu, ia maua le avanoa e avatu ai ia te ia le lauti suamalie ma valaʻau i se 'au fomaʻi faʻafuaseʻi.

Pe a faʻaalia foliga o le hypoglycemia, e fautuaina foi e fuafua le maualuga o le suka o le suka i le faʻaaogaina o se meafaigaluega fuafuaina e fuafua ai le maualuga o le suka i le fale. Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona i ai i taimi uma se taga o soʻo se sua, se fasi suka, ma se suauu ma le inisalini.

A maeʻa ona faʻamauina le maʻi, o le togafitiga o le a faʻamoemoe e faʻaitiitia ai taunuuga, lea e ono fesuisuiai i le mamafa.

O le tele o taunuuga ogaoga o le malosi o le inisalini poʻo le faʻaofiina o se fua o le fualaau faasaina, o tagata atamamai e faʻaalia ai le mafaufau o le mafaufau, o le atinaʻeina o faʻafitauli o le mafaufau ma le faʻafuaseʻi o osofaiga a le maningeal.

E le gata i lea, i le tulaga o le maualuga, o tagata maʻi na i ai mea e le masani ai i le cardiovascular system, lea e mafua mai i le atiaʻe o le stroke, le gasegase o le cerebral ma le infarction myocardial.

O le mea lea, e tusa lava pe faʻapena ona tuʻuina atu se inisalini o le inisalini i le tino o le maʻi, e mafai ona aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma le oti.

E taua le iloa le auala e amio lelei ai i lalo o tulaga ma tuʻuina atu i le tagata maʻi se togafitiga saʻo ma taimi talafeagai.

O le faʻamanuiaina o nei tulafono uma e le gata ina mafai ona ola ai le tagata, ae e mafai ai foi ona ia faatumauina le tulaga masani o le olaga.

TULAGA FAAMAONI. O le maʻi suka.O laʻu tala: Breakfast o le maʻisuka: ola, glucometer, insulin. E fesoasoani le Philanthropists ia Kirill ia togafitia lelei le maʻisuka

Se vaega e uiga i inisalini

O le mea e leaga, o le hormone, e le mafai ona maua i meaai. Afai e te 'ai se oloa e maua i le inisalini, o le a solo i lalo le vailaau i totonu o la tatou vaega o meaʻai ma o le a le ulufale i le toto. Faʻaolataga i le maʻisuka naʻo injections o fualaau faasaina.

O le inisalini o tagata o se mea peptide. I le faaopoopo atu i le kulukose, o ia o se suauu o le potassium ma ni mea amino eseese. O le siata o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga e tusa ma le matua ma le tulaga o le maʻi:

Tausaga ma tulagaLaitiiti maualalo (μE / ml)Lisi pito i luga (μE / ml)
Tamaiti320
Tagata matutua325
Tina fafine628
Matua (sili atu i le 60)736

Glucose na maua mai e le tino i taimi o taumafataga o se mea e faʻaosofia ai le fausiaina o inisalini. O amino acids arginine ma leucine, cholecystokinin ma hormones estrogen, calcium, potassium, fatty acids o loo i ai foi se aafiaga faaosofia i le gaosia o le hormone. Faʻavaivaia le fausiaina o le insulin glucagon.

O galuega o le inisalini e aofia ai:

  • Le faʻamalosiina o le gafatia o le faʻaaogaina o le kulukose i sela mo le malosi atili o le gaosiga o le tino,
  • Faʻailogaina o enzymes e faʻaaogaina ai le kulukose,
  • Faateleina le gaosiga o le gaosiogen, lea e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le kulukose e ala i le ate ma gaʻo maso,
  • Faʻaitiitia le faʻavaeina o le kulukose o loʻo teuina i totonu o le ate
  • O le faateleina o le mafai gafatia e fausia ai nisi o mea amino,
  • Tuuina atu o sela ei ai le potassium, magnesium ma fulukalama,
  • Faatoagaina mai o le synthesis protein,
  • Faʻailogaina o le liua o le kulukose i faʻamaʻi.

E le gata i lea, o le hormone e faʻaitiitia ai le vaevaeina o puipuiga ma faaitiitia ai le tafe o gaʻo susu i le toto.

Mafuaʻaga o Inisalini Faateleina

O le mafuaaga taatele o le tele o le puleaina o vailaau mo togafitiga o le fua saʻo lea ole fua ole siama mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka. O tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e afaina tele i lenei tulaga. O mafuaʻaga uma mo le sili atu o le tele o le hormone i le taimi o le inisiua ua vaivai i le lisi:

  • O se mea sese na faia e se endocrinologist lea e tuiina ai le inisalini i se tagata e le manaʻomia,
  • Na faia se fua saʻo ole fua,
  • Faʻasalalau puupuu ma le umi insulin i le tasi alu,
  • Suia le ituaiga o vailaau,
  • Filifili se tui tele fualaʻau
  • Le toe faʻaleleia o meaʻai i le taimi o taʻaloga,
  • Faʻaleagaina o le taumafataga (e leʻo le meaʻai pe a uma le tui o le hormone).

Ina ia aloese mai le sologa lelei, e tatau ona e feutagai ma se tagata tomai faapitoa e uiga i le ituaiga o fualaau faasaina ma le taofiofia o le inumaga i aso taitasi.

Faailoga o le tele o le tele o le homone administration

O taunuuga o le maualuga o le inisalini e faʻaalia i faʻamaoniga:

  • Le lagona vaivai i le tino atoa
  • Tigā tumau
  • Le fia taumafa
  • Faatumu le gutu i fulufulu,
  • Paʻu o le paʻu,
  • Telefoni sili atu
  • Lagonaina o le numera i vae,
  • Mata le lelei le mata,
  • Faʻamalo manino le faʻaleagaina
  • Loto vave o le saoasaoa
  • Le mautonu i mafaufauga
  • Faʻanoanoa.

Afai e le o ave ni fua i le taimi e faateleina ai le maualuga o le suka i totonu o le tino, e mafai ona tupu le maliu. Ole fua o le inisalini mo se tagata soifua maloloina e fuafua i le paʻu pe a uma ona tui le suka i le 5 mmol / l pe a faʻatusatusa i se tulaga masani.

E tupu le hormone ma le le lava o le gaioiga o fatugaʻo ma le fesuiaiga o sela o le ate. O le faateleina o le gaosia o le hormone e le tino e tupu i faʻamaʻi pipisi, pe a gaosia e le tino tumo le inisalini. O le insulin foi e tupu i le taimi o le maitaga.

E le fautuaina e fomai le pule-puleaina o le inisalini ma le ava malosi. Ae paga lea, e le o tagata uma e maʻisuka e faʻalogo i nei fautuaga. O le mea lea, ua atiae e le au atamamai tulafono nei:

  • Afai e te fuafua e inu se ava malosi, o le fua o le homone e tatau ona faʻaititia i luma o lena mea,
  • A o leʻi oʻo i le taimi e inu ai le ava malosi, e manaʻomia e le tino ona 'ai mea taumafa mai i le gaʻo gaʻo,
  • E le fautuaina le maʻisuka e inuina le ava malolosi,
  • I le aso e sosoo ai, pe a uma le liua, e tatau i le tagata gasegase ona fua le lapisi o le suka i le suʻeina o le toto ma faʻafetaui le vailaau o le vailaʻau.

O le sili atu o le inisalini o le hypoglycemic matautia (ma le faʻaitiitia o le kulukose) ma le oti. O le fua matautia e faalagolago i le tulaga o le soifua maloloina o le tagata, mamafa, taumafa, inu, ma isi tulaga. Mo le tagata e toatasi, o le oti e mafai ona tupu pe a uma le 100 IU o le inisalini, mo le isi pe a maeʻa le 300 poʻo le 500 IU.

Faʻataunuʻuga o le hormone

O le tumau pea o le Inisalini e taʻitaʻia ai le mea moni o hormones e tupuga mai i le tagata maʻi e faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o le suka i le tino. E aofia ai le adrenaline, corticosteroids, glucagon. O faʻamaoniga o le maualuga o le inisalini e aofia ai:

  • Lagona e le mama
  • O le fiaaai
  • O le mamafa
  • O foliga mai o le ketoacidosis ma le acetonuria (o le faateleina o le maualuga o le suka i le heme ma le faateleina i le i ai o tino o le ketone, o le i ai o molini o acetone i le urine, o le eleelea o le acetone, faamalolo),
  • Faʻafuaseʻi suiga i le kulūkose i le gasologa o le aso,
  • Faʻaauau pea ona maualuga le maualuga o le suka,
  • Faʻaitiitia faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le lymph i lalo o le 3.9 mmol / L (hypoglycemia).

Faatasi ai ma le maualuga o le fualaau faasaina, o le aafiaga o le "taeao o le taeao" o uiga ia. O loʻo faʻaalia i le mea moni e faʻapea, pe a uma le tui o le afiafi e sili atu i le 2 i le 4 i le taeao, e leai se suka. O le taunuuga, o le tino e amata faʻavevesiina le kulūkose i tane e teu ai, ma e 5-7 mita le maualuga o le suka.

Laasaga muamua i le tulaga o le sologa lelei

Afai o le tagata maʻi e iai faʻamaoniga o le sili atu o le hormone o loʻo faamatalaina i luga, e tatau ona:

  • Taumafa 100 g falaoa paʻepaʻe,
  • Afai e leai se faʻaleleia atili, ia 'ai ni lole se lua po o ni nai sipuni gaʻo,
  • Faatali mo le 5 minute, pe a leai se faʻaleleia atili, ave faʻataʻavale.

Afai o le mea e sili ona maualuga e sili atu ona leaga - leai se mafaufauga, faʻavevesi, ma isi mea, e tatau ona folasia se fofo o le kulukose i le maʻi. Mai le 30 i le 50 ml o se vaifofo e 40% o loʻo faʻatonutonuina i se auala vavalalata. Afai e tumau pea foliga, toe fai le tui.

Taunuʻuga o le faʻalavelave

E tusa ma le tasi vaetolu o le maʻisuka uma e lagona ai le laitiiti o le inisalini i le taimi poʻo le isi. E leai se mea e te fefe ai. E tatau ona e 'ave ni meaʻai gaʻo gaʻo e faʻaleleia ai lou suka toto. O le faʻamalosia o insulin o hormones e taofia ai le faʻaitiitia o le suka e sili atu ona matautia. O lenei tulaga o nisi taimi e mafua ai togafitiga le talafeagai - o se faʻaopoopoga o le tui ole inisalini nai lo le faʻaititia.

Mo faʻamaoniga faʻapitoa, e tatau ona e valaʻau i se avetaʻavale, o le a tuʻuina atu e lana fomai i le tagata ua afaina le vaifofo o le kulukose, talu ai o se faafitauli mo se tagata amateur ona tui se tagata maʻi i se vein. O le malosi tele o le inisalini e sili atu ona matautia. O lona taunuuga o le solia lea o le gaioiga o le faiʻai - cerebral edema, faʻavavega o le maningeal. E le gata i lea, o le malosi tele o le inisalini e mafua ai le afaina poʻo le fatu oso.

Ina ia aloese mai le le lelei o taunuuga, e talafeagai le siakiina o le sukū i taimi uma ma se glucometer ma fetuutuunai le fualaau i le itu pe a pa'ū le kulūkose. Afai e te tuiina le inisalini i se tagata soifua maloloina, e tatau ona e mafaufau i lenei mea maualuga ma, faatasi ai ma se fualaau itiiti, ia faia ia auala ua faamatalaina. Afai o se tui tele o le inisalini e faʻatonuina i se tagata soifua maloloina, o le a mafua ai ona tali tutusa ia mea oona. I lenei tulaga, e tatau ona e valavala e valaʻau i se falemaʻi.

Inisalini: faʻalavelave maualuga ma le faʻamaʻi fua mo se tagata soifua maloloina

E tusa ai ma le au atamamai, ma le poto masani ua faaalia ai o le fua o le inisalini mo se tagata soifua maloloina o le tagata lava ia. I lenei tulaga, e faʻalagolago lava i le mamafa o le tino o le tagata maʻi.Afai tatou te talanoa e uiga i le ituaiga o hormone ua taʻua, o le iniseti o le inisalini e matua faʻaaogaina i le togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, faʻapea foʻi ma tagata taʻavale e aofia i le tino, o le fausiaina o maso.

Vitio (kiliki e taʻalo).

Ma ina ia aloese mai na taunuuga leaga mo lenei vaega o tagata, e matua taua lava le saʻo lelei o le fua o le fualaau faasaina.

I le tele o mafuaaga masani e sili atu le fua o le vailaau faasaina, ua taʻua e tagata atamamai le faʻaaogaina o le hormone e faʻalavelave faʻapitoa e filifilia e le fomaʻi. O le maualuga maualuga o le lamatiaga e sili atu i le fua o le insulin i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O lenei vaega o tagata e tatau ona latou siakiina pea o latou tulaga, ma le filifilia e le aunoa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e faaaoga ai masini faapitoa mo lenei mea. Afai e te solia lenei tulafono, ona mafai lea ona tupu se tulaga lea e tele ai le maualuga o le hormone i le toto.

O le nofoaga lona lua i le vaega o aʻafiaga e aofia ai tagata taʻavale o loʻo galulue faʻapitoa i le fausiaina o tino. Mo lenei vaega o tagata, ua iloa e tagata atamamai ia tulaga lamatia e ono mafua ai le atinaʻeina o le hypoglycemia i le tulaga o le tele o insulin i le tino:

  1. Le faʻasologa sese o le fua o le fualaau faʻasaina ua faatonuina mo le maʻisuka.
  2. E mafai ona tulai mai le hypoglycemia ma le maliu pe a suia le ituaiga o fualaau faasaina ma tui.
  3. E i ai se tulaga lamatia o le faʻaitiitia o le inisalini i le toto i ni mea matautia pe afai e leai ni meaʻai gaʻo-mauoa i taumafa a le tagata afeleti.
  4. I le tulaga o tagata o loʻo auai i le faʻavaeina o le tino, e ono maua ai le hypoglycemia ma le faʻaaoga sese o hormones vave ma lemu.
  5. Afai e solia e le tagata taʻavale le taumafa ma faʻasolosolo meaʻai pe a uma ona tui le inisalini.

Mo se tagata tino maloloina, o le insulin i le aso e 2-4 IU. I le tulaga o tagata afeleti - bodybuilders - 20 IU, ma le maʻisuka - mai le 20 i le 50 IU. O le tele o nei atopaʻu mo ituaiga taʻitasi o tagata, ou te manaʻo e faʻavaivai i le tele o tulaga taua. I lenei tulaga, o le tagata o loʻo i ai le ata o le falemaʻi lenei:

  1. Le lagona o le fiaaai tele, migraine ma se tulaga o vaivaiga lautele i le amataga o le mamafa o le fua faatonuina.
  2. Ole sosolo malosi o lima ma le salivation, pallor o le paʻu, le paʻu o lima ma vae, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le tino vaaia i le vaega lona lua o le maualuga.
  3. Le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina, vave le fatu ma le faʻavaivaia i le atinaʻeina o le tolu vaega.

O le a le mea e tupu pe afai e te tuiina le inisalini i se tagata maloloina?

O le inisalini ua avea o se tasi o hormonia sili ona taua o mea uma e gaosia i le tino o le tagata. E maua mai e le pancreas ma faʻafoeina le metabolism o gaʻo. E oo lava i le sili ona taua o mea sese o lenei hormone mai le faailoga masani o faʻalavelave faʻaleagaina ua amata ona tupu i totonu o le tino. Ae e taua le maitauina e tusa lava pe o tagata soifua maloloina atoatoa, o le maualuga o lenei hormone e mafai ona fesuisuiai, e masani lava ona tupu lenei mea i se tulaga faigata. Ma le soifua maloloina lelei, o nei faailo e vave lava ona toe foi i le masani. O nisi tagata e popole pe o le a le mea e tupu pe afai latou te tuiina le inisalini i totonu o se tagata soifua maloloina o loʻo lelei ona galue malosi.

O le a le mea e tupu pe ae tuiina le inisalini i se tagata maloloina?

Afai e te faʻalauiloaina le inisalini i se tagata soifua maloloina, ona tutusa lea ma le mea moni o nisi mea oona o le a tui i totonu o le tagata. I totonu o le toto, o le maualuga o le hormone e maualuga lona malosi, lea e mafua ai ona faaitiitia le aofai o le kulukose ma le hypoglycemia. O lenei tulaga o se lamatiaga tele i le soifua maloloina o le tagata ma le ola. I le tele o taimi, faatasi ai ma le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, o gasegase e pauu i totonu o le tino, ma afai e le i maua se fesoasoani i le taimi, ona mafai loa lea ona tupu le taunuuga. Ma o nei mea uma e tupu ona o le hormone na ulufale atu i le tino o se tagata na te leʻi manaʻomiaina.

Afai o le tui na tuʻuina atu i se tagata soifua maloloina e le mafatia i le maʻisuka, ona i ai lea o ona numera o le soifua maloloina:

  • maualuga le toto
  • arrhythmia e atiina ae
  • gatete i vae
  • migraine ma vaivaiga lautele,
  • o se tagata e faʻaleagaina
  • o loʻo i ai se lagona o le matelaina i le lotolotoi o le gaoioi faifai pea,
  • faamaopoopoina o gaoioiga uma ua faalavelaveina,
  • o tamaiti aoga e matuā tele lava ina afaina.

O le faʻaitiitia faʻaitiitia o le kulukose o le toto e oʻo atu ai i le amnesia, faʻanoanoa, ma le hyperglycemic coma.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai i taimi uma le kalama i le lima. I le tulaga o se toso malosi i le kulukose, e tatau ona tatala le lole.

O nisi taimi e togafitia e fomaʻi le inisalini i tagata maloloina lelei i lalo o le ogaoga o mafatiaga, faʻapea foi i le taimi o le malosi tele, pe a le lava lenei hormone i le tino. I lenei tulaga, o le hormone e le gata ina mafai, ae e tatau foi, ona o lona le lava o le a taitai atu ai i le hyperglycemic coma.

Afai o se tagata soifua maloloina e afaina i sina inisalini, o lona soifua maloloina e le o se mea lamatia. O le faʻaitiitia o le faʻaaliga lautele o le kulukose i totonu o le toto o le a na o se lagona o le fiaai ma le vaivai vaivai. Ae i se mea e seasea tupu, o le tuiina o se mea itiiti lava e mafai ona oʻo atu ai i le hyperinsulism, lea e faʻaalia mai i na uiga:

  • o le paʻu e faasolosolo malie le paʻu
  • afu tele
  • faʻaititia o le faʻalogo
  • o le galuega a le loto ua faalavelaveina.

E le gata i lea, o le gatete e aliali mai i vae, ma o lagona masani e lagona i muso.

O se tagata tino maloloina e mafai ona faʻatulagaina le inisalini e tusa ai ma faʻamatalaga a le fomaʻi ma i lalo o lana faʻatonuga saʻo.

E tatau ona manatuaina o le fua o le inisalini mo se tagata soifua maloloina o le 100 PIECES - o se tui atoa lenei o le inisalini. Ae i tulaga faʻapitoa, o lenei aofaiga e maualuga atu, e faʻalagolago lava i le tulaga lautele o le soifua maloloina o tagata soifua ma lona natura. E i ai tulaga pe a tumau se tagata e ola, e tusa lava pe sili atu i le 10-20 taimi lenei fua. O lona uiga e iai se avanoa i se tagata i le olaga e oʻo lava i se faʻalavelave maualuga o le inisalini. O se coma e atiina ae i se mea i totonu o le 3 itula, pe afai i le taimi nei e faamautinoa le tafe o le kulukose i totonu o le toto, e taofi le tali.

Ole fua o le inisalini mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka e faʻapitoa e le endocrinologist, faʻalagolago i taunuuga o suʻega. E masani lava, o le maʻisuka e faʻamatala mai le 20 i le 50 iunite o le hormone.

E tusa lava pe itiiti ifo le tele o le mea na faatonuina e le fomaʻi e mafai ona taʻitaʻia ai se fomaʻi.

Ole fua o le insulin mo le maʻisuka e silia ma le 50 iunite. Faatasi ai ma le faʻaofiina o lea ituaiga o fualaau faasaina, ua tupu ai se faʻafitauli o le hypoglycemic, lea e manaʻomia ai le tausiga faʻafuaseʻi.

O le a se mea e tupu pe afai e te faʻaosoina le inisalini i se tagata maloloina?

Faatasi ai ma le toe faia o le hormoni i se tagata soifua maloloina, o le tino o le pancreatic, faamai o le endocrine ma le le atoatoa o le tino. O le mea lea, o tagata soifua maloloina e tuʻuina atu lenei vailaʻau e tusa ai ma faʻamatalaga a le fomaʻi ma e na o se faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Afai o se tagata soifua maloloina e inu i se faʻalavelave faʻafuaseʻi poo le inisalini faapitoa, e leai se leaga e tupu. O lenei vailaʻau o le a naʻo le manava e aunoa ma ni aʻafiaga o le soifua maloloina. O loʻo faʻamatalaina ai le mea moni e faapea, o vailaau faʻalaʻau mo le maʻisuka e lei faia.

Afai, pe a uma le inisalini o tui, o le a amata ona aliali mai i luga o se maʻi maloloina se tagata soifua maloloina po o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e tatau ona vave tuʻuina atu ia te ia le fesoasoani muamua.

  • Ina ia faʻalautele le paleni o gaʻo i totonu o le tino, e mafai ona faʻatagaina se tagata e 'ai se fasi falaoa paʻepaʻe, e naʻo le 100 kalama le lava.
  • Afai o le osofaiga e sili atu i le 5 minute, e fautuaina e 'ai le lua teaspoons o suka poʻo ni nai caramels.
  • Afai a maeʻa ona 'ai le falaoa ma le suka, e le o faʻamautuina le tulaga, latou te faʻaogaina nei oloa i le aofaiga lava e tasi.

O se faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i taimi taʻitasi ma tagata uma e faalagolago ile inisalini. Ae o lenei e taua le fesoasoani i le taimi, talu ai ona o le tele o taimi, o le ketoacidosis mataʻutia e mafai ona atiaʻe, lea e manaʻomia ai le faʻaaogaina o vailaau malolosi. I lenei tulaga, o le maʻi o loʻo maʻi tele.

O nisi taimi e filifili ai tupulaga talavou i ni faʻalavelave matautia i lo latou soifua maloloina, faʻapipiʻiina o latou inisalini. O tala o loʻo faʻasalalau i tupulaga talavou e fesoasoani le inisalini e maua ai le euphoria. Ae e tatau ona ou faapea atu o na ituaiga o tala e le atoatoa.

O le hypoglycemia e foliga tutusa lava ma le inupia, ae e ese lona aafiaga i le tino.

Ae ui i lea, e tatau ona malamalama o le ava malosi e taua o le malosi malosi, lea e maua e le tino le malosi mo lana vaega. Ae i le tulaga o le faaitiitia o le maualuga o le kulukose, o mea e laiti lava. I nai upu faigofie, nai lo le faʻamoemoe euphoria, e maua ai e se tagata se tulaga o le vevesi matautia ma se tiga tiga ma le le fiafia le gatete i vae. E le tatau ona tatou faʻagaloina le toe faia pea o le inisalini i se tagata soifua maloloina atoatoa, o se taunuuga e mafua ai le faʻalavelaveina o le masani ai o le faiga o le endocrine.

E tatau i mātua ona mataʻituina ma le totoʻa a latou fanau tuputupu ae ma masani ona latou taitaia talatalanoaga ma i latou e uiga i le aloese mai le tagofia o fualaau e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi.

O le inisalini e taua tele mo tagata o loʻo mafatia i nisi o ituaiga o maʻisuka, ae mo se tagata soifua maloloina e mafai ona faʻaogaina lenei hormone i tulaga tulaga ese.

O le a le mea e tupu pe afai e te tuiina le inisalini i se tagata soifua maloloina: faʻalavelave ma taunuuga

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona lagona le manaʻomia mo le inisalini i aso uma e taofia ai i latou ola. O le tele o le inisalini e masani ona tupu. O le mea taua lenei o le homone lea e puleaina ai le suka toto.

I le maʻisuka e maua i le le lava o le inisalini, e masani lava ona atiaʻe le maʻi suka ma isi taunuuga matautia o le maʻi. Pau lava le auala e tausia ai le soifua maloloina sili ona lelei o le aʻoaʻoina pe faʻapefea ona fuafua lelei le inisalini.

E taua le matauina e leai ni fuainumera saʻo e fuafua ai le fua saʻo o se mea, o le mea lea, o le maualuga o lenei mea o se mea sili ona taatele.

Aʻo le i aveina le homone, o le fomaʻi ua fuafuaina le aofai mo le maʻi, e faʻavae i luga o suʻesuʻega ma faʻataʻitaʻiga faapitoa, o lea i nisi tulaga o loʻo i ai se faʻasologa masani o le inisalini.

O le inisalini e afaina ai le faasaoina o le malosi ma le fesuiaiga o le kulūkose o loʻo sau i totonu o le tino, faʻaalia se galuega faʻavae pe a ulu le suka i totonu o siama o le tino. Inisalini o se elemene e aofia ai i le gaosia o amino acids ma lo latou faʻaaogaina.

E i ai le inisalini i le tino o le tagata i voluma ua faʻamaonia, ae o se suiga i lona tele e mafua ai le tele o faʻafitauli o le tino, lea e ono lamatia tele.

Ole inisalini e aʻafia ai ma aʻafiaga lelei i le tino o le tagata. O mea lelei nei o le inisalini e matauina:

  • faaleleia atili o le tuufaatasiga o polotini,
  • faasaoina o le foliga mole mole o puipuiga,
  • faasaoina o mea amino i totonu o maso maso, lea e faʻaleleia ai lo latou alualu i luma,
  • auai i le tuufaatasiga o glycogens, lea e fesoasoani i le faasaoina o le kulukose i totonu o maso.

E matauina foi e tagata ia faiga le lelei e tutupu i le tino pe afai e tele le inisalini i totonu o le toto:

  1. saofaga i le faasaoina o gaʻo,
  2. faʻaleleia le faʻamaʻi le lipon receptor lipase blocking,
  3. faaleleia atili le tuufaatasiga o le gaʻo gaʻo,
  4. faateleina le toto toto
  5. faʻaitiitia le faʻaogaina o puipui o toto toto,
  6. e fesoasoani i le tulaʻi mai o siama o le tino vaivai.

I le masani masani o le toto, o le inisalini e aofia ai le 3 i le 28 mcU / ml.

Ina ia mafai ona malamalama le suʻesuʻega, o le toto e tatau ona naʻo luga o se manava gaogao.

Mo se tagata soifua maloloina, o se fua masani o le vailaʻau e 2-4 IU i le 24 itula. Afai o tatou talanoa e uiga i le tino, e 20 IU. Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le masani e 20-25 IU i le aso. Afai e amata e le fomaʻi ona faʻaaogaina i totonu o ana faʻamaumauga, ona oʻo lea i le tele o le hormone e oʻo atu ai i se mea maualuga.

O mafuaʻaga o le hypoglycemia e faapenei:

  • filifiliga sese o le fualaau o le fualaau faasaina,
  • suiga i le ituaiga o tui ma vailaʻau,
  • mo le gao-free-taaloga
  • o le faʻaoga tutusa o le faʻagasolo tutusa o le inisalini lemu ma le vave,
  • solia o meaʻai ina ua uma le tui (leai se 'aiga i le taimi lava e uma ai le faʻataʻitaʻiga),

Soo se tagata e faalagolago i le inisalini, e le itiiti ifo i le tasi i lona olaga, lagona lagona le lelei e mafua mai i le le mautonu o le fualaau faasaina. O faʻapogai autu o le maualuga o le inisalini:

  1. vaivaiga maso
  2. fiainu
  3. afu malulu
  4. vaega o gatete
  5. fenumiai,
  6. numera o le lagi ma le laulaufaiva.

O nei faailoga uma o faailoga ia o le hypoglycemic syndrome, lea e afua mai i le vave faʻaitiitia o le kulukose toto. Se tali talitutusa i le fesili o le mea e tupu pe afai e te tuiina le inisalini i se tagata maloloina.

O le maʻi e tatau ona vave taofia, a leai o le a pa'ū le tagata maʻi, ma o le a matuai faigata lava ona aluese mai ai.

Faʻasologa umi o le vailaʻau, lea e mafai ona o faatasi ma le maʻisuka, e masani ona taʻitaʻia ai le mea moni e faʻapea o Somoji syndrome e aliali mai. O lenei tulaga e faʻaalia i le gaosia o corticosteroids, adrenaline ma glucagon i le tele o mea tetele.

O le Somoji syndrome o se inisalini masani lea e faʻatoʻilaloina ai le maʻi, o lona uiga, o se tulaga ogaoga lea e tau atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻasalaina ma e manaʻomia ai se gauai faapitoa.

Faailoga autu o le hypoglycemia masani:

  • faateleina le 'ai
  • ogaoga o le faʻamaʻi,
  • o se faʻaopoopoga o le aofaʻi o acetone i le faʻavave,
  • o le mamafa o le tupe mama, lea e mafua ona o le maualuga maualuga o le kulukose i le urine,
  • o le tagata e muamua ona faia i le ketoacidosis,
  • faafuasei ona oso i le suka i le aso atoa,
  • hypoglycemia sili atu i le tasi le taimi i le aso,
  • Lafoga faifaipea o le suka maualuga.

I le tele o tulaga, o le inisalini oona o loʻo i totonu o se fomaʻi umi mo se taimi umi. Ae o lenei tulaga o le a masani lava ona lagona e ia. O le Somoji syndrome e faʻaalia foi i le mea moni e faapea o le atinaʻeina o se tulaga o le hypoglycemic i se tagata e matauina i le 2-4 i le taeao. E afua ona o le maualuga o le inisalini o le afiafi.

Ina ia faʻaitiitia le tulaga masani, e tatau i le tino ona faʻagaoioia ni auala faʻapitoa. Ae, e aunoa ma se fesoasoani mautu, e mafai ona mataʻituina vave le faʻaogaina o punaʻoa a le tino. O le mea lea, o Somoji syndrome e mafua ai le oti.

Afai e mamao ese le fomaʻi i le inisalini, o le maʻisuka o le a faʻaalia faailoga faʻapitoa mulimuli ane. Afai e te tuiina le inisalini i se tagata soifua maloloina, o le a mafua ai se ituaiga o mea oona o le tino.

I se tulaga faapena, o le inisalini e tuiina e pei o le mea oona, vave faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i le toto.

Afai ua galo se tagata, e aliali mai:

  1. arrhythmia,
  2. siitia le mamafa
  3. migraines
  4. faʻamalosi
  5. ua le atoatoa le tuufaatasia
  6. lagona o le fefe tele
  7. fiaaai
  8. tulaga lautele o vaivaiga.

Afai o le inisalini ua tui i se tagata soifua maloloina, o isi togafitiga e tatau ona mataʻituina e fomaʻi. O tagata i nisi tulaga e maliu mai i se tulaga e le mautonu.

Ole fua ole fua ole ave ole tui ile inisalini e 100 iunite, o lona tui ole inisalini atoa. O nisi taimi e mafai ona ola se tagata pe afai o se fualaau lea e 30 taimi maualuga. O le mea lea, faatasi ai ma le maualuga, e mafai ona e maua le taimi e valaau ai se fomaʻi aʻo leʻi faʻalavelave.

I le avea ai o se tulafono, o le coma e atiina ae i totonu o le 3-4 itula ma e mafai ona taofi le tali pe a ulu le glucose i le toto.

I le togafitiga o le maʻisuka, ei ai le maualuga o le lamatiaga o le maualuga o le inisalini.I lenei tulaga, ina ia puipuia ai le oti, e manaʻomia le fesoasoani muamua. E taua le iloa le mea e tatau ona faia i le taimi nei ma le maualuga o le inisalini.

Ina ia faateleina le paleni o le carbohydrate, e tatau ona e 'ai se falaoa o le falaoa e oo i le 100 g. Afai oe faaauau pea le osofaiga mo le 3-5 minute e tatau ona e faateleina le aofaʻi o suka. O fomai e fautuaina le inu o le lauti ma ni nai sipuni tele o suka.

Afai a maeʻa le gaioiga, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e le faʻasolosolo, e tatau pea ona e faʻaaogaina gaʻo i le tutusa. E ui i le mea moni o se mea e masani ai, o se mea e masani ai, afai e te le amanaia ia gaioiga e tatau ai, e ono tupu se faʻaleagaina o le Somoji syndrome.

O le atinaʻeina o le maʻi o le a matuia tele ai togafitiga ma faʻamalosia ai le ketoacidosis o le maʻisuka.

I lenei tulaga, atonu e manaʻomia oe e fetuunai le togafitiga ma amata ona ave fualaau malolosi.

  • cerebral edema,
  • faailoga o le maningitis,
  • o le vave vave amata o le vevela o le le atoatoa o le mafaufau.

Faatasi ai ma tagata e mafatia i le le atoatoa o le fatu, o le maualuga o le inisalini e mafua ai:

  1. taʻavale
  2. fatu fatu
  3. le afaina o le tino maliu.

O le insulin overdose o se tulaga lea e manaʻomia ai se vave tali mai le maʻi. Afai e manaʻomia, e tatau ona e valaʻau i se 'au taʻavale. E ui lava i le mea moni o le hypoglycemia e le o taimi uma e oo atu ai i le oti, o se tulaga lamatia e le mafai ona manatu faatauvaa.

Afai ei ai se osofaiga a le tagata maʻi, ona tatau lea ona e taofi e ala i le iniseti vave poʻo le 'aina o meaʻai gaʻo. Faatasi ai ma oloa fautuaina:

  • sosolo
  • sukalati
  • falaoa paʻepaʻe
  • mea inu gaʻo.

Aisea e le mafai ai ona e tuiina le inisalini i se tagata soifua maloloina, o le a le lamatiaga?

O le a le mea e tupu pe afai e te tuiina le inisalini i se tagata maloloina? O lenei fesili e tulai mai i nisi taimi tagata fiailoa. Ina ia maua le tali saʻo i ai, e tatau ona e malamalama i mea o loʻo faia e le hormone i totonu o le tino, faʻafefea ona gaosia ma faʻamalosi.

O le fesili o le faufautua o le faʻaaogaina o inisuasini e tulaʻi mai foi i tagata ua uma ona maua i le maʻisuka. O le faʻasologa o mea e le manaʻomia i taimi uma ni faʻataunuʻu faaopoopo. E mafai ona e faʻasaʻo lou suka toto i se meaʻai.

Soʻo se mimiti gaosia e oʻo i luga o le system endocrine. o le faaiuga i lona faʻaauau ona faʻaaogaina e faia e le fomaʻi, iloa ma iloilo uma taunuuga o togafitiga.

O le inisalini o se hormone taua lea o lana galuega autu o le talepeina o mea inu. Afai e le lava lenei mea i totonu o le tino, ona faʻapupulaina lea o le kulukose i totonu o le toto, i ai se aafiaga leaga i le soifua maloloina o le tagata. O se tasi e iloa ai le suka i totonu o le toto po o le urina e le o faailoa mai ai le atinaʻeina o le maʻisuka, ae tatau i se tagata ona nofouta.

O le tele o taimi, o le maualuga o le kulukose e maualuga tele i fafine maʻitaga, e maua ai le maʻisuka gestation. O nei gaioiga e fesoʻotai ma le le taua o le le iloa o le tino i le tino o se fafine o loʻo aveina se tamaititi.

O gaioiga i totonu e afaina mai i se avega manaia, o le pancreas e le taulimaina ana galuega tauave, e le maua le inisalini i le aofaiga tatau. O faʻafitauli e vaʻavaʻa vave lava pe a uma ona fānau.

I le noatia ma le fai fuafua i se taumafataga i lalo ifo o le gaosiga i lenei vaitau, e leai ni aʻafiaga leaga mo tina ma pepe. Ole faʻatauina o se insulin ile maitaga e le fautuaina foi. I le aluga o taimi, o le tino o le a faʻaaogaina i le mea moni o hormones e sau mai fafo, o le a le maua ai i latou. I lenei auala, o le maʻisuka sili ona maua moni o loʻo faʻaleleia.

Afai o se tagata soifua maloloina e tuʻuina atu i ai se tui ole inisalini, e faigata ona vaʻai le auala o le a tali atu ai le tino i ia faʻalavelave. E leai se aoga o faʻamatalaga.

Afai e oʻo i totonu le hormone synthetic i totonu, ona iloa ai lea e le tino o se mea oona, ma o faʻamaoniga o le soona inu malosi e tulai mai.O togafitiga i totonu o nisi taimi e manaomia ai, fufuluina o le manava ma le gaʻo e faʻaumatia ai faʻamaʻi o mea oona.

O faʻaaliga o lenei tulaga e pei ona taua i lalo:

  • Naua, vili,
  • Tele vaivaiga
  • Faʻasalaga, faʻaletonu le umi o le malamalama,
  • Tigā ogaoga
  • O le vevela ma le leaga o le tofo i le gutu.

E ui i le mea moni e faapea o le tino i auala uma e maua ai faailoilo ua le lelei le galuega, o le inisalini e amata ona gaoioi, e gau le kulūkose, ma o le maualuga o le suka e paʻu i mea taua. O faʻamaoniga faʻapitoa e tupu i tamaiti e maua i le gasegase o le acetonemic.

O se tasi o togafitiga togafitiga o le faʻapipiʻiina o se tamaititi e iai le kulūkose solution. O lenei metotia e mafai foi ona faʻaaogaina e toe faʻafoʻi ai le malosi i se tagata soifua maloloina na faʻamaʻiina i le inisalini.

Toe faʻafoʻi le paleni o le suka i totonu o le toto e sili atu ma le tasi le aso, ae o le soifua maloloina lautele e faʻaleleia vave.

O lenei o le a tatou malamalama i le mea o le a tupu pe afai o le inisalini e faʻatautaia i se tagata soifua maloloina i se fua tele. O le maualuga o le hormone e matautia foi i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Faʻamatalaga talafeagai e talafeagai:

  1. Le ituaiga o pulega o loʻo i totonu o le muso poʻo le gaʻo gaʻo,
  2. Pauna o se tagata
  3. Lona matua.

O le tasi unite o le inisalini e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i le toto o se tagata masani i le 8 mmol / L. Afai e te faʻalauiloaina se fualaau tele i le taimi, o le mea lea e mafua mai i le pa'ū i le tino o le tino ma le maliu o le maʻi; o le faʻataʻitaʻiina i lenei auala e matua faasaina lava. O le aʻafiaga o insulin i luga o le tino o se tagata masani e lei malamalama atoatoa.

Faʻataʻitaʻiina e le fomai ni mafuaʻaga ma mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le maʻisuka, o lona uiga e le mafai ona faʻaaogaina le inisalini e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a se fomaʻi.

Afai o le inisalini e faʻatautaia i se tagata soifua maloloina i ni tootoo laiti ma e masani lava, e na o le pau lava le mea e mafai ai ona maua e le pancreas ana galuega. O le maualuga o le homone i le tino o le a faateleina, o le a faia e le faiʻai se faailo i le pancreas e taofi ai le gaosiga o lenei vailaau, ae a maeʻa le iniseti, o le a faʻalavelave le okeni o le endocrin system.

Ona o le leai o le inisalini, o loʻo maualuga ai le suka, o loʻo maua ai le maʻisuka.

O nisi taimi, i le tulaga o le suʻesuʻeina o le faʻamaʻi muamua, o fomaʻi o loʻo faanatinati e faʻasolo atu togafitiga o inisalini, ae e le mafai ona faia seʻia oʻo ina faʻamaonia le maʻi. I nisi o ituaiga o maʻisuka, o le inisalini faifaipea o le iniseti e filifili.

E mafai ona e pulea ma fetuʻunaʻi lau kulūkose i se meaʻai laʻititi. E faigata i le tagata maʻi ona faʻafetaui i se fati fou o le olaga, ae e le afaina ona o aʻafiaga o le tino ma aʻafiaga o le faʻaauau pea ona faʻaleleia hormones.

Ua talitonu le fomai i aso nei e tatau ona tolopoina le amataina o le togafitiga o le insulin i le maualuga. E faʻaoga lenei i le faʻailoga lona lua o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, lea e tupu i tagata e silia ma le 35 tausaga. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona togafitia i le inisalini.

E le o taimi uma o le faateleina o le suka o le toto e iloa ai le maʻisuka. Mo le faia o se suʻesuʻega, e tatau ona faia le tele o suʻesuʻega, suʻe suʻega e le gata mo le suka o le toto, ae faʻapea foi mo le faapaleni o le kulukose, mataʻitū le tulaʻi ma le pau o lenei faailo i le aso atoa. E le tatau i se tagata soifua maloloina ona aʻafia le inisalini e aunoa ma se faʻamaoniga saʻo.

O le tulaga e pa'ū ai se tagata i totonu o le siama itiiti o le homone e talitutusa ma le inupia, ae e le mafai ona iloa le iai o mea faʻasaina i totonu o le toto.

O ia taaloga matautia e taatele i le lalolagi atoa. I talavou, o le faifaipea o le inisalini o le inisalini e ogaoga ona aʻafiaga. A oʻo i le tino i le tulaga o le alualu i luma tuputupu aʻe, o totoga o loʻo i totonu e leʻi maeʻa atoatoa, e matua faigata lava ona faʻalavelave a latou galuega i auala eseese.

O talavou o ē "faʻapala" i lenei auala e ono lamatia ai le pa'ū i se pa, oti. E tusa lava pe leai ni taunuuga le lelei, e le tupu, e ono lamatia e tagata talavou le maua o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia. E mo le fiafia o matua ma e pele ia i latou e taʻu atu le lamatiaga o na ituaiga o mea ua fai ma vaisu ma faafiafiaga.

O se tasi o taunuuga pito sili ona leaga o le puleaina o le inisalini i se tagata soifua maloloina o le hypoglycemic coma. E atiina ae i le tala o le pa'ū ma le televave o le pa'ū o le maualuga o le suka i totonu o le tino i ni tulaga taua tele.

O lenei tulaga e atiina ae i totonu o ni nai minute. I le taimi muamua, e mafai e se tagata ona faitio i le tiga o le tiga ma le vaivai, ona faafuasei ai lea ona leiloa lona mafaufau ma e le mafai ona aumaia o ia i lagona.

O o tatou tino e manaʻomia ai gaʻo gaʻo, latou te tuʻuina atu i le malosi, ma le "fafaga" faila o le faiʻai. I se tulaga o le hypoglycemic coma, o le toto toto e itiiti lava.

I se siama, o gaioiga taua e aoga i le pito i lalo o latou gafatia, ma o nisi o tino o le mafaufau e mate atoa. O le televave o le maʻi ua aveese mai i lenei tulaga, o le a le maua ai ni taunuuga le lelei o le a ia maua.

E mafai ona e maua se tagata mai se coma e ala i le amata vave o le kulukose. E fautuaina e faia lenei mea ma le le fiafia, afai e le mafai, o auala uma e maua. I le 90% o mataupu, o lenei mea e maua ai se taunuuga lelei.

Afai ole maʻi e le toe faʻaleleia poo iai ni faʻafitauli o faʻalavelave i totonu o le faʻalavelave o le tino - le faʻalauleʻa i avanoa, fenumiai o mafaufauga, faʻavevesi, ona manaʻomia vave falemai i le matagaluega faʻafuaseʻi.

O le pulega faifai pea o le inisalini pe a maeʻa se vailaʻau hypoglycemic e afaina mo se tagata maʻi e le maua i le maʻisuka. E manaʻomia le faʻamautuina o le kulukose o le toto. Mo lenei mea, mo ni nai aso o lenei faailo e siakiina pea.

E matua faasaina le faia o le inisalini i se tagata soifua maloloina, tusa lava po o le a le fua, o le auala o le pulega. O lenei mea e mafua mai i aʻafiaga matuia ma le le mafaafitia. o le sili atu o le homone e taʻitaʻia ai i le endocrine maʻi.


  1. Gurvich, M.M. Meaʻai mo le maʻisuka / MM. Gurvich. - M .: GEOTAR-Media, 2006. - 915 p.

  2. Neymark M.I., Kalinin A.P. Vaitaimi o le Vaitaimi i le taotoga o le endocrin, Faʻasoifua maloloina - M., 2016. - 336 itu.

  3. Vemanutin, A.M. Faʻafoʻi mai le fiafia o le ola, poʻo le auala e faʻateʻa ese ai le maʻisuka / A.M. Vasyutin. - M.: Phoenix, 2009 .-- 181 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga