O a tamaʻi motu o Langerhans

Pancreatic girlslets, e taʻua foi o le motu o Langerhans, o ni tamai pulou o sela na salalau solo solo i le pancreas. O le pancreas o se okeni ei ai lona umi umi 15-20 cm le umi, lea o loʻo i tua o le pito i lalo o le manava.

O pancreatic tinlets e aofia ai ituaiga ituaiga siama, e aofia ai peta beta e maua ai le insulin. O le pancreas foi e faia ai enzymes e fesoasoani ai i le tino e eli ma fafaga meaai.

A oʻo i luga le kulukose toto pe a uma ona 'ai, e tali le pancreas e ala i le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto. Ole inisalini e fesoasoani i siama i totonu o le tino e toso le kulukose mai le toto ma faʻaaogaina e gaosia ai le malosi.

O le maʻi suka e tupu pe a le maua le insulin i le pancreas, e le faʻaaogaina e le tino selase lenei fuamoa ma le atoatoa lelei poʻo mafuaaga uma e lua. O se taunuuga, o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto, ma e le o aʻafia mai i siama o le tino.

I le maʻisuka ituaiga 1, o peta paneta o peta e taofia ai le gaosiga o le inisalini, ao osofaʻia ma faʻaumatia e le tino le tino. O le puipuiga o loʻo puipuia ai tagata mai faʻamaʻi pipisi e ala i le sailia ma le faʻamaʻiina o siama, siama, ma isi mea e ono lamatia ai fafo. O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona ave insulin i aso uma mo le olaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona amata i se tulaga e taʻua o le inisalini, lea e le mafai ai e le tino ona faʻaaogaina le inisalini lelei. I le aluga o taimi, o le gaosiga o lenei hormone ua faʻaitiitia foi, o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le a iu lava ina ave insulin.

O le a le mea e faʻapipiʻi ai le motu o le tamaʻi?

E lua ituaiga o gafa (transplantation) o tamaʻi pancreatic:

O le faʻasalaina o tamaʻitaʻi o Langerhans o se faʻataʻitaʻiga lea e faʻamamaina ai, faʻaleleia ma faʻapipiʻiina i le isi tagata ia tamaʻitaʻi mai le paʻu o se tagata ua maliu. I le taimi nei, o le tufatufaina o tamaʻi pancreatic is considered a procedure experimental procedure, talu ai e le o lava le manuia o le tekinolosi o lo latou gaosiga.

Mo faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o le palacreatic tinlet, o saienitisi latou te faʻaaogaina ni enzymes faʻapitoa e aveʻesea ai mai le pancreas o se tagata ua maliu. Ona faamamaina ai lea o teine ​​ma faitauina i le fale suesue.

O le mea masani, e maua e tagata e mauaina ni faʻasalaga se lua, e aofia uma ai le 400,000 i le 500,000 tamaʻitaʻi. A maeʻa faʻapipiʻiina, ona amata lea ona maua mai vaʻa peta o nei tamaʻitaʻi ma faʻamalosi le insulin.

Langerhans islet allotransplantation ua faia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oeo loʻo maua le maualuga o le kulukose o le toto. O le faʻamoemoe o le toe faʻaaogaina o le fesoasoani lea i nei tagata gasegase ia maua le maualuga o le kulukose o le toto i le i ai poʻo le leai foi o tui inisalini i aso taitasi.

Faʻaitiitia pe faʻaitiitia le lamatiaga o le le iloa o le hypoglycemia (o se tulaga matautia lea e le lagona ai e le tagata maʻi ni faʻaaliga o le hypoglycemia). A lagona e se tagata le auala o le hypoglycemia, e mafai ona ia faia ni fua e siitia ai le maualuga o le kulukose i le toto i tulaga masani mo ia.

O le pancreatic islet allotransplantation e naʻo totonu o falemaʻi ua maua le faʻatagaga mo faʻataʻitaʻiga o falemaʻi o lenei auala togafitiga. O suʻega e masani lava ona faia e le au failaʻau - fomaʻi e faʻapitoa i faʻataʻitaʻiga faafomai. E faʻaaogaina e le tagata faʻalogo eleʻele le x-ray ma le ultrasound e taʻitaʻia ai le faʻapipiʻiina o se fusi faʻapipiʻi e ala i se laʻititi laʻititi i le pito i luga o le abdomina wall i le vein portal o le ate.

O le portal vein o se ipu toto tele e tafe toto i le ate. O loʻo faʻaosoosoina malie ia atumotu i totonu o le ate e ala i se pusa ua tuʻuina i totonu o le vete vevela. I le avea ai o se tulafono, o lenei faiga e faia i lalo o le faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu poʻo lautele.

E masani ona manaʻomia e tagata maʻi le lua pe sili atu faʻaopoopoga ina ia lava le gaioiga o le islet e faʻaitiitia pe faʻaitiitia le manaʻoga mo le inisalini.

O le autotransplantation o le pancreaticletlet e faia pe a maeʻa le pancreatectomy - aveeseina o le tino atoa - i tagata mamaʻi e ogaoga pe palacreatitis umi, e le mafai ona faʻaogaina i isi auala togafitiga. O lenei faiga e le o se mea faʻapitoa. Ole motu ole Langenhans autotransplantation e le o faia i tagata mamaʻi ile maʻisuka ituaiga 1.

O le faʻataʻitaʻiga e faia i se falemai i lalo o faʻamaʻi lautele. Muamua, e aveese e le fomai tipitipi le pancreas, lea e maua mai ai le tamaʻi pancreatics. I totonu o le itula, e faʻafeiloaʻi mai ile motu ole mama e ala i se pusi ile ate ole maʻi. O le sini o se mea e faʻafeiloaʻi ai o le tuʻuina atu lea o le tino faʻatasi ma teineiti Langerhans ia maua ai le insulin.

O le a le mea e tupu pe a uma le faʻavasegaina o tamaʻi pancreatic?

O tamaʻitaʻi o Langerhans e amata ona faʻasaʻo le inisalini i se taimi pupuu pe a uma le gafa. Ae ui i lea, o lo latou galulue atoa ma le tuputupu ae o toto toto fou e faʻaalu se taimi.

E ao i le au faipisinisi ona faʻaauau pea le inisalini aʻo leʻi amataina le faʻatonuga o tamaʻitaʻi ua gaosia. E mafai foi ona latou faia sauniuniga faʻapitoa ao leʻi amataina ma pe a uma le faʻavasegaga lea e fesoasoani i le gaosiga lelei ma le umi o galuega a tamaʻitaʻi o Langerhans.

Ae ui i lea, o se tali a le autoimmune e faʻaumatia ai ia lava peta peta e ono osofaia ai tamaloloa ua toe suia. E ui lava o le ate o se nofoaga faʻapitoa mo le faʻaaogaina o le teineitiiti foai, o saienitisi o loʻo suʻeina isi nofoaga, e aofia ai le tino maso ma isi totoga.

O a tulaga lelei ma le le lelei o le pancreatic islet allotransplantation?

O faʻamanuiaga o le Langerhans island flotplantplant e aofia ai le faʻaleleia o le kulūkose o le toto, faʻaititia pe faʻaitiitia le inisalini o inisua mo le maʻisuka, ma le puipuia o le hypoglycemia. O se isi mea i le totoina o meaola o le pancreatic islets o se gaioiga o le pancreas atoa, lea e masani ona faia i se gaosiga o fatugaʻo.

O aoga o le totoina o le pancreas uma e itiiti ifo ile insulin e faalagolago ma umi le gaioiga o le okeni. O le mea le lelei o le faʻaaogaina o le pancreas o le faʻalavelave tele lea o se faʻalavelave maualuga o faʻalavelave ma oʻo lava i le oti.

E mafai foi e le pancreatic islet allotransplantation ona fesoasoani e aloese mai le le iloa o le hypoglycemia. Ua faaalia i suʻesuʻega faasaienisi e faapea, e tusa lava pe o nisi vaega o loʻo galue i tua pe a uma le gafa e mafai ona puipuia lenei tulaga matautia.

O le faʻaleleia atili o le puleaina o le kulukose o le toto e ala i le vaeluaga o le motu e mafai foi ona faʻagesegese ai poʻo le puipuia o le alualu i luma o faafitauli o le maʻisuka, e pei o le fatu ma fatu fatugaʻo, namea ma le leaga mata. Suesuega e faʻaauau pea ona suʻesuʻeina lenei avanoa.

O le le lelei o le pancreatic islet allotransplantation aofia ai aʻafiaga e fesootaʻi ma le faʻatinoga o ia lava - aemaise lava, totoʻa poʻo le thrombosis. O tamaʻitaʻi liua ua faʻaaogaina e mafai ona faʻamavae pe leai foi le aoga. O isi lamatiaga e fesootaʻi ma aʻafiaga o faʻamaʻi faʻamalositpressive e faʻamalosi ai tagata mamaʻi e ave ina ia taofia ai le puipuiga mai le teenaina o tamaʻitaʻi ua liua.

Afai o le tagata maʻi ua i ai se gaʻo ua gaosia ma ua uma ona ia inuina fualaau faasaina, na o le pau lava le mea lamatia e afaina ai le afaina ma le aʻafiaga o togafitiga o le immunosuppressive o loo taitaia i le taimi o le seleselega. O nei vailaʻau e le manaʻomia mo le autotransplantation, talu ai o loʻo faʻapipiʻi mai i le tino o le tagata gasegase siaki.

O le a le lelei o le faʻavasegaga o tamaʻitaʻi o Langerhans?

Mai le 1999 i le 2009 i le Iunaite Setete, o le tufatufaina o tamaʻi pancreatic na faia i le 571 tagata gasegase. I nisi o tulaga, o lenei faiga na faia i le fesootaʻi ma se gaosiga o fatugaʻo. O le tele o tagata na gasegase maua se tasi pe lua vaʻalele. I le faaiuga o le sefulu tausaga, o le aofaʻi o numera o teine ​​na maua i le taimi e tasi e tasi e 463,000.

E tusa ai ma fuainumera, i le gasologa o le tausaga talu ona faʻauluina, e tusa ma le 60% o tagata na mauaina le tutoatasi mai le inisalini, o lona uiga o le taofia o inisuala mo le itiiti ifo i le 14 aso.

I le faaiuga o le lona lua o tausaga talu ona faʻauluina, 50% o tagata na maua mai e mafai ona taofia ni inisiua mo le itiiti ifo ma le 14 aso. Ae ui i lea, o le tutoatasi o le t-inisalini e faigata ona faatumauina, ma o le tele lava o gasegase ua faamalosia e toe inuina le inisalini.

O aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma le sili tufatufaina o le tufatufaina atu o mea e iloa ai:

  • Tausaga - 35 tausaga ma luga atu.
  • Laasaga maualalo o triglyceride i totonu o le toto aʻo leʻi toe totoina.
  • Laasaga maualalo o le inisalini aʻo lei toe totoina.

Ae ui i lea, o suʻesuʻega faasaienisi e taʻu mai ai e tusa lava pe na o le galueaina o ni mailei o le Langerhans e mafai ona faaleleia atili le kulukose toto ma maualalo ifo i lalo le tui o le inisalini.

O le a le matafaioi a le immunosuppressants?

O fualaau faʻamaonia e tatau ona puipuia ai le teenaina, o se faafitauli taatele i soo se mea e suia.

Ua ausia e saienitisi le tele o tulaga faamanuiaina i le tulaga o le gaosia o tamaʻitaʻi o Langerhans i tausaga talu ai nei. I le 2000, na lolomi ai e saienitisi Kanata a latou gaioiga o le gafa (Edmonton Protocol), lea na suia e nofoaga faafomaʻi ma suesuega i le salafa o le lalolagi ma faaauau pea ona faaleleia.

O le Edmonton Protocol ua faʻaalia ai le faʻaaogaina o se tuufaatasiga fou o fualaau faʻasaina, e aofia ai daclizumab, sirolimus ma tacrolimus. Sa faaauau pea ona atiae ma suesue e saienitisi ni suiga i lenei faiga, e aofia ai le faaleleia atili o togafitiga e fesoasoani e faateleina le alualu i luma o le gaosiga. O nei polokalama i nofoaga eseese e mafai ona eseese.

Faataʻitaʻiga o isi immunosuppressants o loʻo faʻaaoga i le Langerhans motu o loʻo aofia ai antithymocyte globulin, belatacept, etanercept, alemtuzumab, basaliximab, everolimus, ma mycophenolate mofetil. O loo suʻesuʻe foi e saienitisi fualaau faasaina e le o se vaega o le immunosuppressants, e pei o le vevesi ma le sitagliptin.

O fualaau faʻamalosi e faʻamaonia ai aʻafiaga ogaoga, ma o latou aʻafiaga uumi e leʻi malamalama atoatoa. O aʻafiaga o aʻafiaga lata mai e aofia ai faʻamaʻi pipisi ma faʻaoga o meaʻai (pei o le ita ma le manava). E mafai foi e tagata maʻi ona atiina ae:

  • Faateleina le cholesterol toto.
  • Tigā toto maualuga.
  • Anemia (o le faaitiitia o le numera o lela mumu ma le hemoglobin i totonu o le toto).
  • Vaivai
  • Faʻaitiitia le faitau o le toto paʻepaʻe paʻepaʻe.
  • Toe faʻaleagaina le galuega.
  • Faʻateleina le faʻafitauli i vailaau faʻamaʻi ma viral.

O le aveina o le immunosuppressants e faʻapupulaina ai foi le lamatiaga o le atiaeina o nisi o ituaiga o tuma ma le kanesa.

Sa faaauau pea ona sailia e saienitisi ni auala e maua ai le faapalepale o le puipuiga o le puipuia o tamaʻi teine, lea e le o amanaʻia ai i latou e le puipuiga o le tino.

O le a le mafai e le faapalepale ona lagolagoina le gaioiga o tamaʻitaʻi ua gaosia e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tasi metotia o le tosoina o islets e faʻapipiʻiina i totonu o se mea faʻapitoa e mafai ona fesoasoani e puipuia ai le teteʻe.

O a faʻalavelave e feagai ma le vavaeina o tamaʻi pancreatic?

O le leai o ni foaʻi talafeagai o le faʻalavelave autu lea i le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le tufatufaina o tamaʻitaʻi o Langerhans. E le gata i lea, e le o fesoasoani uma e faʻaaogaina mo le faʻaaogaina o le islet, aua latou te le ausia uma tulaga filifilia.

E tatau foi ona manatua i le taimi o le sauniuniga a tamaʻitaʻi mo le gafa, e masani lava ona faaleagaina. O le mea lea, e tele naua gaioiga e faia i tausaga taʻitasi.

Sa suesue e saienitisi auala eseese e foia ai lenei faafitauli. Mo se faʻataʻitaʻiga, na o se vaega o le pancreas mai se tagata foaʻi ola e faʻaaoga;

Sa faasaʻosaʻo e saienitisi islets o puaa i isi meaola, e aofia ai manuki, faʻamalosi i latou i se mea faʻapitoa poʻo le faʻaaogaina o fualaau faasaina e puipuia ai le teenaina. O le isi auala o le fatuina o tamaʻi mai sela o isi ituaiga - mo se faʻataʻitaʻiga, mai sima.

E le gata i lea, o paleni tau tupe e taofiofia ai le lautele o le motu. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le Iunaite Setete, o le tekonolosi o loʻo faʻaaogaina le faʻaaogaina, o lea e faʻatupeina ai tupe mai suʻesuʻega, talu ai o le inisiua e le aofia ai ia auala.

O a ni siaki o fusi ua faia?

O le gagana Langerhans o loʻo i ai ni siaki e eseese a latou galuega ma le faʻaogaina.

O le pancreas endocrine e aofia ai:

  • glucagon-producing galala alala. O le hormone o se tagata e tetee i le inisalini ma faʻalautele ai le maualuga o le toto. O faila ole Alepi e maua ai le 20% o suauu na totoe,
  • O peta beta e nafa mo le faʻasologa o le ameline ma le inisalini, latou te nofo 80% o le mamafa o le tamaʻi motu,
  • o le gaosiga o le somatostatin, lea e mafai ona taofia ai le mealilo o isi totoga, e maua mai i vaimea delta. O a latou masini e mai le 3 i le 10%,
  • O vailaau PP e talafeagai mo le gaosia o le polypeptide pancreatic. O le hormone e faʻaleleia ai le galuega faalilolilo o le manava ma taofia ai le pulelasi a le parenchyma,
  • o le mumrelin, lea e nafa ma le tupuga o le fiaai i totonu o se tagata, e gaosia mai i siama siama.

E faʻapefea ona faʻatulagaina motu ma pe o le a le latou mea

O le galuega autu o loʻo faia e tamaʻitaʻi o Langerhans o le tausisia pea lea o le maualuga o le gaʻo i totonu o le tino ma le pulea o isi gaioiga endocrin. O motu e fafagaina e ni tiga faʻalagona ma vaʻavaʻa ma e tele lava meaʻai e maua i le toto.

O tamaʻitaʻi o Langerhans i le pancreas o loʻo i ai se fausaga faigata. O le mea moni, oi latou taʻitoʻatasi o se aoga galue malosi atoatoa. O le fausaga o le motu e maua ai se fefaʻatauaʻiga i le va o meaola faʻasolosolo o le parenchyma ma isi vaʻa. E manaʻomia lenei mea mo le faʻamalosi faʻatasi o le inisalini.

O loʻo faʻafefiloi ia filati ile vaʻalele, o lona uiga, ua faatulagaina i foliga o se mosaic. O le tamaʻitaʻi matua i le pancreas o loʻo i ai le faʻatonuga saʻo. O le tamaʻitaʻi e aofia ai lolone e siʻosiʻomaga ai le mea e fesoʻotaʻi ai, o le ulu toto e pasia i totonu o sela.

O peta Beta o loʻo i le ogatotonu o lobelu, aʻo iai fatugala ma le delta o loʻo i totonu o le vaega lautele. O le mea lea, o le fausaga o tamaʻi motu o Langerhans e faʻalagolago atoa lava i la latou tele.

Aiseā ua faia ai faʻamaʻi e faasagatau i motu? O le a le latou galuega o le endocrine? E aliali mai o le faiga faʻafesoʻotaʻi o 'au peleti e atiina ae ai se masini faʻalauiloa, ona oʻo ai lea o nei siama e aafia ai isi siama o lata ane.

  1. Inisalini e faʻaosoina le gaioiga o suauu beta ma faʻalavelaveina ailala fatula.
  2. O faila o Alefa e faʻaaogaina le glucagon, ma latou gaoioi i luga o potu vavalalata.
  3. O le somatostatin e faʻalavelave ai i le galuega a lelaʻau ma peta.

Taua! I le tulaga o le leai o se auala puipuia, o tino puipuia e faʻatautaia e faasaga i vaʻa beta ua faia. Ua faʻaumatia ia siama ma taʻitaʻi atu i se faʻamaʻi matautia e taʻua o le maʻisuka.

O le a le mea e gafa ma pe aisea e manaʻomia ai

O se isi mea taua i le suia o se parenchyma o le gland o le faʻavasegaina o se tamaʻi motu. I lenei tulaga, e le manaʻomia le faʻapipiʻiina o se okeni. O se gaioiga e tuʻuina atu ai i le maʻisuka se avanoa e toe faʻaleleia ai le fausaga o suauu beta ma e le manaʻomia atoa le faʻapipiʻiina o le pancreas.

E tusa ai ma suʻesuʻega a le falemai, na faʻamaonia ai o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le na foaiina atu ia cellules, o le tulafono faatonutonu o le maualuga o gaʻo. Ina ia puipuia le teenaina o le tagata foai, na maua ai e nei tagata gasegase le malosi o le togafitiga o le immunosuppressive.

Mo le toe faʻafoʻisia o tamaʻi motu, o loʻo i ai se isi mea e maua - siama sima. Talu ai e le faʻamapulaaina le faʻaagaga o teuga tupe foaʻi, o sea suiga e matua taua tele.

E taua tele mo le tino le toe faʻafoʻiina o le faʻafitauli o le tino, pe a le o le toe faafouina o sela o le a teena pe faʻaumatia pe a mavae sina taimi.

O aso nei o loʻo faʻalauteleina le faʻaleleia o togafitiga, o loʻo ofoina mai ai ni auala fou i vaega uma. O le Xenotransplantation o loʻo folafola mai foʻi - o se mea e faʻaleleia ai le tagata.

O faʻataunuʻu o le paigyma o le pig na faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka aʻo leʻi maua le inisalini. E aliali mai o eseesega o tagata ma puaa e ese i le tasi le amino acid.

Talu ai ona o le maʻisuka e atiae ona o le faaleagaina o tamaʻitaʻi o Langerhans, o la latou suʻesuʻega ua i ai faʻamoemoega lelei mo le togafitiga lelei o le maʻi.

Langerhans Islands: galuega mulimuli i le endocrine ma auupega i vela pancreatic

E pei ona e iloa, o le galuega autu a tamaʻitaʻi pancreatic o Langerhans o le iloa lea o le galuega endocrine o le pancreas. Muamua lava, o le pulefaʻatonu lenei o hormones autu e taua o le inisalini ma le glucagon, e faʻamoemoe i le puleaina o le suka o le toto. O le mea lea, o le inisalini e faʻaitiitia ai lona aofai pe afai o faʻamaufaʻailoga e sili atu i le masani, ma le glucagon, i se isi tulaga, e faʻatupulaia.

E taua le manatua e faapea i le mea e tupu ai o le a le mafai ona faʻataunuʻuina i le atoatoa o sosolo o le endocrine o tamaʻi pancreatic, ma e tusa ai ma le mea e manaʻomia e le tino, e leʻo faʻamalosi i le aofaʻi tatau, ona ono tupu ai lea o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e tupu ona o le tele o suka i totonu o le tino, ma mo togafitiga, e manaʻomia le faʻaauau pea o le inisalini. O le ituaiga 1 o lenei faʻamaʻi e sili ona matautia, talu ai ona o lenei tulaga, o loʻo maua ai le tele o suauʻu endocrin o le pancreas, ma e tusa ai ma lea tulaga, o le maʻi o le maʻi e le o faasolosolo malie, ae vave, ma e manaʻomia le togafitiga faʻafuaseʻi. E tele mafuaʻaga mo lenei mea, mo se faataitaiga, o le gaosia o auupega e le tino mai faʻamaʻi faʻamaʻi.

E taua tele, o loʻo i ai se metotia o togafitiga ma toe faʻaleleia galuega o le endocrine o le pancreas e ala i le totoina o sene o motu o Langerhans. Ae i lenei tulaga, o le a tatau ona muamua faia se auʻiliʻiliga i luga o faʻalavelave faʻamaʻi i lipocate endocrin o le pancreas, talu mai le faʻaaogaina o le metotia o le a aoga mo na o se ituaiga o maʻisuka. Ae faʻatasi ai ma le kanesa poʻo isi maʻi o le pancreatic, e le maua ai le mea e manaʻomia.

Langerhans cell cell transplant with type 1 diabetes

I aso nei, o tamaʻitaʻi o Langerhans e maua ai le avanoa e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 1, faafetai i lo latou gafa. O lenei auala na maua e le au atamamai Kanata talu ai nei, ma e ui lava e manaʻomia ai le tau tele o tupe, ma o le faʻatinoga lava ia e matua faigata ma matautia, e moni ma e maua ai se avanoa mo le toe faʻafouina o le galuega o le endocrin o le pancreas, ma, e tusa ai ma le laveaʻiina o maʻi mai se maʻi matautia.

O le aʻafiaga o le gasegase o siama lipocrine maloloina e maua mai se tagata foaʻi ua faʻaofiina i totonu o le tino o se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e ala i se pusa, ona o le mea na mafua ai, ona o la latou faatosinaga, o le aofaiga o le inisalini e manaʻomia mo le faatumauina o le kulukose i le toto e amata ona gaosia totonu o tapulaa masani. E taua le malamalama o tamaʻitaʻi o Langerhans mo le gaosigaina e se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ua naʻo se tino maliu e fetaui ma mea uma e manaʻomia, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le teenaina, aemaise lava talu ai o aʻafiaga o loʻo i totonu o le tino e faʻamoemoe e faʻaumatia tino mai fafo. O le mea e taua o le fesuiaiga o suauʻu endocrin o tamaʻi pancreatic e maua ai le vave aʻafiaga, ae talu ai pe a maeʻa nai vaiaso, o le maʻi o le maʻisuka ituaiga 1 e vave amata ona faʻaleleia.

E taua tele le malamalama o tamaʻi gafa o Langerhans o se tulaga lamatia o siama i totonu o le tino o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka o le a taʻitaʻia ai le teenaina o gland pancreatic. O le mafuaʻaga lea, i le manuia o le faʻatinoga, o le matafaioi e sili ona taua e faia i togafitiga fualaau faasaina, e faʻamoemoe e punitia mo sina taimi le gaioiga o nisi faʻamaʻi ma faʻamaʻi, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaumatia. E le gata i lea, o fualaau mo le togafitia o se tagata maʻi e filifilia i se auala e le atoatoa, ae na o le vaeluaina o nisi o mea e le mafai ona puipuia, aemaise lava ia i latou e maua mai ai siama i sulu o tamaʻi motu o Langerhans, lea e mafai ai ona faʻaitiitia le lamatiaga mo le finocrine pancreatic function.

I le faʻatinoga, o le metotia na maua ai le lelei o taunuuga mo tagata mamaʻi, aemaise lava talu ai e leai ni maliu na mafua mai i le totoina o suauu gland pancreatic ma lo latou lafoaia mulimuli ane i lalo o le aafiaga o auupega. E le gata i lea, o nisi numera o tagata mamaʻi na le toe manaʻomia le puleaina o le inisalini, ae o nisi na manaʻomia pea, ae o le tele o faailo e uiga i le galuega endocrine o le pancreas ua faʻaleleia atili, lea na mafai ai ona faʻamoemoe mo se faʻataʻitaʻiga lelei i le lumanaʻi.

E ui i lea, e taua le matauina i lenei mataupu ei ai ni mea le lelei e tatau ona amanaia. O le mea lea, i lalo o le faatosinaga a fomaʻi i teineiti o Langerhans, o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o ituaiga uma o aʻafiaga i tagata mamaʻi, e pei o le faʻalavelave i le gaosia o le pani paneta, o le manava, faʻamaʻavaina, faʻapea foʻi ma faʻafitauli ogaoga. I le faʻaopoopoga, e tusa lava pe a uma le faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia i le gasologa o le olaga e ave ai na vailaʻau e tatau ai, ina ia le amataina i le tino le teenaina o sela masusu. Ma ona o le mea moni, o nei vailaau o loʻo faʻaogaina e taofia ai mea e le afaina, aemaise lava o auupega faʻapitoa, o lo latou faʻaleleia e faʻateleina ai le lamatiaga o ituaiga uma o faʻamaʻi pipisi.

O le mea lea, o tamaʻitaʻi o le pancreatic e faia se galuega endocrine e tāua mo le tino atoa, e maua ai le gaosia o hormones e manaʻomia mo le gataifale ma le puleaina o le kulūkose o le toto. O le mafuaʻaga lea mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, i nisi o tulaga, e ono talafeagai le faʻafetuina o fusi o le endocrine, lea e faasolosolo malie ai ona faʻamaonia le galuega a le tino, ma o le mea lea e maua ai le inisalini e sili ona manaʻomia i le aofaiga talafeagai.

O le pancreatic tissue o loʻo faʻatusalia mai e lua ituaiga o masini vailaʻau: o le acinus, lea e maua ai enzymes ma auai ai i le fualaau oona, ma le motu o Langerhans, o lana galuega autu o le tuufaatasia o hormones.

E i ai nai tamaʻitaʻi i totonu o le gland lava: latou te faia le 1-2% o le aofaiga atoa o le okeni. O siamupini o tamaʻi motu o Langerhans e fesuisuiai ma fesuiaiga. E 5 ituaiga o latou. Latou te faʻamalosi mea gaioiolosi e faʻasaʻo ai le gaʻoina o le gaʻo, masini gaʻo, ma e mafai ona auai i le tali atu i faʻafitauli mamafa.

Faʻamatalaina o le tala

O le motu o Langerhans na muamua faamatalaina i le 1869. O le tagata suʻesuʻeina nei faʻatulagaga taua o loʻo i totonu o le pancreas (o lona vaega i le paluga) o se tamaititi aʻoga - Paul Langerhans. O ia lea na muamua suesueina i lalo o se microscope se faaputuga o sela lea e ese mai i lo latou tulaga o le natura mai isi mea pancreatic tissues.

Na toe faʻamautuina foi e faia e tamaʻitaʻi o Langerhans se galuega mulimuli. O lenei sailiga na faia e le K.P. Ulezko-Stroganova. I le 1889, o le sootaga i le va o le toilalo o tamaʻitaʻi o Langerhans ma le atinaʻeina o le maʻisuka ua maeʻa ona faʻatuina muamua.

O a tamaʻi motu o Langerhans?

Langerhans Islands (OL) o ni meaola ninii e aofia ai laʻau o endocrine i luga o le umi atoa o le parenchyma pancreatic o loʻo faia ai galuega o le exocrine. O la latou tino autu o loʻo faʻavae i le siʻusiʻu. O le tele o tamaʻi motu o Langerhans 0.1-0.2 mm, o le numera atoa i le tagata pancreas e mai le 200,000 i le 1.8 miliona.

O fusi e fausia ai vaega eseese e vaʻavaʻa ai vaʻa. Mai le glandular epithelium o le acini, e faʻasalaina i latou e ala i fesoʻotaʻiga ma fiva o sela namu o loʻo pasia iina. O nei elemene o le faʻalavelave o le tino ma sosoʻo o teineiti e fai ai se mea faʻapitoa mai le neuroinsular.

O elemene faavae o tamaʻitaʻi - hormones - faatino galuega faʻapitoa: latou te faʻatulagaina le carbohydrate, lipid metabolism, digesile, ma le metabolism. O le tamaititi i totonu o le gland e 6% o nei faʻatonuga o hormonal o le aofaʻiga atoa o le okeni. I se tagata matua, o lenei vaega o le pancreas ua faʻaititia ma faʻaititia ile 2% o le maualuga ole gland.

Ituaiga ituaiga o motu ma a latou galuega

Ole televise ole OL e eseese i le faʻatulagaga o meaola, galuega faʻatino, ma le faʻatinoina. I totonu o atumotu o loʻo i ai la latou faatulagaga mosaic. O teineiti taʻitasi o loʻo i ai se faʻatulagaga faʻatulagaina. I le ogatotonu o sela lea e faʻamautu ai le insulin. I le pito i tua - faila i luga, o le fuainumera e faalagolago i le tele o le OL. E le pei o le acini, o OL e le o aofia ona alavai - omoni e ulufale saʻo i totonu o le toto i totonu o capillaries.

E 5 ituaiga autu o cellule OL. Latou te faʻapipiʻiina se tasi, faʻatonutonuina le 'ailaina o meaai, carbohydrate ma le protein metabolism:

Vae Beta

O peta Beta e faia ai totonu (totonugalemu) o le lobule ma o autu autu ia (60%). Latou te nafa ma le gaosia o le insulin ma le amylin, o se soa o le inisalini i le faʻatonutonuina o le kulukose toto. Inisalini e tele ni galuega i totonu o le tino, o le autu autu o le faʻamautuina o maualuga o suka. Afai e faʻalavelaveina lona faʻasoasoa, e tatau ona atiaʻe le maʻisuka.

Delta sel

O potu (delta) (10%) e fausia ai le pito i fafo i le motu. Latou te maua mai le somatostatin - o le hormone, o se vaega taua o loʻo faʻapipiʻiina i le hypothalamus (fausaga o faiʻai), ma e maua foi i le manava ma le fatu.

O le mea taua, e fesoʻotaʻi vavalalata ma le pituitary gland, e faʻasalalau ai le gaioiga o nisi o hormones e gaosia e lenei matagaluega, ma faʻalavelaveina ai foi le fausiaina ma le faʻamalositino o pepidone-active peptides ma le serotonin i totonu o le manava, gaʻo, ate, ma le paʻu.

O pusa PP (5%) o loʻo i luga o le itu, o le numera e tusa ma le 1/20 o le motu. E mafai ona latou faʻamalosi se polypeptide o le intestinal vasoactive (VIP), polypeptide pancreatic (PP). O le maualuga o le VIP (vaso-intense peptide) o loʻo maua i totoga o meaʻai ma le tino o le tino (i le urethra). E aʻafia ai le setete o le vaega o meaʻai, e tele ni galuega, e aofia ai le mauaina o mea faʻaleagaina e fesootaʻi ma muso mumu o le gallbladder ma sphincters digestive.

Vailaʻau Epsilon

O le sili atu o le mea o loʻo i ai OL o siama tele. O le suʻesuʻeina o le microscopic o se sauniuniga mai i le panicreatic lobe e mafai ona fuafua ai o la latou numera i le tuufaatasiga atoa e itiiti ifo ma le 1%. Cells synthesize ghrelin. Faatasi ai ma le sili ona suʻesuʻeina i le tele o ana galuega, o le mafai lea e faʻaosofia ai le manaʻo.

O a aʻafiaga e tulaʻi mai i totonu o le tamaʻi motu?

O le faʻatoʻilaloina o cellula a le OL e oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻaaogaina o le autoimmu ma le atinaʻeina o fomaʻi (AT) i cellule OL, o le numera o nei faʻavae elemene ua faʻaitiitia faʻaitiitia. O le faʻatoʻilaloina o le 90% o siama e faʻatasi ma le faʻaitiitia o le faʻateleina o le inisalini, lea e oʻo atu ai i le maʻisuka. O le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafefete i 'au peleti o le pancreas e tupu i tupulaga talavou.

O le pancreatitis, o se gaioiga e le afaina ai i gasegase pancreatic, e tau atu i ni taunuuga matuia e fesootaʻi ma le faaleagaina o tamaʻitaʻi. E masani lava ona tupu i se tulaga ogaoga i le tino lea e tupu ai le oti o totoga o okeni.

Fuafuaga o faʻamalosi i tamaʻitaʻi o Langerhans

Afai, mo nisi mafuaʻaga, o le faaletonu i totonu o le tino e tupu ma le gaioiga gaosiga o faʻamaʻi e faasaga i ona lava masini amata, o le a taʻitaʻia ai iʻuga leaga. A oʻo ina maua mai i le peta pupuʻu i faʻamaʻi, faʻafesoʻotaʻi loʻu maʻi suka e fesoʻotaʻi ma le le lava o le gaosiga o le inisalini. O ituaiga taʻitasi o le aniteti e aʻafia ai e faasaga i se ituaiga o porotini. I le tulaga o tamaʻitaʻi o Langerhans, o nei vaega o le beta-cell e nafa ma le faʻasiga o le inisalini. E faasolosolo le alualu i luma le faagasologa, o le tino e mate atoa, o le gaʻo o le carbohydrate ua faʻalavelaveina, ma faatasi ai ma meaai masani, e ono mate le tagata maʻi i le fiaai ona o suiga e le mafai ona suia i totonu ole tino.

O metotia faʻamalositino ua atinaʻe e fuafua ai le i ai o mea faʻapitoa i le inisalini i le tino o le tagata. O faʻamatalaga mo sea suʻesuʻega o:

  • talafaasolopito o aiga o le oona,
  • soʻo se togafitiga o le pancreas, e aofia ai manuʻa,
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi: tele viral, lea e mafai ona amataina ai le atinaʻeina o se faagasologa o le autoimmune,
  • ogaoga faigata, faʻalavelave mafaufau.

E tolu ituaiga o auupega e mafua mai i le ituaiga o maʻisuka ua maua:

  • glutamic acid decarboxylase (tasi o mea taua o le amino i totonu o le tino),
  • i le atinaʻeina o le insulin,
  • i le cell cell OL.

O faailoga taua faapitoa ia e tatau ona aofia ai i le fuafuaga o suʻega mo tagata gasegase ei ai tulaga lamatia oi ai nei. O suʻesuʻega o suʻesuʻega, o le siakiina o auupega i le vaega o le glutamine amino acid, o se faailoga vave o le maʻisuka. Latou te aliali mai pe o loʻo misi pea faailoga o le faʻamaʻi. O loʻo faʻamoemoe tele lava i le laʻititi ma e mafai ona faʻaaogaina e iloa ai tagata ei ai le vavave i le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

Faʻafeiloaʻiga o le Islet cell

O le toe suia o sela o le OL o se mea e sui ai i le totoina o le pancreas poʻo lona vaega, faʻapea foi le faʻapipiʻiina o se okeni. E afua ona o le maualuga o le maaleale ma le agavaivai o le tino oona i soʻo se aʻafiaga: e faigofie ona manuʻa ma e le mafai ona toe faʻafoʻi ona lava.

O le gasegase o Islet i aso nei ua mafai ai ona togafitia le ituaiga I o le maʻisuka i tulaga na togafitia ai le togafitiga o le inisalini ma le aoga ai. O le metotia muamua na faʻaaogaina e tagata atamamai o Kanata ma aofia ai i le faʻaofiina o siama e tuʻuina atu endocrine soifua maloloina i totonu o le faitotoa telefoni o le ate e faʻaoga ai se pusa. E faʻamoemoe e faʻaaogaina au lava peta peta.

Ona o le gaioiga o le totoina, o le aofaʻi o le inisalini e manaʻomia ina ia tumau ai le maualuga o le kulukose o le toto o loʻo faʻapipiʻiina. O le aafiaga e vave ona tupu: faatasi ai ma se taumafaiga manuia, a maeʻa le lua vaiaso o le a amata le faaleleia o le maʻi, toe suia le togafitiga, o le pancreas e amata ona tutoatasi le inisalini.

O le lamatiaga o taotoga o le teenaina o suauu ua suia. E faʻaaogaina mea faʻaoga, e filifilia ma le faaeteete e tusa ai ma vaega uma o fesoʻotaʻiga.Talu ai e tusa ma le 20 na tulaga, o mea faʻapipiʻi o loʻo i totonu o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamaogaina o meaola palacreatic. O le mea lea, o se matafaioi tāua e faia i vailaau talafeagai e faʻapitoa i le faʻaitiitia o tali puipui. O fualaau faasaina ua filifilia i se auala e mafai ona poloka ai nisi o na mea, e aafia ai le gaosiga o auupega, i sela o ulugalii o Langerhans. O lenei mea e faʻaitiitia ai le lamatiaga i le pancreas.

I le faʻatinoga, o le totoina o suauu pancreatic i le ituaiga I o le maʻisuka na mafua ai le lelei o taunuuga: e leai ni maliu na maeʻa pe a maeʻa sea taotoga. O nisi numera o tagata gasegase na faʻaititia ai le toto o le inisalini, ma o nisi o tagata gasegase ua le toe manaʻomia. O isi galuega faʻalavelave o le okeni na toe faʻaleleia, ma ua faaleleia le tulaga o le soifua maloloina. O se vaega taua ua toe foi mai i se olaga masani, lea e mafai ai ona tatou faʻamoemoe mo se isi faʻamatalaga lelei.

E pei o le toe suia o isi totoga, e faaopoopo i le teenaina, e matautia tele ma isi aʻafiaga ona o le solia o tikeri eseese o le secretory activity o le pancreas. I tulaga ogaoga, e taʻitaʻia ai i:

  • i le pancreatic manava,
  • i le nausea ma
  • i le faʻamalaina tele,
  • i isi faʻamaʻi pipisi,
  • i le vaivai tele.

A maeʻa le faʻataʻitaʻiga, e tatau i le tagata gasegase ona faʻaauau pea ona ia maua fualaau faʻasaina i lona soifuaga atoa e puipuia ai le teenaina o sela mai fafo. O le gaioiga a nei fualaau oona e taulai i le faʻaitiitia o tali puipui - o le gaosia o auupega. I le isi itu, o le le lava o le puipuiga o le tino e faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o soo se mea, e oo lava i le faigofie faigofie, lea e mafai ona faigata ma afaina ai taunuuga ogaoga.

Suesuega i le gaosia o le pancreas mai se puaa o loʻo faaauau pea - xenograft. Ua iloa o le anatomy o le gland ma le porcine inisalini e sili ona vavalalata i tagata ma e ese mai i le tasi amino acid. Aʻo le i maua le inisalini, na faʻaaogaina ai le meaʻai i le maʻisuka.

Aisea latou te maua ai se gaioiga?

E le toe faʻaleleia le mea e faaleagaina ai le tino. I mataupu o le maʻi maʻisuka faigata, pe a maʻi le tagata maʻi ile inisalini, o le togafitiga faʻapitoa e faasaoina ai le maʻi, maua ai se avanoa e toe faʻafoisia ai le fausaga o peta peta. I le tele o suʻesuʻega faʻapitoa, o nei siama sa faʻavasegaina mai tagata foai. O se taunuuga, ua toe faʻaleleia tulafono faatonutonu o le gaosiga o le gaʻo. Ae le gata i lea, o gasegase e tatau ona faia le malosi o le immunosuppressive togafitiga ina ia le teena ai le tino foai.

E leʻo tagata gasegase uma e maua i le maʻisuka o le maʻisuka o loʻo faʻaalia ai le suia o sela. E iai faʻamaoniga manino:

  • leai ni faʻamatalaga mai togafitiga faʻatonutonu togafitiga,
  • inisalini tetee
  • faʻailoga faʻafitauli i le tino,
  • ogaoga faigata o le faamai.

O fea e faʻatino ai le taotoga ma pe fia le tau?

O le faiga o suiga o le motu o Langerhans e tele lava ina faia i totonu o le Iunaite Setete - o lea e togafitia ai soo se ituaiga o maʻisuka i le amataga. O loʻo faia lenei mea e se tasi o aʻoga mo suʻesuʻega o le maʻisuka i Miami. E le mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka i lenei auala, ae o se lelei togafitiga lelei e ausia, ae o mea lamatia o mea ogaoga ua faaitiitia.

O le tau o sea ituaiga osofaiga e tusa ma le $ 100,000. Faʻafouina le toe faʻaleleia ma le faʻaleleia o le immunosuppressive e mai i le 5 i le 20,000. O le tau o lenei togafitiga pe a uma le taotoga e faalagolago i le tali atu a le tino i sene na gaosia.

Toeitiiti lava a maeʻa le faʻamalosi, e amata ona galue tutoatasi le pancreas, ma faasolosolo lava ona faʻaleleia ana galuega. O le toe faʻaleleia o le faagasologa e tusa ma le 2 masina.

Meaʻai ma Meaʻai

O se tagata na ia faia le gaioiga o tamaʻitaʻi pancreatic e tatau ona mulimulitai i se meaʻai na atiaʻe e fomaʻi ma tagata e faia meaʻai. O vailaʻau faʻamalosi faʻamalosi e ave pe a uma le gaosia e mafai ona mafua ai le maua o le mamafa. O se taumafataga maloloina e taua tele mo le puleaina o le mamafa o le tino, toto toto, totola cholesterol toto, ma le kulukose o le toto.

Matou te taumafai e tuʻuina atu le faʻamatalaga sili ona aoga ma aoga mo oe ma lou soifua maloloina. O mea o loʻo i luga o lenei itulau e mo faʻamatalaga faʻamatalaga ma ua fuafuaina mo faamoemoega faʻaleaʻoaʻoga. E le tatau i tagata asiasi ona faʻaaogaina e avea ma fautuaga faʻapitoa. O le faʻamoemoeina o le siama ma le filifilia o togafitiga togafiti e tumau pea le aia tatau a lau fomaʻi! E le aʻafia i matou i soʻo se taunuuga leaga e mafua mai i le faʻaaogaina o faʻamatalaga ua lafoina i le upega tafaʻilagi

O se tasi o mafuaʻaga taatele o le maʻisuka o le gaioiga o le masimune, ae o auupega i sela o teineiti o Langerhans, e taʻua o mea e maua ai le inisalini, e gaosia i le tino. O lenei mea e afua ai lo latou faʻaumatia ma, o se taunuuga, o le solia o le galuega o le endocrin o le pancreas ma le atinaʻe o le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini.

Puipuiga: faʻapefea ona teu le mea e faʻaaogaina ai le motu?

Talu ai o galuega a tamaʻitaʻi o Langerhans o le pancreas o le tuʻuina atu o mea taua mo tagata, o se fesuiaiga o le olaga e talafeagai e faatumauina le ola maloloina o lenei vaega o le pancreas. Manatu autu:

  • taofi ma ulaula,
  • le faʻaaogaina o meaʻai leaga
  • gaoioiga faaletino
  • faʻaitiitia le mamafa o le atuatuvale ma le mamafa o mafaufau.

O le mea aupito sili ona afaina i le pancreas e mafua mai i le ava malosi: e faʻaleagaina ai le tino o le tino, e oʻo atu ai i le pancreatic necrosis - o le oti atoa o ituaiga uma o okeni e le mafai ona toe faʻaleleia.

O le tele o le taumafaina o meaʻai ma gaʻo e tau atu i taunuuga tutusa, aemaise lava pe afai e tupu lenei mea i luga o se manava gaogao ma masani ai. O le mamafa i luga o le pancreas e faʻapupulaina tele, o le numera o enzymes e tatau ai mo le faʻapalaina o le tele o le gaʻo ma faʻaititia ai le okeni. E taʻitaʻia ai suiga i toega o totoe o le gland.

O le mea lea, i se tasi o faailoga o le faʻaogaina o fualaau oona, e fautuaina e faʻatalanoa se gastroenterologist poʻo le fomaʻi faʻatasi ma le sini o le faʻasalaga vave o suiga ma le vave puipuia o faʻafitauli.

  1. Balabolkin M.I. Endocrinology. M. Medicine 1989
  2. Balabolkin M.I. O le maʻi suka. M. Medicine 1994
  3. Makarov V.A., Tarakanov A.P. Faiga masani mo le faatonutonuina o le kulukose o le toto. M. 1994
  4. Rusakov V.I. O faʻavae o taotoga patino. Fale Lomiga o Rostov University 1977
  5. Khripkova A.G. Vaʻaiga tau tausaga. M. Enlightenment 1978
  6. Loyt A.A., Zvonarev E.G. Pancreas: o le sootaga o le tino, physiology ma togafitiga. Inisinia o le tino. Nu. 3 o le 2013

Pancreatic tinlets o langerhania o lona uiga o le polyhormonal endocrine sela e maua ai hormones.

Na latou mauaina foi le igoa o tamaʻitaʻi o le pancreatic. Ae peitaʻi, e tusa ma le 0.1 i le 0.2 mm. O le numera o tamaʻitaʻi i tagata matutua e mafai ona sili atu i le 200,000.

E faaigoaina i latou ia Paul Langerhans. Mo le taimi muamua, na maua ai vaega uma o fusi vine i le ogatotonu o le 19 seneturi.

O nei siama e galue i le taimi atoa o le uati. Latou te gaosia pe tusa ma le 2 mg o le inisalini i le aso.

O tamai pancreatic o loʻo i le siʻusiʻu o le pancreas. I le mamafa, latou te le sili atu i le 3 pasene o le aofaiga atoa o le gland.

I le aluga o taimi, e mafai ona faʻaitiitia le mamafa. A oʻo i le 50 tausaga le matua, na o le 1-2 pasene e totoe.

O le a iloiloina e le tusiga po oa laina o pancreatic e aofia ai, a latou galuega ma isi uiga.

Fonotaga Faʻatino

O le hormone matua faʻalilolilo e motu o Langerhans o le inisalini. Ae e tatau ona maitauina o vaega o Langerhans e maua ai nisi o hormones ma a latou siama.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o faila o le alpha e maua mai ai le glucagon, beta e maua ai le inisalini,

Vailaʻau PP - pancreatic polypeptide, epsilon - tarrelin. O hormones uma e aʻafia ai le gaosiga o le carbohydrate, faʻaititia pe faateleina le maualuga ole kulukose o le toto.

O le mea lea, e tatau ona fai mai o faila o le pancreatic e fai ai le galuega autu o le tausisia o le sao atoatoa o le teuina ma le gaʻo saoloto i le tino.

E le gata i lea, o vailaau e gaosia e le gland e aʻafia ai le fausia o le gaʻo po o le maso.

Latou te nafa foi ma le gaioiga o nisi o fausaga o le faiʻai e fesootaʻi ma le taofiofia o le pule faanatura o le hypothalamus ma le pituitary gland.

Mai lenei mea e taua ai le faʻamautuina o galuega autu a tamaʻitaʻi o Langerhans o le faatumauina lea o le maualuga saʻo o meaʻai gaʻo i le tino ma pulea isi totoga o le endocrin system.

O loʻo nofoia i latou e ala i le popole ma le faʻavaivai tigaina, lea e tele naʻo tuʻuina atu i le toto.

Le masini o tamaʻi motu o Langerhans

O tamaʻi Pancreatic e iai se faʻalavelave tele i totonu o le gland. E tofu i latou ma se aʻoga soʻo faʻatasi ma galuega ua tofia ia i latou.

O le fausaga o le okeni e maua ai se fesuiaiga i le va o gland ma meaola o meaola o le parenchyma tissue.

O laʻau siama o loʻo faʻafefiloi ma isi, o lona uiga. ua faatulagaina i totonu o se mosaic. O le tamaʻitaʻi i se tulaga matua ua i ai le faʻatonuga faʻapitoa.

O lo latou fausaga e aofia ai lolone e siʻosiʻo ai le mea faʻalelei. I totonu oi latou o loʻo i ai toto capillaries.

O peta Beta o loʻo i le totonugalemu o tamaʻi motu, ma o le delta ma le alafapeta o loʻo i totonu o le potu. Talu ai ona o le tele o tamaʻi motu o Langerhans ei ai fesoʻotaʻiga tuusaʻo ma lona fausaga.

I le taimi o fegalegaleaiga o sela o okeni, e amataina ai se masini faʻaleleia. Latou te aʻafia ai fausaga latalata ane.

Faʻafetai i le gaosiga o le inisalini, o le gaioiga o sene peta e amata ona galue. Latou te faʻasaina ialala alpha, ma o le a faʻagaoioi ai le kaluka.

Ae o le paʻu foi ei ai sona aafiaga i luga o potu vavalalata, lea e taofia ai le hormone somatostatin. E pei ona mafai ona e vaʻaia, o siama taʻitasi ma nisi o lela e fesoʻotaʻi le tasi i le isi.

Afai ei ai se faʻafitauli i totonu o le tino puipuia, ona mafai lea ona i ai ni tino faapitoa i le tino e faʻalavelave ai i le gaioiga o sosolo beta.

Pe a maitauina le faʻaleagaina, o le a faʻavae e se tagata se fomaʻi e taʻua o le maʻi suka.

Langerhans islet cell disease

O le polokalama feaveaʻi o tamaʻi motu o Langerhans i le gland e mafai ona faʻaumatia.

E tupu lenei mea i le faagasologa o togafitiga faʻaleagaina: gaioiga o le autoimmune, oncology, pancreatic necrosis, ituaiga tino o le exotoxicosis, endotoxicosis, faʻamaʻi pipisi.

O tagata matutua e mafai foi ona aafia i le faamai. O maʻi e tupu i le i ai o se faʻalavelave matuia o le faʻaumatiaga.

E tupu lenei mea pe a mafai ona faʻaogaina sela i le tino o le tino. O neoplasma lava ia o le gaosia o le hormone, ma o lea e ogatasi ai ma faailoilo o le toilalo o le totoga o le okeni pancreatic.

E tele ituaiga o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le gland. O se tulaga ogaoga pe afai o le leiloa e silia ma le 80 pasene o vaega o tamaʻitaʻi o Langerhans.

I le faʻaleagaina o le pancreas, o le gaosiga o le inisalini ua faʻavaivaia, ma o lea e le lava le hormone e gaosia ai le suka na maua i le tino.

I le vaʻaia o lenei toilalo, o le atinaʻeina o le maʻisuka ua matauina. E taua le iloa o le maʻi suka o le muamua ma le lua tikeri e tatau ai ona malamalama i ni maʻi eseese se lua.

I le tulaga lona lua, o le faateleina o le maualuga o le suka o le a fesootaʻi ma le mea moni e faapea, o siaki e le faigofie ona inisalini. E tusa ai ma galuega a Langerhans, latou te galulue i le faiga e tasi.

O le faʻaleagaina o fausaga o le hormone-e faʻaosofia ai le atiina ae o le maʻisuka. O se mea talitutusa tutusa o loʻo faʻaalia i le tele o faailoga o le toilalo.

O nei mea e aofia ai le foliga mai o le gutu malulu, o le fia inu pea. I lenei tulaga, atonu o le a gaoioi pe faateleina le popole i le popole.

E mafai e se tagata ona oo i le le mautonu ma se paʻu mataʻutia i le mamafa o le tino, e ui i le mea moni e taumafa malosi o ia.

Afai e tulaʻi le maualuga o le suka i totonu o le tino, e mafai ona aliali mai i totonu o le gutu se manogi manogi o le acetone. Masalo o se solia o le malamalama ma se tulaga maualuga o le coma.

Mai faʻamatalaga o loʻo i luga, e aoga le faʻamautuina o sela o le pancreatic e mafai ona gaosia ai le tele o hormones talafeagai mo le tino.

A aunoa ma latou, o le atoaga o galuega a le tino o le a faʻalavelaveina. Faʻafoe nei hormones carbohydrate metabolism ma le tele o anabolic processes.

Faʻaleagaina o laufanua o le a taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻalavelave e fesoʻotai ma le manaʻoga mo le togafitiga i le lumanaʻi.

Ina ia aloese mai le manaʻomia mo le atinaʻeina o ia mea tutupu, ua fautuaina e usitai i fautuaga faapitoa a tagata tomai faapitoa.

O le mea moni, latou te o mai i le mea moni e le tatau ona e taumafaina le ava malosi i ni gasegase tele, e taua le togafitia o faʻamaʻi pipisi ma le faaletonu a le autoimmune i se taimi tatau, asiasi i se fomaʻi muamua faailoga o se faʻamaʻi e aʻafia ai i le maʻi pipisi, ma isi okeni e aofia i le gastrointestinal tract.

Vaʻaia o motu o Langerhans

O le tele o pancreatic (pancreas) e maua ai elemene digestive. O le faʻatinoga o fuʻa o motu e eseese - latou te faʻapipiʻi hormones, o le mea lea e tuʻuina atu ai i le endocrin system.

O le mea lea, o le pancreas o se tasi o vaega autu e lua o le tino - o le digestive ma endocrine. O motu o ni meaola ninii e maua mai ai 5 ituaiga o hormones.

O le tele o vaega o pancreatic o loʻo i totonu o le paluga o le pancreas, e ui lava i le vevela, mosaic inclusions e puʻeina uma le tino o le exocrine.

O loʻo gafa le OL mo le faʻatonutonuina o le metabolism gaʻo ma lagolagoina le galuega a isi gaioiga endocrine.

Fausaga o le talafaasolopito

O motu taitasi o se vaega e tutoatasi. Faʻatasi i latou o se faʻalautele o le talafatai lea e faia i luga o potu taʻitasi ma faʻalautele tetele. O latou lapopoa e eseese tele - mai le tasi lipocrine cell i se tagata matua, tetele (> 100 μm).

I vaega o pancreatic, o le faʻatulagaga o le faʻatulagaina o sela, o latou 5 ituaiga, ua fausia, ua maeʻa uma a latou matafaioi. O taʻavale taʻitasi o loʻo siʻosiʻomia e le mea e fesoʻotai ai, o lobelu o loʻo i ai ia capillaries.

O kulupu o peta beta o loʻo i totonu o le ogatotonu, i tafatafa o le pito o le faʻavae o fatugala ma le sima. O le tele o le tele o le motu, o le tele o sosoʻo o loʻo iai.

E leai ni alavai o motu, o hormones produced e faʻasalaina i luga o le auala faʻapipiʻi.

Cell meaola

O vaega eseese o siama e maua ai a latou lava ituaiga o hormone, faatonutonuina le gaogao, lipid ma le carbohydrate metabolism.

  1. Faaulu Aliki. O lenei vaega OL o loʻo i luga o le pito o tamaʻitaʻi; o le latou voluma e 15-20% le aofaiga atoa. Latou te faʻapipiʻi le glucagon, o le hormone e faʻasalalau le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto.
  2. Vae Beta. Faʻatasi i le ogatotonu o atumotu ma fai ai le tele o la latou voluma, 60-80%. Latou faʻapipiʻi le inisalini, e tusa ma le 2 mg i le aso.
  3. Delta sel. Latou te nafa ma le gaosia o le somatostatin, mai le 3 i le 10% oi latou.
  4. Vailaʻau Epsilon. O le aofaiga o le aofaiga atoa e le silia le 1%. O a latou oloa o se mea e le mautonu.
  5. Vailaʻau PP. O le hormone pancreatic polypeptide ua faia e lenei vaega o OL. E oo atu i le 5% o atumotu.

Gaoioiga Hormonal

O le matafaioi o le hormonal o le pancreas e sili.

O mea gaioiga e faʻapipiʻiina i motu laiti e tuʻuina atu i totoga e ala ile tafe toto ma faʻatonutonu le metabolism o gaʻo:

  1. O le sini autu o le inisalini o le faaitiitia o le suka o le toto.E faʻaleleia ai le faʻaogaina o le kulukose e ala i siama kulupu, faʻateleina lona faʻamaʻiina ma fesoasoani e faʻasaʻo le glycogen. O le faʻaleagaina o le hormone seʻia oʻo atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. I lenei tulaga, o suʻega toto o loʻo faʻaalia ai le i ai o faʻamaʻi i veta vevela. O le maʻisuka ituaiga 2 e tupu pe afai e faʻaitiitia le lagona o le tino i le inisalini.
  2. Glucagon e faia le isi galuega - e faʻaleleia ai le maualuga o le suka, faʻataʻitaʻi le gaosia o le kulukose i le ate, ma faʻavaveina ai le gau o lipids. E lua hormones, faʻaopoopoina le gaioiga o le tasi ma le isi, faʻafeiloaʻi le mea o loʻo i totonu o le kulukose - o se vailaʻau e faʻamautinoa ai le taua o le tino i le telefoni.
  3. O le somatostatin e faʻagesegese ai le gaioiga o le tele o hormones. I lenei tulaga, o loʻo i ai le faʻaitiitia o le fua o le faʻaaogaina o le suka mai meaai, o le faʻaitiitia o le faʻasologa o enzymes digestive, ma le faʻaitiitia o le aofaʻi o le glucagon.
  4. O le polypeptide pancreatic e faʻaitiitia ai le numera o enzymes, faʻagesegese ai le tuʻuina atu o talo ma le bilirubin. E talitonuina e taofi le tafe o enzymes oona, faasaoina i latou seia oʻo i le isi taumafataga.
  5. Ghrelin ua taʻua o le hormone o le fiaaai po o le nofo malie. O lona gaosiga e maua ai e le tino se faailoga o le fiaaai.

O le aofaʻi o hormones e gaosia e faalagolago i le kulukose na maua mai meaʻai ma le fua o lona faʻamaʻi. Faʻateleina lona aofaʻi, faʻaleleia le gaosiga o le inisalini. O le amata amata i le maualuga o le 5.5 mmol / L i le plasma toto.

E le gata o le taumafa taumafa e mafai ona faʻaosoina ai le gaosiga o le inisalini. I totonu o se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le maualuga o le faʻamasinoga e lauiloa i le vaitau o le malosi o le tino ma le atuatuvale.

O le vaega mulimuli o le pancreas e maua ai hormones ei ai sona aafiaga taua i luga o le tino atoa. O suiga faʻapitoa i le OL e ono faʻalavelaveina ai le gaioiga o totoga uma.

Vitio e uiga i galuega o le inisalini i le tino o le tagata:

O le a le mea e mafai ona avea ma motu o Langerhans?

I le taimi nei, ua maeʻa ona suʻesuʻe lelei lenei fausaga. O le taimi nei ua lauiloa o lenei faatulagaga e eseese. I le taimi nei, o mea nei e lauiloa:

E faʻafetai i lenei eseesega e mafai ai e sene o tamaʻitaʻi o Langerhans ona faʻatino uma tiute ua tofia ia i latou.

Faʻaleagaina i le endocrine vaega o le pancreas ma togafitiga

O le mafuaʻaga o le faaleagaina o le OL e mafai ona avea o se genetic predisposition, faʻamaʻi ma le oona, faʻamaʻi pipisi, faafitauli e le puipuia.

O le iʻuga, o loʻo i ai se mutaaga po o se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le gaosia o le hormone e vaʻavaʻaʻi motu.

O se taunuuga o lenei, o le a mafai ona atiae e le vaega lenei:

  1. Ituaiga 1 maʻisuka. O loʻo faʻaalia i le leai o se inisalini.
  2. Ituaiga 2 maʻisuka. Ua fuafuaina e le le mafai e le tino ona faʻaaoga fuamoa ua gaosia.
  3. O le maʻisuka faʻalanesa e amataina i le maitaga.
  4. Isi ituaiga o maʻi suka (MODY).
  5. Neuroendocrine tumema.

O mataupu faavae o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻaofiina lea o le inisalini i totonu o le tino, o le gaosiga o lea mea ua faʻavaivaia pe faʻaititia. E lua ituaiga o inisalini e faʻaaoga - vave ma umi le gaioiga. O le vaega mulimuli e faʻaaogaina le gaosia o le hormone pancreatic.

O le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le taumafa lelei, faʻaaoga lelei, ma fualaau faʻamalosi.

O le aʻafia o le maʻisuka ua faʻateleina i le lalolagi atoa, ua uma ona taʻua o le mala o le seneturi 21. O le mea lea, o nofoaga autu o suʻesuʻega faafomaʻi o loʻo sailia auala e taulimaina ai faʻamaʻi o tamaʻitaʻi o Langerhans.

Laasaga i le pancreas e vave ona tupu ma taitai atu ai i le oti o tamaʻitaʻi, lea e tatau ona faʻapipiʻi hormones.

I tausaga talu ai nei, ua lauiloa ai:

  • suauu sosoʻo ua totoina i luga o le meaʻai o le pancreatic e aʻafia lelei aʻa ma e mafai ona maua ai le hormone i le lumanaʻi, ao amata ona latou galulue o ni peta beta,
  • OL e tele atu homoni e maua ai pe a aveeseina se vaega o le glandular o le pancreas.

O lenei mea e mafai ai e tagata gasegase ona lafoaia le faʻaaogaina pea o fualaau faasaina, o se meaai malosi ma le toe foi atu i se olaga masani. O le faʻafitauli e tumau pea i le polokalame puipuia, lea e mafai ona teena ai selu nofofua.

Na faʻatinoina galuega faʻatino, ina ua maeʻa ona le toe manaʻomia le puleaina o le inisalini mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O le okeni na toe faʻafoʻiina le faitau aofaʻi o sene beta, na toe faʻafouina le inumaga o lona lava inisalini. Ina ua maea le taotoga, sa faia le togafitiga o le immunosuppressive e puipuia ai le teena.

Vitio i galuega o le kulukose ma le maʻisuka:

Inisitituti fomaʻi o loʻo galulue i le suʻeina o le avanoa e faʻaogaina ai le toto mai le puaa. Muamua fualaau mo togafitiga o le maʻisuka na o le faʻaaogaina o vaega o le paʻu o puaa.

Ua ioeina e saienitisi e taua le suesue i le faatulagaga ma le faagaoioia o tamaʻitaʻi o Langerhans ona o le toatele o galuega taua e faia e hormones synthesized in them.

O le faʻaauau pea ona faʻaogaina o hormones e le mafai ona fesoasoani i le faʻatoʻilaloina o le maʻi ma faʻaleagaina ai le ola o le tagata maʻi. O le toilalo o lenei vaega itiiti o le pancreas e mafua ai le le mautonu i le gaioiga o le tino atoa, o lea la o suesuega e faifai pea.

Faaulu Aliki

O lenei vailaʻau e tusa ma le 15-20% o tamaʻitaʻi uma o loʻo maua i Langerhans. O le galuega autū o le faila o le alpha o le gaosiga o le glucagon. O lenei hormone ei ai le natura lipid ma o se ituaiga o le tui tui inisalini. Pe a faʻamalolo mai, o le glucagon e alu i le ate, o fea, e ala i le faʻafesoʻotaʻi o masini faʻapitoa, e faʻatonutonu ai le gaosiose gaosia e ala i le malepelepe o le glycogen.

E uiga i togafitiga a tamaʻitaʻi o Langerhans

O le toilalo o nei tulaga taua e iai se aafiaga matuia matuia i le tino. I le mea e tupu mai ai faʻamaʻi i teineiti o Langerhans, o le aofaʻiga o le alualu i luma o le a faʻaitiitia. O le toilalo o le sili atu ma le 90% o siama e faʻaititia ai le gaosiga o le inisalini i se tulaga sili ona maualalo. O le taunuʻuga o le atinaʻeina o se faʻamaʻi matautia pei o le maʻisuka. E masani lava ona maua mai i tagata talavou gasegase meaola i sela o teineiti o Langerhans.

O le pancreatitis, o se gaioiga mimiti i totonu o le pancreas, e mafai ona matua faaleagaina ai le faitau aofaʻi o nei siama e gaosia ai le hormone.

E faʻapefea ona teu sela o teineiti?

Ina ia faia lenei mea, o le a tatau ona e tausia atoa le pancreas atoa. Muamua lava, e tatau ona lafoaia mea leaga i le ava malosi. O le mea moni, o latou i totonu o mea taumafa uma o loʻo i ai le aafiaga sili ona leaga i luga o le pancreas. I le tulaga o le faaumiumi o le faʻaaogaina o le ava malosi, o se tagata e atiina ae ma alualu i luma pancreatitis, lea e sili atu le taimi e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina tele o vaitusi islet.

I le faaopoopo atu i meainu malosi, o le tele o mea taumafa e maua i le gaʻo manu e leai sona aʻafiaga i le paʻu. I lenei tulaga, o le tulaga o le a faateteleina pe a fai e le 'ai le tagata maʻi mo se taimi umi ao lei faia le tausamaaga.

I le tulaga o loʻo i ai se faʻasalaga masani i le tino o le tino, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomai - fomaʻi poʻo se gastroenterologist. O fomaʻi o nei mea faʻapitoa o le a faʻataʻitaʻiina ai se togafiti masani o togafitiga e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻaititia o le atinaʻeina o suiga faʻaleaga. I le lumanaʻi, o tausaga taʻitasi e tatau ona tatou maua se suʻesuʻega ultrasound o le pancreas, lea e faia faʻatasi ma isi totoga. I le faʻaopoopoga, e tatau ona ave amylase mo lea.

Ina ia fuafuaina le amataga o le atinaʻeina o pancreatitis masani, i le faaopoopo atu i suʻesuʻega falesuesue ma meafaigaluega, o le a fesoasoani foi le falemai. O le mea autu o lenei faʻamaʻi o le mea lea e tupu. I le taimi lava e tasi, o lenei tiga o loʻo i ai se uiga fusi ma e masani ona tupu pe'ā uma ona 'aina se tele o meaʻai e maua i le gaʻo manu. E le gata i lea, o le tagata maʻi e mafai ona faʻalavelaveina i se lagona faifaipea pe'ā uma ona 'ai. O nei faʻamaʻi uma lava e vave lava ona tuʻuina o ia pe faʻaititia lona faʻamalosi ao tagofia fualaau faʻasaina o loʻo iai le pancreatin. Faatasi ai ma i latou, o fualaau sili ona lauiloa o Creon, Mezim, ma Pancreatin. Afai e tupu se gaioiga mimiti i totonu o le tino oona, e lelei tele le lafoaia atoatoa o le faʻaaogaina o le ava malosi. O le mea moni e faapea e oʻo lava i sina vaega tele e mafai ona faʻamalosia ai le faʻaleagaina o le gaioiga, o lea e matua afaina ai lenei okeni.

O le pancreatic tissue o loʻo faʻatusalia mai e lua ituaiga o masini vailaʻau: o le acinus, lea e maua ai enzymes ma auai ai i le fualaau oona, ma le motu o Langerhans, o lana galuega autu o le tuufaatasia o hormones.

E i ai nai tamaʻitaʻi i totonu o le gland lava: latou te faia le 1-2% o le aofaiga atoa o le okeni. O siamupini o tamaʻi motu o Langerhans e fesuisuiai ma fesuiaiga. E 5 ituaiga o latou. Latou te faʻamalosi mea gaioiolosi e faʻasaʻo ai le gaʻoina o le gaʻo, masini gaʻo, ma e mafai ona auai i le tali atu i faʻafitauli mamafa.

Togafitiga faafomaʻi

Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, o le maʻisuka na togafitia e ala i le tuiina o le inisalini i se faʻaauau pea.

I le taimi nei, o le sapalai o lenei hormone e mafai ona faia e faʻaaoga ai pamu insulin faapitoa ma isi masini.

O lenei mea e sili ona talafeagai, aua e le manaʻomia e le tagata gasegase ona feagai ma faʻalavelave masani.

I le faʻaopoopoga, o metotia e fesoʻotaʻi ma le gaosia o se suauu po o se mea e gaosia ai le hormone i se tagata o loʻo faʻaauau ona atiaʻe.

Pancreas structures (motu o Langerhans)

O se okeni o loo i ai le eseesega eseese o le alveolar-tubular structure ei ai elemene mataʻutia e faatino ai galuega tulaga ese ma le tautotogo. O loʻo i tua o le manava i totonu o le manava o le manava, o lona masima e oʻo i le 80 g. O le mea tuʻufaʻatasiga e vaevaeina le gland i lobes e ala i vaega.

O loʻo aofia ai toto toto o le faʻamalosi totoga ma auala e alu ese ai. I totonu o le lobes o matagaluega o le manava o exocrine (e aofia ai le oʻo atu i le 97% o le numera atoa o le telefoni) ma le endocrine (motu o Langerhans). O se vaega taua tele o le okeni e masani ona toe faaola mai ai le vai inu o loo i ai ni enzymes digestive i le duodenum.

Ole fuʻa (mai le 1 i le 2 miliona) i le siʻitia mai le 0.1 i le 0.3 mm e nafa ma galuega faʻapitoa ma faʻaulu. E tofu i latou ma se tuufaatasiga o le 20 i le 40 pi. O pu taitasi e maua ai le insulin, glucagon, ma isi, o le lipid control and carbohydrate metabolism. O lenei tulaga e tuʻuina atu e se faʻalapotopotoga tele o capillaries ma vaʻa laiti e ulu atu i la latou mafutaga.

O le tele o taimi nei o motu ia o foliga lapopoa, o loʻo i ai fusi lafoaʻi i foliga o fusi, latou uma e leai ni mea e fiafia ai. , faʻamaonia e le pancreas, pulea le faʻaogaina o meaʻai ma faʻatonutonuina le tuufaatasiga ma le maualuga o meaʻai e ulufale atu i le toto. O le mea lea, o le tuʻufaʻatasia i totonu o le tasi o le okeni, o le inisinia ma le exocrine cell components o loʻo galue atoa. O le faʻauʻuina o le 'endocrine' o ituaiga e lima o loʻo i motu vaʻavaʻa motu, lea e maua ai hormones tulaga ese.

Faamanuiaga o Taualumaga o Suiga

O le auala autu i le suia o le tino o le gland o le totoina lea o meafaigaluega a tamaʻitaʻi o Langerhans.

I lenei tulaga, o le a le talafeagai le faʻapipiʻi o se okeni. O le faʻafeiloaʻi o le a fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka e toe faʻaleleia le fausaga o peta peta.

O le taotoga pangreatic transplant tāua o le a faia i se vaega.

E tusa ai ma iloiloga a le falemaʻi, na faʻamaonia ai o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka i le taimi muamua o togafitiga faʻatasi ai ma suauu motu na liuaina, na mafai ona toe faʻafoisia tulafono faatonutonu atoatoa o le maualuga o carbohydrates.

Ina ia mafai ona taofi le teenaina o fusi o le foai, o le a tatau ona faia le malosi o le togafitiga o le immunosuppressive.

Mo le toe faʻaleleia o nei nofoaga i aso nei, faʻaaoga vailaau vavae. O lenei faaiuga e mafua mai i le mea moni e le mafai ona aoina mai ni suauu foai mo tagata uma.

Ona o le tapulaa o punaoa, o lenei suiga e talafeagai i le aso.

E manaʻomia e le tino le toe faʻafoʻiina o le faʻafitauli o le tino puipuia. Afai e le ausia lenei galuega, o le a le mafai ona maua aʻa i totonu o le tino ona o vaega ua suia o le parenchyma.

O le a teena i latou, ma e mafai lava ona oʻo i le faagasologa o le faʻafanoga. I le silasila i lenei mea, o loʻo faʻavaeina e fomaʻi ni metotia fou i togafitiga o togafitiga.

O se tasi oi latou o le toe faafouina o togafitiga, e ofoina atu ni auala fou i vaega o togafitiga togafitiga.

I le lumanaʻi, o se auala mo le suia o se puaa faʻaipoipo i se tagata ua mafaufauina. O sea faiga i totonu o le fomaʻi ua taʻua o le xenotransplantation.

O lenei mea e le o se tala fou pe a faʻaaogaina le meaʻai o le puaa i le togafitiga o le maʻisuka.

Pabiany extracts na aofia i togafitiga e tusa lava pe lei maua e fomaʻi inisalini.

O le mea o le puaa ma le tagata pancreas e tele uiga tutusa. Pau lava le mea e vaʻaia ai i latou o se tasi amino acid.

I aso nei, o loo atinaʻe pea e saienitisi metotia mo togafitiga faafomaʻi. I le iloa ai o le maʻisuka o se taunuuga o le soliga o le fausaga o tamaʻitaʻi o Langerhans, o le suʻesuʻeina o fomaʻi ua i ai faʻamoemoega sili mo le lumanaʻi.

E sili atu, e leai ni auala e sili atu ona aoga e togafitia ai le faʻamaʻi o le a maua i le lumanaʻi nai lo le faʻamaonia i luga.

Polokalame puipui

Ina ia le maua le maʻisuka, e tatau ona e usitaia fautuaga faapitoa mai tagata tomai faapitoa.

O le a fesoasoani lea e le gata ia aloese mai lenei maʻi, ae faʻapea foʻi le tele o isi faʻafitauli tau soifua maloloina.

E mafai ona e mafaufau i le savaliga, aau i totonu o le vaitaʻele, uila vilivae, vasega i vaega taʻaloga ma tagata e tutusa o latou mafaufau.

O le mea moni, e tatau ona e lafoaia le tele o le faʻaaogaina o le ava malosi, faʻagalo e uiga i le ulaula tapaa.

Ma afai e tupu le maʻi, e mafai ona e ola fiafia ma le lelei, e tusa lava pe faʻapena se faʻafitauli le mautinoa. E le mafai ona faʻavaivaia lou loto, ma faʻatagaina faʻamaʻi e sili atu nai lo oe!

Vitio aoga

O se tasi o mafuaʻaga taatele o le maʻisuka o le gaioiga o le masimune, ae o auupega i sela o teineiti o Langerhans, e taʻua o mea e maua ai le inisalini, e gaosia i le tino. O lenei mea e afua ai lo latou faʻaumatia ma, o se taunuuga, o le solia o le galuega o le endocrin o le pancreas ma le atinaʻe o le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini.

Eseesega o faatulagaga

Langerhans motu ei ai se seti o sela e faia ai galuega taua mo le tino, e pei o le tausisia o se tulaga masani o le gaʻo i totonu o le toto. E mafua lenei mea i le gaosia o hormones, e aofia ai le inisalini ma ona tagata faʻatau. O i latou taʻitasi e aofia ai iunite faʻavae nei:

  • alpha
  • seta peta
  • delta
  • pp
  • epsilon.

O le galuega o faila alpha ma beta o le gaosiga o le glucagon ma le insulin.

O le galuega autu o le gaioiga galue o le faletua lea o le kaluka. O se osofaʻiga o le inisalini, ma faʻapena ona faʻaitiitia lona aofaiga i le toto. O le galuega autu o le hormone o loʻo i totonu o le ate, lea e pulea ai le gaosia o le aofaʻi sao o le kulukose, e ala i le fegalegaleai ma se ituaiga o le faʻaaliga. E mafua ona o le malepe o le glycogen.

O le sini autu o peta beta o le gaosia o le inisalini, lea e aafia tuusao i le teuina o glycogen i le ate ma le musele skeletal. O le mea lea, o le tino o le tagata e faatupuina ai malosiaga mo ia lava i le tulaga o se umi faaumiumi le le aoga o meaʻai. O le gaioiga o le gaosia o lenei hormone e afaina pe a uma ona 'ai, i le tali atu i le faateleina o le kulukose toto.O fualaʻau filifilia o tamaʻi motu o Langerhans o loʻo avea ma a latou tele.

Delta ma PP

O lenei ituaiga e seasea lava. O suauu Delta e naʻo le 5-10% o le aofaʻi. La latou galuega o le faʻaopoopoina lea o le somatostatin. O lenei hormone e tuusaʻoina ai le gaosia o le hormone tuputupu aʻe, faʻasolosolo ma le tuputupu aʻe o hormones e faʻamalolo ai hormones, ma aʻafia ai le pituitary ma le hypothalamus.

I tamaʻitaʻi taʻitasi o Langerhans, o se polypeptide pancreatic ua faʻalilolilo, o lenei faagasologa e tupu i totonu o pusa sosolo. O le aoga o lenei vailaau e leʻo malamalama atoatoa. E talitonuina e faʻalavelave ai le gaosia o le vai inu ma faʻamalieina musele malie o le gallbladder. E le gata i lea, faatasi ai ma le atinaʻeina o neoplasms mamaʻi, o le maualuga o le polypeptide pancreatic ua faʻateleina le tuputupu aʻe, o se faailoga mo le atinaʻeina o faiga o le gaioiolosi i le pancreas.

Aisea e aliali mai ai auupega?

O le puipuiga o tagata e puipuia mai puipuiga mai fafo mai le gaosia o auupega o loʻo faʻaaogaina e naʻo se mea faapitoa. O lenei auala e faʻafefe ai osofaʻiga o le gaosia o auupega. Ae o nisi taimi i lenei masini e tupu se faaletonu ona maua ai lea o ni siama, ma i le tulaga o le maʻisuka o le beta, o le tau mo siama. O se taunuuga, e faaleagaina e le tino ia lava.

Le lamatiaga o faʻamaʻi i tamaʻitaʻi o Langerhans?

O se antibody o se auupega patino na o le pau lava i se polotini faapitoa, i lenei tulaga o motu o Langerhans. O lenei mea e oʻo atu ai i le oti atoatoa o peta pusa ma le mea moni o le a faʻaalu e le tino malosiaga o le puipuiga i luga o le faʻaumatiaga, e le amanaiaina le taua e faasaga i faʻamaʻi matautia. A maeʻa lenei mea, o le inisalini e taofia uma le gaosia i totonu o le tino ma e aunoa ma le folasia mai fafo, o le a le mafai e le tagata ona gaʻo le kulukose. Aʻai lelei, e ono matelaina o ia i le oti.

O ai e manaʻomia se suʻega?

O suʻesuʻega e uiga i le i ai i tagata o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faia mo tagata o loʻo i ai le tele o meaʻai, faʻapea foi ma i latou o loʻo i ai ma le matua o matua ua maua lenei maʻi. O nei mea e faʻatele ai le ono mafai ona faia se togafitiga faʻaleaga. E aoga le suʻeina o suʻega mo le iai o tagata o loʻo mafatia i isi faʻamaʻi o le pancreas, faʻapea foi ma i latou na mafatia i manuʻa o lenei okeni. O nisi faʻamaʻi viral e faʻaosoina ai se metotia autoimmune.

O a ni siaki o tamaʻi?

Ole motu ole Pancreatic e le o se faaputuga o fale tutusa, e aofia ai ni elemene e eseese i galuega ma le morphology. O le pancreas o le endocrine e aofia ai peta beta, o le mamafa o le mamafa o le mamafa e tusa ma le 80%, latou te faʻamalosi ai le ameline ma le inisalini.

O paki pikalama Pancreatic e maua ai le glucagon. O lenei vailaau e galue e pei o se inisinia insulin, e fesoasoani i le faateleina o le kulukose i totonu o le tino toto. E tusa ma le 20% e tusa ai ma le numera atoa.

Glucagon e tele ana galuega faatino. E afaina ai le gaosiga o le kulukose i le ate, e faʻaosofia ai le malepelepe o le tino o le tino, faʻaititia le maualuga o le cholesterol i le tino.

E le gata i lea, o lenei vailaʻau e faʻaleleia ai le toe faʻaleleia o suauu ate, fesoasoani i le insulin e tuua ai le tino, ma faʻaleleia ai le toto i totonu o fatugaʻo. Inisalini ma glucagon e eseese, ma faʻafeagai galuega. O isi mea e pei ole adrenaline, hormone tuputupu aʻe, cortisol fesoasoani e faʻatonutonu lenei tulaga.

O vailaau Pancreatic Langerhans e aofia ai fusi nei:

  • O le faaputuputuina o le "delta" e maua ai le pulelasi o le somatostatin, lea e mafai ona taofia ai le gaosiga o isi vaega. O le aofaiga atoa o lenei vailaau oona e tusa ma le 3-10%,
  • Vailaʻau PP e mafai ona faʻasaʻo le peptide pancreatic, lea e faʻaleleia ai le puleaina gaosia ma taofia ai le tele o gaoioiga o le totoga o le tino,
  • Ole tuufaatasiga o le Epsilon o se mea faapitoa e nafa ma lagona o le fiaaai.

Langerhans Islands o se mea ninii ma multifunctional microorgania e iai lona tele, foliga, ma le tufatufa lelei o vaega o endocrin.

O le faʻafiafiaga telefoni feaveaʻi e aʻafia ai fesoʻotaʻiga intercellular ma tulafono faatonutonu paracrine, lea e fesoasoani i le inisalini ina ia faʻasaʻoloto.

O le fausaga ma le gaioiga o tamaʻitaʻi pancreatic

O le pancreas o se okeni faigofie lava i tulaga o le fausaga, ae o lona gaioiga e matua lautele lava. O le totoga i totonu e maua ai le insulin, lea e puleaina ai le toto toto. Afai e mataʻituina lona aiga poʻo le le atoatoa, ona maua ai lea o togafitiga - ituaiga 1 o le maʻisuka.

Talu ai o le pancreas e aʻafia i le faʻaogaina o meaʻai, e tatau ona avea ma vaega malosi i le atinaʻeina o enzymes pancreatic e fesoasoani i le malepelepe o gaʻo, gaʻo ma protein mai meaʻai. I le solia o lenei galuega, ua maua ai le pancreatitis.

O le mea sili ona taua o tamaʻi pancreatic o le faatumauina lea o le manaʻomia o le gaʻo ma le pulea o isi totoga i totonu. O le faaputuputuina o sela e tele meaʻai e maua mai i le toto, o loʻo nofoia i latou e namea agaalofa ma vavae.

O le fausaga o motu e faigata tele. E mafai ona tatou fai atu o faʻaputu taʻitasi o siaki o se faʻavae atoatoa ma lona lava gaioiga. Faʻafetai i lenei fausaga, o le fefaʻatauaʻiga i le va o vaega o le parenchyma ma isi vaʻaiga ua mautinoa.

O siaki o tamaʻitaʻi ua faatulagaina i le ituaiga o mosaic, o lona uiga, faʻafuaseʻi. O se tamaʻitaʻi matutua e faʻamatalaina i le faʻatonuga lelei. E aofia ai lolone, o loʻo siosiomia i latou i mea e fesoʻotai ai, o le toto pito i lalo e pasia i totonu. O peta Beta o loʻo i le ogatotonu o lobelu; o isi o loʻo i luga o le pito i tua. O le tele o motu e faalagolago i le tele o fuifui mulimuli.

A amata ona fegalegaleai vaega o atumotu, o le a atagia mai i totonu o isi siama o lo o latalata ane. E mafai ona faamatalaina lenei mea e ala i nuanuga nei:

  1. O le inisalini e faʻamalosia ai le faila faalilolilo o sela peta, ae i le taimi lava lea e faʻalavelaveina ai le galue galue o faʻalaʻau alpha.
  2. I le isi itu, o le fatufoni o le pika "gluconagon" i le leo, ma e galue ai i luga o sene vavala.
  3. O le somatostatin tutusa foʻi le faʻalavelaveina o le gaioiga o peta ma pene alpha.

Afai i totonu o le natura o le filifili o se gasegase ua iloa e fesootaʻi atu i le faaletonu o le tino, ona osofaʻia ai lea o peta beta e le latou lava puipuiga.

Ua amata ona faʻaitiitia, lea e mafua ai se maʻi matautia ma matautia - maʻisuka.

Suiga o le masima

O se faʻamaʻi tumau ma le faʻamalolo. O le Endocrinology e leʻi oʻo mai ma se auala e faʻamalolo ai se tagata e faʻavavau. E ala i togafitiga ma se olaga ola maloloina, e mafai ona e maua se taui tumau mo le maʻi, ae leai.

O sene Beta e le mafai ona toe faʻaleleia. Ae ui i lea, i le lalolagi faʻaonaponei, ei ai auala faapitoa e fesoasoani ai ia i latou e "toe faʻafoʻi" - suia. Faatasi ai ma le totoina o le pancreas poʻo le faʻavaeina o se totoga i totonu o le tino, ua faʻapipiʻiina ai suauʻu pancreatic.

Ua na o le pau lea o avanoa mo tagata maʻisuka e toe faʻaleleia ai le fausaga o motu ua faaleagaina. E tele suʻesuʻega faasaienisi sa faia i le taimi na gaosia ai beta-sela mai se tagata foaʻi e faʻafesoʻotaʻi aʻu le maʻisuka.

O taunuʻuga o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e toe faʻafoʻisia ai le faʻasalaga o gaʻo i le tino o le tagata. I se isi faaupuga, o loʻo i ai se vaifofo i le faafitauli, o se mea tele tele. Ae ui i lea, o le ola faʻasolosolo o le immunosuppressive i le olaga atoa o se faʻaitiitia - le faʻaaogaina o fualaau faasaina e puipuia ai le teenaina o meaola ola foaʻi.

I le avea ai o se isi mea i se punaʻoa foaʻi, e mafai ona faʻatagaina siama. O lenei filifiliga e fetaui lelei, talu ai o tamaʻitaʻi o le foacesa o tagata foaʻi tupe e iai se faʻaagaga faapitoa.

Toe faʻaleleia togafitiga faʻasolosolo vave, ae e manaʻomia ona e iloa pe faapefea ona le naʻo na o mea e faʻaaogāina, ae ia puipuia ai foi le faʻafanoga mulimuli, lea e tupu i soo se tulaga i le tino o le maʻisuka.

E i ai se faʻamatalaga manino i togafitiga faʻasolosolo o le pancreas mai se puaa. Aʻo le i maua le inisalini, o mea na maua mai le vao manu na faʻaaogaina mo. E pei ona e iloa, o le eseesega i le va o le insulin i le tagata ma le porcine i se tasi amino acid.

O le suʻesuʻega o le fausaga ma le faʻatinoina o tamaʻi pancreatic o loʻo faʻamatalaina i ni faʻamoemoe sili, talu ai o le "suamalie" faʻamaʻi e mafua mai i le faatoilaloina o latou fausaga.

O le pancreas o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

O motu taitasi o Langerhans ei ai sona tiute taua tele, mo le tino atoa. O lana matafaioi autū o le pulea lea o mea o loʻo i totonu o le gaʻo i totonu o le toto.

Tuua Lau Faamatalaga