E mafai ona 'ai le ate (moa, povi, puaa) ma le maualuga o le cholesterol?

O le oona o le ate, e pei o isi mea, ua uma ona 'aina e tagata talu mai le taimi. I le taimi muamua, o le ate (o le isi igoa taatele mo le solitulafono) na manatu o otaota, o lea na tuuina atu ai ie matitiva poʻo le fafagaina o maile. Mulimuli ane, ina ua suesueina le tuufaatasiga ma le taua o meaʻai o le ate, e oo lava i tagata sili ona mauoa na latou le toe ulagia, ma o nisi o ipu mai i le meaʻai sa sili ona lelei ma tautua i faleaiga sili ona lelei.

E oʻo mai i le taimi nei, o lenei faʻamaumauga o loʻo taofiofia i totonu o le lisi o le toetoe lava o aiga uma, ae o le felafolafoaiga e uiga i aoga ma mea leaga o le ate o le paluga e le faʻaitiitia. Sei o tatou vaʻai pe aoga le 'aiina o lenei oloa, ma le a le aʻafiaga o le tino.

Lafumanu Faʻasologa o Mea Lilo

E toatele o le a maofa i le iloa pe faapefea ona mauoa lenei oloa i meaʻai, aemaise vitamini ma minerale. E tusa ai ma le polotini, e matua leai lava se mea e sili atu nai lo le lafumanu, ma o se tamaoaiga tele o le ate i luga o le aano o manu lava ia o lona maualalo o mea oona. O le tele o le gaʻo i vaega eseese o le tino maliu e ono fesuisuiai taimi, ae o le ate e toetoe lava 2 taimi le maualalo le gaʻo nai lo le povi sili ona lelei. O lona kalori o loʻo i ai ile toeitiiti lua taimi ile maualalo - i le 100 g o lenei mea e aofia ai 128 kcal. E tusa ai ma lenei mea, e mafai ona tatou manatu o le ate e sili lava le lelei i meaai paleni nai lo le aano o manu.

E tusa ai ma mea o vitamini, o le atefusi o le tasi o le au siamupini i meaola. O loʻo i ai vitamini A, C, E, K, D ma le vaega B, ma o le tele o nisi o ia mea e tele na o le 100 g e lava e faʻamalieina ai manaoga o le tino.

O le ate na iloga i lona mataupu o minerale. E le mafai ona ia mitamita i le maualuga o le macrocells, e pei o le potassium, magnesium, fuluula. Ae o le uʻamea, apamemea, cobalt, molybdenum, zinc, manganese, seleni ma isi, e aofia ai le seasea, o mea o loʻo i ai i totonu. I le tele o itu, o le ate na muamua atu i le tele o oloa, o lona tau e tele lava ina maualuga atu.

Aafiaga i le faia o toto

O se tasi o fautuaga muamua e lagona e tagata ei ai se faʻamaoniga o le "anemia," ma e le afaina pe afai o le uʻamea po o le B12 e le lava, o le 'ai lea o le ate. O le mea moni, o lenei mea e mafua ona o le maualuga o mea e maua i le cyanocobalamin ma le uʻamea. Ae o le toʻatele e galo e manaʻomia le hematopoiesis masani, protein, magnesium, copper ma isi elemene, e tele foi i lenei oloa. Ona o lona tuufaatasiga, o le faʻaaogaina o le ate o le ate e fesoasoani e toe faʻaleleia ai le faʻaagaga o le tele o vaʻaiga o mea e talafeagai mo le gaioiga o le gaʻo ponaivi.

Mai lenei itu o le vaaiga, o le oloa e aoga mo le maʻitaga ma le lactating women, e pei ona iloa e le tino le faateleina o le manaomia o le polotini, uʻamea, vitamini ma minerale.

Lagolagosua i mea tautupe

E le masani ona tuʻuina atu e tagata neurologists a latou siama mo le mateina, e ui o le faʻaaogaina o le tele o oloa e afaina ai le soifua maloloina o le tino. O le ate o se tasi oi latou. O le maualuga o meaʻai o vitamini B, aemaise lava le B6, gaʻo siaki ma elemene eseese, e fesoasoani i le toe faʻaleleia o siama nerve, faʻaleleia le faʻamalosi o manaʻoga i luga o fiva nasu ma faʻamalosia le mafaufau.

E toʻatele le au saienitisi e malilie o tagata e le itiiti ifo ma le tasi i le vaiaso e maua ai le ate ate e itiiti ifo i le va o suiga i le matutua i le tino.

Aafiaga i luga o le fatu ma toto toto

O le mea moni, e le mafai e se tasi ona le amanaiaina aoga o lenei mea-oloa mo le cardiovascular system. Vitamini ma minerale fesoasoani e faʻamalosia le myocardium ma faʻalautele ai le malosi. O le faʻaauau ona faʻaaogāina o le ate i le vaiaso e mafai ona fesoasoani e faʻaititia le cholesterol ma triglycerides i le toto, o nei mea e mafua ai le atherosclerosis. I totonu o le ate o mea ia e vevela ai le toto ma puipuia le thrombosis.

O le puipuia o le anemia, e pei ona taʻua i luga, e talafeagai foi mo le gaioiga masani o le loto, talu ai ona o le faaitiitia o le hemoglobin, o le mamafa o le mamafa o loo mamafa i luga.

O le ate o se meaʻai fua

O le aofia ai o le ate i le taumafataga o loʻo fautuaina mo tagata e mamafa ma mamafa. Talu ai ona o le maualalo o le kalori ma mea maualalo maualalo, e saogalemu le suia o meaʻai gaʻo. I le taimi lava e tasi, o le taua o le taumafataga o le a le gata ina faaitiitia, ae e oʻo lava ina faateleina, ma o le a maua e le tino mea uma talafeagai.

O le mea moni, i lenei tulaga o loʻo matou talanoa e uiga i le faʻaaogaina o le ate ate, ma e le faʻavelaina pe aofia ai i le tuufaatasiga o meaʻai ma meaʻai ma le pata ma isi mea faʻaopopo.

O aoga o le puipuiga

O le mea moni, o le tele o vitamini ma minerale o le ai ai se aoga aoga i luga o le setete o le polokalama puipuia. O le faʻaaogā masani o le ate o le a fesoasoani i le faʻamalolo ma le faʻamalosia o le tino. E le gata i lea, o se tasi o oloa e mafai ona fesoasoani i le puipuia o le kanesa ma le matua o le tino.

E i ai le faʻafefe o le pia?

O lenei fesili e popole tele, o faamatalaga e uiga i le matautia o lenei oloa e mafai ona maua e le itiiti ifo i luga o meatotino aoga. O masalosaloga aupito sili e mafua mai i le maualuga o le cholesterol i totonu o le ate, faʻapea foi ma le mea moni o le ate, o le mea moni, o se mea e gaosia ai mea uma o loʻo aʻafia i le toto ma pasi.

Fats ma le cholesterol i le ate

O le mea moni, i totonu o le ate, e toetoe lava o soʻo se oloa o meaola, o loʻo i ai uma gaʻo ma le cholesterol, peitai, o la latou aofaiga i lenei oloa e le tele naua e faʻafefe ai ona mea aoga. O le mea moni, o le gaʻo o loʻo i ai i totonu e tele taimi e maualalo ifo nai lo isi oloa.

100 g o le ate e aofia ai le 4 g o le gaʻo, lea e tele taimi e itiiti ifo nai lo le suauu moa po o le moa moa. Ae o le cholesterol i lenei oloa e matua tele lava, ae le sili atu nai lo le fusi puaa. O le mafuaaga lea e le fautuaina ai le faʻaaogaina o le ate i le paluga mo meaai, ae o le tasi e galue (200-300 g) i le vaiaso o le a aoga. E oʻo lava i tagata e sili ona malosi le meaʻai fualaʻau e talitonu o le maualuga o le cholesterol maualuga e le o se mafuaaga e lafoai atoa ai lenei oloa taua.

E iai ni toxins o loʻo i ai le opoo?

E foliga mai, o le fesili lenei e sili ona "tiga" mo le meaʻai faʻaonaponei i le lalolagi atoa. E pei ona e iloa, o le ate e siakiina ma vavaeeseina mea e ulufale i le toto o le manu, ae le o mea uma e tatau ona faaputuputu i ai, e pei ona talitonu ai le toatele.

O meaʻai i aso nei, aemaise ile atunuʻu, e faʻaaogaina ai hormones ma vailaʻau, faapea foʻi ma meaola manu ma isi mea faʻaopopo. I totonu o le Iunaite Setete, ua faia suʻesuʻega mo le tele o tausaga e iloa ai aafiaga o nei mea i le tino o le tagata pe a latou aina aano o manu ma manu. O nisi oi latou na mafai ai ona faʻafesoʻotaʻi le televave o le atinaʻeina o meaʻai i Amerika i le faʻaaogaina o meaʻai o loʻo faʻaaogaina i vailaʻau eseese. Ae ui i lea, e leʻi i ai se faʻamatalaga aloaia i lenei mataupu.

Ae o le mea e tasi e mautinoa lava: o le ate o le lafu manu laiti (vao) e itiiti ifo le cholesterol, sili atu vitamini, gaʻo susu gaʻo ma isi mea aoga. I lenei itu, o le fuainumera o mea e taʻua o eco-faatoaga lea e ola ai manu i tulaga o le soifua maloloina, e aunoa ma le faaaogaina o fualaau faasaina lea e faatelevaveina ai le tuputupu ae o tagata taitoatasi, e leʻi leva ona siitia i soo se mea.

Afai e te alu i luga o le laulau o le ate o se manu tuai, ua tupu aʻe e faifaatoaga le lelei i luga o meaai fafaga, ma le faaaogaina o fualaau faasaina, o le a le gata ina faigata ma leai se aoga, ae e le aoga foi. O le mafuaaga lena e tatau ai ona e matua faʻaeteete i le filifiliina o lenei oloa, ma afai e te le o mautinoa e uiga i lona uiga lelei, ona lelei lea ona teena le faʻatau.

Fomaʻi faafomaʻi

E le mafai ona 'aina le ate i le atherosclerosis, o tagata o loʻo mafatia i le hepatitis (o le gasegase poʻo le faʻasolosolo) ma isi faʻamaʻi ate, faʻapea foi i le taimi o le tiga o le pancreatitis, cholecystitis ma cholelithiasis.

O lenei faʻalavelave faʻaleagaina i le Wilson-Konovalov faʻamaʻi. I lenei tulaga, e le mafua ona o le maualuga o le cholesterol, ae o le mea moni o le maualuga maualuga o le 'apamemea o loʻo maua i le ate, o le metabolism lea i tagata e mafatia i lenei faʻamaʻi ua faʻavaivaia.

E faʻafefea ona filifilia se ate lelei le ate?

O le mea moni, e le faigata tele ona filifili se ate ole aoga o le a sili ona aoga, aua o ona foliga vaaia e tautala i le lelei o le oloa. I nisi o nofoaga i maketi e mafai ona e maua i luga o le faatauina atu e le gata o lafumanu, ae vevela foi le ate. O le mea mulimuli, pe a uma le kuka, e sili atu ona vaivai ma sili atu ona vaivai, ae e sili atu le gaʻo.

O le mea muamua, muamua lava, e fautuaina e lafoai le oloa faʻamaʻa. I lenei faiga, o le ate ua leiloloa se vaega o ana meatotino aoga, ma e le mafai ona iloiloina ona meatotino totino.

I le tele o totoga i totonu, e mafai ona e faʻamasino le tausaga o le manu, o lea afai e te manaʻo e faʻatau se ate, e tatau ona e filifilia se oloa e sili atu i le 2 kilokalama.

A e faʻatau mai le ate o le pulu meli fou, e tatau ona e gauai atu i lona lanu. E tatau ona i ai se fua mai le lanu enaena (e masani lava o le ate o se tamai povi) i le lanumoana uliuli, o nisi taimi e tusa lava pe o se laʻau oona, o lona lanu e tatau ona tutusa. O le laumei o le ate loli tele e taʻu mai ai le matutua o le manu. O le maualuga o le oloa e tatau ona lamolemole, susulu, lamolemole (e le o le paʻu) ma e le faʻapipiʻiina - e faʻapouliuligia le ate ma toe faʻapipiʻiina ai se pusa paʻu.

O se vaega o le ate e tatau foi ona tutusa ma se numera itiiti o pores; o mea mai fafo e le tatau ona iloa i ai, naʻo se vaega o toto toto. Afai e mimigi le toto mumu pe a faʻapipiʻi i luga o se fasi pepa, o lona uiga o le oloa e matua fou lava, ae o le aso lona lua talu ona e fasi, o le ae le iloa lenei mea. I luga o le ate i luga o le ate pe a maeʻa, e tumau pea pits. Afai o se suavai mama e oso mai se fasi fanua, o le mea lea e ono foliga mai o le vai lea e faʻatau ai e le au faʻatau faʻatau oloa e faʻateleina ai le latou ola. Faʻavae i lenei mea, e mafai ona tatou fai mai o se vaega o le ate e tatau ona totogia le toto, pe leai foi.

Afai ei ai se avanoa ma se manaʻoga, ona tatau ai lea ona gaosia le oloa, o le manogi e le tatau ona faʻamalosi pe le lelei, o se mea suamalie itiiti, toetoe lava pei o le pulu fou.

O le meaʻai fualaau taumafa Lidia Ionova e talanoa e uiga i le ate ate:

Channel One, ata vitio i luga o le autu "Opo Mamoe":

E tele le cholesterol i le ate

O le ate, fatugaʻo, o le fatu o meaola e tasi i le manatu - faʻasao. I le taimi lava e tasi, o le ate o le faavae lea o le tele o ipu suamalie. A faʻaaogaina e taua le mafaufau i le aofai o le cholesterol i le ate, faʻalagolago i le amataga o le oloa.

O le ate, o se oloa o meaola manu, e aofia ai le tele o cholesterol. Mo se tino maloloina, o le faʻaaogaina o le cholesterol mai fafo, mo se faʻataʻitaʻiga mai ate ate, e talafeagai, talu ai o se vaega o sulu uila. Ae afai e vavae ese le tulaga lipid mai le masani, e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le tele o gaʻo e ulu atu i le tino ma meaʻai.

E mafai ona 'ai le ate ma le ala e aafia ai le cholesterol

I le iai o faʻamaʻi o le fatu ma toto toto, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia mai le masani masani o le toto toto, e tatau ona 'aina lenei oloa ma le faʻaeteete tele. O le mulimuli i se taumafataga mo le hypercholesterolemia e aofia ai le toeitiiti lava o le teenaina o meaola manu. O le ate e mafai ona faʻaumatia i nai tootoo, pe afai o tulafono nei e matauina:

  • Aua e teu i le tele o le suauu, e mafai ona faatagaina se suauʻu olive,
  • Aua le faaopoopo le kulimi mamafa, kulimi mafiafia ma falaoamata,
  • Tuuina atu le fiafia i le tao, kuka, taʻavale,
  • Taumafa meaʻai ate ole sili atu ma le tasi i le vaiaso ma i ni vaega laiti,
  • Faʻalogo i le fou ma foliga vaaia.

O le afaina ma le lelei o le ate e lua itu o le tupe siliva lava e tasi. O lenei oloa e matautia pe a oʻo i le tulaga alualu i luma le atherosclerosis vascular. E fautuaina e faʻaaoga le ate ole meaʻai pe a fai e maualuga le lipids i le toto ma i le taimi e tasi e mausali, ma e leai foi ni manua ogaoga o totoga i totonu.

Afai ei ai ni ipu faapena i le tagata lava ia, o lona uiga o le maualuga o le "leaga" cholesterol, lipoproteins maualalo, e mafai ona matua faateleina. O le vailaʻau oona ole ate e aofia ai vailaʻau oona, lea e avea ma tino o le uric acid i le tino. O lenei vailaʻau e faʻafefe ai le tupu o le gout.

Ae ui i lea, o laupega o lenei solitulafono e aofia ai vaega aoga:

  • Retinol, tocopherol,
  • Vitamini o vaega B ma K,
  • O minerale e pei o le copper, potassium, phosphorus, molybdenum, uʻamea,
  • Ava amino taua: lysine ma le methionine.

Heparin o loʻo iai i totonu o le ate o loʻo i ai se mea faʻaleaga toto. O le fea, i le isi itu, o le puipuia o le faaputuputu o lela mumu i luga o lipid plaques ma le faapipiiina o toto toto e afaina toto.

O le maualuga o le cholesterol i meaʻai e tatau ona mafaufauina i le hyperlipidemia ogaoga. I lenei tulaga, e sili atu ona lelei le tuuina atu o le fiafia i iʻa, e taua o le ate ate. 100 kalama o le ate i le ate pe tusa ma le 250 mg o le cholesterol. O lenei ituaiga o meaʻai e aofia ai le tele o porotini, vitamini B ma le D, gaʻo siama, omega-3 gaʻo. O a latou fegalegaleaiga i le tino e mafai ona afaina ai le maualuga o le lipids i totonu o le toto.

E ui lava i le mea moni e faapea o le aano o aano o manufasi ua manatu o ia o meaʻai ma le tele o le gaʻo, o le ate o le moa e aofia ai le tele o le cholesterol. E mafai ona fesoasoani le ate i le faʻaaogaina o le amino acids, e taʻua o tryptophan ma methionine. Vitamini PP, A ma E e aofia ai.

O le mea sili ona laitiiti o kalori o loʻo i ai se mea e kuka ma gaosia, 135 ma le 165 kcal, i le faasologa. O se maualuga maualuga o lipoproteins o se faʻataʻitaʻiga mo le taumafaina o ate. Ae i le i ai o ni mea maualuga, o le ate ma le fualaau faisua ua lelei mo se taumafataga paleni.

O le povi e aofia ai le 80 mg o le cholesterol i le 100 kalama ma e mafai ona aofia i le faasologa o mea taumafa, aua e tele le protein ma vitamini. O le povi ate, i le isi itu, faatasi ai ma le masani ona faʻaaogaina le faateleina o le "leaga" cholesterol, aʻo faʻaitiitia le maualuga o le "lelei".

E pei lava o isi ituaiga o lafumanu sili ona leleiE mafai ona e faaopoopo nisi masima ma laau e faaleleia ai le tofo.

E mafai ona e tunu le paluga i totonu o ipu e ala i le faaopoopo i ai o gutu matalati, kāloti, arugula ma aniani. O le casserole lapisi o se tasi lea o meaʻai sili ona lelei ma maloloina.

I se tulaga talafeagai, o le ate e faʻaleleia ai le maualuga o le toto ma maua ai foi le maualuga o le hemoglobin, ma faʻafefe ai le tupu o le anemia.

O le ate i totonu o lona fausaga e tutusa lava ma le tagata. O le tino e faʻaitiitia le malosi i luga o lona gaʻo. Pe a faatusatusa i isi ituaiga, o le puaa ei ai le cholesterol aupito itiiti, mai le 100 i le 200 mg i le 100 kalama.

O le i ai o vitamini B ma K, faapea foi le heparin, e puipuia ai le tupu o stroke, osofaʻi o le fatu ma fusi toto ile pito i lalo. E taua le manatuaina o le maualuga o le lipids (e sili atu nai lo le 7.8 mmol / l) o se faʻalavelave matuia i le faʻaaogaina o soʻo se meaʻai o meaola, aemaise lava togafiti o le ate.

O se eseesega laitiiti ma le mautu mai le masani o le cholesterol o nisi taimi e mafai ai ona e fiafia i se ate ua afaina. O le ate o le Pork ua matua lelei lava le tuʻufaʻatasia ma le asparagus ma le pepa talo.Mo le kukaina, e mafai ona e faʻaaoga mea faʻaonaponei: o se masini faʻanatinati poʻo se fafie faʻamaʻavale.

E mafai ona avea pea ipu masima ma se vaega o le meaʻai meaai. Ae o le i ai o le tele o le cholesterol e manaʻomia le lapatai e taumamafa i le ate. Aua nei galo e feutagai ma lau fomaʻi, aua o le mafai ona faʻaaoga lenei oloa e faalagolago i le cholesterol.

Faʻavae ma aoga aoga

O le ate o loʻo i ai le tele o porotini, o lea e faigofie ai ona faʻafefeteina. E aofia ai mea e aoga mo le tino, vitamini. O le mea sili ona taua:

  • Retinol (Vitamin A) o se faʻamaʻi masani. E taofia le tuai o le ola matua o siama ma gaʻo. 100 g o le offal aofia ai le taumafa i aso taitasi o fualaʻau.
  • Vitamini B, C faʻamalosia le puipuiga, faʻaleleia le faʻamalosi totoga. Faʻaauau le paleni o le malosi. Faʻamataʻu le tuʻufaʻatasiga o le cholesterol lelei.
  • Riboflavin (vitamini B2) o se tasi o vitamini sili ona taua e mafai ona suavai mo le tino, e tatau ai mo le tele o gaioiga toe faʻafoʻi, gaioiga masani o le faiʻai, ma le tino o le tino. Fesoasoani e faʻavave le uʻamea.
  • Amino acids: alanine, aspartic. Matafaioi mo le faʻaaogaina o le konisini. Faatonutonu le metabolism, faʻaosofia le faʻafouina o le tino, faʻamalosia le muso o le fatu.
  • O le Selenium e faʻaleleia ai le faʻasologa o le cholesterol, faʻamamaina le toto. Faʻafoe le gaosia o hormones.
  • O le uʻamea faateleina le hemoglobin, puipuia le anemia, faʻaleleia le vailaʻau vailaʻau o le toto.
  • O le Copper e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o pulu, gaʻo. Tuuina atu meaʻai ma le okesene. O le le atoatoa o le kenera e masani lava ona faʻaalia e ala i le le lelei o le cardiovascular system.

E faʻatusatusa i fatugaʻo, fatu, moa o le moa e maualalo le gaʻo ma sili atu le polotini. Calories 100 g - 138 kcal. Fautuaina mo meaai taumafa.

E faʻafefea ona kuka ma 'ai

Tuuina atu le mea taua o le oloa, e aoga le faʻaaogaina i le tulaga o le lipid metabolism faiva. Ae ui i lea, o le frying masani faʻatasi ma le faʻaopoopoga o kirimi oona, kulimi, susu o le a lafoaia. O lenei auala kuka e faʻaluaina ai le mea e maua ai le cholesterol.

O le ate na gaosia ai le ate, kukaina i kāloti, o aniani e sili atu ona aoga. Faʻatasi ma le hypercholesterolemia, e mafai ona faʻaumatia e le sili atu ma le 2-3 taimi / vaiaso.

O sauniuni vave lava. Mo le puipuia o le tofo, meaʻai, o le ate ua lafo i le vai vevela, ua kuka mo le 10-15 minute. E le ogatasi ma oloa gaosi susu. O le ipu sili ona lelei e kuka ai pateta, pi, kapisi, pi.

Ina ia eseese le menu, e mafai ona e faia se pate fale. Ina ia saunia, faʻapipiʻi le ate, kāloti, aniani. Tuʻu atu i se mea e teu ai meaʻai poʻo se mea e gaosia ai se mea e faʻaopoopoina i le tutusa lelei. Faʻapena pasene e salalau i luga o falaoa, falaoa.

Contraindications

O le tele o meatotino e tele mea aoga, ae o lona faʻaaogaina e matua faʻasaina i mataupu nei:

  • ulunua o le manava, maʻi maʻi leʻo,
  • matua, tamaiti ei lalo o le 3 tausaga,
  • maualuga hemoglobin
  • le vaega mulimuli o le atherosclerosis vascular.

O le afaina o le offal e masani lava ona faamatalaina i lo latou gafatia ona faaputuputu ni mea leaga ma mea leaga. E le saogalemu pe a fafagaina e le manulele ia hormones, meaʻai e faʻavae i luga o latou.

Ae ui i lea, o tala e uiga i le fafagaina tele o manulele ma fualaau faasaina ua televave. Muamua, e taugata ma le aoga. Lona lua, o le tele o vailaau o loʻo faʻaumatia i le taimi o le faʻavaivaia ma le vevela o togafitiga faʻaleagaina.

Afai o aʻafiaga e oʻo i totonu o le tino, o le ate o le tagata o le a aveesea uma mea matautia.

O le ate o se mea ola maloloina ma se mea taua. Ae o le faʻateleina pea o le cholesterol, o lona faaaogaina e tatau lava ona lafoaia.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Aisea e maua ai le tele o cholesterol leaga i le ate

Cholesterol o se mea e gaosia ai le ate e fuafua i manaoga o le tino. O se vaega tāua o le membrane, o le vailaʻau D e maua mai ai, ma cortisol, estrogen ma le testosterone o loʻo faʻapipiʻiina i lona faavae. Ae toʻatele e feagai ma se faʻafitauli e pei o le cholesterol maualuga. O le a le mea e fai i lenei mataupu?

O le a le masani o le cholesterol i totonu o le toto?

O le ate e maua ai le tele o le cholesterol e pei ona manaomia e le tino i le tulaga oi ai nei. O le mea lea, afai o le mamafa o le mamafa e aliali mai ma le mamafa o le tino, o le a manaʻomia ai le tele o le cholesterol e tausia, o lea e amata ai ona maua i le ate le tele.

O le a le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, o le ae maua i le laulau lenei:

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

  1. Faʻaititia le ate i le lelei poʻo se faʻaitiitia o le gaosiga o le suka. E mafai ona mafua mai i mafuaaga eseese, e aofia ai le fesootaʻi ma le tagofia o fualaau.
  2. Meaʻai. O meaʻai le lelei e taʻitaʻi atu ai i le tele o le kalori, o lea tatou te maua atili ai pauna. I le isi itu, o lenei mea e mafua ai le faʻamalosia o le ate e faateleina ai le tele o le cholesterol e gaosia.
  3. Soifuaga masani. O loʻo matou mauaina galo faaopoopo, ae i le taimi lava e tasi matou te le aafia ai i taʻaloga ma ua le maua ni gaioiga faaletino. O se taunuuga o lenei ituaiga olaga, o le faaputuputuina o le cholesterol e tupu mai ma le le mautonu ma le natura.
  4. Le i ai o se tumutumu uaua. I lenei tulaga, o le tino foi ua amata ona faateleina le gaosiga o le cholesterol, talu ai ona o gaioiga o le kanesa ua mafai ona puʻeina le tuufaatasiga mo biomembranes.
  5. Fuʻa. E fesoasoani le Nicotine e vavalalata ai toto toto, faʻaititia le maualuga o le "lelei" cholesterol ma faʻaleagaina ai le tino atoa o le toto.
  6. Tausaga. A maeʻa le 40 tausaga, e taua tele le suʻeina ma iloa pe o le a le tele o le cholesterol i totonu o le toto, aua o le ate o le ate "lalagaina" ma e le lelei le galue.
  7. Aiga. Afai e maua e le aiga ni meaʻai, maʻisuka, poʻo mafatiaga mai i faʻafitauli i le vaomalo, ona maua ai lea o le cholesterol maualuga, ia mautinoa ia feutagai ma fomaʻi.

Faailoga ma le cholesterol e sili atu nai lo masani

Faailoga e te manaʻomia e vaʻaia ai se fomaʻi pe suʻe suʻega o:

  • o le faʻaalia o le tiga i vae i le taimi o le faʻamalositino (avega ma le mamafa o mamafa, faʻamalositino i le taʻaloga, taʻavale, etc.),
  • angina pectoris, lea na atiae e avea ma se taunuuga o le faaitiitia o le fatu o le fatu fatu,
  • vavaeina o toto toto
  • o le i ai o le tele o poloka i totonu o vaa ma lo latou vaeluaina,
  • loto vaivai
  • o foliga vaaia o samasama samasama i luga o foliga (xantame), e masani lava ona i ai i le mata.

Fomaʻi

Afai ei ai le maualuga o le cholesterol i le toto, e masani ona faatonuina e fomaʻi ituaiga e lua o fualaau faasaina mo lenei faafitauli - statins ma fibrates. Ae e tofu i latou ma ona lava lelei ma mea e le lelei, ma o le tagata tomai faapitoa e mafai ona fuafua po o le a le mataupu e faatonuina ai lenei mea poo lena vailaau.

    Tulafono O le faʻaititia o le cholesterol i le ate, o le plasma cholesterol e mafai ona faʻaititia. O le mea lea, o le "leaga" cholesterol ua faaitiitia i le 45-60%, ma o le aofaiga atoa - e 35-45%, o se taunuuga, o le maualuga o le "lelei" cholesterol ma le maualuga o le apolipropylene A ua faateleina.I le taimi e ave ai le fualaau faasaina, o le lamatiaga o le fatu fatu o le fatu e faaitiitia i le 10-20%, fula o le myocardial ma angina pectoris - e 20-30%.

Sauniuniga: Simvastatin, Rosuvastatin, Fluvastatin, ma isi.

Faʻamaonia. E mafua mai i le fibroic acid ma faʻaitiitia le gaosiga o le cholesterol e ala i le fusifusia i le bile acid. Faʻafetai atu ia i latou, ua faʻaitiitia le faʻaaogaina o tupe teu, i tagata gasegase o le hypercholesterolemia, cholesterol ma triglycerides ua faaitiitia. Pe a faʻaaogaina fualaau faʻasaina o fibrates, o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol e faʻaititia e le 20-30%, o le "leaga" cholesterol e 40-50%, ae o le taimi lava e tasi, o le "lelei" e faʻatupulaʻia i le 15-35%.

Sauniuniga: Taykolor, Lipantil, Lipanor, Gemfibrozil ma isi.

Fofo faʻapitoa mo le maualuga o le cholesterol

Laʻu suauu. O lona faalilolilo o loʻo i luga o le maualuga o le Omega-3 (60%). Afai e sii maualuga le cholesterol, ave le tolu sipuni vavave i luga o se manava gaogao i taeao uma. E mafai foʻi ona faʻatau sau fatu lili, ma tipi i se mea e fai ai le kofe, faʻapipiʻi i salati fualaʻau, cereals, cheese cheese.

Linden. O le a e manaʻomia ni fugalaau matutu e manaʻomia ona faʻasaina i se mea e fai ai le kofe. Ave le paʻu mo le masina, 1 teaspoon 3 taimi i le aso aʻo leʻi 'ai, ma le vai.

Laisene. Ave aʻa o le laau, tatipi i latou. Pe a uma le kuka o le 0.5 lita o le vai, sasaa 2 sipuni tele o aʻa i totonu. Aumai i se vevela, faʻaitiitia le vevela ma faʻafefete mo le 10 minute. O lenei e tatau ona e togi le susu ma ave le tasi vae tolu o se tioata 1.5 itula pe'ā uma ona e 'ai 3 taimi i le aso. Ua fuafuaina le vasega mo le 2 vaiaso, ona e manaʻomia lea ona e malolo i le masina ma toe faia le tali.

Se faʻafefiloi o le sophora Iapani ma le faʻafefe. I lenei fua, o le a e manaʻomia fua o Sophora ma fugalaau o se lanu paʻepaʻe. Faʻapipiʻi laau ma ave iʻuga o le paluga 100 g., Liligi 1 lita o vodka. E tatau ona e tumau i le pogisa i se nofoaga manaia mo le 3 vaiaso. A maeʻa lenei mea, faʻanoanoa ma ave le 1 sipuni ao leʻi 'aʻai mo le afa itula. O le kosi o le a muta pe a onunu uma le tincture.

BlackBerry. Ave 1 le sipunipuni o laulaau vao vao ma sasaa le 0.5 lita o le vai inu. Ufiufi ipu ma alu e tuu mo le itula. Ave le tasi vaetolu o le ipu tioata 3 taimi i le aso.

High Cholesterol Nutrition

Mea e tatau ona i ai i le taumafataga:

  • Fualaau faisua ma fua,
  • vine, fualaau mama, nati,
  • pata, falaoamata falaoamata o falaoamata,
  • fuālaʻau fuālaʻau muamua o le faʻasoasoaina (lili, olive, sunflower, sosoʻo susu),
  • meaʻai aano (susu susu, toso, vela, povi),
  • iʻa, i le sami ma le vaitafe (e le afaina pe afai e gaʻo le ituaiga pe leai),
  • soupu i luga o le suka.

Meaai e mafai ona faʻaalu i le vaiaso:

  • meaʻai gaʻo (puaa, tamai mamoe, kusi),
  • alalaʻau gaʻo susu,
  • suka (lanu enaena e sili atu), suamalie (e leai se kulimi, e pei o le malamalama),
  • sea ​​sea.

O se lisi atoa o oloa e mafai ona maua iinei: http://timelady.ru/1027-produkty-snizhajushhie-holesterin-v-krovi.html.

O le mea e matua faʻasaina i le maualuga o le cholesterol

Bans e fesoʻotaʻi ma nisi o mea taumafa e tatau ona vavae ese mai meaai:

  • margarine, pailani, suauu faamama,
  • mayonnaise, ketchup ma isi sauʻai ma le tele o mea faʻaopopo,
  • sausa, sausage, ham ma isi mea ulaula,
  • kite, masi ma isi meaʻai,
  • o meaʻai e leʻi faʻaaogaina (cutlets, uʻamea, uʻamea, zrazy, fasipolo meaʻai ma fasi laau),
  • meaʻai (keke, keke, suti ma soʻo se kuki),
  • mea suamalie suamalie.

O le a le cholesterol ma aiseā e manaʻomia ai io tatou tino?

O le a se averesi, tagata masani e aunoa ma se aʻoga faafomaʻi e uiga i le cholesterol? E aoga le fai atu i soo se tasi, o le taimi lava e faia ai ni faʻatulagaga masani, tusi faʻataʻitaʻiga ma iloiloga vave.

Cholesterol e mafai ona lua ituaiga: "lelei" ma le "leaga", o le cholesterol o le mafuaaga o le atherosclerosis, talu ai ona o le a faaputuputu i luga o pa o toto toto ma fai ni pusa.

I luga o lenei mea e le gata i le faigata o le malamalama o se tagata faatauvaa.

O le fea o nei malamalama e moni, na o le taumatematega, ma o le a le mea e le o taʻua?

O le a le cholesterol?

E toaitiiti tagata latou te iloa lelei le mea o le cholesterol. Ae ui i lea, o le valea e le taofia ai le toatele mai le manatu o se mea sili ona matautia ma matautia i le soifua maloloina.

Cholesterol o se mea inu malosi. I totonu o le fale ma i galuega faafomaʻi mai fafo, o le isi igoa mo le vailaʻau e faʻaaoga - "cholesterol". O le matafaioi o le cholesterol e le mafai ona sili ona maualuga. O lenei vailaʻau o loʻo iai i totonu o siama o manu ma e nafa ma le tuʻuina atu ia i latou o le malosi.

O le tele o le cholesterol e aʻafia i le fausiaina o membrane erythrocyte (pe tusa ma le 24%), o siama o le ate e 17%, o le mafaufau (mea paʻepaʻe) - 15%, ma le lauulu o le mafaufau - 5-7%.

O aoga aoga o le cholesterol

Cholesterol e taua tele mo o tatou tino:

  • O le Cholesterol e matua aʻafia i le gaioiga o le faagasologa, talu ai e aunoa ma le gaosia o sesa ma mea suamalie e le ate e le mafai.
  • O le isi galuega taua o le cholesterol o le auai lea i le tuufaatasia o hormones o alii ma tamaitai (testosterone, estrog, progesterone). O se suiga i le maualuga o le ava malosi i totonu o le toto (i luga ma lalo) e mafai ona oo atu ai i le le lelei o le gaioiga.
  • Faʻafetai i le cholesterol, e mafai ona faʻaleleia le gaosia o le cortisol, ma o le vailaʻau D o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o fausaga faʻamalositino. O suʻesuʻega ua faaalia ai o le solia o le maualuga o le cholesterol i le toto e mafua ai le faʻamaloloina o le puipuiga ma le tele o isi faaletonu o le tino.
  • O le tele o le vailaʻau e gaosia e le tino (e tusa ma le 75%) ma e na o le 20-25% e sau mai meaai. O le mea lea, e tusa ai ma suʻesuʻega, e mafai ona fesuisuiai tulaga maualuga o le cholesterol i le tasi itu poʻo le isi, e faalagolago ile taumafa.

Cholesterol "leaga" ma "lelei" - o le a le eseesega?

Faʻatasi ai ma se taamilosaga fou o le faʻamaʻi o le cholesterol i le 80-90, na amata ona latou talanoa mai itu uma e uiga i le leaga o le ava malosi.

O loʻo i ai faasalalauga i le televise o uiga lelei, suʻesuʻega pseudoscientific i nusipepa ma mekasini, ma manatu o fomaʻi maualalo. O le iʻuga, o le faʻasolosolo o faʻamatalaga faʻasalalau na taia ai le tagata, ma faia ai se ata matua sese.

O le talitonuga talafeagai e faapea o le faaitiitia o le maualuga o le cholesterol i le toto, o le sili atu lea. E moni ea lenei mea? E pei ona i ai, leai.

Cholesterol e tele sona sao taua i le galue malosi o le tino o le tagata i lona tino atoa ma ona tino. O le ava malosi e masani ona vaevaeina i le "leaga" ma "lelei."

O se faʻavaega tulaga lenei, talu ai o le mea moni o le cholesterol e le "lelei," e le mafai ona "leaga". E i ai se mea e tasi ma se fausaga e tasi. E faʻalagolago lava i le feaveaʻiga o le porotini e faʻafeiloaʻi ai.

O lona uiga, o le cholesterol e lamatia i se tulaga patino, ma e le o se saolotoga.

"Leaga" cholesterol (poʻo le cholesterol maualalo) e mafai ona nofo i luga o puipui o toto toto ma faia ni papa maʻalaʻau e ufiufi ai le lumena o le toto toto. A faʻapipiʻi faʻatasi ma le apoprotein proteins, o le cholesterol e faʻaaogaina LDL complexes. Faatasi ai ma le faateleina o sea cholesterol i totonu o le toto, o loo iai le lamatiaga.

I le ata, o le gaʻo-protein o le LDL e mafai ona faʻatusalia e pei ona taua i lalo:

Cholesterol "lelei" (maualuga o le cholesterol poʻo le HDL) e ese mai le cholesterol leaga i le fausaga ma le galuega. Na te faʻamamaina puipui o toto toto mai le "leaga" cholesterol ma auina atu mea leaga i le ate mo le gaosiga.

Saili atili: Faʻapogai o le maualuga o le cholesterol, aisea e matautia ai?

Le fua o le cholesterol i le toto i le matua

toto cholesterol e tusa ai ma le CNN:

Aofaʻi cholesterol
Lalo 5.2 mmol / LLelei
5.2 - 6.2 mmol / LMalosiaga faatagaina
E silia ma le 6.2 mmol / lMaualuga
LDL cholesterol ("leaga")
Lalo 1.8 mmol / LLelei mo tagata e maualuga le lamatiaga o maʻi fatu.
Lalo 2.6 mmol / LLelei mo tagata ei ai se vailaau faʻapitoa i le maʻi pipisi
2.6 - 3.3 mmol / lLelei
3.4 - 4.1 mmol / lMalosiaga faatagaina
4.1 - 4.9 mmol / lMaualuga
E sili atu i le 4.9 mmol / lToa umi
HDL cholesterol ("lelei")
E itiiti ifo ile 1.0 mmol / l (mo tane)Le leaga
E itiiti ifo i le 1.3 mmol / l (mo tamaitai)
1.0 - 1.3 mmol / L (mo tane)Tulaga masani
1.3 - 1.5 mmol / L (mo fafine)
1.6 mmol / L ma le maualugaSili
Triglycerides
Lalo 1.7 mmol / LManaia
1.7 - 2.2 mmol / lMalosiaga faatagaina
2.3 - 5.6 mmol / LMaualuga
Luga 5.6 mmol / L ma lugaToa umi

Suʻe atili: Triglycerides i le matua, ma pe faʻapefea ona faʻaitiitia?

Tino maʻi ma Cholesterol

O se oloa e pei o le ate o le moa e tele mea aoga aoga. Ae toatele e finau o lenei mea o se punavai o le cholesterol, o le saʻo lena, ma o fea o le au faipule e saʻo?

O le ate ole moa o se punavai o le cholesterol poʻo se oloa e mafai ona faʻaumatia ma le saogalemu? E tatau i le tagata tausi fualaau ona taliina lenei fesili, ae e aunoa ma le fesoasoani a se fomaʻi, o le malamalama i le faafitauli e le faigata. E toatele e finau faapea o le afaina o le solitulafono o loo taoto i le mea moni e faapea o moa ua "pamuina" i hormones ma anabolic. E faapena? Seʻio tatou faʻataʻitaʻiina.

Faamanuiaga o oloa

E fia le cholesterol i totonu o moa:

  • White meat: 78.8
  • Pogisa Meat: 89.2
  • Loto: 170
  • Chicken Broiler: 40-60
  • Huna: 490

O le maualuga o le cholesterol e le gata ina faalagolago i luga o le oloa lava ia, ae faapena foi ile auala e saunia ai. I le ate o le moa, ua maualuga le cholesterol. Ae aua le faanatinati i faaiuga, o le teenaina o lenei oloa e ono mafua ai le leai o vitamini ma minerale.

O le a le aoga aoga:

  1. Rich in vitamin C ma B vitamini.
  2. Faʻamatalaga elemene ma isi mea.
  3. Faʻaleleia le faʻatinoina o le tino.
  4. Fesoasoani e saturate le tino i le calcium ma le fulu.
  5. Aafiaga aoga i le tulaga o le paʻu ma le lauulu.

E taua le amataina i le mea moni o le oloa ua matua afaina, e mauoa i vitamini B, ma o lea e faamalosia ai le tino o le tagata. O le vailaʻau C e faʻamalosia ai le faʻaogaina o le tino, fesoasoani e aloese mai tulaga faʻalavelave ma popolega tele.

O le tuufaatasiga o le ate e aofia ai se numera tele o elemene aoga. E aofia ai le pulu moli ma le calcium. O le oloa ua fautuaina ina ia aofia ai i le taumafataga mo tagata na latou galulue faatasi ma le mamafa o le tino faaletino.

Taua: E lava le faʻamaʻi o le ate i le vaiaso e faʻateʻa ai le fefe ma le atuatuvale tele. O le oloa e matua saogalemu ma e mafai ona 'aina e tamaiti.

Talu ai o le ate o loʻo i ai le tele o vitamini A ma le E, e fautuaina e 'ai mo fafine e vaavaai ma le totoa o latou foliga vaaia. O le oloa e faʻamalosi ai le lauulu, faʻaleleia le toe faʻafouina o le paʻu paʻu.

O le tele o tagata fai meaʻai e fautuaina fafine o tausaga e fananau mai e faʻaaoga le ate, aua o loʻo iai le tele o uʻamea.

E le masalomia, o loʻo i ai le cholesterol i le ate, ae e le tatau ona e taulai atu i na o le tasi vaega. E fautuaina ina ia gauai atu i mea aoga o le ate o le ate.

O ai e tatau ona aofia ai i le taumafataga

Afai o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto e maualalo pe i totonu o se tulaga mautu, o lona uiga, e mafai ona saogalemu le ate, e aunoa ma le gauai faapitoa i le auala o sauniuniga. Ae afai o le cholesterol e le maluelue pe o ona faailoga e maualuga tele, e tatau ona e mulimuli i se meaai o le a faatonuina ma teena e le fomai le ate i le mea uma pe kuka foi mo na o se ulugalii.

O le oloa i soo se ituaiga e mafai ona i ai i le taumafataga:

  • tamaiti matutua atu i le 6 masina
  • fafine o le gaosia o le matua ma le manopause,
  • tagata oe galulue faatasi ma le mamafa o le tino faaletino.

I le taumafa o tamaiti, e tatau ona i ai lenei oloa e aunoa ma le toilalo, faatasi ai ma iʻa ma aano o manufasi. Talu ai o le ate o loʻo mauʻoa i le phosphorus ma le calcium, e faʻaolaina ai le gaioiga o le tamaitiiti ma fesoasoani i lona atinaʻeina o le mafaufau.

Talu ai ona o le tele o le uʻamea i totonu o le ate, ua fautuaina e faʻalauiloa atu i tamaitai o le tausaga faʻatulagaina. Ma i le avea ai o se faʻasologa o le osteoporosis, e fautuaina foi le faʻaaogaina o le oloa i le taimi o le menopause.

Afai e fesoʻotaʻi le galuega a le tagata ma avega mamafa, o le tino o loʻo masani ona iloa le le lava o vitamini ma minerale. O le ate fesoasoani o le a fesoasoani i le faatumuina o mea e le atoatoa.

Faʻalogo! Afai e saʻo le kuka, e leai ni faʻafitauli o le soifua maloloina o le a tulai mai. Ae afai e te fuʻuina pea i totonu o se apa falai ma le tele o suauu, ona mafai lea ona faateleina le maualuga o le cholesterol.

Ma le faʻaeteete, o le oloa e tatau ona faʻaaogaina ei latou o loʻo aʻafia ai o latou soifua maloloina. Ae maise lava pe'ā oʻo mai i faʻamaʻi o le tino cardiovascular system.

O le a le afaina?

Pe a faʻaaoga soʻo se meaʻai i meaai, e tatau ona manatuaina e mafai ona latou faaleagaina le tino. Ma e tatau i nisi tagata ona lafoaia lo latou faaaogaina atoa. O le ate ate ua lelei le faʻaleleia ma faʻafefe. Peitai, e ui lava i lea, e le fautuaina e faʻaaogaina i luma o faʻamaʻi nei:

  1. Faʻafitauli i le faia o toto.
  2. Maualuga o le hemoglobin i le toto.
  3. Atherosclerosis o toto toto i soo se laasaga.
  4. Loto fatu.
  5. Faʻasologa o mea e maua ai fualaau.

E tele le uʻamea i totonu o le ate, o le mafuaaga lea e le tatau ona 'aina ma le maualuga o le hemoglobin i le toto, ae mafai ona toe faʻafoʻisia le uamea i le anemia.

O le atherosclerosis ma le maʻi fatu e manatu o se tuusaʻo tuusaʻo i le taumafa, e aofia ai e le gata o le ate, ae o le puaa foi.

Ma e le fautuaina foi le 'ai o se oloa i luma o le ate ma fatu fatu. Ae maise lava i le taimi o le faigata. Faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o le faʻasalaga i le i ai o le pielonephritis i se tulaga masani poʻo le faʻaogaina o le kosi.

I le faaopoopo atu i ai, o lenei oloa e mafai ona afaina tele ai le gaioiga o le faʻaogaina o le tino. Ina ia aloese mai faafitauli, e tatau ona siakiina i le fomaʻi se taumafataga talafeagai ma faamaopoopo le faʻaaogaina o nisi faʻamalosi.

Taua: Ae o fafine maʻitaga e mafai ma e tatau ona 'ai le ate, ae tatau ona e mataʻituina ma le totoʻa le tikeri o le kukaina o le oloa.

E uiga i lamatiaga o le ate

O le toʻatele o tagata, o loʻo talanoa e uiga i lamatiaga o meaʻai, finau ai o moa e masani ona "pamuina" faʻatasi ma hormones ina ia latou ola vave ma maua ai le mamafa. Ae aua le fefe. Hormones, e pei o le anabolic steroids, e taugata tele i aso nei. O le faʻaaogaina o meaʻai o manulele o se taugata taugata.

Aua le fefefe i suʻesuʻega vailaʻau, ae o siama e mafai ona maua i aano o moa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le salmonella bacterium e mafua ai se faʻamaʻi e taʻua o le salmonellosis.

Afai o le tino o le tino e muamua ona feagai ma se siama, ona mafai lea ona tali atu i se auala faapitoa, faatasi ai ma faailo o mea oona. O le inu malosi e seasea. O le tele o tagata gasegase e faitio i tiga o le manava, manava ma le gaioiga. Pe a faʻaaoga fualaau faʻamalaʻau, e vave ona mou ese atu faailoga.

Afai e toe faʻafetaia e le tino le siama, ona mafai loa lea ona tupu ni faailoilo ogaoga. Salmonellosis o se faʻamaʻi matautia lea e oʻo atu ai i le maʻi maso ma e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

Faʻalogo! E masani lava, faʻamalosi, e pei o le moa, e suʻeina mo le salmonella, ae afai e maua ni mea maualalo, e mafai ona e iai ni faʻafitauli o le soifua maloloina.

O le isi mea lamatia o le toxoplasmosis, o se maʻi faamai. Ina ia aloese mai faʻamaʻi, e tatau ona suʻe le aano ma le ate e vevela ai togafitiga.

Toxoplasmosis e sili ona lamatia mo fafine maʻitaga, talu ai e mafai ona oʻo atu i le maliu o le fetal. E le o lona uiga e tatau ona e lafoaia le faʻaaogaina o le meaʻai i meaʻai, e naʻo le aoga o le kuka ma filifili lelei le ate.

E fautuaina e tagata atamamai failaʻau le vaʻaia ma le totoa o le ate ma le moa aʻo leʻi faʻatau, lafoai le oloa pe afai o le uiga o loʻo i ai le masalosalo. Ma aʻo leʻi fufulu pe fufulu le faʻamalosi, e tatau ona e faʻamamaina i lalo o se vaitafe.

E le gata o le vai e afaina ai le siama, ae e malulu foi, o le mafuaaga lea e mafai ai ona e tolotolo lou ate - o le a fesoasoani e puipuia ai oe lava mai tulaga lamatia.

Faʻatasi ma le atherosclerosis

O le toto maualuga o le cholesterol maualuga e faʻapipiʻiina ai ni tapulaa i meaʻai a le tagata maʻi. I le avea ai o se tulafono, e le aʻafia ai le faʻamalosi, o se tapulaʻa ua tuʻuina atu i oloa o meaola, e aofia ai aano o manu ma moa.

Afai e fautuaina e le fomai se meaʻai ma le teenaina o nisi oloa, ona tatau lea ona mulimulitaʻia e aunoa ma le toilalo. E ui lava i le mea moni o totonu o le tino cholesterol e faʻapipiʻiina i sela o le ate, e maua ai e se tagata sina vaega o lenei hormone mai meaʻai.

A o le mea moni lenei, e aoga le mataʻituina ma le totoʻa mea o loʻo aofia ai i le maʻi. Afai o le cholesterol e faʻaauau pea ona faʻatupulaia, ona le fautuaina lelei lea o le ate.

Faʻalogo! Afai e faʻateleina faailoga, ae o loʻo i totonu o tapulaa masani, ona aoga lea o le kukaina o le ate mo se ulugalii, e sosolo e aunoa ma le faaopoopo o le suauu ma le kulimi kirimigi.

Mai lenei mea e mafai ona matou faʻapea e le fautuaina le 'ai o le ate, pei o isi faʻamaʻi ma le atherosclerosis. E sili atu le lelei o le tuʻuina atu o le fiafia i iʻa ma iʻa, e mafai ona 'aina i soʻo se aofaiga, sei vagana ai le caviar.

E le o le faapea atu o le ate o le moa o se oloa leaga lea e afaina ai le tino. I se isi itu, o le faʻalialia e mauʻoa i vitamini ma minerale, e itiiti lava calorie i le ate, o le mafuaaga lea e mafai ai ona avea o se meaʻai fua.

Cholesterol i le ate moa

O le ate o le moa e mauʻoa i vitamini, macro-ma microelements. O se tau maualalo-kalori, ae o le toʻatele o tagata o loʻo mafaufau pe oi ai le cholesterol i le ate.

O le ate pepe o se oloa sili ona lelei na faʻafeiloaia e le tele o gourmets. E mafai ona e faia ni meaʻai sili ona matagofie, e vave lava ona saunia ma liliu atu e le masani ai le agavaivai, maloloina ma lelei. Mo nisi tagata, o le tofo faʻamaʻi e patino, ma e le fiafia tagata uma i ai.

O le kalori o le ate o le moa ua na o le 137.7 kilokalo i le 100 kalama o le oloa, lea e sili ona manaia mo tagata o loʻo vaʻaia ma le totoʻa lo latou mamafa, faapea foi i latou e 'ai le meaai saʻo.

O aoga o le ate o le moa

O manatu e uiga i le aoga o le oloa-oloa na matua vaevaeina i vaega eseese.

O nisi tagata atamamai e faamaonia le aoga o le ate moa mo le tino o le tagata ma e tatau ona aofia i le taumafa a tagata uma.

O isi e talitonu e mafua mai i le mea moni o meaai e fafagaina ai moa e aofia ai homone e mafai ai e manufelelei ona maua le mamafa i le vave e mafai ai, o latou ate o se oloa e le saogalemu.

Ae ui i lea, o le ate i le moa ua leva ona maua le ulutala o se oloa aoga ma talafeagai, ma o loʻo i ai mafuaaga lelei. O le aoga o lenei solitulafono e taoto i itu taua:

  1. O le oloa e aofia ai le palatini, lea e faigofie ona faʻafefeina e le tino o le tagata.
  2. O le ate o loʻo i ai amino acids, e nafa ma le faʻaaogaina o le konisini ma e manaʻomia mo le tino le i ai o le metabolism masani, e faʻamalolo vave ai mea leaga. O le taliaina o le ate o le moa o se puipuiga sili lea ona lelei o le osteoporosis.
  3. O aʻafiaga o loʻo i totonu o le faʻasalaga e fesoasoani i le faʻaleleia o le moe, faʻamamaina o le tino, maua ai se lagona toʻa.
  4. Vitamini B ma C faʻateleina le puipuiga o se tagata, fesoasoani e puipuia o ia mai ituaiga uma o siama ma faʻamaʻi pipisi, ma maua ai se aoga aoga i luga o le faiga faʻavae.
  5. Folic acid e naʻo le lelei mo tamaitai o loʻo fuafua e maua se pepe.
  6. O le ate o loʻo i ai mea e gafa ma le fatuga o le hemoglobin. O se faʻamalositino maloloina o se auala sili lea e puipuia ai le mai.
  7. Vitamin A A mafai ai e le paʻu ona i ai i taimi uma i tulaga sili ona lelei, ma fesoasoani foi e puipuia le soifua maloloina o le mafaufau mo se taimi umi.
  8. Iodine ma le selenium o loʻo i ai se aafiaga lelei i luga o le lagolago ma le masani o le gaioiga o le thyroid gland.
  9. Maofa, o loʻo i totonu o le ate, e matua talafeagai mo ponaivi, faʻaaliga, ma le faiʻai.
  10. O le potassium e tele sona sao i le galue masani o le fatu ma toto toto.

E maualalo le gaʻo o le ate i le taimi e kuka lelei ai, o se vaega taua tele mo le maʻisuka meaai. O nisi tamaʻitaʻi e fautuaina le ate o le moa e fai ma meaai mo pepe e amata i le ono tausaga.

O le vitamin B 12 e taua tele mo le faʻamalosi totoga, e matua taua tele mo le tuputupu ae o le tino talavou. O le maualuga o meaola o antioxidants i le oloa e maua mai ai le malosi ma le toe faʻaleleia.

O le ate o le kovarin e aofia ai le heparin, e talafeagai mo le faʻavaeina o le toto, ma e taua tele i le puipuia o maʻi cardiovascular ma le infarction myocardial.

Solitulafono Faʻaleaga

O le faʻamalosia o loʻo faʻaalia e le tele o mea aoga, ae o loʻo i ai foʻi lona faʻailogaina. E le gata i lea, e ono afaina ai le tino. E le fautuaina le ate ate:

  • tagata matutua, talu ai o le faʻamalosi o loʻo aofia ai vailaau faʻasaina o le a le maua ai so latou manuia. O le mauaina o lenei oloa e mafai ona na o ni tapulaa faatapulaaina,
  • tagata e maua i le maʻi o le peptic, fatugaʻo, ate, fatu fatu, ma le pyelonephritis,
  • ma se maualuga maualuga o le hemoglobin i le toto,
  • ma le atherosclerosis o toto toto,
  • i nisi o punaoa, e le fautuaina le ate ile moa mo tamaiti ei lalo o le 3 tausaga,
  • faatasi ai ma le maualuga o le cholesterol i le toto, ua fautuaina ina ia faatapulaaina le faʻaaogaina o oloa i le taumafataga.

O le tala e uiga i le faʻaaogaina o hormones i meaʻai a manu e fai si laʻasaga, aua e leʻo se mea taugofie. Ae peitai, e le tatau ona e popole tele i lenei mea.

Afai o le a aofia ai mea leaga, o lona uiga e sili atu le malosi o le ate o le tagata nai lo le moa, ma e aunoa ma se taumafaiga o le a aveesea uma mea e le tatau ai mai o tatou tino. I aso nei, e mafai ona maua ni faʻatoʻaga laiti i le lotoifale, mo le lelei o oloa e le mafai ona e popole tele.

E taua le gauai atu i foliga o le oloa, lona manogi. O le susu fou o le moa ua i ai se lanu uliuli enaena, o se lauulu lanu e aunoa ma ni pupuni toto. O le mea pito sili ona taua, 'aua le faʻatau mai i luga o le ate, vao, ma le ate.

Afai, faatasi ai ma sauniuniga talafeagai, e matua vevela lava, o lona uiga o le offal na faʻaalu se taimi umi i luga o le fata. E le gata o le a le aoga, ae mafai ona afaina ai le tino.

Afai o le ate ua i ai le ita, o lona uiga e sili atu le le ai, aua o le a mafai ona oo atu ai i se manava ita po o se meaʻai. O lanu lanu mumu po o lanu moli e mafai ona faʻamaonia ai le mea moni o le ate o loʻo malulu ma, e tusa ai ma lea, e le o aofia ai le tele o mea manaʻomia o meaʻai talafeagai.

Le mafutaga o le ate moa ma le cholesterol leaga

O fomaʻi e fefefe i le upu "cholesterol" e toetoe lava o maʻi uma i le tolusefulu tausaga. O le a le mea ma pe faapefea ona afaina? Cholesterol o se tuufaatasiga o meainu, o se gaʻo gaʻo lea e maua i le tele o meaola ola. E maua foi e le tagata le cholesterol.

O gaioiga nei e auai i lenei gaioiga: fatugaʻo, ate, selu o le eleele ma nisi o totoga o le gafa. O le tino e maua ai le 80% o le cholesterol lava ia, ma e 20% e sau i meaai. E i ai nisi mea e mafai ona suia lenei paleni i itu uma.

E fia le cholesterol i totonu o le ate? E mautinoa lava o se fesili faapena e fiafia i ai le toʻatele, aemaise lava i latou na maualuga le maualuga o le toto. O le ate o le fatu e 490 mg o le cholesterol i le selau kalama o le oloa. O se faailoga maualuga lenei, aemaise lava pe a faʻatusatusa i ana mea i totonu o le aofaiga o le fatu moa - 170 mg, moa chicken - 79 mg.

Ae ui i lea, o le maualuga o le cholesterol ma le faʻaaoga lelei ma sauniuniga e le afaina ai le tino o le tagata. E i ai mea e taua o le leaga ma le lelei cholesterol. O se tagata lelei e manaʻomia mo lona ola malosi ma o se molimau i lona soifua maloloina lelei.

O se tasi mea leaga e mafai ona mafua ai le faʻavaeina o palestrol, poloka o vaʻa toto ma o se taunuuga e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu, faʻalavelave fatu.

I le lamatiaga o le maualuga o le cholesterol maualuga o:

  • mamafa tele tagata. O loʻo i ai i latou le maualuga o le cholesterol le maualuga ma le lelei o loʻo faʻatupulaʻia agai i luma. E mafai ona suia le tulaga na o le leiloa o pauna faaopoopo,
  • tagata le mautonu, e tusa lava pe i ai se ata tusi,
  • afai ei ai i le aiga se faʻafitauli o le maʻi cardiovascular,
  • tagata ulaula
  • tagata o loʻo i ai faafitauli faʻafefe
  • e fiafia i meaʻai gaʻo, meaai falai, falaoamata o le falaoamata,
  • tagata sili atu ile limasefulu tausaga. I tamaitai aʻo leʻi faia le moa, o le lamatiaga o le maualuga o le cholesterol e maualalo, pe a maeʻa le faia o le misaopaʻu e faʻaleleia le tele ona o le tino o le tino.

O le ate ate o loʻo i ai se maualuga maualuga o le cholesterol, e ui i lea, o le mea e sili ona leaga o auala ia e kuka ai ipu mai ai. I le aganuu latou te faʻaaogaina le falai i le pata ma le falaoamata, kulimi oona, alalafaga, lea e faʻalauteleina ai le kululalalalalapalapala o le mea maeʻa i taimi.

O mea uma i totonu o le faʻalavelave, faatasi ai ma mea leaga i le taimi o le falaiina, faʻapupulaina le maualuga o le cholesterol leaga, lea, faatasi ai ma meaai, e ulu atu i le tino o le tagata. O lenei filifiliga meaai o le a sili atu ona leaga nai lo le lelei. E sili atu le aoga i le fuʻaina o le ate moa faatasi ai ma fatu o pi po o asparagus, poo se moa mama ma aniani ma kāloti.

O se filifiliga lelei e kuka ai meaʻai o le a le faaopoopo atu i ai calories ma o le a saogalemu atoa mai le manatu o le faateleina o le cholesterol toto.

O le ate o se mea aoga tele mo le tino o le tagata, e ui i lea, e faavae i luga o ona uiga, e tatau ona mafai ona lelei le kuka, e pei foi o le taumafa i le faʻalelei, aemaise lava mo tagata e maualuga le cholesterol i le toto.

I le faapipiiina i luga, e mafai ona tatou fai atu o le ate o le moa o se meaʻai lelei tele o taumafa o loʻo i ai lona faʻamaʻi. E sili atu ona aoga nai lo mea leaga. Ae ui i lea, e tofu le tagata ma le aiā tatau e faia ai lana lava filifiliga ma filifili pe tatau ona 'ai pe leai foi. O le galuega a tagata tomai faapitoa o le faʻaali atu lea o mea lelei ma le lelei.

Tuua Lau Faamatalaga