O le a le maualuga maualuga 1 tikeri tulaga lamatia 2, o a mafuaaga ma faailoga, faʻapea foi ma le auala e togafitia ai?

Mo le tele o tausaga, o le a le taulau ma le manumalo?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maualuga e ala i le ave i aso uma.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le faafitauli. O le filifiliga pito sili ona matautia o le tikeri lona tolu lea o lenei maʻi, peitai, i le taimi o le suʻesuʻega, o le tulaga ma le tikeri o tulaga lamatia o loʻo faʻaalia.

O tagata e maua i le toto maualuga e tatau ona malamalama i le uiga o lenei mea ina ia mafai ai ona faia ni fua talafeagai i le taimi ma ia le faateleina le tulaga lamatia o faʻafitauli. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le 3, o le a le uiga, o le a le uiga o nei numera?

O lona uiga, i totonu o se tagata e iai se faʻafitauli, o le aʻafiaga o le faʻafitauli ona o le maualuga o le toto maualuga e mai le 20 i le 30%. Afai e sili atu lenei faailoga, ua faia se suʻesuʻega o le maualuga maualuga o le vasega 3, tulaga lamatia 4. O maʻi uma e lua e faailoa mai ai le manaomia mo togafitiga vave.

O le a le maualuga o le vasega 3

O lenei tikeri o le maʻi ua manatu mamafa. E faʻamoemoeina i faʻamaʻi o le toto, lea e pei o lenei:

  • O le mamafa o le systolic o le 180 pe sili atu mmHg,
  • Diastolic - 110 mmHg ma luga.

O le a le eseesega i le va o le mamafa o le mamafa ma le diastolic pressure - e mafai ona e faitau i lenei tusiga.

I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le toto maualuga e siitia maualuga pea ma e toetoe lava o taimi uma e tausia i faailoga e manatu mamafa.

Vaega sili ona lamatia mo tagata gasegase e maualuga le maualuga

I le aotelega, o se aganuʻu le iloa 4 vaega faʻavae e faalagolago i le ono ono faaleagaina ai le fatu, toto toto ma isi gaioiga faʻatulagaina, faapea foi ma le i ai o mea mamafa:

  • 1 mea lamatia - itiiti ifo nai lo le 15%, leai ni mea faʻalavelave,
  • 2 lamatiaga - mai i le 15 i le 20%, faʻamaonia mea e le silia ma le tolu,
  • 3 lamatiaga - 20-30%, e sili atu ma le tolu mea faʻamaonia,
  • 4 mea lamatia - e sili atu nai lo le 30%, faʻamaonia tulaga e sili atu ma le tolu, o loʻo i ai le faʻaleagaina o totoga faʻapitoa.

O mea taua e aofia ai le ulaula tapaa, le lava le malosi o le tino, mamafa tele, mafatiaga le tumau, le lelei o meaʻai, maʻisuka, maʻi o le endocrine.

I le maualuga o le maualuga 3 i se lamatiaga e 3, e tupu ai se lamatiaga tau soifua maloloina.

O le tele o tagata gasegase ua i ai i le 4 vaega faʻafitauli. O se tulaga lamatia maualuga e mafai ona maua i lalo ifo o le toto, e pei ona taʻitasi tagata taʻitoʻatasi ma ei ai lona lava itu saogalemu.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau le ReCardio e togafitia le maualuga maualuga. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Tulaga o le maualuga

I le faʻaopoopoga i le tikeri ma le tulaga lamatia, ua fuafuaina foi le tulaga o le maualuga o le toto maualuga:

  • 1 - e leai ni suiga ma manuʻa i totonu o le tino o loʻo aʻafia (sili atu faʻamatalaga iinei),
  • 2 - suiga i nisi o aʻafiaga faʻatinoina,
  • 3 - faʻaopoopoga i le faʻaleagaina o totoga o aʻafiaga, faʻatasi ai ma faʻalavelave faʻafuaseʻi: fatuga o le fatu, stroke.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le toto maualuga i le vasega 3 ma aʻafiaga 3 ma le 4, e le mafai ona matauina faailoga, aua latou te manino lava. O le faailoga autu o se faailoga taua o le toto maualuga, lea e mafua ai isi faʻaaliga uma o le maʻi.

  • Tesea ma le tiga o le ulu,
  • Lueina o "lago" i luma o mata,
  • Faʻalavelave lautele,
  • Lē vaivai i lima ma vae,
  • Vaaiga Taulaʻi.

Aisea e tupu ai na faailoga? O le faafitauli ogaoga i le maualuga o le toto maualuga o le faaleagaina lea o le tino. O le maualuga o le toto maualuga e faateleina ai le mamafa i luga o le puipui vascular.

I le tali atu i lenei mea, ua faaleagaina le laulau i totonu, ma ua faateleina le maso o masini, ona o le a vavalalata o latou lumen. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le a faʻaitiitia ai le taʻavale o vaa, o loʻo i luga o latou puipui le palapala o le cholesterol, o le lumenia o vaʻa e faʻamaʻapeʻa atili, ma o le toto ua sili atu ona faigata.

O faʻaaliga faʻapitoa e faʻalagolago i le maualuga o le faʻaleagaina o le tino.

I se tulaga lautele, o le soifua maloloina e matua maualuga lava, ma le maualuga o le maualuga o le maualuga 3 i se lamatiaga o le 3 taufaamatau i le le atoatoa le tino. O totoga faʻavae e matua afaina:

O le mea e tupu i totonu o le loto

Le faalauteleina o le faufaugavale agavale o le fatu, o le palapala maso i ona puipui e tupu, ma o le a faasolosolo ina leaga mea e ola ai le myocardium. I le gasologa o taimi, e le mafai e le ventricle agavale ona taulimaina atoatoa ana galuega, lea e lamatia ai le atinaʻeina o le fatu, pe afai e te le faia ni taimi talafeagai.

E le gata i lea, o le atinaeina o le hemodynamic instability e mafai, faatasi ai ma le faateleina o le faatamaia o vaa tetele, o le lamatia o le faaleagaina o le myocardial ua faateleina, lea e lamatia ai le ola.

Faʻatauga o fatu

O fatugaʻo o se okeni lea e matua tele lava ona maua i le toto, o lea latou te masani ai ona maua i le toto maualuga. O le afaina i le tele o vaa e faaleagaina ai le toto.

O le taunuʻuga o le faaletonu o le taʻavale, talu mai faiga faʻaleagaina i totonu o le sami e taʻitaʻia ai suiga i totonu o le tino, ona o lenei mafuaʻaga, ua le aoga galuega a le okeni. E mafai ona maua le faʻamaʻiina o le fatu i le tulaga maualuga 2 maualuga, vasega 3, tulaga lamatia 3.

Aafiaga i luga o le faiʻai

Faʻatasi ai ma le maualuga o le toto, e mafatia foi le faiʻai i maʻi le mautonu. E mafua lenei mea ona o le sclerosis ma le faʻaitiitia o le leo o toto toto, o le faiʻai lava ia, faʻapea foʻi ma laʻau e tafe i luga o le vaʻa.

O le tulaga ua faateteleina pe afai o le a gasegase le vaa o le tagata maʻi, lea e masani ona tupu i lenei vaega o le tino, ona o le lavelave o le saofaga lea i le fausia o pupuni toto. O le iʻuga, i le maualuga o le toto e aunoa ma le fesoasoani talafeagai, e leai se meaʻai ma le okesene i le faiʻai.

O le tagata gasegase e popole i le mafaufau, faʻaitiitia le gauai. Masalo o le atinaʻe o le encephalopathy, faʻatasi ai ma se faʻaitiitia o le atamai. O nei taunuuga le lelei, aua e mafai ona oʻo atu ai i le leai o se faʻatinoga.

O le faʻapipiʻiina o pupuni o le toto i totonu o vaʻa e maua ai le faiai e faʻateleina ai le faʻamalositino, ma o le valavala o se tui toto e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu o le tino. O taunuuga o ia tulaga e mafai ona afaina mo le tino.

E i ai se maualuga maualuga o le paʻu ma le maualuga o le maualuga o le vasega 3 ma se lamatiaga e 4 e maua ai se le atoatoa. I lenei tulaga, o faʻafitauli e ono mafai ona maua mai i le gasegase o masini ma le tautala e faʻamaea atoatoa ai le tino ma oʻo lava i le oti.

Aafiaga i luga o okeni o le faʻaaliga

I nisi tagata gasegase e maualuga le maualuga 3 ma le 3 tikeri o le tulaga lamatia, o le faaleagaina o vaʻa o le retina e tupu. O lenei mea leaga e afaina ai mea vaaia vaaia, e faaitiitia, ma o le suluina o "lago" i luma o mata e mafai foi. O nisi taimi e lagona ai e se tagata le mamafa i mata mata, i lenei setete na te lagona ai le le mautonu, ma o lona malosi galue ua faaitiitia.

O le isi mea lamatia - faʻavauvau

O se tasi o faafitauli matuia o le maualuga o le maualuga o le vasega 3 ma se lamatiaga e 3 o le afaina i totoga eseese. E lua mafuaaga mo lenei mea.

  1. Muamua, o le mafiafia o puipui o le vaa e maumau ai lo latou gafatia ina ia avea ma mea e pala.
  2. Lona lua, e mafai ona maua ni otaota i luga o le nofoaga o le anerysm, aua o puipui o nei vaa mai le masuasua e sili atu ona vevela ma faigofie ona taʻe.

Ole toto laʻitiiti e mafua mai i le malepelepe o se vaʻa poʻo le anerysm e oʻo atu ai i le fausiaina o hematomas; i le tulaga o lapisi tetele, o le hematomas e mafai ona telē ma faaleagaina ai totoga i totonu. O le gasegase totoʻa e mafai foi, e taofi le manaʻoga faʻapitoa manaʻomia.

Uluai faailoga o le maualuga o le toto

O loʻo i ai se manatu e vave lagona e se tagata le mamafa o le mamafa, ae e le tupu i taimi uma. E tofu lava ma ona lava tulaga e tasi o lagona.

O le taatele o le atinaʻe o le maualuga o le maualuga o le leai o ni faʻamaoniga seia oʻo i le amataga o se faʻalavelave maualuga. O lenei mea o lona uiga o le i ai o le maualuga o le vasega 2 o le laasaga 3, aua o lenei tulaga e faʻaalia ai le faaleagaina o mea toto.

O le vaitaimi o le asymptomatic course o le maʻi e mafai ona umi. Afai e le tupu se faʻalavelave maualuga, ona oʻo mai ai lea o faailoga muamua e foliga mai, e masani ona le gauai le tagata gasegase, tuʻuina mea uma i le vaivai ma le atuatuvale. O sea ituaiga taimi e mafai ona tumau seia oʻo lava i le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le vasega 2 i se lamatiaga o le 3.

O le a le mea e suʻe i ai

  • Faʻavave masani ma le ulu,
  • O se lagona o le mausali i totonu o malumalu ma le vaivai i le ulu,
  • Tineni
  • "Lago" i luma o mata,
  • Faʻaititia lautele i le tone4
  • Moega o le moe.

Afai e te le o gauai atu i nei faailoga, ona faaauau ai lea o le faagasologa, ma o le faateleina o le avega i luga o vaa e faasolosolo malie lava ona faaleagaina ai i latou, o loo latou leaga pea, o loo lamatia ai faafitauli. O le maʻi e alu i le isi laasaga ma le isi tikeri. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le 3 lamatiaga 3 e mafai ona alualu i luma vave.

O le iʻuga, o faʻamaoniga sili ona ogaoga e aliali mai:

  • Faʻaleagaina
  • Faitiitia le mafaufau
  • O le le lava o le manava ma sina faamalositino,
  • Faʻafitauli leaga
  • Le mautonu o le loto.

Faʻatasi ma le maualuga o le maualuga 3, o le aʻafiaga 3 e sili atu ona afaina ai le le atoatoa ona o le tele o lapisi lautele.

Mafuaaga o le maualuga o le vasega 3

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o se tulaga ogaoga e pei o le maualuga o le vasega 3 o le le lava o togafitiga poʻo le le atoatoa o togafitiga. E mafai ona tupu lenei mea, e ala i le sese o le fomaʻi ma le tagata maʻi.

Afai o le fomaʻi e le o iai se poto masani poʻo le le mautonu ma ua ia faia se togafitiga le talafeagai, o le a le mafai ona faʻaitiitia le toto maualuga ma taofi le faiga faʻaleaga. O le faafitauli lava lea e tasi o loʻo faʻatali mo tagata gasegase o loʻo le popole ia i latou lava ma e le mulimuli i faatonuga a se fomaʻi.

Faʻamatalaga

Mo se faʻamaonia saʻo, e taua tele se mekasini, o lona uiga, o faʻamatalaga na maua i le taimi o suʻega, faʻasani i pepa ma le maʻi lava ia. Faʻasalaga, faʻamaoniga o le toto, ma le i ai o faʻafitauli e amanaʻiaina. E manaʻomia lou fuaina o le toto i taimi uma.

Mo le faia o se suʻesuʻega, e manaʻomia e le fomaʻi faʻamatalaga mo le mataʻituina o le mafaufau. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e fuaina lenei faʻailoga faalua i le aso mo le lua vaiaso. O fuataga o fua o le toto e faatagaina ai i tatou e iloilo le setete o toto toto.

Isi togafitiga faʻataʻitaʻi

  • Faʻalogologo i le mama ma le fatu,
  • Paʻu o le fusi lapisi,
  • Fetuunaiga o le fatu
  • Electrocardiogram
  • Faʻasologa o le fatu, fatuga ma isi totoga.

Ina ia faamanino le tulaga o le tino, e tatau ona faia ni auiliiliga:

E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo e manaʻomia mo se tagata maʻi faapitoa. I tagata gasegase i le tulaga 3 maualuga, tulaga 3 lamatiaga 3, o isi mea faʻapupula atili e iai e manaʻomia ai se uiga sili atu ona faʻaeteete.

Togafitiga o le laasaga 3 maualuga maualuga lamatia 3 o lona uiga o se seti o fua faatatau e aofia ai togafitiga fualaau faasaina, meaai ma se olaga ola malosi. O le faʻatagaina o le teenaina o masani leaga - ulaula ma inu ava malosi. O nei mea taua e faʻaleagaina ai le tulaga o le toto toto ma faateleina ai aʻafiaga.

Mo le togafitiga o le maualuga o aʻafiaga i lamatiaga 3 ma le 4, o le togafitiga o fualaau faasaina ma le tasi fualaau faasaina e le lava. O se tuufaatasiga o fualaau faasaina i vaega eseese e manaomia.

Ina ia mautinoa le mautu o faailoga o le mamafa o le toto, e masani lava ona faaumiumi fualaau faasaina, lea e oʻo atu i le 24 itula. O le filifilia o fualaau mo le togafitiga o le maualuga o le maualuga o le maualuga 3 e faia, e le gata i faailoga o le mamafa o le toto, ae faapena foi i le i ai o faafitauli ma isi faamaʻi. O fualaau faʻatauina e le tatau ona i ai ni aʻafiaga e le manaʻomia mo se tagata maʻi faapitoa.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau le ReCardio e togafitia le maualuga maualuga. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O vaega autu o fualaau faasaina

  • Diuretics
  • Faʻailoga ACE,
  • β-blockers
  • Faʻatoʻaga o le alalaupapa o le Calcium,
  • AT2 faʻapipiʻi siaki.

I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina, e tatau ona pipii atu i se meaai, galue ma malolo, ia tuʻuina atu ia oe lava ni avega mamafa. O taunuuga o togafitiga e le mafai ona lagona vave pe'ā uma ona amataina. E umi se taimi mo faʻamaoniga e amata ona faʻaitiitia.

O le a le faʻauʻuina o le cerebral?

Faʻafefea ona vave faʻaitiitia le mamafa?

Vaai i le lisi o poloka beta iinei.

Taumafa mo le maualuga

O meaai talafeagai mo le maualuga o le toto maualuga o se vaega taua o togafitiga.

E tatau ona vavaeese oloa e fesoasoani i le faateleina o le mamafa ma le faaputuputu o le cholesterol i totonu o vaa.

O le faʻaaogaina o le masima e tatau ona faaitiitia, lelei, e sili atu ma le afa-sipuniti i le aso.

Forecast and Prevention

E le mafai ona fofoina atoatoa le maualuga o le maualuga o le maualuga o le tikeri 3 lamatiaga 3, ae e moni lava le taofi o faiga faʻaleagaina ma fesoasoani i le tino ia toe faʻaleleia. O le faʻamoemoe o le soifua o tagata gasegase e maualuga le maualuga o le maualuga 3 e faalagolago i le maualuga o le atinaʻeina o le maʻi, o le taimi ma le lelei o togafitiga, ma le usitaia ma le onosai fautuaga a le fomaʻi.

E le lelei le faʻasolosolo. O le mea e sili ona mataʻutia o le laasaga 3 maualuga maualuga o le tikeri 3 ma se lamatiaga o le 4, talu ai o loʻo i ai mea leaga, ma le maualuga o le toto, ma le faʻaleagaina o totoga o aʻafiaga.

Ina ia tausia lelei ia vaa, e tatau ona e faia e le aunoa se suʻega, e tusa lava po o le a le soifua maloloina. E tatau ona aofia ai le tuʻuina atu o suʻega, ECG mai le 1 i le 3 taimi i le tausaga. E tatau i le tagata maʻi ona fuaina le toto i taimi uma. E mafai ona faia lenei mea tutoatasi e faʻaaoga ai se tonometa faigofie.

Maualuga maualuga o le tikeri lona lua - pe faapefea ona iloa faailoga ma pe o le a le togafitiga

Maualuga maualuga, togafitiga o le tino cardiovascular. O le faailoga autu o le faamai o le maualuga o le maualuga.

I tausaga talu ai nei, ua matua faateleina le aofai o tagata gasegase, ma o lenei fuainumera ua tupu pea. O le vaitausaga o le matutua o tagata mamaʻi ua faʻalauteleina foi, pe ana muamua o latou matutua matutua, ua oʻo lava i tupulaga talavou latou te iloa le maualuga ole maualuga.

O le faʻafitauli o le maualuga o le maualuga o le maualuga e le mafai ona faʻatautaia, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa pe a oʻo i le 2 tikeri.

2 tikeri o le toto maualuga, o a foliga

Fomaʻi vaevaeina le atinaʻeina o le toto maualuga ile tolu tikeri, o la latou eseesega autu o le BP toharite. O le maualuga o le toto maualuga i le 2 tikeri e mafua mai i le maualuga o le mamafa.

O le faailoga faʻavae e oʻo i le 160 - 179 mm, ma le diastolic - 100 - 109 milimita o le mercury.

O le mamafa e tumau pea, e matua faigata lava ona faʻaitiitia i le masani, mo lenei mea, ua faʻamalosia tagata inu e inu pulu.

O le maualuga o le tikeri lona lua e masani lava ona aliali mai i tagata matutua atu i le 50 tausaga. O le mea o le tino ua matua, o le toto toto ua faasolosolo malie lava, o le toto e pasi atu i luga o vaa ma le faigata, ma o se taunuuga ua afaina ai le toto i gaʻo ma totoga.

Faʻailoga autu

O le toto maualuga e le na o le pau lea o le faailoga. E sili atu le uiga o le maualuga o le maualuga o le tikeri lona lua, ma e mafai ona faaosofia ai foliga vaaia o faailoga nei:

Ona o le mea moni e le gata o le tagata matua o le faitau aofaʻi e afaina i le maualuga o le toto, e mafai ona tatou fai atu o mafuaaga o lona tupu e le gata o le matua o le tino. O le maualuga o le tikeri lona lua e mafai ona tupu ona o le gaioiga o na mea:

O le maualuga o le vaega lona lua, o se faʻamaʻi ma le le mautonu. O le faʻasologa o le toto o le toto o loʻo faasolosolo malie pea, e amata mai i mea e le taua. E le masani ona lagona e se tagata ia suiga, o le tino e fetaui i le taimi. I le taimi nei, o le galuega a isi totoga ma faiga e faʻalavelaveina.

O a ni aʻafiaga o le maualuga?

O le maualuga o le maualuga, aemaise lava le 2 vaega, e aʻafia ai le faʻaaogaina o totoga uma; O le aʻafiaga o faʻalavelave i le tino o le vaevaega ua vaevaeina i ni tikeri, e sili atu ma le 4.

E faʻalagolago i le i ai ma le faʻalavelave o mea e faʻaleagaina.O nei mea e aofia ai mausa leaga, galuega le galue, meaʻai paleni, maʻi, faʻagatuaga, suiga o le tausaga i le tino.

1 tikeri. E leai ni mea e faʻaleagaina ai le faʻamaʻi, i le tulaga lea o le aʻafiaga o le faaleagaina o le okeni e le sili atu i le 15%. E manatu e sili ona agamalu ma e le afaina i le tino.

Maualuga maualuga 2 tikeri lona ono lamatia - e le sili atu nai lo le lua mea e sili ona leaga, o nisi taimi e le mafai. I lenei tulaga, o le lamatiaga o le faaleagaina o le maso system, ma isi totoga taua ma polokalama e faateleina i le 5%.

O le maualuga o le maualuga 2 ma se lamatiaga o le 2 e aliali mai i le tagata maʻi pe afai e leai sona paʻu poʻo ni faʻalavelave faʻafitauli, pe a faʻaalia e le maʻi na o le maualuga o le toto. O le aʻafiaga o faʻalavelave i isi faiga faʻalautele pe a mamafa le tagata.

O le maualuga lona maualuga 2 tikeri tulaga lamatia 3 - e aliali mai pe a iai se aʻafiaga o ni mea e tolu faʻateleina. I lenei tulaga, o le ono mafai ona togafitiga e faateleina i le 30%.

Ole aʻafiaga lona tolu e maua pe a maua e le tagata maʻi le maʻisuka pe maua i le atherosclerosis. I lenei tulaga, o faʻamaʻi faʻamaʻi o loʻo agaʻigaʻi i luma, o le tulaga o vaʻa gataifale e faʻaleagaina. Afai o le 30 o ona tausaga ua faia ai se siaki, e mafai ona tuʻuina atu i se tagata se le atoatoa.

O le maualuga o le maualuga, lamatiaga o le laasaga 3, 2 e lamatia ai le ola, i totonu o le setete lea e mafai ai e se tagata ona faatupuina se faafitauli ogaoga.

AH o le tikeri 2 lamatiaga 4 - suʻesuʻeina pe afai e 4 pe sili atu mea leaga. I lenei tulaga, o le aʻafiaga o faʻafitauli o le a sili atu nai lo le 30%. E manino le iloa o faʻamaoniga.

O se faʻalavelave o le faʻamaʻi, maualuga maualuga, o loʻo faʻaalia ai se lamatiaga i le laasaga 2, ao faʻatasi ma nisi faʻamaʻi sili atu. E le gata i lea, o lenei suʻesuʻega ua tuʻuina atu i tagata na sao mai i le fatu fatu.

O le lamatiaga ua naʻo se faʻataʻitaʻiga; o loʻo tautala i le ono mafai ona suia suiga faʻaleaga. Fesoasoani i le tagata gasegase ia malamalama pe o le a le tulaga o ia i ai ma ia faia uma auala talafeagai e faʻaleleia ai lona tulaga ina ia mafai ona taofia suiga.

Togafitiga o le maualuga maualuga 2 tikeri

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o loʻo i ai le tele o faʻamaoniga ma, i le laasaga 2, o togafitiga mo tagata maʻi taʻitasi e faʻasino taʻitasi. E faʻafefea ona togafitia le maualuga o le vasega 2 e na o se fomai e taʻu mai.

E taua le talaʻaga faʻapitoa, ona o lona iloa lelei o uiga o le atinaʻeina o le maualuga i le tagata maʻi. Ua fautuaina e le fomaʻi vailaau togafitiga, o nisi taimi o feutagaiga ma le cardiologist poo le neurologist atonu e talafeagai. O vailaau faafomai e mafua mai i le uluai faamaoniga o le siakiina o le toto maualuga, ma faaauau pea ona ave i le olaga atoa.

O le aʻafiaga o faʻafitauli e faʻatupulaia pe afai o loʻo maʻi le tagata maʻi i le mamafa. I lenei tulaga, o se taumafataga faapitoa ua fuafuaina mo le maualuga o le tikeri lona lua.

O a fualaau faasaina ua faatonuina

O vailaʻau faʻamalosi e faʻamaonia ai togafitiga, latou te faʻaaogaina le metabolism, faʻaleleia faiga faʻavae ole tino, o lona uiga, o le suavai ua malosi ona alu ese ma ua faʻaitiitia le mamafa.

Ona latou faʻaaogaina lea o fualaau faasaina e faʻamalo ai le puipui o toto toto, o loʻo faia e le initeti ACE i se tulaga o le hormonal. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o loʻo faʻasalalau ai tagata angiotensin-II.

O nisi taimi, afai o isi vailaau e le aoga, o vailaʻau e faʻapipiʻiina puipui o toto toto e mafai ona faʻatulagaina. O nei vailaau e faʻaaogaina pe afai e manaʻomia lou faʻaitiitia vave o le toto i totonu o vaʻa e puipuia ai faʻafitauli o le maualuga o le toto.

E mafua ona o nei fualaau oona e tele aʻafiaga e leʻo manaʻomia i lenei maʻi, o lea la e tatau ona tasi le taimi o la latou pulega.

O le maualuga o le tikeri lona lua e sili ona lelei i togafitiga e ala i le auala tuufaatasi. Ua faatonuina e le fomaʻi le lua pe sili atu fualaau faasaina lea e fetaui lelei ai le tasi i le isi, ma e aofia uma ai le tino.

O lenei metotia e mafai ai ona filifilia taitoatasi le mea aoga mo le tagata gasegase, fuafua le faʻamoemoe ole manaʻo, lea e mafai ona sui. O vailaau taʻitasi e suʻesuʻeina foʻi mo aʻafiaga.

O le maualuga o togafitiga mo le maualuga o le toto maualuga e faalagolago lava i le tagata maʻi, pe afai e faalogo o ia i fautuaga a fomaʻi, taʻitaʻia se olaga sao, ola malosi, tau le mamafa, pe afai ei ai. O lena tulaga lamatia o faʻafitauli ma le fua faatatau o le fesuiaiga i le isi laasaga ua faʻaitiitia.

Faʻaleagaina o le Cerebral: mafuaʻaga, aʻafiaga ma togafitiga

O le faʻalavelave faʻapitoa poʻo le faʻasolosolo o le ischemic o se faʻamaʻi lea e faʻalavelave ai le toto. Ona o lenei mea, i nisi o vaega o le faiʻai, o le toto e ave ai le okesene ma meaʻai e le ulu uma pe le lava foi.

O le mea moni, o le faʻaleagaina o le cerebral cerebral e atiina ae i tagata e sili atu nai lo le 50 tausaga, ae mafai foi ona tupu i se talavou.

Mafuaaga o le faamai

O ia togafitiga o se lamatiaga ogaoga. O mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le cerebral e mafai ona ese:

  • atherosclerosis
  • toto maualuga
  • afaina
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • fatu fatu
  • fatu fatu
  • loto vaivai
  • fatu faʻalavelave,
  • maʻisuka malosi
  • ogaoga maualuga
  • suiga o le pathology (thrombosis ma stenosis) o laʻau,
  • faateleina le viscosity toto
  • faanatinati le tafe toto
  • maualuga le cholesterol
  • taotoga
  • faʻalavelave masani
  • gaioiga faʻavalea,
  • amio le taua.

Faʻateleina le tele o le lamatiaga o le atinaʻeina o le tuifaʻaiga o le ischemic i le matua, le faʻaaogaina o fomaʻi, le faʻaaogaina o le ava malosi ma le ulaula tapaa.

Faʻavasegaga

E tusa ai ma foliga o le atinaʻega, vaevaeina o le cerebral e vaevaeina i le cardioembolic, hemodynamic, atherothrombotic ma le lacunar.

Faʻaleagaina o le cerebral cerebral pe a faʻapipiʻi e se toto toto le faga fafaga.

O le stroodynamic stroke e tupu ona o se faʻaitiitia o le toto maualuga pe o se faʻaitiitia vave o le gaioiga fatu.

O le mafuaʻaga o le stroke o le atherothrombotic o le atherosclerosis.

Faʻaleagaina le faiʻai o le faiʻai pe a oʻo mai ni leona o le faʻaaogaina o arteries ma se limite laitiiti. E tele taimi e mafua ai le toto maualuga.

Faailoga o le faʻaleagaina o le cerebral

O faʻaaliga o le faʻasolosolo faʻasalaga e matua eseese lava ma e faalagolago i le faʻatinoina o foci ua afaina. O le tele o taimi, o se faʻalavelave faʻapitoa o le cerebral, o lona uiga e faasolosolo malie ona tupu, o loʻo faʻapea mai:

  • tala le tautala
  • faavaivaia foliga vaaia,
  • maʻi pipili
  • gaogao
  • afaina o tamaiti aoga (na o le itu ua aafia),
  • foliga piopio
  • faalogo le faʻaletonu
  • pale mata
  • fatu fatu
  • o se faaitiitia o le mamafa (i nisi o tulaga, e mafai ona faateleina pe tumau pea le masani),
  • faʻanoanoa
  • leai se faʻatonuga i avanoa.

I lenei tulaga, e le lagona e le tagata maʻi le tiga. O lenei tulaga e mafua mai i le mea moni e leai ni faʻamau maua i le mafaufau.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le afaina

Ona o le tafe toto, o nisi vaega o le faiʻai e iloa ai le matelaina o le okesene, e mafua ai suiga e le mafai ona suia. Afai i totonu o le 7 minute o le meaʻai o sela e le faʻamaoniaina, latou te oti, ma o nisi vaega o le faiʻai e maumau ai le mafai gafatia. O le mea lea, afai ua mafatia se tagata i se faʻalavelave faʻapitoa o le cerebral, o le a sili ona matuia taunuuga.
O le mea lea, e taua tele ile falemaʻi ile falemaʻi i se taimi vave e mafai ai, lea o le a matua faateleina ai ona avanoa ile toe faʻaleleia.

Faʻamatalaga ma le togafitiga o le faʻalavelave faʻapipiʻi

Faʻaalia foliga faʻataʻitaʻi ma le faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga o le cerebral, dopplerography, suʻesuʻeina o le duplex, suʻesuʻega o le vaʻaia o le gataifale ma le gataifale o le a fesoasoani e faʻamaonia le faʻaleagaina o le gataifale.

Togafitiga o le faʻaleagaina o le cerebral e faʻamoemoe e toe faʻafoisia le tafe toto. Mo le mafuaʻaga lenei, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina mea e puipuia ai le toto (o le heparin sili ona taatele) ma antiplatelet agents e puipuia mai ai le toto.

O le togafitiga o le thrombolytic o loʻo faʻatinoina foi, lea e faʻaaogaina ai fualaau faʻasaina e faʻateleina ai le faʻavaeina o toto toto i totonu o vaa.

Afai e tatau ai, e mafai e le fomai ona fautua atu le togafitiga faafomaʻi. O le taotoga e faʻatinoina i ni auala se lua, e faʻaaoga ai le caretid rootarterectomy poʻo le faʻamalosi faʻatoʻa. I le taimi o faʻataʻitaʻatoʻa faʻataʻata, o le puipui i totonu ole carotid o loʻo aveesea. Faʻatasi ai ma le faʻamalosi, o le vaega o loʻo aʻafia o le vaa e suia i se vaʻa.

O le faʻaogaina o mea e faʻaaogaina e faʻaaogaina ai le faʻaogaina o gaʻo, faʻaitiitia le faʻaogaina o le tino ma faʻaosoina ai le faʻaosoina o le perfusion, e lagolagoina le tafe toto.

Toe faʻaleleia fua

I le vaitaimi o le toe faʻaleleia, e tatau ona faʻamautu le manava, pulusua ma le toto, toe faʻafoʻisia le faʻaaogaina o le afi ma le tautala, ma toe faʻafouina le musika. O le faatumauina o le maloloina o le mafaufau e taua tele. O le atuatuvale, atuatuvalega ma le le mautonu o le atuatuvale e mafai ona mafua ai le faalumaina o le gasegase faifaipea e le tatau ona faatagaina, ma i le 70% o mataupu e faaiʻu i le oti.

O le savali i totonu o le ea fou, o togafitiga o le physiotherapy ma toga togafitiga e taua mo le toe faʻaleleia. Ole tagata maʻi e masani ona faʻalogo ile tautala ma auai ile mafaufau.

Puipuia faʻamaʻi

E ui lava i le mea moni o le faʻalauiloaina faafomaʻi lata mai o loʻo faʻaaogaina i togafitiga, pe afai ua maua se faʻamaʻi o le faiʻai, o taunuuga e mafai ona le mautonu. E tele taimi e le mafai ai e le tagata maʻi ona toe foʻi mai i se olaga atoa ma tumau pea le le atoatoa. I lenei itu, e taua tele le taofia o le atinaʻeina o le faamai.

Mo le puipuia o le faamai o le ischemic, e tatau ona e:

  • tuu le ulaula
  • faatapulaa le taumafaina o le ava,
  • 'ai saʻo
  • pulea le cholesterol
  • leiloa le mamafa
  • aua le faʻaogaina faʻamataʻu tautala,
  • taimi faʻamaʻi togafitiga o faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka.

I faailoga muaʻi, lea e ono faʻaalia ai le atinaʻeina o se maʻi faʻapitoa, e tatau loa ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi.

Faailoga o le maʻi

O le maualuga o le maualuga o le tikeri lona lua e manatu o se foliga malie. O le mamafa o maʻi e tumau pea i totonu o tapulaa manino, systolic 140-159, ma diastolic 90-99 mm RT. Art. Lavea i le toto maualuga ua matauina i se vaitau o ni nai aso. O faʻamaoniga o lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • tiga o le ulu
  • vavao
  • tinisitus
  • moe i le moe
  • tiga tiga i le itu tauagavale o le pusa lea e mafai ona tuʻuina atu i le lima,
  • fatu palpitations,
  • lago i luma o mata.

E taua le maitauina o lenei faailoga e iloa ai naʻo ia lava i le vaitaimi o le faateleina o le mamafa. O le taimi atoa o loʻo maʻi ai le maʻi. O se faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi lea e mafai ona togafitia atoatoa. E faʻapefea ona faia le suʻesuʻega?

Ina ia iloa le maualuga o le maualuga 1, o le siakiina o le malosi o le maʻi e faia mo le 6 masina. O le faavae mo suʻesuʻega muamua e oso i le toto maualuga i le 140-159 i le 90-99 mm RT. Art., Lea na toe fai ma sili atu i le 3 taimi i le masina. O faailoga masani o faʻamaʻi e vavalalata i vaʻa o le retina, lea e maua pe a suʻeina le tupe. Faʻatasi ai ma le tele o tala o vaituloto, o loʻo faʻaititia ai le faʻaitiitia o le tafe toto.

Pe a faʻaalia le leitio o le puipui o le pusa i le 1st stage o le maualuga, e leai ni faʻalavelave i le vaega o le fatu na matauina i tagata gasegase.

Ina ia faʻamaonia le suʻesuʻeina, o suʻega o suʻesuʻega suʻesuʻe e pei o le lipid profile, fuaina o le fatufatu i le urine, o le fuafuaina o le paluka ma le kulukose i totonu o le toto, faʻapea foi ma se suʻega auʻiliʻili toto i le fua.

O le togafitiga o le maualuga i le tulaga 1 e tatau ona faia, ona o se taunuuga lelei mai togafitiga e mafai ona ausia i le 90-95% o mataupu. Afai o le mafuaʻaga o le faʻateleina o le toto maualuga ua fuafuaina i se taimi talafeagai ma o le aʻafiaga o le aʻafiaga o le tino ua faʻaititia, o le soifua maloloina o le tagata maʻi e mafai ona toe faʻafoisia atoatoa.

Muamua lava, e fautuaina e fomai e suia lou olaga. Faʻaalositino atili, aloese mai meaʻai salty, pipii i lau faʻatulagaga, taofia se 8 itula moe, ma aloese mai le atuatuvale.

I le 50% o mataupu, o le tuʻuina atu o masaniga leaga ma le faʻamautuina o a latou meaʻai, e faʻateʻaina e tagata faʻamaoniga o le maualuga o le toto.

Afai e le lava nei fua, e filifili e le fomaʻi fualaau. I le laasaga 1 o le toto maualuga, o fualaau oona ua faatonuina mai vaega e lima:

  • vasodilators - faʻaitiitia le toto maualuga,
  • fualaau faasaina - maua ai le malosi o le malosi o le tino, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino,
  • neurotransmitters - faʻaititia le avega i le fatu o le fatu ma faʻaititia le spasm i totonu o vaa,
  • statins - faʻaitiitia le cholesterol toto, faʻaitiitia le ono mafai ona atiaʻe le atherosclerosis,
  • togafitiga - faʻateleina le faʻaitiitia o le vai mai le tino.

O le filifilia o fualaau faasaina e faia e le fomaʻi taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi. O le filifiliga o fualaau e afaina i le matua, mamafa, faapea foi ma le i ai o faʻamaʻi pipisi.

I le avea ai o se faʻaopoopoga i togafitiga faafomaʻi, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina le togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga: acupuncture, faʻamalosi laser, faʻasolosolo o le okesene, faʻapea foʻi ma le massage. O togafitiga o le tino e faaleleia ai le aafiaga o fualaau faasaina, fesoasoani e faamama le popole ma le faamalosia o vaʻa toto.

Fualaau faʻapitoa

Togafitiga o le maualuga o le toto maualuga i togafitiga faa-tagata e maua ai foi se taunuuga sili ona lelei. O faʻamalolo faʻamalolo ma se lagona faʻafiafia e masani ona faʻaaogaina. I le puipuia o le oso i le toto, ua fautuaina e inu se teuteuga o le chamomile, lemonimo ma le valerian i taeao uma. O otaota e fefiloi i tutusa tutusa ma gaosia mo le 10 minute. Ina ia faʻaleleia atili le tofo o le susu, faʻaopoopo le meli.

E mafai ona e faʻamautuina le mamafa o le mamafa e ala i le faaopoopoina o se sipuni o le meli ma le sua mai le afa o lemoni i se ipu vaiinu. Faʻafeinu inu i le tasi gulp. O le aafiaga e matauina pe a uma le 10-15 minute.

O le tele o le au tusitala e fautuaina e faapea o tagata ei ai le tikeri lona lua o le lamatiaga o le faatupuina o le toto maualuga e faaaoga ai se vaifofo e faavae i luga o pusi, horseradish, lemon, carrot and honey honey i aso taitasi. O le sua o beets ma kāloti e faʻafefiloi ma aʻa o le horseradish. Lemoni fou o le eleele ma, faatasi ai ma le vevela ma le sipuni o le meli, ua faaopoopo i se tioata ma suamalie. O mea uma e faʻafefiloi lelei. Faʻaosooso 4 itula i le vevela ma tolu teaseti o loʻo faʻaaogā i luga o se manava gaogao.

Meaʻai - mea e mafai, o le a le mea e le mafai?

I le taumafataga o le maualuga o le maualuga, o le tele o masima, gaʻo manu ma kalaine e tatau ona faaitiitia. E tatau ona tuʻuina atu i ai meaʻai susu, ituaiga iʻa e maualalo le gaʻo, gaʻo ma fuālaʻau fou, fua.

O le lisi o aso taʻitasi e tatau ona mamanuina i se auala e faʻaitiitia ai le tele o le cholesterol i le toto.

O se tagata gasegase e iai se lamatiaga e 2 tikeri e tatau ona aloese mai meaʻai suamalie, falaoamata o meaai o le falaoamata, meaai faʻailo, vai inu ma ipu inu. O meaʻai uma e fautuaina e fufulu pe kuka. E tasi i le vaiaso e mafai ona e faia aso anapogi, taumafa na o fualaau aina poʻo le kefir.

Faamalositino - e mafai ma e fea

O le faamalositino mo le maualuga maualuga e tatau ona fetaui ma le tulaga o le faamai. O le togafitiga e faʻaaogaina e faʻamalosi ai puipui lapisi ma faʻamaonia ai le toto toto. I le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o togafitiga faʻapitoa e togafitia ai le lelei o le soifua manuia o le maʻi. Ua faʻaitiitia lona faʻaleagaina, ua alu ese le ulu o le ulu, ma o lona gafatia foi e galue o loʻo faʻatupulaʻia tele foi.

O se faʻatinoga o faʻatinoga e tatau ona atiaʻe e se fomaʻi agavaa, ae, o se tulafono, faʻamalositino togafitiga mo gasegase maualuga e aofia ai:

  • savali i luga tamatamai vae ma tulivae
  • sii i luga lima ma lalo
  • sulu i itu, tua ma luma,
  • lulu vae
  • tamoe i luga o le nofoaga
  • ulu liliu
  • tu i luga o le tasi vae ao tumau pea le paleni.

Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, o le siitia o le mamafa, o le maualuga o le taamilosaga, o le siitiaina o le taʻavale ma se avega, faapea foi ma taʻaloga, lea eo faatasi ma le muscle vavave e aunoa ma le gaoioi o lima ma le ogalaau, e tatau ona aloese.

Afai o iai oe i se tulaga lamatia, e taua le mataʻituina o lou mamafa, aua o le tele o meaʻai e mafai ona taʻitaʻia e le gata i le maualuga o le toto, ae faʻapea foi i le maʻi fatu fatu. Ia mautinoa ia lafoai le ava malosi ma ulaula - latou te fesoasoani i le vavalalata o vaʻa toto.

A maeʻa se aso faigata, mālōlō tele. O tagata e auai i galuega faʻaleafaufau e fautuaina ina ia iai se aso malolo masani. Mo tagata latou te galulue faatasi ma galuega faaletino, o se taimi filemu filemu e talafeagai.

Vaʻaia le suʻega toto mo le suka ma fua le mamafa, o le a taofia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi.

O le maualuga o le 1 tikeri e le faʻaitiitia ai le lelei o le ola o le tagata ma e le afaina ai lona malosi e galue, o le mea lea, i le tele o tulaga, o faafitauli i le cardiovascular system i lenei laasaga ua faʻamaonia faʻafuaseʻi. Ina ia aua le tumau i le valea, e fautuaina e faia se suʻesuʻega e se fomaʻi ia le itiiti ifo ile tasi i le tausaga. O se faʻamatalaga taimi e tatau ona avea ma afa o togafitiga manuia.

Faiga Faʻaletolosi

I le laasaga muamua o le toto maualuga, o togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o le hydrotherapy ma le faʻamalositisi. O fesoasoani nei e fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto:

  • O le fale talimalo. O le malulu o le ea e le tatau ona sili atu i le 50 ° C. O le faʻatulagaga e faʻamaonia ai le faʻatinoina o le tino, fesoasoani e faʻaitiitia le toxins ma le tele o le suavai.
  • Carbon bath. O le carbon dioxide ei ai lona aoga aoga i le fatu ma toto toto, e fesoasoani e faʻamaonia le toto maualuga. O le metotia e faʻaaogaina e togafitia ai le laasaga 1 le toto maualuga, atherosclerosis, faʻasalaga post-infarction.
  • Foot baths. O isi vae e faʻafefiloi i le vevela ma le malulu. Amata i le vevela i le vevela. O le lelei o togafitiga faʻaleleia le massage.

Vailaau

Faʻatasi ai ma le maualuga o le tikeri muamua, o mea nei e faʻaaogaina e togafitia ai papamaa:

  • Faʻailoga ACE (Ramipril, Enalapril),
  • kesi o le calcium channel (Verapamil),
  • diuretics (spironolactone),
  • beta-blockers (Atenolol).

O vailaʻau o vaega taʻitasi e iai sona aafiaga i nisi o auala o le faʻateleina o le toto. O le filifiliga o auala e mafai ona togafitia ai le maualuga o le toto maualuga e faalagolago i le tulaga lautele o le tino. O fualaau ma fualaau mo vailaau 1 toto maualuga e tuufaatasia e se fomaʻi. I nisi tulaga, e tatau ona faʻaaoga fualaau mo le ola.

Fofo faʻapitoa

O isi suʻega nei e faʻaaogaina e togafitia ai le maualuga o le maualuga ile amataga:

  • Laʻau afu. 2 'uʻu fufulu' apamemea ma sasaa 200 ml o vai mafanafana. A maeʻa le 12 itula, ona fufulu lea o le oloa ma ave i le taeao i luga o se manava gaogao. O le togafitiga e tasi le masina.
  • Tincture o pine pine. O mea gaosia e maua i le taumafanafana. 100 g o fuā suamalie e tuʻuina i totonu o se ipu fagu ma sasaa 0.5 l vodka. Ua faʻaaoga le meafaigaluega mo le 21 aso, pe a maeʻa ona faʻamamaina e ala i gau. Ave sina tinotu o le 1 tsp. afa itula i luma o taumafataga taitasi. E mafai ona faʻafefe le vai i le vai pe sasaa i le lauti.
  • Lemoni ma le meli ma le arasi. Lemon o loʻo faʻavae i luga o se fatu, 1 tbsp. l o le mea e maua ai le masini e fefiloi ma le aofaiga tutusa o kiliata ma le 1 ipu o le meli fou. E faʻafefiloi le paluga i le 1 tbsp. l i taeao ma afiafi.
  • Carrot Juice. E aofia ai mea e faʻamalosia puipui o toto toto ma faʻamaonia ai le toto toto. E suamalie le sua suamalie i le taeao mo le 200 ml.

Taumafa mo le maʻi

Pe a togafitia le laasaga muamua o le toto maualuga, o meaʻai vevela ma suamalie, oloa e leʻi maeʻa, aano o pusi ma puaa, mea inu gaʻo, meaʻai tunu ma iʻa, o le lauti malosi ma le kofe e le aofia ai le meaai.

O le taumafataga e aofia ai fuālaʻau ma fualaau 'aina fou, aano o meaʻai (veal, lapiti), iʻa e maualalo le manogi ma suamalie fou.O nei oloa e faia mo le le lava o vitamini, e fesoasoani ai e aloese mai le vevelaina o faamaʻi masani. I le amataga, o le toto maualuga e faigofie ona togafitia. O le mulimuli i se taumafataga e fesoasoani e tausia le faʻamaʻi i le faʻamagaloina.

O le a le maualuga o le maualuga 2

O le faateleina o le toto maualuga o le sili atu lea o se faailoga nai lo se faamaʻi tutoʻatasi. O le galuega a fomaʻi o le toe faʻafoʻiina o le toto i le masani, e faʻaitiitia ai le aofaʻi o faʻateleina.

O le maualuga o le maualuga o le tikeri lona lua o le a avea ma se faʻataʻitaʻiga matautia, lea e faʻaalia e ala i le osofaʻi o le toto i le toto, sili atu ona uiga o le augatupulaga matutua. O osofaiga e faifai pea, ma o le tonometa e iai se uiga masani e faaalia ai tapulaa 160 - 180.100 - 110 mm RT.

Art. O faʻamaʻi faʻamaʻi ua amata ona sili atu ona malosi, e ui lava o se faʻaopoopoga lata mai o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto ua manatu e seasea.

Mafuaaga o le maualuga o le vasega 2

O le maualuga o le maualuga o le toto i le leai o ni togafitiga faʻapitoa e faʻaauau. O tagata maʻi ua uma ona feagai ma mafuaʻaga o le maualuga o le vasega 2, o le faʻaumatiaina o se faafitauli tele. I lenei laasaga, o le maʻi ua maeʻa ona mafaufau e le tumau, e le mafai ona faʻaleleia, ma o le maʻi e masani lava ona i ai i luga o vailaʻau vailaʻau. O le suʻesuʻega o le togafitiga faʻaleagaina e pei ona taʻua i lalo:

  • atherosclerosis ma suiga o tausaga i vaʻa toto,
  • genis predisposition
  • maʻisuka malosi
  • mala o le endocrine,
  • amio le taua
  • mamafa, oona,
  • vaisu i masani leaga,
  • mala o le eleele
  • faigata faigata
  • vai faʻavaivai faʻaleagaina ona o masima sili atu,
  • toe le manuia
  • urogenital pathology,
  • faʻasalaga faʻasalalau,
  • faaumiumi le aafia i le popole ile tino,
  • agafesootai, mea tau le siosiomaga.

Aʻoaʻoga o le maualuga o le maualuga lona 2

O mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga o le maualuga o le maualuga 2 e fesoʻotaʻi. O le mea lea, ao leʻi sailia po o fea togafitiga e fautuaina, tatou te mafaufau i tulaga ma mea e mafua ai le atinaʻeina o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia.

Fai mai fomaʻi o tagata gasegase ua pasi atu i le 50-tausaga le maualuga e mafai ona aafia i le faamai. O lenei mea moni e fesoʻotaʻi ma faiga masani o le soifua matua i totonu o le tino, e mafua ai le vavalalata o le lumena i le va o vaʻa, lea e faʻalavelaveina ai le toto.

E le pei o le vasega 3 o le GB, o le laʻasaga 2 o le faʻamaʻi e le o se mea matautia mo tagata uma, talu ai i lenei laasaga e itiiti ni faʻafitauli, o le faʻamaʻi e sili atu le faigofie ona togafitia togafitiga.

4 ituaiga o lamatiaga o le maualuga maualuga

O le maualuga ole maualuga o le tikeri lona lua o se siakiina ole tulaga, e faailoa ai le ogaoga o soliga ile galuega o le cardiovascular system, ae le o faamatalaina le i ai ole tulaga ogaoga. E masani lava, o se tulaga lamatia o loʻo faʻaalia i le talaʻaga o le maʻi maʻi. E fa o latou.

Afai o le fomaʻi ua maua le lamatiaga 1, o le mea e ono tulaʻi mai e atiaʻe ai faʻafitauli e laiti. E le gata i lea, e le o tusia i le talafaʻasolopito o le soifua maloloina, latou te matauina le leai o ni mea e sili ona leaga.

O le laʻititi laʻititi o faʻafitauli o le leai lea o masani leaga, o le mamafa masani ma le paleni taumafa. Ole suʻega sili lea ona lelei lea e mafai ai e le tagata maʻi ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o le mamafa i tulaga masani masani ma le faʻaaogaina masani o vailaau fautuaina e le fomaʻi.

O le maualuga o le maualuga o le tikeri lona lua ma le lamatiaga 2 e maua i le auai o le itiiti ifo i le tasi le itu le lelei, lea e mafai ona taitai atu ai i le atinaʻega o isi faʻafitauli. E masani lava, o se itu taua o se mea e fesoʻotaʻi ma ituaiga soifuaga - mamafa tele, ulaula, inu soo, galue i tulaga faigata, ma isi. Pe a suʻesuʻeina tulaga lamatia, o le tausaga o le maʻi e amanaʻia - o le matua o le tagata maʻi, o le maualuga atu lea o le ono oʻo i ni faʻafitauli.

O le maualuga o le maualuga 2 i se lamatiaga o le 3 e faatatau i le le lelei o le faʻamaonia, ona o le lona tolu o aʻafiaga o loʻo faʻamaonia ai le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, lea e matua faʻateteleina ai le maualuga o le toto maualuga.

E masani ona tuʻuina atu i le tagata maʻi le maʻi lona tolu, atherosclerosis o vaʻa toto, faʻalavelave le toe maua. O le faʻafitauli o le atiaʻe o faʻalavelave e lamatia ai le ola mo se tagata maʻi i le maualuga o le maualuga 2 ma se lamatiaga o le 3 e 30-35%.

O le maualuga o le maualuga poʻo le maualuga o le maualuga 2 ma le ono aʻafiaga 4 o loʻo maua i le i ai o nisi o faʻalavelave matuia. O se faʻamatalaga le lelei lenei, lea o loʻo taʻu mai ai le lamatiaga o le faʻaleagaina o le myocardial i le lumanaʻi.

Soʻo se tagata maʻi e mafai ona fuafua le lamatiaga na oi latou lava. Mo lenei mea, e tatau ona faʻatusatusa le tele o mea faʻateleina e maua e le tagata maʻi:

  • 2 mafuaʻaga - o le tulaga lona lua lea, ae o le ono tulai mai o faʻafitauli e 15%,
  • o le i ai o ni mea se tolu e mafua ai se lamatiaga o le 3 ma le ono tulai mai o faafitauli e oʻo atu i le 35%,
  • 4 mea faʻamalosia e iloa ai le ono aʻafiaga, o le ono mafai ona iai ni faʻafitauli i lenei mataupu e silia ma le 40%.
  • 1 tulaga lamatia (maualalo) o suiga i totoga e itiiti ifo i le 15%,
  • 2 tulaga lamatia (fua) o suiga i totoga (fatu, mata, fatuga) e 15-20%. tikeri tulaga lamatia 2: O le malosi e tulai mai i luga o le masani mai le 2 faaosoina o tagata, le mamafa o le mamafa o le tagata maʻi, o pathologies endocrin e le o iloa,
  • 3 lamatiaga - 2 tikeri tulaga lamatia o le 20-30%. O le tagata gasegase e tolu mea na mafua ai le faateleina o le mamafa (atherosclerosis, maʻi suka, fatu fatuga o le fatu po o isi), o le tafe o le toto i mea e mate ai le mate, e oʻo atu ai i le siakiina,
  • 4 lamatia - 30% o le afaina i totoga. O le atinaʻeina o le faamai e mafua ai mea e fa - o faʻamaʻi faʻamaʻi e aafia ai le faateleina o le mamafa ma le alualu i luma o le maualuga o le toto maualuga (atherosclerosis, ischemia, diabetes, patini pathology). O nei gasegase na sao mai i le 1-2 o latou fatu.

I le tikeri 2, o le tulaga lamatia 3 o loʻo valoia: o le a le tele o aʻafiaga o iai i le taimi nei e saofaga i le atinaʻeina o faʻafitauli. Ma o a mea e tatau ona tau e aloese mai ai.

O faʻafitauli e mafai ona fetuunai (lea e mafai ona faʻaumatia) ma e le mafai ona faʻamaonia. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga ole faʻamaʻi ole maʻi, e tatau ona e suia lelei lou olaga, aveese tulaga lamatia (taofi le ulaula tapaa, ava malosi, aumai le mamafa o lou tino i le masani).

O toto toto, fatu, fatuga, o mata e sili ona mafatia i tafega. O le tulaga o nei totoga e tatau ona siakiina e fuafua ai pe o le a le leaga na mafua ia i latou i le maualuga o le mamafa, pe mafai ona aloese mai faafitauli.

Faʻaalia o le maualuga o le maualuga 1 ma le aotelega o laasaga o le faagasologa

GB i lenei laasaga ua taʻua o se laina tuaoi, o lona uiga, e le o se faʻateleina le faateleina o le toto, ae e leʻo le masani.

Ua faavaeina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi ni tulaga taua: mai le 100 i le 140 i le 60-90 mmHg. O lenei vāega e aofia ai, e aofia ai mea e mafai ona faia e tagata taʻitasi, e le sili atu i le 10 mm.

E tusa ai ma le faʻavasegaga, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e na o faailoga o le mamafa (i lenei tulaga, mai le 140/90 i le 160/100), ma o le tulaga o loʻo faʻaalia ai le afaina o totoga o loʻo aʻafia ai. O se otootoga o lisi o solitulafono ua tuʻuina atu i le laulau:

Tulaga lamatia 2 (ala)

E sili atu le ogaoga i le fuafuaga faʻapitoa. O le maualuga o le maualuga o le tikeri 1 le lamatiaga 2 o le taatele masani lea pe afai o le maʻi e tumau ile 1-2 tausaga e aunoa ma se togafitiga talafeagai. O le faʻafitauli o faʻafitauli faʻafuaseʻi e 12-18%.

Faatasi ai ma le sili ona lamatia:

  • Vaʻaia o le mata. E mafai ona faʻaosofia ai le toe faʻaleleia o le taimi lona lua ma le le mafai ona faʻaaogaina le faʻaaliga.
  • Faʻaleagaina o le Renal ona o le faaleagaina o le glomeruli ma tubules.
  • O tulaga faʻafuaseʻi e seasea lava (3-5% o tulaga) ma e mafua mai i tagata taitoatasi o le tino o se tagata maʻi faapitoa.

Tulaga lamatia 3 (maualuga)

Faʻatupulaia le ono aʻafiaga i le oti. I le uluaʻi tikeri o le GB, e le seasea le lamatiaga (e le sili atu ma le 2-3% o le aofaiga atoa o tagata gasegase). Ua manaʻomia nei togafitiga faʻapitoa i vailaau o vaega eseese. I le toesea o togafitiga, pe afai e le saʻo le filifilia, e ono tulaʻi mai faafitauli nei:

  • Faʻapuuga o vaʻa o le retina.
  • Faʻasalaga o Renal.
  • O le faʻamaʻi o le hemorrhagic, e le masani ona masani.
  • Loto o le fatu

Faʻasaga i tua o tachycardia, o le lamatiaga o le thrombosis ma le faʻafuaseʻi o le taʻavale cardiac ua faʻapupulaina foi. O le tulaga e matua mataituina e le cardiologist, o le tele o "asiasiga" i le fomaʻi e 2-4 taimi i le tausaga.

Maualuga maualuga ma ona tikeri

O le maualuga o le maualuga o le maʻi o le maʻi lea e faʻaalia i le faʻatupulaia mausali o le toto. Ua vaevaeina i le tikeri e fuafua i le malosi o le vavaeese mai le masani.

Talu ai ona e faigofie le fuaina o le toto i le fale ma se tonometa, e mafai e se tasi ona faia ni manatu e uiga i le tulaga o le le amanaiaina o le faamai, ma le iloaina o tuaoi o i latou taitoatasi. E mafai ona fesoasoani le laulau i lalo.

Vaega o le maualuga o le maualuga:

Tetele o faʻamaʻiO faailoilo i luga o le tonometaFaamatalaga manaomia
Lelei sili110-129/70-85I lenei aʻafiaga, ua leai se toto maualuga. O aʻafiaga o lona atinaʻe e maualalo.
E masani lava o le maualuga o le toto130-139/85/89O nisi fomaʻi e mafaufau i ia faailoilo i luga o le tonometa o se tulaga muamua. I lenei tulaga, ei ai se tulaga lamatia o le faatupuina o le toto maualuga.
1 tikeri o faamaʻi140-159/90-99I le taimi lenei, e ono le maua e le tagata gasegase ni faʻaʻailoga matuia. O lona tulaga lamatia lea, ao faasolosolo malie atu ma le le mautonu lona alualu i luma.
2 tikeri o le maualuga o le maualuga160-179/100-109Faʻatasi ai ma se tikeri o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ua faʻaalia ai faailoga ma faʻapogai ai le faʻavauvau.
3 tikeri o le toto maualuga180 ma luga / 110 ma le maualugaI lenei tulaga, o faʻaaliga o le faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le tulaga o le ola. I le tele o tulaga, o le faaleagaina tele o gaioiga o loʻo tulituliloaina i lenei taimi.

I nisi foʻi ala e mafai ona e mauaina faʻamatalaga e uiga i le tikeri lona 4. E maua pe a maualuga le maualuga ole maualuga ole 200.

O loʻo i ai le faʻavae diastolic and systemolic GB. I lenei tulaga, e tasi le faailo o le a faateleina, ao le isi e le o.

E toatele tagata e maitauina le maualuga o le toto maualuga i le tikeri lona lua o lona atinaʻe. O lenei mea e matua aʻafia ai togafitiga o lenei faʻamaʻi.

Faailoga o le tikeri lona lua o le toto maualuga

O faʻaʻailoga o le maualuga o le maualuga 2 e faʻaalia. O le mea lea, i lenei laasaga, o le maʻi e le o iloagofie.

Faailoga o le maualuga maualuga o le tikeri lona lua:

  1. Tigāina o le tiga i le ulu ma tuʻituʻi i totonu o malumalu. E mafai ona tulaʻi mai iva.
  2. Le mautonu le lagona. O le tagata gasegase e faigofie ona afaina i le ita, loimata ma le le fiafia.
  3. Mata matala. O tamai tootoo e ono oʻo mai i luma o ou mata, ma o le a faʻafefeteina ou mata.
  4. Sogi o le tino. Lelei ma foliga e matua malosi lava.
  5. Tremor o vae.
  6. Mafaufauga leaga. Faatasi ai ma se suiga matuia i le tulaga, e ono tulaʻi mai i lalo-faʻanoanoa pe faʻaleagaina tulaga.
  7. Pe a suʻesuʻeina le loto i le tele o tulaga, e matauina le hypertrophy o le heart ventricles.
  8. E masani ona i ai vaivaiga lautele. Faatasi ai ma le maualuga o le tikeri lona lua, o le gasegase e galue ma gaioiga e matua faaitiitia.
  9. E mafai ona aliali mai i luga o le foliga se fesoʻotaʻiga pulou.
  10. O le i ai o leo e le toe faʻalogo i taliga. E mafai ona tupu ni faafitauli faʻaopoopo.
  11. I mata, e vaaia vaʻa vaʻaia.
  12. Faʻafitauli i le urination. E ono i ai se faaitiitia pe faateleina i le urination. Le lanu ma le manino o le urini e mafai foi ona suia.
  13. Hyperhidrosis.
  14. Faʻanoanoa poʻo le le mautonu le moe.
  15. Mumu o foliga ma le pallor o vae.
  16. Suiga o le fatu fatu. E mafai foi ona matauina faailoga o le maʻi o le fatu.
  17. Tetee i le faiʻai. O le tagata maʻi e faʻalavelave ma galo.
  18. Lagonaina o suiga i le tau.
  19. Faʻaitiitia le manaʻo. E masani ona i ai se lagona o le gaioiga.

O nei faailoga o le maualuga o le vasega 2 e mafua ai le le mautonu i le maʻi. Ae peitaʻi, e naʻo le togafitia o le faʻamaʻi e le amanaiaina. Faatasi ai ma le masani ona faʻaaogaina fualaau faʻasaina ma le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, o le a le matauina ia uiga.

Mafuaaga o le atinaʻeina o le maualuga maualuga 2 tikeri

O le maualuga o le togi 2 le maualuga o se taunuuga o togafitiga le talafeagai o le maualuga maualuga o le vasega 1.Talu ai e masani lava o le siʻitia o le mamafa i le 160 i le 100 ma le maualuga e le faʻafuasei ona tupu.

O le mea lea, o mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maualuga o soʻo se tikeri o le a tutusa lava. O lenei faʻamaʻi e mafai ona mafua mai i le faʻamaoni, faʻafitauli o le loto poʻo aʻafiaga leaga mai fafo.

O le maualuga o le maualuga, lea e tupu na o ia lava, e aunoa ma le aʻafiaga o soʻo se mea mai fafo ma faʻafitauli faʻapitonuʻu, e taʻua o le mea muamua. O fomaʻi o loʻo faʻamatalaina lona atinaʻe e ala i se gaosiga o genetic.

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga atonu e mafua mai i isi faʻamaʻi poʻo se olaga le masani ai e fesoasoani i suiga le lelei i le cardiovascular system.

Faʻamatalaga mai fafo

E masani lava o le mafuaʻaga o le maualuga o aʻafiaga o aʻafiaga leaga. O a latou aʻafiaga o le tasi-taimi e mafua ai le faateleina o le mamafa, ma o lo latou masani ai e mafua ai lenei faafitauli le tumau.

O a ni mea le lelei e fesoasoani i le atinaʻe o le maualuga o le toto maualuga:

  • Mafuaaga
  • Ava malosi
  • Fuʻa
  • Faaaoga fualaau
  • Le mautonu
  • O le mafaufau masani ma le faaletino,
  • Soifuaga masani
  • Mea e le lelei
  • Meaʻai mama
  • Le lava le moe ma le moe,
  • Le taliaina lelei o nisi vailaʻau,
  • Fainu tele o meaʻai inu caffeinated.

O nei mea e mafua ai ona suia suiga i le cardiovascular system. I le iai o le maualuga maualuga o le tikeri muamua, latou te saofagā ai i le faʻaleagaina o le tulaga o le maʻi. O lona uiga, faatasi ai ma ia faatosinaga, e vave lava ona siitia atu GB i le tikeri lona lua ma le tolu.

Faamai pipisi

E masani lava, o le maualuga o le toto maualuga o se taunuuga o isi togafitiga faʻaleagaina lea e tupu i totonu o le tino. O faʻamaʻi eseese e mafai ona mafua ai. E le gata i lea, o le faʻateleina o aʻafiaga e tupu e le gata i suiga i le cardiovascular system, o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto i luga o maʻi o le tele o isi totoga.

O faʻamaʻi e mafua ai foliga o le toto maualuga:

  • O le maʻi suka
  • Faʻasologa o maʻi
  • Faʻasolosolo faʻamalosi,
  • Hordonal faʻalavelave,
  • Atherosclerosis,
  • Loto fatu
  • Faʻasologaina o galuega,
  • Faʻasalaga faʻamalosi,
  • Suiga faʻapitoa i elemene o le faʻasalaga,
  • O le togafitiga o le maʻitaga,
  • Leo mumoplasms o soʻo se isi,
  • Mala o ponaivi ma sooga.

O le tele o nei faʻamaʻi e le itiiti ifo le lamatia nai lo le maualuga o le maualuga. I le taimi lava e tasi, e taulimaina lelei i se taimi muamua. O le mea lea, e taua tele le faia o se suʻega atoa pe a maitauina faʻamaoniga o le maualuga o le maualuga.

Afai e le mafai ona faʻafetaui le maualuga maualuga o le maualuga o le maualuga, ona mafai loa lea ona faʻaaogaina le lua GB i nisi taimi. E ono mafai ona maua pe afai o le maualuga o le maualuga o le maualuga na maua i le taimi muamua o lona atinaʻe, ma o le faʻamaʻi faʻamaʻi na matua faʻaaogaina. I lenei tulaga, o le mamafa e masani ona faatulaga.

E taua le maitauina o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le gasegase e mafua mai i isi faʻamaʻi, o le aʻafiaga o le faʻafuaseʻi o le oti. O lenei GB e taua o le faigata.

O a ni aʻafiaga o le maualuga

E i ai foi nisi tikeri o le lamatiaga o le maualuga. E i ai le 4. i le aofai atoa. E tusa ai ma lea tulaga, o le maualuga o le lamatiaga, o le sili atu foi lea o le lamatia o le tulaga o le maʻi ma o le a sili atu foi le ono maliu.

O le vaevaeina o le gasegase i vaega lamatia e mafai ai e le fomaʻi ona valoia le tutupu o suiga i totonu o gaʻo e mafua mai i le maualuga o le toto, ma le fuafuaina o le pasene pasene o le ono tulai mai o lo latou atinae.

E tatau ona malamalama o aʻafiaga e le o lona uiga o le tagata maʻi i soo se tulaga o le a feagai ma nisi faʻafitauli. E na o se vaʻaiga mo le mafai ona tutupu.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tagata maʻi e maualuga le maualuga o le vasega 2 i se lamatiaga o le 2 ma togafitiga talafeagai e mafai ona aloese mai le tupu mai o soʻo se suiga ile tino. Ae peitai, afai na te le mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, ona foliga mai lea o na faafitauli. E faʻaaoga foʻi lea tulaga i tulaga lamatia o le 3 ma le 4 tikeri.

O le faʻatatau i le tagata maʻi i se eseesega tele o tulaga lamatia, e manatu le fomaʻi i le tele o nuances taua. O i latou ia e mafai ai ona faia ni faʻamatalaga saʻo pe itiiti ifo.

O a ni mea e tatau ona amanaʻia e le fomaʻi, faʻavasegaina le tagata maʻi ile lamatiaga:

  1. Tane ma le matua o le maʻi. I fafine, o aʻafiaga e faʻatupulaia i le 65 tausaga, ma i alii e 55.
  2. Le auai i le talafaasolopito o faʻamaʻi faʻamaʻi.
  3. Le maualuga o le cholesterol i le tino. E faʻalautele mai faʻafitauli pe afai o lenei faailoga e sili atu i le 6.5 mmol i le lita.
  4. Le i ai o masani leaga. O le ulaula, ava malosi, ma le tagofia o fualaau faasaina.
  5. Pauna o le maʻi. O le tele o pauna e faateleina ai le ono tulai mai o faafitauli.
  6. Galuega galue. E sili atu ona lamatia pe afai e aofia ai se olaga ola solo.

Maualuga maualuga 2 tikeri lamatia 1

Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga 2 i se lamatiaga o le 1, o le avanoa e atiae ai suiga o le pathological i totonu o totoga o le tino e itiiti ifo ma le sefululima pasene.

I lenei tulaga, e leai ni faʻamaʻi ma isi mea faʻamaonia e aʻafia ai le GB. O le mea lea, e oʻo lava i se faʻagasologa faaumiumi o le maualuga o le toto maualuga i lenei tulaga, o le tulaga e ono tulai mai i suiga o le tino i lalo o le totoga.

O le vaega muamua o aʻafiaga e masani ona aofia ai tagata e mafatia i le maualuga o le toto maualuga. E leai ni a latou masani leaga e pei o le ulaula ma taʻitaʻia se olaga ola malosi. E le gata i lea, o le tele lava o nei gasegase e laʻititi nai lo le 60 tausaga.

Maualuga maualuga 2 tikeri lamatiaga 2

O le maualuga o le maualuga o le tikeri lona lua, e ono maua ai le lamatiaga 2 pe afai o le tagata maʻi e i ai mea e aʻafia ai le maʻi o le maʻi. E masani lava i lenei mataupu e le sili atu i le lua ituaiga o faafitauli.

I le tulaga lona lua, e ono oʻo atu i le 20% le ono faaleagaina o totoga i totonu. I lenei tulaga, o le tulaga lamatia o le atiaeina o tulaga lamatia o le olaga e faateleina.

O mea taua i le auai o se tulaga lamatia o le tikeri 2 ua maua e aofia ai le tele o faʻamaʻi. O masaniga ma tausaga o le tagata maʻi e amanaʻia foi.

O a mea taua e maua i se lamatiaga o le tikeri 2:

  • Fuʻa
  • Alcoholism
  • Le lava faamalositino,
  • Faʻafitauli Hormonal
  • Totogi mamafa
  • O le matua o tagata ina ua mavae le 55 tausaga,
  • O le matua o tamaitai i le mavae ai o le 65 tausaga.

Faʻatasi ai ma se tikeri lona lua o le lamatiaga, o le ono mafai ona atiaʻe faʻamaʻi pipisi lautele e maualuga. O le tulai mai o suiga i isi vaega o loʻo faʻamoemoeina e maualalo.

Maualuga maualuga 2 tikeri tulaga lamatia 3

Faʻatasi ai ma le maualuga o le vasega 2 i se lamatiaga i le vasega 3, o le ono mafai ona atiaʻe ni faʻafitauli faigata e oʻo atu i le 30%. I lenei tulaga, o le iai o ni mea le lelei se tolu e matauina. E le gata i lea, o se lamatiaga o le vasega 3 e maua i le i ai o se tasi o faamaʻi matautia.

O a mafuaʻaga e mafua ai se lamatiaga e 3 tikeri:

  • O le maʻi suka
  • Faaopoopoga pauna
  • O se olaga lē aoga,
  • Togafitiga i le ulaula
  • Alcoholism
  • Atherosclerosis,
  • Faʻafitauli Hormonal
  • Tausaga o le faateleina o le lamatiaga.

E taua le iloa o le maʻi suka, e tusa lava pe leai se isi aʻafiaga leaga, e ono lamatia ai le vasega 3. E tutusa foi le faaaogaina i le atherosclerosis.

I le tulaga o isi aʻafiaga leaga, o le tulaga e ese lava. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e taʻitaʻia e se tagata maualuga se olaga le galue ma e mamafa tele, ae leai se isi faʻamaoniga leaga, ona ono lamatia ai lea 2. Ae peitaʻi, afai e faaopoopo le tolu i nei tulaga le lelei e lua, mo se faataitaiga, ulaula, ona avea lea o se tulaga o le tikeri 3.

O tagata maʻi e maualuga le maualuga o loʻo i totonu o lenei vaega aʻafia e sili atu ona faigofie i suiga le lelei i totonu o le fatu, fatuga ma le retina. E le gata i lea, o le ono tulai mai o se faʻalavelave maualuga ma faʻalavelave taufaʻamataʻu ola e matua faateleina.

O a suiga ua faamoemoeina ma le 3 lamatiaga o le maualuga o le maualuga:

  • Faʻasologa o fatugao
  • O le tigaina o le tino,
  • Malosiaga o musika cardiac,
  • Loto o le fatu

Maualuga maualuga 2 tikeri 4 aʻafiaga

Faʻatasi ma le maualuga 2 ma le ono aʻafia 4, o le ono mafai ona atiaʻe ni faʻalavelave faʻalavelave e faʻaititia tele. O le a silia ma le 30%. E le gata i lea, o sea faailo i le tele o mataupu e tutusa ma le 50%.

O le 4 togi e ono maua pe afai e sili atu i le 4 faʻalavelave faʻapitoa o le maʻi. I le lamatiaga foi 4, e lua tulaga le lelei e ono i ai, o le tasi o lea o le a avea ma faamaʻi o loo lisi atu i lalo.

O a faʻamaʻi e mafua ai se lamatiaga e 4 tikeri:

  • O le maʻi suka
  • Faʻasalaga o Renal
  • Loto o le fatu
  • Malosiaga o musika cardiac,
  • Atherosclerosis

Faatasi ai ma se lamatiaga e 4 tikeri, i le faaopoopo atu i faafitauli e pei ona faamatalaina i luga, e mafai ona tupu le faaletonu o le fatu. I lenei tulaga, o le avanoa o le maliu faafuaseʻi e maualuga tele.

O le a le lamatiaga o le maualuga maualuga 2 tikeri

O le maualuga o le tikeri lona lua o le a lamatia ai le ola ma le soifua maloloina o le maʻi. I lenei setete, o loʻo i ai le maualuga o faʻamaʻi mamafa ma faʻailoa mai ai le le toʻa.

O aʻafiaga 160 i le 100 ma le luga e mafai ona tupu ai se faʻalavelave maualuga, osofaʻi fatu ma le taʻavale. O le mea moni, e ui lava i le mea moni o ia tulaga e masani lava ona tupu i tulaga maualuga atu, e tofu le tagata ma ona lava tulaga matautia. Ma mo nisi, e oo lava i ia faailoilo e mafai ona mafua ai tulaga lamatia o le ola.

E le gata i lea, faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, o le toto ua faateleina, ma o le okesene ma isi elemene taua e le ulu i totonu o okeni i le tele o aofaiga. O lenei mea leaga e afaina ai lo latou tulaga ma iu ai lava ina taitai atu i suiga e le mafai ona suia.

O le mea lea, e taua tele i le tulaga o le maualuga o le maualuga e mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. A uma mea uma, a aunoa ma togafitiga talafeagai, o le maualuga o le maualuga 2 e mafai ona mafua ai faʻafitauli e pei o le anesysys, atherosclerosis, le faʻaaogaina o le tino, thrombosis, ma le maʻi fatu.

O isi okeni e mafatia i le maualuga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se taunuuga o le mamafa o le mamafa ona o le maualuga o le toto maualuga, o le ono tulai mai o faamai o le maskulekelet system e faateleina.

Tina ma le maualuga maualuga 2 tikeri

O le maualuga ole maualuga o le tikeri lona lua e le o se faʻalavelave mo le maitaga. I lenei tulaga, e maua e le fafine le avanoa lelei e maua ai se tamaititi soifua maloloina, pe a uma ona mulimuli mai fautuaga a le fomaʻi.

E tatau ona e malamalama o lenei tikeri o le le amanaiaina o le GB e fesoʻotaʻi ma nisi o aʻafiaga. O le mea lea, o le faʻaopoopoga o le pulea e tagata tomai faapitoa e faapitoa le taua mo tina maitaga e maualuga le maualuga.

Faʻamatalaga o le maualuga maualuga 2 tikeri

E le mafai e le tagata lava ia ona togafitiga. O le tagata gasegase e tatau ona suʻe atoa le suʻega, mulimuli ane o le a faatonuina e le fomaʻi ia togafitiga, ma mafaufau i ona uiga patino ma faʻamalosia tulaga.

I le maualuga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi poʻo se cardiologist. O le a faia e le fomaʻi se uluai suʻesuʻega, e faʻavae i luga o le a tuʻuina atu ai se isi suʻesuʻega ile maʻi.

I se tofiga faapitoa:

  1. O le fomaʻi e faʻafetaui le mamafa ma le fatu o le maʻi,
  2. Aiga faʻatasi ma le talafaasolopito
  3. O le tagata maʻi e fesiligia mo le i ai o nisi faʻamaoniga,
  4. O le paʻu o loʻo suʻesuʻeina mo le faʻafefeteina ma le vascular networking,
  5. Uluai suʻesuʻega o le gaioiga o le fatu ma le mama ma se stethoscope.

A maeʻa lenei mea, o le tagata maʻi e faʻamatalaina isi suʻesuʻega talafeagai.

Suesuega mo le toto maualuga:

  1. Faatulagaga O lenei faiga e faʻatagaina ai oe e siaki le tulaga o le faʻavalea o laufanua, gaʻo, gaʻo ma fatu.
  2. Echocardiography ma le ECG. O lenei suʻesuʻega e fesoasoani e faʻamautinoa ai le sao atoatoa o le fatu.
  3. Faʻafanua. E fesoasoani e siaki le tulaga o arteries e ala i le faʻaitiitia o faʻamaʻi.
  4. Suesueina o le toto ma le urine. O sea suʻesuʻega e mafai ai ona fuafua le faʻatonuga i le tino o mea e faʻaaogaina ma hormones e fesoasoani i le atinaʻe o le maualuga o le toto maualuga ma isi faʻamaʻi.
  5. MRI ma le CT. Faʻapipiʻi e siaki le tulaga o totoga uma i totonu.

Tulaga lamatia 4 (maualuga maualuga)

A oʻo mai le maualuga o le maualuga o le tikeri muamua i le 0.5-2% o mataupu. O loʻo faʻamatalaina lenei i faʻasalaga lautele e ala i totoga ma faiga. O le mea e laki ai, latou te lei maua le taimi e fausiaina ai tagata gasegase i le maualalo o le maualuga o le toto.

O le faʻafitauli o faʻafitauli o le 40-55%, e oʻo lava i togafitiga ogaoga.

  • Faʻasalaga fatu.
  • Hemorrhagic stroke.
  • Faʻafitauli matuia laititi.
  • Lafoaia o gaioiga, toto maualuga.
  • O faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave e faʻatupulaia ai aʻafiaga e 10-15%. O nei tagata maʻi e tatau ona mataituina e le cardiologist i le 2-3 masina ma faʻaauau ona fetuutuunai le togafitiga.

O le vaevaega 1 o le toto maualuga e seasea oʻo i le oti poʻo ni aʻafiaga ogaoga. O le umi o le taimi ao lei siitia atu i le isi "laasaga" o le 3-5 tausaga. O le misia taimi e le aoga.

Mafuaʻaga mo le atinaʻeina o faʻamuamua (taua)

O le maualuga ole maualuga ole maualuga ole maualuga ole maualuga.

O le GB e le aʻafia ona o soʻo se mea i fafo atu, e masani ona fesootaʻi ma faafitauli o le fatu poʻo toto toto ma e sili ona faigata mai le manatu o togafitiga.

Faʻamatalaga o loʻo mafai ona atiaʻe:

  • Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi. E fesootaʻi ma le le lava o le totoga o le musopa ma le toto ma mea aoga. E tele lava ina atiaʻe i tagata matutua. E le o faʻamaoniaina seʻia oo i le taimi mulimuli, na o le pau lava le auala e iloa ai se faafitauli i se taimi talafeagai o le faʻaaogaina lea o le eletise, faʻataʻitaʻiga ma suʻega mamafa. O le gaioiga e tosina atu i le dyspnea i le malologa, faʻavavevaveina o le fatu fatu ma le tiga o le fatafata mo le leai o se mafuaaga.

  • Atherosclerosis o le aorta ma ona lālā. O le faʻavaeina o pusa cholesterol i totonu o le tuʻuina atu o toto o loʻo avea ma fesuiaiga sili ona taatele o togafitiga. E mafua ona o le le lelei poʻo le faʻaleagaina o le lipid metabolism (tele lava i totonu o le tino). I se tulaga faapea, o le mamafa e le o se ata muamua lea. maualuga le maualuga o le maualuga o le maualuga, e le misi, e le faalagolago i le taimi. E leai ni faʻaʻailoga, o le a mafai lava ona iloa le faagasologa e ala i le suʻeina o suʻega (biochemistry o le toto vevela, suʻesuʻega lautele). Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le vailaʻau, faʻataʻitaʻiga ma le angiography e mafai ona iloilo le saoasaoa o le toto.

  • Faʻasolosolo fatu fatu. E fesoʻotaʻi ma se faʻataʻitaʻiga o le toto i totonu o le systole. O loʻo faʻaalia i le faʻateleina o le mamafa o le toto, tachycardia poʻo le bradycardia, vaivaiga o le musika ma le manava manava (puupuu le manava, pei ona latou fai mai, "mai le lanu moana"). E i ai se faʻafitauli tutusa ma le maʻi fatu fatu. E maitauina i le 90% o tagata gasegase pe a maeʻa le faaleagaina o le myocardial. O le mafuaaga autu lenei o le maliu ma le le atoatoa o tagata gasegase pe a uma se faalavelave faʻafuaseʻi.

  • Loto o le fatu Masalo o le faʻapogai mo le atinaʻe o le maualuga o le maualuga. O le mafuaʻaga o le solia o le bloododynamics (toto toto i totonu o vaa).

  • Faʻaleagaina ma maua ni faaletonu o le fatu ma toto toto. I le avea ai o se tulafono, o le aotelega, o le manava o le manava, tiga o le fatafata, o le faateleina faifai pea o le toto maualuga e lagona ai latou lagona. I se tulaga e le masani ai, na o le pau lava le ala e iloa ai ua maʻi le tagata maʻi e ala i se suʻega mulimuli ane.

Mafuaʻaga o le secondary GB

O le aoga lua e sili atu ona taatele ma sili atu ona lelei i le faʻasalaga faʻapitoa. O faʻamaʻi e afua mai i faʻamaʻi o fatugaʻo, nervous poʻo le endocrin system.

Faatasi ai ma faʻamaumauga masani:

  • O le le atoatoa o le cerebrovascular. E taʻitaʻia ai se suiga i le faagasologa o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino, faʻalavelaveina le gasegase o le tino (pe o le vevela poʻo le malolo), o le mea lea o le oso i le toto maualuga e oʻo lava i le aso. E le faia e aunoa ma ni faʻalavelave faʻalavelave, e gasegase e tagata maʻi le uʻamea, le mautonu pe a faʻanofo. Faʻafitauli i aʻafiaga o okeni e mafai foi. Faʻavaivaia le manatua. Afai e le itiiti ifo ma le tasi se mea masalomia o se faaletonu o le neurological, e tatau ona e alu i le fomaʻi.

  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular, o lona uiga o le taʻavale. E aafia ai se suiga i le natura o hemodynamics. O se taunuuga lea e tatau ona tau.

  • Pyelonephritis, nephritis, isi pathoces o le faʻalavelave fiafia. Faʻavae se solia o le gaosiga o le hormone-renin, lea e fegalegaleai ma le angiotensin, ma mafua ai le tulafono masani o le vascular tone. E le gata i lea, o pathoces o le faʻalavelave faʻafesoʻotaʻi e tali atu i le tumau o le tino. O le isi lea itu i le atinaʻeina o le faamai.E faigata le le matauina togafitiga o fatugaʻo: o loʻo i ai le tiga i le pito i lalo, vave vave pe sili atu le faʻasolosolo, ma se suʻesuʻega o le faʻamalosi.

  • Hyperthyroidism Faʻateleina faʻasalaga o le T3, T4 ma le hormone hormone TSH, lea e faʻamalosia ai le vevela. O le maʻi e mafai ona iloa e ala i le maualuga o le vevela o le tino, exophthalmos (pupula mata), vaivai, maʻi tiga, maʻi moe ma se lagona o vevela.

  • Vaʻaia. Tusa o norepinephrine, adrenaline ma cortisol. Hormones o le gasegase oona e gaosia i le tele o mea e mafua mai i le tumutumu o le tino i le vaega o le hypothalamic-pituitary poʻo le fusi lua (pheochromocytoma, o se faʻataʻitaʻiga masani). I le nofoaga o le tolu ventricle, germinomas, adenomas ma isi neoplasias ua faia. Faailoga o loʻo faʻaalia i le ituaiga o le maʻi o Itsenko-Cushing. O le maualuga o le tikeri muamua o le a amata ona tupu, ogaoga matautia, toe tiga ona o le faaleagaina o le tui, faafitauli i le libido, galuega erectile ma le faasologa o taimi.
  • Faʻailogaina o le maskloskeletal system, faʻatasi ai ma le faʻalavelaveina o fausaga faʻavae. Latou te tuʻuina atu le ulu o le ulu i le pito i tua o le ulu, o le vevela ma le le fiafia i avanoa.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e togafitia i le aveeseina o le mafuaʻaga autu (faamai autu).

Faailoga uiga

E naʻo le ituaiga taua o le GB e lagona e ia le faʻavae. Maualuga le mea e tupu. I le faʻaopoopoga i faʻamatalaga o loʻo faʻamatalaina i lalo, e tatau ona e vaʻai mo faailoga faʻalauiloa.

Faatasi ai ma patho masani mo le tikeri 1:

  • Ootia. I totonu o le pito i tua ma le itu o le parietal. E faʻamalosia pe a maeʻa le faʻamaʻaloga umi, suiga i le tulaga o le tino i avanoa. Taofiofi i le paʻu o le fatu fatu, tuʻimomomo, pei o se paʻu (e le masani ai). Faʻatasi ai ma se vailaʻau fefiloi o le gaioioiga, faʻasalalau le faʻalauleʻaina o loʻo matauina (e alu ese mai le tasi vaega o le ulu i le isi).
  • Vertigo. E oʻo lava i le leai o se lagona o le lalolagi i lalo o vae. O le le faʻaleagaina e mafua mai i le faaleagaina o le gaʻo ma le cerebellum.
  • O le vaivai, faʻalautele le vaivai pe a mavae sina faʻafitauli faaletino ma faalemafaufau.
  • Moega o le moe i se foliga o se ala mataʻutia.
  • Arrhythmia. E ala i le ituaiga tachycardia, bradycardia poʻo se lagona o le loto momomo i totonu o le pusa. O faʻaʻailoga e taʻu mai ai se ala faigata o le faagasologa. E manaʻomia le faʻapitoa faapitoa.
  • Umi le manava. Pe a maeʻaeʻa pe oʻo foi i le malologa. E le mafai ona savali, agai i luga faasitepu, taʻalo taʻalo i taaloga. Afai e fesoʻotaʻi le galuega ma le faʻatupulaia o le tino, o le lelei ma le faʻatupulaia o galuega e faʻaititia le tele.

O faʻamaoniga o le laasaga 1 o le toto maualuga e manaʻomia ai se iloiloga auiliili i se faiga faʻamautu.

Faʻaaliga lē faʻamaonia mo le vave amata o le GB

  • Faʻailoga mata.
  • Lē gasegase o le muscle i le le mafai ona tu i luga ma savali.
  • Paresis, maʻi pipili, fetolofi ma le faʻanoanoa o vae.
  • Fofo tautala.
  • Faʻalavelave faʻaalia, e pei o le tauaso po o le faʻafuaseʻi ona amata ona mumu.
  • Paʻu o le fatafata e le mafaamatalaina ma le faʻalavelave o le fatu.

O faʻamatalaga ia o faʻalavelave tutupu faʻafuaseʻi, lea, ma le maualuga maualuga o le tikeri muamua, toetoe lava a le tupu. E tatau ona e iloa i latou ina ia tali atu i le taimi. I le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, valaʻau i se falemaʻi.

O faʻafitauli faigata

O le ono tulai mai o aafiaga leaga ma le maualuga o le maualuga 1 e itiiti (e pei ona fai mai, 0.2-5% pe laʻititi maualuga atu i le isi 10 tausaga).

Ae e le tatau ona e malolo. A aunoa ma se togafitiga, o le a faʻafuaseʻi le alualu i luma o le maʻi, i nisi aemaise.

O le mea lea, e sili atu le faigata ona maua le laina i le va o le vaega 1 ma le 2; o le taimi e le mafai ona maua e aunoa ma se togafitiga faafomaʻi.

  • Tigāina Faʻalavelave faʻavae i le mafaufau. E oʻo atu ai i le faʻafitauli matuia o le neurological.
  • Faʻaleagaina o le myocardial. O le gasegase o le tino maso. O le muamua ma le lona lua e ono le mafai pe afai e te le taʻalo i taaloga ma e le o le mamafa o le tino.
  • Hemophthalmus. Vaʻaia o le mata. E sili atu ona taatele.E faʻatasi ma le faʻaitiitia o le faʻaaliga, i tulaga ogaoga (pe a oʻo i le toto e oʻo i le 2/3 o mata), le vavaeeseina o le retina. Ua faailoa mai se vitctomy faanatinati.
  • Faʻasalaga o Renal. Faʻatasi ma le faʻaosoosoina o le ala o le faʻamaʻi.

O le tulaga e ono tupu mai i luma o le atinaʻeina o faʻafitauli o le fesuiaiga o togafitiga i le tulaga 2.

O le a le mea e tatau ona suʻesuʻeina?

O okeni uma ma faʻalapotopotoga. I lalo o le vaavaaiga a le cardiologist, endocrinologist, nephrologist ma neurologist.

Tagata faʻapitoa i totonu o le fatu ma le toto - o le muamua i tulaga o asiasiga. E faʻalagolago i le faʻatulagaga o le tala faʻatatau o le gaioiga, e mafai ona matou talanoa e uiga i le manaʻomia mo faʻatalanoaga a isi fomaʻi.

O le ata o le fuataga o loʻo faʻatusalia e na ituaiga o gaoioiga:

  • Suesuega tufofoga, faʻaaogaina o faitioga a le tagata maʻi e fuafua ai le vevela o isi suʻesuʻega. O le galuega a le tagata maʻi o le faʻamatala sili lea io latou lagona.
  • Fua o le mamafa i lima e lua, pe a mafai i luga o vae. E talafeagai lenei mea mo se iloiloga saʻo o le setete o le cardiovascular system. Faʻaalu i ni nai taimi, faatasi ai ma se vaitaimi o le 10-15 minute.
  • Mataʻituina aso uma. E tele sona sao i le mataʻituina o le toto maualuga. E faia i le tasi taimi, i totonu o le 24 itula, pe tele taimi i le vaiaso.
  • O le suʻesuʻeina o gaoioiga faʻapitoa (leo, taimi). O faʻamatalaga faʻapitoa e lagolagoina manaʻoga o le fatu.
  • ECG Faʻatagaina oe e iloa uma faʻasalaga ma faʻateleina le mamafa o le okeni.
  • Echocardiography. Faʻasologa o le Ultrasonic. O se faailoga taatele o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le totoga o le gasegase (hypertrophy) o le taumatau agavale. Faatasi ai ma le toilalo o le mea sao, o le fesili e tulaʻi mai e uiga i le mafai ona faia o le pulmonary process (aʻafiaga mamafa i le aluga tutusa). O se faʻalavelave mataʻutia lea e ono lamatia ai le oti.
  • Faʻasologa o fatugaʻo.
  • Chef x-ray.
  • Angiofia.
  • Iloiloga o le neurological status.
  • Fuaina o le mimi, toto (meaola oona, mo hormones, lautele).

O le tagata maʻi e manaʻomia foi le tausia o le diary pressure diary. E tolu taimi e faia ai fua i le aso. O faʻamatalaga uma o loʻo tuʻuina atu i le api ma tuʻuina atu i le fomaʻi mo iloiloga.

Talosaga togafitiga

O le togafitiga o le maualuga o le tikeri muamua e faigata tele: fualaau (togafitiga o taotoga, pe afai e leai nisi fofo) + suiga o olaga.

Vaega o vailaau faʻapitoa:

  • Diuretics. Furosemide, Hypothiazide, Veroshpiron. Latou te faatelevave le aveeseina o le vai mai le tino, faʻamaonia le gaioiga o fatugaʻo. E le mafai ona e faʻaaogaina: e maualuga le lamatiaga o le atinaʻe o le maʻisuka insipidus.
  • Faʻamamaga (sedatives) o mea totino poʻo mea faʻapipiʻi. Faʻamaʻosaʻo le faiga o le faʻalavelaveina o le fatugalemu o le tino, i le faasologa, faʻatonutonuina le tulafono faatonutonu o le vascular tone. Valerian, motherwort (na o fualaau, leai ni ava malosi), o Diazepam o le a faia.
  • Adrenergic blockers (beta ma le alafapeta). Faʻaitiitia le faʻalogona o faʻamaumauga faapitoa i le angiotensin, catecholamines ma isi mea. O le iʻuga, o loʻo tumau pea le faʻamautuina o le tino, e ui lava i mea o le hormonal. Igoa: Carvedilol, Anaprilin.

I mataupu faigata, e talafeagai le faatonuina:

  • ACE inhibitors. Perineva, Prestarium, Perindapril. Latou te puipuia le faʻavaeina o le hormonone angiotensin vasoconstrictor. Faʻaaoga e faʻaleagaina ai le tulaga.
  • Faʻatoʻa poloka alalaupapa. Verepamil, Diltiazem. O vailaʻau e puipuia ai le ulu atu o Ca + ions i totonu o toto toto ma masini, ma puipuia ai ni mea e le lelei mai le vavalalata.

O togafitiga togafitiga e manaʻomia mo:

  • Loto o le fatu.
  • Faʻaleagaina o le fatugaʻo.
  • Tumama.
  • Taumafai i le atherosclerosis.

Faʻaleleia o meaʻai ma le olaga

Ae ui i lea, o vailaʻau e le mafai ona tufatufaina. E tatau ona suia lelei le olaga. I lenei laasaga, o nei fuafuaga e sili atu le aoga nai lo se isi taimi.

  • Faʻalo le ulaula.
  • Malamalama lelei (e le silia le 150 ml o le uaina mumu i le vaiaso, pe a manaomia).
  • Gaioiga faʻaletino masani (faamalositino togafitiga, savali 2 taimi i le aso mo le itula, faigofie savali).
  • Faʻasaʻoina le puleaina o le pulega (1.5-1.8 lita i le aso).

O se matafaioi tele e tuʻuina atu i meaʻai. O a mea e mafai ona 'aina:

  • Fugalaau matala ma fua.
  • Fualaau suamalie.
  • Faʻamatalaga, meainu suamalie.
  • Porridge e faia mai fatu vela.
  • Faʻafe i luga o gaʻo maualalo po o fualaau faisua.
  • Pou, turuki (e sili ile susu).
  • Meli
  • Fualaau aina.
  • Sour-milk products (e le o le gaʻo).
  • Pulu (e aofia ai le lecithin talafeagai).
  • Fuamoa (ona o le i ai o le "ola maloloina" cholesterol).
  • Laʻu falaoa.
  • Tatau ma tao tao.

O le a se mea e sili atu le teena:

  • Fried food.
  • Sausagesi.
  • Faʻamafa i meaʻai.
  • Tea, kofe. E tatau ona suia i le pulu mafiafia o le maualuga.
  • Malosiaga malosi.
  • Meaʻai fagota.
  • Sukalati
  • Suga i le tele o mea (e sili atu i le 50-70 kalama i le aso).
  • Tima (e le silia le 7 g i le aso).

O le laulau togafiti Nu 10 o loʻo faʻaalia. faʻataʻotoga o mea taumafa o loʻo faia i lalo o le vaavaaiga a se tausi meaʻai poʻo le cardiologist.

Faʻaaliga ma taimi e fuafuaina ai

O le taunuʻuga o le togafitiga faʻaleagaina e faalagolago i le numera o mea e lamatia ai, tulaga ola ma le lelei o togafitiga.

O a fomaʻi e gauai atu i ai pe a fuafua le vasega e ono mafai:

  • Cholesterolemia.
  • Ulaula, inu pia.
  • Faʻasalaina i le faʻamaoni.
  • Malosiaga faʻapitoa faʻatasi.
  • O le gaʻo ma le faʻaleagaina o le lipid metabolism.
  • Paʻu i le taimi ua tuanai poʻo le osofaʻi fatu.
  • Fomaʻi vailaʻau.
  • Taumafa le lelei.

O le tele o mea i totonu o le siama, o le sili atu foi lea o le faʻasolosolo ma le puupuu o le vaitaimi o le maualuga o le maualuga maualuga o le tikeri 1 tikeri. Masalo o se vave suiga i le laasaga 2.

I le faaiuga

GB e faʻalagolago i le talaaga o maʻi faʻaleagaina o le cardiovascular, faʻafefe, popole poʻo le endocrin system. I lenei laasaga, e mafai lava ona fofoina atoatoa le faʻamaʻi.

O le mea lea, e le tatau ona e faʻaumatia le taimi. O le a fesoasoani le cardiologist ia te oe e filifili se togafitiga. E taua le suia o lou olaga. O se faʻaleleia o le aʻafiaga o le a fesoasoani i le faʻamautuina o le soifua maloloina.

Risks 2, 3, 4 tikeri

O se uiga malie lea o le maualuga o le toto. O faitau nei tonometa o loʻo taua ai: 160 -180 mm. Hg. Art. sosolo fou ma 100-110 mm RT. Art. - le faʻasologa o le diastolic. Ua maualuga nei taimi o le mamafa. O le toto i le masani e manuia i le toe faatulagaina vave. O na mea e faʻamautu, ma le taimi - sili atu le malosi.

E faʻatatau i le fua faatatau o le fesuiaiga mai le tasi tikeri i le isi, o le maualuga o le maualuga ma le tigaina o le maualuga e iloga. I le mataupu mulimuli, o le a faʻagasolo le maʻi i se tulaga vave e mafai ona afaina. O le lamatiaga o le faamai e faapea o le faateleina o le saoasaoa o le felauaiga o le toto e mafua ai le faatusatusaina o toto toto ma o se faaitiitia o lo latou lautele.

O le maualuga o le tikeri lona lua o faailoga ma togafitiga e fefiloi. O le faateleina o le mamafa e ono mafai ona o faatasi ma ia faailoga:

  • Sogi o mata, aemaise o laumata,
  • O le paʻu o le tino e faʻapitoa, i le aluga o taimi, o le vascular network e faʻaalia lava ia,
  • Tuʻuina o le tiga i le itulagi faaletino
  • I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai tiga tiga i tua o le ulu,
  • A maeʻa, e leai se malosi, vaivai ma le le fiafia i le gasologa o le aso,
  • Lima fufula
  • E pogisa i mata, "lele" faʻafuaseʻi ona sosolo,
  • O le fua o le fatu e vave ona ola i sina taimi itiiti,
  • E i ai faafitauli i le manatuaina,
  • Pisipisa pisa i le ulu
  • Malosiaga faalelagona - tulaga maualalo o le le fiafia,
  • Vaʻa faʻapitoa o mata (sclera),
  • Nofoaga faʻamau o le fale (totogi mo le teteʻe i le toto),
  • Le faʻauigaina e le faʻaaogaina i le le atoatoa.

O fomaʻi e faʻaeseese le maualuga o le maualuga e tusa ai ma le tulaga o le aʻafiaga e mafua ai. I le iloiloga, e tele ni taʻiala e aofia ai:

  1. Soifua maloloina e faʻalavelave ai i mea moni.
  2. O le mafai ona faʻaaogaina o le faiʻai o le faiʻai.
  3. E mafai ona faʻaleagaina le aʻafiaga o tino, e masani lava nai lo isi e pagatia mai le mamafa, e oʻo lava i le le maua o ni faʻailoga le lelei.

Isi mea e aʻafia ai le ata o le falemaʻi:

  • Agavaʻa tausaga: tamaʻitaʻi - 55 tausaga ma le matutua, fafine - mai le 65 tausaga,
  • Cholesterol - 6.5 mmol / L,
  • Faʻamafa "i le poto masani",
  • Faʻasologa o le gaʻo (genetic)
  • Totogi mamafa
  • Maʻisuka ma isi faʻafitauli o le tino,
  • Soifuaga le lelei.

O le vaega pito sili ona faigofie o le maualuga maualuga o le maualuga maualuga, e le o faʻamalosia atili e faafitauli faʻalavelave. E tusa ai ma le talaaga o lenei laasaga o le faamai, o le lamatiaga o faafitauli mo gaioiga tau i le lumanai o le 15%.

O le maualuga o le tikeri lona lua e lamatia ai le 2 o le leai atoa o ni mea e faʻaleagaina ai poʻo le faʻaalia o se tasi poʻo le lua o mea e manaʻomia muamua. O le avanoa e maua ai faʻafitauli mo atinaʻe o loʻo i luga ma le maualuga 2 maualuga o le laʻasaga 2 e oʻo i le 20%.

O le maualuga o le maualuga o le tikeri lona lua e ono lamatia ai le 3 ua maua i le i ai o le 3 taimi sili ona leaga. O le faʻafitauli o faʻafitauli e faʻaititia i le 30%.

O le maualuga o le tikeri lona lua, o le ono o le tikeri e fuafua i le 4 pe sili atu faʻafitauli. O le avanoa o le faʻaleagaina o le tulaga e mai le 30%. O faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻi e manino lava ona iloa.

O le maualuga o le tikeri lona lua, le 2 lamatiaga - o le maʻi e maua pe afai ole taimi ole suʻesuʻega na te leʻi afaina, e leai ni suiga ole endocrine (e aofia ai le maʻisuka). O le mea moni, naʻo le maualuga o le toto maualuga e popole ai le maʻi. O le lamatiaga o suiga e le mafai ona suia i le taimi lenei e matua faateleina ai le mamafa o le maʻi.

Pe a fuaina e fomaʻi le lamatiaga o tulaga faʻamalosi mo le fatu e 20-30%, e maua i le maualuga 2, maualuga 3. O le lisi o faʻamaʻi faʻamaʻi o le maʻi ua maua muamua i le maʻisuka ma le arteriosclerosis, lea e afaina ai toto toto.

I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻaauau pea togafitiga o fatugao. O le faʻamoemoeina o le taʻavale, o le faʻaaogaina o suʻesuʻega, ua oʻo i le 30 tausaga e mafai ai ona iloa le maualuga o le maualuga 2, le aʻafiaga Nu 3 ma le le atoatoa i le taimi umi.

O le i ai o se "bouquet" o faʻamaʻi (atherosclerosis, diabetes, ischemia) o loʻo fautua mai ai o le tagata maʻi ua maua i le maualuga o le maualuga 2, lamatiaga 4. O le maualuga o le maualuga o le totoga i lenei laasaga na o le faʻalavelaveina ai le tulaga. O ia ituaiga o siama ua maua e tagata gasegase na faasaoina mai le 1-2 o le fatu, e tusa lava po o le a le mea ua afaina.

E tatau ona faamanino atu o le ono selau mea lamatia o se mea e ono mafai ona vaʻaia, ae le o se mea e tasi. E naʻo le ono mafai ona iai ni faʻafitauli. Afai e malamalama le tagata maʻi i le lamatiaga o lona tulaga ma faia ni auala talafeagai, e mafai ona faasaʻo le siama.

E maualuga le maualuga o le maualuga o le maualuga 2 i le maualuga o le maualuga o le maualuga. O le pito i luga e 160-180 mm Hg. Art., Lalo ifo - 100-110 mm. Hg. Art. Afai e faʻatusatusa i le tikeri muamua, ona faʻaalia ai lea o le suiga o le mamafa o loʻo faʻaalia pea le faʻaauau pea o le maualuga o le toto. O le malosi e toetoe lava a le tupu.

O uiga faʻaleagaina o le faʻamaʻi e maualuga le maualuga. O faʻalavelave teteʻe e sili atu ona masani, faʻatasi ai ma le vevela ma le le lelei o faʻasalalauga. O tamatamailima ma tamatamai vae o loʻo paʻu, o le feusuaʻi, fulafula ma faʻapouliuli i mata e mafua ai le malaise ma le vaivai.

O maʻi faʻalavelave e le mautonu, vaivai le galue malosi. Afai e te le faʻaogaina vave, o le maʻi e alu i le isi tikeri.

I le suʻesuʻega o soʻo se faʻamaʻi e faʻaaoga ai meafaigaluega ma auala faʻale-tino o suʻesuʻega. I le uluai suʻesuʻega, e faʻalogo le fomaʻi i faitioga, ma faia ai se manatu lautele o le maʻi. Afai o le maʻi e leai sona natura fatu ma e na o ni faailo e faʻaalia, e le lava le faʻamatalaga mo faaiuga.

Faʻasalaga e uiga i le soifua lelei ma faʻamaoniga o lona faʻaaliga e mafai ai e le fomaʻi ona mafaufau i le maualuga o le vasega 2. O le isi laasaga o le mataʻituina o le toto. Mo lenei mea, e silia ma le 2 vaiaso, o ona faailoga e faafou faalua i le aso.

Afai o le tagata maʻi ei ai le tikeri muamua o le maualuga o le toto maualuga ma ua maeʻa ona faamauina, ona o le le aoga o le togafitiga o loʻo iai nei ma se isi faʻaopoopoga o le toto, o se faʻamatalaga manino e faʻamautuina aunoa.

O metotia faaletino o:

  • Le siaki lelei o le toto i le tonometa,
  • Suesuega vavalalata lautele,
  • Iloiloina le ituaiga o paʻu mo le fulafula ma le hypremia,
  • Paʻu o le fusi lapisi,
  • Iloiloga o le māmā ma le fatu,
  • Faʻasologa o le faʻaupuga o le fatu (faʻapipiʻi tamatamai lima).

O se tagata poto faapitoa poto faapitoa ua lava lona faaaogaina o nei auala e fausia ai se manatu i le solia o le galuega o le fatu, fatuga, toto toto i le tulaga o le uluai suesuega.

O metotia faafaiaoga e le gata ina mafai ai ona faia suʻesuʻega, latou te maua ai foi le faʻamaonia faʻamaonia o faʻamaoniga.

  1. Ole suʻesuʻega o le ate, fatugaʻo, paʻu ma le endocrine i le ultrasound e fesoasoani e iloilo ai o latou tulaga, pe afai e maua se togafitiga, ia iloa ona aʻafiaga.
  2. O le ata o le fatu, echocardiography ua mafai ai ona e iloa le tikeri o le hypertrophy o le fatu agavale. Pe a faʻaloloa, faʻaalia le maualuga o le taufaasese.
  3. Faatasi ai ma ia suʻesuʻega, o se suʻesuʻega e faia i le gaioiga o le muso o le fatu e ala i le suia o le cardiogram. O le GGG e mafai ai ona iloa le ata o le faʻafitauli.
  4. O ata e maua mai ai se suʻesuʻega o le faʻaogaina o le gaʻo. Mo le alualu i luma o le maualuga, vavalalata o le 1 ipu ua lava. Faʻasolosolo, o faʻamaoniga o faʻamatalaga o le suʻesuʻega e vave ona oso mai le uila. O le togafitiga e umi ma e le o taimi uma e vaʻaia.
  5. Suʻega o le tino ma le toto.

O le maualuga o le tikeri lona lua o se togafitiga e mafua mai i le soliga o gaioiga metabolic, le atoatoa o le tino, suiga o galuega i totoga.

E faapefea ona togafitia le maualuga o le vasega 2? O le polokalame o se fomaʻi faʻapitonuʻu. Afai e manaʻomia, e faʻatautaia se feutagaiga ma se cardiologist ma se neurologist. O le aga masani o togafitiga o le maualuga o le maualuga 2 e aofia ai:

  1. Diuretics (diuretics) e pei o le thiazide, ravel, veroshpiron, diuvere, furosemide.
  2. O vailaʻau faʻamaʻi faʻamalosi e avea ma vaega taua o togafitiga. E aofia ai le lisinopril, bisoprolol, artillery, physiotens ma a latou analogues.
  3. Auala e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol - atorvastatin, zovastikor.
  4. Ina ia faʻaitiitia le toto, faʻaaoga le aspicard ma cardiomagnyl.

E taua le mafaufau o le lelei o togafitiga e faalagolago tele i le mulimuli i faatonuga mo le faʻaaogaina. O le tagata lava ia mo vailaʻau maualuga e matautia. O ia ituaiga o suʻega atonu e mafua ai le le atoatoa.

E filifilia e le fomaʻi togafitiga le togafitiga taʻitoʻatasi, i le amanaʻiaina o tausaga, physique ma isi uiga tau soifua maloloina o se tagata maʻi faapitoa.

O le faʻafelagolagomaʻi i togafitiga e mafai ai ona galue ma le mafaufau i luga o auala uma e maua ai le toto maualuga.

O lenei metotia e faʻatagaina ai oe e faʻatonuina fualaau oona i le fua maualalo, talu ai ona o le faʻalauiloa tutusa, latou te faʻaleleia le gafatia o tagata uma.

O sauniuniga mo togafitiga faʻapitoa e filifilia ma le faaeteete, talu ai e le gata ina latou faʻaaogaina le vailaʻau mo togafitiga, e mafai e tagata faʻataʻitaʻi ona faʻaitiitia le lelei o le tasi i le tasi i le leai. Pe a faʻatulagaina le tofiga, e ao i le fomaʻi ona amanaʻia:

  • Tausaga o maʻi
  • Soifuaga
  • Faamai o le Endocrine
  • Le i ai o le maʻisuka
  • Le pasene o le oona
  • O faʻafitauli faʻapitoa mai le itu o le fatu ma toto toto,
  • Angina pectoris,
  • Tachycardia
  • Faʻasalaga o gaioiga autu,
  • Maualuga maualuga o le cholesterol.

Togafitiga o le maualuga o le vasega 2 i fualaau faasaina e aofia ai vaega nei o vailaau:

  1. O inhibitors o le enzyme Angiotensin-liliu mai e maua mai ai se hormone e faʻamalieina le faateleina o le vascular tone.
  2. O faʻatoʻaga a le ARB e faʻapena foi ona aʻafia.
  3. E faʻaaoga e le poloka o le kalama le aafiaga o le calcium i luga o le myocardium. O vailaau e faʻafefea toto toto, faʻaitiitia le musika.
  4. Beta-blockers e faʻaitiitia le faʻavave o le faʻailoga o le muso o le fatu, faʻafaigofie lana avega.
  5. O le au faʻatoʻaga o Renin o loʻo i ai se faʻamaʻi pipisi ma faʻaleagaina.

E tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu ma le tele o meaʻai. Muamua, ua faatonuina le togafitiga.

Aveese lelei le sili atu o le suavai. Mo tagata matutua, o le faʻaaogaina o aso taitasi e 0.6 - 0.8 g, e vaevaeina i le 3-4 doses.

Mo tamaiti, o le fualaau faasaina ua fuafua i le aofaiga o le 10-20 mg i le 1 kilokalama o le mamafa o le tamaitiiti. Afai o aʻafiaga e tupu, e faʻaititia le fuainumera i le 30 mg.

O le umi o le vasega e fuafuaina e le fomaʻi.I le faaopoopo atu i le lagona o le tagata lava ia i vaega o le thiazide, o le leukopenia ua manatu o se solia.

E tutusa ma togafitiga, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina le inhibitors: captopril, lisinopril, enalapril, cilazapril, quinapril, ramipril.

Captopril ma analogues e faʻaalia i le tautala 1 itula ao lei faia se taumafataga. Amata ile toga - 2 taimi 25 mg. Afai e talafeagai, i le 2 vaiaso uma, o le fuainumera e faʻafetaui ina ia maua mai ai le taunuuga fuafuaina. I le le atoatoa, o le a tatau ona tausia muamua le mea muamua. E mafai ona maua se siʻitia i ni nai vaiaso, faatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga lelei.

O tapulaʻa o captopril ma fualaau oona o le kulupu o aʻafiaga o fatugao, faʻaleagaina o le vailaau oona, angioedema, teteʻi cardiogenic, maʻitaga. E le fautuaina e faatonu le fualaau faasaina i tamaiti.

O togafitiga atoatoa e aofia ai foi le faʻaaogaina o le initaneti ARB: losartan, candesartan, eprosartan, telmisartan, irbesartan, olmasanran, valsartan.

O le candesartan e faʻafofoga tautala 4 mg i le aso i se tasi o fualaau. O le tapulaa maualuga e 16 mg, mo le puipuia - 8 mg, ma le pyelonephritis, o le dose amata e mai le 2 mg. O le Candesartan e leʻo faʻamatalaina mo tina maʻitaga poʻo fafine susu.

O beta-blockers i pepa e pei o le acebutolol, metoprolol, pindolol, oxprenolol, atenolol, sotalol, bisoprolol, propranolol, timolol o loo i ai foi i le togafitiga faigata.

Metoprolol 'ave faʻatasi ma pe a maeʻa foʻi taumafataga. O le fua aupito maualalo o le 0.05-0.1 g i le aso, e tatau ona vaevaeina i ni 2 inumaga. Afai e le lava le aafiaga, ia faateleina le fualaau i le 0.2 g pe faʻatonuina le faʻatulagaga tutusa o se isi mea tutusa. O le lisi o faʻasagaga e mausali: bradycardia, faʻamaʻi fatu faʻamaʻi, faʻalavelave cardiogenic, angina pectoris, maʻitaga.

O le aoina lelei o aoina o laau e sili ona faʻamalieina ai faʻaalia o le maʻi.

Maualuga maualuga o le tikeri lona lua - o le maʻi e ogaoga ma e manaʻomia tulaga faʻapitoa faʻapitoa, e le aofia ai:

  • Faateleina le atuatuvale faaletino ma faalelagona,
  • Galue i se auala sao (faioloa),
  • Galue i se potu pisapisao, faatasi ai ma le vibration ma le maualuga o le vevela,
  • Galuega faʻafefe o le po
  • Auaunaga eletise, galuega i mea maualuga,
  • Galuega e mafai ona faia se faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • Tulaga o le eseesega o vevela.

O le a le maualuga o le maualuga 2, lamatia 2? O aʻafiaga e iloagofie e mafuaʻaga e faʻaleagaina ai le soifua maloloina o le tagata maʻi, ma i le taimi lava e tasi, o le tulaga e ono le mafai ona faʻaleagaina o totoga o loʻo faʻatulagaina. O le faiʻai, fatuga, loto, mata e mafatia. E tusa lava pe leai ni faʻamatalaga manino, o mea e le lelei, e mafai ona aʻafia le totoga o le tino.

O le a le mea e faʻatele ai le alualu i luma o faʻamaʻi?

  1. Vaitausaga. Mo alii, o le 55 tausaga lenei, mo tamaitai 65,
  2. Plasma cholesterol. O se lamatiaga o le 6.5 mmol i le 1 lita,
  3. Uma ulaula. E le gata i le maualuga o le maualuga, e toetoe a le mafai ona aloese mai lana ulaula,
  4. Oona tele poʻo le mamafa. O le aumaia o lou mamafa i le mea masani, e mafai e se tagata ona togi faʻatasi ma ia ni faʻafitauli matuia o le soifua maloloina,
  5. O le maʻi suka. O lenei faʻamaʻi e mafai ona taʻitaʻia ai iʻuga e pei o le maualuga o le maualuga, aua e tatau ona tumau le mataituina o le soifua maloloina,
  6. Soifuaga masani. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, o soʻo se maʻi e faʻaleagaina, o lea e tatau ai ona e iloilo lelei le malosi o oe faaletino,
  7. O le vaega sili ona faigofie o le maualuga o le maualuga 1, lea e le mamafa i mea taua. E le gata i le 15% le tulaga o le faaleagaina o totoga o aʻafiaga mo se vaitau o le sefulu tausaga.

O lenei laasaga e eseese i le numera i luga o le tonometa ua matua vavae ese mai le masani. Na faateleina le mamafa o le systemol i le 160-180 mm RT. Art. ma sili atu, ma diastolic - 100-110 mm RT. Art. O nei faʻamaumauga o loʻo teuina faʻamaumau tumau. O faʻafitauli o le faʻamaʻi e mafai ona taʻua o le leʻo.

E tatau ona e malamalama o le tele o nei faʻaʻailoga e mafua mai i isi faʻamaʻi, o lea e le manaʻomia ai ona e faia ni suʻega mo oe lava ia.

O nei faailoga e matua ogaoga lava e le tali atu ia i latou, ae le o le tamoe i le fomaʻi mo se suʻega.

O faʻataʻitaʻiga uma o togafitiga ua vaevaeina i mea faaletino ma mea faigaluega. Muamua, o le a faʻalogo le fomaʻi i faitioga a le maʻi. I luga o la latou faavae, ua mafai e le fomaʻi ona faia muamua se suʻesuʻega muamua, o le a ia maua ai se manatu i le togafitiga. Ae le o le vaega sili lea ona malamalama o le suʻesuʻega, o le mea lea e mulimuli ai se faasologa atoa o manipisi.

E mafai la ona fofoina atoatoa le maualuga o le vasega 2? Ae paga lea, o le faʻamaʻi e le mafai ona toe faʻafitia. O le tikeri muamua lenei, pe a le aafia i gaioiga o le tau, e mafai ona taofia. Ae e tusa lava pe o sea suiga o se galuega tele ma o se manaoga malosi o le maʻi. O le maualuga maualuga o le tikeri lona lua ua leva ona avea ma togafitiga sili atu ona ogaoga.

O togafitiga a le tagata lava ia e masani ona le aofia ai. O nei gaioiga e naʻo le afaina ai, ma o le a feagai le tagata ma le le atoatoa, pe a le o se mea sili ona faanoanoa. O le togafitiga e faʻapitoa mo tagata taitoatasi.

E le mafai ona e talanoa e uiga i se ituaiga o fualaau oona. O fua uma o le suʻega ma le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi e amanaʻiaina. O le mea lea, i tulaga taʻitasi, e faʻatulagaina ana lava togafitiga.

Faʻamālōlōga faʻapitoa e aoga, ae manaʻomia se auala faʻapitoa. E le o taimi uma e fesoasoani ai fualaau faʻasolosi i le tasi i le isi i le gaioiga, faʻatasi ai ma le faʻasalaga le saʻo, e tasi le vailaʻau e mafai ona taofia le gaioiga o le lona lua, poʻo, lea foi e mafai, o le togafitiga o le a mamafa i aʻafiaga.

Pe a faʻatulaga se togafitiga faʻafomaʻi, e faalagolago le fomai i:

  1. Tausaga o maʻi
  2. O lona olaga (masani leaga, gaoioiga faaletino),
  3. Faʻafitauli Hormonal
  4. Le i ai o le maʻisuka
  5. Faʻamaumauga o le tino (pe sili atu le mamafa o le maʻi).

O se mea e ese mai le tulaga o le fatu ma toto toto. E ono mafai ona maua e le tagata maʻi le angina pectoris poʻo le tachycardia, o loʻo i ai nisi ituaiga o fatu fatu. O le fomaʻi foi e tilotilo i le setete o totoga taulaʻi. Soo se faaletonu i la latou galuega e faʻamalosia le togafitiga ina ia fetuunai.

E naʻo na vailaʻau e faʻesea ai le maʻi mai se faʻalavelave faʻafuaseʻi e mafai ona faatonuina se fomaʻi. E le gata i lea, o fualaau oona ua filifilia ua uma ona faʻamaonia i latou i galuega faʻapitoa. Ma e tusa lava pe faʻaeteete lelei le filifiliga o fualaau faasaina, saʻo, o le taimi muamua e te tago ai i fualaau oona, mataʻituina le maʻi o le maʻi e tatau ona vave ma manino.

Ole maualuga maualuga e mafai ona taofi i auala eseese, tuufaatasiga o fualaau faasaina. E masani lava, e faatonuina e le fomai se togafitiga atoatoa. Ma e le gata na o fualaau oona, ae o fautuaga foi e uiga i meaai paleni, gaioiga faaletino, fetuunaiga o le olaga o le tagata maʻi.

E tatau foi ona tatou taʻua ni tagata taufaasese. O i latou nei o togafitiga e aveesea le tele o le vai mai le tino. O le umi ole togafitiga e pulea e le fomaʻi. O le vailaʻau ua filifilia e ave i le mafaufau le ono mafai e tagata taitoatasi ona le faapalepale i vaega o le vailaʻau, o se faʻafitauli faʻafefe.

E taua tele pe faapefea ona amio le tagata maʻi pe a maeʻa ona maua i le maualuga o le maualuga 1.

Afai o ia e nafa ma le faʻataunuʻuina o faʻamaumauga uma ua tofia e le fomaʻi ia te ia, ona avea lea o le autu ma mafai ona puipuia le tikeri lona lua o lenei maʻi.

O le malamalama i uiga o le maualuga o le maualuga 2 e mafai ona naʻo le suʻesuʻeina o le faʻaleagaina o gaioiga o loʻo tutupu i le cardiovascular system ao oʻo mai le toto toto. Mo lenei, maualuga maualuga 1, 2 ma le 3 tikeri e tatau ona faatusatusa i le tasi.

O lenei faʻamatalaga e taua tele mo tagata gasegase e feagai ma le maualuga o le toto maualuga, aua e mafai ai ona tatou faia ni faʻamatalaga e uiga i faʻafitauli faigata e tutupu i le leai o se taimi vave ma talafeagai le togafitiga.

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le gasegase, o lona uiga o le a faateleina i le tele o tausaga.O le togafitiga amata e amata i le faʻateleina o le maualuga o le toto maualuga i le 140 i le 100 mm Hg. O nei tulaga faatauaina e fetaui ma le maualuga o le maualuga 1.

O le amataga poʻo le muamua o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e faʻasoa i se taumafataga ma se suiga i masaniga, o vailaʻau e masani ona le faʻamaonia, o le aʻafiaga o faʻafitauli e itiiti lava.

Afai o le tagata maʻi e maua i le maualuga o le maualuga 1, ae na te leʻi faʻalogo i fautuaga a le fomaʻi, o le maʻi ua alualu i luma i le taimi. O le fua faatatau o le alualu i luma e faalagolago i le olaga ma amioga masani. O tagata ulaula ulaula oe faʻaleagaina le ava malosi ma ua mamafa i ni nai masina mulimuli ane e mafai ona oʻo i se faʻaopoopoga o le mamafa.

O le maualuga o le maualuga o le tikeri lona lua o loʻo i ai vaega nei:

  • maualuga luga i le lautele o le 160-179 mm Hg,
  • faailoina faailoga o le toto maualuga,
  • le ono mafai ona atiaʻe se faʻalavelave maualuga,
  • o le aʻafiaga o aʻafiaga o aʻafiaga o le tino,
  • le manaʻomia mo togafitiga faʻaauau pea.

O le aʻafiaga o le aʻafiaga o mea e afaina ai le tino e iloiloina e faalagolago i faʻamaʻi faʻatasi ma maʻi. O le tele o mea lamatia o loʻo i ai i se tagata maʻi, o le sili atu ona matautia o le maualuga o le tikeri lona lua.

Le le atoatoa o togafitiga mo le maualuga o le maualuga 2 e mafua ai le alualu i luma o faamaʻi. O le maualuga o le tikeri lona 3 o se maʻi tigaina tele, e faʻatasi ma le faʻalavelave galue i le gaioiga o totoga taua.

I le avea ai ma tulafono, o le maualuga o le maualuga o le maualuga 3 e faʻaititia ai le ola o le tagata maʻi i le 7-10 tausaga. I maʻi, o le maliu e tupu ona o mafuaʻaga o le lotofuatiaifo (faʻaumatiaga o le myocardial).

I le tulaga masani, o le maualuga o le maualuga lona lua mai se faʻamaʻi o le 3rd tikeri o le malosi e ese mai i le malosiaga o le aʻafiaga i luga o tino o loʻo aʻafia. Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga 2, e masani lava ona aafia ai le tasi okeni - fatuga, po o le fatu, po o le totoga o le faaaliga.

O le toilalo e faʻaalia mai i le le atoatoa o galuega i le galuega a nei totoga. Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga 3, e tele sini e mafatia i le taimi e tasi, e masani lava o fatuga ma fatu.

Suiga i nei totoga ona o le maualuga o le mamafa o le mamafa i luga o le 180 mm. Hg.

Faailoga o le maualuga o le maualuga 2 o faailoga o le toto maualuga, e aofia ai:

  • tiga o le ulu
  • puupuu le manava
  • tinisitus
  • veli i luma o mata
  • se lagona o lau lava fatu fatu,
  • lagona o le popole
  • faʻaleagaina.

O le tagata suʻesuʻe e filifilia le togafitiga o togafitiga. Afai e manaʻomia, o fomaʻi e faia e fomaʻi e pei o le cardiologist ma le neuropathologist. Ae paga lea, o le togafitia o le faʻamaʻi e faʻavavau e le mafai. O fua uma e faʻatatau i le faʻaitiitia o tafaoga faʻamautu ma faaleleia le tulaga o le maʻi.

Pe a faʻatulagaina ni laupepa, o le tausaga o le maʻi e amanaʻiaina. O le togafitiga algorithm mo tagata matutua ma matutua matutua o le a eseese. O lenei vaega e faatatau i le maitaga i fafine, talu mai le vaitau lea o le tele o vailaau faʻasaina e faʻaseseina mo le faʻaaogaina.

O le tagata maʻi e tatau ona pipii atu i fautuaga uma a le fomaʻi. Ole faʻaaogaina o le hypertensive togafitiga e aunoa ma se faʻatagaina ma le faʻamautuina o faʻataʻitaʻiga e mafai ona mafua ai le le atoatoa ma le oti.

O le lisi o faʻamaumauga faʻasologa mo GB 2 tikeri e aofia ai meaʻai:

  1. Diuretics mo le aveesea o le tele o vai mai le tino - Veroshpiron, Furosemide.
  2. O vailaʻau faʻamaʻi faʻamalosi e pei o se vaega taua o togafitiga. E aofia ai Hartil, Bisoprolol ma isi.
  3. Fualaau e faʻaitiitia ai le cholesterol toto - Atorvastatin.
  4. Aspecard ma analogues mo le toto toto.

I le maualuga o le toto maualuga mai le 160 i le 100 mm, o le vailaau e faʻatau taʻitasi, e pei o se tulafono, amata i se fua faatatau. Pe a filifilia ni papa, faʻamaoniga ma tapulaa i luga o le faʻaaogaina, le ono mafai ona aʻafia ai aʻafiaga, o loʻo faʻaaogaina.

Pe a faʻamautuina le lamatiaga o se faʻafitauli lelei, e tatau i fomaʻi ona amanaʻia le matua, le itupa, le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi i le tino o se tagata maʻi.O lenei faʻamatalaga e fesoasoani e vaʻai le taunuʻuga o le falemaʻi, faʻaitiitia le ono mafai ona iai ni faʻafitauli ogaoga faʻalesoifua maloloina, le atoatoa.

Tulaga lamatia 2 mo le maualuga o le vasega 2 o lona uiga o gaioiga e le mafai ona suia i totonu o totoga o le tino i lalo o le faatosinaga o totoga o le toto e matauina pe a mavae le 10 tausaga, o le a mafai ona paʻu ma fatu le fatu e 20%.

O le tulaga lamatia mo lenei mataupu e 20-30%. Tulaga lamatia 3 mo le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto 2 e iloagofie ai suiga o le natura ma le suia o totoga i totonu, lea e faateleina ai avanoa o le le atoatoa i le leai o se taimi e togafitia ai. O le togafitiga o togafitiga e filifilia taitoatasi ma mafaufau i le lamatiaga mo le maʻi maʻi.

O se vaega taua lea o le ata faigata o falemaʻi, lea e tutusa ma se tulaga lamatia e silia ma le 30%. O suiga i le gaioiga i totonu o totoga o le tino ua faʻailoa mai ai faʻamaoniga, ma oso i le toto maualuga e oʻo ile umi i le vaitaimi ma le faʻaogaina.

Faʻatasi ai ma se faʻalavelave e 4 ma le maualuga o le maualuga 2 tausaga, e manaʻomia vave le gaioiga, o le le atoatoa o le tino ma le oti e mafai ona tulieseina i faʻafitauli.

O faʻamaʻi faʻamaʻi o se maʻi faʻapitoa o loʻo agaʻigaʻi i luma vave, faʻataʻoto le maʻi i le taimi o le isi osofaʻiga. A o lei faia ni fualaau faasaina, e tatau ona feutagai ma se fomaʻi faapitoa ma ni faitioga e uiga i le soifua maloloina lautele. Totogi faʻapitoa e manaʻomia i na faailoga o le maualuga o le maualuga 2, lea e faʻalagolago i le setete o le tino:

  • lagona o le paʻu, tiga i totonu o malumalu,
  • ua faasolo ina pogisa i oʻu mata
  • susu i le taeao,
  • lagona o le mamafa i totonu o le itulagi,
  • maualuluga maualuga
  • foliga fulafula ma laumei
  • numera o vaega pito i luga,
  • telefoni feaveaʻi i mata o mata,
  • televave masani
  • feoloolo vaeluaga i luma o oʻu mata
  • fatu palpitations,
  • faailoga o tachycardia,
  • vasodilation o le sclera o mata,
  • fula o le pito i lalo,
  • hyperemic paʻu,
  • faafitauli i le urination
  • loimata, le fiafia, le fiafia,
  • sili atu le le fiafia
  • faafitauli mafaufau
  • lagona le mautonu.

A o lei amataina togafitiga ogaoga, e faia e le cardiologist se auiliiliga auiliili o le toto e avea ma totoga. E taua le sailia o mafuaʻaga o le vavalalata o le lumen ma auala e faʻalautele ai vaa, faʻamaonia le faʻagasolo lelei o le taamilosaga, ma puipuia ai osofaʻiga masani. Ina ia mafai ona manuia le togafitiga a le conservative o le maualuga o le vasega 2, ua faailoa mai ai auala nei o suʻesuʻega faafomaʻi:

  • faʻataʻitaʻiga
  • tala faʻatusa,
  • suesuega ultrasound (ultrasound),
  • Echocardiography,
  • suega toto
  • ECG

O le fomaʻi e aofia ai i le siakiina, ae ui i lea, o le cardiologist o loʻo faʻamatalaina pusa mo le maualuga maualuga o le vasega 2. O se tagata maʻi i lenei tulaga e mafai ona ala mai i se lagona o le le fiafia, ae tatau ona ia malamalama i le ogaoga o le maʻi, ae le solia le togafitiga faatonuina.

O fualaau faasaina mo le maualuga o le vasega 2 e avea ma masani o le olaga i aso faisoo, ma o la latou galuega autu o le faaitiitia o numera o osofaiga, faaitiitia le malosi o faailoga o lenei laasaga. O le tali, pe faʻapefea ona togafitia le maualuga o le vasega 2, o loʻo maua ai faʻamatalaga faʻapitoa tau falemaʻi:

  1. I le faʻaitiitia o le maualuga o le toto (ia vevela le toto), e tatau ona ave Aspirin, Cardiomagnyl, Heparin, Aspicard.
  2. Ina ia faʻamaonia le mamafa, o togafitiga (diuretics) ua faʻamaonia, e pei o Diuver, Furosemide, Pyrethanide, Torasemide, Veroshpiron, Ravel.
  3. Faatasi ai ma lenei suʻesuʻega, thiazides (thiazide drugs), pei o Arifon, Chlortalidone, Indapamide, ua fautuaina.
  4. Ina ia faʻaitiitia le cholesterol toto, e tatau ona faʻaaoga fualaau e pei o Atorvastatin, Atoris, Liprimar, Zovastikor.
  5. Ina ia faʻalauteleina ia vaʻa, o loʻo faʻamatalaina ai ia vailaʻau faʻamalosi o ituaiga eseese, e pei o Physiotens, Artil, Bisoprolol, Lisinopril.

E faapefea ona fesootai le maualuga o le maualuga ma le maʻitaga?

O le maualuga ole maualuga ole maualuga ile maualuga o le gasegase e mafai ona maua i se taimi o le maitaga. E na o le tasi le taimi e oso ai i le mamafa, o loʻo i ai se faʻalauteleina masani o le maualuga o le toto i le fafine, ma e mafua mai i le mea moni o le maualuga o le felafolafoaʻi toto i le tino e faʻateleina.

O le mamafa o le mamafa o le fatu, e matua suia ai le gaioiga o le tino o le tino, ma o lenei mea e faʻaalia i sina siʻitia o le mamafa.

Afai tatou te talanoa e uiga i le maualuga maualuga o tina o loo faatalitali, o lona uiga e mafai moni lava ona maualuga le maualuga o le maʻitaga poo le matua - o se maʻi ogaoga ma matautia.

O le maualuga o le maualuga o loʻo iai i tina faʻamoemoe e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga le lelei:

  • Se paʻu
  • Loto o le fatu
  • Faʻafitauli matuia mata,
  • Faʻasalaga o Renal
  • Loto o le fatu.

O le maualuga o le maualuga o le maʻitaga o fafine maʻitaga ua aliali mai i lalo: 160-180 maualuga le maualuga o le mamafa e maualuga atu i luga 110. E matauina foi le Proteinuria (o le faateleina lea o le polotini i le urine) - o lenei faailoga e sili atu i le 5 g / aso. O le Creatinine i le auiliiliga o le toto toto e maua foi i le faateleina o le taua.

E mafai ona faia le edema Pulmonary, e le mafai ona taofiofia le gasegase o le gasegase, e aafia ai okeni. O se tamaitai e faitio i se ulu tiga, o se vaega o le leiloa o se vaaiga mamao, tiga tiga o le tino, leisa ma le vomiting, o le le mautonu o le faoa faamalosi.

O lenei tulaga e togafitia i totonu o se falemaʻi. O le mamafa e faʻaitiitia, e aunoa ma ni faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi. O fualaau faʻasaina mo fafine maʻitaga e faʻasaina. O le mea lea, o togafitiga o togafitiga o le a ese. O le faʻamatalaga o vailaʻau e amata ai naʻo le maualuga o numera i luga o le tonometa, ma le tele o le proteinuria, ma le gaʻo le galue ma le faʻasolosolo faʻamatalaga i le suʻega toto.

O fafine maʻitaga e iai le maualuga o le toto e masani lava ona faatonuina se vailaau cardiovascular - papazol poʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, maipal, faʻapea foʻi ma togafitiga (tanefron, furosemide, fugasemide leaf infusion).

Faailoga o togafitiga

O faʻafitauli i le laasaga lona lua o le maualuga o le toto maualuga e faigofie ona matauina. O le soifua manuia lautele o se tagata e leaga, ulu o le ulu ua tupu, o tiga i totonu o le loto e foliga mai. Ua i ai i lenei vaitau, o le galuega o totoga taua: o le mafaufau, loto, ma fatuga ua faʻalavelaveina. Afai e te le fesiligia se fomaʻi ma e te le amata togafitiga talafeagai, o le a vave lava ona alu le maʻi i le isi tulaga, faigata.

O le lona lua, o lona uiga, averesi, tikeri o le faamai ua manatu o se tulaga taua o togafitiga. O le mamafa o le eletise e fesuisuiai i le va o le 160 i le 180 mm Hg, ma o le mamafa diastolic e mai le 100 i le 110 mm Hg. O lenei laasaga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto e faʻaalia i le umi o le taimi e faateleina ai le toto maualuga pe a faʻatusatusa i le tikeri muamua.

O le tonometa e seasea faʻaalia faailoga i le tulaga masani. O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga e foliga mai e malosi ma e tele taimi.

O le tagata gasegase e tigaina mai le ulu o le ulu, lea e masani ona o faatasi ma le vevela ma le leai o se avanoa i le avanoa. O faʻavevela vevela e faʻaosofia ai le fetogi o mata.

O le faʻaleagaina o le visa e sau faʻatasi ma le moli. O nisi taimi atonu o le a leai se lagona o le fesoasoani o tamatamailima ma tamatamai vae.

O fomaʻi e faʻavasega le maualuga o le toto maualuga e ala i le lamatiaga e tusa ai ma faʻamaoniga e faʻaosofia ai le tele o faafitauli ile maʻi. O lenei mea e aʻafia ai itu taua e le gata ina faʻalavelaveina ai le soifua maloloina o le maʻi, ae mafua ai foi ona faaleagaina le faiʻai, fatu, ate, fatugaʻo.

  • O le maualuga o le tikeri lona 2, lamatiaga 2. O le faʻamautinoaga "AH o le tikeri lona 2, lamatiaga 2" ua faʻamautuina pe afai o le taimi o le suʻega e leʻi i ai le paʻu, e leai ni faʻafitauli i le endocrine, ma na o le oso i le toto o loʻo mafua ai le popole. Afai ei ai faafitauli i le gasegase i le gasegase, ona tupu ai lea o le aʻafiaga o isi pathoces.
  • Maualuga maualuga o le tikeri lona lua, tulaga lamatia 3. Faʻailoaina i le "AH o le tikeri lona lua, lamatiaga 3" i le mea e mafai ai ona suia suiga i le galuega a le fatu i le 20 - 30%. O le tele lava o taimi, o maʻi nei e maua i le maʻisuka. Faatasi ai ma isi faʻalavelave faʻaleaga - faʻaleagaina i vaʻa laiti e ni atherosclerotic plate ma le afaina o le tino.O le solia o le gaioiga masani i nei mea uma, e mautinoa lava e mafua ai ona maua i maʻi pipisi. O le maualuga o le tikeri lona lua ma se lamatiaga o le 3 i le auai o maʻi uma e pei ona taua i luga ua maua e oo lava i tupulaga talavou 35 - 40 tausaga.
  • O le maualuga o le tikeri lona lua, lamatiaga 4. O maʻi o loʻo mafatia i le taimi e tasi ma nisi faʻamaʻi tuga, e pei o le fatu fatu fatu, atherosclerosis ma le maʻisuka, e leai se faʻafitauli ua maua i le AH o le tikeri lona lua, lamatiaga 4. O lenei suʻesuʻega e faʻamaonia foi pe a maeʻa le faʻamaʻi o le myocardial. Ma e le afaina po o fea vaega o le myocardium o loʻo i ai le necrosis o le ischemic ma pe o le a le vaega o le faʻaleagaina. I nei tulaga uma lava, o le faʻamaʻi na o le leaga lava o le soifua maloloina o le tagata.

O le maualuga o le toto maualuga, e maualuga le maualuga o le toto, e mafai ona o faatasi ma le faʻaaliga o faʻamaʻi nei:

  • Fulafula i mata, aemaise lava i mata.
  • Manua lautele i foliga.
  • Paʻa i tua o le ulu.
  • Faʻanoanoa taimi, tusa lava pe a uma le moe.
  • Sogi o lima.
  • E pouliuli i luma o mata, e mafai ona maua laumei uli.
  • O se faʻaopoopoga o le fatu i le itiiti o le faʻamalosi.
  • Manatua vaivai.
  • O se pisa i le ulu.
  • Mamafa.
  • Urinary incontinence.

O le ata o le falemaʻi e faalagolago i le tulaga ma le ituaiga o le maʻi.

Faʻaaoga fualaau faʻamaʻi

O fualaau uma mo le maualuga o le maualuga o le vasega 2 e tatau ona faia na o le faatonuina e se fomaʻi. A leai, o le togafitiga o le a le aoga.

O le sootaga autu i togafitiga fualaau faasaina o fualaau faasaina. E vaevaeina i ni vaega, o ia mea uma o loʻo i ai ona lelei ma mea le lelei, faʻapea foi ma le faʻasaʻo. O le mea lea, o tupe mo le toto maualuga e filifilia taitoatasi, ma mafaufau i uiga o le maʻi.

Faʻaaoga fualaau faʻamaʻi:

  1. Toto faʻamaʻi. Latou te fesoasoani e faʻaitiitia le faʻamalosi ma aveese le tele o le vai mai le tino. O le mea moni, o nei togafitiga. O le sili ona taʻutaʻua oi latou o le gasegase, o le faʻamalolo ma le solomuli. E masani lava, o nei vailaʻau faʻatasi faʻatasi ma isi fualaau faʻasaina e faʻateleina ai le lelei.
  2. ACE poloka. Fesoasoani i le vasodilation ona o le puipuia o le ACE. Latou te faʻaititia le aofaʻi o angiotensin-2 i le tino ma poloka ai le faʻavaeina o faiga o bradykinin. Faʻamatala i se tasi o nai fualaau faʻasaina e faatagaina i le fatu ma le maʻisuka.
  3. Alalaupapa o le Kalaku. O le faʻaitiitia o le calcium i sela musele maso, o nei vailaʻau e fesoasoani i musika malolo ma vaʻa toto. Faʻamaonia mo arrhythmias ma angina pectoris. E i ai le maualuga o latou tomai.
  4. Angiotensin-2 tagata teteʻe. E ala i le fusifusia i le receptors angiotensin-2, latou te faʻaaogaina ai lenei hormone. Ona o lenei mea, o loʻo i ai se vasodilation ma se faʻaitiitia o le mamafa.
  5. Beta poloka. Plock adrenaline. Ona o lenei, e leai se faateleina o le mamafa. E masani ona taitaiina atu i le le tumau o le feusuaiga.

Tupe faʻaopoopo

O nisi taimi o vailaau faaopoopo e aofia i le togafitiga. Ae ui i lea, o lo latou faʻaaogaina foi e naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi e mafai ai, ona o vailaʻau e mafai ona suia ai gaioiga o fualaau o loʻo taʻua i luga.

O a fualaau faasaina ua faatonuina e avea o se faaopoopo mo le maualuga o le maualuga 2:

  • Brain Enhancers
  • Cholesterol-faʻaitiitia o fualaau faasaina
  • Fualaau e faʻateleina ai le toto.

Meaʻai mo le toto maualuga

Faatasi ai ma le maualuga, e taua tele le tausisia o taumafa talafeagai. E i ai ni nai fautuaga faigofie i lenei mea.

Tulafono o taumafa mo le toto maualuga:

  1. Faatapulaa le aofaiga o masima. O lenei vaitau lea e faʻamalosia ai le faatumauina o le ola mama.
  2. Faʻaititia au meaʻai i aso taʻitasi i le tasi ma le afa lita i le aso. E talafeagai lenei mea e puipuia ai le fula.
  3. O meaai mama ma meaai falai e tatau ona faʻaaogaina fualaau faisua ma fualaau faisua, meaʻai susu, meaʻai suamalie. O le a fesoasoani lea i le maualalo o le cholesterol.
  4. Faʻasāina meaʻai, paluga, saula ma vaʻavaʻai e faʻasaina foi.
  5. O le ava malosi e faasaina mo gasegase uma. O nei meainu i le taimi lava lea e taʻitaʻia ai i le faʻaleagaina.
  6. O meaai suamalie ma meaʻai e faateleina ai le toto. O le mea lea, e tatau ona faaitiitia lo latou numera.
  7. Teu ma le lauti malosi e le tatau ona i ai i le taumafa o le maualuga.

Taʻaloga ma le olaga mo le maualuga o le toto

I le laasaga lona lua o le maualuga maualuga, e faatagaina taaloga. O le a fesoasoani i le faʻaleleia atili o le tulaga o le tino ma e mafai foi ona fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto.

I le maualuga o le toto maualuga, e taua le tuʻuina atu o le fiafia i taʻaloga talafeagai. O lenei mea e mafai ona faʻasolosolo, savali, aau, vailaʻau, malosi, yoga, siva. I lenei tulaga, o le manava e aoga tele foi.

O ituaiga uma o taʻaloga e fesoʻotaʻi ma le mamafa o le mamafa, oso maualuga, taua, ma isi mea e faʻasaina mo gasegase maualuga. E le gata i lea, i le maualuga o le mamafa, o taaloga faapolofesa ua teena.

Ina ia feagai ma le maualuga o le maualuga, e tatau ona le gata ina taitaia se olaga ola, ae ia aloese foi mai tulaga le lelei. E tatau ona e lafoaia ni masaniga leaga, faʻamalosia lou tino ma taumafai e taulimaina le atuatuvale i sina mea e mafai.

O le maualuga o le tikeri lona lua o se maʻi matautia lea e masani ona oo atu ai i le oti. Ae peitaʻi, afai e te mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina, o le tali i le fesili pe o le a le ola faʻatasi ma le maualuga o le maualuga 2 o le a mautinoa. Ioe, i lenei tulaga, e mafai ona e fiafia i le olaga mo se taimi umi lava.

Tuua Lau Faamatalaga