Toto toto mo le hemoglobin glyc

O le hemoglobin glycated (A1c) o se tuufaatasiga faapitoa o le hemoglobin erythrocyte ma le kulukose, o lona maualuga e atagia ai le maualuga o le kulukose o le toto i luga o se vaitaimi e tusa ma le tolu masina.

Glycohemoglobin, hemoglobin A1c, HbA1chemoglobin glycosylated.

O le hemoglobin glycated, hemoglobin A1c, HbA1c, glycohemoglobin, hemoglobin glycosylated.

O le a le biomaterial e mafai ona faʻaaoga mo suʻesuʻega?

Faʻapefea ona sauniuni mo le suʻesuʻega?

  1. Aua le 'ai mo le 2-3 itula ao lei faia le suʻesuʻega, e mafai ona e inu mama vai mama.
  2. Faʻaitiitia lagona faʻaletino ma faalelagona ma e le ulaula mo le 30 minute aʻo leʻi faia le suʻesuʻega.

Suesuega Vaʻaia

O se hemoglobin glycini (A1c) fesoasoani e fesoasoani e fuafua le maualuga o le kulukose toto i le 2-3 masina mulimuli.

Hemoglobin o se porotini lea e ave ai le okesene i totonu o sela mumu mūmū (toto mūmū mumu). E tele ituaiga o hemoglobin masani, i se faaopoopoga, e tele ituaiga meaola eseese ua faailoaina, e ui lava o le ituaiga autu o le hemoglobin A, o faamatalaga mo 95-98% o le hemoglobin atoa. Ua vaevaeina Hemoglobin A i ni vaega, o le tasi o le A1c. O se vaega o le kulukose o lo o faasalalauina i totonu o le toto e pipii atu i le hemoglobin, e pei o le hemoglobin glycated. O le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le tele o le hemoglobin glycated ua faia. A faʻatasi ma le hemoglobin, o le kulukose e tumau pea "faʻatasi" faʻatasi ai seia oo lava i le iʻuga o le ola o le toto mumu, e 120 aso. O le tuufaatasiga o le kulukose ma le hemoglobin A e taua o le HbA1c po o le A1c. O le hemoglobin glycated o loʻo i totonu o le toto ma e mou ese mai i aso uma, e pei ona mate le toto mumu tuai, ma o talavou (e lei faʻaaogaina) latou te suitulaga.

O le suʻesuʻeina o le hemoglobin A1c e faʻaogaina ai le tulaga o tagata gasegase ua maua i le maʻisuka. E fesoasoani e iloilo ai pe faapefea ona faʻatonuina le kulukose i le taimi o togafitiga.

O le suʻesuʻega o le hemoglobin A1c ua faʻataʻitaʻiina mo nisi tagata gasegase e iloa ai le maʻisuka ma se maʻi o le maʻisuka e faaopoopo atu i se suʻega o le manava o le kulukose o le tino ma se suʻega toleniga o le kulukose.

O le faʻamaoniga o loʻo fuaina i le pasene. O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona taumafai e tausia o latou tino hemoglobin glycated e maualuga atu nai lo le 7%.

A1c e tatau ona faʻaalia i se tasi o auala e tolu:

  • o se pasene o le aofaiga atoa o le hemoglobin,
  • i le moli / mol, e tusa ai ma le International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine,
  • e pei o le glucose o loʻo i ai le mg / dl poʻo le mmol / l.

O le a le suʻesuʻega na faʻaaogaina?

  • Le pulea o le kulukose i tagata maʻi e maua i le maʻisuka - mo i latou, o le faatumauina o lona maualuga i le toto e latalata i mea masani e mafai ona matua taua tele. E fesoasoani lenei mea e faʻaitiitia ai faʻafitauli i fatuga, mata, cardiovascular ma le faʻaogaina o tino.
  • Le fuafuaina o le kulukose i le toto o le tagata maʻi i nai masina talu ai nei.
  • Le faʻamaonia le sao o fuataga na faia mo togafitiga o le maʻisuka ma ia iloa pe latou te manaʻomia ni fetuunaiga.
  • Le fuafuaina o tagata mamaʻi ma le maʻisuka fou ua maua i le maʻisuka e le mafai ona pulea le toto i luga o le kulukose toto. E le gata i lea, o le suʻega e mafai ona faʻataʻitaʻiina i ni nai taimi seʻia oʻo ina iloa le maualuga o le kulukose maualuga, ona tatau lea ona faaluaina i le tausaga ona faʻamautinoa o loʻo tumau le tulaga masani.
  • I le avea ai ma se puipuiga, ia iloa le maʻisuka i se taimi vave.

O afea e faʻatulagaina ai le suʻesuʻega?

Faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka ma pe faʻapefea ona togafitia le maʻi, o le A1c suʻega e faia i le 2 i le fa taimi i le tausaga. I le averesi, o tagata maʻi na maua i le maʻisuka ua fautuaina e tofotofoina mo le A1c faalua i le tausaga. Afai e maua le maʻi i le maʻisuka mo le taimi muamua pe ua le manuia le fuataga, o le auiliiliga e toe tofia.

E le gata i lea, o lenei auʻiliʻiliga ua faʻamaonia pe afai e masalomia le maʻi o le maua o le maʻisuka, ona o loʻo i ai faʻamaoniga o le kulukose maualuga:

  • matuai galala
  • tele o le urination,
  • vaivai,
  • faʻanoanoa vaaia
  • faʻalauteleina faʻafitauli i faʻamaʻi pipisi.

O le a le uiga o le iuga?

Faʻamaumauga taua: 4.8 - 5.9%.

O le vavalalata le A1c maualuga i le 7% i se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o le faigofie foi ona pulea le maʻi. O le mea lea, o le faateleina o le maualuga o le hemoglobin glycated, o le aʻafiaga o faʻafitauli e faʻapupulaina.

O taunuuga o le auʻiliʻiliga ile A1c o loʻo faʻamatalaina e pei ona mulimuli mai.

O le hemoglobin glycated

Faailoga mo le tofiaina ma le taua o le auiliiliga

O le suʻesuʻega mo le hemoglobin glyculated o loʻo faʻatinoina i le faamoemoega lenei:

  • Faʻamatalaga o maʻi gasegase o le gaʻo (faatasi ai ma le hemoglobin glycated o le 6.5%, ua faʻamaonia le maʻi o le maʻisuka)
  • Mataʻituina o le maʻisuka (o le hemoglobin glycated e mafai ai ona e iloiloina le maualuga o le faʻamaʻi maʻi mo le 3 masina),
  • Iloiloina o le gauai ma le onosai i togafitiga - le tikeri o le fetusiaiga i le va o le tagata maʻi ma fautuaga na ia maua mai le fomaʻi

O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glycina ua faʻataʻitaʻiina i tagata mamaʻi o loʻo faitio i le galala tele, televave urination, faʻavavevave le vaivai, faaletonu vaaia, ma faʻateleina le gasegase i faʻamaʻi pipisi. O le hemoglobin glycated o se fuataga lata mai o le glycemia.

Faʻalagolago i le ituaiga o maʻi suka ma le lelei o le togafitiga o le maʻi, o le suʻesuʻega o le hemoglobin glycini e faʻatonuina i le 2 i le 4 taimi i le tausaga. I le averesi, o tagata mamai e maua i le maʻisuka e fautuaina e foai atu le toto mo suʻega faʻaalua i le tausaga. Afai o le tagata maʻi ua maua i le maʻisuka mo le taimi muamua poʻo ua le manuia le fuataga, o le a toe faʻailoa e fomaʻi le auiliiliga mo le hemoglobin glyc.

Sauniuniga ma le tuʻuina atu o auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glycated

O le auiliiliga mo le hemoglobin glycated e le manaʻomia se sauniuniga faapitoa. E le manaʻomia le toto i se manava gaogao. A o lei totoina le toto, e le manaʻomia e le tagata gasegase ona faʻatapulaaina ia lava i mea inu, ia aloese mai faʻafitauli faaletino pe faʻalagona. Ole vaimaʻi e le afaina ai le taunuuga o le suʻesuʻega (sei vagana ai fualaau e maualalo ai le kulukose o le toto).

O le suʻesuʻega e sili atu ona faʻatuatuaina nai lo le suʻeina o le toto mo le suka poʻo se suʻega toleniga o le kulukose ma se "avega". O le auiliiliga o le a atagia mai ai le faʻatupulaia o le hemoglobin glycated i luga o le tolu masina. I luga o le pepa, o le a talia e le tagata maʻi i ona lima, o le a faʻaalia le iuga o le suʻesuʻega ma le masani o le hemoglobin glyc. O le faʻamatalaina o le auiliiliga i totonu o le falemaʻi o Yusupov e faʻatinoina e se fomaʻi poto poto.

Tulaga masani o le hemoglobin glyc i tagata matutua

E masani lava, o le maualuga o le hemoglobin glycated e eseese mai le 4.8 i le 5.9%. O le latalata i le maualuga o le hemoglobin glyc i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka i le 7%, o le faigofie foi ona pulea le maʻi. Faatasi ai ma le faateleina o le hemoglobin glycated, o le lamatiaga o faafitauli ua faateleina.

O le igoa o le hemoglobin glycated o loʻo faʻamatalaina e endocrinologists e pei ona taua i lalo:

  • 4-6.2% - o le tagata maʻi e le maua i le maʻisuka
  • Mai le 5.7 i le 6.4% - vaʻaia (le faʻavaivaia le kulūkose, lea e fesootaʻi ma se faʻalavelave maualuga o le maʻisuka),
  • 6.5% pe sili atu - o loʻo maʻi le maʻi ile maʻi suka.

O le faailo atonu e aafia i le tele o mea. I tagata gasegase e iai ni ituaiga o hemoglobin (tagata mamaʻi e pei o le toto mumu), o le maualuga o le hemoglobin glycated o le a faʻaititia. Afai e mafatia le tagata i le siama (pala o totola mūmū), anemia (anemia), gasegase ogaoga, ona mafai lea ona faʻaititia le iuga o ana suʻesuʻega. O fua o le hemoglobin glycated e sili atu ona maualuga i le leai o se uʻamea i totonu o le tino ma faʻatasi ai ma le faʻaliliu toto talu ai nei. O le suega o le hemoglobin glycini e le o atagia ai suiga tetele i le kulukose toto.

Laulau faʻamaonia o le hemoglobin glycated ma le maualuga o le kulukose plasma i aso uma e tolu masina talu ai.

O le hemoglobin glycated (%)

Faʻaiʻuga o aso taʻitasi o le glucose plasma (mmol / L)
5,05,4
6,07,0
7,08,6
8,010,2
9,011,8
10,013,4
11,014,9

O le hemoglobin glycated - o le masani i fafine i le matua

O le a le hemoglobin glycated i fafine? O se vaega faapitoa o le hemoglobin erythrocyte ma le kulukose. Mo tamaitai e 30 tausaga le matua, o le tulaga masani e 4.9%, 40 tausaga - 5.8%, 50 tausaga -6.7%, d60 tausaga -7.6%. E masani lava, o le mea e maua i le hemoglobin glyo i le fitu sefulu tausaga le matua o le 8.6%, i le 80 tausaga - 9.5%.

Mo tamaitai e sili atu ma le 80 tausaga, o le masani masani o le hemoglobin glycini e 10.4%. I mataupu pe a mafatia le maʻi i le maʻisuka mo se taimi umi, e mafai e le endocrinologist ona faia se tulaga masani mo ia, e faavae i uiga o le tino ma le ogaoga o le maʻi.

Pe a oʻo mai mea e maua i le hemoglobin glycina mai le 5.5% i le 7%, e maua ai fafine i le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻamaoniga mai le 7% i le 8% o loʻo taʻu mai ai le maʻisuka ua maeʻa ona totogi, mai le 8 i le 10% - e sili ona tauia, mai le 10 i le 12% - o se vaega ua totogiina. Afai o le maualuga o le hemoglobin glycated e sili atu i le 12%, o le maʻisuka e le afaina.

O le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycide i fafine e mafai ona taʻu mai ai le i ai o le anemia, le faʻavaivaia o le kulūkose, o aʻafiaga o taotoga vavalalata (aveeseina o le lau). Fai mai fomaʻi e uiga i le faʻaititia o le maualuga o le hemoglobin glycated i fafine pe a oʻo i lalo ifo o le 4.5% le paʻu o lona plasma. I fafine maʻitaga, atonu e maualalo le maualalo o le hemoglobin gutu nai lo masani ona o le faateleina i le aso manaomia mo le uʻamea. Mo fafine maʻitaga, o le fagu uʻamea o le 15 mg-18 mg, mai le 5 i le 15 mg. O se faʻaitiitia o le hemoglobin i fafine e mafai ona tupu ona o le mamafa o le uterine o le toto.

Faateleina ma faʻaitiitia le hemoglobin glycated

O se maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycal o loo faailoa mai ai le faifai malie, ae o le faateleina le faateleina o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata. O nei faʻamaumauga e le faʻaalia i taimi uma le atinaʻe o le maʻisuka. E mafai ona faʻavaivaia le gasegase o le carbohydrate ona o le vaivai o le kulukose. O le a le saʻo i ai suʻesuʻega e le saʻo (pe a uma ona 'ai, ae leʻo luga o se manava leʻo).

O le faaitiitia i le 4% o le hemoglobin glycated o loʻo faailoa mai ai le maualalo o le kulukose i le toto - hypoglycemia i luma o tumepa (pancreatic insulinomas), faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻaleagaina o le glucose inlerance). O le maualuga o le hemoglobin glycini ua faaitiitia i le le lava o le faaaogaina o fualaau faasaina e faaitiitia ai le kulukose o le toto, o se meaai e aunoa ma le gaʻo, ma le mamafa o le tino, e oo atu ai i le faaitiitia o le tino. Afai e faʻalautele pe faʻaititia le maualalo o le hemoglobin, faʻafesoʻotaʻi le endocrinologist o le falemai o Yusupov, o le a faia se suʻega auiliili ma faʻatonu nisi suʻesuʻega faʻamaonia.

Auala e faʻaitiitia ai le hemoglobin glycated

E mafai ona faʻaititia le maualuga o le hemoglobin glycated e faʻaoga ai fua nei:

  • Faʻaopopo i le taumafa fualaau faisua ma fualaau aina e tele le fiva, lea e fesoasoani e faʻamausali ai le kulūkose toto,
  • Taumafa susu susu ma yogurt, lea e aofia ai le tele o le calcium ma le vitamini D, e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le kulukose o le toto,
  • Faʻateleina lou faʻaaogaina o nati ma iʻa, e aofia ai omega-3 oona gaʻo, lea e fesoasoani e faʻaitiitia le faʻasaina o le insulin ma pulea ai le kulukose toto.

Mo le faʻaitiitia o le kulūkose, le vaitau ma lenamon ma le kinamoni, faʻapipiʻi au oloa i lauti, fufuluina o fua, fualaau faisua ma meaʻai. O lenamamoni e fesoasoani e faʻaititia le kulūkose ma le maualuga o le hemoglobin glycated. E fautuaina e le Rehabilitologists ia gasegase i aso taitasi mo le 30 minute e faia ai se seti o faamalositino e mafai ai ona lelei le pulea o le kulukose ma le hemoglobin glycated. Faʻapipiʻi faamalositino faʻamaʻi ma anaerobic i le taimi aʻoga. O le malosi o le aʻoga e mafai ona faʻaitiitia ai le kulūkose o lou toto, ae o faʻamalositino (savavali, aau) e ono otometi ona faʻaititia lou toto suka.

Ina ia mafai ona faia se suʻega toto mo mea o loʻo maua i le hemoglobin glygia ma maua mai fautuaga mai le endocrinologist agavaa, valaʻau le nofoaga o fesoʻotaiga o le falemai o Yusupov. O le tau suʻesuʻega e maualalo ifo nai lo isi falemaʻi i Moscow, e ui lava i le mea moni e fesoasoani le au suʻesuʻe suʻesuʻe i fale suesue i le au suʻesuʻega o le hemoglobin glycated lata mai.

O le hemoglobin glycated - o le a lea?

O le upu glycated, pe pei foi ona taʻua ai o le hemoglobin glycated, ua manatu o se vaega o lenei polotini ma glucose ua tuufaatasia (GLU). Hemoglobin (Hb) molelaʻau o se tasi lea o vaega o loʻo maua i le toto mumu mūmū - totola mūmū mumu. Glucose e ulu atu i totonu oo latou membrane, ma faʻafefiloi ma le hemoglobin, e fai ai glycogemoglobin (HbA1c), o lona uiga, o le tuufaatasiga o Hb + GLU.

O lenei gaioiga e tupu e aunoa ma le auai o enzymes, ma e taua o le glycation poʻo le glycation. Ole maualuga o le hemoglobin glyc i totonu o le toto, e ese mai i le free (unbound) glucose, o se tau e tumau pea lona taua. O lenei mea e mafua ona o le tumau o le hemoglobin i totonu o tino mumu. O le avefeʻau lautele o le toto mumu e tusa ma le 4 masina, ona faʻaumatia ai lea i le paʻu mumu o le uila.

Ole fua saʻo e faalagolago i le maualuga o le kulukose i le toto, o lona uiga, o le maualuga o le maualuga o le suka, o le tele o ligaments o le glycogemoglobin. Ma talu ai ona o vailaau mumu e ola mo le 90-120 aso, e talafeagai le faia o se suʻega toto e le sili atu ma le tasi le kuata. E foliga mai o le suʻesuʻega o loʻo faaalia ai le maualuga o le sugar sugar content i luga o le 3 masina. Mulimuli ane, o le a toe faʻafouina totoga mumu mumu, ma o le a faʻataʻitaʻiina nei tulaga o le kulukose i totonu o le toto - glycemia i le isi 90 aso.

Faailoga masani o HbA1s

O le maualuga o le hemoglobin glyc typical for people not suffering from diabetes can vary from 4 to 6%. O le faailo e fuafua i le fua faatatau o le HbA1c i le aofaʻiga atoa o totola mumu i totonu o le toto, o le mea lea, o loʻo faʻaalia o se pasene. O le masani o lenei tulaga maualuga o loʻo taʻu mai ai se metabolism gaʻo i le mataupu.

E le gata i lea, o nei tulaga faatauaina o le taiala mo le fuafuaina o le setete o tagata uma lava, ae le o vaevaeina i latou i le matua ma le itupa. O le naunau e atiina ae le maʻisuka maualuga o loo matauina i tagata ei ai le HbA1c index o le 6.5 i le 6.9%. Afai e sili atu le tau i le faailoga o le 7%, o lona uiga o le solia o le fefaʻatauaiga, ma o ia osofaʻi lapatai mai se tulaga ua taʻua o le vailaʻau.

O fualaau o le hemoglobin glycosylated, lea e taʻu mai ai le masani mo le maʻisuka, e eseese e faʻatatau i ituaiga o faʻamaʻi, faapea foi ma le matutua o tagata maʻi. O tagata talavou e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻaititia HbA1c nai lo i latou ua matutua ma matutua. I le taimi o le maʻitaga, o le toto toto ua suamalie na o le amataga o le tolu masina, ao le lumanaʻi, ona o suiga i le tala o le hormonal, o le a le faaalia ai se ata faʻatuatuaina.

O nisi taimi o faʻamaoniga e mafai ona faʻasese pe faigata ona faʻamatala.E masani ona fesoʻotaʻi ma le iai o fesuiaiga eseese o ituaiga o hemoglobin, e le gata i physiological (i tamaiti e oʻo atu i le ono masina) ma e le faʻaaloalo (ma le beta-thalassemia, e tausia le HbA2).

Aisea e faateleina ai le hemoglobin glycini?

O le maualuga o le maualuga o lenei parakalafa e masani lava ona taʻu mai ai se faʻaopoopoga faʻaopoopoga i le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata maʻi. Ae ui i lea, o le mafuaʻaga o lea tuputupu aʻe e le o taimi uma e maua ai le maʻisuka. E mafai foi ona mafua mai i le vaivai o le kulukose (taliaina) poʻo le anapogi kullukose, o le faailoga lea o vailaʻau.

E ui lava e taua le maitauina o lenei tulaga o loʻo taʻu mai ai se maʻi le gasegase ma e afaina i le amataga o le maʻisuka. I nisi o tulaga, o loʻo i ai se faʻateleina le faateleina o faʻataʻitaʻiga, o lona uiga, e le fesoʻotaʻi ma se aʻa mafuaʻaga e pei o le maʻisuka. E mafai ona maitauina lenei mea i le ania mama ma le aveeseina o le spleneenomy.

O le a le mafuaʻaga o le paʻu o le faailo?

O le faaitiitia i lenei tulaga agatapuia i lalo o le 4% o loo faailoa mai ai se faaitiitia i le taimi umi i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea o se eseesega foi. O ia suiga e ono mafai ona tuʻuina atu ma faʻamaoniga o le hypoglycemia - o se faʻaitiitia o le toto suka. O le mafuaʻaga sili ona taatele o ia faʻaaliga o le insulin - o le tumutumu o le pancreas, lea e mafua ai le faʻalauteleina o le inisalini.

E le gata i lea, i le avea ai o se tulafono, e le maua e le tagata maʻi le malosi o le inisalini (tetee i le inisalini), ma o le maualuga o le inisalini mea e mafua ai le faateleina o le inu o le kulukose, e mafua ai le hypoglycemia. O le insulinoma e le na o le pau lea o le mafuaʻaga e mafua ai ona faʻaitiitia le hemoglobin glycated. E faaopoopo atu ia te ia, o setete nei e iloga:

  • o le maualuga o fualaau oona e maua ai le toto toto (insulin),
  • faaumiumi o gaoioiga faaletino o se uiga malosi,
  • meaai maualalo maualalo i taimi umi
  • le atoatoa o le tino
  • o aʻafiaga e le masani ona maua mai - faʻasologa o le glucose le le mautonu, maʻi o Hir Hir, maʻi a Herce ma le maʻi Forbes.

Faʻamaumauga o le Faʻamaumauga o le Taua

O se suʻesuʻega o le maualuga o le hemoglobin maualuga e sili atu ona taatele nai lo suʻesuʻega o le suka i le toto ma suʻesuʻega toleniga o le kulukose. O le faʻalavelave sili i le pasia o lenei auiliiliga o lona tau. Ae o lona tulaga faʻamaonia e maualuga tele. O lenei auala e maua ai le avanoa e iloa ai le maʻisuka i le amataga ma vave amata le togafitiga talafeagai.

E le gata i lea, o le faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona mataʻituina le tulaga o le maʻi ma iloilo le aoga o togafitiga. O le auiliiliga mo le hemoglobin glyc i totonu o le toto o le a fesoasoani ai i le matemateina o tagata gasegase lea o lo o iai le suka i le pito i luga masani. E le gata i lea, o le suʻesuʻega o le a faʻaalia ai le le amanaiaina e le maʻi o le taumafataga mo le 3-4 masina mulimuli, ma e toʻatele e taofi le 'aina o suti i le na o le 1-2 vaiaso aʻo lumanaʻi le siaki, o le faʻamoemoe o le a le iloa e le fomaʻi.

O le maualuga o HbA1c o loʻo faʻaalia ai le lelei o le galuega totogi o le gaʻo gaʻo i le 90-120 aso ua tuanai. O le masani ai o mea o loʻo iai i lenei tau e tupu i le tusa o le 4-6 vaiaso, pe a uma ona aumaia le suka i tulaga masani. E le gata i lea, i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka, e mafai ona faʻalauteleina le hemoglobin glygia i le 2-3 taimi.

O afea ma e faʻafia ona tatau ona faia se suʻesuʻega ile HbA1c?

Faʻavae i luga o fautuaga a WHO - le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi - o lenei metotia ua lauiloa o se filifiliga aupito sili lea mo le mataituina o tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Fomaʻi e fautuaina ia tagata gasegase e suʻe se suʻega HbA1c ia le itiiti ifo ma le tasi i le tolu masina. Aua nei galo o taunuuga e maua i totonu o falesuesue eseese e mafai ona eseese. E faʻatatau i le metotia na faʻaaogaina mo le gaosia o toto.

O le mea lea, o le fofo aupito sili ona lelei o le foai atu lea o le toto i le fale suʻesuʻe lava lea pe filifili se falemaʻi ma le suʻega faʻapitoa. Aʻo mataʻituina togafitiga o le maʻisuka, e fautuaina e le au atamamai le tausisia o le maualuga o le HbA1c e tusa ma le 7% ma le toe iloiloina o tofiga faafomaʻi pe a oʻo i le 8%. O nei fuainumera e fetaui tonu lava i metotia mo le fuafuaina o le HbA1c e fesoʻotai i le DCCT faʻamaonia (pulea tumau o le maʻisuka ma ona faʻafitauli).

Fesoasoani! O faʻataʻitaʻiga ile falemaʻi e faʻavae i luga o metotia faʻamaonia e maua ai le 1% le maualuga i le hemoglobin glycosylated ma le faateleina o le glucose plasma o le 2 mmol / L. HbA1c ua faʻaaogaina e avea o se faitioga mo le aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka. I le taimi o le suʻesuʻega, na faʻamaonia ai o le faʻaitiitia o le maualuga o le HbA1c e oʻo lava i le 1% e oʻo atu ai i le 45% o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka (faʻaleagaina vave).

Auala e saunia ai mo le auʻiliʻiliga

O se tasi o tulaga e le masalomia o lenei suʻesuʻega o le leai atoa o se sauniuniga. O lenei avanoa ua tuʻuina atu i tagata gasegase talu ai o le auiliiliga e atagia ai le ata mo 3-4 masina, ma talu ai o le kulūkose, mo se faʻataʻitaʻiga, a maeʻa le 'aiga o le taeao, e leai ni suiga faʻapitoa. E le gata i lea, o le taimi ma gaoioiga faʻaletino e le afaina ai taunuuga.

O tomai faʻapitoa e mafai ai e oe ona maua faʻamatalaga sao e tusa lava po o le a le mea e 'ai ma ona uiga, vailaau faʻamaʻi, maʻi mumusu ma faʻamaʻi pipisi, faʻafitauli le mafaufau-mafaufau, ma e oʻo lava i le ava malosi.

E ui lava mo le lelei aupito sili ona lelei, pe a maua e le tagata maʻi le avanoa, e sili atu le lelei e tusa lava pe sauniuni e tuʻuina atu le toto i luga o se manava gaogao. E taua tele lenei mea pe a fai e faia e se tagata se suʻesuʻega auiliili mo le suka ma isi mea toto.

I le taimi o feutagaiga, e tatau ona lapatai le endocrinologist e uiga i le i ai o pathoces (mo se faataitaiga, maʻi o le ania ma le pancreatic) ma le faaaogaina o vitamini. Afai e leʻi leva ona gasegase le gasegase pe na ia maua se tui toto, ona tatau loa lea ona tolopoina le taualumaga mo 4-5 aso.

Totogi o toto foaʻi

E mafai ona e foai atu le toto mo le auiliiliga o le HbA1c i soo se fomaʻi faʻatasi ma se faʻamatalaga faʻapitoa, i totonu o le aai ma tagata tumaoti. O se faʻamatalaga mai se fomaʻi o le a naʻo le faʻaaogaina o falesuesue a le setete o le a naʻo le mea e manaʻomia.

O le faʻapipiʻiina o le toto e leai se eseesega mai isi suʻega. I le avea ai o se tulafono, o le biomaterial e aveesea mai se vein, ae o le toto capillary, lea e aveesea mai se tamailima, o loo faaaogaina i nisi auala. O le auiliiliga lava ia, faapea foi ma lona faauigaga, o le a saunia i le 3-4 aso, o lea e le tatau ai ona faatali le tagata maʻi mo se taimi umi mo taunuuga.

Taui o le maʻisuka i lalo o le pule a HbA1c

I le faaopoopo atu i le vave faia o le maʻisuka o le maʻisuka, o le sini lona lua o le iloiloga o mea o loʻo maua i le hemoglobin glycina o le tausia lea o le tulaga masani o le soifua maloloina o ia tagata. O lona uiga, ia maua se taui e tusa ai ma le fautuaga - ina ia ausia ma tausia se maualuga HbA1c e itiiti ifo i le 7%.

Faʻatasi ai ma ia faʻataʻitaʻiga, ua manatu le faʻamaʻi ua lava le tauia, ma o aʻafiaga o faʻalavelave ua laititi e laʻititi. O le mea moni, o le filifiliga pito sili ona lelei o le a mafai pe a fai e le sili atu le aofaʻi o tulaga taua mo tagata soifua maloloina - 6.5%. Ae ui i lea, o nisi tagata atamamai ua latou talitonu e tusa lava pe o se faailoga o le 6.5% o se faailoga lea o maʻi le lelei ma faʻafitauli e ono tupu.

E tusa ai ma fuainumera, i tagata soifua maloloina o le lean physique, i le i ai o le gaosiga o le carbohydrate, o le HbA1c e masani ona tutusa ma le 4.2-4.6%, e fetaui ma le maualuga o le suka i le 4-4.8 mmol / l. O iinei latou te fautuaina ma taumafai mo ia faailoilo, ma e faigofie ona ausia pe a suia i se taumafataga maualalo. E le tatau ona galo ia i tatou o le sili atu o le maʻisuka e totogi, o le maualuga atu lea o aʻafiaga o le maualuga o le hypoglycemia (o le faʻaitiitia o le toto suka) ma le hypoglycemic coma.

I le taumafai e taofi le maʻi i lalo o le puleaina, e tatau i le tagata maʻi ona faapaleni taimi uma i luga o le laina lelei i le va o le kulūkose ma le lamatiaga o le hypoglycemia. E faigata tele lenei mea, o lea e iloa ai e le tagata maʻi ma faʻaaogaina lona olaga atoa. Ae o le tausisia ma le faaeteete o se taumafataga maualalo-gaosi - e sili atu ona faigofie. A maeʻa, o le a itiiti le mau o le suka o le a maʻimau i le tino, o le itiiti foi lea o le a ia manaʻomia ai le suka poʻo le inisalini.

Ma o le itiiti ifo o le inisalini, e tutusa lelei le maualalo o le lamatiaga o le hypoglycemia. O mea uma lava e matua faigofie lava, e tumau pea ona o le tausisia pea o le meaai. Mo tagata matutua o loʻo maua i le maʻisuka ma se soifuaga e ono faʻamoemoeina mo le itiiti ifo i le 5 tausaga - 7.5-8% ma o nisi taimi e sili atu le maualuga e manatu i tulaga masani. I lenei vaega, o le lamatiaga o le hypoglycemia e sili atu ona lamatia nai lo tulaga lamatia o faʻalavelave. E ui ina fautuaina malosi le fanau, talavou, talavou, ma fafine maitaga ina ia mataituina le faailoilo ma puipuia mai le maualuga o le 6.5%, ma sili atu i le 5%.

Auala e faʻaititia ai le faʻatinoga

E pei ona taua i luga, o le faʻaitiitia o le hemoglobin glyc e fesoʻotaʻi saʻo ma le faʻaitiitia o le toto toto. O le mea lea, ina ia faʻaitiitia le HbA1c, e tatau ona mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi e faasaʻo le tulaga mo le maʻisuka.

E tele lava ina aofia ai:

  • tausisia o le pulega faapitoa ma le ituaiga o meaai,
  • siaki masani o le suka i le fale,
  • aoga malosi faaletino ma taaloga malamalama,
  • Tausiga talafeagai o fualaau faasaina, e aofia ai insulin,
  • usitaia o le saʻo lelei o le moe ma le ala,
  • asiasiga taimi i se fomaʻi e mataituina le tulaga ma maua ai fautuaga.

Afai o taumafaiga uma na faia e taʻitaʻia ai le tulaga o le maualuga o le suka i le tele o aso, aʻo maʻi le tagata maʻi, o lona uiga o faʻamatalaga na faʻatino lelei ma e tatau ona faʻaauau pea ona faia. O le mea lea, o le siaki sili ona lata ane o le hemoglobin glycini e tatau ona faaalia ai se taunuuga faamalieina, ma e ono mafai, faatasi ai ma le isi foai toto o le a tutusa.

O le faʻaitiitia vave o le faʻaitiitia o lenei fuataga e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i le faʻaaliga, e oo lava i le atoa o lona gau. Talu ai ona o se vaitaimi uumi na mafai ai e le tino ona fetuunai i se tulaga maualuga ma vave tele suiga o le a oo atu ai i faalavelave le mafaafitia. O le mea lea, e tatau ona e mulimulitaʻi i faatonuga a le fomaʻi ma e leai se mea e le faʻaaogaina.

Tuua Lau Faamatalaga