O le a le ituaiga o osteomyelitis faamaʻi

O le maʻi suka e faʻatasi ma le faateleina o le kulukose toto. Glucose ei ai se aafiaga leaga i luga o puipui o toto toto ma fiva namu.

Ona o le le lava o le toto ma le le i ai o le innervation i pito i lalo, o le neuropathy e atiina ae e avea o se tuufaatasiga o le maʻisuka.

O se uiga taua o le neuropathy o le atiina ae o maʻi le lelei. I tulaga o le pau o le puipuiga, le lava o mea taumafa o le gaʻo, e pipisi le siama. I tulaga maualuga, e salalau i le ponaivi o mea ma o le osteomyelitis e tupu.

Mafuaaga o Osteomyelitis

O le neuropathy o le limase i lalo o le vae o le maʻisuka o se masani masani o le maʻisuka. E masani ona tupu i le 5 -7 tausaga mai le amataga o le maʻi i le ituaiga muamua o le maʻisuka. Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka e faʻagesegese ma faʻafitauli e mafai ona tupu i se taimi mulimuli ane.

O se mafuaʻaga autu o faʻafitauli o le maʻisuka e maualalo le tau o le kulukose. E mafai ona tupu lenei mea i se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi poʻo le le amanaiaina o fautuaga a le endocrinologist. O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma ona suiga matuia e faʻaleagaina ai le puipui lapisi ma faʻaumatia ai namu.

Faatasi ai ma se faʻaitiitia o le toto ma le aʻafiaga o le nasu, o le a le toe maua ai e le tino le galo ma le mafai ona toe faʻaleleia mai manua. Soʻo se mea leaga faʻaleagaina poʻo le tosoina o le paʻu e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻi o le maʻisuka. Latou te faʻamaʻalo lemu, masani ona pisia.

O le maʻi suka e faʻaalia i le tele o faʻafitauli:

  • O faʻalavelave faʻaleagaina i totonu o ipu laiti ma tetele (angiopathy)
  • Faʻaleagaina o le gau ma le osteoporosis.
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi.
  • Uluaʻi siama.

Faʻalagolago i le aʻafia o le neurologic or vascular disorders, o se neuropathic poo sechemic form of the diabetic foot is distinguished. Ae o lenei vaevaega e matua faʻamalosia lava, talu ai e masani lava o nei mea e lua e galulue faʻatasi.

O le mea lea, o le mea masani faʻafefiloi masani.

Faailoga ma le siama o le osteomyelitis

O le maʻisuka vae e mafai ona faʻaalia i le solia o le tiga poʻo le vevela o le vevela o le pito i lalo, faʻateleina le vevela, paʻu, fulafula, faʻaleagaga masani o le vae. I le lotolotoi o nei manuʻa, o loʻo tupu ai le maʻi o le paʻu.

O maʻi pipisi tele ma le faʻaleagaina o masini mūmū i le ponaivi e faigata i le afaina o le ponaivi o mea, gaʻo ma ponaivi ponaivi. I lenei tulaga, o le osteomyelitis e tulaʻi mai e faigata ona togafitia i fualaau ma e masani ona taʻitaʻia ai le manaʻomia mo le tosoina o pito i lalo.

Osteomyelitis e mafai ona avea ma se faʻalavelave o soʻo se uumi umi poʻo se uila matua. O le atinaʻe o le osteomyelitis o loʻo faʻamaonia e ni faailoilo:

  1. E le faʻamalolo se uluga i le lua masina o togafitiga fualaau.
  2. O le manua e loloto ma o le ponaivi e mafai ona iloa i le pito i lalo, pe mafai foi ona fuafuaina i se suʻega.
  3. O le lala ua paʻu ua fulafula ma mumu.
  4. I le toto, ua maualuga le laukocytes, o le ESR e silia ma le 70 mm / itula.
  5. Aʻo faia se faʻataʻitaʻiga x-ray poʻo le IRM, faʻaleagaina le ponaivi i lalo o se uligā na iloa.

O le faailoga autu o le faʻamaoniga o le biopsy (suʻega o le tino) o le ponaivi.

I le maʻisuka, o le faʻamaʻi o le ponaivi e mafua ai le osteoarthropathy o le maʻisuka (vae o Charcot). O lenei tulaga e atiaʻe i le maʻisuka neuropathy. O se faʻalavelave le lelei e tupu e aunoa ma se faʻamaʻi. I totonu o le gaioiga laititi, o le limasini lima o le vae e atiaʻe. O le paʻu e mumu, faigata ma mafanafana, faatasi ai ma vaega o le mumū.

O le vaitaimi o le mumū tele e mafai ona liua i se ala masani masani. Le faʻaaogaina, o gau e mafai ona tupu i totonu o sooga, o ponaivi e leaga. I le aluga o taimi, o le maʻi e mafai ona faigata i le osteomyelitis.

O le gasegase o le osteoarthropathy e aofia ai ni nai vaega:

  • Laasaga ogaoga: edema o vae, mumu ma fiva. I ata - osteoporosis (mea e le masani ai le ponaivi).
  • Suʻacute stage: e leai se afaina, ua pala le vae, ua faʻaumatia le ponaivi i ata.
  • Taimi faʻasolosolo: o le vae ua pala, pei o se "pepa pepa", solo ma ponaivi gaui.
  • Vasega ma faʻalavelave faʻafuaseʻi: gasegase masani, osteomyelitis.

Osteomyelitis togafitiga

O le gaioiga ogaoga o le osteoarthropathy e togafitia ma le faʻaaogaina atoa o le vae. Mo lenei mea, o mea faʻapitoa e faʻaaogaina: faʻaoga, tutotonu, seevae faʻasolosolo.

Afai e le lava lenei mea ma e le faʻamalolo le maʻi, ona fautuaina lea o se tapulaa atoa o le gaioiga - o le moega malolo e malolo. Mo togafitiga fualaau faasaina, o vaega nei o fualaau faasaina ua faaaogaina:

  1. Le puipuia o faʻafanoga o ponaivi - Alendronate, Pamidronate.
  2. Mo le faia o ni ponaivi fou-o anabolic steroid hormones (Methandrostenolone, Retabolil), tapenaga ma fuamini D3 sauniuniga.
  3. Painkillers - Analgin, Ketanov, Nalbufin.
  4. Noncoroidal anti-inflammatory drugs - Nimesulide, Diclofenac, Revmoxicam.
  5. Diuretics - Furosemide, Hypothiazide.

E i ai tulaga o le faaleleia pe a maeʻa le x-ray.

I taimi masani, o vitamini ma sauniuniga o le calcium o loʻo faʻamatalaina. O le vaega na faʻaumatia o le ponaivi i le leai o se mumu e mafai ona aveesea le taotoga. Faʻaalia le seevae seevae.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le osteomyelitis, o le galuega autu o le filifilia o isi togafitiga - vailaʻau poʻo taotoga.

Faʻamaʻi togafitiga, o le tosoina o se tamailima po o se vaega o le vae ma le faʻaosofia o le faʻamaʻi manuʻa ua faʻaalia. Afai e le tupu se faʻamaʻi pe a uma le taotoga, ona iai lea o se avanoa e toe faʻafoʻi ai ma toe foʻi mai i se olaga malosi. O togafitiga togafitiga e le o se faʻamaoniga e tetee atu ai i le atinaʻeina o maʻi fou ma le faʻamalolo atoatoa o le manua. I nisi tulaga, e faia faʻamavaega e toe faia.

Afai e faia se faaiuga e uiga i togafitiga faasao, ona oʻo lea i totonu o le ono vaiaso maualuga mea ole apalai o vailaau faʻasaʻi e pei ona taua: Cefazolin, Clindamycin, Meronem, Tienam, Ciprofloxacin. E masani lava, o vailaau faʻamaʻi e tui, ae faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le togafitiga e mafai ai ona fesuiaʻi i pepa laupepa.

PLatou te faʻaoga togafitiga faʻatasi ma fualaau faʻasaina - Levofloxacin + Clindamycin, peta-lactam antibiotic - Amoxiclav, Augmentin, Trifamox o loʻo faʻaaogaina foi. E le gata i lea, o vailaau faʻamalosi e mafai ona faʻatonuina i luga, tuusao i le manua e faʻaaoga ai faʻamalosi faapitoa.

O togafitiga faʻasolosolo e maua ai taunuuga lelei o le tele o tagata gasegase, ae faʻatasi ai ma le maʻisuka, e masani lava ona faʻafefete faʻamaʻi le ate, lea e fesoasoani i le faʻaauau ona atinaʻeina aʻafiaga o togafitiga.

O le autu taua i le togafitiga o soʻo se faʻamaʻi i le maʻisuka o le taui o le maualuga o le toto suka ma le faʻaaogaina o fualaau e faʻaitiitia ai - inisalini poʻo fualaau.

I togafitiga faʻapitoa poʻo le maualuga o le hyperglycemia, e mafai ona faʻafeiloaʻi tagata gasegase i le insulin i lalo o le puleaina o le toto suka. O le inisalini e mafai ona faʻamalosia ai ponaivi.

O le atinaʻeina o le osteomyelitis i le maʻisuka e mafai ona puipuia pe afai e te mulimuli i se meaʻai maualalo i lalo o le gasegase ma faʻaaogaina fualaau i se fualaau ua filifilia. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli o le maʻisuka, e tatau ona faʻamautinoa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i ia tulaga: i luga o se manava gaogao e oʻo i le 6.4 mmol / l, pe a maeʻa ona 'aʻai pe a uma itula e lua, 8.9 mmol / l, i le taimi e momoe ai, 6.95 mmol / l.

O fua o le kulukose e fuaina i aso taʻitasi ma se faʻamatalaga manino. E le gata i lea, e tasi i le tolu masina uma, o tagata uma e maua i le maʻisuka o loʻo faʻaalia e iloa ai le maualuga o le hemoglobin glycated.

O lenei faʻaaliga e atagia ai le maualuga o le suka i le toto i le past three months ma e sili atu le faʻamaonia e iloa ai le maualuga o le taui mo le maʻisuka. O lona maualuga maualuga lona maualuga e oʻo i le 7.5%.

E tatau ona i ai i totonu (fua i mmol / l) - cholesterol - 4.8,

LDL e maualalo ifo nai lo le 3, HDL e maualuga atu i le 1.2. Faʻatasi ai ma maʻi faʻapitoa, e taua tele le taofia o le faʻaaogaina o le gaʻo meaʻai faigofie e maua ai meaai, ae ia faʻaitiitia ai foi gaʻo manu i le taumafataga.

E taua foi le suʻesuʻeina ma togafitiga i le paʻu o le paʻu ina ia mafai ai ona taofia le faʻavaeina ole maʻi pipisi i le maʻisuka. Afai e te masalomia le faia o se vae o le maʻisuka, o le siakiina faifaipea e le endocrinologist, neuropathologist, e manaʻomia le podologist. O le vitio i lenei tusiga o loʻo faʻaauau pea le autu o faafitauli o manua o le maʻisuka.

Faʻavasegaga

E mafai ona e amata i le mea moni e tatau ona e tuʻu mea uma i luga o fata, o le a fesoasoani lea i le faʻavasegaga o le osteomyelitis. Ona o le tulai mai o le faavasegaina ole osteomyelitis, ua faatuina e vaevae le laumei i:

patino, lea e mafua mai i nisi o meaola ninii,

o se faʻasalaga e le o faʻamalamalamaina e le maua ai se manatu i le pathogen, lea e masani lava e le tasi.

Faʻalagolago i le ala o le ulu, o le osteomyelitis e mafai ona:

ogaoga poʻo hematogenous, pe a ulufale atu le pathogen i le ponaivi ma se toto toto,

e le o se mea e tupu, e tusa ai ma le ulu mai o microbes mai fafo.

Ma afai o le meaola muamua e iai se taulaiga faapitoa, mai mea uma e pau i le ponaivi, mafua ai se gaioiga gasegase. Ona amata ai lea o le lona lua ona o se manuʻa, o le ulu atu o le pathogen mai mea na afaina ai totoga poʻo okeni ona o se taotoga. I le taimi muamua, o faʻamaoniga o se taimi vavalalata e masani lava ona tupu, ona faʻasolosolo ai lea o le maʻi.

Mo se taimi umi, e mafai ona suia le microflora. O le mafuaʻaga o lenei mea o le fatuina o meaola fou fou e ala i le fesuisuiaʻi auala, lea e pei o se tulafono. O se auiliiliga o le fugalaau ma lona lagona i vailaau antibacterial e fesoasoani e faamanino ai le saʻo saʻo, ona faatonuina lea o togafitiga.

Faʻaaliga

O le talafaasolopito o le soifua maloloina faafomaʻi ma le maitauina o fomai ua faaalia ai o fomu taʻitasi ua i ai ona lava faʻataʻitaʻiga. O le a tatou taumafai e malamalama i le faʻaogaina oi latou taʻitasi.

O tamaiti e aʻafia i le atinaʻeina o lapisi o le osteomyelitis, 30% o faʻamaoniga o le maʻi e mafai ona oʻo ile tausaga. I se tagata matua, o lenei fomu e tupu mai ona o se faʻamaʻi na mafatia i le tamaitiiti. O le gaioiga e masani lava ona aʻafia i ponaivi uumi o le lima poʻo vae, o le tele lava o taimi e maua ai le faʻamaʻi i ni ponaivi poʻo ni ponaivi paʻu. O aʻafiaga e tele lava ina faalagolago i le gaioiga o meaola ninii, o le matua o le tagata, le nofoaga ma le faʻaauau o le faagasologa. O se vaega tāua o loʻo faʻatinoina e le setete o le polokalame puipuia.

E i ai le tele o filifiliga e mafai ona faʻaalia ai le osteometous osteomyelitis. O se fomaʻi-fomaʻi, faʻaleaganuʻu ma faʻafefe, ma e tofu lava ma ona lava faailoga o le maʻi ma togafitiga.

I le foliga muamua (septic-pemic), o le a vave amata ona iloa, o le vevela e maualuga le maualuga, e oʻo atu i le 40 tikeri. O le tulaga lautele e ogaoga, faatasi ai ma le inupia, leu ma le vomiting, le mautonu, tiga o le ulu, ma o nisi taimi e le iloa ai le mafaufau ma le faʻamalosi. Ona o le malepelepe o le toto mūmū mūmū, atonu o le a tupu ai faailoilo o le lapisi o le hemolytic.

Faʻaalia i le lotoifale o le faʻamaʻi e faʻapitoa foi, e faaopoopo atu i se tiga matuia, o se tulaga faamalosi ua matauina, o le tiga i le vaega o le vae po o le lima e matua ogaoga lava. E le mafai e se tagata ona gaoioi tutoatasi, ma faatasi ai ma le fesoasoani a fafo tagata e mafai, ae o le tiga e matua malosi lava. I luga aʻe o le liona, o le paʻu e mumu, e le mafai ona e iloa le mamanu o vaʻa toto, faʻatasi ai ma le lautele, e oʻo mai le vevela i le lotoifale. O le talafaasolopito o le faamai e maua mai i le faaopoopoina o le gasegase, amata muamua, lea e tafe atu i le pulupulu.

O le faʻapitonuʻu faʻapitonuʻu e faʻaalia i le faʻaogaina o le gaʻo o masini mūmū ma le ponaivi lava ia. I se tulaga lautele, e ono lagona e se tagata le faamalieina, ae o le tulaga e matua ogaoga.

O se ituaiga o oona o le osteomyelitis - o se mea oona e mafai ona maua e seasea lava. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e vave faʻafuaseʻi ma e faʻaalia mai i le ata atoa o se gasegase afaina tele e pei o sepsis. I le aso muamua, o faʻamaoniga e faʻaalia mai i le soona inu, o le vevela e maualuga i luga. Faailoga o le ita o le masini e foliga mai, o se tagata ua leiloa le iloa, o le faoa faamalosi e mafai, lea ua suia i le le tumau atoatoa. O le mamafa e paʻu i lalo ifo, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le le atoatoa o le cardiovascular. Faʻaalia i totonu o le atunuʻu i se taimi mulimuli ane, o lenei faʻagesegeseina ai le faʻataʻitaʻiga ma le mea moni e masani lava e le faia le x-ray i le taimi.

Faʻaalia i le lotoifale i le tulaga o le vavalalata o le faʻamaʻi i le sooga (lea e tupu i tamaiti e 2 i le 3 tausaga) e mafai ona faʻasalalau i le sooga ma le vavae. O le suavai vavave e faʻapipiʻi i le paʻu faʻatasi, ona tulei.

E taumafai le tamaitiiti e le faia ni gaioiga, e taumafai e tuʻuina atu le vae i le tulaga sili ona leaga. I luga o le nofoaga afaina ua i ai le fulafula, o le sooga vavalalata ua faaleagaina, ua maualuga le vevela i le lotoifale. Ae o le paʻu e mafai ona mumu mumu pe a maeʻa le faʻamaʻi ma le talafaasolopito e iloa le tele o nei faʻataʻitaʻiga. Pe a lagona poʻo le faʻaleleia o se tino maʻi, e tupu ai se tiga matuia.

Aste gunhothot osteomyelitis

O faʻaaliga ma faʻamaoniga o lenei ituaiga o faʻamaʻi e faʻalagolago i le vaega o le ponaivi o le ponaivi ma talatala lata ane. Afai e manua, o le manua o le a faʻaleagaina i soʻo se tulaga e aʻafia ai i meaola ninii, lea o loʻo oʻo ai le pulufana i totonu o le tino. E pei ona faaalia i le talafaasolopito, i le taimi o le taua o lenei ituaiga o osteomyelitis e atiina ae pe a maeʻa le faia muamua o togafitiga muamua o se manuʻa fana.

O le tele lava o lenei fomaʻi e avea ma le osteomyelitis masani, o le mea laititi e itiiti lava lona uiga faʻaalia. O le manua e tatau ona fesiligia muamua, ona tulei lea, ma o ia o le microbes e pasi i le ponaivi. O le vevela e alu i luga o numera maualuga, o faʻamaoniga o le inu oona e tupu. O le lima ma le manua afaina, pusi ua faasaolotoina tele.

Lapataiga post-traumatic osteomyelitis

O lenei fomu, e pei o le muamua, e masani lava ona liua i le osteomyelitis masani. E masani lava o lenei tulaga e tupu pe lima. Microorganisms e tui le ponaivi i totonu o le manua ma amata ona ola ma uluola iina, aemaise lava pe afai o le gau ua fetogia. O faʻataʻitaʻiga lautele e faʻaalia i le fiva ma le inuina o fua.

Pus ua faʻasaʻolotoina mai le manua, o le fulufulu o le tino, o le paʻu e mumu, o le tiga i le nofoaga o le manuʻa e masani ona paʻu.

I le tulaga o le solia o tulafono o le faʻamalosi i le taimi o taotoga togafitiga, faʻalavelave ona mafai ai lea ona tupu mai le osteomyelitis. E masani lava, ona o le le lava o le togafitiga o le taotoga pe a uma foi ona tupu manua, e atiina ae.

Faʻafesoʻotaʻi

O lenei osteomyelitis e tupu pe a pasi mai le siama mai siama latalata i le ponaivi. E mafai ona i ai se mea umi mo le umi umi e sosoo ma le ponaivi ma iu ai ina alu i le ponaivi. O lenei fomu e mafai ona faʻafetaia i se faiga o le purulenti i le vaega o tamatamailima o le lima poʻo faʻamaʻi manuʻa i luga o le ulu. O faʻamaoniga o togafitiga o loʻo faʻaalia i fistulas, tiga i le alo ma le fula.

Taimi

O le faʻamaʻi e lua vaitaimi e suia ai le tasi ma le isi - faʻasalaga ma faʻamagaloga - ma iai a latou lava faʻailoga iloga. O le taimi nei, nai lo le gaogao, e tiga le tiga, ma o le ponaivi o loʻo i ai pea le taulaiga o faʻamaʻi pipisi. E leai se inisua ma le vevela, fistulas foliga i luga aʻe o le nofoaga o lemoni, e mafai ona nofo toʻatasi pe tele. O le auala e mafai ona tatalaina i se mamao mamao mai le punavai.

O le paʻu i luga aʻe o le leona e faʻafefete, faʻamalosi, masani ona fulafula. O aʻafiaga o le osteomyelitis masani o le vavave o le lima, ma i le tulaga o le vavalalata o le sooga, o le soliga o lona gaoioi.

I le taimi o le faamagaloga, o le tiga i le vaega o le vae po o le lima e le faʻalavelave, o le tulaga e faʻaleleia lelei. E le tulaʻi le vevela, ae e mafai ona faʻaitiitia le lafoaʻi mai le tatalaina o le fistula, ma o nisi taimi e mafai foi ona tapunia. O le umi e mafai ona i ai tausaga, e faʻalagolago lava i le pathogen, faʻamaʻi, nofoaga ma tausaga. I le taimi o le toe foʻi, o faʻamatalaga e tutusa ma le osteomyelitis.

Faʻailoga

O le paʻu o le paʻu ma le suʻesuʻeina mulimuli ane o mea o loʻo i totonu, faʻapea foʻi ma lona lagona i vailaau faʻasaʻi, o loʻo faʻaalia foi. E le gata i lea, o le suʻesuʻeina o le mamafa i totonu o le ponaivi.

Ina ia faʻamaonia le eseesega masani o le gasegase o le faʻamaʻi, o le a manaʻomia foi le ray-ray, o le ai ai se ata o le ata o le osteomyelitis. I le faaopoopo atu i le faʻanoanoa, ua faʻaalia foi le CT scan. O se x-ray o loʻo maua foi ma se eseesega lea e faʻaofiina i totonu o le auala, o lenei mea e mafai ai e oe ona faʻatulaga lana ala ma fesootaiga ma le ponaivi.

A maeʻa se manua poʻo se manuʻa, o le x-ray o le a faʻaalia suiga pe a mavae le tolu vaiaso. O ata e tatau ona faia i ni faʻailoga se lua, o lea e mafai ai ona e suʻeina suiga i le vaʻa faʻapitoa. Ae peitai, o le ray-ray e le na o le pau lea o le metotia, i le faaopoopo atu e te manaomia ona e tilotilo i le manua po o le tino, o le a sili atu i le tele o mataupu le faavaeina o le mea moni.

Aua le fefiloi

O le faʻamaʻi e masani ona tutusa ma isi, ma o le mea lea ua faʻataʻitaʻiina ai togafitiga sese. O le mea moni, x-ray i le tele o tulaga tuʻu mea uma i lona tulaga, ae le o taimi uma. O le tele lava o taimi e tatau ai ona vavae ese le mai, o le rūmatism, phlegmon poʻo se ponaivi.

I le rūmatism, o le a fesoasoani ai se x-ray, o le ata o le a faʻaalia ai e leai ni suiga uiga, ma o le tiga i le sooga e muamua ona faʻalavelave. Faʻatasi ai ma le osteomyelitis, e le mafai ona iloa le mea saʻo, o le gasegase e pipii i se aso mulimuli ane. E afaina ai sooga tetele, ma e le tupu lava le faʻafefe.

E mafai e Phlegone ona foliga mai e pei o le ponaivi o le ponaivi, ae peitai, e leai se fistula e maua i le post-traumatic osteomyelitis. E le gata i lea, aʻo leʻi oʻo i le post-traumatic osteomyelitis, na i ai se manua ogaoga poʻo se gau gau.

O le bone tuberculosis e masani lava ona foliga tutusa ma le post-traumatic osteomyelitis, i le ata latou tutusa. O le tesela o le ponaivi e amata lemu, o le vevela e alu maualuga. O le fistula, lea ei ai foi le post-traumatic osteomyelitis, ua ufitia i le vevela o le tino, ma o lea e tafe mai ai le peʻa o le vai ma se lapisi e tutusa ma le kuka. O le mea mulimuli i luga o le fesili o le biopsy ma le gaosia o ni faʻamatalaga patino.

Togafitiga o le osteomyelitis masani

I le tulaga o le fesuiaiga o le faagasologa i le taimi masani, o togafitiga e mafai ona fesoasoani mo sina taimi. E mafai ona e togafitia togafitiga faifai pea o le osteomyelitis, ae mo lenei mea o le ae leiloa le vae. I le taimi o le taotoga, ua tatalaina le ponaivi o ponaivi, tulei ma vaega o le ponaivi ua aveesea. Ma le isi, o le manua e togafitia faʻamaoni, antiseptic ma antibacterial agents o gaioiga i le lotoifale, faʻaaogaina le physiotherapy. E faʻasaina le faʻaaogaina o togafitiga faʻalapotopotoga i lenei taimi, talu ai e mafai ona mafua ai faʻamaʻi ma se puaa fou.

A maeʻa le faʻamaʻi manuʻa, e mafai ona togafiti se ponaivi i le suiina i se sulu.

O le nofoaga o ponaivi e ave uma mai le tagata lava ia ma mai le foai o ia e sili ona talafeagai, e tupu mai ai o se ponaivi gaʻo ua saunia muamua. I le taimi masani o le faʻamaʻi, o le taotoga foi e faia e aveese ai vaega o necrosis ma pusuka.

Faaletino ma togafitiga

E le gata i lea, o togafitiga e aʻafia ai le faʻaaogaina o le physiotherapy ma le togafitiga. O nei tupe o le a faʻapupulaina ai le toto i totonu o masini ma sili atu ai ona faʻamalolo le manua. O le aafiaga na faʻamaonia e le UHF-therapy; mai le 10 i le 15 faʻavae e manaʻomia ile vasega. E mafai ona togafitia i latou mai le 4 po o le 5 aso pe a uma le taotoga. O le eletise, lea e faia i le faaopoopoina o vailaʻau e faavae i suauu zinc, potassium iodide ma calcium, ei ai lona aafiaga lelei.

A maeʻa le alu ese o le tiga, o togafitiga e faaopoopo i le faʻamalositino. O le a faʻamalosia ai musika, faʻavavevave le toe faʻaleleia, toe faʻaleleia le masani o le lafo.

Puipuiga

E aofia i le taimi e togafitia ai le faaleagaina o le tino, e le o le taʻitaʻiina o le mumū o le mumū. E tāua foʻi le puipuia o le fausiaina o foci o faʻamaʻi pipisi i totonu o le tino, taimi faʻasolosolo taimi. I le tulaga o manuaga poʻo le faʻaleagaina, pe a iai le faʻafesoʻotaʻi o le ponaivi ma le siosiomaga i fafo, o le puipuiga e aofia ai togafitiga atoa o le manua. E le gata i lea, aua le muamua faʻaaoga togafitiga faʻa-popoto, ae e sili atu le vaʻai i se fomaʻi, i lenei tulaga, e mafai ona e aloese mai le faʻamanatuina o le gaioiga.

O le tausia lelei o le soifua maloloina o matou ma a matou fanau o le a mafai ai ona matou aloese mai le faʻamaʻi ma ona aʻafiaga. E sili le lelei o le tausisia o fautuaga uma a le fomaʻi, ia faia soʻo se suʻesuʻega ma soʻo se suiga, nai lo le taumafai e foia le faʻamaʻi i auala uma ma auala.

O le maʻi suka e faʻatasi ma le faateleina o le kulukose toto. Glucose ei ai se aafiaga leaga i luga o puipui o toto toto ma fiva namu.

Ona o le le lava o le toto ma le le i ai o le innervation i pito i lalo, o le neuropathy e atiina ae e avea o se tuufaatasiga o le maʻisuka.

O se uiga taua o le neuropathy o le atiina ae o maʻi le lelei. I tulaga o le pau o le puipuiga, le lava o mea taumafa o le gaʻo, e pipisi le siama. I tulaga maualuga, e salalau i le ponaivi o mea ma o le osteomyelitis e tupu.

Faailoga, faailoga ma togafitiga o le maʻisuka vae

  • Faʻailoga faʻamafaʻailoga
  • Fuʻa ma momomo o vae
  • Suiga o lanu paʻu i luga o tamatamailima, tiga i musele o tamai povi o vae,
  • O le lagona o le vae e vaivai pe le o toe atoa,
  • Manua tuga, maʻi.

Afai o loʻo iai oe i le maʻisuka, afai e te mauaina ia faailoilo, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻapitoa i se fomai faapitoa o loʻo aʻafia tonu i nei mataupu, e masani lava o se fomai tipitipi faapitoa. Afai e te le maua lenei mea, ona ole atu lea mo se faʻamatalaga i se tagata poto faapitoa.

O lenei faʻalavelave o le maʻisuka foot syndrome i le tele o mataupu e atiaʻe faʻalilolilo ma e le o faʻatasi ma ni faʻaaliga manino. E mafai e se fomai poto ona masalomia le osteomyelitis o le vae pe afai na te maua se auala faigata i le pito i lalo o le maʻi o le maʻisuka, i le pito i lalo e i ai le ponaivi.

I nisi o tulaga, o loʻo i ai pea faailoga iloga o le osteomyelitis o le vae, e mafai ai ona masalomia lenei faʻalavelave ao faagasolo le suʻega. O se toniga lea o le faʻamalo (fulafula) ma le mumu o le tamatamailima - le mea e taʻua o le "sooga tamatamailima".

O le auala autu mo le mauaina o le osteomyelitis o ponaivi o vae o le leitio, i mataupu le mautonu, CT ma MRI ua faʻaaogaina. O faailoga o le X-ray osteomyelitis o le vae o le solia lea o le amio saʻo o le ponaivi (paʻu le "vavalalata", "notches" i le ponaivi o ponaivi, o ni ponaivi o le ponaivi e leai se totogi, o mea e afaina ai le maʻi, ma isi).

Taofi Charcot

Mo le tele o tausaga, le tauivi ma le tiga i le sooga.

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le togafitia o sooga e ala i le tagofia o fualaau faasaina mo le 147 rubles i aso uma.

O se tasi o maʻi o le maskloskeletal system, lea e atiina ae ai lagona le mautonu ma le taamilosaga i vae, o le gasegase a Charcot. O lenei maʻi e lauiloa foi o le vae o Charcot, talu ai o suiga e naʻo na ivi ma sooga o vae e maua ai. I lenei nofoaga o le osteoporosis, osteolysis, totoina o le hyperostosis, micro-fractures, maʻi o le paʻu. A aunoa ma togafitiga, o togafitiga e mafua ai le faaleagaina o le vae, o le solia o ana galuega lagolago ma le le atoatoa. O le maʻi e seasea lava, ae ogaoga, talu ai e faigata ona tali atu i togafitiga, e masani ona mafua ai faʻafitauli.

Faailoga o le maʻi

O faʻamaʻi eseese e ese mai i isi faʻamaʻi o sooga ma le ponaivi i latou e vave ona tutupu. O le faagasologa o le atiaʻeina o le maʻi e 2 aso. O faʻafitauli o le osteomyelitis i lenei vaitau e toetoe lava a le vaaia. E i ai ni suiga laiti i totonu o le tino e manatu i ai o ni faʻaʻailoga. I le amataga lava o le faamai, malaise, tiga laiti i maso ma sooga, ae ona o le mea moni e le o taimi uma e maua ai faailoga, e masani ona le iloa e se tagata ua amata ona tupu le maʻi.

Ona o le televave o le alualu i luma o le faamai, o faailo mulimuli ane ua e vaai ai i se fomaʻi. O le vevela e oʻo atu i le fasefulu tikeri, o le ponaivi e aafia i le osteomyelitis e tiga tele, o le a sili atu le faigata ona alu. O le faagasologa o le atinaʻeina o le faamai e vave televave, o le tulaga e sili atu ona mamafa i taimi uma e alu ai, ma e mafai ona o faatasi ma le vomiting.

E masani lava, ona o le mea moni e leai se mea e iloa ai i le amataga o le maʻi, o le osteomyelitis e sau mai se foliga o le faamai i se mea lautele, lea e mafua ai nisi faafitauli i le togafitiga. Ona o le mea moni e mafua mai le faʻamaʻi mai i se siama, o loʻo i ai se ituaiga oona o le faʻamaʻi lea e sili atu ona paʻu ai le faailoga. O se matāua o le mamafa e tupu, o le le iloa o le mafaufau ma le tiga i totonu o le loto e mafai, o foliga vaaia masani o le tagata maʻi e fai si mea taufaafefe: o foliga paʻu, paʻu samasama, laugutu lanumoana, mata matala.

O le traumatic osteomyelitis ei ai ona lava faailoga patino. I le eria o le manua, atonu o le a le totogia, lea e taʻu mai ai o le suʻesuʻeina mo le togafitiga o le osteomyelitis e faanatinati, e pei o nisi taimi e mafai ona alu ai le oona toto. Ina ia aveese le faafitauli, e tatau ona e alu i siaki talafeagai.

O le maʻi e lua ituaiga (faʻapitonuʻu ma lautele), e ese mai i a latou faʻaʻailoga.

I le tulaga o le osteomyelitis i le lotoifale, o le vevela e oo i le 38.5 tikeri, o tiga ma tiga e aliali mai i le vaega ua afaina, toesea e tupu, tulei le pulu i totonu o le paʻu, ma ua le lava le gaioiga. E ese le eseese o le vevela i le 40 tikeri, o le tiga e tumau pea. O le inisua o le tino e mafai ona paʻu (vomiting possible), faʻavauvau, faʻavevesi, leai se mafaufau, i nisi tulaga e amata ona gasegase le tagata maʻi, suiga lanu o le paʻu, ma faafitauli tau fatuga.

O a vaega o le tino e mafai ona faʻaalia?

Osteomyelitis o le tui. - O le igoa faasaienisi lea mo le olanomyelitis. O faʻafitauli faʻapitoa i le vaega o le uaea e le masani, ae o le faʻamaʻi e ono lamatia ai le soifua o le maʻi. Togafitiga o le uaea e masani lava ona umi se taimi ma e matua faigata lava.

O le faʻamaʻiina o lenei maʻi na mafua ai le tele o faafitauli mo le fomaʻi, talu ai o le tiga i le osteomyelitis o le tuilalata e talitutusa ma le tiga e faʻaalia ai isi faʻamaʻi. O le maʻi e amata i le fiva i le vaʻa, i uluai laasaga e pei o le niumonia ma le tagi. I togafitiga faafomaʻi, o le olono o le osteomyelitis e tupu, o le gasegase o le faʻamaʻi o loʻo faʻatasi ma le faʻauluulu, o lona uiga, o se vevela maualuga.

Ole taimi umi mo le osteomyelitis o le 14-90 aso. Mo le tui, o foliga mai o abscesses, purulent pleurisy o le a avea ma se faʻalavelave. Ona o nei faʻafitauli o le vavae, e mafai ona atiaʻe ai faʻafitauli o le vaʻaia. Togafitiga ua faatonuina e le fomaʻi pe a maea ona faia le suʻesuʻega. Faʻatasi ai ma togafitiga talafeagai ma maualuga, ua faʻavevesi le faʻamaʻi, muamua le afaina o le vertebrae, ua toe malosi le maʻi. Faʻatasi ai ma se togafitiga faʻaleagaina, e le toe faʻaleleia le maʻi, mulimuli ane o faʻafitauli e ono mafai, faʻapea foʻi ma se faʻalavelave leaga.

Osteomyelitis i le femur. O le lua 2-3 tausaga talu ai, o le osteomyelitis gasegase ogaoga o le ponaivi o le ponaivi ua sili atu ona taatele i tamaiti, ae o lenei ua pagatia tagata matutua i lenei faʻamaʻi ma le tutusa o taimi pei o le tamaitiiti. O mafuaʻaga o le faʻamaʻi tutusa ma le mumū o isi ponaivi. O le faʻamaoniga o le osteomyelitis o loʻo aofia ai se faʻatalatalanoaga ma se fomai tipitipi, ma le suʻesuʻeina o suʻesuʻega suʻesuʻe.

Afai o loʻo iloga mo se taimi umi, ona togafitia lea e fomaʻi le gasegase osteomyelitis. O le togafitiga e umi, faigata, ma ona lava uiga. O togafitiga o le faamai e matua afaina, e fuafua i le faagasologa o le aveesea o le vaega aafia o le femur.

Osteomyelitis o le tuʻuvaevae. E le talafeagai le talanoa tuusao e uiga i lenei maʻi o le tuʻuvaevae. Osteomyelitis lenei. Faʻatasi ai ma le gasegase o le tuʻuvaega o le tulivae, o le gaioiga o le inflammatory o le pagatinoular tissues e tupu. O mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi o le tuʻuvaega o le tulivae atonu o se tulaga maualuga o le oona. Faʻafitauli i le vaega o le faʻatasi faʻatasi ma le faʻamavae e mafai ona tupu e le gata i le talaaga o se isi faʻamaʻi, ae ona o manua ma se faʻamaʻi pipisi.

Afai e leai ni faʻafitauli pe a foliga mai e leai se faʻafitauli poʻo se mea e tupu ona o le tuʻituʻi o le tulivae, e mafai ona pasi na o ia. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga se faʻamalosi malulu i le vaega o le faʻamau faʻatasi ma faʻamauina lenei lima mo se taimi o gaoioi, ona faʻaaoga lea o se sui e foia. Afai e amataina le gasegase o le faʻavae o le tulivae, ona oʻo mai lea o le osteomyelitis i lona tua, lea e sili atu ona faigata ona togafitia. I le tulaga o tamaiti laiti, e sili le lelei le sailia o fesoasoani faʻapitoa e aloese ai mai taotoga.

Osteomyelitis i le eria o le faʻaoga o le auvae. O le mea moni, o faafitauli e tulai mai i le sooga faʻatasi. O le tele lava o taimi, e fai ai pusa i le vaega o le faʻaogaina o le ufiufi, lea, "e tafe mai" o le sooga, e oʻo atu ai i le afaina o le musika ma le fatuina o se tootoo i totonu o le papa. Faʻailoga osteomyelitis, e ono mafai ona faia i luga o le pito i tua o le gasegase po o le maua mai o se amio masani i le taimi nei. A oʻo ina aʻafia se sooga faʻasususoso, o le tui vavalalata e taua tele e aunoa ma le aveʻesea o le mea e le afaina.

Osteomyelitis o le auvae. O loʻo taʻua o se tasi o ituaiga sili ona matautia o le osteomyelitis. I le i ai o le pala o nifo, e mafai e le tagata maʻi ona atiaʻe le osteomyelitis. O le toʻatele o tagata e tolopo le nifo e tutumu i le mea mulimuli, ma o le mea tonu lea e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga mataʻutia. Afai e matala le vaovao o le nifo, ona pipisi ai lea o le siama i totonu o le paluga, ona pisia lea o le ponaivi, lea e faasalalauina mai aʻa o le nifo.

A oʻo mai le faʻamaʻi mai le taulaʻi o le faʻamaʻi i se nofoaga soifua maloloina, e mafai ona atiina ae le osteomyelitis o le gaʻo. Faatasi ai ma lenei siama, o le togafitiga o le osteomyelitis o le auvae e tatau ona faia i le vave e mafai ai, aua mai i lea ituaiga nifo o loo i ai ulu o le ulu, o le malaise o le tino atoa. Mo le mafuaʻaga e muamua mai mea uma mai le nifo, e masani lava e le mafai e se tagata ona masani ona 'ai meaai. Faʻasologa osteomyelitis e faʻaʻoleʻole i le taimi e le mafai ai e le faʻamaʻi ona faʻaalia, ae toe foʻi mai ma le malosi faafou ma faafitauli fou.

Togafitiga o le osteomyelitis o le auvae amata i le tosoina o nifo, ona o le siama na tupu. A maeʻa le faʻagasologa o le faʻaaogaina o nifo, o le tagata gasegase e faia se faʻagasologa ma le faʻaogaina o le periota. A maeʻa le faʻamuamua o le faʻamaʻi, o le tagata maʻi e faʻamaonia mai ai mea faʻamaʻi, fufuluina, togafitiga faʻapitoa. Afai a maeʻa uma taualumaga, e leʻi maeʻa le taunuʻuga, e amata e le fomaʻi le faagasologa o le aveeseina o le sequestration (mea mate, ma le osteomyelitis e masani lava o se vaega o le ponaivi).

Lilac faatumu. Ave le lanu mama o lila - 1 lita, sasaa le vodka i le pito i luga ma tuʻu ai mo le 10 aso, ona faʻamalosi ai lea o vaega ua afaina ma ave 2 faʻafefe i le aso i totonu.

Togafitiga ma le suauʻu ma fuamoa. E tatau ona e inu se sipuni o le suāuʻu iʻa ma le fuamoa e lua i le aso.

O le aoga o togafitiga faʻatasi ma togafitiga faʻa-tagata e faʻamaonia e na oi latou na faʻaaogaina. Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, e sili ona lelei le muaʻi fefaʻatauaʻi i se fomaʻi o le a filifili po o fea togafitiga e saʻo mo oe.O le tele o taimi, togafitiga faʻamaʻi, lea e "fasi" siama faʻamaʻi ma puipuia le faʻamaʻi mai le atinaʻe atili. Togafitiga ma togafitiga faʻa-tagata e sili ona faʻaaogaina faʻatasi ma vailaau faʻamaʻi.

O se faʻagasologa o le faʻasolosolo o le atinaʻe i le ponaivi o ponaivi o se faʻamaʻi tuga e faigata ona iloa i le uluaʻi taimi. O le paʻu o le manua o le bone e lamatia ai le ola, e manaʻomia le tausiga vave ma togafitiga umi.

O le a le osteomyelitis

O le faʻamaʻi e afaina ai le ponaivi o le tino (osteitis), e mafua ai le mumū o le periostitis, e galue tuusao i le ponaivi ponaivi (myelitis). O le mea fou e iloa ai le osteomyelitis e matuia. Afai o le togafitiga e umi ma e le o se mea e faʻaleleia ai, o le faʻamaʻi e maua ai se aʻoga masani.

Osteomyelitis e mafai ona atiae i soo se vaega o le skeletal system, o le tele o taimi o nei ponaivi pipili. O le faʻaleagaina o le faʻavalaʻau o se mea e lamatia ai le ola. O le le mautonu, ole leʻo faʻaleagaina o se faʻaoga faigofie mo le osteomyelitis. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi o ponaivi afuafua, faʻaleagaina ma faʻaleagaina tino o le vertebral e tupu.

O le Purulent osteomyelitis e tusa ma le 4% o mataupu uma, ma o loʻo maʻi faʻalua tagata e pei o tamaitai. E oʻo ile tausaga, o le vaega aʻafia e aofia ai tamaiti ma tagata matutua. O le tele lava o faʻamaʻi e afaina ai le lumbar spine, e masani lava ole togafiti ma le gaʻo. O se taunuuga lelei pe a maea ona togafitia togafitiga i le 60% o tagata gasegase, e 30% o tagata gasegase e faʻafeiloaʻi le toe foʻi mai mo le 5 tausaga, e tusa ma le 7% o tagata gasegase e faigata ona togafitia, ma le 3% e oʻo atu i le oti.

Mafuaaga o le mumu

E ono mafai e le sui gaosi ona ulu i totonu o le auala (endogenous) auala e ala i toto toto. O lenei ituaiga o faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi, e sili ona taatele i tamaiti ma talavou. I le auala faigata, o le faʻaofiina o meaola ninii e tupu mai i le siosiomaga i fafo, mo se faataitaiga, i le taimi o le gau. O le fomu faafesootai e atiina ae ona o le afaina o le ponaivi mai siama vaivai. O le togafitiga o le osteomyelitis o le vaʻalaʻau e mataʻituina ma faʻamaʻi pipisi ma taotoga gasegase.
O le aʻafiaga autu o le mea o le purulenti o Staphylococcus aureus, o nisi taimi Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa poʻo Streptococcus. O mafuaʻaga o le afaina o le ponaivi o le tuilaine e mafai ona faapenei:

  • o le i ai i totonu o le tino o maʻi pipisi, tonsillitis, adenoids,
  • tatala o manua, manua, maʻi o le tino, tui manuʻa,
  • o le uiga o le tino e faʻaalia ai le faʻamaʻi,
  • faaitiitia i le puipuiga lautele,
  • le lelei, vaivai faaletino,
  • o le le atoatoa ma le fatu, o le maʻisuka,
  • ma le le pulea o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi poʻo le fualaau oona.

E iai isi mafuaʻaga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaaogaina o nilala tui e le togafiti, e mafai foi ona avea ma se taʻiala mo faʻamaʻi pipisi. O le vaega aʻafia e aofia ai tagata matutua, faapea foi ma tagata e maua i maʻi mamaʻi.

Tulaga lautele

O lenei togafitiga, ua iloa i vailaau e pei o le osteoarthropathy matautia, na toe faamatalaina i tua i le 19 seneturi. Na maua e le fomai French o Charcot lenei seti o faailoga. O le mea lea, na maua ai lenei igoa i le maʻi. O faʻafitauli e tupu ona o se faʻaitiitia o le faʻalogona o neura i vae ma faʻamaʻi pipisi. E mafai ona tupu lenei mea i faʻamaʻi o le taulaʻau poʻo le faʻaleagaina o neura o le gataifale ona o le faʻaleagaga, faʻapea foi ma nisi faʻamaʻi.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau Artrade. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le taimi nei o le mafuaaga taatele o le atinae o vae o Charcot o loʻo faʻateleina le maʻisuka. O faʻataʻitaʻiga e aliali i le tusa ma le 1% o tagata maʻi pe a tausia se maualuga maualuga o le suka i le toto mo se taimi umi.

Afai o le maʻisuka e le mafai ona totogiina, o le gaʻo o le gaʻo o le gaʻo e mafua ai le faʻaleagaina o neura lautele ma faʻamaʻi totoʻa. E masani lava e tupu lenei mea peʻa a le itiiti ifo ma le 10-20 tausaga o maʻi poʻo le le talafeagai o togafitiga. O le mea lea, o le vae o Charcot e maua i le maʻisuka e sili ona masani ai i tagata e sili atu i le 50 tausaga o loʻo iai a latou masaniga leaga po o le faʻamalosia o latou vae i lalo ifo o le mamafa.

Ae o le mafuaʻaga o le faʻaalia o togafitiga e mafai foi ona avea ma isi faʻamaʻi. Na maua i le faaiuga o le 19 seneturi, pe a oʻo mai le faʻafitauli o le maʻisuka e leʻi oʻo mai, talu ai o tagata maʻi i le leai o le inisalini sa le ola mo se taimi umi. Na suʻesuʻeina e le neurologist a Charcot se liona tutusa o ponaivi vae ona o le faaleagaina o le auala o le vaʻaia ona o le tele o syphilis. I le lumanai, faatasi ai ma le oʻo mai o vailaau faʻamaʻi, o lenei faʻalavelave ua le toe tupu, ae o loʻo tumau pea le maʻi o le osteoarthropathy o le vae. Na maua ai o le mafuaʻaga o lenei togafitiga e mafai ona avea ma syringomyelia, polyneuropathy o le maʻisuka, lepela, poliomyelitis, ava malosi, faʻalavelave faʻalavelave o le tino.

Atinaʻe Atinaʻe

O le faaitiitia o le lagona o gasegase lautele e oo atu ai i le soliga o le faagasologa o le metabolic i totonu o tisipese o pito i lalo. I le taimi lava e tasi, o vae e sili ona mafatia. Ligaga, ponaivi ma sooga e leiloa lo latou tomai e tali lelei ai i le atuatuvale. O se taunuuga, e tupu pea le microtrauma o ponaivi ma sooga. O le faʻasalaina o faiga faʻasolosolo e mafua ai ona le maua se mea o le ponaivi - osteoporosis. Ae e le pei o le masani masani o lenei togafitiga, o le faagasologa e na o le tasi le nofoaga e maua ai - i vae.

O le maʻi osteoarthropathy i lalo o le aafiaga o le maualuga maualuga o le suka e mafua ai ona vavalalata le tino o le ponaivi. Ona o lenei mea, soʻo se avega e mafai ona oʻo atu ai i ponaivi ponaivi. Ma ona o le lagona o le neura i le maʻisuka ua le lelei, e ono le matauina e le tagata gasegase. O le mea lea, e tupu faʻatasi ai ponaivi, o le tino e toe tufatufaina le avega, ma ua leaga le vae. O ia faʻalavelave e mafai ona tupu soo. I le aluga o taimi, faʻalavelave faʻalavelave - o maʻi paʻu, vavave, fatu ma sana.

E talitonuina o le aʻafiaga mo le atinaʻeina o le osteoarthropathy e le gata e le naʻo le solia o le toto i vae, ae o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le toto. O lenei mea e tupu i faʻalavelave faʻafuaseʻi e ono le iloa e le maʻi ona o le faʻaitiitia o le aʻafia o le nasu. O le tafe o le toto e faʻaosofia ai le gaioiga o sela osteoclast, lea e faʻaumatia ai le ponaivi. E mafai ona taʻitaʻia ai le osteolysis - resorption o le ponaivi. Ma ona o le tele o gau ma le fetoʻai le ponaivi le tatau, hyperostosis - o le tuputupu ae o le mea e tu ai le ponaivi e mafai foi ona tupu. O nei mea uma e faasolosolo malie lava i le faaleagaina o vae.

O le sikuea osteoarthropathy e alu i le fa vaega o lona atinaʻe. A uma mea uma, o faʻalavelave faʻaleagaina e faasolosolo lemu, o ponaivi o loʻo faʻaleagaina foi lemu.

  • I le taimi muamua o le togafitiga, o le tagata maʻi e le lagonaina se faʻafitauli. I fafo, o suiga e le o matauina, e le o faaalia foi i le leitio, sei vagana ai se tamai osteoporosis. Ae i le taimi lava e tasi, o se mea e le masani ai o le ponaivi o se mea e amata ona amata ona tupu, e mafai ona tupu fomaʻi ona o le faateleina o le mamafa. Atonu o foliga mai o se tamai fula o vae, lea e masani ona avea o se faailoga o isi maʻi.
  • O faʻamaoniga o le laasaga lona lua o le faʻamaʻi ua uma ona faʻaalia. O le fulafula ma le hypremia o tisipese e manino lava ona iloa. O ponaivi o le ogatotonu o vae ua vaevaeina ona o le le mautonu ma faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le mea lea, o suiga taua o le a faʻaalia i le x-ray. I fafo, e maitauina e faʻaputuina le faʻaofuofu o vae, ua leaga.
  • I le vaega lona tolu, o le suʻesuʻega e mafai ona faia i luga o le faavae o se suʻesuʻega i fafo, talu ai ua matua leaga le vae, aemaise i le ogatotonu. E sui foʻi tamatamailima, e masani lava ona latou punou pe faʻapupulaina a latou hama-pei o le mea leaga. Faʻaleagaina ponaivi o le ponaivi poʻo le faʻapalapala o sooga. O le fetogi atonu e malu, ae o maʻi pipili poʻo manuʻa tuʻa e masani ona aliali mai.
  • O le vaega lona fa e faʻaalia i le atinaʻeina o faʻafitauli. Talu ai ona o le le saʻo le lafoaʻiga o le avega, palaux valgus, suiga faʻapipiʻi o tamatamailima. O loʻo maua i luga o le paʻu le maʻi o le gaʻo, lea, pe a aafia ai, e ono mafua ai le atinaʻeina o le phlegmon, osteomyelitis, poʻo le gangrene. A aunoa ma togafitiga, o togafitiga i lenei laasaga e mafua ai le manaʻomia mo le tosoina o le vae.

E i ai le togafitiga e masani lava i luga o le tasi vae. E seasea lava, o faiga faʻaleagaina e aʻafia uma ai vae e lua. E maua i le ogatotonu o vae, o nisi taimi e afaina ai le sooga vae. I le amataga, o le togafitiga e matua faigata lava ona iloa. O le mea lea, e manaomia e le maʻisuka ona suʻesuʻe ma le totoa o latou vae. E fautuaina e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo fautuaga faʻatasi ma le faʻaalia mai o fasi laau, o sana ma sana, sola, tipi, ma le paʻu paʻu.

O faʻafitauli eseese o vae, maʻi faʻamaʻi, fao fao, ma le faʻaogaina o le inflammatory i faʻavavega faʻavave le alualu i luma o togafitiga. Faateleina le atuatuvale i vae, manuʻa, seevae le lelei, masani leaga e mafai ona faʻaosoina foliga o vae o Charcot. I lenei tulaga, o le a sili atu ona manino le manino o faailoga, ma o le leaga ua vave ona tupu.

Ae o le faʻamaonia saʻo e mafai ona faia e le fomaʻi pe a maeʻa le suʻega. A uma mea uma, o faailoga o togafitiga e le manino ma atonu e foliga tutusa ma isi faʻamaʻi. O se faʻafitauli lenei o le vae i lona ogatotonu, o se suiga o le gait. O manuʻa, o le maʻi papala e iloa i luga o le paʻu, o le paʻu o loʻo siomia ai i latou e liua i le mumu. Ua fulafula le vae, liliu mumu ma vevela. A maeʻa le faʻamalositino poʻo le savali i ni seevae le lelei, e aliali mai tiga.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻalavelave pipisi, o le paʻu e le na ona liu mumu - o manua e tupu i luga o manuʻa. Le faateleina o le vevela, vevela i luga o le paʻu, o le tulaga lautele e mafai ona sili atu ona leaga, o faailoga o le inu oona e tupu. Soo se afaina e amata ona fesuisuiai, e masani lava ona atiina ae siama afaina. O le tiga pe a oʻo i luga le vae e sili atu le malosi, e ono oʻo mai le faʻalavelave.

Faailoga o Osteomyelitis

O faʻafitauli o le maʻi e faʻaalia ai i latou lava i auala eseese ma faʻalagolago i le natura o le faʻamaʻi ma lona faigata; e faigata ona iloa le faʻamaʻi i le taimi muamua. O le maʻi e amata i se faʻapipiʻi purulenti, lea e iloa pe a mavae 2-3 aso. E i ai le fulafula, fulafula, ma le palipation o sooga o loʻo i ai se tiga matuia.

O le paʻu i luga aʻe o le siama o faʻamaʻi pipisi mumu, o le i ai o mea inu vai (pus) e lagona i lalo o tamatamailima. O le tino o le osteomyelitis e sili atu ona taatele, o lona uiga e tumau pea pe a ma le tolu vaiaso:

  • tiga i le vaega o pisia o le tui,
  • faʻalauteleina o le vevela (faʻapitonuʻu ma lautele),
  • tiga o le ulu, le mafai ona le iloa,
  • faʻafitauli (pneumonia, leo),
  • afu i le taimi o se osofaiga o le tiga.

O tiga i tua e tumau pea i le natura, e le taofia le osofaiga, o le tiga e faateleina i le gaioiga ma i le po, i le malolo e le o toe i lalo. I le avea ai o se faʻalavelave, e mafai ona fai se fistula i le bronchi. O oloa aoga o vailaau oona oona o le tino, o le inu oona ua tupu, atonu o le toto oona - sepsis.

O le ogaoga ogaoga o faʻamaoniga o faʻafitauli o le vaʻaia o le neurology. O le toesega o le a mafua ai ona aʻafia le namu, o la latou mumū e taʻitaʻia ai le totoga o le okeni, paresis ma le paralysis e mafai. Afai e le faʻamaonia togafitiga, o le faaleagaina i le tuilala e mafai ona afaina.

Faailoga i ituaiga eseese o le maʻi

  • O Mycosis o se mea malie, faatasi ai ma le vevela, mumu, afaina o le paʻu. O fualaau oona e faʻatau mai mo togafitiga. Pe a afaina i se malie, o le fagu pepa e suia ai le lanu i se tan, ufiufi, feololo ma avea ma mea e pala, atonu e matua faaleagaina ai fao. O vailaʻau faʻatoʻa togafitiga ua faʻataʻitaʻiina mo togafitiga.
  • Maʻa - faʻamaʻaʻaina o le paʻu i luga o vae ona o le le tufatufaina saʻo o le mamafa. Ina ia faʻaumatia meaʻai, o faʻaogaina faapitoa ma kulimi e faʻaaoga e aveese ai le paʻu o le paʻu.
  • O le faʻaogaina o tamatamaivae vaevaeina e mafua ona o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le ato faʻatasi ona o le tele o mea. Faatasi ai ma le mumu o le sooga faʻatasi, o le faʻaleagaina o le metatarsophalangeal joint e tupu. Faʻasalaga tiga, e manaʻomia le taotoga.
  • Ulutala - faʻamaʻi pipisi ma le loloto o manuʻa i luga o le paʻu. I tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le maʻi fatulala e maua ai ni manuʻa laʻititi, o maʻila ma mea leaga. A oʻo mai maʻi o le maʻi, e taua tele le amata togafitiga vave.

O le faaupuga "maʻi o le maʻisuka" e faʻaaogaina e faʻamalamalama ai se vaega o faʻalavelave ogaoga masani o pito i lalo e tutupu i le maʻisuka.

O le maʻi suka e faʻatasi ma le faʻaalia o maʻi pipili i vae o le tagata maʻi, faʻaleagaina i ponaivi ma sooga. O faʻasalaga o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le gangrene ma le faʻamavaeina mulimuli ane o le tino.

Pe a togafitia le maʻi o le maʻisuka vaevaega, e faalagolago fomaʻi i le salafa o le lalolagi i le faʻavasegaga o le faʻamaʻi na atiaʻe i le 1991.

Tausiga o le maʻi suka

Muamua, e tatau ona e manatua o le fili muamua o le maʻisuka vae o soʻo se manuʻa ma manuʻa. O le mafuaʻaga o lo latou tupuga e mafai ona tipi, manua, o sana, ma taumafai e faʻaitiitia le lamatiaga o taufaʻatau mai itu uma. Ia matua faʻaeteete pe a:

  • Faʻasalaina fao
  • Totoina o vae mai le taʻe
  • Burrs
  • Taumafai e aua le faia ni sana ma sana

Vaʻaia ou vae i lea taimi ma lea taimi mo mea leaga ma manuʻa; afai e tupu, aua le faʻafesoʻotaʻi e faʻafesoʻotaʻi se fomai tipitipi (e sili atu i se fomaʻi vae o le maʻisuka). E oo lava ile manua laitiiti e amata ona pala.

Liligi le vai mafanafana i totonu o le pesini ma se visepisi, pei o se manoa, chamomile, e le tatau ona vevela le vai. o le maʻisuka e le o fautuaina e sosolo o latou vae i luga, taofi i latou iina mo le tusa ma le 15 minute ma faʻamalo ma le faʻaeteete i luga o le fale ..

O le togafitiga o vae o le maʻisuka e sili ona lelei, pe afai e tatau ai, naʻo tagata tomai faapitoa o loʻo aafia i togafitiga o le maʻisuka. O loʻo i ai se mea faʻapitoa ma e tusa ai ma tagata faigaluega aʻoaʻoina.

Tuua Lau Faamatalaga