Maʻi faʻamaʻi i tamaiti

O tagata gasegase e mafaufau: o le maʻisuka: o le a? O le a le mea o loʻo maʻi ile maʻisuka pe afai e te le inuina le inisalini ile taimi ma puipuia ai le togafitiga? Ma o le fesili pito sili ona taua o loʻo popole ai tagata mamai o le endocrin departments i falemaʻi: Afai o le suka toto e 30, o le a se mea e tatau ona ou faia? Ma o le a le tapulaʻa e faʻafefea?
O le a sili atu ona saʻo le talanoa e uiga i le maʻisuka, talu mai le 4 ituaiga o coma ua lauiloa. O le tolu muamua e maua i le gaʻo, e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le maualuga o le suka i le toto.

Ketoacidotic coma

O le Ketoacidotic coma o le uiga o tagata mamaʻi e iai le maʻisuka ituaiga 1. O lenei tulaga faigata e mafua ona o le le lava o le inisalini, ma o le taunuuga o le faʻaitiitia o le kulūkose, faʻaititia le metabolism i laʻasaga uma, ma o lenei mea e mafua ai le le lelei o galuega a polokalama uma ma totoga taʻitasi. O le mafuaaga autu o le ketoacidotic coma e le lava le puleaina o le insulin ma le oso malosi i le kulukose toto. E oʻo atu le Hyperglycemia - 19-33 mmol / l ma le maualuga. O le taunuuga o se mea e matua vaivai lava.

E masani lava, o le ketoacidotic coma e atiina ae i totonu o le 1-2 aso, ae i le i ai o le faʻaosoina o mea moni, e mafai ona atiaʻe vave. O faʻamatalaga muamua o le muaʻi maʻi suka o faailoga ia o le faateleina o le suka toto: faateleina le le fiafia, manao e inu, vevela, manava a le acetone. O le paʻu ma le mucous membranes o loʻo faʻamaluina, o loʻo i ai tiga o le tino, ma le ulu. Aʻo faʻapupula le coma, e mafai ona suia le vevela e le taua, toto faʻaitiitia toto, faʻaleleia pulusua, ma matauina musika. Afai ole sili atu i le 15 mmol / l le maualuga o le suka i le toto, e tatau ona tuʻu le tagata maʻi ile falemaʻi.

O le Ketoacidotic coma o le tikeri mulimuli lea o le maʻisuka, faʻaalia i le le atoatoa o le mafaufau, ma afai e te le tuʻuina atu le fesoasoani i le tagata maʻi, e ono tupu le oti. O fesoasoani faʻafuaseʻi e tatau ona vave valaau.

Mo le le lelei poʻo le le lava o le puleaina o le inisalini, o mafuaaga nei e mafua ai:

  • E le iloa e le tagata maʻi lona faʻamaʻi, e le alu i le falemaʻi, o lea e leʻi iloa ai le maʻisuka i se taimi talafeagai.
  • O le inisalini ua tuiina e le talafeagai, poʻo ua maeʻa,
  • O le solia tele o le taumafataga, le faʻaaogaina o vailaau gaʻo faigofie, ma le tele o gaʻo, ava malosi, poʻo le umi o le matelaina.
  • Le manaʻoga mo le pule.

E tatau ona iloa e tagata maʻi e tusa ma le maʻisuka ituaiga 1, o le manaomia mo le inisalini e faateleina i mataupu nei:

  • ao maitaga
  • faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi,
  • i mataupu o manuʻa ma faʻafitauli,
  • faatasi ai ma le faaumiumi o le puleaina o kulukosecorticoids poo togafitiga,
  • i le taimi o le faʻamalositino, tulaga faʻaletonu o le mafaufau.

O le pathogenesis o le ketoacidosis

O le le atoatoa o le inisalini o se taunuuga o le faateleina o gaosiga o hormones corticoid - glucagon, cortisol, catecholamines, adrenocorticotropic ma hormones somatotropic. E taofia le kulukose mai le ulu i totonu o le ate, i totonu o sela o maso ma siama oona, o lona maualuga i le toto e tulaʻi, ma o se tulaga o le hyperglycemia e tupu. Ae i le taimi lava lea e tasi, e maua ai e le tino le malosi o le fiaai. O le mea lea, o gasegase e maua i le maʻisuka e iai se tulaga o vaivaiga, leai se malosi.

Ina ia mafai ai ona toe fafagaina le malosi o le fiaai, o le a amataina e le tino nisi auala o le toe faʻafouina o le malosi - e faʻaaoga ai le lipolysis (o le gaʻoina o gaʻo), o le mafuaʻaga lea e maua ai gaʻo gaʻo fua, gaʻo gaʻo faʻasalaina, triacylglycerides. O le leai o le inisalini, e maua ai e le tino le 80% o le malosi i le taimi o le faʻamaʻiina o gaʻo gaʻo maualalo, ma oloa e mafua mai i le faʻaleagaina (acetone, acetoacetic ma β-hydroxybutyricids), lea e aofia ai tino o le ketone, faʻaputuina. O lenei mea o loʻo faamatalaina ai le paʻu mamafa o le maʻisuka. O le tele o tino o le ketone i totonu o le tino e faʻaaogaina ai eleele faasao, o se taunuuga lea e atiina ae ai le ketoacidosis - o se maʻi faʻaleagaina tuga. I le taimi lava e tasi ma le ketoacidosis, vai-electrolyte metabolism ua faʻalavelaveina.

Hyperosmolar (non-ketoacidotic) coma

O le hyperosmolar coma e faigofie lava i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O lenei ituaiga o siama i le maʻisuka na mafua ona o le le maua o le inisalini, ma ua faamatalaina i le manava tele o le tino, hyperosmolarity (faateleina le maualuga o le sodium, glucose ma le uria i totonu o le toto).

O le maualuga o le plasma o le toto e mafua ai le le atoatoa o le tino, o le leai o se malamalama, ae i le leai o le ketoacidosis, lea e faamatalaina i le gaosia o le inisalini e le pancreas, lea e le lava e aveesea ai le hyperglycemia.

O le faamalolo o le tino, o se tasi o mafuaʻaga o le maʻisuka hyperosolla coma, o le

  • faʻaaoga tele o togafitiga,
  • manava ma le vomia o soʻo se isi,
  • ola i vevela vevela, pe faigaluega i luga o le vevela,
  • leai se vai inu.

O mafuaʻaga nei e aʻafia ai le amataina o le paʻu:

  • Laititi o Inisalini
  • Conbitant diabetes insipidus,
  • Faʻaaogaina o meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi, poʻo le tele o fua o glucose injections,
  • poo le faʻasolosolo, poʻo le faʻamaʻi (faʻasaga e fesoʻotaʻi ma le faʻamamaina o fatugaʻo poʻo le peritoneum).
  • Faʻaauau le toto.

O le atinaʻeina o le hyperosmola coma o loʻo i ai faʻamaufaʻailoga masani ma se ketoacidotic coma. O le a le umi e faʻalagolago ai le tulaga o loʻo iai i le tulaga o le pancreas, lona gafatia e gaosia ai le inisalini.

O le faʻaleagaina o le tino ma ona aʻafiaga

O aʻafiaga faʻapitoa e mafua ona o le faaputuga o le lactic acid i le toto ona o le le lava o le inisalini. O lenei mea e mafua ai se suiga i le vailaʻau vailaʻau o le toto ma le leai o se malamalama. O mafuaʻaga nei e mafai ona faʻamalosia ai le maualuga o le hyperlactaceticism:

  • O le le lava o le okesene i totonu o le toto ona o le fatu ma le faʻailoga o le manava ua tupu mai i le i ai o faʻamaʻi e pei ole bronchial asthma, bronchitis, faʻamalositino vaivai, maʻi faʻapitoa,
  • Puaga inflammatory, faʻamaʻi pipisi,
  • Maʻi faʻamaʻi fatu po o le ate
  • Faʻasalaina o le inu

O le mafuaaga autu o le hyperlactacidemic coma o le le lava o le okesene i totonu o le toto (hypoxia) e le o se tulaga o le faaletonu o le inisalini. O le Hypoxia e faʻamalosia ai le glycolysis anaerobic, lea e maua ai le sili atu o le lactic acid. Ona o le le lava o le inisalini, o le gaoioiga o le enzyme lea e faʻateleina ai le liua o le pyruvic acid i le acetyl coenzyme ua faaitiitia. O le iʻuga, o le pyruvic acid e liua i le lactic acid ma faʻaopoopoga i totonu o le toto.

Ona o le ova o le okesene, e le mafai e le ate ona faʻaaoga le sili atu lactate. O le suia o le toto e mafua ai le soliga o le maliliega ma le le mautonu o le muso o le fatu, vavalalata o vaituloto, e mafua ai le coma

O taunuʻuga, ma i le taimi lava e tasi, o faʻamaoniga o le hyperlactacidemic coma o le tiga o le muso, angina pectoris, nausea, vomiting, moe malepelepe, le malamalama.

I le iloaina o lenei, e mafai ona e taofia le amataina o le coma, lea e atiina ae i totonu o ni nai aso, pe ae tuʻuina le tagata maʻi ile falemaʻi.

O ituaiga uma o loʻo taʻua i luga o le hyperglycemic, o lona uiga, atiae ona o le tupu malosi o le toto suka. Ae o se isi auala e mafai foi ona fai, pe a pa'ū le maualuga o le suka, ona mafai ai lea ona tupu mai se siama hypoglycemic.

O le hypoglycemic coma

O le hypoglycemic coma i le maʻisuka o loʻo i ai se suiga, ma e mafai ona atiaʻe pe a faʻaititia le tele o le kulukose i totonu o le toto ona o le vaivai o le malosi e tupu i le mafaufau.

O lenei tulaga e tupu i mataupu nei:

  • A mafai ona faatagaina le tele o le inisalini poʻo le suka e faʻaititia ai fualaau oona,
  • O le tagata maʻi ina ua maeʻa lona 'ai o le inisalini e leʻi' ai i le taimi, pe o le taumafa e maualalo i le gaʻo,
  • O nisi taimi e faʻaitiitia ai galuega faʻapitoa, o le inisalini-inhibiting gafatia o le ate, o se taunuuga, o le maualuga o le inisalini e faʻalautele.
  • A maeʻa le malosi o galuega faaletino,

O le vaivai o le tuʻuina o le kulukose i le faiʻai e faʻaosofia ai le hypoxia ma, o le iʻuga, o le faʻaleagaina o le metabolism o proteins ma gaʻo i totonu o sela o le tino tutotonu.

  • Faateleina le fiaaai
  • faaitiitia le gaioiga faaletino ma faalemafaufau,
  • se suiga o uiga ma amio le talafeagai, lea e mafai ona faamatalaina i le tele o osofaiga, lagona popole,
  • lima lulu
  • Tachycardia
  • pallor
  • Tigā toto maualuga

Faatasi ai ma se faaitiitia o le suka i le toto i le 3.33-2.77 mmol / l (50-60 mg%), o mea muamua na tutupu i le hypoglycemous malu. I lenei tulaga, e mafai ona e fesoasoani i le tagata maʻi e ala i le avatu ia te ia e inu vai mafanafana poo le suamalie suamalie ma le 4 apa suka. Nai lo le suka, e mafai ona e tuʻuina se sipuni o le meli, jam.

I le maualuga o le suka o le toto o le 2.77-1.66 mmol / l, o faʻamaoniga uma lava o le hypoglycemia o loʻo matauina. Afai oi ai se tagata e latalata i le tagata maʻi e mafai ona tuʻuina atu injections, e mafai ona faʻafeiloaʻi le kulukose i totonu o le toto. Ae o le tagata maʻi e tatau lava ona alu i le falemaʻi mo togafitiga.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka o le 1.66-1.38 mmol / L (25-30 mg%) ma lalo ifo, o le iloa masani e masani ona leiloa. Manaomia faanatinati e valaʻau se taʻavale.

O le a le maʻi o le maʻisuka ma oa ona mafuaaga ma ituaiga?

O le faʻamatalaga o le coma o le maʻisuka - o loʻo faʻamatalaina ai se tulaga e le iloa ai le maʻisuka pe a iai se faaletonu poʻo se sili atu o le kulukose i totonu o le toto. Afai i lenei tulaga o le a le tuʻuina atu le tausiga maʻi faʻafuaseʻi, ona mafai lea e mea uma ona afaina.

O mafuaʻaga autu o le maʻi o le maʻisuka o le faatelevaveina lea o le maualuga o le kulukose o le toto, lea e mafua mai i le le lava o le puleaina o le inisalini e le pancreas, le lava o le pulea e le tagata o ia lava, le faʻasolosolo togafitiga ma isi.

E le lava le inisalini, e le mafai e le tino ona gaosia le kulukose ona o le mea e le oʻo i le malosi. O lea faʻaletonu e taʻitaʻia ai le mea moni o le ate e amata ona tutoatasi le kulūkose. I lenei tulaga, o loʻo i ai se atinaʻe malosi o tino o le ketone.

O lea la, afai o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto vave nai lo tino o ketone, ona le iloa ai lea e le tagata se maʻi maʻisuka. Afai e faʻateleina le maualuga o le sukū ma mea o loʻo i totonu o tino o le ketone, ona mafai lea e le tagata maʻi ona pa'ū i totonu o se ketoacidotic coma. Ae o loʻo i ai isi ituaiga o tulaga e tatau ona iloiloina i auiliiliga.

I le lautele, o nei ituaiga o maʻi o le maʻisuka e iloga:

  1. hypoglycemic,
  2. hyperglycemic,
  3. ketoacidotic.

O le hypoglycemic coma - e ono tupu pe a faʻafuaseʻi ona pa'ū le maualuga o le suka i le toto. O le a le umi o le a le mafai ona fai ai lenei tulaga, ona o le tele e faalagolago i le malosi o le hypoglycemia ma le soifua maloloina o le maʻi. O lenei tulaga e ono aʻafia ai i le maʻisuka o loʻo fafao meaai poʻo i latou e le mulimuli i le tui o le inisalini. O le hypoglycemia e aliali mai foi pe a uma ona faʻaaogaina le ava po o le ava malosi.

O le ituaiga lona lua - coma o le hyperosmola e tupu mai o se faʻalavelave o le maʻisuka ituaiga 2, lea e mafua ai le le lava o le vai ma le maualuga o le suka o le toto. O lona amataga e tupu i le maualuga o le glucose e sili atu i le 600 mg / l.

O le tele o taimi, o le maualuga o le hyperglycemia e totogi e fatugaʻo, lea e aveesea ai le kulukose maualuga i le urine. I lenei tulaga, o le mafuaʻaga mo le atinaʻe o le coma, o le taimi o le faʻamalaina na fatuina e fatugaʻo, o le tino ua faʻamalosi e laveai le vai, ona o le tele o gasegase ogaoga e mafai ona atiaʻe.

Hyperosmolar s. o le maʻisuka (Latina) e atiina ae 10 taimi e sili atu nai lo le hyperglycemia. O lona uiga, o ona foliga vaaia e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i tagata matutua.

Ketacidotic diabetic coma e atiina ae i le maʻisuka ituaiga 1. O lenei ituaiga foma e mafai ona matauina pe a faaputuputu le ketones (acetone acids) i le tino. O i latou o ni oloa e maua mai i le gaosiga o le gaosiga o le eletise e mafua mai i le le atoatoa o le insulin.

E masani lava ona seasea ona maua mai le gasegase o le maʻisuka i le maʻisuka. O lenei ituaiga o uiga o tagata matutua ua maua i le ate, fatu fatu ma le fatu.

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o lenei ituaiga o gasegase o le faateleina o aʻoga ma le faʻaaogaina o le hypoxia ma lactate. O le mea lea, o le tino oona oona i le lactic acid, faʻaopoʻopoina (2-4 mmol / l). O nei mea uma e mafua ai ona solia le paleni o le lactate-pyruvate ma le foliga mai o le acidosis metabolic ma se eseesega faʻavaomalo taua.

O se foma e mafua mai i le ituaiga 2 poʻo le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻalavelave taatele ma matautia mo se tagata matua ua 30 ona tausaga. Ae o lenei mea matautia e sili ona lamatia mo tamaiti laiti.

O le maʻi suka i tamaiti e masani lava ona atiina ae i foliga o le insulin-o le maʻi lea e tumau mo le tele o tausaga. O le maʻi suka i tamaiti e masani lava ona aliali i le aoga faataitai po o le aʻoga, o nisi taimi i totonu o le pusa.

E le gata i lea, i lalo ifo o le 3 tausaga le matua, o ia tulaga e sili atu ona tupu nai lo tagata matutua.

Symptomatology

O ituaiga o siama ma le maʻisuka e eseese, o lea atonu e ese ai a latou ata. O le mea lea, mo le ketoacidotic coma, o le faʻamalaina o se uiga lelei, faatasi ai ma se gau i le mamafa e oo atu i le 10% ma le paʻu paʻu.

I lenei tulaga, o foliga e pagatia le tiga (o le taimi e liua ai le mumu), ma le paʻu i luga o alofilima, o laʻau e foliga mai samasama, togi ma pine. O nisi o maʻisuka ei ai le furunculosis.

O isi faʻaʻailoga o le maʻi suka ma le ketoacidosis o le manava pala, o le gasea, vomiting, muscle lehargy, o le mafanafana o le kulimi, ma le maualalo o le vevela. Talu ai ona o le inupia o le tino, e mafai ona tupu ai le gasegase maualuga o mama, ma manava e manava, loloto ma masani.

A oʻo i se ituaiga o maʻisuka e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o lona uiga e aofia ai foi se leo faʻaitiitia o mata mata ma le vavalalata o tamaiti aoga. Mai lea taimi i lea taimi, o le alualu i luma o le laumata i luga ma strabismus e matauina.

E le gata i lea, o le atinaʻeina o le ketoacidosis e faʻatasi ma le urination faifai pea, lea e maua ai le manogi o le fetal. I le taimi lava e tasi, e tiga ai le manava, faʻamalositino i le manava, ma faʻaitiitia le maualuga o le toto.

O le Ketoacidotic coma i le maʻisuka e mafai ona i ai tikeri eseese o le malosi - mai le moe i le faʻalavelave. O le tuiina o le faiʻai e fesoasoani i le amataina o epilepsy, hallucinations, delirium ma le fenumiai.

Faailoga o le maʻisukalo o le Hyperosmolar:

  • gaogao
  • faʻamaʻi
  • upu le atoatoa
  • malaise
  • aʻafiaga o le neurological
  • e aunoa ma le faatuaoia ma gaoioiga vave o le mata,
  • seʻeseʻa ma le vaivai.

Faailoga o le maʻisuka faatasi ai ma le hypoglycemia e ese si ese mai isi ituaiga o misa. O lenei tulaga e mafai ona faʻaalia i vaivaiga ogaoga, fiaai, leai se popolega ma le fefe, faʻavauvau, gatete ma le suamalie o le tino. O aʻafiaga o le maʻisuka ma le hypoglycemia o le leai o se malamalama ma foliga mai o le faoa faamalosi.

O le gasegase o le maʻisukala o loʻo faʻaalia e le laulau mago ma le paʻu, o le manava o le Kussmaul, o le faʻaitiitia, o le faʻasalaga, ma le faʻaitiitia o le tauvaga. E le gata i lea, o se vaitaimi o le coma, e tumau mai i le lua itula i ni nai aso, e ogatasi ma tachycardia, oliguria, pasi atu i le malosi, lemu o mata.

O le hypoglycemic coma ma isi ituaiga o tulaga talitutusa i tamaiti e tuputupu ae malie. O le maʻisuka precoma e faʻatasi ma le faʻavauvau faʻanoanoa, popolevale, fia inu, moe, maʻi tiga, le fia taumafa ma le gaioiga. A o atiaʻe, o le manava o le maʻi e oʻo mai le manaia, loloto, o le pulusese e vave ona tupu, ma ua aliali mai le vavalalata.

I le maʻi suka i pepe laiti, pe a amata ona pauu le tamaititi, o le a ia atiina aʻe le polyuria, le mausali, polyphagy ma le tele o le fia inu. O ana papatopa e faʻamaua mai le urine.

I totonu o tamaiti, e faʻaalia ai lava faailoga tutusa e pei o tagata matutua.

O le a le mea e fai i le maʻi suka?

Afai o le fesoasoani muamua mo faʻafitauli o le hyperglycemia e le o se mea leaga, o se maʻi e maua i le maʻisuka o ona taunuuga e sili ona lamatia e mafai ona tupu i le pulmonary ma le cerebral edema, thrombosis, e oʻo atu ai i le fatu ma le taʻavale, oliguria, faʻanofo poʻo le faʻanofo, ma isi. O le mea lea, a uma ona faia le suʻesuʻega, e tatau loa ona tuʻuina atu i le tagata maʻi le fesoasoani i le maʻi suka.

O lea la, afai e latalata le maʻi o le maʻi maʻi, ona tatau lea ona faia se faanatinati faʻanatinati. A o ia ave taavale, e tatau ona taoto le tagata maʻi i lona manava po o lona itu, ulu i le taoto ma puipuia le laulaufaiva mai le pau. Afai e talafeagai, faʻamaonia le mamafa.

O le a le mea e fai i le maʻi suka o mafua mai i le tele o ketones? I lenei tulaga, o le algorithm o gaioiga o le faʻasaʻoina lea o galuega taua o le maʻisuka, e pei o le mamafa, fatu fatu, mafaufau ma le manava.

Afai ua atiae le lactatacidemic coma i le maʻisuka, e tatau ona faia ia lava auala e pei o le ketoacidotic. Ae le gata i lenei, e tatau ona toe faʻaleleia le vai-electrolyte ma le paleni-o le faavae. E le gata i lea, o le fesoasoani i le maʻi suka o lenei ituaiga e aofia ai le faʻafoeina o le kulūkose ma le inisalini i le tagata gasegase ma faʻaalia togafitiga faʻapitoa.

Afai e maua i le maʻisuka ituaiga hypoglycemie malu, e mafai ona fesoasoani le tagata lava ia. O lenei vaitau e le umi se umi, o lea e tatau i le tagata maʻi ona maua se taimi e ave ai meaʻai gaʻo (nai suʻi suka, o le sipuni o siamu, o se ipu vai suamalie) ma ia maua se tulaga lelei ina ia le faamanualia ai o ia lava pe a leai se malamalama.

Afai e osofia e le inisalini, o lona aafiaga e umi se taimi umi, ona 'ai lea ma le maʻi suka e aofia ai le faʻaitiitia o le gaʻo i le maualuga ole 1-2 XE ao le i momoe.

Tausiga mo faʻalavelave faʻafuaseʻi mo tulaga e aʻafia ai le endocrin

O na matua oe talitonu o faamatalaga na aoina mai i lenei tusiga o le a le aoga ia i latou ma a latou fanau maloloina o le a tapunia le itulau ma o le a le masani i mea. O le saʻo ma le mamao o le a malamalama i latou o faʻamaʻi o le pito o le endocrine e toetoe lava o taimi uma e atiae ai i tagata soifua maloloina muamua ma tulaga e manaomia ai le fesoasoani muamua e tulai mai e faasaga i le talaaga o foliga maloloina atoatoa. O ia tulaga, muamua lava, e aofia ai le coma - hypoglycemic ma le maʻisuka, o tulafono o le faaolataga lea ua faapaiaina ai lenei tusiga.

E lua iloiloga na mafua ai ona matou nonofo i luga o le hypoglycemic ma le maʻisuka. Muamua, o nei tulaga e masani lava ona tupu faafuasei, i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, ma o nisi taimi i fanau e foliga mai e soifua maloloina, e manaʻomia ai vave, faʻasosaʻo ma sao saʻo mai matua ma tagata matutua latalata ane. Lona lua, o faʻamaoniga o nei taʻaloga e matua patino lava, ma e oʻo lava i se tagata vaai matua e le fesoʻotaʻi ma vailaau e mafai ona malamalama i ai ma, faatasi ai ma se faʻamaloiloga, tuʻuina atu fesoasoani muamua.

Mo i latou e le iloa, e lua uma - o le maʻisuka ma le hypoglycemic - o ni faʻafitauli o le maʻisuka e le mafaamatalaina. Ae peitai, o faiga o le atinaʻeina o nei tuutuuga e matua eseese lava: afai o le hypoglycemic coma e faavae i luga o le paʻu o le toto suka mafua mai i mafuaaga eseese, o le hypoglycemia, o le maualuga o le maualuga o le kulukose toto, hyperglycemia, e oʻo atu ai i le maʻi o le maʻisuka. Faʻamatalaga, togafitiga, ma e oʻo lava i le fesoasoani muamua i se tamaititi o loʻo i ai se coma o le endocrin mafuaʻaga e faʻavae i luga o lenei eseesega.

Tulaga faʻasolosolo ma le hypoglycemic coma

O lea, hypoglycemia. O le maualuga o le suka o le toto o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e matua lamatia, e mafua mai i le mea moni e aunoa ma le glucose - o se punaoa malosi - e le o se okeni e tasi o le tino o le tagata e mafai ona masani ai. Ma o le faiʻai o le muamua lea e pagatia i lenei tulaga, lea e mafua ai uiga o le hypoglycemia. O mafuaʻaga sili ona taatele o le hypoglycemia o le 'ai o mea taumafa (faʻailoga o meaai), le lava o meaʻai gaʻo-gaʻo, gaioiga malosi (toe faʻafesoʻotaʻi e ala i meaʻai ma suiga i le inisalini), se mea sese i le inisalini, faʻasolosolo pea / poʻo le manava, lea e faʻaitiitia ai le manaʻo o le tino mo le inisalini. O mea faʻaleagaina e masani lava ona tupu ao le i oo i le aoauli po o le po, e le masani ai - i le taeao po o le aoauli. O le hypoglycemia e masani lava ona tupu ile aoga faataitai ma tamaiti aʻoga ile maʻisuka ma e seasea ona maua i tamaiti.

E ui lava o le hypoglycemia e mafua ona o le faatelevaveina o le numera ma le matuia o faailoga, o se suiga i le tulaga o le maʻi e masani lava ona faia i nisi tulaga. O se ituaiga agamalu o le hypoglycemia i tamaiti e faamatalaina i le malaise, popolega, lagona o le fefe, faalavelave, le usiusitai, soona inu (foliga mai o le afu pala), paʻu paʻu, palpitations, uaua musika. O foliga o se lagona o le fiaaai o le uiga lea, e ono i ai se lagona o fetolofi fetolofi i luga o le tino, o se lagona o le maua o le lauulu po o le filo i le gutu po o le paʻu o le paʻu, ma o nisi taimi e taʻe ai le tautala. Afai e le o maua le fesoasoani taimi, o le tulaga o le maʻi o le tamaititi e foliga mai o le a oʻo mai, o faʻafitauli o le maualuga o le hypoglycemia, e aofia ai le fenumiai, le mafai ona taulaʻi, tautala le lelei, vaʻavaʻai ma le faʻamaopoopoina faʻamalosi, faia le tama e pei o se tagata ua inu. E mafai e le tamaititi ona faʻamalosi pe faʻasolosolo, ona le iloa ai lea. E masani lava i tamaiti, o le hypoglycemia e mafua ai le gasegase e pei o se faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le isi pa'ū i le suka toto e taʻitaʻia ai le tamaititi i se tulaga o le hypoglycemic coma, lea o loʻo faʻaalia i ata nei. E le iloa e le tamaititi, e leaga ma susu ona o le vevesi tele. Faʻasalaga faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi, e televave le vave o le fatu i luga o le tala o le toetoe lava a masani ona manava le manava. O se mea iloga taua o se vailaʻau hypoglycemic mai le maʻisuka o le leai o se manogi o le acetone i le ea. O le faʻaaogaina o le glucometer feaveaʻi e fesoasoani i le faʻamautinoaina o tulaga o le hypoglycemic - o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le hypoglycemia e sili atu ona maualalo nai lo le tapulaa maualalo o le masani, o le 3.3 mmol / L mo tagata o vaitausaga uma.

Fesoasoani Muamua. Faatasi ai ma le amataina o uluai faailoga o le hypoglycemia (o le laasaga itiiti o le hypoglycemia), o se fua talafeagai ma lava le fuaina o le taumafaina o se vaega itiiti o mea e gaosia ai maso. E tatau ona tuʻuina atu i le tamaititi o loʻo iai le hypoglycemia se fasi suka, lole, siamu, meli, glucose i fualaau aina, sina vai inu suamalie poo se vai inu mama (tuna, sprite, lemonade, Pepsi, ma isi). Afai e le faʻaleleia le tulaga o le tamaititi, e tatau ona toe faʻaaogaina le meaʻai o le suka suka, ona valaʻau lea i le 'au taʻavale. Liligiina o meainu suamalie i totonu o le gutu o se tagata maʻi i se tulaga e lei iloa e leai se mea e mafai - e mafai e le vai ona ulu atu i mama ma taitai atu i le maliu o le tamaititi.

O le faʻaleleia o le glucagon i totonu o le intramuscular, o le hormone e faʻasaʻo ai le kulūkose mai le ate, o loʻo faasino atu foi i fesoasoani muamua mo le hypoglycemia. E masani lava o lenei vailaʻau o loʻo i totonu o le falemaʻi falemaʻi o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka - e fautuaina malosi e fomaʻi ia e teuina i se nofoaga e mafai ona iloa ma iloa lelei e aiga ma aiga o le tamaititi maʻi. Glucagon e mafai ona faʻatonu uma i le i ai o le malamalama ma i le tulaga le iloa o se tagata maʻi i le hypoglycemia.

Afai e maua se tamaititi ma faailoga o le hypoglycemic coma, e tatau ona faia laasaga nei. Muamua, e tatau ona mautinoa le leai o se avanoa e maua ai le okesene i mama - mo lenei faʻamoemoe o loʻo tatalaina faʻamau i luga o le pua, faʻamavae pe tatalaina le fusi, tatala se faamalama po o se faamalama. E tatau ona liliu le tamaititi i lona itu (ia taofia le laulaufaiva) ma faamama mea o le gutu (vili, meaʻai, ma isi). E mulimuli mai se valaau i le 'au o le falemaʻi ma i se tulaga tutusa (pe a maua) 1 mg o le glucagon o loʻo faʻatonuina i le intramuscularly.

E le tatau ona e tuiina le inisalini (e tusa lava pe maua le vailaau i mea o le tagata ua afaina) - i le i ai o se paluga o le hypoglycemic, o le inisalini pulega e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga matautia.

E le itiiti ifo le lamatia nai lo le hypoglycemia o le tulaga o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto o le tino o le maʻisuka. O le Hyperglycemia e faʻatasi ma le gasegase gasegase o gaʻo ma puluvaʻa ma le fausiaina o tino o le ketone ma le acetone - o mea matautia matautia e faʻapena i totonu o le tino ma mafua ai le afaina tele o totoga i totonu. Ona o nei faaletonu o le gasegase, o lenei ituaiga o gasegase o le maʻisuka e taua o le ketoacidosis, ma o le coma e tupu i le ketoacidosis ogaoga ua taua o le ketoacidotic coma.

E le pei o le hypoglycemia, o le ketoacidosis e amata lemu, ma mafai ai ona iloa le tulaga ma fesoasoani i le tamaititi. Ae ui i lea, o nisi taimi (mo se faʻataʻitaʻiga, i pepe), o le fua faatatau o le atinaʻe o le ketoacidosis e televave le faʻavaveina ma faʻaosoina i se taimi puupuu lava. O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le ketoacidosis ma le maʻisukacidotic coma o le inisalini togafitiga ma le le lava o fua o le hormone, o le faateleina o le manaoga o le tino mo le inisalini i le talaaga o faʻamaʻi eseese, oona, vevesi, manua, taotoga ma nisi vailaʻau.

O le uluai laasaga o le ketoacidosis i tamaiti e sau faatasi ma le atuatuvale, le lava o le manaʻo ona o le galala tele, maʻi tiga, tigaina, vomia, tiga o le tino, lea e mafai ona faʻaalia ai faʻamaʻi pipisi o le tino. O laulaufaiva ma laugutu, faʻaaogaina ma masani ai le gasegase ma le moe. I le lumanaʻi, o le leai o se malamalama e tupu, faʻalavelave tupuga, o le manava e oʻo i le loloto ma le manava, ma o le pulupulu e masani ona vaivai ma vaivai. O le paʻu o se tamaititi faʻatasi ma le ketoacidosis e malulu, vevela, pala ma le faʻaoga. O se faailoga masani o le ketoacidosis o le foliga mai o se manogi o le acetone mai le gutu. Afai oi ai se glucometer i totonu oe mafai ona e aʻafia ma e iai au tomai e faʻaaoga ai, e mafai ona e fuafuaina le maualuga o le suka o le toto i le tamaititi - faatasi ai ma le ketoacidosis o loʻo i ai se maualuga maualuga o le glycemia - i luga o le 16-20 mmol / l.

Fesoasoani Muamua. A oʻo mai faailoga muamua o le ketoacidosis, o le mea moni, e tatau ona faʻaalia vave le fomaʻi. E tusa lava pe faʻapipiʻiina le inisalini i le pepe maʻi i taimi uma ma i tulaga faatonuina, o le atinaʻeina o le ketoacidosis o loʻo taʻu mai ai le le lava o togafitiga ma le manaʻomia mo le faʻamalosi vave. I nisi tulaga, e talia le telefoni a telefoni i telefoni, ae o le taimi lava e maua ai le avanoa mo se asiasiga faafesagaʻi, e tatau ona faʻaaoga vave. I meaai a le tagata gasegase, o le gaʻo gaʻo e le lava, ua faʻamalamalamaina mea inu suavai - vai faʻapitoa alumini, vai vai, rehydron.

Fesoasoani i se tamaititi i se tulaga e le o iloa ai ma faʻamaoniga o se ketoacidotic coma e le tatau ona amata i le amataga o le inisalini. O le mea e faʻalavelave ai, o le inisalini i se tulaga faapena e mafai ona fasiotia le tagata maʻi. O le mea o le inisalini lea, i totonu o le tino o le tagata maʻi i le ketoacidotic coma, e mafua ai se tafega malosi o le kulukose mai le toto i siama, aʻo glucose "e aumaia" le tele o le vai faatasi ma ia, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le cellular ma le edema. Edema o totoga i totonu ma, sili atu i luga uma, o le faiʻai, e mafua ai foi le afaina o le togafitiga muamua o le inisalini, lea e le o lagolagoina e isi fualaau oona talafeagai i lenei tulaga. O le insulin o le a manaʻomia le faʻatinoina - ae peitaʻi, pe a maeʻa le taunuu mai o le au taʻavale ma falemaʻi a le tamaititi. I le taimi nei, ia manatua - leai se inisalini!

O le galuega autu a le tagata laveai i se tulaga faapea o le faatumauina lea o galuega taua a le tamaititi ao le i taunuu fomai (e tatau ona valaau le falemai i le taimi lava e maua ai se tamaitiiti e le iloa). Mo lenei mafuaʻaga, e tatau i le tamaititi ona fusi lona manava, faʻamautinoa le vaalele, faʻasaʻo lona gutu mai tino mai fafo, meaʻai ma le vomiti. O le vaalele ma le natura o le manava e tatau ona mataʻituina i le taimi atoa o faʻatali mo le au a le falemaʻi - o le galuega autu lea a se tagata laveaʻi e le agavaa ma o le tausiga autu e leai se faʻapitoa mo se tamaititi i se setete o ketoacidotic coma.

Coma ma le tulaga o loʻo muamua atu o se malosi tele, tulaga faigata e mafai ona faʻavaivaia e oʻo lava ile matua matua mafaufau. Ae e tatau ona tatou manatuaina e le na o le soifua maloloina, ae o le ola foi o le tamaititi e faalagolago i le sao, o le felagolagomaʻi, saʻo ma le saoasaoa o le laveai i lenei tulaga. E tatau ona faʻapotopoto faʻatasi i le tele e mafai ai ma faʻalautele i luga o taga na faia. Ma o lagona e mafai ona tuua mo le taimi mulimuli ane. Tausia lou ola maloloina!

Vaega o le hypo- ma le hyperglycemic state i tamaiti

Suʻa maʻi maʻi maʻisuka , e masani ona maua ni faʻalogona patino pe a faʻalautele ma faʻaitiitia le aofaʻi o suka i totonu o le toto. O le hypoglycemic coma e tupu mai o se taunuuga o se maʻila

ma se paʻu faʻafuaseʻi i le suka o le toto, ma le maualuga o le inisalini poʻo le le lava o mea taumafa pe a uma le tuiina o le inisalini.

O le tamaititi o le a fuli, e le faʻaaogaina ma atonu o loʻo i luga o le mamao o le le iloa,

E le amio e pei ona masani ai, e mafai ona faʻafilemuina, faʻamaoni poʻo, fefaʻasoaaʻi, faʻamalosi,

E mafai ona taia o ia e se sulu

E afaina tele le tama, ae o lona tino e malulu,

O le manava a le tamaititi e masani lava ona masani, e le maualuluga ma le faʻafefe, ae o le a leai se manogi o le acetone i totonu,

E masani lava o loʻo i ai le siva po o le ulu,

O le a maua e le tamaititi se fenumiai - e le tali saʻo i fesili faigofie.

Afai o le taimi lea e le o maua ai le tamaititi i se mea suamalie (sili ona lelei i le mea inu), ona ono le iloa ai lea o ia ma o faailoga uma o se hypoglycemic coma o le a atiina ae.

Afai e te matauina ni numera o faailo e faailoa ai le hypoglycemia i se tamaititi, e tatau ona e faia vave mea nei:

Tuʻu atu ia te ia se fasi suka, se ipu glucose (poʻo kulukose pepa), poʻo soʻo se isi meaai suamalie. Pe a faʻaleleia, toe avatu ia te ia le sipuni,

A maeʻa le tulaga, faʻaali atu le tamaititi i le fomaʻi ma ia iloa pe aisea ua mamafa ai lona maʻi, pe tatau ona iloiloina le fualaau o le inisalini,

Afai e te le iloa, muamua siaki

vaalele o le tamaititi, ma afai e taofi le manava, amata faia le manava laʻau ,

I le taimi lava e tasi, fai atu i se tasi e valavala e valaʻau se taʻavale. Pe a valaʻau, ia mautinoa ia e iloa o loʻo i ai i le tamaititi se paʻu hypoglycemic coma,

Pe a oʻo mai faailoga muamua o le hypoglycemia, e le tatau ona tuua na o le tamaititi i le aoga pe i le fale mo se minute!

HYPERGLYCEMIA i totonu o se tamaitiiti ei ai ona lava uiga. O le maʻisuka coma (hyperglycemia) e atiae i tamaiti ua leva ona maua le siakiina ma le le lava o le togafitiga faafomaʻi i le amataga o le maʻi.E iai foi i lona tulaga e mafai ona avea ma itu taua e pei o le soliga o le pulega, lagona mamafa, ma le pipisi. Faailoga o se maʻi suka i se tamaititi:

E masani ona asiasi atu le tama i faletaele,

E vevela le paʻu i le paʻi, o foliga e "mu",

Ua avea o ia ma tagata e le aoga ma moe,

Faʻasalaga ole soifua maloloina

O se tamaitiiti e faitio i taimi uma i le fiainu

O le gaioiga ma le vili e aliali mai

O le manogi o le ea na faʻauluina e se tamaititi e foliga tutusa ma le manogi o le acetone poʻo le liliuina o apu,

O le manava e masani ona faifai pea ma papaʻu.

Afai o le taimi nei e le fesoasoani le tama, ona ia

o le a le iloa le mafaufau ma o le a oʻo mai se tulaga o le hyperglycemic coma.

Pe a oʻo mai faailoga muamua o le hyperglycemia, o fua nei e tatau ona faia:

Fesili i le tamaititi pe na ia 'aina mea e le talafeagai mo ia,

Saili pe maua se inisalini tui

Faʻaali le tamaititi i le fomaʻi,

Afai e le iloa e le tamaititi, e tatau ona e siaki le vaalele ma ia mautinoa o lona manava e masani,

Afai ua mimiti le manava - vave amata ona fai le gutu gutu,

E faanatinati le valaauina o se falemaʻi. Pe a valaʻau, e tatau ona fai mai atonu o le tamaititi maʻi faʻamaʻi .

Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti e tatau ona atoatoa, faatasi ai ma le faʻatagaina o le faʻaaogaina o le inisalini ma le faʻamalositino. Togafitiga e tatau ona aofia ai e le gata o le toomaga o le gasegase o le faamai, ae faapea foi le tuuina atu o le atinaeina lelei o le tino. O mea taumafa e tatau ona latalata i le matua o le matua, ae faʻasaina le gaʻo ma le suka. O le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo maualuga e tatau ona faatapulaa. Faatasi ai ma se faʻalauteleina o le ate, o meaʻai uma ma meaʻai e faʻafefeteina e tatau ona faʻaesea mai le meaai a le tamaititi, o meaʻai e tatau ona uʻu. Ole fua ole aso ole inisalini e faʻatulagaina taʻitoʻatasi, ma mafaufau ile glycosuria i aso taʻitasi. Ole fua ole inisalini ole aso ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi ole taimi e mafai ai ile vaevaeina ole suka i le urine ile lima. O suiga uma i le tofiga o le inisalini e tatau ona faia e se endocrinologist.

A maeʻa le leiloloa o faʻamaʻi faʻamaʻi, kofe, lauti, fuʻu, ofe, falaoʻai, fasi moa, fua o fualaau suamalie. Alu faasolosolo i se meaai paleni ma le gaʻo maulalo. A maeʻa

taui, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi le tagata gasegase i togafitiga faʻatasi ma le faʻaaogaina o le inisalini faaumiumi.

O loʻo maʻi le maʻi suka i tamaiti

LudmilaSetema 6, 2011Endocrine Diseases in ChildrenLeai se manatu

Faʻafeiloaʻi i le masani masani faʻamaʻi o le endocrine.

Etiology ma pathogenesis . Ole vaega o tamaiti mai le maʻisuka e maualalo (8-10%), ae o le maʻisuka i le taimi o le tamaitiiti e tupu mai ile maualuga maualuga o le insulin, lea e fuafua ai le mamafa o lona tulaga. I le aano o le maʻisuka o loʻo iai le tele o mataupu e leʻi foia.

O le maʻi suka i tamaiti e masani lava o se faʻamaʻi pipisi; o le natura o le gaʻo pipili e tumau pea le manino. O le natura polygenic o le tofi e aofia ai le tele o mea taua ua aloaiaina. Ole maʻi ole maʻisuka ile maʻi ole insulin e mafua ile maʻi ole autoimmune, o le mea e tupu mai e sili ona taatele pe a maeʻa faʻamaʻi pipisi. O le i ai o le inisalini e faʻamaonia i le pancreas, o le taunuuga o le atinaʻeina o le le lava o le inisalini. O se taunuuga o le le atoatoa o le inisalini, o loʻo faʻalauteleina ai faʻafitauli ole gasegase, o le mea autu o le faʻafitauli o le gaosiga o gaʻo, gaosiga o hyperglycemia, glucosuria, polyuria. O le gasegase o le tino e faʻavaivaia (faʻalautele le lipolysis, faʻaitiitia le lipo-synthesis, faʻalauteleina le faʻavaeina o gaʻo gaʻo, tino o le ketone, cholesterol). O le faʻamalosia o le faʻamaʻiina o meaʻai i le tino musika e oʻo atu ai i le gasegase lactic. O le faʻamaʻiina foi e mafua mai i le faateleina o le neogenesis. O se taunuuga, o le le lava o le inisalini e faʻaleagaina ai foi le protein ma le vai-minerals metabolism.

Ina ia maua ni faʻafitauli faʻapitoa o le gaosiga o le gaʻo, o loʻo faʻaaogaina se suʻega o le faʻapalepale kulukose. Ole vaega faapitoa o lenei mea e manaʻomia e tamaiti mai le vaega matautia, e aofia ai tamaiti na fananau mai ma le mamafa o le tino e sili atu i le 4,500 g, o tamaiti o loʻo i ai le talafaasolopito o le maʻisuka mamafa i le maʻisuka, o le mumu o le maʻisuka, o le mamafa, ma isi.

Le ata o le falemaʻi. O faʻamatalaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le vaega o le maʻi. O le faʻavasegaga o le maʻisuka na fausia e M. M. Martynova. O le maʻisuka o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le foliga mai o le fiainu, polyuria, po ma le aso urinary unaontinence, faateleina pe, sili atu ona seasea, faʻaitiitia le manaʻo, paʻu o le mamafa o se tamaititi, faʻaitiitia le faʻatinoga, faʻafefe, gaioiga faʻaletausaga, faʻaleagaina. I lenei laasaga o le maʻisuka, e maua ai le hyperglycemia ma le glycosuria tumau. O le tele o taimi, o le taimi muamua o togafitiga (i le gasologa o le tausaga) e faʻaalia i se auala labile ma se tulaga maualalo mo le inisalini. A maeʻa le 10 masina o togafitiga, o le taui atoa o le gaioiga e mafai ona tutupu i le 10-15 pasene o tamaiti e leai se mea e manaʻomia mo le inisalini poʻo se mea e sili ona itiiti i aso taitasi (e oo atu i le 0.3 U / kg). I le faaiuga o le tausaga o togafitiga, o le manaoga mo le inisalini o loʻo ola, ae o le faasologa mulimuli ane ua faʻamautuina.

O le vaitaimi o le degenerative disorders e mafua mai i le maualuga o le manaomia mo le inisalini, o nisi taimi o teteʻe ile inisalini, aemaise lava i le vaitaimi o le aufaʻasalalauina, ma i le i ai o isi maʻi suka (faʻamaʻi faʻamaʻi, tulaga faigata).

O le tulaga o le falemaʻi ma le faʻaaogaina o le maʻisuka i le maʻisuka e mafua mai i le le maua o faʻamaʻi o le faʻamaʻi ma le faʻamautuina o metabolic process: o le faʻasologa o le glycemia e le sili atu nai lo le 7-8 mmol / l, o le glycemia fluctuations i aso taitasi e le sili atu i le 5 mmol / l, leai o glucosuria poʻo sina excretion o suka i le urine - sili atu ma le 5 pasene o le maualuga o le suka o meaai. O taui ile falemaʻi e faʻaalia i le leai o faitioga ma faailoilo o le maʻisuka ma le faʻaauau pea o le le atoatoa o le gaʻo ma gaʻo gaʻo.

E i ai le tikeri sili atu o le taupulepulega (e aunoa ma le ketoacidosis) ma le ketoacidotic decompensation, lea e lamatia ai le atinaʻeina o le maʻi suka i le leai o se fesoasoani taimi mo se maʻi maʻi. O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka e mafai ona ese: tuai o le siama o le maʻisuka, solia o le taumafataga, togafitiga o le insulin, le faaopoopoina o faʻamaʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi ma tulaga faigata.

O le mea sili ona masani ai ile falemaʻi ma le fesuiaiga o le maʻisuka i tamaiti o le hyperuponemic (ketoacidotic) coma, o le faʻamaʻi mai o aʻafiaga e mafua mai i le atinaʻe o le acidosis metabolic, ketoacidosis, eseesega o le hyperglycemia ma le paleni eletise faʻamaʻi ma le faʻamalaina. Mo le laasaga ou te alu, moe, le mautonu, vaivaiga, faateleina o le fiainu, vevela, faaitiitia le fiaai, foliga vaaia o le nausea, vomiting, ma le manogi o le acetone mai le gutu. O le Vaega II o loʻo faʻaalia i le loloto o le mataʻutia o le mafaufau (faʻalavelave leaga), le gaioiga o le cardiovascular function (faʻaitiitia le toto maualuga, masini vascular tone, faʻaitiitia le faʻamalosi o le toto), polyuria, fesuisuiai ma le eletise, vomiting, muscle hypotension, paʻu, manava loloto, totoga. O le Vaega III coma e mafua ona o le le atoatoa o le malamalama, o le solia o le cardiovascular system (cyanosis, vascular syncope, anuria, le tupu o le edema), le natura o le manava, mafaufauga. Faʻasaga i tua o se siama, o le atinaʻeina o se faʻalavelave pseudo-abdominal complex e foliga mai. O se mea faʻapitoa o le hematorenal e mafai ona atiaʻe: maualuga maualuga o le toto mumu, leukocytosis ma le suiga ole neutrophilic, o le i ai o polotini, elemene elemene ma uila i le urine.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka i tamaiti, e mafai ona matauina se siama hyperlactacidemic. O se vaega o faʻamatalaga o falemaʻi o lenei filifiliga o se amataga vave o le manava o le manava, faatasi ai ma faitioga o le tiga i totonu o le fatafata, i tua o le sternum, i le rohe lumbar ma le loto. O se faʻamaʻi faʻasolosolo faʻasolosolo mata ma se tikeri o le glycemia e foliga mai e taua tele.

O le filifiliga lona tolu mo le maʻisuka i tamaiti e ono avea ma se hyperosmola coma, e aofia ai faʻafitauli o le neurology: popolega, maualuga o le mafaufau, faʻavave, ma fiva. O maʻi le gasegase e mafua mai i le maualuga o le glycemia, o le faateleina o le sodium sodium, o le faateleina o le maualuga o chlorides, protein atoa, oona o totoe, Urea, le leai o le ketoacidosis, acidosis, ma le faamalolo oona.

O le gasegase o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona faʻalavelaveina e ala i le atinaʻeina o tulaga o le hypoglycemic ma le hypoglycemic coma, o mafuaʻaga e ono eseese: o le solia o le meaʻai, o le tui tele o le inisalini, tele o faamalositino. O le tulaga o le hypoglycemism e mafua mai i le vaivai, popolevale, vevela, afu, pallor, vaivaiga o musika, fefefe lima, fiaai, foliga vaaia o le maualuga o le tendon. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le hypoglycemic coma, o le le atoatoa o le malamalama, o le gasegase o le faʻaaogaina o le feʻau ma le gasologa o gaioiga, o le vaʻavaʻa ma le gataifale lē tumau e matauina. I tamaiti laiti, o le osofaʻiga o le hypoglycemia e mafai ona faʻaalia e ala i le osofaʻi malosi, le 'auē, le faʻamalosi, le agavaʻa. O le hypoglycemia e masani lava ona tupu pe a pa'ū le maualuga o le suka i lalo ifo o le masani, e ui lava e ono tulaʻi mai tulaga o le hypoglycem ma le maualuga o le suka o le suka, ae o le faʻaitiitia vave o le maualuga.

Le faʻamatalaga . E le faigata i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi o le faʻamaʻi ma suʻesuʻega falesuesue. O le maʻisuka faʻaalia e tatau ona faʻaeseese mai le maʻisuka insipidus, thyrotoxicosis. I le taimi o le atinaʻeina o le maʻisuka, e manaʻomia le vaʻavaʻavaʻai mai. appendicitis, maningitis, vomiting o le acetoneemics. O le hypoglycemic coma e ese mai i le epilepsy.

Faʻaaliga . E faʻamoemoeina e ala i le i ai o ni gasegase vascular.

Togafitiga . O mataupu autu mo le togafitia o le maʻisuka i tamaiti o le togafitiga o meaʻai, o le faʻaaogaina o sauniuniga eseese o inisalini ma le tausisia o se taumafataga. O meaʻai o caloric i aso taitasi e tufatufa atu i lalo: mo le taeao - 30%, mo le aoauli - 40%, mo le laauli o le aoauli - 10%, mo le 'aiga o le afiafi - 20%. Ona o le palatini, e 15-16% o kalori ua ufiufi, ona o le gaʻo - 25%, ona o gaʻo - 60%. O le tau o le suka (100 pasene o le carbohydrates, 50% o le porotini), e le manaʻomia le sili atu i le 380-400 g o le suka i le aso. Mo le togafitiga o tamaiti, o loʻo faʻaaogaina ai vailaau inisalini eseese (Ata 21). Fautuaga fautuaina mo vasega o togafitiga o vailaʻau, angioprotectors, choleretic ma hepatotropic fualaau faasaina

Togafitiga o le maʻisuka i totonu o se tamaititi

Le malosi o le maʻisuka i totonu o se tamaititi

O le maʻisuka situsisi ua iloga foi i le malosi.

Maʻi le maʻisuka - faʻavaveina le maualuga o le suka toto i le 7.8-9 mmol / l, o le suka i le urine e mafai ona toesea pe fuafua i ni mea laiti - e oo atu i le 1%. I lenei tulaga, o le ketoacidosis ma le coma o le maʻisuka e le o tupu, e leai ni faʻaoga mole micro-ma macro-vascular. Angiopathy (suiga i vaʻa o le retina o le mata) ma uluai faʻamaʻi fatu (nephropathy o le 1st i le lua tikeri) e mafai ona tupu.

Tusa maʻisuka - maualuga le suka i le toto toto e oʻo i le 11-16 mmol / l, i le urine - e oo atu i le 2-4%, o mataupu o le ketoacidosis ua uma ona maitauina, o lona uiga maʻi faʻamaʻi. O loʻo i ai faʻafitauli: le retinopathy o le maʻisuka (sclerosis of retina) o le tikeri muamua, nephropathy o le tikeri lona tolu (microscopic quantities of protein appears in urine), arthropathy, hiropathy (faʻaitiitia le gaioiga o sooga, lima lima, e tupu i le 15-30% o le talavou e maua i le maʻisuka), angiopathy o le 2-3 tikeri vae (vavalalata o tamai ipu o vae), polyneuropathy o pito (faʻasologa o le neurological - faʻaitiitia le lagona).

Maʻi maʻisuka - maualuga le maualuga o le maualuga o le toto, atonu e maualuga atu i le 16-17 mmol / l, o faʻafitauli o le gasegase ua faʻaalia, o loʻo i ai se ala le mausali o le maʻisuka - o le ketoacidosis masani (presence of acetone in urine), coma. O faʻalavelave e alualu i luma: o le retinopathy o le maʻisuka o le 2nd-3 tikeri, le nephropathy o le 4 (protein i le urine) poʻo le tikeri lona 5 faʻatasi ma le toilalo, le neuropathy o gaioiga eseese ma le tiga matuia, lecephalopathy (le mautonu o le fatugalemu), osteoarthropathy, chiropathy 2-3 tikeri, macroangiopathy (faʻaitiitiina o vaʻa tetele o vae ma lima), faʻasologa o le maʻisuka, e aofia ai ma le faʻaitiitia o le vaʻavaʻai, tolopo le faʻaleleia o tino ma feusuaiga (Moriak ma Nobekur syndromes).

Togafiti ua faia mo le olaga ma o se fomaʻi toe suia, o lona uiga. totogi mo le le lava o le insulin i totonu o le tino, totogi mo lona toesea pe faaitiitia le gaosiga i suauu o le pancreas. O le mea e masani ai, i aiga e iai matua matutua, tuagane ma tuagane latou te maua i le maʻisuka, o le faʻamaʻi e aliali mai i le laʻititi pe o le talavou ma e tupu o le maʻisuka ituaiga 2. Ae ui i lea, e toalaiti na tamaiti ma tamaiti, e tusa ma le 4-5% le numera o tamaiti o loʻo maua i le maʻisuka. E le gata i lea, o le gaʻo o se mea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O nisi aiga ua i ai ni meaʻai. E faia e matua le tele o taumafaiga ina ia atili ai ona 'ai le tamaititi. Fuainumera Faamauina e sili atu nai lo le 10% o tamaiti aʻoga maualuga e mamafa pe mamafa. O le tele lava o taimi, o lenei oona o se taunuuga o se mea na tupu, o le faʻavae ma le fafagaina. Ae o soʻo se oona e tuʻuina atu e le gata i le faʻaitiitia o le malosi faaletino o le tamaititi ma le faʻaitiitia o lona gaioiga, ae o se maʻi faʻaleagaina foi, lea e mafua ai faʻamaʻi o le cardiovascular ma digestive systems, ma i tamaiti gasegase e masani ona atiaʻe le maʻisuka.

O se tulaga e lamatia ai le ola ona o le toʻilalo malosi o le inisalini o le maʻisuka coma. E manatu o se faʻalavelave o le maʻisuka, ma e faʻavevesi ona o le le lava o le va o le toto toto ma tino o le ketone. E faanatinati le faia o fuataga e faʻaola ai le maʻi.

O le a le mea e mafua ai se maʻi o le maʻisuka?

O le faʻasalaina o le paleni-alkaline alkaline e mafai ona mafua ai le inupia o le tino, faapea foi ma le tino atoa o le tino, e mafua ai se coma. O se taunuuga o lenei mea, amata ona faaputuputuina tino o le keta i totonu o le tino, faapea foi ma mea aoga (beta-hydroxybutyric ma acetoacetic). Ona o lenei mea, o le faamalolo o le tino atoa ua tupu. O tino o Ketone e aʻafia ai le nofoaga tutotonu. O le tagata gasegase e amata ona iloa le leai o se ea, e faigata ona manava.

Coma e afua mai ona o le vaivai o le metabolism carbohydrate. I le le lava o le gaosiga o le inisalini i le ate, e maua ai sina vaega ole glycogen, lea e tau atu i le faaputuga o suka i totonu o le toto ma le le lelei o mea taumafa. I totonu o maso, o se oloa vavalalata ua fausia i le tele o mea - lactic acid. O suiga ile metabolism o le gaʻo e mafua ai ona soli ituaiga uma o metabolism.

Aʻo faʻaitiitia le glycogen i le ate, o le gaʻo mai le mea e teu ai ua faʻapipiʻiina. O se taunuuga o lenei mea, e le mumu atoa, ma o tino o le ketone, acids, acetone amata ona faaputuputu. O le tino ua leiloloa le tele o elemene taua. I lenei tulaga, o le faateleina o le ss i totonu o le vai ua faaitiitia, acidosis e tupu.

Hyperglycemia

I le maualuga maualuga o le suka i le toto, e mafai e le tagata maʻi ona pa'ū i se tasi o lumps nei:

  • Hyperosmolar. O loʻo faʻaalia i le faʻalavelave faʻaleagaina, o le maualuga o le suka e faʻatupulaia, o le faʻamalaina e tupu mai i le telefoni feaveaʻi. Ae, e le pei o isi ituaiga o siama, o le maʻisuka ma se coma hyperosmola o le a le manogi o le acetone mai lona gutu. O lenei faʻalavelave e masani ona atiina ae i tagata e silia ma le 50 tausaga, ae o nisi taimi e tupu i tamaiti ei lalo o le 2 tausaga pe a mamaʻi le tina ma le maʻisuka ituaiga 2.
  • Lactacitalic. E foliga mai o se taunuuga o le glycolysis anaerobic, pe a le faʻaaogaina le kulūkose, o le mea lea e manaʻo le tino e maua le malosi mo lona ola. O le mea lea e amata ona tupu ia gaioiga, e oʻo atu ai i le fausia o elemene elemene elemene e afaina tele ai le gaioiga o le fatu ma toto toto. Faailoga o lenei tulaga e vave faʻaleagaina, vevesi maso, poʻo le le fiafia.
  • O le faʻamalosi (ketoacidotic). O lenei faʻataʻitaʻiga e faʻaonoono i le toesea poʻo le le lelei o togafitiga. O le mea moni e faapea o le le lava o le inisalini poo lona leai foi, o siama o le tino e le aʻafia ai le kulūkose, o lea e amata ai ona "matelaina" ia mea. O nei faʻalavelave faʻalavelave e faʻalavelaveina ai gaʻo. O se taunuuga o le metabolism, o gaioia gaʻo ma tino o le tino, e fafagaina mo sina taimi ia sela o faiʻai. I le lumanaʻi, o le faaputuputuina o ia tino e tupu, ma o se taunuuga, ketoacidosis.

Hypoglycemia

O se tulaga e tupu i se toso malosi i le toto toto. E mafua ona o le le lava o meaai poʻo le maualuga o le inisalini, ma le tele o taimi - o vailaʻau o le hypoglycemic. Coma e atiina ae i se taimi pupuu. O se fasi suka poo se kulukose pepa o le a fesoasoani e aloese mai aafiaga le lelei.

Maʻisuka Precoma

E masani lava o le tagata maʻi e le vave ona pau i totonu o se paʻu, o lenei tulaga e muamua atu i le muaʻi. Ole tulaga lea e aafia ai le maʻi i le tele o aʻafiaga le lelei ona o faʻalavelave i totonu o le tino. O le tagata maʻi e:

  • faʻafefe
  • leai se popolega
  • le foliga mai o se susulu i foliga,
  • vavalalata tamaiti
  • fenumiai.

E taua tele i le taimi nei o loʻo i ai se tasi ma le tagata maʻi ma vave valaau mo se taʻavale a le falemaʻi ina ia le avea le precoma ma faʻata.

Faʻailoga Comatose o le maʻisuka

O le maʻi faʻamaʻi e le tupu vave. A maeʻa se faʻamuamua, pe afai e leai se fuataga e faʻatinoina, o le tulaga o le maʻi e faʻaleagaina, o faʻamatalaga nei e faʻaalia:

  • lagona o vaivaiga
  • moe
  • fiainu
  • tiga o le ulu
  • taoto ma vili
  • toto maualuga
  • fatu fatu
  • faaitiitia le vevela o le tino.

E ono le iloa e le tagata le mafaufau, maso ma le paʻu e toʻafilemu. O loʻo faʻaauau pea ona paʻu le tafe toto.

O le faailoga sili ona mataʻutia lea e mafai ona e fuafuaina ai le amataina o le coma o le i ai o se manogi o le acetone mai le gutu. O le coma e mafai ona pupuʻu po o le tele o itula, e oʻo lava i aso. Afai e te le faia fua talafeagai o le fesoasoani, ona le iloa lea ma maliu le tagata maʻi.

O le isi faailoga iloga o le matua le fiafia i mea uma e tutupu. O le mafaufau e vaivai, ae o nisi taimi e faamalamalama ai. Ae i se tulaga maualuga lava, o le mafaufau e mafai ona tapunia atoatoa.

O a ni faailoga o le mai i le maʻisuka?

E mafai e le fomai ona iloa le amataga o le maʻi suka e ala i faailoga nei:

  • vevela ma paʻu mago,
  • manava manaia
  • toto maualuga
  • matuai galala lava
  • vaivaiga lautele.

Afai e te le faia fua, ona faigata lea o le tulaga o le maʻi:

  • vomiting e masani ona fai, lea e le aumaia le toomaga,
  • tiga sili ona tiga
  • manava manava e tupu
  • o le mamafa e paʻu
  • fuafuaina e tachycardia.

Faʻatasi ai ma le hyperglycemic coma, o faʻamaoniga nei e aliali mai:

  • lagona o vaivaiga
  • naunau faifai pea e ai se mea,
  • sosolo
  • gatete i luga o le tino atoa
  • popole ma le fefe.

O le a le mea o loʻo faʻatali i le tagata maʻi pe a maeʻa le maʻi suka?

O aʻafiaga o le maʻi suka e mafai ona iloa i se tasi o fuaitau: o le tino atoa ua faʻalavelaveina. E afua ona o le fiaai pea o sela, lea e aafia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Coma e mafai ona umi tele - mai le tele o itula i vaiaso ma masina. O ona taunuuga e:

  • ua le atoatoa le tuufaatasia i gaoioiga,
  • upu e le mafaamatalaina
  • faʻalavelave i le galuega a le loto, gaʻo,
  • maʻi pipili o vae.

E taua tele le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. Afai e taunuu mai le falemaʻi i le taimi sese, o le cerebral edema e tupu.

Maʻi faʻamaʻi i tamaiti

E masani lava, o tamaiti laiti e le saʻo ona maua. O le tulaga muamua e masani ona sese ona o le i ai o faʻamaʻi pipisi, maningitis, maʻi faʻamaʻi, vomiting o le acetonemics. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, e tulaʻi mai se mea, talu ai ona maua e le tamaititi ni togafitiga eseese ma se fesoasoani.

I tamaiti, o ituaiga eseese o foma e iloga. O le ketoacidotic coma masani. E tatau i matua ona gauai atu ia latou fanau, aua o lenei ituaiga o siama e le faigata ona iloa. Faailoga o le maʻi o:

  • naunau pea e inu vai,
  • faʻaauau faifaipea
  • faaitiitia le fiaai
  • paleni mamafa
  • vevela paʻu.

O le gasegase o le pisapisaia e mafai ona tupu i totonu o se tamaititi e tetee i le mea moni o le gau o le glucose e le lava le okesene, lea e tau atu i le faaputuputu o le lactic acid. O nei suiga o meaola o meaola ninii e mafua ai mea nei:

  • o le tamaitiiti o le a le mautonu, o nisi taimi e le fiafia,
  • puupuu le manava e tupu
  • le toʻa i totonu o le loto,
  • tiga maso i lima ma vae.

E matua faigata lava ona fuafua lenei tulaga i tamaiti laiti, aemaise lava i tamaiti laiti, talu ai e leai ni tino o le ketone i le faʻavave.

Tausiga faʻafuaseʻi mo le maʻi suka

O ituaiga eseese o coma e mafai ona puipuia, ma faatasi ai ma se coma e faʻaitiitia ai le tulaga o le maʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa e uiga ile tausiga faʻafuaseʻi:

  • At ketoacidotic coma amata ona taitaia le inisalini. E masani lava, o laʻasaga laʻititi e faia i le taimi muamua i le intramuscularly, ona tuʻuina atu lea i ni gaʻo tetele i le vavalalata poo le pala. O loʻo maʻi le tagata maʻi ile potu maʻi maʻi.
  • At hypersmolar coma o loʻo i ai se tauiviga tutusa ma le faʻamaʻavaʻa ma le suka maualuga. O le mea lea, o le sodium chloride o loʻo faʻafoeina le mataʻu ma o le inisalini e faia i totonu o le vavave poʻo intramuscularly. O le mataituina pea o le toto toto ma le toto osmolarity o se mea faifaipea. O le tagata gasegase e tuʻu ile potu maʻi maʻi.
  • At hyperlactacidemic coma sodium bicarbonate, faapea foi le paluga o le inisalini ma le kulukose, ua folasia e fesoasoani. Afai e matauina le pa'ū, ona faʻatulagaina lea o le polyglucin ma le hydrocortisone. O loʻo faʻamaʻi i le falemaʻi ile potu maʻi maʻi.

Taʻi togafitiga o le maʻisuka Coma

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e taua tele le amataina togafitiga talafeagai. I lenei tulaga, e mafai e fomaʻi ona faʻaaogaina auala nei:

  • O le inisalini e faʻatautaia i nai tootoo, e le faʻaaogaina. O le suʻeina o le toto e ave mai le maʻi i le 2-3 itula mo le fuafuaina o le suka ma le urine mo le i ai o le suka ma le acetone. Afai e le o matauina le aafiaga, faʻaauau pea ona toe faʻaaogaina ma faʻaauau pea seia oʻo ina toe iloa e le tagata maʻi ma faʻamalo uma faailoga o coma.
  • Ina ia mafai ona taofia le taofiofia o le inisalini, o le tino o le ketone ua susunuina, ua afaina le kulukose i le itula pe a uma le inisalini. O nei injections ma le kulukose i nisi o taimi e tatau ona faia i le 5 taimi i le aso.
  • O le mea lea e le tupu ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻafefe acidosis, o le saline ma le bicarbonate o le soda o loʻo faʻafoʻosaʻo. A maeʻa le 2 itula, ona amata loa lea o le iniseti o le iniseti ma le sodium chloride.
  • Ina ia mafai ai ona faʻavavevave auala e faʻaaogā ai le oxidative, e mafai ona faʻatagaina le tagata maʻi e faʻamalosi le okesene mai le aluga. I pito i luga e faʻaaogaina ai pusa afi.
  • Ina ia lagolagoina le fatu, o injections e aofia ai kafiini ma le camphor ua tosina. O le tagata gasegase ua faatonuina vitamini: B1, B2, acid ascorbic.
  • A oʻo mai le maʻi mai se coma, e faʻamaonia mai le lauti lapo, compote, Borjomi. E faasolosolo, o le fua o le inisalini e amata ona faʻaitiitia, faʻatonutonu i le 4 itula. O meaai a le tagata gasegase e eseese ma mea fou, o le taimi taimi mo le taumafaina o fualaau faasaina ua faateleina.
  • Lyotropic substances o loʻo faʻamatalaina, lea o loʻo aofia ai i le oat ma le alalaisa, sina lafumanu ma le cod. E tatau ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo. Ona alu loa lea i le muamua o le inisalini.

Vitio: O le maʻi suka ma le fesoasoani muamua

O le a faʻamatalaina e le tagata atamai ituaiga, faʻamaoniga, mafuaaga, taunuuga o se maʻi suka:

O faailoga ma fesoasoani muamua mo le hyperglycemia ma le hypoglycemia e mafai ona maua i le vitio:

E tatau ona e faʻaeteete i le fesoʻotaʻi atu i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka. Faʻaaoga ituaiga uma o togafitiga na faʻamatala mai e lau fomaʻi, mulimuli i faatonuga uma ma fautuaga, aua le faʻafefe ia i latou. Ia mautinoa e mulimuli i se meaʻai. Puipuia se vevesi aemaise lava le maasiasi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea o le tino o le endocrine, faatasi ai ma le le atoatoa po o le le atoatoa o le tino o le insulin (mai le latina Latula - o se motu) na gaosia e le pancreas. O taunuuga o sea solitulafono o le faateleina tele lea o le maualuga o le kulukose toto (hyperglycemia), lea e mafua ai le tele o faafitauli e lamatia ai le ola. O le maʻi suka o se tasi lea o faʻafitauli o le maʻisuka, faʻatasi ai ma se tulaga ogaoga o se tagata, e masani ona mafua ai le oti.

O le pathogenesis o le faʻamaʻi e faigata tele. O le mafuaaga autu mo le atiina ae o le coma i le maʻisuka o se faateleina tele i le toto o le tagata. E mafai ona tupu lenei mea ona o le le lava o le inisalini, vailaʻau le talafeagai, teenaina o mea taumafa ma nisi mea e faʻaosofia ai. A aunoa ma le inisalini, o le gaosia o le kulukose i totonu o le toto e le mafai. O le iʻuga, o le faʻaopoopoga o le kulūkose ma le faʻateleina o le gaosiga o le ketone e amata i le ate. Afai o le maualuga o le suka e sili atu i le numera o ketones, o le maʻi e le iloa, o se coma glycem occurs.

Ituaiga faʻamaʻi

Coma mo le maʻisuka o loʻo i ai le faʻavasegaga nei:

  • ketoacidotic - e atiina ae ona o le faaputuputuina o ketones i le tino ma le le lava o le faaaogaina e le tagata lava ia. I vailaau, o lenei maʻi e iai lona igoa - ketoacidosis,
  • hyperlactacidemic - o se tulaga na faʻaosofia e le faʻaopoopoga i le tino o le lactate (o se vailaʻau faʻapipiʻi ona o se gaioiga faʻasoasili),
  • hyperosmolar - o se ituaiga faapitoa o le maʻisuka lea e tupu ona o le faʻafitauli o le tino i le tino e tetee i le maʻisuka,
  • hyperglycemic - e tupu i se faʻateleina o le toto toto,
  • hypoglycemic - o se tulaga ogaoga e atiina ae i le pito i tua o se paʻu mataʻutia i le maualuga o le suka o le suka.

Taua! E le mafai lava ona faʻamaonia lelei le ituaiga o le maʻisuka. Afai e iai ni faʻafitauli, e tatau loa ona ave le tagata maʻi i le falemai vave.

O faailoga o ituaiga eseese o le maʻisuka e tutusa ma e mafai ona iloa se ituaiga faapitoa o le pipii faʻatasi ma le fesoasoani a metotia suʻesuʻe suʻesuʻe.

E mafai ona e iloa nisi faʻamatalaga e uiga i uiga o le maʻisuka.

O faʻamatalaga faʻaalia o se tulaga muamua e aofia ai vaivaiga, paʻanofo, fiainu, fiaai, ma isi faʻaaliga

Faailoga masani o le maʻisuka

Faailoga masani o le maʻisuka faʻalavelave o:

  • lagona o le fiainu
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai, vaivaiga, le lelei le soifua maloloina,
  • tumau pe paroxysmal maʻi tiga
  • moe po o, i se isi itu, popolega popole,
  • leai se manaʻo
  • faʻafitauli leaga, glaucoma e tupu i nisi taimi,
  • taoto, valea, vili.

I le leai o togafitiga talafeagai, o le tagata maʻi e i ai sona tulaga faʻaleagaina, o loʻo faʻasino i le galuega faafomaʻi o se coma moni.

Faʻamaoni moni

O le mafutaga moni i le maʻisuka o le tulaga lea o le maʻi, faʻatasi ma faʻamaʻi nei:

  • leai se popole i tagata o loo siomia ma mea na tutupu,
  • fenumiai o le malamalama i taimi o le malamalama,
  • i faʻasalaga ogaoga, e leai lava se tali atu i fualaau mai fafo.

I le taimi o suʻesuʻega i fafo, ua maua ai e le fomaʻi ni numera o uiga taua:

  • vevela paʻu,
  • faʻatasi ai ma le hyperglycemic poʻo le ketoacidotic coma, ua lagona le manogi o le acetone mai le gaʻo o le tagata maʻi,
  • se paʻu mataʻutia i le toto maualuga,
  • fiva
  • vaivai o mata.

O lenei tulaga e manaʻomia ai togafitiga faanatinati vave, e masani ona faaosofia ai se faʻalavelave matautia.

Faailoga o le gasegase hyperglycemic

I tagata gasegase i lenei ituaiga o faʻalavelave, o mea nei e tutupu:

  • o se malosi malosi i le matelaina,
  • gatete i le tino
  • malaise, vaivai, vaivai,
  • faʻateleina le sosolo
  • faateleina le popole, o le atiina ae o lagona o le fefe.

Afai i totonu o ni nai minute e le 'ai se mea lelei i se tagata ma lenei tulaga, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le leiloa, foliga mai o le faoa faamalosi. O le paʻu o le tagata maʻi e susu, o mata e vaivai.


O le gasegase o le hyperperglycemic o le masani masani lea o le faʻalavelaveina o le maʻisuka, faʻatasi ai ma le tele o faʻamatalaga leaga

Faʻaaliga o le pipisi o le hypersmolar

O le maʻi suka o lenei ituaiga e amataina malie, mai le tele o itula i ni nai aso. I lenei tulaga, o faʻamatalaga nei e tutupu:

  • le atinaʻeina o le faʻamalaina,
  • aoao malaise
  • faʻalavelave faʻaleagaina
  • osofaʻiga faafuaseʻi o mata, o se natura e le faʻaaoga,
  • o foliga vaaia o le faoa faamalosi,
  • faigata tautala
  • faʻaitiitia le faʻaaogaina o le urine.

Taua! E seasea ona maua le hypersmolar coma, e masani ona maua i tagata matutua.

Faailoga o le hypoglycemic coma

O le falemaʻi o le hypoglycemic coma e masani ona faʻaaogaina. E atiaʻe lemu, faatasi ai ma se faʻagasolo malie o le soifua lelei.

  • tiga o le ulu e le mafai ona gafatia i fualaau,
  • lima malulu ma vae
  • faʻateleina le sosolo
  • vaivaiga
  • o foliga mai o le fiaaai,
  • tulaga le mautonu
  • lagona o le vevela
  • pallor of the dermis
  • puupuu le mānava pe a savali, mimita lemu.

O le tagata gasegase ua le fiafia, ua le toe mafai ona galue, ma ua vave ona vaivai. Faatasi ai ma se auala faigata, e iloa e se tagata le faaluaina o le vaʻaia, vavalo, gatete i lima ma vae, mulimuli ane i isi uma maso o le tino. O nei faailoga e masani ona taʻua o le muaʻi (precomatose state).

Taua! Pe a oʻo mai faʻamaoniga o loʻo i luga, o le alu i le falemaʻi e tatau ona vave. O minute uma o le tolopoina e mafai ona taugata ai le ola o se tagata.

Vaega o le maʻi suka i tamaiti

A o laʻitiiti, o lenei ituaiga o faʻalavelave e atiae i lalo o le faatosina a le tele o mea e faʻaosofia. O mafuaʻaga e aofia ai le soona taumafa o le siʻosiʻomaga, manuʻa faʻapitoa, faʻaitiitia le faiga o metabolic, o se olaga le talafeagai, le talafeagai o vailaʻau o inisalini, vailaau oona le lelei, faʻamaʻiina o le maʻi.


O faʻafitauli o se osofaʻiga i tamaiti e faigata ona le amanaiaina, popolevale, le fia 'ai le manaʻo ma le tulaga masani

O faʻamuamua o se osofaʻiga e aofia ai faʻamatalaga nei:

  • o le pepe e faitio i se maʻi tiga
  • popolevale e atiina ae, gaoioiga e maua ai le le fiafia,
  • e leai se manaʻo o le tamaititi,
  • e masani lava o le gaioiga eo mai faatasi ma le vomiting,
  • e i ai le tiga i le manava
  • fefaʻatauaʻiga e maua mai ai se paolo paʻu, ua leiloloa a latou mea e fai.

I tulaga ogaoga, faʻapupulaina le faʻavevesiina o le toto, e matauina ai le toto i totonu o fecesi, matala mata, toto toto ma faʻaitiitia le vevela o le tino.

Faatasi ai ma faʻafitauli i tamaiti o le galala, o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o totoga i totonu, pulmonary ma cerebral edema, o le tupu mai o le le atoatoa, vaivai le manava, ma le afaina.

Faʻailoga

Faʻamatalaga o le maʻi suka i le maʻisuka e faia i le suʻesuʻeina o le toto o le tagata maʻi. Ina ia faia se suʻesuʻega, o le tagata maʻi e faʻamaonia ituaiga o suʻega nei:

  • suesuega lautele o le toto
  • suʻeina o le toto,
  • suʻesuʻeina o meaola o le urine.

O suʻega suʻega eseese e faʻalagolago i le ituaiga coma. Faʻatasi ai ma le ketoacidotic coma, o le faateleina o le urine o tino o le ketone e matauina. O le gasegase oona e o faatasi ma le faateleina o le kulukose toto e sili atu i le 33 mmol / lita. Faʻatasi ai ma le pipili o le hyperosmola, o le faateleina o le osmolarity o le plasma toto ua maua. O le hypoglycemic coma e maua i le maualalo o le kulukose toto, e itiiti ifo ile 1.5 mmol / lita.

Fesoasoani Muamua

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka i tamaiti ma tagata matutua, e tatau ona tuʻuina atu i le tagata maʻi se fesoasoani muamua. Afai e le iloa e se tagata, e tatau ona e faia laasaga nei:

  1. Valaau se au o le falemaʻi.
  2. I le leai o se pulupulu ma le manava, e tatau ona amata se maso o le fatu tuusao ma faia ai le manava e leai se mea. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona mataʻituina le tumama o le vaega o le manava.
  3. Afai e faalogoina le pulupulu, e manava le manava, e tatau ona e maua le avanoa i vaalele fou, faasao se tagata mai ofu fufusi, tatalaina le kola.
  4. O le tagata maʻi e tatau ona tuʻuina i lona itu tauagavale, i le tulaga o le vomiting, e taua le faʻamautinoa e le faʻamalosi.


O le ola ma le soifua maloloina o le tagata maʻi e faalagolago i le faitau tusitusi ole tausiga o faalavelave faafuasei mo le atinaeina o se osofaiga

I taimi o tausiga faʻafuaseʻi, e tatau ona tuʻuina atu le inu o le maʻisuka i le inu. Afai e iloa o se tulaga ogaoga mafua ona o le faʻaitiitia o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona tuʻuina atu i le tagata maʻi ni meaʻai poʻo se vai e iai le suka.

Aoao atili e uiga i le fesoasoani muamua mo se maʻi o le maʻisuka.

O taunuuga

O le maʻi maʻi suka o se tulaga ogaoga e tumau mai le tele o itula i nai vaiaso ma masina. Faatasi ai ma taunuuga, e iai le solia o le tuufaatasiga o gaioiga, maʻi fatu cardiovascular, pathologies o fatugaʻo, ate, faigata tautala, paʻu o le tino, le iloa o le vaai, fulafula o le mafaufau, mama, tino vaivai, oti.

Fomaʻi togafitiga

Ina ia puipuia aʻafiaga le lelei, e taua le amata togafitiga vave o faʻafitauli. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e tui i le inisalini ile inisua i nisi taimi. I le taimi lava e tasi, ua faia le sampling samples e fuafua ai le i ai o le suka ma le acetone i totonu. I le leai o se aafiaga, e toe faʻafoʻisia le kulūkose seia oʻo ina faʻasaʻo le tulaga masani o toto toto.

Ina ia faʻavaivaia tino o le ketone, o le kullukose e faʻatonuina ile itula e tasi pe a uma le inisalini tui. E tusa ma le lima e mafai ona faia i le aso o ia gaoioiga.

O le faʻafeiloaʻi o le saline ma le bicarbonate o le soda e fesoasoani e puipuia le faʻaleagaina o le tino. A maeʻa ni nai itula, o le sodium chloride e faʻatautaia ma le vavalalata.


Togafitiga o se osofaʻiga i le maʻisuka malosi o le faʻamoemoe lea e aveese le tagata mai mai le coma, faʻamaonia le faʻaogaina o meaʻai o le toto

I le taimi o le togafitiga, o le tagata maʻi e faʻaaogaina le okesene mai le aluga, e faʻaaogaina se mea mafanafana i pito i lalo. O lenei mea e maua ai le tele o metabolic processes.
Ina ia faatumauina le gaioiga o le fatu, o le tagata maʻi e tuʻuina atu injections ma le caffeine, vitamini B 1 ma le B 2, acid ascorbic.

A maeʻa ona maʻi mai le maʻi, ona toe faʻaleleia lea:

  • faaitiitia lemu i le fua o le insulin,
  • se faʻaopoopoga o le vaeluaga i le va o vailaʻau,
  • faamoemoega o le lauti suamalie, tuufaatasia,
  • seʻi vagana ai le gaʻo, mea vevela, salty, sour, falai meaʻai,
  • o le faavae o le taumafa o meaʻai, fualaau faisua, fualaau 'aina, meaʻai susu.

Taua! O le le tausisia o tulafono o le toe faaleleia ma le teena o togafitiga e mafai ona taitai atu ai i le atinaʻeina o se osofaiga lona lua.

Suʻega mo le maʻi

O le maʻi suka o se tasi lea o faafitauli taatele ma matautia o le maʻisuka. O le tulaga e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻapitoa, togafitiga talafeagai, tausisia o togafitiga puipuia e faʻamoemoe e puipuia ai faʻafitauli. O le faʻasolosolo mo le tagata maʻi e lelei tele i le tulaga o le ulufale saʻo i le falemaʻi. I le taimi lava e tasi, e mafai ona faʻasalalau le tulaga o le maʻi ma puipuia ai aʻafiaga ogaoga o le paga.

I luga o le Lalolagi, e silia ma le 422 miliona tagata ua maua i le maʻisuka. O nei tagata e manaʻomia le faʻaaogaina o fualaau oona, ae ona o le tulaga oi ai nei o le atinaʻeina o vailaʻau, o le tausia o se tulaga faamalieina o le olaga e mafai ona ausia. Ole aʻafiaga sili ona leaga o le maʻisuka o se maʻi suka, o se faʻalavelave faʻafuaseʻi e manaʻomia vave ile falemaʻi.

O le a le maʻi suka

Sugar coma o se faʻafitauli loloto o le malamalama lea e tupu i le maʻisuka. Le lava o le inisalini poʻo le faʻamalosia o le inisalini e mafua ai le le lava o le kulukose i totonu o masini ma le faʻaputuina o le suka toto. O le tali i lenei mea o le faʻapipiʻi o le kulukose e le ate mai le acetyl coenzyme A. O-oloa o le tuʻufaʻatasiga i luga o lenei auala faʻasolosolo o tino ketone. O se taunuuga o le faaputuputuina o tino o le ketone i totonu o le toto, o se suiga i le acid-base ma le paleni eletise e tulai mai, lea e mafua ai le tulai mai o se mafaufauga matuia leaga.

Eseesega

Faatasi ai ma le maʻisuka, o ituaiga o foma e maua nei:

  1. Ketoacidotic variant: mo le ituaiga I le maʻisuka.
  2. O le hyperosmolar coma: i le tulaga o le malosi o le suka i le maʻisuka ituaiga II.
  3. Lactacitalic coma - i le maʻisuka ma faʻamaʻi faʻasalaga o le cardiovascular system, ate, fatugaʻo, anemia, mea inu ava malosi, salicylates, teteʻi.
  4. Ava o le hypoglycemic: afai o le tui o le inisalini e le fetaui ma le kulukose.

I le maʻisuka, o le coma e faʻapupulaina i le toto o le kulukose o loʻo mulimuli mai: luga atu o le 33 mmol / L mo vailaʻau o le acidotic, 55 mmol / L mo le hyperosmolar, i lalo o le 1.65 mo le hypoglycemic.

  • togafitiga le talafeagai
  • sese i le faaaogaina o fualaau faasaina,
  • faaitiitia gaoioiga faaletino
  • 'ai meaʻai
  • faʻafitauli matuia o le maʻisuka e mafua mai i isi faʻamaʻi (faʻamaʻi pipisi, endocrine, mafaufau, faʻalavelave o le tino, ma isi),
  • popole
  • maʻitaga.

I lona atinaʻeina, o le coma ma le maʻisuka e pasi i vaega e fa, o uiga o faʻatasi uma:

  1. Ua i ai nei le tikeri muamua o le paʻu o loʻo faʻaalia i le leai o se malamalama. O faʻafitauli o le tino ua faʻaitiitia, ae o le tali atu i le tiga e faʻasaoina.
  2. Lua tikeri: o le mafaufau le lelei o loʻo agaʻi i luma, o ituaiga uma o lagona faʻalogo ua leiloloa. O le faʻasolosolo o le gaioiga, o loʻo faʻalogo le gaioiga. Le manava le masani e tupu.
  3. Tolu tikeri: o le faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi e matua leaga lava. Ua le o iai se leo musika. O faʻalavelave mai tino faʻapitoa o loʻo pipii atu.
  4. Faailoga lona fa: suiga i se tulaga muamua.

Faailoga masani o le maʻi suka ma le hyperglycemia:

  • ogaoga faʻamalolo,
  • le manogi o le acetone e sau mai le maʻi (o ese mai i le moa)
  • faaitiitia le ophthalmotonus,
  • Le manava manaia o Kussmaul (e le o iai i le moa o le hyperosmola).

Faailoga o le hypoglycemic coma:

  • paʻu paʻu
  • faʻapupula i le mamafa o le toto - mata mataʻutia (o se faailoga o se "mata tioata"),
  • tamaititi faʻaleleia
  • masani pe fiva
  • maualuga maualuga o le alualu i luma o faailoga.

Faatasi ai ma ituaiga acidisic coma, e taumafai le tino e taui mo le hyperacidosis e ala i le faatupuina o pallosis respiratory e faaaoga ai le hyperventilation: manava le manava, o le a le aoga. O le alualu i luma o le acidosis e mafua ai foliga o le manava o Kussmaul, lea e aofia ai:

  • loloto le manava
  • faigata faigata
  • faʻalautele le malologa i le va o manava.

Maʻisuka muamua

Coma i le maʻisuka na amataina lemu: mai ni nai itula i ni nai aso e mafai ona pasi i le le malamalama. O se tuusaunoaga o le hypoglycemic forms. Coma e muamua i ai se tulaga faʻaleagaina - o se maʻisuka faigata. O ona faailoga e:

  • faʻamaoniga o le inu oona: ulu o le ulu, vaivai, gase, vomiting, vaivaiga,
  • vevela paʻu
  • susu ma le galala
  • faateleina le urination.

I le laasaga lona lua o le muaʻi amata, o le a pa'ū tagata i le maasiasi, faʻaleleia le manava, pseudoperitonitis syndrome (paʻu o le tino, le mautonu o le muscle, faʻaalia o le faʻaleagaina o le peritoneal), faʻamalologa faʻamalolo: kuluma ma le mucous membranes, faʻaitiitia le toto maualuga. O le hypoglycemia e faʻaalia i le fatu o le muscle, maualuga le tendon e faʻafeoloolo, ma faʻafefete le afu.

Tuua Lau Faamatalaga