Inisalini - o le a, meatotino, faʻaaogaina i taʻaloga

O le pancreas o loʻo faʻapipiʻiina le tele o ituaiga eseese o meaola faʻasolosolo. E ese mai isi vaega o le tino o le tagata aua e mafai ona maua le endocrin ma le exocrine i le taimi lava e tasi. O le uluaʻi faʻataʻitaʻiga o le tino e faʻamatalaina i le tuʻuina atu o hormones saʻo i totonu o le toto, faʻatasi ai ma le lona lua, o mea uma e faʻamalosi i totonu o le togafiti laiti.

O le vaega o le exocrine e silia ma le 95% o le lapisi o le pancreas atoa. E oo atu i le 3% o loʻo pau i luga o tamaʻi pancreatic (e taʻua foi i latou o motu o Langerhans), lea e faʻapipiʻiina ai:

O le hormone lenei o le porotini. E faʻamalosia le metabolism i toetoe lava o laʻasaga uma o le olaga. Muamua lava, o lana gaioiga e faʻaaoga i le tausisia o le paleni o le carbohydrate. E mafua lenei mea ona o le faateleina o le uumi o le kulukose i totonu o le paʻu o le cell. O le inisalini receptor ma se masini faʻapitoa e faʻatonutonuina ai le tele ma le mamafa o le porotini o le membrane ua faʻalauiloaina. O nei vaega ia e faʻafeiloaʻi ai kulūkose molekone i le suauʻu ma faʻafeiloaʻi ai lona faʻatonuga.

O le felauaiga o le kulukose e ala i le inisalini e sili atu ona taua mo musika ma mea faʻapipiʻi, aua o loʻo aʻafia i le insulin. Latou te tusa pe tusa ma le 75% o le masini siaki o le tino ma faia ai galuega taua e pei o le teuina ma le toe faʻasalaga o le malosi, feʻaveaiga, respiration, ma isi.

Glucose pulea

O le gaioiga o le inisalini i metabolic processes o le malosi ma meaʻai e matua faigata lava. O le faʻatinoga o le tele o faʻafitauli i luga o lea mea e faalagolago i le gafatia o le inisalini e aʻafia ai le gaioiga o nisi o enzymes. O le inisalini e na o le pau lea o le homone e faʻasaina ai le suka toto. O lana galuega faavae lenei. E maua e:

  • Faatoagaina mai o le gaoioiga o enzymes e lagolago ai le glycolysis (faʻamaʻiina o se kulūkose molecule e maua mai ai ni molikoni o meaola e lua),
  • Taofiofia o le glycogenesis - o le gaosiga o le kulukose ma isi vaega i totonu ole ate,
  • Faʻalauteleina o le faʻamamaina o molimula suka,
  • O le faʻaaogaina o le glycogen o se hormonal insulin e faʻateleina ai le faʻapipiʻiina o kulūkose molekone i totonu o glycogen e maso maso ma ate.

O le gaioiga o le inisalini e tupu ona o le talipupuni. O se pusa tele o le membrane protein o le ituaiga faʻavae. Ua fausia le polotini mai i vaega laiti a ma le b, lea e faia i se filifili polypeptide. Inisalini faʻamau i le vaega a, pe a faʻafesoʻotaʻi, ona suia ai lea suiga. I le taimi nei, o le vaega e avea ma tyrosine kinase o loʻo galue. A maeʻa lenei mea, faʻalauiloaina se faasologa atoa o tali ma le faʻafouina o enzymes eseese.

Sa leʻi suʻesuʻeina e saienitisi le fegalegaleaiga a le inisalini ma le talini. O loʻo iloa i le vaeluaga taimi o le diacylglycerols ma le inositol triphosphate o loʻo faʻapipiʻiina, lea e gaoioi le protein kinase C. O nei mea e faʻateleina ai le faʻapipiʻiina o vailaʻau cytoplasmic faʻatasi ai ma le sukalatini o le suka i totonu o le membrane. Talu ai ona o le siʻitia o kiliva o le glucose free, e tele atu mea e tuʻuina atu ile cell.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le tulafono faatonutonu o le kulūkose o se faʻalapotopotoga faʻapitoa ma faʻapitoa faʻapitoa. O le galulue tutusa a le tino atoa ma le tele o isi mea e aʻafia ai. O tulafono faatonutonu a Hormonal o se tasi lea o mea sili ona taua i lenei paleni malosi. E masani lava, o le suka e tatau ona i le va o le 2.6 ma le 8.4 mmol / lita o le toto. I le tausisia o lenei tulaga (e faaopoopo atu i hormones hypoglycemic), o aʻafiaga o le tuputupu aʻe, glucagon ma adrenaline e aofia ai foi. Latou te fesootaʻi atu i hormonesmon hormones.

O nei mea e faaosofia ai le faʻasaʻoina o suka mai le masini.Faʻamamaina hormones ma adrenaline, e aofia ai le taofiofia o le faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto. O le mea lea, o le paleni aupito sili ona lelei e tausia.

Isi galuega o le inisalini

I le faaopoopo atu ile tulafono ole kulukose, o le inisalini ei ai le tele o aʻafiaga ma faʻamalosi-faʻasaʻo,

AnabolicAnticatabolic
  • Faʻalauteleina o le faʻaaogāina o le amino acids i sela (aemaise lava valine ma leucine),
  • Faʻataʻitaʻiga o le DNA faʻasologa ma le biosynthesis protein,
  • O le saoasaoa o le feaveaiina o leona o Mg, K, Ph,
  • O le faʻataʻitaʻiina o le gaosia o gaʻo gaʻo ma lo latou esterification (i totonu o siama o le ate ma le ate, o le tuufaatasiga o le inisalini e fesoasoani i le kulukose e avea ma gaʻo po o le suia i le triglyceride).
  • Faʻaitiitia le malosi o le lipolysis - o le faagasologa o le tuʻuina atu o molelaʻau gaʻo i totonu o le toto,
  • Taofiofia o le hydrolysis protein - faʻamaʻaina o kulimi faʻamalosi.

O aʻabolic effects fesoasoani e faʻateleina ai le foafoaga ma le faafouina o nisi o siama, masini, poʻo ni maso. Faafetai ia i latou, o le maualuga o le maso maso i le tino o le tagata e tausia, o le paleni ole malosi e pulea. O le aʻafiaga o aʻafiaga e faʻamoemoe e taofia le palatini ma le gaʻo toto. E afaina ai foi le tuputupu aʻe o musika ma le tino gaʻo o le tino.

O le mea e tupu i le tino pe afai e leai se inisalini

Muamua, o le avega o le kulūkose ua faʻalavelaveina. I le leai o le inisalini, e leai se faʻamalosiaga o aʻafiaga e gaosia ai le suka. O se taunuuga, o kulūkose molekone e tumau i totonu o le toto. E i ai se aʻafiaga faʻaleagaina i le va o le:

  1. Toto toto. Ona o le tele o le suka, ua amata ona ufitia. O se taunuuga o lenei mea, e mafai ona gaosia ai toto, latou te poloka le tafe toto, mea aoga ma le okesene e le ulufale i fausaga uma o le tino. O le anapogi ma le oti o sela ma fatuga amata. O le gasegase e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o veinsic veins (i vaega eseese o le tino), leukemia ma isi faʻamaʻi tuga. I nisi tulaga, o le toto e mafai ona gaosia ai le tele o taʻaloga i totonu o le vaʻa e afaina ai.
  2. Metabolic process in the cell. Glucose o le punavai autu o le malosi mo le tino. Afai e le lava, o faagasologa uma o intracellular e amata ona faʻagesegese. O le mea lea, e amata le pala, e le faafou, e le tupu. E le gata i lea, o le kulukose e le toe avea ma se malosi faʻaagaga ma, afai e le lava le malosi, o le a le faʻaumatia le tino maso, ae o le tino musika. O le a amata ona vave alu ese le mamafa o le tagata, o le a vaivai ma vaivai.

Lona lua, o le faʻaaogaina o anabolism o le a faʻalavelaveina. Amino acids i totonu o le tino o le a amata amata ona sili atu ona leaga ma, ona o lo latou leai, o le a leai se alalaupapa laupapa mo le tuufaatasia o protein ma le DNA. O elemene o elemene eseese o le a amata ona ulu i totonu o siaki e le lava ni aofaiga, ma o se taunuuga o le a faʻaaogaina ai le fesuiaiga o le eletise. O lenei mea o le a aafia ai le tulaga o maso maso. O le tino i totonu o le tino o le a faʻavaivaia, o lea o le a maua ai e se tagata le mamafa.

O nei faagasologa o le telefoni feaveaʻi e toetoe lava aʻafia vave ai le tulaga lautele o le tino. E sili atu le faigata mo se tagata ona fai galuega i aso faisoo, e lagona le tiga o le ulu ma le vevela, gaioiga, ma atonu e le iloa. Faʻatasi ai ma le mamafa o le mamafa o le mamafa, na te lagona le fiaaai manu

O le le atoatoa o le inisalini e mafai ona mafua ai se maʻi tuga

O a faʻamaʻi e mafua ai le le atoatoa o le inisalini

O maʻi sili ona taatele e aʻafia ai le maualuga ole inisalini o le maʻisuka. E vaevaeina i ni ituaiga se lua:

  1. Inisalini faalagolago. O le mafuaʻaga e faʻaleagaina ai le tino, e maua ai sina insulin pe leai foi. I totonu o le tino, o faagasologa ua maeʻa ona amataina. O maʻi maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tuʻuina atu ile insulin mai fafo. E faia lenei mea e ala i tui faapitoa o inisalini. Atonu o le inisalini o meaola po o mea faʻapitoa. O nei sui uma o loʻo tuʻuina atu o ni fofo faʻaoga.O le tele o taimi, o tui e tuʻuina i totonu o le manava, tauau, tauau poʻo le pito i luma o ogavae.
  2. Inisalini tutoʻatasi. O lenei ituaiga o maʻisuka o loʻo faʻaalia i le mea moni o le pancreas o loʻo faʻapenaina le insulin i le tino, ae o le tino e puipuia ai lenei vailaʻau. O le a leai se lagona o le inisalini, o se taunuuga lea e maua mai ai le hyperglycemia masani o le maʻi. I se tulaga faapea, o le suka e faʻatulafonoina e le puleaina o meaʻai. O loʻo faʻaititia le faʻaogaina o le Carbohydrate ma o le faʻaogaina o le faasologa o mea taumafa uma ua faʻaaogaina. E naʻo le tagata gasegase e mafai ona 'ai meaʻai ma gaʻo susu.

E i ai isi faʻafitauli o loʻo maua ai le le atoatoa i le inisalini masani:

  • O faʻamaʻi faʻamaʻi (siafesa o ituaiga uma, cirrhosis ma isi),
  • Cushing's Syndrome (o le tele o hormones e masani ona gaosia e le corlenx)
  • O le mamafa (e aofia ai fesuiaiga eseese o le inosia),
  • Inisulinoma (o se tumutumu lea e le faʻaaogaina ai le inisalini i totonu o le toto)
  • Myotonia (o se faʻamaʻi o le neuromuscular complexes lea o loʻo gaoioi ai le gaioiga o le tino ma le maso),
  • O le tele o hormones tuputupu aʻe,
  • Faʻafouina insulin
  • Gaoioiga le lelei o le pituitary gland,
  • Suauu i totonu o le gland (synthesis o le adrenaline, lea e puleaina ai le maualuga o le suka, ua vaivai),
  • O isi faʻamaʻi o le pancreas (o le tino, pancreatitis, faiga o le inflammatory, maʻi tuʻufaʻatasia, ma isi).


O le vaivai o le tino ma le mafaufau e ono mafua ai foi le solia o le inisalini. O nei mea faʻaalia e faʻamaonia e le mea moni e faapea, i le taimi o nei tulaga, e faʻaaluina e le tino le tele o faʻaagaga faasao e toe faʻafoʻi ai le homeostasis. E le gata i lea, o le mafuaʻaga e ono avea ma ituaiga soifuaga masani, o faʻamaʻi masani ma faʻamaʻi pipisi. I mataupu sili atu e fesootaʻi ma le le lelei o le inisalini, e mafai e se tagata ona aʻafia le afaina o le inisalini poʻo le Somoji syndrome (faʻasolosolo ile inisalini).

O le togafitiga o nei maʻi e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le maualuga o le inisalini. O le tele o taimi, e fautuaina e fomaʻi fualaau faʻasaina ma meaola manu poʻo le inisalini. Afai o le maʻi faʻaleagaina e mafua mai i le soona taumafa o le suka i totonu o le tino, o se taumafataga faapitoa e faʻatulagaina. I nisi o tulaga, ua faatonuina le faapalepale o le hormone. Afai e maua e le tagata maʻi se myoma, e auina atu le maʻi mo le taotoga ma se togafitiga o le chemotherapy.

O le inisalini o se hormone multidisciplinary o le vaega peptide, lea e aʻafia uma ai le telefoni feaveaʻi ma faʻasalalauga lautele. O lona autu autu o le faʻatonutonuina o le paleni o le gaʻo. Na te pulea foi le malosi ma le gaosiga o le tino i ituaiga eseese o le tino. O lona leai o se mea ua afaina i le solia o nei faiga uma.

O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le maʻisuka ma le tele o isi faʻamaʻi matautia. O nisi o ia mea e le mafai ona faʻatautaia ma tumau ma le tagata mo le olaga. O se malosi vaivai ma le tele o lenei vailaau i nisi tulaga e mafai ona afaina.

Le taua o le inisalini mo le tino

O le galuega autu o le inisalini i le tino o le tagata e faʻalauteleina le mafai ona gafatia o membranes o myocytes ma adipocytes mo le kulukose, lea e faʻaleleia ai lana felauaiga i siama. Ona o lenei mea, o le faʻaaogaina o le kulukose mai le tino ua iloa foi, o le faagasologa o le faʻaaogaina o le glycogen ma lona faaputuputu i maso ua fausiaina. O le inisalini foi ei ai le gafatia e faaosofia ai le faʻaogaina o le iniseti o proteins, faʻateleina ai le gaogao o puipui o le cell mo amino acids (puna - Wikipedia).

O le suʻesuʻeina o le inisalini i totonu o le tino e mafai ona faʻaalia e pei ona taua i lalo:

  1. Ona o le gaioiga o le hormone, o le suka na maua mai i meaʻai e ulu atu i le siaki ona o le mea moni e mafai ona faaleleia le membrane.
  2. I lalo o lana gaioiga, i totonu o sela o le ate, faapea foi ma fiva musika, o le faagasologa o le suia o le glycogen mai le kulukose.
  3. O le inisalini e aafia ai le faaputuputuina, faʻapipiʻi ma le faʻasaoina o le amio saʻo o puipuiga e ulufale i le tino.
  4. O le hormone e faʻateleina le faʻaputuina o le gaʻo ona o le mea moni e fesoasoani i gaʻo gaʻo e puʻeina le kulukose ma faʻapipiʻiina i totonu o le tino. O le mafuaʻaga lea pe a 'ai mea taumafa e maua ai le gaʻo, e tatau i se tasi ona manatua le lamatiaga o tupe le aoga.
  5. E gaoioi ai le gaioiga o enzymes lea e faʻavaveina ai le gau o le kulukose (meatotino faʻasolo).
  6. Faʻasalaga le gaioiga o le enzymes e faʻamaeʻa ai le gaʻo ma le glycogen (faʻa-faʻamalositino).

O le inisalini o se hormone tulaga ese lea e avea ma vaega i faiga uma o gaioiga o totoga ma tino. E tele sona sao i le gaosiga o gaʻo.

A oʻo mai le meaʻai i le manava, ona maualuga aʻe ai lea o gaʻo. E tupu lenei mea e tusa lava pe i ai meaai poʻo taaloga taʻavale e maualalo le maualalo.

O se taunuuga, e maua e le pancreas se faailo tutusa mai le faiʻai ma amata ai ona maua malosi le inisalini, lea, o le a, amata ona talepe i lalo ia mea gaʻo. E mafua ai ona faalagolago le maualuga o le insulin i luga o le taumafaina o mea taumafa. Afai o se tagata e nofo i luga o se taumafa vaivai ma e matelaina pea le fiaai, o lona uiga o le maualuga o lenei hormone i le toto o le a itiiti foi (o le punavai i le Igilisi o le tusi "Inisalini ma Protein Related - Structure, Functions, Pharmacology").

E na o le pau lea o le homone o lona gaioiga e taulaʻi i le faʻaitiitia o le maualuga o le toto, e le pei o isi hormones, e na o le faateleina o lenei faailoilo, e pei o le adrenaline, hormone tuputupu aʻe poʻo le glucagon.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le calcium ma le potassium i totonu o le toto, faapea foi ma le faateleina o le maualuga o gaʻo gaʻo, o le faagasologa o le gaosiga o le inisalini ua faatelevaveina. Ma o le somatotropin ma le somatostatin ei ai le itu faafeagai, e faaitiitia ai le mamafa o le inisalini ma faagesegese ai lona fausiaina.

Mafuaaga o le maualuga o le inisalini

  1. Ole insulinomas o ni tamai tumama. E aofia ai laupepa o peta o motu o Langerhans. E le masani ona tulaʻi mai i le interochromaffin o sela. O le insulinomas e avea o se generator o inisalini i le maualuga. Mo le siamaina o tumema, o le fua o le hormone i le kulukose o loʻo faʻaaogaina, ma o suʻesuʻega uma lava e faʻatatau tonu lava i se manava gaogao.
  2. Ituaiga 2 maʻisuka. O loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le inisalini ma, e tusa ai ma lea, o se faʻaopoopoga o le maualuga o le suka. Mulimuli ane, a o faagasolo le faʻamaʻi, o le a atili ai ona le mautonu le tino i le inisalini, lea e taʻitaʻia ai le alualu i luma o maʻi.
  3. O le mamafa. Afai o le faafitauli e fesoʻotaʻi ma le tele o meaʻai gaʻo, o le tele o le inisalini i le toto e faʻatupulaʻia ai. O ia na te faʻapipiʻi le suka i le gaʻo. O le mea lea, o loʻo i ai se liʻo malosi e le faigofie ona tatala - o le tele o le homone, o le sili atu o le gaʻo, ma le leaga.
  4. O le acromegaly o se tumo i le pituitary gland e mafua ai ona faaitiitia le aofaiga o le hormone tuputupu ae na gaosia. O lona faʻaogaina o le mea aupito sili lea ona taua mo le siakiina o le i ai o se paʻu, afai o le inisalini e faʻatautaia i se tagata, o le kulūkose e pa'ū, lea e tatau ona mafua ai le faateleina o le toto o le tuputupu aʻe i totonu o le toto, pe a le tupu lenei mea,
  5. O le faʻaleagaina o le tino o se faʻamaʻi lea e tupu i le tele o le gaosia o hormones e le pipisi. Latou te faʻalavelave i le malepelepe o le kulukose, o lona maualuga e maualuga, e oʻo atu i tulaga ogaoga.
  6. Musika dystrophy - e tupu ona o le soliga o faiga faʻasolosolo i totonu o le tino, e aʻafia ai le mea o loʻo tutupu ai le insulin i totonu o le toto.
  7. Faatasi ai ma se taumafa le lelei i le taimi o le maitaga, ua i ai se fafine e lamatia tele i le maualuga o le homone.
  8. Mea e mafua mai le mafuaʻaga e faʻalavelaveina ai le galactose ma le fructose.

Faatasi ai ma le matua faateleina o le kulūkose, e mafai e se tagata ona paʻu i totonu o se coma hyperglycemic. O le alu ese mai lenei tulaga e fesoasoani i le inisalini tui.

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka o loʻo faʻaalia foi i se suiga i le inisalini o le faʻasalaga.E lua ituaiga:

  • Inisalini-tutoʻatasi (ituaiga maʻisuka ituaiga 2) - e faʻaalia i le puipuiga o le tino i le inisalini, ao le maualuga o le hormone e mafai ona masani pe siitia,
  • inisalini (faalagolago i le maʻisuka ituaiga 1) - mafua ai le paʻu o le inisalini.

Faʻaitiitia mea o loʻo i totonu o lenei vailaʻau ma malosi malosi faaletino, faʻaauau aʻoaʻoga ma faʻafitauli faʻafitauli.

Vaega o le foai toto mo le siakiina o le inisalini i le toto

Ina ia mafai ona fuafuaina le inisalini o totonu o le toto, e tatau ona e pasia se suʻega falesuesue. Mo lenei mea, e aveesea le toto mai se vein ma tuu i totonu o se suʻega suʻega faapitoa.

Ina ia mafai ona saʻo lelei taunuuga o le auʻiliʻiliga, e matua faasaina tagata e faʻatau meaʻai, vailaau faʻasaina, ava malosi 12 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling. E fautuaina foi e lafoai ituaiga uma o gaoioiga faaletino. Afai e ave e se tagata ni vailaʻau taua ma e le mafai ona faalēaogaina i soo se auala, o lenei mea moni e faʻaalia pe a fai le suʻega i se pepa faʻapitoa.

I le afa itula ao le i tuʻuina atu le inisalini samples, e manaʻomia e le tagata maʻi le filemu atoatoa o le mafaufau!

O se suʻesuʻega vavalalata o le inisalini i totonu o le toto mai se falemaʻi e leai se aoga tele. Ina ia iloa le ituaiga o soliga i le tino, ua fautuaina e fuafua le fua o le insulin ma le kulukose. O le filifiliga sili ona lelei o suʻesuʻega o se faʻafitauli faigata, lea e mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o le inisalini pe a uma le utaina o le kulukose.

Faʻafetai i le faigata o le faʻafitauli, e mafai ona e iloa le kuluma tumau o le maʻisuka.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o togafitiga, o le tali atu i le faʻamalolo o le inisalini o le a mulimuli ane nai lo le tulaga o le masani. O le maualuga o le hormone i le toto e siitia lemu, ma mulimuli ane tulai aʻe i tulaga maualuga. I tagata soifua maloloina, o le inisalini i totonu o le toto o le a faateleina le sosoʻo ma pa'ū i tulaga masani masani e aunoa ma ni osofaʻi faʻafuaseʻi.

Injections injections

O le tele lava o taimi, o le inisalini o le iniseti e faʻamaonia mo tagata e maua i le maʻisuka. Ua faʻamatala manino e le fomaʻi tulafono mo le faʻaaogaina o le suauu, aemaise lava togafitiga faʻasolosolo, vailaʻau.

  1. I le maʻisuka ituaiga 1, e masani ona faia e tagata a latou lava tuʻinanauga tutoʻatasi ina ia faatumauina le mafai ona i ai se olaga masani. I ia tagata, o mataupu e masani ona manaʻomia pe a manaʻomia le puleaina faʻafuaseʻi o le inisalini i le maualuga o le hyperglycemia.
  2. O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ai ona sui le injections mo papa. O le taimi tonu e maua ai le maʻisuka, o le faʻamaonia lelei o le togafitiga i le ituaiga o laupepa e faʻapipiʻi ma se taumafataga e mafai ona manuia lelei mo le tulaga.

E pei o se tui, e faʻaaogaina le inisalini, lea e maua mai i le paʻu o le puaa. E i ai foi lona foliga tutusa o meaola oona ma le homone tagata ma maua ai le itiiti ifo o aʻafiaga o itu. O vailaau faʻasaienisi o loʻo fesuisuiaʻi pea ma o loʻo tuʻuina atu nei i le au gasegase le gasegase o inisinia o inisalini - o le tagata toe faʻafoʻi. Mo togafitiga o le inisalini i le taimi o le tamaitiiti, e na o insulin tagata e faʻaaogaina.

Ole suʻega manaʻomia ole filifilia e le fomaʻi taʻitasi, e faʻatatau ile tulaga lautele ole maʻi. O le tagata poto faapitoa e tuʻuina atu se aotelega o aʻoaʻoga, aʻoaʻo ia te ia e tui sao.

I faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e le inisalini suiga, e tatau ona pipii i se taumafa paleni, ia maitauina le masani i aso taitasi, fetuunai le tulaga o le gaioiga faaletino, ma faʻaitiitia le foliga mai o tulaga faigata.

Eseese o le inisalini

Faʻalagolago i le ituaiga, o le inisalini e faia i taimi eseese o le aso ma i eseese atumaga:

  • Humalog ma Novorapid vave vave, pe a maeʻa le itula ae tulaʻi le maualuga o le inisalini ma oʻo atu i le maualuga maualuga e manaomia e le tino. Ae a maeʻa le 4 itula, ona maeʻa lea, ma o le maualuga ole inisalini e toe faʻaitiitia.

  • O le Pule Faatonu o le Humulin, Insuman Rapid, O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia i le televave o le maualuga o le insalini toto i le maea ai o le afa itula, pe a maeʻa le 4 itula e oʻo i le maualuga o lona maualuga, ona amata lea ona faʻaitiitia. O le fualaau faasaina e aoga mo le 8 itula.

  • Insuman Bazal, Humulin NPH, Protafan NM o loʻo i ai le umi o le faʻaaliga umi o le 10 i le 20 itula. A uma le maualuga o le tolu itula, amata ona faʻaalia le gaioiga, ma a maeʻa le 6-8 itula, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e oo i lona maualuga.

  • O Glargin e umi sona aafiaga i le 20 i le 30 itula, lea e tumau ai le tumau o le insulin i tua e aunoa ma ni mea taua.

  • Degludec Tresiba na gaosia i Tenimaka ma e maualuga lona umi o le umi e mafai ona tumau mo le 42 itula.

O le tagata gasegase e tatau ona maua uma faatonuga i luga o tulafono mo le faʻaaogaina o le inisalini mai le fomaʻi, faʻapea foi ma auala o le pulega (subcutaneous or intramuscular). E leai se fuainumera faʻamaonia faʻamaonia ma le tele o pulega mo soʻo se vailaʻau faʻasaina-inisalini! Filifiliga ma le fetuunaʻi o atopaʻu e faʻatinoina taʻitoʻatasi i mataupu taʻitasi suʻesuʻega!

Le faʻaaogaina o le inisalini i taʻaloga ma mo le fausiaina o musika

Tagata taʻavale o loʻo matuā aʻafia i toleniga ma taumafai e fausia le maso maso faʻaaoga protein i la latou meaʻai. O le inisalini, i le isi itu, e faatonutonu ai le tuufaatasia o le porotini, lea e tau atu i le fausiaina o maso. O lenei hormone e aʻafia ai e le gata i le metabolism o protein, ae faapea foi gaʻo gaʻo ma gaʻo, ma faia ai mea e manaʻomia muamua mo le fatuina o maso maso.

E ui lava i le mea moni o le inisalini o se vailaʻau faʻamalosi lea e faasaina mo le faʻaaogaina e tagata taʻalo faapolofesa, e le mafai ona faʻaaogaina lona faʻaaogaina, ae le o le gaosiga masani. E faʻaaogaina e le tele o tagata afeleti, o ona taunuuga e faalagolago i le maso maso.

O le hormone lava ia e le faʻapupulaina ai le maso, ae malosi e aʻafia ai gaioiga e iu ai ina oʻo i le mea e manaʻo i ai - e pulea ai le metabolism o carbohydrates, proteins ma lipids, ona o:

  1. Faʻataʻotoina le palatini maso. O palatini o vaega autū ia o filatini musika synthesized using ribosomes. O le inisalini lea e faʻaosoina ai le gaosiga o le ribosomes, lea e mafua ai le faateleina o le aofaʻi o le porotini ma, mulimuli ane, le fausiaina o musika.
  2. Faʻaitiitia le malosi o le catabolism. O le Catabolism o se faʻaioiga lea e tauva ai tagata taʻaalo tomai uma i auala eseese. Ona o le faateleina o le maualuga o le inisalini, o le paʻu o mea faʻalavelave ua faʻaitiitia, o le protein e tele taimi e sili atu nai lo le faʻaumatia.
  3. Faʻateleina le faʻaogaina o le amino acids i totonu o le va o le intracellular. O le hormone e faʻaleleia ai le gaosiga o le paʻu o le cell, ona o lenei mea taua, o le amino acids e manaʻomia e faʻaleleia ai maso maso, faigofie ona ulu i fiva maso ma e faigofie ona ufiufi
  4. E aʻafia ai le malosi o le faʻaogaina o le glycogen, lea e tatau ai ona faʻalauteleina le musika ma le manogi ona o lona malosi e taofi ai le susu e pei o le omomi. I lalo o le gaioiga o le inisalini, o se gasegase malosi o le glycogen e tupu, lea e mafai ai e le glucose ona tumau mo se taimi uumi i fiva musika, faateleina lo latou mautu, faatelevave le saoasaoa o le toe faaleleia ma le faaleleia o meaai paleni.

O aʻafiaga o le inisalini

I se numera tele o punaoa, o se tasi o muamua aafiaga o le inisalini o le faaputuputuina o le tele o meaʻai - ma e moni lenei mea. Ae e mamao ese mai lenei mea matautia e mafua ai le le faʻaaogaina o le inisalini matautia. Muamua ma sili ona leaga le aafiaga o le inisalini o le hypoglycemia - o se tulaga faanatinati lea e manaʻomia ai le tausiga faʻafuaseʻi. Faailoga o se pa'ū i le toto suka:

  • ogaoga vaivaiga, vevela ma le loto tiga, le mautonu le vaaia o le vaai, le mautonu, gaioiga / vili, gaogao e mafai,
  • tachycardia, vevesi, le faʻamalosia o le faʻamaopoopoina o gaioiga, lagona le lelei, faʻanoanoa o le tino ma le leai o se malamalama.

Afai e pa'ū le glycemia toto i le 2.5 mmol / L pe maualalo, o faailoga ia o le hypoglycemic coma, lea, e aunoa ma le faʻapitoa faʻapitoa faʻafuaseʻi, e mafai ona afaina. O le oti o se taunuuga o lenei tulaga e afua mai i le solia tele o galuega tauave o le toto ma le manava, lea eo faatasi ma le loloto o le atuatuvale o le tino tutotonu. Aofai o le kulupu o le kulukose e tupu ina ia mautinoa ai le gaioiga o enzymes e pulea ai le aoga o homeostasis.

E mafai foi pe a faʻaaogaina inisalini:

  • afaina, sasaina i le nofoaga o tui,
  • tasi le le faapalepale,
  • faʻaitiitia le gaosiga o le gaosia o le homone i le faʻaaogaina umi o le faʻaaoga poʻo i le tulaga o le faʻasologa.

O le faʻalauteleina ma le le pulea lelei o pulega o fualaau faasaina e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka (source - Clinical Pharmacology according to Goodman and Gilman - G. Gilman - Guide Practical).

Tulafono mo le faʻaaogaina o le inisalini

Tagata taaalo latou te iloa o le faagasologa o le fausiaina o musika o le a le mafaia e aunoa ma le faateleina o le gaʻo. O le mafuaaga lena e suia ai e polofesa tulaga o le faamamaina o le tino ma le fausiaina o le tele.

E tatau ona ave le hormone i le taimi poʻo le vave lava aʻo leʻi uma le aʻoga ina ia mafai ai ona faʻatautaia le faaliliuina i le malosi talafeagai, ae le o le gaʻo.

E faʻapupulaina ai foi le malosi o le tino ma fesoasoani e tuʻuina atu ia te oe le mamafa maualuga. I le taimi o le faʻamamago, e tatau ona mulimulitaʻi se meaai e leai ni meaʻai.

O le mea lea, o le inisalini e galue o se ituaiga o fesuiaiga o le tino lea e taitaia punaoa o meaola pe o le maua o le mamafa poʻo le susunuina o gaʻo.

O galuega o le inisalini ma lona taua mo le tino o le tagata

O le metabolism i totonu o tagata o se faʻalavelave faʻapitoa ma le tele-stage, ma o hormones eseese ma mea faʻalaiolosi e faʻamalosia ai lona ala. e maua mai i faʻapitoa faapitoa o loʻo i totonu o le mafiafia o le pancreas (motu o Langerhans-Sobolev), o se vailaʻau e mafai ona faia tuusaʻo pe le tuusao i le toetoe lava o metabolic processes uma i totonu o le tino.

O le inisalini o se pepidone hormone lea e taua tele mo le masani ai o mea taumafa ma le gaioiga ole tino. O se uila o le kulukose, amino acids ma le potassium. O le gaioiga o lenei hormone o le faʻatonutonuina o le paleni gaʻo. A maeʻa ona 'ai, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le aofaiga o mea i le toto toto e tali atu i le gaosiga o le kulukose.

O le a le inisalini?

O le inisalini o se hormone taua tele; a aunoa ma lea mea, o le masani masani o le meaʻai fualaʻau i le tino e le mafai. Faatasi ai ma lana fesoasoani, glucose, potassium ma amino acids o loʻo feaveaia. Aafiaga - tausia ma faʻatonutonu le paleni gaʻo i le tino. I le avea ai ma se pepide (protein) hormone, e le mafai ona ulu atu i fafo ile tino ile gastrointestinal tract - o lona mole mole o le a faʻafefeteina, e pei o soʻo se mea o le protein i le intestine.

O le inisalini i le tino o le tagata e nafa ma le metabolism ma le malosi, o lona uiga, e i ai sona aafiaga tele ma faigata i le metabolism i gaʻo uma. E tele aʻafiaga e mafua ona o lona gafatia e galue i le gaioiga o le tele o enzymes.

O le inisalini e na o le pau lea o le homone e fesoasoani e faʻaititia le kulukose toto.

I le tulaga o le maʻisuka o le muamua muamua, o le maualuga e faʻalavelaveina, i se isi faaupuga, ona o le le lava o le gaosiga (suka) i le toto, faateleina le urination ma maua ai le suka i le urine, e fesootaʻi ma lenei maʻi e taʻua o le maʻisuka. I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le gaioiga o le inisalini e faʻavaivaia. Mo ia faamoemoega, e tatau ona mataʻituina le IRI i le toto, o lona uiga, o se suʻega toto mo le inisalini e le faʻamalosi.O se auiliiliga o mea o loʻo i totonu o lenei faʻamatalaga e tatau ai ina ia iloa ai le ituaiga o maʻisuka, ma ia iloa ai le saʻo o le faʻaogaina o le paʻu mo le toe tofiaina togafiti togafitiga faʻatasi ma le fesoasoani a vailaʻau.

O le suʻesuʻega o le maualuga o lenei hormone i totonu o le toto e mafai ai e le gata ina iloa ai le solia o le gaioiga o le pancreas, ae ia faʻamalamalama lelei foi i le va o isi maʻi faapena. O le mafuaaga lena e taua ai lenei suʻesuʻega.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e le naʻo le metabolism o le carbohydrate e faʻalavelaveina, o le gaʻo ma le porotini o le gaʻo e mafatia ai foi. O le iai o faʻamaʻi ogaoga o le maʻisuka i le leai o togafitiga vave e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

O le manaoga o le tino mo le inisalini e mafai ona fuaina i vaega o gaʻo (EU). O le fua masani e faʻalagolago lava i le ituaiga vailaʻau o loʻo faʻatonutonuina. Afai tatou te talanoa e uiga i le le atoatoa o le tino, o loo i ai le maualalo o le inisalini i totonu o le toto, ua faaalia ai le sui o le togafitiga e faaosofia ai le gaioioiga o nei siama, mo se faataitaiga, o le moli.

E ala i le faiga o le gaioiga, o lenei vailaʻau (faapea foi ma analogues) e faʻaleleia ai le aʻafia o le inisalini o loʻo i ai i le toto, okeni ma tisifili, o le mea lea, i nisi taimi e fai mai o insulin i totonu o maʻa. O lana sailiga mo le fofogaina o fofoga tautala e moni lava, ae o le taimi nei, e leai se tagata gaosi oloa na ia tuuina atu se vailaau faasaina i luga o le maketi e mafai ona faasaoina ai le faitau miliona o tagata mai faalavelave i aso taitasi.

O faʻasologa o inisalini e masani lava ona faʻaaogaina faʻafuaseʻi. O a latou gaioiga i le averesi e amata i le 15-30 minute, o le maualuga o le toto e matauina pe a mavae le 2-3 itula, o le umi o le gaioiga e 6 itula. I le i ai o le maʻisuka malosi, o le inisalini e faʻatolu ona faia 3 taimi i le aso - i luga o se manava gaogao i le taeao, aoauli ma le afiafi.

Ina ia faʻateleina le umi o le gaioiga o le inisalini, e faʻaaogaina fualaau faʻasaʻi ma faʻasolosolo taimi. O nei vailaau e tatau ona aofia ai se faʻamalologa o le zinc-inisalini (o le umi o le gaoioiga e mai le 10 i le 36 itula), poʻo le faʻamalolo o le protamine-zinc (o le umi o le gaoioiga e 24 i le 36 itula). O fualaau ua taua i luga ua fuafuaina mo le gaogao poo le iniseti.

Faʻatoʻa togafitiga

I tulaga o le maualuga o le inisalini sauniuniga, e mafai ona matauina se paʻu mataʻutia i le toto kulukose, o lenei tulaga e taʻua o le hypoglycemia. O uiga iloga, faʻamalosi, afu, ita, lagona malosi o le fiaai, e tatau ona matauina, i nisi tulaga o loʻo i ai le faateia o le hypoglycemic (faʻavevesi, le iloa o le mafaufau, le gaioiga fatu). I uluai faailoga o le hypoglycemia, e manaʻomia e le tagata maʻi ona fafagaina se fasi suka, kuki poo se fasi falaoa paʻepaʻe. I le i ai o le faʻalavelave o le hypoglycemic, o le puleaina o le faʻafitauli o le 40% kulukose e talafeagai.

O le faʻaaogaina o le inisalini e mafai ona mafua ai le tele o gasegase o le tino, mo se faataitaiga, mumu i le nofoaga o tui, urticaria ma isi. I ia tulaga, e fautuaina e sui i se isi vailaʻau, mo se faataitaiga, suinini, pe a uma ona feutagai ma lau fomaʻi maʻi. E le mafai ona teena le puleaina o le vailaʻau na o oe lava - o le tagata gasegase e mafai ona vave faʻaalia faailoga o le le lava o le hormone ma le coma, lea e mafua mai i le maualuga maualuga o le kulukose i le toto.

Ua faʻalogo tagata uma e uiga i le maʻisuka. O le mea e lelei ai, e toʻatele tagata e leai se faʻamaʻi faapena. E ui e masani lava ona tupu le maʻi i se tulaga filemu, e le mafaamatalaina, naʻo le taimi o se suʻega masani poʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e faʻaalia ai ou foliga. O le maʻisuka e faalagolago i le maualuga o se ituaiga hormone e gaosia ma faʻaleleia e le tino o le tagata. O le a le inisalini, pe faapefea ona galue, ma poʻo a faʻafitauli e mafua ai ona sili atu poo le leai o se mea o le a faamatalaina i lalo.

Hormones ma le soifua maloloina

O le endocrine o se tasi o vaega o le tino o le tagata. O le tele o gaioiga e maua ai mea e faigata i le tuufaatasiga - hormones. Latou te taua mo le faʻamautinoaga lelei o faʻalapotopotoga uma e faalagolago i ai le tagata ola. O se tasi o ia mea o le homulini insulin. O lona mamafa e aafia ai na o galuega a le tele o totoga, ae faapena foi i le ola lava ia, aua o se paʻu mataʻutia po o le faateleina i le maualuga o lenei vailaau e ono afaina ai pe oti foi se tagata. O le mea lea, o se vaega o tagata o loʻo mafatia i tulaga vaivai o lenei hormone e faʻaauau pea ona tuiina le inisalini i latou ina ia mafai ai ona faia se tui taua.

Oona ile inisalini

O le a le inisalini? O lenei fesili e sili ona manaia ia i latou e masani lelei i le sili atu poo le leai foi, ma i latou e le afaina i le faafitauli o le le atoatoa o le inisalini. O le hormone na gaosia e le pancreas ma maua lona igoa mai le upu Latina "insula", o lona uiga o le "motu". O lenei vailaau na maua ai lona igoa ona o le vaega o mea na fausia - o motu o Langerhans o loʻo i totonu o tisipese o le pancreas. O le taimi nei, o lenei hormone na suʻesuʻeina e saienitisi i le atoatoa, ona e aʻafia uma ai gaioiga e tutupu i totonu o mea uma ma gaʻo, e ui lava o lana galuega autu o le faʻaitiitia o le toto suka.

Inisalini o se fausaga

O le fausiaina o le inisalini e le o se mea lilo mo saienitisi. O le suʻesuʻega o lenei hormone, lea e taua mo totoga uma ma tino, na amata i le faaiuga o le 19 seneturi. O se mea e mataʻina ai, o le tele o sela e maua mai ai le inisalini, o motu o Langerhans, na maua mai o latou igoa mai le fomaʻi aʻoga, o le na muamua tosina atu i le faʻaputuina o sela i totonu o le meaola o se meaola na ola i lalo ole microscope. Toeitiiti atoa le seneturi ua mavae talu mai le 1869 ao leʻi amataina e le falemaʻi faʻamalositino le faʻalauiloaina o sauniuniga o inisalini ina ia mafai ai e tagata e maua i le maʻisuka ona faʻaleleia atili le lelei o latou olaga.

O le fausaga o le inisalini o se tuufaatasiga o ni filifili se lua o le polypeptide e aofia ai toega o amino acids e fesoʻotaʻi ma alalaupapa vavave e taʻua o disulfide. O le mole mole insulin e aofia ai le 51 amino acid residues, e vaevaeina i ni vaega se lua - 20 i lalo o le faasinoupu "A" ma le 30 i lalo o le faasinoala "B". O le eseesega i le va o le tagata ma le puaa inisalini, mo se faataitaiga, o loo i ai i le na o le tasi le vaega i lalo o le "B" index, insulin ma le pancreatic hormone i le povi ua iloga e tolu "B" faasinomaga o igoa. O le mea lea, o le inisalini masani mai le pancreas o nei meaola o se tasi lea o vaega sili ona taatele mo vailaau maʻisuka.

Suesuega faasaienisi

O le faʻalagolagomaʻi o galuega le lelei o le pancreatic ma le atinaʻeina o le maʻisuka, faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le kulukose o le toto ma le urine, ua maitauina e fomaʻi mo se taimi umi. Ae na o le 1869, na maua ai e Paul Langerhans e 22-tausaga le matua, o se tagata aʻoga faafomaʻi mai Perelini, ni vaega o pancreatic sela na leiloa muamua e saienitisi. Ma o le mea tonu tonu lava lea i le igoa o le talavou suʻesuʻe na latou maua o latou igoa - o tamaʻitaʻi o Langerhans. Ina ua mavae sina taimi, i le taimi o suesuega, sa faamaonia ai e saienitisi o le mea lilo o nei siama e aafia ai le gasegase, ma o le toesea e faateleina ai le maualuga o le toto ma le urine, lea ei ai sona aafiaga leaga i le tulaga o le maʻi.

O le amataga o le seneturi lona lua na faailogaina i le mauaina e le saienitisi Rusia o Ivan Petrovich Sobolev o le faalagolago o le metabolism carbohydrate i le gaioiga o le gaosia o le mealilo o tamaʻi motu o Langerhans. Mo se taimi umi lava, na faʻamatalaina ai e tagata suʻesuʻe o le biologist le fua o lenei hormone ina ia mafai ai ona faʻapipiʻi faʻapitoa, aua e tele tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ma o le numera o tagata o loʻo i ai se faʻamaʻi o loʻo tupu pea.

Naʻo le 1958 o le faasologa o mea amino o loʻo maua mai ai le insulin molécule.Mo lenei mea na maua, na maua ai e le Frederick Senger le meaola faʻapitoa o mea olaola o le Kolisi, le Nobel Prize. Ae o le faʻafanua faʻapitoa o le molecule o lenei hormone i le 1964 e faʻaaogaina ai le metotia X-ray na faʻavaeina e Dorothy Crowfoot-Hodgkin, lea na ia mauaina ai le sikola faasaienisi aupito maualuga. O le inisalini i totonu o le toto o se tasi lea o faailoilo autu o le soifua maloloina o le tagata, ma o lona fesuiaiga i tua atu o faʻamaoniga masani o le mafuaaga lea mo se suʻega maeʻa ma se suʻesuʻega maʻoti.

O fea e maua ai le inisalini?

Ina ia malamalama pe o le a le inisalini, e tatau ona malamalama - pe aisea e manaomia ai e le tagata le pani, aua o le okeni lea e mafua mai i le endocrine ma fualaau oona e maua mai e lenei hormone.

O le fausaga o okeni taitasi e faigata, aua i le faaopoopo atu i matagaluega o le okeni, o gaʻo eseese e aofia ai vaʻaia eseese o loʻo galulue ai. O se vaega o le pancreas o tamaʻitaʻi a Langerhans. O faʻapitoa faʻapitoa o siama e maua mai i le hormone i luga o le tino o le okeni, e ui o lo latou nofoaga autu o le siʻusiʻu o le pancreas. E tusa ai ma tagata suʻesuʻe, o le tagata matutua e tusa ma le tasi le miliona o ia siama, ma o le aofaiga atoa o le masini e na o le 2% o le mamafa o le okeni.

E faʻapefea ona gaosia le hormone "suamalie"?

O se vaega o le inisalini i totonu o le toto o se tasi lea o faailoga o le soifua maloloina. O le oʻo mai i se faʻamatalaga e iloagofie i le tagata faʻaonaponei, sa manaʻomia e saienitisi le sili atu i le sefulu ma le lua tausaga o suʻesuʻega loloto.

I le taimi muamua, e lua ituaiga o sela na faia ia na o motu o Langerhans e aofia ai - ituaiga A ma sel ole B. O a latou eseesega o loʻo taoto i le faia o se mealilo e ese i lona faʻatulagaga faʻatinoga. Tusa A sela e maua ai le glucagon, o le peptide hormone lea e faʻateleina ai le gau o le glycogen i le ate ma tumau ai pea le maualuga o le kulukose o le toto. Vailaʻau Beta e faʻamalosi ai inisalini - o le peptide hormone o le pancreas, lea e faʻaititia ai le kulūkose, ma aʻafia ai mea uma o gaʻo ma, e tusa ai, o totoga o le tino poʻo le tino. O loʻo i ai se mafutaga vavalalata - pancreatic A sela e mafai ona maua ai foliga o le kulukose, lea e mafai ai e le suauu B ona faʻamaonia le inisalini, lea e maualalo ai le maualuga o le suka. Mai motu o Langerhans, o le "pele" hormone ua gaosia ma ulu atu i le toto i ni tulaga. Preproinsulin, o le insulin precursor peptide, o loʻo faʻapipiʻiina i luga o le lima pupuu o le 11th chromosome arm. O lenei elemene muamua e aofia ai ituaiga e 4 o amino acids - A-peptide, B-peptide, C-peptide ma le L-peptide. E ulu atu i le pito i tua o le eukaryotic networking, lea e vavaeeseina ai le L-peptide.

O le mea lea, o le preproinsulin e avea ma proinsulin, lea e ofi atu i le mea e taʻua o le Golgi. O le mea lea e tupu mai ai le inisalini: o le proinsulin e leiloa le C-peptide, ma vaevaeina i le inisalini ma se peptide e le o toe galue. Mai tamaʻitaʻi o Langerhans, o le inisalini e faʻamaloloina e ala i le gaioiose i le toto, lea e ulu atu i suauu B. O iina, ona o se taamilosaga o vailaau faʻasolosolo, na faʻamalomiina ai le inisalini na faʻasaʻolotoina mai pusa tioata.

O le a le matafaioi o le inisalini?

O le gaioiga o le inisalini na suʻesuʻeina e physiologists, pathophysiologists mo se taimi umi. I le taimi nei, o le hormone sili ona suʻesuʻeina o le tino o le tagata. O le inisalini e taua tele mo le toetoe lava o totoga uma ma gaʻo, e auai i le tele o metabolic processes. O se matafaioi faapitoa e tuʻuina atu i le fegalegaleaiga o le hormone o le pancreas ma gaʻo.

Glucose e mafua mai i le metabolism o gaʻo ma gaʻo. E ulu atu i vaega ole B o tamaʻitaʻi o Langerhans ma faʻamalosia i latou e faʻamalosi faʻamalosi le inisalini. O lenei hormone na te faia lana galuega aupito sili pe a feaveaʻi le kulukose i le gaʻo ma le musika.O le a le inisalini mo le faʻasaina ma le malosi i le tino o le tagata? E mafai ona poloka pe poloka poloka tele gaioiga, ma aʻafia ai le faʻatinoina o le toetoe lava o totoga uma ma mamanu.

Le alamone i le tino

O se tasi o hormones sili ona taua e aʻafia ai tino uma o le inisalini. O lona maualuga i totonu o masini ma tino o le tino e avea ma faailoga o le tulaga o le soifua maloloina. O le auala e malaga mai ai lenei hormone mai le gaosiga i le faʻamalologa e matua faigata lava. E masani lava ona maua e gaʻo ma le ate. Ae o loʻo suʻesuʻe e saienitisi suʻesuʻe le kilia o le inisalini i le ate, fatuga ma fatuga. I totonu o le ate, o le pasia o le vein vein, o le telefoni feaveaʻi, e tusa ma le 60% o le inisalini na gaosia e le pancreas. O le totoe o le aofaiga, o le 35-40% totoe, o loʻo faʻateleina e fatugaʻo. Afai o le inisalini e faʻatautaia ile matua, e le pasi i le vein vein, o lona uiga o le faʻamaʻiina autu o loʻo faia e fatugaʻo, lea e aʻafia ai a latou gaioiga ma, faʻapena ona tautala, ofuina ma loimata.

O le mea autu o le paleni!

O le inisalini e mafai ona taʻua o se pule faʻatonutonu o le faiga o le faʻavae ma le faʻaaogaina o le kulukose. O nisi o hormones e faateleina le maualuga o le suka toto, mo se faataitaiga, kulukaka, hormone tuputupu aʻe (hormone tupu), adrenaline. Ae na o le inisalini e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose ma i lenei mea e tulaga ese ma taua tele. O le mafuaaga lena ua taʻua ai foi o le homone hypoglycemic. O se faailo iloga o nisi o faafitauli faʻalesoifua maloloina o le toto toto, lea e tuusaʻo tonu lava i le pulelasi a tamaʻitaʻi o Langerhans, aua o le inisalini e faʻaitiitia ai le kulukose i totonu o le toto.

O le fua o le suka i totonu o le toto, fuafuaina i luga o se manava gaogao i se tagata soifua maloloina, mai le 3.3 i le 5.5 mmol / lita. Faʻalagolago i le umi na 'ai ai e le tagata meaʻai, o lenei faailoga e eseese i le 2.7 - 8.3 mmol / lita. Ua iloa e saienitisi o le 'ai e mafua ai le oso i glucose i ni nai taimi. O le faʻateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto (hyperglycemia) e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O le hypoglycemia - o se faaitiitia i lenei faailoilo, e ono mafua ai le le gata o le a, ae o le oti foi. Afai o le maualuga o le suka (glucose) e pa'ū ifo i lalo ifo o se tulaga taua, e mafai ona maua i totonu o le galuega, hormonesmic (counter -insulin) hormones e faʻamalolo ai le kulukose. Ae o le adrenaline ma isi hormones o le atuatuvale e matua taofia ai le faamatuu atu o le inisalini, e oo lava i le tulaga o le maualuga o le suka.

O le hypoglycemia e mafai ona tupu ma se faʻaititia o le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto ona o le tele o inisalini o loʻo i totonu o fualaau oona poʻo ona o le tele o le gaosiga o le inisalini. O le Hyperglycemia, e ese mai ai, e mafua ai le gaosiga o le inisalini.

Inisalini faʻalagolago i maʻi

O le faateleina o le insulin e mafua ai le faaitiitia o le toto toto, lea i le leai o ni faalavelave faafuasei e mafai ona oo atu ai i le hypoglycemic coma ma le oti. O lenei tulaga e mafai ona fai ma se neoplasm e le mafaamatalaina mai i peta beta o motu o Langerhans i le pancreas - insulinoma. O se tasi mea e tasi o le inisalini, o loʻo faʻatinoina ma le loto i ai, na faʻaaogaina mo sina taimi i le togafitiga o le schizophrenia e ono lamatia ai le inisalini. Ae o le pulea umi o le tele o tui o sauniuniga o le inisalini e mafua ai se faʻafitauli taua e taʻua o le Somoji syndrome.

O le faateleina o le kulukose toto e taʻua o le maʻisuka. Tagata faʻapitoa e vaevaeina lenei faʻamaʻi i ni ituaiga:

  • ituaiga 1 o le maʻisuka e faʻavae i luga o le le atoatoa o le inisalini e maua mai i siama pancreatic, o le insulin i le ituaiga 1 o le maʻisuka o se vailaʻau taua,
  • ituaiga 2 o le maʻisuka e mafua mai i le faʻaitiitia o le lagona o le aotelega o mea e faʻalagolago i le insulin i lenei hormone,
  • O le maʻisuka MODY o se faʻalavelave atoa o faaletonu o le tino lea e tuʻufaʻatasia ai le faʻaititia o le aofai o le puleaina o le B-cell of girls of Langerhans,
  • o le maʻisuka faʻamalosi e na o tamaitai maʻitaga e atiae, pe a uma ona fananau pe ua mou atu, pe ua faaitiitia tele.

O se faailoga iloga o soʻo se ituaiga o lenei faʻamaʻi e le gata o se faʻaopoopoga i le kulukose o le toto, ae o le solia foi o gaioiga uma o gasegase, lea e oʻo atu ai i taunuuga ogaoga.

E manaʻomia lou ola i le maʻisuka!

E lei leva talu ai, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ua avea ma mea e matua faaleagaina ai le ola lelei o le tagata maʻi. Ae i nei aso, mo nei tagata, e tele masini na atiaeina e matua faafaigofieina ai tiute o aso taitasi e faatumauina ai le ola maloloina. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o se tui tui mo le inisalini ua avea ma se uiga taua ma le talafeagai mo le faʻaaogaina masani o le inumaga o le inisalini, ma o le glucometer e mafai ai ona e pule tutoatasi i le maualuga o le toto suka e aunoa ma le tuua o lou fale.

Ituaiga ituaiga sauniuniga o inisalini i aso nei

O tagata ua faamalosia e ave fualaau faasaina ma le inisalini e iloa o le fale gaosi oloa e maua ai i tulaga eseese e tolu, o loo faamatalaina e le umi ma le ituaiga o galuega. O ituaiga nei o le inisalini.

  1. O le inisalini e sili atu le malosi i le falemaʻi. Latou te gaoioi mo na o le 10-15 minute, ae o le taimi lea e latou te puleaina le faia o le inisalini masani ma amata ai mea uma na faia e le tino.
  2. O faʻamaunuʻu pupuu pe fai vave foi e ave vave loa aʻo leʻi 'ai. o se vailaʻau e amata ona faigaluega i le 10 minute i le maea ai o le faʻafofoga tautala, ma o lona umi e sili atu i le 8 itula mai le taimi o le pulega. O lenei ituaiga e faʻaalia i le faalagolago tuusao i le aofaʻi o mea aoga ma le umi o ana galuega - o le tele o le fualaau, o le umi e galue ai. Ole inisalini puupuu o le inisalini e faia pe faʻapitoa pe leai foi.
  3. Ole iniseti e fai ma sui o le kulupu tele o hormones. Latou te amata galue i le 2-3 itula pe a maeʻa le faʻaofiina i le tino ma mulimuli mo le 10-24 itula. Vaʻaia vailaʻau o le inisalini masani e mafai ona i ai ni mea taua e ese ai. E masani lava, e fomaʻi e fomaʻi fualaau faʻamalosi e aofia ai insulin ma le puupuu.
  4. O iniseti umi e taua o fualaau oona lea e ave 1 le taimi i le aso, ma o le mea lea ua taua o le faavae. O le inisalini umi na amata ona galue pe a uma le 4 itula, o le mea lea, i ni faʻalavelave ogaoga o le maʻi, e le fautuaina e misia.

Ina ia filifili po o le fea insulin e filifili mo se mataupu patino o le maʻisuka, e mafai e le fomaʻi ona mafaufau i le tele o tulaga ma le faʻafitauli o le maʻi.

O le a le inisalini? O le mea taua, sili ona suʻesuʻeina le hormone pancreatic e aʻafia ai le faʻaitiitia o le suka o le toto ma auai ai i le toetoe lava o metabolic processes uma e tutupu i le tele o tino o le tino.

O le matafaioi o le inisalini i totonu o le tino o le tagata e faigata ona faʻamaualuga. O ia e nafa ma le tele o galuega taua. Afai ei ai se faaletonu, e mafai ona taitai atu i le maʻisuka pe a faalagolago tagata i le toe faʻaleleia o le tino ma le inisalini i se fomai. E ui lava o le maʻisuka e maua mai i le maualalo o le inisalini, o mea le talafeagai ma isi mea e mafai ona oʻo atu ai i le tele o mea. O le maualuga o le inisalini e eseese fesuiaiga. O le maualuga atu o le tulaga o mea inu, o le sili atu lea o le lamatiaga i le ola o le tagata.

O le a le inisalini ma aisea e manaʻomia ai e se tagata?

I le saienisi ma vailaau, o le inisalini o le peptide hormone e nafa ma le metabolism i le toetoe lava o tino uma o le tino o le tagata. O lenei vailaau e gaosia e le pancreas ma faia ai se galuega taua mo le soifua maloloina o tagata ma le ola. O lana galuega autu o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E auai foi o ia i le fauina o le glycogen ma le tuufaatasiga o gaʻo, carbohydrates ma proteins. O le inisalini e avea o se taavale mo le kulukose, o le faʻapipiʻiina e tatau ona talafeagai i siama ma maso.O le taua o nei meaola o loʻo taoto i le mea moni latou te faia se sapalai o le malosi mai meaʻai, faʻaleleia le manava, felauaiga ma le toto.

E le gata i lea, o le inisalini e tele isi galuega e faia. E faʻaleleia ai le faʻaaogāina o mea amino, o le faʻapipiʻiina o magnesium ma ionic potassium, ionium phosphate, le tuufaatasiga o meaola gaʻo ma lo latou ulufale saʻo i totonu o le toto, ma puipuia ai le puipuiga mai le faʻaleagaina.

Afai e faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini, o le a taʻitaʻia atu ai i faafitauli matuiā Ona o lona le atoatoa i totonu o masini, o le maʻi suka o le ituaiga lona lua e tupu. O le ituaiga muamua o le maʻisuka e aliali mai pe a tupu le maʻi i le faʻavaeina o le inisalini i peta beta o le pancreas. O le maʻi suka o se maʻi endocrine lea e atiaʻe ona o faafitauli i le faʻaaogaina o le kulukose. O lenei mea e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, o lona faʻatupulaʻia i le toto e sili atu i le masani.

O le inisalini e mafai foi ona fesoasoani i isi faʻamaʻi. E aofia ai i totonu le teteʻe o le inisalini, lea e tupu pe a oʻo atu se mea tele i le tino. O se paʻu e mafai ona atiaʻe mai suauu beta ma faʻateleina le inisalini mo le tino e aʻafia foi i faʻamaʻi inisalini. O loʻo i ai le faʻamatalaga o le Somoji syndrome. E tupu pe a oʻo mai le maualuga o le inisalini e tumau pea le tumau, o lona uiga, o le inisalini e ulufale i totonu o le tino mo se taimi umi.

Ituaiga o sauniuniga inisalini

O le le atoatoa o le inisalini i se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e manaʻomia ai le faʻaofiina o lenei mea i le tino. O le mea lea, i vailaau faʻasaina o loʻo i ai le tele o sauniuniga insulin. O loʻo faia i le faʻaopoopoga o vaega o le pancreas o meaola po o tagata.

E tusa ai ma le umi o le faʻalauiloaina, e vaevaeina i latou i le pupuu, lautele, umi ma le sili atu. O le tui insulin, lea e ave pe a maeʻa taumafa ina ia mafai ai ona faatonutonu le suka o le toto, e i ai se taimi puupuu o le faʻaaliga lē tumau. Mo se gaioiga umi, basal, poʻo le talaʻaga, e talafeagai le inisalini. E tasi lava i le tino, e faʻasaʻolotoina lemu, lea e mafai ai ona faʻalautele le vaitau o lona aafiaga.

Vaega o vailaau faʻapitoa e maua ai le inisalini o suiga eseese. E le gata i lea, o le umi o le faʻaalia e faʻalagolago i le ituaiga insulin:

  • Faigofie ma manino mai le ono i le valu itula, o lona uiga, ia tuʻuina atu se aafiaga puupuu.
  • O le Surfen-inisalini e i ai le taimi e faʻaalia ai. Ma o lenei mea mai le sefulu i le 12 itula.
  • O le NPH-inisalini e umi se taimi o gaioiga, lea e aoga mo le sefuluono i le sefuluvalu itula.
  • O gaioiga umi e saunia e se kulupu o vailaʻau e talafeagai mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. O latou vaitaimi aoga e mai le luasefulu fa i le tolusefulu ono itula.

Filifili saʻo le fualaau oona e manaʻomia e se tagata, naʻo se fomai e mafai. Mo lenei mea, e na te le gata i le mafaufau i le ituaiga o maʻisuka, ae tele foi isi mea. A uma mea uma, e le mafai e tagata uma ona faʻaaoga fualaau faʻatau umi. O nisi o tagata gasegase e manaʻomia le togafitiga o le inisalini, pe a fai o le faʻamalosia o gaioiga e totogi ma le tele o taimi o le pulega.

E faaopoopo i le maʻisuka, o le inisalini e faʻaaoga i tulaga nei:

  • vaivai o le tino,
  • sili atu mea aoga i le paleni-faavae,
  • furunculosis,
  • maualuga maualuga o hormones o leroid,
  • nisi faʻalavelave i totonu o le tino,
  • filosofia
  • ava malosi.

Aisea e lamatia ai le inisalini?

O le le lava o le inisalini i totonu o le toto e mafua ai le ogaoga o le gaioiga i le tino atoa. Ae o le a le mea e tupu pe a faʻaalia se mea i le itu le lelei? I le uma, e mafai ona afaina. Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, e le fautuaina e faʻaaoga le inisalini i ia tulaga:

  • cirrhosis o le ate
  • faʻaaliga manino o le hepatitis,
  • urolithiasis,
  • solia o le polotini i le gaʻo,
  • ituaiga o faʻamaʻi fatu,
  • paʻu peptic o le manava,
  • ulcerative formations i le duodenum,
  • toto maualalo toto
  • maualuga le maaleale i vaega o le vailaʻau.

I soʻo se tulaga, o le faʻaaogaina o le inisalini e tatau ona mataituina e le fomaʻi. Na ia faatonuina foi se fua faatatau e faavae i luga o faailoga o le auiliiliga. O le mea masani lava, o sauniuniga o lenei hormone e faʻapitoa ona faia. I mataupu o le coma, ua faia lenei mea ma le le fiafia.

O mea eseese e aafia ai le tele o le inisalini i le tino. E le naʻo se ituaiga o gasegase, ae faapena foi le aofaʻi o meaʻai gaʻo faʻapalaina i taimi o faamalositino, poʻo le ava malosi. O le mamafa, tausaga, masani i aso uma e faia ai foi se vaega taua. O le mea lea, o le inisalini oona o se faʻavae taʻitasi. O le fua matautia lea e faalagolago foi i nei vaega.

I soʻo se tulaga, o le maualuga o le inisalini e matautia. O tagata e faʻalagolago i le faʻaaogaina o se mea e mafai ona feagai ma le mea e tulaʻi mai pe a oʻo atu se pasi sili i totonu o latou tino. Ae ui i lea, latou te iloa mea nei:

  • vaivaiga maso
  • matuai galala
  • numera i le laulaufaiva
  • le foliga mai o le afu malulu
  • gatete i vae
  • mafaufauga le mautonu.

O nei mea uma e iloa ai le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, ma sosoo ai ma le faʻamaʻi faʻasolosolo. Pe a aliali mai na uiga, e aoga le faia vave o mea. A uma mea uma, e mafai ona oʻo mai i luga o se maʻi se vailaʻau o le hypoglycemic. O loʻo faʻaalia o ia i lalo o le atinaʻe:

  • I le taimi muamua, e mafatia le faiʻai ona o le leai o se okesene i lona paʻu, lea e mafua ai mea o loʻo taʻua i luga.
  • O le laasaga lona lua e faʻaalia i le le mautonu i le vaega o le hypothalamic-pituitary o le faiʻai. E faʻaalia lenei mea e ala i le soona tautala ma le le talafeagai le amio a le tagata maʻi.
  • I le vaega lona tolu, ua faʻaaogaina le galuega ole midbrain, lea e mafua mai i tamaiti ua vaeluaina, faʻaleagaina ma faʻalavelave faʻafuaseʻi.
  • O le taimi lona fa e valaʻau e fomaʻi e sili ona taua. O ona faailoga e faʻaalia i le saoasaoa vave o le fatuga ma le fatu fatu, faʻapea foʻi ma le leai o se malamalama. I lenei tulaga, e mafai ona tupu le edema cerebral, lea e mafua ai ona oti.

E tusa lava pe aveesea le maʻi mai le coma, e sili atu lona faalagolago i le puleaina o le inisalini. O lona tino e lagona le vaivai pe afai e le faia le vailaʻau i le taimi.

E faʻapefea ona fesoasoani i le malosi o le inisalini?

Muamua, e taua le fuaina o le kulukose i totonu o le toto ma ia mautinoa o le tele o le inisalini e tau atu ai i le inuina. Mo lenei mea, e faʻaaogaina ai se glucometer, lea i se tulaga masani ile kulukose o le a faʻaalia mai le 5 i le 7 mmol / l. O laʻititi maualalo o loʻo faailoa mai ai o fua e manaʻomia e lagolago ai le maʻi.

Afai e faʻaitiitia le kulūkose, ona lava lea e 'ai ai sukalati poo lole, inu lauti ma suka. E mafai foi ona e faʻaaoga fualaau kullukose. Ae afai e laʻititi le faʻamaufaʻailogaina, ona e manaʻomia lea ole fesoasoani faafomaʻi. O fomai o le a fuafuaina le fualaau manaomia.

Ae peitai ina ia aloese mai na faafitauli, e taua le matua matauina le fualaau o le inisalini, o le injections, e pei o se tulafono, e tuuina atu i le manava, aua o le mea e sili atu ona gasolo mai iina. E fautuaina foi le tausisia o se taumafataga.

Faaiuga

O le tino o le tagata e manaʻomia se galuega manino ma paleni o ituaiga hormones eseese. O se tasi o mea taua o le hormonal o le insulin. Ona o lona leai, o loʻo maua ai le maʻisuka. Ae o lona faasiliga e aofia ai ni taunuuga ogaoga. E mafai e tagata faʻalagolago ile insulin ona oʻo i tulaga tutusa pe a ulu atu le inisalini i totonu oo latou tino i ni aofaiga tetele. Ina ia faʻaitiitia le sologa lelei i le taimi, e taua le mataʻituina ma le totoʻa ia faailoga ma, i le tulaga o la latou faʻaaliga, ia faʻaaogaina fuafuaga talafeagai.

I totonu o le tino o le tagata, o mea uma lava e mafaufauina i mea sili ona itiiti. O okeni taitasi po o le polokalama e nafa ma nisi o faagasologa. I le faʻalavelaveina o le galuega a se tasi oi latou, e mafai ona e faʻatasi ma faʻafetai uma i le soifua manuia. O le mea moni, o le toatele oi tatou ua faʻalogo e uiga i homoni, e uiga i nisi o mea e gaosia e nisi vaʻa.E eseese i la latou vailaʻau vailaʻau, ae e iai foi a latou mea masani - ia nafa ma le metabolism i le tino o le tagata, ma o le mea lea mo lana galuega lelei.

O le inisalini o le hormone ole gland?

E tatau ona maitauina i le taimi lava lena o faagasologa uma e faia i totonu o soo se okeni e faigata tele, ae ui i lea, o fesoʻotaiga vavavevave.

O le inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas, poʻo le, o faʻavaega i totonu o lona loloto. I vailaau, ua taʻua ai foi i latou o motu o Langerhans-Sobolev. I le auala, ia maitauina o le insulin o le hormone lea e aafia ai toetoe lava o galuega uma i le tino o le tagata. E aʻafia i le peptide series ma sa faia mo le faʻamalieina o suauu uma i vailaau talafeagai. O le inisalini e mafai ona ave le potassium, o meaola eseese amino, ma sili atu ona taua, kulukose e ala i le toto. O le vaega mulimuli lenei e nafa ma le paleni o gaʻo. O le polokalame lenei: e te 'ai meaai, maualuga le kulukose i le tino, o le mea lea, o le toto o le inisalini toto e tulaʻi mai. E masani ona matou faalogo i vailaau e uiga i se mea e pei o le inisalini. O tagata uma lava e faʻaaogaina faʻatasi ma le maʻisuka. Ae ia taliina se fesili faigofie: "O le inisalini o le hormone o le a, o le okeni poʻo le tino? Pe atonu foi e atiaeina e le faatulagaga atoa? "- e le o tagata uma e mafai.

Inisalini (hormone) - galuega i le tino o le tagata

Mafaufau mo oe lava, o le gaioiga o le inisalini o le hormone o le faʻamautinoaina o meaʻai talafeagai o laulaʻau uma. O ia na te nafa ma le faʻavaeina o le paleni o mea inu i le tino o le tagata. Ae i le tulaga o se faaletonu i le pancreas, o le protein ma le gaʻo gaʻo e tutusa lava le afaina. Ia manatua o le inisalini o se hormone popo, o lona uiga e mafai ona ulu atu i totonu o le manava o le tagata mai fafo, ae o le a vave ona faʻamalo ma e le o se mea e teu ai. O le gaioiga o le inisalini o le hormone e aʻafia ai le tele o enzymes. Ae o lana galuega autu, e tusa ai ma saienitisi ma fomai, o le faaitiitia taimi o le kulukose i totonu o le toto. E masani lava, o fomaʻi e fautuaina se suʻesuʻega faapitoa o le a faʻamalamalama manino ai pe maualuga le inisalini o le hormone pe leai i le maʻi. O le mea lea, e mafai ona iloa pe o maʻi o le maʻi e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka maʻi poʻo le isi faʻamaʻi. O le mea moni, e mafai ona e ola faatasi ma se ituaiga o siama, o le mea autu o le iloa lea i le taimi ma amata ona faʻaaoga togafitiga faʻaleleia.

Faiga Faʻavae mo Inisalini

Soo se faailo ei ai le tele o tulaga faatauaina lea e mafai ai ona faamasino le tulaga o le maʻi. Afai tatou te fai mai o le inisalini o se hormone o le pancreas, e taua le malamalama pe a maeʻa taumafataga taitasi e mafai ona faateleina. O le mea lea, o loʻo i ai ni tulaga faʻavae mo le faia o suʻega. E le tatau ona 'ai le 1.5 itula i luma o latou poʻo le sau e faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao.

Ona iai lea o se tulaga maualuga o se taunuʻuga mautinoa. O le mea aupito sili ona taua o loʻo taumafai le fomai e malamalama pe o maʻi le maʻi o le tagata maʻi, ma afai ei ai isi faafitauli e tulai mai, ia faʻatulaga ni suʻesuʻega talafeagai ma vailaʻau. I le taimi lava lea, matou te maitauina e mafai e fale suesue a le falemaʻi poʻo le faʻalapotopotoga ona faʻaalia ona tulaga taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi o le suʻesuʻega suʻesuʻeina, lea o le a manatu i le faaiuga e masani. O le faʻamuamua, o le homulum insulin, o lona masani i luga o se manava gaogao o le a tusa ma le 3-28 μU / ml, e mafai foʻi ona fesuisuiai. O le mea lea, pe a maua faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga, taumafai e aua le fefe, ae sili atu le asiasi i se tagata poto faapitoa e faʻaaogaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fafine maʻitaga ei ai a latou faʻamaoniga e ese mai isi tagata (e tusa ma le 6-28 μU / ml). Pe a masalomia e le fomaʻi e talafeagai le uma ona taʻua lua o ona uiga autu:

Ua faʻaititia le inisalini o le hormone - e le mafai e le pancreas ona taulimaina lana galuega ma gaosia i le le lava o ituaiga - maʻisuka ituaiga 1,

E maualuga le inisalini o le hormone - o le faʻafeagai o le tulaga lea pe a tele le mea tutusa i le tino, ae e le lagona ai ma maua atili ai le maʻisuka ituaiga 2.

E aʻafia le atinaʻeina o tagata ile insulin?

I le taimi nei, atonu e faigofie le maua o vailaʻau faʻatele e faʻaleleia ai le musika ma le ponaivi. E masani lava e faia lenei mea e tagata taaalo oe manaʻomia le mauaina o le mamafa i se taimi puupuu ma avea o latou tino ia sili atu ona lauiloa. Ou te fia vave matauina o le inisalini ma le homone tuputupu aʻe e vavalalata vavalalata. Faʻafefea ona tupu lenei mea e faigata ona iloa, ae mafai. O le hormone o le tuputupu ae o se vailaau faapitoa o le faasologa o peptide. O ia lea e mafai ona faʻaosoina le atinaʻeina o atinaʻe ma masini. O lona aafiaga e pei ona taua i lalo: e aʻafia ai le tuputupu ae o maso i se auala mamana, ao gaʻo le gaʻo i le tele o mea. O le mea moni, e le mafai ona afaina ai le metabolism i le tino. E faigofie le faiga: o le tuputupu aʻe o le hormone e faʻatupulaʻia saʻo ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le taimi lava e tasi, o le pancreas, lea o loʻo galue masani, e amata ona galue malosi, ma maua ai le inisalini i ni aofaiga tetele. Ae afai e te faʻaaogaina lenei vailaau i vailaʻau le pulea, e le mafai e le okeni o loʻo i luga ona taulimaina le avega, faasolosolo, o le kulukose i le toto e tulaʻi mai, ma o lenei mea e afaina i foliga o se maʻi e taʻua o le maʻisuka. Manatua se tasi fua faʻatatau:

O le suka maualalo ole toto - o le hormone tuputupu aʻe e ulufale i totonu o le tino i ni aofaiga tetele,

O le toto maualuga - o le inisalini e gaosia i le tele o mea.

O le tuai o le tuputupu aʻe - o le vasega ma ona toso e tatau ona faʻataʻitaʻiina i tagata taʻaʻavale na o faiaoga faʻapitoa poʻo fomaʻi. Ona o le tele o le faʻaaogaina o lenei fualaau faasaina e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga mataʻutia mo le malosi atili. O le toatele e talitonu e faapea afai e te faʻalauiloaina le tupu o le tuputupu aʻe ia te oe lava, e mautinoa lava e te manaʻomia le fesoasoani i le galuega a lau lava paʻu e faʻaaoga ai le tui talafeagai ole inisalini.

Tina ma le tamaloa - o tutusa o latou inisalini?

I le masani ai, o le tele o suʻega e faʻatatau saʻo i le itupa ma le matua o le maʻi.

Ua manino nei o le hormone pancreatic (inisalini) e nafa ma le puleaina o kulūkose o le toto. O le mea lea, ina ia mafai ona iloilo le galuega a lenei tino, o le a lava lea e foai ai le toto mo le suka. O lenei suʻesuʻega e faʻatinoina e ala i le faʻamautinoa o se manava gaogao. Manatua ia faʻataʻitaʻiga nei e mafai ai ona e iloilo pe o le insulin o le hormone e maua i le tele o mea i lou tino. O le masani mo tamaitai ma alii e tutusa: o le maualuga o le kulukose i le toto o le a 3.3-5.5 mmol / L. Afai oi ai i le lautele o le 5.6-6.6 mmol / l, ona fautuaina lea e mulimuli i se meaai faapitoa ma faia ni suʻesuʻega faaopoopo. O le tulaga lea ua taua o le laina laina laina pe afai e leai lava se aoga e talanoa e uiga i le maʻisuka. E tatau ona e amata popole pe afai o le toto glucose e lata i le 6.7 mmol / L. I lenei tulaga, fomaʻi fautuaina oe e suʻe le isi suʻega - faʻapalepale kulukose. O nisi nei numera:

7.7 mmol / L ma lalo ifo le taua masani,

7.8-11.1 mmol / l - ua uma ona solia tulafono,

Luga 11.1 mmol / L - e mafai ona talanoa le fomaʻi e uiga i le maʻisuka.

Mai iʻuga o loʻo i luga, ua manino ai i totonu o tamaitai ma alii e tutusa lava le tulaga o le inisalini, o lona uiga, o le itupa e leai sona aoga i lenei mea. Ae o tamaʻitaʻi maʻitaga e tatau ona manatua o lo latou tulaga fiafia e iai ni mea eseese mai masani masani. E masani ona mafua lenei mea i le mea moni o le pancreas e le maua ai le insulin i le tele o mea, ma o le toto toto e tulaʻi mai. E masani lava ona faʻatonu mea uma i se taumafataga faapitoa, ae o nisi taimi o fomai i lenei mataupu e talanoa e uiga i le maʻisuka i fafine maʻitaga.O tamaiti o se vaega e ese mai, talu mai lo latou laʻititi, ona o le lafoaia o le tino ma le le lava o le galue malosi o totoga uma, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona tuʻu ifo. Ae o lona faʻaopoopoga (5.5-6.1 mmol / l), e tatau ona malamalama i nisi auiliiliga, aua e mafua mai i le solia o tulafono mo le pasia o le auiliiliga lava ia.

Pancreas

O le pancreas o se okeni e le totogia le pama i totonu o le manava vavalalata vavalalata i le manava. E lua ni galuega autu e faia: e maua ai enzymes e fesoasoani e faʻatau meaai, ma maua mai ai le inisalini e fesoasoani i le pulea o le kulūkose toto. O enzymes digesite mai le pancreas e ulufale atu i le inumaga e ala i le papa pancreatic duct. E tafe atu i totonu o le duodenum faatasi ai ma le alalele, lea e aveesea ai le pulu mai le ate ma le gall vladder. I le pancreas, e tusa ma le tasi miliona motu o Langerhans. O le inisalini e gaosia e koleteti beta ma faʻasaʻo tuusao atu i totonu o tamai toto toto e pasia le pancreas.

Soifua maloloina

O suauu mai meaai e afaina i totonu o le manava ma ulu atu i le toto i le ituaiga o kullukose (dextrose) ma le fructose. Glucose e tatau ona ulu i totonu o siaki ina ia mafai ona faʻaaogaina mo le gaosiga o le malosi po o isi metabolic processes. E manaʻomia le inisalini o le hormone ina ia "tatalaina ai le faitotoʻa", o lona uiga, ia mafai ai le felauaiga o le kulukose i totonu o le masini e ala i le pa puipui. A uma ona ulufale le glucose i totonu o le masini, ona liua lea ma le fesoasoani a le okesene i le carbon dioxide, vai ma le malosi. O le carbon dioxide e ulufale atu i totonu o mama, lea e fesuiai ai le okesene (Fig 2).

Fig. 2. Tulaga masani o le kulukose o le toto (R. Hanas "Type 1 Tisuka i tamaiti, talavou ma le autalavou matutua", 3 d lomiga, Lomia o le Vasega, Lonetona, 2007).

Malosiaga e taua tele mo siaki e galue lelei. E le gata i lea, o le kulukose i le ituaiga glycogen o loʻo teuina i le ate ma maso mo le faʻaaogaina i le lumanai.

Ae peitai, o le faiʻai, e le mafai ona teuina le kulukose e pei o le glycogen. O le mea lea, e faʻalagolago lava i le maualuga o le kulukose o le toto.

A matelaina se tagata, o le toto o le kulukose o le toto e faaitiitia. I lenei tulaga, o se faitotoa ua tatalaina ma le inisalini o le a leai se lelei. I tagata e leai se maʻisuka, o le gaosiga o le inisalini e toetoe lava a maeʻa pe a pa'ū le kulūkose toto. O paka alpha pancreatic e iloa ai le toto glucose maualalo ma faʻasaʻo le glucagon hormone i totonu o le toto. Glucagon e fai ma faailo mo sela ate e faʻamalolo le kulukose mai a latou glycogen reserves. E i ai isi homoni e mafai foi ona faʻapipiʻi pe a matelaina se tagata (pei o le adrenaline, cortisol, ma le homone tuputupu aʻe).

Ae afai e matelaina le fiaai, o le a faʻaaogaina e le tino le faʻaagaga faʻaagaga nei e faʻamautinoa ai le faʻamalieina o le kulukose toto i le tulaga saʻo. Oona e paʻu'ū i totonu o gaʻo gaʻo ma glycerol. O vailaau oona e liua i le ketones i le ate, ma o le kulukose e maua mai le glycerol. O nei gaioiga o le a tupu pe afai o loʻo e fia 'ai mo se taimi umi (mo se faataitaiga, i le taimi o le anapogi) poʻo oe maʻi tele e le mafai ona' ai (faʻataʻitaʻiga, ma le gastroenteritis) (Fig 3).

O siama uma i totonu oo tatou tino (sei vagana ai le faiʻai) e mafai ona faʻaaoga gaʻo gaʻo e avea o se punaoa malosi. Peitai, na o maso, fatu, gaʻo, ma le faiʻai e mafai ona faʻaaoga ketones e avea ma punavai o le malosi.

I le umi o le anapogi, o le konesones e mafai ona tuʻuina atu i le 2/3 o manaʻoga ole malosi o le faiʻai. O tamaiti Ketones e vave ona fausiaina fanau ma oʻo atu i se maualuga maualuga nai lo tagata matutua.

E ui lava i le mea moni e mafai ona maua e sela se malosi mai ketones, e itiiti lava nai lo le taimi e faʻaaoga ai le kulukose.

Afai o le tino ua leai se meaai mo se taimi umi, ona amata lea ona paʻu i lalo ma puipuia mai le tino maso ma ua liua i le kulukose.

Fig. 3. Glucose anapogi i le taimi o le anapogi (R. Hanas "Type 1 Tisuka i tamaiti, talavou ma talavou matutua", 3 d lomiga, Lomia lolomi, Lonetona, 2007).

Ituaiga 1 maʻisuka ma le le atoatoa o le insulin. O le masini o le faamaʻi o se mea e manaʻomia muamua mo faʻamalamalamaga.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi lea e leai se inisalini. O se taunuuga, o le kulukose e le mafai ona ulu atu i sela. Sosa i lenei tulaga e pei o loʻo iai i le vaega anapogi o loʻo faʻamatalaina i luga. O lou tino o le a taumafai e toto maualuga le kulukose toto e oʻo lava i tulaga maualuga atu, aua e talitonu o le mafuaʻaga o le leai o le kulukose i totonu o sela o se maualuga o le kulukose o le toto. Hormones e pei o le adrenaline ma le glucagon e auina mai ai faailoilo e faʻasaʻo le kulukose mai le ate (faʻagasolo le gau o le glycogen).

I lenei tulaga, e ui i lea, o le matelaina e tupu i le vaitaimi o le tele, o lona uiga, maualuga maualuga o le kulukose toto. O le tino e faigata ona feagai ma se maualuga maualuga o le kulukose, ma e amata ona o mai ma le urine. I le taimi lea, o gaʻo gaʻo o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o sela, lea e liua i le ketones i le ate, ma ua amata foʻi ona faʻasolosolo i le urine. Afai ua faatonuina se tagata ile inisalini, ona amata ona toe aoga lea o ona siama ma toe taofia ai le lio leaga (Fig 4).

Fig. 4. Le lava o le insulin ma le ituaiga suka o le maʻisuka (R. Hanas "Type 1 Tisuka i tamaiti, talavou ma le autalavou matutua", 3 d lomiga, Lomia lolomiina, Lonetona, 2007).

Inisalini gaosiga o masini

O le hormone e gaosia i pito o le endocrine o le siʻusiʻu o le pancreas. O faʻaopoopoga o nei siama ua taua o motu o Langerhans e faʻaaloalogia ai le saienitisi na mauaina. E ui lava ile laʻititi, taʻitasi o le teineitiiti ua manatu o se tamai okeni ma se fausaga faigata. Latou te nafa ma le tuʻuina atu o le inisalini. O le auala lenei e maua ai le inisalini:

  1. O le gaosiga o le preproinsulin. I le pancreas, o le faavae mo le hormone na faia - preproinsulin.
  2. Faʻailoga pepide faʻasologa. Faʻatasi ai ma le faʻavae, o se preproinsulin, poʻo se peptide, e gaosia, e tuʻuina atu le pito i lalo i sela o le endocrine. O iina, o loʻo faʻapipiʻiina i le proinsulin.
  3. Taʻaloga faʻavasegaina. Mo se taimi, o vaega o loʻo togafitia e faʻapipiʻi i totonu o siama o le endocrin system - i le Golgi apparatus. O iina latou te matutua ai mo sina taimi ma talepe ai i le inisalini ma le C-peptide. O le gaoioiga o le pancreas e masani lava ona fuafuaina e le peptide i taimi o suʻesuʻega a le fale suesue.
  4. Sooga ma le zinc. O le gaosiga o le inisalini e fegalegaleai ma ions o le minerale, ma pe a oʻo i luga le suka toto, e faʻasaʻoloto le hormone mai peta beta ma amata ona faʻaitiitia lona maualuga.

Afai o le tino e maualuga le maualuga o le glucagon, o le tui o le inisalini, ona faaitiitia lea o le tuufaatasiga o le hormone i le pancreas. Glucagon ua gaosia i aluma alpha o le motu o Langerhans.

Galuega faʻatonu

O le inisalini e faia ai nisi o galuega i totonu o le tino o le tagata, ma o le mea autu o le tausiga o le gaʻo ma le porotini. E faʻapipiʻi ai foi manaʻoga e ala i le lafoina o faʻamatalaga faʻamatalaga i le faiʻai.

  • faʻaleleia le faʻamavaeina o aʻafiaga, puipuia ai i latou mai le faʻamalosiina i se pepa e le faʻamaonia,
  • puipuia malu amino mai le talepe i lalo i suga faigofie,
  • e nafa ma le saofaʻi saʻo o femalagaaiga o vaeluala ma le potassium i totonu o potu taitasi,
  • e puipuia ai le afaina o le musika,
  • puipuia le tino mai le faaputuputuina o tino o le ketone - mea matautia i tagata, ae na mafua mai ona o le metabolism,
  • faʻavasegaina le faiga o le faʻamaʻiina o le kulukose, lea e nafa ma le faatumauina o le maualuga o le malosi,
  • faʻaosofia le galuega o musele ma le ate e faʻaitiitia ai le glycogen.

O le inisalini o loʻo i ai se galuega faaopoopo - faʻaosofiaina le fausia o esters. E puipuia ai le lafoaia o gaʻo i le ate, e puipuia ai gaʻo gaʻo mai le ulufale atu i le toto. Lava le insulin e puipuia ai suiga DNA.

Laititi o le insulin i le tino

A maeʻa le inisalini e gaosia i le aofaʻi tatau, e tatau ona atiaʻe le maʻisuka. Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi, e faamalosia ai se tagata e masani ona faʻaaogaina fafo atu vaega o le hormone.

O le maʻi lona lua e mafua ona o le tele o le inisalini - hypoglycemia.Ona o lea tulaga, o le vaivai o le toto toto ua mamafa, ua tulai mai ai le toto toto.

Tulaga masani ma mea sese

E masani lava, o le faʻamaualuga o le hormone e 3-25 mcU / ml. I tamaiti, o le faaitiitia e mafai ona maua i le 3-20 mkU / ml, ma i fafine maʻitaga, o le masani e faateleina i le 6-27 mkU / ml. I tagata matutua, o le maualuga o le vailaau i le toto e faateleina i le 6-35 mkU / ml. Afai o le maualuga e tulaʻi pe pa'ū le malosi, ona avea lea ma se faailoga o faʻamaʻi matautia.

Tulaga maualuga

  • faamalositino malosi faaletino,
  • toilalo, popolega faifai pea,
  • faiga o le vevela i totonu o le pancreas,
  • faʻamaʻi o fatugaʻo, ate, sulu faʻata,
  • ituaiga 2 o le maʻisuka, lea e faʻailoaina e le inisalini insensitivity syndrome,
  • foliga o le kenera (o se uiga i se maualuga maualuga o le hormone i tagata o nonofo i itulagi e masani ona tupu ai le fiaʻai) o se mea e tupu i le gaʻo.

Ae le itiiti ifo le lamatiaga o le maualuga o le insulin i le toto.

Faaitiitia galuega

Ona o le atuatuvale ma le tausami o meaai, o le inisalini e le gata ina faateleina, ae e faaitiitia foi. O se mea sese le talitonu o se tulaga masani lea e le afaina ai le soifua maloloina. Amata le faagasologa o le faaitiitia o le homone:

  • meaʻai gaʻo o loʻo mauʻoa i gaʻo ma calorie - o le inisalini na faia e le uʻamea e le lava e faʻafefe ai oloa e oʻo mai. O lenei mea e oʻo atu ai i le gaosiga o gaosia o le hormone, lea e vave ona vevesi ai peta beta,
  • ole masani ole masani ole taumafa, e oo lava ile taumafataga maloloina ile tele aofaiga e le aoga,
  • leai se moe e afaina ai le gaosia o hormones, aemaise lava pe a moe se tasi mo le 4-5 itula,
  • toilalo, galuega faigata poʻo le matautia, faʻamalosia le faʻasaʻolotoina o le adrenaline,
  • faʻaititia le faʻaogaina o mea e faʻaogaina, faʻaogaina o leona,
  • o se olaga le mama e mafua ai le le gaoioi, lea e tele ai le kulukose e ulufale i totonu o le toto, ae e le o gaosia lelei.

Ina ia malamalama lelei pe faʻafefea ona aafia le soifua maloloina o le tagata ile inisalini i le maʻisuka, e tatau ona e mafaufau i le faagasologa o fegalegaleaiga o le kulukose ma le homone.

Inisalini ma le kulukose

I se tagata soifua maloloina, e tusa lava pe i ai se tulaga e le ulu ai le meaai i le tino mo se taimi umi, o le maualuga o le suka e tutusa lava. O le inisalini e faʻaauau pea ona gaosia e le pancreas i le tutusa o le paʻu. A 'ai e se tagata, meaʻai e faʻaumatia, ma mea inu gaʻo e ulufale atu i le ituaiga o kulukose moliki i totonu o le toto. O le mea lenei e tupu i le isi:

  1. E maua e le ate se faailoilo, ma ua faʻasaʻo le hormone totō. I le tali atu i le kulukose, e faʻaititia ai le maualuga o le suka ma liliu ai ia malosi.
  2. O le gland e amata ai se laasaga fou i le gaosiga o le inisalini i le nofoaga na faʻaaluina.
  3. O vaega fou o le homone ua auina atu i totonu o le manava - e talepe ai suga, lea o loʻo faʻasalaina.
  4. O le glucose le lelei o le vaega lea ua liua i le glycogen, lea e alu i se tulaga malolo. O loo i ai i totonu o maso ma le ate, o se vaega na teuina i totonu o le tino.
  5. O nisi taimi pe a uma ona 'ai, e amata ona paʻu le suka. Glucagon ua tuʻuina atu i totonu o le toto, ma ua amata ona malepe glycogen i totonu o le kulukose, faʻaleleia ai le tuputupu aʻe o le suka.

O le insulin o se homone tauao lona tulaga e vavalalata vavalalata ma le galuega i aso taʻitasi o le tino. O ona soliga e mafua ai faʻamaʻi e faʻapuʻupuʻuina ai le olaga o se tagata i le tele o tausaga, faʻamalosia ai ma le tele o aʻafiaga e le lelei.

O le a le glucagon?

O lea, mai le luga o loʻo mulimuli mai ai o le inisalini o le hormone na faalilolilo e le pancreas. Ae, e faaopoopo atu i lenei mea, o lenei tino e nafa ma le gaosia o isi vailaʻau, e pei o le kullucagon ma le C-peptide. Matou te matua fiafia i galuega a le muamua. I le mea moni, i le mea moni, o loʻo feagai i latou ma faʻafeagai ma le galuega o le inisalini. O le mea lea, e manino ai le faateleina o le toto suka. O lea la, o nei mea e faatumauina ai le kulūkose i se tulaga le mautonu.E taua le maitauina o hormones insulin ma glucagon o mea ia e gaosia e se tasi o le tele o totoga o le tino o le tagata. I le faaopoopo atu ia i latou, o loʻo i ai pea le numera tele o masini ma faʻaoga e fesootaʻi tutusa ma mea. Ma mo le maualuga o le suka o le toto, o nei hormones e le lava i taimi uma.

Faateleina le inisalini - o le a le mea e tupu?

O le mea moni, e le o taimi uma o le faateleina o lenei faailo o le a taʻitaʻi atu ai i le maʻisuka.

O se tasi o aʻafiaga sili ona taatele e mafai ona avea ma mea sili ona lelei, ma na o se faʻamaʻi i le toto. E masani lava, fomaʻi ma tagata fai meaʻai, e faʻamatala atu io latou gasegase se masini faigofie mo le fausiaina o le mamafa o le mamafa, amata la latou tala e ala i le taliina o se fesili faigofie: "O le insulin o le hormone o le gland?" A uma, o tagata e 'ai tele (mo se faʻataʻitaʻiga, falaoamata ma mea suamalie) , aua e te mafaufau pe o le a le ituaiga o uta o latou aafiaga i le taimi e tasi. O le mea moni, e mafai ona e 'ai i nei oloa, ae i ni vaega talafeagai, ona faʻaogaina lea o le tino atoa. O le mea lautele, faʻatasi ai ma lenei taumafa, o mea nei e tupu: o le inisalini e tulai mai i taimi uma (o lona uiga, o lenei faagasologa e fai i luga o se foliga masani), ae o le suka e ulu i totonu o le tino i le leai o ni meaʻai, o se taunuuga, o loʻo teuina i gaʻo. Ma ia manatua i lenei tulaga, o le fiaʻai ua matua faateleina. O se liʻo mataʻutia, lea o le a faigata tele mo oe e alu ese ai, ua saunia: e tele meaʻai e te 'ai ma faʻamalosi - ua faateleina le inisalini - gaʻo le gaʻo - ua faateleina le manaʻo - o le mea lea tatou te' ai i le le faʻamapulaʻa. E sili le faʻafesoʻotaʻi tagata tomai faapitoa i le taimi ole taimi o le a faʻatonuina ai meaai talafeagai ma faʻataʻitaʻiga tatau.

O a fualaau oona ei ai le inisalini?

O le taimi lava lea e taua ai le faʻamaoniaina o lena taimi o sauniuniga uma e aofia ai le inisalini e tatau ona faʻatulagaina e lau fomaʻi aoga, e le tatau ona i ai se fualaau faʻapitoa, o ona taunuuga e sili atu ona matautia. O se tagata e maʻi i le maʻisuka e manaʻomia na o le inisalini (hormone) e sau mai fafo.

O galuega a le pancreas, lea e le mafai ona taulimaina lana lava galuega, e tatau ona tausia i taimi uma. E faʻapefea ona malamalama i le tele o le inisalini e manaʻomia e se tagata maʻi faapitoa? O lenei fuainumera e fuaina i vaega faapitoa o carbohydrate. Faʻasalaga, oe mafaufau i le tele o meaʻai i totonu o meaai taitasi, ma, e tusa ai ma oe, ua e malamalama i le tele o le inisalini e tatau ona e tui i le toto maualuga. O le mea moni, o loʻo i ai eseesega o vailaʻau o loʻo iai insulin. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a oʻo mai i le faʻaitiitia o le hormone, pe a fai e le mafai e le pancreas ona faia lana galuega, e aoga le faʻaaogaina o vailaʻau e mafai ona faʻagaoioia ai lana gaioiga (fai mai, "Faʻafefiloi"). I le faʻamuamua, e mafai ona tatou fai atu e le mama le inisalini i totonu o lou tino, ae naʻo se mea e fesoasoani i le tino e iloa ai le hormone na gaosia e lona lava tino talafeagai. Soʻo se tasi na feagai ma le faʻafitauli o le maʻisuka ua lelei ona iloa o le taimi nei, o vailaʻau uma e faʻamoemoe e teteʻeina, o le a tuʻuina atu i le faiga o inisiua mo le iniseti. E masani lava, o le au saienitisi i le lalolagi atoa ua le mautonu pe faapefea ona faigofie lenei faiga ma maua se vailaau faafomai i se isi ituaiga (faatusa, papa). Ae e leai se aoga. I le faʻamuamua, mo i latou e masani i taualumaga i aso taitasi o lenei ituaiga, ua leva ona foliga mai ua leai se leaga. E oʻo lava i tamaiti e mafai ona faia se tui i lalo o le paʻu lava ia. E masani lava, o le inisalini o le tino e amataina lana galuega i le afa i le afa, o le a sili ona mamafa i le toto pe tusa ma le 3 itula. O lona umi e tusa ma le 6 itula. O i latou ua uma ona maua i le maʻisuka e manaomia ona maua na ituaiga inisiua faatolu i le aso: i le taeao (masani i luga o se manava gaogao), i le aoauli, i le afiafi.O le mea moni, o le gaioiga o le inisalini ua tui, o nisi taimi e manaʻomia ai le faalauteleina (i le gagana faafomaʻi e taʻua o le faʻaopoopoga). E mafai ona e faia lenei faiga e faʻaaoga ai le suspenesa: salini-inisalini (umi 10-36 itula), inisalini-insulin (24-36 itula). E faʻatautaia pe faʻapipiʻiina.

E mafai ona maua se insulin?

Matou te iloa i se fua, o le insulin o le hormone. O le a le mea e le mafai ona faia i ai ma le mautinoa o le tofia pe faalēaogāina lona faʻavaeina na o ia lava.

Afai ei ai se tulaga pe afai e tele naua le inisalini i totonu o le toto - o le mea lea e taʻua o le soʻo poʻo le hypoglycemia - o le tulaga e tatau ona faʻasaʻo faʻamalosia. Muamua lava, e tatau ona e malamalama lelei i le mea o loʻo tupu i se tagata: e ono faʻafuaseʻi ona manaʻo e 'ai tele, amata le vevesi ma le ita, faʻaalia le ita e le mafaamatalaina pe leai foi. O le mea e sili ona leaga i lenei mataupu o le taimi lea e tupu ai le faʻaleagaina ma o le gaioiga o le loto e faʻalavelaveina. Gaioiga faʻatagaina i lenei tulaga:

E tatau ona toe faʻatumu le faʻasaa o le suka toto, o lona uiga o le 'ai se mea o loʻo aofia ai: se fasi suka, se kuki mumu poʻo se fasi keke falaoa masani - e faia lea pe a oʻo mai uluaʻi faailoga,

Afai e matua taua lava le tulaga ma e le mafaamatalaina, o se manaoga faanatinati e tui malosi i le glucose (40%).

Ia mautinoa e mataʻituina pe faapefea ona faʻaalia lou tino, i le mataupu faavae, i le tali atu i le faʻaaogaina o tui inisalini. A uma mea uma, oi tatou taitoatasi o tagata taitoatasi. O nisi atonu ei ai se faʻafitauli ogaoga o le siama, e le gata ina faʻaalia i le nofoaga o inisiua e pei o se mumu, ae o le tino atoa foi (urticaria poʻo dermatitis). Faʻaeteete, vave faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi, e mafai ona sui lau vailaau faʻasaina i le suinsulin. E leai se tulaga e mafai ona e faia ai oe lava ia, ona oʻo ai lea o le le lava o le inisalini e mafai ona taʻitaʻia ai ma le oti.

O le insulin o le homone lea e nafa ma lou soifua maloloina. Manatua o le maʻisuka e mafai ona atinaʻe i soo se tagata. O nisi taimi o lenei mea e fesoʻotaʻi tonu ma le faʻaleagaina o meaai suamalie ma falaoamata. O nisi tagata e le mafai ona pulea i latou lava i ia mataupu ma e 'ai se tele o mea inu i aso uma. O le mea lea, o lo latou tino e ola i taimi uma o le atuatuvale, taumafai e faia tutoatasi le tele o inisalini. Ma o le mea lea, pe a matua vaivai lava o ia, o lenei faamaʻi e i totonu.

O le insulin o le protétini o le elemene aupito sili lea ona taua o metabolic process in tissues uma o le tino o le tagata, faia o se galuega taua e pei o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ae ui i lea, o le gaioiga o le inisalini e tele naua, ona e aʻafia ai ituaiga uma o metabolic processes i le tino o le tagata ma e le faʻapulaaina i le na o le faatonutonuina o le paleni gaʻo. O le solia o le gaosiga o le inisalini ma ona aʻafiaga i luga o masini o mea taua ia i le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina faʻapitoa -.

O le mea e manaʻomia muamua mo le faʻasinomaga ma le faʻamalositino o le inisalini i sela, o se faʻaopoopoga i le kulukose o le toto. E le gata i lea, o se faʻaopoopoga o mea faʻapitoa mo le faʻamalolo o le inisalini o le faagasologa lea o le 'ai, ma e le gata o le kulukose-o loʻo aofia ai meaʻai gaʻo.

Faʻasologa o Inisalini

O le biosynthesis o lenei hormone protein o se faʻalavelave faʻalavelave, lea e tele naua tulaga faigata o mea ola. Muamua lava, o se vaega le aoga o le mole moletini o le inisalini, lea e taua o le proinsulin, ua faia i totonu o le tino. O lenei taʻoto, o se vailaau muamua i le inisalini, o se faʻaaliga iloga o le gaioiga o galuega. E le gata i lea, i le faagasologa o le faaopoopoga, pe a maea se faasologa o suiga o vailaau, o le proinsulin e ave ai se faiga malosi.

O le gaosiga o le inisalini i se tagata soifua maloloina e faia i le ao atoa ma le po, ae ui i lea, o le gaioiga pito sili ona taua o lenei hormone peptide e matauina i le taimi lava e uma ai se taumafataga o le taeao.

Inisalini, i le avea ai o se elemene e faʻaleleia ai le gaioiga e gaosia e le pancreas, faʻaleleia lona faasee ona o faiga nei:

  • Suauu maualuga maualuga o le toto i le tulaga o le maʻisuka. Mulimuli ane, o le pa'ū o le inisalini o le a saʻo lelei lava i le tuputupu aʻe o le suka.
  • Maualuga maualuga gaʻo gaʻo maualuga. Faʻasagaga o le faʻateleina o le maualuga o le tino (gaʻo), o loʻo i ai se faʻaopoopoga taua o le aofaʻi o gaʻo gaʻo maualalo i totonu o le toto. O nei gaioiga e i ai se aafiaga leaga i le soifua maloloina o le tagata, faʻaosoosoina le sili atu o le puleaina o le siama o le suka, faʻaleagaina le fausaga o le masini, ma saofagā i le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia.
  • Le aʻafiaga o amino acids, e masani lava o le arginine ma leucine. O nei tuufaatasiga o meaola e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini mai le pancreas. O le tele o amino acids i le tino, o le tele o le inisalini e faʻasaʻolotoina.
  • Faateleina le konisini ma le potassium. O le faateleina o le maualuga o nei vailaau e faateleina ai le puleaina o le hormone-peptide hormone, lea ua faamatuu ona o se suiga matuia i tulaga o le natura o meaola.
  • Faʻaaloalo i hormones e gaosia mai siama o le faʻaogaina o meaʻai ma le paʻu. O ia homoni e aofia ai: gastrin, cholecystokinin, secretin ma isi. O nei gaioiga e mafua ai le faateleina o le faʻamalosi o le inisalini ma e gaosia e sulu o le manava i le taimi lava e uma ai.
  • O le kopa Ketone o vailaʻau faʻasolosolo ua gaosia e le ate ma o oloa gaosi mai gaioiga gasegase: carbohydrate, protein ma le gaʻo. O faʻataʻitaʻiga o nei vailaau i totonu o le tino, o loʻo taʻu mai ai se faʻalavelave faʻaleagaina i le metabolism ma, o le iʻuga, o le faʻamalosia o le inisalini.

O aʻafiaga o hormones, e pei o adrenaline, norepinephrine, ma cortisol, e mafua ai le tuʻuina atu o le inisalini i le toto. O nei gaioiga o gaioiga a le lotoifale e gaosia i le taimi o le sologa lelei, ina ia maua ai le tino.

O faʻafitauli faigata e tupu i le talaaga o le oso malosi i le suka o le toto, o se tulaga tuusao mo le ola o le tino i tulaga matautia. O loʻo i ai se faʻamatalaga - o le hyperglycemia o le atuatuvale, o se faʻalogona o le hormonal, lea e faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ao faagasolo se vaitaimi o le atuatuvale o le atuatuvale.

Faailoga o lenei tulaga:

  • O se lagona malosi o le fiainu.
  • Uiga masani.
  • Tigā ma le leiloa o le faʻasalaga.
  • Lagona o le tele o galuega.
  • O foliga mai o "fetu" i luma o mata.

I le togafitiga o le hyperglycemia, o le faamuamua e tuuina atu i le mataituina ma le faaeteete o faailo o le kulukose, e faaaoga ai se mea faapitoa, ma le tausisia o se meaai maloloina. E le gata i lea, ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga ia maualalo le kulukose i totonu o le toto.

Hypoglycemia

O le togafitiga faʻaleagaina o loʻo faia e faasaga i le tala o le pa'ū o le kulukose i totonu o le toto. I le taimi lava e tasi, o tino uma lava o le tino o le tagata e mafatia i le malosi o le matelaina, ae o le faia o faiʻai e sili atu ona faalavelave. O le hypoglycemia e mafai ona tupu mo le tele o mafuaʻaga: sili atu le pule faitalia o le inisalini i le pancreas, maualuga le inisalini i le tino, o le le mautonu o le gaʻo i le ate, poʻo le le lelei o gaʻo.

Faʻaaliga faʻaalia o le hypoglycemia:

  • O se lagona faateleina o le popole ma le atuatuvale.
  • Faʻanoanoa i le ulu, tuʻituʻi.
  • Le popole ma le le fiafia.
  • O se lagona faifaipea o le fiaaai.
  • Lagonaina o le mu ma le le toʻa i le lua o le manava.
  • Musika malosi.
  • Arrhythmia ma tachycardia.

A maeʻa se taumafataga masani, o loʻo i ai le faʻalauiloaina o le maualuga o le suka, aʻo le pancreas e le mafai ona faʻasaʻo le inisalini, lea e masani ona maualuga le kulūkose.O se taunuuga o lenei faagasologa, ua faʻavaivaia ai le aʻafiaga eletise e nafa ma le faʻaaloalogia o le suka-low-hormone. O lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o inisalini, o le teteʻe o le membrane i le aʻafiaga o le inisalini.

Faʻailoga

Ina ia iloa le maʻi, o suʻesuʻega nei e faia:

  1. Suʻega o le toto glucose.
  2. Fuafuaga o le hemoglobin glycosylated. O ona faailoga e matua tele atu i tagata e maua i le maʻisuka.
  3. Glucose toleni test.
  4. mo le suka ma le konetone tuufaatasia.

O le le faia lelei o togafitiga faʻamaʻi ma le leai o se togafitiga talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona taʻitaʻia ai le tagata gasegase i ni faʻafitauli matuia, e masani lava ona i ai le tuputupu aʻe faʻafuaseʻi. O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai le atinaʻeina o le fatu fatu, toto maualuga (maualuga maualuga), gaioiga eletise ma mea leaga, faʻaleagaina o le tino o pito i lalo ma le fausiaina o maʻi pipisi.

Vitio: Aisea e manaʻomia ai le inisalini ma pe faapefea ona aoga?

E taua tele le malamalama i le matuia o lenei maʻi o le endocrin ma taumafai e taofia le atinaʻeina o le faamai e ala i le vave maua o se siakiina, o se togafitiga o togafiti talafeagai ma tausinioga masani. A leai, o togafitiga faʻaleagaina o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafanoina mo le soifua maloloina o tagata.

Lomiga Fesootai

  • Aisea e tupu ai le pruritus: faʻamaoniga, ituaiga ma togafitiga i tagata matutua ma tamaiti

O mea e tutupu i lenei maʻi o le i ai lea o fulufulu, i foliga o nodules, elemene papilini ma elemene, lea.

Aoga I le 1994, na faauu ai o ia ma le mamalu mai le fomai o tamaiti o le Saratov State Medical University, ma i le 1996.

Le gaosia o le inisalini i le tino

O le pancreas e nafa ma le gaosiga o le inisalini - ona o lenei mea o loʻo i ai ni peta faapitoa beta. I totonu o le tino o le tagata, o lenei hormone na te pulea le metabolism o gaʻo, ma o le mea lea e taua ai le faoa faamalosi. E faʻafefea lenei mea? O le faagasologa o le gaosiga o le inisalini e tele-laasaga:

  1. O le pancreas muamua e maua ai le preproinsulin (o se insulin precursor).
  2. I le taimi lava lea e tasi, ua maua ai le peptide (L-peptide), o le galuega o le fesoasoani lea i le preproinsulin e ulufale atu i le cell beta ma liliu atu i le proinsulin.
  3. E le gata i lea, o le proinsulin e tumau pea i totonu o le fale faapitoa o le peta beta - o le Golgi complex, lea e tupu ai mo se taimi umi. I lenei laasaga, ua pipii le proinsulin i le C-peptide ma le inisalini.
  4. O le gaosiga o le inisalini e gaoioi ma ioni zinc ma i totonu o lenei fomu o loʻo tumau pea i totonu o peta beta. Ina ia mafai ona ulufale i totonu o le toto, o le kulukose i totonu e tatau ona i ai se maualuga maualuga. Glucagon e nafa ma le faʻasaina o le inisalini - e maua mai i gaʻo pisipisi fatu popo.

O le galuega sili ona taua o le inisalini o le faʻatonutonuina o le metabolism o le carbohydrate e ala i le faʻatinoina o masini e faalagolago i le insulin i le tino. E faʻafefea lenei mea? O le inisalini e faʻafesoʻotaʻi ma le lipine o le membrane (membrane), ma e amata ai le galuega o enzymes talafeagai. O le taunuʻuga o le faʻamalosia o le protein kinase C, lea e aofia i le metabolism i totonu o le masini.

E manaʻomia e le tino le inisalini e tausisia pea le maualuga o le suka. E maua lenei mea ona o le mea moni o le hormone:

  • Fesoasoani e faʻaleleia le inu o le kulukose.
  • Faaitiitia le gaioiga o le kulukose i le ate.
  • E amataina le galuega o enzymes e nafa ma le malepelepe o le suka.
  • Faʻateleina le fesuiaiga o le mamafa o le kulukose i le glycogen.

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e afaina ai isi gaioiga o le tino:

  • O le faʻateleina o amino acids, potassium, phosphorus ma le magnesium i siama.
  • Le liua o le kulukose i totonu o le ate ma gaʻo sosoʻo i triglycerides.
  • Fatty acid production.
  • Faʻaaogā tatau DNA.
  • Taofiofia o le palatini.
  • Faʻaitiitia o le aofaʻi o gaʻo gaʻo ulufale i le toto.

Inisalini ma le kulukose o le toto

E faʻapefea ona faʻatulafonoina le kulukose o le toto e le insulin? I se tagata e le maua i le maʻisuka, e tumau pea le tutusa o le suka i le toto, e tusa lava pe na te leʻi 'ai mo se taimi umi, talu mai le pancreas e maua ai le inisalini i tua. A maeʻa ona 'ai, o mea gaʻo e gaosia i le glucose i totonu o le gutu ma latou ulu atu i le toto. O le maualuga o le kulukose, ma o le pancreas e faʻaaogaina le inisalini i le toto, faʻamaonia le tele o le suka - o le vaega muamua lea o le tali o le inisalini.

Ona toe faʻaleleia ai lea o le hormone i le taui mo le faʻaaluina, ma faʻagasolo malie ona tuʻuina atu ni vaega fou i le vaeluaina o suga ua gauai i totonu o le inumaga - le vaega lona lua o le tali. O totoe o totoe o le kulukose o le vaega ua liua i le glycogen ma teuina i totonu o le ate ma musele, ma avea ma vaega o le gaʻo.

Pe a mavae sina taimi pe a uma ona 'ai, o le aofaʻi o le kulukose i le toto e faʻaititia, ma faʻamalolo le glucagon. Ona o lenei mea, o le glycogen ua maua i le ate ma musele ua gau i totonu o le kulukose, ma o le maualuga o le suka o le toto e avea ma masani. O le ate ma maso e totoe e aunoa ma le glycogen punaoa e maua se vaega fou i le isi taumafataga.

O le toto o le inisalini maualuga e faʻaalia ai le auala o le tino o glucose. O le masani o le insulin i se tagata maloloina e mai le 3 i le 28 UU / ml. Ae afai o le suka maualuga e tuufaatasia ma le maualuga o le inisalini, e ono faauigaina o vevela tino e puipuia (le mautonu) i le homone e maua ai le uʻamea masani. O le kulukose maualuga ma le inisalini maualalo o loʻo faʻaalia ai e leai se tino o le homone, ma o le suka toto e leai se taimi e momotu ai.

Tulaga maualalo

O le faʻaitiitia o le inisalini e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka ituaiga 1, pe a le lava le hormone e taʻitaʻia ai le le atoatoa o le faʻaaogaina o le kulukose. O faʻafitauli o le maʻi o:

  • Faʻavaʻa vave.
  • Malosi malosi i taimi uma.
  • Hyperglycemia - kulukose o loʻo i totonu o le toto, ae ona o le leai o le inisalini e le mafai ona sopoia le paʻu o le siama.

E tatau i se finite o le suʻega ona taulimaina mafuaʻaga o se faaitiitia poʻo le faateleina o le gaosiga o le inisalini - e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi ia te ia i suʻega toto.

O mafuaʻaga autu mo le faʻaitiitia o le inisalini o le:

  • Meaʻai le lelei, pe a fiafia se tagata i le gaʻo, gaʻo, gaʻo meaʻai maualuga. O le mea lea, o le inisalini e maua mai e le pancreas e le lava e talepe ai i totonu gaʻofale mai. O le gaosiga o le hormone ua faʻateleina, ma o vaʻaiga o le beta e faʻatonuina ai ua faʻaitiitia.
  • Fafagaina masani.
  • O le aʻafia ma le leai o se moe e faʻalavelave ai le gaosiga o le inisalini.
  • Taunuuga o le puipuiga o le puipuiga o se taunuuga o faamaʻi masani ma o se taunuuga o siama talu ai.
  • O le hypodynamia - ona o le ola le mama, toto maualuga le kulukose, ma o le aofaiga o le inisalini e gaosia e le tino ua faaitiitia.

O le insulin o le protétini o le elemene aupito sili lea ona taua o metabolic process in tissues uma o le tino o le tagata, faia o se galuega taua e pei o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ae ui i lea, o le gaioiga o le inisalini e tele naua, ona e aʻafia ai ituaiga uma o metabolic processes i le tino o le tagata ma e le faʻapulaaina i le na o le faatonutonuina o le paleni gaʻo. O le solia o le gaosiga o le inisalini ma ona aʻafiaga i luga o masini o mea taua ia i le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina faʻapitoa -.

O le mea e manaʻomia muamua mo le faʻasinomaga ma le faʻamalositino o le inisalini i sela, o se faʻaopoopoga i le kulukose o le toto. E le gata i lea, o se faʻaopoopoga o mea faʻapitoa mo le faʻamalolo o le inisalini o le faagasologa lea o le 'ai, ma e le gata o le kulukose-o loʻo aofia ai meaʻai gaʻo.

O fea gaioiga e maua ai le inisalini

O le pancreas, lea o loʻo i ai faʻasolosolo o ivi B, o loʻo iloa e le lalolagi faasaienisi pei o le motu o Lawrence po o tamaʻi pancreatic, o loʻo galue o le inisalini e gaosia le inisalini.O le mamafa patino o sela e laitiiti ma e na o le 3% o le aofaiga atoa o le pancreas. O le gaosiga o le inisalini e ala i peta sosolo, o se subtype o le proinsulin e faʻasaʻoina e le hormone.

O le a le subtype o le inisalini e le o iloa lelei. O le hormone lava, ao le i faia le pepa mulimuli, ulufale atu i le golgi cell cell, pe a maeʻa ai i le setete o se hormone atoa. E muta le gaioiga pe a tuu le hormone i ni falealoa faapitoa o le pancreas, lea e teuina seia maeʻa e se tagata meaai. O le punaʻoa o le B-sela e faʻamapulaʻa ma faʻafuaseʻi ona faʻaalu pe a faʻaleagaina e se tagata ni taumafataga o meaʻai gaʻo, o le mafuaʻaga o le maʻisuka.

O le a le hormone inisalini - o le sili lea ona taua o le faatonutonuina ole tino. A aunoa ma lea, o le kulukose e ulu atu i le tino e ala i meaai e le mafai ona ulu i totonu o le masini. O le hormone e faʻapupulaina ai le mafai ona gafatia o siama siaki, ma o le mea lea o loʻo aʻafia ai le kulukose i totonu o le tino. I le taimi lava e tasi, o le hormone e faʻamalosia ai le liua o le kulukose i le glycogen, o le polysaccharide lea e aofia ai le tuʻuina atu o le malosi e faʻaaogaina e le tino o le tagata pe a tatau ai.

O galuega o le inisalini e eseese. O loʻo tuʻuina atu ai galuega masini mūmū, e aʻafia ai le faiga o polotini ma gaʻo gaʻo. O le hormone e avea o se tagata e logoina le mafaufau, lea e tusa ai ma le tali a le atigipusa ole manaʻoga mo gaʻo gaʻo vave: afai e tele naua, e mate le matelaina ma ua tatau ona faia ni faʻaagaga. Le aʻafiaga o le inisalini i le tino:

  1. E taofia ai le taua o le amino mai le talepe i lalo i suga faigofie.
  2. Faʻaleleia le faʻapitoa o le protein - o le faavae o le olaga.
  3. E le faatagaina faʻamalosi i musele e faʻamavaeina, puipuia ai le musika atrophy - aʻafiaga aʻafiaga.
  4. E faʻatapulaʻa ai le faʻaopoopoga o tino o le ketone, o le tele o lona tino e afaina i tagata.
  5. Faʻaauau le felauaiga o ionisini ma magnesium.

O le matafaioi o le inisalini i le tino o le tagata

E leai se faaletonu o le hormone e fesootaʻi ma se faʻamaʻi e taʻua o le maʻisuka. O i latou o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi ua faʻamalosia e faʻaauau ona tui nisi inumaga o le inisalini i totonu o le toto. O le isi mea matautia o le sili atu lea o le homone, hypoglycemia. O lenei faʻamaʻi e oʻo atu ai i le faateleina o le toto maualuga ma le faʻaitiitia o le malosi o le tino. Faateleina le faʻaopoopoga o le faʻamalosia o le inisalini e le glucagon hormone na gaosia e aluma alpha o le pancreatic tinlets o Langerhans.

Inisalini e faalagolago i le tino

O le insulin e faʻaleleia ai le gaosia o le protein i totonu o maso, e aunoa ma le mafai e le tino maso ona atiae. O le faʻapipiʻi o mea faʻapipiʻi, lea e masani ona faia ai galuega taua, e le mafai ona aunoa ma se homone. O tagata maʻi na amataina le maʻisuka o loʻo feagai ma le ketoacidosis, o se ituaiga o le gasegase faʻasolosolo lea e tupu ai le matelaina o le intracellular.

Inisalini toto

O galuega a le inisalini e aofia ai le lagolagoina o le aofaʻi sao o le kulukose i totonu o le toto, faʻatonutonuina le metabolism o gaʻo ma proteins, suia o meaʻai i maso maso. I se tulaga masani o mataupu, o mea nei e tupu:

  • mamanu mo le fausaga o musika,
  • o le paleni o le metabolism ma le catabolism o loʻo tumau,
  • e faʻamalosia ai le tuʻufaʻatasiga o le glycogen, lea e faʻaleleia ai le tumau ma le toe faʻafouina o sela maso,
  • amino acids, glucose, pailani e ulufale atu i sela.

O le tui o le inisalini e fuaina i le μU / ml (0.04082 mg o le vailaʻau tioata e avea ma se tasi vaega). O tagata soifua maloloina e iai se faailo e tutusa ma le 3-25 i ia ituaiga. Mo tamaiti, o le faaitiitia i le 3-20 μU / ml ua faatagaina. I fafine maʻitaga, e ese le masani - 6-27 mkU / ml, i tagata matutua i le 60 o lenei faailoga o le 6-35. O se suiga i le tulaga masani e faailoa ai le iai o faʻamaʻi tuga.

O le a le inisalini e faia mo le maʻisuka

O le lomiga o meafaitino mataʻutia mo le gaosia o le hormone e popole tele i le tele o tagata gasegase. O le inisalini i totonu o le tino o le tagata e maua mai i le pancreas, ma o ituaiga nei e maua mai i luga o le faʻavae:

  1. Pipi poʻo vine - o meaola manu. Mo le gaosiga o meaola o loʻo faʻaaogaina le paʻu.O le sauniuniga o meaola matala e maua ai le proinsulin, lea e le mafai ona vavaeeseina, o le a avea ma puna o mea e afaina ai.
  2. Ua faʻafouina le suamalie poo le puaa - ua maua se sauniuniga semi-synthetic i le sui o le amino acids. Faatasi ai ma penefiti e tutusa lelei ma le tino o le tagata ma le leai o allergies. Le lelei - le lava o meafaitino, mea faigata o galuega, taugata.
  3. Faʻaaogaina o le inisinia faʻainisinia - e taʻua o le "inisalini o le tagata" i se isi auala, aua e tutusa lelei lava ma le natura masani. O le vailaʻau e maua mai i elemene o mea fefete ma le gaʻo genetically modified E. coli.

Faatonuga mo le faʻaaogaina o le inisalini

O galuega o le inisalini e taua tele mo le tino o le tagata. Afai o oe o le maʻisuka, ona e maua lea o se faʻamatalaga mai se fomaʻi ma se faʻamaumauga e tusa ai ma le tuʻuina atu o vailaʻau e aunoa ma se totogi i falemaʻi poʻo falemaʻi. I le tulaga o le faanatinati manaʻomia, e mafai ona faʻatau mai e aunoa ma se faʻasalaga, ae tatau ona tausia le vailaʻau. Ina ia aloese mai le soona fai, faitau ia faatonuga mo le faʻaaogaina o le inisalini.

Faailoga mo le faʻaaogaina

E tusa ai ma faatonuga o loʻo i totonu o pusa taitasi o le sauniuniga o le inisalini, o faʻamatalaga mo lona faʻaaogaina o le maʻisuka ituaiga 1 (e taʻua foi o le insulin-faalagolago) ma, i nisi tulaga, ituaiga 2 o le maʻisuka (e le o le inisalini). O ia mea e aofia ai le le faapalepale i vailaau oona o le hypoglycemic, o le atinaʻeina o le kososis.

Inisalini pulega

Ua faatonuina e le fomaʻi le fualaau ina ua maeʻa suesuega ma suesuega o le toto. Mo le togafitiga o fualaau oona e eseese gaioiga o gaioiga: puupuu ma le umi. O le filifiliga e faalagolago i le ogaoga o le faʻafitauli o le maʻi, le tulaga o le maʻi, le saoasaoa o le amataina o gaioiga o le vailaʻau:

  1. O le sauniuniga puupuu-sauniuni e faʻamoemoe mo le faʻaogaina o le tino, faʻafefe poʻo le faʻaogaina o le tino. E i ai le vave, puupuu, ma le faʻaitiitia o le suka, e faia 15-20 minute aʻo le i fafagaina i le tele o taimi / aso. O le aafiaga e tupu i le afa itula, maualuga - i le lua itula, na o le ono itula.
  2. O le umi poʻo le umi o le gaioiga - ei ai le aafiaga e tumau i le 10-36 itula, e mafai ona faʻaititia le numera o le iniseti. Lagolagoina o loʻo faʻaaogaina faʻapitoa pe faʻapitoa foi, ae le o se mea faʻafefe.

O togafitiga e faʻaaogaina e faafaigofie ai le faʻaofiina ma le faʻatulagaina o fuataga. Tasi vaevaega e tutusa ma se numera patino o iunite. Tulafono mo togafitiga insulin:

  • tausia sauniuniga i totonu o le pusaaisa, ma i latou na amata i le vevela vevela, mafanafana le oloa aʻo le i ulufale i ai, ona e vaivai le mea lelei,
  • e sili le lelei o le tuiina o se homone puupuu i lalo o le paʻu o le manava - tui i totonu o le ogavae po o luga ae o le papa, e sili atu ona lemu, sili atu ona leaga - i le tauau,
  • umi o vailaau faʻasaʻi ua tui i le agavale poʻo le ogavae taumatau,
  • faia tui taitasi i se isi sone,
  • faʻatasi ai ma inisalini injections, puʻeina le vaega atoa o le tino - ina ia e aloese mai le faʻamaʻi ma faʻamaufaʻailoga,
  • toe foi mai le tui mulimuli e le itiiti ifo i le 2 cm,
  • e le togafitia le paʻu i le ava malosi, e faʻaumatia le inisalini,
  • afai e tafe le vai, ua faʻaogaina saʻo le nila - e tatau ona e uu i le maualuga o le 45-60 tikeri.

Tau ile insulin

O le tau o le inisalini e faalagolago i le ituaiga o gaosi oloa, o le ituaiga o fualaau faasaina (puupuu / umi le umi o le gaioiga, meaʻai) ma le tele o le afifiina. O le tau o le 50 ml o le vailaʻau o le insulinum e tusa ma le 150 rubles i Moscow ma St. Petersburg. Faʻamamaina i se peni penisini - 1200, faʻasaina Protafan ei ai le tau e tusa ma le 930 rupu. O le maualuga o le falemaʻi e aafia ai foi le tele o tau insulin.

Ua faʻalogo tagata uma e uiga i le maʻisuka. O le mea e lelei ai, e toʻatele tagata e leai se faʻamaʻi faapena. E ui e masani lava ona tupu le maʻi i se tulaga filemu, e le mafaamatalaina, naʻo le taimi o se suʻega masani poʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi, e faʻaalia ai ou foliga. O le maʻisuka e faalagolago i le maualuga o se ituaiga hormone e gaosia ma faʻaleleia e le tino o le tagata.O le a le inisalini, pe faapefea ona galue, ma poʻo a faʻafitauli e mafua ai ona sili atu poo le leai o se mea o le a faamatalaina i lalo.

Tuua Lau Faamatalaga