Ituaiga 2 maʻisuka

I le ituaiga 2 o le maʻisuka (DM), o fomaʻi o lona uiga o le ituaiga o gasegase e mafua ona o le solia o le fesootaiga fefaasoaaʻi o le inisalini ma sela. O faʻasologa o inisalini faʻatasi ma le hyperglycemia ma le tele o faʻamaoniga uiga. E tusa ai ma fuainumera, o le maʻisuka saʻo 2 e aafia ai le tele o tagata (e oʻo i le 90 pasene) oe ua tuʻuina atu i ai se faʻamatalaga masani o lenei ituaiga. Seʻio tatou tilotilo i mafuaaga o lenei faʻamaʻi, mafaufau i faailoga o le maʻisuka, metotia o suʻesuʻega ma togafitiga.

Talafesaʻi faafomaʻi

O le tele o faailo mai fafo o le maʻisuka sa lauiloa e oo lava i le vaitaimi o le Emepaea Roma sili. Ona mafua ai lea o lenei faamai i le faafitauli o le vai e aunoa ma le faamalosi e le tino. Na o le 20 senituri, na latalata mai ai saienitisi ma fomaʻi e malamalama i le natura o le faafitauli - o le solia o le gaosiga o le carbohydrate. O le uluaʻi faʻatalanoaga e uiga i le i ai o le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o G. P. Himsworth i le faaiuga o le 40 o le seneturi lona lua - o le taimi lena na faataatia ai faavae o le togafitiga masani, lea e taua i lenei aso, aua, e ui lava i le atinaʻe malosi o le vaega o suesuega a le fomaʻi, sili atu le lelei o galuega galue e foia ai le maʻisuka e leʻi maua.

Mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 2

E le pei o le maʻisuka ituaiga 1 ma lona le atoatoa o le inisalini, i le ituaiga 2 faʻamaʻi, o le hormone e faʻasaʻo tele, e masani lava e sili atu nai lo le masani, ae o le mea masani e le faʻaitiitia le toto toto, talu ai e le mafai ona iloa e siama tino. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, o galuega a le motu o Langerans, lea e maua ai le inisalini, o le a faasolosolo malie le faaitiitia ma le ono lamatia ai le malosi o le maʻisuka o le suiga mai le lona lua i le uluaʻi faʻateleina o ituaiga.

Faʻataʻitaʻiga o vailaau faʻaonapo nei o le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le tuufaatasiga o mea ola ma mea taua, ae o le tele o mataupu o lenei faʻamaʻi ua iloa i tagata e tele le mamafa o le tino o loʻo mamafa tele.

O mafuaʻaga mataʻutia o le maʻisuka ituaiga 2, ona o mea ua taua i luga, o:

  1. Faʻafitauli faʻapitoa. O suʻesuʻega ua faaalia ai e 20 pasene o tamaiti oe mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻapupulaina se faʻamaʻi faapena.
  2. O le tele o tikeri eseese. O le gasegase o le resdominality e mafua ai le malosi o le inisalini, faatasi ai ma le faʻateleina o le mamafa o le mamafa i luga o le pancreas.
  3. Suiga o le tausaga. O le tino, i le gasologa o taimi, o gaioiga uma o le tino o se tagata matua e faasolosolo malie lava ona maua le inisalini ma, i le i ai o le maʻisuka ituaiga 2, o le lamatiaga o gasegase i le mavae ai o le 40 tausaga ua vave ona faateleina, aemaise lava i tagata gasegase.
  4. Vailaʻau faʻamaʻi. O vailaʻau vailaʻau eseese e mafai ona amataina le gaioiga, aemaise lava pe afai latou te puʻeina se tagata i taimi taʻitasi i le tausaga.
  5. Pancreas faafitauli. Pancreatitis, kanesa ma isi faʻamaʻi, aemaise lava o le masaniga masani, mafua ai le maʻisuka ituaiga 2 lona lua.
  6. Paʻu ma le atuatuvale. O tulaga faifai pea ma le atuatuvale mulimuli ane o se tulaga faaopoopo lamatia.

Faailoga o le ituaiga 2 Tisuka

O faʻamatalaga iloga o le maʻisuka ituaiga 2 e iloiloina:

  1. Faʻamatalaina le faʻaoga ma le fiainu.
  2. Mafuaaga
  3. Paʻu o le paʻu ma le sasaina.
  4. Laʻau faʻamaʻi faʻaleagaina-faʻapitoa (aemaise i tamaitai).
  5. Le lelei o le faʻamaloloina o afaina, manua ma isi mea leaga i le paʻu.
  6. Faʻasolosolo masani masani ma vaivaiga maso, uluʻa, moe.
  7. Soa malosi, aemaise i le po.

I le leai o se togafitiga talafeagai ma le suiga o le maʻisuka ituaiga 2 i le ogaoga o le laasaga ma le tupuga o faʻafitauli faaopoopo, e mafai e le tagata maʻi ona faʻaalia le edema i le pito i luma, o le faateleina o le mamafa, le vaaia o le tino, tiga o le loto ma le migraine, vaega o le tino, ma le leaga o faʻaaliga.

Faʻailoga

O se auala masani mo le siama o le maʻisuka ituaiga 2 o se suʻega toto mo le suka. E maua i luga o se manava gaogao i le taeao - 12 itula ao leʻi faia le suʻega, e tatau ona e musu e 'ai meaai, ava malosi, tapaa, aua nei e aʻafia i le malosi faaletino ma le malosi, ma ia aua nei inuina vailaau ma ia maloloina. O faʻamaʻi taimi faʻafuaseʻi i le vaega laʻititi, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi pipisi ma isi faʻafitauli, atonu e faʻasese ai taunuuga o le suʻesuʻega. Afai o le auiliiliga e faaalia ai o le kulūkose i totonu o le toto o loʻo iai i le lautele mai le 5.5 i le 7 mmol / l, o le tagata maʻi e i ai faafitauli i le faʻamalosia o le inisalini ma, e tusa ai ma lea, o loʻo i ai se maʻi faʻamuamua. I tulaga maualuga e sili atu nai lo le 7 mmol / l, o le maualuga o le maʻisuka e maualuga, e masani lava pe afai e mulimulitaia fautuaga muamua aʻo leʻi faia le suʻega.

I le avea ai o se faʻaopoopoga i le suʻesuʻega o loʻo i luga, e faia se faʻamaʻiga - vave loa ona tuʻuina atu le toto i luga o se manava gaogao, o le fua o le fitu sefulu lima kalama o le kulukose o loʻo faʻapipiʻiina i le tagata maʻi ma mo le lua itula i le 30 minute uma e aumai ai le toto mo le auiliiliga ma le suʻesuʻeina o lona maualuga. Faʻamau i le lautele o le 7.8-11 mmol / l, e mafai e le fomaʻi ona suʻesuʻeina vailaau. Luga 11 mmol / L - maualuga maualuga o le maʻisuka.

I le avea ai ma se isi auala i le auala masani, e mafai e le tagata gasegase ona suʻeina le toto mo le hemoglobin glycated - e sili atu le tau, ae sili atu ona saʻo ma toetoe lava tutoʻatasi mai aʻafiaga i fafo, e pei o le taumafa / vailaʻau, gaioiga faaletino, ma isi. O se taunuuga i le lautele o le 5.7-6.5 pasene o se masalosaloga o le maʻisuka. Tulaga e maualuga atu i le 6.5 pasene - faʻamaoniga o le i ai o le maʻisuka i le tagata maʻi.

I le faaopoopo atu i suega masani, o le fomaʻi e faia ni eseesega o foliga vaaia o le tagata maʻi (o le i ai o polydipsia / polyuria ma isi faailoga), ma e tatau foi ona aofia ai ituaiga maʻi eseese o se fusi ese e mafua ai le hyperglycemia (ultrasound, ECG, Reberg's test, ultrasound, capillaroscopy, examination of fundus and electrolyte composition of the blood )

Afai o le siama autu o le maʻisuka ua faamaonia, o le fomaʻi e iloa ai le ituaiga o faamai - muamua, o siaki faaopoopo faaopoopo (gestation, secondary, etc.) ua siakiina, ma afai e le oi ai, o le suʻega mo le C-peptide e faia, o le a faailoa mai ai le maʻisuka poo le autoimmune o le maʻisuka.

Ituaiga 2 maʻisuka

Faʻataʻitaʻiga faʻaonapo nei e le iloa pe faapefea ona togafitia atoa le maʻisuka ituaiga 2. O faʻataʻitaʻiga uma ma isi faʻataʻitaʻiga ua faʻatautaia i le faʻamautuina o le gaosiga o le gaʻo, ma puipuia ai le faʻaleleia o le faʻamaʻi ma puipuia ai faʻafitauli e mafua mai i le maʻisuka.

  1. Taumafa i meaʻai. O togafitiga autu mo le maʻisuka o le ituaiga lona lua. E atiaʻe taʻitoʻatasi e se endocrinologist i luga o le tele o fuafuaga, i le amanaʻiaina o le tulaga oi ai nei o le maʻi, le malosi o le maʻisuka ma isi mea. O le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafatia mai le gaʻo, o se vaega taua i le atinaʻeina o le inisalini, ona tuʻuina atu lea e fomaʻi i aso nei ni meaʻai laiti-carb - e sili atu ona lelei pe a faʻatusatusa i faʻalauteleina paleni o taumafa paleni (numera o le numera 9), ae maua ai le malosi pito i maualuga, .
  2. Tino faamalositino faaletino ma le faʻamalamalamaga o le paolo o aso uma o le ala, moe ma malolo.
  3. Sauniuniga. O le tele o taimi, o fualaau e maualalo ai le suka-o loʻo faʻamatalaina - biguanides, sulfonylurea, PRG, thiazolidinediones. E le gata i lea, pe afai e iai ni faʻalavelave, e mafai ona faʻaaoga le atinaʻeina o le ACE, moxonidine, faʻamalosi, ma statins. O le inisalini ua faʻataʻitaʻiina o se tagata faʻasaga i le tulaga o le le atoatoa o togafitiga faʻapitoa faʻasoifua maloloina ma i le tulaga o le faʻaleagaina o le faʻasologa o gaioiga o peta e motu o Langerhans.
  4. Totogi panipreatic transplantation i le tulaga o le fatuina o le nephropathy o le maʻisuka.

Togafitiga ma togafiti a tagata

Lalo, o le lauiloa ma le saogalemu mo togavao o le maʻisuka o togafitiga faʻaleaganuʻu o loʻo tuʻuina atu, lea o le a fesoasoani e toe faʻafoʻi ai le gaosiga o le gaosiolosi gaʻo, faapea foi le faaitiitia o le mamafa o le mamafa. Ae peitai, o la latou faʻaaoga e tatau ona malilie i lau fomaʻi!

  1. Sasaa le selau kalama o le palasonika manogi ma le tasi lita o le vai inu mai na o le ogaumu. Faʻafefiloi lelei mo se minute ma faʻaopoopo 150 gr. meli. O le mea e tatau ai e tatau ona sasaa i totonu o se ipu opa ma tuu i le malulu mo se aso. Fainu faalua i le aso, 200 g. mo vaiaso e lua.
  2. Tasi Ata. se sipuni o laʻau matagogo matagogo o le paina totipolo ma le afa afa o vai mama i le vevela o le potu. Faʻamalie le afi mumū, vela mo le sefulu minute, ona faʻamafanafana ma tuʻu ai mo le lua itula. Faʻamau le mea e mafua ai le "lauti" ma inu i le afa afa i le tele o taimi i le aso.
  3. E te fiafia i le lauti uliuli? Sui i le lanu o le lime, faʻapipiʻi i totonu o le teapot tasi tbsp. se sipuni o tupe ma inu i ni nai ipu i le aso.
  4. Taumafai le tolu kilokalama o keleni ma pakisa aʻa e ala i se fai meaʻai meaʻai ma ni pu laiti. Faʻaopoopo le 100 kalama o lemoni i le faʻafefiloi ma faʻafefiloi lelei seia oʻo ina maua se siaki lanu, ona tuʻu lea i totonu o se atigi pusa, e pipiʻi faʻatasi ma se tapuni ma tuʻu i luga mo le 14 aso. Faaaoga le vaifofo se sipuni faalua i le aso.

Ituaiga 2 maʻisuka meaai

E pei ona taʻua i luga, o le taumafataga o le autu o le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2. E taua tele i le faʻamaʻi faʻamaʻi o le gaʻo, ona o le mea le lelei e mafua ai le tetee atu ile inisalini. E ui i le mea moni e faapea, o le faʻataʻitaʻiga masani o le 20 seneturi ua fautuaina i taimi uma se paleni paleni taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2, o fomaʻi faʻaonaponei e masani ona maua i se taumafataga maualalo, e le gata ina faʻaititia ai le aofaʻi o le kulukose e ulu atu i le tino, ae fesoasoani ai foi i le vave ma le tauʻaveina o le meaʻai. Ioe, e sili atu le mamafa, ae o le taunuuga e sili atu le lelei nai lo le toe foʻi "Ata 9", na oʻo mai ia i matou mai le 70 o le seneturi talu ai!

O le taumafa maualalo o le gaosiga e maua ai le faʻaaogaina atoatoa o mea e taʻua o le "anapogi" faigofie, ma e matua suia lelei i le kulukose ma pe afai e le faʻaaogaina le gaʻo. I lenei tulaga, o le faamamafa autu o le taumafa o le protein.

O ituaiga uma o aano o manufasi, musika, fuamoa, fualaau faisua (e le aofia ai pi, pi, pateta, sana, pi, lentils ma olives ma olives), o fatu e maua ai fatu, oloa gaʻo susu, falala ma le lanu enaena ma le laisa e masani ona aofia ai i le lisi o meaʻai faatagaina faʻapea foʻi ma sina fualaau aina (e le aofia ai vine ma faʻi).

O suauu ma pastries, sugar, soʻo se ituaiga falaoa, ulaula, paluga, sausages ma sausages, juice ma compotes ma soʻo se isi mea inu suamalie, ava malosi, mayonnaise ma ketchup (sau), faʻapea foʻi ma pasta-based pasta, e matua faasaina. pateta, laisa paepae masani, ma isi.

O isi ituaiga o oloa e le o taʻua i luga e mafai ona faʻaumatia i ni vaega laiti, ona o le mea e maua ai le kalori ma isi matāʻupu e tusa ai ma laulau faapitoa o iunite falaoa.

Fautuaina e fufulu pe tao ni ipu i totonu o le ogaumu, i ni tulaga ogaoga, faaaoga se kuka taofi. Frying - faʻatasi ai ma se vaega itiiti o le suauu fuālaʻau, taumafai e faʻaaoga se meaola foliga tutusa. E tatau ona 'ai faʻatasi, vaevaeina o taumafataga i aso uma i totonu ole fa taumafa.

Faʻataʻitaʻiga mo le vaiaso mo le maʻisuka ituaiga 2

Matou te tuʻuina atu i lou mafaufau se lisi faʻatulagaina mo le 7 aso. O ipu taʻitasi e mafai ona sui i totonu o vaega faʻatagaina ma ia amanaʻia le vaega tele / kalori.

  1. Aso Gafua. O le a tatou 'aina le taeao ma le lua selau kalama o le siʻisiʻi kulupu, tasi lepu laʻitiiti ma le kofe faʻasusu. E i ai a matou taumafataga o le aoauli ma iʻa ma fualaau faisua - i le aofaiga atoa e le sili atu i le 250 kalama. Fai se meaai i le aoauli ma se moli moli e tasi, ma fai se 'aiga o le afiafi ma se tamai ipu falala ma se fasi lafumanu.
  2. Aso Lua. O le a tatou 'aina le taeao ma se omelet mai le fua o fuamoa i le 2.5 pasene le susu, e pei o le apu ma le lauti e aunoa ma le suka. Taumafa 200 kalama o pipi mago ma se pesini o salati o fualaʻau lanumeamata. E i ai le matou aoauli e leai ni gaʻo, e le o faʻasusu le yogurt masani mai vine. Mo le taumafataga o le afiafi - o le mushroom soup.
  3. Aso Lulu. Mo le 'aiga o le taeao - 100 kalama o le Kisimasi, tasi le avoka ma le kofe e aunoa ma le suka. Mo le taumafataga o le aoauli - supa ma le gaʻo susu moa susu ma le 100 kalama o moa ua tunu. I le ogatotonu o le aoauli - tasi tamai pi. Mo le taumafataga o le afiafi - o se ipu lanu enaena lanu enaena ma se fasi fasi iʻa kuka.
  4. Aso Tofi. O le a matou maua se tamaʻi meaʻai falaoamata faʻasusu i susu. E i ai a matou 'aiga o le aoauli ma le 250 kalama o le pikiiki ua kuka ma fualaau faisua. Fai se ipu o le afiafi o kefir. O le taumafataga o le afiafi e kuka ai le kapeti ma aano o manu
  5. Aso Faraile. Matou te 'aina le taeao ma se salatisi fualaau aina ma fuamoa e lua ua kuka ma le lauti e leʻi faʻasaʻo. E iai le matou 'aiga o le aoauli ma le 200-kalama o le puaa vela ma le salati sipeti i laau. Fai se meaai i le aoauli ma ni apu laiti se lua. Tausami 150 kalama o iʻa ua tunu.
  6. Aso Toonaʻi. O le a tatou maua se ipu falaoa ma se kofe uliuli e aunoa ma le kulimi ma le suka. Matou te 'aina le' aiga o le aoauli ma le suamalie mushroom. Fai se meaai i le aoauli ma soʻo se fualaau aina e mafai ona faʻatagaina. E iai a matou taumafataga i le afiafi ma le 150 kalama o moa ua faʻafefeteina i le kuka kulimi ma le salati fuamoa.
  7. Aso Sa.. Mo le 'aiga o le taeao - o se omeletisi mai fuamoa e lua ma masima masusu ma se ipu lauti e leai se suka. Mo le taumafataga o le aoauli - o se salati o le sami, laʻau ma greens, faʻapea foi ma le 100 kalama o le paluga pipi. Snack - tasi fualaau. Taumafa - o se ipu o soupisi fualaau suamalie, 100 kalama o le pipi mafiafia ma le 50 kalama o le sisi malo.

Tuua Lau Faamatalaga