Lactic acidosis: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma le togafitiga o le acidosis lactic

O tulaga nei e mafai ona iloiloina o ni mea e fesoasoani i le atinaʻeina o le lactic acidosis:

  1. Maʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi.
  2. Telefoni toto.
  3. Faʻalavelave faʻaleagaina o le myocardial.
  4. Faʻasologa o le ava malosi ma isi mea inu.
  5. Le malosi faaletino faaletino.
  6. Faʻasologa o maʻi ate.
  7. Faʻasalaga o Renal.

O se nofoaga faʻapitoa i aʻafiaga o le faʻaaogaina o mea faʻasolosolo. E tatau ona faamamafaina e faapea o le faaleagaina o le ate po o fatugaʻo, e oʻo lava i le fua maualalo o biguanides e mafai ona mafua ai le faamaʻi lectic ona o le faatuputeleina o fualaau faasaina i totonu o le tino.

Pathogenesis edit |

Lactic acidosis

Lactic acidosis (lactic acidosis, lactacidemia, hyperlactatacidemia, lactic acidosis) o se tulaga lea e vave tele ona ulufale atu ai le lactic acid i le toto, lea e mafai ona oo atu ai i le atiina ae o faafitauli e lamatia ai le ola. I le sili atu i le 50% o mataupu, o le siako acidosis ua faamauina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Faʻasaga i tua o le lactic acidosis, ceremaral edema ma lona tina mafanafana, faʻamaʻaloga faifaipea, ma le oti e mafai ona atiaʻe.

Lactic acid o le oloa mulimuli lea o le glycogenolysis anaerobic ma le glycolysis, o se vaega o le gluconeogenesis, e faʻaaogaina e avea ma mea malosi e le muscle fatu. O le faateleina o le mea o loʻo i totonu o le lactic acid i totonu o le toto e fesoʻotaʻi ma lona faʻateleina o mea na faia i maso ma se faʻaitiitia o le gafatia o le ate e liliu ai le lactic acid i le glucose ma le glycogen. I le tulaga o le gasegase o le maʻisuka, o le maualuga o le lactic acid i totonu o le toto e mafai foi ona faateleina ona o le taofia o le catabolism o le pyruvic acid ma le faateleina i le fua faatatau o le NAD-N / NAD. O le faʻasalalau i le toto o le lactic acid e mafai ona avea o se suʻega faʻamaonia faaopoopo.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O le hypoxia e tupu i le musele skeletal ona o le faʻalauteleina o le tino faaletino e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o lactic acidosis. E le gata i lea, o le togafitiga o le maʻisuka e mafai ona atiina ae i le maʻisuka, maʻi mama o le neoplasms, faamai pipisi ma le afaina o le tino, gasegase o le tino, gasegase o le myocardial, infarction ogaoga o le manava po o le mama, gasegase ogaoga, gasegase o le ate, gasegase tele, manuaga ogaoga, ava malosi.

O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai:

  • mafuaʻaga faʻaleagaina o le tino,
  • tulaga le atoatoa
  • faateia
  • epilepsy
  • ave ni togafitiga faapitoa (faʻataʻitaʻiga, biguanides, aemaise lava i le i ai o patho o le ate ma fatuga),
  • le lava o vitamini i le tino (aemaise vitamini B1),
  • carbon monoxide poisoning,
  • cyanide oona,
  • le faʻaaogaina o le methanol poʻo le ethylene glycol,
  • le tausiga o matua o le fructose i luga o nifo.

Faʻatasi ai ma le lactic acidosis, e manaʻomia le falemaʻi vave mo le maʻi mo le faʻamaʻoina o le acidosis ma le hypoxia.

Lactic acidosis

Taʻiala A (e fesoʻotaʻi ma le hypoxia o le tino)

Pusa B (e le fesoʻotaʻi ma hypoxia o le tino)

Cardiogenic, finotoxic, ma le faateia o le hypovolemic

Faʻafitauli o le gasegase o le tino (ituaiga 1 glycogenosis, methyl malonic acidia)

Renal ma (poʻo) le le mafaia o le ate

Faʻataʻitaʻiga matuaerale o le maualuga o doses o le fructose

Methanol poʻo ethylene glycol

Vaʻaia faʻafitauli

  • le taua faasaga i le hypoxia,
  • inisalini togafitiga.

O le maʻisuka 2 o le maʻisuka o se faʻamaʻi faʻavaivai na faʻaalia e ala i le solia o le gaosiga o le gaʻo gaʻo ma le atinaʻeina o le hyperglycemia ona o le faʻamalosia o le inisalini ma le failautusi secretory o β-sel, faapea foi ma le lipid metabolism ma le atiaʻe o le atherosclerosis.

O le SD-1 o se gaioiga o le autoimmune e aʻafia ai le totoga e oʻo atu ai i le faʻafanoga o gasegase β-gasegase o le motu, lea e faʻaalia mai i le le atoatoa o le insulin. I nisi tulaga, o gasegase e sili atu i le maʻisuka-o le leai o ni faailoga o le faaleagaina o le autoimmune i sē-ß (diabetes-idiopathic-1).

Faailoga o le Acidsosis Lactic

Lactic acidosis, e pei o se tulafono, e atiina ae lelei, i totonu o ni nai itula, e leai ni faailoga o mea muamua. O tagata gasegase e faitio i le tiga o le muso, tiga i tua o le sternum, dyspepsia, le popole, moe po o le le mautonu, vave le manava. O le tulaga lautele o le maʻi e vave ona mamafa, o le faateleina o le acidosis e sau faatasi ma le tiga o le abdominal ma le vomiting, faaletonu o le neurological (areflexia, hyperkinesis, paresis).

I tulaga ogaoga, o le tele o faailoga o le lactic acidosis o ni faʻaaliga o le le atoatoa o le cardiovascular, ua faʻateleina i le malosi o le acidosis ao faagasolo le faʻaleagaina o faagasologa. O le leiloa o le mafaufau ma le atiina ae o le coma e muamua atu i le vevela, o le maʻi o foliga mai o le manava manaia (manava manava e faalogoina mai le mamao), ma e leai se manogi o le acetone i le ea ua tafe. O le tagata maʻi e atiaʻe se faʻapala, muamua ma le oligoanuria, ona faʻatasi ai lea ma le malosi, sosoo ai ma le tufatufaina atu o le tui (inticoscular coagulation) (DIC). I nisi o tagata gasegase, o le necrosis o le oona o tamatamailima o pito i luga ma pito i lalo o loo maitauina i totonu o faailoga o lactic acidosis.

Vaega o le ala o le lactic acidosis i tamaiti

O le faʻatoʻaga o le lactic acidosis o loʻo faʻaalia i tamaiti laiti ma gasegase ogaoga, faʻatasi ai ma ni faʻafitauli faʻafuaseʻi o le manava. O loʻo maua e tagata maʻi masalosaloga, o le tuai i le atinaʻe o le psychomotor. E masani lava, o le tulaga o le maʻi e faʻaleleia i tausaga, ae i nisi tulaga o le faʻaleagaina o le tino e oʻo atu ai i le oti.

E tusa ma le 50% o mataupu uma o le lactic acidosis e lipotia i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

Faʻailoga

Afai e masalomia le alose acidosis, o faʻamatalaga faʻapitoa e amanaʻia o se vaega lagolago. E mafai ona masalomia le acidosis lactic i soo se ituaiga o acidosis metabolic, lea e fesootaʻi ma le faateleina o le eseesega anionic. Faʻatasi ai ma le lactic acidosis, o le tikeri o le eseesega faʻavae e mafai ona eseese, ae e le masani lava. A maeʻa le toto sampling mo suʻesuʻega o meaola oona, e tatau ona vave faʻamafanafanaina i le vevela o le 0 i le 4 ° C ina ia mafai ai ona taofia le fausia o le lactic acid e toto mumu mumu i vitro. Ina ia faʻamaonia le siakiina, o le faʻamaualuga o le lactic acid i totonu o le toto o le tagata maʻi ua fuafuaina. I lenei tulaga, o le naunautaiga e le gata i le itu tauagavale- ae o le isomer o lextrorotatory o le lactic acid e taua tele lona taua. E le gata i lea, faatasi ai ma le acidosis lactic, o se faaitiitia o le mea e maua i le bicarbonates i le toto ma le hyperglycemia maualuluga e matauina. E le o iai le Acetonia i lenei tulaga.

Eseesega o siama o le lactic acidosis ua faia i le hypoglycemia o tupuaga eseese (e aofia ai glycogenosis), lecephalopathy.

Faʻatasi ai ma le lactic acidosis, e manaʻomia le falemaʻi vave mo le maʻi mo le faʻamaʻoina o le acidosis ma le hypoxia.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi e aofia ai le suavai vevela o le 2.5 poʻo le 4% sodium bicarbonate solution e oo atu i le 2 lita i le aso. I lenei tulaga, e tatau ona mataituina le maualuga ole maualuga o le pH ma le manava. Afai e manaʻomia, faʻamalosia le inisalini, o le plasma-fesuiaiga o fualaau faʻamalosi e faʻatautaia faʻamalosi e faʻaleleia ai hemodynamics, plasma toto ma le heparin e faʻasaʻo ai le hemostasis. O le hypoxia e faʻaumatia faʻatasi ai ma le okesene; I le tulaga o le lactic acidosis ao avea ai ni biguanides, e ono manaʻomia le totogia.

O le faʻatoʻaga o le lactic acidosis o loʻo faʻaalia i tamaiti laiti ma gasegase ogaoga, faʻatasi ai ma ni faʻafitauli faʻafuaseʻi o le manava.

O faʻafitauli ma faʻafitauli

Faʻasaga i tua o le lactic acidosis, ceremaral edema ma lona tina mafanafana, faʻamaʻaloga faifaipea, ma le oti e mafai ona atiaʻe.

O le fomaʻi mo le faʻasologa o le lactic acidosis e faʻalagolago i le maʻi o loʻo mafua ai, i luga o le maualuga o le lactic acid i le toto o le tagata maʻi, faʻapea foʻi ma le vave ma le talafeagai o togafitiga. Faatasi ai ma le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻapea foi ma se foliga faʻapitoa o lactic acidosis, o loʻo faʻaleagaina ai le gagnosis.

Puipuiga

Ina ia mafai ona taofia le atinaʻeina o le acidic lactic, ua fautuaina ai:

  • togafitiga faʻamaʻi o faʻamaʻi e mafai ai ona tupu mai le lactic acid (faʻamuamua mo le maʻisuka ma le puipuia o le hypoxia), tausisia uma faatonuga a le fomaʻi,
  • Aloese mai le le pulea lelei o fualaau oona
  • faateleina le puipuiga
  • tuuese o masaniga leaga,
  • aloese mai le atuatuvale faaletino ma faalemafaufau.

I le faailoga muamua o le lactic acidosis, e tatau loa ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi.

Fautuaga mo le faaaogaina o fualaau faasaina

O nisi o fualaau oona e mafai ona mafua ai faʻafitauli, mo se faataitaiga, ave vailaʻau mo faʻamaʻi viral ma catarrhal i le taimi lava e tasi.

O manuʻa faʻafefeteina e mafai ona avea ma mafuaʻaga muamua o le lactic acidosis.

E tele taimi e faʻaaogaina ai fualaau faasaina ma biguanides, i le tulaga o le leai o se aoga, ua avea ma mea e faʻaaogaina mo le gasegase lactic. O le faaputuputuina o fualaau faasaina e le tino e mafai ona saofagā i lenei mea.

Afai na galo le maʻisuka e uiga i le tagofia o fualaau, ona le tatau lea ona e totogiina mo lenei mea ma ave ni fualaau i le taimi e tasi. O le tele o fualaau o le fualaau faasaina e mafai ona mafua ai ni taunuuga matuia mo le tino.

Faailoga o le Maʻisuka

O le tele o taimi, e leai se mea e faʻaalia ai le foliga mai o le lactic acidosis. Ae ui i lea, i se taimi puupuu lava, i ni nai itula, ua aliali mai faailoga o maʻi tigaina. O le muamua e aofia ai: tiga i totonu o maso ma tua o le sternum, o se tulaga le mautonu, moe (le mautonu), vave le manava.

Faʻalogo! E le gata i lea, o le faailoga autu o le lactic acid e atiina ae - gasegase o le fatu, faigata ona o le faateleina o le eletise. E le gata i lea, faatasi ai ma le alualu i luma o le togafitiga, o le tiga o le manava o le tino, e maua mai i le naʻo, vomiting

Afai e te le faia fua talafeagai mo togafitiga, o le maʻi o loʻo maʻi.

E i ai se faʻatuai faʻatuai. O se tagata e tali atu i mea moni e lata ane, ona masani ai lea ona taofia le matauina. O le tagata gasegase o loʻo i ai se musika e le faʻaaogaina, faʻafefe, gaioiga, mea vaivai vaivai.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe atili o le acidic lactic acid, o le coma e tupu. O lana taʻavale o le faʻaalia mai o le manava le tumau ma le leai o se malamalama.

Tulaga togafitiga

Faatasi ai ma lenei lamatiaga matautia o le maʻisuka, e manaomia e le tagata maʻi se togafitiga faafomai vave. Pe a tuʻuina i totonu o se fomaʻi, o loʻo afaina o ia i se vaifofo o le sodium bicarbonate. I lenei tulaga, o le siaki faifaipea o le maualuga o le palukala i totonu o le toto ua faia.

O se tagata gasegase i le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina nisi injections inisalini. Afai e talafeagai, o ona aso i aso taitasi e fetuunai, poʻo le fualaau faʻatau e faʻaaogaina. I le togafitiga foi, e faʻaaogaina ai le solution o le carboxylase, lea e faʻatautaia, ma le le fiafia. E pei ona faatonuina e se fomaʻi, o le faʻaofiina o le plasma toto e mafai. Hepatarin o loʻo togafitia (i ni togi laiti).

Fofo faʻapitoa

Mo le faʻamalosia o aafiaga o togafitiga faʻapitoa, o le faʻaaogaina o sauniuniga o laʻau e faʻatagaina. E mafai ona e faailogaina nisi o fua o togafitiga faʻaleaganuʻu:

O lenei laau e faʻamaonia le aofaʻi o lactate. Tofo ma inu nai lo lauti. Ona tatau lea ona e aloese mai le 'ai mo le tusa o le itula.

E toe faʻafoʻisia uma ai le gataifale. O le laau e mafai ai e oe ona fusia le lactic acid, lea e sau mai fafo.

  1. Atagofie. 250 ml o masini matagogo ua sasaaina i le vai tafe. O le mea inu e inu ma faʻaaoga i le 100 ml faalua i le aso.
  2. Tincture. Ua faʻafefiloi le laau ma le glycerin i se fua faatatau o le 1: 4. E tatau ona faʻafefiloi le faʻafefiloi mo le 21 aso. E ave i luga o le sipuni faalua i le aso.
  3. Uaina O le faavae o le uaina malosi (lanu mumu). I le 500 ml o le uaina, ua faaopoopo se sipuni sipuni o le laau. Faʻamalosia mo le itiiti ifo i le masina. Ae e te leʻi alu i le moega, ave se tasi sipuni.

O nei fatu e faʻaitiitia le paleni o le suauʻu ma toe faʻafoʻisia ai le vaega o meaʻai. Fatu e tumu ile vai mafanafana e tusa ma le itula. O le paluga e onā uma lava e aunoa ma le aveeseina o le pala. E faia le faʻatinoga i luga o se manava gaogao.

O togafitiga uma e aoga, ae ae leʻi faʻaaogaina, e manaʻomia ona e faʻatalanoa se tagata e finau.

O ituaiga nei o faaletonu e iloagofie e tusa ai ma auala o le atinae o acidosis:

  • E le o le respiratory acidosis,
  • O le faʻamalosi o le respiratory (inhalation of air with high concentration of carbon dioxide),
  • O se mea faʻafefiloi o acidosis (o se mafuaʻaga e afua mai i ituaiga eseese o acidosis).

O le a le o le respiratory acidosis i le isi itu o le a fai ma autu i le faavasegaga nei:

  • O le gasegase o le fiafia o se tulaga lea e atiina ae pe a solia le galuega o le aveeseina o meaola mai le tino (o le tino vaivai),
  • O le gasegase o le metabolic o le tulaga pito sili lea ona faigata e mafua mai i le faaputuputuina o vailaʻau oona i totonu o le tino,
  • Exogenous acidosis o se tulaga o le faateleina o le malosi o le eletise ona o le taumafaina o se aofaiga tele o mea ua liua i meaola i le taimi o le metabolism.

E tusa ai ma le maualuga o le pH, o le acidosis ua vaevaeina e pei o:

  • Faʻamaonia
  • Taaloga
  • Faʻasalaga.

Pe a oʻo le pH i le tapulaa aupito maualalo (7.24) ma le maualuga (7.45) tau (pH masani) 7.25 - 7.44), faʻamaʻiina o le protein, faʻaogaina o le cell, ma le leiloa o le galuega o le enzyme, e mafai ona oʻo atu i le oti o le tino.

Lactic acidosis e mafai ona tupu ma le le talafeagai o togafitiga o le maʻisuka ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina. O le faʻaitiitia o le glucose e faʻatasi ma le toilalo o le tino e oʻo atu ai i le faʻamalosi, o le tele o le lactic acid, o le inu o le tino.

Mo le puipuiga o le siama o le lactic acid, e tatau ona e matua faʻamalosia e tusa ai ma faatonuga, fetuunai le fuataga e pei ona faatonuina e le fomai, lafoai le suiga tutoatasi i le masani masani. Pe a faʻamaonia togafitiga, e tatau ona e faia se suʻega maeʻaeʻa o totoga ma mamanu uma ina ia faʻateʻa ai faʻamaʻi tuga o le tino urinary. I le i ai o le le atoatoa, e tatau ona filifili fualaau o isi vaega e pulea ai le kulūkose.

Ia mautinoa ia fuaina le suka o le toto 5-7 taimi i le aso atoa ina ia iloa ai le lamatia i se taimi talafeagai. O le gasegase o le acidosis ua faʻateleina i togafitiga lē talafeagai o le maʻisuka, o le le lava o le siakiina i aso uma o le kulūkose. O le le tausisia o tulafono o togafitiga, o le mumusu e faaaoga le mita, o le tausisia o le taumafataga e mafai ona oo atu ai i se paʻu mataua i le suka, le atinaeina o le hypoglycemia.

  • E le mafai ona e aveina ni fualaau se lua i le isi taimi nai lo le tasi: o le hypoglycemia e mafai ona atiaʻe,
  • faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi poʻo se viral infection, e tatau loa ona e talanoa i lau fomaʻi mo se togafitiga talafeagai. E leʻo taimi uma e mafai ai ona vaʻai le tali a le tino vaivai ma le pacreas e aʻafia i se vailaau faʻamalosi poʻo vailaʻau faʻasa. I le taimi o le togafitiga, e te manaʻomia le moe, pule a se fomaʻi e faʻaalia vave le lamatiaga o le lactic acidosis ma isi faiga le lelei.

Faʻatasi ai ma le faʻagasologa o togafitiga o le endocrin ma faʻamaoniga malu, e mafai ona e faʻafefe le atinaʻega o faʻalavelave ogaoga. Fomaʻi fautuaina tagata e suʻesuʻe nisi faʻamatalaga pe afai e maua i aiga matutua le maʻisuka

E taua le iloa pe faʻafefea ona tupu le acidic lactic acid i le maʻisuka ituaiga 2, o a mea e mafua ai se faʻalavelave matautia.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e vave ona atiaʻe le acidosis lactic. O se lagona toʻafilemu o se tulaga faʻaleagaina i ni nai itula e mafai ona oʻo i se faʻalavelave ogaoga ma aʻafiaga iloga. Aoao pe faʻapefea ona puipuia ni faʻalavelave matautia mai le vitio o loʻo mulimuli mai:

O le atinaʻeina o le gaosatacidemia e tele lava ina maua, o le ata atoa o le falemaʻi ua faʻaalia i le 6-18 itula. Faailoga o vailaau e masani ona toesea. I le laasaga muamua, o le acidosis o loʻo faʻaalia mai e le o se mea patino: o gasegase e vaivai tele vaivaiga, le mautonu, tiga o le muscle ma le fatafata, faʻalavelave faʻaogaina i le vomiting, salu mama, ma tiga tiga. O le ogatotonu ole a iai faatasi ma le faateleina o le lactate, e le o le talaaga lea o loʻo i ai ni mea faʻapitoa o le televaveina o mama. O le gaosiga o le kesi o le mama o loʻo vaivai, o le carbon dioxide e faʻapupulaina i totonu o le tino. O suiga i le manava o le tino e taʻua o le manava o Kussmaul. O se fesuiaiga o vaitau e le masani ai o le manava ma le manava manaia ma le mamafa o le manaia o le manava.

O faailoga o le ogaoga o le fatu ma le le atoatoa o le tino e mafai ona iloa. I tagata gasegase, faʻaitiitia le mamafa o le toto, o le faʻasalalauga e faʻaauau pea ona faʻatupulaia, e mafai ona oʻo atu ai i lalo. O le gasegase o le gaosiga e faifai malie, o le oliguria e atiina ae, sosoo ai ma le malosi. E tele ituaiga o faʻamaʻi faʻaalia e faʻaalia mai - o le mafaufau, o le spastic paresis, hyperkinesis. Faateleina le popolega o le motusia, faʻamalosaga. I le faaiuga o le vaeluagalemu, ua tulai mai le DIC. O le thrombosis ma le mai le necrotic o le hemorrhage e masani lava ona togafitia. I le taimi mulimuli, o le psychomotor agitation ua suia e le vale ma le au. O le galuega o le popolega, cardiovascular, respiratory and urinary system ua taofia.

Faʻatasi ma le ituaiga B lactic acidosis, e masani ona tupu faʻamaoniga i aso muamua o le olaga o se tamaitiiti. O le faʻafitauli o le manava e oʻo mai i luma: dyspnea - puupuu le manava, lagona o le le lava o le ea, polypnoea - faʻavaveina o le manava o le tino, tulaga e pei o le maʻisa - tiga faʻavauvau, uila, faigata le manava i totonu ma fafo. Faʻatasi ai ma aʻafiaga o le neurology, maso o le muscle, o le mafaufau, vavalalata vavalalata, o loʻo amata mai i le mafaufau le mafaufau. O loʻo i ai le teenaina o le susu ma le faʻafefiloi o mea, le faʻaleagaina vave, tiga o le manava, paʻu o le paʻu, samasama o le feʻau. I le lumanaʻi, e masani ona faʻatuai le mafaufau ma le faʻaleleia o le tino.

Tulafono lautele ma metotia o togafitiga

I le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2, e manaʻomia le togafitiga vave faʻasoifua maloloina. E leʻo taimi uma e mafai ai ona vaʻai le atinaʻeina o se faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka. O le soifua o le tagata maʻi e faʻalagolago i le faʻalauiloaina o aiga oe latalata i le taimi o le amataga o faailoilo o le lactic acidosis ma agavaa o fomaʻi fesoasoani.

Muamua, e tatau ona e faʻaaogaina le hypoxia ma le acidosis, faʻamautuina polokalama masani o le ola

E taua le aveeseina o le maʻi mai se tulaga o le faateia, e faia ai le ea o le mama. Afai o le maʻisuka e le o iloa, ona manaʻomia lea o le faanatinati faanatinati mo le okesene e ulufale ai i totonu o sela o le tino

Faʻateʻa e fomaʻi le sili atu o le eletise o le toto, faʻaitiitia le aʻafiaga leaga o le sili atu lactic acid ma se vaifofo o le sodium bicarbonate. E faia faʻataʻitaʻiga i aso uma seia oʻo ina faʻaauau le faʻamautuina o faʻamaoniga autu i totonu o le tino. I se aso e tasi, e le sili atu i le lua lita o le faʻafitauli alia.

E le gata i lea, o le insulin ma le kulukose, cardiotonics ma vasotonics ua faʻataʻitaʻiina e faʻamaonia ai galuega a le loto ma le tino. Aʻo faagasolo le togafitiga, e manaʻomia suʻesuʻega o le toto e iloilo ai le maualuga o le vevela ma le toto pH.

Aoao e uiga i le puipuia o le maʻisuka i tamaiti ma tagata matutua, faʻapea foi ma faitau fautuaga fesoasoani a tagata tomai faapitoa.

E tusa ai ma tulafono ma foliga o le mate mo le hypothyroidism o le thyroid gland ua tusia i lenei tusiga.

Alu i le http://vse-o-gormonah.com/hormones/testosteron/kak-ponizit-u-zhenshin.html ma faitau e uiga i mafuaaga o le faateleina o le testosterone i tamaitai, faapea foi ma le ala e faaitiitia ai le maualuga o le homone .

O le isi laasaga o le togafitiga faʻamalolo:

  • gaioiga ogaoga o le carboxylase,
  • faasaʻo togafitiga o le inisalini,
  • le folasaga o le plasma toto,
  • Laititi o doses o le heparin ua faatonuina e aveese le DIC
  • le folasaga o le reopoliglyukin.

A maeʻa le faʻamautuina, faʻamautuina o faailoga taua, o le tagata maʻi o loʻo i le falemaʻi. Ia mautinoa e mulimuli i se taumafataga, faʻataʻitaʻi le faʻaogaina o le glucose ma le maualuga o le toto, fuaina le toto toto

I le toe foi atu i le fale, e tatau ona e mulimuli i le tofiga o le endocrinologist, ave fualaau faʻasaina ma le faʻaeteete, faʻaaoga pea le aganuu.

O le Hyperlactacidemia i tagata mamisuka e atiaʻe e tetee atu i se talaaga o le le lava o le okesene. O le mea lea, muamua, i totonu o se falemaʻi, e tatau ona faʻamamafa le tino ma le okesene i le tele e mafai ai. Ua faia lenei mea e ala i le faʻaaogaina o se vaʻavaʻa. E tatau i fomaʻi ona faʻaitiitia le atinaʻe o le hypoxia i se taimi vave e mafai ai.

I le taimi lava e tasi, o mea taua taua uma e mataituina.

Ole taulaiga faapitoa e totogi i tagata matutua o loʻo mafatia i le toto maualuga, faafitauli i le ate, fatugaʻo.

Afai e faʻamaonia le hyperlactatemia e ala i auiliiliga, o le laʻititi o le pH e itiiti ifo i le 7.0, ona amata loa lea e le tagata gasegase ona toso faʻamalosi le sodium bicarbonate. O le vaifofo ua saunia mai vai mama, sodium bicarbonate, o le tutusa o le potassium chloride. Ulufale i le kululu mo le 2 itula. O le tele o le fofo e ono fesuisuiaʻi e fuafua i le pH. E suʻeina i le 2 itula: faʻasologa faʻasolosolo e faʻaauauina seia oʻo ina oʻo atu i le 7.0 le pH.

Afai o le maʻisuka faʻatasi ma hyperlactacidemia e leai sona malosi, ona faʻapipiʻiina loa lea o le fatu o fatugaʻo.

E mafai ona taofia le atinaʻe o le le atoatoa o le cardiovascular e ala i le faatonuina o fualaau faapitoa. I nai tootoo, e mafai ona faʻatulagaina le Reopoliglukin, Heparin. E taua tele le filifilia o le faʻamalosia o le inisalini. O lenei mea o le a faʻamaonia ai le metabolism o le carbohydrate.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le lactic acidosis coma, o vaifofo antiseptic ua tafe atu i le tagata maʻi. I le taimi lava lea e faia ai togafitiga faʻasaina. O le trisamine e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai faʻaaliga o le lactic acidosis.

O le tulaga o le faʻamautuina o le tulaga ma togafitiga faʻapitoa i se fomaʻi e 50%. Afai e te faʻaaluina se taimi ma e te le o gauai atu i uiga vave o le alualu i luma o le maʻi, ona oʻo lea i le 90% o le tino. I se tulaga ua le amanaiaina, e oo lava i fomaʻi o le a le mafai ona laveai le maʻi.

Faʻafefea ona togafitia le acidosis lactic?

Laosis acidosis, po o le lactic acidosis, o se tulaga lea e televave ai le faateleina o le maualuga o le lactic acid i le toto o le tagata. E le mafai ona faʻamalolo lenei gaʻo i le vave lava e faʻatupulaia, ma o le toto o le tagata e avea ma mea faʻamalolo. Lactic acidosis e mafai ona lamatia, ma oi latou o loʻo tupu ai atonu e manaʻomia togafitiga faafomaʻi.

O le togafitia o lenei tulaga atonu e manaʻomia ai le falemaʻi, vailaau faʻafefe, vailaau poʻo faʻamaʻi, ma o nisi taimi o togafitiga o fatuga e fesoasoani e aveesea le lactic acid mai le toto. O le filifiliga o le togafitiga sili ona fetaui lelei e masani lava ona faalagolago i le mamafa o le siako lactic, faapea foi ma le mafuaaga autu.

O tagata taʻavale e masani lava ona latou aʻafia i vaega o lactic acidosis ona o le malosi o toleniga. I le taimi o le galue malosi, o maso e mafai ona vave faʻaaogaina le okesene e le maua ai e le tino le taimi e toe faʻatumu ai ana faʻaagaga.

Fautuaga! I le le lava o le okesene e gaosia ai le palapala lactic, o lenei gaʻo e fausiaina i le toto, e mafua ai le le lava o le mānava ma se lagona mu ma le vaivai i maso. O lenei foliga o le acidosis lactic e agamalu ma e masani lava e le manaomia ai se togafiti togafitiga nai lo le malolo i maso.

Aʻo malolo le tagata taʻalo, o le tino e masani lava ona amata ona toe faʻaleleia na o ia, ma e leai ni aʻafiaga umi poʻo ni aʻafiaga e tupu.

Lactic acidosis i le maʻisuka

Faʻatasi ai ma mafuaaga faʻa-leioio, o se taumafa umi o biguanides e nofo ai i se nofoaga faapitoa. E oo lava i sina fualaau o nei vailaʻau (i lalo o le i ai o le faʻamaʻi poʻo le faʻamaʻi o le hepatic) e faʻaosofia le foliga mai o le lactic acidosis.

Pe tusa o le afa o mataupu o lactic acidosis e tupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

I le togafitiga o se tagata maʻi i le biguanides, o le atinaʻe o le lactic acidosis e tupu ona o le faʻalavelaveina o le pyruvic acid (pyruvate) e ala i le faʻaaogaina o le mitochondria cellular. I lenei tulaga, o le pyruvate e amata lelei ona liliu i lactate. O le maualuga o le lactic acid e alu i totonu o le toto, ona oʻo atu lea i le ate, i le mea e liliu ai le acid lactic i le glycogen. Afai e le mafai e le ate ona taulimaina lana galuega, e tupu aʻe le acidosis lactic.

Isi faʻalavelave

O mafuaʻaga nei e mafai ona faʻamalosia ai tagata e aafia ai le tele i le tino o le lactic acid i le maʻisuka:

  • gasegase maso (matelaina o le okesene) faʻatasi ai ma le faʻatupulaia malosi o le tino,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tino (faʻaleagaina),
  • leai ni vitamini (faʻapitoa vaega B),
  • ava malosi,
  • ogaoga o le myocardial infarction,
  • ua le atoatoa le aoga,
  • gasegase toto
  • tausaga e 65 tausaga,
  • maʻitaga

O le faʻaosoosoga autu o le atinaʻeina o le lactic acidosis o le matelaina o le okesene (hypoxia). I lalo o aiaiga o le leai o se okesene, o le faʻaosoosoina o le faʻamalosi o le lactic acid (e faʻaosofia ai le faaputuputuina o lactate ma le glycolysis anaerobic).

O le vaega o le enzyme e mafua mai i le liua o le pyruvic acid i le acetyl coenzyme A, o le a faʻaititia ai le acid pyruvic i le lactate (lactic acid), lea e oʻo atu ai i le lactic acidosis.

Faʻailoga ma faʻamaʻi e mafai ona taʻitaʻia ai le lactic acidosis

O le atinaʻeina o le maʻi e mafai ona matauina i luga o le faʻavae o soʻo se faʻamaʻi ma faʻamaʻi e mafua ai le solia o gaʻo ua tuʻuina atu i ai le okesene, faʻavave le talepe i lalo o le kulukose i se auala e leai se uiga.

O le masini aupito sili ona tuai na faʻaaogaina, ua taʻua o le faagasologa o le faʻamaʻiina o le glucose e se masini, e tali lelei i tulaga faʻalavelave, mo se faataitaiga, i le taimi o le saoasaoa o le tamoe, aau, gaioiga faaletino ma sili atu. I totonu o meaola e le masani ai, lafoaʻi le lactic acid i totonu o le siosiomaga; o mea tetele e tupu e aunoa ma ni faafitauli.

I totonu o se tino o tagata, e lamatia ai le ola. I le tele o le faʻaauau ona faʻaaogaina o lenei ituaiga o malepe poʻo le faʻamaina o le kulukose i totonu o le toto, o le faʻaputuina o le eletise lactic o loʻo gaosia.

Aʻo leʻi oʻo i le faʻaaliga o le siaki lactic, o loʻo i ai nisi o mafuaʻaga na mafua ai le atinaʻeina o lenei maʻi:

  • Inflammatory ma afaina
  • Loto malosi
  • Faʻasoloina o le gase (faʻifaʻi pipitaka, cirrhosis, le atoatoa, jaundice),
  • Faʻaleagaina o le myocardial
  • Alcoholism
  • Manua ogaoga.

E tusa ai ma le mamafa o le ata o le falemaʻi, o le mamafa o le kosi e iloa ai vaega e tolu o lactic acidosis: vave, ogatotonu ma le tuai. O lo latou atinaʻe e tupu tele vave, i totonu o ni nai itula, e faʻapupula mai ai faʻamaʻi mai vaivaiga lautele e faʻafefe. O le isi faʻavaega e faʻavae i luga o metotia etiopathogenetic o loʻo aʻafia ai le faʻalavelave. E tusa ai ma lea tulaga, e lua ituaiga o hyperlactatacidemia e iloga:

  • Faʻatau (Type A). E masani lava faʻataʻavaleina i le mavae ai o le 35 tausaga. E mafua ona o le solia o le tuʻuina atu o le okesene ma le toto i totonu o le tino. Ua matauina faailoga faailoilo o le gasegase gasegase - Ua taofia le galue o le CNS, o le manava o le tino ma le fua o le fatu ua suia. O le sootaga tuusao i le va o le lactacidemia ma faailoga o le neurological e mataitu. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, ei ai le maualuga maualuga o le atiina ae o le teʻi, o le paʻu tele o le toto.
  • Faʻaauau (ituaiga B). E aliali mai mai le fanau mai, e le masani ona amata mai le laʻititi, e faasino atu i faʻafitauli o le faʻaleagaina o le tino. Mai aso muamua o le olaga, ua faʻamoemoeina ai faʻafitauli o le neurological ma le respiratory: o le vaʻaia o le motonia, o le mafaufau, o le faʻanoanoa, o le dyspnea, polypnoea, o faʻamaoniga o le foma.

O le a le acidosis?

Lactic acidosis (lactic acidosis) ua taʻua o le faateleina i le mea o le lactic acid i totonu o le toto. O lenei mea e mafua ai ona sili atu le gaosiga ma mea le lelei mai le tino e gaʻo ma le ate. O se tulaga e seasea tupu, o se taunuuga o nisi o faamaʻi.

Taua: O se tasi o faʻafitauli o le maʻisuka i tagata matutua. Le mafai ona maliu - sili atu ma le 50%

O le lactic acid i le tino o se oloa o le gaosiga o le kulukose. E le manaomia e lona fausiaina o le okesene, ua faia i le taimi o le metabolism anaerobic. O le tele o le siama e ulufale atu i le toto mai maso, ponaivi, ma paʻu.

I le lumanaʻi, lactates (salts of lactic acid) e tatau ona ulu i totonu o sela o gaʻo ma le ate. Afai o lenei gaioiga e faʻalavelaveina, o le a faʻateleina le faʻaleleia ole suauu vave ma faʻavave. Ole lactate sili atu na mafua ona o faʻalavelave tuga faʻaleaga.

O togafitiga o loʻo matauina ma le faʻaopoopoga faʻateleina ma faʻamaʻi faʻamaʻi - fatuga fatugaʻo, faʻalavelave tau le toto toto toto.

O le pulea o lactates e talafeagai mo tagata taaalo, talu ai o lo latou tupu aʻe e mafai ona maua i avega mamafa.

Lactic acidosis e lua ituaiga:

  1. Taʻiala A - faʻapogai ona o le leai o se mea e maua mai ai le okesene ma e tupu ona o le manava manava, maʻi fatu cardiovascular, anemia, mea oona.
  2. Pusa B - e mafua ona o le le lelei ma le faʻamalosi o le kulimi. Lactic acid ua gaosia ma sili atu ma e le o faamatuu atu i le maʻi suka, maʻi o le ate.

Laosis acidosis masani e iu i:

  • oncological diseases (lymphomas),
  • le maʻisuka e le mafaamatalaina
  • faʻasologa o meaʻai gaʻo (ituaiga ogaoga o le glomerulonephritis, néphritis),
  • ate o le ate (hepatitis, cirrhosis),
  • faʻamaʻi pipisi
  • oona, e aofia ai mea na mafua mai i fualaau (, Fenformin, Methylprednisolone, Terbutaline ma isi),
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi
  • inumaga oona malosi,
  • faʻaleagaina o meaola.

O le fua masani o lactate / pyruvate i le toto (10/1) e taua tele. O le solia o lenei vaega i le itu o le faateleina o lactate e faatelevave vave ma mafai ona oo atu ai i se tulaga ogaoga o le maʻi.

O le fuafuaina o le maualuga o le lactate content o loʻo faia i le faʻaaogaina o suʻesuʻega o meaola. O tulaga masani e le o faʻamalamalamaina i tulaga faʻavaomalo, pe a latou faalagolago i metotia suʻesuʻe ma mea faʻaaoga.

Mo tagata matutua, o le faailoga o le maualuga o le toto o loʻo iai i le 0.4-2.0 mmol / L.

O faʻamaoniga o le acidosis e faʻalagolago i le tikeri o le pH e alu i le itu alofilima. I le tulaga o togafitiga totogi o togafitiga, o se auala filemu o faailoga e le tupu pe laiti foi ma e le maitauina, ae o le faateleina o le fuainumera o fualaau oona, vaivaiga, vaivai, o le manava o le a suia, faateʻia ma le gaʻo e mafai.

O faʻamaoniga o le acidosis e mafai ona puipuia e ala i faʻamaoniga o togafitiga faʻavae poʻo e foliga tutusa lava ma ia, e mafua ai le faigata o faʻamaʻi. O le gasegase vaivai e masani lava ona le afaina, e matuia - e masani lava ona maua ai se falemai o le manava vaivai, e mafai ona faaitiitia le maliliega o le muscle o le fatu ma le tali mai o le vascular bed i adrenaline, lea e aofia ai le cardiogenic shock ma coma.

O le gasegase metabolic e faʻatasi ma se tino faʻafitauli o le manava o le tino o le Kussmaul, lea e faʻamoemoe e toe faʻafoisia le paleni o le acid-acid e ala i le faʻalauteleina o le loloto o gaioiga o le tino, lea e tuʻuina atu ai le sili atu o le carbon dioxide i totonu o le ea.

Faʻamalolo (respiratory) acidosis e mafua mai i le faʻaitiitia o le fesuiaiga o le gas, o le manava o le a avea ma mea papaʻu, atonu e vave faʻaolaina, ae o le a le faʻalauteleina, talu ai e le mafai e le alveoli ona tuʻuina atu se faʻalauteleina o le mafanafana ma le fesuiaiga o le kesi.

O faʻamatalaga saʻo e uiga i le faʻaogaina o le carbon dioxide i le toto o le tagata maʻi, lea e mafai e le fomaʻi ona maua e aunoa ma le faʻaaogaina o metotia faʻapitoa, e tuʻuina mai i se suʻesuʻega o le ituaiga o manava. Ina ua manino mai o le tagata gasegase ei ai le acidosis, e tatau i tagata tomai faapitoa ona sailia le mafuaʻaga.

O faafitauli pito sili ona faigata e mafai ona tulai mai ma le gasegase o le manava, o mafuaʻaga e masani ona faigofie ona iloaina. O le tele lava o taimi, o le mea na mafua ai le faʻamalosi o le gasegase, pneumonia, pulusal pulmonary edema. Ina ia faamanino mafuaaga o le acidosis metabolic, o le tele o suʻesuʻega faaopoopo o loʻo faia.

O se faʻamaonia faʻapitoa e faʻamaonia le gasegase e maua e aunoa ma ni faʻamaoniga, ma o le suʻesuʻega e aofia ai le suʻesuʻeina o le toto o le toto, urine, ma isi. A oʻo ina faʻalolotoina le matuia o maʻi, o le a le suiga o le manava.

Faʻasalaga o le acidosis, o faʻalavelave e tupu i le vaega o le mafaufau, fatu ma le toto, vaʻaia, e faʻasaga i faiga o le ischemic-dystrophic i tua o le hypoxia ma le faʻapipiʻiina o faʻamaʻi sili. O se faʻaopoopoga i le faʻatupulaia o hormones o le medulla (adrenaline, norepinephrine) e fesoasoani i le tachycardia, maualuga maualuga.

O le tagata gasegase i le faateleina o le faʻaogaina o le catecholami e faʻapitoa i faʻafitauli, faʻailoga o le faateleina o le fatu ma le fesuiaiga i le toto. Aʻo faʻalavelave le acidosis, e mafai e le arrhythmia ona faʻapipiʻi, e masani lava ona tupu mai le bronchi, o le faʻamalositino o gland digestive e faʻapuputeleina, o le fōfula ma le manava e mafai ona aofia i faʻamaʻi.

O le aʻafiaga o le faʻaleleia o le siosiomaga i luga o le gaioiga a le faiai e mafua ai le fiamoe, vaivai, le faʻalavelave, le mautonu, ulu o le ulu. I tulaga ogaoga, o le mafaufau le lelei e iloa ai o ia o se coma (mo le maʻisuka, mo se faʻataʻitaʻiga), pe a le tali atu le tagata maʻi i aʻafiaga i fafo, o tamaiti aoga e faʻamaʻaina, o le manava e seasea ma e le maualalo, faʻaoʻo maso ma mafaufauga.

Faʻamatalaga o le maʻi o le paʻu o le paʻu o le paʻu o le paʻu o le paʻu, e oʻo mai i le pulumu, e ufitia i se afu manaia, o le faʻafefeteina o foliga e foliga mai. I le amataga o le gasegase respiratory, o le tagata maʻi atonu o le a vevesi, euphoric, talanoa, ae ui i lea, faatasi ai ma le faaputuputuina o fualaau oona i totonu o le toto, o amioga e suia i le le fiafia, moe. O le faʻamaʻapeʻa o le gasegase respiratory e tupu i le valea ma le coma.

O le faateleina o le loloto o le acidosis i togafitiga o le tino respiratory system e aofia ai le hypoxia i totonu o le tissues, o le faaitiitia o lo latou gauai i le carbon dioxide, ma le atuatuvale o le nofoaga o le respiratory center i le medulla oblongata, ao faasolosolo malie le faaitiitia o le kesi i le parenchyma.

O le metabolic o loʻo faʻapipiʻiina i le auala faʻaleleia o le le atoatoa o le acid-base. O le tagata gasegase ua faateleina le tachycardia, o se faʻalavelave faʻalavelave o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le fatu, ma afai e le amataina le togafitiga, o le a tulai mai se coma ma se maualuga maualuga o le oti.

Afai o le acidosis e mafua mai i le siamita i se talaaga o le faaletonu o le tino, e mafai ona aofia ai ma le faʻaleagaga e fesootaʻi ma le pa'ū i le faʻamasinoga o le calcium i totonu o le toto. Faatasi ai ma le faateleina o le Uria i le toto, o le leai o se manava o le a manaia, o le a foliga mai se manogi manogi o le ammonia.

O lenei tulaga e leai ni faʻailoga iloga. O se suiga i le agavaʻa o loʻo tuʻuina atu i se fuainumera tele o faʻamaoniga eseese, lea e mafai ona faigata ona fesootaʻi le tasi i le isi. O le mafuaaga lena e faigata ai ona iloa le faʻamaʻi i le fale.

Faʻaaliga masani e mafai ona matauina i soo se ituaiga o le faʻamaʻi e aofia ai:

  • O le taofiofi faifai pea ma le vomiting, pe a maeʻa e leai se faʻaleleia atili o le lelei,
  • O se vaivaiga vaivai e mafai ai e le tagata maʻi ona i luga o le moega,
  • O foliga mai o le dyspnea i le malologa. E le mafai e se tagata ona "manava", ona o lona manava e masani ona loloto ma loloto,
  • Pallor o le paʻu ma foliga mucous vaaia (mata, gutu ma le vavalo),
  • O le foliga mai o le afu malulu i luga o le paʻu,
  • Sini lemu o le fatu ma faʻaitiitia le toto toto,
  • Masalo o le atinaʻeina o le faoa faamalosi, o le vevela tele ma le leai o se malamalama (seia oo i le leaga).

E pei ona matou fai mai, o le suiga i le aloaʻia e le tupu na o ia lava. O lenei tulaga e masani ona muamua atu i nisi faʻamaʻi. I faaupuga faigofie, e mafai ona fai mai o le matuia o le soifua maloloina ona o se faʻamaʻi o masani lava o le faailoga muamua lea. I lenei tulaga, e tatau ona valaʻau se 'au taʻavale, lea o le a iloilo ai le tulaga ma, pe a tatau ai, faʻamaʻi le maʻi. I totonu o le falemaʻi, o le a faʻavaeina e fomaʻi le suʻesuʻega faaiu, taʻitaʻia suʻesuʻega talafeagai ma togafiti togafitiga.

O ituaiga nei o faaletonu e iloagofie e tusa ai ma auala o le atinae o acidosis:

  • E le o le respiratory acidosis,
  • O le faʻamalosi o le respiratory (inhalation of air with high concentration of carbon dioxide),
  • O se mea faʻafefiloi o acidosis (o se mafuaʻaga e afua mai i ituaiga eseese o acidosis).

O le a le o le respiratory acidosis i le isi itu o le a fai ma autu i le faavasegaga nei:

  • O le gasegase o le fiafia o se tulaga lea e atiina ae pe a solia le galuega o le aveeseina o meaola mai le tino (o le tino vaivai),
  • O le gasegase o le metabolic o le tulaga pito sili lea ona faigata e mafua mai i le faaputuputuina o vailaʻau oona i totonu o le tino,
  • Exogenous acidosis o se tulaga o le faateleina o le malosi o le eletise ona o le taumafaina o se aofaiga tele o mea ua liua i meaola i le taimi o le metabolism.

E tusa ai ma le maualuga o le pH, o le acidosis ua vaevaeina e pei o:

  • Faʻamaonia
  • Taaloga
  • Faʻasalaga.

Pe a oʻo le pH i le tapulaa aupito maualalo (7.24) ma le maualuga (7.45) tau (pH masani) 7.25 - 7.44), faʻamaʻiina o le protein, faʻaogaina o le cell, ma le leiloa o le galuega o le enzyme, e mafai ona oʻo atu i le oti o le tino.

Faamatalaga lautele

Laosis acidosis i le Latina o lona uiga "lactic acid". O le tulaga e taua foi o le lactacidemia, lactic coma, hyperlactatacidemia, lactic acidosis. I le ICD-10, ua tuʻuina atu ai togafitiga i le vaega o le faʻafitauli o le vai-masima ma le paleni-faavae (vasega - Endocrin system). O se mea e seasea ona tupu. O faʻamatalaga faʻapitoa o le epidemiological e leʻi fuafuaina, ae ua maua ai e tusa ma le afa o mataupu ua maua i maʻi ua maua i le maʻisuka. I lenei vaega o gasegase, e tusa ai ma suʻesuʻega mai fafo, o le tele o le lactic acidosis o le 0.006-0.008%. O le atinaʻeina o faʻafitauli e le faʻalagolago i le itupa, e sili atu ona tele taimi e lesitalaina i tagata e taʻi 35 i le 84 tausaga.

Faʻamaumauga o Lactic Acidosis

E mafai ona afaina le lactic acid i le faateleina o le gaosiga o le lactate, ona o le le lava o le excretion e ala i le renal tubules ma / poo le gasegase o le mafaufau i le ate, lea e afaina ai le faaleagaina o le pyruvate ma le fausia o le kulukose mai i le non-carbohydrate. O mafuaʻaga o nei suiga i le tino, o:

  • Faʻasologa o togafitiga faʻapitoa o le metabolism. E i ai se ituaiga o le acidosis. Faʻasalaga, ua tausisia le solia o tulafono i le maualuga o le enzymes o le gaosiga o le gaʻo, o faailoga e matauina vave pe a uma le fanau mai.
  • O le maʻi suka. E masani lava o le faaputuputu o le lactate e mafua mai i le faʻaaogaina o biguanides - fualaau oona hypoglycemic. O le aʻafiaga o le solia o le tulafono e faʻapupulaina ai le ate ma le fatu gaioiga o le tino, le matelaina o le okesene i le tino masini pe a uma le faamalositino, mafutaga o le respiratory syndrome, le fua o le vine, faʻaaogaina o le ava, ma le maʻitaga.
  • Paʻi cardiovascular. Lactacidemia e maua i fatuga faʻapitoa o le loto, faʻaititia i faafitauli tau totoga, pe a maeʻa faʻatonuga o cardiological faʻaaogaina AIK, faʻatasi ai ma le lepsis, le hypovolemic ma le cardiogenic faateʻia ma le DIC. O faʻafitauli o le acidosis o loʻo faʻaateleina ona faʻatupulaia.
  • Tulaga toe faʻaleleia. Lactic acidosis e mafai ona tupu ma le kanesa (aemaise lava i le pheochromocytoma), i tagata mamaʻi i se coma po o le faateʻia. O le faʻalavelave e faʻaosofia foi e ni leʻo loloto ma lautele o le fatu ma le ate.
  • Faʻamaʻi. O le lamatiaga o le acidosis lactic e faateleina i le inu malosi. O ai e faʻaaoga i ai le carbon monoxide, ethylene glycol, methanol, salts o le salicylic ma le hydrocyanic acid, o le chlorides e mafai.

O le acidosis lactic o loʻo faʻaalia mai i le faʻateleina o le maualuga o le lactic acid, o le faʻasaina o le toto. Lactic acid o se punavai o le malosi, ae, e le pei o le kullukose, o lona metabolism e tupu mai anaerobically (e aunoa ma le aofia ai o le okesene i le tali). E maua mai i toto mumu mumu, maso o le skeletal, tisipenisi paʻu ma le fatugalemu o le tino, fatugaʻo, gaʻorose mucous membranes, retina, ma le neoplasms. O le faʻaleleia o le lactate formation e masani ona mafua mai i le hypoxia, lea e le mafai ai ona liua le kulukose i le adenosine triphosphate.

E le gata i lea, o le lactic acidosis e mafua ona o le le lava o le faʻaaogaina o le acids e gaʻo ma le ate. O se masini faʻaleagaina o le solia lea o le gluconeogenesis, lea e masani ona lactate ua liua i le glucose pe matua faʻamaʻiina uma i le filifili o tali o le acid citric acid. O se auala faaopoopo o le lafoaʻi - o le faʻamalosolo e ala i fatugaʻo - ua faʻaaogaina pe a tutusa le tau o le lactic acid i le 7 mmol / l. Faʻatasi ai ma le gasegase o le siama, o faaletonu faʻaleagaina i le faʻasologa o enzymes e manaʻomia mo le faʻavaeina o le pyruvic acid poʻo le liua o mea e leai ni carbohydrate i glucose e lauiloa.

Faʻavasegaga

E tusa ai ma le mamafa o le ata o le falemaʻi, o le mamafa o le kosi e iloa ai vaega e tolu o lactic acidosis: vave, ogatotonu ma le tuai. O lo latou atinaʻe e tupu tele vave, i totonu o ni nai itula, e faʻapupula mai ai faʻamaʻi mai vaivaiga lautele e faʻafefe. O le isi faʻavaega e faʻavae i luga o metotia etiopathogenetic o loʻo aʻafia ai le faʻalavelave. E tusa ai ma lea tulaga, e lua ituaiga o hyperlactatacidemia e iloga:

  • Maua (ituaigaA). E masani lava faʻataʻavaleina i le mavae ai o le 35 tausaga. E mafua ona o le solia o le tuʻuina atu o le okesene ma le toto i totonu o le tino. Ua matauina faailoga faailoilo o le gasegase gasegase - Ua taofia le galue o le CNS, o le manava o le tino ma le fua o le fatu ua suia. O le sootaga tuusao i le va o le lactacidemia ma faailoga o le neurological e mataitu. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, ei ai le maualuga maualuga o le atiina ae o le teʻi, o le paʻu tele o le toto.
  • Faʻaauau (ituaigaB). E aliali mai mai le fanau mai, e le masani ona amata mai le laʻititi, e faasino atu i faʻafitauli o le faʻaleagaina o le tino. Mai aso muamua o le olaga, ua faʻamoemoeina ai faʻafitauli o le neurological ma le respiratory: o le vaʻaia o le motonia, o le mafaufau, o le faʻanoanoa, o le dyspnea, polypnoea, o faʻamaoniga o le foma.

Faailoga o le Acidsosis Lactic

O le atinaʻeina o le gaosatacidemia e tele lava ina maua, o le ata atoa o le falemaʻi ua faʻaalia i le 6-18 itula. Faailoga o vailaau e masani ona toesea. I le laasaga muamua, o le acidosis o loʻo faʻaalia mai e le o se mea patino: o gasegase e vaivai tele vaivaiga, le mautonu, tiga o le muscle ma le fatafata, faʻalavelave faʻaogaina i le vomiting, salu mama, ma tiga tiga. O le ogatotonu ole a iai faatasi ma le faateleina o le lactate, e le o le talaaga lea o loʻo i ai ni mea faʻapitoa o le televaveina o mama. O le gaosiga o le kesi o le mama o loʻo vaivai, o le carbon dioxide e faʻapupulaina i totonu o le tino. O suiga i le manava o le tino e taʻua o le manava o Kussmaul. O se fesuiaiga o vaitau e le masani ai o le manava ma le manava manaia ma le mamafa o le manaia o le manava.

O faailoga o le ogaoga o le fatu ma le le atoatoa o le tino e mafai ona iloa. I tagata gasegase, faʻaitiitia le mamafa o le toto, o le faʻasalalauga e faʻaauau pea ona faʻatupulaia, e mafai ona oʻo atu ai i lalo. O le gasegase o le gaosiga e faifai malie, o le oliguria e atiina ae, sosoo ai ma le malosi. E tele ituaiga o faʻamaʻi faʻaalia e faʻaalia mai - o le mafaufau, o le spastic paresis, hyperkinesis. Faateleina le popolega o le motusia, faʻamalosaga. I le faaiuga o le vaeluagalemu, ua tulai mai le DIC. O le thrombosis ma le mai le necrotic o le hemorrhage e masani lava ona togafitia. I le taimi mulimuli, o le psychomotor agitation ua suia e le vale ma le au. O le galuega o le popolega, cardiovascular, respiratory and urinary system ua taofia.

Faʻatasi ma le ituaiga B lactic acidosis, e masani ona tupu faʻamaoniga i aso muamua o le olaga o se tamaitiiti. O le faʻafitauli o le manava e oʻo mai i luma: dyspnea - puupuu le manava, lagona o le le lava o le ea, polypnoea - faʻavaveina o le manava o le tino, tulaga e pei o le maʻisa - tiga faʻavauvau, uila, faigata le manava i totonu ma fafo. Faʻatasi ai ma aʻafiaga o le neurology, maso o le muscle, o le mafaufau, vavalalata vavalalata, o loʻo amata mai i le mafaufau le mafaufau. O loʻo i ai le teenaina o le susu ma le faʻafefiloi o mea, le faʻaleagaina vave, tiga o le manava, paʻu o le paʻu, samasama o le feʻau. I le lumanaʻi, e masani ona faʻatuai le mafaufau ma le faʻaleleia o le tino.

Faʻaiʻuga

Lactic acidosis o se lamatiaga ogaoga ona o le maualuga o le mate o le cerebral edema ma le oti. O le maliu o le a faateleina i le le maua o togafitiga faafomaʻi i itula o le a oʻo mai i le maeʻa ai o uluaʻi faailoga. O le vavalalata ma le hypoxia o le faiʻai e mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli o le cerebral, le faʻafitauli o le neurological. A maeʻa se vaitaimi pulapula, e faitioina e tagata gasegase mo se taimi uumi o le vevela, o le maʻi tigaina tumau. E ono i ai ni upu vaivai ma mafaufauga, e manaʻomia ai le toe faaleleia.

Lactic acidosis togafitiga

O le togafitiga o le lagenacidemia o loʻo foliga mai e faia i laʻasaga. Muamua, o meaʻai faapitoa e tatau ona faʻamaonia: o le kulupu o le gluconeogenesis e faʻamaʻoina e ala i le fafagaina faifaipea o se tamaititi e maua ai meaʻai gaʻo, o faʻalavelave i le vavave o le oxidation e manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le gaʻo i le taumafataga, e tatau ona oʻo atu i le 70% o mea o le kalori. O le togafitiga o ituaiga o lactic acidosis o loʻo faʻaaogaina e toe faʻafoisia ai le paleni eletise, faʻasaga i le acidosis, hyperglycemia, o le tulaga o le maʻi ma le matelaina o le okesene. O loʻo faʻaalia taualumaga nei:

  • Hemodialysis, infusion. O le faʻamamaina o le toto i fafo atu o le tino o le auala pito sili lea ona lelei e faʻagata ai le lactate sili atu i totonu o le porokalame faʻapitonuʻu. O se fofo o le kulukose e faʻatautaia ma le le faʻaogaina. I le tutusa, o loʻo faia le inisalini. O lea faʻalavelave faʻaosofia le gaioiga o pyruvate dehydrogenase ma glycogen synthetase enzymes.
  • Lafoaʻi faʻamalosi o mama. O le aveeseina o le carbon monoxide na mafua ona o le solia o le paleni o le pH e faia i le auala o le ventilation. O le toe amataina o le paleni paleni e tulai mai pe a faʻaitiitia le faʻatupulaia o le carbon dioxide i le plasma i le 25-30 mm RT. Art. O lenei faiga e faʻaititia ai le maualuga o lactate.
  • Aveina o vailaʻau cardiotonic. O vailaau faafomai o lenei vaega e faaosofia ai le galuega faakonekarate o le fatu musika, toe faafoi le pao. Clycides glycosides, sui soʻo, non-glycoside cardiotonics e faʻaaogaina.

Forecast and Prevention

O le taunuuga o le lactic acidosis e lelei tele i le togafitiga manuia o le maʻi faʻavaivai, o le vave ma le talafeagai o le togafiti faʻamaʻi.O le faʻataʻitaʻiga e faʻalagolago foi i le ituaiga lactacidemia - o le ola e maualuga atu i tagata e iai le ituaiga A pathology (mauaina). O le puipuiga e faaitiitia i le puipuia o le hypoxia, inisua, le saʻo togafitiga o le maʻisuka ma le tausisia atoatoa o fualaau taitasi o biguanides ma lo latou faalēaogā vave i le tulaga o iniseti tuga (pneumonia, maʻi). O tagata maʻi mai vaega e maualuga-lamatia - o loʻo i ai le faʻamaʻi o le maʻisuka faʻatasi ma le maitaga, matua - e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa o latou lava tulaga, i uluai faailoga o le tiga o le muscle ma vaivaiga e saili fautuaga faʻafomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga