Suga Suauʻu 5

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le suʻeina o le maʻisuka fesoasoani e fesoasoani i le vave amata togafitiga mo le le mautonu o le gaosiolosi gaʻo ma faʻaitiitia le aʻafiaga o le kulukose i luga o toto. O le tulaga sili ona manuia mo le puipuia o faʻalavelave o le faʻamaonia muamua lea o se predisposition i le maʻisuka i se laasaga pe afai e leai lava ni faʻamatalaga manino o le falemaʻi.

Ua faʻamaonia o le pulea lelei o le maʻisuka latene e faʻaititia ai le lamatiaga e le gata o le maʻisuka, ae faʻamaʻi foi le maʻi fatu cardiovascular. O le mea lea, afai o le sugar sugar content of 5.9 i le toto mai le tamatamailima e iloa, ona tatau lea ona faia ni suʻesuʻega faaopoopo e foia ai le fesili - o le a le uiga o lenei mea ma le mea e fai e tausia ai le soifua maloloina.

Afai e te masalomia le maʻisuka, e le mafai ona e taulai atu i uiga o le maʻi, talu ai ona o lona taufaasese o loo taoto i le mea moni atonu mo le tele o tausaga, e le o nofouta se tagata i lona maʻisuka, ma o le alualu i luma o le faaleagaina o le okeni e mafua ai le le atoatoa ma le faateleina o le lamatiaga o le oti mai faalavelave faigata .

E faʻapefea ona faʻamamaina le kulukosese o le maʻi gasegase?

Faʻamatalaga o le maʻisuka e na o le suʻeina o le toto e mafai ona faia. I le taimi lava lea e tasi, o se anapogi e tasi o le anapogi o le glucose e le mafai ona atagia ai faʻafitauli uma o le tino. O loʻo faʻamatalaina o se metotia filifilia mo se suʻesuʻega loloto.

Afai o le sili atu o le masani o loʻo maua i le suʻega o le toto, lea e 5.5 mmol / l i alii ma tamaitai e maua ai le toto mai se vein poʻo le tamatamailima, o le mea e tatau ona faia muamua o le toe fai lea o le auʻiliʻiliga pe a mavae ni nai aso. Afai o le taunuuga o loʻo faʻaalia pea o le suka e 5.9 mmol / l, o le mafuaaga lenei e faʻagata ai le faʻavaivai o le kulukose.

O le suega o le toleniga o le glucose e faia i le amataga i le auala lava lea e tasi e pei o le suega anapogi, ae o le tagata gasegase e faaopoopoina i ai le gaʻo. Ina ia faia lenei mea, o le tagata maʻi e maua le 75 g o le kulukose ma toe fai fua o le suka e tatau ona faia pe a maeʻa le 1 ma le 2 itula. Afai o le toto toto pe a uma le utaina e maualuga atu nai lo le 7.8, ae itiiti ifo i le 11 mmol / l, o lona uiga o le faʻaitiitia o le kulukose.

Afai e itiiti ifo faʻamatalaga e maua, e maua ai se maʻi o le glycemia anapogi. O nei tulaga uma e lua e fesoʻotaʻi ma faʻamuamua ma avea o ni tagata e faʻamaʻiina le maʻi cardiovascular. O le gasegase gasegase o le maʻisuka ma lona puipuiga e faia i totonu o na tagata gasegase:

  1. O le mamafa poʻo le gaʻo. O le numera o le tino o le sili atu i le 25 kg / m2.
  2. Laititi gaioiga faaletino.
  3. E i ai aiga e leai se metabolism carbohydrate poʻo se maʻisuka.
  4. I le taimi o le maʻitaga, sa i ai le maʻisuka maualuga, o le maʻitaga tele.
  5. Toto toto i luga atu o le 140/90 mm RT. Art.
  6. Polycystic ovary.
  7. Tausaga pe a ma le 45 tausaga.
  8. Maualuga cholesterol i le toto.
  9. O loʻo i ai faʻamaoniga o le atherosclerosis poʻo isi togafitiga vascular.

O faʻasalaga e le faʻaogaina o le gasegase o le gasegase o le gaʻo e ono mafai ona faʻamautuina i le gaʻo ma le gaʻo gaʻo, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi pipisi o le paʻu, faʻamaʻi pipisi.

Afai o taunuʻuga o suʻega o loʻo i totonu o tapulaa masani, ona tatau loa lea ona toe faia pe a mavae le 3 tausaga, ma a maeʻa le 45 tausaga - i totonu o le tausaga.

Afai e masalomia le muaʻi maʻi, o le mea taua o le i ai o le maualuga o le toto poʻo le maʻi fatu, faʻapea foʻi ma se faʻalavelave tuputupu aʻe o atinaʻe.

Taumafa mo le maʻisuka latent

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai, mo le puipuia o le maʻisuka, o suiga o le olaga e aoga tele pei o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina. I le taimi lava e tasi, o le tuʻufaʻatasiga o taumafa ma gaoioiga faʻaletino e maua ai le tele o taunuuga nai lo le faʻaaogaina eseese.

O le taumafa paleni paleni ma le vaivai o le gaosiga o le carbohydrate vaivai e fuafua i le faʻamaoniaina o le mamafa o le tino ma le puleaina o le inisalini. I le faia o lenei mea, ua fautuaina i le meaʻai e faatapulaa ai le kalori o mea taumafa (e oo i le 1500 kcal) ma fesuiaiga i meaai paleni, lea e faaitiitia ai le tele, ma le tele o taumafataga e oo atu i le 6 taimi, faaopoopo atu i le 3 mea sili, 3 faaopoopo meaai.

O le mamafa o le paʻu e tatau ona itiiti ifo i le 0.5-1 kg i le vaiaso. Afai e laʻititi lenei fua, o aso anapogi ma calories 800-1000 kcal e faʻaopoopoina i ai. E masani ona maua e tagata o mea taumafa meaʻai le manatu lautele e manaʻomia ona fai tasi i le vaiaso, faʻaaoga iʻa, fualaau faisua po o ipu susu.

O tapulaa faasaina i luga o le tulaga o prediabet ua faaee atu i meaai e aofia ai le suka, falaoamata paʻepaʻe, ma gaʻo manu. Ua fautuaina tagata maʻi e vavae ese mai le taumafataga:

  • Pulu, falala falaoamata, falaoa paʻepaʻe ma masi.
  • Mea suamalie pe gaʻo.
  • Meaʻai gaʻo, ponaivi, ulaula, sisi.
  • Meaʻai fagota.
  • Kusi falaoa, kulimi, sasi salu, fuluʻi gaʻo (luga ifo o le 45%).
  • Semolina, araisa, pasta.
  • Faʻi vine, aso, fig, vine ma faʻi.

E le faatagaina e inu sua suamalie suamalie, sodas ma ice cream, honey, sweets ma faʻasao. O le lafumanu, puaa ma le gaʻo gaʻo e faʻasaina foi. Fualaau faisua i le ituaiga o salati po o le kuka, greens, fualaau e le i ai le suamalie ma fualaau aina suamalie, meaʻai ma gaʻo susu gaʻo e aunoa ma ni mea faʻaopopo e tatau ona taatele i le taumafataga.

O se tulaga taua mo le lelei o meaai paleni i le le atoatoa o le gaosiga o le gaosiga o le gaʻo, o le faʻaopopoina lea o fiber meaʻai. Mo lenei mea, o fualaau aina mata e fautuaina, faapea foi le lala mai le saito po o le oat. E mafai ona faʻaaoga e fai ma faʻaopoopoga i ipu eseese.

30-50 g o le paʻu e tatau ona faʻatagaina i le aso, e amata i le sipuniti ma faʻagasolo malie.

Faamalositino mo le maʻisuka latent

I le leai o ni faailoga o le atherosclerosis, soʻo se gaioiga faaletino e mafai ona fautuaina e tusa ai ma mea e manaʻo ai, e aofia ai taʻaloga moli. E mafai foi ona e faʻatupulaia le gaioiga o le moto e ala i le savali poʻo le aʻeaʻe i luga o vaʻavaʻai e aunoa ma se eletise.

O le umi o vasega mo le faʻaleagaina o le carbohydrate vaivai e 30 minute. Se itiiti ifo i le 5 lesona i le vaiaso. Ina ia mafai e vasega ona faʻaleleia faiga faʻavae, e tatau ona e fuaina le fua o le fatu. O le 65% o le maualuga. O le maualuga o le fatu fatu e fuafuaina: 220 le itiiti ifo ile tausaga.

I le i ai o faʻamaʻi pipisi o le fatu, o le mamafa o le avega e tatau ona faʻamoemoeina iʻuga o suʻega o suʻega.

E tusa ai ma fuainumera, e ui i le faigofie o le faʻaoga, e na o le tolu o tagata gasegase e faʻaaogaina fautuaga i mea taumafa paleni ma faʻataʻitaʻiina gaioiga faaletino, o le mea sili (tele) o loʻo faʻataʻitaʻiina fualaau faasaina.

Latent Diabetes Drugs

Faʻasoaga o le amataga o le solia o le gaosiga o le gaʻo gaʻo ma le fesoasoani o vailaau faʻaaoga e faʻaitiitia ai le teteʻe o le tino i le gaioiga o le inisalini, faʻapea foi le faʻaleleia o le anapogi toto toto ma le maeʻa ona 'ai. O le pito sili ona aoga i le tulaga o prediabetes e tolu vaega o vailaau faasaina, o sui ia o Metformin, Acarbose ma Avandia.

Ina ia faʻamaonia le le atoatoa o le tino i uluai faʻaaliga, e faʻaaogaina le fualaau faasaina Metformin. O taunuʻuga pito sili ona maua na maua mai i se tuufaatasiga o Metformin ma suiga o olaga. O le mauaina o lea mea e le gata ina le faateleina ai le mamafa o le tino, ae e faʻaitiitia ai foi le faʻaitiitia. O ia taunuuga e sili atu ona faʻailoaina i le oona tele.

I le taimi lava e tasi, o Metformin 850 e fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto ma le cholesterol i le toto. I le mavae ai o le 3 tausaga, na faʻaititia ai e le gasegase Metformin le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka pe a ma le 80%.

O le faiga o lana gaioiga e faʻaalia mai i na aafiaga:

  1. Faʻateleina le lagona o le tino i le inisalini.
  2. Faatoagaina mai o le inisalini receptors.
  3. Faaleleia atili o le glycogen.
  4. faʻasaina o le gluconeogenesis
  5. Faʻaitiitia le faʻamaʻiina o meaʻai gaʻo maualalo, lipids.
  6. Faʻagasolo i lalo le mimiti o le kulukose i totonu o le manava.
  7. Faʻateleina le kulūkose o le intestinal e faʻaogaina i sela masini

O le maualuga o le aoga i le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2 ua matauina mo Avandia. O le faatonuina o se fualaau o le 8 mg e faaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka e 60%. O se tasi o togafiti o le aafiaga o Vaalele i luga o le metabolism o le glucose o le saoasaoa o le pisia o le kulukose i totonu o potu ma le faaitiitia o lona gaosiga e le ate.

Ole vavave foi e vave faʻapipiʻiina ai le faʻapipiʻiina o nila laiti i totonu o le tino o le tino, lea e tele atu inisiua na maua mai i le insulin ma glucose; o le vailaʻau e taofia le lipolysis o le tino o le tino, faaitiitia le maualuga o gaʻo gaʻo i totonu o le toto. O lenei, i le itu, e faaosofia ai maso e toso ai le kulukose mai le toto.

O le fualaau oona Glucobai (acarbose) e taofia ai le tafe o le kulukose mai le manava, e faaitiitia ai le vave o le hyperglycemia ma le ita o le pancreas. O le aveina o lenei vailaʻau e le faateleina ai le gaosiga o le inisalini, lea e mafua ai ona faaitiitia le mamafa o le tino ma le faateleina o le lagona o le insulin. E le gata i lea, e faʻaleleia e Glucobai le faʻaaogaina o le kulukose i sela, e masani lava i maso.

O le ave o Glucobaya e faaitiitia ai le anapogi i le 1.5 mmol / L, ma le 2 itula i le maea ai o le glucose (tolerance test) i le toeitiiti 3 mmol / L. E le gata i lea, o le siakiina o aso taitasi e faaalia ai o lona faaaogaina e le mafua ai le fesuiaiga o fesuiaiga i le glycemia. O le taunuuga o le faaumiumi o le faʻaaogaina o Glucobay o se faʻaitiitia o le lamatiaga o le faʻalavelave cerebrovascular.

O le lelei o le gasegase i le faʻaitiitia o le mamafa, o le aʻafiaga o le fomaʻi o le tino, le mamafa, totoina o le kulukose toto pe a uma ona 'ai, o le faʻaalia o le hyperinsulinemia, faapea foi ma le faasaʻoina o le le atoatoa o le gaosiga o gaʻo, ua mafai ai ona faʻaaoga lenei fualaau mo le puipuia o le maʻisuka ma fomaʻi.

Togafitiga o togafitiga ma togafitiga faʻa-tagata

O fualaau faʻamaʻi e masani ona faʻaaogaina i le amataga o faʻamaʻi o le gaosiga o le gaʻo. E mafua lenei tulaga i le mea moni o laau e le sili atu le maualalo o le kulūkose, ae sili atu ona avea o ni pule i galuega o le ate, fatugaʻo ma le paʻu.

O le faʻaleleia o togalaau mai i lau laulaʻau, fugalaau ma blueberries e maua ai le maʻisuka faʻapea foʻi ma laʻau o le pi, aʻa o laʻau ma chicory e maua ai na o taunuuga e le gata i le faʻalauteleina o togafitiga ma le gaioiga faaletino. O togafitiga faʻapitoa o le maʻisuka latito e mafai ona tolopo le tofiaina o togafitiga fualaau ma faʻaaliga o le maʻisuka.

O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo faʻaalia ai le toto o le suka.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Glucose toto, suʻe toto toto

Pe a ofoina atu le toto mo le kulukose (faʻaopopo i manaoga masani mo le sauniuni mo suʻega), e le mafai ona fufulu ou nifo ma faʻamaʻi komi, inu lauti / kofe (e le o faʻasalaina). O le kofe o le taeao o le a suia tele ai le faitau kulūkose. O togafitiga, togafitiga ma isi vailaau e iai foi sona aafiaga.

TULAFONO LAUTELE MO SAUNIUNIGA MO SUESUEGA:

1. Mo le tele o suʻesuʻega, e fautuaina e foai atu le toto i le taeao, mai le 8 i le 11 itula, i luga o se manava gaogao (ia le itiiti ifo i le 8 itula e tatau ona alu i le va o le meaai mulimuli ma le toto sampling, e inu le vai e pei ona masani ai), i le afiafi o le suʻesuʻega, taumafa o meaʻai gaʻo. Mo suʻesuʻega mo faʻamaʻi pipisi ma suʻesuʻega faʻafuaseʻi, e mafai ona tuʻuina atu le toto 4-6 itula pe a uma le taumafataga mulimuli.

2. FAʻATASI! Polokalame faʻapitoa sauniuni mo le tele o suʻega: faʻapitoa i le manava gaogao, a maeʻa le 12-14 itula o le anapogi, e tatau ona foai atu le toto mo gastrin-17, lipid profile (cholesterol atoa, LDL cholesterol, LDL cholesterol, VLDL cholesterol, triglycerides, lipoprotein (a), apolipoprotein A1, apolipoprotein B), o le toleniga o le faapaleni kullukose e faia i le taeao i luga o se manava gaogao pe a mavae le 12-16 itula o le anapogi.

3. I le afiafi o le suʻesuʻega (i totonu o le 24 itula) e vavaeese ai le ava, malosi malosi faaletino, ave vailaʻau (e pei ona malilie i le fomaʻi).

4. Mo le 1-2 itula ao lei faia le toto, aloese mai le ulaula, aua nei inu ava, ti, kofe, e mafai ona e inu vai. Faʻesea popolega faʻaletino (tamoe, saoasaoa i luga faasitepu), lagona faʻalagona. 15 minute ao leʻi oʻo i le foai toto, e fautuaina e malolo, toʻafilemu.

5. Aua neʻi foaʻiina le toto mo suʻesuʻega i suʻesuʻega faʻasaienisi i le taimi lava e maeʻa ai togafitiga o le physiotherapy, meafaigaluega, suʻesuʻega o le x-ray ma le ultrasound, massage ma isi togafitiga faafomaʻi.

6. A o mataʻituina mataʻupu o le falesuesue i faʻalavelave, e fautuaina e faia suʻesuʻega faʻaauau i lalo o aiaiga tutusa i totonu o le fale suesue, lava le toto i le taimi tutusa o le aso, ma isi.

7. O le toto mo suʻesuʻega e tatau ona foaʻiina muamua aʻo leʻi faia ni vailaʻau poʻo le muamua atu i le 10-14 aso talu ona faʻamalo. Ina ia iloilo le pulea o le aoga o togafitiga ma soʻo se vailaʻau, e tatau ona e faia se suʻesuʻega i le 7-14 aso pe a uma le tui mulimuli.

Suʻeina o le toto mo le suka: auala e faʻaaogaina ai, faʻasologa masani, filifili

Suʻe suʻa toto O se auala taua mo suʻesuʻega o le maʻisuka ma le tele o isi faʻamaʻi o le endocrin system.

Suga, lea e maua i le toto o tagata uma, o le punavai autu lea o le malosi mo sene uma o le tino. Ae ui i lea, o le maualuga o le suka i totonu o le toto i se tagata maloloina e tatau lava ona tausia i se tulaga faapitoa.

Auala e suʻeina ai le toto mo le suka

Ina ia maua se taunuʻuga faʻamoemoe, e tatau ona mataʻituina nisi tulaga ao le i faia se suʻega toto:

  • le aso ao leʻi faia le auiliiliga e le mafai ona e inu ava malosi,
  • o le taumafataga mulimuli e tatau ona 8-12 itula aʻo leʻi suʻeina, e mafai ona e inu, ae naʻo le vai,
  • i le taeao ao leʻi faia le suʻega, e le mafai ona e fufulu ou nifo, ona o le nifo o loʻo i ai le suka, lea e aʻafia e ala i le mucous membrane o le vavagana o waha ma e mafai ona suia le molimau. E le gata i lea, aua le faʻamalo komi.

O se suʻega toto mo le suka e maua mai se tamatamailima. Pe a ave le toto mai se vein, o le suʻesuʻega o le a faia i le faʻaaogaina o se tagata suʻesuʻe auʻiliʻili, lea e manaʻomia ai le toto tele.

I le taimi nei ua i ai se avanoa ave se suʻega toto mo le suka i le fale faatasi ai ma le fesoasoani toto kulukose toto - masini feaveaʻi mo le fuaina o le suka toto. Ae peitaʻi, pe a faʻaaoga le mita, e mafai ona faia mea sese, e masani lava ona o le tapunia o le pipili i fasi faʻataʻitaʻi poʻo lona teuina i le setete. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, pe a fegalegaleai ma le ea i luga o le vailaau o suʻega o fasipepa, e tupu se faʻaalia o le vailaʻau ma e faʻaleagaina.

Suesuega

Faatasi ai ma le matua, o le lelei o le inisalini ua taliaina le faʻaitiitia. O le mea lea, o tagata e 34 - 35 tausaga le matutua e tatau ona mataʻituina pea le fesuiaiga i aso uma i le suka, poʻo le itiiti ifo e ave le tasi fua i le aso. E tutusa foi le faatatau i tamaiti oe ua vavalo e taʻi 1 le maʻisuka (i le aluga o taimi, e mafai e le tamaititi ona "sili atu," ae le lava le puleaina o le kulukose o le toto mai le tamatamailima, puipuiga, e mafai ona avea ma taimi masani). E tatau foi i sui o lenei vaega ona faia ia le itiiti ifo ma le tasi le fua i le aso (sili atu i luga o se manava gaogao).

  1. Liliu le masini,
  2. Faʻaaogaina o le nila, lea ua toetoe lava a uma ona faʻaauupegaina, tui le paʻu ile tamatamailima,
  3. Tuu le faʻataʻitaʻiga i luga o le fasi siaki,
  4. Faʻaofi le suʻega i le masini ma faʻatali mo le taunuʻuga e aliali mai.

O numera e aliali mai o le aofaiga o le suka i le toto. Pulea e ala i lenei metotia e matua malamalama ma lava lelei ina ia le misia ai le tulaga pe a suia le glucose, ma o le masani i totonu o le toto o se tagata maloloina e mafai ona sili atu.

O faʻamatalaga sili ona faʻamaonia e mafai ona maua mai se tamaititi poʻo se matua, pe a fuaina i luga o se manava gaogao. E leai se eseesega i le auala e foaʻi ai le toto mo kulūkose faʻatasi i se manava gaogao.Ae ina ia mafai ona maua nisi faʻamatalaga auiliili, atonu e manaʻomia le foai atu o le toto mo le suka pe a uma ona 'ai ma / pe tele taimi i le aso (taeao, afiafi, pe a uma le' aiga o le afiafi). E le gata i lea, afai o le faailoga e sili ona faateleina pe a uma ona 'ai, ua manatu lenei mea o le masani.

Suauu toto

I le toto na ave i luga o se manava gaogao mai se tagata matua, suka (glucose) e masani lava e tatau ona i totonu mai le 3.88 i le 6.38 mmol / l, i pepe faatoa fananau mai - mai le 2.78 i le 4.44 mmol / l, i tamaiti - mai le 3.33 i le 5.55 mmol / l.

Ae ui i lea, o tulaga faataatitia i fale suesue taitasi e ono eseese lava e faalagolago i metotia, o le mea lea, afai o isi faailo o le tulaga masani o loo faailoaina i luga o le auiliiliga, ona tatau lea ona e taulai i ai

Faʻailoaina o le iuga

O faitauga pe a fuaina i le mita o le kulukose o le toto, e matua faigofie lava ona faʻapipiʻi faʻapitoa. O le faailoilo e atagia ai le maualuga o kulūkose i totonu o le faʻataʻitaʻiga. Fuataga o fuamol / lita. I le taimi lava e tasi, o le tulaga maualuga e mafai ona fesuisuiai e tusa lava po o le a le mita e faʻaaogaina. I totonu o Amerika ma Europa, e eseese vaega ole fuataga, lea e fesoʻotai ma se faiga faʻatusatusa eseese. O ia meafaigaluega e masani ona faaopoopoina e se laulau e fesoasoani e faaliliu ai le maualuga o le suka o le toto o se tagata maʻi i iunite Rusia.

O le anapogi e masani lava ona maualalo ifo nai lo le 'ai. I le taimi lava e tasi, o se ata mai suka mai le vein o loʻo faʻaalia i lalo ifo o le manava o le tino nai lo se faʻataʻitaʻiga anapogi mai se tamatamailima (mo se faʻataʻitaʻiga, o le vavaeeseina o le 0, 1 - 0, 4 mmol i le lita, ae o nisi taimi o le kulukose toto e mafai ona ese ma sili atu ona taua).

Totoina e se fomaʻi e tatau ona faʻatino pe'ā faia ni faʻalavelave faigata - mo se faataitaiga, o le suʻega o le toleniga o le glucose i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai o se "glucose avega". E le o tagata uma e iloa le mea. E fesoasoani i le siakiina pe faapefea ona suia le maualuga o le suka i se taimi pe a uma le aoga o le kulukose. Ina ia tauaveina, o le pa e faia aʻo lei mauaina le avega. A maeʻa lena, ona inu lea e le tagata maʻi 75 ml o le uta. A maeʻa lenei mea, e tatau ona faʻateleina le mea o loʻo i totonu o le kulukose i totonu o le toto. O le taimi muamua e fuaina le kulukose i le afa itula. Ona - tasi le itula pe'ā uma ona 'ai, tasi ma le afa itula ma le lua itula talu ona' ai. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le a faʻataunuʻuina pe faapefea ona toto le suka i le maeʻa ona 'ai, o le a le mea e taliaina, o le a le maualuga o kulukose ma pe o le a le umi talu ona uma le taumafataga.

Faailoga mo le maʻisuka

Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, o le maualuga e suia tele. O le faʻatagaina faatagaina i lenei tulaga e maualuga atu nai lo tagata soifua maloloina. O faʻamaoniga e sili ona faatagaina i luma o taumafataga, pe a uma le 'ai, mo tagata maʻi taʻitasi e faʻalagolago i lona tulaga o le soifua maloloina, le maualuga o le taui mo le maʻisuka. Mo nisi, o le maualuga maualuga o le suka i le faʻataʻitaʻiga e le tatau ona sili atu i le 6 9, ma mo isi 7 - 8 mmol i le lita - o le mea masani poʻo le lelei foi o le suka pe a uma ona 'ai pe i luga o se manava leai.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Faailoga i tagata soifua maloloina

I le taumafai e pulea lo latou tulaga i tamaitai ma alii, e masani ona le iloa e tagata gasegase le masani i se tagata soifua maloloina e tatau ona i ai muamua ma pe a uma ona 'ai, i le afiafi po o le taeao. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻamaopoopoga masani o le sugar sugar ma le malosi o lona suiga 1 itula pe a uma le taumafataga e tusa ai ma le tausaga o le maʻi. I le lautele, o le matua o le tagata, o le maualuga o le fua faatatau e taliaina. O fuainumera i le laulau o loʻo faʻaalia ai lenei faʻasalaga.

Glucose faatagaina i le faʻataʻitaʻiga e matua

Tau tausagaI luga o se manava gaogao, mmol i le lita (maualuga le masani ma le laʻititi)
TamaititiO le faʻaaogaina o se glucometer e toetoe lava a le mafai ona faʻatinoina, aua o le suka toto o le pepe e le faʻavaivai ma e leai se mea e iloa ai
3 i le 6O le suauu e tatau ona i le va o le 3.3 - 5.4
6 i le 10-11Faʻamaumauga o Faʻamaumauga 3.3 - 5.5
Talavou ei lalo o le 14 tausagaO fua masani o le suka i le va o le 3.3 - 5.6
Tagata matutua 14 - 60O le mea lelei, o se matua i le tino 4.1 - 5.9
Seniors 60 i le 90 tausagaO le mea lelei, i lenei tausaga, 4.6 - 6.4
Tuai tagata e sili atu i le 90Tulaga masani mai le 4.2 i le 6.7

I sina mea itiiti o le maualuga mai nei fuainumera i tagata matutua ma tamaiti, e tatau loa ona e faafesootaʻi se fomai o le a taʻu atu ia te oe pe faapefea ona faatulaga le suka i le taeao i luga o se manava gaogao ma faatonuina togafitiga. O isi suʻesuʻega e mafai foi ona faʻataʻitaʻiina (pe faapefea ona faʻatalanoaina se auiliiliga e maua ai se faʻasalalauga lautele o le a logoina e le aufaigaluega soifua maloloina ma tuʻuina atu i ai se faʻamatalaga). I le faaopoopo atu i ai, e taua le mafaufau o le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai foi le suka e manatu e masani. O le faʻamatalaga e uiga i le mea e tatau ona avea ma faʻamaoniga ma fuafua ai le fomaʻi.

E ese lava, e taua le manatuaina o le suka o le toto e 40 tausaga ma le matua, faʻapea foi ma tina maʻitaga, atonu e fesuisuiai ona o le leai o se tulaga. Ae ui i lea, a itiiti ifo ma le tolu mai le fa fua e tatau ona i totonu o tapulaa talafeagai.

Post-Meal Levels

Gaʻo masani pe a uma ona 'ai meaai i le maʻisuka ma tagata soifua maloloina e ese. E le gata i lea, e le gata o le a le maualuga pe a uma ona 'ai, ae faʻapea foʻi le malosi o suiga i mea o loʻo aofia ai, o le tulaga masani i lenei mataupu e ese foi. O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai faʻamatalaga e uiga i le tulaga masani mo sina taimi pe a uma ona 'ai i se tagata soifua maloloina ma se maʻisuka e tusa ai ma WHO (data matutua). E tutusa lava le lautele, o lenei ata mo tamaitai ma alii.

E masani ona 'ai (mo tagata soifua maloloina ma maʻisuka)

Laʻau mimiti i luga o se manava gaogaoInitaneti i le 0.8 - 1.1 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le litaE faitau le toto i le 2 itula pe a uma se taumafataga, mmol i le litaTulaga maʻi
5.5 - 5.7 mmol i le lita (masani le sugar sugar)8,97,8E maloloina
7.8 mmol i le lita (faʻateleina tagata matutua)9,0 – 127,9 – 11Faʻaleagaina / le lava o le faapalepale i kulūkose, faʻasologa ole gasegase (e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faia se suʻega o le toleniga o le glucose, ma pasia se suʻega lautele)
7.8 mmol i le lita ma luga (o se tagata soifua maloloina e le tatau ona i ai ni faailoga faapena)12.1 ma sili atu11.1 ma sili atuMaʻisuka

I tamaiti, e masani lava, o le malosi o le digestibility o le carbohydrate e talitutusa, fetuutuunai mo se fua muamua maualalo. Talu mai le amataga o le faitauga na maualalo, o lona uiga o le suka e le mafai ona tulaʻi i luga e pei o se tagata matua. Afai ei ai le suka 3 i luga o se manava gaogao, ona siaki lea o faitauga 1 itula pe a maeʻa se taumafataga o le a faʻaalia ai le 6.0 - 6.1, ma isi.

Le masani o le suka pe a uma ona 'ai i tamaiti

I luga o se manava gaogao

(faʻaalia i se tagata soifua maloloina)Faailoga i tamaiti pe a uma ona 'aʻai (pe a uma le 1 le itula) mmol i le litaGlucose faitau 2 itula i le maea ai o se taumafataga, mmol i le litaSoifua Maloloina 3.3 mmol i le lita6,15,1E maloloina 6,19,0 – 11,08,0 – 10,0Glucose toleniga faʻasologa, faʻasolosolo 6.2 ma sili atu11,110,1Maʻisuka

E sili ona faigata le talanoa pe o le a le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e manatu e talia i tamaiti. Tulaga masani i tulaga taʻitasi, o le a valaau le fomaʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e sili atu nai lo tagata matutua, o vaʻavaʻaia o loʻo matauina, o le suka e tulaʻi ma pa'ū aʻo faagasolo le aso e sili atu ona malosi. O le tulaga masani i taimi eseese pe a uma le 'aiga o le taeao pe a uma le' aina suamalie e mafai foi ona fesuisuiai e fuafua i tausaga. O faʻamatalaga i masina muamua o le olaga e matua le mautonu. I lenei tausaga, e tatau ona e fuaina le suka (e aofia ai le maeʻa ona 'aʻai pe a uma le 2 itula poʻo le suka pe a uma le 1 le itula) na o le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi.

Anapogi

E pei ona mafai ona iloa mai i luga o laulau o loʻo i luga, o le suka i le taimi o le aso e faʻalagolago i luga o meaʻai. E le gata i lea, o le vevesi o le muscular ma le lagona o le mafaufau i le aso (taʻalo i gaioiga gaioiolosi i le malosi, o le mea lea e le maua ai e le suka le taimi e vave tulaʻi ai, ma lagona faʻalagona e mafai ona tupu ai oso). Mo lenei mafuaʻaga, o le suka i le maeʻa ai o se taimi faapitoa pe a uma ona faʻaaogaina gaʻo meaʻai e le o taimi uma e faʻamoemoeina. E le talafeagai mo le siakiina pe o tausia le masani a le suka i se tagata maloloina.

A fua i le po po o le taeao, ao leʻi oʻo i le taeao, o le masani o le mea aupito sili lea. A uma ona 'ai, e alu aʻe. Mo lenei mafuaʻaga, toetoe lava o suʻega uma o lenei ituaiga ua tuʻuina atu i se manava gaogao. E le o tagata gasegase uma e iloa lelei le lelei o se tagata e tatau ona i ai le kulukose i luga o se manava gaogao ma pe faapefea ona fua saʻo.

E faʻataʻitaʻiina se suʻega vave pe'ā uma ona alu ese le tagata mai le moega. Aua le fufulu o ou nifo po o le gaogao. Ia aloese foi mai le gaioiga faaletino, aua e mafai ona mafua ai le faaitiitia o le toto i se tagata (pe aisea e tupu ai lenei mea i luga). Ave le faataitaiga i luga o se manava gaogao ma faatusatusa taunuuga i le laulau i lalo.

Fua saʻo

E oʻo lava i le iloa o le a le mea e tatau ona i ai, e mafai ona e faia se faaiuga sese e uiga i lou tulaga pe afai e sese lou fuaina o le suka i luga o le mita (vave pe a uma ona 'ai, gaioiga faaletino, i le po, ma isi). O le tele o tagata gasegase e fiafia i le tele o suka e mafai ona ave pe a uma se taumafataga? Faʻaaliga o le kulukose i totonu o le toto pe'ā uma ona 'ai e masani ona tupu (pe faʻapefea ona faalagolago i le tulaga o le soifua maloloina o le tagata). O le mea lea, a maeʻa le taumafaina o le suka e le o malamalama. Mo le puleaina, e sili atu ona lelei le fuaina o suka aʻo leʻi 'ai i le taeao.

Ae e moni lenei mea mo tagata soifua maloloina. O le maʻisuka e masani lava ona manaʻomia le mataituina, mo se faʻataʻitaʻiga, pe o le maualuga o le suka o le toto i fafine e tausia pe a uma ona 'ai ao inu le suka poʻo le insulin. Ona manaʻomia lea e fua fua 1 itula ma le 2 itula pe a uma le kulukose (gaʻo gaʻo).

E taua foi le iloilo pe o fea e sau ai le faataitaiga, mo se faataitaiga, o le faailo 5 9 i se mea faataitai mai se vein e mafai ona mafaufauina e sili atu nai lo le mea muamua, ae o se faataitaiga mai se tamatamailima e mafai ona manatu lenei faailoga e masani.

Faʻateleina le toto suka

O le faateleina o le suka i le toto, o le tele o taimi, e faailoa ai le i ai o maʻisuka malosi, peitai, o lenei suʻesuʻega ua faia e le gata i iuga o le suʻega suka. E le gata i lea, o mafuaaga o le faateleina o le suka toto e mafai ona:

  • se taumafataga i se taimi lata mai aʻo leʻi faia le suega,
  • malosi tele, faaletino ma faalelagona,
  • faʻamaʻi o gaʻo o le endocrin (thyroid gland, gutu o le adrenal, pituitary gland),
  • epilepsy
  • maʻi o le pancreas
  • ave vailaʻau (adrenaline, estrogens, thyroxine, diuretics, corticosteroids, indomethacin, acidic nicotinic),
  • carbon monoxide poisoning.

Faʻaitiitia le suka i le toto

O se faʻaititia o le suka o le toto e mafai ona mafua ai:

  • umi le anapogi
  • ava malosi,
  • maʻi faʻamaʻi (pancreatitis, enteritis, aʻafiaga o gaoioiga o le manava),
  • afaina o le tino i le tino,
  • maʻi ate
  • afaina
  • teu o le pancreatic
  • vascular disorders
  • afaina o le tino (stroke),
  • sarcoidosis
  • arsenic oona, chloroform,
  • i le maʻisuka malosi - faʻailogaina o meaai poʻo le vomia pe a uma ona 'ai, o le maualuga o inisalini poʻo vailaʻau o le hypoglycemic.

Suʻega o le suka i le toto

Afai e te popole i le tausia o lou lava soifua maloloina, ona siakiina lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se faiga faʻatagaina. O le fesuiaiga o lenei faailo i le tasi itu poʻo le isi e mafai ona fesootaʻi ma le tele o faʻamaʻi tuga, aemaise lava i le system endocrine.

Tulaga masani o le suʻeina o le toto mo le suka (mai se tamatamailima, i luga o se manava gaogao): 3.3 - 5.5 mmol / l. O lenei tau aogā e le faʻalagolago i tausaga. O le siitia o le maualuga o le kulukose i le toto i le 5.5-6.0 mmol / l e taua o le prediabetes. O se tulaga vavalalata lenei, lea, pe a fai e le o faia ni fua talafeagai, e mafai ona atiaʻe e avea ma fomaʻi. O lenei tulaga vavalalata e fesootaʻi ma le faʻavaivaia o le kulukose.

E tatau ona faʻatūina se faʻasalaga pe'āfai e iloa le tele o le suʻega toto mo le suka. O le maualuga o le suka o le toto i le 6.1 mmol / l maualuga o se faailoga o le maʻisuka.

Vein glucose levels e laʻititi maualuga. Ole fua o le suka i lenei suʻega toto e tusa ma le 12% le maualuga. Ie Ie maʻisuka e mafai ona maua pe a maualuga lona maualuga i le 7.0 mmol / L.

Ina ia maua se faʻataunuuga saʻo, e tatau ona e aloese mai le 'ai o meaʻai ma meainu suamalie 8 itula ao lei faia le suiga.

O le suʻeina o le toto mo le suka e tuʻuina atu e aunoa ma le amanaia le umi o le taumafataga mulimuli. Afai o faʻamaumauga e sili atu i le 11.1 mmol / l e faʻamaumau, ona tuʻuina atu lea e le mafuaʻaga lelei le masalosalo o le atinaʻe o le maʻisuka.

O le mafuaaga aupito sili o le faateleina o le kulukose o le maʻisuka. E le gata i lea, ina ia faʻatuina lenei suʻesuʻega, ua lava lea e faʻamautu ai le mea moni o le maualuga o le suka.

O isi faailoga o le maʻisuka o le galala faifaipea, o le mataʻutia o vaivaiga, faʻavaivaia o le puipuiga, faʻateleina o le maʻisuka, faʻavave.

I tagata ua resitalaina i le endocrinologist, o lenei faailoilo e siakiina le siakiina. Afai ei ai se masalosaloga o le maʻisuka, ona avea lea o se auiliiliga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ai e oe ona filifili le meaai saʻo, o le inisalini ma isi vailaʻau.

O le iloa vave o le maʻisuka o le a mafai ai e oe ona amata togafitiga i le taimi, ae le o le amataina o le maʻi ma faʻaʻumiʻumi le soifua o se tagata.

Ae le gata o le maʻisuka e mafua ai le faateleina o le toto suka. O le mafuaaga mo lenei mea e ono:

  • o se taumafataga talu ai nei o loʻo mauoa i gaʻo vailaʻau māmā faigofie,
  • mafatiaga faaletino ma faalelagona,
  • nisi o faamai o le endocrin system,
  • epilepsy
  • aafiaga o se fuainumera o fualaau faasaina o se natura matautia,
  • carbon monoxide poisoning ma nisi o mafuaʻaga.

Health - diagnostic encyclopedia - suʻesuʻega toto toto

O le toto mo le suka mai lea taimi i lea taimi e manaʻomia ona foaʻi atu i tagata uma. E tusa lava pe e te lagona le sili. E leai se faʻalavelave ma le faʻavauvau, ae o mea aoga e manino.

E tele suega mo le maualuga o le suka: sampling samples mai se vein, mai se tamatamailima, ma e aunoa ma se avega, ma e oʻo lava i se manu e le mafaamatalaina e pei o le hemoglobin glyc. O ai e manaʻomia mea ma faʻapefea ona malamalama i latou iʻuga?
O fesili e taliina e Oleg UDOVICHENKO, sui ole fomai o le soifua maloloina, fomai-endocrinologist o le falemai faafomai o Prima Medica.

O a faailoga o le faateleina o le suka o le toto?
O le uiga masani o le fia inu pea. O le faateleina o le tele o le urine (ona o le foliga mai o le kulukose i totonu), o le gutu le muta, le suamalie o le paʻu ma mucous membranes (e masani lava o gasegase), vaivaiga lautele, vaivai, uila e matamuli foi. Afai e te matauina ia le itiiti ifo ma le tasi le faailoga, aemaise lava o latou faʻasigaga, e sili atu le le mate, ae ia asiasi i se fomaʻi. Pe naʻo le taeao i luga o se manava gaogao e ave se suʻega toto mai se tamailima mo le suka.

LE FUAFUAGA E LIMA TALA
E sili atu i le 2.6 miliona tagata e maua i le maʻisuka ua aloaia aloaia i Rusia, ma e 90% oi latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E tusa ai ma suesuega a le epidemiology, o le numera e oo atu i le 8 miliona. O le mea sili ona leaga o le lua-vae tolu o tagata e maua i le maʻisuka (sili atu ma le 5 miliona tagata) latou te le iloa lo latou faafitauli.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le afa o tagata gasegase e leai ni uiga taua. O lea la, e te manaʻomia le siakiina o lou suka i taimi taʻitasi?
Ioe Ua fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) le faʻataʻitaʻiga ina ua uma le 40 tausaga ile 3 tausaga. Afai o iai oe i le tulaga lamatia (mamafa, fai aiga e maua i le maʻisuka), ona taʻitasi tausaga. O lenei mea e faʻataga ai oe e aua nei amataina le maʻi ma e le taitai atu i faʻafitauli.

O le a le maualuga ole maualuga o le suka i le toto?
Afai e te foaʻiina le toto mai se tamatamailima (i luga o se manava gaogao):
3.3 5.5 mmol / L masani, tusa lava po o le a le matua,
5.5 6.0 mmol / L vaʻaia, tulaga vavalalata. E taua foi o le faapalepale o le kulukose (NTG), poʻo le faʻavave o le kulukose (NGN) anapogi,
6.1 mmol / L ma le maʻisuka maualuga.
Afai na aveesea le toto mai se vein (faʻapena foi i luga o se manava gaogao), o le masani e tusa ma le 12% le maualuga i le 6.1 mmol / L (o le maʻisuka pe a sili atu i le 7.0 mmol / L).

O le fea auʻiliʻiliga e sili atu le faʻamalamalama saʻo poʻo le falesuesue?
I le tele o nofoaga faafomaʻi, o le suʻega toto mo le suka e faʻatinoina i le auala manino (glucometer). E le gata i lea, e matua faigofie lava ona faʻaaoga se glucometer e siaki ai lou maualuga o le suka i le fale. Ae o taunuuga o le auiliiliga manino o le a avea o se mea muamua, e le o saʻo nai lo mea na faia i luga o masini suesue.O le mea lea, i le tulaga o se vavaeesega mai le masani, e tatau ona toe toe maua le auʻiliʻiliga i totonu o le fale suesue (masani ona faʻaaoga toto mo lenei mea).

E faʻapefea ona aloese mai le maʻisuka?

E i ai taimi e saʻo ai iuga?
Ioe Afai ei ai ni faʻafitauli matuia o le maʻisuka, e tasi le siaki siaki e lava. Afai e leai ni faʻaʻailoga, o le maʻisuka e maua pe afai e 2 taimi (i aso eseese) faʻaalia le maualuga o le suka i luga aʻe o le masani.

E le mafai ona ou talitonu i le siama. E i ai se auala e faʻamalamalama ai?
O loʻo i ai se isi suʻega, i nisi o tulaga, ua faia e faʻamaonia ai le maʻisuka: o le suʻeina o le suʻa. O le anapogi o le maualuga o le toto toto ua fuafuaina, ona e inu ai lea o le 75 g o le glucose i le foliga o se siva ma a maeʻa le 2 itula e toe maua ai le toto mo le suka ma siaki le iuga:
e oʻo atu i le 7.8 mmol / l masani,
7.8 11.00 mmol / L prediabetes,
luga aʻe o le 11.1 mmol / l le maʻisuka.
Aʻo leʻi faia le suʻega, e mafai ona 'ai e pei ona masani ai. I totonu o le 2 itula i le va o suega muamua ma le lua, e le mafai ona e 'ai, ulaula, inu, e le manaomia ona savali (gaoioiga faʻaletino e faʻaitiitia ai le suka) pe, i se isi itu, moe ma taoto i le moega o mea uma nei e mafai ona faʻasese taunuuga.

TOTONU MULIMULI TULAGA, DIABETES!
O le a le maualuga e faʻaitiitia ai le mamafa, o le fua faatatau faʻatatau e taʻu mai: maualuga (in cm) 100 kg. Faataʻitaʻiga o le faʻaleleia o le soifua manuia, e lava le faʻaitiitia o le mamafa e ala i le 10 15%.
Faʻataʻitaʻiga saʻo:
Faʻamaumauga o le tino (BMI) = mamafa o le tino (kg): maualuga sikuea (m2).
18.5 24.9 masani
25.0 29.9 mamafa (1st tikeri o le gaʻo),
30.0 34.9 Lua tikeri o le gaʻo, lamatia o le maʻisuka,
35.0 44.9 3 tikeri, lamatiaga o le maʻisuka.

O le ā e aʻafia ai i le suʻega?
Soo se suʻega suʻe e tatau ona faia i luga o se meaʻai masani. E le manaʻomia ona e mulimuli i soʻo se taumafataga faapitoa, e teʻena lau sisi, ae peitai, e le aoga le alu i le fale suesue i le taeao e sosoo ai pe a maeʻa se taumafataga mataʻutia. E le tatau ona e faia ni suʻega e faasaga ile talaaga o soʻo se tulaga ogaoga, pe o se malulu, faʻalavelave poʻo le faʻaleagaina o le myocardial. I le taimi o le maʻitaga, o le a ese foi tulaga taua mo suʻesuʻega.

Aisea na tofotofoina ai le hemoglobin glycini (HbA1c)?
HbA1c e atagia ai le maualuga o le suka toto i le past 2 3 masina. Mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka, o lenei auiliiliga e le faʻaaogaina i le asō ona o faafitauli i le faʻamautuina o le metotia. HbA1c e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi fatuga, toto toto lipid, maʻi hemoglobin, ma isi mea. O le hemoglobin glycated faateleina e mafai ona le gata o le maʻisuka ma faʻateleina le faapalese o le glucose, ae faʻapea foi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le ania mama.
Ae o le suʻega mo HbA1c e manaʻomia mo i latou ua uma ona maua le maʻisuka. E fautuaina e ave loa loa i le taimi lava e maeʻa ai le siakiina, ona toe faʻaleleia lea i le 3 i le 4 masina (anapogi le toto mai se vein). O le a avea o se ituaiga o iloiloga pe faʻapefea ona e pulea lau suka suka. I le auala, o le taunuuga e faalagolago i le metotia na faʻaaogaina, o le mea lea, ina ia mafai ai ona siaki le suiga o le hemoglobin, e tatau ona e sailia poʻo fea metotia na faʻaaogaina i lenei potu suesue.

O le a se mea e tatau ona ou faia pe afai ei ai au togafitiga muamua?
Preditebetes o le amataga tonu lava lea o le soliga o le metabolism o le carbohydrate, o se faʻamaoniga ua e ulu atu i se vailaʻau matautia. Muamua, e manaʻomia lou faʻanatinati ese o le mamafa o le mamafa (pei o le tulafono, ia maua e tagata maʻi), ma lona lua, ia tausia lelei le maualuga o le suka. Naʻo sina siʻitia ma o le ae tuai.
Faatapulaaina oe lava i meaai i le 1500 1800 kcal i le aso (fuafua i le muamua o le mamafa ma le natura o le meaai), taofi le tao, suti, keke, uila, kuka, tao, ma le le faaaogaina o le suauu. E mafai ona e aveesea le mamafa e ala i le suia o sausago ma le tutusa o aano o aano o aano o manufasi poʻo moa, mayonnaise ma gaʻo kulimi kulimi i totonu o le salati ma le susu susu o le yogurt poʻo le kulimi kulimi e maualalo, ae le o le pata, tuʻu le kukama poo le tamato i luga o falaoa. Taumamafa 5 6 taimi i le aso. E aoga tele le faʻatalanoa o se tagata paleni meaʻai ma se faʻauʻuga. Faʻafesoʻotaʻi le malosi i aso taʻitasi: aau, vai papaʻi, Pilates ... O tagata e aʻafia mai, toto maualuga ma cholesterol ua faʻamautuina fualaau o le suka e oʻo lava i le tulaga o prediabet.

O le a le uiga o le kulūkose o le 5 i le 5.9?

O fomai latou te tuuina mai se faʻamaoniga saʻo o faailoga taʻitasi o le suka toto.

Faailoga o le anapogi toto glucose, mmol / l:

  • ≤3,2 - hypoglycemia,
  • 3.3-5.5 - o le masani,
  • 5.6-7 - faʻaleagaina le kulūkose,
  • ≥7 - maʻi o le maʻisuka.

O le maualuga ma le maualalo o suka e tutusa lava le matautia mo tagata. O le maualuga o le maualuga o le suka i le 16.5 mmol / L ua tupu i le atinaʻeina o le hyperglycemic coma, o le toto glucose o loʻo i lalo ifo o le 1.66 mmol / L - hypoglycemic.

E lelei pe a luga aʻe 5.5?

O tagata ei ai le maualuga o le suka o le suka i le 5.6 pe sili atu latou te mafaufau - aisea e siitia ai le kulukose ma o le a le matautia?

E mafai ona tupu i luga o le vai mo mafuaaga eseese. O nei vala e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua:

O aʻafiaga o le tino e aofia ai:

  • meaai tele i le afiafi o le auiliiliga,
  • se fuainumera tele o selu i le afiafi o le auiliiliga.

O le mamafa tele e mafai foi ona faʻaosoina ai le faateleina o le kulukose.

O aʻafiaga faʻapitoa e aofia ai:

  • hyperthyroidism
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • acromegaly
  • maʻi o le pancreatic
  • pancreatitis
  • hypercorticism
  • tagofia o vailaʻau (diuretics, salicylates, glucocorticosteroids, lithium, nisi o vailaʻau faʻasaina, dilantin),
  • taʻavale
  • ogaoga ogaoga (faʻasolosolo mulimuli ane),
  • osofaia o le fatu.

Mo fafine maʻitaga, o laʻasaga mo le suʻega e maualalo ifo nai lo isi uma - e oʻo i le 5 mmol / l. Le masani o le suka o le toto i fafine pe a uma le 50.

O faʻamaoniga e sili atu i le 5.5 mmol e maua i luga o le hyperglycemia. O le le atoatoa o le insulin i lenei laasaga e le taua tele, ae o tagata e maua i le hyperglycemia e tatau ona fetuʻunaʻi a latou meaʻai ma fua i taimi uma a latou suka.

Isi faʻamatalaga faʻasoasoaina

O le faʻatonuina o le kulukose i totonu o le toto o se tau fesuiaiga. E fesuisuiai e fuafua i le taimi o le aso, tausaga ma le soifua maloloina lautele.

E taua le faʻamalamalamaina o mea o le auiliiliga e sili atu i le 6.1 mmol.

E fesuiaʻi lelei e le fomaʻi lenei faailoga, ae o le tele o le maliega e tatau ona mataʻituina ma siakiina e le aunoa ma le siakiina o latou suka i le 6.1-6.9.

O le suka i le toto i le va o le 7.0-7.9 i le taeao i luga o se manava gaogao e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka. I le leai o nisi faʻamaoniga faʻaalia o le maʻisuka, ua faatonuina e le fomaʻi ni suʻega faaopoopo.

O lenei faailo o le toto toto e tatau ona faʻaeteete

O le toto o le toto i le maualuga o le 8.1-9.0 e faʻamaonia ai le siama o le maʻisuka.

Tusa lava pe o le a le tele o le maualuga o le suka, e tatau i le tagata gasegase ona suia le lelei o ana meaʻai, poʻo le faʻaleleia. Mai i le taimi nei, o meaʻai gaʻo ma gaʻo uma lava e faʻamapulaʻaina, ma o le faʻaaogaina o falai ma meaʻai vevela ua faʻaitiitia. O le meaai e tatau ona faʻatamaoaigaina i fualaau faisua, ma e tatau ona faʻaititia vaega e tatau ai. Ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga pe a uma le siaki. Cholesterol faʻaitiitia meaʻai.

Faaiuga

O tagata ei ai le 5.6-6 suga maualuga ua fautuaina e feutagai ma se endocrinologist o le a tuuina atu i le tagata maʻi faʻamatalaga auiliili e uiga i aʻafiaga e fesootaʻi ma le hyperglycemia ma o le a ofoina atu le tele o togafitiga e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

I le faʻatinoga, ua faamaonia ai o taimi talafeagai e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka. Faʻataunuʻu manumalo i luga o le hyperglycemia i amataga amata e mafai ai ona maua se taumafataga faapitoa, faʻagasologa masani faaletino, faʻapea foi ma le malologa lelei. O se taunuuga lelei e maua mai i le faʻamaoniaina o meaʻai ma togafitiga e leai ni fualaau o togafitiga.

  • le teenaina o mea taumafa i mea faigofie faigofie gasegase faigofie (suamalie, buns),
  • taumafa vaega
  • faaitiitia le kalori
  • faʻatagaina faʻaaogaina o fualaau aina fou ma fualaau faisua.

Isi togafitiga:

  1. O le afi o le a fesoasoani e faʻamaonia le galuega a le pancreas. Mo lenei mea faigaluega, e te manaʻomia 15 g o le flax fatu ma 200 ml o vai. Taʻu fatu mo le 5 minute i luga o le vevela vevela ma ave faʻalua i le aso ao leʻi 'ai.
  2. O le faʻaaogaina o sauerkraut e faʻaolaina ai le gaosiga o le inisalini, lea e faʻaitiitia ai le suka o le toto.

I le leai o se aafiaga o fautuaga o loo i luga, o le endocrinologist o loo faatonuina ai fualaau faasaina.

Tuua Lau Faamatalaga