Faailoga o le pancreatic inflammation i tamaitai

O le gastrointestinal tract o se tasi lea o faiga sili ona taua i totonu o le tino o le tagata, lea e nafa ma le soifua lelei, faiga faʻasolosolo, gaosiga o le tele o hormones, faʻapea foʻi ma foliga. O tagata ei ai faafitauli i le faʻaogaina o meaʻai e iai faʻamaoniga o fafo (faʻamaonia) e mafai ai ona masalomia se mea e sese i le masini o le gastrointestinal tract.

O lea la, o le lanu samasama masalomia o le paʻu, hypersensitivity o le tolu tooto i le pito i luga poʻo le pito i lalo, ma faʻafuaseʻi lava ona foliga mai o mimiti i le va o fulufulu mata poʻo le taamilo o mata e iloa ai le le lelei o gaioiga i totonu. O le mea moni, o le a sese le faʻavasegaina o se faʻamaoniga mo oe lava ia, ae ui i lea, e fetaui lelei le amanaʻiaina o le auala o le suʻesuʻeina o le tagata lava ia.

E iloa o le pancreatitis, lea o le mumū o gaʻo pancreatic i tama, e afua mai i le ava malosi. I fafine, o le faʻaalia o lenei faʻamaʻi e mafua ai le maʻi gallstone. O nei mea uma e moni, ae e tele naua lega mo le tatalaina o se faʻamaʻi matautia. Aua nei manatu faatauvaa i lenei mea taua, e tusa lava pe laitiiti le okeni.

O le mamafa o le pancreas e matua laitiiti lava - na o le 70 g, aʻo galue malosi lenei okeni. O le pancreas e faigofie lava i le taimi lava e tali atu ai i le faʻafitauli o lagona ma meaʻai o loʻo aʻafia ai le tino. O le tele o mea leaga: o faʻalavelave faifaipea ma le ogaoga, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi, vailaʻau faʻamalosi ma mea leaga-lelei, vave aʻafia lona tulaga. Ma o lenei ua na o se lisi e le atoatoa o mafuaʻaga e fesoasoani i le faʻalauiloaina o le faʻamaʻi i se foliga tele ma lona isi suiga i le taimi masani. O a faailoga o le maʻi o le pancreatic? O faʻafitauli i fafine, togafitiga ma puipuiga o le a talanoaina mulimuli ane.

E faʻapefea ona iloa le pancreatitis i fafine?

O a faailoga o faʻamaʻi pipisi i fafine? Masalo, e le mafai e se tasi ona faʻatusalia le tulaga lautele o le soifua maloloina ma le pancreatitis, o le faʻamaʻi tigaina ma le ogaoga o le gastrointestinal tract, aemaise lava i le vaega laititi. O le tiga e ese lona uiga - o lona natura o le fusi.

E faʻapefea ona e iloa pe iai sau maʻi maʻi? O uluaʻi faʻamaoniga e foliga manino, amata i le popole i le itu tauagavale o le hypochondrium. E le gata i lea, o le laasaga o le tiga e oʻo atu i le pito i luga ma pasi i le pito i tua, aemaise i le itu tauagavale. O se faailo o le i ai o le faʻamaʻi ua toe faʻaleagaina, faʻaumatia le maʻi. O le paʻu e faʻaalia i le pallor ma le lanu moana. Pulse, faʻaleleia le manava.

Pancreatitis: o le a?

O le pancreas o se okeni o le parenchymal o loʻo i le pito i luga, i le itu tauagavale o le hypochondrium. E maua mai ai vaega autu e lua o vailaʻau:

  • fualaau suamalie
  • fuamoa.

O le faʻafitauli o le pancreas o le pancreatite. O lona eseesega mai le afaina o soo se isi lava okeni, o le edema o le gland ma le vaapiapi o vaʻa o loo siomia ai e mafai ona mafua ai le faʻaleaina o oe lava, lea e aʻafia ai le atinaʻe pancreatic necrosislea e ogaoga le oʻo mai o taunuuga. O le faʻamaʻi ua vaevaeina e tusa ai ma le natura o le vasega i le pancreatiti ma le gasegase, ae e le mafai ona taʻuina poo le a le ituaiga o togafiti e "faigofie": e taʻitasi i latou e mafai ona faʻaleagaina le soifua maloloina ma oʻo ai foi i se lamatiaga i le ola.

Mafuaʻaga ma faʻaogaina o le necrosis pancreatic

O ia mea uma ma isi ituaiga e mafai ona faʻagasolo i ni faʻafitauli matuia. Lapatai pancreatiti e masani lava ona faʻataunuʻuina vave lava pe a maeʻa le malosi o le ava, o le inu, o le tele o le ava malosi, ma nisi mea, e faigofie ona faʻafefe, ae o nisi taimi o le maʻi e matua faigata lava. O le osofaʻiga o le tino pancreatitis e tele lava ina pupuu, faʻavavevave ma e masani lava ona foia pe a oʻo mai le pancreas i lona tulaga masani, o lona uiga, o le mumū o loʻo alu pea. E masani lava, o le pancreatiti gasegase e masani ona le tumau, ae e le o se "tulafono": e lua ma le tolu osofaiga o le maʻi pancreatite, mulimuli ane ua le toe suia le gland ma ua le toe faaalia ai ni faailoga o le maʻi.

Aʻo pancreatitis - o le a

O foliga masani o pancreatitis e mafai ona amata o se osofaiga, o se taunuuga lea o se tulaga faigata. Afai o le pancreas i le taimi o le faʻateleina o le tino o le pancreatitis e matua faaleagaina ma e le mafai ona faʻatinoina atoatoa ana galuega tauave, e tupu aʻe le mumū mumū, lea e maua mai i osofaiga o le faʻamalosia ma le faʻamagaloina, ae ui i lea e alualu i luma ma le mausali. O le isi filifiliga o le faʻagesegese, o le atinaʻe malie o pancreatitis, ma o le osofaʻiga muamua lava o le faʻafitauli o le maʻi o le muamua faʻamaonia lea o se faʻamaʻi masani.

O le pulelele o le pancreas ua poloka

O a mafuaaga o pancreatitis?

O le ava malosi ma gallstones o mafuaʻaga autu e lua o pancreatitis, faʻamaumauga mo le 80-90% o mataupu uma.

Laulau. O mafuaʻaga autu o pancreatitis.

MafuaʻagaFeʻau
Mo le atinaʻeina o pancreatiti, e tatau ona ave le ava mo le lima i le fitu tausaga i pusa o le sili atu i le 1000 ml i le vaiaso.

O maa e mafua ona o le togafitiga o le gallbladder ma suiga i meatotino o le talo, pe a amata ona ola le sima i luga o se "faavae" mautu. Gallstone e mafai ona punitia ai le alavai o le pancreatic (o le Uiga o le vao), e poloka ai fua oona i totonu o le okeni. O le pancreatitis e mafua mai i le gallstone faamaʻi e masani lava ona matauina i tamaitai (e sili atu nai lo le 50 tausaga).

I le faaopoopo i nei mea e lua, o le pancreatitis e mafai ona i ai isi mafuaaga, o nisi nei:

  • le faʻaaogaina o vailaʻau
  • o aʻafiaga o nisi vailaʻau
  • afaina o le okeni lea e tupu i se faalavelave faafuasei po o se pau, faateia, e oo atu ai i le vevesi o le manava,
  • nisi o maʻi tuga,
  • taotoga faʻapitoa, faʻalavelave faʻaleagaina ma le le faʻaleagaina o faʻamaʻi ma togafiti togafitiga,
  • faʻafitauli faʻapitoa, e pei o mumps, hepatitis, ma isi,
  • soliga o le fausaga faanatura o le pancreas, faiga o le biliary.

Ae ui i lea, e tele naua mafuaʻaga e le iloa ai mafuaaga o pancreatitis.

O a ni aʻafiaga o aʻafiaga mo le faatupuina o le mumunia o le pancreatic?

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le atinaʻe o le pancreatitis e aofia ai:

  • mafatia i le faʻamaoni,
  • afaina, hyperlipidemia (toto maualuga toto),
  • ulaula
  • cystic fibrosis,
  • togafitiga ma estrogens, diuretics, tetracycline,
  • le faʻaaogaina o faʻamatalaga tuʻufofoga tuʻufaʻatasia.

Faailoga o le tino pancreatite

O le faʻailoga sili ona taatele o le afaina tele o le tiga o le tino. Ma e ui lava o loʻo i ai se foliga le lelei o lenei maʻi, e seasea lava. O le uiga o le tiga i pancreatitis o loʻo mulimuli mai.

  1. O le tiga e masani lava ona faʻalauteleina i le fogafale pito i luga o le manava, i le ogatotonu poʻo le lata ane i le itu tauagavale o le hypochondrium. O le tiga e masani lava ona faamatalaina e peiseai e salalau mai le puipui pito i tua o le paʻu i tua. O le upu sili ona faʻaaoga o le fusi paʻu.
  2. O le tiga i nisi tulaga e faafuasei ona tupu, ae o isi e faasolosolo lemu. Afai o le tiga e aliali mai lava e aunoa ma ni vailaau muamua, i le taimi lava e maeʻa ai se vaitau o le soifua manuia atoa, e masani lava ona matua malosi, maʻai, ma faigata ona faʻafeiloaʻi. Afai o le tiga e faasolosolo malie lava, o le taimi muamua e le o le malosi, "vaivai", ae i le gasologa o ni nai itula e toetoe a le mafai ona gafatia.
  3. O tiga i le tele o tulaga e foliga mai pe popole pe a uma ona 'ai.
  4. O le tiga o nisi taimi e sili atu i le tasi le aso, ma mo le 2-5 aso toetoe lava a faʻaauau.
  5. E faʻateleina le tiga pe a taoto se tagata i lona tua.

Paʻu i le tino pancreatite

I le faaopoopo atu i le tiga, e ono i ai i isi tagata isi faʻaʻailoga:

  • taotoga, e masani ona faaumiumi, faigata ona faapalepale, faʻaauau, faʻafefe moe lea e vaivai ai tagata,
  • vomiting, lea e atiina ae i le pito i luga o le tiga, ae le aumaia le toomaga i le tagata maʻi,
  • manava manava
  • uila, o foliga vaaia o ni mea manogi i totonu,
  • maualuga le vevela i le 37-38 ° C,
  • tagi
  • fufulu
  • tachycardia (lea e mafai ona mafua mai i le tiga, fiva, faamalolo ona o le vomia ma le mumusu e ai, poo le avea o se faailoga o le totoina i totonu),
  • faifaipea faifai pea o vaivaiga, lagona vaivai,
  • faʻaleagaina le faʻaleagaina
  • faʻalavelave faʻatonu,
  • ulu o le ulu, o nisi taimi o le vevela.

E i ai foʻi faʻaalia o pancreatitis, lea e faʻaalia i suiga o le paʻu:

  • Faailoga a Cullen (paʻu le paʻu i le pusa)
  • Faailoga Grey-Turner (cyanosis o le pito i tua),
  • o foliga vaaia o mumu mumu i luga o le tino,
  • Tuzhilin symptom ("lanu mumu").

O faʻamaoniga e totoe o le uiga o le mumū matuia o le pancreas e fesoʻotaʻi ma faʻafitauli umi, pei o le:

  • solia o le gaosiga o le inisalini o le gland (maʻisuka ma ona uiga uma)
  • afaina o meaʻai (nutimomoia mamafa, vaivaiga ogaoga),
  • gasegase (anemia).
  • togafitiga faʻasolosolo faʻafefete (jaundice, tiga i le vaalele saʻo).

E taua le matauina o tagata e maua i faʻamaʻi o le gastrointestinal tract e masani lava ona masani i latou maʻi mama. Latou te faʻavaivai, e faigata ona fesoʻotaʻi, tapunia, maʻa. O tagata e maua i luga o le pancreatitis e le o se faʻasalalauga: latou te masani ona matua maʻi.

Plameric inflammation i tamaitai

I tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi, o le pancreatitis e faʻaalia tutusa, ae o tamaitai e masani ona sili atu ona mafatia i le mafaufau. E ui i le mea moni e sili atu lo latou onosaʻi i le tiga, latou te vave saili se fesoasoani faafomaʻi, o maʻi gastroenterological e aʻafia ai a latou amio sili atu ona faʻailoaina: o le a avea i latou ma mea e le fiafia ai, o faʻamatalaga o le gasegase, feeseeseaiga. I fafine, o le paʻu e sili atu ona leaga, vevela, faʻapupula le paʻu.

Suiga i le paʻu ma le pancreatitis

Talu ai ona o le manaʻoga e faʻamalo le togafitiga o le hormone ma estrogens i fafine i le taimi o le meli mulimuli, o faʻamaoniga o le manopausal syndrome e mafai ona manino ona faʻaalia:

  • felafolafoaʻi
  • faʻateleina le sosolo
  • paʻu
  • loto e le tigaina i mea e mafua mai,
  • lagona o lagona
  • moe i le moe
  • mafaufau le mafaufau
  • loimata
  • malogo i totonu o le tino, ma mafua ai le le toʻa i le taimi o feusuaiga,
  • faʻateleina le faʻateleina vave,
  • eleelea o lauulu ma fao.

A fai togafitiga e taofi pe togafitia pancreatitis i tamaitai, o le faasolosolo faasolosolo faasolosolo e mafai ona faʻavevesi, ulu tiga, paʻu o le paʻu, atuatuvalega, sooga ma tiga musika.

Faailoga ma faailoga

I le amataga o le faʻaalia o faʻafitauli i le faʻaipoipo i fafine, e leai se masalosaloga o lenei mea, o le faʻamaʻi e maua mai ma le le mautonu. O se mafuaʻaga mo le faʻailoga o le tiga i le hypochondrium. O nisi taimi o le tiga o le tiga e mafai ona fusi-faapei ma tuʻuina i tua. O le tiga e faʻateleina i le ufiufi o le po.

O faʻamaoniga autu o le maʻi o le maʻi o le stool, fulafula (colic) o le manava, tiga matuitui i le manava, leai se mamafa o le mamafa. O le mea mulimuli e le faalagolago i le mulimulitaia o le taumafa pe leai foi. O nei mea tutupu e mafua ai le faʻamaʻavaina ma isi atinaʻega o aʻafiaga.

I le taimi muamua, o le paʻu o le mamafa e mafua mai i le 3 i le 9%. I le lona lua, o galu e aliali mai i laugutu, e tupu aʻe ai le glossitis, o le taʻavale i tua o mucous membranes e faʻamamaina ona o se lagona faifaipea o le fiainu. I le lona tolu - o le faʻasolosolo vave, o le tautala e le mafaamatalaina, o se tagata ua leiloa i avanoa.

O le tagata poto i suʻesuʻega o le maʻi e tatau ona taʻitaʻia e lona tulaga i fafo. O le faʻaleagaga masani, lanu samasama ma le paʻu o le paʻu e le taua tele. O lenei mea o loʻo faʻamaonia ai le soliga o le vaega o meaʻai. O faʻafitauli o le faʻaleleia o le tino e faʻaalia e se tafatolu lanumoana i le itu o le nasolabial ma i tamatamailima.

Le natura ma le tulaga o le tiga

O se tiga matuia i le pancreas o se faailoga lea o le amataga o le togafitiga. O mafuaʻaga mo lenei mea - o le masani ona faʻaaogaina o le ava malosi, mea leaga, le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi.

E le gata i lea, o gasegase e faitioina le vevela ma le tiga tele, lea e tuʻuina i le pito i luga o le abdominal. O le faʻaosofia o le ita i tua o le sternum e ono mafua ai se osofaiga a angina pectoris.

Faʻailoga i le itu taumatau ma le itu tauagavale. O le suʻesuʻeina o le mumū o loʻo faia e ala i le faʻaulu i luga o le taumatau o le nusipepa. I luga o le palpation, o le tiga e faateleina.

Faailoga faʻamalositino - faʻafitauli i le ogaumu, faʻalavelave, vomia, afaina ma tutusa o uiga masani ia o se aafiaga patino i le tino o le tagata. O le tele o fualaau faasaina ma le tausia o taumafa le talafeagai e taitai atu ai i le amataga o uluaʻi faailoga o le tino pancreatitis.

O faʻamaʻi faʻafuaseʻi o le pancreas e taʻitaʻia ai le ita o le nerve vagu, lea, i le itu, e mafua ai le lagona o le nausea, sosoo ai ma le faʻasaʻolotoina o le vomit.

O se faʻalautelega o faʻaaliga o nei mea tutupu e aofia ai le vevela, faʻanoanoa, fiaai, fia inu malosi, ma le tele o gaioiga o le urine. Afai e le amataina le togafitiga o le maʻi pancreatitis, e mafai ona alu i le taimi masani, ona tupu ai lea o le atinaʻe o le oona ma le maʻisuka.

O le mea lea, afai e iloa ai faʻamaʻi o le pancreatic maʻi i fafine, e tatau ona sailia le fesoasoani mai se fomaʻi maʻi. O le a ia tusia se togafitiga o le a maua ai se taunuuga lelei.

Tina ma le paʻu

Aʻo faagasolo le taimi o le faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia le tina faʻamoemoe e mulimuli i se meaʻai (meaʻai talafeagai). Ae ui lava i tofiga uma a le fomaʻi, o tiga i le pancreas e le o alu ese lava. O le tiga i taimi taʻitasi e faʻamalamalamaina i le mea moni o isi totoga o le a faʻapipiʻi.

O le faateleina o le numera o oloa na faia i se auala talitutusa e sili atu i le gland, lea e tau atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. O se taunuuga o le faateleina o le avega, o le faagasologa o le faateleina o le pulelasi o le enzyme e mafai ona faʻaaogaina. O le iʻuga, o le pancreas e amata ona eliina.

Talu ai o togafitiga e faʻaalia ai se tulaga ogaoga o le tagata lava ia i le manatu o le tupe le tonu na filifilia mai ia i latou lava, e mafai ona oʻo atu ai i ni mea leaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, ia faʻamuta se maʻitaga. Ae talu ai ua popole le fafine maʻitaga i le soifua maloloina o le pepe i le lumanaʻi, o le togafitiga e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa.

O faʻafitauli faʻafitauli o le faʻamaʻi

Afai e faʻaalia se pepa purulenti - o se toesega, phlegmon, togafitiga o taotoga ma le faʻaogaina o le mea e tupu i le pepe e manaʻomia. O le faapau pepe ua faia i le uluaʻi masina, ma o le faʻatagaina faʻafuaseʻi o loʻo i ai i le taimi mulimuli.

O le tele o pathologies e togafitia i auala e le maluelue, ae o le alualu i luma o faʻamaʻi pipisi, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻavaeina o cysts, cancer, maʻa. Faatasi ai ma le faateleina o le tuputupu aʻe o tagata mai fafo, o le faavauvau o okeni tuaoi ma se mea gaogao gastrointestinal ua tupu.

Pau lava le auala e foia ai lenei faafitauli o le taotoga. A maeʻa le taotoga, o le aʻafiaga o nei faʻafitauli e maualalo.

O le mea taua o le kanesa. O le lamatiaga o se maʻi vevela o loʻo taoto i le leai o ni faʻamatalaga manino.Mo lenei mafuaʻaga, ua leva ona fuafuaina le kanesa i le taimi mulimuli, pe a toetoe lava a le mafaia e se tagata ona tuʻuina atu soʻo se fesoasoani. O le pancreatic necrosis e manatu foi e lamatia ai le tagata maʻi. O loʻo faʻaalia i le maliu faifaipea o le tino, lea e mulimuli ane oʻo atu ai i lona edema, mumū ma le fao.

O le faʻamautuina o le afi ma le tulaga o le gland o le a fesoasoani i le teenaina o meaʻai leaga - meaʻai, gaʻo, mea vevela, meaʻai. O le faamamafa autu e tatau ona tuu i luga o le umukuka fou.

O le maʻi suka

O le tagata maʻi e mulimuli i se olaga i le olaga atoa ma teena le suka. I nisi tulaga, e faatagaina e fomaʻi le faʻaaogaina o mea suamalie, ae i le faʻatusatusa. O nisi o fafine e ono maua i le maʻisuka ao leʻi maitaga, ae o le a pasi pe a uma le fananau. Faʻatasi ma le ituaiga o suka suka-1, e manaʻomia le inisalini i taimi taʻitasi.

Faʻailoga pancreatite

O le tulafono, Famotidine, Ranitidine, Belometer ma isi vailaʻau faʻatasi ma le H2-receptors blockers ua faatonuina. Afai e faʻaleagaina le faʻamaʻi, faʻaleleia togafitiga e faʻamaonia. O le a le mea o le ai ai, e oʻo i le tagata poto faapitoa e filifili.

Ina ia faʻaitiitia le mamafa o faʻamalosia e le itiiti ifo i le 70-80%, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi le falemai i le taimi e saili ai mafuaʻaga ma faʻatonu togafitiga talafeagai.

O le a se mea e mafai ona faia i le fale?

Pau lava le mea e mafai ona e fesoasoani ia te oe lava o le faʻaaogaina o vailaʻau togafitiga o loʻo i ai se faʻamalosi, faʻafefe-inflammatory effect.

  • ave pe tusa ma le lima kalama o vao vao mamago. Tuu i totonu o le afa-lita le fagu i vai malulu, faʻamalosi mo le valu itula. Faaaoga le 1 ipu mo le luasefulu aso,
  • i le tutusa tutusa ia ave le mutia o le tino ola ma le chamomile. Sasaa se ipu vai inu ma tumau pea i le 30 minute. Ma le isi, faanatinati ma ave se ipu faalua i le aso,
  • se sipuni tele o calendula sasaa se ipu vai inu. Tuu le faʻamalosi i le po. O le oloa maeʻa e tatau ona onā i le aso e tasi, na vaeluaina i le taeao, le aoauli ma le 'aiga o le afiafi. O le umi o togafitiga e tusa ma le lua masina,
  • fefiloi elecampane root, fatu o le fatu, pepa o le pepa, le vort St. John ma le coriander i tutusa tutusa. Mai le tau e maua ai, ave 2 sipuni kuka ma sasaa se milo o vai ua tunu. Inu le oloa i le tele o taimi i le aso.

Ina ia mafai ona aveese le tele o le vai mai le tino, e fautuaina ai se teuteuga e faavae i luga o laumei po o birch buds. Faʻatoagaina le faʻasalaga o le inisalini o le a fesoasoani i le teuteu poʻo laʻau laʻau.

Togafitiga mo le tino pancreatite

O tagata uma lava e maua i le tino pancreatiti na muamua aliali mai o falemaʻi. O le togafitiga mo le faamumu o le pancreatic e tatau ona atoatoa, vave ma filifilia lelei.

  1. Malologa malolo. E manaʻomia e se tagata le faʻamautinoa o le filemu, e le gata i le faaletino ma le mafaufau. E te manaʻomia se moe lelei, lelei le malolo.
  2. Gutu i le mea o le tiga. E fautuaina le tuʻuina o le aisa i le itu tauagavale iliac e faʻamalie ai tiga.

Togafitiga mo le tino pancreatite

Faasaoina ma Faasaina oloa

Togafitiga mo le pancreatitis e masani ai

O le sini autu o le togafitiga mo le mumū masani o le pancreas o le faʻaitiitia o le tiga ma taofia ai le faʻaauau pea o le leaga o le tino. O le isi faamamafa o le faʻateleina lea o le malosi o se tagata e 'ai ma faʻatau meaai. Ole falemaʻi e le manaʻomia mo tagata uma, ae naʻo le tulaga o le ogaoga o le tiga, vomiting lema, le foliga mai o le tafe toto poʻo isi faʻaʻailoga matautia.

  1. Mo le tiga i le faʻavavevaveina, o fualaau lava ia e tasi ua faʻamatalaina mo le laveaʻiina o se osofaʻiga o le tino pancreatitis.
  2. O se taumafataga maualuga i suauu vailaʻau ae e maualalo i le gaʻo, taumafa soo ma i ni vaega laiti.
  3. Faasaʻo le faʻatagaina o le ava malosi.
  4. Mataʻituina le kulūkose o le toto, pe'ā tatau - o lona faʻasaʻo.

Suʻega o le kulūkose toto

Togafitiga

O togafitiga togafitiga faʻaogaina e faʻaaogaina i mataupu pe a tupu le necrosis pancreatic, gasegase toto, tupuga o le abscessing po o se uila pancreatic. E le gata i lea, o le gallstone faamaʻi e mafai ona togafitiga i vaesela i le aveesea o le gallbladder. I lenei tulaga, o le pipiʻi o le gaʻo o le gland o le a muta ma mumū o le a le toe tupu.

O le taotoga pancreatic o se tasi o mea e sili ona faigata ma faigata ona faʻafeiloaʻi. E manaʻomia taimi uumi, o nisi taimi e toe fai ai gaoioiga e sili atu le tuusaʻo ma le mea e le o le tino. E le gata i lea, o soʻo se faʻafitauli i le galuega a lenei tino e mafai ona mafua ai le solia o le exocrine, ae o le endocrin foi, lea e ono mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Lapataiga o le pancreas

Faʻaiʻuga o le tino pancreatiti

E aofia ai:

  • toe le manuia
  • gaʻo fatugao
  • maʻisuka malosi
  • encephalopathy.

O le maʻi suka o se tasi o faʻafitauli faigata.

Faʻaiʻuga o le pancreatitis

O le afaina o le pancreas o se faʻamaʻi sili ona ogaoga, talu ai o soliga i totonu o le fausaga o le okeni o loʻo faia i le tulaga o se faʻaauauina pea le faagasologa. O se taunuuga, o se tasi o faʻafitauli nei e masani ona atiina ae.

  1. Faʻafefe. O se faʻasalaga faifaipea ma le solia o le faʻamaoni o pa o toto toto e siosiomia le okeni e ono mafai ona tafe. Afai e ogaoga le vevela o le toto ma vave tele, e ono tulaʻi mai se tulaga teteʻi. I le tulaga pe a fai o se faagasologa lemu, o le anemia (le lava o le hemoglobin) e masani lava ona atiina ae.
  2. Faʻafitauli. O suiga inflammatory e faia ai mea e faigofie ona maua i siama. O le iʻuga, e mafai ona tupu le abscessing ma mafai ai ona fai se pulou purulenti, ma e matua faigata lava ona togafitiga e aunoa ma se taotoga.
  3. Sese tau. O mea laiti e tumu i le suamalie e mafai ona aliali i totonu o le paʻu ona o faʻaleagaga faifai pea. O nei kiona e tele lava ina afaina pe afaina, e mafua ai le afaina o le peritoneum - peritonitis.

Faʻailoga pancreatitis e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga ogaoga.

Mo le tele o vaega, o tagata na maua i le tino pancreatitis e toe maua pe afai e le tupu le necrosis pancreatic. O le pancreas e toe foʻi i tulaga masani e aunoa ma ni aʻafiaga umi. Afai e te mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, tausia se ituaiga olaga lelei ma taofi le inu ava malosi, o le a le toe faʻalavelave oe i le faʻamaʻi. Ae ui i lea, o le pancreatitis e mafai ona toe faʻafouina, ma atili faʻalavelave poʻo le tumau.

O le mea lea, o le pancreatitis o se maʻi ogaoga e manaʻomia ai le vaʻaia. I fafine, e mafai ona sili atu ona faʻailoaina faailoga, ma o togafitiga e maua ai aʻafiaga sili atu. E le gata i lea, o le ava malosi e sili atu le ogaoga nai lo le tamaʻitaʻi, ma o le faʻaumatiaina e sili atu ona faigata, e faʻaitiitia ai le avanoa e togafitia ai le pancreatitis.

Faailoga o pancreatitis i fafine

O a faailoga o le maʻi? O le a le taimi e faʻaliliu ai le faailo? O faʻamaoniga muamua o faʻamaʻi pipisi:

  • tulaga faasolosolo i le manuia,
  • malosi, fusi paʻu i le tumutumu pito i luga, susulu i le pito i tua ma le hypochondria,
  • taʻavale
  • fesuiaʻiga faifaipea
  • leaga le tofo i le gutu
  • faateleina i le vevela o le tino
  • pallor ma le samasama o le paʻu,
  • fulufulu manogi o fecesi, mimiti, manava,
  • le alualu i luma o uiga tutoatasi - vaivaiga, vevela, fiafia, afu.

O le mafutaga o le popolega e mafua mai i le tupu o pancreatitis

O le afa o le tagata soifua e faʻaalia i le faʻalauteleina o le lagona ma le faʻatetetete, o le mafuaʻaga lea e mafua ai ona iloa le mea moni o loʻo siomia ai le tele o lagona, ma e le mafai ona afaina ai le soifua maloloina o le sili ona lelei. E leai se eseesega manino i le va oi latou e afaina i pancreatitis e sili atu, ae e faavae i luga o faiga masani, o tamaitai o loʻo i ai i le sili atu o lamatiaga lamatia.

O fili sili o le pancreas

O le a le mafuaʻaga e masani ona taofia ai le galue masani o le faʻaipoipo i fafine?

  • Alu I le sili atu ma le afa o mataupu, o le mumusu ma le mumu o le gaʻo o meaola e fesootai saʻo lava i le faʻaleagaina o le ava malosi. E i ai le aʻafiaga o le ethanol i luga o sela o le gland ma oʻo atu ai i se faʻalavelave i le gaosiga ma le vevela o le vai inu. O le osofaiga muamua lava e toetoe lava o taimi uma e tusia ai pe a uma ona inu pusa le saʻo o le ava malosi.
  • Maʻi ma le cholecystitis. Afai ei ai i se fafine se talaaga o maʻi e taʻu mai ai faʻafitauli i le gase o le ate po o le ate: o le i ai o maʻa, faʻateleina o le ate, oneone i le talo, gastritis, gastroduodenitis, enteritis, ma le peptic ulcer, o le pancreas e faʻaleagaina. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o le paʻu o le pancreas ma le gall sladder ei ai le masani masani i le duodenum. Afai oi ai se maʻa i lenei itu o le vaipanoa, o le mumu pe faʻalavelaveina le taʻavale ma se maʻa e le maalofia. I lenei tulaga, o le bile na o le amata ona faʻaumatia le tino o le tino. O le gase o le pancreatitis e mafai ona tupu lelei ona o le fesiitaiga o le gaioiga o le inflammatory mai totoga tuaoi.
  • Meaʻai suamalie ma falai. O le faanunununu taʻitasi ma le le atoatoa o meaʻai, aemaise lava, o meaʻai e leai ni meaʻai, gaʻo, meaʻai vevela, mea malulu e mafua ai ona tele le avega o le pancreas, o se faʻafitauli sili atu ona aʻafia mo pancreatitis. E le gata i lea, o le faʻamaʻiina o le tino e le gata o le tulaga o le pancreas, ae faʻafefeina ai le mausali ma le faʻamaopoopoina o galuega a vaega uma o le tino.
  • Faʻatau. O le mumusu tele o le tino o le tino e masani lava ona atiina ae i le oona o soo se natura. O mea leaga, o le faʻaaogaina o fualaau faʻamalosi, viruses - o nei mea uma e mafua ai le le mafai ona faʻaaogaina i le gaioiga o le tino, ma tuʻuina atu i se faʻamaʻi tuga.
  • Manua faʻaleagaina. Ae paga lea, e ono mafai ona tupu pe afai o se mea e fai ai le galuega e avea ma mafuaʻaga o pancreatitis.
  • Maʻi faʻamaʻi. Faatasi ai ma lenei maʻi, o siama ola maloloina e amanaʻia e le tino e pei o fafo, ma ua faʻaleagaina i latou e le tino puipuia. O faʻasalaga o lenei natura o loo taoto i mea e mafua mai i mea e mafua ai se tulaga faʻapitoa.

Auala e fesoasoani ai i se osofaiga

Afai ua matauina muamua faailoga muamua o faamaʻi o le pancreatic i tamaitai ma alii, e manaʻomia vave ona vaai i se fomaʻi. Aua le faʻamaʻi ma pancreatitis! O le falemaʻi ile tino pancreatiti o loʻo matua manaʻomia. Aʻo leʻi oʻo mai le faʻalavelave faʻafuaseʻi, ina ia faʻaitiitia le tulaga o le maʻi, mulimuli i fautuaga ua fautuaina:

  • faapipii se mea malulu poo se aisa i le plexus solar,
  • aua le momoe le moega,
  • aloese mai le 'ai
  • o le faʻaaogaina o vai mama mama i tamai sipuni i ni vaega laiti e faatagaina,
  • e faasaina le inu aspirin, analgin, ibuprofen (e mafai ona e ave se antispasmodic),
  • vevela vevela ma vevela e matua faʻasaina.

Togafitiga o pancreatitis i le gasegase o le maʻi

Le taofi o le gaioiga gasegase ma faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le faʻamaʻi i le tino pancreatitis i le tele o tulaga, e le mafai vave. O le gase o le pancreatitis e togafitia i totonu o puipui o le falemaʻi ma manaʻomia ai fualaau faʻamaʻi.

O togafitiga e aofia ai:

  • moe malolo malolo,
  • mālūlū i luga o le vasa pito i luga,
  • faʻavaeina o le malologa galue mo le gland (matelaina atoatoa),
  • ave fualaau.

Faʻaleleia le aoina o meaʻai mo le pancreatitis masani

Faʻaaogaina togafitiga faʻalaʻau i le togafitiga o le tele o faʻamaʻi mo se taimi umi lava ma, e taua le matauina, lelei. O togafiti togafiti e gaoioi lemu, o la latou togafiti togafitiga e tumau-tumau ma o se vaega o togafitiga faigata e mafai ona maua ai se taunuuga lelei. O sauniuniga uma o laʻau e filifilia taʻitasi.

O le aʻafiaga i luga o le pancreas e aoga:

  • penisini
  • fua o le coriander
  • fugalaau olaola
  • Fualaau faisua
  • laʻau faʻamau
  • mutia o le mauga,
  • Hypericum perforatum,
  • chamomile pharmacy,
  • Sage officinalis.

O le taumafataga o se laasaga taua i le togafitiga o pancreatitis

O lenei ua e iloa le uiga o pancreatitis i tamaitai. Togafitiga ma mea taumafa o ni manatu ia e lua e aunoa ma se mea e le mafai ona feagai ma pancreatitis.

O taumafataga o se tasi lea o tulaga autu mo le toe faʻaleleia. O le uʻamea e le tatau ona aʻafia, ma o le meaai e tatau ona agamalu. Ina ia aua neʻi e lagona le faʻailoga o le maʻi pancreatic i fafine, e tatau ona e faʻalogo i tulafono nei:

  • taumafa soo, a itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso,
  • faaitiitia vaega, talu ai o le manaia o volumes o ipu e sili atu ona mamafa i le pancreas,
  • meaai falai, ulaula meaʻai, meaʻai gaʻo e le aofia, ma o le faagasologa o le faia o ipu e faʻamatalaina o le uila, taʻavale poʻo le kuka,
  • ma le pancreatitis, e le manaomia le ulu atu i meaʻai e maua ai le fiva laau (kapisi, persimmons, seleri, tamato, pepa logo), talu ai ona masani ona latou faʻaaogaina e ono osofaia,
  • fualaau suamalie ma fualaau suamalie e le taliaina i le taumafataga, ma o apples e sili atu ona lelei le 'ai o meaʻai ma taofi,
  • o le aofai o meaʻai gaʻo e manaʻomia le faʻaitiitia, ma nai lo lea, faʻalauteleina le taumafa o meaʻai protein: o le aano o aano o manu, o le iʻa, o le popo. O se fuamoa e mafai ona tasi i le aso ma e na o le susunuina. O meaʻai suamalie susu, kusi falaoʻo e manaʻomia, ae faʻatasi ma le faʻalepale i le tino, e mafai ona e suia i le susu,
  • o le pancreas e afaina i le tasi tikeri po o le isi i le auala lava e tasi e pei o le vevela ma le malulu o meaai, o lea e fautuaina ai e 'ai ni ipu i se tulaga mafanafana,
  • faatapulaaina masima ma meaai kuka.

  • ava malosi
  • koko, kofe, tea tele uliuli,
  • mea inu gaʻo.

E taua le mulimuli i se taumafa malosi mo se taimi umi: e pei o le tulafono, e le itiiti ifo i le 9-12 masina. Faatasi ai ma le faamautuina o le tulaga o le tagata maʻi, faamautuga mausali ma le faapalepale lelei o ipu, e mafai ona faatele le taumafataga, ae na o le mataituina lelei o fautuaga sili ona taua: o le faasaina o le ava malosi ma meaai mama.

Pancreatic Disease Prevention

E faigofie tele le faʻaleagaina o le pancreas, ma e toatele e sese le talitonu o le i ai muamua o le pancreatitis, e le mafai ona e manatuaina. I le lagonaina o se faʻaleleia atili, ua galo ai tagata gasegase fou e uiga i le osofaiga ma le faʻaaogaina ma le le faʻaleagaina o le okeni faatoa toe faaola

Taua! Aua e te 'ai monotonously: mo ituaiga ituaiga o oloa poʻo se mea e kuka ai meaʻai, o le manava e faʻafetaia faʻafesoʻotaʻi lona enzyme.

Tuu le masani o le gaoia o meaai leaga, aua o le galo o meaʻai gaʻo ua amata ona amata i totonu o le oral mouth. O le mea moni, o le enzyme o loʻo i totonu o le tagata faʻalelei ma fuafua i le natura e talepeina ai meaʻai gaʻo, e amata ona galue pe a fai e faia e se tagata a itiiti ifo ma le 20 ni mea gaoi ma ni gaioiga. E taua foi pe faapefea ona e foloina meaʻai. E i ai se mea e pei o le foloina o le toilalo. O lenei solitulafono e tupu pe a tatou ulaula, pepelo, 'ai ma inu i luma o le TV. O le mea lava e tasi e tupu pe afai tatou te mananaʻo e faʻaumatia meaʻai, taumafa meaʻai poʻo vai inu i se tasi o vaimasi.

O se taamilosaga lapotopoto lapopoʻa i luga o se okeni faʻalogo, e faʻalavelave ai i le masani ai o le tino o le pancreas.

E taua tele le gauai faapitoa i le togafitiga o le faamai ma puipuia le atinaʻeina o pancreatitis masani, talu ai ona o le maʻi le togafitia ua i ai le lamatiaga o le le lava o le masini faʻapitoa ma, o se taunuuga, o le atinaʻe o le maʻisuka lona lua. E taua le faʻaeteete i le vaitau o le vaitau, pe a faʻaalia se faʻagasologa o le faʻavavevaveina o maʻi tumau. O le mea lautele, o se uiga vavalalata ia te oe lava pe a mavae se gasegase o le a maua ai se faʻamaloga tumau ma umi taimi.

Pancreatic Disease Prevention

Afai ei ai se masalosaloga o faʻafitauli ma le paʻu, e tatau ona lafoai uma mea leaga i le taimi muamua, lea e ono faʻamalosia ai le tulaga.E le gata i lea, e matua taua lava le faʻalauteleina o lau mea taumafa i meaʻai e faʻamaoaigaina i vitamini eseese, elemene, minerale ma isi mea aoga.

E tatau i le tagata ona ai i le 4-5 taimi i le aso, e tatau ona tupu lenei mea i le taimi e tasi. O le gastrointestinal tract e aʻafia foi le aafia i le galala ma le tele o meaʻai ma meaʻai, meaʻai vave, ma isi.

O meaai paleni taumafa e sili ona taua i le puipuiga. O loʻo i ai se lisi o oloa o loʻo faʻatagaina e faʻaumatia.

E aofia ai:

  • falaoa paʻepaʻe
  • moa fualaʻau ma isi vasega muamua,
  • beef, lapiti, manu, iʻa. O meaai mai ia i latou e manaʻomia ona faʻavelaina i luga o le uila.

O mea gaosi susu ma ipu mai ia i latou, pasta ma isi cereals o se vaega o le meaai. O le a faʻamatalaina oe e le fomaʻi e uiga i mea o loʻo i le lisi i le maeʻa ai o se suʻesuʻega muamua ma le suʻega o taunuʻuga o suʻega.

Mai meainu e mafai ona e faʻavaivaia le lauti o soʻo se togi, tilo, compote. O fualaau o togalaau mai vailaau faʻamalositino e matua aoga tele - upega, dog rose, lingonberry, blueberry, dandelion. E faʻatagaina e 'ai naʻo le tasi fuamoa ua kuka, fualaau faisua ma le pata i ni mea laiti i le aso.

O le taumafa e le aofia ai:

  • vevela vevela poʻo taumafa malulu
  • aano o manu, iʻa,
  • mea manogi
  • sukalati, aisa kulimi,
  • musika
  • ava malosi.

E taua tele le manatuaina o ipu uma e tatau ona kuka pe uʻu. Ae i totonu ia i latou ua matua faasaina le faaopoopoina o mea manogi ma le salinity. O se taunuuga lelei mai le puipuia e mafai ona faʻamoemoeina pe afai e te teena meaai, meaʻai gaʻo, ava malosi.

Tuua Lau Faamatalaga