E faʻapefea ona ola pe a fai o le suka e alu ese - hyperglycemia: faʻamaoniga ma fesoasoani muamua

O nisi taimi o le suʻeina o le toto i se tamaititi e faʻaalia ai le maualuga o le suka, lea e mafua ai le atuatuvale i matua. Ae o faʻalavelave i fua o suʻega e le faʻaalia i taimi uma le maʻisuka. O tagata faʻapitoa e faʻaalia se vaega atoa o mafuaʻaga o le tino e mafua ai le faateleina o le toto toto i tamaiti, ma e tatau i matua ona nofouta iai.

E masani lava, i tamaiti ei lalo ifo o le tasi le tausaga, o le faasinusisi o le 2.8-4.4 mol / g, mai le 1 i le 5 tausaga - 3.3-5.0 mol / g, mai le 5 i le 17 tausaga - 3.3-5.5 mol / g

O le maualuga o le suka toto, poʻo le hyperglycemia, e matua fautuaina ai le maʻisuka. Ae ao le i faia se faaiuga, e tatau ona vavaeese isi mafuaʻaga talafeagai o le mea ofoofogia.

O le faʻamatalaga sili ona manino mo le maualuga maualuga o le suka o le solia lea o tulafono mo le sauniuniga mo le auiliiliga. Afai e ave e le tamaitiiti le meaai mulimuli ane i le 9-12 itula ao le i faia le faʻataʻitaʻiga pe 'ai le tele o selu i le aso na muamua atu, o le auiliiliga o le a faʻaalia ai le maualuga o le kulukose. O le mea lea, o le toto sampling o loʻo faia i luga o se manava gaogao i le taeao, ma e tatau i matua ona siaki le taumafa a le tamaititi aʻo lei faia le suʻesuʻega.

Faʻaauau le alualu i luma o le suka toto e mafai ona tupu ona o le atuatuvale o le mafaufau, popolega, faʻaaogaina masani o meaai maualuga-kalori ma meaʻai gaʻo. E mafai foi ona mafua mai i ogaumu, fiva, tiga, gaʻo, ma le faʻaaogaina o fualaau e mafua ai le maualuga o le kulukose.

O le maualuga o le suka i tamaiti e mafai ona mafua ona o ni mafuaaga faʻaleaga.

  • O le maʻi suka. O tamaiti e masani ona maua i le ituaiga 1, o le insulin-e faalagolago, lea e faaitiitia ai le puleaina o le inisalini e le pancreas.
  • Thyrotoxicosis. O le suauu e mafua mai ona o le malepelepe o gaʻo e fesootaʻi ma le faʻalauteleina o gaosiga o hormones.
  • Toto o le gland. E mafua ai le faʻateleina o le puleaina o le cortisol poo le adrenaline, lea e mafua ai le faateleina o maualuga o suka, ma mafai ona mafua ai le suka suka.
  • Pituitary tumo. Ua mafua ai le faateleina o le gaosiga o le horrenone adrenocorticotropic (ACTH), lea, i le isi itu, e faʻagaoioia ai le faʻasaoina o hormones o le tino ma le maualuga o le kulukose.
  • Glucocorticoid togafitiga umi. E avea ma mafuaʻaga o le gluconeogenesis i le ate, lea e mafua ai le faateleina o le suka toto.
  • Faanatinati taimi Le mafuaʻaga faʻapitoa o le faateleina o le gaosiga o le adrenaline, cortisol, ACTH. O le maualuga o le suka i lenei tulaga o se puipuiga puipuia i tulaga i fafo atu.

O le Hyperglycemia e faʻatasi ma faʻamaoniga iloga ma faʻamaʻi faʻamaʻi. Faʻasaga i tua o maualuga maualuga o le kulukose, faʻamaʻi o le popole ma fatu cardiovascular, fatugaʻo, ma mata e mafai ona alualu i luma.

O le faateleina o le suka i le toto e masani lava ona o faatasi ma uiga taua, e aofia ai:

  • o le galala i taimi uma (polydipsia) ma le televave urination (polyuria), vaitau o le nocturnal enuresis,
  • faateleina le manava ma le manaʻo mo lauusiusi,
  • gaogao, vaivaiga, faʻalavelave le lelei, faʻalavelave lautele o le soifua maloloina,
  • o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino (masani mo le maʻisuka ituaiga 1, lea e sili ona taatele i le tamaitiiti),
  • soona inu tele.

O le maualuga maualuga o le suka e mafua ai le tele o togafitiga faʻapitoa i le tino. O le le faʻamalūina o le tino e afaina ai le mata o le mata o le mata, faʻaosofia ai le faʻaleagaina o mea. Atonu e le malamalama le tamaitiiti i nei suiga ma e le talanoa e uiga ia i latou.

I teineiti, o le maʻisuka e masani ona faaosofia ai le vevela. I tamaiti laiti, o le maualuga o le suka e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le foliga mai o le faʻamaʻi tele o le faʻamaʻi, e faigata ona togafitia seia oʻo ina toe foʻi le kullukose i le masani.

O le faʻalavelave sili ona lamatia o le maʻisuka i tamaiti o le ketoacidosis, o nisi taimi e oʻo atu ai i le oti. O le tuutuuga eo faatasi ma le nausea, faateleina le manava, manogi o le acetone mai le gutu, tiga o le manava, vaivaiga. Talosaga faafomaʻi faʻafuaseʻi manaomia. O faailoga muamua o le maʻisuka e masani lava ona le amanaiaina, ma o le maʻi e maua pe a uma ona pa'ū le tamaititi i le ketoacidosis o le maʻisuka i lima o fomaʻi. O le mea lea, e tatau i mātua ona mataʻituina lelei le amio a le tamaititi ma ana faitioga e uiga i le soifua manuia.

O le maʻisuka e sili atu ona tupu i tamaiti e fananau i le mamafa o loʻo maua i le maʻi o le endocrine. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le tele o meaʻai, faʻamaoni, ma le maualalo o le puipuiga. O le maʻisuka e mafai ona pulea. O le togafitiga vave e mafai ona taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Faʻailoga

O se suʻega toto mo le suka e ave i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao. Talu mai le taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo ma le 10-12 itula e tatau ona pasia. I lea vaitau, e tatau i le tamaititi ona aloese mai le tele o le inupia, gaioiga faaletino, lagona malolosi.

Afai o le suʻe muamua o le toto mo le suka na faʻaalia ai se maualuga o le kulūkose, e fautuaina e maua se suʻega o le faapaleni kullukose. E faia i ni vaega se lua. Muamua, e maua mai le toto mai le vein poʻo le tamatamailima i luga o se manava gaogao, pe a uma ona inu e le tamaititi se vaifofo o le kulukose. Ma, i le 30 minute mo le 2 itula, toe fai ai le sampling samples. O le taunuʻuga o le suʻesuʻega o se kalafi o le faʻamasinoga o le kulukose i le plasma toto.

I tamaiti soifua maloloina, o le faailoga e le sili atu i le 6.9 mmol / l, faatasi ai ma prediabetes e mafai ona oʻo i le maualuga o le 10.5 mmol / l, ma le maualuga o le maʻisuka e maualuga atu.

O togafitiga mo le maʻisuka ua faʻamatalaina e se fomaʻi poʻo le endocrinologist. O le galuega autu a le tagata tomai faapitoa i lenei tulaga, o le faatumauina lea o le kulukose i le tulaga o le fomaʻi masani. O le maʻisuka e mafai ona maua i le insulin-faʻalagolago pe leai se inisalini, ma o le a eseese auala i tulaga taʻitasi.

O le maʻisuka ituaiga 1 (inisalini e faalagolago i ai) e sili ona taatele i le taimi o le tamaitiiti. E fesoʻotaʻi ma faiga faʻaleagaina i tamaʻitaʻi o Langerhans. O atumotu o se faʻaputuina o siama endocrin i le siʻusiʻu o le pancreas ma e nafa ma le faʻamalositino o le inisalini. O a latou mea leaga e mafai ona mafua mai i mafuaaga eseese. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1, o le osofaiga lea o sela o le tino: o le maʻi o se natura autoimmune.

E toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka ituaiga 1 e manaʻomia ai le iniseti o le inisalini o le tagata. E faia i aso taʻitasi, tasi poʻo le tele o taimi i le ao, e faalagolago i le ituaiga o fualaau faasaina. Injections e tatau ona faʻaopoopoga i le faateleina o le gaioiga faaletino. O lenei mea e mafai ai e oe ona tumau le mamafa o le tino ma faʻaaoga ai le kulukose. E tatau i matua ona pulea a latou meaʻai suka i totonu o se taumafataga maualalo. E tatau foi ona siaki le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e tatau ona e faʻatau ai se glucometer. I le tulaga o le hypoglycemia, e tatau i le tamaititi ona i ai i taimi uma se oloa gaosi oloa faʻatasi ma ia. I tulaga ogaoga, atonu o le a manaʻomia ai le tuiina o le glucagon.

O le maʻisuka ituaiga 2 (e le o le insulin-faalagolago) e seasea lava i tamaiti. O lona mafuaʻaga atonu o le gaʻo, leai se faʻamalositino, vailaau faʻamalomi, faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, ua taʻu mai ai le tele-o fualaau faasaina e faaitiitia ai le toto maualuga, e aunoa ma le faaosofiaina o le insulin. E aofia ai Metformin, Glucophage, Glucophage Long, Siofor. E le gata i lea, e taua tele le pulea o le taumafaina o suka i meaai e ala i taumafa, faapea foi le faaitiitia o lona maualuga i le toto e ala i gaoioiga faaletino.

O se meaai filifilia lelei o se vaega taua o togafitiga o le maʻisuka i tamaiti. E mafai ai e oe ona faʻaauau faiga faʻavae i le tulaga o le tino, faʻaleleia le lelei o le olaga, faʻatupulaʻia le lelei. O le meaai e faʻavae i mataupu faavae nei:

  • faʻasaina gaʻo
  • calories talafeagai
  • autu o meaʻai malolosi,
  • 'ai i le taimi e tasi, 5 taimi i le aso i ni vaega laiti,
  • taumafataga e le sili atu i le 2 itula ao le i momoe.

Carbohydrates ma meaʻai e tatau ona ulufale i totonu o le tino ina ia aua le mafua ai suiga faʻafuaseʻi i le kulūkose. O le taʻaina o meaʻai e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafitauli o le hypoglycemic.

O le maualuga o le toto i totonu o se tamaititi, meaʻai suamalie, oloa gaosi falaoa, meaai vave, araisa, semolina, pele bela, paluga pateta, faʻi, pears ma vine, vine ma aso, kisi, pata ma le margarine, aano ma iʻa o ituaiga eseese . O loʻo i ai se tapulaʻa i luga o meaʻai, falai, ulaula, masima, meaʻai talafeagai, sau sau, mea manogi, meainu e iai le suka poo le ava malosi.

O le faavae o le taumafataga o meaai ia maualalo ma maualalo le faʻasologa o fuainumera. E mafai ona taoina meaʻai mai paluga lē faʻafefeteina, fuālaʻau fou, gaʻo ma tao tao, ate, lafumanu, iʻa e maualalo, gaʻo susu, fuamoa, legumes, ma iʻa. O fua o le karite, karite ma le palesi karite, masi, fala, ma le millet ua faatagaina. E mafai ona e aofia i totonu o le taumafataga o ituaiga fualaau suamalie, suamalie ma suamalie mai ia i latou, lanu papaʻe ma le lanu meamata, fualaau fualaau suamalie, mea inu suamalie ma meainu suamalie, vai vaivai. E mafai ona faʻatagaina le suamalie, marmalade, lole, marshmallows. Faʻatalanoa se fomaʻi e uiga i le faʻaofiina o oloa fou i le taumafataga.

O le faateleina o le suka o le toto i totonu o se tamaititi e le o taimi uma e faʻaalia ai le maʻisuka, ae i soo se tulaga, o se taimi lea e sili atu ai le gauai atu i lona soifua maloloina. O le maʻi e manaʻomia ai le mataʻituina o meaʻai ma gaioiga faaletino, ave vailaʻau poʻo le tuiina o le inisalini. Afai e te mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi, e mafai ona e faʻatuai le amataina o faʻafitauli o le maʻisuka ma tausia le maualuga o le olaga o se maʻi maʻi.

O le a lenei mea

O le Hyperglycemia o se uiga taua o faafitauli o le endocrin, aemaise lava o le maʻisuka (DM). E mafai ona iloa e ala ile suʻega suʻesuʻega suʻesuʻe: poʻo le faʻaaogaina o toto toto, poʻo le faʻaaogaina o se glucometer feaveaʻi.

E lua ituaiga faapitoa o togafitiga:

  1. A uma ona 'ai (postprandial). O le maualuga o le kulukose e sili atu i le faailoga o le 10 mmol / L (faʻatasi ai ma le masani o le 7.8 mmol / L),
  2. O le anapogi (o le va o le sampling toto ma le taumafataga mulimuli e silia ma le 8 itula). O le faailo e sili atu i le faailoga o le 7.2 mmol / l (o le masani o faailoga e tatau ona ese i totonu o le 3.3-5.5 mmol / l).

Taua e le faʻafememeaʻi le manatu "hyperglycemia" ma le "hypoglycemia" - O tulaga nei e lua e matua eseese lava tulaga e iai feeseeseaiga i le aofaʻiga o gaosiga o le suka, faapea foi ma se isi mea e tupu.

O a latou eseesega autu e faapenei:

  • I le hypoglycemia, o loʻo i ai le faʻaititia o le kulūkose (lalo ifo o le 3.3 mmol / l), ma le hyperglycemia, o se faʻaopoopoga,
  • O le faaitiitia o le maualuga o le suka i le i ai o le maʻisuka e mafai ona mafua mai i le tele o le inisalini, o le faateleina o le le atoatoa,
  • O le hypoglycemia e mafai ona atiaʻe i fafo atu o le maʻi faamai. O le aʻafiaga atonu o le matelaina o le pisa,
  • O le faaitiitia o le kulukose i le taimi o le hypoglycemia e mafai ona tupu tele, pe a faatusatusa atu i le itu i tua, lea e mafua mai i le siitia malie o faailoga.

O nei setete uma o loʻo i ai se uiga masani - leai se togafitiga talafeagai e faʻamalosia ai. O aʻafiaga o le coma e mafai ona ese: ceremonia edema, mafaufau le mafaufau ma le faiʻai, faʻalavelaveina o le gaioiga o totoga ma lala.

Le faiga o le atinaʻeina o togafitiga

E tusa ma le 8% o le faitau aofaʻi o le lalolagi e maua i le maʻisuka, lea o le faʻamatalaga o sea a le lion mo le ituaiga na ou togafitiga ma e tusa ma le 5% o le aofaʻi.

O le inisalini o le hormone, lea e gaosia e le pancreas, e fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka.

O lona faʻalavelave faʻaleagaina e mafai ona tupu:

  • Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga e le lava le insulin e maua ai le tino e faʻaaoga ai le suka (ona o le le lelei o le pancreas),
  • I le maʻisuka ituaiga II inisalini e gaosia e le okeni faatonutonu, ae le faʻaogaina lelei i sela o le tino. Glucose ua na o se vaega o le gaioiga, ma o le vaega o totoe o loo taofia i le toto, lea e mafua ai le faateleina o fua masani masani.
  • O le faiga o le tino e faapenei: sili atu le suka i se talaaga o le leai o le inisalini poloka le gafatia o le kulukose e ulufale ai i sela o le tino. Ona o le le lava o le malosi i totonu o siama, o le faagasologa o gaʻo vavae e amata, o se taunuuga o lea mea ua fausia ai le acetone.

    O se taunuuga o le faʻataʻitaʻiga, o le i ai o tino o le ketone o le a iloa. Latou te ulu i le toto, lea e mafua ai le le atoatoa i le paleni o le tino. I lenei tulaga, o le glycogen o loʻo i totonu o le ate ua amata foi ona gau i se mea faigofie - glucose. O lenei mea e faʻapupulaina ai le toto toto ma, e tusa ai ma lea, faʻaosofia ai le faʻavaeina o tino o le ketone.

    Le taunuuga o le faagasologa atoa - o le faʻalauteleina o le maualuga o le suka, lea e mafua ai le ketonuria - o le sili atu o tino o le acetone i le urine, ma e mafua ai foi ona solia le gaosiga o le carbohydrate (ketoacidosis). O le le mautonu o nei mea e mafai ona oo atu ai i se tulaga sili atu ona ogaoga - maʻi faʻamaʻi.

    Ina ia aloese mai foliga vaaia o tulaga ogaoga, e tatau ona e iloa mea taua ma mafuaʻaga o le falemaʻi:

    • Le leai o le gaosiga o le hormone, e aofia ai se tui na misia (pe a iai le maʻisuka),
    • Tulaga faigata (puupuu ma taimi uumi),
    • Faʻaauau ma leai se moe,
    • Gaioiga faʻamalosi tino,
    • Faʻamaʻi pipisi o vailaʻau eseese,
    • Meaʻai maualuga-kalori ma le faʻamaʻi.

    E le o taimi uma o le maʻisuka o le mafuaaga autu lea o le faafitauli, e iai isi mea:

    • Faʻasalaina o galuega faʻapitoa e le o se talaʻaga o le tele o faʻamaʻi, o le neoplasms oncology o loʻo i ai foi iinei,
    • Aumai ni ituaiga o fualaau faasaina,
    • Manua ogaoga
    • Faʻaiʻuga Endocrine, e pei o le hyperthyroidism,
    • Faʻafouina o le neoplasms
    • Cushing's Syndrome.

    I le faʻaopopo atu i uiga masani o faʻataʻitaʻiga, o le suiga o le toto i le toto glucose e faʻaalia i le tele o faʻamaoniga. O tagata maʻi e le vave gauai atu i nisi o na mea, lea e faʻateleina ai le ala o le maʻi.

    O aʻafiaga autu o le suka maualuga e aofia ai:

    • Nausea
    • O le maualalo o le vaʻaiga i le lotolotoi o le tiga o le ulu,
    • O le vaivai ma le moe,
    • Sweating
    • Loto fatu
    • O le faamalolo, manava ma isi mea leaga i totonu o le vaega o meaʻai,
    • Itching
    • Suiga i le manaʻoga ma le mamafa o le paʻu,
    • Faʻavaʻa vave
    • Faʻaitiitia le faʻafouina o paʻu,
    • O le fia inu
    • Le iloa le mafaufau.

    Afai o faʻamatalaga o se tasi pe sili atu faʻamaoniga e maitauina, o le suʻesuʻega o se suʻega toto o se mea e faamuamua.

    Aua e te mafaufau ia te oe lava. I galuega faafomai, ei ai se mea e pei o le hyperglycemia posthypoglycemic (somoji syndrome) O le tali lenei a le tino i le faʻaofiina o se tui tele ole inisalini.

    O le pito i lalo o le: sili atu i le hormone ua mafua ona o le hypoglycemia, lea e taʻitaʻia ai le tino i se tulaga o le atuatuvale. E faʻamalosia ai le gaʻo o loʻo i ai, o loʻo i ai se gaioiga gaosi o le adrenaline ma gaioio glucocorticoid. O le mea lea, o le aofaʻi o le UG ua faʻateleina, ma o le malepelepe o gaʻo (lipolysis) e faʻaosofia foi.


    Faʻasaga i tua o maʻi, o isi faʻamaʻi e mafai ona atiaʻe:

    O le mamanu faʻasologa o togafitiga i tamaiti e foliga tutusa lava ma se tagata matua. Ae e taua le maitauina o le tele o tamaiti o aoga maualuga ma le talavou latou te le maua ni faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka ituaiga 2. E afua ona o le tulaga masani o le maʻi, e ese mai le ituaiga I le maʻisuka. O lona uiga, o le tele o tamaiti e le o le insulin e faalagolago.

    Fesoasoani Muamua

    Afai o le maʻi o loʻo iai muamua faailoga o le maualuga o le hyperglycemia, e taua tele le tausiga faʻafuaseʻi.

    O loʻo taua i lalo:

    1. Ua fuaina le suka i le toto,
    2. Afai o loʻo iai se faʻateleina o mea o loʻo maua, o loʻo faia se tui inisalini.E toe faaluaina i le 2 itula seia oʻo ina faʻaalia e le glucometer se fua o le kulukose,
    3. E mafai ona e faʻamamaina lou manava i le vai mafanafana,
    4. I le le maua o ni uiga lelei, e manaʻomia le falemaʻi vave.

    Afai e le maua le maʻisuka, ona faʻaitiitia lea o le fesoasoani muamua i le faʻaumatia o faʻamaʻi. O lauʻau teuteu, fualaau 'aina, vai oona ma le susu o le solo o le paʻu o le a fesoasoani iinei.

    Faʻamaʻi faʻamaʻi

    O le DM o se faʻamaʻi tumau, ae o le kulukose e mafai ona teuina i totonu o taʻaloga masani e:

    1. Faʻaaogaga faʻapitoa
    2. Fainu tele
    3. Fetuunaiga o togafitiga fualaau e lau fomaʻi.

    O se tasi auala e sili ona aoga e faatumauina ai se fuainumera masani o le meaʻai ma le pulea o le carbohydrate, le mea e taʻua falaoa. O ia iunite e mafai ona faʻaumatia e le sili atu ma le 25 i le aso, e tusa lea ma le 375 g o gaʻo.

    Vitio aoga

    Vitio aoga ma lelei i le matafaioi o le hyperglycemia i le maʻisuka faafitauli:


    O le galuega autu a tagata ola maloloina uma e tatau ona avea ma puipuiga o le maʻisuka, ma e tatau i le maʻisuka ona mulimuli i fautuaga ma faatonuga a le fomaʻi. E tatau ona matauina le "vaeluagalemu" i mea uma, ma ia taitaia le ala sili ona saʻo.

    Toto faasaʻo wiki wiki

    | faasaʻo wiki wiki

    O le suka maualalo o loʻo i lalo ifo o le 3.3 mmol / L mo tagata matutua.

    I le kulūkose i lalo ifo o le 2.75 mmol / L, o le tele o galuega taua e amata ona vaivai i se tagata.

    Ae ui i lea, o le fua faatatau o le faaitiitia o le suka e taua foi.

    O nisi tagata maʻisuka latou te lagona le faapalepale tusa lava pe maualuga le maualuga o le kulukose o le 2.2 mmol / L.

    Afai o le toto o le kulukose o le toto e pa'ū ifo i lalo ifo o le 1.8 mmol / L, o le mea sili lea ona matautia, aua e taʻitaʻia ai i le coma.

    Mavaega o le hypoglycemia

    E tusa ai ma le ogaoga o faʻamaoniga, 3 tikeri e iloagofie: agamalu, agavaʻa ma ogaoga.

    Faatasi ai ma se tikeri laʻitiiti, e mafai e se tagata ona tuʻuina atu fesoasoani talafeagai mo lona tino.

    Faatasi ai ma se tikeri 2 (medium), o faailoga e aofia ai:

    • sili atu le vevela po o le moe,
    • pallor, afu malulu,
    • o foliga vaaia o le matuia i totonu o le tino,
    • faanenefu vaaiga
    • Tachycardia
    • "Tootuli tulivae."

    E tele taimi e fenumiai lenei laasaga i le inu ava malosi. I le laasaga 2, o se tagata ua manaʻomia muamua fesoasoani i le faʻaofiina o le kulukose e ala i lona gutu.

    I le 3 (ogaoga) tikeri, o faailoga e aliali mai:

    • faʻasoesa
    • gaogao (manatuaina o le maʻi fulafula)
    • solia o le foloina
    • leai se malamalama ma le atinaʻeina o coma.

    Faailoga o le le lava o le suka suka o se puipuiga puipui, e faʻaalia ai le manaʻomia mo faʻanatinati vave e faʻafeiloaʻi ai gaʻo vailaʻau i le tino.

    O faʻaʻailoga e mafai ona faʻaalia ai se faʻaitiitia o le kulukose toto i totonu o le toto:

    • sosolo
    • moe
    • vaivai
    • faateleina le 'ai
    • popolega po o popolega
    • leai se mafaufau.

    Atonu e iai nisi o nei faʻaʻailoga e mafai e se tagata.

    O le faʻamatalaga aupito sili ona taua o le hypoglycemia o le matua vaivai ma vaivaiga, lea e le alu ese e tusa lava pe maeʻa se malologa lelei.

    E masani lava e mou atu lenei tulaga pe a uma ona 'ai, ae maise lava le taumafaina o meaai suamalie.

    Afai e te le tali atu i na uiga, o le tulaga atonu o le a sili atu ona leaga ma avea ai ma mea taufaamatau.

    E faʻapefea ona iloa se osofaʻiga mataʻutia o le hypoglycemia? O loʻo faʻaalia mai lava i le pepa:

    • sosolo
    • masalosalo po o se lagona faafuasei o le osofaʻiga ua muta i le faavaivaia,
    • gaogao.

    Faailoga i fafine

    O le tele o taimi, o fafine e mafatia i lenei faʻamaʻi ona o le maʻisuka. Ole masani masani o le hypoglycemia i le aoauli i le maʻisuka ituaiga 2 poʻo tamaitai maʻitaga.

    O maʻi e maua i le masima poʻo le anorexia e tele lava ina i ai le anapogi i le hypoglycemia.

    Faailoga i tamaiti

    O tamaiti e i ai le faʻaitiitia o le toto suka o loʻo faʻaalia e ala i faʻaaliga e pei o le vevela, vaivaiga, ma le le atoatoa o amioga (faʻavauvau, le lelei le amio, le faʻalogo), ma le faʻasalaga.

    Tamaiti e le i lalo ifo o le 5 tausaga le matutua latou te le mafai ona iloiloina le leaga o lo latou lelei ma fesoasoani ia i latou lava.

    O le mea lea, i tamaiti, o se foliga malu e vave mafai ona liua i se mea ogaoga.

    E taua mo matua o le tamaititi ona logoina o latou siʻomaga i le taimi e uiga i le mafai ona faoa faamalosi i se pepe ma e le afaina o ia mai le mai.

    Mafuaaga o le hypoglycemia i le aoauli

    • faaumiumi le faʻaaogaina o vailaʻau faapitoa,
    • o se tulaga maualuga o sauniuniga o inisalini,
    • solia o mea taumafa, taumafa ava malosi,
    • popolega faalemafaufau-faalelagona, neurosis, maualalo le mafaufau, atuatuvale ma le atuatuvale,
    • o se suauu i le pancreas, tele gaosiga o le inisalini,
    • foia le ate
    • tosoina o le tino (faatasi ai ma le mamafa o galuega faaletino, i taimi o taʻaloga).

    Ituaiga o siama i le maʻisuka

    E i ai le laʻititi ma le ogaoga o laasaga o le faʻamaʻi, ae taʻitasi i latou ma faʻateleina faailoga masani:

    • solia o le faamaopoopoga
    • taʻavale
    • valea, e oʻo i le leai o se malamalama,
    • afu malulu
    • faateleina le sao o le fatu.

    O faʻamaoniga o le hypoglycemia e mafai ona faʻamaʻoina i le kulūkose ma le dextrose sauniuniga, o le gasegase e faigofie ona digestible.

    O le po e faʻaitiitia ai le toto suka

    O le hypoglycemia nocturnal o le faaitiitia o le suka i le toto i le 3 i le taeao. O le tele o taimi e le o iloa lelei mo se taimi umi, o lea na mafua ai ona faʻaleagaina le tele o sela o le faiʻai.

    E faʻaalia e ia lava ia faʻamaoniga nei:

    • taeao vaivai vaivai,
    • tala fiafia i le po,
    • gatete i se miti
    • leaga miti
    • glukose toto i le taeao 11.9 mmol / l pe sili atu.

    Afai o le mea moni o le hypoglycemia o le nocturn ua faavaeina i le taeao, e aoga le fuaina o le kulukose i le po.

    Le atinaʻe o le hypoglycemia e solia ai le taumafa

    O le tele o taimi, o le faateleina o le suka e tupu i tagata mamai e maua i le maʻisuka. O le hyperglycemia o le anapogi e manaʻomia ai le mataʻituina e le fomaʻi: e tatau ona faʻafetaui pea le fua o le insulin.

    O le faʻaosoina o le faʻasaina o le tino i le tino, o meaʻai ma meaʻai e maua ai le tino. O ia solitulafono e mafai ona aofia ai mea nei:

    1. Laasaga le atoatoa o enzymes digestive. O sea solitulafono e mafai ona mafua ai le le lava o le suka i totonu o le toto ona o le le lava o le kulukose mai le gastrointestinal tract.
    2. Meaʻai le masani ai ma faʻailoga meaai.
    3. Se meaai e le paleni e aofia ai le suka le lava.
    4. O se avega mamafa faaletino i luga o le tino, lea e mafai ona mafua ai se osofaʻiga o le le atoatoa o le suka i tagata, pe afai e le mafai ona faʻaaogaina se fua o le kulukose.
    5. E masani lava, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka o le hypoglycemia e mafua ona o le inu ava.
    6. O le hypoglycemia e mafai ona mafua mai i fualaau faasaina mo le mamafa o le mamafa ma se taumafa malosi, aʻo pipii i le fua fautuaina ole inisalini.
    7. O le neuropathy o le maʻisuka, lea na mafua ai le gasolo malie o le gaogao o le vaega o meaʻai.
    8. Le faʻaaogaina o le inisalini vave aʻo leʻi 'ai ma le faʻatuai o le taumafa i meaʻai.

    O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le tatau ona oʻo i se lagona malosi o le fiaai mo le soifua maloloina masani. O foliga vaaia o le fiaai o le faailoga muamua lea o le le lava o le suka i le toto o se maʻi o loʻo iai lona ituaiga lona lua o le maʻisuka. O lenei mea e manaʻomia ai le fetuunaiga faifaipea o meaʻai a le tagata maʻi i le i ai o le maʻisuka ituaiga 2.

    Pe a faʻaaogaina fualaau faasaina i le maualuga o le suka, e tatau ona e manatuaina le tulaga masani o le glycemia, lea e patino mo tagata taitoatasi. O faʻamatalaga sili ona lelei, o mea ia e ogatusa ma le tulaga faʻale-tino i se tagata soifua maloloina poʻo le latalata i ai.

    Afai o le aofaiga o le suka e alu ese i le itu pito i lalo, ua amata ona solo le tagata maʻi - ua amata ona ia faaalia faailoga o le hypoglycemia, lea e mafua ai le leai o suga i le plasma toto.

    O faailoga muamua o le le lava o meaʻai gaʻo e amata ona aliali mai i ni foliga malu o le malaise ma e sili atu ona faʻaleleia i le taimi.

    O le faailoga muamua o le leai o ni meaʻai gaʻo o se lagona o le fiaaai tele. I le isi atinaʻeina o le hypoglycemia, o mea nei e matauina i se tagata:

    • pallo o le paʻu,
    • faʻateleina le sosolo
    • se lagona malosi o le fiaaai
    • faateleina le sao o le fatu,
    • musele maso
    • faaitiitia le mafaufau ma le gauai,
    • o foliga mai o le faʻamalosi.

    I le faʻaopopo atu i nei faʻaʻailoga, o le hypoglycemia e mafai ona mafua ai se tagata maʻi e lagona le popole ma le gaoi.

    O nei faʻaʻailoga e tupu i le hypoglycemia, e tusa lava pe o le a le ituaiga maʻisuka e maua i le tagata maʻi.

    I mataupu pe a faʻaitiitia le maualalo o le suka i totonu o le tino o se maʻi o loʻo mafatia i le maʻi suka, e faʻalauteleina le maʻi:

    1. vaivaiga
    2. vavao
    3. ogaoga o le maʻisuka
    4. le lelei le galueaina o le ogatotonu o tautala i totonu o le faiʻai,
    5. lagona o le fefe
    6. le faʻamalosia o le faʻatasia o gaioiga
    7. gaogao
    8. leai se mafaufau.

    O faʻamaʻi atonu e le tupu i le taimi e tasi. I le laasaga muamua o le atinaʻeina o le hypoglycemia, e ono oʻo mai se tasi pe lua faʻamaoniga, lea e mulimuli mai i le isi.

    I le tulaga e le mafai e se tagata maʻi maʻi ona pulea le tulaga ma e le mafai ona ia puipuia ni mea e puipuia ai le alualu i luma o le tulaga o le hypoglycemic, o le a manaʻomia le fesoasoani a ē o loʻo siomia ai o ia.

    E masani lava, faatasi ai ma le atinaʻeina o faʻalavelave, e faʻavaivaia le tino o le maʻi ma faʻasaʻoina i le taimi o le hypoglycemia. O se tagata i lenei vaitaimi e toetoe lava a le iloa.

    I se taimi faapena, e le mafai e le tagata maʻi ona faʻamalo le pulu pe 'ai se mea suamalie, ona o loʻo i ai se lamatiaga ogaoga o le sosolo. I se tulaga faapea, e sili ona lelei le faʻaaoga o gel faapitoa e aofia ai le tele o kulukose e taofi le osofaʻiga.

    I lea tulaga, afai e mafai e le tagata gasegase ona foloina le gaioiga, ona mafai lea ona tuuina atu ia te ia se sua suamalie po o se sua o fualaau suamalie, e lelei tele le lauti mafanafana i lenei tulaga. I le taimi o se osofaiga o le hypoglycemia, e tatau i se tasi ona mataʻituina lelei le tulaga o se tagata maʻi.

    A maeʻa faʻamautu le tulaga o le maʻi, e tatau ona fuaina le aofaʻi o suka i le tino ma pe fia le kullukose e tatau ona faʻaofiina i totonu o le tino ina ia faʻamaopoopoina le tulaga o le tino.

    I le mea e tupu ai se maʻi o le maʻisuka, e tatau ona:

    1. Faʻaofi se laau i le va o auvae i le gutu o le tagata maʻi ina ia le pala le laulaufaiva.
    2. O le ulu o le tagata maʻi e tatau ona liliu i le isi itu ina ia le mafai e le tagata gasegase ona paʻu i mea faalilolilo.
    3. Faʻaiʻu se vaifofo o le kulukose.
    4. Valaau faanatinati i se falemaʻi.

    Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le hypoglycemia, o le faiʻai e mafatia i le leai o se malosi. E le mafai ona faʻalavelaveina faʻafitauli, o le setete o le kulūkose o le matelaina leaga e afaina ai le tulaga o le fatu ma le vascular system.

    O le alu ese mai le tulaga o le hypoglycemic e oʻo atu ai i le oso malosi i le suka o le toto, o lenei tulaga e ono faʻaosoina ai le atinaʻeina o le maualuga o le toto ma le fatu oso. Faʻateleina le maualuga o le suka i le toto, o le atinaʻeina o le le aoga tele e mafai. O le vitio i lenei tusiga o le a faʻaauau pea le autu o le hypoglycemia.

    Soifua maloloina o tamaiti

    O le faʻafeagai o le hypoglycemia - hyperglycemia i tamaiti e mafai ona tupu i auala eseese. E faʻalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi:

    • malamalama - e oʻo atu i le 7 mmol / l,
    • ala - e oo atu i le 11 mmol / l,
    • mamafa - e oʻo i le 16 mmol / l.

    Ae i soo se tulaga, o lenei tulaga e tatau ona maua vave i le taimi e mafai ai, ma o le a fesoasoani le fesoasoani i le tamaititi.

    Faailoga o le Suga Suauu Maualuluga

    E tolu mea taua o le hyperglycemia i tamaiti:

    • fia inu pea
    • faʻaauau pea
    • ulu matua.

    Faatasi ai ma le hyperglycemia, o se setete o ketoacidosis foi e tupu, ae e le o se talaaga o le faateleina o le suka o le toto. O se tulaga lamatia lea, i le leai o se taofiga, e mafai ona oʻo atu ai i le faia o fatu fatu.

    Mafuaaga o le Glucose Maualuga i Tamaiti

    O le tui i le tamaitiiti, muamua lava, e mafua mai i le maʻisuka ituaiga 1. O le maʻisuka Peraimeri e lipotia i le 75% o tamaiti ei ai le maualuga o le suka suka.

    O le maʻi lea e mafua ai le inisiua o le inisalini i le gaʻo. Faʻafesoʻotaʻi e fomaʻi isi mafuaaga o le hyperglycemia:

    • faʻamaʻi pipisi
    • gasegase, o se aofaiga tele o suauu i meaai,
    • maualalo le tino,
    • popolega.

    O se vaega taua i le atinaʻeina o le faamai, ma o se taunuuga, o le foliga mai o le maʻisuka ituaiga 2 e faia i le oona, lea e faaalia e le gata i le faateleina o le gaʻo, ae faapena foi i le faaputuputu o gaʻo i totonu o le toto.

    O lenei mea e faateleina ai le avega i luga o le ate, fatu ma fatuga.

    Faailoga o se tulaga o le hyperglycemic

    O le atinaʻeina o le hyperglycemic coma e faasolosolo malie lava - e mafai ona tele itula poʻo aso. I tamaiti, e atiina ae i le aso. O faailoga e aliali mai o loʻo muamua atu i ai:

    • faʻasauā pea
    • matuai galala
    • vaivaiga ma le moe,
    • se faʻaopoopoga i le aso o le urine,
    • vave le manava
    • taoto ma vili.

    12-24 itula i le maeʻa ona oʻo mai o uluaʻi faailoga, o le tulaga e sili atu ona leaga, le fiafia i mea uma, o le mimiti e faʻaaogaina atoa, o le manogi o le acetone mai le gutu ma le manava o le manava e sau. O le manava o se tagata e masani lava ona masani ai i le loloto ma le pisa. A mavae sina taimi, o le solia o le mafaufau e tupu, sosoo ai ma le pa'ū i se paʻu.

    I tamaiti, e faigofie ona iloa po o ai. O se faafitauli le puipuia. Ina ia faia lenei mea, e tatau i matua ona mataʻituina le tamaitiiti i taimi uma. O faailoga ma taunuʻuga o le gaʻo hyperglycemic i tamaiti e toetoe lava tutusa ma tagata matutua. Afai e mafai e se tagata matua ona iloilo lona tulaga, ona tatau loa lea ona faia se gaoioiga e matua nai lo le tamaitiiti.

    O faʻamaoniga o se tulaga ogaoga ua faʻamauina tonu:

    • faʻaauau faifaipea
    • fia inu pea, e oo lava i le inu soo,
    • ulu matua
    • mamafa tele gau.

    A oʻo i le maualuga o le suka i totonu o le toto e sili atu i le 16 mmol / l, e mafai ona atiaʻe se setete o le hyperglycemic coma. O le hyperglycemia masani o le mafuaʻaga lea o le faʻaitiitia o le vaʻaia, faapea foi ma se suiga i faiga o meaola oona i totonu o le tino.

    O le hyperglycemia o le taeao

    O le itu lona lua o le pa'ū i le po i le suka o le hyperglycemia taeao. O lea ituaiga o faʻamaoniga o se faailoga o le maʻisuka, pe a oʻo i le maualuga o le inisalini pe a uma le 8 itula e aunoa ma le 'ai.

    O loʻo i ai ni faʻamatalaga mo le faʻaitiitia o le suka i le taeao ma faʻaitiitia faʻamaoniga o le maʻi:

    1. Faʻatulaga se meaʻai lelei i le po, lea e puipuia ai se osofaʻiga o le faʻaitiitia o le kulūkose, faʻapea foi ma le faateleina o lona toto i le taeao.
    2. Auai i gaoioiga faaletino.
    3. Faʻavae se paleni taumafa.
    4. Faaaoga fualaau faasaina e tuuitiitia ai le maualuga o lou suka.

    I se auala faigofie, e mafai ona faʻatuai le maʻisuka ma faʻaitiitia le faʻaaogaina o sui o le insulin.

    Faailoga o le hypoglycemia

    O faʻafitauli o le hyperglycemia i foliga lapopoa poʻo le masani o le vasega e pei ona taua i lalo:

    • fiainu, aemaise lava le tele,
    • faʻaauau faifaipea
    • vaivai
    • paleni mamafa
    • faanenefu vaaiga
    • vevela paʻu, paʻu paʻu,
    • matagogo
    • arrhythmia,
    • Le manava a Kussmaul
    • faʻamaʻi faʻamalosi (faʻamaʻi otitis, mediaias vaginal) o loʻo le lelei ona faʻamalolo e ala i togafitiga masani
    • coma.

    O le maualuga o le hyperglycemia e mafai ona faʻaalia mai i tulaga nei:

    • mafaufau le lelei
    • ketoacidosis
    • faʻamaʻavaʻava i le talaaga o diureis ma glucosuria osmotic.

    O aʻafiaga o le hypoglycemia e vaevaeina i autonomic (adrenergic, parasympathetic) ma neuroglycopenic. O faʻamaoniga o foliga o le vegetative o loʻo faʻaalia i faʻamatalaga nei:

    • faateleina le fiafia ma le faʻamalosi, fefe, atuatuvale, atuatuvale,
    • soona inu tele
    • mimiti o musika (gatete), lagona o le muscle,
    • maualuga le toto maualuga
    • tamaiti aoga
    • pallo o le paʻu
    • arrhythmias
    • gaioiga, mafai - vili,
    • vaivaiga
    • fiaaai.

    Neuroglycopenic symptoms e foliga mai i tulaga nei:

    • faaitiitia le maualuga o le maualuga,
    • vaomalo, maʻi tiga,
    • faʻasoesa
    • ua le atoatoa le tuufaatasia o gaoioiga,
    • paresthesia
    • "Vaaiga faalua" i mata,
    • amioga le atoatoa
    • amnesia
    • suauʻu ma le manava o le tino,
    • moe
    • mafaufau le lelei
    • vaivai, faavaivaia,
    • coma.

    I le faʻaopopoina i se vaega o le faʻamaonia o le malamalama ma le manogi o le acetone, o loʻo i ai le tele o faʻamaoniga e iloa ai nei tulaga:

    • lanu mumu
    • faʻaititia le leo musika
    • toto maualuga
    • o le pulupulu e avea ma filo ma masani,
    • o le paʻu e manaia,
    • o le laulaufaiva e ufiufi i se lanu enaena uliuli.

    O faʻamuamua o le hypoglycemic coma e faapenei:

    • pale paʻu
    • faateleina le sosolo,
    • gatete i lima ma vae,
    • faateleina le sao o le fatu
    • e le mafai ona mafaufau i ai
    • fiaaai,
    • popolega
    • taʻavale

    Faatasi ai ma nei faailoga, e tatau ona e 'aina ni fualaau kulukose. O faʻaaliga muamua o le hypoglycemic coma i tamaiti e talitutusa lava, e tatau ona latou onā i le lauti suamalie, tagofia ma lole pe tuʻuina atu foi se fasi suka.

    O le toʻatele o tagata, i le faʻalogoina o le upu hypoglycemia, o loʻo mafaufauga - o le a lea?

    O se tulaga lea e matua faʻaitiitia ai le kulūkose i le tino.

    E tali malosi le faiʻai i le le lava o le malosi: e manaʻomia le 30 taimi sili atu nai lo isi siama.

    E tupu i le tasi minute pe a uma le pa'ū i le suka o le toto e mafai e se tagata ona taʻalo le lamatiaga o le i ai i totonu o se siama.

    Lafoaia o le Sugar Sugar

    O le puipuia o le hypoglycemia e aofia ai le usitai mausali i le faiga o galuega ma mea taumafa, ia lava ma fetuunaʻi vave le tui o le inisalini, pe a tatau ai.

    O taumafaiga autu e tatau ona taulai i le puipuia o tulaga o le hypoglycemic, lea i le tele o tulaga o le taunuuga o le le atoatoa o togafitiga mo le maʻisuka.

    I le togafitiga o tagata gasegase o le maʻisuka o soo se ituaiga, o le latalata sili ona lata mai i le tulaga masani o le gaosiga o le gataifale masini e lelei. O togafitiga faʻaonapo nei e aofia ai vaega taua e tolu:

    • puleaina o inisalini poʻo fualaau antidiabetic,
    • oti
    • gaioiga o gaioiga faaletino.

    E leai se tasi o ia vaega na o ia e lava mo togafitiga manuia, ma o le faʻaaogaina o vailaʻau oona poʻo le gaioiga faʻaletino e aunoa ma le aveina o mea inu gaʻo e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le hypoglycemia ma oʻo ai foi.

    O tagata gasegase uma, faapea foi ma tagata oo latou aiga e tatau ona masani i faailoga o tulaga o le hypoglycemic, o tulafono mo lo latou puipuiga ma le faʻamamaina.

    O le tulaga maualalo o le kulukose toto e tatau ona faʻasalaina i taimi uma. Afai e faigofie le tamaititi i le hypoglycemia, e tatau ona avatu ia te ia i taimi uma se mea suamalie.

    O mea taumafa o sea pepe e tatau ona paleni, vaevaega. O le taumafaina e sili atu ma le fitu taimi i le aso i ni vaega laiti.

    E mafai e le fomaʻi ona tuʻuina atu se suʻega auʻiliʻili, lea e aofia ai le toto atoa ma le suʻeina o le pancreas.

    I le tulaga o lenei togafitiga, e tatau i se tasi ona fesoasoani i le fesoasoani a le natura.

    Faʻaiʻuga o le faʻaitiitia o le suka mai le masani

    O le maualuga maualuga o le kulukose i le toto o se tamaititi e le o tulaga uma e faailoa mai ai le i ai o le maʻisuka. E masani lava e le saʻo fuainumera, aua o tamaiti e maua i le maʻisuka e le o saunia lelei mo suʻesuʻega, mo se faataitaiga, 'ai meaai ae leʻi suʻeina.

    O le maualuga o le suka o le toto i tamaiti e masani lava ona aliali mai ona o le atuatuvale o le mafaufau poo le atuatuvale. I nei tulaga, o le thyroid gland, slander o le eleele ma le pituitary gland ua amata ona galue malosi atili. Afai e taumafaina e se tamaititi mea taumafa maualuga ma meaʻai gaʻo, o le toto toto e mafai ona vave faateleina ma vave.

    O mafuaʻaga mo le siʻitia o le suka i luga o se taimi le tumau:

    1. mu
    2. maualuga fiva ma fomaʻi,
    3. Faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi e le o faʻamaʻi-fomaʻi,
    4. tiga tiga.

    O le maualuga maualuga o le toto, i nisi o tulaga, e faailoa ai faʻamaʻi sili atu ona ogaoga. E aofia ai:

    • togafitiga o le pituitary ma sulu,
    • mamafa tele
    • pancreatic neoplasms.

    Inisalini o se mea faapitoa e faʻaitiitia ai le kulukose i totonu o le tino. O le hormone e maua mai i le pancreas. Afai o le tamaititi ua mamafa, ona faʻamalosia lea o lona tino e galue i taimi uma i se auala ogaoga, lea e oʻo atu ai i le vave faʻapalapalaina o ana punaoa ma le faʻavaeina o pathoces.

    O le maʻi suka i tamaiti e aliali mai pe a sili atu i le 6 mmol / l le faasinusili o le suka. O faʻamatalaga ile falemaʻi atonu e eseese.

    Ona o le maualuga o le toto, o faʻamaʻi e mafai ona alualu i luma:

    1. cardiovascular system
    2. popolega
    3. fatuga
    4. mata.

    Faailoga ma autu autu

    Faailoga o le maualuga o le suka i tamaiti e vave ona tutupu vave i le tele o vaiaso. Afai ei ai sau glucometer i luga o le lima, e mafai ona e fuaina le tamaititi i aso eseese, ina ia mafai ai ona e taʻuina mulimuli ane i le fomaʻi le faʻaaliga lautele.

    Soo se faailoga e le tatau ona le amanaiaina, o le a le alu ese na o ia, o le a na o le mea e tupu.

    Tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ae leʻi amataina togafitiga, mafatia i le fia inu pea. I le maualuga maualuga o le suka, o le tino e amata ona susu mai le susu mai siama ma siama e faʻaitiitia ai le suka o le toto. E saili e se tagata le tele o vai mama, meainu ma lauti.

    O le suavai lea e faʻaaogaina i le tele o aofaʻiga e manaʻomia ona aveeseina. O le mea lea, e tele taimi e asiasi atu ai le faletaele i le masani ai. I le tele o tulaga, e faamalosia le tamaititi e alu i le faletaele i taimi aʻoga, lea e tatau ona tosina mai ai le mafaufau o faiaoga. E tatau foi ona logoina matua o le moega e faasolo ina susu.

    Ua le mafai e le tino ona faʻaaogaina le kulukose e avea o se punaoa malosiaga i le taimi. O lea la, e amata ona susunuina gaʻo. O le mea lea, o le tamaititi o le a sili atu ona vaivai ma sili atu ona vaivai nai lo le atiina ae ma mauaina le mamafa. I le avea ai o se tulafono, o le mamafa o le mamafa o le a vave ona tupu.

    E mafai e le tamaititi ona faitio i vaivaiga faifai pea ma le le mautonu, ona o le le lava o le insulin e leai se auala e suia ai le kulukose i totonu o le malosiaga talafeagai. O totoga i totonu ma masini e amata ona pagatia ona o le le lava o le malosi, auina atu o faailo e uiga i lenei mea ma mafua ai le le lava o le vaivai.

    A maua e le tamaititi le suka maualuga, e le mafai e lona tino ona saturate ma fafaga meaai masani. O le mea lea, o loʻo i ai pea se lagona o le fiaaai, e ui i le tele o mea taumafa na 'aina. Ae o nisi taimi, i le isi itu, o le fiaʻai ua faaitiitia. I lenei tulaga, latou te talanoa i le ketoacidosis o le maʻisuka, o se tulaga e lamatia ai le ola.

    Ona o le maualuga maualuga o le suka o le toto, e amata ai le faʻamaʻavaʻaina o le tino, i le mea muamua, e matautia mo mata o le mata. O le mea lea, o loʻo i ai le puao i mata ma isi faʻafitauli faaletonu. Ae atonu e le o taulai atu le tamaititi i ia suiga mo se taimi umi. O tamaiti, o le tele o taimi, latou te le malamalama i mea o loʻo tupu ia i latou, aua latou te le malamalama o loʻo vaʻaia la latou vaʻai.

    O teineiti e atiae le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona atiaeina ni vailaau oona, o lona uiga, o le vevela. O faʻamaʻi pipisi i tamaiti laiti e mafua ai le vevela tele o le diaper, lea e mou ese atu pe a mafai ona toe aumaia le kulukose i le masani.

    O le ketoacidosis o le maʻi suka o se faʻalavelave faʻalavelave e mafua ai ona oti. O ona faailoga autu e mafai ona mafaufauina:

    • taʻavale
    • faateleina le manava
    • manogi o le acetone mai le gutu,
    • leai se malosi
    • tiga i le manava.

    Afai e le o faia ni mea faanatinati, ona mafai ai lea e se tagata ona le iloa ma maliu i se taimi puupuu. O le mea lea, ketoacidosis e manaʻomia ai togafitiga faʻafuaseʻi faʻapitoa.

    O le mea e leaga ai, o numera o fuainumera faʻataʻitaʻi e faʻaalia ai le tele o mataupu pe a amata e le tamaititi le togafitiga saʻo o le maʻisuka pe a uma ona ulufale atu i le potu maʻi tigaina ma le ketoacidosis o le maʻisuka. E le tatau i matua ona le amanaia ia faailoga e foliga mai o le maʻisuka.

    Afai e te gauai i le taimi i le mea moni ua amata ona tulaʻi le toto suka, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. E tatau i matua ona tuʻuina atu faʻamatalaga o faʻamaoniga uma o le faʻamaʻi latou te matauina i le tamaititi.

    O le maʻisuka o tamaiti o se maʻi ogaoga ogaoga. E mafai lava ona pulea le faateleina o le suka, faatasi ai ma togafitiga saʻo e mafai foi ona taofia le atinaʻeina o faʻafitauli.

    I le avea ai o se tulafono, o fua e puipuia ai togafitiga e le sili atu i le 15 minute i le aso.

    Suʻega

    O le suʻeina o le toto mo le maualuga o le suka i tamaiti o loʻo faia i lalo o togafitiga faafomaʻi, o se pa mai le vein poʻo mai se tamaʻi lima. E mafai foi ona fuafuaina le suka i le fale suʻesuʻe po o le fale e faʻaaoga ai se glucometer. I tamaiti laiti, e mafai foi ona aveesea le toto mai le mulivae poo le toe.

    A maeʻa ona 'ai meaai i totonu o le iniseti, ona faʻavaivaia ai lea o mea inu, ma liliu atu i ni monosaccharides faigofie, lea e gauai i totonu o le toto. I se tagata soifua maloloina, lua itula talu ona 'ai, glucose o le a tafe i totonu o le toto. O le mea lea, o se auiliiliga o ona anotusi e taua foi o le "toto toto."

    Le toto e fuafua ai le maualuga o le suka e te manaʻomia e foai atu i le taeao i se manava gaogao. Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le tatau i le tamaititi ona 'ai ma inu tele vai mo le sefulu itula. Tausiga e tatau ona manatu o le tagata o loʻo i se tulaga toafilemu ma e le vaivai i le malosi malosi o le tino.

    O le maualuga o le suka o le suka o le toto e faalagolago lava i ona tausaga ma lona tulaga o le ola maloloina. E taua le matauina o le glycogen e faʻapipiʻiina mai le kulukose i musele ma le ate, o se faʻasalaga o le kulukose mo le tino, pe a le ulu atu i ai meaʻai, poʻo le maualuga le gaioiga faaletino.

    Glucose o loʻo i ai i nisi o puipuiga faʻapitoa o le tino. Pentoses o loʻo faʻapipiʻiina mai le glucose, a aunoa ma ia mea e le mafai ona faʻapipiʻi ATP, RNA ma DNA. E le gata i lea, o le kulukose e talafeagai mo le tuufaatasia o le glucuronic acid, lea e aafia i le tuueseeseina o bilirubin, toxins ma fualaau faasaina.

    O lenei vailaau e aafia i le tele o gaioiga o le tino, e tuʻuina atu ai le toto i faʻalapotopotoga uma ma fusi.

    Togafitiga o le maualuga o le kulukose i tamaiti

    Maua maualuga le suka o le toto i totonu o se tamaititi, o mafuaʻaga ua uma ona maua, e manaʻomia se togafitiga. Afai e le faia togafitiga, o le tulaga o le a aʻafia ai le tele o okeni ma faiga o le totoga o le olaola, e oʻo atu ai i taunuuga sili ona leaga.

    O faʻamaʻi ma togafitiga e fesoʻotaʻi vavalalata. I le tele o tulaga, o togafitiga e aofia ai ni poloka taua. E tatau ona ave vailaʻau ua faatonuina e le fomaʻi, ma mo le maʻisuka ituaiga 1, faia tui inisalini. Faʻaalia le puleaina o le suka i aso taʻitasi ma faʻaaloalo i se taumafataga faapitoa.

    Afai e maua le maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona togafitia le maʻi e ala i le fetuunaʻi o vailaau o fualaau faasaina, talu ai ona o le faʻagasologa o le faʻaaogaina ma le faʻaaoga tatau, e ono tulaʻi mai ai mea nei:

    • maʻi faʻamaʻi
    • tulaga o le hypoglycemic.

    E tatau ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o le maualuga o kalori ma meaʻai gaʻo. Aemaise lava, e le mafai ona e 'ai:

    1. keke ma pies
    2. sipuni
    3. buns
    4. sukalati
    5. fualaau mamago
    6. siamu.

    E tele le kulukose i nei meaʻai, lea e vave oʻo atu i le toto.

    E tatau ona amata faʻaaoga:

    E aoga le 'ai i falaoa-bran, falaoa-susu, iʻa e maualalo le gaʻo ma aano o manu, o vine ma fualaau suamalie.

    E mafai ona e suia le suka i le xylitol, ae faʻaaogaina lenei suamalie ua faatagaina e le silia le 30 kalama i le aso. Ave le sufuga i ni mea e gata ai. Faʻateleina le kulūkose i totonu o le toto, e le fautuaina e fomaʻi le 'ai o le meli.

    Afai e maualuga le suka o le toto, e taua le siakiina o le tulaga i se glucometer feaveaʻi. Fuataga e tatau ona faia mai fa taimi i le aso, tusi i lalo mea e iloa ai i totonu o se api.

    A faʻaaogaina se glucometer, e masani lava ona faʻalauteleina pe faʻaititia le tulaga maualuga, o nisi taimi e manaʻomia ai oe e suʻe suʻega i se fomaʻi. E le mafai ona tuʻuina ni fasi suʻega mo le mita i le susulu o le la ina ia latou le faʻaitiitia. Mo le toe faʻafoʻiina o le kulukose toto, e te manaʻomia gaioiga faaletino.

    O taʻaloga taʻavale e aoga tele mo le maʻisuka ituaiga 2.

    Meaʻai mo le maualuga o kulukose maualuga

    Afai e alu le suka, ona taua lea le toe iloilo lelei o meaʻai. O le tuufaatasiga o le taumafataga e tatau ona pei o se mea faapenei:

    1. gaʻo: e oo atu i le 80 g
    2. polotini: e oo atu i le 90 g
    3. carbohydrates e tusa ma le 350 g,
    4. masima e le sili atu i le 12 g.

    • falaoa e le faafefeteina oloa,
    • fualaau faisua fou, suamalieina ma tao tao,
    • kuka, uila, suauu e aunoa ma le suauu,
    • fasi laʻau pipi,
    • ate
    • iʻa maualalo-gaʻo,
    • oloa gaʻo susu gaʻo,
    • e le silia ma le lua fuamoa i le aso,
    • pi, lentils, pi,
    • pata o le suasusu ma le suasusu: herculean, buckwheat, millet, karite, pele bela,
    • sea ​​sea
    • vine e le i ai le suamalie, fualaau suamalie ma suamalie,
    • lanu paepae ma lanu meamata,
    • fualaau faisua, meainu suamalie, compotes,
    • vaivai kofe.

    Mai meaʻai suamalie e mafai ona 'ai i ni mea laiti:

    I luga o le fautuaga a se fomaʻi, e mafai ona e 'ai le pata ma le suāuʻu fualaʻau, faʻapea foʻi ma anufe ma nisi o ituaiga iʻa.

    E tatau ona e taumafa i le taimi lava e tasi. Inu seʻia oʻo i le lua lita o le vai mama i aso taitasi. O le faʻaogaina o calorie e amata mai i le 2300 i le 2400 kcal i le aso.

    O tala o le hyperglycemia i tamaiti o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

    O le a le hyperglycemia i le maʻisuka

    O le vai inu o le maʻisuka e masani lava ona o faatasi ma le ketoacidosis o le maʻisuka. O se tulaga lea e atiae i totonu o ni nai aso talu ona maua le maualuga o le kulukose i le toto o le ituaiga muamua poo le lua o le maʻisuka e amata ona faasolosolo lemu. O le Ketoacidosis e tupu pe a oʻo i le faateleina o le kulukose e le amataina le gaosiga o le insulin. O le faasologa ole faagasologa o le physiological ua fausia e faapenei:

    • O le tuʻuina atu o le faʻasaʻolotoina o le kulūkose i totonu o le toto ma lona maualalo o le faʻaaogaina i le tino e faʻatele ai le maualuga o le suka. O lenei mea e oʻo atu ai i le faateleina o le elemene (excretion of urine), lea e mafua ai le leai o se vaiinu ma suauu meli talafeagai (electrolytes) ma, mulimuli ane, faʻamaʻaloina le tino o le tamaititi. O le gau tele o le suavai e mafai ona mafua ai le paʻu ma le oti mai le faʻamalaina. Afai o le faagasologa atoa e matua tele lava, ona osofia ai lea i luga o le faiʻai (cerebral edema) mo ni nai itula, ma iu ai ina maua i se maʻi umi o le maʻisuka.
    • I le lumanaʻi, o le suia o le metabolic i le vailaʻau faʻasolosolo o le toto e mafua ai le faʻalavelave faʻaleagaina o le faʻaleagaina o fausaga cellular. Sulu i totonu o suauu meli e amata ona salalau i le tino atoa. O le tele o tupe leiloa e mafua ona o sodium, potassium ma fotuka. O nei minerale o loʻo auai i le masima-masima ma le faʻaaogaina o metabolic processes i totonu o masini o le tino. Latou te pulea le paleni o le suavai ma faʻatonutonu namu ma le eletise eletise e faʻailoa ai maso.
    • Toeitiiti lava o mea taua uma o meaola o le tino e pulea e nei mea. O se taunuuga o le le atoatoa o le eletise, o le tele o galuega o le tino o le tamaititi e mafai ona matuia leaga.
    • O gaioiga gaʻo gaʻo mai le lipid structures e faʻateleina avanoa, amataina le gaosiga o keto oona i totonu o le ate, lea e oʻo atu ai ile siosiomaga totonu ole tino ole tino (metabolic acidosis). O nei mea uma e mafua ai le sili atu ona faʻalavelave i le faiga o gasegase o le tino.

    A aunoa ma se togafitiga lelei mo le hyperglycemia episodic, e mafai e se tamaititi ona pa'ū i totonu o se maʻi suka, ma o nisi taimi e oʻo atu ai i le oti.

    Ituaiga o le hyperglycemia i tamaiti

    O fomaʻi e iloagofie ituaiga eseese o le glycemia i tamaiti. O le mea e masani ai, o lo latou faauuga e faia i le ituaiga o maʻisuka. I le ituaiga 2, o le tulaga e mafua mai i le tui o le inisalini, o le faateleina o le gaosia o le kulukose i totonu o le ate, ma le faaitiitia o le gaioiga o le inisalini. O nei mea uma e mafai ona faʻateleina i le maualalo o le tino ma le maualuga o le kalorie o mea taumafa e maualuga le gaʻo. I le aluga o taimi, pe a uma ona faʻaaogaina le gaosiga o le kulukose, e atiaʻe e le tamaititi le hyperglycemia poʻo le hyperlipidemia ma se gaʻo maualuga i totonu o le toto. E talitonuina o lenei faʻamaʻi e matua afaina ai tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga ola solo. O le āfua i tagata matutua e sili atu i le 40 o se faʻafitauli taua. E le o se mea e masani ai mo le hyperglycemia ma le atinaʻe mulimuli o le maʻisuka e atiina ae ai i tupulaga talavou, ma o le toʻatele oi latou e sili atu le faigata i le taimi o faʻamaʻi.

    I tamaiti, o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e masani ona maua. Talu mai le amataga o le 2000, o le faʻamaʻi tele lea o faʻamaʻi i atunuu atiaʻe e tusa ai ma numera. Talu ai nei, ua i ai le faateleina o le taimi o mataupu pe a ulufale atu tamaiti ma tamaiti talavou i ni faʻaaliga iloga o aafiaga o le hyperglycemia i falemaʻi. E le gata i lea, i le tele o tulaga, o lenei tulaga e faʻafuaseʻi ona faʻapupulaina ma vave faʻalauiloa.

    Faʻapuupuu i le faʻatonutonuina o le suka o le toto

    Glucose o le monosaccharide autu lea e maua ai le taumafa atoatoa i le faiʻai ma le taui o tau o le malosi i totoga uma ma mamanu. O le vailaʻau e faʻasaʻolotoina i taimi o le gaʻoina o meaola o loʻo i totonu o oloa gaʻo ma gaʻo amino e fausia mai le polotini. A maeʻa le faʻaaogaina o le kulukose, o le vaega itiiti o lea mea e gauai i le ate, i le mea e liua ai i le glycogen - o se ituaiga o mea e teu ai le gaʻo. O le tele o le aofaʻi e oʻo i le faʻagasologa o le taamilosaga ma e tufatufa i le tino i lalo o le neuro-hormonal control.

    O le faatumauina o le glycemia tumau e saunia e:

    • ammonia pancreatic hormones: inisalini, lea e nafa ma le felauaiga o le kulukose i siama ma tisipesa o le tino, faaitiitia lona maualuga i le toto, glucagon, synthesizing glucose mai le tuai o glycogen, faateleina o le glycemia,
    • hormones o le cortex adrenal - catecholamines (norepinephrine ma adrenaline) ma cortisol, lea e faaosofia ai le fausia o le kulukose,
    • adrenocorticotropic hormonia pituitary, faʻafouina le gaosiga o catecholamines ma cortisol.

    O lauroxine, o le vevela vevela, e i ai sona aʻafiaga i le metabolism. O le le atoatoa i le gaioiga lelei ma le tetele o hormones e mafua ai le solia o le mausali o le maualuga o le toto toto ma le atinaʻeina o pathoces.

    O nofoaga e masani ai ona atiae le hyperglycemia i tamaiti

    O le maʻi o le hyperglycemia e tele lava ina tupu aʻe ai fanau i totonu o aiga e le totoina io latou tupulaga laʻititi ni tomai soifua soifua maloloina. I le taimi lava e tasi, o aiga faapena latou te le totogia lelei le gaioiga faaletino ma le faʻatulaga lelei o se taumafataga saogalemu. Ole mafuaʻaga autu lenei i le atinae o le maʻisuka i tamaiti.

    E le gata i lea, e tusa ai ma le matauina o fomaʻi, o le hyperglycemia e masani ona aafia ai tagata o loʻo nonofo i aai tele, e taʻitaʻia ai se olaga ola solo. I le tausaga amata, o le maʻisuka e mafai ona avea ma taunuuga o le faateleina o le mafaufau ma le mafaufau i le pepe. O fomaʻi ua tofia foi se vaega taua i le atinaʻeina o lenei tulaga i le le atoatoa o le faagasologa o fualaau oona i totonu o le pancreas.

    Afai tatou te talanoa e uiga i tulaga o le matua, o taimi sili ona matautia o le pepe ma o se vaitaimi e 7 i le 18 tausaga.

    Le masani ai le maualuga o le suka i le toto i tamaiti

    O fua faʻataʻitaʻi o le suka o le laboratory e faʻaaogaina i le millimoles i le lita (mmol / l). I tagata matutua, o le tapulaa maualuga o le masani e 5.5 mmol / L, o le maualalo - 3.3 mmol / L. O fuafaatatau sili ona lelei e iloiloina mai le 4.2 i le 4.6 mmol / L. Ona o uiga o le metabolism i le tino o le tamaititi, o tulaga faatauaina e tufatufa atu e vaega o tausaga.

    Suauu anapogi i tamaiti (i totonu o le moli / l)

    Pepa e oʻo i le masinaTamaititi e oo i le tausagaTamaititi aoga i lalo o le 5 tausagaTamaititi aoga i lalo o le 14 tausaga
    2,8 – 4,32,8 – 4,43,3 – 5,03,3 – 5,3 (5,5)

    Faʻatulagaga o faʻataʻitaʻiga a tamaiti ma tagata matutua i le taimi o le matua. O faʻavaega mai tulaga faatauaina o fuainumera i le itu o le faaitiitia o le hypoglycemia, i le itu o le faateleina - hyperglycemia. E le gata i le matua, meaai paleni, tulaga o le mafaufau-lagona, mamafa, gaioiga faaletino, o le i ai o maʻi tumau ma faʻamaʻi pipisi-faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le maualuga o le suka. I le itupa, e leai se eseesega tele i le va o tama ma teine.

    O mafuaʻaga autu o le hyperglycemia i tamaiti

    O mafuaaga o le hyperglycemia i tamaiti e ese. Faatasi ai ma i latou, o le nofoaga lauiloa o loo nofoia e se maʻi le atoatoa. O le maʻisuka o se maʻi faʻasolosolo faʻasolosolo i le hyperglycemia, o le faʻagasolo malie o le kulukose o le toto, o lona uiga autu o le suʻesuʻeina. A o atiina ae le maʻisuka, o le a faateleina le faʻamaʻi, o le hyperglycemia ua avea ma tulaga alualu i luma. I luga o ia lava, e aunoa ma se fesoasoani i fafo, o le hyperglycemia o le a itiiti ifo ma itiiti ifo ona aveesea.

    E mafai ona mafua mai le gasegase o le inisalini i le toto, o le faaitiitia o le maualuga o le inisalini, poo le faia o le inisalini le atoatoa i le tino. E mafai ona tupu lenei mea ona o le mafatiaga o se tamaititi poʻo se faʻamaʻi, ma e mafua mai i le faʻamalosia o nisi o gaioiga masima e foliga mai i le maʻisuka ituaiga 1. E tupu lenei mea i le 20 i le 40 pasene o tamaiti e maua i le maʻisuka faatoa maua.

    Faailoga o le hyperglycemia i tamaiti

    O le tele o le maʻisuka ituaiga 2 i le tamaitiiti ma o le talavou e leai ni uiga o le hyperglycemia, ona o le ala o latou maʻi e maualalo i le faatusatusa i le maʻisuka ituaiga 1, ma latou te le inuina le insulin.

    O faʻamaoniga muamua o le hyperglycemia poʻo le ketoacidosis e masani lava ona faʻaalia mai le vave o le faʻamalosia ma le faateleina o le fia inu. E mafai e le tamaititi ona faʻaalia atili nisi o faʻamaoniga nei:

    • vave le toto i foliga,
    • vevela paʻu
    • matagogo
    • tiga o le ulu
    • tiga o le manava
    • taoto ma vili
    • moe ma le le mautonu,
    • faanenefu vaaiga
    • manogi manaia o le acetone
    • fatu palpitations,
    • le manava ma galue malosi.

    O a faailoga o le hyperglycemia i tamaiti o se taimi e vaʻai ai i se fomaʻi?

    Faailoga o le hyperglycemia i tamaiti, lea e faatonu ai le manaomia o se fomai i matua, aofia ai le faateleina o le urination ma le faateleina o le aoga o le suavai a le tamaitiiti. E tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi mo soʻo se suiga faafuasei i le mimi a lou pepe, taimi o le urination, poʻo le faateleina o le fia inu. Ae maise lava pe afai o nei faʻamaoniga eo mai faatasi ma le paʻu vevela, o se tamaititi e lagona le mago i le gutu, mumu o foliga, maʻi tiga, tiga o le tino, leisa, poʻo le vomiting. E tatau i matua ona mataalia mo le moe ma le le mautonu o gaoioiga, o le fatu, po o le le manava. E tatau i matua ona nofouta i le taimi o le inisalini mulimuli ole inisiua pe a fai ole tamaitiiti ile inisalini togafitiga.

    Mafuaaga mo le faateleina

    O le vai inu i tamaiti atonu o le taunuuga o le le atoatoa o le tino poʻo le maua ai o le faʻavae o le tino. O mafuaaga faʻale-tino e aʻafia ai:

    • Tausiga le lelei o le 'ai (le tatau ona fafaga le pepe). O le vaega e aofia ai le tagofiaina, faʻaleagaina o mea faʻafiafia ma meainu suamalie. O le pancreas ua faʻamalosia e maua ai le insulin i se faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e mafua ai le faʻaumatia vave o le galuega endocrine o le okeni.
    • Le lava o faamalositino. O le le atoatoa o gaoioiga faaletino a le pepe e faaitiitia ai le gaosiga o le inisalini.
    • Faʻanoanoa O le nofo tumau i se tulaga o lagona atuatuvale e faʻaosoina ai se faʻaopoopoga o le adrenaline, lea e aʻafia ai le inisalini.
    • O le mamafa. Faʻatasi ai ma le tele o meaʻai, o le lagona o le tino o le tino i le inisalini e faʻaitiitia, ma o le kulukose e faʻapipiʻi i le toto.
    • Le faʻasologa o togafitiga e le talafeagai mo allergies,
    • Le lava le taimi i le tino o cholecalciferol ma ergocalciferol (vitamini o le vaega D).

    O faʻamaʻi, malulu ma viral viruses, o le i ai o le tiga, ona o le vevela, ma le tino e mu e mafai ona avea ma mea le tumau e aafia ai le glycemia. O mafuaʻaga faʻaleagaina o le kulukose maualuga e mafua mai i le solia o le gaosia o hormones endocrin:

    • Inisinia o le hyperthyroidism mo le gaosia o hormones - thyrotoxicosis (hyperthyroidism),
    • malulu poʻo le faʻaleagaina o neoplasms i totonu o laufanua,
    • susu o le pituitary tua (adenohypophysis) poʻo le lobe (neurohypophysis),
    • maʻisuka malosi.

    Faʻamatalaga i luga ole ituaiga o maʻisuka talavou

    O le faʻataʻitaʻiga o le maʻisuka tamaititi e mafua mai i mafuaʻaga o lona atinaʻe. E fa ituaiga o faʻamaʻi. O le maʻisuka poʻo le insulin-dependent type 1 o le maʻisuka. O loʻo faʻaalia i le taofi o le gaioioiga a le pancreas i le gaosiga o le inisalini. Ua faia i lalo o le faatosinaga o le faʻaleagaina o le agavaʻa (o le i ai o togafitiga i matua ma aiga vavalalata) poʻo le faʻagasologa o faagasologa o le autoimmune i le tino.

    O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o faʻamaʻi faʻamalama: Coxsackie, cytomegalovirus, siama o le siapi tagata o le ituaiga 4 (Epstein-Barr), o le gutu, mumps, nutrition nutrition, pathologies masani o le pancreas ma le lauroid gland. Faʻasalalau foi

    • E le o le insulin-dependent type 2 faʻamaʻi. O se uiga tulaga ese o le le mafai ona maua o sela e maua ai le inisalini. E tupu ona o le mamafa.
    • TULAFONO o le maʻisuka. E atiina ae e avea o se taunuuga o le gasegase o gasegase galue o le pancreas poʻo lona fausaga faʻaanatura faʻaleagaga.
    • Mateʻo le Neonatal. E maua i tamaiti laiti e oʻo i le iva masina le matutua ma faʻaleagaga le chromosomal.

    O le toatele o tamaiti o le maʻisuka e maua mai i le togafitiga o le insulin i le ituaiga muamua. E maua e le tamaititi le maʻisuka mai matua, ae leʻo le faʻamaʻi. O faʻavae tuʻufaʻatasia o gasegase faʻaleagaina e mafai ona faʻagaoioia i lalo o le aʻafiaga o tulaga le lelei poʻo le ono le aliali mai.

    Faailoga o le hyperglycemia i le tamaitiiti ma le talavou

    O le vaeluaina i tamaiti, e le pei o tagata matutua, na latou faʻailoaina faailoga e le mafai ona le amanaiaina:

    • O le fiainu tele (polydipsia). E masani ona fesili le tamaitiiti mo se meainu, o le pepe e valea ma filemu pe a uma ona inu. Glucose mole molemoa e manaomia le suavai, o lea pe a oʻo ina faateleina, o le fia inu e tupu.
    • Uma faifai pea (pollakiuria). O le Hyperglycemia e faʻalavelaveina le gaioiga o gaʻo i le faʻaaogaina o le suavai saoloto. Faʻasaga i tua o le faʻalauteleina o le vai, e tele lava ina faʻaleleia le gaogao. O le Urine ei ai lona uiga lanu.
    • Faateleina le manaʻo (polyphagy) faʻatasi ai ma le faʻaititia o le mamafa o le tino. Ona o le le lava o le inisalini, e le tuʻuina atu le kulukose i sela, ma e aumaia e le tino mai le gaʻo ma le maso maso e totogi ai le malosi. E le o masani ona maua le pepe i le mamafa o le tino.

    Faʻailoga faaopoopo o le maualuga maualuga:

    • Faʻitiʻitia gaioiga, faʻalavelave, moe. A aunoa ma le mauaina o le kulukose, e le mafai e le tino ona galue atoatoa. O fanau laiti e faʻavaivai, vave ona paʻu. O talavou e faitio i le maʻi tiga ole maʻi (cephalgic syndrome).
    • Dermatoses. O se tino faʻavaivaia e faigofie ona faʻaalia i siama pipisi ma faʻaleagaina o le mucous membranes ma le paʻu. I pepe, e maua le diaper dermatitis. Tamaiti talavou e afaina i le ogaoga ogaoga. Faatasi ai ma le hyperglycemia i teineiti o le laititi, o le microflora vavave e afaina ai, o le au faila ma le dysbiosis vaalele.
    • Faʻateleina le malulu ma faʻamaʻi pipisi. Faʻatasi ma le talaaga o le gaʻo ma le faʻaleagaga o le hormonal, o le faʻaitiitia o le faʻamaʻi, ma le tino e le mafai ona faʻafitia faʻamaʻi.
    • Faateleina le vevela (hyperhidrosis). I le maualuga maualuga o le kulukose, o le vevela vevela e faʻalavelaveina.

    O loʻo i ai faailoga o le faʻaitiitia o le vaʻai, faʻaletonu le mafaufau. E le mafai e le tamaitiiti ona taulai atu, e masani ona le fiafia ona o le leai o se mafuaaga. Afai o tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o le maʻisuka, o le tele lava o taimi e iloa ai foliga i le tuputupu aʻe tuputupu aʻe o le tamaititi (e 5 i le 8 tausaga le matua ma le tamaititi).

    Faʻatasi ai ma le le iloa, o le hyperglycemia i tamaiti e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o se setete o le ketoacidosis (o le faateleina o le suka o le toto, faatasi ai ma le faaputuputu o tino o le acetone, isi ketones). O faʻamaoniga o se tulaga ogaoga e faʻaalia i le palloruli o le paʻu, leisa ma le faʻaleleia o le vomit ma se manogi o le ammonia, fia inu ma le pollakiuria. O le malosi o faailoga e faalagolago i le ogaoga o le tulaga ma le matua o le tamaitiiti.

    Avanoa Faʻamatalaga

    I le mataupu pe a oʻo i le suʻesuʻeina o le toto na faʻaalia ai le faateleina o le maualuga o le suka, e manaʻomia e le tamaititi se suʻesuʻega faaopoopo. O suʻesuʻega faʻapitoa e aofia ai le GTT (suega o le toleniga o le glucose). O le suega o le toleniga o le kulukose o se faʻaogalua lea o le toto mo suʻesuʻega faʻapitoa: muamua - i luga o se manava gaogao, toe lua - i le lua itula i le maeʻa ai o le "uta o le suka".

    O le matafaioi o le avega o se vaifofo malosi o le kulukose. Tupulaga matutua 12+ e fafagaina i le 70 ml o le vailaʻau i le 200 ml o vai. Mo tamaiti ei lalo ifo o le 12 tausaga le matua, o le fua o le kulukose e vavae ese ao tausia le masani o le vai. O suʻega e mafai ai e oe ona fuafua le tikeri o le absorption o le kulukose i totonu o le tino.

    O le fuafuaina o le maualuga o HbA1C (hemoglobin glycated) o loʻo faʻatulagaina. Glycated (glycated) hemoglobin e faia i le fegalegaleaiga o le hemoglobin ma le kulukose ma o loʻo teuina i le tino mo le 120 aso. O le auʻiliʻiliga e mafai ai ona siaki le glycemia i le toe vaʻaia mo le 3 masina. O se auiliiliga o le faʻaogaina o faʻamalosi i le glutamate decarboxylase (GAD antibodies) o loʻo faʻatinoina foi. I le maʻisuka talavou, e maua ai i taimi uma se taunuuga lelei (ua fuafuaina faʻatautau).

    Tulafono mo le sauniuni o se tamaititi mo le totoina o toto

    O le faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga e faʻatinoina i totonu o suʻesuʻega. O le toto mo le auʻiliʻili e maua mai se vein poʻo mai se tamailima. I pepe faatoa fananau mai, o le biofluid (toto) e tele lava ina aveesea mai le mulivae. O le maualuga o le maualuga o le toto toto ma le vevela e mafai ona eseese i le lautele e oʻo atu i le 12%, e le o se togafitiga ma e amanaia pe a faʻatusatusa ma tulaga faʻapitoa.

    O le tulaga autu o le tuʻuina atu o se auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao. E mafua lenei mea ona o le malosi o le tino ona tuʻuina atu le kulukose i totonu o le toto i le maeʻa ai ona 'ai ma tausia lona maualuga maualuga mo le tusa o le tolu itula. Afai ei ai se tamaititi i le taeao ao leʻi suʻeina, o le suka toto e tatau ona faʻatūina. O le suka o le suka i le toto e faʻaaogaina atoa i luga o se manava gaogao!

    O sauniuniga sauniuni e aofia ai le anapogi mo le 8 itula ao le i faia le taualumaga, leai se laulaau i le afiafi i le afiafi o le auiliiliga, teena o le taeao o le tumama, ma le moe lelei. Aʻo leʻi asiasi atu i le fale suesue, e faʻasaina le faʻafefeteina o komi ma inu vai inu suamalie (suavai masani e faatagaina i soʻo se aofaiga talafeagai). Le saunia lelei o le tamaititi mo le faʻatalanoaga e oʻo atu ai i le vavalalata o faʻamatalaga.

    Auala e faʻaititia ai le faʻatinoga

    O le Hyperglycemia i tamaiti e totogi, muamua lava, i le faasaʻoina o le meaai. O le tulaga o le faʻavaivaia o le kulukosesese (prediabetes) e mafai ona toe faʻafitia. Ina ia taofia le atinaʻeina o le maʻisuka, ua lava lea e toe iloilo ai mea taumafa ma meaai.I le maualuga o le suka, e fautuaina e faʻafeiloaʻi le tamaititi i se mea taumafa fuafuaina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

    I le tulaga o le faʻamaoniga a le tamaititi o le faʻamaʻi, e manaʻomia e le tamaititi se togafitiga o le olaga atoa i fualaau o inisalini faafomaʻi ma le maʻisuka. O le fua o fualaau faasaina ma togafitiga togafitiga ua fuafuaina e le endocrinologist. Injections injections e faia e tusa ai ma se fuafuaga a le tagata ua fuafuaina e le fomaʻi. Mo togafitiga, e faʻaaogaina insulin o le gaioiga pupuu ma faaumiumi.

    O le taumafa "Laasaga Numera 9" ua tofia i se tagata maʻi, e fesoasoani i le faatumauina o se tulaga mausali o le glycemia ma taofia ai le amataga o le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka. O oloa e aofia ai se aofaiga tele o meaʻai gaʻo i le taimi nei e ono aʻafia mai le lisi o meaʻai:

    • aisa kulimi, keke ma isi oloa gaosi oloa,
    • meaʻai suamalie, siamu, suamalie,
    • fualaau aina: papaya, guava, cannon, faʻi, pineapples, fig,
    • mea inu: ipu afifi, suamalie suamalie, laʻau fagu.

    O le lisi autu e faʻavae i luga o fuatini o meaʻai (o meaʻai fuamoa, iʻa, hamu, fuamoa) ma vailaʻau faʻamalosi, lea e faʻagasolo lemu i le tino. O suauʻu masoāsusu e aofia ai lemu ma mea totō, fualaau faisua. E faʻatapulaaina pati.

    O oloa uma mo le taumafataga ua filifilia e faʻaaogaina ai a latou glycemic index (GI), lea o loʻo taʻu mai ai le saoasaoa lea na fausia ai le kulukose i le taimi o le 'aiina o meaʻai i totonu o le toto. Faatasi ai ma le hyperglycemia, o meaai o loo faasinoupuina mai le 0 i le 30 ua faatagaina, o meaai e iai le faasinoupu o le 30 i le 70 ua faatapulaa. E le faatagaina se faasinomaga faasinomaga o le silia ma le 70 i luga o le lisi.

    Matafaioi a Matua

    Tusa lava poo le a le mafuaʻaga o le faateleina o le suka, e manaʻomia e le tamaititi togafitiga. O matafaioi a mātua e aofia ai le faʻatupuina o le soifuaga lelei ma le mataʻituina pea o togafitiga. E tatau:

    • faʻatau mai se glucometer ma faʻataʻitaʻiga ma se umukuka,
    • mataitu glycemia tele taimi i le aso,
    • aua le faalavelaveina togafitiga o le inisalini,
    • faatulaga lelei taumafa lelei ma gaioiga faʻafiafiaga,
    • ia ave le tamaititi i le endocrinologist mo le tulitatao ma le suʻesuʻega puipuia,
    • tuʻuina atu fesoasoani faʻapitoa ma fesoasoani.

    Ina ia faafaigofie le fetuunaiga i le faamai, e fautuaina malosi e endocrinologists ia auai i vasega i le Aoga o le Maʻisuka. O tamaiti e iai le gasegase o le maʻisuka e tatau ona amata puipuia mai le taimi na fanau mai ai. O se tamaititi e ono osofaʻi i luga o le maʻisuka poʻo le mauaina o se maʻi maʻisuka ua manaʻomia e tatau ona faʻamatalaina saʻo pe oa oloa ma pe o le a le mafuaʻaga ua faʻaleagaina.

    O le maualuga o le suka o le toto e mafai ona avea ma se faailoga o faafitauli matuia o le gasegase ma le hormone. Ina ia iloa le mafuaʻaga o le hyperglycemia, e manaʻomia le suʻega o suʻesuʻega toto. O le mea sili ona taatele e aʻafia ai le faʻaleagaina o le maualuga o le kulukose o le maʻisuka ituaiga 1.

    O le maʻi e mafua mai i le maʻi le faʻamalolo o le endocrin system ma e manaʻomia ai le puleaina o le iniseti ma le tausisia o tulafono o meaʻai. O le alualu i luma o le faʻamaʻi ma le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave e mafai ona faʻagesegese pe afai e te matua usitai i fautuaga faafomaʻi.

    Tuua Lau Faamatalaga