Ua e sauni e fai se pamu? Seʻio tatou tilotilo i le lelei ma le lelei o le aoga ma le matautia o le masini

O le pomu insulin o se masini faʻafomaʻi lea ua mamanuina mo le faʻaauau pea o le puleaina o inisalini (faʻatasi ai ma maʻisuka).

O le siama o le inisalini o le maʻisuka lava ia e aofia ai: le pamu ia lava (o loʻo i ai le faʻafoega o le komiti, le gaosiga o masini ma maʻa), se resulin reservoir (mea e mafai ona suia), se inisua injection kit (o se faʻaaogaina o le cannula, o se faʻaoga faʻapipiʻi mo le faʻaogaina o le taifau ma le vaituloto).

E faʻapefea ona galue le pamu o le insulin i le maʻisuka

Aua e te popole e ala i le faitauina o le fausaga o le insulin pump. O nei mea uma e fetaui i ni siʻitaga laʻititi nai lo le tele o le telefoni feaveaʻi o le BUTTON. Ae, o se pager i le tele (mo le faʻatusatusaga, o le faʻataʻitaʻiga o le pamu o loʻo i ai nei, o le pusa o le shoulder e 8 kg, na fuafuaina e Dr. Arnold Kadesh i le amataga o le 60s).

O le taivai o le vai insulin e faʻapipiʻi i le nofoaga masani mo le faʻaofiina o le inisalini (pito i lalo, ogavae, tauau, pulu). O mea oi ai gaʻo gaʻo. Faatasi ai ma le fesoasoani a polokalama, o le fua faatatau o le pulega ma le fualaau ua faatulagaina. O le mea lea, o le pamu e faataitai ai le galuega a le pancreas.

Pump insulin togafitiga

E lua auala o le faʻatagaina o le inisalini:

Faʻatomuaga (faʻaauauina pea o se tui autu o le inisalini, lea e faʻatonutonu i le aso atoa, sei vagana ai i le po ma faatasi ai ma meaai).

Bolus (o se fualaau faaopoopo e tuʻuina atu mo le 'aina ma le faasaʻoina o le kulukose i le po).

E i ai foi isi ituaiga o pupuʻu. O lona uiga o le tagata lava ia e aʻafia le faʻailoga o le faʻaaliga o le inisalini:

O le bolus standard ("faailoga" foliga) o le faʻatulagaina tutusa o le inumaga atoa o le inisalini.

O lenei filifiliga e lelei mo mea taumafa o le gaʻo-mauoa e maualalo i le popo ma le gaʻo.

O le sikuea sikuea (o le "fausaga faʻasolo") o se faʻagesegese o le insulin.

E faʻaaogaina i le taimi o le faʻaaogaina o le porotini ma meaʻai gaʻo, talu ai o le inisalini ua tuiina e le mafai ona malosi ma e faʻaitiitia le kulūkose malie. E le gata i lea, o le a faʻalautele atili i le taimi. E le gata i lea, o lenei ituaiga o bolus e faʻaaogaina mo se tasi e faʻagesegese lemu.

O le double bolus poo le televave - o se tuufaatasiga o le muamua ma e maua ai se maualuga maualuga o le inisalini i le taimi muamua ma faʻalauteleina le faʻaofiina o le aofaiga totoe i le taimi i le laasaga lona lua.

O lenei filifiliga e faʻaaogaina ei latou o loʻo 'ai meaʻai e mauʻoa i gaʻo ma gaʻo.

Faʻamanuiaga o le Faʻaaogaina o le Inisalini Pump

E naʻo le inisalini e fai sina taimi puupuu e faʻaaogaina (Apidra, NovoRapid, Humalog) ma maua ai se tikeri sili atu o taui.

Inisalini pumps fesoasoani e faʻaititia lau inumaga o le inisalini i le 20-30%.

O le tui o le inisalini e maua ai insulin i microdroplets, ma faʻamautinoa ai le sao atoatoa o le pulega. Ma o lenei mea e mafai ai e oe ona mataʻituina le maualuga o le insulin i le tino.

Ona o le mea tonu o le pamu ia lava (o le "atamai e leai se poto"), o le tele o pamu o le maʻisuka ua faʻapipiʻiina se polokalama e fesoasoani e toe taʻua le fua o le insulin o loʻo faʻatulagaina mo se taumafataga. O lenei mea e aʻafia ai uiga taʻitasi o le tino, faʻalogona i le inisalini i taimi eseese ma le manaʻomia mo le inisalini, e tusa ai ma le ituaiga o meaai e 'ai e le maʻisuka.

Mai le mafaufau, o le lelei o le olaga o le maʻisuka e faʻaleleia, ona o le a le toe fusifusia o ia i le taimi, nofo.

O se avanoa manino o le taimi nei e te le manaʻomia le faia o le tele o injections e pei o le faʻaaogaina o se peni pipi.

O aʻafiaga po o le le lelei o le faʻaaogaina o le insulin pump

I le faaopoopo atu i le mea moni o le pamu o le maʻisuka ei ai le tele o itu taua, o loʻo i ai foi lona lava "lele i totonu o le suauu" i lenei masini. Ni nai sipuni.

O le pamu mo le maʻisuka e tatau ona i ai ile maʻi 24 itula i le aso.

O aso uma e tolu, e tatau ona sui le nofoaga e faʻatulagaina ai.

Afai e te le amanaʻiaina le pule (muamua), nai lo le toesea, aua e te mulimulitai i tulafono o feʻau, ona oʻo lea i le nofoaga o inisiua poʻo le afaina o le mumu.

E pei o soʻo se masini eletonika, o se pamu mo le maʻisuka e mafai ona gasegase pe malepe, ma i le ala, e taugata. E pei lava o mea e avatu ia te ia.

Polokalama Inisalini Pump Installation

O le tele o taimi, o le faʻaaogaina o le pamu e amata i le tagata maʻi na faʻatumu le vaʻa ma le inisalini, lea na faʻatonu saʻo ia te ia e le endocrinologist. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e ave se vailaau e leai ni mea, aveese le piston mai ia mea ma tuu le ea mai le tane i totonu o le moli i le inisalini. A maeʻa lena, faʻaaogaina le inisalini i totonu o le vaʻa ma se piston, aveese le nila ma tuʻu i fafo le faʻaleleia o le ea. Ona mafai lea ona e aveesea le piston ma faʻafesoʻotaʻi le tane i le faʻaogaina o le pusa. A maeʻa lenei mea, tuʻu le vaega i totonu o le pamu ma faʻamumu le ipu, o le inisalini e taʻavale i le umi o le pipili (Taua! I lenei tulaga, e tatau ona vavae ese le tino mai le tagata) ona faʻafesoʻotaʻi lea o le faʻaogaina i le taifau.

E faigata le mafaufau i le faagasologa atoa e aunoa ma le i ai o le masini atoa i luma o ou mata. Ae aua le popole. O maʻi uma o le maʻisuka, pe afai na te faʻaaogaina se pamu, e faʻaaogaina polokalame faʻaleaʻoaʻoga.

Pamu insulin mo tamaiti

E le o se mea faalilolilo ituaiga aʻu maʻi suka aafia ai tupulaga talavou. O nisi taimi, o tamaiti iti lava e avea ma tagata mamaʻi o endocrinologists. Ma afai e tulai mai le fesili o le togafitiga o le inisalini, e taumafai matua e faia mea uma e mafai ai e faafaigofie ai le tulaga oa latou fanau. I lenei tulaga, o le tui o le inisalini o se filifiliga mo nai maʻisuka laiti.

Talu ai o le tino o le tino e matua ese lava mai le tagata matua, o le fua o le puleaina o le inisalini e ese foi. E manino lava e manaʻomia e tamaiti le itiiti ifo, ae ia ausia le manino o le fua o le fuaina o le masini masani e toetoe lava a le mafai. O le mea lea e fesoasoani ai le pamu o le insulin i fafo.

O le mea moni, i le tulaga o le faʻaaogaina o le pamu e tamaiti, o le ai ai ni nai faʻafitauli faʻapitoa "faʻalepotopotoga," ae afai e saʻo le faʻaaogaina o le mataupu, aʻoaʻo le tamaititi e faʻaaoga lelei le pamu, ona mafai lea ona faʻalelei le lelei o le olaga o le tamaititi ma fesoasoani e foia le faʻalavelave o le mafaufau lea na afaina ai le faamaʻi.

Faʻamatalaga a le tagata lava ia

O le pomu insulin e sili atu ona aoga mo le maʻisuka pe afai e mulimuli le tagata i faatonuga a le fomaʻi ma mulimulitai i ana faatonuga uma lava. Afai na te iloa faavae o meaʻai talafeagai mo le maʻisuka (faʻaopopo i le tulaga o le hyperglycemia, e mafai foi ona tupu le hypoglycemia. E le tatau ona galo!) Afai e tausi e ia ia lava ma le pamu.

Ae e tatau foi ona e manatua o le pumpulin insulin, e ui i lea, o se masini faaeletonika. E mafua ai le le lelei ma le faʻaogaina o fesoʻotaʻiga le talafeagai e mafai foi ona faia se vaega taua i le tulaga o le maʻisuka. O le mea lea, o le mea e leaga ai, o le a tatau foi ona pulea le pamu. Ma faʻapefea ona le taʻua e se tasi le maualuga o le tau o ia mea uma ma mea e faʻaaogaina.

O le a le mea e te maua mai i se taunuuga?

  • Faʻaleleia atili le puleaina o le toto, faʻapea foʻi ma lona fesuiaiga i le gasologa o le aso,
  • O le faʻaitiitia o le faʻaleagaina o le hypoglycemia,
  • Faʻaleleia lelei o le taeao o le taeao. O lenei tulaga e aliali mai o ia lava i foliga o le gasegase o le vaveao (i le va o le 4: 00-8: 00), lea e faʻateleina atili pe a uma le 'aiga o le taeao ma ausia le maualuga i le taeao,
  • Faʻasalalau ma faʻaleleia le lelei o le olaga.

O ai ua faʻaalia le faʻaogaina o le pamu?

  • O le faʻapipiʻiina o se pamu insulin e faʻamaonia mo tagata uma e maua ai le tele o fesuiaiga i le toto toto i le taimi o le insulin ma togafitiga ma le le mafai ona ausia le lelei o le glycemia,
  • O le maualuga o le hemoglobin glycosylated e sili atu i le 7.5%,
  • O le hypoglycemia faifai pea, nocturnal, poʻo latoe
  • Tupulaga poʻo sauniuniga mo le maitaga
  • O le ketoacidosis o le maʻisuka masani (precoma) faʻatasi ai ma falemaʻi masani
  • O le ofoofogia o le taeao
  • Faʻaaogā faʻafefete ma faʻasalalau o le olaga. O tagata nei e aafia i taaloga, tamaiti aʻoga, talavou, tamaiti. Tagata e taʻitaʻia olaga ola.
  • Laititi o manaoga ole inisalini.
  • E leai ni faʻasalaga i le faʻapipiʻiina o se tui insulin!

Le aoga o le togafitiga o le togafitiga i luga o pulega masani o le inisalini:

  • O le faʻaauau pea ona tuʻuina atu ni laʻititi o inisalini (o le avanoa e faʻaofiina ai le 0.1-0.05 UNITS), lea e latalata i le galuega o se pancreas maloloina
  • Faʻaaogā na o sina inisalini puupuu pe faʻamalosi
  • Le lava o le inisalini o loʻo i totonu o le suʻapala
  • Faʻaaogaina o tui o le pule o le pule o le inisalini
  • E mafai ona tape le pamu pe a manaʻomia
  • Faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le inisalini i aso taitasi
  • Faʻaititia le numera o injections - 1 inisi i le 3 aso
  • O le avanoa o le mea e te manaʻo ai ma pe ae manaʻo ai

Ma ia manatua, o le pamu e le o faia ni faʻafitauli, e fesoasoani e puipuia ai i latou!

Vaitaimi Faʻasao poʻo le Masiva mo le maʻisuka

O le a la le meli mo le maʻisuka? Ole vaitau puupuu lenei (masani 1-2 masina, o le mea lea o le igoa ole taimi) pe a uma ona faʻafeiloaʻi se tagata maʻi ile maʻisuka ituaiga 1 i togafitiga ile inisalini, ile taimi ole a tulai mai ai le le malamalama o le toe faʻaleleia atoatoa. E ono talitonu le tagata maʻi ma ona aiga ua maeʻa atoa le maʻisuka ona o le taimi o le amataga o le pulega o le inisalini (e masani lava 5-6 vaiaso), o le manaʻomia mo lenei hormone ua faʻaitiitia, i nisi tulaga e oʻo atu i le faʻamavae atoa.

Ma afai o lenei vaitau e te le iloa e uiga i faʻalavelave faʻalavelave uma o le maʻisuka o le maʻisuka, i se taimi lata mai e mafai ai ona e "maua" oe lava taui, poʻo le atiina ae o le suka suka, lea e matua faigata lava ona togafitia ma pulea e metotia o togafitiga masani faʻapitoa i aso nei. I lalo o le a ou taʻuina atu ia te oe le sese sese o le tele o le maʻisuka latou te faia i le taimi o le la pepe.

Faamauina i luga o le taulaga

E tuʻuina atu ia te oe le lelei i luga o tagata asiasi masani:

  • Tauvaga ma tau taua
  • Fesootaiga ma tagata kalapu, faatalanoaga
  • Tala o le Maʻisuka I vaiaso uma
  • Fono ma talanoaga avanoa
  • Faʻamatala ma talatalanoaga

O le resitalaina e vave tele, e le itiiti ifo ma le minute le umi, ae o le a le aoga tele!

Faamatalaga kuki Afai e faʻaauau pea ona e faʻaaoga lenei 'upega tafaʻilagi, matou te manatu ua e talia le faʻaaogaina o kuki.
A leai, faamolemole tuu le nofoaga.

Tuua Lau Faamatalaga