O a mea e mafai ona 'ai ma le maʻisuka, ma o le a le mea e le mafai?

O le maʻi suka (DM) o se gasegase tuga ma uiga le lelei. Ae le pei o le tele o faʻamaʻi, o le manuia o ana togafitiga e le faalagolago tele i le tomai o le fomaʻi ma vailaau na faatonuina e ia, ae i taumafaiga a le tagata maʻi. O se meaai lelei ma se meaai filifilia ma le faaeteete e mafai ona faʻaleleia le ala o le faʻamaʻi ma aloese mai ona aʻafiaga ogaoga.

Aisea e le mafai ai ona e 'ai i meaai o le maʻisuka?

Soʻo se mea e 'ai o se faʻavae o meaʻai e faʻamautuina. Afai e faatonuina e le fomaʻi mea taumafa i le tagata maʻi, o lona uiga e le mafai ona e 'ai i soʻo se mea e te manaʻo ai, e tatau ona e lafoaʻia ni mea e sili ona e fiafia i ai, ma e te manaʻomia ni tapulaa. I le tulaga o le maʻisuka, o tapulaa e i ai se faavae faasaienisi faasaienisi. O le mea moni, o le faʻamaʻi e faʻavae i luga o faʻafitauli matuia i le tino e le mafai ona faʻasaʻoina e aunoa ma le fetuunaʻi o le paleni o mea e maua mai meaʻai poʻo meainu. O le mea lea, o le maʻisuka e faʻatagaina ma faʻasaina oloa.

Ae ui i lea, o lisi o oloa faasaina e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i le ogaoga o le maʻi. O le ituaiga o faʻamaʻi - o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (type 1) poʻo le insulin-dependent (type 2) - e faʻamalosi ai foi lona aafiaga.

Carbohydrates ma le manaʻoga e faʻagata

Masalo, ua iloa e tagata uma talu mai tausaga aoga o meaai a tagata e aofia ai vaega taua e tolu: o gaʻo, gaʻo ma gaʻo. E aofia i mea uma e 'ai e se tagata. O le mafuaʻaga o le maʻisuka o le solia lea o le masini masini o se tasi o vaega o mea taumafa - gaʻo (sugars). O le mea lea, ina ia aloese mai le faaputuputuina o gaʻo i totonu o le toto, e tatau ona mumusu e ai ni ipu o loo i ai i ni aofaiga tele.

Ae ui i lea, o vailaʻau 'eseʻese e eseese mo gaʻo. O loʻo i ai vailaʻau faʻamalosi o loʻo faʻamalosi i totonu o le vaega o meaʻai e vave ona faiva - o meaʻai e pei o le "vave" gaʻo, ma o loʻo i ai ni vailaʻau faʻamalolo o loʻo gasolo lemu. Muamua, e fautuaina e le au fai meaʻai le tuʻuina atu o le faʻaaogaina o oloa "anapogi".

Vaega o le maʻisuka e le o le insulin

I le maʻisuka masani, e leai se inisalini, ma e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le pancreas e maua ai le insulin, ae e le gafatia e le fusi, ma amata ona faaputuputu le kulukose i le toto. O se mea faʻafefe lenei. E mafai faʻafefea ona aloese mai se atinaʻe o mea tutupu i le ituaiga lona lua o le faʻamaʻi? Na o le tasi le auala o le taofi lea o le faaaogaina o suka i totonu o le tino. Ma e naʻo mea taumafa e mafai ona maua ai lenei mea, faʻamapulaʻa mea e 'ai ma inu ai se tagata, ma faia se lisi o ipu faʻatagaina.

O le a se mea faigata i le maʻisuka?

O le tali i le fesili "o le a le mea e le mafai ona maua i le maʻisuka?" E le faigofie tele. I le tele o auala, e faʻalagolago lava i le tulaga o le maʻisuka, faʻapea foʻi ma ona faʻamaʻi pipisi. Tele lava le faalagolago i le inu o le tagata maʻi i fualaau oona. E taua foi le taua o le manatu. E fuafua ai po o fea meaai e le tau aoga. O loʻo i ai uma ni meaʻai "vaivai" ma paleni e mafai ai ona faʻaaogaina taumafa taʻitasi e aofia ai gaʻo, e ui ina faʻamapulaaina, ma "faigata," lea e sili atu le saʻo ma faʻasaina. E ese foi le mate i le fesili pe fia le protein ma le gaʻo e tatau ona i ai i le taumafataga. Le ituaiga o gaʻo o loʻo faia ai se matafaioi. E i ai meaʻai e le aofia ai pe faʻatapulaaina gaʻo. O le uiga o le gaʻo gaʻo o le faʻaititia o le aofaʻi o le faʻaogaina o kalori. E fesoasoani lenei mea e faʻafetaui ai se mea le lelei e pei o le oona.

Ae o loʻo i ai meaʻai e mafai ai ona e 'ai e toetoe lava o gaʻo uma (sei vagana ua tumu, e afaina ai tagata maloloina). E le ioeina foi e le diabetologists pe fia le protein e tatau ai.

E le gata i lea, o le filifiliga o oloa faʻasaina i le maʻisuka e afaina i:

  • faʻamaʻi leaga o le maʻi (maualuga maualuga, gasegase lipid metabolism, faafitauli ma fatugaʻo, ate, musika o le tino),
  • itupa
  • tausaga

O le mea lea, e sili atu le fesili i mea e le mafai ona maua i le maʻisuka, i le fomaʻi. Tusa lava pe o le a le mea e faʻaaoga e ia, e sili ona lelei le tausisia o meaʻai na faatonuina e ia, ae le o le filifilia o feteenaiga faamatalaga mai punaoa i le initaneti e uiga i le mea e le mafai ona maua i le maʻisuka. O ia togafitiga e le mafai ona taʻua o se galuega talafeagai, ma e na o le afaina lava.

E tusa ai ma le mataupu faavae lautele o loʻo tausisia uma e tagata tausi meaʻai, o le maʻisuka meaʻai e aofia ai le faʻasaina o meaʻai uma o loʻo i ai le '' vave '' carbohydrate, o lona uiga o carbohydrates e vave ona paʻu i totonu o le manava. Afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e faʻaaogaina ia ituaiga oloa, ona faigofie ai lea ona faateleina le maualuga o le kulūkose i lona toto ma e le maua ai se lagona o le atoatoa.

O a meaai e aofia ai gaʻo paluga vave:

  • siamu, siamu, masi,
  • suauu faamamaina
  • suamalie suamalie (lauti, suamalie, meainu vevela, cola, syrups, nectars),
  • pata baketa oloa,
  • mea e faʻafiafia ai, suamalie, keke,
  • meaʻai vave
  • suamalie suamalie suamalie,
  • sukalati (muamua susu ma suamalie),
  • meli

O le mea lea, e le mafai ona latou 'ai ma le maʻisuka.

I le "suamalie" meaai, o se tapulaa matuia ua tuuina atu i le faaaogaina o:

  • falaoa
  • croup
  • fualaau aina suamalie - pateta, beets, kāloti,
  • fualaau 'aina ei ai le maualuga o meaʻai o gaʻo (faʻi, vine, peaches, melons, tilo),
  • fualaau mama, vine,
  • pasta.

Afai e 'ai e se tagata ia meaʻai tutusa i le tele o meaʻai, o loʻo alu pea le maʻisuka. E tatau ona fetuunai le meaai. Ae ui i lea, e leai se faasaina le faʻaaogaina o nei oloa. I se isi faaupuga, afai e te le mafaia, ae e te manaʻo moni i ai, ona mafai loa lea, naʻo le faʻaeteete.

O loʻo i ai taumafa antidiabetic, e faʻaalia ai se tapulaa e le gata i le gaʻo o le gaʻo, ae o se faʻamapulaʻaina o le tele o kalori. Na latou faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo, lea, e pei o gaʻo, faʻateleina kalori.

O le mea lea, o le faasaina e aofia ai:

  • o suauu uma (fualaau faisua ma kulimi),
  • gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • oloa gaosi susu (falaoa, kulimi suamalie, kulimi),
  • mayonnaise
  • sunflower fatu
  • nati.

O le toʻatele o tagata atamamai e talitonu e tatau ona faʻatapulaʻaina le taumafa masima. Po o le vavaeeseina foi mai le meaai. O tapulaa i le faʻaaoga e faʻaaoga foi i vaʻapa ma pipi, vevela vevela, mayonnaise, ketchup. E mafua lenei mea ona o le le lelei o le masima i fatugaʻo e galulue i le maʻisuka ma le faʻalavelave mamafa. O se fua faatatau ole masima o le masima e toetoe lava o taimi uma e maua mai i falaoa, aano o manu, iʻa, ma isi. Ma afai e le mafai ona e faia e aunoa ma le masima, ona oʻo lea i le aso e tatau ona faʻaumatia e le silia le 5 g (1 tsp).

I taumafa "faigata" (maualalo-carb), e tele atu mea faʻatau i le 'ai. O meaʻai suamalie laiti e masani ona taʻitaʻia ai le vave faʻaitiitia o le suka. Peitai, e le o tagata uma ua i ai le naunautaiga e pipii ia i latou mo se taimi umi.

O meaai maualalo ole kapiti e oʻo mai i lalo o se faʻatagaina faasaina:

  • vela
  • sana
  • pateta, beets, kāloti,
  • pi
  • fualaau aina suamalie ma maualuga le gaʻo (faʻi, vine, melons, suamalie, peaches, apples, fruits citrus, tele o vine),
  • oloa gaosi falaoa uma, e aofia ai falaoa atoa-falaoa, falaoa o le falaoa,
  • pasta uma
  • laukose-e aofia ai oloa gaosi susu ma oloa gaosi susu ma le suka,
  • meaʻai faʻapipiʻi, saisi ma sausages o loʻo aofia ai le tele o le falaoamata ma le malo, pupuʻu,
  • honey, fructose.

E i ai nai fua faʻatagaina i meaai maualalo-carb. E na o le manogi, pe matua gaʻo, e pei o cranberries, lemoni, avocados.

O le a se mea e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka?

I luga o le fesili o mea e mafai ona e 'aʻai ma mea e leai, o manatu o tagata atamamai e ese foi. E ui o le tele o taimi e le gata i le lisiina o ipu faatagaina e le faalagolago i luga o le manatu o loʻo faʻalogoina e le fomaʻi, ae faʻapea foi i le mamao o le maʻi.

E masani lava, o oloa uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua. E mafai ona 'ai se tasi i le maʻisuka i soo se laasaga o le faʻamaʻi, e le faʻagaloina le uiga o le fua, o le mea moni. O isi e mafai ona faʻaopopo i le taumafataga pe afai o le maʻi i le tulaga o taui.

O tagata atamamai uma e malilie i le mea moni e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka e aunoa ma se faʻatapulaʻaina naʻo meaai e le o iai se tele o meaʻai gaʻo ma maua ai le tele o fiber. O oloa faapena e masani lava ona aofia i le vaega o fualaau faisua. Afai o le tagata e maua i le maʻisuka e 'ai fualaau aina, ona lelei ai lea o lona tulaga. O se fualaau lelei o fualaʻau e aofia ai:

  • so o se ituaiga kapisi,
  • zucchini
  • squash,
  • eggplant
  • greens (meaʻai, sorrel, aniani matafe, letusi),
  • musika (e mafai foi ona faʻavasegaina o fualaau faisua),

Fualaau faisua, e tusa ai ma le tele o fomaʻi, e tatau ona tusa ma le afa o le taumafataga. O le le fiafia na o le popole po o le a le ituaiga o fuālaʻau. O nisi meaai e fiafia i nisi fualaau faisua, ao isi e faasaina.

E tele fomaʻi e talitonu e mafai ona e 'ai fualaau faisua e pei o pateta, kāloti, beets i na o ni faʻatapulaʻa. E faatagaina i latou i le "suamalie" meaai, ma i se aofaiga e le silia 200 g i le aso. O a latou togafitiga vevela e tatau ona laʻititi pe e le o iai, talu ai e le faʻaumatia ai mea gaʻo, ae o le faasinomaga o le faasinomaga e faateleina.

I totonu foi o le "suamalie" meaai e mafai ona e 'ai leki (pi, pi). Ae ui i lea, e le tatau ona e aafia ai.

E talitonu tagata popoto e mafai ona 'aina ia vine, apples, cherries, plums, fruit citrus, peaches, etc. E lelei pe afai e faʻaumatia i latou e le tagata maua i le maʻisuka, ae le silia 100 g i le aso.

O fualaʻau faʻatagaina o le pata ma le oatmeal. O millet ma le paʻu paepae falaoamata e tatau ona faʻavelaina. E lelei tele le teena o semolina.

O le lona lua o mea taua e leai se mea e maua mai i le gaʻo-gaʻo-o le meaʻai.

O a mea e mafai ona 'ai mai aano o manu, iʻa ma moa? Meaʻai faʻatagaina e aofia ai le tele o ituaiga e le o gaʻo:

  • vela
  • moa
  • toso
  • ituaiga iʻa e sili ona maualalo (hake, cod, pike perch).

O le vasega o kilia muamua faatagaina e aofia ai le mushroom, fualaau faisua, gaʻo meaʻai gaʻo maualalo.

O meaʻai suamalie e sili ona lelei i le faʻatamaina, e le silia le 400 ml.

Afai e te tausisi i se meaai lea e faatagaina ai gaʻo ma maua ai le tele o calories, ona aofia ai lea o le vaega lenei:

  • fulufulu
  • pata (pata, mai fualaʻau - niu, olive),
  • nati
  • iʻa gaʻo (galu, togafiti, vao, samasama),
  • caviar
  • soo se ituaiga o aano o manu
  • fuamoa
  • seafood, caviar.

Faatasi ai ma meaai faatagaina i le "suamalie" meaai e paʻepaʻe ma falaoa atoa o le falaoa (e le silia le 300 g i le aso). O lapisi (e le sili atu ma le 1 i le aso), e le mafai ona faʻasusu ma maualalo susu.

O nei fautuaga uma e naʻo le lautele i le natura ma e le amanaia ai uiga patino o le tagata. E taua le mulimuli i lisi o meaʻai faʻatagaina ma faʻasaina, ae sili atu le taua o le siakiina pea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai, a maeʻa ona faʻaaogaina se oloa, o le maualuga o le kulukose o le toto e mafua mai i le sili atu i le 3 mmol / l, ona lelei lea ona aveese lenei oloa mai le meaai. E taua le mataʻituina o le aofaʻi o meaʻai i le meaʻai. Afai e te 'ai se mea mai le lisi o faʻasaina, ae o le tapulaa aso ole gaʻo gaʻo e le sili atu, ma o lenei mea e talafeagai lelei. O le mea lea, o lisi o le a aoga i na o gasegase e le o faia pea le siakiina o le toto pe le faitauina le aofai o calorie ma gaʻo.

Auala fai kuka

O meaai lelei mo le maʻisuka e tatau ona aofia ai foi le auala saʻo e kuka ai. E masani lava, ogaoga vevela togafitiga e faʻaleleia ai le faasinomaga o fuainumera o meaai ma masini gaʻo o loʻo i ai i totonu o le toto e vave faʻavave le toto. Afai e le mafai ona 'aina le oloa, ona tatau lea ona kuka pe uʻu. Afai e le mafai ona e faia e aunoa ma le falaiina, e sili atu le faʻaaoga o le olive poo le popo niu mo lenei faʻamoemoe. Sogi po o le kulimi e talafeagai. O suauʻu e faʻavae i luga o gasegase (margarine, ma isi mea) e le aofia ai. E le tatau ona kuka i luga ia i latou, ma o mea e saunia i luga ia i latou e le tatau ona faʻaaoga mo meaʻai. E le aofia ai oloa gaosia, ulaula meaʻai, meaai kuka, mea meataalo, ma isi.

O le a se mea e mafai ona ou inuina i le maʻisuka ma o le a le mea ua faasaina e inu?

Afai o le maʻi o loʻo i ai lona ituaiga lona lua o le maʻisuka, ona le tatau ai lea ona inu i soo se mea e manaʻo ai. E pei ona e iloa, e le o meainu uma e maloloina, ma o le suka o loʻo maua i le tele o ia mea. O le mea lea, o mea inu e mafai foi ona suia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E talitonu faʻamaonia e iai le faʻamaʻi o le insulin-tutoatasi, e mafai ona e inu e aunoa ma le fefe:

  • vai (minerale ma faleteuoloa),
  • lauti ma kofe (e aunoa ma ni suamalie ma aemaise lava le suka),
  • teuteuga o laau.

O le mea lautele, o le maʻi e faʻaalia le tele o le inu (pe a ma le 1.5 lita i le aso).

  • suamalie lauti ma kofe
  • fale gaosi oloa (pe tusa ma le 100% pe faʻaitiitia),
  • cola ma isi gaʻo eletise carbonated,
  • kvass
  • suamalie suamalie.

O le mea lea, o le maʻisuka, e le o tagata uma e mafai ona inu. Atonu, o le mea moni, o ni tuusaunoaga i tulafono, mo se faʻataʻitaʻiga, i taimi o aso malolo. Ae na o lenei mea e faatagaina i le maʻisuka totogi.

Afai e inuina e se tagata se vai e le iloa e ia, ona tatau lea ona ia iloa lona fatuga, pe oi ai ni mea inu.

"Meaʻai suamalie" e mafai ai e oe ona inu i le faʻaogaina o le susu ma le susu, meaʻai suamalie (nonweetened), fualaʻau ma fualaau suamalie. E le aofia ai i latou i mea masani.

Mea inu ava malosi mo le maʻisuka

Afai o se tagata e maua i le maʻisuka inu pia, uaina poʻo vodka, faʻapefea ona aafia ai lona tulaga? E masani ona afaina ai le leaga. I le uma, o le ava malosi ei ai sona aafiaga leaga i le metabolism ma le faagaoioia o totoga eseese: o le pancreas, fatu ma fatuga. O le mea lea, afai o le tagata inu e inupia le ava malosi, ona tatau lea ona lafoai lenei amioga leaga. E tatau ona manatuaina o le tele o mea inu malosi e aofia ai ma meaʻai gaʻo.

O se faʻafitauli faʻapitoa o le ava malosi e iai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka. Afai e inu tele se tagata i le ava malosi, ona ono pauu lea i se tulaga o le inupia. Afai o se osofaʻiga o le hypoglycemia e tupu ia te ia i se tulaga lava e tasi, o le a latou manatu o le a onā ma o le a le mafai ona sau i le fesoasoani i le taimi.

Sweeteners

Pe tatau ona ou faaaogaina mea suamalie ma mea suamalie? O meaai na filifilia e le fomaʻi e aʻafia ai fofo i lenei faafitauli. O le "suamalie" meaai e faatagaina ai le faʻaaogaina o le tele o nei mea suamalie e pei o le sorbitol, xylitol, aspartame, fructose, stevioiside. O meaai mama e faʻatagaina na o le mea mulimuli, o isi mea uma e tatau ona faʻaaogaina.

Glycemic index diet

O meaai talafeagai e masani ona fuafuaina e faʻaaoga ai le glycemic index (GI). GI e faatatau i le gafatia o se oloa e mafua ai le televave o le maualuga o le kulukose toto. Soo se oloa ua i ai se GI ua filifilia. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e tatau ona matua teena mea uma e maualuga lona GI (sili atu ma le 70), faʻaaoga lelei (leai se sili atu ma le 20% o le aofaiga o meaʻai) i le GI (40-70) ma faʻatau meaai ma maualalo GI (itiiti ifo i le 40).

O se laulau e faʻaalia ai mea e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka, ma mea e faʻasaina ona' ai. I le koluma muamua o le laulau o oloa taumafa e aunoa ma ni tapulaa, i le isi o oloa ia e tatau ona faaitiitia e 2 taimi, o le lona tolu o oloa ia e tatau ona tuuese mai le meaai.

Tuua Lau Faamatalaga