Maualuga ile toto insulin i fafine: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga

O le gaosiga o le inisalini e faia e le pancreas e aumai ai le kulukose i le tino o le tagata e masani ai.

O le inisalini o le hormone e maua mai i peta paneta.

O lenei siama polypeptide e taua tele mo le gaioiga masani o totoga uma ma mamanu.

O ona vaega faʻatino e aofia ai:

  • sapalai o amino acids ma le potassium i sosoʻo o le tino.
  • auai i le faagasologa o le faateleina o maso maso.
  • felaʻuaiga o le suka mai le plasma toto i siama ma tino o le tino.
  • e fesoasoani i le tausiga ma le faʻatonutonuina ole metabolic carbohydrate.
  • ave se vaega malosi i le faagasologa o polotini ma le lipid metabolism.

E masani lava, o le insulin e tatau ona aofia ai i le tino o le tagata i le va o le 3 i le 20 UU / ml. Ina ia maua faʻamaumauga saʻo, o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega e faia i le faʻasologa o le plasma toto mo se manava gaogao.

Afai e faia le faʻatinoga i le gasologa o le aso, o faailoga e ono le saʻo, e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le taumafa taumafa. E lauiloa pe a uma ona 'ai meaai, o loʻo i ai le faateleina o le kulūkose plasma, ma o le mea lea ua amata ai ona maua mai le uʻamea i le uʻamea ina ia faʻasaʻo ai le suka maua.

E leai se uiga o le tamaitiiti, e mafai e tamaiti ona faia ni auiliiliga i soo se taimi. O le faateleina o le toto insulin levels e amata ona aliali mai i talavou, lea e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le tamaititi.

O se auiliiliga o le aofaiga o le hormone ua gaosia e manaomia e iloilo ai le faatinoga o le pancreas. Ole fesuiaiga mai le tulaga masani e mafai ona faailoa ma talanoa e uiga i le i ai o se faamai po o isi faaletonu i le faagaioia o totoga o le tino ma tino ole tino. I le taimi lava e tasi, e tusa lava po o le a le faʻamaoniga o faʻamaumauga o inisalini, e le tatau ona maualalo pe maualuga le faʻamaumauga nai lo faailoga faʻavae masani. O faʻamatalaga leaga e faʻaalia uma ai le faʻaitiitia ma le tele o le inisalini taua.

I totonu o le fale suesue, e mafai e se tagata ona faia se tasi o suʻega e iloa ai ma le i ai o mea faʻaletonu:

  1. Suʻega o le toto mai se vela poʻo le tamatamailima.
  2. Suʻega faʻapalepale.
  3. Faʻamatalaga o le toto toto toto - suʻesuʻega o le hemoglobin glycated.

Ole suʻesuʻega pito lata mai o le metotia sili ona mataʻituina, aua e le faalagolago i le soifuaga o le tagata maʻi.

Mafuaʻaga mo le alu ese mai faʻataʻitaʻiga masani

O le tele o itu ma le olaga o se tagata e maua ai le maualuga o le insulin i le plasma.

O le maualuga o le inisalini i le tino e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi.

O se tasi o mafuaaga mo le faateleina o le inisalini i totonu o le tino e mafai ona avea ma le manava o le tino.

O mafuaaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto o le faʻaalia lea o tulaga nei:

  1. O se tagata e faʻaaogaina se tele o laʻau suamalie ma mea taumafa e maua ai vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie. O se taumafataga le paleni lea e masani ona mafua mai i le pancreas e maua ai le tele o inisalini.
  2. O mafuaʻaga mo le faateleina o le inisalini e mafai ona aofia ai le tausisia o taumafa mataʻutia, faʻalautele le matelaina o le fiaai.
  3. Gaoioiga faaletino sili atu ma le soona galue i le falemaʻi.
  4. O nisi vailaʻau e ave e tagata, e aofia ai fualaau faʻasalalau lelei, o fualaau oona.
  5. O le vaivai o lagona, o tulaga atuatuvale e le gata ina saofaga i le mea moni o le insulin i totonu o le toto ua faateleina, ae mafai foi ona mafua ai le atinaeina o faamaʻi eseese, e aofia ai le maʻisuka.
  6. O le mamafa o le mamafa ma le tele o meaʻai e fesoasoani i le faʻaitiitia o le masani ai o gaʻo ma le faʻasaoina o gaʻo, lea e mafua ai ona galue malosi le pancreas, e faʻaleagaina ai le toto.
  7. I fafine aʻo maʻitaga.
  8. Malfunctions i le gaioiga o le pituitary ma le cortex adrenal.
  9. O nisi faʻalavelave faʻaleagaina e tupu i le ate.
  10. O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona taʻu mai ai le le lava o le mea e tatau ai elemene ma vitamini i le tino. Muamua lava, e faatatau lea i le vitamini E ma le chromium.

O nisi o faʻafitauli faʻapitoa ma le le fiafia e mafai ona oʻo atu i le tele o faailoga faʻavae o le hormone. O le tele o taimi, o le inisalini e faʻapupulaina ma le atinaʻeina o faʻafitauli eseese o fatugaʻo ma gaogao, o le faʻaalia o neoplasms i gaʻo o le gastrointestinal tract, ma aʻafiaga o faʻafitauli eseese.

E tatau ona maitauina afai o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka ua faʻaalia, e mafai foi ona faateleina le inisalini i totonu o le toto. O lenei tulaga i fomaʻi ua taʻua o le faʻamalosia o inisalini - o se gaioiga lea o loʻo i ai se faʻaitiitia o le lagona lelei i le hormone i le tulaga o le cellular, ma o le taunuuga lea e tatau ai i le pancreas ona maua mai se tele sili atu.

Faailoga ma faʻaaliga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto

E masani lava o le faʻaalia o faʻamaoniga i ona taimi muamua, e mafai e se tagata ona faasino i le i ai o le atuatuvale ma le le mautonu i le fale pe i le galuega. Muamua, o ia faailo e aofia ai le faʻavaivaia o le tino, vaivai ma faʻaititia le faʻatinoga. E le gata i lea, o le faigata o le manatuaina o le tele o faʻamatalaga e amata ona aliali mai, le le mafai ona taulai atu.

E tatau ona maitauina o faailoga vaaia o le faateleina o le maualuga o le hormone e mafai ona i ai i le tulaga o le faoa i maso o pito i lalo, o le maualuga o le afu, ma le faigata ona manava. O le tino malosi e tali atu i le tele naua o le inisalini i le tino o le le manava o le manava, lea e tupu e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino.

E tatau foi ona e gauai atu i le faateleina o le manao, talu ai afai ua faateleina le inisalini, o loo i ai pea le fiaai.

O nisi taimi atonu e tupu ai faafitauli paʻu. O lenei mea, e pei o se tulafono, faʻaalia o ia lava i foliga o fulufulu i luga o le paʻu, mumu poʻo le faʻaalia o manua e faigata ona faʻamalolo.

I tulaga sili ona ogaoga, o faailoga o le maualuga o le insulin i luga o le toto e mafai ona faʻaalia mai o le faʻalavelave moe po o faafitauli i le masani ai o gaioiga o gaʻo.

Soo se faailoga ma faailoga o le faateleina o le inisalini e tatau ona avea ma mafuaʻaga mo le asiasi atu i se fomaʻi faapitoa ma le taitaia o faʻataʻitaʻi talafeagai. I le amataga o la latou faʻaaliga, e mafai ona taofia le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese ma faʻafitauli i le galuega a le tele o totoga ma totonu o le tino.

Togafitiga ma le faateleina o le inisalini i totonu o le toto e tatau ona faatonuina e le fomaʻi, ma mafaufau i mafuaaga autu e mafua ai na mea sese.

Faʻafitauli faigata i le tino

O le faateleina o le inisalini e mafai ona oo atu ai i le tele o taunuuga leaga ma faaletonu i le tino.

O nei faaletonu, e mafai, faatasi ai ma le faaumiumi o faʻaaliga, faʻaosofia ai le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

O le tulaga sili ona lamatia o lona faateleina lea, lea e atiina ae o se taunuuga o le faʻaalia o le faʻamalosia o le inisalini.

I lenei tulaga, o le aʻafiaga o faʻafitauli o soifua maloloina nei e faateleina:

  1. O le liua o le kulukose i le tino gaʻo ua faatelevaveina. O lona uiga, o le suka e sau e le liua i le malosi, e pei ona tatau ona i ai i faailoga masani o le hormone. O se taunuuga o lenei mea, o le a mafai ona faateleina le mamafa ma le lapisi.
  2. O se aʻafiaga leaga i le setete o toto toto ma le faateleina o le toto maualuga, lea e mafua ai le maualuga maualuga ma isi faʻamaʻi o le cardiovascular system.
  3. Faatasi ai ma le galue masani o le tino, o glucose uma e oʻo mai i lalo o le aafiaga o le inisalini e tufatufa atu i totonu o siama ma gaʻo. Afai ei ai se faʻamaʻi o le insulin, o le kulupu o le kulupu o le faʻalavelave, lea e mafua ai lona faateleina i le toto ma avea ma mafuaʻaga o le maʻisuka. E le gata i lea, o ia soliga e afaina tele ai le galuega o le ate, e matua faateleina ai le avega i luga o le okeni.
  4. Faatasi ai ma se maualuga o le inisalini, o le solia o le kulūkose e mafai e le muso o le fatu ona mafai, lea e masani lava ona faʻaalia mai o ia lava i le ituaiga o maʻi o le ischemic.

E le gata i lea, o le atinaʻeina o le inisalini e mafai ona afaina tele ai le faiʻai ma taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o togafitiga o le neurodegenerative pathological.

E faʻapefea ona faʻaititia le maualuga o le insulin?

E mafai e lau fomaʻi ona faʻatonu ni vailaʻau e faʻamaonia ai le maualuga o lou inisalini toto.

E tatau ona manatuaina o togafitiga fualaau o se vaega o se togafitiga atoatoa, ma e aunoa ma le tausisi i meaʻai ma faamalositino, e le mafai ona ausia le mea e manaʻo i ai.

O le mafuaʻaga lea, e tatau ona tuʻuina atu uma vailaʻau faʻamaʻi faʻatasi ma se olaga ola saʻo ma malosi.

O vailaau faafomaʻi e mafai ona aofia ai fualaau nei:

  • vailaʻau faʻasaʻo e fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o le paʻu poʻo le fatu fatu, o latou fuainumera e aofia ai le faʻatautau o le calcium ma le iniseti ACE,
  • tuufaatasiga o fualaau faasaina e faaitiitia ai vaega ole gasegase, faaleleia o le kulukose o le toto ma fesoasoani e faatulaga le tulaga o le inisalini,
  • o le faʻaaogaina o enzymes lea e afaina ai le gau o lipid, o mea muamua ia, o le inrotalo serotonin.

Afai, e tusa ai ma iuga o suʻega, o loʻo i ai se maualuga o le inisalini ma se aofaiga itiiti o suka, atonu o le a manaʻomia le togafitiga.

O le faateleina o le inisalini mea e mafai ona faʻaaogaina e faʻaaoga ai auala eseese e ofoina atu e vailaʻau faʻapitoa. O le mea muamua lava lea, o se teuteuga o sigā saito, se faʻafefete o le fefete po o le lauti e faia mai fatu o le sunflower.

O le tausisia o se taumafataga ma tulaga maualuga o le hormone e tatau ona o faatasi ma se taumafataga mo le lima taimi i le aso, ae i ni vaega laiti. O meaai faasaina e aofia ai le masima, mea suamalie, mea e gaosia, ma mea e gaosi, ma le taua tele o gaʻo, falai, po o meaʻai vevela.

O le faavae o le meaai e tatau ona avea ma fualaau aina, fualaau faisua fou, ituaiga o iʻa po o aano. E taua tele lou gauai atu i le aoga o le faʻaaogaina o le vai i le gasologa o le aso. Ole mineral ole suavai, ole fualaau suamalie ole suamalie poo mea inu suamalie, lanu meamata poo se broth rose e lelei pei o meainu.

E tatau ona manatuaina afai e maualuga le inisalini o le toto, ona o faailoga eseese poʻo faʻataʻitaʻiga o suʻega e mafai ona taʻu mai, e le tatau ona faʻalanoa e le tagata lava ia. Ole mea sili ona talafeagai o le faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi. O le fomaʻi tomai e mafai ona faʻamatalaina pe aisea ua faateleina ai le hormone, o le a le uiga o le maualuga o le inisalini, o le a le mea e tau atu i ai ma mea e tatau ona fai. Afai e maua se faʻamaʻi, o le a ia faatonuina togafitiga talafeagai.

O mafuaaga mo le faateleina o le inisalini maualuga i le toto o le a faamatalaina e se tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Le faʻatinoga o le faʻaaogaina o le kulukose

Mafuaaga o le gasegase o le kulukose: i le tulaga muamua, o le maʻi autoimmune ona o le leai o pancreatic protein hormonone assembly. E taʻitaʻia ai i le mea moni o le kulukose e ulu atu i le toto e le mafai ona maua i totonu o le masini, talu ai e leai se mea e faʻaagaoioia ai le initaneti.

I se isi faʻatinoga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le lagona lelei o faʻataʻitaʻiga o le vaʻalele mo ia, ma e oʻo lava i se faʻaopoopoga o le inisalini i le toto, e le toe tatalaina le avanoa i le cell.

Mafuaaga o le hypoglycemia

E le o se mea faʻafefete, ae o le maualuga o le inisalini e mafua ai le teuina pea o gaʻo i totonu o le mea e fesoʻotai ai, e faʻamalosia ai le tuʻuina atu o le kulukose (glycogen) i le ate. O le hormone e afaina ai foi le kulukose i gaʻo maso.

Ma faʻatasi ai ma le le mautonu ma le leai o ni maso - ua faʻaitiitia le manaʻomia mo le malosi. Ma mo nei mafuaʻaga, e amata ona manumalo le tino gaʻo i luga o musika (musika atrophy muscle).

O le a le uiga o le inisalini maualuga i totonu o le toto? O le numera o molelaʻau inisalini e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o toto toto. I le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo (aemaise lava gaʻo vailaau faʻamalosi - suamalie, falaoamata, ava malosi), o lona gaosiga e faʻatupulaia.

O le masani ai ona 'ai le suga e taʻitaʻi atu ai i le galue malosi o sela o le pancreatic ma faʻaosofia le sili atu o le inisalini i le tino. E leai se taimi malolo mo le okeni - faasolosolo lava i le taʻalo cellular (Langerhans), lea e mafua ai le faateleina o le inisalini i le taimi muamua, taofi le faigaluega saʻo pe le tuʻuina atu foi le hormoni.

I se tulaga tutusa, o le lagona lelei i le inisalini e maua mai i le toto, e oʻo lava i le maualuga o le hormone i totonu o le toto, e le tatalaina le glucose membrane channels. O le a le mea e mafua ai le malosi o le matelaina.

Ina ia mafai ona toe faʻaleleia lagona e tatau ona taofia ai le tafe ole suka i le tino. Ae ui i lea, o le le maua o le kulukose i meaai e itiiti sona aafiaga i le lipid metabolism ma le faaitiitia o le tino gaʻo.

Afai o le inisalini e sili atu nai lo le masani, o loʻo taofia pea le malepelepe o le tino.

O se maualuga maualuga o le inisalini e masani ona fesootaʻi ma le gaʻo gaʻo. E mafai ona tupu mai le hormone e mafua mai i le matelaina, tele le malosi o le tino, maua o vailaau maʻoti, tulaga faigata. Ina ia iloa le maualuga o le hormone, e tatau ona e foaʻiina le toto mai se vein.

E iloa o le inisalini 2 itula pe a maeʻa ona 'ai se taumafataga, o le mea lea, ina ia mafai ai ona fuafua le aofaʻi o le inisalini, e tatau ona faia se faʻataʻitaʻiga i luga o se manava gaogao. Mo le auiliiliga, e ave faalua le toto mai se vein lua:

  • muamua - i luga o se manava gaogao
  • le taimi lona lua - lua itula talu ona inu le tagata maʻi i se vaega o le kulukose.

O le tele o itu ma le olaga o se tagata e maua ai le maualuga o le insulin i le plasma.

O le maualuga o le inisalini i le tino e mafua ai le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi.

O se tasi o mafuaaga mo le faateleina o le inisalini i totonu o le tino e mafai ona avea ma le manava o le tino.

E tele mafuaaga mo le faateleina o le inisalini i le toto. E mafai ona mafua ai le atuatuvale, tele le mamafa, faaletonu o le hormonal, ma le maualuga o le inisalini vave ona toe foi i le masani, o le siitaga e le tumau.

E masani lava, o maualuga maualuga e maua i luga o le mamafa, ma o le mamafa o le mamafa o le a fesoasoani foi e faʻasaʻo le inisalini. Peitai, i lenei tulaga, o le faagasologa e masani ona felagolagomai, o le faateleina o le insulin e mafua ai le faaputuputu o le gaʻo, o se faailoga iloga e tupu tele lava i luga o le manava ma itu, ma o le lagona o le fiaai na mafua mai le faaletonu o le glucose ua mafua ai le le maua o le tiga.

O le mea lea, e tatau ona tau e le gata i le sili atu o le mamafa, ae faʻapea foi faʻafitauli i le le mautonu o le hormonal.

O le inisalini maualuga e mafai ona avea ma faailoga o ni faafitauli matuia o loʻo i ai nei. O le hyperinsulinism o le Peraimeri e mafua mai i:

  • mala o le pancreatic: faʻateleina o tamaʻi motu o Langerhans, o fuifui o suauu o le pancreatic e maua ai le inisalini ma lona glycosgan,
  • maʻi o le pancreatic o loʻo faia galuega a tamaʻitaʻi o Langerans, e maua ai le tele o insulin - insulinomas. O le tele o taimi latou te faʻamaoni,
  • faaititia le gaosiga o le gaosiga.

A oʻo ina faateleina le maualuga o le inisalini i totonu o le tino, o le faʻaleagaina e pei o le hypoglycemia e atiina ae. O faʻamaoniga e maua e se tagata le maualuga o le inisalini maualuga nai lo masani e pei ona taua i lalo:

  • faʻaleagaina ma faʻavaivaia tulaga,
  • faaitiitia le taimi o le mafaufau,
  • mafaufau le mafaufau
  • faateleina le mamafa
  • faʻateleina le sosolo
  • i le aluga o taimi, o le vaivai e le mautonu,
  • aʻafiaga
  • leai se mea e tupu
  • fatuina o fatugao
  • ona o le toto le toto, o le gangrene o vae e mafai ona amata,
  • e amata ona galue malosi le vaʻa mataʻutia, e foliga mai o le mea sili ona afaina, ma o le seborrhea e atiina ae.

Afai tatou te talanoa e uiga i le lamatiaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto o tamaitai, e taua le matauina o se tulaga faapena e faatamaia ai le tino, ma e aofia ai le faateleina o le toto. O le faʻaitiitia o le tafe o le toto e tau atu i le mea moni e le lava le fafagaina o totoga o le tino, lea e mafai ona faatupuina ai le gangrene o pito i lalo, o le vevesi o le moe, o le paʻu o le paʻu, ma le le atoatoa o le atiina ae.

Afai ei ai se maualuga o le inisalini o se tagata, o lona uiga o le a faʻaalia ai o loʻo iai se ituaiga faʻamaʻi i lona tino. E faʻalagolago i le mafuaʻaga o le faateleina o le inisalini, o le maualuga o le hyperinsulinism e iloga.

Laititi pe maualuga le maualuga o le kulukose o le a faʻaalia ai le amataga o le atinaʻeina o le ituaiga muamua o lenei maʻi. O lenei hyperinsulinism e taua foi o le pancreatic, i lenei tulaga, o le mafuaaga o maualuga maualuga o le insulin o le a solia ai le gaosiga o le glucagon.

O mafuaʻaga o maualuga maualuga o le inisalini pe'ā maua e se tagata le kulūkose masani e mafai ona mafua mai i le atinaʻeina o se maʻi mumcreatic poʻo se faʻaitiitia o le gaosiga o le glucagon.

Afai o le kulukose e masani lava, e mafai ona amata ona tupu le hyperinsulinism maualuga. I lenei tulaga, o loʻo faamatalaina i le sili atu o na hormones e pei o le somatotropin ma le corticotropin, o le glucocorticoid group of substances, faapea foi ma foliga vaaia o se faʻalavelave i le gaioiga o le tino.

E toatele e le gata ina le iloa le tali i le fesili - o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto, o le a le uiga o lenei mea, ae o le a foi mafuaaga o lenei faagasologa.

Muamua lava, o se meaʻai e le tatau ona saunia e mafai ona avea ma mea e faʻaosofia ai.

O le mea lea, o le tele o le falaoamata, o gaʻo gaʻo e mafai ai ona faateleina le inisalini toto. Peitai, e faʻaaoga foi lenei mea i le fiaaai faifai pea, lea e le itiiti ifo le leaga e aʻafia ai galuega faʻa-physiological. Aʻo tautala i meaʻai, ou te fia tosina atu i nisi o fuafuaga e fesoasoani e faʻaleleia le galuega a le tino:

  1. o le meaai e tatau ona mamanuina i se auala e le aofia ai le fiaai po o le taumafa,
  2. E matua fautuaina e 'ai e le itiiti ifo i le fa ma le silia ma le ono taimi i le aso. I le taimi lava e tasi, e tatau ona aofia ai meaai mama i le lisi,
  3. o le a ia 'ai sili i taimi tutusa taimi e faʻamautinoa ai le atoatoa o le tino. O le a le mafai ai e oe ona faʻaitiitia pe tuleia isi suiga i le inisalini i totonu o le toto.

O le faʻaauau le malosi o le tino faaletino o se tasi lea o mafuaʻaga i le faateleina o le fua faatatau o le hormone. O faʻalavelave faifai pea o le nerve ma faʻafitauli faʻavaivai e faʻaosofia foi le faateleina o le inisalini i totonu o le toto.

Ae ui i lea, ua talitonu tagata atamamai o le autu autu o le mea moni lava o le tagata soifua - e taua tele le malamalama ina ia iloa pe faʻaitiitia le fua o le insulin i totonu o le toto. O le mea moni e faapea, o le maualuga o le tino o le faasinomaga o le faasinomaga e mafua ai ona faatuai le ave o gaʻo, i le malosi o le faasaoina o malosiaga.

I le isi itu, o le mea lea e afaina ai le faateleina o le toto, lea e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le tino.

O le inisalini masani i totonu o le toto e mafai ona suia ai le tau le maualalo o le vaitamini E ma le chromium. I lenei tulaga, e le gata na mafai ile taimi, ae e taua foi le faʻaaogaina o vailaʻau vailaʻau e mafai ai ona faʻaleleia mo a latou toesea, e faʻaitiitia ai le faʻaititia o le aʻafiaga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mauaina o tupe e aofia ai le vitamini E ma le chromium, o le tino o le tagata e ausia sini i le taimi e tasi. O loʻo matou talanoa e uiga i le mafai ona faʻamalosiina membranes intercellular, ma o siama e amata ona faʻaalia le teteʻe i le faʻamaʻiina e ala i le gaʻo.

E tusa ai ma lenei mea, o le gaosia o vaega o hormonal mo le faʻaitiitia o le gaʻo ua faʻaititia.

I le faaopoopo atu i nei mea uma, e tatau ona manatua i le maualuga o le inisalini i totonu o le toto i totonu o tagata e mafai ona faaosofia ai nisi vaega o le maʻi.

O se tagata e tele naua mea suamalie ma gaʻo, e faʻateleina ai le maualuga o le inisalini. E iai foi se mafuaʻaga lelei e mafai ona avea o se fiaʻai faifaipea. O le mea lea, e tatau ona fausiaina le meaai ina ia le maua ai e se tagata le fiaʻai i taimi uma. O lona uiga e tatau ona e taumafa i le 4-5 taimi i le aso, e aofia ai meaʻai mama. E tatau ona e 'ai i taimi masani.

O le tele o le malosi faaletino o se tasi lea o mafuaʻaga mo le faateleina o le inisalini. O le popole ma le faʻalavelave tulaga e mafua ai foi i lenei itu.

Ae ui i lea, o le mafuaaga autu o le oona tele. O le tele o mea e mafua ai le faʻagesegese le faʻaaogaina o gaʻo ma le malosi o le malosi. O le mea lea, i le itu, e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le toto ma faʻaalia ai le le atoatoa.

O le inisalini i totonu o le toto e mafai ona maua ai le leai o le vaitamini E ma le chromium. O le mea lea, o taimi taʻitasi e mafai ma e tatau ai ona faʻaaoga fualaau faasaina e fai mo a latou gau. O le tagofia o fualaau faasaina ma le vitamini E ma le chromium, o le tino o le tagata e faʻamalosiina ai membrane intercellular, ma o sela e maua ai le teteʻe i le faʻamaʻi faʻamalolo. O le mea lea, o lenei mea e faʻaitiitia ai le gaosia o hormones mo le gaogao o le gaʻo.

O le inisalini e masani ona faateleina i latou o loʻo faʻaaogaina se tele o laʻau suamalie ma meaʻai e aofia ai le tele o gaʻo. O le mafuaʻaga lenei e mafua ai le tele o le inisalini i le fausiaina o se meaʻai masani, faatasi ai ma se tulaga le lelei e pei o le maualuga o le inisalini.

Ua fautuaina e tagata tomai faapitoa e le gata ina 'ai i meaai sao, ae ia' ai i ni vaega laiti ma a itiiti ifo ma le 4-5 taimi i le aso. E fautuaina e mulimuli i se taumafataga faapitoa e aofia ai meaai maloloina ma lelei mo le lisi o aso taʻitasi.

O le mafuaaga o le faateleina o le inisalini o le malosi tele lea o le tino. E aofia ai foi ma le le mautonu, popole, ma le atuatuvale, lea e sili ona taua o tamaitai.

O le le lava o le vaitamini E ma se elemene e pei o le chromium ei ai sona aafiaga leaga i le tino o le tagata, i luga o faailoga o le inisalini i totonu o le toto. I lenei tulaga, o le ae manaomia le toe fausiaina o au meaai i se auala e totogi ai le le lava o nei vaega.

E mafai vave ona e foia le faafitauli o se fuafuaga faʻapea ma le fesoasoani o sauniuniga o fualaʻau faʻaonapo nei. O le toe faʻaleleia o le vitamini E ma le chromium i le tino o le a fesoasoani i le faʻamalosia o siama faʻamalosi, faʻapea foi ma le atiina ae o lo latou tetee i le faʻamaʻiina o le gaʻo.

O nei vaega o le a mafua ai le gaosiga o le gaosiga o le inisalini ma le faasoasoaina mulimuli o gaʻo.

Ole fua ole insulin mo tagata matutua ma tamaiti

O le masani o le hormone i se tamaititi (e oʻo i le 12 tausaga) e ese mai le masani a se tagata matua - 20 mkU / l. O le sili atu ona maualalo i tamaiti o le 3 μU / L.

I tagata matutua ma tupulaga talavou mai le 12 tausaga, o le masani masani o le 25 mcU / l.

Ole aofaiga o le inisalini e fuafua i se suʻega toto, lea e ave mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao. O loʻo i ai foi se tusitusiga i le kulūkose toleni. I le taeao i luga o se manava gaogao, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se ipu vai ma se vaifofo o le kulukose. A mavae sina taimi, latou te ave le toto, fuafua le suʻega i le 60-90-120 minute.

O le maualuga o le hormone e mafai ona fuafuaina e ala i le suʻeina o le kulukose i totonu o le toto e faʻaaoga ai se masini fale - o se glucometer. E faʻatatau i le maualuga o le kulukose, o le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻatumauina. I le 5.5 glukose, maualalo pe le toaga. Faʻatasi ma le maualuga o le suka e 3.3 - maualuga.

O le vaivai o le tino poʻo le faʻaitiitia o le toto suka e sili atu le faigata ma umi nai lo le taofia. E tatau ona fai fua le kulūkose, ma mai lea taimi i lea taimi mulimuli i meaʻai puipuia.

O le inisalini masani i le toto o se tagata matua o loʻo i le va o le 3 i le 25 uU / ml, i tamaiti e laʻititi ifo - mai i le 3 i le 20. Ma o le faateleina o le hormone content in the blood of a child is a symptom symptom, aʻo tautala i faafitauli tutusa e pei tagata matutua, ae i le taimi o le fausiaina o le tino, e le mafai ona tupu ni taunuuga e le mafai ona faʻafanoina i le taimi muamua.

O le mea lea, o le faanatinatiina o se talosaga i se endocrinologist ma le suʻega e tatau ona avea ma laasaga muamua i le faatulagaina o faailoga ma togafitiga o faamai lea na mafua ai le feeseeseaiga i le gaosia o hormones.

Faailoga o le Honu Maualuga

E le gata ina afaina ai le malosi o le malosi i le tino, ae suia foi le tuufaatasiga o le toto, o le fausaga o toto, galuega a le loto ma le faiʻai. Faailoga pe a maualuga le inisalini:

  • O se lagona le mautonu o le fiaaai, pe a uma le tuinanau, e mafai vave ona toe tupu. Ma faaauau pea le uati.
  • Mai le itu o le tino popolega - vaivaiga o le musika, vaivai, mafaufau le mafaufau ma mafaufauga. Tumau tumau e moe. Faʻasalaga leaga, faailoga o le vevela.
  • Faateleina le mamafa.
  • Paʻu paʻu, lauulu.
  • Faʻalalōlōina umi o faʻamaʻi, manua.

O maualuga maualuga o le inisalini ma le faʻaauau pea o le gaosiga o gaʻo i le tulaga o gaʻo e le o faʻamatalaina e avea ma mafuaʻaga o le atherosclerosis o vaʻa - "leaga" cholesterol e pipii i puipui o le mimiti. O le mea lea, o le a le toe lamolemole o latou pa puipui, o loʻo faʻapipiʻi ia platelets i faʻatulagaga o loʻo iai.

O vaʻa e faʻaleagaina, faʻapitoa pe maeʻa atoa. Faʻateʻa la latou galuega feʻaveaʻi mo leʻo totoe o le toto.

Faailoga o le faateleina o le inisalini e tau atu i se tuaoi latalata i le maʻisuka ituaiga 2.

O le faateleina o le faailoilo e mafua ai le hypoglycemia, talu ai i le taimi nei o le kulumase e amata ona faʻamalosi malosi.

O faʻaaliga autu o lenei tulaga o:

  • lagona o le atuatuvale
  • faanoanoaga
  • mafaufau le mafaufau
  • faʻaititia le taimi faʻalogo.

O a faailoga e tatau ona faʻamaonia ai se tagata, aemaise lava i latou o loʻo mamafa tele, ina ia le misia le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2, ona o le mea moni e sili atu le faʻamaoniga o le inisalini:

  • vaivai faifai pea, soona inu tele,
  • puupuu le manava, e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino,
  • tiga o le muso, faʻavavevave taimi i vae vaivai,
  • leai o le nofo filemu,
  • vevela le paʻu, faʻamaʻi manuʻa manuʻa.

E masani lava o le faʻaalia o faʻamaoniga i ona taimi muamua, e mafai e se tagata ona faasino i le i ai o le atuatuvale ma le le mautonu i le fale pe i le galuega. Muamua, o ia faailo e aofia ai le faʻavaivaia o le tino, vaivai ma faʻaititia le faʻatinoga. E le gata i lea, o le faigata o le manatuaina o le tele o faʻamatalaga e amata ona aliali mai, le le mafai ona taulai atu.

Faailoga e tatau ona mataala:

  • o se lagona o le fiaaai faifaipea, atonu e tusa ma le uati,
  • vave ma faifai pea le vaivai,
  • sosolo malie,
  • ogaoga le manava, e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino,
  • maso uaua ma vae vae,
  • faʻagasolosolo le faʻamālōlōina o faʻamaʻi ma manua ma le faʻapipiʻi o le paʻu.

O faʻamaoniga uma o loʻo taʻua i luga e le naʻo le tuusaʻo, ae tusa ai ma ia mea e mafai ona faʻatumauina o loʻo maua le inisalini mea e aofia ai, ma e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi e faʻamaonia lenei mea moni pe faʻailogaina.

E faʻapefea ona faia le siama?

O le pancreas e maua ai le hormone i le tele o mea e manaʻomia mo le tino. O le tele o le inisalini i totonu o le toto o le a faʻalagolago i lona masaniga galue.

O le faʻaitiitia po o le faateleina o faʻataʻitaʻiga e mafai ona taʻu mai ai se faaletonu o le pancreas.

E faʻapefea ona saunia ma faʻafefea ona pasia le auiliiliga?

O taunuʻuga o soʻo se auiliiliga atonu o le a avea ma mea sese, aemaise lava pe a le mafai e le tagata maʻi ona saunia lelei mo ia.

Ina ia maua se faailoga o le inisalini e aunoa ma se faʻalavelave, e tatau ona e mulimuli i fautuaga:

  1. Tuʻu toto i luga o se manava gaogao. I le po ao lumanaʻi le suʻesuʻega, e tatau ona taumafai e vaʻaia ni meaʻai ina ia taunuʻu ai le taunuʻuga o le suʻesuʻega. O le filifiliga sili lava o le faʻaaogaina lea o le vai mo le 8 itula aʻo lei amataina le toto.
  2. Faʻesea soʻo se faʻamalositino poʻo gaioiga faaletino i le aso ao leʻi faia le suʻega.
  3. O meaʻai faʻamalosi e gaosia ai suālaʻau e tatau ona tuʻu ese mai le taumafataga i le 20 itula aʻo leʻi suʻeina.
  4. Mo le 2 aso aʻo leʻi amataina le toto, o le meaʻai e tatau ona aofia ai naʻo se lisi lisi.
  5. I le afiafi o le suʻesuʻega, soʻo se ituaiga o ava malosi e tatau ona vavae ese.
  6. E tatau ona taofi le ulaula pe a ma le 2 itula aʻo leʻi faia le suʻega.
  7. O le tagata maʻi e tatau ona teena le togafitiga ma fualaau faasaina e mafai ona faateleina ai le suka, ia le itiiti ifo i le 2 aso ao lei faia le suʻega. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e taofi le faia o contraceptives, glucocorticosteroids.

O le saʻo o faʻamatalaga na maua mai e faʻamautinoa e ala i le auʻiliʻiliga ma le avega.

Mo lea, o le toto o le maʻi e faalua ona faaluaina:

  • anapogi muamua
  • 2 itula i le maeʻa ai o le fofo (tali).

E masani lava e leai se mea e faʻaseseina e Hormonal, o le mea lea e mafai ai ona suʻesuʻeina tamaitai e ui lava i aso taua.

E faʻapefea ona faia togafitiga?

O le mafuaʻaga mo le faʻafesoʻotaʻi o se fomaʻi - endocrinologist atonu o faʻamaoniga nei: faʻaleagaina, mafaufau faʻaletonu, le mafai ona gauai atu, lagona faifai pea o le vaivai, maua vave o le gaioiga maualuga, toto maualuga.

Afai e le faʻamalolo manuʻa mo se taimi uumi, o le a foliga mai o le paʻu o le tino, o le le mautonu e foliga mai, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi fomaʻi, fai se suʻega toto mo le kulukose, siaki insulin.

E sili atu le maualuga pe a maualuga le maualuga o le hormone i le 3.5 mmol / L. Afai e maualuga le inisalini i totonu o le toto o tamaitai, o togafitiga e fuafua i le faʻaaogaina o mafuaaga o lenei mea matautia. Ina ia iloa po o le a le mea e tupu mai i le mea sili atu i le tino, e tatau ona faia se suʻega atoa ole falemaʻi.

O le tele o taimi, o mafuaʻaga o le faateleina o le inisalini i fafine e fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o se paʻu, o le mea lea o le togafitiga e tasi o taotoga.

Afai o le tino ua maualuga le inisalini, o le a mafua ai ona paʻu i le kulūkose ona oʻo ai lea o se tulaga maualuga o le a tulai mai osofaʻiga a hypoglycemia.

I ia tulaga, o le tagata maʻi e faʻapipiʻiina i se vailaau kullukose, o lenei faiga e tatau ona faia i se falemaʻi. Afai o le tagata gasegase e iai sona tino o le hyperinsulinism, ona faʻaaogaina lea o le glucagon ia te ia pe atonu o le adrenaline.

E tatau ona e iloa le auala e faʻaititia ai lou lava inisalini, aua e mafai ona e faia lenei mea i le fale. Ina ia ausia lenei mea, e fautuaina e fomaʻi se meaʻai faapitoa ma tuʻuina atu le tino faaletino, o le a le mafai ai e oe ona maua le mamafa o le mamafa. E tatau ona faʻaauau pea ona pulea lau masini ma puipuia ai lona alualu i luma.

O meaai e tatau ona vaevaeina, e tatau ona e 'ai e le itiiti ifo i le 5 taimi i le aso, e le mafai ona e' aina le sili atu ma le 150 g o kopa i le aso. E tatau ona tatou lafoaia oloa, lea e aofia ai le tele o mea inu. I le taumafataga o se tagata maʻi, o le oatmeal ma le falaleti e tatau ona i ai, e tatau ai ona 'ai le susu susu o oloa, isi fualaau faisua ma fualaau aina, fuamoa, iʻa maualalo.

Faatasi ai ma le faateleina o le inisalini, e tatau ona faaitiitia le aoga masima ma o meaʻai e aofia ai le tele o le sodium e le tatau ona 'aiina: meaai na kuka, sausage, ituaiga o meaʻai, nati, meaʻai, ma isi.

O maualuga maualuga o le insulin i gaʻo masani ma isi faafitauli tali tutusa e tatau ona togafitia i le vave e mafai ai. O lenei mea o le a faʻatagaina ai le tuʻuina atu o faʻafitauli ma taunuuga taua.

Aʻo leʻi faʻatulagaina se vasega o le toe faʻaleleia, e matua fautuaina lava oe ia iloa le mafuaʻaga na avea ma se faʻalavelave mo le atinaʻeina o le tulaga. E tusa ai ma lenei mea, ua fautuaina e le au atamamai le saʻo togafitiga faafomaʻi, o le faʻaofiina o se taumafataga faapitoa poʻo se faamalositino.

O le maualuga o le inisalini, muamua na faailoaina i totonu o le toto, e mafai ona faaitiitia pe afai e te tausisia le saʻo togafitiga ma le usitaia o fautuaga uma faafomaʻi.

O le tagata gasegase e mafai ona faʻamatalaina ia vailaʻau e faʻaitiitia ai le fua o le insulin.Ae ui i lea, o fualaau faasaina e le mafai ona tufatufaina atu, sei vagana ai o taumafa ma faamalositino faapitoa e faʻaoga faatasi ma i latou ina ia faʻamalofia maualuga maualuga le inisalini i totonu o le toto.

Ou te manaʻo e gauai faapitoa i le taumafataga, lea e tatau ona aofia ai se taumafataga filifilia saʻo. O vaega e pei o suga e le tatau ona i ai i le meaai a le tagata maʻi.

E le gata i lea, e le tatau ona tatou faʻagaloina o loʻo i ai se sui mo vaega ua tuʻuina atu - o loʻo tatou talanoa e uiga i mea suamalie, alalaʻau laiti-calorie marshmallows poʻo se oloa e pei o le marmalade. O se laasaga taua i se mea e maualalo ai le suka e tatau ona suʻeina le fua o le carbohydrate.

O le mea moni, e le tatau ona vaʻavaʻavaʻavaʻaia, ae o loʻo fautuaina tele ia latou filifilia lelei ma tufatufaina i le taumafataga i le ao.

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e faʻaalia ai foi o le faʻaaogaina o le masima e talafeagai tele e faʻaitiitia ai pe lafoai foi.

A o lei faatonuina le togafitiga, e tatau ona iloa le mafuaaga na fesoasoani i lenei tulaga. Faʻavae i luga o le mafuaaga, faʻatonu togafitiga, togafitiga ma meaai ma faamalositino. O le maualuga o le inisalini o le toto e mafai ona tuʻu i lalo pe a mulimuli mai togafitiga talafeagai.

O tagata maʻi e mafai ona faʻamaonia fualaau oona e maualalo ai le inisalini. Ae e le mafai ona e faia i fualaau faʻasaina seivagana ua e faʻaopoopoina meaai ma faamalositino faatasi ma i latou.

O se meaai e faʻateleina ile inisalini e aofia ai meaʻai lelei ua filifilia. E le tatau ona i ai suauu ma mea suamalie i meaai a le tagata maʻi. O loʻo i ai se sui mo lenei mea. E mafai ona avea ma suauu manogi, o le eleele-calorie marshmallows ma le marmalade. O se laasaga tāua i le taumafataga o le mataʻituina lea o le aofaʻi o gaʻo. E le manaʻomia le aveesea atoa, ae e tatau ona filifili ma tufatufaina saʻo i meaʻai i aso taitasi.

Afai e faʻateleina le inisalini i totonu o le toto, ona tatau lea ona faʻaititia le masima i le zero poʻo le itiiti ifo. I meaai a le tagata gasegase, o mea taumafa e mauʻoa i le sodium e le faatagaina e faʻaumatia. O nei mea e aofia ai meaai mama, meaʻai malulu ma sausago, ituaiga meaʻai ma namu mama.

Faʻatau togafitiga

E masani lava, o le 70% o suauu gaʻo e alu i manaʻoga o tino, 30% o loʻo teu faʻaagaga. Ae afai e mafatia le tino ona o le maualuga o le insulin, ona na o le 30% o gaʻoloʻo e faʻaaogaina e siama, 70% alu i le fausiaina o le tino o le tino.

Cells tape tali, ma le toe tali atu i le hormone, o lea e amata ai ona faaputuputu le kulukose i le toto-type 2 e le o insulin-faalagolago le maʻisuka e atiae. O le faateleina o le kulukose o le toto e mafua ai le faʻamaʻavaveina o le tino, lea e oʻo atu ai i se maʻi gasegase loloto, o nisi taimi e afaina ai.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e oti, tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai se faʻafitauli.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences na faamanuiaina

Tuua Lau Faamatalaga