Fuamoa ma cholesterol suʻesuʻega fou e saienitisi Saina

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le gaioiga na faia i fuamoa i la tatou taumafataga e faigata ona faʻatauvaʻa. Talu mai le laʻitiiti, oi matou uma lava o tagata faʻaaogaina lenei oloa. Fuamoa fuʻa, fuamoa, ma omelettes o keke taatele i soo se umukuka. Ma afai e te manatuaina le aofaʻi o ipu e aofia ai fuamoa, e foliga mai e leai ni fuamoa, o le afa o fualaʻau e mafai ona leai se aoga. I le taimi lava e tasi, o fuamoa ua manatu o se meaʻai ma aoga tele. Ae talu ai nei, o le manatu o fuamoa o se mea e afaina ai, aemaise lava mo tagata o loʻo i ai faafitauli i le cardiovascular system, o loʻo faʻagasolo pea le malosi. Sei o tatou taumafai e faʻataʻitaʻiina, ma amata i le sailia o le a le fuamoa, pe o le a lona fatuga ma pe o iai le cholesterol.

Le tuufaatasiga o fuamoa

I le faʻamuamua, soʻo se fuamoa manulele e mafai ona 'aina. I le tele o atunuu, o se masaniga le 'ai o fuamoa e pala ma e oʻo lava i fuamoa iniseti. Ae o le a matou talanoa e uiga i le mea sili ona taatele ma masani ai mo i matou - moa ma salu. Talu ai nei, ei ai manatu feteenai e uiga i fuamoa o salu. Fai mai se tasi, o fuamoa o le salu e na o mea aoga lava, ma e talitonu se isi o fuamoa uma e tutusa lava.

O se fuamoa e aofia ai le polotini ma le kulimi, faʻatasi ai ma le tala o le selu mo na o le sili atu ma le 30% o le aofaʻi o fuamoa. O le malologa o le polotini ma le atigi.

E lanu paʻepaʻe:

  • Suavai - 85%
  • Puipuia - e tusa ma le 12.7%, e aofia ai ovalbumin, conalbumin (ei ai mea e puipuia ai le ita), lysozyme (ei ai mea antibacterial), ovomucoin, ovomucin, ituaiga e lua o ovoglobulins.
  • Fats - pe a ma le 0.3%
  • Carbohydrates - 0.7%, matua glucose,
  • B vitamini,
  • Enzymes: protease, diastase, dipeptidase, etc.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le gaʻo oona i totonu o le polotini e leai se gaioiga, o lea e mafai ai ona tatou faʻapea o le sao o le cholesterol i fuamoa e mautinoa lava e le o le polotini. E leai se cholesterol i le polotini. O le tuufaatasiga o le fuamoa fuamoa e pei o lenei:

  • Protein - pe a ma le 3%,
  • Fat - pe a ma le 5%, o loʻo faʻatulagaina i ituaiga o mea nei:
  • O meaʻai gaʻo, e aofia ai omega-9. O gasegase oona e tuufaatasia i lalo o le omega-9 latou te le aʻafia ai le maualuga o le cholesterol i le tino, ae, ona o le malosi o latou vailaʻau, faʻamautuina gaioiga faʻamalosi i totonu o le tino, puipuia le tuʻuina o le cholesterol i puipui o toto toto, ma puipuia ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma le thrombosis. Faatasi ai ma le leai o se Omega-9 i le tino, e lagona ai e se tagata le vaivai, vaivai le vave, afaina ai le puipuiga, ma le paʻu vevela ma paʻu mucous ua matauina. E i ai faafitauli i sooga ma toto toto. Faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi osofaʻiga fatu.
  • Polyunsaturated fatty acids o loʻo faʻatusalia e omega-3 ma omega-6. O nei mea e maua ai le tulaga masani o le cholesterol i le toto, faʻaitiitia ai le "leaga" cholesterol, ma puipuia ai le atherosclerosis ma isi faafitauli o le cardiovascular system. Latou te faʻaleleia le faʻaogaina o toto toto ma fausaga, e maua ai le tino ma le faʻaaogaina o le calcium, ma faʻamalosia ai le tino o le ponaivi. Omega-3 ma omega-6 faʻaopoʻopoina le gaoioi faʻatasi, e puipuia ai le gaʻo. O le leai o ni gaʻo eletise faʻamalolo e aʻafia ai le afaina o le tino ma e mafai ona oʻo atu ai i le popole ma e oʻo lava i le mafaufau. Oncologists, e faavae i luga o le poto masani, fai mai o le le lava o le Omega-3 ma le omega-6 i le tino e faateleina ai le lamatia o le kanesa.
  • Oona gaʻo mama: linoleic, linolenic, palmitoleic, oleic, palmitic, stearic, myristic. O vailaʻau e pei o le linoleic ma le linolenic e manatu e taua tele. Ona o lo latou le atoatoa, o faiga le lelei e amataina i le tino - feoai, afaina o lauulu, fao fagu. Afai e te le faʻaauau pea ona faʻaogaina le le atoatoa o nei meaola, faʻalavelave i le gaioiga o le maskloskeletal system, amataina toto ma gaʻo gaʻo, ma atherosclerosis e atiaʻe.
  • Carbohydrates - e oo atu i le 0.8%,
  • O le kulimi e aofia ai le 12 vitamini: A, D, E, K, ma isi,
  • 50 elemene elemene: calcium, potassium, phosphorus, magnesium, sodium, zinc, copper, selenium, ma isi.

O fuamoa moa e aofia ai le tele o cholesterol - e oo atu i le 600 mg i le 100 g o oloa. E tasi le mea e faʻafilemuina oe i lalo: o le fuamoa o le salu e 3-4 taimi e itiiti ifo nai lo le moa, o lea o le masani o le cholesterol i aso taitasi e maua i le tusa ma le tolu fuamoa. I le taimi lava e tasi, e tatau ona e malamalama o fuamoa ma le cholesterol e fesoʻotaʻi pea, ma o tagata ei ai le maualuga o le cholesterol i le toto e tatau ona iloa lenei mea ma ia amanaʻia ia latou meaʻai.

O aoga ma mea leaga o le oloa

Ua leva ona latou faʻatutuina i latou lava e avea o se mea aoga tele ma talafeagai mo le tino o le tagata. O a latou faamanuiaga e leʻi faʻatagaina, ma na o le i ai o le cholesterol e faʻavae ai le fesili. Sei o tatou taumafai e vaʻavaʻai i mea lelei ma faʻasoa ma oʻo mai i nisi o faʻamatalaga.

  • O le digestibility o fuamoa e le tino e maualuga maualuga - 98%, o lona uiga fuamoa ina ua uma ona 'ai e le mamafa le tino i le tui.
  • O aʻafiaga o loʻo maua i fuamoa e matua taua lava mo le gaioiga masani o le tino.
  • O le vailaʻau o fuamoa o fuamoa e tulaga ese i lona lava ala. Ma afai e te manatu o nei vitamini uma e faigofie ona maua, o lona uiga o fuamoa o se mea taumafa taua tele. O lea, o le vitamini D e fesoasoani i le tino e faʻaaogaina le calcium. O le vitamin A e manaʻomia mo le faʻaaliga, e faʻamalosia ai le nerve opic, faʻalauteleina le toto ma faʻafefe ai le atinaʻeina o tusitusiga. Vitamini o le kulupu B, o loʻo i ai i le tele o fuamoa, e talafeagai mo le faʻamautuina o le metabolism i le tulaga o le cellular. O le vitamin E o se faʻamalosiaga masani malosi, e fesoasoani e faʻateleina le tupulaga o tatou siama, e tatau mo le soifua maloloina o le tino atoa, ma puipuia ai le atinaʻe o le tele o faʻamaʻi, e aofia ai le kanesa ma le atherosclerosis.
  • O le faʻalavelave o le mineral i totonu o fuamoa e tele sona sao mo le ponaivi ma le musika o le tino, faʻamaopoopoina le gaioiga o le popole ma le fatu cardiovascular systems. E le gata i lea, o le uʻamea o meaʻai i fuamoa e puipuia ai le atinaʻe o le anemia.
  • O le gaʻo i totonu o le efuefu o le fuamoa, e moni, e aofia ai le cholesterol. Ae i luga, ua uma ona tatou iloa le tele o mea aoga o lenei gaʻo. O vailaʻau oona o loʻo faʻatusalia, e faaopoopo atu i le cholesterol leaga, i mea e manaʻomia e le tino, e aofia ai mea taua. Ae o omega-3 ma Omega-6, o nei mea e masani lava ona mafai ona tuu i lalo le cholesterol. O le mea lea, o le faʻamatalaga o fuamoa i le cholesterol e na o se mea e afaina ai o se feeseeseaiga.

A uma ona lisiina mea aoga o fuamoa, e tatau ona faapea o fuamoa e mafai ona afaina i nisi tulaga.

  • O fuamoa e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli o le maʻi (sei vagana ai fuamoa moa).
  • E mafai ona e puʻeina le salmonellosis mai fuamoa, o lea e fautuaina ai e tagata atamamai le fufuluina o le fuamoa i le fasimoli ma kuka ai fuamoa ao lei kuka.
  • O le tele o taumafa (sili atu ma le 7 fuamoa i le vaiaso) e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le oti mai le maʻi cardiovascular. E le o se mea e ofo ai, e iloa ai le tele o le cholesterol i totonu o fuamoa. Faatasi ai ma le taumafaina tele o fuamoa, o lenei cholesterol e teu i luga o puipui o toto toto i foliga o papa ma e mafai ona oo atu ai i ni taunuuga le lelei. O fuamoa moa ma le cholesterol o loʻo i ai e mafai ona leaga nai lo le lelei.

I le faaopoopo atu i fuamoa moa, o laumei o le salu e taatele i aso nei, e eseese lava i le tofo, tuufaatasiga ma meatotino.

Uu fuamoa

O fuamoa moa sa masani ai tagata talu mai aso anamua. I le tele o seneturi talu ai, na faʻaaogaina ai e fomaʻi fomaʻi mo togafitiga faafomaʻi E le gata i lea, o le Saina, e tusa ai ma le au tusitala faasolopito, o le muamua lea e ave le salu. Latou te viia le salu i soo se auala, aemaise lava o latou fuamoa, ma tuʻuina atu ia i latou i mea leaga.

O le Iapani lea na osofaia le teritori o Saina na fiafia i le tamaʻi manu ma mea aoga, e tusa ai ma le Saina, sa maua i fuamoa o le salu. O lea na oʻo mai ai le salu i Iapani, lea o loʻo manatu ai o se manu aoga. Ma o fuamoa o salu o se oloa taua tele, lea e matua talafeagai lava mo se tino olaola ma tagata matutua. I Iapani, auai malosi i le filifilia o salu ma maua ni taunuuga taua.

I Rusia, latou te fiafia i sailiga o salu, ae na tausia lelei le fuamoa o le salu. Na amataina i le afa lona lua o le seneturi 20, le faʻailogaina ma le fausiaina o salu i Rusia, ina ua maeʻa ona aumai i le USSR mai Yugoslavia. O le taimi nei o le ova o le suauu ua gaosia, aua o lenei galuega e aoga ma e le faigata tele - o le salu e le lelei i le fafagaina ma le tausia, ma o latou laasaga o atinae, mai le tuu o se fuamoa i se mea e maua mai i le mauaina o se fuamoa mai le faapalagaina, e le itiiti ifo ma le lua masina.

I aso nei, o suʻesuʻega o mea totino o fuamoa o le salu e faʻaauau, aemaise i Iapani. Ua maua e saienitisi saienitisi:

  • O fuamoa o salu e fesoasoani e aveese faʻamaʻi mai le tino.
  • O fuamoa o moa ua i ai se aoga aoga i le atinaʻeina o mafaufau o tamaiti. O lenei mea moni o le faavae lea mo le vaetamaina o le polokalama a le setete, e tusa ai ma tamaiti uma i Iapani e tatau ona i ai ni fuamoa moa i ana meaai i aso taitasi.
  • O fuamoa o le seleni e maualuga atu i tulaga o vitamini, minerale ma nisi o amino acids i fuamoa o isi manu felelei.
  • O fuamoa o le seleni e le mafua ai ni faʻafitauli o le maʻi, ma i nisi tulaga, i se isi itu, e mafai ona latou taofia.
  • O fuamoa suauʻu masani e le faʻaleagaina, talu ai o loʻo aofia ai le lysozyme - o lenei amino acid e taofia ai le atinaʻeina o microflora. E le gata i lea, o le lysozyme e mafai ona faʻaumatia siama siama, ae le gata. E mafai ona faʻaumatia ai siama kanesa, ma aʻafia ai le atinaʻe o le kanesa.
  • Ona o lona tulaga tulaga ese, o fuālaʻau o le salu e faʻamamaina le tino o le tagata ma aveese le cholesterol. O le aofaiga tele o lecithin o loʻo aofia ai o se fili iloga ma mamana o le cholesterol. O fuamoa moa ma le cholesterol e matua lelei lava fesoʻotaʻi.
  • I le faaopoopo atu i meatotino uma o loʻo lisiina, o fuamoa o le salu i latou atoa o loʻo i ai isi meatotino o loʻo aofia i fuamoa lautele.

O le autu o le aoga ma le afaina o fuamoa mo tagata ei ai le maualuga o le cholesterol o se mea o le fefinauai faifaipea ma suʻesuʻega. Ma i le fesili i le auala e fesootaʻi ai fuamoa ma cholesterol, o suʻesuʻega fou e maua ai se tali e leʻi mafaufauina. O le mea moni o le cholesterol i meaai, aʻu ma le cholesterol i le toto e lua mea eseese. A maeʻa ona faʻafefiloi, o le cholesterol o loʻo i ai i le meaʻai e liua i le "leaga" poʻo le "lelei", ae o le "leaga" cholesterol e teu i luga o puipui o toto toto i foliga o pusa, ma "lelei" e puipuia lenei mea.

O le mea lea, o le cholesterol i totonu o le tino o le a aoga pe afaina, e faalagolago i le siosiomaga e ulu atu ai i le tino. O le mea lea, pe o le cholesterol i fuamoa e afaina pe aoga e faalagolago i mea tatou te 'ai ma nei fuamoa. Afai tatou te 'ai i fuamoa ma falaoa ma pata poʻo fulu fulu falai ma le puaa poʻo le ham, ona tatou maua ai le cholesterol leaga. Ma afai e na ona tatou 'ai se fuamoa, ona mautinoa lea o le a le totoina le cholesterol. Ua faaiʻuina e saienitisi faapea o le cholesterol i fuamoa e le afaina ai ia lava. Ae o loʻo i ai tuusaunoaga. Mo nisi tagata, ona o le natura o la latou metabolism, o nei tulafono e le faʻaaogaina, ma e le o fautuaina e faʻaaogaina le silia ma le 2 fuamoa i le vaiaso.

E mafai ona e 'ai fuamoa i le maualuga o le cholesterol, ae e tatau ona e siaki le fua, talu ai o loo i ai pea le cholesterol i le moa moa, ae o le fuamoa o loʻo aofia ai foʻi mea e tele e fesoasoani i lona faʻaitiitia. Ae o le salu, o le cholesterol o loʻo i totonu ia i latou e sili atu le maualuga nai lo le moa, ae o loʻo i ai foi a latou meatotino sili atu. O le mea lea, o fuamoa, o le mea e lelei ai, e faʻaauau pea ona avea ma se mea e aoga tele ma talafeagai. O le mea autu o le faʻaoga saʻo ma iloa le fua.

Lafumanu e manuia ma faʻaleagaina

O lenei mea moni ua toe faamaonia ai o le tamaoaiga o mea taumafa o le fuamoa - o loo aofia uma ai mea taua o le amino o le maualuga o le ola, e aofia ai vitamini (e pei o vitamini A po o le D) ma tuufaatasiga e pei o le choline ma le leithith.

O se vaega tāua o le fuamoa o le gaʻo gaʻo o loʻo aofia ai i totonu, e aofia ai le cholesterol - o le mea e leaga ai, e ui lava na sese, ae ona o lona malamalama o fuamoa na manatu o se oloa e mafua ai le atherosclerosis.

O le vaega "matautia" o le fuamoa

O le maualuga o le cholesterol i totonu o le fuamoa, lea na faʻamalosi ai fomaʻi ma tagata fai meaʻai e faʻamalosi tagata e aveese lenei oloa mai le taumafataga mo le tele o tausaga, ua manatu e leaga i le tino.

O lenei faiga na faʻaaogaina mo le tele o tausaga, ma o le tele o tala faʻasolopito ua faʻaputuina i le taumafaina o fuamoa, ae o le tele ma sili atu o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o le fuamoa e sese "faʻamaonia."

E aliali mai e le gata ina leaga, ae mafai foi ona faaitiitia ai le lamatia o fatu fatu.

Fuamoa se tasi i le aso pe sili atu

E foliga mai o tagata e 'ai le itiiti ifo ma le tasi le fuamoa i le aso e i ai se tulaga maualalo ifo i le fatuina o maʻi fatu.

O se suʻesuʻega na lolomiina i le Heart of magazine of the Association mo le Faʻatauga o Ui ma le Cardiovascular Disease i se suʻesuʻega faʻapitoa e tusa ma le 0.5 miliona tagata matutua Saina. Loto, 2018, 0 1-8., E sili ona taua mo tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi e pei o le maʻisuka.

Fualaau ma Cholesterol New Studies ma Fuainumera Faamauina

O suʻesuʻega sa faia e tagata suʻesuʻe Saina mai le Center for Chemistry Science i le Peking University i Saina. Na latou suʻeina faamaumauga mai le 2004 i le 2008 e sili atu i le 416,000 tagata, e 13.01% na 'ai fuamoa i aso taitasi, ma 9.1% na fai mai e seasea latou faʻaaogaina.

Fua mo lou soifua maloloina

Ina ua mavae le 9 tausaga, na toe iloilo e le au suʻesuʻe ia vaega e lua o loo i luga. E pei ona i ai, o tagata na faʻaumatia le itiiti ifo ma le tasi le fuamoa i le aso e 26% le maualalo le lamatiaga o le fatu ma o le 28% o le aʻafiaga o le oti na mafua ai, pe a faʻatusatusa atu i le vaega o loʻo 'ai fua o fua.

O tagata na 'ai fuamoa i aso uma sa i ai foi le 18% le maualalo o isi faʻamaʻi fatu cardiovascular. Mo i latou e lima ma le lima fua i le vaiaso, o le lamatiaga o le fatu fatu e 12% le maualalo nai lo i latou na faʻaumatia e lua fua i le vaiaso.

Fuamoa ma le Lisi o le Lisi

Ua matauina e saienitisi o latou auiliiliga o loo faaalia ai se sootaga i le va o le tulaga taua, ae le o le faatapulaaina o le faaaogaina o fuamoa ma le maualalo o le lamatia o le maʻi cardiovascular.

O le mea moni, e tatau ona faamamafa atu o le taumafaina poʻo le le 'ai o fuamoa e le na o le pau lea o le vaega e iloa ai le lamatiaga o le fatuina o fatu fatu.

O le maualuga o le lamatiaga o mea e tutupu i le cardiovascular e aofia ai le tele o fesuiaiga. O tagata e taʻitaʻia se olaga ola maloloina ma malosi, o loʻo faʻavaeina a latou taumafa i meaai e le puipuia ma meaʻai, e aofia ai fuamoa, e mafai ona faʻaitiitia ai lenei tulaga.

Ae peitai, o sailiiliga a tagata suʻesuʻe Saina o se tasi lea o finauga e lagolagoina ai le mea moni e faapea "e le o le fefe le tiapolo ao latou tosoina o ia," fuamoa ma le cholesterol, e pei ona faamaonia ai suesuega fou, e foliga mai e le afaina e pei ona matauina e le toatele.

Toa, cholesterol ma testosterone ... O le taua taua a le cholesterol i le tino

I totonu o la tatou sosaiete, o le upu "cholesterol" o loo siomia e se tulaga le lelei. O lenei malamalamaaga o loʻo mausali mausali io tatou mafaufau.

Tau lava o le siakiina o mafutaga i lou ulu pe a e faʻalogo "cholesterol"ma atonu e te le maua se mea e ese mai nai lo le fatu fatu, taʻavale, toto maualuga, atherosclerosis, poo le oti.

O le mea moni, o le cholesterol e tele ni matafaioi taua i le tino:

  • cholesterol o se elemene faavae o le membrane o potu taitasi,
  • testosterone o loʻo faʻapipiʻiina mai le cholesterol - o le tino o le hormones anabolic, faʻafetai i mea e tupu aʻe i maso ma o tino tino e faʻaaogaina i se fomu synthetic i le ituaiga o meaʻai faʻamalosi e faaosofia ai le tuputupu ae o musika,
  • faatasi ai ma le auai o cholesterol, isi hormones (estrogen, cortisol) e faia foi.

I se isi itu, e aunoa ma le cholesterol, e le mafai e se tagata ona i ai ma, e le gata i lea, auai i le fausiaina o tino e fausia ai le musika.

O le mafuaaga lena cholesterol E tatau ona i ai i taimi uma io matou tino. Faatasi ai ma le leai o se meaʻai, e mafai e le ate ona faʻapipiʻiina, pe a lava meaʻai, o le ate e maualalo ifo i le 1.

I le averesi, o le toto cholesterol toto e masani lava tutusa., tusa lava po o le a le tele o mea e maua mai i meaai 2.3.

O le maualuga o le cholesterol i le toto e tumau pea tutusa lava: afai tatou te 'ai tele fuamoa, o le ate e maualalo ai le cholesterol, ma le isi itu, e totogi e le ate lona le lava ma le le lava o meaai

E fia fuamoa e mafai e se tagata matua ona 'ai i le aso e le afaina ai le soifua maloloina?

O se fautuaga lauiloa mo se taimi umi o le faʻatapulaʻaina lea o le faaaogaina o fuamoa (muamua lava) i le 2-6 i le vaiaso. O le mafuaaga o lenei tapulaa e faapenei:

  • moa fuamoa e tele le cholesterol
  • pe a tatou 'aina fuamoa o le toto cholesterol tulaʻi,
  • maualuga le cholesterol faateleina le tulaga lamatia o le fatu fatu.

Ae E leai ni mafuaaga faasaienisi mo sea tapulaa 2,4 .

O suʻesuʻega faʻasaienisi e faʻaalia manino ai leai se faʻamaoniaga i le va o le fuamoa ma le faʻamaʻi o le fatu ma le a o le mea sili lenei o meaʻai masaninai lo le aveesea o se ituaiga o oloa, e pei o fuamoa moa, mai le meaai.

I ia ituaiga o faʻataʻitaʻiga, e pei o se tulafono, e lua vaega o tagata o loʻo suʻesuʻeina: o sui o le tasi e 'ai ni fuamoa i aso uma, ma o le isi e aofia ai fuamoa mai le taumafataga. Mo le tele o masina, o loʻo saitauina e saienitisi le maualuga o le cholesterol toto.

O taunuuga o ia ituaiga faʻataʻitaʻiga e mafai ona aoteleina e pei ona taua i lalo:

  • i le toetoe lava o mataupu uma Lelei maualuga maualuga Cholesterol (HDL) Tulai 6,7,14 ,
  • i le lautele o le aofaʻi atoa o le cholesterol ma le "leaga" low-density cholesterol e tumau pea e le suiao nisi taimi e faateleina le 8,9,14,
  • pe'ā faʻateleina fuamoa ma omega-3s, ona ua faʻaitiitia le faʻasolosolo i totonu o le toto - o se tasi o aʻafiaga lamatia mo le maʻi fatu cardiovascular 10,11,
  • tele o nisi antioxidants e faateleina i le toto (lutein ma le zeaxanthin) 12.13,
  • siama ile inisalini 5 faʻaleleia.

Iloiloga a Examine.com i luga o le faavae o suʻesuʻega o faʻamatalaga faʻasaienisi avanoa e uiga i aoga ma faʻamaʻi o le cholesterol i fuamoa fai mai o le tali a le tino o le tagata i le faʻaaogaina o fuamoa o le tagata lava ia 24 .

I le tusa ma le 70% o tagata, o le fuamoa e le o faʻatasi ma le aʻafiaga o le cholesterol toto, 30% maua le faʻalauteleina o le lagona, ma o le cholesterol e faʻateleina le siʻitia 14.

Ae e tusa lava pe tulaʻi maualalo le cholesterol (LDL), e le o se faafitauli. O nisi suʻesuʻega e faʻamaonia ai o le 'ai o fuamoa e oʻo atu ai i se suiga i le telē o le cholesterol leaga mai le itiiti i le 15, o le tele foi o le tele, o le faʻaitiitia o le aʻafiaga o le maʻi cardiovascular 16.

Ina ia otooto faʻamatalaga faasaienisi, o le tali i le fesili "E fia fuamoa e mafai ona 'ai e se tagata matua i le aso?"O le a pei o lenei: 3 fua i le aso mo se tagata matua ola maloloina o se aofaiga saogalemu.

E masani lava, o le a le tele o le cholesterol i lau taumafa atoa o se mea taua tele: afai, fai mai, oe fiafia i puaa ma 'ai e le aunoa, ona faigata lea ona e talanoa e uiga i le fuainumera patino o fuamoa o le ae tumau i le soifua maloloina.

O le taumafaina o fuamoa e faateleina ai le maualuga o le "pai" cholesterol maualuga i le toto. O le maualuga o le "leaga" low-density cholesterol e tumau pea le le suia. 3 fuamoa i le aso ua manatu o se aofaiga talafeagai mo tagata soifua maloloina

Fualaau ma le Loto Soifua

E tele suʻesuʻega e uiga i aʻafiaga o le fuamoa o fuamoa i le fatu ma le soifua maloloina o le vaa. Faatasi ai ma i latou, o se numera tele o mataʻaiga umi.

Afai e te le alu i auiliiliga, ona faia lea o se fuainumera o fuainumera fuainumera o nei suʻesuʻega: tagata e masani ona 'ai fuamoa e leai se maualuga maualuga o le lamatiaga ole maʻi fatu nai lo i latou e LE FAIA 19 .

O nisi oi latou e oʻo lava ina faʻaalia se faʻaitiitia o le lamatiaga o le paʻu ma le fatu fatu 17.18.

Ae o lenei mea e faʻaaogaina lautele i tagata soifua maloloina.

O suʻesuʻega vavaeese e faʻaalia ai le faʻamaonia i le va o le fuamoa e faʻaaogaina e le maʻisuka ma faateleina le aʻafiaga o faʻamaʻi fatu 19 .

E ui i lea, e tusa lava pe o le tulaga lea, i ia tulaga e matua faigata lava ona taʻu mai po o le fea o le tele o mafuaʻaga e aafia ai le leaga o le soifua maloloina, talu ai e manino lava o tagata e maua i le maʻisuka e masani ona taʻitaʻia le soifua maloloina.

O le taumafataga o se mea atoa.

O le mea moni: o se meaʻai maualalo-gase, mo se faʻataʻitaʻiga, ketogenic, e lelei mo le maʻisuka ma lona puipuiga, ma faʻaititia ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular ma le kanesa 20,21.

O le tele o le maʻisuka o tagata e fiafia i le gaʻo.

Saʻiliʻiliga suʻesuʻe faasaienisi e fai mai o le 'ai pea o fuamoa i taimi uma e le faʻateleina ai le lamatiaga o fatu fatu. Pau lava tuusaunoaga o maʻisuka.

E fia fua o fua o le aso e tele?

O le mea e leaga ai, e leai lava ni suʻesuʻega pe a oʻo i le suʻega e sili atu nai lo le 3 fuamoa i aso taʻitasi. O le mea lea, o faʻamatalaga uma e pei "3 fuamoa e masani, ma 5 o le oti mautinoa"o loʻo aofia ai se vaega tele o le faʻaaloalo.

Ae o se tasi lea o mataupu taua i tusi faasaienisi:

88 tausaga le matua na 'ai ai fuamoa e 25 i aso uma... ei ai le cholesterol masani ma le soifua maloloina lelei 22.

O le mea moni, o se mataupu vavaeʻese e itiiti tele mo faʻamatalaga le mafaamatalaina. Ae ui i lea, o le mea moni e manaia.

E ui lava e tatau ona e taʻutino atu o la tatou "tala faafagogo" ua tumu i tala ofoofogia e uiga i le maoae o le malosi ma le soifua maloloina o tamamatua ma tamamatua o latou ulaula ma inupia o latou ola atoa ma maliu i le 100 tausaga ... ona ua latou tautevateva.

E pei lava o se mea sese le faʻamaonia o le mealilo o lo latou umi o le ulaula ma le ava malosi, e tutusa lelei mo soʻo se faaiuga e uiga i aoga poʻo le faʻamaʻaina o fuamoa i le mataupu ua vaʻaia.

E taua foi le manatua i lena mea E LE tutusa uma fuamoa moa. O fuamoa uma i luga o fata o faleoloa faʻaonaponei na maua mai le vao o loʻo ola i faleoloa, fafagaina i faʻatoʻaga fafaga e faavae i luga o fatu, soya ma isi mea faaopoopo e faʻateleina ai le tuputupu ae.

Le tele o fualaau maloloina Olive-3 po o fuamoa mai moa, lea o loʻo teuina i ni vailaau saoloto. I se gagana faigofie, fuamoa "nuu". E sili atu ona taua i fualaau o meaʻai: o loʻo aofia ai le tele o omega-3s ma vitamini gaʻo gaʻo.

Suesuega faasaienisi o le aofai o fuamoa i aso taitasi e tele naua mo se tagata matua e le i faia. E le itiiti ifo i le tasi le mataupu e iloa pe a uma ona 'ai le tamaloa i le 88 tausaga i le aso ma e iai lona soifua maloloina masani.

Taofi upu

O fuamoa moa o se tasi lea o meaai sili ona lelei i le lalolagi.

O manatu lautele e uiga i le lamatiaga o fuamoa ona oa latou mataupu o le cholesterol e teenaina e suesuega faasaienisi, lea e fautua mai ai o le fua masani o fualaau oona e le faateleina ai le lamatia o fatu fatu.

3 fua i le aso mo tagata matutua soifua maloloina o se saogalemu mo le faʻaaogaina i aso taitasi.

Le aoga ma le vevela o fuamoa

I le talanoa e uiga i aoga o fuamoa, muamua lava ou te manao e matau lo latou taua tele o taumafa. O le taumafaina o le fuamoa se tasi e tutusa ma se ipu susu po o le 50 kalama o aano o manufasi, o lea e mafai ai ona avea i latou ma meaai lelei. E le gata i lea, o le tuufaatasiga e aofia ai gaʻo, gaʻo tumu ma le faʻamamafa, vitamini A, D B6, fuluʻiʻo, zinc, iodine, selenium ma isi fualaau oona, minerale ma elemene. E le gata i lea, o aoga o fuamoa o loʻo faʻaalia i vaega nei.

Ae ui i lea, o fuamoa e mafai ona afaina ai lo tatou soifua maloloina. E moni lava lenei mea mo le oloa gaosi. E tusa ai ma le au fai meaʻai, o le auala pito sili lea ona le fiafia e faʻaaogaina ai, ona o le tino e sili atu ona leaga nai lo le togafitiga o vevela, ma atonu foi e aofia ai le salmonella bacterium, lea e mafua ai le salmonellosis, o se faʻamaʻi pipisi o le inisinia. Ina ia puipuia oe lava mai lenei mea, e mafai ona e 'ai fuamoa pe a maeʻa togafitiga vevela, ma e tatau foi ona fufuluina lelei ou lima pe'ā uma ona e faʻafesoʻotaʻi.

  • I le faʻaopoopoga, o fuamoa matagofie e faʻaititia le maualuga o le hemoglobin i le toto, ma faʻalavelaveina ai foi le ave o le uʻamea.
  • O fuamoa moa e aofia ai foʻi le tele o le cholesterol. Ae ui i lea, o ia mea uma e tu saʻo i totonu o le isu, lea, pe a manaʻomia, e faigofie ona aveese.
  • O fua na maua mai i totonu o le industrially e mafai ona aofia ai vailaau faʻamaʻi, lea e faʻaopoopoina i meaʻai moa i vao moa ina ia faʻaitiitia ai o latou aʻafiaga. I totonu o le tino o le tagata, o vailaau faʻamaʻi e mafai ona mafua ai faʻalavelave i totonu o le microflora o le intestinal, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le puipuiga.
  • I le faaopoopo atu i vailaau faʻamaʻi, palapala, vailaau e tineia ai manu faalafua, vaovao, ma isi vailaʻau e mafai ona faʻaopopoina i le fafagaina o moa. O nei mea uma e pau i le tuufaatasiga o fuamoa, ma liliu mai ai a latou poma.

I le faaopoopo atu i mea uma o loʻo taʻua i luga, e taua le matauina o lenei oloa o loʻo i ai ni faʻasalaga. Muamua lava, e aofia ai le le faʻamaoni poʻo le faʻafefe i se palatini o meaola. Ona tatau ai lea ona vavae ese mai a latou meaʻai, e faatatau lea i moa ma moa. Mo tagata ua maua i le maʻisuka, e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete, aua e mafai ona latou afaina ai poo le oʻo foi i le fatu. E tatau foi ona e teenaina pe afai ei ai se soliga i le gaioiga o gaʻo, ate ma le gall vladder.

Pe o le a le tele: faʻateleina pe leai foi - suʻesuʻega faasaienisi fou

Sei o tatou iloa mulimuli ane pe ua tulai mai le cholesterol mai le 'aina o fuamoa?

Toa - o le a le mea e foliga mai e faigofie? Puipui, yolk ma le atigi, lea e mafai ona natia (salmonella). O lenei meaalofa faaleatua o le natura e tusa (o se fuamoa, ae le o salmonella, ioe) e 97-98%, ua gauai io tatou tino.

Ae peitai, o lenei mea moni e na o na o masima e togafitia., o fuamoa mata o loʻo faʻataʻatia le leaga. I le auala, ao faagasolo togafitiga vevela, o mea o le allergenic o fuamoa e faʻavaivaia foi.

I se faapuupuuga: IA LE FAʻAMATALAINA EGGS RAW. E i ai se tulaga lamatia moni o le maua o salmonellosis. Ae le gata i lea, o suʻesuʻega o loʻo faaalia ai o le protein o le kukaina atoatoa o fuamoa e faʻapipiʻiina e le tino e 91%, ae o le faʻasinomaga lava e tasi i fuamoa mata e 2 taimi e itiiti.

O se fuamoa o se oloa o meaola e maua mai ai le maualuga o le ola o le ola (BC) o 1. O le uiga mulimuli o lona aofia ai o se seti atoatoa o mea taua uma o le amino, o lea e te le manaʻomia ai le faʻaaluina o tupe i luga o BCAA (sili atu i le tusiga "BCAA amino acids poʻo le sili atu ona faʻatau fuamoa").

O se fuamoa e taugofie, ae o loʻo i ai se sao tāua i le faʻamautinoaina o meaai lelei:

o le fuamoa e aofia ai le 6 gr. maualuga le lelei (i le averesi), lea e faʻaaogaina e fai ma faʻamatalaga mo le fuaina o isi oloa,

o se tamaoaiga o punaoa (e aofia ai le A, E, K, D ma le B12) ma mea taua taua e pei o le calcium, zinc ma le uʻamea,

e aofia ai riboflavine ma le gaʻo pepa,

o loʻo i ai se tulaga maualuga o le tino ma le polyunsaturated (omega-3) gaʻo gaʻo, lea e manaʻomia ona latou fesoasoani i le faʻatonutonuina o hormones ma le tuputupu ae o le tino,

fuamoa fuamoa o loʻo i ai le laina, o le taumafaina lea e fesoasoani e faatumauina le fausaga o neurotransmitters cell cell,

faigofie ona eli ma gauai

e aofia ai le leite - o se vaega oa tatou namu (i le tulaga o le le lava, o le nerve cell membrane e sili atu ona vaivai) ma le faiʻai (e aofia ai le 30%). E le gata i lea, o le lithin e avea o se faʻamaʻi pipisi - e puipuia le ate o le tagata mai mea leaga matautia,

o le fuamoa fuamoa o loʻo i ai le lutein ma le zeaxanthin, lea e fesoasoani e puipuia ai faʻamaʻi mata, aemaise lava faʻataʻitaʻiga,

e aofia ai le cholesterol, o le vaega autū lea i le faʻasologa o le testosterone - e fia? E naʻo le 184 mg. luga o le isu o le fuamoa e tasi.

Matou te fefefe i luga o le televise i tala mataʻutia, o fuamoa e tumu i cholesterol, lea e poloka ai puipui o toto toto, e teuina i nofoaga eseese ma aafia ai le tino o le tagata i le auala sili ona le lelei.

I le faaiuga o le 2013, i le Huazhong Research University o Saienisi ma Tekinolosi, sa faia se suʻesuʻega fou i luga o le aafiaga o le fuamoa fuamoa i le atinaʻeina o le maʻi cardiovascular. O taunuʻuga na maua e mautinoa lava le leai o sea ituaiga mafutaga.

Ma o lenei o le mea lena cholesterol lava ia (e 184 mg i totonu o le isu) e le afaina ai fatu fatu.

O i latou e leʻi faitauina a tatou tusiga "Cholesterol ma le atherosclerosis pe aisea foi o le a fasiotia oe e le taumafa maualalo o le cholesterol" latou te le iloa e manaʻomia tele e le tino tagata le cholesterol, lea e mautinoa lava e le tuuaia mo le atherosclerosis!

Ae ui i lea, taumafai e aua neʻi mou ese le mafaufau. O le fala o se mea masani. E mafai faapefea e le margarine, lea na maua i totonu o le fale suesue e ala i le tele o suiga i le fausaga o le suauu manogi, aoga, e ui lava e le o iai le cholesterol, ma le fuamoa na tuu i luga o le moa ona e aofia ai le cholesterol? Faʻasalaga.

Cholesterol o la matou uo, uo ma le uso! Matou te faamanatu atu ia te oe cholesterol maua i le toto ma meaʻai e lua mea eseese. Cholesterol-tamaoaiga o meaai e leai sona aoga i le toto o le cholesterol toto.

O le mafuaaga lea e leai se tasi o suʻesuʻega na faia na maua ai se aafiaga iloga o le "alofa mo fuamoa" i luga o le lamatiaga o le faatupuina o le fatu fatu poʻo le faʻamaʻi. Sa iloa e saienitisi o le fuamoa e tasi e aina i le aso e le afaina ai ni taunuuga leaga.

* Tatou te tulaʻi mai i se sulu, ma faafoliga ua na ona tatou filifili e taoto i lalo. Ua vaivai, e te iloa *

E le gata i lea, e faʻavae i suʻesuʻega sa faia i Harvard i le 2008, sa faateleina e le saienitisi le fuainumera saogalemu o fuamoa i le tusa ma le 7 i le aso!

Ae o se taumafa maualalo-maualalo pe maualalo-cholesterol e le gata ina matautia, ae e matua leai lava se aoga ina ia mafai ai ona manumalo i le maualuga o le cholesterol. Suesuega e faʻaalia ai lena mea 100 mg aso faʻaitiitia o le cholesterol. i le aso e faʻaititia ai lona maualuga i le toto e na o le 1%. O lea e leai se lagona e mafatia ai 🙂

I le salu

E i ai se cholesterol i fuamoa moa? Ioe, o le mea moni - o le 'auʻau cholesterol i fuamoa o le salu e naʻo le 2-3% o le aofaiga atoa, aemaise le 100 g. O se moa fuamoa e aofia ai le 844 mg o le cholesterol.

O le mea lea, o le tali i le fesili "lea o fua o le sili ma le itiiti o le cholesterol" o le a le mautonu - i le salu.

Ma o fea e sili atu, moa pe masusu, sei tatou taumatemate:

O lea moa, ioe, e sili atu ona faigofie ona faʻaaoga - ia 'ai le 100 gr. oloa taitasi, o le a na o le 3 laumei moa masani ma pe tusa ma le 10 salu.

O le tau o Caloric e tutusa lava - o salu e aofia ai le 158 kcal., Ma le moa 146.

Faʻamatalaga i le macronntrient: o salu e aofia ai le tele o cholesterol ma mea amino mulimuli nei: tryptophan, tyrosine, methionine. I le moa, le afa o le cholesterol, ae o le sili atu omega-3 acid.

I vitamini: o fuamoa o salu e aofia ai le tele o le calcium, phosphorus, iron, zinc.

Mo le tau: 10 fuamoa moa (e sili atu ma le 300 gr). O le a tauia i tatou e tusa ma le 80 rupu, ma 20 fasi salu (200 gr) - e tusa ma le 60.

E faʻalagolago i lanu

O le eseesega i le va o fuamoa o le tasi lea - o le latou olaga soifua ma le mamafa. Mo se faʻataʻitaʻiga, makaina i luga o se fuamoa "C0" o lona uiga: potuʻai (ma se ola ola e oo i le 25 aso mai le aso na faʻaumatia ai), 0filifili, mamafa mai le 65 i le 74.9 g.

Ia e uiga i le atigi.I le faaopoopo atu i fuamoa papaʻe lanu, e masani lava ona maua fua lanu enaena i luga o faleoloa supermarket. E toʻatele e talitonu e sili atu i latou nai lo o latou aiga. Ae peitai, e le o lea. o le lanu ua na o se faailoga o le ituaiga o moa (sosolo enaena mai moa ma fulufulu mumu ma taliga).

O eseesega o le tofo faapitoa e le o matauina foi. Pau lava le mea e iloagofie ai, o le tau - e sili atu le tau e sili atu nai lo le paʻepaʻe.

Ina ia faʻaitiitia le ono faʻaleagaina o fuamoa ma faʻamaʻi, ia teuina i totonu o pusa faʻapitoa i totonu o le pusaaisa (pito i lalo). Aua le 'ai fuamoa i ni afifi ulu.

Aʻo leʻi momotu le fuamoa, ia fautuaina e fufuluina i lalo o le vai tafe e fufulu ai ni meaola leaga mai le atigi. Tau lava e le fufuluina uma fuamoa i le maeʻa ai ona faʻatau. E tusa lava pe faʻapipiʻiina i totonu o le pusaaisa, ae tumau pea susu, o le a faasolosolo ina vave faʻafuaseʻi.

Faaiuga: afai i totonu o le faatoʻaga moa latou te tuʻuina atu ia lava meaai i ituaiga eseese o moa, ona toeitiiti lava tutusa lea o le taua o meaʻai ma le paleni o meaʻai.

I le kuka ma le mata

Sei o tatou vaʻai pe iai le cholesterol i fuamoa ua fufuluina ma o fea e sili atu-i le vevela-togafiti pe mataʻutia? O togafitiga mafanafana o oloa e tupu i le maualuga o le vevela (pe a ma le 100 ° C). I lenei tulaga, o le polotini ma le yolk e maua ai le tutusa tutusa. Latou te gagau, pe, i faʻamatalaga faasaienisi, e le mautonu.

O le mea moni, o lenei mea e faʻapupula ai le maua o le faʻamalolo. Vaavaai i le laulau oloa mo lau 'au faʻamatalaga o le cholesterol (faʻapipiʻi i le faasolo ifo o le maualuga o le cholesterol). Faʻatasia i luga o le faavae o le National Food Database (USDA), na faia e le US Department of Agriculture.

E mafai ona 'ai ma faʻateleina

O le fefe i le gaʻo i meaʻai na tupu mai i le 60s ma le 70 ma vave faʻaʻateleina ai gaʻo i totonu o le vaega o le "saogalemu" macronutrient. Hooray, e leai se gaʻo i le suka! Bacon, fuamoa ma le pata ua avea ma tulafono. E leai ni meaʻai e leai ni meaʻai, e leai ni meaʻai na felelei i le nofoalii, e pei o suʻesuʻega o le taimi na fautua mai ai o gaʻo tumu e paʻu ai o tatou gaʻo ma faateleina ai le lamatia o fatu fatu.

Ma i le aso, o le le amanaiaina o faʻamatalaga faʻasaienisi aupito lata mai, o loʻo gaosia pea e gaosi oloa a latou mea e fiafia i ai malo, faʻailoa atu faʻamalamalamaga o vailaau ma le malosi, ma faʻatautaia foi le "saʻo" suʻesuʻega ma se taunuʻuga.

O le maualalo o le taumafa taumafa e le aoga ona o le gaʻo o le gaʻo e le mafua ai maʻi. Ae o le NON-CONSUMPTION atonu o le mafuaʻaga - o lenei ua tatou iloa e manaʻomia e le tino se numera faapitoa o gaʻo paʻu mo galuega masani. I le auala, o le faiʻai o le 68% gaʻo.

Manatua o fuamoa o loʻo i ai mea taua e masani ona faʻaogaina - phospholipids ma lecithin. E i ai a latou aafiaga lelei i le tino ma saofagā i le faʻaitiitia o le natura i le maualuga o le cholesterol leaga.

Sa faia foʻi suʻesuʻega e saienitisi mai Saina. Ina ia faia lenei mea, latou te valaauliaina i latou na mananao e auai i le suʻega ma vaevaeina i ni vaega se lua. O nisi na 'ai le fuamoa i le aso, o isi e sili atu i le vaiaso. I le maeʻa ai o le suʻega, na foliga mai o le lamatiaga o le fatu i le vaega muamua na faʻaititia e le 25%, ma le atinaʻeina o isi pathologies fatu - e 18%.

O lapisi o se faleteuoloa o vitamini taua, micro ma macro elemene. E i ai se aafiaga lelei i le setete o toto toto, o le gaʻo ma isi totoga i totonu.

Manatua mea moni nei: cholesterol e talafeagai e avea o se mea e fau ai fale mo sela, e manaʻomia i le vaeluaga o le tino. E taua tele mo le faʻatupulaia o le tino o le tamaititi, e aofia ai mo le atinaʻe atoatoa o le faiʻai ma le tino o le tino, ma o le susu o susu e mauʻoa i le cholesterol.

I le ate, o le cholesterol e faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai meainu o le bile e tatau ai mo le faʻaaogaina o gaʻo i le tootoo laiti. E le gata i lea, o le cholesterol o le "meafaitino" mo le gaosia o hormones steroid o le paʻu o le tino ma tane ma tamaʻitaʻi (horroses) (estrogens and androgens).

O le Cholesterol e talafeagai mo le masaniga o le gaioiga o le faʻaleleia o le serotonin i le faiʻai, lea e nafa ma se uiga lelei. O le mea lea, o le maualalo o le cholesterol e fesoʻotaʻi ma le atuatuvale, amioga faʻatauvaʻa ma le manaʻo e pule i le ola. E sili atu le taua i lenei tagata matua.

Ae faʻapefea? O le mea moni, i luga o le televise o loʻo faʻasalalau faʻasalalau oloa o le "malamalama" e maualalo le gaʻo, o loʻo faʻamanuiaina le fata i le taumafataga o le taumafataga o meaai ma le itiiti ifo o le gaʻo ma isi "ituaiga o soifua maloloina" ma le lelei o meaʻai.

Afai i totonu o se nusipepa, ona o le gaʻo i meaʻai na suia e gaʻo ma le masoe foliga mai e saogalemu meaʻai. Pau lava le mea e le mafai ona e ave ma aveese le gaʻo. Muamua, e maua ai le tofo, tuʻuina atu le oloa o se mea sili atu ona manaia malie. O meaai e leai ni meaʻai e aunoa ma ni mea faʻapipiʻi e leaga ma mamago.

Lona lua, o le faʻaititia o kalori e manaʻomia foi ona toe faʻatumu. I lenei tulaga, o gaʻo. I le taimi lava e tasi, na gaosia ai e le au gaosi se tulaga tutusa o mea taumafa e faʻaaoga ai le suauu ma le lelei o le tofo e mafua mai i le suka.

E leai se mea e leaga ai le gaʻo masani, pe faʻamama pe leai. E pei o le suka. E tusa uma lava o latou aofaiga. Ae o le fesili, o lona anotusi e le faʻalia faalauiloaina ona avea ai lea ma faafitauli.

O le lisi lenei o oloa e gaosia ai le suka, lea tatou te le o matauina:

  • Seu yourt gaʻo maualalo ma fua eseese o fua. Ua fuafuaina e tasi le pusa o le susu susu e mafai ona aofia ai i le fitu teaseti o le suka.
  • O meaai uma lava, o le suka e sili atu ona puipuia.
  • Mea faʻamaʻi-faʻapitoa - aemaise lava o oloa e manaʻomia ona "naʻo sina mea laititi (stew, fry).
  • Mea inu gaosini (e le aofia ai na o vai eli mai punaoa faanatura ma vaiinu i le ituaiga 0 kalori).
  • Sauces - ketchup, mayonnaise, sisi, ma isi.
  • Paluga faʻapitoa.

Taumafa fuamoa, 'ai i ni moa manogi moa, ni ogaumu tumu i le cholesterol ma isi mea ola maloloina, meaai masani!

Fats (ma e le gata o fualaau faisua, ae o manu foi) - o se vaega talafeagai lea o mea taumafa, e pei o le porotini ma mea gaʻo, lea e tatau ona i ai i meaʻai, aua e le gata o se fale teu oloa o le malosi, ae o le fale foi. Leai se mea e te fefe ai ia i latou, ae le tuua na o latou!

Fats o laau ma meaola, ua tumu ma le faʻamamafa, fusi ma mea faʻafefete. Oona e aofia ai e le gata o faʻamaʻi, ae o phospholipids ma steros, o le sili ona lauiloa o le cholesterol, e le mafai ona e ola masani! O le aofaʻi masani o mea faʻapitoa i tane e i le va o le 10-18%, ma i tamaitai - 18-26% o le mamafa o le tino.

E leai se sili atu i le 30% o le aofaʻi o le calorie o se meaʻai i aso taʻitasi. Tuʻu kososis diet tagata e le fiafia e faʻalogo i finauga o le mafaufau ma tagata ei ai le numera tele o pauna faaopoopo, oe na faatonuina e le fomai se meaʻai mo, ma ola saoloto!

Cholesterol i Ui

E pei ona taʻua muamua, o loʻo iai le cholesterol i fuamoa. Ae ui i lea, o le polotini e le o aofia ai. O cholesterol uma i totonu o le sulugatiti, o lona aofaiga e tusa ma le 0.2 kalama i le tasi o sekone, lea e tusa ma le 70% o le fua o aso manaomia. E ui lava o le cholesterol o loʻo i totonu o fuamoa e le afaina ia te ia lava, ae afai e tele taimi e te alu ese ai mai le fua faatatau fautuaina, o le lamatiaga o le fatu ma vascular o maʻi e matua faateleina tele i le taimi.

Pe a mafaufau e uiga i le lamatiaga o se oloa faapitoa, e taua le malamalama o le cholesterol e sau sao mai meaai e le sili atu le matautia e pei o gaʻo tumu e o faatasi ma ia, lea e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le cholesterol i le ate. Cholesterol e mafai ona leaga ma lelei, ma pe o le a le mea o le a tupu, e tuusaʻo lava i isi mea e aofia ai fuamoa i totonu o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e te fuluina i latou i le faʻaopoopoga o meaola manu ma 'ai i se sanuisi ma le pata po o le taloni, ona leai lea o se mea naʻo se mea e ono tupu i le atherosclerosis.

Suʻesuʻega fou, e mafai ona 'ai se meaʻai ma se maualuga maualuga?

O fuamoa moa ua manatu o se tasi o ala e le taugofie o le protein maualuga. Latou te maualuga le tau paleni. Peitai, o lenei oloa ua mafua ai le tele o suʻesuʻega ma finauga i le va o saienitisi. O le fesili autu e fesiligia e tagata maʻi ma tagata tomai faapitoa pe o fuamoa e maua ai le cholesterol.

Talu ai ona o loʻo i ai se maualuga maualuga o le cholesterol, o nisi o saienitisi e finau faapea o lenei mea e afaina ai foi lipid i le toto o le tagata. O isi, i le isi itu, ia mautinoa o lenei mea moni e le afaina ai le tino. I le taimi lava e tasi, ua malilie uma vaega o saienitisi e faapea o fuamoa o se oloa maloloina lelei, tumu i vitamini ma mea aoga.

Faʻatatuga faʻamaʻi ma meatotino

O le tuufaatasiga o fuamoa e aofia ai le tele o vailaʻau e faʻaleleia ai le faʻatinoina o le cardiovascular system. O le oloa e matua afaina lava, e tusa lava po o le a le auala e saunia ai.

MeataitasiFaʻavae
Faʻasologa o elemeneZinc (1.10 mg), uʻamea (2.5 mg), iodine (20 μg), manganese (0.030 mg), copper (83 μg), chromium (4 μg), selenium (31.5 μg)
MacronutrientsMagnesium (12 mg), potassium (140 mg), calcium (55 mg), sodium (135 mg), phosphorus (190 mg), sulfur (175 mg), chlorine (156 mg)
Vitamini(0.25 μg), D (2 μg), Biotin (20 μg), B1 (0.05 mg), B2 (0.45 mg), B6 ​​(0.1 mg)
Taumafa tau taumafaCalories: 155 kcal, fat (11 g), protein (12.5 g), carbohydrates (0.7-0.9 g), cholesterol (300 mg), gaʻo gaʻo (3 g)

O fuamoa moa e aofia ai le tele o peta, lea e pei o le folic acid, e fesoasoani i le liliu homocysteine ​​i se pepa saogalemu. O lenei aafiaga e matua taua lava mo le tino, aua i lalo o le aafiaga o le homocysteine, ua faaleagaina ai puipui o toto toto.

O se nofoaga faapitoa i le tuufaatasiga o le oloa ua nofoia e le choline (330 mcg). E faʻaleleia ai le gaioiga o le faiʻai ma tuʻuina atu ai le fesuiaiga o cell. O phospholipids e aofia ai le fuamoa o le fuamoa e faʻasaʻoina ai le toto, faʻasalaga faiga faʻapipiʻi, lagolagoina galuega faʻatonu ma faaleleia le mafaufau.

O fuamoa moa ua i ai se lisi o meatotino aoga:

  • faamalosia le ponaivi
  • faaleleia le faagaoioia o totoga o le gastrointestinal tract,
  • auai i le fausiaina o le tino musika, lea e taua tele mo tagata taaalo faapolofesa poʻo i latou e asiasi i le faletaalo,
  • puipuia le atiina ae o maʻi o le tino cardiovascular,
  • i ai se aafiaga lelei i le setete o le faʻalavelave popole.

Na taunuʻu tagata tomai faapitoa o lenei mea o se vaega talafeagai o taumafa i aso uma o tagata o loʻo tauivi ma nisi pauna. O lenei oloa e toetoe lava a leai se faʻamaʻi. E ui i lea, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e uiga i le faʻaaogaina o fuamoa mo le cholecystitis, maʻi o le maʻisuka poʻo maʻi o le gastrointestinal tract.

Cholesterol o se tamaʻi siama lea e faʻapipiʻiina i le ate o le tagata. I fua faʻatusa, lipids e faia ai galuega taua tele. Ae o loʻo i ai le tele o itu i fafo ma totonu o le lotoifale lea e mafai ona oʻo atu ai i le faateleina o lo latou faʻasoa, o se taunuuga, e mafai ona tupu aʻe pathoces cardiovascular. Mo se faʻataʻitaʻiga, atherosclerosis, stroke, poʻo le infarction myocardial.

O meatotino o le cholesterol i fuamoa

I le itu, o lipids e ulu atu i le tino ma 'ai meaai. O le mea lea, e tatau ona faʻapipiʻi ma le faaeteete se meaai i aso taitasi ma ia tausia e aofia ai naʻo meaai maloloina ma faʻafouina.

Fuamoa moa

E toatele tagata e mafaufau pe i ai le cholesterol i fuamoa moa ma pe faapefea ona afaina. O le tali i nei fesili o le a lelei. E tasi le efuefu e tusa ma le 300-350 mg o le cholesterol, ma o le masani masani lea mo se tagata matua.

Sa faia e saienitisi le tele o suʻesuʻega ma faaiuina o le faateleina o le totoga o le cholesterol toto o le taunuuga lea o le aafia i gaʻo susu ma gaʻo tumu. E i ai ni mea itiiti e fesoʻotaʻi atu i lenei faafitauli.

Ae o tagata tomai faapitoa e fautuaina le faaaogaina o fuamoa ma le lapataiga mo tagata ua uma ona maua i le maualuga o le cholesterol.

Faatonuga faapitoa. O le lamatiaga autu o loʻo faʻapipiʻi i fuamoa moa, o le aʻafiaga lea o le faatupuina o salmonellosis. O le mea lea, e le fautuaina e tagata atamamai e taumafa i latou. Maitau foi tulafono teu. A o leʻi tuʻuina i totonu o le pusaaisa, e tatau ona fufulu ma fufulu le oloa. E tatau ona teuina eseese, ese mai meaʻai ua saunia.

High cholesterol

O se maualuga maualuga o le lipids i totonu o le toto o se mafuaaga taua lea e lafoaia ai le faʻaaogaina o meaai masei ma faʻaopopo meaʻai sili ona maloloina i taumafa i aso taitasi. Mafaufau i le mea moni o meaai e mafai ona aʻafia ai le lipid, o le fesili e tulaʻi mai pe mafai ona 'ai fuamoa ma le maualuga o le cholesterol.

E faʻamaonia e tagata e taumafa taumafa le i ai o ni fuamoa fuamoa ma se maualuga maualuga o lipids i le taumafa a tagata. Ae ui i lea, e tatau ona e gauai atu i la latou numera ma metotia o sauniuniga. E tasi le kulimi moa e aofia ai le masani o le cholesterol i aso taitasi. I totonu o le vaiaso, e fautuaina e le sili atu i le 3-4 fasi mea e 'ai.

E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega faasaienisi, o le mea sili ona saogalemu mo le tino o oloa ia e saunia ma fualaau faisua i totonu o fuālaʻau fuālaʻau pe kuka i totonu o le vai. Muamua lava, o lo latou manuia o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, o le togafitiga o vevela e fesoasoani i le faʻaleleia lelei o le oloa. E le gata i lea, a uma ona faʻavela poʻo faʻavela, e liua le yolk i le cholesterol lelei ma fesoasoani e faʻamamā ia vaʻa, ma puipuia ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

O le aofaiga faatagaina o oloa i aso taitasi e faalagolago i uiga o le matua ma le tulaga o le ola maloloina:

  1. E mafai e se tagata soifua maloloina ona 'ai le 5 salu poʻo le 2 moa moa i lenei aso.
  2. Faʻatasi ai ma le maʻi o le ate, e 2 sene o le salu poʻo le afa o moa ua faatagaina. Talu ai o aʻafiaga o pateni e iai se aafiaga le lelei i le faagasologa o le cholesterol synthesis, o le tele o le faʻaaogaina o lenei oloa e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga.
  3. I le iai o faʻamaʻi fatu cardio i totonu o taumafa i aso uma e le tatau ona sili atu i le 0.5 yolk. E mafai ona 'aina uma le protein.
  4. O tagata e galulue i luga o se seti o maso maso e mafai ona faʻaumatia le maualuga o le 5 protein i le aso.

Ma le faʻaeteete, o fuamoa e faʻaofiina i taumafa a tamaiti. Amata i le lua i le tolu taimi i le vaiaso. Ole fuainumera o fuamoa e fuafua i le matua:

  • lalo o le 1 tausaga le matua - 0.5 salu, ¼ moa,
  • 1-3 tausaga - 2 salu, tasi moa,
  • mai le 3 i le 10 tausaga - 2-3 salu poʻo le 1 moa,
  • Tamaiti ua silia ma le 11 tausaga le matutua ua uma ona faʻaaogaina le oloa, faʻapea foʻi ma tagata matutua.

E tatau foi ona manatua o nisi tagata e afaina i le isu. Latou te foliga mai i ni foliga laiti i luga o le paʻu.

Suesuega i aso nei

E tusa ma le 30 tausaga talu ai, na amata ai se "fiva cholesterol fiva". O meaʻai ma fomaʻi na latou fai mai o le tuufaatasiga o fuamoa moa ma yolks e aofia ai le tele o le tele o lipids, ma o latou aʻafiaga leaga i le tino. Ma o lo latou faʻaaogaina i aso uma e faʻamaonia e taʻitaʻia ai le atinaʻe o faʻamaʻi fatu cardiovascular.

I le taimi nei, o le felafolafoaiga ua faasolosolo malie lava. Sa faia e saienitisi suʻesuʻega fou e uiga i fuamoa ma le cholesterol, ma na oʻo mai i le faaiuga o lenei oloa e le o se lamatiaga. O le mea moni, o le efuefu o loʻo i ai lipids. Ae o lo latou numera e ogatasi ma le masani i aso uma ma e le sili atu i le 300 mg.

Manua o le fala

E le gata i lea, e aofia ai vailaʻau faʻamalosi - phospholipids ma lecithin. E i ai se lelei lelei i le tino ma fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol leaga. E tusa ai ma taunuʻuga o le suʻesuʻega, e talafeagai le faʻaogaina o lenei oloa i le faʻatusatusa. O lona uiga, e le sili atu ma le 2 fasi vaega i le aso.

Sa faia foʻi suʻesuʻega e saienitisi mai Saina. Ina ia faia lenei mea, latou te valaauliaina i latou na mananao e auai i le suʻega ma vaevaeina i ni vaega se lua.O nisi na 'ai le fuamoa i le aso, o isi e sili atu i le vaiaso. I le maeʻa ai o le suʻega, na foliga mai o le lamatiaga o le fatu i le vaega muamua na faʻaititia e le 25%, ma le atinaʻeina o isi pathologies fatu - e 18%.

O lapisi o se faleteuoloa o vitamini taua, micro ma macro elemene. E i ai se aafiaga lelei i le setete o toto toto, o le gaʻo ma isi totoga i totonu.

Ae ui i lea, e tatau i se tasi ona manatuaina se lagona o le tutusa. O le tele o le faʻaaogaina o le oloa, aemaise lava i le tuʻufaʻatasiga i le kuka ma meaʻai, e mafai ona aʻafia ai le tulaga o le tino. O le mea autu o le faʻatau mai o oloa mai tagata faʻatuatuaina faʻatuatuaina faatuatuaina. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai le le lelei o taunuuga.

Faatatau lenei tusiga!

(1 palota, fua: 5.00 i le 5)

Faasoa i luga o fesoʻotaʻiga!

Poloketi o Poloketi (Obstetrics and Gynecology)

  • 2009 - 2014, Donetsk National Medical University. M. Gorky
  • 2014 - 2017, Zaporizhzhya State Medical University (ZDMU)
  • 2017 - i le taimi nei, o loʻo ou faia se galuega faʻapitoa i taulaʻi ma le gynnecology

Faʻalogo! O faʻamatalaga uma i luga o le 'upega tafaʻilagi e lafoina mo le faʻamoemoe o le masani. Aua e te mafaufau ia te oe lava. I faʻamatalaga muamua o le maʻi - talanoa i se fomaʻi mo fautuaga.

E iai pea fesili pe a uma ona faitau lenei tusiga? Pe na e vaʻai i se mea sese i le tusiga, tusi i le tagata tomai faapitoa i le poloketi.

Le leaga ma le lelei cholesterol

O le a le cholesterol i fuamoa, "leaga" poʻo le "lelei"?
O manatu o le cholesterol i meaʻai ma le cholesterol i totonu o le toto e matua eseese lava i le tino. O le maualuga o le cholesterol i meaʻai lava ia e leai sona aʻafiaga le lelei i faʻalavelave e tutupu i le tino.

O le cholesterol eo mai ma meaai e liua i totonu o le toto i ni cholesterol eseese e lua-leaga ma lelei. Muamua o le a faʻateleina le faʻavaeina o faʻamaʻi i totonu o le toto, ma le lona lua - ua ulu atu i le tauivi ma i latou ma faʻamamaina toto toto. O le ituaiga cholesterol o le oloa gaosia ua liua i totonu o le a fuafua ai lona lelei ma le soifua maloloina.

Fuamoa, i lalo o nisi tulaga, e ui lava i le maualuga o le cholesterol, pe leai, ona o lona maualuga, e mafai ona faaitiitia le lamatiaga o le atherosclerosis. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona latou liliu i le cholesterol toto lelei. O a mea e mafai ona fesoasoani i lenei suiga?
O le tupu, e pei ona e iloa, na te faia ai le toe.

O le amio a le cholesterol e faʻamoemoe ma faalagolago atoatoa i lona siosiomaga. E maua le gaʻo susu i le totofaatasi ma le polotini. O lenei faʻalavelave e taʻua lipoprotein. Laititi lipoproteins (LDL) maualalo le cholesterol leaga, ma lipoproteins maualuga maualuga (HDL) e aofia ai le cholesterol lelei.

E faʻapefea ona vaʻai pe o le a le mea o le a avea ai le cholesterol moa moa? E faʻalagolago i le tagata e alu i se malaga i le gastrointestinal tract ma. Afai o fugafuga fugalaau falai i totonu o le pipi ma le soisi ua aina, ia i ai i le faalavelave. Ma o fuamoa falai i totonu o le suālaʻau manogi po o se fuamoa e leʻi faʻatusalia o le a le faʻatupulaʻia ai le maualuga o le LDL i totonu o le toto.

E mafai ona 'ai fuamoa ma le maualuga o le cholesterol

O le tele o le cholesterol i totonu o le toto o se mafuaaga taua lea e fesuiai ai i meaʻai talafeagai ma le aʻafia ai oloa leaga mai lau lisi. I le tautalagia e uiga i aafiaga o oloa eseese i luga oo tatou tino, o le fesili e tulaʻi mai, e mafai ona 'ai fuamoa ma le maualuga o le cholesterol? I le tulaga lautele, e le faʻatagaina e tagata tausi meaʻai lo latou faʻaaogaina, ae e tatau ona e gauai atu i le aofaiga ma le auala o sauniuniga.

E tusa ai ma suʻesuʻega faʻasaienisi fou, o le filifiliga aupito sili e tatau ona avea ma se meaʻai tunu pe falai ma le suauʻu manogi. Muamua, a maeʻa le togafitiga o le vevela e sili atu le gauaiina e le tino nai lo ona foliga masani. Ma le lona lua, o le fuamoa ua saunia i lenei auala, aemaise lava le isu, ua suia i totonu o le tino i le cholesterol lelei, lea e fesoasoani e aveesea ai le cholesterol mai vaa, ma o lea e faaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

E fia fuamoa ou te 'ai i aso taitasi

E pei ona uma ona taʻua, e oʻo lava i le maualuga o le cholesterol, e mafai ona e 'ai fuamoa. Mo tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system poʻo le maʻisuka, ua fautuaina tagata fai meaʻai e le sili atu i le 6-7 vaega i le vaiaso, e le gata o se mea tutoʻatasi ma o se mea e gaosia i isi fua. E sili le vaeluaina o lenei aofaʻi i le gasologa o le vaiaso, ma e le sili atu i le 2 fasi vaega i le aso.

I le isi itu, e mafai ona e faia se omele mai le tasi o le kulupu ma le tele o palatini. O le 'ai naʻo le polotini e mafai ona fesoasoani e faʻasaʻo le tele o cholesterol mai se taumafataga. Ae ui i lea, o loʻo i ai tuusaunoaga i tulafono taʻitasi, o le mea lea, i le i ai o faʻamaʻi o le ate, fomaʻi falemaʻi ma tagata fai meaʻai e fautuaina le faatapulaaina o le faʻaaogaina o yolks i le 2-3 i le vaiaso. E taua le manatuaina o le le atoatoa o soʻo se oloa mai le taumafataga o le a le gata ina aumaia ai faʻamanuiaga, ae e mafai ona afaina. Ae afai e te fefe tele i aʻafiaga o fuamoa cholesterol, faʻaaogaina na o yolks mai lau lisi.

O mea uma o loʻo taʻua i luga e faatatau i fuamoa o moa. E ui lava o le mea moni e matua maualalo ifo i le lapoa i le moa, o loʻo aofia ai le tusa ma le aofaiga o le cholesterol. Ae ui i lea, o le afaina o fuamoa e mafai ona faaitiitia e ala i le tuufaatasia faatasi ma oloa maloloina ma aua le faʻaleagaina i latou. E fautuaina tagata e taumafa meaʻai e aofia i a latou fualaʻau o le salu o meaai i se aofaiga e le sili atu i le 10 fasi vaega i le vaiaso.

Pe a tali le fesili pe o aoga fua, e mafai ona tatou fai atu ma le mautinoa o le manuia e sili atu le sili atu nai lo le ono afaina. O oloa taʻitasi i lona lava ala e taua mo le tino ma lona faʻaaogaina atoatoa e mafai ona oʻo atu ai i le le lelei o taunuuga. Ma e oo lava i le maualuga o le cholesterol e le o se mafuaaga e teena ai fuamoa, i se isi itu, faatasi ai ma le auala saʻo, o le a latou fesoasoani e faaitiitia le aofai o lenei lipid i totonu o le toto.

Fefaʻasoaʻi lau fomai tausi soifua ma le tausimaʻi. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ona e faia se taumafataga atoatoa o le a fesoasoani i le mauaina o le maualuga o aoga mai oloa ma faʻaaogaina le faʻaleagaina.

Fautuaga tau taumafa

Saienitisi na faia suʻesuʻega e fuafua ai le leaga ma le lelei o le cholesterol i fuamoa, na oʻo mai i le faaiuga e na o ia, e masani lava e le afaina. Ae o loʻo i ai tuusaunoaga i tulafono taʻitasi.

Pe o le leai pe aofia ai fuamoa i lau meaʻai, e oʻo lava ia te oe. A faia se faʻaiuga, e fautuaina ia usitaia fautuaga nei:

  1. Mo se tagata soifua maloloina, o le tapulaa aso mo le taumafa cholesterol ma meaai e 300 mg.
  2. O faʻamaʻi nei e faʻatapulaʻa ai lou ola i aso uma o le cholesterol i le 200 mg: maʻisuka, toto maualuga o le cholesterol, fatu fatu, ma gallstones.

E manatu e saogalemu le 'ai e ono i le vaiaso, ae sili atu i le lua e le tatau ona' aina i le aso e tasi. Afai e te manaʻo tele, ona e 'ai lea o squirrels. E ala i le faʻafefiloi o se isumu i protein mai le tele o fuamoa, e mafai ona e mauaina se omeletia i le vitamini, minerale ma gaʻo gaʻo, faʻaititia le aofaʻi o le porotini e aunoa ma le gaʻo.

O punavai autu o meaai-grade HDL o: ate, fatuga, iʻa o iʻa, palu, sisi, ma fuamoa moa. Afai e te 'aina ia mea vevela faʻamaʻi tolu i le vaiaso, ona maua lea e le tino mea uma e tatau mo le olaga.

Faaiuga O fuamoa moa e aofia ai le cholesterol. Ae e le afaina ai le anotusi o le LDL i le toto. I se isi itu, faafetai i le leithithite e mafai ai ona faʻalauteleina le anotusi o le HDL i le toto. Ina ia mafai ona filifili le cholesterol mai le sulugatiti i le LDL, e manaʻomia e ia le gaʻo gafatia i le fomu, mo se faataitaiga, o le falanu falai ma le kuka. Afai e kuka le meaai i totonu o le suauu manogi po o le fuamoa ua kuka, o le LDL mea o loʻo i totonu o le toto o le a le faateleina.

Ole faʻaaogaina o fuamoa moa e aoga tele.

Fualaau ma Cholesterol New Products Research

O se fuamoa e masani lava ona manatu o se oloa maualuga taumafa. O le mea e leaga ai, ona o le cholesterol o loʻo i ai i totonu, e toʻatele tagata atamamai e fautuaina le faʻaititia o le fuaina o fuamoa, poʻo le itiiti ifo foi o suauu lava ia, lea o loʻo i ai lenei mea. E moni lava lenei mea. E i ai se mafutaga i le va o: fuamoa ma le cholesterol ma le a suʻesuʻega fou i luga o lenei oloa.

E tele ma sili atu faʻamatalaga o suʻesuʻega e faʻaalia ai o fuamoa na faʻasalaina sese o le maʻi cardiovascular.

E fia le cholesterol i totonu o se fuamoa

O le manatu masani o le taumafa lelei o le taumafai e luʻitauina se vaega taua o le taumafa e pei o fuamoa. Le mafuaʻaga e faigofie: maualuga le cholesterol, lea e faʻapupula ai le lamatiaga o le fatu fatu, atherosclerosis ma isi maʻi cardiovascular. Pe o maualuga le lamatiaga e talafeagai ai le aveesea o soʻo se ipu o loʻo i ai le kulimi ma le protein mai le laulau? O i latou o loʻo faʻatoga i le aʻoaʻoga e ofoina atu se filifiliga sili atu: sui meaʻai moa i fuamoa o salu, o le mea e foliga mai e sili atu ona popole mo le tino. Mafaufau i le taua o oloa e lua e aunoa ma ni tala ma ni mea le lelei.

O ai le autu o le faʻauluina o le cholesterol: moa poo le salu?

O tagata lagolago o se taumafataga maloloina e talitonu o le faatapulaaina o meaai gaosigalalalaoa e mauagofie ai le toto cholesterol toto. O na manatu e na o se vaega moni lava. O le sili atu o le cholesterol e faʻapupulaina le ono mafai ona i ai ni faʻafitauli i vaʻa toto ma le fatu. I le taimi lava e tasi, e le o ni moa moa po o ni sulu o salu e fai ma a latou faʻatau. E tusa lava po o le a le maualuga o le pasene o le cholesterol i le fuamoa, e i ai se auala puupuu e alu ai i le manava, ate, ma isi mea faalilolilo aʻo leʻi liua i le tino o luga o puipui o toto toto. O le tino o le tagata e maua ai le tele o mea matautia matautia (tusa ma le 80%) nai lo le mauaina mai fafo.

Feoloʻi foliga - faigofie ona taʻalo

Ina ia iloa lelei po o fea fuamoa e sili atu cholesterol, o le faʻatusatusaina o le biocomposition oi latou taʻitasi e le lava. E tatau ona maitauina o se fuamoa o le salu e fa taimi e laʻititi nai lo le moa. Mo lenei mafuaʻaga, mo se faʻataʻitaʻiga faʻatusatusa, o le tele o volumes o mataupu o loʻo faʻaaogaina e tusa ai ma le tulaga o le yolk ma le protein. O se taunuuga, ua aliali mai o le fuamoa o le salu e sili atu ona tumu i le aofai o le cholesterol ma isi faailoga. Afai e te 'ai nai lo le moa, e itiiti ni mea e mafai ona ulu i le tino ona o lona laʻitiiti. E faʻapefea ona afaina le tulaga o le tino ona o sea suiga?

Ia faʻamaoni lau cholesterol

E pei ona taʻua i luga, aʻo leʻi faʻavae i luga o puipui o le toto, o le cholesterol e maua ai se gaioiga ogaoga i totonu o le fatu, ua uma ona i ai se vailaʻau faʻatasi ma se vailaʻau vailaʻau eseese. E le gata i lea, o le vailaau ua vaevaeina i ni fausaga se lua, e na o le tasi le mea e fai ai pepa, ao le lona lua, i le isi itu, e faalavelave i lenei faiga le manaomia. I se tulaga faapitoa, o le cholesterol i fuamoa o le salu e faaitiitia ai le ono mafai ona afaina ai toto toto ma ona taunuuga. Le auala e amio ai i totonu o le tino, e faalagolago tele lava i le tuufaatasiga o le toto: o le tali atu i le protein ma gaʻo o lo oi ai i totonu o le lipoproteins - o mea taua taua. O le maualuga atu o lo latou tele, o le tele o mea aoga o le a aumaia e le cholesterol. O le mafuaʻaga lenei e taua ai le tuʻuina atu ia te ia se "kamupani lelei".

Le mafutaga o calories ma cholesterol

O le pasene o le cholesterol i fuamoa moa po o le salu e le na o le pau lea o le mea e mafai ona aafia ai le aofaiga ole lipoproteins. O oloa uma e lua e maualuga tele i le kalori ona o a latou lava gaʻo, e taulaʻi lava i le selu. E le o fautuaina le tuufaatasia o fuamoa faʻamaʻi ma le taloni, mayonnaise poo le pata - o le tele o kalori e le gata ina afaina ai le fuainumera, ae o le gaosia foi o gaʻo e le lava le lipids e fai lipoproteins. Ona o lona i ai i totonu o le toto, o elemene e le o aofia ai i gaioiga e faaitiitia ai le maualuga o le lipoproteins, o lea e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis. 100 kalama o fuamoa moa ma salu e tutusa le numera tutusa o kilokalo: 157 ma le 158, e tusa ma le 5.9% o le aofaiga atoa. Faatapulaaina oe lava i le faʻaaogaina o se mea taumafa taumafa lelei e tatau ona fautuaina e se fomaʻi.

E fia cholesterol i moa ma moa fuamoa

E pei ona taua i luga, o le taulaiga o meaʻai i moa ma moa fuamoa o le selu. E aofia ai le 12 vitamini, e silia ma le 50 elemene o elemene, faapea foi ma polyunsaturated, oona ma oona gaʻo e maua ai ituaiga uma o cholesterol: aoga ma leaga. Ina ia iloa pe i ai le cholesterol i le polotini, mafaufau i lona fatuga. E leai ni elemene o le cholesterol, o le pasene o le gaʻo i totonu, e itiiti lava, ae o le enzymes protein o loʻo i ai uma. I le averesi, o fuamoa o le suka e aofia ai le 844 mg o le cholesterol mo le 100 g o le oloa, moa - 373 g.

E lelei fuamoa mo le tino, aemaise lava mo le faʻaitiitia o le cholesterol leaga?

Fai mai tagata 'ai mea taumafa e faʻapea, o fuamoa moa ma moa e le afaina ai se tino ola maloloina. O le oloa na faʻamanuiaina e le 98%, faʻaitiitia ai le ono mafai ona faʻamalosi. Ole aoga gaʻo gaʻo e faʻaititia ai le lamatiaga ole kanesa. Ae mo le vashepes atherosclerosis, o lenei faʻamaʻi ua matauina i tagata o le vaomalo e le 'ai i fuamoa poo moa. O le cholesterol i fuamoa e matua ese lava mai lona tulaga, lea e ulu atu i le toto, pe o le a lona tulaga ma le mataupu faavae o le gaioiga o le a liliu atu e faalagolago i uiga patino. Afai e leai se faʻailoga faafomaʻi e mafai ona fuafua e le fomaʻi i luga o le faavae o se suʻega talafeagai, fuamoa ma moa fuamoa e mafai ma e tatau ona 'aina.

Fualaau e maua ai le maualuga o le cholesterol: faʻaleagaina poo le manuia?

O fuamoa moa o se tasi lea o mea masani masani i le umukuka o soo se aiga. E mafua ona o lo latou tau maualalo, o le tele o meaʻai ma meaʻai, faʻapea foʻi ma se tele o ipu e mafai ona saunia mai ia mea. Ae ui i lea, o le toʻatele o tagata e maua i maʻi o le cardiovascular system o loʻo mafaufau pe mafai ona 'ai fuamoa ma le maualuga o le cholesterol?

  • Le tuufaatasiga o fuamoa
  • Cholesterol ma lana matafaioi i le atiina ae o faamaʻi
  • Chicken Eggs and Cholesterol
  • Isi meaai ma cholesterol

O lenei fesili e fesoʻotaʻi ma taunuʻuga o suʻesuʻega i le aofaʻi o le cholesterol i yolks egg, lea e faʻaalia ai se maualuga maualuga o lenei lipid i la latou tuufaatasiga.

Ina ia mafai ona suʻesuʻeina le mafai ona 'ai fuamoa ma le maualuga o le cholesterol toto ma ia malamalama pe mafai e fuamoa ona faʻaleagaina le tulaga, e tatau ona iloilo ma le totoa a latou mea, faʻapea foʻi le ono mafai ona afaina ma manuia.

Cholesterol ma lana matafaioi i le atiina ae o faamaʻi

Cholesterol o se tamai mole o le gaʻo lea e masani ona faʻapipiʻiina i le tino o le tagata, aemaise i le ate. Ae ui i lea, o le tasi vaefa o cholesterol uma o se mea e afua ai meaai, o lona uiga. sau i oloa eseese. O le toʻatele o tagata e popole e mafai e fuamoa ma le cholesterol ona mafua ai le atherosclerosis ma faʻamaʻi e aʻafia ai e pei o le faʻaleagaina o le myocardial, faʻaleagaina o faiʻai, ma isi. Ae e leaga le cholesterol?

Cholesterol e taua tele i le tele o auala masani mo se tino soifua maloloina.

  • Faʻaleleia ma le tausia o le fausaga o siama i totonu o totoga eseese.
  • O le amataga o le faʻavaeina o hormones ma hormones i totonu o laufanua.
  • O le faaputuga o vitamini e mafai ona tumau mo se taimi uumi i gaʻo, ma isi.

Ae peitai, i le cholesterol, pe a tulaʻi maualuga i le toto, o aʻafiaga leaga e tulai mai, o le mea e sili ona taua e fesootaʻi ma le faateleina o le fausia o lipoproteins maualalo (LDL) ma lipoproteins maualuga (HDL). LDL amata ma lagolagoina le fausia o ni atherosclerotic plate i totonu o vaa, mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular, ma le HDL, i se isi itu, e puipuia ai i latou.

Afai o le maualuga o le cholesterol ua faateleina i le toto mo se taimi umi, o lenei mea e mautinoa lava e tau atu i le faateleina o le LDL ma le teuina o lipids i totonu o le puipui o le vaa.E masani ona mataʻituina lenei tulaga pe a oʻo i le tulaga o loʻo iai le faʻafitauli faʻafitauli o le tagata gasegase: mamafa, ulaula, tulaga maualalo o gaoioiga faaletino, ma isi.

O le a se aafiaga o le fuamoa o fuamoa i le soifua maloloina? I le noatia ma le fai fuafua i tulafono talafeagai o lo latou taumafaina, e le mafai ona i ai ni aʻafiaga leaga.

E mafai ona 'ai fua o fuamoa mo tagata mamaʻi ei ai le atherosclerosis, pe afai e mafai ona latou totoina le cholesterol toto? Ioe, pe afai e te iloa se masani masani o le faʻaaogaina o lenei oloa, ma faʻaalu foi le taimi e puipuia ai le maʻi lava ia.

Chicken Eggs and Cholesterol

O faʻamatalaga muamua e uiga i le lamatiaga o le cholesterol na faʻaalia i nisi o suʻesuʻega na taumafai e tali le fesili, o fuamoa e sili atu cholesterol. I le taimi lava e tasi, na faaiuina e fesootai ma lenei mea, o moa moa ma proteins e sili atu le matautia nai lo meaai mai meaʻai vave, lea o loʻo i ai se faʻatonuga o le maualuga e itiiti le gaʻo. Ina ua maeʻa lenei mea, na amata ona aliali mai lomiga fou, fai mai o le 'ai o yolks ma proteins e le afaina ai le gaʻo gaʻo. Peitai, o le mea moni, o le mea moni, o se mea i le va.

E i ai cholesterol i fuamoa? O le mea moni, o le mea o loʻo iai i totonu o le fuamoa fuamoa. I le taimi lava e tasi, o le maualalo o mea o lenei vailaau e 370 mg i le 1 yolk ma le polotini, e le tele. Afai e amata ona 'ai se tagata i le tele o aso i aso uma mo se taimi umi, e mafai ona taʻitaʻia i suiga i le suʻesuʻega o le toto.

Faʻateleina le fua o le toto cholesterol i fua? E pei o soʻo se oloa, o fuamoa e faateleina le maualuga o le gaʻo i totonu o le toto ma aafia ai le metabolism o le cholesterol i le ate. O lenei mea e tatau ona mafaufau i ai tagata uma e iai le atherosclerosis poo mea e lamatia ai lona atinaʻe. E taua le malamalama e leai se aoga o le lafoaia atoa o fuamoa, talu ai e le gata ina latou faia se sao i le atiina ae o le loto ma faamaʻi vascular.

Afai e maualuga le maualuga o le cholesterol, ona mafai loa lea ona e teena na o le yolks, e faʻaauau pea ona 'ai fua mama. Afai e le tele suiga tele o fua o le gaʻo gaʻo, ona mafai ai lea ona e 'ai sina isu i aso uma, ona o le toesea i lenei tulaga o aʻafiaga leaga ile tino.

Isi meaai ma cholesterol

Oona, e aofia ai le cholesterol, e maua foi i isi ituaiga o meaai faapena. Mo se faʻataʻitaʻiga, e toʻatele tagata e fautuaina le fesuiaiga o fuamoa. Peitai, i le mea moni, o le aofaiga o le cholesterol mo le 100 g. o le fuamoa o le fuamoa e toetoe lava a tutusa, ma afai ei ai ni fuamoa, o le salu o le a leai se aoga taua i luga o le tino.

I le puipuia o le atiaʻe o le atherosclerosis ma lona alualu i luma, e le gata o mea taumafa e taua, ae faapena foi suiga o le olaga, e aofia ai le teenaina o amioga le lelei ma le togafitiga o faamaʻi pipisi.

E tusa ai ma fuamoa o isi manulele (gogo, popo, ostrich ma le moa manu) e taua le taʻu atu o le aofai o le cholesterol i totonu ia i latou e tutusa ma lona aofaiga i le moa moa. O le mea lea, e taua tele e le gata ina filifilia se punavai patino o fuamoa ma paʻukeke, ae ia faia ni puipuiga lelei e puipuia ai le atinaʻe ma le alualu i luma o faamaʻi o le cardiovascular system, e aofia ai le togafitiga o faamai pipisi, o le tau faasaga i le mamafa o le mamafa, ulaula, ma isi.

O le aafiaga o le cholesterol fuamoa i luga o le gaʻo gaʻo e matua laʻititi lava, ma ei ai sona uiga taua e le gata i le faʻaaogaina o se aofaiga tele o lenei oloa poʻo le i ai o ni mea faʻalavelave faʻalavelave mo le atiaʻe o le atherosclerosis. E faʻafefea ona maualuga le aʻafiaga o aʻafiaga o fuamoa? O meaai mai ia i latou e le mafai ona i ai ni aʻafiaga leaga i le tino, pe a fai o le masani masani o le faʻaaogaina o lenei oloa e matauina.

O faʻamanuiaga poʻo faʻamaʻi fua o fuamoa ma le maualuga o le cholesterol

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol i le faia i aso uma ...

O fuamoa moa ua leva ona avea ma autu o le talanoaga e le lautele o tagata mai tagata soifua maloloina faafomai i tagatanuu masani. Faʻamatalaga e vaʻaia faʻamalosi, o faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o fuamoa o loʻo aʻafia, mai se tapena atoatoa e faʻaaoga e faʻaaloalogia ai le le aoga o le oloa.

O TATOU FESOASOANI RECOMMEND!

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o sea lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.
Faitau atili iinei ...

O se faʻataunuʻu faapitoa o le tulaga o loʻo taʻoto i le mea moni o itu uma e lua, o le mea moni, e iloa le taua tele o le taumafa o le oloa, o lona tamaoaiga i vitamini, minerale, ma le paleni le tuufaatasiga e le o fesiligia. Aua le malilie i se tasi vaega.

E le gata i lea, o se tasi o itu auai e fai mai e ono lamatia le ola faaletino, o le isi itu e talitonu malosi, i se isi itu, o lona i ai i lenei oloa e laveaʻi saʻo mai lenei tulaga lamatia.
O loʻo matou talanoa e uiga i le maualuga o le cholesterol i fuamoa moa.

E mafai ona 'ai, suʻesuʻega fou, pe fia cholesterol i fuamoa moa

O lapisi o se oloa lauiloa i totonu o le umukuka ma le tele o faletalimalo. Latou te fiafia e 'ai i le mata, falai ma le kuka, pei o se vaega o ipu eseese. Ae ui i lea, i luga o le fesili o lo latou aafiaga i le tino, o manatu o tagata atamamai e ese, o nisi taimi e matuia tele. Ina ia malamalama pe faapefea ona fesoʻotaʻi fua ma fualaʻau, seʻi o tatou iloiloina atili auiliiliga o latou fatuga ma meatotino.

O fuamoa e le tatau ona tuuaia! Cholesterol i totonu ia i latou na foliga mai e saogalemu | Soifua Maloloina | Soifua Maloloina

| Soifua Maloloina | Soifua Maloloina

"Ua oʻo i le taimi e faʻateʻa ai faʻamatalaga e uiga i le fesoʻotaʻiga o fuamoa ma fatu faʻamaʻi ma toe faʻaleleia lo latou nofoaga sao i a tatou meaʻai, aua e taua tele mo se taumafa paleni." Ou te sii maia le lomiga aupito sili ona lata mai o se lomiga faafomaʻi matautia, o le tusi o talaaga a le National British Nutrition Fund. Ma o nisi nei o upusii mai le nofoaga e tasi: "O fua e mauoa i meaʻai, oi latou o se punavai taua o le protein sili ona maualuga ma i le taimi lava e tasi o loʻo i ai ni gaʻo leaga ma calorie. ... O le maualuga o le protein i totonu o fuamoa e mafai ona fesoasoani e faatumauina le mamafa o le tino pe faaitiitia le mamafa o le mamafa ma o lea e tele ai le sao i le tau faasaga i le meaʻai. "

Faʻailoga Rusia

Aisea, i le 40 tausaga talu ai, i ai fuamoa "valiina" faapitoa i le uliuli?

"O se taimi o le manumalo mo le talitonuga o le cholesterol o le amataga o le atherosclerosis," o le tala lea Konstantin Spakhov, fomai, sui o fomaʻi faafomai. - O lona fatuga o se fomai Rusia Nikolai Anichkov. I le 1912, na ia faia suʻesuʻega i lapiti, fafagaina i latou i solofanua o le cholesterol. O le mea mulimuli na teuina i totonu o vaʻa o manu, ma mafua ai le atherosclerosis. Ona amata lea e Anichkov ona feagai ma isi faafitauli, na lauiloa ma na avea foi ma peresitene o le Academy of Science Sciences. I Sisifo, sa latou o atu i le latou "uluai" auala, toe fai suesuega a Anichkov i le 20-30s. I le 70, o fomaʻi "matua" ma faʻaalia le taua i cholesterol i luma uma.

Ae maise lava na latou faʻafefete i luga o fuamoa o loʻo mauoa i lenei mea. I le taimi lava e tasi, sa le amanaʻia e saienitisi le tele o mea moni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tele o doses o le cholesterol i le meaʻai e le mafua ai le atherosclerosis i solofanua, taifau, ma isi meaola. Ona oʻo mai ai lea: o tagata i luga o le faʻamaʻiina o lenei mea e sili atu i solofanua nai lo lapiti. I le 1991, na lolomi ai e le tusitala faafomaʻi a Amerika NEJM (The New England Journal of Medicine) le tusiga masani e taua o le "Normal plasma cholesterol i se tamaititi e 88-tausaga le matua e 'ai ma le 25 fuamoa i le aso."

O le tagata lomitusi, o le sa nofo i se fale tausi maʻi, sa faatauina i aso uma 20-30 fuamoa, lea sa ia saogalemu ai. Na faia lenei mea mo le itiiti ifo i le 15 tausaga, ma o lana cholesterol sa masani lava, ma o lona soifua maloloina e le sili atu le leaga nai lo a latou uo.

O le tiapolo o loo i ai auiliiliga

E ui i le tele o feteenaiga, o fuamoa ma cholesterol na faʻaauau pea ona fefefe i nuʻu. O le manatu o le faatauanau e tutusa lava. O le toto maualuga o le cholesterol maualuga e siitia ai le tino mai maʻi o le loto ma toto (e moni). O le faʻaitiitia o le cholesterol toto e faʻaitiitia ai le tino mai nei faʻamaʻi (lea e moni foi). O lona uiga o meaai e maua i le cholesterol e fesoasoani i le atinaʻeina o nei faʻamaʻi ma faʻalauteleina ai le tino mai ia i latou. Ae e le saʻo lenei mea.

Cholesterol i meaʻai ma le toto e lua mea eseese. O le aʻafiaga o meaai cholesterol-tamaoaiga i luga o le toto cholesterol e vaivai ma leai se aoga. Cholesterol mai meaʻai i le toto liliu atu i le lua cholesterol eseese - leaga ma aoga. Muamua e faʻateleina le faʻavaeina o paʻu i totonu o vaa, o le lona lua e puipuia lenei mea. O le mea lea, o fuamoa i nisi itu e ono faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

Le lelei poʻo le leaga o amio ole cholesterol e faalagolago i lona siosiomaga. I le toto, e le aau ia te ia lava, ae i le "kamupani" o gaʻo ma pulu. O nei faʻalavelave e taʻua lipoproteins. Afai ei ai le maualalo, ona aofia ai lea o le cholesterol matautia, ae i le lipoproteins maualuga, e aoga le cholesterol.

O le a le mea tonu o le ai ai le cholesterol i totonu o le fuamoa? Mataʻituina meaʻai na e 'ai ai. Mo se faʻataʻitaʻiga, mai se fuamoa moa ma le pata, o le a tele lava ina avea ma "leaga" cholesterol i le tino. Mai fua falai ua kukaina i totonu o le suāuu tutusa poʻo le sose, fasi pipi ma le pasi. Ae o fualaau fufulu i totonu o le suālaʻau fuālaʻau poʻo soʻo se fuamoa ia i latou lava, o le faʻateleina o le cholesterol leaga i totonu o le toto o le a le faʻatupulaʻia.

O le mea moni, e tasi le tuusaunoaga - tagata ei ai uiga faʻavae o le metabolism, lea o le ate e maua ai le tele o cholesterol leaga pe itiiti foi le lelei. E sili atu ona latou pipii i fautuaga tuai ma e le sili atu ma le 2-3 fuamoa i le vaiaso. O nei faʻamaʻi e le masani ona tupu, e tupu pe tusa ma le tasi mai le 500 tagata. E lamatia ai i latou na afaina ai o latou matua ma le sasa i se talavou.

O le mea moni, o le au Peretania o le Nutrition Fund na faʻaalia le tulaga o le lalolagi i fuamoa. O fomaʻi faʻapitoa i Europa ma le lalolagi ua le toe faʻatapulaaina le taumafaina o fuamoa, ma e mafai ona 'aina i aso uma. Naʻo Peretania na faia leotele - i le lalolagi atoa. Ma i isi atunuu, filemu. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le Iunaite Setete, na latou sopoia faʻamalosi fua mai i taʻiala aloaia.

O latou uiga lelei

6.5 kalama o porotini muamua,

toetoe lava leai ni mea e gaosi (o le mea masani lea mo se taumafa maualalo)

suauu maloloina: 2.3 kalama

gaʻo faʻasalaga ma 0.9 kalama o le polyunsaturated

gaʻo afaina oona: 1.7 kalama,

cholesterol 227 mg,

retinol (vitamini A) 98 mcg,

vitamini D 0.9 mcg,

riboflavin (vitamini B6) 0.24 mg,

folate (vitamin folic acid) 26 mcg,

Tuua Lau Faamatalaga