O le faʻamoemoe o le ola mo le maʻisuka

O se taunuuga o le maʻisuka o le pancreatic, o le siama o le insulin, lea e puleaina ai le suka toto, ua le toe aumaia i le aofaiga tatau. O le gaosiga o le gaʻolaʻele gaʻo, ua aʻafia ai faafitauli i faiga uma o le tino. O faailoga iloga o le maʻi o le galala faifai pea, o se lagona o le malulu ma le masani ai. Atiaʻe, o le faʻamaʻi e mafua ai le suia o suiga i totonu ole tino o puipui puipui, o le mafuaʻaga o faʻafitauli:

  • le mafai ona le mafai ona suia le vaaia o le tino i lona atoatoa,
  • suauu totoga i vae, ma sosoo ai ma le atinaʻe o gangrene,
  • toe le manuia
  • loto vaivai.

O se tulaga lamatia ma lamatia ai le ola o le coma, lea e mafai ona tupu i le maʻisuka:

  • hyperglycemic - faʻateleina le maualuga o le toto toto,
  • hypoglycemic - ma se mataua o le suka o le toto.

Le togafitiga o le coma e manaʻomia vave fesoasoani ma togafitiga i le maʻi tigaina ma le faʻaolaina. Peitai, e ui i le matuia o le faʻamaʻi, o le maʻisuka e le o se faʻasalaga oti. Faatasi ai ma mea faʻaonaponei faʻaonapo nei o vailaau ma faʻamalositino ma le faʻatinoga o fautuaga a fomai, e mafai ona e ola i se matua matua.

Ituaiga 1 maʻisuka: e toʻafia e nonofo ai?

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e taʻua o le insulin-e faalagolago ma e tupu i le laʻitiiti ma le talavou. E tupu i le 10% o mataupu o le aofaiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻalavelave sili atu ona ogaoga lea e mate ai le tino o le pani. O le mea lea, o togafitiga e faia na o le fesoasoani o inisua.

I tamaiti, e taua le vave faʻamaonia le amataina o le faʻamaʻi, lea e matua faigata lava. O taunuʻuga ogaoga e masani ona afua ona o le tuai ona faʻamaonia le faʻamaʻi. O le tulaga sili ona lamatia mo le soifua maloloina faaletino i le maʻisuka o tamaiti laiti mai tausaga fou i le 4 tausaga. I le talavou, o le aʻafiaga o faʻafitauli e faʻamatalaina e le uiga faʻaletonu o le tamaititi i le maʻi. E tatau ona manino ma ia faʻamatala ma le onosai i se talavou o loʻo maua i le maʻisuka le lamatiaga faaletino o le atinaʻeina o le mafutaga faʻatasi ai ma le le saʻo le inisiua ma le solia o le pulega.

O le tele o punaoa e faailoa mai ai se faʻamoemoe o le ola i le maʻisuka ituaiga 1 o le 30 i le 40 tausaga mai faʻamaʻi ma togafitiga. O le taimi muamua na faia ai le siakiina, o le sili atu foi lea o le fomaʻi. E ui i fuainumera, ma le maʻisuka, e aofia ai le maʻisuka ituaiga 1, e tele tagata e ola umi, o nisi taimi e oʻo atu i le 90 tausaga.

Ituaiga 2 maʻisuka: foliga o le faʻamaʻi ma le faʻasolosolo

O le ituaiga o maʻisuka lona lua e tupu i le 90% o mataupu. O lenei ituaiga o le maʻi e tupu i le matua poʻo le matua. I le taimi lava e tasi, o le pancreas e faʻaauau pea ona maua le inisalini, o nisi taimi e oʻo lava i le tele o le tele. O le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o le inisalini-tutoʻatasi - o togafitiga o fualaau oona e faia e aunoa ma le inisalini, ae faʻatasi ai ma le suka o le suka.

O le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le ola i lenei ituaiga o faʻamaʻi o le atinaʻeina lea o suiga e le mafai ona suia i fatugaʻo ma mea e le fiafia ai, faapea foi ma le fatu ma le tino cardiovascular system. I le fuainumera, o le aofaʻi o le ola i le maʻisuka ituaiga 2 i le leai o ni faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaititia i le 5 tausaga. Ae ui i lea, o le faʻaeteete ma le faʻaeteete o le tagata maʻi i lona soifua maloloina, ua faʻalauteleina le olaga. O nisi taimi e ola umi nei tagata nai lo i latou e le maua le maʻisuka.

Tulafono o le ola ma le faʻamaʻi

O tagata e maua i le maʻisuka e ola umi lava pe afai latou te mulimuli i fautuaga a le endocrinologist ma isi tagata faapitoa (cardiologist, nephrologist, urologist, ophthalmologist, therapist). O le faʻafitauli o le maʻi e mafai ona ese, o lea o le auala e togafitiga ai le tagata lava ia. Ae ui i lea, o loʻo i ai mafuaʻaga autu e fesoasoani i le faʻaopoopoga o le faʻamoemoe o le olaga.

  1. Le manaʻoga mo togafitiga faʻamaʻi: i le maʻisuka ituaiga 1 - inisalini togafitiga, ma le ituaiga lona 2 - vailaʻau na faatonuina e le fomaʻi e faʻasaʻo ai le suka i totonu o le tino.
  2. Le faʻatagaina o le puleaina o le toto ma le urine. O asiasiga masani i le endocrinologist ma isi tagata faapitoa - pe a manaʻomia. O le faʻamaoniga o le le manuia o togafitiga o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli. Ole suʻeina ole suʻega ole a faʻaalia pe tatau ona faʻaititia le fua o le inisalini (ituaiga 1), tusa lava pe iai se faʻamalosiaga o le faʻasaina o le suka (type 2).
  3. Se taumafa malosi sei vagana ai mea e maua ai le suka, falaoa paʻepaʻe, pateta, meaʻai vave. O le taumafa e atiae taʻitasi e faʻavae i luga o auala eseese i togafitiga. O le fuafuaina ma le faaeteete o le numera ma le tuufaatasiga o ipu e aina e tatau. E manaʻomia faapitoa le faʻaaoga e ala i le faʻaaogaina o gaʻo.
  4. Tetee i meainu malosi ma ulaula tapaa. O pona inu ava malosi e aʻafia ai le meaʻai e faʻaleagaina, fesoasoani i le faateleina o le toto suka. O le tapaa ulaula e faʻapupulaina ai le lamatiaga o suiga lapopoa, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamaʻi faʻamaʻi ma le tauaso atoa, faapea foi ma le "maʻisuka vae" - suiga tele i pito sili e manaʻomia ai le toʻaga.
  5. I le faaopoopo atu i le taumafataga, e tatau ona e faatulagaina masani masani i aso taitasi: galuega, malologa, moe, mea taumafa i luga o se faasologa. O le auala e fesoasoani e faʻamaonia ai le sao saʻo o le tino, lea e faʻateleina ai le avanoa e faʻalautele ai le faʻamoemoe o le ola.
  6. Gaoioiga faaletino faʻatagaina i le mea e mafai ai. A o aʻoga faaletino, faʻaleleia le toto, e fesoasoani i le faʻaleleia o meaʻai i totoga uma ma gaʻo.
  7. Se uiga maloloina ma toʻafilemu i le maʻi. O le atuatuvale ma le atuatuvale na ona faateleina ai le lamatiaga o eseesega faigata. E tatau ona e silasila totoa i le moni o le maʻi ma taumafai e tausisia uma fuafuaga mo se olaga umi ma maualuga. O lagona lelei, uiga lelei, gaoioiga fiafia e fesoasoani i le faateleina o le umi ma le malamalama o le olaga.

Tuua Lau Faamatalaga