O le a le uiga o le cholesterol toto 16?

Toeitiiti lava o tatou uma e iloa o maualuga maualuga o le cholesterol i le suʻega e le lelei le sosoʻo. O le faateleina o le faʻaleleia o gaʻo i totonu o le toto e oʻo atu ai i le atinaʻeina o fatu ma vascular diseases, o le sili ona mataʻutia o le atherosclerosis. O lenei faʻamaʻi lea e mafai mulimuli ane ona avea ma aʻa o le tele o faʻafitauli mai le fatu e osofaʻia ai le sasa.

Mafaufau i le tulaga o le falemaʻi o loʻo i ai le faʻailoga lipid i luga o le tapulaa pito i luga o le masani - mea e fai pe afai o le cholesterol e 4 - 4.9 mmol / l.

Le fua o le cholesterol mo alii ma tamaitai

E iloa e tatau ona i ai i totonu ole VGN le maualuga o le cholesterol (maualuga le tapulaa masani) 4.9 - 5.2 mmol i le lita, poʻo le maualalo. Ae o ona fuainumera i le tulaga o le lipid metabolism e faalagolago i le tele o tulaga - i luga o le tane, matua, soifua maloloina o tagata, meaʻai, ituaiga olaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i se fafine e 20 tausaga le matua, 4.4 - 4.5 mmol / lita o le cholesterol o le a manatu e masani, ma i le 70, o lenei foliga atonu e 6.5 mmol i le lita, ae o le a avea pea ma tausaga masani.

O le Cholesterol e masani ona tulai i le taimi o le maitaga e tausia ai le soifua maloloina o se tamaitai - o fuainumera o le 4.3 mmol / L, 4.8 mmol / L e le masani ai.

O le faafitauli ogaoga o le maualuga o le cholesterol e faapea o lenei tulaga e toetoe lava a leai ni faaaliga mai fafo i le amataga. I le taimi muamua, o le siitia o le lipid profile leai ni faʻamatalaga patino, ma a oʻo mai - ua le mafai ona toe faʻafoisia le soifua maloloina atoatoa o le tino. O le mafuaaga lena e taua tele ai le faia e le aunoa o suʻega ma mataʻituina numera i le lipid profile. Aemaise lava pe afai o le tele o le cholesterol e sili atu i le 4.1 mmol / L.

Le matafaioi o le cholesterol mo le soifua maloloina

I le tulaga lautele, o le cholesterol o se tino aoga tele ma talafeagai mo o tatou tino. Ae na o le taimi lava e maua ai ona vaega i le toto i se fua masani ma le fua faatatau. O lo tatou tiute le mataʻituina o le tulaga o nei tulaga masani.

O le Cholesterol o se vaega o le toetoe lava o siama uma o le tino o tatou tino; o le tele o homoni ma meaola o le biologically e gaosia mai le cholesterol. O loʻo i ai sona gaioiga o le homeostatic ma le thermoregulatory, e maua ai le tino ma gafatia faʻafetaui lelei.

E sili atu ma le afa o le cholesterol e mafua mai i le afaina, ua gaosia i le ate ma tufatufaina i le tino atoa ma le tafe toto. E tusa ma le 20 pasene o le cholesterol e maua mai ia i tatou i meaai - ma meaai e aofia ai gaʻo manu. Mo le tufatufaina saʻo o lipids, o le gaioiga o le cholesterol mo le gaosia o hormones o le matafaioi lea o sasala ma paluga. O le mea lea, o cholesterol faʻamaʻi o le matafaioi lea a le endocrinologist.

O a ni faailoilo e ese mai le aofaʻi o le cholesterol e tatau ona iloiloina

Ole mole mole ole cholesterol e matua le mafai ona sosolo ma leai se uiga. O le mea lea, mo lona faʻasalaga i le vaega o lo tatou tino, i totonu o le toto, e fusifusia i poloka poloka - lipoproteins, lea e feaveaʻi ai.

Ua vaevaeina uma le cholesterol toto numera o vaega ninii, faʻalagolago i le mea e faʻafeiloaʻi - chylomicrons, maualalo, maualalo ma maualuga lipoproteins (LDL, VLDL ma HDL). O le mea masani, o le kullesterol uma e vaevaeina i le lelei ma le leaga.

Lelei cholesterol - O le HDL lenei. O nei meaola e fesoasoani e faatumauina se tulaga maloloina o le fatu ma toto toto, faamalosia o latou puipui ma o loo tetee i le "leaga" cholesterol. I le itu leaga cholesterol LDL ma le VLDL o loʻo tuʻuina atu - o nei vaega ninii, faatasi ai ma a latou mea, ua amata ona pipii atu i puipui o toto toto ma faʻapalaina. O le iʻuga, ua faia ai ni faʻavae o le atheromatous genesis, ma mafua ai ona faʻamalosi (vavalalata o le lumenia o le vaa) ma se faʻalavelave o faʻalavelave e mafua mai i lenei - thrombosis, faʻalavelave o le fatu, togafitiga o siama, faʻasalaga, ma isi. I se isi faaupuga, e atiaʻe le atherosclerosis vascular vascular.

Ina ia faʻaalia le amataga o sea faʻafitauli i le taimi, e tatau ona le gata ina mataʻituina le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol, ae faʻapea foʻi mea faʻapitoa o le lipid e pei o triglycerides, o le atherogenicity coefficient, o vaega taʻitasi o le cholesterol.

E faʻapefea ona tausia se tulaga masani o le cholesterol

E tusa ai ma suʻesuʻega faʻafuainumera, o tagata taʻitoʻalima uma ua i ai le faateleina o le cholesterol, ma toetoe lava o tagata taʻitoʻatasi uma o loʻo i ai le taua o tuaoi. Talu ai o le mea moni o le mafuaaga autu lea o le atherosclerosis o le toto, e le mafai ona faʻatuai. O le mea lea, afai o le tagata maʻi na maua i se vavae ese i le maualuga o gaʻo toto, e tatau i se taimi lata mai le faia o se suʻesuʻega lautele i totonu o le faʻavae o se fomaʻi. O le a fesoasoani lea i le taimi e tali atu ai i faʻafitauli i totonu o le tino ma maua auala talafeagai e tau ai le cholesterol.

Ma o nei metotia ua lauiloa ma avanoa mo soo se tasi oi tatou. Afai o le cholesterol i le tuaoi tuaoi - mai le 4 i le 4.9 mmol i le lita, ona fetuunai lea i fetuutuunaiga i meaʻai ma ituaiga olaga. Muamua, e tatau ona e pipii i se taumafa o le hypocholesterol. E fautuaina le vavaeeseina o meaʻai gaʻo (oloa tao, mea suamalie), aano o manu (puao mai le faleoloa) mai le meaai, e tatau ona filifilia ni meaʻai susu i le maualalo o le gaʻo.

Ina ia faʻamaonia lipids, ave Omega 3 gaʻo gaʻo, poʻo meaai ia e tamaoaiga i nei mea faʻapitoa - meaʻai, pateta, iʻa. Faʻaopopo fua, saito, pi, kapiti i le lisi - i totonu o latou vaega o loʻo i ai le pectin, lea e fesoasoani e faʻateleina ai le tele o cholesterol.

Afai e leai se faʻailogaina, e tatau ona aveesea le le atoatoa o le tino ma taʻitaʻia se olaga ola malosi, faʻagasolo atili, ma faʻatupulaia le gaioiga faaletino i le mea e te mafaia. O le aloese mai le faatupuina o mea lamatia e pei o le ulaula ma le inu o le a aoga foi.

O lea la, afai o feagai oe ma se faʻalauteleina o le cholesterol pe a latalata i tulaga maualuga, o lona uiga o le taimi lenei e te tausia ai oe lava ia ma faʻafesoʻotaʻi lou soifua maloloina. I le taimi lea, o le amataga o le atherosclerosis ma isi faʻamaʻi pipisi e mafai ona puipuia. O le ki i le manuia o togafitiga o meaʻai e tusa ai ma tulaga o le hypocholesterol, o se olaga ola ma suʻesuʻega masani.

Faamalositino o se togafitiga mo le hypercholesterolemia

I le leai o fomaʻi faʻamaʻi e fesootaʻi ma faʻamaʻi faʻasolosolo ogaoga ogaoga, e fautuaina e fomaʻi le tuʻuina atu o le cholesterol e faʻaaoga ai le tino gaioiga lelei. O le tele o suʻesuʻega i le togafitiga o le hypercholesterolemia ua latou iloa ai o aʻoaʻoga masani e fesoasoani e faʻaitiitia ai le mamafa o triglycerides, LDL, ma faʻaleleia ai le cholesterol lelei.

I le maʻisuka malosi, o le gaioiga faaletino e faʻaitiitia ai le maualuga o triglycerides e ala i le 30-40% mai uluaʻi faailoga, faʻalautele le HDL i le 5-6 mg / dl. E le gata i lea, o taʻaloga e faʻalauteleina ai le toto, faʻalauteleina le fatu, ma maua ai se aafiaga lelei i le glycemia.

O le isi avanoa i aʻoaʻoga faʻaleleia o le faʻatulagaina o le mamafa. E pei ona e iloa, i le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le mamafa o se soa tumau. O kilokita e sili atu nai lo le faʻavaveina o le gasegase o faʻamaʻi pipisi, e aʻafia ai le maualuga o le cholesterol.

Ina ia ausia le togafitiga talafeagai, e fautuaina e fomaʻi le tuufaatasia o ituaiga o avega nei:

  • Aerobics (faʻaleleia le setete o le cardiovascular system),
  • Aʻoaʻoga malosi e fesoasoani e faʻamalosia ai musika
  • Faʻamalosiaga o faʻatinoga.

I le faʻamuamua, e mafai ona e auai i soʻo se taaloga, fai mai fomai. O le mea autu e le o le faʻaumatia o lou tino. E manaʻomia lou faia 40 minute i le aso. I le taimi muamua, e mafai ona e faia ni nai malologa e malolo ai. E le tatau ona taumafai mo faamaumauga o taaloga, e fautuaina e filifili le ituaiga o avega e aumaia ai le fiafia. Mo se faʻataʻitaʻiga, tietie uila, savali faʻanoanoa, poʻo le malosi malosi i totonu o se fale mafanafana.

O le taunuuga muamua e mataituina i le mavae ai o le tolu masina o toleniga masani - o le numera o lipoproteins maualuga maualuga e faateleina, o le maualuga o triglycerides ua faaitiitia.

O taunuʻuga sili ona taua e faʻaalia pe a uma le ono masina o vasega.

Lisi o meaai e faʻaitiitia LDL

Afai o le cholesterol e 16-16.3 mmol / l i totonu o se tamaloa poʻo se fafine, ona aofia ai lea o le lisi o mea e faamama ai vaʻa toto. O le avocado o loʻo i ai le tele o fomaʻi, e maua ai le faʻaitiitia o siaki. O le faʻaititia o le OH e 8%, o le tele o le HDL e faʻatupulaʻia e 15%.

E tele meaʻai e faʻamaoaigaina i le phytosterols - o meaola eletise e maualalo ai le cholesterol. O le taumafaina i aso taitasi o ia oloa i se voluma e 60 g fesoasoani e faaitiitia le cholesterol leaga e 6%, faateleina le HDL e 7%.

O le sipuni sipuni o le suauu olive e aofia ai le 22 mg o le tino o le tino, lea e afaina ai tulaga o le cholesterol. O le suauu olive e mafai ona suia ai gaʻo manu.

O nei oloa e fesoasoani e fofo ai le hypercholesterolemia:

  1. Cranberries, lingonberries, aronia. O le tuufaatasiga e aofia ai polyphenols e faaosofia ai le gaosia o lipoproteins maualuga. 60-100 g o vine ua fautuaina i le aso. O le togafitiga e tumau mo le 2 masina. Ua faʻamaonia o nei fualaʻau ei ai se aafiaga lelei i le glycemia i le maʻisuka.
  2. Oatmeal ma le paranesi o se auala soifua maloloina e fesoasoani ai e faʻafaigofie le maualuga o le cholesterol. E tatau ona e 'ai i le taeao. O le fiva vao e fusifusia ai vaega o le mea-gaʻo, aveese mai le tino.
  3. O fatu laʻau o se fua masani, ona o loʻo i ai ni mea faʻapitoa e puipuia ai le faʻafefe o le cholesterol i le gastrointestinal tract. O le toto e le gata e faamama ai vaʻa toto, ae fesoasoani foi e faʻasaʻo le mamafa.
  4. Faʻasolo poloka le gaosia o le LDL i le tino. E faʻavae i luga o le oloa, e mafai ona e teuteu teuteu poʻo tinctures, poʻo le 'ai fou. E le fautuaina le siva mo le faʻasologa o tui o le manava / totoga.

O le fatu o le saito, o le paʻu o le pala, o le sesame ma le sunflower, pine pine, pistachios, almonds o oloa ia e tatau ona i luga o le lisi o maʻisuka uma ma le hypercholesterolemia.

O le aafiaga o togafitiga e mafai ona matauina pe a uma le 3-4 masina o le taumafaina i aso taitasi.

Fualaau faʻamalosi mo le maualuga o le cholesterol

O togafitiga fualaau o se togafitiga lelei togafitiga e fesoasoani ai i le maʻisuka e faʻamamaina toto toto o le gaʻo. Vaʻaia le sua mai le zucchini. E faʻaitiitia ai le LDL, faʻateleina le HDL, faʻaleleia ai le mea e gaosia ai meaʻai ma fualaau.

Amata ona ave le sua squash ma le tasi sipuni sipuni. E faasolosolo lava, e faʻatupulaʻia le fua. Ole maualuga pito ile aso ole 300 ml. E tatau ona faia le afa itula ao le i faia le taumafataga. Contraindications: togafiti o le ate, mumū i totonu o le vaega o meaʻai, ulutala ma gastritis.

O le faʻateleina o le cholesterol e aafia i le sodium ma le potassium, lea o lo o aofia i kukama. O nei vaega e faʻaleleia ai le faʻatinoina o le cardiovascular system. E fautuaina e inu le 250 ml o le kukama fou i le aso. O sea inu e faʻaitiitia ai le suka i le maʻisuka.

Totoina o fualaau mo le Cholesterol Maualuga:

  • O le sua o le beetroot e tele le magnesium - o se mea e fesoasoani e aveese le cholesterol ma le talo. Na talia i le naʻo le faʻaaogaina. Fafaga i le apu, karuti poo le kukama sua. Aʻo leʻi faʻaaogāina, e tatau ona faʻaoʻo le suavai mo le tele o itula, pe a uma ona sasaa atu ma le totoa i totonu o se isi atigi pusa e aunoa ma le aafia ai o le palapala. Inu 70 ml o le suka i le aso i le tuufaatasiga ma isi suavai,
  • O le Birch sap e aofia ai saponins - mea e faʻavaveina ai le fusifusia o le cholesterol e paʻu ai meaʻai, ona aveese lea o le ava malosi mai le tino. Latou te inu 250 ml o le sua i le aso. Faʻaleleia umi-ia le itiiti ifo ma le tasi le masina,
  • O le vai o le Apple o se tasi lea o auala sili ona aoga e faʻafaigofieina ai le maualuga o le cholesterol. O fualaau e le faʻaitiitia saʻo ai le cholesterol leaga - e faʻaleleia le HDL. E pei ona e iloa, o le cholesterol lelei lea e aveesea ai cholesterol leaga mai le toto. Inu 500 ml i le aso. I le maʻisuka, e tatau ona pulea le kulukose, e pei o suga i le vai.

I le maualuga o le cholesterol e 16 mmol / L, e manaʻomia togafitiga faʻapitoa. E aofia ai le tagofia o vailaʻau na faʻamatala e le fomaʻi, gaioiga faʻaletino, paleni ma paleni meaʻai, ma vailaʻau masani. O le tausisia o fautuaga uma e mafai ai ona faʻaitiitia le OX i le tulaga manaomia ile 6-8 masina.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le cholesterol o le a taʻu atu i tagata atamamai i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga