O taʻaloga ma taʻaloga gaioiga mo le maʻisa

O le olaga o le tagata e le mafai ona oʻo atu i ni mea leaga. O lona uiga o le tausia lelei o lou tino, gauai i ai. Aʻo lelei lelei musele, o le a sili atu le lelei o gaioiga i totonu. O le manava matala ma le tele o gaʻo i ai, o loʻo taʻu mai ai o okeni e le o toe umi ona amio le saʻo, o nisi mea e ono tupu ai ni faaletonu. Ma o le mataupu e le gata i le le talafeagai o meaai paleni, ae faapea foi i le leai o ni maso o le a taofia uma ai okeni io latou nofoaga, puipuia ai i latou mai le faia o se tulaga le talafeagai, e mafua ai le faaleagaina o la latou galuega. Afai e te malamalama o loʻo i ai se taimi e te tausia ai oe lava ia, saili mo oe lava, e tusa lava pe e te galue malosi ma e leai se taimi mo oe.

E i ai le tele o finauga e uiga i le mafai ona auai i soʻo se gaioiga faaletino mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka poʻo le maʻisuka. Mafaufau muamua i le vevela.

E tele fomaʻi e mafai ona fautuaina malosi ia tagata mamai i le maʻamala e puipuia ai i latou mai mea uma, nonofo i le fale ma e le mafaufau e fai a latou siva e fiafia i ai poʻo isi ituaiga o gaioiga faaletino. Ae o nei mea uma e le o lea, o lea aua e te faanoanoa! O le tulafono autu o loʻo faʻalogo ia oe lava ia. Po o le a lava le mea e te faia, o le mea autu lava e te lagona lelei. Afai e te lagona le lelei, ona leai lea o se faʻailoga mo oe e fai le mea e te alofa i ai. O le mea sili lava o le faia lea o togafitiga talafeagai i le taimi, faʻatau mai inhalers i Kiev i luga o le fautuaga a se fomaʻi, ma o nei vasega o le a mo le lelei o lou soifua maloloina. Afai o ia ituaiga gaioiga e tau atu i le tele o faoa faamalosi ma faigata ona manava, ona tatau loa lea ona taofi i latou, ave se fualaau o fualaau ma faafesootai se fomai.

Afai ua faatoa amata ona togafitia oe mo le fomaʻi, e sili atu le faʻatali mo taunuʻuga o togafitiga ma na o le faasolosolo i le tino. Seʻi vagana ua toe foʻi le tino i le masani, e sili atu le le faʻalavelaveina i le tele o gaoioiga. O le Yoga e mafai ona avea ma taʻaloga lelei (talu ai o loʻo i ai le galuega ma le manava, lea e aoga tele mo tagata mamaʻi e maua i le fomaʻi), faʻalautele, aau. E aoga foʻi le taʻaloga ona o le tagata maʻi e le faʻamagoina ia foliga mucous o le tino o le manava, pe a mafai i isi vasega.

Faʻatasi ma le maʻisuka, o le tulaga e tutusa - o le mea autu o le faʻalogo i lou tino. E tatau ona e filifilia se gaioiga faʻatasi ma le fomaʻi, e faʻavae i luga o le faʻatinoga o lau tino cardiovascular system. O tausaga ma tulaga faaletino e taua foi. Muamua e tatau ona e faia pe a ma le 15-25 minute, e mafai ai e le tino ona faʻaaoga. O faʻavaʻaiga faʻalelei o aʻoaʻoga (yoga, faʻalautele, aau, savali) o le a faia. O le mea autu o le mataʻituina o le maualuga o le toto suka. Glucometers i Kiev e mafai ona fesoasoani i lenei mea.

Faia o taʻaloga ma le foma

I le taimi muamua, faʻatasi ai ma le maʻisa, o fomaʻi na faasaina tagata mai i soʻo se taʻaloga. Ae ua mavae le taimi, ma ua avea ma mea masani le gaoioiga faaletino i le fulu.

E i ai le manatu e saʻo lava ona o le faʻamalositinoina e se tagata e faʻaosoina ai le faʻalavelave osofaʻi lea e mafua ai le afaina, talu ai ona o le tele o taʻaloga e tupu ai le fatu o le tagata, o le mucous membranes o le respiratory tract e magoto ma amata ai le bronchospasm.
E le gata i lea, o le amataina o se osofaʻiga ua aliali mai ia te ia taitoatasi. Mo nisi, e mafai ona amata i le aʻoga, ao isi - pe a mavae sina taimi.

Ona o le mea moni o vailaau faʻalelei e faʻaleleia i taimi uma, i aso nei o tagata mamaʻi e maua i le fomaʻi e mafai ona faigofie ona auai i le tele o ituaiga o faʻamalositino. O le mea autu o le pipii i fautuaga a fomaʻi ma tulafono faigofie.

Faatasi ai ma le au Olimipeka o le Olimipeka o loo i ai ni nai tagata manumalo o loo mafatia i le lavelave o le fomaʻi, ae i le taimi lava e tasi latou te ausia ai nisi tulaga maualuga i taaloga. O se faailoga lea mo i latou oe mamai, ae ua fefe e amata aʻoaʻoga.

Talu ai o le bronhial asthma o se maʻi ogaoga tele, e tatau ona e asiasi i lau fomaʻi i taimi uma. Faatasi ai ma togafitiga tatau ma talafeagai, o tagata gasegase e ola i se olaga masani, o lona uiga e mafai ona latou auai lelei i soo se taaloga.

Tulafono mo tagata taaalo ile fomaʻi:

  • filifili le faʻatonuga saʻo aʻoaʻoga ma taumafai e aua le soona galue,
  • faʻalogo i mea laiti uma e fesoʻotaʻi ma le soifua maloloina,
  • Ae e te leʻi amata aʻoga, taʻu i lau fomaʻi lau fuafuaga.

O le mea lea, mo i latou o loʻo mafaufau pea pe mafai ona taʻalo i taaloga ma le maʻesa, o le tali e tasi: e mafai.

Savalivali ma tamoe

O le ituaiga sili ona lelei o gaoioiga faaletino mo le maʻisuka ma le fulu o loʻo savali. A uma mea uma, e tusa lava pe umi se savaliga o le a avea ma se avega lelei mo le tino, lea e masani ai ona faʻasolosolo le glycemia, o le a amata ona maua mai maso ma endorphins - o hormones e faʻaleleia ai lagona. Faʻatasi ai ma isi mea, o le faʻatinoina lelei o le tino e mafua ai le paʻu o le mamafa ma puipuia ai le atinaʻe o le oona i le lumanaʻi.

O le savali faapitoa o le a aoga i na gasegase oe, ona o mafuaaga maloloina, e le mafai ona ulufale i totonu mo taʻaloga. O lenei vaega e aofia ai tagata matutua ma i latou na atiae le maʻisuka faafitauli pe i ai isi maʻi ogaoga.

Afai e saʻo le aʻoga, o le a leai ni aʻafiaga o le a tulai mai. I se isi itu, o lenei mea o le a mafai ai e oe ona mumu le tele o kalori, faʻaleleia le lagona ma faʻafouina le musika.

Ae ui i lea, o maʻisuka uma e tatau ona manatuaina pe a uma le gaioiga faʻale-tino e mafai ona latou atiaʻe le hypoglycemia, lea e mafua mai i le paʻu faafuaseʻi i le maualuga o le suka. O le mea lea, e tatau ona e ave i ai i taimi uma se mea inu vailaʻau poʻo se oloa, mo se faʻataʻitaʻiga, lole po o sua suamalie. E ui o le paleni o taumafa ma le masani ai o meaʻai, e faʻaitiitia ai avanoa o le hypoglycemia.

Afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e fautuaina e fomaʻi e faʻataʻitaʻi ia Nordic savali. Ae o lenei ituaiga o togafitiga o le physiotherapy e faʻaaogaina e toe faʻaauau ai le masani ai o le faʻaaogaina o le maskotkeletal ma le puipuia o faʻamaʻi fatu cardiovascular.

E ui lava o le savavali a Nordic ua maua le tulaga o se taaloga sologa lelei talu ai nei, e le taofia ai o ia mai le avea ma se tasi o avega sili ona lelei mo tagata taaalo e le o ni tagata tomai faapitoa ma tagata ei ai manaoga faapitoa. I le uma, o le savavali i Nordic e mafai ai e oe ona pulea le mamafa o le uta, e faʻavae i luga o manaoga o le tino, ma e mafai ai foi ona e tausia le 90% o musele i foliga lelei.

Mo vasega, e tatau ona e faʻaaoga se laau faapitoa, lea e mafai ona faʻatau i se faleoloa taʻaloga. O se tootoo o le uumi sese o le a faia ai se isi avega i luga o le vavae ma tulivae.

O le faʻataʻitaʻiga Finnish faʻatasi ma se laau faapitoa e faʻapipiʻi ma faapaleni le avega i le tino. E le gata i lea, o vasega masani i lenei taaloga e faateleina ai le puipuiga, ma o le mea e sili ona taua, o loʻo avanoa mo tagata e iai faʻamaʻi eseese.

O le saoasaoa o le gaoioiga e filifilia taitoatasi, ae leai ni tulaga faʻapitoa. O le mea lea, o le pipii ma le tulei i se laau, e mafai e se tagata ona gaoioi i lona lava pa, lea o le a mafai ai e ia ona faaleleia atili lona tulaga lelei ma faamalosia ai lona puipuiga.

E tusa ai ma le taʻavale, o le a aoga i le taimi muamua o le maʻisuka, pe a le maʻi le tagata maʻi i se tulaga faʻalauiloaina o le meaʻai, ma i le leai o nisi faʻafitauli lamatia. Ae afai e faʻaalia le savali e toetoe lava o tagata uma, ona i ai lea o ni tapulaa mo le tauvaga:

  1. retinopathy
  2. le i ai o le silia ma le 20 kilokalama o le mamafa o le mamafa,
  3. ogaoga o le maʻisuka, pe a le pulea le glycemia, lea e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga o mafatiaga mamafa.

Mo mafuaʻaga nei, o le sogasoga e lelei mo le maʻisuka maualalo.Faʻafetai i le faʻamalosia vave o calorie, faʻamalosia o musika, tuʻufaʻatasia ma togafitiga o meaʻai ma le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina e pei ole Metformin, e mafai ona e faʻaleleia lelei le metabolism ma totogi ai le maʻisuka.

Ae ui i lea, e le mafai ona e vave tamoe mamao ma i se saoasaoa vave. E fautuaina e amata i le savali, atinaʻe sooga ma pulumu.

O le mamafa o le uta e tatau ona faatelegese lemu, e aunoa ma le auai i le toe tufatufa atu o avanoa. O le mea moni, faʻatasi ai ma le maʻesa ma le maʻisuka, o le galuega autu e le o le mauaina o manumalo tau taaloga, ae ia faʻagaoioia faiga faʻava-o-tino.

Ae peitaʻi, e taua le manatua e naʻo se avega talafeagai e mafai ona fesoasoani i le faʻaitiitia o le paʻu ma faʻaititia le lamatiaga o faʻamaʻi pipisi ma fatu, faʻamalosia le puipuiga ma puipuia le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

O i latou e maua le maʻisuka latou te lagona le lelei e le tatau ona faʻavalevalea ma sui le tamoe i le savali, aua o le avega e tatau ona agamalu, ae le faigofie.

E te taitaia se olaga saʻo, ma le faʻamalosia oe e le foma

O oe o se tagata malosi e popole ma mafaufau e uiga i lona manava ma le soifua maloloina, faʻaauau pea ona taaalo i taaloga, taʻitaʻia se olaga ola maloloina, ma o lou tino o le a faʻafiafiaina oe i lou olaga atoa, ma e leai se bronchitis o le a faalavelave ia te oe. Ae aua neʻi galo e fai suʻega i le taimi, tausia lau puipuiga, e taua tele, aua le soona inu, aloese mai le mamafa o le tino ma le malosi o lagona.

Ua oʻo i le taimi e te mafaufau ai o loʻo e faia se mea sese ...

O loʻo e lamatia, e tatau ona e mafaufau e uiga i lou olaga ma amata ona e auai ia oe lava. E manaʻomia le aʻoga faaletino, ma e sili atu le lelei le amataina o taʻaloga, filifili le taaloga e sili ona e fiafia i ai ma liliu i se mea e fiafia i ai (siva, uila, fale taʻalo, pe taumafai e savali atili). Aua nei galo e togafitia le malulu ma le fulu i le taimi, e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave i mama. Ia mautinoa e galue i lau puipuiga, ita, i le tele e mafai ai i le natura ma le ea fou. Aua neʻi galo e faia ni suʻega taʻitasi fuafuaina, togafitiga o faʻamaʻi fatu i uluai laasaga e sili atu ona faigofie nai lo le le amanaiaina. Aloese mai le mamafa o le mafaufau ma le faaletino, e le aofia ai le ulaula poʻo le faʻafesoʻotaʻi ma tagata ulaula, pe a mafai, pe faʻaitiitia.

Matou te fautuaina foi e te faitauina mea e uiga i le mafuaaga e tupu ai le foma ma le auala e togafitia ai.

Ua oʻo i le taimi e faʻalogo ai le faʻailo! I lau tulaga, o le avanoa e maua ai le foma e tele!

E te le atoatoa i lou soifua maloloina, o le mea lea e faʻaumatia ai galuega a ou māmā ma faʻafeiloaʻi, alofagia i latou! Afai e te manaʻo e te ola umi, e te manaʻomia le suia o ou uiga faaalia uma ile tino. Muamua lava, ia faia se suʻega ma tagata tomai faapitoa e pei o se fomaʻi ma se pulmomologist, e tatau ona e faia ni metotia faʻasalalau, a leai o mea uma lava e ono leaga mo oe. Mulimuli i fautuaga uma a fomaʻi, e suia ai lou olaga, atonu e tatau ona sui lau galuega poʻo le mea e te nofo ai, faʻamamaina le ulaula ma le ava malosi mai lou olaga, ma faʻafesoʻotaʻi ma tagata e iai na ituaiga o mea ua fai ma vaisu i sina mea itiiti, ita, faamalosia lau puipuiga i se mea e gata ai ia i fafo i taimi uma. Aloese mai popolega faalelagona ma faaletino. Mafai ona vaʻavaʻavaʻavaʻai mai le faʻasalaga o fale uma tagata soosoo faʻamalosi, sui i mea masani, togafitiga masani. Aua nei galo le fufulu mama ma le susu i le fale.

Matou te fautuaina malosi foi e te faitau i mea e uiga i le mafuaʻaga o le fesa ma le auala e togafitia ai.

Faʻataʻitaʻiga Faʻataʻitaʻi ma Taaloga: Pe o Fesoʻotai?

O le faʻamalosi o le tino poʻo le maʻi fomaʻi o se afi mumusu o le bronchia, faʻatasi ai ma osofaʻiga o le paʻu. E tusa ai ma fuainumera o le lalolagi, e oʻo atu i le 450 miliona tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi.O le fua faatatau o le faʻaititia e lua i le 3 tausaga, o le mea lea e masani lava talu ai nei e mafai ona e faʻalogologo e uiga i tagata taaalo asthmatic e le faʻalavelave i le "fuaiupu" o fomaʻi e manumalo ai ma faʻamaumau faamaumauga.

I le taimi nei, o feeseeseaiga e uiga i le taliaina o le gaioiga faaletino mo ia ituaiga o gasegase e le mou, lea e fatuina ai se faasologa o talafatu ma mafaufauga. O lea la, e mafai e tagata mamaʻi ma le foma ona taaalo i taaloga, pe talafeagai fomaʻi ma taʻaloga ma o le a le mea e tuʻuina atu ai le fiafia i ai?

E taua tele aʻoaʻoga mo musika vavalalata!

O gaioiga faaletino i tagata mamai e maua i le maʻisa e mafai ona osofaʻi ai se osofaiga. O le manava vave e taʻitaʻia ai le mafanafana ma le faʻamagoina o le mucous membrane o le tino respiratory, o se taunuuga o le bronchospasm e tupu.

Ae peitai, e le o le uiga o taaloga ma le bronchial asthma o ni mea e le fetaui. I se isi itu, ua fautuaina malosi pulmonologists e aoaoina le tino. O aʻoga masani faʻaleaʻoaʻoga e faʻamalosi ai musele manava, faʻafetaui i le hypoxia, ma faafaigofie le faigofie ona faia ni faʻasalalauga.

Fautuaga a tagata tomai faapitoa

Ina ia mafai ona aoga taaloga, e taua le tausisi i tulafono patino:

  • o le tulaga autu lava e tatau ona e faia naʻo le maeʻa ona feutagai ma lau fomaʻi, faʻatasi ai ma se taʻaloga masani o le gaioiga ma o taimi uma lava e tetee atu ai ile talaaga o togafitiga fualaau,
  • o le mamafa o le avega e tatau ona faʻatupulaʻia lemu, i lalo o le faʻamaoni a le faiaoga. Afai e te lagona le le lava o le mānava, paʻu o le paroxysmal, poʻo le manava manava, e tatau ona faʻavevesi le taʻaloga ma toe foʻi i ou tulaga muamua mai le isi vasega,
  • Mataʻituina lou manava i le taimi o aʻoaʻoga. E tatau ona saʻo, e tusa lava,
  • tagata gasegase e maua i le maʻisa e tatau ona i ai i taimi uma se tagata e nonofo ai,
  • Aua e te aʻoina i le pefu, potu malulu. O le taua tele o le maualuga o le faʻamafanafanaina - o le faʻaaogaina o le ea mālūlū e mafua ai se faʻavavega faʻafefete.

O le a le ituaiga taaloga e te manaʻo ai?

Le taua o taaloga mo tagata gasegase e maua ai le maʻisa e taua tele. E tele suʻesuʻega ua faʻamaonia - o fesoasoani e fesoasoani e faʻamautu ai le tulaga ma faʻaitiitia ai le tele o fualaau o loʻo faʻaaogaina. E le gata i lea, o le lisi o taaloga "faatagaina" e lautele.

E faapitoa lava le aoga mo tagata gasegase e maua i le fula o le gasegase o gaoioiga e fesoasoani e faʻamalosi ai le tauau ma le diaphragm. O vailaʻau vai, o le aau o se auala sili lea e toleni ai maso respiratory, lea, faatasi ai ma isi mea, e faʻateleina ai le puipuiga ma tuʻuina atu ai se malosi mamana o se uiga lelei.

E mafai ona e faia tenisi, tietie solo, lesitala i le vaega martial arts (taekwondo, judo, wushu, aikido). O taʻaloga a kulupu e leai se aoga - volipolo, pasiketipolo, lakapi. Afai ei ai sou manao e le mafai ona galue i totonu o le faletaalo, e leai se manaʻoga e faʻagata oe lava. Pau lava le mea e siakiina ai le pulusese - e le tatau ona siitia luga atu i le 150 pa i minute taitasi.

O le a le mea e le tatau ona faia?

E le fautuaina e auai i taaloga mamafa, faapea foi ma taʻaloga e manaʻomia ai se taumafaiga taua, mo se faataitaiga, faʻafefe i mamao mamao, mamafa o le siitia, gymnastic exercises i luga o le taʻavale puipui ma mama.

Taumafai e aloese mai taaloga taumalulu (faasee, pasi, sitaili o ata, hockey), pei O le ea malulu i le tele o fomaʻi e mafua ai le vavalalata o le fusi. O togafitiga faʻamalosi e aofia ai le taofiofia ma le faaumiumi o le uuina o le manava (susulu).

Tagata Taʻaloa Faʻaalia

Ae peitai, ole fomaʻi e le o se faasalaga. O le tele o faamaoniga o lenei mea o le tele o manumalo a tagata taaalo o le fomaʻi, oe, e ui i lo latou maʻi, ua toe manumalo i le tumutumu o Olympus. Le sili ona taʻutaʻua oi latou:

  • Mark Spitz o se tagata aau American, manumalo i Taaloga Olimipeka i le 9 taimi,
  • O Dennis Rodman o se tagata taalo pasiketipolo, o le manumalo tele o le NBA,
  • Christ Yamaguchi - tusia ata mai America, Siamupini Olimipeka i Albertville,
  • Irina Slutskaya - siamupini o le lalolagi i le tafaoga ata, manumalo tele i Taaloga Olimipeka,
  • Amy Van Dyken - Tagata taaalo American, manumalo i le 6 pine auro,
  • Jan Ulrich - o le au taʻavale, le lauiloa lauiloa o le Tour de France,
  • O Jackie Joyner-Christie o se manumalo tele o le taʻaloga ma le tauvaga tauvaga,
  • O Paula Radcliffe o le 10,000 mita mita Europa.

Ma o se vaega itiiti lenei o igoa matagofie. Pole Schools (soka), Juvan Howard (pasiketipolo), Adrian Murhouse (aau) ... O loʻo faʻaauau le lisi.

E le o se molimau sili lea bronchial asthma ma taaloga e fetaui lelei ma le fomaʻi e le o se faʻalavelave i le faatoilaloina o le maualuga fou ma le manumalo e aunoa ma se faʻaleagaina? Alu i totonu mo taʻaloga, mulimuli i faatonuga a fomaʻi ma o mea muamua na ausia o le a le mafai ona e faʻatali - manaʻoga ma le le lava o le galue ia oe lava o le a faia ni vavega!

O Olga o se failautusi talavou e fiafia tele i vailaau i le lautele ma le faleopathy faapitoa. O Olga na faauu mai le Iunivesite a le Iunivesite o Bryansk na faaigoa i le aoga maualuga I.G. Petrovsky ma o le taimi nei ua taitaia tala fou i le tele o nusipepa faafomaʻi.

O le tino faʻapitoa i le manava faʻamalosi: aau, taʻavale ma e mafai ona taʻalo i taʻaloga?

E talitonuina o le faʻavavela o le maʻesuka, e faʻasao ai taaloga. I se isi itu, o lenei faʻamatalaga o loʻo i ai se faavae, aua o le malosi malosi faʻaletino e mafai ona mafua ai se faʻalavelave tele o lenei maʻi.

E le gata i lea, o loʻo i ai se ituaiga fulu, lea e faʻaalia ai lava ia i soo se taumafaiga faaletino. Ae ui i lea, o nei tulaga, e le o ni tuusaunoaga, ma e mafai naʻo se tulaga ogaoga o le maʻi. A le o lea, o le bronchial fomaʻi ma taaloga e faʻapipiʻi faʻatasi.

O ituaiga mananaia o taaloga

Ae e tatau ona manatuaina o taaloga mo fomaʻi e tatau ona vaʻaia i se auala e ese si ese nai lo tagata soifua maloloina. Ole vaivai tele e le tatau ona faatagaina e puipuia ai le mamafa. Ae o le lafoaia atoa o gaoioiga faaletino e oʻo lava i mea leaga.

A faʻaaogā galuega, faʻaaogaina toto, e faʻamalosia maso, e aʻafia ai le maʻi. E le gata i lea, ei ai nisi taʻaloga e manaʻomia mo fomaʻi.

I se isi faaupuga, o le fesili pe mafai ona e taʻalo i taaloga ma le fomaʻi e tatau ona taliina i le ioe. E naʻo le taua le matauina o lapataiga, togafitiga o fualaau oona ma sili atu i ituaiga ituaiga o gaioiga lea e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le tulaga o le maʻi (e ui lava e mafai ona faʻatapulaʻaina ia latou).

Aemaise lava le taua o taaloga i le fomaʻi i tamaiti. O lo o faʻaauau pea le tino o le tamaititi, ma e manaʻomia ai le gaioiga. O se tama taʻaleʻa e faigofie ona tauivi ma faʻamaʻiga o le faʻamaʻi, ua ia faʻalauteleina maso o le alamaʻi, ona o le tele o avanoa e foia ai le lavelave o le fomaʻi aʻo latou matutua.

Afai e te manaʻo e taʻalo i taʻaloga i lenei faʻamalositino - aua e te teena. E na o le tatau lava ona filifili le ituaiga ituaiga taʻaloga saʻo ma ia le faʻafefeina i le mamafa, aemaise i le amataga lava.

O le mea e sili ona aoga mo le foma e faʻaaogaina e fesoasoani e faʻamalosi ai le fatafata ma maso o mea faʻaleleia, mo se faataitaiga, aau. I le taimi lava e tasi, e manaʻomia e tagata maʻi ma faʻamaʻi o le fomaʻi ma le bronchise asthma e asiasi i le vai, ae le o le faʻaaʻoaʻo i ni vai vavalalata, o ona vai e mafai ona saofagā i faʻamaʻi pipisi.

E le gata i lea, o le tele o ituaiga martial arts e faʻamaonia e ala i faatinoga lelei, lea e sili atu le gauai atu i le manava manava saʻo (judo, aikido). O taaloga i fafo e faatagaina, ae na o lalo lava o tulaga masani o le fesuiaiga (i le leai o se vevela tele, vevela poʻo le mago).

I se isi faaupuga, o faʻatagaga ma aoga aoga e aofia ai:

  • aau
  • Taaloga
  • martial arts,
  • volipolo
  • tenisi
  • pasiketipolo.

Soo se gaoioiga e le taliaina i le foma i totonu o se laasaga laititi.Afai o faʻalavelave e masani ona tupu, e tatau ona e aloese mai aʻoaʻoga.

Manatu faaalia mai la tatou faitau - Olga Neznamova

Talu ai nei, na ou faitau ai i se tusiga o loʻo talanoa e uiga i le oona mo le aveeseina o parasites mai le tino o le tagata. Faatasi ai ma le fesoasoani a lenei fualaau faasaina, e mafai ona e faʻaumatia tumau le vaivai, faʻaleagaina, allergies, maʻi gastrointestinal pathologies ma le tele o isi faafitauli.

E leʻi faʻaaogaina aʻu e faʻalagolago i soʻo se faʻamatalaga, ae na filifili e siaki ma faʻatonu le afifi. Na ou matauina suiga i totonu o le vaiaso: o parasite na amata ona lele ese mai ia te aʻu.

Na ou lagonaina le malosi o le malosi, o ulu tiga faifai pea na tuu ai aʻu e alu, ma ina ua mavae le 2 vaiaso, na mou atu atoa. Mo lenei taimi uma lava, e leai se tasi o le ACTION o le foma.

E mafai ona ou lagona le toe malosi mai o loʻu tino mai le vaivai o le pala. Taumafai ma oe, ma afai ei ai se tasi e fiafia i ai, ona sosoo lea ma le sootaga i le tusiga o loʻo i lalo.

Aʻo leʻi amataina soʻo se gaoioiga tau taʻaloga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, talu ai e naʻo ia lava e mafai ona iloiloina mea lamatia. E tatau foi ona faia lenei mea pe a fai o le ituaiga o galuega filifilia e le oi totonu o mea e manaʻomia.

Contraindications ma taunuuga

I le i ai o le faʻala, o le malosi o le tino, e le manaʻomia, o lea e afaina ai le auai i le malosi o le malosi ma le mamao.

O le mea lautele, o le fomaʻi ma le taufetuli o se faʻasasiga e seasea ona tupu, ona o le mea lea, o le bronchi o loʻo faʻaalia i aʻafiaga mai fafo, e mafai ona lamatia. Ae ui i lea, o lenei tapulaa e le o faʻamaoni. Faatasi ai ma se foliga malulu o le fomaʻi ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma tulafono ole lapataiga, e mafai ona faʻatagaina le taʻavale.

O ituaiga taumalulu o le faʻamalosi tino e matautia ona e aofia ai le i ai i le malulu ma manava i le ea malulu. Mo le vaega o le manava, o le fomaʻi e afaina, e masani lava o le tali a fomaʻi i lenei tulaga e faʻapitoa.

O faʻamalamalamaga o se faʻalavelave foi mo vasega:

  • suavai
  • papa aʻe
  • lagi,

talu ai latou te manaʻomia uma lava le manava, lea e aʻafia ai le setete o le respiratory tract.

E leai se faʻamaʻologa faʻamaoni i le gaioiga faaletino, talu ai e manaʻomia e tagata le gaioiga. Ae ui i lea, o toleniga mo taʻaloga mo fomaʻi atonu e faʻasaina i nisi tulaga. O lenei:

O osofaiga faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi e mafai ona avea o se faailoga o lou tino o loʻo "faʻamaʻi" faʻatasi ma parasite. Ina ia faʻaumatia i latou vave faʻapipii sina mataʻu i le vai ...

  • vaitaimi sili ona faigata
  • o le i ai o le loto malilie ma maʻi faʻamaʻi,
  • ogaoga o le faʻala,
  • taua tele o aʻafiaga,
  • ituaiga amioga le talafeagai.

Taaloga taʻaloga i le maʻisema e manaʻomia ai le tausiga faapitoa i le vaega o le maʻi.

E tusa lava pe e te filifilia le ituaiga o toleniga e talafeagai mo na tagata (masini ma judo), e tatau ona e mataʻituina lau soifua maloloina. Afai e maua ni faʻafitauli leaga, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma atonu e te le toe aʻoga.

E ui i le mea moni o le gaioiga faaletino e fesoasoani e faamalosia ai le tino, pe afai e le o matauina ni puipuiga saogalemu, o taunuuga le lelei e mafai ona tupu i le tulaga o le vevela tele o le maʻisuka, le atinaʻeina o isi faamaʻi o le manava, faapea foi faamaʻi o le fatu ma toto toto.

O le mea lea, e tatau i le maʻi ona faatino:

  1. Faʻaaoga tino, aloese mai le tele o taumafaiga.
  2. Aveina fualaau faasaina i le taimi tatau.
  3. Taofi o faamalositino i uluai faailoga o se osofaiga a le asthma.
  4. Faʻaauau le manava manaia e aunoa ma le manava.
  5. Faʻaaogaina i tulaga talafeagai (lelei le ea, vevela lelei ma le faʻamafanafana).

Afai e te mulimuli i nei fautuaga, e mafai ona e faʻalagolago i aoga o aʻoaʻoga.

Ia tatou iloa e uiga i ai - tuu se fuafanua fuafuaina ...

E mafai ona ou faia taʻaloga i le foma?

O le gaioiga o le ola.E manaʻomia e tagata uma ona faʻamalositino ina ia tumau lelei ma tausia o latou tino. Ae faʻapefea pe afai o tulaga faʻalesoifua maloloina e faʻaogaina ai lenei avanoa i se tulaga matautia E fetaui lelei le fomaʻi ma taaloga?

O lenei fesili e popole ai i le tele o fomaʻi ma matua o loʻo mafatia ai a latou fanau. E le ioe fomai i lenei itu.

O le gaioiga o le tino e mafai ona faʻamago ai le vaalele ma le spasm o le bronchi, lea o le a faʻaosoosoina ai se osofaʻiga a le asthmatic.

Ae i le isi itu, o aʻoaʻoga faifaipea e faʻamalosia ai maso, tuʻuina atu ia i latou le tele o le gaosiga o le okesene, e mafai ai e le tagata gasegase ona sili atu ona puipuia i osofaiga. E fesoasoani tele lenei mea e faʻafefe ai le faʻamaʻi, o le ola faʻatasi ma le maʻesa e sili atu le faʻalelei.

Taaloga ma foma

I le laasaga nei o le atinaʻe o vailaʻau, e fautuaina malosi e fomaʻi o le tino faaletino o se vaega taua o le ola faanatura. Ae o le filifiliga o taaloga e tatau ona malamalama lelei. E tele mea e faalagolago i le filifiliga e tatau ona faia e le tasi.

E talitonuina o le mafanafana e fetaui ma le gaogao e mafai ona faʻaosofia e ala i le taumafai malosi. O nei mea e aofia ai le saoasaoa vave, aʻoaʻoga malosi.

I le faaopoopo atu i le tale o le fomaʻi, o faailoga e ono fesuisuiai - e faalagolago i uiga o tagata taitoatasi. O le tagata gasegase atonu e lagona le tiga i tua o le sternum, o le manava le manava, popole, ma le pogisa i mata.

E mafai ona tupu i le taimi aʻoga ma 15-20 minute pe a uma.

I aso nei, o vailaʻau faʻasolosolo ua maeʻa mamao. O fomai latou te tuuina mai ni fautuaga, mulimuli ane e le gata e mafai ona e faia le mea e te alofa i ai, ae faaitiitia foi le taimi o osofaiga.

O maʻi e maua i le bronchial asthma e manaʻomia le faʻaauau pea o togafitiga ma togafitiga faafomaʻi, aua nei galo e uiga i lenei mea. Ae paga lea, e le mafai e taaloga ona fofo fomaʻi, ae mafai ona e maua se olaga sili atu ona lelei. A e leʻi amataina lau aʻoga, e tatau ona e faʻatalanoa lau fomaʻi - atonu e te manaʻomia ni vailaʻau faaopoopo.

O le faʻamalosi o le tino, aemaise lava i tamaiti, e maua ai le tele o faʻasolega. E tatau ona mafaufau lenei mea pe a filifilia se galuega. Le aoga o le faia o taʻaloga mo fomaʻi:

  1. O loʻo i ai le faʻafouina o le metabolism ma le faʻamamaina o toxins.
  2. Faʻaauau i le gaioiga o mea le lelei (faʻamaʻi, mafuiʻe, hypoxia, ma isi mea).
  3. O le aʻafiaga o le faʻateteleina, o le atinaʻeina o se faʻagasologa masani ua faʻaitiitia.
  4. Ua faʻamalosia le faʻaogaina o le maskloskeletal, ua faʻaititia le tulaga lamatia o le atinaʻeina o sikoliosis, lea e afaina ai foʻi le faagasologa o le faʻaleleia o le tino.

E taua le iloa o le leai o se gaioiga, o le toto o le toto o le bronchi e mamafa. E mafua ai le faʻaitiitia o le puipuiga o le lotoifale, lea e mafua ai ona sili atu ona vaivai le tagata i se siama mai siama poʻo viral.

Asthma ma pepe

E faʻaaogaina uma i tatou i le mafaufau o se tamaititi e maua i le maʻi fomaʻi e le tatau ona auai i taaloga, e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino e tatau ona alofia.

Ae o talavou e masani lava ona telefoni feaveai, latou te le fiafia i le naʻo le nofo i luga o se nofoa ma se tusi io latou lima. Ma afai e te le tuʻuina le tamaititi i le vaega, e le o iloa le mea o le a ia faia (o se tulafono, o se savaliga i le "sese" kamupani).

O le mea lea, e leai se mea e ofo ai i le mea moni o loʻo mafaufau matua pe mafai ona taʻalo i taaloga ma le fomaʻi.

Ua toe fai mai le pulmonology i aso nei: o tamaiti e maua i le maʻise e tatau ona muamua faʻamalosia ai maso respiratory - o le a fesoasoani lea e taulima ai osofaiga i le lumanaʻi. O sea faʻamalosiaga e na o le faʻamalosi tino e mafai ai. Ae e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  1. E tatau ona suʻesuʻeina e le fomaʻi ma le pulmonologist le tamaititi.
  2. E manaʻomia e le pepe ona maua ni fualaau talafeagai.
  3. Taaloga ma le foma i tamaiti e tatau ona vaavaaia e se faiaoga poʻo matua ina ia latou fesoasoani i le tulaga o se osofaiga.

O le fea vaega e te manaʻo i ai?

O le filifiliga o le gaoioiga e tatau ona malilie i ai le fomaʻi - naʻo ia e mafai ona taʻu atu ia te oe 100% mautinoa pe mafai ona taʻalo i taaloga. Aua le faʻavalevalea e toe alu i le fomaʻi ina ia le afaina ai oe lava poʻo lau tama i le lumanaʻi.

Taaloga e mafai ona faʻataʻitaʻiina e fomaʻi:

  • Vasega (faʻaleleia lelei maso o le pito i luga o le tauʻau ma le manava).
  • Martial arts, lea e faʻaaoga ai le manava manava (kung fu, taekwondo, judo, ma isi).
  • Yoga
  • Taaloga
  • Siva
  • Tenisi laulau.
  • Volipolo, pasiketipolo.

O fomaʻi e iloa le taʻele o le mea sili lea mo le fomaʻi. O lenei taaloga e aumaia vave le manava i lona tulaga sili ona lelei. A e aau se tagata, o le avega e tutusa lava le pa'ū i luga o maso o le pito i luga o le tino ma le manava. O lenei mea e faʻaleleia ai le faʻaleleia o le māmā ma avatu ai maso le aofaiga tatau o le okesene mo la latou galuega.

Afai tatou te talanoa e uiga i afeleti po o siva, o le mea muamua lava e tatau ona maitauina e tatau ona faasolosolo lelei vasega, ma e tatau ona siitia malie le avega. Filifilia i le tele o gaoioiga i taaloga afeleti e sili atu le lelei le taufetuli mamao.

I le siva, e taua tele le pao. Ma le isi, e tatau ona mataitu i le manava. E taua tele lenei mea i taaloga ma le faʻala. O gaioiga o le tino e sili ona fetuunaʻi i le manavaina o gaioiga.

O le a le mea e faasaina i fomaʻi?

E tele vaega, ae ona o le tulaga ese o le maʻisa, e le o tagata uma e mafai ona alu i le fulu. Taaloga Talofia:

  • Faiaʻoga i fafo i le tau mālūlū (faaseʻe, pasi, hockey, sitaili, ma isi).
  • Faʻasolo mamao.
  • Faatinoga i le pa.
  • Suavai, aʻega o mauga, faʻapipiʻi ma isi gaioiga e fesoʻotaʻi ma le taofi o lou mānava pe nofo i se maualuga pe a faʻaitiitia le pasene o le okesene i le ea.
  • Mimita, tauivi fagatua ma isi gaoioiga e mafai ai ona e oso i le pusa.
  • Taaloga taʻavale.
  • Taʻalo mamafa.

O se tagata e maua i le foma e tatau ona aloese mai le maalili ma le tele o le maluluina o le malulu. O le malulu na te ufiufi ai le mucous membranes o le alamaʻi, mafua ai le oso o le tale. Ma i le faʻatasi ai ma le manava vave pe a taʻalo i taaloga, e le tatau i se tasi ona faʻamoemoe i taunuuga lelei. O lea, i le taumalulu e le tatau ona e alu i lalo i le auala.

Faamolemole ia matau, i le tulaga o se tulaga ogaoga o le maʻamala o le bronchial ma le atiina ae o faafitauli (mo se faataitaiga, faatasi ai ma le bronchitis), e sili atu le aua le toaga. I lenei tulaga, e mafai ona faatagaina le taʻaloga gymnasics, lea e le faatagaina ai le malosi malosi o le manava.

Faʻalavelave oso

I le fomaʻi, e tusa lava pe le o taimi uma e mafai ai taaloga, aua le galo e uiga i le manava. O loʻo i ai sona aafiaga sili ona aoga i musele e aofia ai i le gaioiga o le mānava.

Faataʻitaʻiga o le manava mo faʻamalosi:

  1. Taʻoto i luga o lou tua, tootuli tulivae i le mea sili e gata ai, manava e ala i le faʻaoʻoina i totonu o lou isu, ma alu atu i lou gutu. Fai ni nai minute seia e lagona le vaivai.
  2. Amataina le tulaga: tu saʻo, lima i luga o le fusi, manava i le isu. Faʻasalaga, faʻapipiʻi le manava i le pito maualuga, faʻanoanoa - tusi i totonu oe.
  3. E mafai ona e tu pe nofo i le taimi o lenei gaioiga. Faatasi ai ma ou tamatamailima e latalata ane i le tasi aoauli, faʻafeiloaʻi i le gutu ma faʻamalosi atu i le leai o se ao. A maeʻa, toe fai i le isi itu.
  4. Exhale le ea i totonu o se fagu vai i luga o se vaovao, aʻo ave le loloto o le mānava pe a mafai ai.
  5. Amataina o le tulaga: tū saʻo, o lima o loʻo sopo i tua o tua o le ulu. Fai faʻasolosolo manoa i luma, e faʻaalia ai se laupapa laʻau laupapa na tipiina fafie. I luga o se malifa - exhale. Faʻasoa loloto, matou te toe foi i le tulaga amata.
  6. Taʻu i ou tua, tuu ou lima i lalo o lau totoa. Faʻamalosi malosi, toso le manava i le tapulaa. Taofi lenei tulaga mo ni nai sekone. Aʻo e faʻamalosi, faʻafefe lou manava. Ona toe fai lea.
  7. Tutu i luga o tamatamai vae, tuu ou lima i itu, i luga o le tauau. Faʻafefe i totonu, punou ma lima faʻalautele i luga ma luma.Lago i luga, vevesi ma sopoia ou lima, agai i luga o le tauau. Toe foi i le tulaga amata.
  8. Exhale filemu i le isu. Ona ave lea o se manava i nifo o nifo, ma taumafai e fai se leo o le leo.
  9. Aʻo e faʻamalosi, sii i luga ou lima, aʻo e alu ese - faʻasaualalo, faia ulugalii.
  10. Faatasi ai ma ou laugutu e pipii i totonu o se paipa, ia e maua se manava loloto, ma lemu e ala i le isu.

Toe faia ia ituaiga o galuega i aso taitasi ma le lava o le okesene (pe a uma le lele) ma o le taunuuga o le a le umi ona oʻo mai.

O le afaina o paluni o le a aoga. Ae i le taimi lava e tasi, taofi ma mataʻituina lou soifua lelei, aua le faatagaina le vevela po o le faʻapouliuligia o mata. Usu pese. O le pepese e faʻaleleia ai le faʻaleleia o le tino, e mafai ai ona aʻoaʻoina le tufatufaina sao o le ea.

Taaloga Taaloga

Ina ia maua le tele o vasega ma e le afaina ai lou soifua maloloina, e tatau ona e tausisi i tulafono patino ua faatuina e fomaʻi:

  1. Aʻo leʻi amataina le vasega muamua, e sili atu ona fai le suʻega ma pasia suʻesuʻega talafeagai e iloilo ai le tulaga o le tino. A maeʻa le taimi o aʻoaʻoga, e tatau ona toe faia le malaga i le fomaʻi. O le a mafai e le fomaʻi ona toe iloilo lau tulaga ma oʻo mai i le faaiuga: o le faamalositino i taaloga e maua ai se tulaga lelei pe sili atu foi le taofi.
  2. Ia maelega togafitiga ma usitai i fautuaga a le fomaʻi.
  3. E talafeagai le suia o le malosi o le faamalositino, e faavae i luga o le soifua maloloina. I le taimi lava e tasi, pulea le taimi ma le timuga o le manava.
  4. Faʻaauau ona ave faʻatasi ma oe le faʻamaʻi ma vailaʻau.
  5. O le siʻitia o uta e tatau ona faigofie ma faifai malie pe a mafai. Aua e te soona galue i le aso muamua o vasega, pe a foliga mai e faigofie tele mea uma. Ua mafua lenei mea i le matuia o le soifua maloloina mo fomaʻi.
  6. I le tulaga o faʻauiga e le manaʻomia, e tatau loa ona e faʻaauau le toleniga ma faʻaaoga se tagata e faʻaleleia.
  7. O aʻoaʻoga e tatau ona faia i totonu o se vaʻalele lelei, pe a fai e faʻamamaina le susu i taimi uma. E taua tele le le mago o le ea. Faʻaaogā mea faʻamafanafana i le taimi o le mafanafana poʻo i le taʻaʻega papaʻe.
  8. Aloese mai allergens. I le tautotogo, pe a tele le manulele i le ea, e sili atu ona lelei le aʻoga i totonu o le fale.
  9. Tausia au taʻaloga masani. Gymnastics poʻo soʻo se isi ituaiga o gaioiga o le a na o le pau lava le mea e maua ai pe afai e faia i aso uma (1-2 aso o faʻatagaina).

I le faia o se faaiuga, e mafai ona tatou fai atu o taaloga ma foma e talafeagai tele. E le gata i lena, o le gaoioiga e tatau ona o faatasi ma tagata e mafatia i le fomaʻi e fesoasoani ia i latou e taulimaina le faʻamaʻi. E tāua le tausisi i fautuaga a le fomaʻi ae aua neʻi galo o le faʻamaʻi e le o se mea e taofia ai le ola i se olaga atoatoa.

Taaloga Fautuaina mo Asthmatics

Tagata faʻapitoa-pulmonologists, i luga o le fesili pe mafai ona taʻalo i taaloga ma le maʻesa, o le aso e tali lelei. Gaoioiga faaletino, lea e faamalosia ai maso, e aofia ai maso respiratory, faateleina le aoga o togafitiga o lenei maʻi.

Ona o le le lava o taaloga, ua maua ai e le asthmatics se faasologa o le toto i le bronchi. O faʻafitauli faʻaleagafesoʻotaʻi faapena e fausia ai mea e manaʻomia muamua mo togafitiga masani.

Ua maua ai o taaloga i le foma:

  • faʻaleleia le tuʻuina atu o le okesene i masini,
  • faateleina le manava malosi,
  • toe faʻaleleia faʻamaʻi
  • lagolagoina le leo o le tino,
  • e aafia ai le manatu o le tagata maʻi ma lona manatu e uiga i isi, faʻaitiitia le atuatuvale.

E na o le tasi le tulafono: filifilia po o fea taaloga e mafai ona e auai i ai, fuafua e le gata i le taʻaloga taʻaloga, ae faʻapea foi ma tulaga e faʻaalia ai taʻaloga.

E tusa ai ma fomaʻi, e tatau ona e aloese mai:

  1. Dusty ma teuteuina gyms mo allergies i le efuefu, siaki ma siaki. Mo fetu, o se faʻaopoopoga faaopoopo mo le amataina o le bronchospasm.
  2. Fai faamalositino i fafo i se vaitau maualuga maualuga o le faʻalogoina o allergens.
  3. Agi malulu, faʻateleina le faʻamaʻi.

O togafitiga faafomaʻi e ese mai le tele o taʻaloga taʻaloga ia e mafai ai e oe ona tuʻufaʻatasia le manava faʻapipiʻi pulea ma taʻaloga:

  • kayaking, paopao, uila vilivae (luga o le ala, alatele, uila maumaʻe), taamilosaga tamoʻe, lata i le mamao, e manaʻomia ai taumafaiga vave, pupuu,
  • aau (ma le faʻaeteete i le tulaga o le faapalepale i le vafela o chlorine),
  • taʻaloga taʻaloga: volipolo, pasiketipolo, polo polo, curling, taaloga i le matafaga, badminton, polo polo,
  • martial arts
  • feneti
  • faimalaga
  • Pilates, bodyflex,
  • fana
  • ituaiga o le taumalulu - selu, vaʻavaʻa, moa ma isi.

Taʻaloga maualuga o le taʻavale - taʻavale vave, taʻavale ata, faasee, pasi, solofanua - e le fautuaina mo asthmatics.

I le fulafula o le tino, e le faatagaina faʻataʻitaʻiga taʻaloga, lea e manaʻomia ai le faʻaleleia o le manava po o le faʻamalosia o le okesene e faigata. O lenei vaega e aofia ai: faʻatau, faʻasaʻolotoina, tafe, tafe, feaveaʻi, faʻapipiʻi.

O le malosi o le foma e manaʻomia ai le malosi faaletino. I lenei tulaga, o faʻamalositino faigofie, faamalositino ma togafitiga e faatagaina.

Auala e faʻaaoga e puipuia ai se osofaʻiga

Faatasi ai ma fomaʻi o loʻo i ai le tele o tauvaga a le lalolagi ma taaloga Olimipeka i le tele o taʻaloga. O togafitiga talafeagai e fesoasoani ia i latou e faatumauina ai le gaioiga faʻamalosi ma manumalo.

O faʻamaʻi masani masani ole fomaʻi e fesootaʻi ma aʻoaʻoga faʻale-tino ma taaloga e aofia ai: tale, gasegase tele, itiiti le pusa pusi. O se osofaiga e mafai ona amata i le 5 minute i le maea ai o le mamafa o le uta ma faʻamutaina ia lava i totonu o le 30-60 minute.

Aumai nei uiga ma tagata taʻitoʻatasi o se tagata taʻavale a le vanimonimo, e leʻi umi ae amata le aʻoga poʻo le tauvaga, e fautuaina le faʻaaogaina o faschodilators poto mai le vaega o peta-mimetics (mo le pulea o le maʻisuka).

O le mataituina pea o le fomai ma le faiaoga o le vaega autu lea i le faatoilaloina o osofaiga e ono tulai mai o le faamaʻi. Faatasi ai ma le tagata taaalo, o se polokalame o aʻoaʻoga a le tagata lava ia ua atiaʻe e faʻavae i luga o tulāfono e faʻatatau i le puipuia o osofaiga a le mafaufau:

  1. O faamalositino i aso taitasi mo se maʻi maʻi fomaʻi e tatau ona masani.
  2. Taʻaloga Taaloga ma se meaaoga mo le fomaʻi ua filifilia e le fomaʻi.
  3. A maeʻa ona faʻatalanoa se fomaʻi, o le masani masani ole glucocorticosteroids poʻo le ituaiga o le inhaler e suia pe afai e le lelei le pulea ma togafitiga le maʻi.
  4. Taʻalo taʻaloga na o le vaitaimi o le faʻamagaloga. I le tulaga o le faʻateteleina, e tatau ona faalēaogāina aʻoaʻoga.
  5. Faʻasaga vasega i potu vevela, laʻau pefu, e le faʻaaogaina ma le le talafeagai. O le tamoe faʻatasi ma le maʻisa, mo se faʻataʻitaʻiga, e aunoa ma le mama o le ea e le taliaina.
  6. Ia i ai i taimi uma se faʻamaʻi ma vailaʻau faʻatasi ma oe.
  7. Faʻateleina le aoina o aʻoaʻoga, faasolosolo taimi umi ma le malologa. Aʻo leʻi alu i le laasaga autu o le aʻoga, ia faia se mafanafana e 10-minute e faʻalautele ma mafanafana ai maso (e aofia ai maso respiratory).
  8. Faʻaaofiofia lou manava ma pulupulu. Pe a vave le manava, taofi le aʻoga. Faatasi ai ma se pulutala o le sili atu ma le 140 pa i minute taitasi, e malolo le malologa.

Faatasi ai ma se faʻalavelave o faʻamaʻi o le tino, e le fetaui lelei le fomaʻi ma le tinou.

Malosiaga o le fomaʻi ma taʻaloga: e mafai ona auai i le tauvaga, faʻasaʻo

O faʻamalosi ma taʻaloga e lua e matua ese lava ma, i le taimi e tasi, o faʻamatalaga e le mafaamatalaina.

O le mea moni, o le faʻamaʻi e faʻalauiloaina ai ni tapulaa i le olaga o se tagata o loʻo galue, mo se faʻataʻitaʻiga, i le tamoe, ae le o lona uiga e mafai e se tasi ona faʻauʻuina se matata taʻaloga.

O le talafaasolopito e iloa le tele o faʻataʻitaʻiga pe a ausia e tagata taaalo ma le fomaʻi mea maualuga e le mafaamatalaina. O le mea e sili ona taua e le o le faʻaaogaina ma taʻalo i taaloga i le faʻalelei. Ona le gata ina aoga, ae aoga foi.

O fea taaloga e sili ona e manaʻo i ai?

O le tele o galuega na tusia e uiga i aoga o taaloga i le foma. O lenei mea moni o loʻo i ai faʻamatalaga faasaienisi na maua i le gasologa o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe.

O le tele o taaloga faatagaina o le lautele, e ui i lea, o le galuega a le tagata maʻi o le filifilia lea o se mea e mafai ona aoga tele mo ia.

E tatau ona taulai totoa i na taaloga lea e fesoasoani e faamalosia ai maso o le diaphragm ma le tauʻau.

O nei mea e aofia ai le aau poʻo, pe a manaʻomia ai, meaʻai vai, lea e sili atu ona talafeagai mo fafine o loʻo vaʻaia ma le totoʻa a latou lava mamafa ma e manaʻo e tumau ma tusa lava pe o le a.

E le gata i lea, o taaloga vai e le gata ina saofaga i le faaauauina o aʻoaʻoga o maso respiratory, ae faʻamalosia foi le puipuiga.

O le tuʻuina atu o toleniga ia le itiiti ifo ma le itula i le vaiaso, o le a lagona e le tagata gasegase le malosi o le malosi ma faʻamalosi ai lona puipuiga. Ae ui i lea, i le tau malulu, e tatau ona e faʻaeteete ma le faaeteete o le vevela i totonu o le vai e lelei mo lou nofo. A le o lena, o le maʻi, e faaopoopo i le bronchial asthma, ma le niumonia.

  • E TATAU ONA ILOA! Malysheva: "O le a sau le parasite i le 1 po!" Latou te fefefe i lenei mea e pei o le afi! Inu 200ml ... "

Tennis, taʻavale ma martial arts e mafai ona avea ma se isi mea i taaloga vai.

O ituaiga uma o le taʻavale e faʻasaina, peitaʻi, afai o le tagata gasegase e tosina faapitoa i lenei taaloga, e mafai ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

I le avea ai o se tuusaunoaga, e mafai ona ia maua le faʻatagaga mo ia aʻoaʻoga, ae i lenei tulaga o le a tatau ona ia siakiina pea lona loto, lea e le sili atu i le 150 pa i minute taitasi.

O le tele o tagata gasegase e mafai ona faʻaaogaina le fomaʻi e faʻaaoga i lo latou tulaga ma amata ona alu ese mai le olaga na fautua mai e le fomaʻi, ma le amanaiaina le faʻasaina.

Ua mafua lenei mea i le mea moni e amata le alualu i luma o le maʻi.

O le faamalositino e aoga tele! Ae o le amataina e aunoa ma le faʻatalanoa muamua i se fomaʻi o se mea sese tele, lea e leai se mea i le olaga o se tagata o loʻo taumafai e toe faʻaleleia i soo se mea!

Faʻapefea ona toleni?

Tusa lava pe o le a se mea na filifilia e se tagata na mafatia mai le bronchial asthma, e tatau ona ia atiaeina mo ia lava se tulafono atoa, o le usitai lea e tatau ai ina ia aua le mafua ai se faʻalavelave tele o le maʻi.

Faʻaauau le mataituina e se fomaʻi. I le taimi lava aʻo leʻi amataina le aʻoaʻoga, e tatau ona e faia se suʻega atoa ina ia mafai ai ona maua se auiliiliga auiliili o le gasegase o le faamaʻi ma le malosi o le tino.

O le a faʻapena foi ona faia se isi faʻatinoga ina ua maeʻa nisi taʻaloga.

Afai e leaga le tulaga, ona i ai lea i se mataupu faapitoa, e le mafai ona tuʻuina faʻamalosi faʻamaʻi ma taaloga! Afai e siakiina pea e le fomaʻi maʻi le tulaga o le maʻi, faatoa mafai lea ona tuufaatasia foma ma taaloga.

Faʻateleina le mamafa o le avega. Tusa lava pe o le a le mea na filifilia e le tagata maʻi mo ia lava - aau pe tamoe, o mea mamafa uma e manaʻomia ona faʻaopoopoina lemu, galue i lalo o le vaavaaiga a se faiaoga. I le mea e tupu i le aʻoga o le maʻi o loʻo i ai se paxysmal tale poʻo le le lava o le mānava, e tatau ona taofi loa le sauniga i le taimi lava lea ma toe foʻi i lalo ifo o uta.

Maʻega o le manava. I le taimi o aʻoaʻoga, e tatau i le tagata gasegase ona mataʻituina pea lona manava, lea e tatau ona fuaina ma toʻa. Afai e amata ona matauina le saoasaoa (lea e masani ona tupu pe a tamoe), e tatau ona e taofia le aʻoga mo sina taimi.

Le i ai o se tagata e nofo ile fale. O maʻi e maua i le maʻisa e tatau ona manatua o se osofaʻiga e mafai ona tupu faʻafuaseʻi, e aofia ai i le toleniga. E tatau lava ona i ai pea se tagata e ona le fale, ma e mafai ona e taofia lenei faiga.

Le amanaiaina o galuega i totonu o potu malulu. O le ea mama mo tagata e maua i le foma e matua taua tele.E tatau ona mumusu e asiasi i malae vaʻavaʻa ma tino tele fale taʻaloga. Afai ei ai sea avanoa, alu i totonu mo taaloga i le ea fou.

O lagona lelei e taua tele mo tagata ei ai le fomaʻi. O le tamoe, aau po o le fagatuaga, muamua, e tatau ona maua ai le faamalieina lelei. Afai e maua e le tagata maʻi ni lagona lelei, o lona uiga o se faʻaleleia lelei o lona tulaga o le a vave ona vave oʻo mai.

Q & A

O le maʻi fomaʻi o le maʻi faʻamaʻi pipisi lea o le gasegase respiratory tract. O se fesoʻotaʻiga autu o le vavalalata o le lumenia o le bronchi, faʻatasi ai ma faʻaaliga o le vevela, le lava o le mānava, uʻamea ma le tale.

Allergens (laau pollen, fale ole pefu ma le fale faletusi, lauulu o manu, microscopic fungi), vailaʻau oona, ma le manogi o le chlorine, mafatiaga faaletino, tiga o le mafaufau, siama e mafai ona mafua ai osofaiga a le asthma ma le vevela o le maʻi. vailaau.

O le mea lea, e taua le faʻamautuina o le mafuaaga o le bronchospasm ma faʻateʻa ai le faʻafesoʻotaʻi ma le faʻaosofia o mea moni i le tele e mafai ai. O gaioiga faaletino i tagata mamai e maua i le maʻisa e mafai ona osofaʻi ai se osofaiga. E sili atu e uiga i se galuega uumi ma le malosi o se uiga o le gataifale: tamoe, aau, taʻavale, vili.

O le manava vave e taʻitaʻia ai le mafanafana ma le faʻamagoina o le mucous membrane o le atigi vaʻalele, o se taunuuga o le bronchospasm e tupu. I lenei tulaga, o le siamaina o le foma o le faʻafitauli faaletino. Ae peitai, e le o lona uiga o vasega o le tino ma le bronchial asthma e le fetaui.

I le mea uma, o le faaitiitia o le tino faaletino o se tulaga lamatia mo le tele o faʻamaʻi: faʻamaʻi o le fatu, gaʻo, toto maualuga, veins varicose, maʻi oona, arthrosis, osteochondrosis ma isi, ma oʻo ai i se faʻafitauli i le gaioiga o isi faiga: cardiovascular, musculoskeletal, nervous.

O le faʻaaogaina o gaoioiga faaletino e mafai ona faʻalavelaveina e ala i le faʻaalia o nei faʻamaʻi ma se faʻaitiitia o le tino lautele o le tino. E masani ona saogalemu le toleniina o le malosi i le totoina mo tagata o loʻo mafatia i le fomaʻi o le bronchial, aua e leʻo le taimi (20-40 sekone i le auala) ma e le saofaga i le tele o le mama. O le mea lea, e mafai ona e alu saogalemu i le faletaalo. Ae mo gaoioiga tau taaloga e manuia ai, e taua le tausisi i tulafono patino:

1) e tatau ona faia pe a maeʻa ona feutagai ma le fomaʻi, faʻatasi ai ma se taʻaloga faatonutonuina o le gaioiga ma faʻaauau pea e tetee atu i talaaga o togafitiga fualaau,

2) o le mamafa o le avega e tatau ona faʻatupulaʻia lemu, sili atu i lalo o le taʻiala a se faiaʻoga. Afai e te lagona le le lava o le mānava, paʻu o le paroxysmal, poʻo le manava manava, e tatau ona faʻavevesi le taʻaloga ma toe foʻi i ou tulaga muamua mai le isi vasega,

3) e tatau ona mataitu le manava i totonu o le taʻaloga. E tatau ona saʻo, e tusa lava,

4) E tatau ona i ai pea oe i se tagata e nofo faʻatasi,

5) 'aua le faʻaauau i le pefu, potu malulu. O le taua tele o le maualuga o le faʻamafanafanaina - o le faʻaaogaina o le ea mālūlū e mafua ai se faʻavavega faʻafefete.

Le taua o taaloga mo tagata e maua i le fomaʻi e taua tele. E tele suʻesuʻega ua faʻamaonia ai o aʻoaʻoga e fesoasoani i le faʻamautuina o le tulaga ma faʻaitiitia ai le tele o fualaau o loʻo faʻaaogaina. E le gata i lea, o le lisi o taaloga "faatagaina" e lautele.

E sili le lelei o le fomaʻi e atiaʻe ai mama ma faʻaleleia ai le lele. Taaloga taʻaloga - soka, volipolo, pasiketipolo, taʻaloga i le laulau, ituaiga uma o martial arts. E lelei le taʻaloga pei o se taʻaloga mo le fomaʻi, ae o le mea e le lelei ai, o le toleniga e faia i totonu o vai faʻafefe.

Ma afai o le mafuaaga o osofaiga o le chlorine, ona tatau loa lea ona vavae le vaitaele. I isi tulaga uma, e leai se mafuaaga e le asiasi ai i le vaitaele.Alu i totonu mo taʻaloga, mulimuli i faatonuga a fomaʻi ma o mea muamua na ausia o le a le umi ona oʻo mai.

O le faʻamaoniga o nei upu o taunuʻuga ia o tagata taaalo asthmatic professionals, o la latou lisi e manaia.

O se auala atamai o se faʻamaoniga o le soifua maloloina

Po o le a lava le tulaga o le faamai, e faasaina le faateleina o le avega e aunoa ma le feutagai muamua ma se fomaʻi. Faʻafeiloaʻi i le fautuaga a tagata taʻaalo ma le poto masani ma tagatanuu masani. Faʻatasi ma le bronchial asthma, e tatau ona masani ona masani le tino i taʻaloga. E taua le manatua o le faʻamaʻi, e oʻo lava i se tino ua aʻoaʻoina e sili atu ona leaga le taulimaina o masani masani.

O le mea e faʻafaigofie ai, o pulmonologists i le XXI e le mafai ona iloiloina ma le le faʻamaonia le aofaʻiga o mamafa talafeagai mo le faʻamaʻi. I le isi itu, e aunoa ma le aʻoga, ua faʻapupulaina le ala o le faʻamaʻi.

O le lamatiaga o le atiaʻe o suiga faʻaleaga faʻafuaseʻi faʻapitoa. I le isi itu, o nei lava avega e ono mafua ai se isi osofaiga.

Ina ia mafai e le fomaʻi ma taaloga ona nonofo faʻatasi ma le filemu, e tatau ona mataʻituina le tali a le tino.

E tatau ona faia lenei mea e le gata i se pulmatologist, ae faʻapea foʻi le tagata maʻi. I le tulaga o le sili atu i le aofaiga ua fautuaina o uta poʻo le faʻavaivai vaivai o le tino, o le a vave ona lagona le leaga o se tagata.

O le a avea lea ma faailoga taua, e faʻaalia ai le manaʻomia ona taofia le aʻoga tumau. Afai e iai se faʻafitauli o le soifua maloloina e faʻafeagai ma le talaaga o faʻataʻitaʻiga masani, e fautuaina e vave alu i le taimi atofaina a le fomaʻi.

I le tele o tulaga, o se osofaiga e tupu i totonu o le 5-7 minute pe a maeʻa le malosi. E taua le iloa e le tagata maʻi lenei mea. E le mafai ona mafaufau muamua i le tali a le tino, o le mea lea, e tatau ona latalata ane lata ane o lona uiga e taofi le osofaiga.

Ina ia faʻaitiitia le ono lamatiaga i itu uma, o le manava o le a fesoasoani.

Mulimuli i fautuaga a le fomaʻi

Naʻo se fomaʻi e tali le fesili pe ono mafai ona taʻalo i taaloga ma le fomaʻi. O le aʻafiaga o le gaioiga o faʻatinoga na ia atinaʻeina, o le saunia lea o le manava mo galuega i tulaga o le mamafa o le avega. O le umi o le sauniuni e tele lava ina faalagolago i le tulaga faaletino o le maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻi fomaʻi, o le manava e faia mo le itiiti ifo i le 15-20 minute.

E tatau ona malamalama e faapea, faʻamaonia le bronchial asthma, e oʻo lava i le manava o le tino, e le o le faʻamaoni sili lea. E i ai le tele o fautuaga taua:

  • o le faia o le manava e le mafai ai ona faʻaleleia le sami po o le sopo i luga o mauga,
  • o le foliga mai o le manava o le manava e taʻu mai ai e le o faʻatinoina atoatoa le faiga sauniuni,
  • o le atiina ae o le tiga i totonu o le fatafata e taʻu mai ai le manaomia ona vave taofi le faamalositino,
  • ulugalii ma se osofaiga o le faimalaga - o se taimi e saili ai fesoasoani faʻafuaseʻi.

I le filifili ai e auai malosi i taʻaloga, e tatau ona e fuaina le masini toto 2 taimi i le vaiaso. O le sili atu ona saʻo le faʻamatalaga, o le itiiti ifo o le avea ma se tagata manua i se isi osofaiga.

O le fomai o le a lapatai atu i le tagata maʻi e tusa lava pe faʻaaogaina togafitiga faʻaonaponei e le mafai ona faʻafoeina atoa le galuega a le tino.

O le mafuaaga lena, e mafai ona e taʻalo i taaloga ae lava le tele o mama.

O le faʻaitiitia o le faʻamasinoga faʻamaufaʻailoga e 12-15% e manatu mamafa. I lenei tulaga, e tatau ona e asiasi i le ofisa o le pulmonologist. O le a taʻu atu e le fomaʻi ia oe auala eseese e faʻaleleia ai lou ola maloloina. I se auala lelei, o suiga e fesootaʻi ma le faateleina o le masini eletise o loʻo iloa. O lenei mea o loʻo taʻu mai ai le ala saʻo e manaʻomia ona lagolagoina. I le taimi lava e tasi, e faia ai e fomaʻi se tulaga taua tele.

Alu i totonu mo taʻaloga, ae aunoa ma le faʻailoga.

O lenei vitio e talanoa e uiga i taaloga i le fomaʻi:

Laasaga taitasi e tatau ona iloiloina muamua. Fuainumera o fuainumera faafomai e fautua mai ai o le lagona masani e fesoasoani e tusa lava pe i ai se ituaiga o le faamai e faaleleia ai le tulaga o le maʻi. O le mea sili lava o le filifili lea o le faiga saʻo e faʻaaogaina ai.

Mo tagata taitoatasi, e faia taʻitasi. E faalagolago tele i le matua, o le i ai o faʻamaʻi tumau, faʻasologa o mea na tutupu, tulaga o le siosiomaga ma isi. O le mafuaʻaga lena e faʻaauau ai le vaega o faʻataʻitaʻiga i le olaga atoa. O le tele lava o le malamalama o le asthmatic i lona soifua maloloina, o le itiiti ifo foi o le ono tulai mai o ni mea le lelei.

O lenei vitio e talanoa e uiga i foliga o aʻoaʻoga mo le maʻisa:

O faʻamatalaga Asthmatic e faʻamalosia ai ni tapulaa faʻapitoa, ae e le o se mafuaaga lea e lafoai ai se olaga atoa.

I le sese, o lenei maʻi e iloa e le toatele e avea o se faʻalavelave taua, lea e le mafai ona foia. O le pepelo o lenei manatu, o fomai e le vaivai i le faamaonia.

O loʻo i ai i le tagata le malosi e mataʻituina ai lona ola maloloina, i le noatia ma le fai fuafua i nisi o fautuaga faafomaʻi.

O le teenaina o masaniga leaga, faʻaitiitia o le faʻamalositino malosi, fetuutuunai masani masani o le aso - o nei mea uma o le a le fesoasoani e le toe tuʻua ai le olaga i aso taitasi. O le mea sili e le o le fefefe e saili fautuaga faʻafomaʻi e mafai ai e oe ona faʻatonutonu gaoioiga faʻaletino.

O le taʻaloga o se auala lelei e puipuia ai le mai lela

I le taimi muamua, o le puipuia o le manava lavelave e matua leai lava se faamoemoe: o loo i ai se predisposition - o le fomaʻi foi e 95% atonu (ma afai e leai, o se laki tele lea), e leai se mea e tupu ai - ma e ono le tupu le foma.

O se vaega toatele o tagata na muaʻi fuafuaina le atiaʻeina o le faʻamaʻi e aofia ai:

  1. Tagata o loʻo mafatia mai le dermatitis atopic.
  2. Tagata o latou matua (poʻo isi tagata o le aiga) e faʻamalosi: faʻasalaga muamua.
  3. Tagata e faigata ona manava pe a iai ni faʻafitauli o le manava (malulu).

Ae ui i lea, e le o mea uma e faigofie tele, aua o le maʻi fomaʻi o se faʻamaʻi pipisi. E ui lava i le muamua muamua, e masani lava ona maua i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka (genetic, occupational, lifestyle), e le tupu le faʻamaʻi i tagata uma e foliga mai o le a muamua ona faia.

E leai se tasi metotia e puipuia ai le maʻi. O le metotia pito sili ona lelei, o le, ioe, o se ituaiga faʻamalosi (prophylactic) mo le fomaʻi, o lona autu autu o le masani lea o le faʻamalositino masani. O fomaʻi ma taʻaloga e mafai ona taʻua moni o tagata e tetee (tetee).

Popolega ma faʻamatalaga

O se mea iloga (faʻaleagaina) e pei o le maʻisa o taumafaiga faaletino e iloa.

O se osofaʻiga o le faʻamaʻi ma lenei fomaʻi o le fomaʻi e tupu pe a fai o le tagata maʻi e sili atu le mamafa o le tino i le taimi o taʻaloga, mo se faʻataʻitaʻiga (vave ma umi le tamoe, taʻaloga, amioga-maʻi). E foliga mai i lenei tulaga, o le foma (poʻo se vavalalata faʻapitoa) ma taaloga e matua feteʻenaʻi.

Ae ui i lea, o le fomaʻi o le faʻaletonu o le tino e le faʻafuaseʻi ona tupu i le lotolotoi o le tino. Afai o le tagata gasegase atonu e iai ni faailo o lenei ituaiga o le maʻi, ona ia matauina lea i latou i taimi muamua lava, pe a faʻagataina faailoga o le fomaʻi i na o sina faigata i le manava. E le o toe atagia mai nei mea i osofaiga a le foma.

O le mea lea, o le mea e ono i ai se tagata o le a maua le fomaʻi o le faʻaletonu faaletino e le o se faʻamavaega faʻamalosi i taaloga.

E mafai ona e faia se auala e agamalu ai, ma ia mataʻituina foi e se fomaʻi o le a tuʻuina atu fautuaga uma e faʻatatau i uiga patino o se tagata maʻi faapitoa.

Taʻaloga sili ona talafeagai mo asthmatics

O se tagata e ono mafai ona faʻaalia o le foma (bronchial asthma) e mafai ona faia taaloga nei (tuʻuina atu uta ina ia le avea le foma ma taaloga ma "paaga", ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi):

  1. Taʻaloga (o le taaloga sili ona lelei mai se auala faʻaopoopo)
  2. E le mamao le tamoe (e sili atu le auai i le faiga o le televave, o se taʻavale e le mafua ai se faʻafefe)
  3. Yoga (e tatau ona e faia masani)

Afai e le o le malosi tele (e le tatau ona tamoe, ona o le taimi mulimuli lea i le World Championships) ma puupuu i le taimi, o loʻo i ai sona aoga aoga i le bronchi: latou te faʻalauteleina (faʻalautele), lea e faigofie ai le manava.

E sili atu ona lelei le faataitaiina o le tamoe i lalo o le vaavaaiga a se faiaoga.

Calmer nai lo le tamoe.

E fesoasoani le Yoga e faʻamalosia le faʻaogaina ma le faʻaogaina o punaoa a le tino, aʻo feagai ma sina mea e le mautonu. Yoga e mafai ai e oe ona faʻamalosi ma faʻamalosia le lelei o le gaioiga o maso respiratory. E le gata i lea, o yoga e aofia ai se faasologa o faʻatinoga lea e faamalosia ai le manava (faʻaleleia ma faʻateleina).

O le mea lea, yoga e faʻatagaina ai oe e faʻalauteleina le paʻu ma puipuia le faʻaputuina o siaki i totonu. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e le gata ina mafai ona e puipuia fomaʻi, ae faʻaleleia foi le soifua maloloina i le lautele, aua o yoga o se auala o le ola, ae le o ni fautuaga puupuu.
O nisi tagata tomai faapitoa e filifilia K.P.

Buteyko ma ana fautuaga.

Metotia K.P. Buteyko

O le mea moni, o loʻo i ai se faʻamatalaga e taʻu mai ai o se tasi o mafuaʻaga autu o faʻamaʻi o le tino, e aofia ai le maʻisuka, o le manava malosi. E tusa ai ma le K.P.

Buteyko, manava loloto loloto e taʻitaʻia ai le gaoi o le tino: e leai uma le okesene ma le carbon dioxide.

I le avea ai ma se faʻalavelave i lenei faomea, e vavalalata ai le paʻu: o se osofaʻiga o le paʻu e tupu.

I lona uiga, o le metotia o le K.P. Buteyko ua faʻaititia i le sini o le faʻaitiitia o le manava. Ina ia mafai ona e iloa lelei, e mafai ona e suʻesuʻe auiliiliga fautuaga a le saienisi (e aunoa ma le faagaloina i le taimi e tasi e uiga i fautuaga a lau fomaʻi).

Lapataiga

E tatau ona fesootai i le metotia o le K.P. E taua tele Buteyko. E le tatau ona e taumafai e faʻaaogaina oe lava. E tatau ona feutagai, i se tulaga maualalo, ma se lōia lautele.

Puipuiga o le fula maso e tusa ai ma le K.P. Buteyko e le mo tagata uma. Afai e le o faʻatino lelei ia fautuaga, ona e maua ai lea o taunuuga e le manaʻomia.

O le taaalo o se auala sili lea e puipuia ai

O le auala aupito sili ona talafeagai e puipuia ai le fomaʻi, o lona uiga o le aau. I le malosi, e talitutusa ma le taʻavale (e ui lava e ese lava le eseesega o le soifua taʻaloga a le au aau aau ma le mamafa).

O le mea moni e faapea, ina ia mafai ona tuʻuina atu mea uma ma gaʻo i le okesene, e tatau i se tagata, pe a aau, ona faʻaititia lona manava i (e ese mai i le metotia o K.P. Buteyko). I le taimi lea, o "mea mate" o mea faʻaleleia e amata ona auai i le manava: o vaega na e masani ona le aafia i le manava e taua i lena auala.

Alveoli (meaola na suia ai le kesi), lea na "le filemu" (e lei auai i le fesuiaiga o le kesi), ua aofia i le manava. Faʻatoagaina o ia mea faʻapena ma pulmonary e puipuia ai le faʻamalosi i totonu o le māmā ma faʻalautele ai lo latou gafatia (tausisia).

Ma le isi, o le maualuga o le ea e faateleina, lea e mafai e se tagata ona manava i se tulaga toafilemu.

O le taʻalo e aofia ai se manava manaia faapitoa: e tatau ona e faia mai le fitu i le sefulu (le tufatufa tutusa i le taimi) faʻalavelave ma faʻalaʻi i le minute e tasi. O lenei mea o le a fesoasoani i le faʻamalosia o le manava manava saʻo.

O le tagata aau aau o loʻo i totonu o le vai, ma e galue pea ia te ia: e pei o se vibration. O se aafiaga faapena i luga o le paʻu e mafua ai le faateleina o le toto, lea e iai foi lona aoga i le tino atoa.

E le gata i lea, o le manava o lo o umia (i le taimi o le faatofu i le vai) e mafua ai le tetee atu o le tagata aau i le hypoxia (faaitiitia le maualuga o le okesene i totonu o le toto).
O le vevela o le vai e tatau ona tusa ma le 28-32 tikeri. O lea la, o le aau e fesoasoani e faʻaalu ai ni musele maso i puipui o le bronchi ma faʻalautele ai le pito i tua.

O lenei foi o se mea puipuia mo le maʻisa.E le gata i lea, o maso e aofia ai le manava e tupu aʻe ona o le mamafa o loʻo faʻaaogaina i luga o le fatafata.

E mulimuli mai i le mea o loʻo fai mai o le aau lea e aʻafia ai le tino o le tagata ma e talafeagai mo faʻamalosi e mafai ona avea ma se auala e puipuia ai faʻamaʻi.

O le taimi nei o loʻo i ai le tele o vaituloto e faʻaaogaina i le tausaga atoa: faʻafetai i lenei mea, e mafai ona e auai i le tausaga atoa.

O se olaga faʻafiafiaga o le a faʻamalosia ma faʻamalosi ai le soifua maloloina, faʻapea foi ma le lelei o le aʻafia ai o lona mafaufau, lea e taua foi i le puipuia o le maʻisuka (ma isi faʻamaʻi).

E le gata i lea, o le aau o se puipuiga lelei lea o le maʻisama i tamaiti, ao fiafia tamaiti i le vai ma lagona le toʻa i totonu.

O lenei auala o le puipuia o le fomaʻi e aʻafia ai foʻi le atinaʻe lautele o le tamaititi. E mafai foi e oe, faatasi ai ma lana fesoa- soani, ona faateleina le tetee o le tamaititi i faamaʻi lautele ma aoao ai le pepe e taitaia se ituaiga olaga e saʻo mo lona soifua maloloina.

Atamisi o le bronchitis Faailoga o le foma i totonu o se tamaititi

Sa ou sola ese mai le foma! | tagata soifua maloloina

| tagata soifua maloloina

Tatou te le gauai atu i le tele o mea i le olaga. E foliga mai e tatau ona i ai: matou savavali, matou te galulue ma o matou lima, matou vaai, matou te talanoa, matou manava ... Ma matou te le malamalama: o mea uma ua matou maua o se meaalofa moni lava. O le le mautonu o nei mea uma e oʻo mai, o se tulafono, ma le le lava o nisi mea.

O le masani o le olaga ua malepelepe, o le vaaiga o le siosiomaga, tatou te le feagai ma le fiafia, ae ua le lava. E le mafai ona e alu i ai, e le faʻamaonia, e faasaina iinei i aso uma.

O sina siʻosiʻesega i tua atu o tapulaa o ona uiga faʻamalamalamaina manino e liliu atu i le faʻamalosia e le faʻafitia. Ma pe faʻapefea ona e manava manava, faʻatumu lou mama i se vaega ola o le ea! Mo au o le faanaunauga sili ona pele.

Na ou moemiti i le manava e aunoa ma se tiga tiga ma le fefe i osofaiga o le paʻu.

Sa ou pasi i falemaʻi

"Faʻataʻoto o le maʻi fomaʻi" - o se faʻamatalaga na faia ia te aʻu mai le taimi o le fanau mai. Na amata uma lava i faʻamaoniga o se malulu, SARS. Muamua, o popolega o le tale e popole, ona oʻo ai lea i le po ma le taeao e le lava le manava. E foliga mai e mafai ona e faʻaola. Ma o le tale, o se taimi e le mautonu ma le susu. Ona o le "faavavau" le gata o le tino, na lagona ai le tiga i totonu o le fatafata ma le manava.

Matua, na feagai ma se faafitauli, o loo sailia ni auala e foia ai. E le mafai ona latou taliaina le tulaga matautia mo a latou tama, e taitaia e se maʻi ogaoga. O tausaga uma e malolo ai i luga o le matafaga, mauga. Sa latou taumafai e avatu le mea aupito sili, saili mo soʻo se avanoa e faʻamalolo ai au. Ae e leʻi tuʻuina atu le faʻamaʻi.

Sa ou lesitala i le falemaʻi a tamaiti. Sa ou ola ae o se tamaitiiti vaivai, ei ai le niumonia, ma le malulu sa taatele. Fugalaau, pulu pipi, fagu mo le manava - o se faleoloa tumau o le potu o lau fanau.

Faalua i le tausaga, sa ou i ai i se suega faamalosia i se falemaʻi. Ou te manatua lenei taimi ma le mataʻu. Mo aʻu o se suega moni. Na foliga mai o aʻu o se tui faataitai, lea na latou taumafai ai i auala eseese o togafitiga ma vailaau.

Tests, matauga, injections, droppers ... Ma o lea e oʻo lava i le leai o se mea.

Ma sa ou manao, e pei o tama uma, e tuliloa ma le le faaeteete le polo, alu i le aoaoga i le vaega taaalo. Ae o le itiiti ifo o le mamafa po o le faaletino ua "poloka" le manava. Na vave amata le tale.

I loʻu laitiiti sa ou alu mo se peni ma loʻu tinamatua. Ae i totonu o loʻu loto sa ou manao lava e savali faatasi ma au uo ma ou te le mafaufau o le a faafuasei ona amata le tale vaivai. O nisi taimi, o le savali na pasia se aʻoga, sa ou faʻalogo pe faʻapefea ona fiafia tama ma teine ​​o laʻu tupulaga. Ma sa malamalama o ia ona o loʻu maʻi, na le mafai ai ona latou i ai i la latou kamupani. O le ita ma le le fiafia o ni soa tumau o loʻu olaga faatamaitiiti.

Mulimuli i le faʻataʻitaʻiga a Jacques Cousteau

Ae e pei ona fai mai tagata, i le taimi muamua fugalaau, ae faatalitali mo le fua i le taimi mulimuli. E faʻapea foi i le bronchial asthma.O lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻatusatusa i se pomu moe, lea e le faʻaalia mai mo le taimi nei. O le tele o tausaga ua mavae, ma suiga faaletonu, ina ua maeʻa ona faia, pasi atu i le faagasologa masani.

O le liʻo o atuatuvale ua faʻalauteleina i tausaga taʻitasi, ma o le tautotogo ma le mafanafana ua oʻo nei i le vaega o mea matautia. Afai e tulimatai tagata uma i le taimi mafanafana ma le le onosai, ona ou fefe lea i lona amataga, pei o se moa afi. O le mafuaaga o le atinaʻeina o allergies i le toetoe lava o laau uma. Faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, a amata ona fuga mai mea uma, na avea loʻu olaga ma se mala.

Faʻaola

Afai, i le avea ai ma se tamaititi, ou te leʻi iloa atoatoa le ogaoga o le maʻi, aʻo ou matua, na amata ona ou popole i mafaufauga leaga e uiga i loʻu lumanaʻi. I le vaitau lenei, ua leva ona maua fomaʻi: "o se faʻalavelave matuia o le atinaʻeina o le maʻisuka."

O aʻu soa tumau i soo se mea ma soo se mea o tagata inu. Po o le a lava lavalava na te ofuina, o fagu laveai sa i totonu o lana taga.

I le 15 o oʻu tausaga, na teteʻa ai oʻu matua, na tuua e loʻu tama le aiga. Sa faigata tele i le tina ona tausia ma tuu i luga ona vae ni atalii se toalua (o loo i ai pea loʻu uso laitiiti). E ui lava na te lei faaalia lava lona vaivai ma le le fiafia, ae na ou iloaina o loʻu tiga na avea ma se avega mamafa. Maʻeu loʻu manaʻo e faʻafaigofie le olaga o loʻu tinā!

O le taimi lava na ou afeina ai le TV ma faafuasei ona ou tautevateva i luga o se tusitusiga e uiga ia Jacques Cousteau.

O loʻu uiga na tosina mai i loʻu mafaufau, e le faapea ona o ia o le lalolagi lauiloa mo ana suesuega o le sami, faia le tele o ata tifaga ma tusia se tusi.

O lona naunautaiga ola e ola ma ausia ana sini na afaina, e ui lava i se faalavelave tau taavale na mafatia ia te ia i le 1935, ona o le i ai o se suiga o le vetebra ma le paʻu o vae.

Ona ou mafaufau lea, aisea e le mafai ai ona ou suia loʻu olaga mo le lelei? A maeʻa, ma lenei faʻamaʻi, o le a le lumanaʻi o loʻo faatalitali mai ia te aʻu? O faʻamoemoega e sili ona leaga, ma o tausaga taʻitasi e tatau ona tatou faʻamoemoe e na o le leaga. Ae e te manaʻo moni lava e te alofa ma alofagia, maua se galuega lelei, tamaiti, aiga, i se tulaga lautele, ia e ola fiafia ma atoatoa.

Taumafai ae aua le fiu

I le le amanaiaina o le fefe, na ou filifili e alu i le malae i aso uma. Ou te leiloa pe o ou faia le mea sao pe leai, na ou manao moni ia ou malosi ma malosi. Na amata ona tamoe, na muamua lele i ni mea mamao, ae na faasolosolo malie ona faateleina le avega.

Sa tonu ia te au ou te le aveina ni tagata inhalers faatasi ma aʻu mo aoaoga. O le gaioiga e lamatia tele, aemaise lava talu mai taimi uma na osofaʻia ai au e le tale ma le osofaʻiga. Ae ou te lei tuua le talitonuga o le a ou mautinoa lava le aveesea o le maʻi fomaʻi. O po uma lava na ou moe ai ma le manatu o le a ou ola maloloina mo sina taimi umi, ma ala mai i luga ma le lagona lelei e tasi. Ou te toe fai atu le tasi fuaitau: "Ua ou ola maloloina, matua maloloina"!

Na te le faasao ia te ia lava, ae ua vaivai o ia i le malae e oo i le mulimuli. Ma o lea na ou filifili ai e seti se faamaumauga moni (tuuina mai le maualuga o le maualuga o le foma) - e tamoe 8 kilomita e aunoa ma ni taofi! Na ou vaai i laʻu marathon o se sola ese mai se maʻi. Na tonu ia te ia e tatau ona ia manumalo ae leai se mea e tupu i le afa!

I luga o le 9 o vae sa amata ona ou gauai ma le faamaoni, ae sa faaauau pea ona tamoe.

O le tulaga na vave ona pa'ū, na toetoe a tapunia uma loʻu manava, na ou tuua le tuuga ma pa'ū i luga o le mutia, e leai se tagata e mafanafana faatasi ma aʻu (ou te le i mauaina le faavae).

Ona ou fefe ai lea, aua o le manava na faigata ma faigata. Na maligi oʻu loimata, o loʻu fatafata na tagi ma le tiga, ma sa ou manatu o laʻu osofaiga mulimuli lenei.

Faafetai tele fomai mo le malamalama.

Ina ua ou ala, sa ou vaaia sa ou i totonu o se taavale i le nofoa pito i tua. O le mea na tupu na sau ai se alii ma se teineitiiti i le malae taalo mo se savalivali ma vaai mai ia te au.

Sa latou aumaia au i le falemai, lea na ou feiloai ai i se fomai mataʻina. Na te le faatuina au mo le ola i fualaau faasaina ma sa le tausalaina aʻu ona o se mea leaga.

Faʻamatala saʻo le taua o le togafitiga talafeagai ma se soifua maloloina lelei ma faia fautuaga talafeagai e uiga i aʻu aʻoaʻoga.

Na ou tuua le falemai, faamalosiauina e le lagolago, ma le naunau e faaauau pea ona taaalo i taaloga. E lima tausaga ua mavae talu mai lena taimi. Sa ou aoao e ola ma manava loloto.

I le taimi lea sa leai se faʻailoga o le manava le manava! O le tamoe mo aʻu i le taeao e matua taua lava e pei o le fufulu o oʻu nifo. E i ai se allergy, ae le tutusa ma muamua.

Ma o lenei, ina ua ou tamoe i le 6 kilomita, ou te le vaivai, e te le o ma e le malolo. Ou te lagona e pei o se alii talavou fiafia ma atoatoa.

O loʻu olaga o se taʻavale!

Na ou malamalama i le upu moni autu: e taua le faʻalogo i lou tino. E le mafai ona e faʻavalevalea ma tuʻu. O le mafuaʻaga o le tele o faafitauli o loʻo i ai i lo tatou le naunau e tu i luga ma suia o tatou olaga ma mafaufauga. E le mafai ona e lagona le alofa mo oe lava ma e manatu o oe o se tagata maualalo. E le tatau ona e ola fefe - "pe a ou oti" pe "o le a leaga pe tiga mo aʻu".

A fanau mai se tagata, e mautinoa lava e alu i taimi patino o tiga ma mafatiaga. O le mea lea, e le tatau i se tasi ona fefe i suiga. I le uma, o le mana o le mafaufau e lelei tele! O le a sou manatu o le mea lea e te maua.

Seti se sini ma tamoe agai i ai, ma tuu mea uma e mafua ai ona e le toʻa i le olaga. O se soifua maloloina lelei, o le gaioiga e na o le pau lea o le auala saʻo e toe faʻaleleia ai.

E taua le ola i luga o se gaioiga lelei, e faʻamamaʻa ou mafaufauga o mea leaga uma, ona e faatalitali lea mo se manumalo!

O a taaloga e faʻaalia mo le maʻama?

  • aau
  • uila
  • volipolo
  • Savalivali
  • mamao le tamoe
  • uila.

O le taʻaloga e le manaʻomia ai le malosi malosi mai le tagata taʻalo, ma o lona manava e tumau pea le toʻa, fuaina, lea e taua mo le maʻisa.

E tatau ona e iloa, mo vasega e te manaʻomia e maua se tusi faamaonia i totonu o le vaitaele, e tatau foi ona e manatua o vailoloa e masani ona mafua ai osofaiga a le maʻesuka, aemaise lava i latou o loʻo mafatia i se fomaʻi (allergic). O le mea lea, e sili atu le filifilia o le vaitaele ma le faʻamamaina i le ozone, ultraviolet poʻo le electrolysis.

Pe a filifilia taaloga taumalulu, e tatau ona e manatuaina o le ea malulu o se faʻaosofia faifai pea mo se osofaʻiga, o lea i taimi o le taumalulu, e sili lava le ufiufi o lou gutu ma lou isu i se sikafu poʻo lima.

Manatua mo se Pathma Patient

  • pe a fuafuaina ni taʻaloga, e taua le faia o se tagata e faʻavavevave faʻataunuʻu ma isi vailaʻau talafeagai ma oe,
  • o le lesona muamua e sili ona lelei e faia ma se uo, ina ia i ai i le tulaga o se osofaiga e te maua le fesoasoani talafeagai,
  • A o le i amataina le vasega, e tatau ona e faʻalautele oe lava, fai sina taʻaloga gymnasics e sosoʻo malie ai i le tafaoga taʻaloga,
  • Filifili vaʻavaʻai e lelei, manava, e aloese mai le maalili ma le vevela.

O le tausisia o nei fautuaga uma ma faatonuga a le fomaʻi, o se tagata e maua i le fomaʻi e mafai ona tuʻuina saogalemu se faailoga tutusa i le va o lenei maʻi ma se ituaiga taʻaloga.

Fesoʻotaʻiga Fesootai

Taaloga ma le bronchial asthma: o le a se mea e tatau ona e iloa?

O oe poʻo se tasi mai lou aiga poʻo uo ei ai le fomaʻi matala, ae e fiafia tele lenei tagata i taaloga?

Aua e te manatu ua matua solia uma lava i lenei maʻi. Ioe, o loʻo i ai nisi o manaʻoga ma tapulaa e tatau ona e nofouta i ai ina ia le afaina ai lou ola maloloina.

O lea la, e tusa lava pe filifili e faʻatau se sulugatiti ma auai i taaloga taʻavale, ona e fesili ifo lea ia te oe lava i ni nai fesili muamua (e aoga i soʻo se gaoioiga e fesoʻotaʻi ma gaoioiga faaletino).

E mafai ona e manava i lou isu, pulea le loloto ma le tele o le manava? Ole manava manava ole masini poo le tale e mafua ai faamalositino? Mata e mafai ona faʻamalie pe inu vai? O le ai ai ni tagata lata ane e mafai ona fesoasoani pe a tulaʻi mai se manaʻoga faapena?

Faatagaina Taaloga

    Asthmatics e mafai ona filifili se tasi o filifiliga:
  • aau
  • kayaking
  • faimalaga
  • faigafaiva
  • uila
  • savali savali
  • mamao le tamoe
  • taaloga taʻavale.
    Afai e te fiafia e taaalo i se 'au ma tauva, e le faasaina:
  • tapolo
  • lakapi
  • taua
  • pesipolo
  • Taaloga
  • gymnastics.

E te manaʻo e tuli i le togavao? Ona e manaʻomia lea e faʻatau se aufana ma le u.

Ae ia manatua i le taimi o soo se aoaoga e tatau ona e lagona le mafanafana. I le taimi muamua, na fai mai le fomaʻi e faapea, o le lolovaia ua solia i tagata mamai, ae o le taimi nei e le faasaina lenei taaloga.

E mafai ona e tosoina le sami ma suʻesuʻe le lalolagi i lalo ifo o le sami, pe a fai e le faʻavevelaina le tino poʻo le faʻamalositino e faʻaosooso ai i osofaiga o le maʻisuka, e le manaʻomia ona e inuina vailaʻau masani. Ma, ioe, aua nei e ulu atu i le "faitotoa" o le osofaiga.

Togafitiga mo le lavelave o le fulafula: o le savali o se auala e faaleleia ai le soifua maloloina

Talofa uo! Ou te manatu i le asō e taua le talanoa e uiga i le faaleleia o le soifua maloloina e ala i le gaioiga faaletino.

E taua tele mo tagata le manavaina o le ea ma savavali, ae o se savaliga e tele naua mea aoga, ae maise lava o se "vaomatua" savali - i totonu o le vaomatua! Ma o le elemene sili ona taua i se laasaga vave!

O le mea saʻo lena, ma ou te fia talanoa ia te oe. O le a le ituaiga o gaioiga faaletino o lenei mea e faʻavaveina ai le faagasologa o le faʻamālōlōina o le tino i taimi. O mea uma lava e faigofie tele, o le a ou lisiina i lalo o aoga ma tulaga lelei o le ae maua mai ai, ae muamua o le a ou tuuina atu fautuaga:

  1. Inu pe tusa ma le 2 lita o le vai i aso taitasi - e fesoasoani lea e faamama ai le tino. O le vai o se faʻailoga masani lea o le a aveesea ai le "eleele" mai ia te oe e ala i le afu ma isi faiga e le fiafia ai.
  2. Alu i le paka, o loʻo i ai le tele o laʻau laʻau, o laau - latou te fesoasoani e malolo, toʻafilemu ma saturate sulu i le okesene.
  3. Fai vave se laasaga i le paka. E fautuaina e fai lenei mea i le taeao po o le afiafi.

E mafai ona ou tamoe ma le foma

Na faateʻia tagata uma »Ata ma le Soifua Maloloina» E mafai ona tamoe ma le foma

Faʻavae 1. Taumafai e faʻafefe le pollen.

I le tele o tulaga, o gasegase e maua i le maʻesima e tali atu i le pollen o laau totő, latou te amataina se faʻalavelave faʻafefe. O le mea lea, o le vaitau fuga o laau matautia e tatau ona saunia muamua - 1.5-2 masina aʻo leʻi amataina.

Ina ia faia lenei mea, taitaia se auala o le faanatinatiina - o se togafitiga e faʻaitiitia ai le lagona lelei ia i latou o le allergens e mafua ai se tali.

Afai e misi le taimi mo togafitiga, na o le pau le auala faatuatuaina e te alu ai mo sina taimi i le nofoaga na fuga ai lau "lau" laau pe leai foi.

O le faʻamalosi o le tino poʻo le maʻi fomaʻi o se afi mumusu o le bronchia, faʻatasi ai ma osofaʻiga o le paʻu. E tusa ai ma fuainumera o le lalolagi, e oʻo atu i le 450 miliona tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. O le fua faatatau o le faʻaititia e lua i le 3 tausaga, o le mea lea e masani lava talu ai nei e mafai ona e faʻalogologo e uiga i tagata taaalo asthmatic e le faʻalavelave i le "fuaiupu" o fomaʻi e manumalo ai ma faʻamaumau faamaumauga.

I le taimi nei, o feeseeseaiga e uiga i le taliaina o le gaioiga faaletino mo ia ituaiga o gasegase e le mou, lea e fatuina ai se faasologa o talafatu ma mafaufauga. O lea la, e mafai e tagata mamaʻi ma le foma ona taaalo i taaloga, pe talafeagai fomaʻi ma taʻaloga ma o le a le mea e tuʻuina atu ai le fiafia i ai?

Faʻafiafiaga Taaloga

O le mea moni, soʻo se ituaiga o gaioiga lea e faʻafefe ai le mamafa o le mamafa o avega ma vaitaimi umi o malologa e le afaina mo tagata e maua i le maʻisa. A uma, o le mafuaʻaga o le osofaʻiga e masani lava ona vave faʻalauteleina vave le manava.

O le a le mea e tatau ona faia e faʻafoʻi ai faailoga o le faʻavavela o le fulu i le taimi o toleniga?

O le a le auala sili e faʻaaoga ai se spacer: faʻatasi ai ma se masini pe faʻapipii se gutu?

Faatasi ai ma se gutu mataʻitusi pe a mafai. O le mask e faʻaitiitia le aoga o togafitiga, aua o se vaega tele o le vailaau faasaina ua teuina i luga o foliga.

O le fea lebulizer sili atu: compressor poʻo ultrasound?

O le fea lebulizer sili atu: compressor poʻo ultrasound?

Mo le faʻaaogaina o fualaau, aemaise lava Pulmicort, e fautuaina e faʻaaoga se pulupulu e le faʻaumatia le vailaʻau.

Sa masani ona ou alu, ona sosoo ai lea. O lenei ua ou lagona le leaga, ma na faatonuina e le fomai le flixotide. Pe ona o le tagofia o mea ua fai ma vaisu?

Sa masani ona ou alu, ona sosoo ai lea. O lenei ua ou lagona le leaga, ma na faatonuina e le fomai le flixotide.Pe ona o le tagofia o mea ua fai ma vaisu?

Leai, o le tagofia o mea ua fai ma vaisu e leai sona aoga i ai. Naʻo se faʻafitauli sili ona ogaoga o le maʻi e manaomia ai se vailaau malosi.

Fai mai le fomai ou te manaʻomia ni hormones faʻamaʻi. Ae, latou te fai mai, afai e te amata hormones, e leai se isi vailaau o le a fesoasoani. Ou te le manaʻo e faʻaaoga i homoni. Fautuaina se mea.

Fai mai le fomai ou te manaʻomia ni hormones faʻamaʻi. Ae, latou te fai mai, afai e te amata hormones, e leai se isi vailaau o le a fesoasoani. Ou te le manaʻo e faʻaaoga i homoni. Fautuaina se mea.

O fualaau faʻasalaga faʻasalalau faʻasalalau o auala pito sili ia ona aoga mo togafitiga o le maʻisuka. Latou te galulue i le lotoifale, i le bronchi, ma o latou aafiaga i luga o le tino atoa ua faaitiitia.

O isi fualaau faasaina e faasaga io latou talaaga e le sili atu ona leaga, ma o nisi ua amata ona sili atu le lelei.

E leai se fesili o le tagofia o mea ua fai ma vaisu, afai e saʻo lau togafitiga, ona e faʻaalu lea o le taimi o le ae manaʻomia ai ni fua laʻititi o fualaau.

O loʻo ou maua le pulusial fulu. O lenei ua ou lagona le lelei, latou te togafitia aʻu, ou te le o malolo. Ae fai mai le fomaʻi e le mafai ona e fiu togafitiga. O le a ou alu e ave vailaau i loʻu olaga atoa i le taimi nei?

O loʻo ou maua le pulusial fulu. O lenei ua ou lagona le lelei, latou te togafitia aʻu, ou te le o malolo. Ae fai mai le fomaʻi e le mafai ona e fiu togafitiga. O le a ou alu e ave vailaau i loʻu olaga atoa i le taimi nei?

O fualaau o vailaʻau e toe iloiloina e le silia le 1 le taimi i le 3-6 masina, ma faʻaitiitia pe afai e tausia lelei le lelei o le fomaʻi i lenei taimi atoa. E leai se mea e tatau ona e tuʻuina atu togafitiga i se taimi e sili atu ona lelei.

E ui o le bronhial bronchial o se faʻamaʻi tumau, e mafai ona pulea lelei.

O le a se mea e sili atu mo oe: ola ai o se tagata maloloina, ave le fuainumera talafeagai o fualaau, pe le o le faʻaaogaina o vailaʻau, ae ia faʻamalolo?

Ma e leai sau osofaiga o le maʻamalosi pe a ou faia se mea, ae mulimuli ane. Aisea?

Ia mautinoa e faʻapipiʻi se fafie i luga o le ogaumu i le umukuka. O le a faʻaolaina ai oe mai oloa o le gavela o le kesi, mai le asu, asu ma manogi e le mafai ona faʻaalia pe a kuka ma faʻaaoga atoa le foma.

A faʻamamāina, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o se mea māgo nai lo le fufulu mama fufulu mama. O le mausali o le susu pe a uma ona faʻaaogaina e maua ai tulaga lelei mo le toe gaosia o tagata autu o mea e maua mai i fale - mea e faʻaogaina i le microscopic ma siama.

O lea, ina ia faamamaina, e sili atu ona lelei le muamua galue i se masini faamama vai mamago i aso nei ma ni pefu malu puipuia mo le susulu o le ea ma se taga lapisi otaota, ona solo uma lea o mea masani i se solo lanu po o se ie faapitoa.

Faʻaeteete i le faʻaaogaina o mea e faʻamamaina ai fale. "Apala" mai le fufuluina ma le faamamaina o palu ma mea manogi, e aofia ai le chlorine, e le mo oe. Aua e te amanaia "mea puipui" - totigilima, se sipuni, se masini.

Tulafono 9. Aua le faʻalagolago i lou maʻi.

  • Mark Spitz o se tagata aau American, manumalo i Taaloga Olimipeka i le 9 taimi,
  • O Dennis Rodman o se tagata taalo pasiketipolo, o le manumalo tele o le NBA,
  • Christ Yamaguchi - tusia ata mai America, Siamupini Olimipeka i Albertville,
  • Irina Slutskaya - siamupini o le lalolagi i le tafaoga ata, manumalo tele i Taaloga Olimipeka,
  • Amy Van Dyken - Tagata taaalo American, manumalo i le 6 pine auro,
  • Jan Ulrich - o le au taʻavale, le lauiloa lauiloa o le Tour de France,
  • O Jackie Joyner-Christie o se manumalo tele o le taʻaloga ma le tauvaga tauvaga,
  • O Paula Radcliffe o le 10,000 mita mita Europa.

Ma o se vaega itiiti lenei o igoa matagofie. Pole Schools (soka), Juvan Howard (pasiketipolo), Adrian Murhouse (aau) ... O loʻo faʻaauau le lisi.

E le o se molimau sili lea bronchial asthma ma taaloga e fetaui lelei ma le fomaʻi e le o se faʻalavelave i le faatoilaloina o le maualuga fou ma le manumalo e aunoa ma se faʻaleagaina? Alu i totonu mo taʻaloga, mulimuli i faatonuga a fomaʻi ma o mea muamua na ausia o le a le mafai ona e faʻatali - manaʻoga ma le le lava o le galue ia oe lava o le a faia ni vavega!

1) Maofimau i le mānava. E lua ituaiga autu (tuai i le faʻamaʻaloga ma le tuai ona faʻamalolo). I le taimi muamua, na ou faia nei galuega ina ua uma ona ou tamoe, a ua ou "toe malosi," ona amata lea ona ou faamalosi i le alu, ma taumafai e taofi loʻu manava mo le umi e mafai ai. (Faamaumauga a le tagata lava ia: 3 min 10 sec. I le inhalation ma le 1 minute 30 sec. I le manava atoa).

2) Fufulu mama. Faʻavave ma loloto le manava ina ia mafai ai ona faʻamalosia se vaega o le toto ma le okesene. (Vimanie!) O le auala e feteenaʻi le feteenai "Bheumko e manava." E sili le lelei le faitau mo tagata fiafia i le faguina). O le manava masani e na o le faafouina 17% o mea o loo i totonu o le mama, ma o le manava i le "Faamamaina o mama" e maua ai le lava o le okesene e oso ai pe taofi lou manava.

3) Lafoaina o mama. Ou te manava i le ea i le mea sili ou te mafaia, ona ou tosoina lea o le ea i loʻu gutu ma tulei i totonu o oʻu mama ma le fesoasoani a musele o ou laugutu ma alafau. O se mea e foliga tutusa ma le gaoioi o laugutu o le iʻa i luga o le eleele ... Faʻailoa seʻia oʻo i se tulaga e mu ai le lagona i le sola.

4) Manava malosi. Ou te piilima oʻu alofilima i se vaa, ou te tapunia lima matua i lalo ifo o le auvae pito i lalo, faasinoupu tamatamailima i itu e lua o le isu i luga o le pito i lalo. Ou te uuina oʻu tamatamailima o le tasi i le isi.

Pe a manava, ea le pasi i tamatamailima, ma le lua e te tapunia ai, o le tele foi o le taumafaiga e manaomia ai le manava ... E talafeagai mo le aoaoina o musika "manava" ma mo le aoaoina o le tino i tulaga o le faatapulaa o le okesene.

Lisi o mataupu:

O le mea lea, e le o se mea e ofo ai, o tagata o loʻo mafatia i le fula o le foma e taumafai e aloese mai gaoioiga faaletino eseese, ona o lo o latou fefefe e faʻaumatia.

O le toatele o fomaʻi e tausisia le manatu lava lea e tasi, o le a latou fautuaina a latou gasegase e le auai i soʻo se taʻaloga, aua e mafai ona sili atu ona matautia mo latou soifua maloloina.

Ae ui i lea, e le o mea uma e "tasi itu" pei ona foliga mai.

Saienitisi oe na umi se taimi, i le gasologa o tausaga, ua auai i suesuega e faatatau i faamaʻi o le tino, ua fai mai o le aloese mai le gaioiga faaletino i le fomaʻi o le bronchial o se mea sese moni lava.

Na maua se mea sese i le tusiga? Filifili ma nisi nai upu, faʻasolo Ctrl + Ulufale

I se tasi o faʻasalalauga faasaienisi na faia, fai mai Polofesa Christine W. Carson, o le taʻalo i taaloga mo tagata o loʻo mafatia i le faʻala. faigofie lava mo le olaga ma leai se mea.

O le lipoti na tuuina mai e le Polofesa Christine W. Carson i se suesuega faasaienitisi na fai mai afai e teena e se tagata maʻi le gaioiga faaletino, o lenei mea e mafua ai le vevesi i le cardiovascular system ma se faaitiitia o le musika tagata.

Ae o ia suiga e mafai ona fai e avea ma mafuaʻaga autu o osofaiga a le maʻisa. E tusa ai ma le tusi a Dr. Christine W. Carson, afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka masani o le a masani ona auai i le faʻaaogaina o le tino, o le a aoga ia te ia. Christine W.

Fai mai Carson, o se mea tatau mo maʻi.

Faʻafetai i le tele o suʻesuʻega ma suʻega, sa mafai e saienitisi ona fuafua lelei le taimi talafeagai mo le gaioiga faʻapitoa mo maʻi, faʻapitoa, gaoioiga faaletino i le gasologa o le vaiaso e manaʻomia ona fai faalua i le 20 minute. Sa maua foi e saienitisi le tulaga tonu o faamalositino faaletino mo tagata mamaʻi ei ai le maʻisuka masani e sili ona aoga. Muamua, o le tauvaga, ae naʻo totonu o le ea fou, ma lona lua, uila ma i le ea fou.

E fautuaina foi e saienitisi tagata uma e mamaʻi e masani ona felafoaʻi le fomaʻi e fai ai yoga. Ma e le na o le faia o nisi o asanas, ae faʻaaoga foi le tele o yoga. O lea la, e mafai ona e amata i le manava, ma e tatau ona e tausisi i mataupu faavae o meaʻai e fautuaina e le yoga.

Masalo, oi tatou taʻitoʻatasi ua feagai ma se faʻafitauli e pei o le taumafataga a itiiti ifo ma le tasi i le olaga atoa. O paʻu paʻepaʻe o paʻepaʻe paʻepaʻe ia e tumau pea i le foliga o se paʻepaʻe paʻepaʻe, e masani lava ona i luga o tauau ma lauulu, ma faia ai se aafiaga sili ona le lelei. Sei o tatou talanoa atili e uiga i mafuaʻaga.

O le isi aso, na lipotia ai e le fomaʻi le talafou e le i faamoemoeina, o le mea lea, o se lapataiga e faapea o le elemene o loo maua i aso nei o fualaau aina suamalie taua, ma, ioe, o fualaau aina suamalie e tutusa le maualuga o le maualuga o le ava malosi. E taʻu mai ai i lenei mea o suamalie e lelei tele.

Saienitisi mai le Iunaite Setete, e pei o le Iunivesite o South Carolina, na mafai ona faamautuina o vasega masani o le tino maloloina e fesoasoani i le tau faasaga i le toto maualuga. E tusa ai ma i latou, o tagata e oʻo lava i se faʻasologa o le gasegase o le maualuga maualuga e mafai ona faʻaititia ai faafitauli e 42%.

E mafai ona ou faia le tauvaga mo le maʻisuka ma le maʻisuka?

Fesili E mafai ona ou faia le tauvaga mo le maʻisuka ma le maʻisuka?

O le tali. Afai o le taʻalo taʻaloga e le faʻaosofia ai taunuuga le lelei, ona mafai lea ona fesuisuiai ia togafitiga ole fomaʻi ma gaioiga faaletino. I faʻalavelave faʻapitoa o le faʻamaʻi, e tusa lava pe o se moli malamalama e mafai ona faʻavaveina le manava, e liliu atu i se talemu loloto. E le o se mea masani lenei. O le mea lea, faʻatasi ai ma le fomaʻi, e tatau ona e pipii atu i le polokalame aʻoga na faatonuina e le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loʻo maua ai se taumafataga o le maualalo o meaʻai, pe a maeʻa faʻamalositino, e aofia ai le faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia. E mafai ona e faitau i auiliiliga auiliili i le tusiga: O le faʻamalosi o le fomaʻi ma taaloga

Na ia taliina le fesili. Oleg Plekhanov

Manatua! O le faʻataʻitaʻi lava e mafai ona mafua ai le afaina o lou ola maloloina! I faʻamaoniga muamua o le maʻi, matou te fautuaina vave faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa!

E faʻafefea fesoʻotaʻi le foma ma taaloga

Lisi o Mataupu: natia

  • Faʻailoga ma gaioiga faaletino ile tino
  • Ituaiga o faamalositino mo faʻamaʻi
  • E faʻapefea ona puipuia se osofaiga a le foma i le taimi o le faamalositino?

O faʻamalosi ma taʻaloga e naʻo le tulaga tonu lava o togafitiga faʻamaʻi o le maʻi. Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, o gaoioiga faʻaletino e le feteʻenaʻi ma le maʻisa. Ae o le alualu i luma ma le atinaʻeina o vailaau, faʻapea foʻi ma le oʻo mai o auala eseese o le togafitia o faʻamaʻi, taʻalo taʻaloga ma le fomaʻi ua mafai.

O le fomaʻi faʻamalosi o se faʻasalaga masani lea i le bronchi, lea eo mai faatasi ma le tale, le gaogao, gaosia o le sipili, leo leʻo pe a manava ma tale, faʻapipiʻi tiga o le pusa.

E afua mai i le tele o mafuaʻaga: o meaʻai i totonu o le siosiomaga, faʻagasolo taimi masani o le faʻaaogaina o le manava, vailaau faʻasaina, faʻaleagaina.

E tusa ai ma le Association a le Soifua Maloloina o le Lalolagi, e sili atu ma le 440 miliona tagata i luga o le fogaeleele e mafatia i le foma, oi latou ia o se pasene tele o tagata taaalo e le o se fomaʻi i le mauaina o ni faamaumauga fou ma le manumalo i suafa sikoa.

Talu ai nei, o le numera o tagata ua maua i le fomaʻi ua vave faʻaateleina. I le taimi nei, o manatu e uiga i le fetaui lelei o taʻaloga mo tagata gasegase e eseese.

Polofesa i le malae o le pulmonology ua finau faapea o faamalositino faaletino ma taaloga ei ai sona aoga aoga i le setete o le tino o loo i ai le fula maso. O gaioiga faaletino o se tagata e faʻaleleia ai faiga faʻavavelaʻau, faʻaleleia o le māmā ma le bronchi, saturates tissues i le okesene, atiina ae vavave faʻamalosi, faʻamalosia ai a latou gaioiga galue.

O le sini ole togafitiga ole fomaʻi o le fesoasoani lea i le maʻi ma tausia le lelei o le ola, ona o lenei mea latou te faʻaaogaina ai vailaau, faʻamalositino faaletino ma taʻaloga.

I le mulimuli i metotia o togafitiga, faʻaaogaina fualaau talafeagai ma le faia o faʻamalositino saʻo, e mafai ona e faʻaleleia lelei le tulaga o le tino.

Vaa ma le bronchial foma

E pei ona e iloa bronchial asthma tausaga e afaina ai se toatele o tagata. O lenei faʻamaʻi e mafua ai le ogaoga o faʻalavelave e puipuia ai se olaga malosi ma le atinaʻe o se tagata o se tagata. O le mea lea, o le togafitiga o lenei maʻi e tatau ona atoatoa, lea i le tele o tulaga e sili ona aoga.

I le taimi o osofaiga o le faʻala, o le maʻi ua faʻapuʻupuʻu le bronchi, ona o le afaina o le tiga, e taofia ai le manava e masani ma e oʻo lava i le oti. O faʻamalosi e mafai ona mafua mai i le tele o allergens, faʻapea foʻi ma le faʻaalia mai le fanau mai i le tino o se faʻamaʻi faʻamaʻi lea e lagona ai lava ia i tausaga amata lava o le olaga.

O le tele o fomaʻi e faʻamalosi i se togafitiga atoatoa mo lenei faʻamaʻi. I aso nei, e le na o togafitiga faafomaʻi o togafitiga ma togafitiga e faʻaaogaina, ae o taʻaloga foi o le gasegase respiratory tract. E manaia le aau mo lenei mea.

Le aʻafiaga o le aau i luga o le fulu

Faʻatasia togafitiga fomaʻi e tuʻuina atu mo le tele o taualumaga eseese, ma mamao mai le vaega mulimuli o loʻo latou taaalo aau. O se numera tele o fomaʻi e iloagofie lenei taʻaloga e pei o se faiga faʻavae, tutoatasi, lea e tatau ona faia e asthmatic. E tele mafuaʻaga mo lenei:

  • I le taimi o le aau, e faʻaosoosoina ai le manava o le manava ma e matua aofia ai vaega uma o mama. Afai o nisi o matagaluega e le auai i le faagasologa o le manava masani, ona o le aau o le tagata maʻi e mānava i le mama atoa, ma faʻaitiitia ai le ono mafai ona taʻua o le "stagnation",
  • Aʻoe aau, o le gasegase o le gasegase o le gasegase o le gasegase o le gasolosolo, o le mea lea e mafai ona maua ai faʻamaoniga o le maʻisuka matala e matua le taatele,
  • A lele se tagata, e faasolosolo lava ona ia atiina ae se tulaga manava mo lona malosi. I le averesi, mo tagata taʻalo tomai faapitoa e mai i le fitu i le sefulu manava ma alu i minute taitasi,
  • O le taʻele i le vai i le vevela o le 28-32 ° C e faʻatagaina ai oe e faʻaitiitia le ono mafai ona faʻaalia ni osofaiga a le maʻesuka, talu ai e faʻafeiloaʻi ai maso respiratory lemu.

I le taimi foi o le aau, o le mamafa o le pusa e masani ona faateleina, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o maso o le manava ma faamalosia le tino. O lenei mea e mafai ai e tagata gasegase ona taitaia se soifua soifua maloloina ma e le popole i le mea moni o le isi osofaiga a le maʻesuka e mafai ona faʻaumatia soo se mea e tupu.

O le a fesoasoani i le fesoasoani e pulea le fomaʻi maʻi? | FUAFUAGA I LE AOAO

| FUAFUAGA I LE AOAO

E tusa ai ma se suʻesuʻega na lolomiina i Thorax, o le faamalositino faʻamalositino e mafai ona fesoasoani i tagata i le faʻamalosi i le ogaoga o le maʻesia e pulea ai faailoga o lenei maʻi.

O le tele o tagata gasegase o loʻo maua i le foma i taimi uma pe o taimi taʻitasi e faʻaaogaina fualaau faʻasaina e faʻaitiitia ai le mamafa o le edema ma le gaosia o gaosiga i luga o vaalele, lea e mafai ona fesoasoani e puipuia poʻo puipuia ai aʻafiaga o le faʻamaʻi. E le gata i lea, o nei tagata gasegase e mafai ona faʻaaogaina fualaau oona lea e fesoasoani e taofia se osofaʻiga faʻafuaseʻi.

Malamalama lelei:
10 meaai taua mo le maʻisuka

I se suʻesuʻega fou, na suʻesuʻeina ai e saienitisi le aafiaga o le faamalositino i luga o tagata mamai e 43 na maua i le maʻi fula i le 20-59 tausaga.

O faʻamaoniga o lenei togafitiga i tagata na auai na lelei le pulea e fualaau faʻamaʻi pe a ma le 30 aso ao lei amataina le suʻesuʻega, ma le isi, sa i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi mo le itiiti ifo ma le 6 masina aʻo lumanaʻi le amataga o le suʻega.

E leʻi i ai i le au volenitia se talaaga o le maʻi cardiovascular, faʻasologa o le masukalokeletal system, poʻo isi faʻamaʻi pipisi. Latou te leʻi ulaula ma faia i taimi uma taʻaloga faaletino.

I le taimi o le suʻesuʻega, na tuʻuina atu ai tagata auai i ni vaega se lua: o le vaega muamua na faia aʻoaʻoga faʻavaomalo (faʻaauau i luga o se taʻavale 2 taimi i le vaiaso mo le 35 minute) mo le 3 masina, le 2 - pule. Po o le a lava pe na faia e le au auai ni faamalositino faʻamalositino pe leai foi, latou te auai uma lava i le manava o le yoga vasega 2 taimi i le vaiaso mo le 12 vaiaso.

I le faaiuga o le suʻesuʻega, na suʻesuʻeina ai e saienitisi le faʻamalosia o le gasegase i totonu o tagata auai ma iloa ai o lenei faailoga na faʻaleleia atili i totonu o le au auai i le faia o faʻamalositino.

O ia gaioiga na fesoasoani foi i le pulea o le maualuga o cytokines i le toto - o palatini e fesootaʻi ma le atinaʻe o le mumū.

O le mea lea, o tagata na auai i luga o se taʻavale na faʻaalia ai le faʻaitiitia o le malosi o faʻamaoniga o le faʻamaʻi pipisi: o le mumu ma le faʻalauteleina o le lagona o le tino faʻaleleia.

Sa faamamafa e saienitisi o le faafitauli i le faamalositino ole faamalositino atonu o le mea moni e faapea o gaoioiga faaletino e mafai ona mafua ai se osofaiga a le foma. Ina ia faaitiitia lenei lamatiaga, e mafai e tagata gasegase ona faʻaaogaina se tagata maʻi aʻo lei amataina le faamalositino, ma ia faʻaeteete e faʻamalolo i le pito o le taʻaloga.

E le o se mea e ofo ai e faapea e mafai e tagata gasegase e maua mai le fomaʻi ona aoga mai le faamalositino, ae ui i lea, o taunuuga o le suʻesuʻega e maua ai se faʻamaoniga fou e mafai ona aoga le gaioiga faʻapitoa e oʻo lava i tagata gasegase oe ua uma ona pulea faʻamaoniga o lenei togafitiga i fualaau. O lenei faʻamatalaga ua taʻu mai ai o faʻamalositino faʻamalositino e fesoʻotaʻi ma se faʻaitiitia o le mamafa o le tali le fiafia i le faʻala.

Tuua Lau Faamatalaga