Prediabetes - o le a le maualuga o le suka toto i lenei tulaga? O le a le mea e tatau ona mafaufauina i taimi o togafitiga

Afai o le tagata maʻi e maua i vailaʻau, o le maualuga o le suka o le toto o loʻo i le laina mai le 5.5 i le 6.9 iunite. O lenei maʻi e foliga mai o se laina laina laina pe a le o maua le maʻisuka, ae o le togafitiga o le tino ua uma ona matauina i le tino.

O le setete prediketic e foliga mai o le suʻesuʻega lea e tatau ona faʻalavelave ai soʻo se tagata. Afai o le taimi lea, e te le faia fua talafeagai e faʻamautinoa ai le maualuga o le suka i le tulaga manaomia, ona tupu ai lea o le maʻisuka i luga o le taimi.

I le avea ai o se tulafono, o fautuaga autu a le fomaʻi o le suia lea o lona olaga: o se soifua maloloina lelei, gaioiga faaletino sili ona lelei, faʻapea foi le mataʻituina pea o le toto suka.

O lea, seʻi o tatou mafaufau po o le a le mea e tupu muamua, ma o le a le tulaga lamatia e feagai ma se tagata mai lenei maʻi? E faʻafefea ona fua le toto i se glucometer, ma e mafai ona togafitia se setete o le predatebetic ma Metformin?

Faʻamatalaga lautele o le Prediabetes

O le a le tulaga o le vaʻaia, o tagata maʻi e fiafia i ai? I tulaga o togafitiga faafomaʻi, o se maʻi le tumau o le suka. I se isi faaupuga, o le faagasologa o le faʻamalosi ma le gaioiga o le kulukose i le tino o le tagata ua faʻalavelaveina.

Faʻasaga i tua o lenei tulaga faʻaleaga, o le pancreas o loʻo maua pea le inisalini, ae o lenei aofaiga ua le lava lea mo le tele o le kulukose e tatau ona oʻo i le maualuga o le cellular.

O tagata gasegase uma ua maua i vailaʻau o le a vave ona paʻu i totonu o le vaega lamatia mo se maʻi "suamalie" o le ituaiga lona lua. Peitai, e leai se mafuaaga e popole ai. E le pei o le suka, o vailaʻau e mafai ona faʻamalolo atoa.

E faʻapefea ona faia le siama? E faʻalagolago pea le fomaʻi i taunuuga o suʻega na maua i totonu o suʻesuʻega. I le avea ai o se tulafono, mo se faʻamaonia saʻo, e tele suʻesuʻega e manaʻomia. O le fomaʻi o laulau e faʻaalia ai tulaga faʻafeiloaʻi:

  • Afai e ese le taua o le suka mai le 3.3 i le 5.4 iunite, ona masani lea.
  • Aʻo faʻaalia se suega o le kulukose i se fua mai le 5.5 i le 6.9, o loʻo taʻu mai ai o le tagata maʻi o loʻo i ai se setete predatebetic.
  • Afai o le suka toto o se tagata e silia ma le 7.0 iunite, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka maualuga.

Afai o se suʻesuʻega e tasi na faʻaalia ai le le aoga o fua o le suka, ona fautua mai lea e le fomai se suʻega o le suālaʻau. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona e fuafuaina le fua o le absorption o le suka e le tino o le tagata.

A oʻo i le iuga e oʻo atu i le 7.8 iunite, o lona uiga o le masani lea. Faʻailoga e amata mai i le 7.8 i le 11.1 iunite - e le o le masani lea, o le mea muamua. E sili atu i le 11.1 iunite, e mafai ona e talanoa e uiga i se "maʻi manaia".

Taua: ole masani ole suka e le faʻalagolago i le itupa o le tagata, ae o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi i tausaga. Mo tamaiti, o le pito i luga o le masani o le 5.3 iunite, mo tagata ua silia i le 60 tausaga - o le luga o le pa 6.4 iunite.

E i ai ni faʻamaoniga o le setete?

O le tele o tagata gasegase e fia iloa pe i ai ni uiga e faʻaalia ai le atinaʻeina o se setete predebetic, ma e faʻapefea ona mafai ona maitauina maʻi i le taimi? Ae paga lea, i le tele o faʻataʻitaʻiga, e le o matauina faailoga.

O se tagata e ola i se olaga masani, e mafai ona ia lagona le lelei, e le o faalavelaveina e se mea, ae ui i lea, o le suka e maualuga aʻe i luga o le faʻatagaina masani. I le avea ai o se tulafono, o lenei tulaga o loʻo matauina i le 99% o mataupu.

E le gata i lea, o tagata gasegase e maualuga le mataalia i le maualuga o le maualuga o le suka e mafai ona iai ni aʻafiaga leaga. O le mea lea, muamua lava, e fautuaina e faʻalogo i mea nei:

  1. O le fia inu pea.
  2. Le tele ma le faifai pea o le gaioiga.
  3. Gutu gutu.
  4. Paʻu o le paʻu.
  5. Faʻafitauli leaga.
  6. O le le mautonu ma le le fiafia.

O le masani lava, o se vailaau vailaau e iloagofie i se avanoa, ma e le masalomia e se tagata se mea. E mafai ona tupu lenei mea i le taimi o se suʻega masani o le toto (masani) poʻo suʻesuʻega masani.

I galuega faafomaʻi, o loʻo i ai se lisi o tagata o loʻo aʻafia e atiaʻe se maʻi mama. Tulaga maualuga o le atiaʻe o se suka suka i vaega nei o tagata:

  • Afai o le talafaasolosolo e i ai se mea na mafua ai ona togafitiga.
  • Tina oe na maua i le maʻisuka ile tino i le taimi o le gaioiga. Ma ia teineiti na fanauina se pepe e sili atu i le 4 kilokalama.
  • O le mamafa, soʻo se tikeri o le gaʻo.
  • Soifuaga sese ma le le lelei.
  • Sui o faiva sili ona vaivai o loʻo i ai le ovary polycystic i le talafaasolopito o le maʻi.

Ina ia iloa se maʻi o le maʻisuka, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se suʻega toto mai le tamatamailima mo mea e gaʻo, poʻo le faatonuina o se suʻega mo le gasegase i le suka, poʻo le hemoglobin glyc.

Metformin i togafitiga o prediabetes

Afai o le maʻi o loʻo i ai se setete setete, ona fautuaina loa lea o ia e sui lona olaga. Aemaise lava, ina ia toe iloilo lana lisi ma meaʻai na ia 'ai, ua fautuaina o ia e fesuiai i se meaʻai maualalo mo le maʻisuka.

O le vaega lona lua o le le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalositino o le gaioiga sili ona lelei mo tagata mamaʻi. E finau e faapea o le gaioiga faaletino lea e fesoasoani i le faʻateleina o le gasegase o gaʻo i le suka.

O le tele o tagata gasegase, pe a latou mauaina ni tagata maʻi, e fefefe i le mateina o le maʻisuka, o lea o loo latou sailia ni auala e puipuia ai lenei mea. I lenei tulaga, ei ai nisi tagata e iai se fesili, pe mafai ona ave Metformin e togafitia togafitiga, ma o le a le umi ou te inu ai?

O le mea moni, i le tele o tulaga, e mafai ona fautuaina Metformin mo le togafitiga o vailaʻau. O lenei vailaau ua faatonuina e faaitiitia ai le mamafa o le mamafa, faapea foi le faagesegese o le faasologa o le soifua matua.

Metformin e le tatau ona ave i mataupu nei:

  1. I le taimi o le fanauina o le tamaitiiti, i le taimi o le lactation.
  2. Faʻatasi ai ma meaai maualalo-calorie.
  3. A maeʻa ni manuaga ma taotoga.
  4. Faʻasolosolo galuega ole ate.
  5. Faʻasaga i le talaaga o le le toe faʻaaogaina.
  6. Tamaiti matutua i le 10 tausaga.

O tagata maʻi e ave le metformin notes e sili atu i le taimi, toe foi mai le suka i le masani, e leai ni oso i le kulukose pe a uma ona 'ai.

I luga o le Initaneti, e masani lava ona tulaʻi mai lenei fesili: e mafai ona ave Metformin mo le puipuia o le maʻisuka? O le mataupu e talafeagai, e fesootaʻi ma le faʻaogaina o le faʻamaʻi "suamalie".

Ae ui i lea, e le talafeagai lenei mea. E fesoasoani le metformin i na mataupu pe a iai le saʻo ma le faʻaaogaina i le fale. E saogalemu le fai atu, o le faʻamaʻi a le tagata lava ia ma se vailaʻau o le a le aumaia se mea lelei.

E i ai tulaga pe a ave e tagata soifua maloloina vailaʻau ina ia faʻaitiitia ai a latou lava mamafa. O le tele o pauna na alu ese, ae na suia i latou i faafitauli faʻalesoifua maloloina.

E faʻapefea ona fuaina lau suka?

O se tasi o mea e taofia ai le suiga o le setete i le maʻisuka o le siakiina faifai pea o le suka i taimi eseese o le aso: i le taeao ao lei faia le taeao, pe a uma ona 'ai, gaioiga faaletino, i le taimi e momoe ai, ma isi.

I le faʻatinoina o lenei mea, o se masini faapitoa e mafai ona faʻatau i le fale talavai o le a fesoasoani, ma e taua o le glucometer. O lenei masini e mafai ai e oe ona maua le suka o le toto i le fale.

E i ai le tele o pusa tau mo le fuaina o le kulukose i le tino o le tagata. I se glucometer, e tatau ona e faʻatau ni faʻataʻitaʻiga e faʻaaogaina ai le vai.

O le fua o le fua e faigofie tele:

  • Fufulu lima, solo solo.
  • Tui se tamatamailima, faʻaaoga se toto itiiti i se fasipepa.
  • Faʻaofi i totonu o le mea tuʻu.
  • E tusa lava pe a ma le 15 sekone e mafai ona e iloa le iuga.

O lenei metotia e fesoasoani i le puleaina o le suka, ma i le taimi e puipuia ai lona alualu i luma, i itu uma, e puipuia ai ni faʻafitauli e mafai ona tutupu ona o le toto maualuga.

O le a sou manatu i lenei mea? O le a le umi na faʻamaonia ai oe i vailaʻau, ma o a auala e te puleaina ai lau suka?

O le a le toto toto 7

O le predabetic state e faʻailoaina i le le atoatoa o le kulukose o le maʻi. Faʻasolosolo, o le gaosiga o le enzyme o le pancreatic e faʻaitiitia, ma o le maualuga o le suka o le toto ua sili atu nai lo le masani, ae leʻi oʻo i le maualuga e maua ai le maʻisuka ituaiga 2. I le taimi muamua, o lenei maʻi na taʻua o le maʻisuka-o le maʻi suka.

O le mafuaʻaga autu o prediabetes (faʻapea foʻi ma le maʻisuka ituaiga 2) o se suiga i le tetee atu o le tino i le inisalini. O se tasi o galuega a lenei hormone o le felauaiga o le kulukose i sulu o le tino.

Pe a oʻo i totonu o le toto meaʻai, o le pancreas e maua ai le inisalini, ma le maualuga o le maualuga o le suka, o le faʻamalosia o le inisalini e faʻaleleia malie - o se faʻaitiitia o le aoga o le hormone, o le gafatia o siama siaki e iloa ai ma aofia i le gaosiga o le kulukose.

O le a le auala e tatau ona i totonu o le toto le suka toto, pe faapefea ona fuaina ma pe faapefea ona faʻaititia le maualuga o le suka. I le faaupuga "toto sugar" o lona uiga o le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu. E iai faʻamaumauga manino mo lenei faailo.

O nei fuainumera e faʻalagolago i tausaga o le tagata, faʻapea foi i luga o le taumafataga, ae o lenei faailo e le tatau ona sili atu nai lo le 7 mmol / lita. O le faʻateleina o le suka i le toto e eseese i le aso atoa. Afai e te foaʻiina le toto mo le suʻega vave pe'ā uma ona 'ai, o le tau o le a maualuga atu nai lo ni nai itula mulimuli ane.

E tatau ona mataʻituina lenei faailoga. E taua tele, aua afai e te le matauina lona siʻitia i le taimi, e mafai ona e maua ni aʻafiaga e le mafai ona faʻaaogaina.

Tulaga masani mo tagata matutua

O le iunite o fua o le aofaʻi o le suka i totonu o le toto o le tauamol / lita. I se tagata matua soifua maloloina, o lenei faailoilo, o se tulafono, e masani lava ona mai i le 3.7-5.3 mmol / lita. I le taimi lava e maeʻa ai le 'ai o gaʻo paluga vave, e mafai ona faateleina i le 6.9 mmol / lita, ae le sili atu i le 7.

A maeʻa sina taimi puupuu, toe foʻi le tau i le masani. I le aoina mai o le toto mai le tamatamailima, o le fuainumera o le a tusa ma le 20% le maualalo nai lo le ave mai se vein. O faʻamaumauga ua tuʻuina atu e talafeagai mo tagata o soo se itupa mai le 14 i le 59 tausaga.

I tagata e sili atu ma le 60 tausaga o le matua, o le kulukose o le 4.7-6.6 mmol / lita ua manatu e masani. I le taimi o le maitaga o fafine, e ono fesuisuiaʻi le maualuga o le toto toto. O le masani o le glucose concentric i le tina faatalitali e 3.3-6.8 mmol / lita.

E sili ona taua mo se tina maʻitaga le puleaina o suiga i le maualuga o le suka, ona o lona faateleina e mafai ona afaina ai le soifua maloloina o le pepe i le lumanai. O le maualuga o le concentrate toto toto o le 7 mmol / lita poo le maualuga e maualuga le maualuga ma o se taimi mo vave togafitiga faafomaʻi.

Tulaga masani mo tamaiti

O le kulūkose e faʻatatau i tausaga o le tamaititi. I tamaiti ei lalo ifo o le 2 tausaga le matua, o le tulaga masani o se faailoga mai le 2.7 i le 4.4 mmol / lita. Mai le 2 i le 7 tausaga - 3.2-5.1 mmol / lita. I tamaiti mai le 7 i le 14 tausaga, o le tulaga masani o le maualuga o le 3.2-5.5 mmol / lita. Afai o le maualuga o le suka i tamaiti e oʻo i le 7 mmol / lita ma le maualuga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave lava ma mafai ona faia se togafitiga.

E faʻafefea ona fuaina oe lou suka toto

E i ai se auala e fua ai kulūkose i le fale. O se masini faapitoa lea e taʻua o le glucometer.

Tagata e maua i le maʻisuka latou te faʻaaogaina e pulea ai suiga i le suka i le tele o taimi i le aso. O le mita eletise o le kulukose faʻaonaponei faʻaonaponei ua faʻapipiʻiina ma se faʻaaliga ma se masini mo le tuiina o le paʻu.

E ese lava, e tatau ona e faʻatau faʻataʻitaʻiga faapitoa. E faigofie lava le faʻaogaina o le masini.

Ina ia fuaina le suka o le toto ma se glucometer, e na ona e tuiina le paʻu i le pito o lou tamatamailima, sasaa se mataua o le toto, ma faapipii se fasi siaki. O le taunuuga o le a lauiloa i ni nai sekone. O le faʻatonuga e matua leai se afaina ma e le afaina ai.

I le taimi nei, o loʻo i ai se ata tele lava o faʻataʻitaʻiga o glucometers, o nei mea uma e matua faʻatusatusa i le lapoa ma sili atu i le 100 kalama. O lenei mea e mafai ai e oe ona ave le mita faʻatasi ma oe i so o se mea e te alu i ai, faigofie ona fetaui i totonu o lau taga po o lau ato.

Le matautia o le toto maualuga

O le faateleina o le kulukose toto e taua o le hyperglycemia. E maitauina i le maʻisuka malosi, faʻaleagaina o le toto, ma le faʻaleagaina o le mafaufau, maʻi o le ate ma isi.

O le glucose maualuga e faʻapupulaina i totonu o le toto, ma faʻalavelave ai le metabolism. O le maualuga o le hyperglycemia e mafai ona mafua ai le taoto, vomiting, momoe, ma i nisi tulaga e oo lava i le leiloa o le mafaufau.

E faʻapefea ona faʻaititia le toto suka

Afai o le maualuga o le suka o le toto e sili atu i le 7 mmol / lita, e tatau ona faia fua e faʻaitiitia ai. E mafai ona ausia lenei mea i le fale. Ina ia faia lenei mea, muamua lava, e tatau ona e gauai faapitoa i meaʻai e 'ai.

E aoga le 'ai i iʻa ma iʻa, aano o manu, moa, fuamoa, sisi, pata, fualaʻau lanumeamata fou, pulou. E ala i le mulimuli i se taumafataga maualalo maualalo, e mafai ona e faʻaaogaina le suka i le masani i ni nai aso.

A maeʻa le 5-7 aso o sea taumafataga, o le maualuga o le toto maualuga o le suka e tatau ona faʻamautu.

E le gata i lea, o le gaioiga faʻale-tino e fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka i lalo o le 7 mmol / lita. E taua tele i le kulūkose o le 7 ma le maualuga mmol / lita. O gaoioiga faaletino e tatau ona faʻaalia ma filifili e amanaʻia uiga o le tino. Aua le soona mamafa le tino i gaoioiga faaletino faatasi ai ma le maualuga maualuga o le suka i luga aʻe o le 7 mmol / lita, e mafai ona afaina ai le soifua maloloina.

Ina ia pulea lau maualuga o le suka, e tatau ona e faʻaaoga le mita i le tele o taimi i le aso. Ia mautinoa e fai lenei mea pe a uma le 5-7 minute, pe a uma le 15-17 minute, pe a uma le 30 minute ma le 2 itula pe a uma ona 'ai. O meaʻai fou e tatau ona faʻafeiloaia malie i totonu o se taumafataga maualalo, ma o le maualuga o le kulukose o le toto e tatau ona mataituina pe a uma le taumafa. E le tatau ona sili atu nai lo le 7 mmol / lita.

O se faʻamataʻu faʻafefe o le maʻisuka o le faateleina o le suka i luga o le toto maualuga i luga aʻe o tulaga ua faʻamautuina pe a uma ona 'ai.

I lenei tulaga, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia togafitiga. I lenei tulaga, e mafai e tagata gasegase ona pulea o latou tulaga e aunoa ma fualaau.

Ae e tatau ona latou iloa po o le a le mea e iloa ai faʻataʻitaʻiga ma o le a le togafitiga e faʻamatalaina e tusa ai ma le a le fuafuaga.

Tulaga o le Setete

O le faʻamautinoaina o prediabetes ua faʻatuina i mataupu e le tali lelei le tino i le tafe o le kulukose i totonu o le toto. Ole tulaga ole tuaoi: ole a leai se mafuaaga e maua ai se siama o le maʻisuka, ae o le maʻi o le maʻi e popole.

Ina ia iloa lenei faʻamaʻi, e manaʻomia nisi o suʻega suʻega. I le taimi muamua, e maua e le tagata maʻi le toto i luga o se manava gaogao ma siakiina le faʻaoʻoina o le kulukose. O le isi laasaga o le faia lea o se suega o le faapalepale o le glucose (GTT).

I le taimi o lenei suʻesuʻega, e mafai ona ave le toto i le 2-3 taimi. O le pa muamua o loʻo faia i luga o se manava gaogao, o le lona lua itula pe a maeʻa ona inu e le tagata se vaifofo o le glucose: 75 g, faʻafefe i le 300 ml o le vai. Ua tuuina atu i tamaiti le 1.75 g i le kilokalama o le mamafa.

Aʻo anapogi, anapogi le suka toto e le sili atu i le 5.5 mmol / L. O le maualuga o le suka i le toto e oʻo atu i le 6 mmol / l ma vailaʻau.

O le masani lenei mo le suʻeina o toto toto.

I le taimi o le GTT, o faʻataʻitaʻiga e iloiloina e pei ona taʻua i lalo:

  • o le maualuga o le suka e oʻo atu i le 7.8 ua manatu o le masani,
  • o le kulūkose i le va o le 7.8 ma le 11.0 e masani lava mo vailaʻau muamua,
  • suka i luga aʻe o le 11.0 - maʻi suka.

O fomaʻi e le vavaeeseina foliga vaaia o ni mea sese po o ni sese le lelei, o lea, e faamanino ai le siama, e fautuaina e faia lenei suʻega faalua.

Vaega o lamatiaga

E tusa ai ma tulaga aloaia, e sili atu ma le 2.5 miliona tagata Lusia o maʻisuka.

Peitai e tusa ai ma taunuuga o le siakiina ma suesuega a le epidemiological, na faaalia ai e tusa ma le 8 miliona tagata na mafatia i lenei maʻi.

O lona uiga o le 2/3 o tagata gasegase e le oi le falemaʻi mo le tofiaina o le togafitiga talafeagai. O le toʻatele oi latou e le iloa e uiga i a latou siama.

E tusa ai ma fautuaga a WHO i le mavae ai o le 40 tausaga, e tatau ona siaki le faʻatonu o le kulukose i le 3 tausaga. Pe a ulu atu i se vaega faʻafitauli, e tatau ona fai lenei mea i tausaga taʻitasi.

O le iloa vave o le state predatebetic, faʻamaonia togafitiga, mulimuli i se taumafataga, faʻataʻitaʻiga togafitiga e mafai ai e oe ona faʻamalosia le maʻi.

O le vaega aʻafia e aofia ai tagata e mamafa tele. E pei ona faʻaalia i le faʻatinoga, e tatau ona e leiloa le 10-15% e faʻaleleia lelei ai le soifua maloloina. Afai o le tagata maʻi e sili atu lona mamafa, o lona BMI e sili atu ma le 30, ona matua faateleina lea o le gasegase e atiae le maʻisuka.

O mafuaʻaga mo le atinaʻe o prediabetes

E talitonuina o tagata o loʻo mamafa le mamafa o le tino, faʻapea foʻi ma le taʻitaʻia o se olaga ola pea, o loʻo i ai i totonu o le kulupu i le tele o aʻafiaga o le atiaeina o se tulaga e pei o le vaʻaia. Ae ui i lea, o le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le faamaʻi o le tino lea ile tali ile inisalini. O le tausisia o le maualuga o le kulukose i lenei tulaga e le o faʻatino lelei.

Glucose ma metabolites o le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate e tāua tele i le tuuina atu o le malosi i totonu o le tino ma le manavaina o le tino. O se faʻaopoopoga faʻaopoopoga po o le faʻaitiitia i totonu o mea o loʻo aofia ai, e oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga e lamatia ai le soifua maloloina o tagata. O le mea lea, o fomaʻi e taua tele le puleaina o le kulukose o le toto.

O lona faʻamaualuga i le toto e aʻafia i le tele o hormones i le taimi e tasi-inisalini, glucagon, somatotropin, thyrotropin, T3 ma le T4, cortisol ma adrenaline, ma i le gaosia o le kulukose 4 o gaioioga atoa - o le glycogenesis, glycogenolysis, gluconeogenesis ma le glycolysis.

Mo faʻamoemoega faʻamalositino, e taua le iloa o faʻamaumauga, faʻapea foʻi ma le vavalalata i totonu ma fafo atu o le masani, lea e faalagolago i le taimi o le 'ai ma le i ai o faʻailoga o le maʻisuka. I le faaopoopo atu i le kulukose, ei ai isi faailoga o le suka toto: fructosamine, hemoglobin glyc, lactate, ma isi. Ae o mea muamua muamua.

Glucose i le toto o le tagata

E pei o se isi lava gaʻo, o le suka e le mafai ona afaina i le tino ma e manaʻomia le pipiʻi i le kulukose ma le fesoasoani o enzymes faapitoa ma le faʻauʻuga "-ase" ma le tuʻuina atu o le igoa glycosyl hydrolases (glycosidases), poʻo le sui.

O le vaega aʻafia mo vailaau faʻasolosolo e aofia ai tagata latou te fetaui i le tele o laina.

Afai e iai sau togafitiga, e mafai ona e puipuia pe tuai le atinaʻeina o le maʻi e ala i le mulimuli i ni fautuaga faigofie e avea o se meaai faʻapitoa mo vailaʻau muamua:

Faatapulaa le aofaʻi o gaʻo o loʻo e faʻaaogaina. Taumafa mea taumafa e maualalo le gaʻo ma maualuga i filo solu.

Taumafai naua ni calories.

Faatapulaʻa le sipuni ina ia aloese mai le faʻafuasei ona siitia le suka o le toto. O mea taua e tolu (o gaʻo, gaʻo, ma gaʻo), o gaʻo sili ona afaina ai toto toto.

Talanoa ma lau fomaʻi e uiga i se meaʻai maloloina mo tagata taitoatasi.

O se tasi o suʻesuʻega tele sa faʻaalia ai o tagata e mulimuli i mea taumafa - 'ai fualaau faisua, iʻa, moa, ma meaʻai uma o le fatu - o loʻo i lalo ifo o le maʻisuka ituaiga 2, pe a faatusatusa i tagata e mulimuli i se taumafataga maualuga i aano mumu, aano o gaʻo , oloa gaosi susu, gaʻo faamama ma suamalie.

O le fuafuaina o lau meaai mo vailaʻau muamua e masani ona e vaʻavaʻai i meaʻai. E tele auala faigofie e faʻafetaui ai lau taumafataga.

E mafai e se tagata faʻamaonia meaʻai ona fesoasoani ia te oe e faia se fuafuaga paleni e fetaui ma lou olaga.

Faʻavae i fafine ma tamaiti

I le lamatiaga mo le maʻisuka o fafine ia o loʻo i ai se talaaga o le maʻisuka ituaiga-o se maʻi e masani ona tupu i le taimi o le maitaga.

I le avea ai o se tulafono, pe a uma le fanau mai o se pepe, ua aveeseina le siama o le maʻisuka ituaiga, ae o le a manaomia e se tina talavou i taimi uma suʻesuʻega le siaki o le kulukose, aua o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiae o le maʻisuka ituaiga 2 i se matua matua.

Taua! I tamaiti, o le maʻisuka ituaiga e sili atu ona maua, pe a maeʻa ona faʻamalo le tino o le tino i le inisalini. O lenei ituaiga o maʻisuka ua taʻua o le insulin-e faalagolago ma manaʻomia ai le iniseti pea o le inisalini.

O le taimi muamua o le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona matua puupuu lava, ae mafai e matua ona maitauina o le tamaititi o lo o tele le mamafa o le mamafa, faitioina o le malepelepe ma le moe. O nisi tamaiti i se setete setete e atiina ae le enuresis, maʻi paʻu ua aliali mai: eczema, suauʻu.

O le faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻaalia i se maʻi matuia i le soifua mālōlōina, fatuina o le ketoacidosis o le maʻisuka, lea e aliali mai ai le afu, vulu, ma amata ai ona sogisogi le tamaititi i le acetone. O lenei tulaga e sili ona matautia mo le tamaititi ma e manaʻomia vave ile falemaʻi.

Talu ai nei, ua faateleina le numera o mataupu o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti ma talavou. E mafua ai ona le lelei le taumafa. O le maʻisuka ituaiga 2 e amata lemu, o le mamafa o tamaiti e lamatia.

Faailoga o vailaau faʻataʻitaʻi i fafine ma alii

E tele faʻailoga o le maʻisuka ua iloa i totonu o le alalafaga. Faatasi ai ma i latou, faitioga o le fia inu pea, paʻu o le paʻu, ma le masani ona faia e masani ona iloa.

O le preditebetes o lena foliga pe a leai se faʻamaʻi, ae o le tele o le suka i totonu o le toto i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le masani (maualuga masani 5.5 mmol / L) ma e 5.6 - 6.5. Faatasi ai ma se faailo o le 7 mmol / l i luga o se manava gaogao, ua maua ai le maʻisuka. E iloa foi i le taimi o le suʻega ole toleniga o le kulukose. I le faʻavaivaia o le kulukose, latou te talanoa i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2.

O faailoga autu o loʻo e amataina le maʻisuka.

I aso nei, o le toʻatele ma le toʻatele o tagata e popole i le suka o le toto. Latou te le popole i le le aoga, ona o le maualuga o le kulukose (suka) i le toto ua fautua mai ai o loʻo maʻi se tagata i le maʻisuka. Ae o mea maualalo maualalo o le kulukose e mafai foi ona talanoa e uiga i mea le lelei i le tino.

O le maualuga o le suka e ulufale i totonu o le tino o le tagata (o le suauu i totonu o le mea oona e gau i totonu o le kulukose ma le fructose) e teuina i le ate ma, pe afai e tatau ai, e ulufale i le toto - faatasi ai ma se faaitiitia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

A maeʻa ona 'ai i totonu o le toto, o le tele o le kulukose e faʻapupulaina tele, o le mea lea e taʻua o le hyperglycemia meaai. O lenei gaioiga e le afaina mo le tino ma e le afaina ai, aua o le suka maualuga (glucose) e teuina i totonu o le ate ma o se vaega na aveesea e fatugaʻo.

I tagata soifua maloloina, o le suka e tutusa ma le 5.0 mmol / L. A maeʻa ona 'ai, o lenei foliga e oʻo i le 7.0 mmol / L, ae toe foʻi i le masani i totonu ole itula. I se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le suka e maualuga lava le pa'ū i lalo o le 3.5 mmol / L.

Faailoga o vailaau

Muamua lava, i tulaga lamatia o tagata e taitaia se olaga le mautonu ma iai ni faafitauli i le mamafa tele. O le vaega lona lua o tagata o i latou ia o loʻo i ai se faʻasologa o gasegase i le faʻamaʻi.

O le mea e ono tupu mai muamua o le a faʻapupulaina le faʻatupulaʻia tele o fafine oe na maua i le maʻisuka i le maʻitaga.

O le tele lava o tagata gasegase latou te le matauina uluaʻi faʻaaliga, lea o loʻo faʻamalamalamaina e tagata muamua, ma o nisi o faailo e mafai ona iloa na o suʻesuʻega suʻesuʻe, o le a tatau ona fai suʻega.

Pe a vaeluaina e se tagata le metabolism o le kulukose, o galuega faʻamaloilo e le lelei i totonu o le tino ma o le gaosiga o le insulini hormone e faʻaitiitia. O lenei mea e mafai ona oo atu ai i le le mautonu.

Faʻamaʻi le paʻu ma le faʻaleagaina o mea.

O le toto o se taunuuga o le maualuga o le suka e maualuga lona mamafa, ma o lona auala i totonu o vaa ma nai capillaries e faigata. O le iʻuga, e aliali mai le paʻu o le paʻu ma faʻaaliga.

Tigā, masani ona faia.

Ina ia faʻaitiitia le toto mafiafia, e manaʻomia e le tino se gaʻo tele o le vai. O le mea lea, o le maʻi e faʻasauāina pea e le fiainu. I le masani ai, o le maualuga o le suavai e mafua ai ona faia soo. Afai e pa'ū le maualuga o le suka i le 5.6 - 6 mmol / L, o lenei faafitauli e mou atu na o ia.

Talu ai ona o le tele o inisalini ua gaosia, ua faʻaititia, o le kulukose mai le toto e leʻo gaʻo atoa e le fusi. O se taunuuga o lenei mea, ua leai ni meaʻai ma le malosi o le tino. O le mea lea, o le tino o le maʻi ua vave faʻaitiitia ma ua afaina le mamafa.

O le vevela ma le po e le mautonu.

Faʻafefea ona iloa se faʻamaʻi

E le mafai ona mafaufau i ai i taimi vave i le vaʻaia o le peteriabetes ma ona faailoga. E tele taimi e le matauina ai e tagata, ma o nisi o ona faailoga e mafai ona iloa e ala i le suʻe i suʻega suʻesuʻe. O le lamatiaga lea o le setete tuaoi. O lea la, pe faʻapefea ona iloa le maʻisuka ma pe faʻapefea ona iloa se setete o vailaau? Faʻamatalaga muamua i le predabetes, atonu e 10 o uluaʻi faailoga:

  1. Tutoʻatasi masani
  2. Vaʻai mataʻitusi
  3. Scabies ma le mausali o le paʻu o le paʻu,
  4. Lagonaina le fiainu tele
  5. O le naunau e alu i le faletaele
  6. Paʻu mamafa mamafa,
  7. Malu vaivai, aemaise i le po,
  8. Fevelaʻi po o le fiva foi
  9. Tumau pea o le ulu
  10. A fua le toto kullukose, o le masini e faʻaalia maualuga maualuga.

Preditebetes o loʻo i ai faʻamaoniga sili.

O le a le mea e mafai ona avea ma faailoga pe afai o le a amataina se setete o le maʻisuka, o le a le mea e tatau ona faia pe a oʻo mai faailoga o le maʻi, o le a le togafitiga e fesoasoani? Ole maʻi atonu e leai ni faʻamatalaga manino, ae i le tele o tulaga, o maʻi e maua ai faʻamaoniga e tutusa ma le maʻisuka:

  • Tuʻuina o le paʻu, genitalia fafo.
  • O se lagona malosi o le fiainu.
  • Uiga masani.
  • Furunculosis.
  • Umi taimi e le faʻamalolo ai le tino, abrasions.
  • I fafine, o loʻo i ai se soliga o le faʻasalaga, i alii - feusuaiga le mama.
  • O faʻamaʻi o le mucous membranes o le vaʻa tautala: gingivitis, perioontitis, stomatitis.
  • Faʻafitauli leaga.
  • Migraine, vevela, faʻalavelave moe.
  • Faateleina le atuatuvale, ita.
  • Po o le po i le tino maso.

Afai o le tulaga masani o lau tulaga masani, pe afai ei ai nisi o nei faʻaʻailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma suʻe suʻega o le kulukose o le toto. E masani lava o se ituaiga faʻamaʻi e faʻavaivai ma atonu e tupu fua mai i se suʻesuʻega masani.

O le mea lea, o tagata gasegase i le lamatiaga e fautuaina le siakiina faifai pea o le glycemia ma le mataʻituina e se fomaʻi maʻi e faʻaalia vave maʻi ma togafitiga.

Suʻeina o le suka i le toto

O faʻamaoniga o vailaʻau, o le mea moni, e foliga mai i se talaaga o le maualuga o le toto suka. Ina ia iloa pe oe maua muamua le maʻisuka ma e lamatia ile atiina ae o le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava ona faia se suʻega o le kulukose toto pe a uma ona e le 'ai mo le 8 itula i le po.

I nisi tulaga, e mafai ona faia se suʻega o le faapaleni o le glucose ole fofoga. Ina ia faia lenei mea, o lau toto maualuga o le suka o le a fuaina i luga o se manava gaogao ona sosoo ai lea ma le 2 itula talu ona e inuina se vaifofo faapitoa o le kulukose.

O le glucose anapogi e sili atu i le 110 milikalama i le deciliter (mg / dl) poʻo sili atu i le 6, 1 mmol / L. Aʻo faia se suʻega o le faapaleniu o le glucose, e itiiti ifo i le tutusa ma le 140 ma sili atu i le 200 mg / dl (itiiti / tutusa i le 7.8 ma sili atu i le 11.1 mmol / l) - 2 itula pe a uma le suʻega.

O fuaitau e pei o le "maʻisuka vaivai," "maʻisuka tuaoi," po o le "maualuga le maualuga o le suka suka" e sese. Afai e te faʻalogo i nei fasifuaitau, ole fesili pe o lau maualuga o le suka suka o loʻo i totonu o tapulaʻa e mafai ona e faʻatuina ai se faʻamaoniga o prediabetes poʻo le maʻisuka.

E tele faʻailoga o le maʻisuka ua iloa i totonu o le alalafaga. Faatasi ai ma i latou, faitioga o le fia inu pea, paʻu o le paʻu, ma le masani ona faia e masani ona iloa. E le maoti ni faʻamaoniga pei o:

  • tigā
  • faʻanoanoa vaaia,
  • faaletonu o le loto ma toto toto,
  • paleni mamafa
  • ogaoga, fiva,
  • tiga i le ulu ma vae.

O le mea pito sili ona taua ma tuusao o le toto maualuga maualuga. I se tulaga o loʻo i luma o le maʻisuka ituaiga II, o suega o suʻega suʻesuʻe e mai le 5.5 i le 6.9 mmol / L.

O le faafitauli ogaoga i le taimi o le suʻesuʻega o le prediabetic state o ni uiga maʻaleʻale. O suiga laitiiti i le soifua manuia, faʻaalia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e masani lava ona mafua mai e gasegase i le tele o mea poʻo faailo o isi faʻamaʻi. E aofia ai:

  • malosi, leai se fia inu, faʻatasi ma se lagona o le malulu (o le faʻamalosi e faʻateleina i le taimi pe a maeʻa le mamafa o le tino poʻo le mafaufau),
  • faʻamaʻi
  • tele le tele o le urination (e fesoʻotaʻi ma se faʻaopoopoga iloga o le aofaʻiga o le suavai faʻamalosi),
  • faateleina le matelaina, e aofia ai i le afiafi po o le po,
  • tupe mama po o tupe leiloa,
  • uʻamea po o suauu i luga o le paʻu,
  • le mautonu, isi faaletonu o le moe,
  • faailoga o le faateleina o le kulukose o le toto (pe a uma ona 'ai, e mafai ona e lagonaina se lagona vevela (vevela vevela), vevela, sulu)
  • mafaufau le mafaufau
  • faaitiitia le taimi o le mafaufau,
  • o se pa'ū faʻaaliga i le maualuga o le faʻatinoga,
  • vavao, ulu matua (faʻailoga o vasoconstriction),
  • vevela paʻu (o se taunuuga o fesuiaiga tetele),
  • faʻanoanoa vaaia
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi (o faailoga o predabetes i tamaitai talavou e masani ona o mai faatasi ma le le mautonu).

O le maʻisuka e leʻo iai ni faʻamatalaga faʻapitoa o falemaʻi, o faʻamatalaga e masani ona faʻaalia le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2. I lenei itu, o tagata gasegase e aʻafia ai vaega (e aofia ai le genetic predisposition), ae maise lava pe a uma le 45 tausaga, e manaʻomia le suʻeina o suʻega toto i le itiiti ifo i le tasi i le tausaga, aemaise lava i le mamafa o le tino.

O le tulaga o vailaau faʻasolosolo e mafai ona avea ma soymptomatic mo se taimi uumi. I le lamatiaga o tagata e sili atu ma le 40 tausaga le matutua, ma le mamafa o tagata, faʻapea foi ma tina maʻitaga. Aʻo faʻaauau pea le maʻi, o loʻo i ai faʻamaʻi nei:

  1. Tupe maua fua anapogi, pe i se isi itu, le mamafa o le mamafa o le mamafa. E masani lava ona maua i le gasegase o tagata gasegase, le faʻamalosia o le inisalini - o le faʻaitiitia o le lagona o sela i le gaioiga o le inisalini o le hormone, o se taunuuga, o le tele o le inisalini e aliali mai i totonu o le tino, lea e mafua ai se lagona faifaipea o le fiaai ma le mamafa mamafa i totonu o le manava.
  2. O le tupuga o le galala tele ma le masani ai. Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le suka, o le toto ua sili atu ona mafiafia, o se galala malosi ua aliali mai, lea e le uma pe a uma le tele o le ava malosi. O le masani ai o le taunuuga o le faateleina o le fiainu.
  3. O foliga vaaia o le paʻu o le paʻu, faʻaitiitia le tino vaaia, foliga vaaia o le faoa faamalosi. I le tulaga o le faateleina o le suka, o loʻo i ai le soliga o le toto i toto toto ma nai capillaries laiti, o se taunuuga, o le a faʻapupula le vaʻaia ma ua faʻaalia le vevela o le paʻu. Ona o le faʻaitiitia o le toto maua i totonu o masini, e mafai ona tupu ai maso maso.

I lalo i le laulau e mafai ona e maua ai tulaga masani o faailo o le kulukose.

Faʻailoga, mmol / lPreditebetesI tagata soifua maloloina
Suga i le taeao i luga o se manava gaogao5,0-7,23,9-5,0
Suga 1 ma le 2 itula talu ona 'ailalo ifo o le 10.0e masani lava e le maualuga atu nai lo le 5.5

Preditebetes o se faʻataʻitaʻiga o le gasegase o le kulukose, lea e le o le maʻisuka lea, ae le o le soifua maloloina.Mai i le manatu o le physiological, amata mai i le laasaga lenei mea e le afaina ai le pancreatic. O le inisalini e gaosia, ae na o sina mea e sili atu nai lo le mea e manaʻomia.

O le a le mea o loʻo tupu?

Preditebetes o se tulaga lea e faʻavaivaia ai le faʻapalepale kullukose. O lona uiga, o le suka e sau mai meaai e le mafai ona faʻamalo lelei. O se taunuuga, o le siama e maualalo le suka e le maua mai e le pancreas i tulaga manaomia.

Afai o le tagata maʻi ua maua i se fomaʻi muamua, o lona avanoa e atiina ae le maʻisuka ituaiga 2 e faʻateleina. Ae ui i lea, aua le vave popole. O lenei tulaga e mafai ona faʻamaonia pe afai e faia e le tagata maʻi taumafaiga uma e faia ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e taitaia se olaga ola malosi, mulimuli i se taumafataga faapitoa ma ave fualaau faasaina.

A pasia e le tagata maʻi se suʻa, faʻatasi ai ma togafitiga, o le a maua mai i le 5.5 i le 6.9 mmol / L. iuga o le suʻesuʻega. I lenei tulaga, o le masani i se tagata soifua maloloina e oʻo atu i le 5.5 mmol / L, ma o le masani i le maʻisuka e sili atu i le 7 mmol / L.

E le gata i lea, o se iloiloga se tasi e le mafai ona avea ma faʻamaoniga tonu o le atinaʻeina o prediabetes poʻo le maʻisuka. Ina ia iloa ia ituaiga maʻi tuga, o suʻesuʻega i le maualuga o le kulukose e tatau ona faia i le tele o taimi.

Pe a ave le toto mai le tamatamailima e fua ai le suka, o le tele o vaega e taua tele. E mafai ona avea lenei mea ma mea e fiafia ai, taumafaina o meaai poʻo kofe i le taeao, malosi malosi faaletino, ave vailaʻau ma isi.

I lalo e mafai ona faamasani oe lava i faamatalaga o loo i luga o le laulau, lea o loo faailoa mai ai faailoga autu o le kulukose ma le maualuga o tulaga faatauaina mo se tulaga tulaga ese ma le maʻisuka:

FaailogaLe masani mo vailaʻauLe masani mo le maʻisuka
Glucose anapogimai le 5.5 i le 6.9 mmol / lmai le 7 mmol / l ma le maualuga
Glucose 2 itula pe a uma se taumafatagamai le 7.8 i le 11 mmol / lmai le 11.1 mmol / l ma le maualuga
Glycated Hemoglobin (HbA1c)mai le 5.7 i le 6.5%mai le 6.5% ma le maualuga

Afai o nisi taimi o le auiliiliga mo le manava gaogao na sili atu ona maualuga le maualuga o tulaga faatauaina, ona faatonuina lea e le fomai mo se isi suega mo le hemoglobin glyc.

O lenei suʻesuʻega e umi lava (pe a ma le tolu masina), ae o loʻo faaalia ai le maualuga o le suka ma fesoasoani e faia se faʻamaonia saʻo.

Vitio: O le a le mea e vaʻaia ma pe faʻapefea ona togafitia?

E leʻo oʻo i se maʻi faʻamaʻi, o le mea lea e masani ai ona le oʻo mai faʻamatalaga o vailaau muamua i le amataga. Afai ei ai ni uiga, o le a taʻu mai ai le maʻisuka o le maʻisuka.

O faailoga taua e mafai ona taʻu mai ai faʻamuamua o:

  • fia inu pea, faapea foi ma le malulu. E masani ona faʻaalia i le faʻalagona poʻo le mafaufau. E mafua ona e manaʻomia e le tino le tele o le vai e faʻaitiitia ai le toto mafiafia,
  • Uma masani ona mafua mai i le faʻaaoga malosi o le tele o vai,
  • Faateleina le fiaaai, e oʻo lava i le po. E masani lava, o lenei fiaai e tau atu i le taumafa ma le mamafa. A maua le mamafa, faʻaleleia le gaosiga o le inisalini, ma fesoasoani e faʻaititia ai le toto toto,
  • O le vaivai, vaivai faifai pea ma le moe,
  • Le vevela ma le vevela e tupu pe a uma ona 'ai. E mafua lenei mea i le mea moni o le aofai o suka e suia tele,
  • Faʻasalaʻi masani. O la latou galuega o vaʻa o le faiʻai, lea e vavalalata ona o le faʻavaeina o paʻu i totonu,
  • Faʻafitauli moe, e aofia ai le nofo toʻalua. E mafua ona o le faʻaleagaina o le hormonal, aʻo faʻaitiitia le maualuga ole inisalini,
  • Le tupuga o le paʻu o le paʻu ma faʻafitauli tau faʻaaliga. Latou te aliali mai ona o le toto, ona o lona maualuga, e le mafai ona pasi faasolosolo i luga o capillaries,
  • Se faʻaitiitia o le mamafa o le tino. E masani ona o le mea moni o le tino e le lava meaʻai e toe faʻatumu ai le malosi,
  • Faiva. Faʻaalia ona o le faʻaitiitia o le tulaga lautele o musele ma le tino atoa i lona atoaga.

Faʻafitauli insulin ma le maʻisuka. Faʻatasi i le tasi tusiga

O vailaau faʻasolosolo ua i ai ni faʻamatalaga vavave. O le mafuaʻaga lenei e tatau ai ona e foaʻiina le toto e siaki ai lau suāuʻu masani. Afai e le itiiti ifo ma le tasi le mea na tupu, e tatau ona vave faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo se suʻesuʻega atoatoa.

Faʻailoga

Afai e aliali muamua faailoga muamua, ona vave loa lea o le fesili "O le a le mea e fai?" Auai. I lenei tulaga, e le tatau ona e fefe, aua o le uiga o lenei mea e iai se tagata e masani ai i le faamai, ae i le taimi lava e tasi e leʻi atinaʻe ma e lei pasi atu i le isi laasaga. Preditebetes, lea e maua mai e aunoa ma ni faʻamaoniga, ua afaina i le matautia tele. E mafua mai i le mea moni e mafai ona oʻo i le maʻisuka. E masani lava, o sea suiga e tupu i totonu o nai tausaga.

Ina ia iloa lenei maʻi, e tatau ona pasia le tele o suʻega, e aofia ai le toto. O le toto toto muamua e ave i luga o se manava gaogao, mulimuli ane e fuafua ai le maualuga o le kulukose. A maeʻa lena mea, e tuʻuina atu i se tagata se vai vai inu glucose ua faʻafefe i ai. O suʻesuʻega faifai pea e faia i le tele o itula. I le maʻisuka, o le kulukose e tatau ona 7 mm / l ma le maualuga. Afai e sili atu le maualuga o le faʻamaoniga, o lona uiga o loʻo taʻu mai e le tagata e mativa le digestibility o le suka, o lona uiga, o loʻo faʻasolosolo.

E le gata i lea, mo suʻesuʻega, e tatau ona e pasia le urine mo se auiliiliga, lea o le a fesoasoani i le faatuina o le maualuga o le uric acid ma le cholesterol.

E masani lava, faatasi ai ma le foai toto, latou te talosaga e faia se suʻesuʻega i le hemoglobin glyc. O lenei suʻega e mafai ona faʻaalia le maualuga o le suka o le suka i le maʻi ile 2-3 masina ua tuanaʻi. E tatau ona manatua i le mafaufau o le suega o le taunuuga e faʻalagolago foi i le tulaga na i ai le tagata mo se masina aʻo leʻi faia le suʻesuʻega. Afai o ona faailoga e maualuga tele, o lona uiga e mafai ona atiae le maʻisuka ituaiga 1.

Afai e faʻamaonia le siama i le maeʻa ai o le siama, ona tatau loa loa lea ona amata togafitiga. E tatau ona manatuaina e tatau ona atoatoa. E masani lava ona faʻatatau i le faʻamautuina o le maualuga o le suka. E masani lava, mo lenei mea ua lava lea e mulimuli ai i le tele o tulafono o le a fesoasoani e sui le olaga. I le faʻaopoopoga, i le faagasologa atoa o togafitiga e tatau ona mulimuli i se meaʻai. E masani ona fautuaina e fomai a latou maʻi:

  • Faʻamataʻu uma pe faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, lea e faigofie ona faʻafefe, mo se faʻataʻitaʻiga, ituaiga meaʻai falaoa, suamalie poʻo pateta,
  • Faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo e le lelei le gauaʻi. E maua i le tele o fatu, falaoa ma le kulimi. O le taumafa o ia ituaiga meaai e tatau ona faia i le aso atoa, ao le vaega e tatau ona laiti,
  • Faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaola manu. E maua i latou i aano o aano o manu, gaʻo, faʻapea foi i sausa, mayonnaise, suauʻu ma gaʻo manu,
  • O aso uma, 'ai fualaau faisua ma fualaau aina e aofia ai sina aofaiga o suka. E aofia ai le taua o le tuʻuina atu o mea e fiafia iai i na fua o loʻo i ai le tele o fiva, ma e tatau foi ona e filifili pe oona pe suamalie ma inu. Mo vave vave, o pi ma pi e tatau ona aofia i totonu o le meaai.
  • Ina ia lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o le ava malosi ma le tapaa, afai e le mafai, ona tatau lea ona faʻaitiitia le numera e le gata i taimi o togafitiga, ae mulimuli ane,
  • Taumamafa 5-6 taimi i le aso. O vaega e tatau ona laʻititi. O lenei mea e le mafai ona sili atu le mamafa o le tino, ae o le a mafai ai foi ona maua le tele o mea taumafa e manaʻomia e maua ai le malosi,
  • Faamalositino e le aunoa. I lenei tulaga, o le aʻoga muamua e tatau ona le sili atu i le 15 minute ma e le tatau ona faʻamalosia. E faasolosolo malie lava, e mafai ona e faateleina lo latou faigata. E tatau ona manatuaina e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomai faapitoa, aemaise i vaiaso muamua,
  • Afai o le galuega e le mautonu, ona tatau ai lea ona fai sina malologa e tatau ona faia ai sina mafanafana,
  • Fofo le toto mo se suʻi suʻega tasi le masina pe a uma le togafitiga. E mafai ona latou fesoasoani e iloa le aoga o togafitiga. Afai e te pasia ia suʻega pe a uma le ono masina, o le a fesoasoani e faʻamautu pe ua uma ona faʻamalolo le maʻi ma ua toe foʻi mai.

Faʻafitauli insulin ma le maʻisuka. Faʻatasi i le tasi tusiga

E taua le mafaufau o nisi taimi e faatonuina ai vailaau togafitiga e fesoasoani e maualalo ai le suka. O laupepa sili ona masani ona faʻaaogaina o Metformin poʻo le kalapu. E masani lava, faatasi ai ma le maualalo o le suka, o fualaau oona e faʻaaogaina e faʻafaigofieina ai le gaioiga o gaioiga uma o le cardiovascular and digestive systems.

O suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai o se suiga atoatoa i le olaga soifua e sili atu ona aoga i le faʻafefe o vailaʻau faʻasaina nai lo fualaau faasaina. E masani lava, e tusa ai ma manaʻoga uma, o fomaʻi e na o se faʻataʻitaʻiga lelei.

Preditebetes Food nutrition

Afai na maua i le taimi o le siaki le muaʻi siama, ona mo togafitiga e tatau ona e tausisi i se meaʻai:

  • E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma tuʻuina atu le fiafia i se tasi o loʻo i ai le tele o fiva,
  • E tatau ona maualalo i le calories ia lisi taʻitasi.
  • Mai le taumafataga, e aoga tele le faʻaitiitia poʻo le faʻaitiitia o le aofaʻi o le suamalie, aua e mafai ona saofagā i le faʻateleina o le suka,
  • E tatau ona 'aina fualaau faisua ma fualaau' aina, e aofia ai kāpeti, kukama, kāloti, eggplants,
  • E taua foi le faateleina o le aofaiga o iʻa o le sami,
  • O le alofa i le taumafataga e tatau ona avea ma ituaiga o meaʻai e aofia ai cereals,
  • Mai le aano o manu e tatau ona na o le moa, e pei ona maualalo le gaʻo ma maualalo le kalori.

I le taimi o le talanoaga, o le a fesoasoani le fomai i le tusia o se auiliiliga auiliili, e pei foi ona taʻu atu ia te oe mea e le mafai ona e 'ai ma po oa oloa e tatau ona faʻaumatia i le poloaiga e manaʻomia. I lenei tulaga, o le taumafataga o loʻo fausia e faʻatatau i uiga taʻitasi o le tino.

Puipuiga

Preditebetes e masani lava ona mafua mai i mea moni. Ina ia aloese mai foliga vaaia, e tatau ona e tausisi i ni tulafono:

  • E manaʻomia lou mataʻituina o lou mamafa. Afai ei ai le mamafa o le mamafa, ona mafai loa lea ona faʻaaogaina pe a uma ona faʻatalanoa ma se fomaʻi, faʻapea foi i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi agavaa. A leai, atonu o le ai ai se toilalo o le tino,
  • E tatau ona e tausisi i mataupu faavae o meaʻai talafeagai, ma ia mautinoa o loʻo paleni,
  • E tatau ona e lafoaia amioga leaga, e aofia ai le ulaula ma inu ava malosi,
  • O le faamalositino e le mafai ona vavaeeseina mai le olaga, ae aua le soona faia, e mafai ona oo atu ai i taunuuga leaga,
  • Soo se taimi e mafai ai, e tatau ona aloese mai tulaga atuatuvale ma popolega faalelagona,
  • Afai o se fafine e maua i le maʻisuka poʻo le maʻi o le tino, ona e tatau lea ona siakiina pea le suka,
  • I le avea ai ma se siama, e tatau ona e suʻeina se kulūkose i le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga. Afai ei ai faʻamaʻi o le fatu, totoga e gafa ma le faiga o digestive, poʻo le endocrin system, ona tatau loa lea ona faʻailoa le suʻega e aunoa ma le faalua faalua i le tausaga,
  • Afai o faʻamatalaga muamua e faʻaalia, ona tatau loa lea ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a faʻamaonia se faʻamautinoaga ma, pe a manaʻomia, ia avea ma togafitiga talafeagai.

Vitio: O le a le mea e fai e puipuia ai le maʻisuka mai le maʻisuka?

O meaʻai talafeagai ma se olaga ola malosi o le a fesoasoani e puipuia ai tagata faʻamuamua. Afai, i le taimi o le siakiina, o loʻo iloa pea, ona tatau ai loa lea ona amata togafitiga ma suia atoatoa le olaga atoa. O taimi talafeagai na faia ai le fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli e pei o faʻamaʻi eseese o le loto, gaʻo, ate ma mata. E taua le manatuaina o togafitiga e tatau ona faʻatinoina e tusa ai ma manaoga uma o se fomai agavaa.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Preditebetes o loʻo faʻaalia i luga o le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai.

O le mamafa o le kulukose e manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le gaosiga o le inisalini, ma o le solia o le pancreas e le mafai ai ona e faʻapipiʻi le tulaga talafeagai o le hormone.

E 2 auala e fautuaina ai le atinaʻeina o vailaʻau muamua e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue.

Muamua e faʻavae i luga o le tagata maʻi na faia se vaifofo faapitoa e aofia ai le 75 g o le kulukose mama. A mavae ni nai itula, o le toto suka e tatau ona le sili atu nai lo le 7.8 mmol / L. Afai e fuafua le maualuga ile 7.

8-11 mmol / L; faʻalavelave tupu. O le auala lona lua e iloa ai le maʻi o le fuaina o le hemoglobin glyc i totonu o nai masina. Ole pasene o le pasene e amata ile 5.5-6.

1%, o se taunuuga mulimuli i le va o tagata ola maloloina ma le maʻisuka.

Preditebetes, poʻo le state prediabetic, o le laina laina laina i le va o le soifua maloloina masani ma le maʻisuka.

I lenei tulaga, o le pancreas o le a maua ai le inisalini talafeagai mo le ola, ae i se aofaiga itiiti ifo. E tusa ai ma tagata atamamai, e masani lava ona atiae e le au fai togalaau le maʻisuka ituaiga 2.

Ina ia mafai ona e malamalama atili i auiliiliga o mea o loʻo tutupu muamua, e tatau ona e aʻoaʻoina mea uma e uiga i mafuaʻaga, o faʻaaliga o lona atinaʻe, ma togafitiga o togafitiga.

E masani lava, o le toʻatele o tagata latou te le matauina faailoga o tagata muamua, poʻo le le gauai atu ia i latou. O nisi o faailo o le faʻamaʻi e mafai ona faʻamoemoeina e suʻega suʻega.

Prediabetes - o le a le mea ma le auala e togafitia ai

Preditebetes ua taʻua o le solia o le gaosiga o le gaʻo gaʻo i luma o le maʻisuka ituaiga 2.

Preditebetes o se faʻamaʻi ese, ma mo le tele o tausaga atonu e le o iloa. O ona uluai faʻaaliga e masani lava ona mafua mai i tagata gasegase mo le vaivai o le faletupe ma le gaioiga. Afai e te le amanaiaina ia faailoga ma afai e leai se togafitiga, o le tulaga lamatia o le atiaeina e le gata o le maʻisuka, ae faaleagaina foi toto toto, totoga vaaia, fatugaʻo ma fatu faateleina.

Mafuaaga ma tulaga lamatia

O le mafuaʻaga tonu lava o prediabetes e leʻi iloa. Ua faʻamautuina e masani ona fesootaʻi faʻasolosolo faʻasoa i le oona ona o le solia lautele o le metabolism o le carbohydrate i lenei maʻi.

Faʻamatalaga o le aʻafiaga mo faʻamuamua:

  • O le mamafa o le mamafa, o se numera o le tino o le sili atu ma le 30 e sili atu le faateleina o le ono mafai ona faia muamua mea muamua,
  • Maua maualuga le suka o le toto na maua i taimi o suʻega
  • E silia i le 40,
  • Tisipisi gasegase ao maʻitaga
  • Polycystic ovary i tamaitai,
  • Maualuga maualuga o triglycerides ma cholesterol i totonu o le toto,
  • Maualuga maualuga
  • Vaʻaiga faʻasologa.

O le tulaga o vailaʻau, pe afai e te le faia se mea i ai, e oʻo atu i le maʻisuka ituaiga 2. O lenei gasegase matuia e manaomia le togafitiga faifaipea ma e mafai ona i ai ni taunuuga ogaoga.

Faʻailoga autu

I le taimi muamua, o vailaau o loʻo i ai le soymptomatic. O le faavae mo le siama o le toto maualuga maualuga:

1) Suʻe toto poʻo le faʻataʻavale totoaveina i luga o se manava gaogao mo le kulukose.

E le sili atu i le 5.5 mmol / L (6.1 mo le toto vevela) le maualuga o le toto suka, o se faailoga o le 6 mmol / L (6.1-7.0 mo le toto oona) o loʻo taʻu mai ai se tulaga faʻateʻa.

2) Glucose tolerance text (GTT). Fua o le maualuga o le toto suka o loʻo faia muamua i luga o se manava gaogao, ona valaaulia lea o le tagata maʻi e inu se vaifofo lelei (glucose ua faʻafefe i le vai i se fua faatatau o le 1: 4). A maeʻa lena, o le suka suka e fuaina i le afa itula e matamata ai i le setete.

Mulimuli ane, o le kulūkose e tusa ma le 2 itula talu ona faʻaaogaina le tali:

  • Norm - itiiti ifo i le 7.8 mmol / l,
  • Preditebetes - 7.8-11.0 mmol / l,
  • Maʻisuka - sili atu i le 11.0 mmol / l.

O se suʻega e mafai ona maua ai ni iuga leaga pe afai e faʻatinoina:

  1. I le taimi e faʻaalia ai le popole,
  2. I le gasegase o faʻamaʻi tuga, faʻaogaina o faʻamalama poʻo le vave lava ona toe faʻaleleia,
  3. I le taimi lava talu ona fanau mai, taotoga tele,
  4. I le hepatitis, le cirrhosis o le ate,
  5. I le taimi o le faʻasologa.

Aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona vaʻavaʻai fualaau ma togafitiga.

I le faʻaopoopoga i faʻailoga falesuesue, o le faʻaleagaina lea faailoga:

  • O lagona masani o le galala ma le faateleina o le uunaiga ia urinate,
  • Moemoega o le moe, maʻi le mautonu,
  • Faʻafitauli leaga
  • Tue le paʻu
  • Musipo mumu
  • Faʻailoga mataʻutia e le mafuatiaina
  • Migraines, ulu o le ulu.

O le maualuga o le suka o le toto e mafua ai ona paʻu ma faaleagaina ai toto toto.

O le suka o le toto e le o atoatoa ona faʻaaogaina ona o le faʻamalosia o le inisalini - o lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le gaioiga o gaioiga ma totoga uma. O le faʻaaliga o lenei mea o loʻo lisiina.

Togafitiga

O le galuega autu i togafitiga o vailaau - ausia se faʻaitiitia faʻaitiitia o le toto suka. E na o se suiga i meaʻai ma ituaiga olaga. Afai e te faʻatulagaina tuutuuga, lea o le a faʻamatalaina i lalo, ona mafai lea ona e ausia le atoaga o le leiloloa o le vaʻaia.

O nisi taimi e faatonuina e fomaʻi fualaau ina ia faʻamaonia ai le aveʻeseina o le kulukose e gaʻo. I le avea ai o se tulafono, pe a maeʻa le faʻalauteleina o le faʻaleleia, e faalēaogāina la latou tali.

Meaʻai - O se tasi o mea e sili ona taua i le faʻaleleia o le tulaga o vailaau. I le noatia ma le fai fuafua i tulafono o se soifua maloloina maloloina ma aʻoga faifai pea, o le tulaga lamatia o le maua o le maʻisuka e faʻaititia i le 58%.

O le mea sili e manaʻomia o le faʻaititia o le calorie o mea taumafa. E taua tele lenei mea i le i ai o le mamafa o le mamafa - o le aveesea o le mamafa e oo lava i le 10-15% e mafai ona taʻitaʻia ai le leʻa o le maʻi.

Fautuaina o Meaʻai Meaʻai Meaʻai:

  • Faʻesea laʻau suamalie ma falaoamata: susu sukalati, keke, keke, ma isi,
  • Faʻaitiitia meaʻai gaʻo,
  • Faʻateleina meaʻai tele-tele: telefoni, fualaau aina, pi,
  • O oloa e tatau ona tunu, kuka, fuʻu, ae le falai,
  • Teʻena le inuina o mea inu suamalie suamalie e fiafia i vai inu mama.

E le fautuaina e 'ai fua suamalie ma sua i le taeao i luga o se manava gaogao: o lenei mea e mafua ai le osooso malosi i le toto kulukose.

E sili le lelei ona 'ai muamua i se mea e le o faʻamafanafanaina, ma faʻatau fualaau aina ma suavai e leʻi muamua atu i le itula pe a uma le' aiga o le taeao.

O nei fautuaga e lautele i le natura, ma o le a fesoasoani le fai meaʻai i oe taitoatasi e filifili se meaai.
I le faaopoopo atu i meaʻai lelei, e tatau ona e taofia le ulaula ma inu ava malosi. O nei amio leaga e faʻavaivaia ai le tino ma mafua ai le inupia, o se taunuuga o le faʻaleagaina o faiga faʻavae masani. O se taunuuga, o le itu leaga o le tele o faʻamaʻi ma tulaga faʻaleagaina, e aofia ai vailaʻau faʻasolosolo, e le lelei.

Gaoioiga faaletino

O gaoioiga faaletino e tutusa lava le taua ma se taumafataga maloloina. O le tuʻufaʻatasiga o mea taumafa faʻatasi ma aʻoaʻoga faaletino e maua ai le maualuga o le taunuʻuga. I le gasologa o le tino, o le kulukose o se punaoa malosi mo musele ma le faiʻai, o le toto ma le lagona o le tino i le kulukose ua faaleleia.

Fautuaga mo aʻoaʻoga faʻapitoa mo vailaau faʻasolosolo:

  • O le aoga aupito sili ona aoga i aso taitasi mo le 30 minute,
  • O gaoioiga faaletino e tatau ona faasolosolo faasolosolo malie, e taulai atu i le fatu fatu. E le tatau ona maualuga tele. E taua le faʻafetaui lelei o le tino i le mamafa,
  • O aʻoaʻoga faaletino e tatau ona aumaia lagona lelei. A uma, e te faia mo oe lava!
  • Taʻaloga sili atu ona aoga i le ea fou. Afai e le mafai ona fai taʻaloga i luga o le auala, e tatau ona mautinoa le lelei o le faʻaleleia o le potu.
  • O faamalositino e mafai ona matua ese lava: aʻoga i le fale, aau i le vaitaele, malosi, volipolo, tamoe, savali, siva ... Ma afai e te faafesootaia tagata pele i lenei, ona mautinoa lea o se lagona lelei ma le maualuga!

    Isi auala

    Preditebetes o se tulaga ogaoga, o lea e mafai ai ona faʻaaogaina togafitiga faʻafomaʻi faʻapitoa pe a uma ona faʻatalanoaina se fomaʻi ma ia i lalo o fautuaga mo se soifua maloloina maloloina ma le gaioiga faaletino.

    O le faʻaaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu e faʻafaigofieina ai le tulaga mo vailaʻau o loʻo i lalo:

    • Inu 1-2 ipu ipu vevela vevela i taeao uma ao le i ai. O lenei "mafuaʻaga" le metabolism ina ua maeʻa le moe,
    • Mo 3-4 vaiaso, ia faʻaaoga 50 ml o se teuteuga o laʻau paʻu, o laumei ma le rhizome o elecampane ao le i faia taumafataga taitasi,
    • 30 minute ao lei faia le taeao, inu se decoction o fatu lili (faʻafei 2 sipuni tele o fatu fatu i le 500 ml o le vai mo le 5 minute),
    • 2 tbsp fugati keke mo se ipu malamalama o le kefir ma alu ai i le po, ave 30 minute ao lei faia le taeao ma le aiga o le afiafi.

    O le tulaga o le vaʻaia e mafai ona maua i le taimi o le tamaitiiti. O faʻafitauli o le faʻamaʻi i tamaiti e tutusa ma tagata matutua.

    O mea taua i le atinaʻeina o prediabetes i tamaiti o:

    • Vaʻaiga faʻavae (aemaise lava le matua)
    • Oona, le lelei,
    • Vailaʻau faʻamaʻi (faʻamaʻi, lapisi, ma isi): e mafai ona faʻalavelave ai i le tino puipuia o le tamaititi, ma o le mea lea e le afaina ai le gaososa.

    I le tino o se tamaititi, o le faʻateleina o faasela i lenei vaitau e mafai ona faia se sao taua i le tupu mai o tagata vaʻaia. siama o le tuputupu aʻe o le pituitary gland (hormone tupuʻe).

    O suʻesuʻega o prediabetes e faʻatinoina i le faʻaaogaina o suʻega tutusa e pei o tagata matutua (1.75 g glucose i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino o se tamaitiiti e lava mo le GTT).

    O le vave iloa ma le togafitia o vailaau faʻasolosolo i tamaiti e taua tele. O se soliga faasaʻo i le taimi o le tamaitiiti ma se avanoa e oo atu i le 90% o le a maua ai se fofo atoatoa ma le leai o se toe foʻi i le matua.

    Faailoga ma faailo o vailaʻau

    O le faailoga autu, maualuga le maualuga o le suka, e mafai ona iloa e ala i le faia o se suʻesuʻega. O auala autu o suʻesuʻega o suʻega toto toto, suʻega o le faapaleni o le glucose ma le suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated.

    O le mea moni, e leai ni faʻamatalaga faʻalauiloa o se setete predicetics.

    O le toʻatele o tagata e maua i le maualuga o le kulukose o le toto atonu e le o nofouta e uiga i vailaʻau muamua mo se taimi umi.

    Ae ui i lea, o mea e tatau ona vave gauai atu i ai o le mago i totonu o le oral vevela, fia inu pea ma faanatinati atu i le faletaele "sina mea itiiti".

    O faʻamaʻi ogaoga o:

    • faʻaititia le faʻaaliga
    • fiaaai
    • leaga le miti
    • vaivai
    • faʻaleagaina
    • tiga o le ulu
    • gaogao
    • itiiti le gau.

    O nisi tagata o le a sili atu ona atiaʻe le prediabetes ma le maʻisuka ituaiga 2 nai lo isi. O le vaega aʻafia e aofia ai:

    1. Tagata o loʻo i ai se faʻasologa.
    2. Toʻatele tagata.
    3. Tagata mai le 40-45 tausaga ma le matua.
    4. O fafine na fanauina se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama ma e maua ai le maʻisuka o le maʻisuka.
    5. Tina fafine e tele le ovarycy ovary.
    6. Tagata e taʻitaʻia olaga ola.

    Vaega o togafitiga o vailaʻau

    O le faʻasalaga e faʻamuamua e le o se mea matautia ma e mafai ona tuʻu faʻamaonia o se mea sese. O le faʻafefe o lou soifua maloloina e mafai ona taʻitaʻia ai taunuuga matuia ma le le mafai ona faʻafitia.

    Ae o tagata e mulimuli i faatonuga uma a le latou fomaʻi ei ai a latou faʻamatalaga lelei.

    O le tagata tomai faapitoa e atiae se togafitiga patino mo le tagata maʻi, ma mafaufau i uiga o lona tulaga maloloina.

    O tulafono faavae e tatau ona mataʻituina pe a faʻapipiʻiina togafitiga, faʻapea foʻi ma puipuiga, o:

    • meaai faapitoa
    • olaga ola malosi
    • le siakiina o kulukose o le toto i se glucometer,
    • ave fualaau.

    E tatau ona maitauina e na o le faʻatinoina o tulafono taʻitasi e faʻatasi ma isi e mafai ona maua ai ni taunuʻuga moni lea o le toto glucose e tusa ma le 5.5 mmol / L. O tagata faʻamaʻi naʻo naʻo fualaau oona e mafai ona maua ai se faʻaitiitia o le suka ma pasi ai faailoga o tagata mamai. O le taumafaina o sipuni, meaʻai gaʻo, popo, inu ava malosi, o gasegase e faia se sese matuia ma faateleina a latou maualuga maualuga o le glycemia.

    E sili ona taua i le togafitiga o fuainumera prediabetic e aveesea le mamafa. O lea, e mafai e le tagata gasegase ona faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le kulūkose ma le faʻaleleia atili o le tino.

    Afai o loʻo lamatia se tagata i le atiaeina o prediabetes ma le maʻisuka ituaiga 2, o le a aoga foi mo ia e mulimuli i nei tulafono.

    Meaʻai i le togafitiga o prediabetes

    O le taumafataga o se tasi o vaega autu o le toe manuia o le toe maua mai o gasegase e le gata mai vailaau, ae o isi foi faʻamaʻi faʻamaʻi.

    E taua tele le ave o meaai i ni vaega laiti, ae tele - e oo i le 6 taimi i le aso. O se tagata gasegase ma se faʻamautinoaina o tagata mamai e tatau ona asiasi i se tagata fai meaʻai o le a atiina ae se fuafuaga a le tagata lava ia. O le mea lea, o le tagata gasegase e le gata ina faʻaititia le maualuga o le suka, faʻagalo e uiga i le faʻaleagaina o faʻamaoniga, ae faʻaumatia ai foi paʻu faaopoopo.

    O le 'ai ma se faʻamaʻi faapena e aofia ai le tuʻuina atoa o gaʻo (meaai kuka, sausage, sisi), meaʻai falai, oloa e aofia ai gaʻo vailaʻau (oloa gaʻo, suti, sukalati, keke, honey, jam, sugar).

    Ae i le taumafa o tagata gasegase e mafai ona aofia ai mea nei:

    1. Areto (atoa po o le rai).
    2. Fatisi fualaʻau lactic acid (kisisisi, kulimi mumu, susu susu, kefir).
    3. Meaʻai ma iʻa (aano o lapiti, moa, turuki, hake ma isi).
    4. Fua e le faʻamaonia (lemoni, moli, pulu, pulu, fuamoa suamalie, fualaʻau, pi).
    5. Fualaau faisua (kapisi, kāloti, tamato, pauka, kukama, greens).
    6. Oat, pelesi palesi ma le keke.
    7. Mea faʻamalolo.

    Fomaʻi fomaʻi mo vailaʻau

    I le taimi nei, o le tele o le tele o endocrinologists ua faatonuina Metformin 850 poo le 1000 i tagata gasegase. O lenei mea o se sui o le hypoglycemic lea e mafai ona faaitiitia le aofai o kulukose o gaosia i le ate ma aveese le faapaleni o le kulukose. E le gata i lea, o le maʻisuka ma tagata gasegase ei ai se tulaga vavalalata atonu e finau ma le avea o Metformin e fesoasoani e faaitiitia le mamafa o le tino. O le mea moni, o lenei taunuʻuga e mafai ona ausia e ala i le matauina o se meaai ma se olaga ola malosi.

    I le 2006, na tofotofoina ai Metformin e le International Diabetes Federation. O le vailaʻau na maua e aoga ma fautuaina mo le uluai togafitiga o le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2. Fuainumera faamaumauina o Metformin ua faaitiitia le ono mafai ona tupu le maʻisuka, o ona taunuuga ogaoga ma le fuainumera o le tino e tusa ma le 30%. O le faʻamalosia o insulin ma le sulfonylurea e le mafai ona ausia se taunuuga tele.

    I le lalolagi, o lenei sui o le hypoglycemic e sili ona lauiloa. O le mea lea, e le o se mea e ofo ai, i le maketi a Rusia o loʻo i ai le tele o vailaʻau o loʻo i ai le metformin oona, mo se faʻataʻitaʻiga, Glucofage, Glycomet, Metformin-BMS, Metoo ma isi.

    I le faʻaaoga lelei ma le tausisia o tui, o le fualaau faasaina e seasea mafua ona afaina. Ae ui i lea, o metformin ei ai nisi faʻatauiga:

    • maʻitaga ma susu susu,
    • tasi le le faapalepale i le vaega,
    • lactic acidosis ma le precomatose tulaga,
    • taotoga taotoga
    • o le ava malosi,
    • faʻamaʻiloga / matua / le atoatoa o le tino,
    • faʻamaʻi pipisi
    • maʻisuka vae
    • faamalolo ma le hypoxia.

    I le amataga o togafitiga, e maua e gasegase le 1000 mg o le fualaau faasaina i le aso, inu tele vai. O le a le umi e tatau ona ou ave metformin? O se vailaʻau faʻatasi ma se metotia o le 1000 mg e faʻaaogaina mo le 1 i le 2 vaiaso. Ona tupu lea o le fualaau. Ae peitai, o nei mea uma e tatau ona talanoaina ma se tagata poto faapitoa. O le togafitiga o le tagata lava ia e matua faʻasaina.

    Ole fua pito i maualuga o le fualaau faasaina e 3000 mg i le aso. E tele fomaʻi e fautuaina i le amataga o togafitiga e vaevaeina le inumaga i le 2-3 inumaga ina ia mafai ai e le tino ona fetuʻunaʻi masani i le aʻafiaga o le fualaau faasaina.

    A o faʻaogaina le tino i Metformin, e ono mafai e le tagata maʻi ona faitio i le ita, ae o se tali masani lea e alu ese ile lava 1-2 vaiaso.

    Faʻasologa faʻapitoa i le taua faasagatau i tagata faʻateʻa

    O isi metotia o togafitiga o le a le mafai ona fofoina atoatoa togafitiga, ae, o le mea moni, o le a latou fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le suka ma faʻamalosia ai puipui a le tino.

    O le faʻaaogaina o vailaau faʻaleagaina i vailaʻau e mafua ai ona leai ni aʻafiaga. Naʻo le pau lava le mea o le faʻamaʻi pipisi o le maʻi i soʻo se vaega o le laau.

    Faʻatasi ai ma togafitiga fualaau faasaina, o togafitiga faʻalapotopotoga o le a fesoasoani e faʻaumatia vave le faʻamaʻi.

    O mea e maua ai le suamalie o loʻo i ai i ia laau:

    1. Tasatberry officinalis.
    2. Laʻau paʻu
    3. Bean Pods.
    4. Blueberries ma blueberries i le maʻisuka ituaiga o soo se ituaiga.
    5. Lingonberry.
    6. Paina Rowan.
    7. Lafo
    8. Ata.
    9. O aʻa o le taulaʻau.

    O nei vailaau faʻamalositino e faʻaaogaina i foliga o teuteuga, infusions, teas poo tinctures. O faʻamatalaga mo vailaau faʻapitoa e mafai ona maua i luga o le Initaneti. I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻatau i le fale talavai mea na mafai ona faia i le tino. O le lauiloa sili o Arfazetin, Vitaflor, Stevia ma isi.

    O fualaau ma togalaau e maua ai vitamini ia e matua talafeagai mo se tagata vaivai ua maua i se maʻi o vailaau. Mo togafitiga o maʻi talafeagai:

    • vine o viburnum,
    • rosepa berries
    • yarrow
    • St. John's wort
    • fua o fua.

    I le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina ma togafitiga faʻaleaganuʻu, e mafai ona e tuʻuina atu ia oe lava ia faailoga masani o le suka. E ala i le matauina lelei o mea taumafa ma taʻalo i taaloga, o le a faʻaumatia e le tagata maʻi faailo o vailaʻau. O le mea lea, e mafai e se tasi ona fai atu leai i le maʻisuka ma fiafia i le olaga umi e aunoa ma le mafaufau e uiga i ona faʻalavelave.

    I le vitio o loʻo i lenei tusiga, oa metotia e mafai ona faʻaaoga e foia ai faʻataʻi.

    Gaoioiga faaletino

    O le faateleina o le faagaioia o le tino i togafitiga e talafeagai, talu ai o le faamalositino e fesoasoani e faaitiitia ai le kulūkose, toesea le mamafa, ma faʻaitiitia le faʻalavelave moe. Faʻatasi ma se taumafataga, o se olaga ola malosi e fesoasoani e aloese mai le tagofia o fualaau. E taua le faʻaeteete ma mulimuli i fautuaga faʻafomaʻi. O le faamuamua e tuuina atu i ituaiga ituaiga o avega e pei o:

    • Savaliga
    • Nordic walking
    • aau
    • toso
    • siva
    • uila.

    Preditebetes e mafai ona faʻataʻitaʻiina, ma le isi, ua faʻamalolo atoa i ai. E mafai ona e taofia le alualu i luma o le maʻisuka, ae naʻo pe afai o lenei tulaga na maua i le taimi ma ua faia ni auala talafeagai.

    Mafuaaga ma faailoga o vailaau

    O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o se faʻaosoosoina lea o le malosi o le insulin. O lona uiga, o le inisalini e maua mai i le pancreas e le aoga tele, o le maualuga o le suka o le toto e matua sili atu le manaomia e le tino. O le toto e sili atu ona mafiafia, o lona tafe atu i totonu o vaa e faigata. E leai se malosi o le tino, e amata le pala, e le gata i le faaletino ma le mafaufau-lagona.

    I le taumafai e faʻaleleia le tele o le tele o le malosi, o le tino e amataina le faʻavaveina o le faʻamaʻiina o aʻafiaga, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o malosiaga puipui.

    E lagona e se tagata nei suiga i uiga nei, o faailoga muamua o le muaʻi maʻi:

    1. faʻailoga pe leai se moe,
    2. sasaina o le paʻu ma nofoaga vavalalata,
    3. paʻu mago ma mucous membranes,
    4. e masani ona fai, aemaise i le po. O lenei faailoga e muamua atu i le tele o le fia inu, lea e le uma pe a uma ona inu,
    5. vaivaiga, vaivai pe a mavae faatinoga faigofie,
    6. faafuasei le leiloa po o le mamafa o oloa e aunoa ma le suia o le meaai,
    7. se lagona tumau o le fiaaai, taofi puupuu pe a uma ona 'ai. E mafua lenei ona o le le mafai o tino o le tino e faʻaaoga atoatoa le kulukose mai le toto,
    8. anapogi ma le tumau umi o manua. Furunculosis e mafai,
    9. o le gums e mama, toto,
    10. tatala o nifo
    11. faigata le togafitia o le ita,
    12. vaivai le faʻaitiitia,
    13. faʻalavelave i le faasolosolo malie,
    14. mafiafia ma faapogisaina lapopoa lapopoa o le paʻu,
    15. vae i le po
    16. faanenefu le vaʻaia, faʻavavevave faʻavauvau i luma o mata,
    17. tiga o le ulu, osofaia o le migraine,
    18. tingling i lima ma vae, gaogao,
    19. faʻavaivai taimi
    20. faateleina ma masani ona leai se afaina,
    21. o le i ai o siama e ui lava i le paʻu paʻu.

    Le malosi mo le atinaʻe o prediabetes faʻasologa o togafitiga, faʻalavelave ogaoga, ola le tumau, mamafa tele, faʻaaogaina o fualaau faʻasaina, toto maualuga, faʻamalositino i le endocrin system, faʻaaogaina o fualaau suamalie, faʻalavelave pe a maeʻa faʻamaʻi pipisi mai le laʻititi.

    E taua le mafaufau i le atinaʻeina o lenei maʻi pe afai o le maʻisuka faʻamaʻi na maua i le taimi o le maʻitaga, na fanau mai se pepe e leʻi fanau mai pe sili atu, e silia ma le 4.5 kilokalama.

    E le masani ona faʻaalia i le amataga ni faʻaaliga manino. Ae i le aluga o taimi, e lagona pea e se tagata lagona le mautonu ma liliu atu i se endocrinologist mo se fesoasoani.

    Laʻau o le suka toto mo vailaʻau

    E fautuaina e le au fai togafiti le suʻeina o le suʻega toto mo le suka. O le mamafa tele o tagata e manaʻomia ona faia i tausaga taʻitasi, aemaise lava i le mavae ai o le 45 tausaga, ma i lalo o le mamafa masani o le tino ma le laʻitiiti - tasi i le 3-4 tausaga.

    O faʻamatalaga mai i falemaʻe eseese e ono fesuisuiai, o lea ua fautuaina ai e suʻe le auʻiliʻiliga i le nofoaga e tasi.

    Suʻega o vailaʻau seti pe afai:

    • I luga o se manava gaogao, toto toto mai le 5.5 i le 6.9 mmol / L,
    • A mavae ni nai itula talu ona 'ai, mai le 7.8 i le 11 mmol / l,
    • Le maualuga o le glycogemoglobin (hemoglobin e fesootai ma le glucose) i le lautele o le 5.8 - 6.5 mmol / L.

    Pe a togafitia se faʻamaʻi, e tatau ona suʻesuʻeina e le gata i le toto, ae ia faʻanatinati foi e mataʻituina le gaioiga a itiiti ifo ma le tasi i le 3 masina.

    Maʻi Suka

    Meaʻai, meaʻai paleni - o le mea sili lea ona faigata i le togafitiga o vailaʻau. I nai masina muamua, e mafatia se tagata ona o le leai o ni meaʻai masani ma se 'eseʻese o "tamaloloa faasaina" i luga o fale teu oloa. I le taimi lea, e tatau ona e faʻapotopotoina le manaʻo i totonu o se moto, ave meaai i le fale mo se savalivali ma maua ni tagata e tutusa lelei.

    Mo sina taimi, o meaai o le a foliga mai e le faamalieina ma leai se aoga. Ae i lo tatou taimi o loʻo i ai le tele o nofoaga ma tusi e mafai ona e mauaina ai fualaau faigofie mo le kukaina o kuka maloloina ma suamalie.

    E faʻatatau i uiga o tagata taʻitoʻatasi, o le a fesuiaʻi e le fomaʻi fua meaai lelei. Lisi lisi o meaai faʻatagaina mo vailaʻau muamua:

    1. Rice groats, wheat, buckwheat, oatmeal, karite. E sili atu le kuka o le falaoʻo e aunoa ma le suka.
    2. Pelu falaoa, fasi pepa, bisisuka kuki, masi, falaoa po o le falala.
    3. Lago apu.
    4. Lisi kulimi, sisi.
    5. Potatoes, pepa logo, zucini, greens, eggplant, paukini, beets, cauliflower, celeri, kāloti, kapisi paepae, tomato, pi.
    6. Toa, povi, meaʻai i le pi, leu lapiti, iʻa e maualalo le gaʻo.
    7. Uu suamalie, soupisi fualaau suamalie.
    8. Meaʻai gaosi susu i ni mea laiti - kirimigi, kefir, ayran, yogurt.
    9. Pasta, mea teuteu fale.
    10. Omelet.
    11. Nati.
    12. Laʻau moli, lanu tiamata, vai inu. Suavai - 1, 5-2 lita i le aso.
    13. Faʻataʻitaʻiga e le faʻamaonia i le fale ma le suamalie fou, suamalie.
    14. Pepa pepe.

    O vaimama, kuka, falala, e aunoa ma le kuka e sili ona lelei (toetoe o fualaau faisua, faatapulaaina pati ma sana e mafua mai i le tele o le maso). O le fiva e aoga, e faʻagesegese ai le faʻaleleia o gaʻo, e aunoa ma le tuʻuina atu o le kulukose i le toto pe a uma ona 'ai.

    Meaʻai, meaai falai, mea faʻafiafia, ava malosi, gaʻo, gaʻo ma iʻa, caviar, sausagesi, tele o taimi, meaʻai vave o loʻo i ai le aʻafiaga o le ate ma le paʻu, e matua faʻaleagaina ai le tulaga o okeni

    Aotelega, e taua le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai i le taumafataga, aemaise lava "anapogi," lea e tuʻuina atu ai ni oso oso i le toto kulukose.

    Taavale taavale

    O le faateleina o le faagaioia o le tino e talafeagai mo tagata uma e mamaʻi i tagata gasegase, aemaise lava i latou e mamafa tele. A uma ona feutagai ma lau fomaʻi, e tatau ona e filifilia le ituaiga sili ona talafeagai o le faamalositino. E mafai ona siva, vaʻalele vai, taʻaloga, taʻavale.

    Afai e le mafai ona faia na ituaiga, e fautuaina le tagata maʻi e savali umi i le afiafi, savali i luga o faasitepu. Ae o le faatoilaloina o lea mea e le aoga foi. O le malologa e taua pe tusa ma le 30 minute o toleniga poʻo luga foi o manaoga o tagata taitoatasi.

    Faʻatau togafitiga

    O le togafitiga o fualaau oona ua faatonuina e le endocrinologist i le leai o se aafiaga o auala o loo i luga pe a mavae ni nai masina. O fualaau sili ona taatele ma faʻamalosia o loʻo mafaufauina metformin.

    O lona sini autū o le faʻateleina o le aoga o le inisalini, faʻaitiitia ai le suka maualalo i le toto, ma o le kulūkose i totonu o le iniseti ua faʻateleina mo le tele o vaega o gaioiga. Ole fua o le fualaau faasaina e mafai ona faatonuina e se fomaʻi, e faavae i luga ole iloiloga.

    O le pulea e le tagata lava ia o le metformin e mafai ona mafua ai ni aafiaga le manaomia. O lenei hypovitaminosis, ma le tiga i totonu o le manava, ma le tele o faʻaaliga o allergies, ma faʻalavelave popole.

    E mafai foʻi ona faʻafitauli pe a le mafai e le tagata gasegase ona faʻaitiitia le mamafa. I lenei tulaga, tofia suka e faʻaititia ai le mannil, glycidone.

    Preditebetes - togafitiga ma togafitiga faʻataʻitaʻi

    E leai se masalosalo o se aafiaga lelei o isi vailaau faafomai i le togafitiga o prediabetes. O lana galuega autu o le faatumauina lea o le pancreas ma faʻamalositino le metabolism gaʻo. Faaaoga na o nei metotia mo togafitiga e le aoga. Endocrinologist feutagaiga, meaʻai ma mea tau eletise e manaʻomia.

    1. Faʻu suavai. O lona aoga o le faʻaleleia lea o le paʻu, faʻateleina le puipuiga o le tino, lagona le toʻa. Ina ia faia lenei mea, faʻamalo le 250-300 ml o le suavai mama ua maeʻa seia oʻo ina paʻepaʻe le ogatotonu o le aisa. O le vai e vevela i le vevela o le potu (aua le faʻamaualuga le ogatotonu papaʻe).
    2. Salati o le suauu olive 10 gr, aniani 50 gr, pasili ma le dill 15 gr.
    3. O ni lua sipuni o le suauu mama i le 500 ml o le vai inu ma ia mu pea mo le 5-7 minute. O sea teuteuga e tatau ona faʻaaogaina i taeao uma ao leʻi 'ai. O le togafitiga e 6 masina.
    4. Beetroot ma le kapisi vali suamalie. Faʻafefiloi mea e fai 1: 1 e maua ai le 100-140 ml o le vai i le pito. E inu le vai mo le masina muamua atu i taumafataga taitasi. O se malologa i le va o dosese o le 5-10 aso.
    5. Buckwheat "pusa" ile kefir. Ina ia faia lenei mea, sasaa se lua sipuni tele o fatu o le eleele i se ipu malamalama o le kefir. O le faʻamalosi e tatau ona tusa ma le 12 itula, ma 'ai le tasi e 30 minute aʻo leʻi faia le taeao ma ao leʻi faia le taumafataga o le afiafi.
    6. Kuki faila, fua o le fua, puni lanumeamata, lelac buds i tutusa tutusa. Faʻafefe. 2 sipuni faʻasaʻo le 200-250 ml o le vai inu ma tuʻu ai mo ni nai itula. Faʻasolo ma faʻaaoga le faʻasolo 5 taimi i le aso, tasi le sipuni mo le 21 aso.
    7. E mafai foi ona e kuka ni mea teuteu mai laau e pei o yarrow, elecampane, blueberries, rose hips, currants, laulaau laulaau fou, moa komiti, ma apu oona o loo faaaogaina.

    Ia faaeteete

    E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i le tele o faʻafitauli, faʻafuaseʻi ona faʻaumatia le tino o le tagata.

    O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

    O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences na faamanuiaina

    Tuua Lau Faamatalaga