O le maʻisuka insipidus: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma meaʻai

O le maʻisuka lipipidus (maʻi o le maʻisuka, maʻi o le maʻisuka insipidus) o se faʻafitauli i le faʻamalositino poʻo le gaosia o se hormone antidiuretic o loʻo faʻamatalaina e le polyuria (urination) ma le polydipsia (matuai galala).

O le pituitary gland o se tamai gland o loʻo i lalo o le faiʻai. O se tasi o hormones lea e maua mai ai o le hormonone antidiuretic (ADH, vasopressin).

Vasopressin e galue i fatugaʻo ma mafua ai le faʻafefe o le vai i totonu o le toto, ma puipuia ai le tele o le leiloa o le vai i totonu o le uila.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, pe o se faʻaitiitia o le gaosiga poʻo le le lava o le aafiaga o le hormones antidiuretic i luga o fatuga, e mafua ai le leiloa o le tele o vai i le faʻavave. O se taunuuga, o gasegase e atiaʻe le malulu ma le tele o le fiainu.

Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka insipidus o se togafitiga e mafua mai i le vasopressin deficiency, o lona le atoatoa poʻo le leai o se aiga. Vasopressin (o le hormones antidiuretic) o loʻo faʻasaʻo i le hypothalamus ma, faatasi ai ma isi galuega, e nafa ma le faʻamautuina o le faagasologa o le urination. O le mea lea, o se aganuʻu le faʻamalamalamaina o ituaiga e tolu o lenei maʻi ma mafuaʻaga o aʻafiaga: genetic, acquired, idiopathic.

O le tele lava o tagata mamaʻi o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi masani e le iloa tonu le mafuaʻaga o lona tupuga. O le maʻisuka insipidus ua taʻua o le faʻasalaga ma e tusa ma le 70% o tagata gasegase e mafatia mai ai. O le maʻisuka maʻi mama e mafua mai i se mea na mafua mai. I lenei tulaga, o loʻo i ai i nisi tagata o le aiga poʻo nisi o augatupulaga i se laina.

Faʻataʻitaʻiga faʻaonapo nei o loʻo faʻamatalaina ai nei maʻi e ala i le i ai o suiga ogaoga i le genotype, lea e mafua ai le le lelei o le hormones antidiuretic. O le mea na mafua mai i lenei maʻi ua mafua ona o le i ai o se faaletonu o le fanau i le fausaga ole midbrain ma diencephalon.

I le iloiloina o mafuaʻaga o le maʻi o le maʻisuka, e tatau ona mafaufau i auala o le tupu.

O le maʻisuka o le maʻisuka - e tupu i le le lava o le pule a le vasopressin i le vavalo poʻo le solia o lana pule faitalia i totonu o le toto mai le pituitary gland, masalo o ona mafuaaga e:

O se faaletonu i le hypothalamus, talu ai e faatonutonu ai le excretion o urine ma le gaosia o le hormones antidiuretic, o le mea lea, o se soliga o lana galuega e mafua ai le tupu o lenei maʻi. O mea faʻaosofia ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o faʻatafunaga o le hypothalamus o maʻi ogaoga ma gasegase: tuberculosis, faʻamaʻi feusuaʻiga, fomaʻi, tonsillitis.

Faʻalavelave faʻapipiʻi i luga o le faiʻai ma le maʻi fomaʻi o le mafaufau.

Faʻailoga, faʻaleagaina le faiʻai o le faiʻai.

O le gasegase, degenerative, lure inflammatory o fatugaʻo e le afaina ai le mafaufau o vasopressin.

Tumau auala o le vaʻaia ma le pituitary gland.

E le gata i lea, o le i ai o le maualuga o le toto maualuga o se tasi lea o mafuaʻaga e faʻaleagaina i le taimi o le maʻisuka insipidus.

Oona faʻaleagaina o le tino o le hypothalamic-pituitary, e taʻitaʻia ai faafitauli o le cerebral faʻasalalau i totonu o vaa e fafagaina ai le hypothalamus ma le pituitary gland.

O le maʻitaga o le maʻisuka insipidus o se tulaga lea e gaosia ai le vasopressin i le tele o aofaiga, ae o le tino e le mafai ona tali saʻo i ai. O mafuaaga mo lenei tulaga e mafai ona faapenei:

faateleina le pasela po o se mataua i le calcium toto

faʻasologa masani o le faʻailoga

amyloidosis (amyloid o loʻo faʻaaogaina i totonu o masini) poʻo le polycystosis (o le fatuina o le tele o gaʻo) o fatugaʻo,

faʻaleagaina tubules urinary o le nephron poʻo le medulla o le fatugaʻo,

mea na mafua mai - togafitiga faʻapitoa,

tagofia o vailaʻau e mafai ona afaina i le tino fatuga ("Demeclocilin", "Amphotericin B", "Lithium"),

o nisi taimi o togafitiga e tupu i le matua pe tetee i le talaaga o le faʻavaivaia o isi togafitiga.

Faʻasagaga o le atuatuvale, i nisi tulaga, o le fia inu (psychogenic polydipsia) e mafai ona atiaʻe. E le gata i lea, o le maʻisuka insipidus e mafai ona i ai i le tolu tolu masina o le maitaga, pe a faʻaumatia le vasopressin e ni faʻamaumauina patino ua natia e le placenta. O ituaiga uma o soliga tulafono e lua ua faʻamavae ese mai le mavaega o le faʻamamaina o le mafuaaga.

Faailoga o le maʻisuka insipidus

O le faʻamaʻi e mafai ona faʻalauteleina i fafine ma tamaʻitaʻi, e tusa lava po o le a le matutua, ae masani lava i le 20-40 tausaga. O le malosi o faailoga o togafitiga e faalagolago i le tikeri o le vasopressin deficiency. Faatasi ai ma se leai se aoga o le hormone, e le mafai ona faalauiloaina pe tape ese ia faailoga. I nisi o tulaga, o faʻamaoniga muamua o lenei maʻi e foliga mai i tagata ua mafatia i le inu ava - i taimi o malaga, malaga, femalagaaiga, aʻo faia ni corticosteroids.

O le amataina o lenei ituaiga o maʻisuka e faigata ona le matauina, aua o le tele o aso o le urine e faʻateleina ai le maualuga. O lenei faailoga e taua o le polyuria ma e mafai ona i ai tulaga eseese o le malosi. O le tele lava o taimi, e leai se lanu o le urine, o masima ma isi elemene e le o iai. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei ituaiga o le fia inu, e manaʻomia e le tino ona toe faʻatumu le vai na leiloa.

O le mea lea, mo le maʻisuka insipidus, o se uiga iloga o le polydipsia poʻo se lagona o le fia inu. O le i ai o le faanatinati masani e urinate e faʻamalosi ai se tagata maʻi e inu se tele o le vai. O se taunuuga, o loʻo i ai se faʻaopoopoga taua i le tele o le vevela. O faʻamaoniga o lenei fomaʻi e aumaia ai le tele o le popole i se tagata, o le tele lava o taimi e le tuai le asiasi atu i se fomaʻi. Tagata faitio e faitio i:

faʻasolosolo ma le faʻalavelave o le manava,

faʻaleagaina o le tino (tamaitai),

faaitiitia le malosi (alii),

mūmū mucous mata ma le paʻu,

solia o le gastrointestinal tract,

mamafa matuia po o le mamafa o le mamafa,

moe po o le le mautonu,

matuai galala lea e le alu i lalo i le po,

se faateleina o le tele o le vevela,

faʻamalosi ma faʻaauau faifaipea e oo atu i le 4-30 lita / aso.

O loʻo i ai foi le maʻi pipisi o le maʻisuka, lea e faʻaalia ai faʻamaoniga i tamaiti, e oʻo atu i le atinaʻeina o faʻafitauli o le neurology, vomiting, ma le faateleina o le vevela o le tino. I le taimi o le matua, e mafai ai e talavou talavou ona lafoaʻi i le atinaʻeina o le tino.

Afai e maua e le tagata maʻi i se tulaga lea e tatau ai ona e faʻamautuina le ola, o le a faʻamalo ai faʻafitauli o le faamalolo, talu ai o loʻo tumau pea ona faʻamalosi malosi fatugaʻo mai le tele o voluma o urine mai le tino maʻi. I ia tulaga, vomiting, faaletonu o mafaufau, maʻi tiga, maualuga o le vevela o le tino, ma le tachycardia foi e atiina ae.

Togafitiga o le maʻisuka insipidus

Aʻo leʻi faʻatuina togafitiga, e tatau ona e faʻamalamalama lelei le suʻesuʻega, fuafua lona natura ma le ituaiga o maʻisuka, saili le mafuaaga o le atinaʻe o le faateleina o le urination (polyuria) ma le galala (polydipsia). Mo lenei mafuaʻaga, e maua e le tagata gasegase se suʻesuʻega auiliili, lea e aofia ai:

faʻataʻitaʻiga mo le suka ma le faʻatonuina o le maualuga,

e fuafua ai le mamafa faapitoa (faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus maualalo) ma le aofaʻi o le urine, e faia ai se suega a Zimnitsky,

e mafai foi ona e fuafuaina le faʻamoemoe i le plasma toto o le hormonone antidiuretic (itiiti ifo i le 0.6 mg i le lita),

Mo le eseesega, o le suʻega ma le taumafa taumafa e faia, o le iloiloga autu mo lenei faʻataʻitaʻiga o: fua o le toto, toto maualuga o le toto, soifua maloloina lautele, mamafa o le tino, le mamafa o le urine, le tele o lona lafoaʻiga, pe a oʻo i le taimi o lenei faataitaiga, aemaise le malosi lautele, o le mamafa o le tino, pulusua ma le toto maualuga e tumau pea ma masani ai le le mautonu o faailoga, o le siama o le maʻisuka insipidus ua le aofia ai,

MRI o le faiʻai

Afai o le mafuaʻaga o le atinaʻe o le maʻisuka insipidus o se tumo, o le tagata gasegase ua siitia atu i taotoga poo togafitiga o le leitio. Afai e le aofia le filifiliga ma le tumo, e tatau ona faia togafitiga i itu e lua: o le maualuga o le toe faʻaleleia o le vai i le tino ma le faʻaumatiaina o le faʻaleagaina o le tino i totonu ole vaega ole hypothalamic-pituitary.

Tagata mamaʻi ma le ogaoga o le televave, lea e sili atu i le 4 lita le mamafa o le urina i aso taitasi, e tatau ona tuʻuina atu i faʻamaʻi faʻamaʻi faapitoa. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, i tagata matutua, o le tele o polyuria e oʻo atu ai i le faʻalauteleina o le vevela ma atony, ma i tamaiti e faʻaosofia ai le faʻatuaiina o le tuputupu ae.

I aso nei, o le faʻaaogaina o le Desmopressin o le auala autu lea o le faʻatauvaʻaina i le i ai o le fatu o le maʻisuka insipidus. O lenei oloa e maua i le 2 ituaiga: papa ("Minirin") ma i le foliga o matūa mo pulega faʻapitoa ("Adiuretin").

Ole togafitiga o le maʻisuka o le maʻisuka insipidus e masani ona aofia ai togafitiga faʻatasi ma togafitiga tuʻufaʻatasia (Triampur Compositum, Amiloretic, Isobar), taizide (Hydrochlorothiazide), maitema o le tui-potassium (Spironolactone). I le taimi o togafitiga, o le faʻaaogaina o masima i aso taitasi e tatau ona faatapulaa i le sili atu i le 2 g / aso. I le iai o le maʻisuka insipidus, e mafai foi ona faʻaaogaina togafitiga faʻasolosolo.

Ae afai e mafatia le tagata maʻi mai le tipipidisi o le maʻisuka, o le a le faʻamalosia e togafitia i togafitiga faʻasolosolo poo le le fiafia, ona o nei vailaʻau e mafai ona faʻaosofia ai le tele o le inu o le vai. Ona o lo latou faʻaaogaina, ua faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le vai, aʻo le faʻaitiitia o lona taumafa. E tatau ona togafitiga lenei ituaiga o le maʻisuka i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le vai ma mulimuli i se taumafataga masani, e aofia ai le faatapulaaina o masima, meaʻai o le protein ma faʻalauteleina le taumafaina o fualaau faisua, fualaau, meaʻai susu.

O le faʻamalosi o le tagata lava ia i se ituaiga o togafitiga ogaoga o se mea matautia tele. E naʻo se fomaʻi agavaa e mafai ona faʻamaonia lelei se togafitiga ma filifili se tagata lava ia mo togafitiga mo le maʻi.

O le maʻisuka insipidus- o se faʻamaʻi e mafua mai i le atoatoa poʻo le leai foi o le aiga o le hypothalamic vasopressin (ADH-antidiuretic hormone).

O le tele o le maʻi e le o iloa, e tupu i le 0.5-0.7% o tagata maʻi o le endocrine.

Tulafono faatonutonu o le vasopressin faʻasaʻolotoina ma ona aʻafiaga

Vasopressin ma le oxtocin o loʻo faʻapipiʻiina i le supraoptical ma le paraventicular nuclei o le hypothalamus, o loʻo teuina i fualaʻau ma le neurophysins e fesootaʻi ma feaveaʻi i luga o le axones i le pituitary gland (neurohypophysis), lea e teuina seia faʻasaʻolotoina. O fanua faasao o le vasopressin i le neurohypophysis ma le malosi masani o lona pule faalilolilo, mo se faataitaiga, faatasi ai ma le faaumiumi o le faasaina mai le inu, ua matua faaitiitia.

O le puleaina o vasopressin e mafua mai i le tele o mea. O le mea sili ona taua o nei mea toto maualuga toto , o lona uiga osmolality (poo isi osmolarity) o le plasma. I le hypothalamus pito i luma, lata ane, ae ese mai i le supraoptical ma le paraventicular nuclei, ua tu aiosooceptor. A oʻo i le taimi e masani ona maualalo ai le limasela o le plasma, poʻo le mea e gata ai, o le faʻasalalau o le vasopressin i totonu e matua laitiiti lava. Afai e sili atu le osmlality plasma i le laasaga o le seti, e iloa e le osmocenter lenei mea, ma le maualuga o le vasopressin e tulaʻi maualuga. O le system osmoregulation e matua taligofie ma saʻo. O se siʻitia laʻititi i le lagona o le osooceptor e fesoʻotaʻi mai le matua .

O le osmoreceptor e le tutusa le malamalama i le tele o vailaʻau plasma. Sodium (Na +) ma ona tuufaatasiga o mea sili ona malosi e faaosofia ai le gaioiga ma le vasopressin. E masani lava ona fuafuaina 95% o le osmusla plasma.

Faʻamalosia lelei le faʻamalosi o le vasopressin e ala i osmoreceptor sucrose ma mannitol . Glucose toetoe lava e le faʻamalosia ai le osmoreceptor, e pei o le urea.

O le mea e sili ona talitonuina le iloiloga o le faaosofia o le puleaina o vasopressin o le fuafuaina leaNa+ma le plasma osmolality.

Vasopressin manava faʻanofo toto ma le toto maualuga . O nei aʻafiaga e faʻamaonia e ala i faʻailoa o loʻo i totonu o le atria ma le vateatea. O aʻafiaga o aʻafiaga e mafua mai i fiva fefeloloa e alu i le faiʻai e avea o se vaega o gaʻo vavave ma glossopharyngeal. Mai i le faiʻai, e tuʻuina atu i le neurohypophysis. O le faʻaitiitia o le toto poʻo le faʻaitiitia o le toto (mo se faʻataʻitaʻiga, o le toto) e matua faʻaosofia ai le pulelasi a le vasopressin. Ae o lenei faiga e sili atu ona le maaleale nai lo mea e tutupu mai i le osmoreceptor.

O se tasi o mea taua e faaosofia ai le faʻasaʻoloto o vasopressin taʻavale faʻapitoa, pe na mafua ona o taualumaga (gagging, ava malosi, nicotine, apomorphine). E oʻo lava i le gasea, e aunoa ma le fesuiaʻi, o le maualuga o vasopressin i le plasma e maualuga 100-1000 taimi!

E sili atu le aoga nai lo le naʻo, ae o se faʻaosofia pea o le faʻamalosi mo le gaioiga o vasopressin hypoglycemia,aemaise lava le taua. O le faʻaitiitia o le kulūkose e 50% o le vaega muamua o le toto e faʻaopoopoina ai le mea o le vasopressin i le 2-4 taimi i totonu o tagata, ma i totonu o tama e 10 taimi!

Faateleina le pulefaʻatasia o vasopressin renin-angiotensin polokalama . O le maualuga o le renin ma / poʻo le angiotensin e manaʻomia e faʻaleleia vasopressin e leʻi iloa.

E talitonuina foi popolega le mautonu mafua mai i mea e pei o tiga, lagona, gaioiga faaletino, faʻaleleia le pulelasi a le vasopressin. Ae ui i lea, e le o iloa pe faʻafefea ona faʻaosofia le faʻamalositino o le vasopressin - i se auala faʻapitoa, pe ala i le faʻaitiitia o le toto ma le gaioiga.

Faʻasaina le pulelasi a le vasopressinvailaʻau faʻasaina, e pei o norepinephrine, haloperidol, glucocorticoids, opiates, morphine. Ae e le o manino pe o nei mea uma e gaoioi masani, poʻo le faateleina o le toto ma le maualuga.

I le taimi lava e masani ai, o le vasopressin e vave ona tufatufa atu i le gasegase extracellular. O le paleni i le va o le intra- ma le extravascular avanoa e ausia ile 10-15 minute. O le faʻaleagaina o le vasopressin e tupu tele lava i le ate ma fatuga. O se vaega itiiti e le faʻaumatia ma faʻasalaga i le urine i totonu o se pepa e le i totonu.

Aafiaga.O le aafiaga sili ona taua o le ola o vasopressinvai faʻasaoina i le tino e ala i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le urine. O le manatu o le faʻaaogaina o lana gaioiga o le epithelium o faʻasalaga faʻamalosi ma / pe faʻapitoa o fatugaʻo. I le leai o le vasopressin, o siama faʻalanulami e ufiufi ai le vaega lenei o le nephron o se faʻalavelave le mafaagaloina i le faʻafefeteina o vai ma mea e mafai ona suauu. I lalo o ia tuutuuga, o le filtrate o le hypotonic e faia i le vaega pito i mamao o le nephron e pasi atu i le otaota vavalalata ma le aoina mai o ala e aunoa ma se suiga. O le mamafa o le mamafa (mamafa masani) o ia ituaiga urine e maualalo.

Vasopressin faʻalauteleina le faʻaogaina o le vavalalata ma aoina tubules mo vai. Talu ai ona o le suavai ua afaina e aunoa ma ni mea e gaosia, o le maualuga o mea elemene o loo i ai, e faateleina, ma lona voluma, ioe. aofaiga o loʻo faʻaitiitia.

E i ai le faʻamaoniga e faʻapea, o le hormoni o le tino, prostaglandin E, e taofia le gaioiga a vasopressin i fatugaʻo. I le isi itu, o le anti-inflammatory drugs (mo se faataitaiga, Indomethacin), lea e taofia ai le fausiaina o prostaglandins i fatuga, faateleina le aafiaga o le vasopressin.

Vasopressin foi e galue i luga o auala eseese, e pei o toto toto, gasegata, vavalaʻau tutotonu.

Manava e avea o se mea e sili ona taua i le vidiuretic o vasopressin. O le manava o se lagona malamalama o le manaomia o vai. O le manava e faʻaosofia e le tele o mafuaʻaga e mafua ai le puleaina o vasopressin. O le sili ona aoga o nei measiosiomaga o le toto. O le tulaga maualuga o le osmolality plasma, lea o loo i ai se lagona o le fia inu, e 295 mosmol / kg. Faatasi ai ma lenei totoga o le toto, o le urine ma se maualuga maualuga o le masani e masani lava ona tatala. O le manava o se ituaiga o le malolo, o le galuega autu o le taofia lea o le tikeri o le vai, lea e sili atu nai lo le gafatiaina o le malosi o le polokalama antidiuretic.

E televave vave le faʻatupulaia o le tuusao i le mama o le plasma ma e le mafai ona gafatia pe afai o le osmolality e na o le 10-15 mosmol / kg i luga ae o le laasaga. O le faʻaaogaina o le vai e tutusa ma le fiainu. O le faʻaitiitia o le toto poʻo le toto maualuga e mafua ai foi le fia inu.

O le atinaʻeina o ituaiga tutotonu o le maʻisuka insipidus e faʻavae i luga o le faʻaleagaina o vaega eseese o le hypothalamus poʻo le pituitary mulimuli, o lona uiga neurohypophysis O mafuaaga e mafai ona aofia ai mea nei:

faʻamaʻiogaoga poʻo le faʻasolosolo: faʻamaʻi, meningoencephalitis, fiva vevela, pertussis, typhus, sepsis, tonsillitis, tuberculosis, syphilis, rūmatism, brucellosis, malaria,

afaina o le faiʻai: faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo taʻavale, faʻalavelave eletise, faʻaleagaina o le pepe i le taimi na fanau ai,

hypothalamic poʻo tumo pituitary: metastatic, poʻo le mea muamua. Kanesa o le mammary ma lauroid gland, bronchi e faʻaleagaina i le pituitary gland i taimi uma. Faʻaleagaina e elemene elemene i le lymphogranulomatosis, lymphosarcoma, leukemia, xanthomatosis lautele (Hend-Schuller-Crispen disease). Paʻu o le Peraimeri: adenoma, glioma, teratoma, craniopharyngioma (aemaise lava o taimi), sarcoidosis,

faamai pipisi: Simmonds, Skien, Lawrence-Moon-Beadl syndromes, pituitary dwarfism, acromegaly, gigantism, adinogenital dystrophy,

faʻatauvaʻa:i le 60-70% o tagata gasegase, o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi e tumau pea le manino. Faatasi ai ma ituaiga o faʻataʻitaʻiga, o faʻataʻitaʻiga iloga o loʻo maua i le maʻisuka, ma o loʻo maua i le tele o augatupulaga. O le ituaiga o tofi o le autosomal e sili ona manaia ma le malolo,

autoimmune: faʻaumatiaga o le leo o le hypothalamus ona o se taunuuga o le faagasologa o le autoimmune. O lenei fomu e manatu e tupu i le maʻisuka insipidus, lea e aliali mai ai siama i le vasopressin-faʻamaloloina o sela.

Faʻasalalauo le maʻisuka insipidus vasopressin production o loʻo faʻasaoina, ae o le lagona o le faʻaaogaina o tuilaʻau i le hormoni ua faʻaitiitia pe toesea, poʻo le hormone ua matua faaleagaina i le ate, fatugaʻo, placenta.

O le maʻisuka o le maʻisuka e masani ona matauina i tamaiti, ma e mafua ona o le le maualalo o le tino o le tino (ulutala o le tino, faiga o le cystic degenerative), poo le faaleagaina o le nephron (amyloidosis, sarcoidosis, poisoning lithium, methoxyfluramine). poʻo le faʻaitiitia o le lagona o le faʻaaogaina o le faʻapipiʻi epithelium receptors i vasopressin.

Falemaʻi o le maʻisuka insipidus

mo le fiainu mai le faʻaalia lelei i le tiga, ae le o le tuʻuina atu o tagata gasegase i le ao poʻo le po. O nisi taimi e inu 20-40 lita o vai i aso taʻitasi. I lenei tulaga, ei ai le manao e ave le vai aisa,

polyuria ma vave vave. O le urine e susulu, e aunoa ma urochromes,

faaletino ma mafaufauvaivaiga ,

faaitiitia le fiaaipaleni mamafa atonu o le atiina aeafaina pe afai o le maʻisuka insipidus e atiina ae e avea o se tasi o faailoga o maʻi le mautonu muamua.

fomaʻi faʻafitauli mai le manava - o se lagona o le atoatoa, paʻu, tiga i totonu o le gaioiga, manaʻoga - malosi, gall - vevela, tiga i totonu o le sao o le apalai,

mafaufau ma faalelagona : tiga o le ulu, lagona le lelei, lagona le mautonu, faaitiitia le mafaufau, le fiafia, loimata, mafaufau i nisi taimi.

tulaga le lelei, i alii - malosi .

O le amataina o le maʻi e mafai ona mamafa, faafuaseʻi, le faifai malie le faasolosolo malie, ma o le a faateleina le faailoga ao faateleina le leaga. O le mafuaʻaga e ono afaina ai le faiʻai po o le mafaufau, faʻamaʻi pipisi, taotoga i luga ole mafaufau. O le tele o taimi, e le mafai ona iloa le mafuaʻaga. O nisi taimi e faʻamalosia ai le agavaʻa mo le maʻisuka insipidus.

Taimi neigasegase tumau.

o le paʻu ua mama, faʻaitiitia le salivation ma le afu,

mamafa o le tino e mafai ona faaititia, masani pe faateleina,

o le laulaufaiva e masani ona faʻagogo ona o le fiainu, ua tuʻuina tuaoi o le manava ona o le tele o le tafe. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o gastritis poʻo le biliary dyskinesia, faʻalauteleina le lagona ma le tiga ma le palpation o le epigastrium ma saʻo ai le hypochondrium e mafai,

cardiovascular ma respiratory systems, o le ate e masani lava e le mafatia,

urination system: o le faifai pea o le urination, polyuria, nocturia,

faʻailogafaʻamaʻi tino, afai o le suavai ua leiloa i le urine, mo nisi mafuaaga, e le o toe faatumu - leai se vai, taitaia se suega i le "taumafa malolo", po o le lagona o le nofoaga o le fiainu ua faaitiitia:

malosi tele malosi, ulu tiga, taotoga, vomiting faifaipea, faateteleina le faamalolo,

hyperthermia, faʻavevesi, faʻamalosia o le mafaufau,

Tulafitiga CCC: tachycardia, vavave e oʻo i le faʻaitiitia ma le paʻu,

toto toto: faateleina i le numera o Hb, toto mumu mumu, Na + (N136-145 mmol / L, poo Meq / L) creatinine (N60-132 mmol / L, poʻo le 0.7-1.5 mg%),

O le mamafa o le iniseti e maualalo - 1000-1010, o loʻo tumau pea le agavaʻa.

O nei faʻafitauli o le faʻamalolo o le hyperosmolar e faapitoa lava le uiga o le maʻi pipisi o le maʻisuka o le nephrogenic i tamaiti.

Suʻeina e faʻavae i luga o faʻamatalaga iloga o le maʻisuka insipidus ma suʻesuʻega ma suʻesuʻega meafaigaluega:

mamafa maualalo ole urine - 1000-1005

plasma hyperosmolarity,> 290 mosm / kg (N280-296 masamu / kg vai, po o le mmol / kilokalama),

urine hypoosmolarity, 155 meq / l (N136-145 meq / l, mmol / l).

Afai e talafeagai samples:

O le suʻega ma le taumafa vevela. O lenei suʻega e faia ile falemaʻi, o lona umi e masani ona 6-8 itula, ma le faapalepale - 14 itula. E leai se vaiinu ua tuuina atu. O meaai e tatau ona avea ma polotini. E aoina le Urine i itula uma, o le voluma ma le mamafa o le mamafa o itula taitasi e fuaina. O le mamafa o le tino e fuaina pe a maeʻa uma le 1 lita o le urine.

Faʻailoga : o le leai o ni aʻafiaga taua i le mamafa o le urine i vaega mulimuli e lua ma le leiloa o le 2% o le mamafa o le tino o loʻo taʻu mai ai le leai o se faʻaosofia o vailaʻau vasopressin.

Faataʻitaʻiga iv iv administration o le 50 ml o le 2.5% fofoNaCl i totonu o le 45 minute Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, o le maualuga ma le maualuga o le urine e le suia tele. Faʻatasi ai ma le polydipsia o le mafaufau, o le faateleina o le gasegase o le plasma osmotic e vave faʻaosofia ai le faʻasaʻoina o vailaʻau vasopressin ma le tele o le urine e faʻaitiitia ai le faʻaititia, ma o le mamafa o lona mamafa.

O se suʻega ma le faʻaofiina o sauniuniga vasopressin - 5 I / O poʻo / m. I le moni o le maʻisuka insipidus, o le setete o le soifua maloloina ua faaleleia, polydipsia ma le televave o le tino, osialarity plasma ua faaitiitia, faateleina le osmolarity o le urine.

Eseesega o siama o le maʻisuka insipidus

E tusa ai ma faʻamaoniga autu o le maʻisuka insipidus - polydipsia ma polyuria, o lenei faʻamaʻi ua ese mai le tele o faʻamaʻi e tutupu i nei faʻaʻailoga: o le polydipsia o le psychogenic, o le maʻisuka, o le televave faʻasalaga i le faʻavaivai faifai pea o le tino.

O le maʻisuka o le maʻisuka e maua mai i le maʻisuka insipidus (faʻapitoa poʻo le mauaina) e vaʻaia e le polyuria ma le aldosteronism muamua, hyperparathyroidism ma le nephrocalcinosis, malabsorption syndrome i le chronic enterocolitis.

Neurogenic maʻisuka insipidus

Neurogenic maʻisuka insipidus (totonugalemu). E atiina ae e avea o se taunuuga o suiga faʻaleaganuʻu i le tino, aemaise lava, i le hypothalamus poʻo le pituitary gland poster. I le avea ai o se tulafono, o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi i lenei tulaga, o gaioiga e faʻaaogaina atoa poʻo le o se vaega le aveeseina o le pituitary gland, o le faʻaleagaina o togafitiga o lenei vaega (hemochromatosis, sarcoidosis), faʻaleagaga poʻo suiga i le natura inflammatory.

I le itu, o le totonugalemu o le maʻisuka insipidus ua vaevaeina i:

  • faʻasalaga - o se ituaiga o faʻamaʻi, lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻasologa o le ADH,
  • faailoga - e atiina ae i le talaaga o isi pathoces. E mafai ona maua (faʻavae i le olaga), mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le manua o le faiʻai, o le atinaʻeina o se tumo. Po o le gasegase (faatasi ai ma gaioiga fesuiaiga).

Faʻasolosolo ile taimi umi ole maʻi ole maʻisuka ile maʻi ole maʻi ole maʻi ole maʻi ole maʻi, o le a faʻaosoina e le tagata maʻi le le mautonu ile tino ole siama ole vai. O le mea lea, o le vave togafitiga o le maʻisuka insipidus o lenei fomu ua amataina, o le sili atu ona lelei i le fomaʻi.

Renal le maʻisuka insipidus

O le a lenei mea Renal poʻo le nephrogenic ND - e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le lagona o le fatu gaosiga i aʻafiaga o vasopressin. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e sili atu ona taatele. O le mafuaʻaga o togafitiga e oʻo mai pe o le laʻititi o le tulaga o le nephrons, poʻo le tetee atu o le masini resitala i vasopressin. O le maʻisuka o le Renal e mafai ona faʻalavelaveina, ma e mafai ona tupu o se taunuuga o le faaleagaina o sela fatufiti i lalo ole aafiaga ole vailaʻau.

O nisi taimi o le ituaiga lona tolu o le maʻisuka insipidus, lea e aafia ai tamaitai i le taimi o maitaga, ua iloga foi. O se mea e seasea tutupu. E tupu ona o le faʻaumatia o hormones e le enzymes o le placenta na faia. A mavae le fanau mai o le pepe, o le a pasia lenei ituaiga.

O loʻo maua i luga o le maʻisuka le faʻasologa o le maʻisuka i tagata matutua, o se taunuuga o le le atoatoa o le tele o etiologies, faʻalauteleina togafitiga ma sauniuniga lithium, hypercalcemia, ma isi.

O le maʻisuka insipidus e atiina ae pe a tulai mai le faaletonu vasopressin antidiuretic hormone (ADH) - e fesoʻotaʻi pe leai. O le ADH e maua ai le vaʻaia ma e faʻatino galuega eseese, e aofia ai le aʻafiaga masani o le galuega o le urinary systems.

O le maʻisuka e le o se faʻamaʻi, ae o nisi gasegase autosomal e maua ai faʻamaʻi (faʻataʻitaʻiga, maʻi Wolfram, atoatoa poo le le atoatoa o le maʻisuka insipidus) o se vaega o le falemaʻi, o loʻo faʻaalia ai le suiga o le gafa.

Faʻamatalaga e mafua ai le atinaʻeina o lenei maʻi o:

  • faʻamaʻi pipisi, aemaise viral,
  • maʻi o le faiʻai (meningioma, craniopharyngioma),
  • o le gasegase i le vaega o le faʻasalaga o le gasegase o loʻo maua i le isi-cailama (e masani lava o le bronchogenic - e mafua mai i fusi o le bronchi, ma le kanesa o le susu),
  • afaina ulu
  • finauga
  • genis predisposition.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus i le tino o le tagata maʻi, ona o le leai o se mafuaaga, ua maua ai auupega e faaleagaina ai sela e maua mai ai le hormones antidiuretic.

O le maʻisuka insipidus (fomaʻi foliga) e tupu mai ona o le inupia o le tino ma vailaau, faʻafitauli poʻo maʻi o gaʻo o gaʻo ma le urinary system (faʻaogaina o le tino, hypercalcinosis, amyloidosis, glomerulonephritis).

Faailoga o le maʻisuka inisiua i tagata matutua

O le maʻi e tupu tutusa i alii ma tamaitai, i soʻo se matua, e masani lava i le matua 20-40 tausaga. O le malosi o faʻamaʻi o lenei faʻamaʻi e faʻalagolago i le tulaga o le vasopressin deficiency. Faʻasolosolo sina gau, e mafai ona tapunia faʻamaʻi faʻamaʻi, e le faʻailoa. O nisi taimi o faʻamaoniga muamua o le maʻisuka insipidus o loʻo i totonu o tagata ua inu - le lava - femalagaaʻi, sopo, faʻanatinati, ma le faia o corticosteroids.

O aʻafiaga autu e maua mai i le maʻi suka e aofia ai mea nei:

  • sili atu urination (e oo atu i le 3-15 lita o le urine i le aso),
  • o le autu o le urination e tupu i le po,
  • galala ma le faateleina o meaʻai fua,
  • vevela paʻu, paʻu ma vomia, gaogao,
  • le mautonu le mafaufau (le lava, le mautonu lagona, faaitiitia le mafaufau).

E tusa lava pe faʻamapulaʻa le tagata maʻi i le faʻaaogaina o le vai, o le a faʻaitiitia pea le tele o le urine i le tele o mea, lea o le a mafua ai le faʻamalolo o le tino.

I le faʻaopopo atu i faʻatelega masani, o loʻo i ai le numera o faʻamaoniga e tasi e tupu i tagata gasegase eseese o feusuaiga ma tausaga:

Faailoga ma faailoga
Mate suka i le maʻisukaO tamaloloa e mafatia i le maʻi o le maʻisuka i le tele lava o fafine. O le tele o mataupu fou o togafitiga e matauina i tupulaga talavou. E masani lava, o faʻamaʻi faʻamaʻi i tagata mamai e 10 i le 30 tausaga.

O faʻamaoniga autu o loʻo faʻamaonia ai le solia o le pule a le vasopressin ma le atinaʻe o le maʻisuka insipidus:

  • Urinary incontinence
  • O le fia inu
  • Faʻaitiitia le libido
  • Le mautonu le lagona,
  • Tigā
  • Faafitauli o loʻo momoe ma le loloto o le moe,
  • Paʻu mamafa
  • Paʻu, paʻu paʻu
  • Faʻaitiitia le gaioiga galue,
  • Faʻamalalaina.
O loʻo maʻi le maʻisuka i aliiO le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi e faʻafuaseʻi ona faʻafuaseʻi, faatasi ai ma ni mea faʻapitoa e pei o le polydipsia ma le polyuria - o se lagona malosi o le fia inu, faʻapea foʻi ma se faʻaopoopoga o le taimi ma le tele o le urination. O faʻamatalaga faʻapitoa i falemaʻi i fafine e mafai ona aofia ai:

  • mativa leaga
  • paleni mamafa
  • faaitiitia le fiaai po o lona toesea atoatoa,
  • tiga i totonu o le manava, se lagona o le vaivai ma le gaioiga,
  • tulaga le mautonu o le nofoa, afaina o le manava, se lagona o le afaina, tigaina po o le faanoanoa i le sao o le aoga,
  • manava o le fatu, paʻu ma vomia,
  • solia o le natura faataamilosaga ile natura, i nisi o tulaga - faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi ma le atinaʻeina ole tamaititi.

O le i ai o le maʻisuka insipidus i se fafine ua faʻaalia i faailoga nei:

  • mamafa o le urine i lalo ifo o le 1005,
  • maualalo maualalo ole vasopressin ile toto,
  • faaitiitia le paluga i totonu o le toto,
  • maualuga le maualuga o le sodium ma le calcium i totonu o le toto,
  • faʻaopoopoga i aso taʻitasi o faʻasolosolo.

Pe a faʻaalia se ituaiga o maʻisuka, e manaʻomia se faʻatalanoaga urologist. A aʻafia i le gaioiga o okeni faʻatasi ma le solia o le ala o le faasolosolo malie, e tatau ona faia se feutagaiga ma se fomaʻi. I tamaitiO eseesega o uiga o le maʻisuka insipidus i tagata matutua ma tamaiti matutua e le taua. I le mataupu mulimuli, o se faʻamatalaga sili atu ona mataʻutia o le togafitiga e mafai:

  • faaitiitia le fiaai
  • itiiti le maua o se tupe maua po o le leai,
  • vomiting vave i taimi o taumafataga,
  • faʻalavelave faʻavevela
  • nocturnal enuresis,
  • tiga i totonu o sooga.

Faʻaiʻuga

O le lamatiaga o le maʻisuka insipidus o le lamatiaga lea o le atiaʻeina o le vai, lea e tupu i tulaga e le lelei atoatoa ai le totogiina o le suamalie mai le tino. Mo le faʻamalalaina, o faʻaaliga iloga o:

  • vaivaiga lautele ma tachycardia,
  • vili
  • faaletonu mafaufau.

O le taofiofia o le toto, faʻafitauli o le neurology ma le vavalalata, lea e mafai ona oʻo atu i se tulaga pa'ū, ua lauiloa foi. E maitauina e oʻo lava i le faʻamalaina tele e tuʻufaʻatasia ma le faʻasaoina o le polyuria.

Faʻailoga

O le fomaʻi o loʻo faʻatautaia ia ituaiga faʻamaʻi o se endocrinologist. Afai e te lagona le tele o faʻamaoniga o lenei maʻi, o le mea muamua o le alu i le endocrinologist.

I le asiasiga muamua, o le a faia e le fomai se "faatalanoaga". O le a faʻatagaina oe e iloa le tele o le vai o se fafine e inu i le aso, pe a iai ni faʻafitauli i le faasolosolo malie, faʻasolosolo, o loʻo ia te ia pathologies endocrin, tuma, ma isi.

I tulaga masani, o le siamaina o le maʻisuka insipidus e le faigata ma e faavae ile:

  • matuai galala
  • o le tele o le urine i aso taitasi e sili atu i le 3 lita i le aso
  • plasma hyperosmolality (sili atu i le 290 masi / kg, faʻalagolago i le faʻaaogaina o le susu)
  • maualuga le sodium
  • hypoosmolality of urine (100-200 mosm / kg)
  • e maualalo le maualuga o le faʻasolosolo (Togafitiga

A maeʻa le faʻamaonia o le siakiina ma fuafua le ituaiga o le maʻisuka insipidus, o le togafitiga ua faʻamaonia e faʻamavae ai le mafuaʻaga na mafua ai ona aveesea le tino, ua togafitia le maʻi, ma ua afaina ai taunuuga o le faiai.

Ina ia totogiina le aofaiga manaomia o le hormonone antidiuretic mo ituaiga uma o le maʻi, desmopressin (o se mea e gaosia ai le hormone) ua faatonuina. E faʻaaogaina e ala i le faʻapipiʻiina i totonu o le vavao.

I aso nei, o sauniuniga Desmopressin e masani ona faʻaaogaina e totogi ai le maʻi o le maʻisuka tutotonu. E maua i le 2 ituaiga: faʻafefe mo pulega faʻapitoa - Adiuretin ma le laupepa o Minirin.

O fautuaga faʻaleleia e aofia ai foʻi le faʻaaogaina o fualaau faasaina e pei o le carbamazepine ma le chlorpropamide e faaosofia ai le gaosiga o le hormone o le tino. Talu ai ona o le sili atu o le manava o le urine e mafua ai ona le manava, o le saline e faia i le tagata maʻi e toe faʻafoisia le paleni vai masima.

I le togafitiga o le maʻisuka lipipidus, o fualaau e afaina ai le tino o le tino e mafai foi ona faatonuina (mo se faataitaiga, Valerian, Bromine). O le maʻisuka sa Nifae e aofia ai le tofiaina o fualaau faʻasaina ma faʻamalosi faʻasolosolo.

O se vaega tāua o le togafitiga o le maʻisuka insipidus o le faʻasaʻoina lea o le paleni-masima e ala i le faʻafefete o se lapisi tele o vailaau vai. I le faʻaitiitia lelei o le diuresis, e fautuaina ai togafitiga o sulfonamide.

O le mea lea, o le maʻisuka insipidus o le taunuuga o le le atoatoa o le hormonone antidiuretic i le tino o le tagata mo mafuaaga eseese. Ae peitai, o vailaau faʻaonapōnei ua mafai ai ona e taui mo lenei toe faʻataʻitaʻiga ma le fesoasoani o le fesuiaiga o togafitiga faʻatasi ai ma se mea faʻafefiloi o le hormone.

O togafitiga talafeagai e toe faafoi mai ai se tagata maʻi i se olaga atoa. E le mafai ona taʻua lenei mea o se toe faaleleia atoatoa i le uiga moni o le upu, peitaʻi, i lenei tulaga, o le setete o le soifua maloloina e latalata i masani.

Meaʻai ma meaʻai mo le maʻisuka insipidus

O le sini autu o le togafitiga o le faaitiitia o le urination, ma le faaopoopo atu, toe faafou le tino i vaega faasao o vitamini ma minerale ia latou "leiloa" ona o le masani ona faia.

E aoga le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai i le kuka i auala tonu lava:

  • matala
  • mo se ulugalii
  • meaʻai e gaosi i totonu o se fagu ma le suauu olive ma le vai,
  • tao i totonu o le ogaumu, sili atu i le lima, mo le saogalemu o meaʻai uma,
  • i se kuka taofi, sei vagana ai le "fry" mode.

A maua e le tagata le maʻi suka, e tatau i le taumafa ona tuʻuese na vaega o meaʻai e faʻateleina le fia inu, mo se faataitaiga, sima, meaai falai, mea manogi ma le taimi, ava malosi.

O le meaai e faʻavae i mataupu faavae nei:

  • faaitiitia le aofaʻi o le protein lilo, tuu ai le masani o mea inu gaʻo ma gaʻo,
  • faaitiitia le maualuga o le masima, faaitiitia lona tau i le 5 g i le aso,
  • o meaai e tatau ona aofia ai fualaau aina ma fualaʻau,
  • e faʻainu ai lou galala, faʻaaoga vai masani, meainu suamalie ma meainu suamalie,
  • 'ai naʻo le aano o manu,
  • aofia ai iʻa ma iʻa, fuamoa fuamoa,
  • ave masini iʻa ma fuakalama,
  • taumafa i taimi uma i ni vaega laiti.

Faataʻitaʻiga mo le aso:

  • muamua o le taeao - omelet (steamed) o le 1.5 fuamoa, vine vine (faatasi ai ma le suauu manogi), lauti ma lemoni,
  • 'aiga o le aoauli - gaʻo tao, tila,
  • 'aiga o le aoauli - fualaau fualaau suamalie, meaʻai ua tunuina, paluga falaoamata, suamalie lemon,
  • aoauli o le aoauli - fela o le rose vao, jam,
  • taumafataga - iʻa fagota, kuka pateta, kulimi suamalie, lauti ma lemoni.

E tele le meainu e tatau ai - ona o le tino ua tele le vai i le taimi o le faʻamalaina ma e manaʻomia le totogiina.

Fofo faʻapitoa

Aʻo leʻi faʻaaoga togafitiga faʻavae mo le maʻisuka insipidus, ia mautinoa e feutagai ma se suʻega o le maʻisuka, aua e mafai ona faʻamaonia.

  1. E luasefulu kalama o le faʻamalo i luga o se vai tioata mamago, e luasefulu kenemene o vai o le vai vevela, ma o le mea e maua mai ai le paluga e faʻaaogaina mo le tasi itula. O le mea na tupu e fefiloi ma se sipuni o le meli ma faʻatau faatolu i aso uma.
  2. O le tele o le faatea ese o le fiainu ma faʻaitiitia ai gaioiga o le vailaau, e tatau ona togafitia ma le faʻafefeteina o le paʻu. Ina ia saunia le oloa, e manaʻomia le 60 kalama o aʻa o lenei laau, lea e te manaʻomia e faʻafeiloaʻi ai i le tele e mafai ai, tuʻu i totonu o le lita mafanafana ma sasaa vai inu i le atoaga. Faʻaauau i luga o le aʻa o le sosolo seʻia oʻo i le taeao, pe a uma ona faʻaaogaina le fualaau faasaina 3 taimi i le aso i le afa o le ipu.
  3. Faʻasaga o le motherwort mai le maʻisuka insipidus. O meaʻai: motherwort (1 vaega), aʻa valerian (1 vaega), faʻasologa o moli (1 vaega), alagaluga sipuni ma le mint (1 le vaega), vai inu (250 ml). E faʻafefiloi uma mea e gaosia ai fualaʻau ma faʻamaʻalo lelei. Ave 1 le sipunipuni o le faʻafefiloi ma sasaa vai inu. Faʻamalie itula. Ave i le aofaiga o le 70 - 80 ml. ao lei alu i le moega. Faamanuiaga: faʻafefete le soothes o le tino, faʻaitiitia le faʻaleagaina, faʻaleleia le moe.
  4. Ina ia faʻaitiitia le fiainu ma toe faʻafoʻisia le paleni i le tino, e mafai ona e faʻaogaina lau laulaʻau ulaula. Laʻau laiti o lenei faʻatoʻaga ua aoina, mago ma nutimomoia. A maeʻa lena mea, o le sipuniti o mea vevela e gaosia i se ipu (250 mililiters) o le vai inu. I le sefululima minute mulimuli ane, e mafai ona 'aina le gaʻo e pei o le lauti masani.
  5. O se faaputuga o laau eseese o le a fesoasoani e foia le faamai: fennel motherwort, valerian, fennel, caraway fatu. O mea uma lava e tatau ona faia i le tutusa tutusa, palu lelei. A maeʻa, ona sasaa lea o se sipuni sipuni o le faʻafefiloi masini ma se ipu vai inu ma faʻafesoʻotaʻi seia maeʻa le vai. E tatau ona ave le vailaʻau i le afa o le tioata ao lei moe.

Ituaiga ma mafuaaga o togafitiga

O se vaega o le NSAID o le tele urination e oo atu i le 20 lita i le aso.

O mafuaʻaga o le maʻi o le maʻisukaini o le maʻisuka faalagolago i le ituaiga o togafiti:

  • Faʻasaoina. O le mafuaʻaga sili ona taatele o le faʻamaʻi o le togafitiga o le generator receptor AVP. O nisi taimi o le mafuaaga o se fesuiaiga o le geneporin-2 gene. I maʻi gasegase, o loʻo i ai se toesea atoatoa o se tali fatuga ile ADH. I le heterozygous, o le tali atu i le ADH e masani pe itiiti foi le faʻaititia.
  • Maua. O le faʻasolosolo e afua mai i le afaina o le faiʻai ma fatufini faʻanoanoa ona o nisi o faʻamaʻi poʻo aʻafiaga i luga o le tino o fualaau. O gaʻo le faʻamalosi e leiloa le mafaufau i le ADH ma faʻaaogaina le suavai, ma maua ai le tele o urine e le o faʻamalosi. Polycystic fatu fatu, pyelonephritis, amyloidosis, ave faʻamaʻi ma le lithium e mafai ona taʻitaʻia ai maʻi.

E faapefea ona togafitia togafitiga?

O togafitiga e faʻavae i le toe faʻafoisia o le paleni masima vai.

O togafitiga faʻapitoa e aofia ai fualaau faasaina e pei o Ibuprofen.

O le tau faasaga i le nephrogenic diabetes insipidus e aofia ai le faʻaaogaina o togafitiga thiazide. E ui i le mea moni e faapea o vailaau o lenei vaega o togafitiga, latou te puipuia ai le faʻamautuina o le chlorine i totonu o le tino, e mafua ai ona faʻaititia le maualuga o le sodium i totonu o le toto ma ua toe faʻafoisia ai le gaioiga maualuga o le faʻamautuina o le vai. O le tagata maʻi o loʻo faʻamatalaina "Hydrochlorothiazide", "Faʻailoa." Faatasi ai ma le fesoasoani a fualaau e tetee atu ai i fualaau faasaina, e pei o Ibuprofen, Indomethacin, o nisi mea e le ulu i totonu o le fatuga o fatuga, ona o le faateleina ole osmolarity o le urine ma ua faaitiitia ai lona voluma. E tāua le togafitia o le maʻisuka faʻatasi ma se taumafataga.

Meaʻai talafeagai

A aunoa ma le faʻasaʻoina o meaʻai, o le a faʻaitiitia le aoga. O le faʻamoemoega o le taumafataga o le faʻaitiitia o galuega o le urine, faʻamalo le galala ma tuʻuina atu i le tino meaʻai e leiloa ona o le televave. O le meaai o le masima i aso taitasi e 5-6 g, lea e maua e le tagata, ma saunia meaai e aunoa ma le masima. E faasāina le inuina o le ava malosi ma mea suamalie, e tatau ona faʻaititia le faʻaogaina o le protein. E mafai ona faatagaina susu ma gaʻo. Fugalaau fou ma fualaau, suamalie, iʻa ma iʻa e tatau ona i ai i le taumafataga.

Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus

O le maʻisuka insipidus o se maʻi na mafua ona o le le atoatoa o le maʻi maʻi, o lona aiga poʻo le matua le atoatoa. O le hormonone o le antidiuretic (vasopressin) e maua mai i le hypothalamus ma, faatasi ai ma isi galuega i totonu o le tino, e nafa ma le faʻamautuina o le urination. E ala i faailoga aioiologia, e tolu ituaiga o le maʻisuka insipidus e iloga: idiopathic, mauaina, ma genetic.

I le tele o tagata gasegase i lenei faʻamaʻi masani, o le mafuaaga e le o iloa. O lea maʻisuka e taʻua o le ideopathic, e oʻo atu i le 70 pasene o tagata gasegase e mafatia mai ai.

O le gasegase o se mea na tupu. I lenei tulaga, o le maʻisuka insipidus o nisi taimi e faʻaalia ai o ia lava i nisi tagata o le aiga ma mo le tele o augatupulaga i se laina.

Faʻataʻitaʻiga faʻamatalaina lenei mea i ni suiga ogaoga i le genotype, e mafua ai le faʻafuaseʻi o faʻafitauli i le gaioiga o le hormones antidiuretic. O le faʻatoʻaga o le nofoaga o lenei maʻi e mafua ona o se faaletonu o le tino i le fausaga o le diencephalon ma le ogatotonu.

Mafaufau i mafuaʻaga o le ola mama o le maʻisuka e tatau ona amanaʻia le faiga o lona atinaʻe:

Toto o le maʻisuka insipidus - e atiina ae i le le lava o le gaosiga o le vasopressin i le mafaufauga poo le solia o lana pule faitalia mai le pituitary gland i totonu o le toto, fautua mai o lona mafuaaga e:

  • O togafitiga o le mafaufau, talu ai e nafa ma le faatonutonuina o le excretion o le urine ma le tuufaatasiga o le hormonone antidiuretic, o le solia o lana galuega e oo atu ai i lenei maʻi. O faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi: tonesillitis, maʻi, faʻamaʻi pipisi i le gasegase, o le gasegase e mafai ona avea ma mafuaʻaga ma faʻaosofia ai le tulaga o le faʻalavelave faʻaleagaina o le hypothalamic.
  • Faʻasalaga o le faiʻai, faʻalavelave.
  • Taʻaloga i luga o le faiʻai, faʻamaʻi pipisi o le faiʻai.
  • Vailaʻau faʻaleagaina o le tino o le hypothalamic-pituitary, lea e mafua ai le le atoatoa o le maʻi i le aano o le faiʻai e fafaga ai le pituitary ma le mafaufau.
  • Faiga o le Tumo o le pituitary ma le faʻasalalauga.
  • O le gasegase, inflammatory, faʻamaʻi o le gaʻo o fatugaʻo e faʻalavelave i le manatu o vasopressin.
  • Maʻi faʻasolosolo
  • O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka insipidus.

Renal diabetes insipidus - ao vasopressin e maua i aofaiga masani, ae peitai, e le tali lelei le tino i le tino. O mafuaaga e mafai ona faapenei:

  • O le anemia Sickle cell o se maʻi faʻapitoa
  • O togafitiga faʻaleagaga o se mea na tupu
  • Faʻaleagaina i le medulla o fatugaʻo poʻo urinary tubules o le nephron
  • polycystic (telefoni) po o le amyloidosis (teu i le amyloid tissue) o fatugaʻo
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • faateleina le pasela po o le faʻaitiitia o le palasia o le toto
  • tagofia o vailaʻau e afaina i le tino fatu (e pei o Lithium, Amphotericin B, Demeclocilin)
  • o nisi taimi e tupu mai i ni tagata mamaʻi faʻapitoa pe matutua foi

O nisi taimi, e le aʻafia ai le atuatuvale, faʻalauteleina le galala (polydipsia psychogenic) e mafai ona tupu. Po o le maʻi suka i le taimi o le maʻitaga, lea e atiaʻe i le 3rd trimmas ona o le faʻaumatia o le vasopressin e enzymes na faia e le placenta. O ituaiga uma o soliga tulafono ua faʻamavaeina i latou lava pe a uma ona faʻaaogaina le mafuaaga.

O le a le eseesega i le va o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus?

E le tatau ona fenumiai le maʻi suka i le maʻisuka (DM), o le taunuuga o le le lava o le inisalini poo le puipuiga, lea e mafua ai le faateleina o le kulukose toto, e taua foi o le toto suka. O le maʻisuka insipidus e le fesootaʻi ma le maʻisuka masani, e ui atonu o loʻo i ai ni faʻaʻailoga tutusa.

Sugar e sili atu ona taatele nai lo le maʻi o le maʻisuka. O le maʻisuka masani e lua ituaiga autu: ituaiga 1 ma le 2. O le maʻi suka o se ituaiga o faʻamaʻi eseese.

Faʻavasegaga o le maʻisuka insipidus

O le faʻamaʻi ua vaevaeina i nisi o ituaiga autu:

  • totonugalemu o le maʻisuka insipidus pe a fai o le gaosiga o le vasopressin (o le hormone e pulea ai le vai i le tino) i le hypothalamus (o le elemene i le diencephalon, lea e aofia ai le tele o vaega ole kulupu e pulea ai le neuroendocrine) e le lava,
  • nephrogenic diabetes insipidus (NIDDM) e tulaʻi ona o le le mafai ona taulai atu i le urine ona o se faʻalavelave faʻalavelave a le renal tubules i le vasopressin, lea e mafua ai le aveeseina o se aofaiga tele o le faʻaosoosoina mai le tino,
  • insipidar syndrome o loʻo faamatalaina e le polydipsia (matuai galala), polyuria (faʻalauteleina le tele o le mimilo e alu i aso taitasi),
  • gestagen diabetes insipidus e fesoʻotaʻi ma le faʻatupulaia o le gaoioiga o le enzyme o le placenta, lea e faʻaumatia ai vasopressin.

O le tele o taimi, e lua ituaiga: totonugalemu ma nephrogenic.

E tusa ai ma le mamafa o le vasega, o mamanu nei o le maʻisuka insipidus e iloga:

  • malamalama - e oo atu i le 8 lita o le mimi i aso taitasi,
  • averesi - vaevaega o le 8-14 lita / aso,
  • mamafa - sili atu i le 14 lita / aso.

E le gata i lea, e tupu le maʻi faʻatasi poʻo mauaina fomu.

Meaʻai ma meaʻai mo le maʻisuka insipidus

O le sini autū o le falemai mo le maʻisuka insipidus o le faʻaitiitia malie lea o gaioiga o gataifale i le aso ma le tau faasaga i le fia inu malosi.

E tatau ona aloese mai le 'aina o meaai e aofia ai le porotini, ma faʻalauiloa le tele o gaʻo ma gaʻo i totonu o le meaai. Meaʻai ua saunia e aunoa ma le faaopoopo o masima.

Mea e tatau ona aofia ai i le taumafataga mo le maʻisuka insipidus:

  • meaʻai aano (e pei o le moa, mumu poʻo le paʻepaʻe),
  • nati
  • eseese fatu. E fautuaina ina ia tuʻuina atu le mea e sili ona fiafia i ai le buckwheat, oat ma le araisa,
  • fualaau faisua ma fua
  • vine
  • susu
  • pulupa,
  • sea ​​sea
  • lanu meamata
  • vai ma lemoni.

E matua faasaina ona 'ai:

  • uliuli ma le mumu pepa
  • sinapi
  • vineta
  • mea ulaula
  • piko ma pi,
  • meaʻai, mea meataalo ma meaʻai vave.

Meaʻai i aso uma

Faatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai faapitoa. O aso taʻitasi o taumafa mo le maʻisuka insipidus:

  • muamua o le taeao - omelet (steamed) o fuamoa e lua, vinaigrette (faatasi ai ma le suauu manogi), lauti ma lemoni,
  • 'aiga o le aoauli - oatmeal, tolu tile o sukalati lanu, tila,
  • 'aiga o le aoauli - fualaau fuamoa, meaʻai papaʻe mafolafola kuka, kāloti sima, susu,
  • aoauli i le aoauli - o se salati o kukama ma tamato i le suāuʻu fualaʻau, tasi fuamoa fuʻa,
  • taumafataga - iʻa fagota, kuka pateta, kulimi suamalie, lauti ma lemoni.

I le aso atoa e manaʻomia lou gauai faapitoa i le inu malosi. Faʻatasi ai ma le maʻi suka, e manaʻomia e le tino le vai nai lo se isi lava taimi e taui ai le gau i le taimi o le faʻamalaina.

O meaʻai e tatau ona vaevaeina faʻasalaga: 4-5 taimi i le aso.

Taua! O le tagata gasegase e tatau ona mataʻituina le faʻaaoga, muamua, o le falaoa paʻepaʻe, ma le lona lua, o le pata ma, mulimuli ane, lona tolu, o se mea e sili ona leaga i le taimi nei - suka.

O le mulimuli i se taumafataga o le a fesoasoani i se tagata maʻi i le maʻisuka insipidus faʻafaigofie le faagasologa faʻamalolo ma e le pine ae toe foʻi mai i se olaga atoa.

Puipuiga o le maʻisuka insipidus

O le togafitiga vave o le le lelei o le tino, o le tausia o le saʻo o aso uma o le vai, masani ona aafia i le ea fou, ma le teena o masani leaga e fautuaina.

O tagata o loʻo vaʻaia le tupu mai o lenei maʻi o le a lelei i nisi taimi, ia le itiiti ifo ma le 2 taimi i le tausaga, ia faia se X-ray o fatugaʻo.

Afai ei ai ou uiga o le vevesi poʻo le fia inu pea, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e aloese mai ni taunuuga.

I le togafitiga talafeagai, o le faʻasologa mo tagata e maua i le maʻisuka insipidus e lelei. O le maʻi maʻisuka tutotonu e tali atu i togafitiga e sili atu ona faigofie nai lo le nephrogenic ole maʻi pipisi.

E ui o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka na vave faʻavaveina le tino, o le soifuaga mai lenei mea i tagata matutua matutua soifua maloloina e seasea. Ae o fanau ma tagata matutua ua sili atu le lamatia o le oti mai le le mautonu.

Tuua Lau Faamatalaga