O aoga o pi ia maualuga cholesterol maualuga

O tagata uma e iai se faʻafitauli i le maualuga o le cholesterol maualuga i le toto e iloa lelei le aoga o meaʻai lelei i le taua e faʻaitiitia ai lenei faʻaaliga o le metabolism lipid. I le tele o tulaga, pe a mafai ona iloa i le taimi o le vavalalata i le auiliiliga, o se taumafataga filifilia saʻo e mafai ona foia uma le faafitauli i le faʻamaonia o le maualuga o le gaʻo i totonu o le toto. E fautuaina e le au atamamai le tele e mafai ai ona teena oloa ma gaʻo manu ma pulea i aso uma le faaaogaina o le cholesterol ma meaai.

O oloa e maua ai se aoga aoga ile maualuga o le cholesterol toto ua leva ona lauiloa. O se tasi o nofoaga muamua i lenei lisi o ni meaʻai - o se oloa lautele ma avanoa lelei e sili ona aoga mo tagata gasegase e maua i le hypercholesterolemia.

O le tuufaatasiga ma le taua o meaʻai o pi

O le tuufaatasiga o pi e aofia ai mea aoga nei:

  • vitamini A, vaega B, C, E, K, PP,
  • Minerale: magnesium, calcium, iodine, potassium, iron, zinc, copper,
  • mea maso
  • vailaau oona
  • squirrels
  • fiber
  • gaʻo
  • fuamoa fualaʻau.

O le aoga o le malosi o pipi tao (naʻo le 123 kcal) e mafai ai ona e faʻaaogaina i meaʻai.

Le taua o mea taumafa o lenei sui o lemu (i le 100 kalama):

  • carbohydrates - 54.5 g, o le suka e faʻatusa mai i le 4.5 kalama, o le isi o le malolo,
  • gaʻo - 1.7 g
  • proteins - 22.5 g
  • fiber - 7.9 g.

O ituaiga ituaiga eseese e mafai ai e se tagata ona maua uma mea e tatau ai i le sao talafeagai, tausia le soifua maloloina ma faaleleia le metabolism.

E faʻapefea ona aafia le cholesterol i le taumafaina o pi?

O se tasi o fautuaga autu a fomaʻi ma le maualuga o le cholesterol o le faʻaitiitia lea o le faʻaaogaina o gaʻo manu, lea e tele lava ina maua i aano o manu, iʻa ma meaʻai susu. Ae ui i lea, o le taumafa atoatoa e le mafai ona aunoa ma latou, aua o nei oloa o oloa autu ia o polotini. Ae o le faʻaaogaina o pi, e mafai ona e foia atoatoa lenei faafitauli: o le fualaau faisua o loʻo faia ai lona sogasoga ua matua gauai uma lava i le tino ma mafai ai e oe ona suia masini o meaola manu e aunoa ma le fetuunai o le soifua maloloina.

O le mea lea, e maua ai e le tagata le tele o palatini, ae i le taimi lava e tasi, o gaʻo fualaʻau e ulu i le tino ua gauai atoatoa i le tino. O le gaʻo, o le vaega lea o pi, o loʻo i ai se mea tulaga ese - e le o aofia ai le cholesterol. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻatumu atoa aano o manufasi ma meaʻai susu, aʻo faʻaitiitia le faʻaaogaina o le cholesterol ma meaʻai, lea e mafai ai ona faʻamaopoopoina le gasegase o le lipid i le tino.

Sa faatautaia e saienitisi se suesuega tele, lea na latou faavaeina ai le aafiaga o le faaaogaina o nisi meaai i luga o le toto cholesterol. O se tasi o oloa na suʻesuʻeina o ni meaʻai. O lea la, na ofoina atu se vaega o tagata e 'aina le afa ipu ipu pi i le aso mo vaiaso e tolu. O le taunuʻuga o lenei faʻataʻitaʻiga o se mea e ofo tele ai - i tagata na 'aina pia, totolo cholesterol toto na maualalo i le 5-10%.

Na maitauina le tutusa lelei o le lelei o le maualalo o le lipoproteins maualalo, na maua i vaega e faʻatau ai pi, pi, lentils, asparagus ma chickpeas. E aliali mai e leai se eseesega tele o le ituaiga o pi e faʻalauiloa atu i lau meaʻai - o le a tutusa le lelei.

O pi e fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol toto e le gata i le tumu i le sili ona maualalo o le palatini. Afai e faaopoopoina leki i aso uma ia latou meaʻai, o le a latou "tosina ese" oloa e afaina ai le fatu ma toto toto mai le meaai: meaʻai mūmū mūmū, fuluʻi gaʻo, meaʻai ulaula, falaoa paʻepaʻe ma isi meaʻai ma se faʻamaufaʻailoga maualuga.

Afai e te iloa pe faʻafefea ona faʻafefiloi pi ma greens, fualaau faisua ma meaʻai e maua i le fiva lapoʻa (cereals, brown rice, bran, pasta from flourmeal flour), e mafai ona faʻaititia le toto lipid mea sili atu, aemaise lava pe afai e te musu e 'ai le manu i le maualuga afuaga, ae ia maua ai le gaʻo susu ma le aano o manu i ni mea laiti (gaʻo-gaʻo lefiti, lapiti, toso).

Aisea e tatau ai i tagata e iai le hypercholestemia ona 'ai pi?

O pini o le sili lea o punaoa o vitamini ma minerale, o meaola oona ma isi mea aoga e taua tele mo le faatumauina o se tulaga mautu o le fatu ma toto toto. Ma o lenei mea taua e taua tele mo tagata mamaʻi e maua i le hypercholesterolemia: o le cholesterol i le toto e nofo i luga o puipui puipui, e faaleagaina ai i latou, e mafua ai le le lelei o le gaioiga, ma mafua ai ona avea ma avega mamafa i le loto. Vailaau pia (aemaise lava vaega B, PP, E), macro- ma microelements (calcium, potassium, magnesium) ma gaʻo pepa, o se vaega o le tuufaatasiga o pi, faʻamalosia ai vaʻa toto ma puipuia ai a latou mea leaga, puipuia o aʻafiaga leaga o le atherosclerosis.

E faʻafefea e pi ona aveesea le tele o cholesterol mai le tino?

O le tulaga ese o le tuufaatasiga o legumes e taua i se maualuga maualuga o fiva solu ma insoluble: e tusa ma le 8 kalama i le 100 kalama o le oloa. O lona uiga, o se vaega o nei pipi tao (pe tusa ma le 200 g) o le a mafai ai ona e mauaina toetoe lava o aso uma le manaoga o le tino mo fiber.

O le fiva faʻamalosi, oʻo atu i totonu o le gastrointestinal tract, e le faʻamavaeina ma e leʻo gauai i totonu o le tino. O le faʻaitiitia o le susu, e pulapula, ma o lona siʻitia e maualuga lona faʻatuputeleina. Afai e te faʻaalia lona tulaga i totonu o le manava, ona mafai lea ona e mafaufauina o se omomi masani o se faʻataʻitaʻiga. O loʻo faʻafefeteina fiber ma tuʻuina atu i le nofoa le sili atu o le voluma, ao alu i luga o le manava, nofoa faʻamamaina ona puipui, e pei o le omomi, o le faʻasoasoaina o oloa faʻamalosi, toxins, e aofia ai le tele o le cholesterol. O fomaʻi o loʻo fautuaina mai meaʻai fiber maualuga e faʻamalosia faapitoa mo tagata gasegase e maua i le maʻisaga, aemaise lava le mausali.

O le gaioiga o fiva solu e ese le ese: i lalo o le malosi o le susu, ua liua i se mea e pei o le gel. O filo soluble i totonu o pi e aofia ai resini, inulin ma pectin. O le feaveai i le gastrointestinal tract, o se mea e pei o le jelly-oona e aʻafia ai le tele o cholesterol, lea na oʻo i le manava i meaai. E le gata i lea, o isi mea e le talafeagai ma otaota, faʻapea foi ma aʻafiaga, e aofia ai foi le tele o le cholesterol, e mafai ona ave.

O le isi mea aoga o fiva e mafai ona faʻaaogaina o le faʻatapulaʻaina lea o le gaioiga o meaola suamalie. O se taunuuga o lenei faagasologa, o le cholesterol, lea e maua mai e se tagata mai mea taumafa, e le o gaosia pe tagofia, ae vave ona gauai i totonu o le pulu puaʻa mai le fiva le mafai ona gaosia ma e masani lava ona tuua le tino.

E toatele na matauina pe a uma ona 'ai se vaega o pipi taoina mo se taimi umi ou te le manao e' ai meaai. O le aʻafiaga o le maelega umi e mafai ai ona e ausia uma lava le fiber e tasi, lea, pe a ulu atu i le manava, e tele taimi e oso ai ma faatumuina. Ona o lea mea, e 'ai e se tagata le taumafa leaga, ma faʻaitiitia ai le aofaiga atoa o le cholesterol lea e sau ma meaai.

E faʻafefea ona 'ai pi ma le maualuga o le cholesterol?

O le mea moni o lenei fualaau faisua e lelei mo le soifua maloloina o se mea e le mafaamatalaina, ae o le a le tele ma pe faʻapefea ona 'ai saʻo? O fomaʻi e sauni e sauni se vaega o pi i le afiafi mo le aso e sosoo ai: sasaʻa le 200 g o fatu i le vai malulu i le po, faʻagogo i le taeao ma kuka i totonu o le vai fou seʻia oʻo i le vaivai. Ina ia 'ai le aofaʻi o pini i le 2 taimi, o lenei tusi ua lava lea e maua uma ai mea e tatau ai i mea aoga mai meaai.

E i ai nai faʻamatalaga ma tulafono mo le faʻaaogaina o lenei oloa ma le maualuga o le cholesterol:

  • e sili atu le faʻafefiloi pi pi pi ma fualaau faisua, otaota, fuālaʻau fuālaʻau, cereal atoa o fatu o fatu, pusa paʻu atoa. E tatau ona e aloese mai le aina o manu ma pata i leki,
  • pe a kuka, e tatau ona faaopoopo le masima i ni mea laiti - o le a fesoasoani i le faʻaleleia atili o metabolic processes i le tino,
  • e aloese ai mai le faateleina o le gaosiga o kesi pe a uma ona 'ai ni pi, faaopoopo le soda i luga o le pito i luga o le sipuni i le apa i le kuka.

I le faʻaofiina o pi ma isi laumei i au meaai i aso uma, e mafai ona e puipuia le atiaʻe o le atherosclerosis ma ona taunuuga, talu ai o le i ai o lenei oloa i le taumafa e mafai ai ona e aʻafia le maualuga o lipids i totonu o le toto. Tuuina atu e mafai ona kuka mai pi, lentils, asparagus, pi vine, e mafai ona fesuisuiai ma lelei le taumafataga, lea o le a fesoasoani e aveesea ai mea leaga o mea ua fai ma vaisu i meaai gaʻo.

Faalenatura Faalenatura

O le taumafa o se tagata soifua maloloina fautuaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e tatau ona aofia ai meaai maloloina.

O se tasi o ia mea o tausaga taʻitasi - o pi.

O fatu pi o se mea e maualalo le lipid-e maua ai le maualuga o le malosi.

Faʻaaogaina i aso taitasi mo le 'aiga o le afiafi, e mafai ona e faatea ese le mamafa o le mamafa, faatulaga lelei le tulaga o le totoga, paʻu, lauulu, fao ma faʻalelei le faiga o metabolic.

O fatu pi e faigofie ona faʻafefe. E aofia ai le malosi o le soifua maloloina maualuga pei o le protein o manu. O le laau e iai sona aafiaga lelei i luga o le tino, e mafai ona faʻaitiitia le toto suka.

Faʻaaoga meatotino o pi:

  • faaitiitia le aofai o le gaʻo susu ona o le tauvaga i le va o fualaau faisua ma meaola o manu,
  • o le filo o mea taumafa o loʻo maua i fua o fatu pi e faʻataʻitaʻi ai le taumafa ma le faʻamamaina o cholesterol leaga.

Faatasi ai ma le saunia tatau o se meaʻai suamalie, 'ai o le a mafai ai e oe ona faʻapotopotoina pisinisi ma le fiafia. O le a faaleleia le soifua maloloina lautele.

O le fiva o le a aveese le lipoproteins e maualalo le maualalo, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻamaʻiina o laʻau faʻatasi ma pusa cholesterol, e puipuia ai le atinaʻe o fasipolo ma fatuga o fatu.

Aafiaga lelei ma leaga o cholesterol

O le vailaʻau faʻamalosi o le aano o meaʻai gaʻo lea e ulu atu i le vaega o meaʻai e mafai ona leaga ma lelei. O le faʻatulagaina o le faʻasalalauga muamua i se maualuga maualuga o se faʻalautele, ma o se tulaga mo le atinaʻe o le atherosclerosis. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol leaga, e tatau ona e lafoaia nisi meaola manu, sui i fualaau faisua, e pei o pi. O le Keli e talafeagai foi mo le maualuga o le cholesterol, lea e aofia ai phthalides e ono faʻaitiitia le tikeri o le faʻalavelave faʻaleaga.

E fautuaina e mataʻituina lou tulaga i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi faapitoa. I totonu o le fale suesue, o le fua o le maualuga o le plasma LDL e iloa. O nei faʻataʻitaʻiga e faigata ona fuafua i latou lava. O se suiga i vaʻa o le faʻamalositino i le uluaʻi laasaga o le atherosclerosis e atiina ae e aunoa ma ni faailoga iloga.

Faailoga o le teuina o pusa cholesterol luga o puipui o toto toto:

  1. vaivaiga
  2. vaivai
  3. tiga faʻatasi
  4. faʻalavelave i totonu o le fatu
  5. oso i le toto.

I le fale, o le fetuunaiga o le paleni o se mea taua i totonu o sela e mafai e ala i le faʻaaogaina o pi i meaʻai.

Faʻavaeina, meaʻai paleni o pi

O fatu pi o se fualaau taua tele. 100 g o fualaau aina e aofia ai le 30-40% protein, 50-60% suauu gaʻo, 1-3% suauu gaʻo. I le tuufaatasiga, o polotini pia e latalata i paluga o manufasi, ma e faigofie ma gauai uma i le tino.

O pini e aofia ai se aofaiga taua o mea e gaosi ai meaʻai:

  • E puipuia e Carotene le faaputuputuina o faʻasalaga saoloto, puipui malu, faaleleia le puipuiga.
  • Potassium, fuamosa e faʻaaoga ai le malosi o le metabolism, paleni-faavae. E manaʻomia mo le faʻamavaeina o ponaivi, nifo nifo, faʻasaʻo le toto maualuga.
  • O le copper e puleaina ai le metabolism uʻamea, e faʻamalosia ai le faʻaaogaina o pulu, gaʻo, gaʻo. E gafa ma le tuʻuina atu o masini, totoga i totonu ma le okesene.
  • Zinc e faʻaaogaina le malepe o gaʻo, proteins, acids nucleic. Faʻaleleia alaleo lipid o le toto, faʻaititia le lamatiaga o le anemia.
  • Arginine o se aliphatic, o le amino acids e fesuiai ai. E gaosia e le tino. Ae ui i lea, i tamaiti, talavou, tagata matutua, i tagata e maua i le maʻisuka, e le lava le faʻasologa o vailaʻau. O le mea lea, e tatau ona sau mai fafo.

I le faaopoopo atu i mea taumafa, o pini e aofia ai gaʻo gaʻo, B vitamini, phytosterols, polyphenols. O i latou uma lava e i ai se aafiaga lelei i le lipid metabolism, maualalo le cholesterol matautia, ma faʻasaʻo le toto maualuga.

O pi e tele ni oligosaccharides. O nei suga e le o afaina i le tino, faʻaleagaina le fausiaina o otaota, mafua ai le faateleina o le gaosiga o le kesi, le mamafa, susu. Lafoaʻi i le vai, o lea e fautuaina ai e salu le pi mo le 8-10 itula aʻo leʻi kuka.

O le aoga o le malosi o le 100 g o le oloa e 337 kcal.

Vitamini ma mea gaosi

O se sui lauiloa o lemu - o se punaoa maualalo o minerale, fausaga o meaola, vitamini, ma vailaau o meaola oona o le a lagolagoina le galuega a le fatu, le hematopoietic system.

I le uma, o mea tonu lava ia i luga o le endothelial layer e mafua ai le faafitauli. O le vavalalata o le lumenese e faʻaitiitia ai le vaega o le vaʻaia o le vaʻa ma ua faaleagaina le puipui.

Afai e masani ona aveʻese legumes, o le tuufaatasiga o loʻo iai i totonu o le a taofia ai le faʻavaeina o pusa cholesterol ma aʻafiaga le lelei o le suauu cholesterol, e faʻaitiitia ai le mamafa i le fatu.

Calcium, magnesium, potassium, vitamins PP, E, B, faʻamalosi malosi o le a faʻamalosiina ai le pito i luga o le auala, fesoasoani e faʻamautu le manuia lelei.

  • squirrels
  • gaʻo
  • filo meaai
  • eseese mea eseese o minerale ma vitamini,
  • masima
  • paluka
  • sodium
  • iodine
  • uʻamea
  • zinc
  • fulufulu.

O fua e mafai ona suitulaga ai aano o manu. O le tulaga ese o le malosi ma le taua o mea taumafa o le fatu pi e mafai ai ona e toe faʻafoʻi le aofaiga o mea e leai se mea oi totonu o le tino. E faʻavaivaia ai le faʻaalia o faʻataʻitaʻiga, maʻi o le maʻisuka, toto maualuga, faʻamalosia ai sooga, toe faʻaleleia, fafagaina o neura, potu o faiʻai, e aʻafia ai le ala o le faʻaogaina o le tino, e le toe toaga.

Aisea e taua ai le fesoasoani ia te oe lava?

O le faʻalauteleina o le tuʻufaʻatasia o fualaʻau vao o le a faʻalelei ai oe.

O le maualuga o le fiber o le a faʻaleleia le faʻaoga o le hematopoiesis, ma o le a fesoasoani e toe faafoi le toto i le masani. Macro ma microelements o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o metabolic processes. Mo lenei, ua lava lea e faʻaalu ai le 100-150 kalama o le oloa i le aso.

O le cholesterol o loʻo iai i le plasma toto o le tino e lelei ma leaga meatotino. O se aafiaga lelei masani e matauina pe afai e leai se koniteina faasili. Faʻapipiʻi i le faiga o felauaiga, e aʻafia ai le fatu, faʻamalosi totoga.

  1. Cholesterol o le toto 3.4-5.4mmol / lita - alalaupapa lipid e aunoa ma ni mea sese, oe maloloina.
  2. 3.5-4 mmol / lita - tau faʻagata.
  3. Luga 5, 4 mmol / lita - o le lamatiaga o le taina o toto toto.

O le gaosia o le 80% o vaega o le cholesterol i le tino o le tagata e tupu faʻapitoa. O isi mea e totogi i meaai. O lenei tulaga e aoga pe a le maua e le tala lipid le maualuga o le gaʻo.

Afai e le o le tulaga lenei, e tulai mai tulaga faʻaleaga. Faʻamatalaga o loʻo teu i totonu o laʻau, ua faʻaitiitia le faʻamaonia. Papa e mafai lava ona poloka atoa.

O le aʻafiaga leaga lea o tupe teu.

Le aʻafiaga o lemu i cholesterol

O pi, e pei o laau uma, e le o iai le cholesterol. E vave lava ona uuina e le tino, faʻaleleia alalaupapa lipid o le toto.

O le faʻalavelave o mea gaioiolosi e malosi lona aʻafia o le lipid:

  • Folic acid, pyridoxine, fiva filogia, phytosterols faʻaitiitia ai le faʻaogaina o mea laiti i toto toto, toe faʻaleleia le leo, faʻamamaina i latou o faaputuga cholesterol.
  • O le magnesium, gaʻo gaʻo faʻaleleia le galuega o le cardiovascular, digestive system. E faʻamamaina e le magnesium le toto maualuga, faʻaititia le mamafa i luga o le fatu.
  • Vitamini B6, B9, B12, E, ascorbic acid faʻateleina le gaosiga o le gaʻo. Oona e sau mai fafo e sili atu ona malepelepe, aua nei faʻaputu i le tino, ma vave ona gaʻo i le ate. O le le atoatoa o le acromorbic acid e faʻapupulaina ai le maualuga o le lipoproteins maualalo, ma o le leai o B vitamini e faʻateleina le ala o le atherosclerosis.
  • Polyunsaturated acids e faateleina le maualuga o le cholesterol aoga, lea e faʻaaoga LDL ma triglycerides.
  • O le fiva laʻau e le o aʻafiaina e le tino, e pasi atu i totonu o le vaega o meaʻai, iniseti, aveese le toxins, toxins, ma faʻafefeina ai le faʻaaogaina o le cholesterol.

O pi ma cholesterol o ni mea e le tutusa. O le faʻaaogaina o pi e faʻamautuina lona faʻasolosolo i le ate, gaʻo gaʻo.

E faʻafefea ona 'ai pi ma le hypercholesterolemia

O pi pi e sau i lanu eseese. E sili atu le pogisa, o le tele foi o mea e maua mai ai. O pini o loʻo i ai se mea oona - phaseolunatin, o lona tino e le mafai ona 'aina faʻatoʻa pe totō fatu mo meaai. O mea oona e paʻu ai naʻo le taimi o kuka. O loʻo saunia, o kulimi mama e le toe iai ni toxins, e saogalemu mo le soifua maloloina.

E tele ni tulafono faigofie e kuka ai meaʻai e fautuaina e pipii atu i le hyperlipidemia:

  • Tuuina atu o fatu pi o loo i ai le tele o polotini, e sili atu le tuufaatasia i lau laulaʻau, asparagus, pepa, seleri, broccoli, cauliflower. O le suka, lanu enaena, millet e sili ona lelei. O se faaopoopoga lelei o le - olive suauu, paluga pateta, susu o susu.
  • E le fautuaina e faʻaoga le masima i le taimi o le kuka. Ae a faʻapea e foliga mai e sili atu ona lelei pi, e mafai ona e faʻaopopo sina masima.
  • Ina ia taofia le totoina pe a uma le pi, mamafa, faateleina le gaosiga o le kesi i le taimi o kuka kuka ai soda i le pito o le naifi.

O le fofo aupito sili ona lelei mo le maualuga o le cholesterol o se teuteuga o launi pi. Mo lana tapenapenaga, e tipiina laulaʻau pi i ni vaega laiti. 2 tbsp. l mea lanu e faʻaaogaina mo le 1 ipu vai malulu. Faʻaofu le ogaumu, aumai i se vevela. Faaitiitia le afi i se mea pito i lalo, faʻafefe mo le 5 minute. Faʻaosooso 30 minute. Inu 50 ml tolu taimi / aso.

O le togafitiga e 14 aso. E mafai ona toe faia pe a maeʻa le lua vaiaso.

Bean anti-cholesterol recipes

Ina ia faʻamaonia le cholesterol, e lava le 'ai 150-200 g o pi / aso. Le auala sili ona faigofie: sasaa pi i totonu o le vai malulu, alu i le po. I le taeao, faʻafefe, faʻaopopo vai fou, kuka seʻia faʻamalulu. Fafaga faalua. O lenei aofaiga e lava lea e maua uma ai mea e tatau ai.

Pia ma le solo

Ina ia saunia le salati, o le ae manaomia le 100 g o le kuka, squid finely chopped, 2 tamato, fufulu, o le pasili, 300 g o pi.

E faʻafefiloi mea uma, faʻaopopo 3 cloves o le kalama, tufatufa atu i se lomitusi, suauu olive (mafai ona suia i le bioogurt). Afai e manaʻomia, e mafai ona e faʻaopopo i le kukama fou, salati mai fala fala.

Susu pi

E te manaʻomia 300 g paʻu paʻepaʻe po o le mumu, 100 g o le pata pateta, 4 pateta, kāloti, aniani, gaʻo, 1 le lita o fasi moa.

Aumai le faʻafefete i se vevela, faʻaopoopo le pateta pateta, aniani, kāloti, pasi pati. Salu mo le 10-15 minute. Faaopopo pi, greens.

E mafai ona e suia le fua masani masani e ala i le faaopoopoina o pulou pulou, susu o le susu, celery, garlic i mea autu.

White Bean Soup with Spinach

O se mea aoga tele mo le cholesterol maualuga, atherosclerosis, maʻisuka. Ina ia saunia, e te manaʻomia 2 tbsp. l moa fualaʻau, 1 aniani, seleni, 600 g o pi, o se puʻu manogi.

Liligi sina vai i le pito i lalo o le pusa, faaopoopo le suauʻu, sukani, seleni seleni, mea uma mo le 5-10 minute. Mo tagata fiafia i meaʻai vevela, e mafai ona e faʻapipiʻi faʻamaʻaleti galati, 2-3 fasi.

Ona faaopoopo ai lea o pi, sasaa le 500 ml o le vai po o le fasi moa. E mafai ona e vaʻaia ma le pepa, thyme. Aumai le supa i se vevela, ona kuka ai lea mo le 15-20 minute ile vevela vevela. Faʻaopopo le meaʻai 5 minute aʻo leʻi kuka.

Mo kuluga uma, o pipi ua saunia e kuka.

Contraindications

E le mafai ona afaina fatu pi, ae o loʻo i ai faʻamaoniga i le faʻaaogaina o lenei fualaau faisua. E aofia ai:

  • Maʻi o le ate, fatuga. Pe a faʻaaoga laumei, o le pele e maualuga pe sili atu ona leaga, e oʻo atu i totonu o le pancreas. E sili atu le matautia pe a iai ni maʻa i le gallbladder.
  • Falemaʻi fualaau. O le tele o le fiva laau e faʻapupulaina ai le avega i luga o le manava, ma mafua ai se faʻalavelave tele o le maʻi. Faʻasolosolo, gastritis, o le taumafa tatau e tatau ona faʻamalolo pe a mafai, puipuia le membrane o le manava mai le ita.
  • Gout O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi o se gasegase o le tino, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le teuina o salic acid salts. Legumes are rich in purines, faateleina le fua faatatau o le teuina o mea leaga i totonu o sooga, faateleina le le tutusa i le va o proteins, gaʻo, gaʻo, ma faʻamalosia le maʻi.

O suʻesuʻega faʻaletaʻiina ua faʻaalia ai o pi o se mea maloloina, lelei le anti-cholesterol oloa e te manaʻomia e aofia ai i au meaai i aso uma. O le faʻamaualuga o triglycerides, LDL, VLDL e faʻaititia e le 15% i le mavae ai o le 3 vaiaso. O faʻamaoniga o le setete o le cardiovascular system o loʻo faʻaleleia atili, o le ono mafai ona oso i le fatu, stroke, faʻaitiitia le fatu fatu o le fatu fatu e 40%.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

E faʻapefea ona tausia le cholesterol masani

Afai o suʻega e faʻaalia ai le maualuga o le gaʻo-pei o le meaola (o le aofaʻi o le cholesterol e le tatau ona sili atu i le 5.2 mmol / l), ona togafitia lea e fomai i le tagata maʻi i fualaau. Ae o nisi taimi e lava le 'ai lelei ma fai mea lelei. Afai i le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi faʻafaigofie le tulaga o mea gaʻo i totonu o le toto, ona mafai lea ona faaitiitia le faasinoupu lipid metabolism. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e:

  1. Faatapulaaina le taumafaina o aano mumu, iʻa gaʻo, kulimi mumu, fuamoa ma isi meaʻai e iai gaʻo manu i le tele o mea.
  2. Faʻaauau ona pulea le maualuga o le cholesterol i le toto.
  3. Nai lo meaai leaga, aofia ai fualaau faisua, fualaau aina, cereals, ma legumes i lau meaai. O nei oloa o loʻo i ai vaega o vailaʻau e iai le malosi e faʻaitiitia ai le cholesterol. Punavai o elemene ma vitamini - pi, sana, nati, saito, lemoni, seleri, almonds, Kombucha, fatu sesame, ma isi.

E mafai ona faʻaleagaina e le meaʻai meaʻai le tele o maʻi. Ma afai e siitia le cholesterol, e tatau ona e faafesootai se fomai o le a tuuina atu fautuaga i le filifilia o meaai lelei e aunoa ma le afaina ai o le soifua maloloina, ma mafaufau i uiga o le tino.

Mea aoga

O pi o se auala faatuatuaina e faʻamaonia ai le gaʻo gaʻo. I lenei aganuʻu, e tele naua minerale, mea o le aisa, protein, fiber, vitamini o vaega B, A, C, E, PP, K, ma e iai foʻi gaʻo fualaʻau ma gaʻo. O se mea taumafa lenei mea, ona o lona laitiiti o lona aoga - 123 kcal.

Meat, oloa gaosi susu e le gata o punaoa o gaʻo, ae faapena foi ma polotini talafeagai. Aʻo faʻamapulaʻaina, o loʻo i ai se faʻafitauli i le leai o se fale mea autu o le cell. E faigofie lava ona foia pe afai e te aofia ai pi i le taumafataga.

O le gaʻo i lenei aganuʻu e le aofia ai le cholesterol, ma e le sili atu le leaga o le polotini fualaʻau nai lo se meaola.

O le mea lea, ina ia faʻavasegaina le gasegase o le lipid i totonu o le tino, e fautuaina ai ia suia meaʻai gaʻo ma lemu, e aofia ai pi. Ua maua ai o ia ituaiga meaʻai e faʻaitiitia ai le cholesterol e oʻo atu i le 10%.

Soo se fatu e fesoasoani

E paʻepaʻe paʻu paʻepaʻe poʻo le mumu? E talitonuina soʻo se pi mai le maualuga o le cholesterol, e aofia ai isi laumei. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le filo soluble dietary o loʻo maua i lentils e faʻaaogaina ai le gaʻolala ma le faʻamalosi. Afai e masani ona e 'ai pi pi, ona mafai lea ona e toe faʻafoʻi le faiga o le metabolic, faʻamaonia le suka o le toto ma faʻagalo e uiga i le faʻamalosi.

O se ituaiga tulaga ese o le pi, o le mea lea, o loʻo i ai le malosi e le aʻafia ai toxins tau siosiomaga. O le tuufaatasiga o lenei aganuu ei ai vitamini ma minerale: magnesium, lipine acid, iron, calcium, chromium. Ona o lenei mea, o ipu mai lenei low-calorie ma i le taimi lava lea e taua tele ai le tamaoaiga i le tamaititi i le vaitaimi o le tuputupu aʻe ola ma mo fafine maʻitaga.

O pi pi e faʻavasega ai le gaioiga o fatugaʻo, ate, manava o le tino, fatu, vaʻa toto, ma le tino o le tino. Ona o le mea moni o loʻo i ai le zinc, o le mamafa e masani ona faʻasolosolo, lea e fesoasoani i le faatea ese o le gaʻo ma le lipid metabolism maʻi. O fatu pi e aoga mo i latou o loʻo mafatia i le anemia ma le anemia. Ae ae e te leʻi 'ai i laʻau lanumeamata lanumeamata, e tatau ona e kuka.

E faʻafefea ona faʻamamaina e kulimi le cholesterol?

Afai e te 'ai leki i aso uma, e mafai ona faʻalelei lau soifua maloloina. I le uma, o nei oloa e aofia uma filo solu ma e le mafai ona faʻaaogaina.

Ona o le mea moni o le fiva e le mafai ona faʻaaogaina e faʻafefe ai le susu ma faateleina ai le lapopoa, e pei o le omomi, o loʻo iai mea e faʻamamaina ai. O le agai i totonu o le manava, o lenei ituaiga "washcloth" e faʻamamaina ai ona puipui.

O le ogaumu e maualuga tele, talu ai o le fiva e le mafai ona faʻaaogaina e aveesea ai le tele o faʻasoesa, toxins, ma le cholesterol sili atu. O le fiva insolu e sili ona aoga mo i latou o loʻo faʻavaivai.

O le suauu paluga o le a fesoasoani e aloese ai mai le gaosiga o le kesi, e faaopoopo i luga o le pito i luga o le sipuniti i le taimi e kuka ai pi.

E faʻapefea ona fai se keke pi

Ina ia maualalo le cholesterol, e tatau ona e faʻatumu se ipu malamalama i le afa ma pi ma faʻatumu i vai. E faia lenei mea i le afiafi, ina ia tumu le pi i le vai i le po. I le taeao, e tatau ona sui le vai i le fou. Liligi sina suauu pati iinei. Ona kuka ai lea o pi. E tatau ona e 'ai i le lua vaeluaina. O le togafitiga e 3 vaiaso. O le maualuga o le gaʻo tino i aso nei o le a faaitiitia.

O pateni pi e fesoasoani e faʻaititia le cholesterol. Fua:

  • 2 tbsp. l e tatau ona faatumuina mea e gaosia i le gaosia i le vai (1 ipu),
  • o laʻau pi o loʻo kuka mo le 2-3 minute,
  • o le a faʻapipiʻi le susu pe a uma ona tuʻuina atu mo le isi afa itula.

Inu 2 tbsp. taeao, aoauli ma le afiafi mo le 14 aso. Ona malolo mo le tele o aso ma toe faia le togafitiga. Faʻatasi faʻatasi ma laumei - fualaau faisua, otaota, fuālaʻau fuālaʻau, fatuga atoa, pasta atoa. Leai se mea e faʻaopopo ai le pata i nei ipu. Mo le faʻaleleia atili o metabolic processes i le tino, e tatau ona itiiti sina masima.

Aʻo leʻi amataina togafitiga ma pi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. E tatau ona manatuaina o soo se fua e mafai ona aafia ai se tino faapitoa i auala eseese. A iai se faʻaitiitia o le cholesterol, e tatau ona e taʻitaʻia se olaga ola maloloina: aua e inu ava malosi, aua le ulaula. O fesoasoani i togafitiga o le a avea ma se uiga lelei, o se olaga faʻavavevave - aʻoaʻoga faaletino, sopo,

O aoga o pi ia maualuga cholesterol maualuga

Faʻaleagaina o le lipid metabolism, o le teuina o atherosclerotic plate i totonu o le vaa e aliali mai ona o le faʻaputuina o le ava malosi-cholesterol.

O lenei tuufaatasiga o se vaega o le suauu, e faia ai se galuega taua o le gaosia o le vitamini D, le tuufaatasiga o steroids, hormones (cortex adrenal, genital).

E le mafai ona fofo i le plasma toto. O le faʻaalia o le mea masani o le 3.9-5.2 mmol / l, o le faʻalauteleina o lenei tau e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻeina o maʻi tuga i le tino o le tagata maʻi.

O loʻo i ai se auala saogalemu e puipuia ai le atinaʻeina o togafitiga. I lenei auala, o le pulea o lipids i totonu o le tino o le masani lea ona faʻaaogaina pi.

O pini e maua i le cholesterol maualuga e fesoasoani e faʻaititia ai lenei faʻamaoniga ma faʻamaonia ai faiga faʻavae i le tino.

  • lipine
  • phytosterols,
  • magnesium
  • omega fesoasoani lea e mafai ona faʻamaonia le paleni o le faʻaogaina o numera tuaoi o se mea gaʻo.

O le pi masani o se oloa o fualaau toto, lea e faaopoopo atu i nei vaega i lona tuufaatasiga o loo i ai se vaega atoa o vitamini B - B6, B9, B12.

O le le lava o vitamini B i tagata e mafua ai:

  1. Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo, lea e mafai ona faʻatupulaia ai le numera o molelaʻau e faʻafefe ai le ava malosi lipophi vai.
  2. O le lamolemole ma le vaivai o puipui i totonu o vaʻa ua faʻaititia, mafua ai le suia o latou pathological.

Legumes o le a fesoasoani e faʻaitiitia le fuainumera o le steroid i le ate. O fesoasoani a Omega e fesoasoani e aveesea le cholesterol sili atu mai le plasma toto. O le oloa e aofia ai le phytosterol. O le foliga mole mole o lenei vaega e pei o le cholesterol o manu, o le mea lea, e mafai ona suia le leaga o le cholesterol plasma.

Pini - o se fesoasoani lelei i le tau faasaga i le cholesterol

O pi o se tasi lea o fua taua i taumafa a le tagata, e le mafai e le kulumu ona le toe i ai lo latou tulaga i lo tatou taimi.

O tagata atamamai o ona po nei i le vaega o meaʻai meaʻai e fai mai o le taumafaina o le 150 kalama o le fua i le aso e mafai ai ona e maitauina le taunuuga o le toe faʻaleleia pe a uma le 14 aso.

O le taʻi masina o le 'ai o pi e faʻasaʻo le cholesterol e 10% i le pito i lalo. E lelei le Celery mo le tuʻuina atu o le cholesterol.

Mo le kukaina o pi pi suamalie, ua fautuaina e usitaia tulafono faapitoa mo le sauniuniga o lenei oloa. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, e fautuaina e muamua ona faʻaaogaina pi, sasaa i le po i le po, faʻafetai i lenei faiga, o le taimi e manaʻomia e saunia ai se ipu e faʻaititia tele.

O aʻafiaga faʻalesoifua maloloina o le 'aiina o fatu pi e pei ona taua i lalo:

  • E mafai ona faʻaleleia le puipuiga, soifua maloloina, lelei o le ola, puipuia le lamatiaga o faʻamaʻi.
  • O loʻo faʻatulagaina le faʻatinoina o le vaega o le digestive.
  • Ua toe faʻaleleia le gaʻolaʻau o le cholesterol.
  • Ua faʻamamaina toto toto o le faʻamaʻaloga.
  • E i ai le faaitiitia o le mamafa o le tino i le i ai o ona faasiliga.

E mafai ona faʻaaogaina e avea o se ipu faʻasosoʻo tutoʻatasi pe faʻapipiʻi foi. E tuʻuina i salakeke ma fualaau faisua. O le tofo o le oloa ma oloa aoga o le a faʻaleleia e ala i le oloina o pi i se mashy state.

Soo se mea e fai ai le lapume e lelei mo le tino. E fautuaina e 'ai e le aunoa ia ituaiga ipu pe a ma le lua vaiaso. A faʻaaogaina decoctions ma infusions, faʻafefe lua-taimi o le fualaau ole fualaau oona e faatagaina i le aso.

Ina ia aloese mai le faateleina o le motumotu o le intestinal, ua fautuaina e faaopoopo le suauu tao i luga o le pito o le naifi i broth.

O le a le auala sili e faʻaaoga ai pi?

O loʻo i ai i le laau ni vailaʻau o le tino, lea e faʻaleleia lelei i se vai (paʻu). O isi vaega e fautuaina foi ina ia togafitia le vevela. Ina ia faʻavave le kuka, e mafai ona e faʻaaoga fualaau aina.

O le oloa na saunia i le taimi muamua i totonu o fagu e faʻaalia i le vineta ma le suauu, e fautuaina e faʻauʻu nei vaega aʻo leʻi faʻaaogaina pi, ma fufulu le fatu i le vai.

O le fiber pe a faʻaaogā pipi faʻato'ā uma ona teuina i totonu o le oloa. O le faʻaaogaina o le oloa e faʻaleleia ai le galuega o le mea e gaosi ai meaʻai, lea e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le le mautonu i tagata e maua i faʻamaʻi o le vaega o meaʻai. Faatasi ai ma pi, e mafai ona e faia se salatisi sili ona lelei e faaaoga ai le sami.

O le meaʻai sili ona taatele o le pi o le kuka suamalie.

Ina ia saunia, o le ae manaomia le 200 kalama o fualaau 'aina, 2 pateta ma le 2 lita o le suavai poʻo le susu. Kuki meaʻai seia oʻo ina vaivai. O lenei mea suamalie e lelei tele i le meaʻai, kapisi, kāloti kuka, laʻau bay, aniani, garlic. Afai e faʻaaoga le vai nai lo le susu e fai ai le sua, ona mafai lea ona faʻaopopoina le ipu i le faʻaopopoina o sina vaega o le suauʻu manogi.

O togafitiga sili ona lauiloa o se teuteuga o pusa. O laau laiti e talafeagai mo lenei mea. Ina ia saunia 2 sipuni tele, sasaa 200 ml o le vai kuka. Suauu mo le 3 minute. Faʻamalosia le afa itula. O lea ituaiga vailaʻau e ave 14 aso, 3 taimi i le aso, i se fua 30-40 ml.

E tusa ai ma iloiloga o tagata na faʻataʻitaʻiina lenei togafitiga ma puipuiga meafaigaluega, pe a uma ona faʻaaogaina, o loʻo faʻaleleia se faʻaleleia atili o le tulaga o le soifua mālōlōina, lea e faʻaalia ai le toe faʻafoisia o le gaioiga o le tele o gaioiga ma tino.

Faʻaopopoina pi i le taumafataga, e faigofie ona e faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol i le tino o le maʻi.

Mo le faatumauina o le maualuga o le cholesterol i le masani, e fautuaina e le gata ina faʻaaoga meaʻai e maualalo ai le LDL, ae mulimuli foi i se taumafataga fautuaina e lau fomaʻi.

O mea aoga ma faʻaleagaina o pi o loʻo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Aafiaga i luga o cholesterol

O pi e gaoioi i luga o le cholesterol i se auala e faigofie ai ona "aveese" lona sili atu mai le tino, ma faʻamamaina ai toto toto.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o ipu pia e faʻaititia le aofaʻi o le cholesterol e 10% pe a faʻaaogaina i aso taitasi mo le lua vaiaso.

O le fua fautuaina o pi i aso taitasi e 150-200 g.

I le maualuga o le cholesterol, i le mea muamua, e taua le filifili i meaai lelei. O le faamamafaina o le aloese mai le taumafa o na oloa e mafai ona faateleina. Aemaise lava, o mea ia e aofia ai gaʻo manu - manu, iʻa, susu.

Ae e le mafai foi ona lafoaia atoatoa i latou, talu ai o loʻo i ai le tele o protein e manaʻomia mo le masaniga o le tino. Maʻa e foia lenei faafitauli - o se mea maualuga maualuga o le protein e mafai ai ona faigofie ona suia nei oloa, faʻapipiʻi le tino ma mea uma talafeagai.

O le mafuaaga lena e maua ai e tagata o le vaomatua ia latou mea e fiafia i ai.

E faʻafefea ona 'ai i lalo o le cholesterol

E le lava le naʻo le tuʻuina atu o meaai e maua ai le "leaga" cholesterol. E taua tele le faʻaaogaina o mea taumafa e maua ai gaʻo mama, omega-polyunsaturated acids, fiber, ma pectin e faʻafaigofie ai tulaga masani o le "lelei" cholesterol ma fesoasoani e aveesea le tele o le "cholesterol".

• O le cholesterol aoga e maua i iʻa gaʻo, e pei o le tuna poo le maketi. O le mea lea, 'ai le 100 g o le iʻa iʻa 2 taimi i le vaiaso. O lenei mea o le a fesoasoani e faatumauina ai le toto i se tulaga faʻamamaina ma puipuia ai mailei toto mai le faia, o le aʻafiaga e matua maualuga lava i le maualuga o le cholesterol toto.

• O sisi o meaai gaʻo tele, ae o gaʻo, lea o loʻo aofia ai i ni nai fatu, e tele lava ina ola, o lona uiga, e aoga tele mo le tino. E fautuaina e 'ai le 30 g nati i le 5 taimi i le vaiaso, ma mo togafitiga faafomaʻi e mafai ona e faʻaaogaina e le gata o laʻau ma walnuts, ae faʻapea foi almonds, pine pine, Pasila pulu, nutshew nuts, pistachios.

Lelei maualuga le faʻaleleia o le maualuga o fatu o le sunflower cholesterol, fatu sesame ma le muka. E te 'ai le 30 g o fatu, faʻaaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, 7 walnuts poʻo 22 almonds, 18 fasi cashews pe 47 pistachios, 8 Pasila pasi.

• O fuālaʻau fuālaʻau, tuʻuina atu le fiafia i le olive, soya, suauʻu pipisi, faʻapea foʻi le suauu suauu sesame. Ae leai se mea e le faʻasalaina i suauʻu, ae faʻaopopo i meaʻai ua saunia. E aoga foi le 'ai na o le olive ma soʻo se mea memei (ae ia mautinoa o loʻo fai mai le afifi o le oloa e le o aofia ai ni vaega faʻapitoa).

Ina ia aveese le "leaga" cholesterol, ia mautinoa e 'aina le 25-35 g o le fiber i le aso. E maua le fila i le lala, fatuga atoa, fatu, legumes, fualaau faisua, fualaau aina ma laau afu. Inu i luga o se manava gaogao mo le 2-3 teaspoons, ia mautinoa e fufuluina i lalo i se ipu vai.

• Aua nei galo e uiga i apu ma isi fua o loʻo i ai le pectin, lea e fesoasoani e aveesea le tele o le cholesterol mai vaʻa toto. E tele pectini i fualaau suamalie, sunflowers, beets, ma le pelo.

• Ina ia aveese le tele o le cholesterol mai le tino, o le togafitiga sua e taua tele. O fualaau suamalie, moli, pineapple ma vine (aemaise lava le faaopoopoina o le sua o le tipolo), faapea foi le apu, e sili ona aoga.

• Lauti tiiti, lea e fasi ai manu e lua ma le maa e tasi, e aoga tele mo le maualuga o le cholesterol - e fesoasoani i le faateleina o le "lelei" cholesterol ma le toto ma faaitiitia ai le "leaga." E lelei foi le faʻaaogaina o le suavai pe a togafitia lau fomaʻi.

O se sailiga manaia na faia e saienitisi Peretania: 30% o tagata ei ai se gene e faateleina ai le tele o le "lelei" cholesterol. Ina ia fafagu lenei gaʻo, e tatau lava ona e 'ai i le 4-5 itula i le taimi e tasi.

E talitonuina o le faʻaaogaina o le pata, fuamoa, paluga e faʻapupulaina ai le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, ma sili ai le lafoaia o le latou faʻaaogaina atoa. Ae o suʻesuʻega talu ai nei e faʻamaonia ai le fesoʻotaʻiga o le cholesterol i le ate e fesoʻotaʻi tele ma lona aofaiga e sau mai meaai.

O lona uiga, o le faʻalautelega e faʻalautele pe a itiiti le cholesterol i meaʻai, ma faʻaititia pe a tele naua. O le mea lea, afai e te taofi le 'ai o meaai e aofia ai le cholesterol, o le a amata ona fausia i ni aofaiga tetele i le tino.

Ina ia faatumauina tulaga masani o le cholesterol, muamua lava, lafoai le gaʻo tumu ma aemaise lava gaʻo toe maua mai i le pipi ma le mamoe, ma faatapulaa lou faʻaaogaina o le pata, sisi, kulimi, kirimi oona, ma le susu atoa.

Manatua o le cholesterol "leaga" e maua i na o meaola manu, o lea afai o lau sini o le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto, ona faʻaititia le faʻaaogaina o meaai a manu. Avea pea le paʻu o le paʻu mai le moa ma le isi manulele, lea e aofia ai le tele o cholesterol.

A e kukaina aano o manufasi poʻo moa moa, pe a uma ona kuka, faʻaleleia ma aveese le gaʻo susu, talu ai o le ituaiga o gaʻo lea e mafua ai le afaina tele i vaʻa toto ma faateleina le maualuga o le "leaga" cholesterol.

O le avanoa o le mauaina o le atherosclerosis e itiiti lava pe afai o oe: • fiafia, i le filemu ma oe lava ma tagata o loʻo siomia ai oe, • aua le ulaula, • ​​e le o se mea inu i le ava, • alofa i ni auala uumi i le ea fou,

Tomai faʻavae e fai ma sui i le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol

Cholesterol e taua tele i le tino o le tagata. E aofia ai i le fausiaina o hormones, siama kulimi, vitamini D, faʻamautinoaina le sili ona lelei o le gaioiga o le popole ma le puipuiga o le tino. O le faateleina o le cholesterol toto (hyperlipidemia) e oʻo atu ai i le faʻalavelaveina o le tino masani o le tino.

  • Ituaiga o Cholesterol
  • Tulaga masani o le cholesterol
  • Mafuaaga o le Hyperlipidemia
  • Togafitiga Hypercholesterolemia
  • Isi togafitiga mo le maualuga o le cholesterol
  • Salad Recipes
  • Faʻatau togafitiga
  • Infusions
  • Tino
  • Totoga toto
  • Teas ma isi meainu
  • Faaiuga

O le faʻaaogaina o togafitiga faʻasolo mo le maualuga o le cholesterol e tele ona lelei. Muamua, o togafitiga faʻamalolo ma isi mea gaosi e toetoe lava a leai se faʻailoga. Lona lua, o le faʻaitiitia o le cholesterol ma togafitiga faʻasalalau e mafai ona tuʻufaʻatasia ma togafitiga fualaau faasaina.

Ituaiga o Cholesterol

I le tino o le tagata, o le cholesterol e faatatau i lipoproteins. E tele ituaiga lipoproteins:

  • Luga Maualuga Lipoproteins (HDL).
  • Laʻu maualalo Lipoproteins (LDL).
  • Laititi maualalo le lipoproteins (VLDL).

LDL ma le VLDL ua manatu o le "leaga" cholesterol. O le faateleina o nei vaega tonu e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o le cholesterol, ma faateleina ai le lamatiaga o le fatuina o le fatu fatu fatu (fatu fatu o le fatu) ma le atherosclerosis. Mai le cholesterol lamatia, o le lamatiaga o le fatu cardiovascular foi e tulai mai.

Tulaga masani o le cholesterol

O tulaga masani o cholesterol e eseese ma le numera o tausaga, faapea foi ma le itupa o le tagata.

E masani lava, o le cholesterol i se tamaitai soifua maloloina e 2.2-6.19 mmol / L. O le tulaga masani o LDL e 3.5 mmol / L, HDL 0.9-1.9 mmol / L.

I tane soifua maloloina, o tulaga masani o le cholesterol e amata mai i le 3.6 i le 5.2 mmol / L. O le masani o LDL e 2.25-4.82 mmol / L, HDL 0.7-1.7 mmol / L.

O mafuaʻaga o le toto maualuga o le cholesterol maualuga o mea nei:

  1. Le lelei o mea taumafa (taumafa taumafa o meaʻai i manu).
  2. Faʻalavelave faigata.
  3. Tapaa, ava malosi.
  4. O le mamafa poʻo le mamafa.
  5. Faʻaleagaina o gaʻo gaʻo (dyslipidemia).
  6. Suiga i le paleni o le hormonal i le toto o tamaitai i taimi o maitaga ma lactation (o lenei mea moni e fesootaʻi ma le faateleina o le gaosiga o le gasegase i le tino).
  7. O le taimi o le misaopaʻu, mimita.
  8. Itū faʻatasi.
  9. Tausaga.

O le iloa le ala e faʻaititia ai cholesterol maualuga ma togafitiga faʻataʻitaʻi, o mafuaʻaga ma filifiliga mo le faʻaaogaina, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le faatupuina o le stroke, o le fatu, ma le atherosclerosis.

E faapefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto? E mafai ona ausia lenei mea e ala i metotia o le le faʻatau fualaau ma fualaau faʻatau.

O vailaʻau e maualalo ai le cholesterol e vaevaeina i ni vaega se 4:

  • Sequestrants of acid acids ("Colestipol", "Cholestyramine").
  • Faʻapitoa o Nicotinic (faʻalavelave o vitamini D3, PP).
  • Firate (Atromid, Miskleron).
  • Tulafono ("Crestor", "Liprimar").

O le faʻamatalaga o vailaʻau, faʻapea foʻi ma le tele o a latou tui, e naʻo le fomaʻi o loʻo auai.

Ma le mea mulimuli, o le a tatou talanoaina le faʻaitiitia o le cholesterol ma togafitiga faʻa-tagata. E le masalomia, o se tasi o metotia lelei o togafitiga e le o togafitiga i le taua i le cholesterol o vailaau masani. O mea taumafa e faʻaaogaina ai le cholesterol, o lona uiga, o se natura masani. Ua toe faʻafoisia le paleni o paila ma cholesterol leaga.

Meaʻai Faʻaaogaina i Lalo LDL:

  • E mafai ona fesoasoani iʻaʻai e aveese le LDL mai le toto. O le togafiti lenei, o le samasami, tuna, faʻafefe. E tuʻuina atu i ai ituaiga o meaʻai i le gataifale.
  • Nati ma fatu: pistachios, almonds, walnuts, fatu sesame, sunflowers, pumpkins. E i ai le lelei o le faʻaitiitia o le cholesterol.
  • O suauu o le suauu o se sui failalalo o le cholesterol lelei - soya, sesame, sana. E fautuaina i latou i vaitau o sala.
  • Fugalaau fou, fualaau faisua - i nofoaga muamua o vine mumu, avocados, kapisi, seleni. O nei oloa e aoga i le faʻaitiitia o le cholesterol.
  • Legumes e aʻafia ai le faʻaitiitia o le cholesterol. E mafai ona e kuka ma le faʻaopoopoga o peʻa lanumeamata, pi.

O nisi o fautuaga mo le usitai i le faʻamaonia o mea taumafa:

  • Faʻesea gaʻo gaʻo mai le taumafa, lapiti, aano o moa ua talia.
  • Faʻatapulaʻa le faʻaogaina o masima i le sili atu i le 5 g / aso.
  • E tatau ona masani ona faʻaaoga meaai (5-6 taimi / aso) i ni vaega laiti.
  • E fautuaina le faʻaaogaina o oloa ia e aofia ai le sili ona lelei o le vitamini ma minerale. E fautuaina meaʻai e kuka, uu, i totonu o le ogaumu.

O nisi o fua o le anti-cholesterol

O nai meaʻai faigofie ma maloloina e faʻaititia ai au cholesterol leaga. O se filifiliga lelei o se tuufaatasiga lea o legumes ma le araisa, faapea foi le buckwheat ma le saito ua totoina. I lenei tulaga, o le aʻafiaga o le faʻamautuina o tulaga o le cholesterol o le a faʻaleleia.

Ioe, e foliga mai o se maualuga-kalori ma mea leaga, ae o aʻa e suia lona aafiaga. Manaomia: pi po o pi, fasi fuamoa fuamoa, fasi salsa.

Laʻau suamalie

  • nisi pateta - 2-3 fasi vaega,
  • lentils - 200 kalama
  • riki - 1 fasi vaega,
  • kāloti - 1 fasi pepa.

E le tatau ona e faʻamalo le aniani ma kāloti, e tatau ona e amataina fou, o le a tele atu vitamini o le a faʻaolaina.

  • soo se pi: pi, moa, pi poo lentils,
  • fualaau faisua
  • pateta pati pe sau sau.

Salu le pi seia maeʻa. Fualaau faisua, falai i totonu o se pusa poʻo se suʻu. Faaopopo pi i le ipu, sasaa fualaau faisua, sasaa pati tamato poo sau sau. Faatasi ai ma lenei ipu mo le malologa, e uiga i pateta, ma le araisa, e mafai ona e faʻagalo.

E faʻafefea ona kuka: tuʻu le meaʻai i luga o ipu muamua, fufulu i le vaitau ma tuʻu i totonu o le ogaumu faʻaliliuina i le 200 tikeri. O le a saunia le ipu i totonu o le 25 minute,

O fatu o lenei laau e sau i lanu eseese ma lapopoa. E tusa ai ma mea o loʻo i luga o elemene ma isi vailaʻau, o ituaiga e tutusa lava. O iinei, o le filifiliga e sili atu ona faalagolago i luga o se vailaau faʻalelei faʻapitoa vailaʻau. O le mea sili lava, o lenei ituaiga o legume ua tuʻufaʻatasia ma fualaau faisua e maua i vitamini C.

Vaʻaia tele i salakeke, meaʻai malulu. O se tasi lea o fualaau salati:

  • 300 g - pi o soo se lanu ua uma ona kuka,
  • 100 g - meaʻai o le anu,
  • 2 fasi fuamato fou,
  • 3 cloves o le kalama,
  • Le pasi pasili
  • Mayonnaise poʻo le yogurt e le oona,
  • Titi, pepa, lanu eleele e tofo ai.

Matou te tipi ma faʻafefiloi mea uma ma faʻapipiʻi i pepa, masima ma mayonnaise. E mafai ona e faaopoopo ni meaʻai i le salatisi, nai lo tamato faaopoopo kukama fou, sisi kulimi poo moa kuka. O iinei e faʻafesoʻotaʻi lou lava mafaufauga. O se mea alofa e le o oloa uma e sili atu le aoga e pei o pi.

  • Cook kabeeji, tamato, zucini, pi,
  • Faʻaliliuina fualaʻau vevela faʻatasi ma le faʻafefete i se suauʻu ma faʻafefete seia maeʻa
  • Faaopopo le masima, sisi ma le pepa.

Mai mea uma o loʻo taua i luga, e tatau ona faaiʻuina o pini ei ai mea e faʻamalosia ai le eletise: E tau ai le cholesterol leaga ma le aoga sili ma fesoasoani e faʻaleleia le lelei. E mafai ona e faʻamoemoe i ni faʻapitoa faʻapitoa pe a tuʻufaʻatasia ma isi meaai maloloina.

Faʻaaogaina auala laiti: aloese mai masani leaga, maliu, tagofia o vailaau, gaioiga faaletino ma le faʻaaogaina o togafiti a tagata, e mafai ona e toe faʻafoʻi le paleni ole cholesterol talafeagai i se taimi puupuu ma aloese mai taunuuga ogaoga mo lou tino.

Taumamafa pi i soo se ituaiga ma ola maloloina!

O le mea moni, e leai se tasi na te manaʻomia se tasi o pi pi poʻo pi. O fatu pi e matua tuʻufaʻatasia ma fua o saito: araisa, buckwheat, millet. I lenei tulaga, o ipu o le a le gata e lelei, ae aoga foi mo le tino, ma o le a matua faateleina le malosi o le suauu.

I le tepa muamua, e mafai ona tatou fai atu o lenei ipu e le talafeagai mo tagata e mafatia i le maualuga o le cholesterol, ae e le o lea. O fua nei e faʻaaogaina e fai ai se burritto meaai: pi po o pi, se sauʻai faapitoa mo burritto ma fuamoa moa.

Faʻatau togafitiga - o le togafiti sili ona lelei mo le faʻaitiitia o le cholesterol

Faʻafeiloaʻi, fuafua i lou soifua maloloina ma le matua, filifili mo oe lava. E mai le 2 teaseti (sili atu i le 60) i le tasi ipu tioata (tino talavou). O fua o Iapani Sophora ma White Mistletoe e fesoasoani i le faʻaleleia o le toto i le faiʻai, faʻaitiitia le maualuga o le toto ma fesoasoani i le togafitiga o le tele o faʻamaʻi cardiovascular.

O se fua lelei mo le maualuga o le cholesterol: ave se paʻu o fugalaau linden mago. Tipi linden fugalaau i le falaoamata i se mea e teu ai le kofe. 3 taimi i le aso, ave 1 lepp. ituaiga falaoamata lanu. Inu i le masina, sosoo ai ma se malologa o le 2 vaiaso ma le isi masina e ave ai le linden, fufulu ile vai manino.

I lenei tulaga, mulimuli i se meaai. O aso uma o loʻo i ai ni pi ma apu, aua o le lapisi o loʻo i ai le tele o vitamini C ma pectin i apu. O nei mea uma e lelei mo toto toto. Ma e taua tele le faʻafaigofieina o le maualuga o le cholesterol e faʻatuina ai le galuega o le ate ma le gall vladder.

Ina ia faia lenei mea, ave vaiaso e lua, faia se malologa mo le vaiaso, faʻaogaina o laau afu. O fualaʻau o le sana, tino ola, tansy, laʻau vaovao. Soʻo se 2 vaiaso, suia le mea o loʻo i ai. A maeʻa le 2-3 masina o le faʻaaogaina o nei fofo, o le cholesterol e toe foʻi i le masani, o loʻo i ai se faʻalautelega lautele o le soifua manuia.

Sao Sao

  1. 300 g o pi tao, soo se mea.
  2. 100 g meaʻai o le pipi.
  3. 2 tamato.
  4. 2 cloves o le kalaka.
  5. Greens.
  6. Leai le yogurt.
  7. Meaʻai e tofo ai.

Vili le aano o le pipi, tapunia le tumatumu ma laau afu, pasi le lauloni e ala i le pala. Tuu ni pi, niu meaʻai ma tamato i se ipu salati. I totonu o se pusa eseese, faʻafefiloi yogurt, otaota, mea manogi ma le kalaka. Faʻaopopo mea faʻapipiʻi i isi mea ma faʻafefiloi.

E mafai ona e faʻaopopo i le salad rye crackers ma le moa kuka kulumu, ma sui tomato i kukama fou.

Vailaʻau suamalie

Taʻu se ipu malamalama pi. Suauʻu 2 lita o le suavai poʻo le susu - fualaʻau poʻo le moa, pe a manaʻomia. Faʻaopopo le sisi atoa ma kāloti, tipi le afa o le kapisi, masima ma le pepa.

Fufulu, paʻu palu alalaʻau lelei, tapuni lelei ma faʻaopopo i le vai. Vavave le kukaina o le kuka. Ina ia faia lenei mea, ia tilotilo ni nai tamato, olo ma faʻafefete i totonu o se fagu meaʻai pe a ma le 10 minute i le suāuu olive ma pi.

Faaopopo le fulu i le apa ma faapipii isi 10-15 minute. A maeʻa - tape ese ma tuʻu ai.

Susu pi ma fualaʻau

Ave fualaau faisua uma pe a tutusa le tutusa. Sela ese. Taʻu tamato, tipi ese le kapeti i ni vaega laiti. Faʻaaoga fualaʻau vevela ma pi i totonu o se mea e faʻafefeteina ai, faʻapipiʻi nisi o meaʻai fualaʻau ma tatu. Faaopopo le sisi ma mea manogi i le tofo.

Ona o ona uiga lelei, o pi o loʻo i ai muamua i totonu o ipu e mafai ona faatagaina i le maualuga o le cholesterol. O lenei mea taumafa e mafai ona faʻaitiitia ai lona maualuga i sauniuniga tatau.

O aoga o pi ia maualuga cholesterol maualuga

Cholesterol o se ituaiga o gaʻo lea e gaosia i le ate ma e auai i le faʻatinoina o le tino o le tino o le tagata.

O se faʻaopoopoga pe faʻaitiitia, e pei o soʻo se eseesega mai faʻataʻitaʻiga lelei, e lamatia mo le tino o le tagata, aua e ono afaina ai le tele o mea leaga. O gaioiga faʻasolosolo ma le gaosia o hormones taua e faalagolago tele i le gaosiga o gaioiga o le vaega.

O le faagasologa o le atiaeina o se elemene e mafai ona fetuutuunai e ala i le faasaʻoina o meaai paleni, mo se faataitaiga, fatu pi ma le cholesterol, e pei o fualaau faisua ma fualaau aina, o le a aumaia ai ni faamanuiaga tulaga ese.

Faatasi ai ma se eseesega tele o faailoga o le vailaʻau i totonu o le toto, o meaai paleni e le lava, i tulaga faapena e tatau ona e faʻaaogaina togafitiga faafomaʻi o le tulaga. O lenei ituaiga o metotia e le talafeagai mo tagata gasegase uma ile vaʻaia o faʻasagaga o loʻo i ai nei.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o sui e faʻamaʻapeʻa le tino i le taimi o le atherosclerosis e masani ona solia i tagata taitoatasi ma faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o elemene o loʻo aofia i totonu o la latou tuufaatasiga ei ai aafiaga le lelei i puipui o le manava.

O loʻo i ai se auala mo nei tagata gasegase, ma o le manuia o togafitiga o le a faalagolago tele i luga o latou uiga faaalia i togafitiga. O le tuufaatasiga o taumafa ma faamalositino o le a fesoa- soani e faamaopoopo le paleni.

E tatau ona manatuaina e tatau i le tagata tausi meaʻai ona faʻamatalaina ia mataupu faavae o meaai paleni i le tagata maʻi, aua o le lisi e tatau ona mautinoa le tuʻuina atu o mea manaʻomia i le tino.

Aisea e faʻaalia ai le faʻaitiitia o tulaga masani masani mo le tagata ma le auala e taulimaina ai ia tulaga taua?

O se elemene o se mea talafeagai e aofia ai i le tele o faagasologa e tupu i totonu o le tino. O se faʻalavelave faʻapitoa mo le gaosiga o le ate. I le masani masani o le faagasologa, e tusa ma le 80% o le aofaʻiga o le faʻaputuina o le tuufaatasiga e gaosia e le tino lava ia, ma o le 20% totoe e ulu atu i le tino o le tagata ma meaʻai.

Taua! O tagata e taumafaina le tele o mea taumafa i meaola manu e mafua ai le lamatiaga o le atherosclerosis mo i latou lava. O lenei mea e mafua mai i le mea moni e latou te maua lenei vailaau i mea e sili atu nai lo faʻatagaga faatagaina.

E le tatau ona e manatu o le a faʻaitiitia le faʻasalaga o mea leaga, e tatau ona e lafoai atoa meaʻai mai manu. O ia suiga e le aloaia. O le tino o se taunuuga o ia suiga o le a leiloa vaega taua ma o lenei mea matautia.

Ina ia faʻamaonia tulaga taua, ua lava lava le faia o se meaai i aso taitasi ina ia mafai ai e oloa aoga ona maua ai:

E tatau ona faʻatapulaʻaina le taumafa (o le faʻataunuʻu atoatoa e le o faʻatatau):

  • povi
  • moa moa
  • aano o manu
  • fale gaosi oloa
  • soʻo se gaʻo o manu.

O pini ma le cholesterol, e pei lava o isi oloa gaosi oloa, e mafai ona faʻaumatia, latou te le afaina. Afai o faʻamaoniga i le suʻega o le toto e sili atu nai lo faʻatagaga faatagaina, e tatau ona e mafaufau i fualaau aina ma fualaʻau, lea e iai le tulaga ese o le faʻaitiitia o lenei faʻamalosi ma faʻalauiloa i lau lava taumafataga i le tele o aofaiga.

E mautinoa lava e tatau ona faʻaitiitia le faʻamaoniga o mea leaga i totonu o le tino o le tagata, e iloa e tagata uma ma e le lamatia ai le faafitia o lenei mea moni. O lenei mea e mafua ona o le maualuga o le aʻafiaga o faʻamaʻi tuga e mafai ona iu i le oti.

O le lisi o ia ituaiga faʻamaʻi e aofia ai:

  • siama fatu fatu
  • loto vaivai
  • togafitiga o le faʻamalositino,
  • o le leai o se tulaga,
  • afaina
  • toto maualuga
  • taʻavale
  • maʻi faʻamaʻi
  • fatu fatu.

O nei faamaʻi o loʻo i ai se tulaga maualuga i le lisi o pathoces sili ona taatele o lo tatou taimi, ona o le faafitauli o le faʻaitiitia o le cholesterol leaga e talafeagai. Faatasi ai ma le taimi e iloagofie ai suiga, o togafitiga e faigofie tele ma e le manaʻomia ni tupe faʻapitoa. O le toe malosi atoatoa e mafai, e faʻaalia ai le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le vailaau i tulaga masani.

Manatu taua

Mo se vave suiga i faʻamatalaga matautia i se itu pito i lalo, o togafitiga faʻapitoa e talafeagai, lea e masani ona aofia ai se tuufaatasiga o le tele o metotia:

  1. Faia o se taumafataga maloloina.
  2. Fuafuaina o gaoioiga faʻapitoa talafeagai.
  3. O le teena atoatoa o masaniga leaga, o le taumafaina o le ava malosi ma le ulaula tapaa.
  4. Le taumafaina o fualaau faasaina.
  5. Le faʻaaogaina o togafitiga faʻatoʻaga.

E ui lava o le mea moni o vaega uma lava e taua, o le faavae e mafai ona iloagofie meaai. O le taumafataga o lona uiga o le faʻaaogaina atoa o meaʻai e maua ai meaʻai ma mea suamalie. O tagata e maualuga mea o le vaega e tatau ona manatua tulafono nei:

  1. Faʻalēaogaina taumafa i le afiafi. O le afiafi e tatau ona sili atu i le 2 itula aʻo lei moe.
  2. I le gasologa o le aso, e tatau i le tagata gasegase ona faʻauʻu vai mama.
  3. Ina ia faia se lisi mo le vaiaso, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata fai meaʻai. O le a mafai e le fomaʻi ona mafaufau i le ata atoa o le gasegase o le faamaʻi ma faia se meaai mo le maʻi, ma mafaufau i uiga uma o le tino.

O taumafa paleni masani e masani ona aofia ai le faʻaaogaina o meaʻai ma teuteuga o togalaau. O nisi laau toto e iai le malosi e faʻaumatia ai le cholesterol ma aveese mai le tino. E tatau ona manatuaina e tatau ona filifilia se paluga o paluga e faʻaogaina ai uiga patino o le tagata maʻi, aua o gaʻo eseese e masani lava o se mafuaʻaga o gasegase o le tino.

O le tele o vaega e mafai ona fausia ai le fatu e mafai ona fausia ai le faavae o se meaai mo tagata gasegase i le maualuga o le atiaʻe o le atherosclerosis.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le legume cholesterol, e pei o isi vaega, e leʻo aofia ai, ae peitai, ua faateleina le aogā o le malosi ma e mafai ona avea ma sui o le aiga o le taeao po o le aoauli. E tatau ona e iloa po oa aoga o nei maa.

O pi ma le cholesterol o ni mataupu e fesootaʻi, aua o le faʻaaogaina o nei mea totino o se puipuiga lelei lea o faʻamaʻi pipisi.

O le a le faʻaaogaina o pi?

Talu mai aso anamua, o lemu na avea ma faavae o meaʻai a Rusia. O a latou meatotino aoga e vavalalata vavalalata ma a latou fatuga. Latou te aofia ai le elemene lenei:

  • aoga
  • gaʻo
  • vitamini
  • minerale
  • lipine
  • paluka
  • Manganese
  • Vitamin B
  • fiber.

O le suʻeina o se isi elemene ma le tino lava e tasi o le a matua faigata lava, aua e tusa lava pe faʻapefea ona e faʻaaogaina pi ma le cholesterol. Faafetai i se tuufaatasiga tulaga ese, o nei elemene uma e fetaui lelei le tasi i le isi ma ua matua gauai uma lava i le tino o le tagata, aʻo faamautinoa:

  1. Toe faʻaleleia o le faʻatinoina o le tino.
  2. Faʻaleleia le tino atoa, faʻamalosiina le puipuiga o le tino i le tulaga o le tuʻuina atu o sosoʻo o okeni uma ma mea e manaʻomia.
  3. O se aafiaga lelei i le faʻaogaina o le tino.
  4. Faaleaogaina o le cholesterol leaga.
  5. Toefuataiina o se foliga manaia o lauulu ma feusuaiga.

Mea moni! O le taʻitaʻia o tagata fai meaʻai e lipoti mai o le faʻaaogaina o legumes i aso uma mo tagata e maualuga le cholesterol o se mea e manaʻomia. A maeʻa aso e 14, faatasi ai ma le faʻaaogaina o le 150 kalama i aso taitasi, o loʻo faʻaauau pea le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o tau.

O se mea manaia le maitauina o tagata o le vaomatua e seasea lava ona feagai ma le tele o eseesega o le cholesterol mai tulaga talafeagai. Ma e masani lava o aganuu fatu pi ma varnish o le faavae lea oa latou meaʻai. Atonu o se toe iloiloga o tulafono faavae o meaʻai talafeagai o le a mafai ai e tagatanuu masani ona aveesea le faafitauli o le atherosclerosis ma isi faamaʻi o le cardiovascular system.

E manaʻomia e tagata maʻi ona gauai atu i le mea moni o laumei uma e aoga mo se tagata maʻi ma se faʻalavelave tele e ono atiaʻe le atherosclerosis.

O i latou o ni fesoasoani masani, ma latou avea o ni fili moni o mea leaga.

E manaʻomia e se tagata ona gauai atu i le mea moni o le suia o se meaʻai o se tasi lea o laasaga muamua i togafitiga ma le puipuia o le fatu ma maʻi faʻavafesa.

Le faʻaaogaina o pi e faʻafaigofie ai le cholesterol i le toto

O pi e maualuga le cholesterol o se meafaigaluega saogalemu ma le saogalemu. Cholesterol o se mea-gaʻo e pei o le mea e mafai ai ona faʻasalalau le faʻaogaina o siama faʻamalosi mo mea taumafa. O le tino lava ia e maua ai le 80% o lenei vailaʻau, o le totoe 20% matou te maua mai meaai.

Ia, afai e masani le cholesterol, ae afai e sili atu, ona amata lea ona faaputuputu ma teuina i puipui o toto toto. O le iʻuga, o le mea e fai ai le papa.

Ma afai e te le faia fua talafeagai, aua nei amata ona togafitia, ona le toe aoga ai lea o le tino, e afaina ai toto toto ma pagatia le fatu ma le faiʻai.

Tuua Lau Faamatalaga