Inisalini pupuu: fualaau faasaina, faatonuga

O sauniuniga ile inisalini e maua i ni fofo ma i le tulaga o le taofiofi i ipu ma suauu faapitoa (cartridges, cartridges and systems designed for use with pencil syringe).

O vai fofo e maua mai i totonu o fagu vailaau mama ma se voluma 5 ma le 10 ml, faatasi ai ma le gaioiga, o se tulafono, mai le 20 i le 100 PIECES i le 1 ml o fofo.

O le vailaʻau e faʻaaogaina mo le faʻaaogaina o le fomaʻi, o se paʻu paʻepaʻe suamalie, ma e aofia ai le 3.1% suauu.

O tali e foliga mai o se vai manino, le lanu po o sina lanu samasama ma se eletise (pH) mai le 2.0 i le 3.5). Ina ia saunia le fofo, o le paʻu tioata e faʻafefeteina i le vai mo le tui (Aqua pro injectionibus), faʻamalosia i le chlorhydric (Acidum hydrochloricum) ma le faʻaopoopoga o le glycerin (Glycerinum) ma le 0.25-0.3% solution phenol (Phenolum) poʻo le tricresol (Tricresolum) mo le faʻasaina.

Lagolagosua lagolagosua-faʻasao e tuʻuina atu i falemaʻi i vailaau faʻamaʻi 5 ma le 10 ml. O fagu uma lava e faamaufaʻailogaina i se mea faʻapipiʻi faʻatasi ma se pusa alumini.

Le pito sili ona faʻapitoa faʻasolosolo hypoglycemia o loʻo faamatalaina i se vailaʻau e lua-fualaau o le Novomix, o se faʻamalologa e lua-phase, lea e aofia ai le 30% o le insulin asini e sili ona puupuu ma 70% o le insulin aspart.

I le taimi nei, ua mafai e saienitisi ona foia le faafitauli o le alu o le inisalini i le manava (talu ai o le mea polotini, e aʻafia ai le faʻaumatia i lalo o le aʻafiaga o le suamalie) ma maua foi se fofo lelei mo le maʻisuka i totonu o fualaau.

Faʻataʻitaʻiga

O tapenaga o le inisalini e aofia i le kulupu o fualaau oona lea e aʻafia aiotaota ma le faagasologa o metabolic processes i le tino.

E taua le inisalini insulin carbohydrate metabolism regulator i totonu o le tino, o le mea e tupu ai se mea faapitoa antipyretic.

O galuega autu o le inisalini:

  • tulafono faatonutonu o le metabolism gaʻo,
  • faaosofia o le gaʻo o le kulūkose ma le gaioiga o lona liua i le glycogen,
  • faʻafaigofie le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o sela,
  • faateleina maso musika glycogen faleoloa,
  • peptide synthesis stimulation,
  • faaitiitia i le faaaogaina o le protein,
  • osofia o glucosyl transferase, complexes polyenzyme o pyruvate dehydrogenase, hezyokinase enzyme,
  • lapataiga lipaseo ana gaoioiga e faʻamoemoe i le faʻagasoloina o gaʻo gaʻo o mea faʻapipiʻi,
  • lipoprotein lipase inhibitionlea e faʻaitiitia ai le "faʻafefe" toto toto pe'ā uma ona 'ai meaʻai gaʻo maualuga.

Inisalini e afaina suauu gaʻo. E mafua lenei mea i le mea moni o le mea e faʻaleleia ai le felauaiga. glucose ui sulu siakifaʻaleleia lona faʻaogaina e fuluʻi, ma e aʻafia ai foi glycogen biotransformation i le ate.

Talu ai glycogenolysis inhibition (o le faagasologa lea e gau ai glycogen i le kulukose) ma gluconeogenesis (faagasologa o aʻoaʻoga glucose mai punaoa e le o le carbohydrate: mai amino acids, gaʻo gaʻo ma isi) insulin e taofia ai le gaosiga ogaoga glucose.

Le aʻafiaga o se mea i lipid metabolism faaalia i le taofiofia lipolysis (gaʻo gaʻo). O se taunuuga, o tupe maua ua faaitiitia free fatty acid i faʻavaʻa toto.

Inisalini e taofia le faʻatulagaina acetone (ketone) tino i totonu o le tino, e faaosofia ai gaioiga gaʻo gaʻo ma aʻoga mulimuli ane esters. Na ia faia foi se vaega i totonu polotini talipolu: faʻaleleia le felauaiga amino acids i luga o siamafaʻaosofia peptide synthesisfaʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai polotinifaatelegese le faagasologa o suiga amino acids i oxocarboxylic acid.

Pharmacodynamics ma pharmacokinetics

O le faiga o le gaioiga o le inisalini e fesootaʻi ma lona mafai gafatia ma se faʻamaumauga patino, lea o loʻo lisiina i luga plasma cell membrane, ma fai inisalini faʻapipiʻi siaki.

Faʻatasi ma inisalini receptor e ulufale i totonu o le cell, pe a aafia ai le faiga fuluʻiina o faʻalaulele feaveaʻi, e oʻo mai i le taimi nei, e leai se faʻamatalaga saʻo i luga o isi faʻataʻitaʻiga i totonu o le masini.

O le inisalini e galue i le toetoe lava o totoga ma gaʻo uma i totonu o le tino o le tagata, ae o ona sini autu autu ate, muso ma mea lelei.

O le a le atoatoa o le aʻafiaga o le inisalini ma le vave o le aʻafiaga o le faʻaaogaina e faalagolago i luga o le initaneti (sili atu, i luga o le maualuga o le toto i le gaʻo gaʻo i le nofoaga o inisiua), o le fuataga e faʻatonutonuina (sili atu i le 12-16 UNITS o le fofo e le tatau ona faʻaaoga i se tasi nofoaga) faʻamalologa), o le faʻaogaina o le mea galue malosi i le sauniuniga, e pei o le inisalini, o le fua o le toto i le lotoifale, gaioiga o maso i le nofoaga o tui.

O le gaioiga o le fualaau faasaina e afua mai i fesuiaiga taua i tagata eseese uma ma le tagata lava e tasi.

Ulufale i totonu totoinisalini e fusifusia i α ma β globulins. E masani lava, o le fua faatatau o loʻo iai i le va o le 5 i le 25%.

Aoga fomaʻi e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le inisalini, peitaʻi, pe a faʻaaogaina fualaau faʻaonaponei, ua faʻamamaina lelei, o lenei mea e seasea tupu.

Half-soifua o toto e le silia le 10 minute. O le tele o le mailei toto inisalini e faʻaalia iate ma le fatu o le enzymatic hydrolysislea e faʻaaogaina enzymes proteolytic.

O le faʻaaogaina o se vailaau e vave ona tupu vave: e tusa ma le 60% o lea mea e faʻateleina fatuga, e tusa ma le 40% - ate (40%), e itiiti ifo i le 1.5% ua faʻaaogaina urine i se foliga mama.

Faailoga mo le faʻaaogaina

O le faʻaaogaina o le inisalini e faʻaalia tonu mo togafitiga o Inisalini e faalagolago i le maʻisuka maʻi (faʻapipiʻi loʻu maʻisuka). I nisi tulaga, e fautuaina e faatonu le fualaau faasaina i tagata maʻi ma e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga o maʻisuka II).

O fualaau faʻamalosi e faʻaaogaina mo pito i lalo i nisi tulaga filosofia, furunculosis, thyrotoxicosis, faʻamaʻi o le manava, o le hepatitis tumaui le amataga o le atinae cirrhosis.

E le gata i lea, e masani lava ona tofia i latou tagata faʻamalosia (togafitiga mo le maua o le mamafa) i tagata gasegase e maua mai i le masani ai o le le paleni o meaai ma tagata gasegase e maua ai le le atoatoa o meaai paleni.

E mafai foi ona faʻaaogaina le meafaigaluega e avea o se tasi o vaega o faʻafitauli e "faʻalauteleina" e faʻaaogaina e togafitia ai ma le le atoatoa o le matelaina (tulaga mafua mai maʻi faʻapitoa).

Inisalining Insulin

E talitonuina o le faʻaaogaina o le inisalini i taaloga o se mea moni lava e maua. I le taimi lava e tasi, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalosi e maua ai le aoga talafeagai, ma, aemaise lava, faʻatasi ma soo se mea lava faʻamaonia poʻo marogenic agent.

O le a le mea e tupu pe afai e gauai se tagata soifua maloloina ile inisalini? I lalo o le faatosinaga o le hormone e tulaʻi mai musika cellular muscle permeability ma, o le mea lea, o le ulufale atu o nei mea i totonu o sela ua faatelevaveina ma faafaigofieina. O se taunuuga, e tusa lava pe maualalo le fua fomaʻi e sili atu le faʻamatalaina o taunuuga nai lo le taimi e faʻaaogaina tutoʻatasi.

O lea, pe faʻapefea ona ave insulin i le tino? Muamua, aua e te le ova (o le tino e teuina le tele o meaʻai e ulufale ai i le pepa gaʻo) Lona lua, tipi i le taumafa aupito maualuga. mea faigofie gaʻo. Ma, lona tolu, aua le taulaʻi i le mamafa, ae i luga o le ata i le faʻata ma le centimeter tape (e tatau ona e taulai i le maualuga o le vae pito i lalo, biceps, ogavae). O foliga mai o gaʻo o gaʻo i totonu o le manava o le faʻamaoniga lea o se fomaʻi le talafeagai.

Contraindications

Inisalini e le tatau ona faʻamaonia mo faʻamaʻi e tupu mai hypoglycemia: i fuamoa o le hemolytic, gasegase ogaoga, pancreatitis, cirrhosis o le ate, lapisi, amyloid dystrophy, urolithiasis, faʻaleagaina o le loto fatu, pepatic ulcer, aafia ai le manava ma le duodenum.

Ma le faʻaeteete, o sauniuniga ile inisalini e faʻamatalaina:

  • tagata maʻisuka o ai ma le le atoatoa o maʻi poʻo le taofiofia toto toto i totonu o le faiʻai,
  • gasegase maʻi faʻamaʻi,
  • i Addison's disease (o le le atoatoa o le tino, lea e tupu pe a aafia le 90% o le tino sulu),
  • i toe le manuia.

Faʻaiʻuga

E mafai ona atiaʻe le faʻaaogaina o le inisalini o sauniuniga lipodystrophy (togafiti e iloa ai atrophy po o le hypertrophy o le tino) i le nofoaga o loʻo tui.

O inisini o ona po nei e faʻamamaina atoatoa, o le mea lea afaina o le tino faasaga i le talaaga o le latou faʻaaogaina, latou te atiina ae seasea lava, ae o le tulaga e ono tulai mai ai ni aʻafiaga i itu e le o aofia ai.

I le tulaga o atinae afaina o le tino ituaiga vave, o le maʻi e manaʻomia vave le faʻamautinoaina ma le sui o vailaʻau.

Vaega o le faʻaofiina o le inisalini

E tusa ai ma faatonuga mo le faʻaaogaina, ua faatagaina le inisalini e faʻatino i lalo o le paʻu, musika poʻo vein. E mulimulitaia e faʻapea, o le pule faʻafefe e mafai ona faʻataunuʻuina fualaau faʻamalosi ma e naʻo pe afai o le tagata maʻi e iai ona uiga tulaga faʻapitoa pe na pauu i totonu maʻi faʻamaʻi.

O le faʻaofiina i totonu o vailaʻau o vailaʻau o loʻo maua i le tulaga o le taofiga o le a faʻasaina. Aʻo leʻi tui, e tatau ona faʻamafanafanaina vailaʻau i le vevela vevela. E mafua lenei mea i le mea moni o le inisalini malulu e sili atu ona lemu.

E sili atu le faʻaaogaina o se filasi palasitika mo le tui (e le o le tioata). O le mafuaʻaga o lenei mea, i totonu o le vailaʻau tioata, o le avanoa e pei o le "mate" e sili atu nai lo le tui palasitika. O le mea lea e faʻaitiitia ai le sao o le fua o le fualaau faasaina ma e taʻitaʻia ai le leiloa o le inisalini.

E fetaui lelei e faʻaogaina penisini o le tui insulin ma ni kata faʻapitoa e tumu i vaifofo faʻapipiʻi i totonu. E faʻaaogaina mo le folasia o fofo o gaioiga, pupuu ma fefiloi (tuufaatasia). Pe a faʻaaogaina ia faiga, aʻo leʻi faʻafoeina le vailaʻau, e le tatau ona faʻapipiʻi pe faʻafefiloi i taimi uma.

O nila o loʻo faʻaaogaina i laʻau faʻaonaponei ma peni tui mo le inisalini e matua vevela ma pupuu e mafua ai le maualalo o le tiga i le taimi o le tui. O le mafiafia o le nila e masani ona mai le 0.3 i le 0.4 mm), o le umi e le sili atu i le 12 mm (masani mai le 8 i le 12 mm).

O fea e tui ai le vailaʻau?

O le fesili "O fea latou te tuiina ai inisalini?" E masani ona tupu.

Le televave o letafe toto lauiloa pe a uma le inisiua tui i totonu puipui pito i luma, sili atu lemu le mimitiina o le vailaʻau toto mai le tauau ma le ogavae pito i luma, o le gasolo malie o le matauina pe a maeʻa ona faʻaaogaina le vailaʻau i totonu o le gaʻo i lalo o le scapula poʻo luga o le papa.

O le mea lea, i togafitiga faʻapitoa, inisiua o le auala sili ona lelei mo le faʻaauau pea ona togafitiga.

Mafaufau i le mea moni e faapea o le vailaau e ave i totonu o le toto i vitio eseese mai itu eseese o le tino, e fautuaina e fomaʻi le togiina o fualaau oona (foliga mai o se vaifofo manino) i totonu o le manava, ao aloese mai le pute, ma le umi o fualaau oona (turbid solution) i totonu o le itulagi sipuni po o pulu.

O le isi tulafono taua e suia vaega o le puleaina o fualaau faasaina, e mulimulitai i se poloaiga maʻoti e tusa ai ma le taimi o le aso (mo se faataitaiga, i le taeao o le a faʻaaogaina le fofo i le manava, i le aso i le ogavae, ma i le afiafi i lalo o le paʻu o le pusa.

E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, mo nofoaga eseese, o le fuaina o le vailaʻau mo le aofaʻiga o le XE o le a eseese (e pei o taimi eseese o le aso).

Faʻaogaina o le tui inisalini algorithm

O tulafono autu mo le puleaina o le inisalini: ao le i faia se iniseti, e tatau ona siaki le aoga o vailaau, ituaiga, umi ma togafitiga, fufulu ou lima ma faamautinoa o loʻo mama le nofoaga o inisiua,

O le auala mo le puleaina o inisalini e faapenei:

  • Aʻo le i faia le pulega, e faʻamafanafana le vailaʻau i lima i le vevela vevela. E le faatagaina le fagu e lulu, aua o lenei mea e mafua mai i le faʻavaeina o fagu.
  • Ua soloi le pusa fagu i le 70º le ava malosi.
  • Latou te tosoina i le ea vevela mo le numera manaʻomia o iunite o inisalini, ona tui lea i totonu o le fagu, aoina mai le fualaau manaomia o le vailaau faʻasaina + e oo atu i le 10 ED atili.
  • O le fua o le fofo e faʻatonutonuina e ala i le uuina o le tui i le mata (pe afai e te suia le tulaga, e mafai ona faia se vaaiga vaaia o le 1-5ED)
  • Lalu le fagu, aveese faʻamalama.
  • Aua nei togafitia le paʻu i le nofoaga o inisiua i le ava malosi, talu ai ona o le ava e faaleagaina ai le inisalini ma, o se taunuuga, e mafai ai e le tagata maʻi ona faia lipodystrophy. Afai e talafeagai lea mea, ua lava lea e fufuluina ai le paʻu ma solo. Le faʻatagaina o le vailaʻau e ala i laei e faʻatagaina.
  • O le inisiua ua faia i vaega fautuaina o le puleaina o fualaau faasaina: 2.5 cm mai le pusa, 3 cm mai le tauau, ogavae, pito i luga o le pusa. O le paʻu paʻu e fai ma le lima matua ma le tamatamailima ina ia le puʻeina le maso (pe a ulu atu i totonu o le maso, o le vailaʻau e sili atu le vave ona faʻavave i totonu o le toto nai lo le palapala faʻapitoa). O le ata o loʻo taua i lalo e faʻaalia ai pe faapefea ona faʻaleleia lelei le paʻu:

  • O le vaifofo e tatau ona faia i le afa itula ao lei faia se taumafataga (o le inisalini e mimita i totonu o le itula, o lea o le taumafataga e tatau pe a ma le 15-30 minute pe a uma le tui).

E faʻapefea ona tuʻu se tui i le taimi o le tui

E faʻapipiʻi le nila i totonu o le paʻu i le maualuga o le 45º pe a fai o le tui e fai i le paʻu o le paʻu, ile 90º pe a fai o le tui e faia e aunoa ma se paʻu paʻu.

E faia se pusi pe afai e tui le vailaau i totonu o le tauau po o le ogavae, e le faia se laupepa pe afai e tatau ona tui le vailaau i totonu o le manava (pe a fai o loʻo i ai se mafiafia mafiafia o se mea o loʻo i lalo).

O le a le sili ile inisalini?

E leai se tali tasi i lenei fesili. O le uluai filifiliga o le inisalini (faapea foi le fualaau ma le puleaina o le fualaau faasaina) e faia i totonu o se falemai, e fuafua i le ogaoga o le faamai ma uiga o le tulaga o le falemai, le tulaga aoao o le maʻi, le vave o le amata suka maualalo maualalo ma le umi o ana gaoioiga.

Faʻatatau le faʻatusatusaga ma le puleaina o le inisalini

O le fualaau o le fualaau faasaina ua filifilia taitoatasi i tulaga taitasi.

O fualaau faasaina e fuafua mo le puleaina i lalo o le paʻu poo le musele (i nisi tulaga, e mafai ona faatagaina le puleaina o le tino). O nei fofo e vave ona gaoioi, o le aafiaga o lo latou faʻaaoga e puupuu lava.

Ole iniseti pupuu e faia 15-20 minute aʻo leʻi 'ai mai le tasi i le tele taimi (faʻalagolago i uiga o le maʻi) i le ao. Sugar faaitiitia aafiaga atiae pe a uma le 15-20 minute ma ausia lona maualuga pe a uma le 2 itula (ao le umi o le umi o le gaoioiga e le silia le 6 itula).

O vailaau faafomai o lenei ituaiga e masani ona faaaoga i se falemai ina ia mafai ai ona maua le fualaau talafeagai mo le tagata maʻi, faapea foi maʻisuka coma ma precom(tulaga e manaʻomia ai se suiga vave i le inisalini i totonu o le tino).

I le faʻaopoopoga, o faʻafitauli fofo e faʻaaogaina tagata faʻamalosia. Mo lenei mafuaʻaga, e masani ona faʻaaogaina i ni atopaʻu (mai le 4 i le 8 iunite pe tasi pe faalua i le aso).

O le umi o le umi (faaumiumi) o fualaau oona e tele ituaiga o fualaau oona ma o loo faamatalaina e le eseese taimi o le aafiaga (mo se faataitaiga, insulin emit Semylong, Long, Ultralong).

I le avea ai o se tulafono, o le aafiaga e matauina i totonu o le 10-36 itula. O le faʻaaogaina o lenei ituaiga vailaʻau e mafai ona faʻaititia ai le numera o injections i aso uma.

O le tele lava o taimi, o insulin ua leva ona faia o se taofiga. E faʻatautaia i lalo o le paʻu poʻo totonu o le maso, e le taliaina le puleaina o le tino. E faʻasaina foi le faʻaaogaina o fualaau oona mai lenei vaega pe a coma ma precoma.

A filifilia se fualaau faasaina, e tatau ona e mautinoa o le vaitau o taimi suka maualalo maualalosili ona faʻamatalaina, faʻatasi ma le taimi faʻatasi ma le faʻasalalauga tusitusi.

Afai e talafeagai lea mea, e mafai ona faʻafefiloi ia vailaʻau faʻamaʻi umi i le syringe tutusa i le taimi e tasi.

I nisi o tulaga, e le gata ina manaʻomia e le au gasegase le tausiga o le tulaga manaomia glucose, ae faapea foi i lona vave faatulagaina. Ina ia faia lenei mea, ua faatonuina ai le faʻaofiina o vailaʻau o gaioiga pupuu ma umi.

I le avea ai o se tulafono, o le tuiina o le taofiga o le faaumiumi o le gaioiga e faia i le taeao, aʻo le i faia muamua le taumafataga, ae o le pulega i se taimi ese o le aso ua faatagaina.

Injections fautuaina e maua e tagata gasegase se meaai faapitoa mo le maʻisuka. O le aoga o le malosi o meaai i tulaga taitasi e tatau ona fuafuaina e le tino o le tagata maʻi ao togafitiga ma le tikeri o lona gaioiga faaletino.

Ona o le le lava o meaʻai ma le faʻatupulaia o le gaioiga faaletino, ua faʻaalia ai le gasegase e taumafaina pe tusa ma le 3,000 kilokalo i le aso, ma le tele o meaʻai ma le malosi o le tino o le numera o kalori e le tatau ona sili atu i le 2000 (sili atu - e tusa ma le 1700).

E faʻapefea ona tuʻu vailaʻau i tui tui inisalini?

Afai e te manaʻo e ulufale i se ituaiga o inisalini, e tosoina le piston o le syringe i le faailoga e fetaui ma le numera manaʻomia o iunite, pe a maeʻa ona tapunia le pusa o le vial ma le vailaʻau ma, a uma ona tuʻuina le piston, latou te tuʻuina atu le ea i totonu.

O le isi, liliu le fagu ma le suauu agai i lalo ma, uuina i le tasi lima i le mata, toso le piston agai i lalo i se faailoga laʻititi i luga o le fuainumera manaomia.

O se toso i totonu o se meaʻai ma se vailaau e sili ona lelei ona fai i lona totonugalemu, e faʻaaoga ai se nila mafiafia mo suauʻu masani. Ina ia aʻafia le ea ma aoina le vailaʻau, ua uma ona faʻaaogaina se tui tui-insulin - ua faʻaofiina lona nila i totonu o le nofoaga o le puncture.

Afai e vaaia le faʻaleleia o le ea i le tui tui, e tatau ona e kiliki lemu i ou tamatamailima i luga o le suauu ma faʻalelei le piston i le faailoga o le fua o loʻo manaʻomia.

Inumaga o le insulin

Ole fuaina ma le puleaina o le fualaau o le fualaau faasaina, e amata mai i le mea moni e faapea e le tatau ona silia le 1% i le kilokalama o le mamafa ole tino.

Fautuaga i le auala e fua saʻo ai le fualaau o fualaau faasaina e tuʻuina atu e fuafua i uiga o le faʻafitauli o le maʻi.

I le maʻisuka ou tikeri, o le fualaau o le:

  • 0.5 PIECES / kg - i tagata gasegase na maua ai le faʻamaʻi talu ai nei,
  • 0.6 PIECES / kg - afai o le taui e tumau mo le tausaga pe sili atu,
  • 0.7 PIECES / kg - i le tulaga o taui e le maluelue,
  • 0.8 PIECES / kg - i le tulaga o le taufaasese,
  • 0.9 PIECES / kg - pe afai o le maʻi e faigata tele ketoacidosis,
  • 1.0 iunite / kg mo tamaitai i le 3 masina mulimuli o le maʻitaga.

E faʻapefea ona fuafua le fua o le insulin ma e le faia se mea sese? Ina ia aloese mai mea sese, e mafai ona e taulai atu i le faataitaiga o loʻo i lalo.

Iloiloina o fualaau faasaina i se fua faatatau o le 0.6 PIECES / kg ma le mamafa ole maʻi ole 75 kilokalama: 0.6 * 75 = 45. E tatau ona ave le 50% o le tau aoga ma faataamilo i lalo (i le 20). O le mea lea, ao leʻi faia le meaai o le taeao, e tatau ona e ulufale i le 12 iunite, ma le toe 8 - ao le i oʻo i le afiafi.

O le fua saʻo mo fualaau faʻamaʻi fua i le fualaau 0.6 PIECES / kg ma le mamafa o le maʻi ole 75 kilokalama ua faia e tusa ai ma le fua faʻatatau: 0.6 * 75 = 45, 45-20 = 25. O le mea lea, mai le 9 i le 11 iunite e tatau ona ulu atu i luma o le taeao , mai le 6 i le 8 iunite - aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi, o le mea na totoe - mai le 4 i le 6 iunite - aʻo lei faia le 'aiga o le afiafi.

Faʻasalaga

O le tele o le fualaau na faatonuina e le fomai e mautinoa lava e faaosofia ai le atinaʻeina hypoglycemic syndromelea o loʻo faʻatasi toto maualalo toto ma mafai ai ona mafua le maliu mo le maʻi.

Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o se fua faʻasalaga, e tatau i le tagata gasegase ona vave saunia se fesoasoani muamua.

Faailoga hyperglycemic O aiaiga e:

  • lagona o le fiainu,
  • faateleina le urination,
  • vaivai,
  • faateleina le mago o le mucosa ma le paʻu,
  • vevela paʻu,
  • faanenefu vaaiga,
  • mafaufau le lelei,
  • arrhythmia,
  • muamua,
  • coma.

O le taunuuga o le maualuga o le inisalini o le le gaioiga o le faiai faigata(lea e sili ona lamatia mo tagata matutua). E mafai e le tagata maʻi ona atiaʻe maʻi pipili poʻo paresis, faʻaitiitia le faʻaititia o tomai faʻapitoa.

E tatau foi ona manatua o mea maualuga e afaina ai vaa. Faʻasaga i tua o la latou talosaga e faʻaitiitia le maualalo o le elasticity ma o le gasegase o le toto e sili atu le mamafa.

I le amataga hypoglycemia lauti suamalie, o le faʻaaogaina o le meli po o le sua o fualaʻau o le a fesoasoani e faʻamaonia le maualuga o le suka.

Atcoma o le iniseti vave o le 10-20 ml o le vaifofo i totonu o se vein e manaomia glucose (20-40%). Afai e leai se avanoa e ulufale ai i le tali i totonu o se vein, ua faatagaina e fai:

  • inisiua intramuscular 1-2 mg glucagon (o le glucagon o se tagata e tetee i le inisalini)
  • inisiua tui ole 0.5 ml epinephrine hydrochloride 0.1% fofo
  • enema faaaoga le 150 ml o le 10% fofo glucose.

Fegalegaleaiga

Sugar faaitiitia aafiaga faʻateleina e ala i le faʻaaogaina o le inisalini e faʻatasi ma:

  • α-adrenergic blockers,
  • acetylsalicylic acid,
  • ufiufi,
  • fluoxetine,
  • MAO inhibitors,
  • cyclophosphamide,
  • methyldopa,
  • tetracyclines,
  • ifosfamide.

E faʻaititia le faʻaititia o le suāuʻu pe a faʻaaogaina le vailaʻau faʻatasi ma:

  • chlorprothixene,
  • faʻaiuga tautala,
  • GKS,
  • faʻasolosolo,
  • Heparin,
  • lithium carbonate,
  • saluretics,
  • nicotinic acid ma ona fua,
  • vevela,
  • diphenin,
  • alofaga,
  • tricyclic antidepressants.

E faʻapefea ona teuina le insulin?

O le fualaau faasaina e teuina i se nofoaga malulu ma malulu. O le maualuga o le vevela mo le teuina e pei o le vevela mai le +2 i le +8 tikeri Celsius (pito sili i le pusaaisa, ese mai le pusaaisa).

O fualaau faasaina mai lenei vaega, faapea foi ma le vevela tele, e le taliaina.

O le vevela i luga atu o le 30-35 tikeri Celsius e afaina i vailaʻau.

Mo tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga ola malosi, o le fofo sili ona lelei o se pusa thermo mo insulin.

O le a le taimi e faʻatau ai fualaau faasaina?

I le tulaga o le soliga o le le itiiti ifo i le tasi le tulaga o le teuina, e tatau ona lafoai le vailaʻau. E le gata i lea, o se fofo na mafua ai ona suia lona lanu ona o se mafuaaga se tasi, ma o se fofo lea e le i faaaogaina ai lumps, suspensions, ma fiber.

O le faʻamalologa e manatu o le a vevela pe afai, faatasi ai ma le faʻamalosi, e le maua ai se faʻamalologa paʻepaʻe pe paʻepaʻe.

E taua le manatuaina e na o insulin o le aotelega, o le vave ma le vave faʻataʻitaʻiga e tatau ona tumau ma manino, ma i le faaopoopo atu foi insulin glargine faaumiumi gaoioiga.

Faatonuga faapitoa

O le a le inisalini?

Ua faailoa mai e Wikipedia o le insulin o le hormone o se mea lea e tele sona aafiaga i le faagasologa o metabolic process in almost all tissues.

O le inisalini o le inisalini e mafai ai ona sili atu le mama i le glucose, lea e maua ai le vave ma sili atu le faigofie o le fesuiaiga mai le toto i le nofoaga intracellular.

O le leai o le inisalini faʻasalaga e mafua ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Inisalactive insulin - o le a lea? O fea gaioiga e maua ai le inisalini?

I fesili "o fea e maua mai ai le inisalini?" O le "o fea e maua ai le inisalini?" Ua tali mai Wikipedia o le insulin o le hormone e maua mai i sē-sene o tamaʻi motu o Langerhans (e masani lava i le siʻusiʻupancreas(Pancreas) faʻaopoopoga o suauʻu endocrin).

O le hormone synthesized e le tino e taʻua o le inisalini poʻo le inisalini e le faʻamalosia (faʻapuʻupuʻu e pei o IRI).

O le uluai punavai mo le gaosia o le inisalini sauniuniga, lea e maua ai le avanoa e taitaia ai se olaga masani i tagata e le o aumaia e le tino le hormone ia lava i le tele o mea e manaʻomia, pancreas puaa ma povi.

A itiiti ifo ma le 30 tausaga talu ai e togafitia ai tagata mamaʻi maʻisuka amata ona faʻaaogaina le inisalini o le tagata. Ina ia mauaina, ia faʻaaogaina se tasi o metotia e lua:

  • suiga o le inisalini porcine, lea e aofia ai le sui o mea aoga amino o lo o aofia ai i totonu alanine i luga threonine,
  • metotia faʻainisinia, lea e aofia ai le suia o se vaega patino o le DNA.

Faʻavasegaga o sauniuniga o inisalini

O le taimi nei e faʻaaogaina fualaau faasaina e masani lava ona vaevaeina e tusa ai ma le tele o faʻailoga:

  • e ala i le umi o galuega,
  • e ala i punavai o tupuaga,
  • faʻalagolago i le pH o le vaifofo (atonu e le faʻaituau poʻo le gaʻo)
  • o le i ai o tagata tausisia i le sauniuniga (phenol, methyl paraben, kasesini, phenol-cresol),
  • e fuafua i le maualuga o le insulin (40, 80, 100, 200, 500 iunite i le ml).

Faʻavasegaga e tusa ai ma le umi o le faʻatinoga:

  • faʻaauau sauniuniga
  • gaioiga pupuu
  • fualaau umi-umi (e aofia ai le umi-taimi (vaitaimi) ma le uumi),
  • umi fualaau faasaina
  • fualaau oona tuufaʻatasia (faʻasolosolo fualaau).

Gaioiga faʻamalosi e faʻaalia e lizpro, aspartfaʻapea foʻi uila.

Inisalini puupuu, igoa:

  • suauu e mafai ona fofoina tagata inisini insulin,
  • suauu suamalie o tagata,
  • suauʻu suauu suauu monocomponent.

O le inisalini mulimuli insulin isophane (inisinia a le tagata), insulin isophane (tagata faʻapipiʻi suamalie) insulin zinc faamalolo fale.

O a ituaiga o insulin? O lenei vaega e aofia ai le faʻatalanoa ma le faʻafefe.

O sauniuniga piphasic - suauu pisaphasipolo o le biphasic, biphasic human engineering engineering, sepapartic aspart.

E tusa ai ma le faʻavasegaina, e faalagolago i le tikeri o le faʻamamaina, o sauniuniga e maua mai i meaola manu ua vaevaeina i:

Ituaiga o inisalini e fuafua i le amataga:

  • puaa (faʻaalia e le mataitusi C, monopic - SMP, monocomponent - QMS),
  • povi (povi, e pei ona faailoa mai e le mataitusi G, monopic - GMF, monocomponent - GMK),
  • tagata (faʻaaogaina e le mataitusi H).

Laasaga o le insulin toto - masani ma vavae ese mai ai

O se faailoga e faʻaalia ai le maualuga o le hormone i toto se tagata soifua maloloina, o loʻo iai i le va o le 3 i le 20 uU / ml.

O lona faʻaitiitia o se mea e manaʻomia mo le atinaʻegamaʻisuka malosi. I lenei tulaga, o le mafuaʻaga o aʻafiaga matuia atonu e sili atu i lemoni i totonu o le toto.

Faateleina le inisalini i totonu o le toto - o le a le uiga?

Ole inisalini e taofia ai le faagasologa sifi o le kulukose mai faʻamaʻi ma lipids. O le mea lea, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le hormone e sili atu i le 20 μU / ml (hyperinsulinism), o le tagata, faapea foi ma le le atoatoa o le inisalini, e amata ona aliali mai faailoga hypoglycemia - faʻalauteleina le faʻaleagaina, manatua le mafaufau ma le faʻatupulaʻia o le faʻalogo, e faʻalautele le vaivai (i le aluga o taimi, e faasolosolo ai pea), faʻatupulaia toto maualuga ma isi.

Mafuaaga o le Faateleina o Inisalini

Afai e maualuga le inisalini toto, o le mafuaaga atonu e tele naua e le tagata le tele o meaʻai e maua i le gaʻo (gaʻo kulukose).

Talu ai o oloa gaʻo gaʻo e aofia ai le saofaga tele i le maualuga o le hormone, e le tatau ona e 'ai ao le i tuʻuina atu le toto mo le suʻega mo se suʻega insulin (suʻesuʻega toto faia i luga o se manava gaogao).

O le le faʻaleagaina e mafai foi ona faʻaosofia ai le faateleina o le maualuga o le homone. suauu-bβcreatic β (i lenei tulaga, latou te tautala e uiga i mea muamua, pancreatic, hyperinsulinism), faapea foi ma le gaioiga eleelea o isi hormones (mo se faataitaiga catecholamines poʻo corticotropin), faʻaleagaina le faʻalavelavehypersensitivity inisalini na talia (i nei tulaga uma, o le suʻesuʻega o le "lua, poʻo le extrapancreatic, hyperinsulinism").

Faʻatonu le faʻaleagaina ПЖЖao avea ma mafuaaga o le maualuga o le inisalini, e mafai ona latou:

  • susu ПЖЖe fesoasoani i le gaosia o le homone,
  • faʻaitiitia i le faʻatonuga na faia i le tino glucagon,
  • hyperplasia o teineiti o Langerhans.

E le gata i lea, o le faateleina o le inisalini e masani ona matauina ma le mamafa o le mamafa O se faʻaopoopoga i le faʻasalaga o le hormone e faʻaalia ai lena ПЖЖgalue ma se isi avega.

E faʻapefea ona faʻaititia le toto ile inisalini

Aʻo leʻi togafitia le faʻateleina o le inisalini, e tatau ona faʻavae le mafuaʻaga na faʻaosofia ai. I le avea ai o se tulafono, pe a uma ona faʻamamaina, e toe foʻi le maʻi o le maʻi i le masani.

Ina ia aloese mai se osofaiga hypoglycemia'ai se mea suamalie pe faʻaaoga se vaifofo glucose. I tulaga ogaoga, e ono talafeagai le pulega. glucagon poʻo adrenaline.

E faapefea ona faʻaititia le maualuga o le hormone i le fale? Ina ia faʻamaonia tulaga maualuga o le inisalini, e tatau ona e fetuutuunai lau meaʻai. O meaai e tatau ona faʻaititia (e sili ona lelei le 'ai i ni vaega laiti e sili atu ma le fa taimi i le aso), ma o le aofai o meaʻai gaʻo e le tatau ona sili atu i le 150 g.

I le taimi lava e tasi, oatmeal, falale keke, lefiriti ma le susu, e leai ni meaʻai, susu, fuamoa, fualaau faisua, iʻa, fualaau taʻitasi e tatau ona sili ona taua i le taumafataga.

O le masani ai o faʻataʻitaʻiga e fesoasoani tele i le gaioiga faaletino ma le mamafa o le mamafa.

O le a le suka o le inisalini ua faatonuina?

O se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o le hormone mo le eseesega o le ituaiga o faamai ua faia i tagata e leʻi mauaina muamua ni inisalini sauniuniga. E mafua lenei mea i le mea moni o le tino e tali atu i le faʻaofiina o le hormones oona i le gaosia o auupega.

O maualuga maualuga o le suka o se tasi lea o faailoga.gasegase gasegase. O le tulaga e taua o le vaʻaia.

Afai e maualuga le inisalini ma o le suka e masani lava, talanoa e uiga i inisalini-faʻasaʻo foliga o le glucose masalosalo ma maʻisuka. E mafai foi e lenei mea ona faʻaalia se numera o isi inisiua tulaga faʻasaʻo.

O maualuga maualuga ma le maualuga o le suka e masani lava o se faailoga hyperinsulinemia faʻaleagaina. I nisi tulaga, maualuga maualuga o faasalalauga toto hormones e fesootai ma toto maualuga,loto ma vascular diseases.

O le maualalo o le maualuga o le suka e manaʻomia ai le endocrinologist e fuafua ai le mafuaʻaga o lenei tulaga ma faia suega talafeagai (HLI faʻataʻitaʻiga, suʻega mo auupega i inisalini, fuafua le maualuga o siama i le GAD, suʻega mo le hemoglobin glyc).

O le faaiuga e uiga i le manaʻomia mo le inisiua ua faia, e amata mai i faʻamatalaga o le maualuga o le suka, ae ia mafaufau i mafuaʻaga na faʻaosofia ai sea faʻaopoopoga.

I le avea ai o se tulafono, o le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina e le maalofia pe afai e teuina le toto toto mo se taimi umi i totonu o le 12 mmol / l, ma o meaʻai ma se taumafa paleni e le faʻaitiitia ai lo latou faʻaitiitia.

O le decryption o se suʻega toto mo insulin e mafai ai e oe ona maua faʻamaumauga e te manaʻomia mo se fomaʻi.

O le masani i fafine ma tamaʻitaʻi tutusa. Faailoilo o le 3.3-7.8 mmol / l e faailoa ai le noormoglycemia. O le masani o le suka toto i luga o se manava gaogao e mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l. A maeʻa se taumafataga, o se fuainumera e le sili atu i le 7.8 mmol / L e manatu e masani.

O le masani o le inisalini pe a uma le utaina o le kulukose e tusa ma le 7.7 mmol / l. Afai o le faailoga o loo i le lautele o le 7.8-11.1 mmol / l, latou te talanoa e uiga i le solia o le faapaleni kullukose.

Humalogist (insulin lispro), insulin Levemire, Humulin NPH, Humulin R,Humulin Minisalini Apidrainisalini Humalog Mix 50inisaliniTape (NM ma le NGN), NovoRapid Flexpeninisalini Protafan NM Penfillinisalini Aktrapioinisalini Rapid (Faʻasologa o le GT), inisalini Basal-nO le inisalini o le tagata fou, ma isi.

Tina le inisalini

Togafitiga o togafitiga maʻisuka malosi ma le faʻaaogaina o le insulin i le taimi o le maitaga ma le laogaina leai.

Le tele o tagata ua maua maʻisuka, suʻega sailiiliga mo faʻamatalaga i se vailaau faʻasaina, talosaga mo iloiloga e uiga i inisalini Lantus poʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, suʻega insulin Levemire.

E ui i lea, e taua tele le manatua o le filifilia o le ituaiga o fualaau faasaina ma le togi sili ona lelei e faia faapitoa e le fomai auai. O le togafitiga talafeagai o le ki lea i le mea moni o le a mafai e le tagata gasegase ona taitaia se olaga masani, ma sologa lelei, o lea e le taliaina ai le fualaau.

O nisi tagata gasegase e talitonu ole inisalini e le fesoasoani, ma o lona pulega e tuʻuina atu i nisi tulaga e ala i faʻafitauli. O le vailaʻau faʻapitoa e faʻaalia i le tino ma maualalo le kulukose o le toto.

O le ave i le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ae le o se mea mulimuli mulimuli, fesoasoani e puipuia poʻo le tuai ona faʻalavelave faʻafitauli.

E ese mai i tagata o iai maʻisuka, o iloiloga e uiga i le fualaau faasaina e tuʻuina e tagata o loʻo mamafa i taaloga. O le taulaʻi atu i ai, e mafai ona tatou faʻataunuʻuina i totonu o le tino, o le meafaigaluega na faʻatuina e ia lava e le mafaamatalaina faʻamaonia.

Tau ile insulin

O le tau i falemaʻi eseese e faʻalagolago i le tagata gaosi oloa ma uiga o se vailaʻau faapitoa. O lea, mo se faataitaiga, o le tau o le inisalini Faʻapitoa i Iukureini - mai le 166 i le 435 UAH, maNovoRapid FlexPen E mafai ona faʻatau sau 850 UAH (sili atu ona iloa lelei le tele o tau insulin e te mafaia e ala i le faafesootai o se falemaʻi faapitoa).

Tau ile insulin Lantus i aai tele o Iukureini (mo se faataitaiga, i Kiev po o Donetsk) - pe a ma le 1050 UAH, faatau le inisalini NovoRapid mafai mo le 780-900 UAH, tau Faʻamafana NM - mai le 177 UAH, Humalogist - mai le 760 i le 1135 UAH, o se fagu faʻatasi ma le vailaʻau Insuman Bazal o le a tau e tusa ma le 72 UAH, le tau o le inisalini Levemip - mai le 1280 UAH.

O le tau masani o se peni tui ma le totoa o nila e 800-850 UAH. Faʻatau le peni insulinNovoPen 4 mafai mo le tusa ma le 700 UAH, ae o le tau o se peni NovoPen Echo - e tusa ma le 1000 UAH.

Inisalini pepa (fualaau faasaina Novonorm) tau mai le 150 i le 200 UAH.

E mafai ona e faʻatau togafitiga i falemaʻi masani, falemaʻi i luga o le initaneti, faʻapea foʻi ma faʻasalalauga mo fesoʻotaʻiga ma le maʻisuka, lea e masani ona maua ai "faʻatau". O nei lava punaoa, e mafai foi ona faatau atu le inisalini.

O fea e faʻatau ai insulin i Moscow ma St. Petersburg? O le vailaau faʻatau e faatauina atu i le toetoe lava o falemaʻi uma, o faʻamatalaga e uiga ia i latou e faʻafouina i luga ole Initaneti.

Ituaiga o inisalini

Muamua, na faʻaaogaina le insulin o meaola. I le gasologa o tausaga, sa mafai e saienitisi ona maua mai lenei hormone ma le maualuga i le maualuga o le faʻamamaina. I le 1983, sa masani ona faʻaaogaina le inisalini i vailaʻau, ma faʻasaina le inisalini.

O le mataupu faavae o le fatuina o le meafaigaluega o le tuʻuina lea o mea gaʻo i totonu o sela o aʻafiaga e le faʻaleagaina o Escherichia coli poʻo le fefete. A maeʻa ona faʻaalia, o le siama lava ia e maua ai le hormone.

O inisini o aso nei e fesuisuiai i tulaga o le faʻaalia ma le faasologa o mea amino. E tusa ai ma le maualuga o le faʻamamaina, latou te:

  • tu masani
  • faʻapitoa,
  • monocomponent.

E lua ituaiga o meaai poʻo le inisalini puupuu:

  1. Inisalini puupuu: Biogulin R, NPM, Monodar, Humodar R, Vailaʻau MS, Monosuinsulin MK,
  2. Ole inisalini: Insulin Glulizin (Apidra), Insulin Lizpro (Humalog).

O vailaau uumi po o fualaau faasaina e umi ona galue ma le umi-taimi o insulin. Faatasi ai ma tagata lautele:

  • insulin isophane
  • insulin zinc ma isi.

E iai vailaʻau e aofia ai vailaʻau faʻamaʻi ma fualaau faʻasaʻi - iniseti ua gaosia. E faʻaaogaina mo togafitiga o le insulin i le maʻisuka ituaiga 2.

O iniseti milo ua aofia ai foi i le togafitiga o le maʻisuka masani ituaiga 1.

O faʻasologa o insulin e vaevaeina i ni vaega e faalagolago i le taimi e faʻaalia ai le tino o le maʻi. E 5 ituaiga o vailaʻau - inisalini e faia i le ultra-short-short-acting, short, intermédiary, faaumiumi (lautele) ma fefiloi.

O le taimi o la latou galuega i le tino e fesuisuiai ma e mai le 1 i le 24 itula. O se vailaʻau faʻamalosi e amata ona galue pe a mavae ni nai minute ma o lona aafiaga e mai le 1 i le 3 itula, o le inisalini faaopoopo e galue i le maeʻa o le itula ma faʻaauau pea ona faʻaitiitia le kulukose mo le 24 itula.

O faʻasologa o inisalini e eseese i tulaga o loʻo faʻaaogaina ai. Afai ole umi ole inisalini e fesoasoani ile maʻi e tumau ai le kulūkose masani i le aso, ona taua lea ole inisalini ole inisalini ole taumafa - e gaoioi i le tino ile taimi o taumafataga ma taofia le liua o meaʻai gaʻo na maua i le taimi o le taumafataga i le kulukose.

O le inisalini o loʻo faʻamoemoeina mo faʻalavelave faʻafuaseʻi ona oso i le kulūkose, pe a manaʻomia vave ona faʻaitiitia.

O lenei vailaau o loʻo gaosia nei e se kamupani faʻamalosisi e pei ole Novo Nordisk, o ana atinaʻe o loʻo i Denmark ma Initia. O le ituaiga sili ona lauiloa o le Actrapid o se mea gaosia e maua ai le Ipu o le Ipu a le Lalolagi.

O lenei otootoga e tu mo le "inisinia o tagata soifua" ma le "monocomponent." I le taimi lava e tasi, o le kamupani Danimaka ua maua ai le mamanu o le Actrapid MS: e le pei o le muamua, o lenei insulin o le puaa (o le numera MS o lona uiga o se maualuga maualuga o le mama o le fualaau faasaina ma le maualalo o mea mama i totonu).

O nisi foi taimi e maua ai le ACTrapid MR, lea e ese mai le faataitaiga MS i se tulaga maualuga maualuga atu o le mea galue malosi

I le faʻaopoopoga i le amataga, o vailaʻau insulin o loʻo faʻavasegaina i le saoasaoa o lo latou amataga ma le umi o le gaioiga. O lona uiga o le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai i se tulaga tuʻuina atu, e tele lava ina faalagolago i le tulaga o le maʻi. O ituaiga nei o inisalini e maua:

  • taumafaiga vave (Humalog, NovoRapid, Apidra),
  • inisalini puupuu-puupuu (Faigaluega, Humudar R),
  • fualaau mo le umi (Insuman Bazan GT, Humudar B, Protafan MS),
  • umi le gaioiga togafitiga
  • umi fualaau faasaina.

O inisalini o vailaʻau e masani lava ona faʻatonuina i se auala faʻapitoa ma i totonu o le iniseti. O le iniseti o le tui e mafai ona na o na fualaau faʻamaʻi ma e na o tulaga ogaoga lava e maua ai le muaʻi maʻi ma le coma. A e leʻi ulu atu i le vailaʻau, e tatau ona e mafanafana i alofilima o ou lima: o se vai malulu e faʻaititia lemu ma o se tui tiga.

O le a le vave o le gaioiga o le inisalini o le a faalagolago i le fualaau, nofoaga o le pulega, tulaga o le maʻi. Ole vailaʻau faʻavave ona vave oʻo atu i totonu o le toto pe a uma le tuiina i totonu o le paʻu o le abdominal pito i luma, sili atu lemu mai le pito i luma o le ogavae ma le itu tauʻau, ma le umi mai le buttock ma le scapula.

Aʻo leʻi amataina le injections i se tasi nofoaga poʻo le isi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a faʻamaonia saʻo le saite. O faʻatalanoaga ma se fomaʻi e talafeagai foʻi pe afai e talafeagai le suia o le nofoaga o tui.

O le inisalini o se natura masani ma e leai se afaina. O le inisalini faalenatura e maua mai i sela i le tino o tagata poʻo meaola. O le inisalini e faia i totonu o suʻesuʻega e ala ile ala fesoʻotaʻi o le mea autu ma isi vaega. O le ituaiga lona lua ua fuafua mo togafitiga o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka masani.

Ole lapataiga faapitoa pe a faatonuina le vailaʻau e tatau ona faia mo le togafitiga o tagata matutua ma tamaiti aʻoga laiti ina ia faʻaitiitia ai le ono mafai ona faia ni uiga leaga. O le mea lea, o le malamalama i ituaiga o inisalini o se mea taua taua mo le faia o se togafitiga togafitiga.

E pei o togafitiga, o inisalini i aso uma e faʻaaoga ai. Ina ia filifilia le saʻo o fualaau faasaina, e tatau ona e iloa le faʻavasegaina o le inisalini. O lenei auala e alofia ai aʻafiaga e le manaʻomia.

Eseese o le inisalini e vaevaeina i laina nei:

  1. Televevega o gaioiga pe a uma togafitiga fualaau
  2. Le umi o le fualaau faasaina
  3. O le a le mea na faia ai le fualaau faasaina mai
  4. Tuuina atu pepa o fualaau faasaina.

Se mea taua! O le laupepa pepa o le vailaʻau o se vailaau e sili ona taua i le togafitiga o le maʻisuka vae. I le faʻaaogaina faifaipea, o le edema e faʻaitiitia le faʻaititia, ma o le a faʻaititia le tulaga lamatia o le atinaʻe o le gangrene.

I le faʻaopoopoga i meaola autu, o le inisalini ua vaevaeina foi i se monovoid ma se vailaʻau tuʻufaʻatasia. I le tulaga muamua, o le vailaʻau e naʻo le tasi le ituaiga o inisalini - mo se faataitaiga, puaa po o vavao. I le tulaga lona lua, e faʻaaogaina se tuufaatasiga o ituaiga ituaiga inisalini. O ituaiga uma e lua o loʻo faʻaaogaina i togafitiga o le maʻisuka.

O le auala o le faʻaalia o ituaiga taitasi i le tino o le tagata e matua ese lava ma e tatau ona amanaʻia e le fomaʻi pe a faʻamalosia togafitiga faʻapitoa.

Igoa vavalalata

Le ituaiga o inisalini sili ona vave. E amata ona gaoioi vave lava pe a oʻo i totonu o le toto. I le taimi lava e tasi, o lana gaioiga e vave foi ona alu vave - i le tolu i le fa itula. E tusa ma le itula pe a uma le tui, o le maualuga o le faʻaputuina o le vailaʻau e tupu i le toto.

O le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina e tupu pe aʻo leʻi faia se taumafataga, poʻo le taimi lava e maeʻa ai. E le afaina le taimi o le aso. Afai e te le mulimulitai i le polokalame, o le a mafai ona tupu i lalo le paʻu o le toto.

Ituaiga o inisalini ma o latou aʻafiaga e faʻatatau tonu i le amataga. E pei ona taʻua i luga, e lua ituaiga autu - o le inisalini masani lea ma faʻapipiʻiina i le fale suesue.

O le inisalini masani na faia e le paʻu o povi e ese lava le eseesega mai i le tagata soifua e tolu aminoxylot le talafeagai e mafai ona mafua ai allergies. O le inisalini pig e latalata i le tagata, talu ai e na o le tasi le amino acid i lona fatuga.

Ole inisalini whale e faʻaaogaina mo togafitiga i mea e seasea tupu, ona o ona eseesega mai le homulini o le inisalini tagata sili atu nai lo povi.

O le synthesized drug is divided into two types:

  1. Faʻaliliu faʻapitoa - o se inisinia insulin e maua mai le synthesis o Escherichia coli ma le porcine eseese amino acid.
  2. Inisinia - e faʻavae i luga o le inisalini porcine faatasi ai ma le sui o se faʻaleagaina o le amino acid i le filifili.
    O vailaau taʻitasi e filifilia taʻitasi, e faʻavae i luga o suʻega ma le tulaga lautele o le maʻi.

E faʻatatau i le gaosiga o le gaosiga, o mea faʻapitoa faʻamalosia ma faʻamaumauga a tagata e vavae ese. O le faʻaaogaina o le vailaʻau faʻasolosolo o le pito i tua e sili atu ona faʻaleagaina, talu ai o le fausaga o vailaʻau o nei mea e foliga tutusa ma le inisalini o le tagata. O fualaau uma e eseese i le umi o le gaioiga.

I le gasologa o le aso, o le hormone e ulufale i le toto i vaʻa eseese. O lona faʻamalositino basal e faʻatagaina ai oe e faʻamausali le maualuga o le suka e tusa lava po o le a le meaʻai.

Le faʻamalolo o le faʻamalolo o le insulin i le taimi o taumafataga. I lenei tulaga, o le maualuga o le kulukose e ulu i totonu o le tino ma meaʻai o loʻo i ai vailaʻau faʻatapulaʻa ua faʻaititia.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o nei gaioiga e faʻalavelaveina, lea e oʻo atu ai i taunuuga le lelei. O le mea lea, o se tasi o mataupu faavae o le togafitia o le maʻi o le toe faʻafoʻiina le sao saʻo o le faʻamalolo i le toto.

O iniseti pupuu e faʻaaogaina e faʻataʻitaʻi ai le faʻaaogaina o le elemene e faʻafefiloi ma mea taumafa. Lautele tulaga e lagolagoina e fualaau faasaina ma se gaioiga umi.

E le pei o fualaau faasaina vave, o fomaʻi lautele e faʻaaogaina e tusa lava po oa meaai.

ItuaigaUlutala
Meafaigaluega faʻainisinia faʻainisiniaInisalini faʻasaina e le faʻapuʻuʻupuʻu tagata (Mosaoa faʻapitoa, Humulin Regular, Insuman Rapid GT ma isi)
O le umi o le umi o le gaioiga o le insulin-isophan (Humulin NPH, Protafan, Insuman Bazal GT ma isi)
Pepa e lua-vaega - Humulin M3, Insuman Comb 25 GT, Biosulin 30/70
Inisinia o le Inisalini TagataUltrashort - lispro (Humalog), glulisin (Apidra), aspart (NovoRapid)
Gaioiga umi - glargine (Lantus), detemir (Levemir), degludec (Treshiba)
Folasaga e lua-vaega - Ryzodeg, Humalog Mix 25, Humalog Mix 50, Novomiks 30, Novomiks 50, Novomiks 70

O sauniuniga ile inisalini e faʻalagolago i le umi o le faʻaaogaina mai le tino ma gaioiga. O le umi o insulin e mafai ona faʻafaigofieina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i totonu o le 1-1.5 aso, e ala i le faʻataʻitaʻiina o se siama o le basal lea e le o aʻafia ma taumafa.

E tutusa le aafiaga e maua mai i fualaau faasaina o le umi. O latou aafiaga e matauina pe a uma le 1-4 itula ma e tusa o le 12-16 itula.

O le inisalini pupuu e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻamaonia le faʻasaʻolotoina o le hormone e fesoʻotaʻi ma mea taumafa. E folasia i le afa itula ao lei faia se taumafataga. O faʻaaogaina o gaioiga vave e vave ona faʻaaogaina.

Uiga o sauniuniga ile inisalini e fuafua ile umi o le gaioiga
VaʻaiSuafa FualaauO le amataga o le aafiaga pe a uma le pulega (minute)Gaoioiga i luga pe a uma le tui (itula)Gaoioiga (itula)
FaʻamatalagaHumalog, Apidra5–200,5–23–4
PotoFomaʻi faʻapitoa, Humulin R, Insuman30–402–46–8
TeleProtafan NM, Insuman60–904–1012–16
UumiLantus, Levemir60–12016–30

Ole inisalini puupuu e mafai ona faʻaaogaina genetine (MRR, Rinsulin R, Humulin Regula), semi-synthetic (Humudar R, Biogulin R) poʻo le puaa (Actrapid MS, Monosuinsulin MK).

Faʻafetai i galuega soʻotaga a saienitisi, fomaʻi, fomaʻi, tagata suʻesuʻe, tagata suʻesuʻe ma tagata faʻatekinolosi, i aso nei o loʻo i ai le tele o ituaiga inisalini o sauniuniga. O manaoga o tagata taʻitoʻatasi o tagata taitoatasi. O le insulin e faʻafetaui ma tuʻufaʻatasia se togafitiga faʻapitoa mo tagata maʻi e maua i le maʻisuka.

E lima ituaiga o inisalini e faasolosolo mai le ultrashort i le umi ma faʻavasegaina e tusa ai ma le a le umi na latou galulue ai i le tino. O nisi o insulin e manino ma manino, ae o isi e felelei.

Anapogi (ultrashort) inisalini

O iniseti gaioi e maua ai se foliga manino. Galue vave.

Amata galue mai le 1 i le 20 minute pe a maeʻa le pulega. E maualuga le taunuʻuga pe a ma le 1 le itula ma e tumau mo le 3 i le 5 itula.

A faʻaaogaina nei insulini, e taua le 'ai vave pe a uma le tui. Faʻaitiitia le hyperglycemia pe'ā uma ona 'ai, o lona uiga, e aofia ai le manaʻomia mo le inisalini mo le faʻavaveina o le suka.

Mai le insulin o loʻo i ai nei:

  • Apidra (insulin gelisin)
  • NovoRapid (insulin aspart)
  • Humalog (insulin lyspro)

O i latou uma e talafeagai mo pulega faʻapitoa, ae ui i lea, o le aspart ma le lispro insulin e mafai ona faʻatonuina ma le le mautonu. Faʻaitiitia le hyperglycemia pe'ā uma ona 'ai, o lona uiga, e aofia ai le manaʻomia mo le inisalini mo le faʻavaveina o le suka.

Inisalini pupuu: fualaau faasaina

O le inisalini puupuu e maua ai foliga manino. E amata ona faʻaitiitia le kulukose o le toto i totonu o le afa itula. E manaʻomia lou tuiina o le inisalini ile afa itula ao leʻi 'ai. O le maualuga o le galuega e ausia pe a uma le 2-4 itula, ma tumau mo le 6-8 itula.

• Musumusu • Faʻaaogaina • Manuala

O nei fualaau uma e mo le puleaina o le tino. Ae talu ai ona o lo latou faʻaaogaina e taatele i le faiga o falemaʻi, e masani lava ona feagai ma le pule faʻaleagaina. O le gaioiga e sau i se taimi mulimuli ane nai lo igoa o le anapogi, o lona uiga o le fualaau e laʻititi tele. O le autu autu o le faasaʻoina o le hyperglycemia postprandial.

Vaitaimi (Medium Long) Insulin

O insulin vavalalata e foliga mai o le foliga mai o se foliga mai. O latou o le taofiga (paluga) o tioata o le inisalini masani a tagata soifua ma le protamine ma le zinc, faʻatuai ai le absorption.O le lelei e aliali mai pe a ma le itula pe a uma le iniseti, e maua le maualuga o taunuʻuga i le 4-12 itula ma e tumau mai le 16 i le 24 itula.

O nei ituaiga vailaau faʻatau fua e faʻamoemoe mo le faʻaogaina o mea faʻapitoa. Aʻo leʻi tui, ia faitau i taimi uma faatonuga mo le faʻaaoga e iloa ai pe faapefea ona sauniuni mo le faʻaaogaina o le inisalini. E masani lava o lenei vaaiga o le a luluina lemu pe suia aʻo lei faʻaaogaina.

Umi umi le inisalini

O le inisalini umi taimi e faʻatinoina pe faalua i le aso. O ana gaoioiga e oʻo ile 24 itula.

Afai ei ai lou maʻisuka ituaiga 1, ona faia loa lea o le inisalini e tatau ona faʻaopoopoga i ni gaioiga faʻavave pe faʻataunuʻu. Afai ei ai lou maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai togafitiga o le inisalini, atonu e talafeagai e faaopoopo atu i se gaioiga pupuu pe vave foi, poʻo ni meaʻai e faʻatasi ma le inisalini umi.

O lau fomaʻi o le a fautuaina oe i le sili ona lelei.

O le inisalini umi umi o loʻo maua nei:

  • Lantus (insulin glargine)
  • Levemir (insulin detemir)

Lantus e le tatau ona fefiloi ma isi inisalini i se tui. Lantus o loʻo avanoa mo le faʻaaogaina i le masini pei o se peni e igoa o SoloSTAR, faʻapea foi i le 3 ml cartridge mo le faʻaaoga i le ClikSTAR insulin pump. Levemir e avanoa mo le faʻaaogaina i se masini peni e taʻua o le FlexPen, faʻapea foi ma le 3 ml falakiiti mo le faʻaaoga i totonu o le pumpulin insulin ... Loading ...

Inisalini fefiloi

O insulini fefiloi e i ai se foliga vaaia faʻafuaseʻi. O lenei ituaiga o tuufaatasiga tuufaatasi o le inisalini vave pe puupuu foi i le umi-umi, o le lua ituaiga insulin i le tui tasi. taʻitasi.

Faatasi ai ma le inisalini moa fefiloi e mafai ona iloga:

  • Insuman Combi 25 (25/75)
  • Mikstard 30 (30/70)
  • X Umulin M3 (30/70)
  • NovoMix 30 (30% aspartal aspart, 70% protrud suspension o le insulin aspart)
  • Humalog Mix 25 (25% insulin lispro, 75% protamine faʻasaina o insulin lispro)
  • Humalog Mix 50 (50% insulin lispro, 50% protamine faʻasaina o insulin lispro)

Le maualuga o le faʻamamaina o le vailaʻau

O le faʻavasegaga o sauniuniga o inisalini e faʻalagolago foi i le maualuga o le faʻamamaina ma le manaʻomia mo lenei faiga:

  1. O foliga faʻapitoa e maua mai i le liquefaction ma le ethanolic acid, filtration, salting out and multi-stage crystallization. O lenei metotia o le faamamaina e le o se mea e sili ona lelei ona o le i ai o ni mea le mama e le mafai ona mafai ona faia i le taualumaga.
  2. O se pito maualuga e maua mai pe a uma le masani masani o le faamamaina, sosoo ai ma le faamamaina e ala i se gel faapitoa. O mea leaga i le sauniuniga e tumau foi, ae i se aofaiga maualalo.
  3. O ituaiga o le monocomponent ua avea ma faataitaiga sili ona lelei mo togafitiga o le faamai, ona o le sieving ma le chromatography o fesuiaiga o ion ua faaaoga i lona faamamaina.

Inisalini togafitiga

O le pancreas e faʻamaonia le masani i le 35-50 iunite o le inisalini i le ao ma le po, o le 0.6-1.2 iunite i le kilokalama o le mamafa o le tino. 1 le inisalini e tutusa ma le 36 micrograms (mcg) poo le 0.036 mg.

O le puleaina o le insaline Basal e maua ai le glycemia ma le metabolism i le va o taumafataga ma le taimi o moe. E oo i le 50% o le gaosiga o le inisalini i aso taʻitasi e mafua mai ile insulin.

O le faaselaina o meaai o le inisalini o le maualuga lea o le suka i le toto pe a uma ona 'ai, lea e mautinoa ai le tuueseeseina o le hyperglycemia "pe a uma ona' ai" ma le mimitiina o gaʻo. Ole aofaiga o inisalini taumafa e tutusa ma le aofaiga o meaʻai gaʻo.

O le gaosiga o le inisalini e fesuisuiai e faalagolago ile taimi o le aso. O le manaʻomia mo lenei hormone e sili atu i le taeao, pe a ma le 4 i le taeao, ona faasolosolo malie lea ona faʻaititia.

I le taimi o le aoauli, e maua ai le 1.5-2.5 iunite o le inisalini mo le 10-12 g o gaʻo.

1.0-1.2 ma le 1.1-1.3 iunite ua faʻasaʻo mo se aofaiga talitutusa o mea inu gaʻo i le aso ma le afiafi.

Laititi o sauniuniga ile inisalini

E mafai ona faʻaaogaina le Inisetila i se isi mea faʻapitoa, poʻo se mea faʻapitoa poʻo le le mautonu, e ui lava o le auala muamua lea e sili ona taatele. O le suvae o le nofoaga e sili ona lelei i le tui, aua i lenei tulaga, o le vailaau o le a ulufale atu i le toto i se fua faʻatatau ma alualu i luma, e ui lava pe a manaʻomia, e mafai ona tuʻuina se tui i totonu o le papa, maso o le brachial poʻo le manava.

E tatau ona manatua e tatau ona faʻaofiina le nila i totonu o le paluga o le paʻu e aoina ina ia aloese mai le lamatiaina o le ulu i totonu o le muso, ma o le injection lava ia e tatau ona suia i taimi uma ona o le mafai ona tupu lipodystrophy.

I le isi itu, o auala e le afaina ai ma le intramuscular o le gaosia o le Faigaluega e faatagaina i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi o ia na te totogiina mo ana gaoioiga vave ma fualaau tutusa o le galue umi poo le faaumiumi.

Ae o le metotia, o le mea taua i le fuafuaina, o le mea moni, o le tulaga o le tagata lava ia o le maʻisuka ma le tulaga oi ai nei o le kulukose i lona toto. I le averesi, o le tulaga masani i aso taitasi o le afa poo le tasi IU (iunite faavaomalo) i le kilokalama o le mamafa ole maʻi.

O le mea moni, o le maʻisuka masani e masani ona faʻataʻitaʻiina le faʻaaogaina o lenei vailaau faafolu i le aso - taʻitasi, o meaai taua e tolu e pei o le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi. E ui lava, pe a manaʻomia, o le taimi o le faʻatagaina e mafai ona faʻateleina i le lima i le ono taimi i le aso.

E faʻatatau i le vailaau faʻasolo, o le faʻaaogaina o le hypoglycemic o le Taofiga e mafai ona faʻatupulaia pe, i se isi itu, faʻavaivaia. E tatau ona manatuaina lenei mea ina ia aua neʻi faʻaitiitia le faʻaitiitia o le suka i le toto pe le faʻaitiitia ai nei taumafaiga i le leai. O le mea lea, o le maualuga o le hypoglycemic o le a sili atu pe a faʻatasi ma:

  • sulfonamides
  • carbonic anhydrase inhibitors,
  • fomaʻi
  • bromocreptin,
  • ufiufi
  • pyridoxine
  • chitin
  • fenfluramine
  • androgens
  • tetracycline
  • ketonazole
  • quinine
  • ethanol.

O se fualaau faasaina i se vaitau puupuu o gaioiga e tatau ona faia i le tolusefulu, pe tusa ma le fasefululima minute ao leʻi faia se taumafataga. A oʻo mai le pito i luga o le vailaʻau, e te manaʻomia se meaʻai. O le vailaau e afaina ai le tino i le luasefululima i le tolusefulu minute ma oʻo atu lona maualuga i le lua i le tolu itula pe a uma le tui. O le gaioiga o le inisalini e mai le lima i le ono itula.

O fualaau faʻamaʻi e faʻaaogaina i le taimi o le fuafuaina o le fualaau o le inisalini, faʻapea foi pe a manaʻomia se vave vave ma e leai se vailaau faʻasaina e iai le gaioiga faʻamalosi. O le isi vaega o le aoga e avea ma faʻamaʻi faʻamalosi e faʻavaveina ai le faʻavae ma le faʻafouina o vaega o siaki, masini, fausaga o muso (faia i ni atigi pusa).

O se tasi o faʻamaumauga taua o insulin faʻamalosi o le faʻaaogaina lea e masani ona faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le mea lea, ua atiae e saienitisi fualaau faasaina o le umi o taimi, lea e manatu o le filifiliga aupito sili lea mo le maʻisuka: o lo latou umi e mai le 16 itula i le aso (e faalagolago i le faamai, tino o le tino, auala o le pulega).

Mo lenei mafuaʻaga, e le sili atu ile lua i le tolu inisictions i le aso.

O le taimi umi o le gaioiga o le vailaau e mafua mai i le i ai o le zinc poo le protamine (isofan, basal, protafan) i le sauniuni, e le mafai ona faʻamavaeina faapea foi ma insuline puupuu, ua faʻafefe lemu i totonu o le toto mai le tino pala, lea e mautinoa ai le umi.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o fualaau oona e le o fuafua mo le vave faʻafoʻi i luga o le kulukose: latou te amata galue i totonu o le itula pe lua pe a uma le tui.

O le maualuga o aafiaga o fualaau faasaina ma le umi o le umi e umi atu nai lo le fualaau oona ma sina taimi puupuu - e amata i le fa itula talu ona tui le hormone ma faaitiitia pe a mavae le sefululua itula.

O le inisalini ua mamanuina faapitoa e faʻaititia ai le suka o le toto. Ae ui i lea, ei ai ituaiga o inisalini ei ai le faʻafeagai, lea e taua foi le mafaufau pe a filifilia se togafitiga.

O le falemaʻi faʻamalositino i aso nei e maua ai le tele o vailaau o inisalini, o lona uiga o la latou faʻavasegaina e le falemaʻi ma isi meatotino e matua lautele lava. E naʻo le fomaʻi e mafai ona filifili le fualaau saʻo.

O tapenapenaga o ni faʻamalosiga tuʻufaʻatasia o insuline umi ma vavalalata umi. O ia tupe e faʻaofiina i totonu o le tino e lua taimi e itiiti ifo nai lo le faʻaaogaina o ituaiga vailaʻau taʻitasi.

O ituaiga ma faʻamatalaga o inisalini biphasiki o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

Igoa o fualaau faasainaItuaigaFaiga faʻapolopoloFaʻapitoa
Humodar K25Semi-gaosiaPusa, kesiE tui malosi i lalo o le paʻu, e mafai ona faʻaaoga mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka i le tikeri lona lua.
Biogulin 70/30Semi-gaosiaCartridgeE na o le tasi pe faalua i le aso e faia i lalo o le paʻu pe a faalua i le aso 30 minute ao lei faia se taumafataga.
Humulin M3Faʻainisinia faʻainisiniaPusa, kesiE na o le intramuscularly ma le soʻo.
Insuman Comb 25GTFaʻainisinia faʻainisiniaPusa, kesiE maua i le tasi aso i le aso ma amata ona galue i le tasi itula pe a uma le tui. Inisiua na o le tui.
NovoMix 30 PenfillAtulin aspartCartridgeE amata ona vave galue vave, ae tasi le tui tui i le aso e lava.

Ole inisalini ole ituaiga o faʻavasegaga, e aofia ai i le laulau, e naʻo totonu ole masini faʻavevela e teuina. O se fualaau faasaina e malosi mo le faʻaaogaina mo le masina, a maeʻa ona leiloloa lea o ona fale faʻamalolo.

E na o le faʻaaogaina o sauniuniga inisalini ma se malulu faʻafiafia poʻo se aisa, pe afai e leai se avanoa e alu ai i totonu o le pusaaisa. E taua tele le le faʻatagaina o le vailaʻau faʻatasi ma le tagata e faʻaleleia le vai, a faʻapea o le a leiloloa foi ana meatotino faʻaleagaina.

O vailaau faʻamalosi e gaosia i totonu o fagu, cartridges ma peni tui ua saunia. E fofo le fofo e ala i le faʻaaogaina o tui inisalini, peni tui ma pamu faapitoa.

O le inisalini puupuu e maua i auala e lua:

  1. Faʻamalosia faʻaletausaga, o le hormone o loʻo faʻapipiʻi e siama.
  2. Semi-gaosia, e faʻaaoga ai le suiga o enzymes o puaa.

O ituaiga uma o fualaau faasaina e taua o le tagata, aua o lo latou tuufaatasiga o le amino o le a latou toe faia uma ai le hormone o loo faia i totonu o la tatou pancreas.

Le vaegaSuafa FualaauTaimi faʻatino e tusa ai ma faatonuga
Amata, minItulaUmi, itula
fomaʻi fomaiNM301,5-3,57-8
Gensulin r301-3e oʻo i le 8
Rinsulin P301-38
Humulin masani301-35-7
Faʻasologa o le GT301-47-9
semi-syntheticBiogulin P20-301-35-8
Humodar R301-25-7

O le inisalini puupuu e faamatuu atu i se ituaiga o vaifofo ma se maualuga o le 100, e le sili atu i le 40 iunite i le mililita. Mo tui e faʻaaoga ai se tui, o le vailaau faʻasaina Faʻapipiʻi i fagu tioata faʻatasi ai ma se mea faʻapipiʻi, mo le faʻaaogaina i peni tui - i kalama.

Taua: Faʻapefea ona teuina insulin poto i le fale, luga o le auala ma pe o le a le vevela, matou te faʻamatala auʻiliʻili iinei.

Afai matou te talanoa e uiga i foliga o ia vailaau, e tatau ona e amata i le inisalini e fai si puupuu. O se vailaʻau mama lenei, lea e mafai ona faia i ni auala se lua:

  • o latou inisalini o meaola mai manu (masani ona faʻaaogaina se puaa mo ia faamoemoega),
  • pe a faʻaaogaina tekinolosi faʻainisinia, faatasi ai ma le fesoasoani lea e amata ai le faagasologa o le biosynthesis.

O le a le mea e faʻaaogaina?

Ole inisalini puupuu-faʻaaogaina mo togafitiga faʻapitoa: faʻataʻitaʻiga, e aofia ai le hyperosmolar poʻo le ketoacidotic coma, faʻapea foi le ketoacidosis o le maʻisuka. E le gata i lea, o le faʻamatalaga mo le faʻaaogaina atonu o le le faapalepale i le insulin o le natura moni (manu), faʻamalosia o le inisalini poʻo le lipoatrophy.

Ae ui lava i lea, o faʻamaʻi faʻamaʻi e manaomia ai le Inisetirate insulin o mea nei:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • maʻitaga faʻatasi ma se faʻalavelave faʻaleagaina o le gaosiga o le gaʻo poʻo le faʻamalositino o mea taumafa.

E taua le faʻaopopo atu i le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o mafuaaga mo le toe faʻaaogaina o lenei vailaʻau e mafai ona ese. Muamua, e talafeagai ma le tetee atoa poo le teteʻe i fualaau oona e faaaoga i le tautala, lona lua, faatasi ai ma ituaiga eseese o gaoioiga, ma, mulimuli ane, i le tulaga o soo se faamaʻi e fesootai ma le maʻisuka.

O loʻo i ai faʻalogoga o le Actrapid, e talitutusa lava ma o latou aafiaga, ma e aofia ai Maxirapid, Iletin Regular, Betasint ma isi fualaau. Ae ui i lea, e taua le manatua e na o le fomaʻi aoga e mafai ona fuafua le manaʻomia mo le faʻaaogaina.

Muamua, o le maʻisuka e tatau ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i lona toto i le taimi atoa o le faaaogaina o le Tulafonorapid, aemaise lava pe afai o lenei vailaʻau na aofia ai i le tuufaatasiga o fofo mo faʻalavelave faʻaleagaina.

E tatau ona faaopoopo atu o se vailaau sese o le vailaau faasaina, faapea foi ma se faalavelave le talafeagai i lona faaaogaina, e mafai ona taitai atu ai i le hyperglycemia (poo le ketoacidosis). Faatasi ai ma se atinaʻega o mea tutupu, o le maʻisuka e mafai ona afaina i le galala tele, o le masani ai, o le gaioiga, mumu o le paʻu ma le leai o se manaʻo.

E le gata i lea, o le manogi manogi o le acetone o le a i ai i le ea e pei ona faʻaalia, o ona foliga vaaia foi e ono mafai ona maua i le mamai o le maʻi.

E pei ona taʻua i luga, o le isi faʻamatalaga mo le faʻaaogaina o le Totogiina atonu o le maʻitaga: i masina muamua, e faʻaitiitia le manaʻomia mo le inisalini, ae a oʻo ina tupu le maitaga, e faʻaleleia, aemaise lava i le taimi o le faʻasalaga.

I le taimi lava na fanau mai ai le pepe, o le a manaʻomia e le tina ona faʻaitiitia le inisalini faʻaitiitia, ae o le tino o le a toe faʻaopoʻopoina i le fua tutusa o lenei vailaʻau aʻo leʻi amataina le maitaga. O le taimi atoa o le fafagaina o le tamaititi e manaʻomia ai le tausiga faʻapitoa, ae peitai, e faʻalagolago lava i tulaga taitasi o tamaitai taʻitasi, ma le manaʻoga mo le tuiina o le tui e fuafua e lana fomaʻi.

O le inisalini e tuʻuina mai i falemaʻi naʻo le faʻamaʻi. Aʻo leʻi faʻaaogaina le fualaau faasaina, e tatau ona e faamasani i le metotia o le faʻaaogaina o loʻo faʻamatalaina i totonu o faatonuga.

O vailaau faʻasaina e gaosia i le ituaiga o fofo o loʻo tui i totonu o le tino. A o leʻi tuiina le inisalini, o le glucose e faʻatatau i le glucometer.

Afai e latalata le maualuga o le suka i le tulaga masani mo le tagata gasegase, ona faʻaaogaina lea puupuu 20-30 minute ao le i ai taumafa, ma mea e sili ona puupuu i le taimi lava lea aʻo leʻi 'aʻai. Afai o le faailo e sili atu i tulaga faatauaina e taliaina, o le taimi i le va o le tui ma le meaʻai ua faʻateleina.

O le fualaau o fualaau faasaina ua fuaina i iunite (UNITS). E leʻo faʻatulagaina ma e fuafua eseese aʻo lei faia le taeao, 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi. Pe a filifilia le vailaʻau o le vailaau faʻasaina, o le maualuga o le suka ao leʻi 'ai ma le aofaʻi o meaʻai gaʻo e fuafua e faʻaaoga e le tagata maʻi.

Mo le faigofie, faʻaaoga le manatu o se iunite falaoa (XE). 1 XU o loʻo i ai le 12-15 kalama o meaʻai gaʻo. O uiga o le tele o oloa e tuʻuina atu i laulau faʻapitoa.

E talitonuina e 1 le inisalini e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i le 2.2 mmol / L. E iai foʻi se manaʻoga talafeagai mo se sauniuniga o le 1 XE i le aso atoa. E faʻavae i luga o nei faʻamaumauga, e faigofie lava ona faʻatatau le fualaau o vailaau mo taʻitasi taumafataga.

'AiLe manaʻoga mo le inisalini (1 XE), i iunite
Breakfast1,5–2
Taʻaloga0,8–1,2
Taumafa1,0–1,5

Manatu o se tagata e maua i le maʻisuka e 8.8 mmol / L o le anapogi o le toto glucose i le taeao i luga o se manava gaogao (faatasi ai ma sini taitasi o le 6.5 mmol / L), ma ua fuafua e 'ai 4 XE mo le' aiga o le taeao. O le eseesega i le va o le sili ona lelei ma le faʻaalia moni o le 2.3 mmol / L (8.8 - 6.5).

Ina ia faʻaitiitia le suka i le tino e aunoa ma le amanaia o meaai, 1 UNIT ole inisalini e manaʻomia, ma a faʻaaoga 4 HE, isi 6 PIECES o fualaau (1.5 PIECES * 4 XE). O le mea lea, ao leʻi 'ai, e tatau i le tagata maʻi ona ulu atu i le 7 iunite ole vailaʻau (1 iunite 6 iunite).

Mo maʻi na mauaina le inisalini, e le manaʻomia se taumafataga maualalo-gaosiga. Tuusaunoaga e mamafa pe mamafa. E fautuaina e 'ai le 11-17 XE i le aso. Faatasi ai ma le malosi malosi faaletino, o le aofaʻi o meaʻai e mafai ona faateleina i le 20-25 XE.

E fuafua e le fomaʻi le ituaiga ma le fua o le fualaau faasaina, ma mafaufau i uiga o le tagata maʻi, tausaga, faʻamaoniga ma le natura o le faʻamaʻi. Aʻo leʻi faʻaaogaina le inisalini, ia mautinoa e faitau faʻamatalaga. E mafai ona faʻamatalaina insuline puupuu e pei o le monotherapy poʻo le faʻatasi ai ma fualaau faʻamaʻi umi.

Ole fua ole aso ole inisalini puupuu mo tagata matutua o le 8-24 iunite, mo tamaiti - e le silia le 8 iunite. Ona o le faʻateleina o le faʻamalolo o le toto o le tuputupu aʻe i totonu o le toto, ua faʻaleleia ai le fua mo le tauleʻaleʻa.

O le tagata gasegase e mafai ona ia faʻatusatusaina ia lava le metotia. 1 le fua o le hormone e aofia ai le fualaau e manaʻomia e faʻafefiloi ai le falaoa, ma le fualaau e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O vaega uma e tutusa ma le zero. Mo le maʻisuka e sili atu le mamafa, e faʻaititia le 0.1, ae le lava le mamafa o le mamafa e 0.1.

Ole fua ole 0.4-0.5 U / kg ua fuafua mo tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka ituaiga 1. Faʻalagolago i le ituaiga o vailaʻau, 1 to 6 injections i le aso e mafai ona faʻatulagaina.

Laasaga i aso taitasi o le inisalini puupuu: mo tagata matutua - 8-24 iunite, mo tamaiti - e le sili atu ma le 8 iunite.

E mafai ona fetuunai le fualaau. O lona siʻosiʻomaga e manaʻomia i teteʻe taʻitoʻatasi i le hormone, faʻatasi ai ma corticoroids, mea faʻamaʻi, vailaau faʻasaina ma isi togafitiga.

O le vailaʻau e faʻatautaia e faʻaaogaina ai se tui faapitoa o le inisalini po o le pamu. O lea ituaiga masini e mafai ai ona faʻatinoina le faʻatinoina ma le saʻo maualuga, lea e le mafai ona faia i se suauu masani. E mafai ona e ulu atu i se tali manino e aunoa ma le pala.

O le inisalini pupuu e faia i le 30-40 minute ao le i faia taumafa. A maeʻa le tuiina, aua nei faʻafefe meaai. O le tautua pe a uma ona faʻaaogaina totoga taʻitasi e tatau ona tutusa. 2-3 itula pe a uma ona ave le ipu autu, e tatau ona e maua se meaʻai. O lenei mea o le a fesoasoani e faatumauina maualuga le kulukose toto.

Ina ia faatelevaveina le faagasologa o le inumaga o le inisalini, o le vaega ua filifilia e tatau ona faatoafilemuina muamua aʻo lei tuiina. E le mafai ona faʻamalo le nofoaga o inisiua. O le iniseti e faia faʻafuaseʻi i totonu o le tino.

Faatasi ai ma se faʻaopoopoga i le toto maualuga o le suka, o loʻo manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le inisalini e tusa lava po o le a le faʻatulagaina.

Fautuaina Glucose Insulin Dose
Sugar Concentration (mmol / L)10111213141516
Fai (U)1234567

E manino lava o le inisalini o se fualaau faasaina lea e mafai ai e tagata o loʻo maua i le maʻisuka ona masani ona iai. Ae o a sini patino o loʻo tulituliloaina, faʻatasi ai ma lona faʻatomuaga? O le sini autu o le faʻasaʻoina o le kulukose i totonu o le toto, aemaise lava pe'ā uma ona 'ai le gaʻo.

O le isi sini o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le hypoglycemia ma le maʻisuka. O se tagata e inuina le inisalini e taofia ai le tuputupu ae o le mamafa o le tino, lea o se galuega faigata foi mo le fualaau faasaina.

Inisalini i totonu o le toto, e taofia ai le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi, le faʻaumatia o latou puipui ma, o se taunuuga, o foliga mai o le gangrene. I le iuga, ave le inisalini o se tagata e faʻaleleia lelei ai le tulaga o lo latou ola.

Pau lava le tulaga mo lenei mea o le tausisia lea o tulafono mo le tagofia o fualaau faasaina.

O le insulin e mafai ona faia mai meaola, e masani lava o puaa, pe faʻapipiʻi faʻapitoa. O le fea e talafeagai mo tagata maʻi taitoatasi, e filifili le fomaʻi. O lenei mea e faʻamaonia e le mea moni o le fua o le metabolic e ese mo tagata uma, faʻapea foi le mamafa, tausaga, ma le tele o isi vaega.

E oo lava i le tele o meaai e aina. O le fua o le inisalini puupuu e faʻatonuina e mafai ona faalagolago. O le isi tulafono taua o le faʻaaogaina o tui faapitoa o inisalini. E na o la latou fesoasoani e mafai ai ona saʻo le fuaina o le fualaau manaomia ole vailaʻau.

O le tulafono lona tolu - o le taimi e ave ai le fualaau faasaina e tatau ona tutusa. E tatau ona faʻaaogaina le tino i le faasologa o le faʻatonuina, ona faʻateleina lea o lona aoga. O le tulafono lona fa e tatau ona faia tui fou o inisalini i se isi nofoaga. E le mafai ona pipiʻi i le itu lava e tasi i aso uma, e mafai ona tupu se toesea. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona e suʻeina le nofoaga o tui, aua o le fualaau faasaina e tatau ona pipiʻi i totonu o le toto.

1 Faʻaaliga

E masani lava, o le inisalini puupuu e tuʻufaʻatasia ma fualaau oona ma fua umi: puupuu e faia aʻo leʻi 'ai, ma umi - i le taeao ma ao lei momoe. Ole fuainumera o injections o le hormone e le faʻapulaʻaina ma e faalagolago i manaoga ole maʻi.

Ina ia faʻaitiitia le paʻu o le paʻu, o le tulaga masani e 3 inisiua ao lei faia taumafataga ma se maualuga e 3 injections e faasaʻo ai le hyperglycemia. Afai e tulaʻi le suka i se taimi e le i leva ae leʻi faia se taumafataga, e faʻapipiʻi le faʻamautuina o le faʻatasi ma se fuafuaga fuafuaina.

A e manaʻomia se inisalini puupuu:

  1. 1 ituaiga o maʻisuka.
  2. 2 ituaiga o faamai pe a le toe lava le aoga o fualaau faasaina.
  3. Tisipisi gasegase ma maualuga maualuga le kulukose. Mo se laasaga faigofie, 1-2 injections o le umi o insulin e masani lava ona lava.
  4. O le taotoga o le pancreas, lea na mafua ai ona faaleagaina le gaosia o le hormone.
  5. Faʻafitauli o faʻafitauli matuia o le maʻisuka: ketoacidotic ma le hyperosmolar coma.
  6. Vaitaimi o le faateleina o le insulin: ole maʻi maualuga, afaina o le fatu, faaleagaina o le okeni, manua ogaoga.

Tuua Lau Faamatalaga