O a matou vaa

O le talafaasolopito o le cholesterol na amata i le 1769. A o faia suʻesuʻega i gallstones, na maua ai e Pouletier de la Salle (o se fomaʻi mai Farani) se paʻepaʻe papaʻe e leʻi iloa. O le auiliiliga lenei na faaalia ai o lenei mea e iai mea e tutusa ma le gaʻo. O lenei vailaʻau na faatoa na o le 1815 na faʻafetai ai ia Michel Chevrel - o se isi faʻamaʻitaʻi Farani. O le mea lea na iloa ai e le lalolagi le i ai o le cholesterol, lea o le "chol" o lona uiga o le talo, ma le "sterol" e malosi. Peitai e pei ona faʻaalia i suʻesuʻega o suʻesuʻega mulimuli ane, o le igoa e leʻi saʻo atoatoa. I le 1859, na faʻamaonia ai e Pierre Berthelot (o se tasi o fomaʻi mai Falani) o le cholesterol o le ava malosi. Ma talu ai ona o fualaau oona uma o le ava malosi e tatau ona aofia ai le suffix "-ol" io latou igoa, i le 1900 na toe faaigoa ai le cholesterol cholesterol. Ma e na o nisi atunuu-Soviet, e aofia ai Iukureini ma Rusia, o le igoa na tumau pea.

Suesuega o le cholesterol e leʻi taofia, ma i le 1910 na maua ai le i ai o ni fesoʻotaʻi fesoʻotaʻi, lea e maua mai ai carbon carbon i totonu o le mole o le faʻapotopotoga, ma o le isi itu, o loʻo tuʻuina i luga o filifili o isi carbon carbon. Faafetai i lenei sailiga, o se vaega atoa o mea faapena na maua, ae na i ai ni eseesega i le fausaga o filifili o le itu. Mulimuli ane (i le 1911) na taʻua lenei vaega o styrenes, lea e taua foi o le uila.

Ona maua ai lea o isi tuufaatasiga ma se foliga faapena, ae le i ai se vaega hydroxyl, o le mea moni, na amata ona manatu o le ava malosi. O le taimi nei o le i ai o le igoa "ava malosi" ua le saʻo: ioe, o le molecule e aofia ai le okesene, ae i vaega eseese uma nai lo le ava malosi.

Ae o vailaau oona e iai se foliga faapena, e tatau ona tuufaatasia, e faapena foi i le 1936 sterols, hormones steroid, vitamin D ma nisi o alkaloids e taʻua o steroids.

Cholesterol (mamā) na maua mai i le 1789 e le fomai Fourcroix (mai Farani). Ae i le taimi lava e tasi, na amataina le "cholesterol boom" i le faʻauluina o le fomaʻi o Rusia Nikolai Anichkov. O le tagata lenei o le talitonuga o le mafuaaga o le cholesterol o le atherosclerosis. Ina ia faataitai le lapiti, na ia tuuina atu ni tui tele o le cholesterol, lea, e masani lava, na afaina i le atherosclerosis. I lenei tulaga, e mafai ona tatou tusia se faatusatusaga i le faataoto lea e aafia ai se mataua o le nicotine leaga i se tasi o solofanua, pe o le mea lea, ia fasiotia.

O le talitonuga o le atherosclerosis e tupu ona o le cholesterol, e le gata ina filifilia le cholesterol e avea ma mea e afaina ai, ae o le mafuaaga autu foi o foliga o ituaiga uma o meaai ma talitonuga o "taumafa lelei". Ae e tatau ona e manatua pea o le fuataga e tatau ona iai i mea uma, aemaise lava i mataupu o meaʻai ma vaiinu.

E manaia le iloa:
E te iloa o le 1 kilokalama o tamato e iai le nicotine e pei, e tusa ai ma le GOST, o loʻo i ai i totonu o le tasi pusa o sikaleti mama? Ioe, ae le o lona uiga e tatau ona tuʻuina tomato ma amata ulaula, aua o sikareti, e faaopoopo atu i le nicotine, e aofia ai le tele o carcinogenisi. E faigofie lava, o le nicotine o se palloid lea e le gata ina maua i tapaa. E maua foi i le tele o laau totino ma i ni tapulaa faʻapulaʻa e mafai ona faʻaaogaina se aoga aoga i le tino o le tagata.

Cholesterol o loʻo i ai i gaʻo manu., ma lona i ai i le tino o le tagata ua maua ai se faʻamaoniga o le masani ai le metabolism ma le gaosia o vailaʻau manaomia. I lalo o le faatosinaga a le ultraviolet radiation, o le cholesterol ua faanumeraina i se mea fou - vitamin D ma o le provitamin D3. E le gata i lea, o le congitant ergosterol ua avea o se vaega ole D2.

Cholesterol, i se faaopoopoga, o se vaega taua o siama ma masini uma. A aunoa ma le cholesterol, e leai se fesuiaiga masani o meaola suamalie. E le gata i lea, a aunoa ma lea mea, o le faʻavaeina o le vitamini D, sex and corticosteroid hormones o le a le tupu.

I totonu o le ate, o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina, ma o loʻo i ai se mea e manaʻomia i le inumaga laiti mo le faʻafefe o gaʻo. Cholesterol o le faavae mo le toe gaosia o hormones steroid hydrocortisone ma aldosterone, o se vaega o le cortex adrenal. O hormones o estrogens ma androgens o cholesterol foi, ae suia i le taimi o le galo. Ma e oo lava i le faiʻai, pe 8% o lona mea manogi, e aofia ai foi cholesterol.

O le autu o le cholesterol mo tagata o gaʻo manu. O loʻo i ai i le pata, aano o manufasi, susu faʻanatura, iʻa ma moa. Afai i luga o le pusa pata ua tusia ai e le oi ai i le oloa lenei le cholesterol, o lona uiga o lona uiga:

  • le faʻaaloalo mo le tagata faʻatau
  • tagata gaosi oloa le malamalama

E sili atu le aloese mai le faʻatau mai o lenei oloa, talu ai e leʻo manino le mea na manaʻo le kamupanī e faʻamatala atu i le au faʻatau i se faʻamatalaga, ma pe o le suauu uma lava. O le mea e sili ona mataʻutia o "suauu", i luga o igoa o mea e le o lisiina, ma e taʻua o le "Olive" (Provence), "Mo Sala salalau" ma le "Suauu Fualaʻau" e aunoa ma le faailoaina o le maualuga o lona faʻamamaina.

Ua lapatai mai tagata popoto:
E tusa ai ma le tulaga faʻavae o le tele o atunuu i tua atu o Soviet, e tatau ona i ai i totonu o le pusa le faʻamatalaga:

  1. Faʻailoga igoa
  2. Mass
  3. Ituaiga o suauu
  4. Faʻafiafiaga kalori
  5. O le a le tele o le gaʻo i le 100g,
  6. Aso o le paʻu
  7. Aso faʻauma
  8. Le faailoga o le tutusa, o lona uiga, e tatau i le oloa ona aofia ai faʻamatalaga o loʻo i ai se tusi faamaonia lelei.

Toe foʻi i le cholesterol. O le tele o cholesterol (e oʻo i le 80%) o loʻo faʻapipiʻiina i le tagata lava ia. O loʻo faia i le ate ma isi gaʻo mai mea mama. Nai lo o lea, e le mai i mea e faʻamaloloina, ae mai le acetic acid na faia i le taimi o la latou faʻavae. O loʻo i ai se talitonuga e lava le tele o le cholesterol e maua saʻo i totonu o le tino, e lava lea mo lona masani ai. Ae o suʻesuʻega mulimuli ane o loʻo faaalia ai o le aofai o "cholesterol" i totonu "e na o le 2/3 le aofaʻi o le aofaʻi manaʻomia e le tino. O isi e tatau ona o mai ma meaai.

E tatau ona e manatua pea o le cholesterol lava ia o se mea saogalemu. Ae o lona sili atu e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻeina o veins varicose, faʻamaʻi fatu ma faʻaititia ai le lamatiaga o le paʻu.

O lenei o le masani o le cholesterol o loʻo faʻaaoga e se tagata matua i le aso e 500 mg.

Ae o le a le 500mg o le cholesterol? Ina ia sili atu ona saʻo ma manino le faamalamalamaina o le auala e fuafua ai le fua o le taumafa o le cholesterol, seʻio tatou tilotilo i se faʻataʻitaʻiga i fuamoa moa.

E tusa ai ma le tele o tagata fai meaʻai ma isi fautua o le "soifua maloloina," o le 300 mg o le cholesterol mo le 100 g o oloa o loʻo i totonu o se moa moa. E faʻaaoga lenei mea i le sulugatiti, ona o le polotini e leai se sao o le cholesterol. Ae aiseā, mo se faʻataʻitaʻiga, o faitioga na faia e uiga i fuamoa moa, ma o fuamoa o moa o loʻo iai i le vaega o meaʻai maloloina ma cholesterol-free? I se taimi mulimuli ane, ua leva ona iloa o le taua o mea taumafa uma o fuamoa (moa, salu) po o le ostrich, e tutusa lava, ma o le lelei o taumafa "fuamoa" e matua mautinoa lava (e faatatau i mea e fiafia i ai le tagata lava ia ma le faatuatua paia i se taunuuga lelei).

Ae ui i lea, e faasino i se punaoa e sili atu ona faatuatuaina, e taua, o se faasaienisi faapitoa faasaienisi, e mafai ona e iloa o loo i ai moni le tele o le cholesterol i le fuamoa - 1480 mg i le 100 g o oloa. O fea na sau mai ai le 300mg, o loʻo faʻaaogaina i le masani a le tele o meaʻai? O le tali, e foliga mai, e le mafai ona maua i lenei fesili, o lona uiga e aoga le tuu ese o le aofaiga o "meaʻai" taua, ma galue ma faʻamaonia faʻamaonia. O le mea lea, ua faamaonia e saienitisi e na o le 2% o le aofaʻiga o tupe na maua ma meaʻai e afaina e le tino! Ia toe foi mai i fuamoa.

Tuuina atu:
1 moa moa (vaega 1) e tusa ai ma le GOST e tusa ma le 55g. O le mamafa lenei o se fuamoa atoa i le yolk, protein, shells ma le vaalele.

Fofo:
Afai o le mamafa o se fuamoa atoa e 55 g, ona mamafa lea o le mamafa o le isu i le 22 g. E le gata i lea, afai o le 100 g o le yolk o lo oi (e tusa ai ma le faasinomaga) 1480 mg o le cholesterol, o le 22 g o le yolk e tusa ma le 325.6 mg o le cholesterol. Ma o le tasi lenei fuamoa!

O se tagata taua, na o le aofaiga o le cholesterol e maua mai i meaai, o le tino o le tagata e na o le 2% e na o le pau, ma e na o le 6.5 mg.

Faaiuga: ia aoina mai i aso taitasi o le cholesterol mai fua naʻo (e masani lava i yolks.), e tatau ona e 'ai i le 75pc! Ma afai o loʻo inu pea e se tasi ipu inu kofe poʻo se isi mea inu caffeinated i le ao, o lenei aofaiga o le a faateleina i le 85-90pcs.

O nisi nei faʻamatalaga mo tagata faʻapolofesa o meaʻai. I le faʻaopoopoga i le cholesterol, o le fuamoa fuamoa o loʻo i ai se mea gaosi antisclerotic - lecithin, lea e fesoasoani e aveesea le cholesterol sili atu mai le tino. Ae afai e te faʻaleagaina le fuamoa i lea taimi ma lea taimi, o lona uiga o le a suia lenei aafiaga i le isi itu, o lona uiga, o le tino o le a amata ona teuina le "cholesterol" i totonu o vaa.

E mafai ona faia ni faʻatusatusaga tutusa mo le pata, o se isi oloa e matua "afaina" ona o le tele o cholesterol. O le mea lea, i le 100g o le oloa, e tusa ai ma le tusi tusi, 190mg o le cholesterol, o lona uiga e na o le 7.6 mg o le a aveesea mai le tagavai (200 g) e 'aina e le tino. E mafai lava e oe lava ona fuafua le tele o le suauu e tatau ona e 'ai ina ia mafai ai ona faʻamalieina le manaʻoga i aso taʻitasi mo le cholesterol. E oo lava i "tagata e ola i mea taumafa maloloina" e le mafai ona latou "faia ni mea" faapena.


E taua le iloa!
I le fuamoa moa, e faaopoopo atu i le cholesterol ma le leithith, o loʻo i ai le eletise ole gaʻo, o le vitamini B5, o le leai o se mea e mafua ai le faʻafitauli ole gasegase. Talu ai ona o le le atoatoa o le vitamini B5, ua tupu ai le dermatitis ma ua tupu le faʻaleleia, ma i tamaiti o le alualu i luma o le alualu i lalo. O le fefete e avea ma tutusa o fuamoa moa i lenei vaaiga, e sili atu le lelei o le faʻatau mai o se oloa naʻo le gaosiga o fale, talu ai o le a avea lenei ma se faʻamaoniga faaopoopo e te faʻatau mai se mea masani, ae le o se mea e sili ona suia.

I le auala, o fuamoa uma i le taimi lava lea ao leʻi faʻatau atu i le tagata faʻatau mulimuli, e tatau ona siakiina i luga o se ovoscope, lea e mafai ai ona e iloa le solia o le amio tonu o le atigi i le taimi, vaai i le pogisa i totonu o fuamoa, ma isi. I le avea ai o se tagata faʻatau, pe na e vaʻaia lenei vaʻavave? Pe sili atu foi ona iloa le foliga o ia? Leai? Ia, o le ala lena tatou te ola ai.

E tele le cholesterol e faʻamalosia i meaai

Cholesterol o se vaega taua o le tele o faagasologa io tatou tino. O le tele o lona fua faatatau i aso uma mo tagata, e tusa ma le 80%, e gaosia i le ate, o isi mea tatou te maua mai meaai.

Mo le faʻatusatusaga, o le averesi o le cholesterol mo se tagata matua e mafai ona maua i le na o le 2 fuamoa yolks, se pauna o le moa po o le paluga, 100 kalama o caviar poo le ate, 200 kalama. E tusa ai ma lenei mea, e manino lava, ina ia mafai ona pulea le tele o lipoproteins e sau ma meaai, e tatau ona e filifilia saʻo ipu mo lau lisi.


Aso o aso uma

E tusa ai ma le au saienitisi, mo le gaioiga lelei o totoga uma, o le fua o le cholesterol i le aso e tusa ma le 300 mg o le cholesterol. Ae ui i lea, e le tatau ona e ave lenei fuainumera e avea o se tagavai, aua e mafai ona fesuisuiai tele.

O le masani i aso uma mo alii ma tamaitai e le gata ina faalagolago i le itupa, ae i luga foi o le matua, o le i ai o faamaʻi, o le tulaga o gaoioiga faaletino ma le tele o isi mea.

I fua masani masani

Mo se tagata tino maloloina, o le manaoga i aso taitasi mo le cholesterol e mafai ona faateleina i le 500 mg. E ui lava o nisi taimi e fai mai tagata atamamai e mafai ona e faia atoatoa e aunoa ma le cholesterol, e sau mai oloa, ae e le o lea. O se aʻafiaga leaga i le tino e le gata ina sili atu le tele o le cholesterol nai lo le mea e tatau ai, ae faʻapea foi pe a itiiti ifo nai lo le masani. I lenei tulaga, o le fatugalemu o le tino ma o le faiʻai na muaʻi pagatia, lea eo mai faatasi ma se lagona faifai pea o vaivaiga, vaivai, faʻalavelave, moe, popolega ma isi faʻamaʻi.

Ma le maualuga o le cholesterol

O tagata maʻi i le lamatiaga mo le atherosclerosis e fautuaina e faʻaitiitia le fua o le cholesterol i le aso i le afa.

O se taumafataga e faʻafaigofie ai le cholesterol e aofia ai le faʻaitiitia o le taumafaina o gaʻo manu. O le leona o le taumafataga e tatau ona aofia ai fualaʻau, fualaau faisua ma cereals, ma e le sili atu ma le 30% o le aofaʻiga o meaʻai e atofaina i gaʻo o soʻo se amataga. O nei mea, o le toʻatele e tatau ona iai gaʻo susu, lea e maua i iʻa.

O le a le eseesega i le va o le LDL ma le HDL?

O le lipoproteins maualalo maualalo (LDL) o le "leaga" cholesterol, lea e sili atu ona faʻaputu i puipui o toto toto. I fua masani, o lenei vailaau e fesoasoani i le galue o sela. Laʻau maualuga-lipoproteins (HDL) o le "lelei" cholesterol, lea, i se isi itu, o le LDL. Na te aveina atu i le ate, pe a oʻo i le taimi e aveese ai e le tino lona natura.

O le fua faatatau o le cholesterol o le faʻaaoga i le aso e fuafua e ave i ai le fua faatatau o nei mea e lua.

E fautuaina e fomaʻi suʻe suʻega mo le aofaʻi o le cholesterol, ae o lenei faailo e itiiti ifo le faʻamaonia. E sili atu le foai atu o le toto mo se auiliiliga auiliili ina ia mafai e le fomai ona iloa le eseesega i le va o le LDL ma le HDL.

Tulaga lamatia mo toto toto

E le o tagata uma e iloa le tele o le cholesterol e mafai ona faʻaumatia i le aso, o le tele o taimi e le iloa e tagata latou te atiaʻe le atherosclerosis. O lenei maʻi e filemu, e aunoa ma ni faʻaaliga manino. E tele lava ina mafai ona matauina se faailoga sili ona maualuga o le "leaga" cholesterol e oʻo lava i le vaitaimi o le matuia matautia, o le atiina ae o le angina pectoris poʻo le maʻisuka.

Atherosclerosis

O le faagasologa ole suauu cholesterol e amata pe a ulu atu le tino, nicotine ma le ava malosi i totonu o le tino. Mea leaga e ulu i le toto e leai se taimi e tatau ai.

Mai meaai le lelei, e maua e le tino se tele o mea e faigofie ona gaosia i le gaʻo, ma e leai se taimi e faʻaumatia i le malosi o le malosi. O lenei mea e mafua ai le faʻaalia o faʻamaʻi ma faʻamalosi, vave faʻamaʻiina mole mole LDL i le toto, lea e faigofie ona faʻapipiʻi i puipui o toto toto. I le aluga o taimi, o le vaa e vaapiapi, ma e sili atu ona faigata mo le toto ona pasia lenei vaega. O le a maua e le loto se avega e sili atu, ona e faigata le tulei o le toto i se vaʻa vaiti ma e leai se kilia.

O le faʻaleagaina o le myocardial ma le stroke o se taunuuga o le le lelei o togafitiga o LDL maualuga. Ma o nei faʻamaʻi e le mafua ai le fefe i le lumanaʻi, e tatau ona e iloa i se talavou se mea e tatau ona i ai le masani o le cholesterol i aso uma.

O aʻafiaga o le le mautonu o le cholesterol

O le televave po o le le lava o le faʻaaogaina o le cholesterol i le aso e mafua ai ona iʻu i le faʻaletonu o le tino poʻo se faʻamatalaga faʻalauiloa o lenei mea i le tino.

O le sili atu o le cholesterol e faʻafefe ai lona teuina i le tulaga o mea e taʻua o faʻamau, lea e mafai ona mafua ai faʻamaʻi faʻafitauli nei:

  • atherosclerosis,
  • ogaoga o le ate,
  • ogaoga maualuga
  • afaina ma fatu osofaiga,
  • pulmonary embolism.

O aʻafiaga e faʻaosofia ai le tele o faʻamaoniga masani o le cholesterol e ogaoga, lea e mafai ona oʻo atu i le oti.

Tulaga masani mo tamaitai

Mo tamaitai, o mea e aofia i le LDL i le toto e taua tele mo alii, aua o lenei mea e faatino ai galuega taua. Ua faamaonia e saienitisi o le tino o le tino e faalagolago i le puipuiga o hormones seia oo i le taamilosaga. E mafai ona latou pulea ma faʻaititia le aofaʻi o le cholesterol leaga i le toto e oo i le 50 tausaga. A oʻo mai le misa, o le a faʻaleagaina se fafine i aʻafiaga le lelei o LDL.

O le masani o le cholesterol i le aso i le kalama mo tamaitai e le tatau ona sili atu i le 250 mg. Ina ia faamanino atili ai, 100-110 mg o le cholesterol o loo i ai i le 100 g o le gaʻo manu. Afai tatou te mafaufau i lenei faailo mai le itu o auiliiliga, ona vaʻaia lea o le cholesterol i mmol / l. Mo tausaga taʻitasi, e ese le masani:

  • 20-25 tausaga - 1.48 - 4.12 mmol / l,
  • 25-30 tausaga - 1.84 - 4.25 mmol / l,
  • e oʻo atu i le 35 tausaga - 1.81 - 4.04 mmol / l,
  • e oo i le 45 tausaga - 1.92 - 4.51 mmol / l,
  • e oo i le 50 tausaga - 2.05 - 4.82 mmol / l,
  • e oʻo i le 55 tausaga - 2.28 - 5.21 mmol / l,
  • 60 tausaga ma luga - 2.59-5.80 mmol / l.

O le fua o le cholesterol i le aso mo fafine e maualalo ifo nai lo alii. I le fuafuaina o meaʻai, o laulau e faʻaaogaina i vaega eseese o oloa ma le aofaiga tonu o le cholesterol mo le 100 g.

Cholesterol le lava

O le le lelei o lenei vailaau e le afaina ai le tino o le tagata, talu ai o le paʻu maoaʻe o le cholesterol e faʻaumatia ma meaʻai e tau atu i mea e ono tutupu:

  • le mautonu o hormones o feusuaiga,
  • veinsose veinsose,
  • siaki cellulite
  • tulaga atuatuvale
  • faʻailoa neurosis.

O le mea lea, mo le gaioiga masani o le tino, e manaʻomia le faʻaaogaina o nisi o aso masani o le cholesterol e puipuia ai le le lava o le mea e tatau ai.

Taumafa meaʻai

O le masani masani o le cholesterol eo mai faatasi ma meaai e masani lava ona le faʻatulafonoina e se tagata, ma o le mea lea o loʻo i ai setete o le leai o se sao o le cholesterol.

O le malamalama i le tele o le cholesterol e ulu atu i le tino ma ni meaʻai faapitoa o le a fesoasoani e faʻafetaui lelei le taumafa mo meaʻai lelei.

Mea taumafaAotelegaCholesterol mg
Ofagaf / Puni Favi500 g / 450 g300 mg / 300 mg
Pork meat300 g150 mg
Faʻanua le kuka / ulaula ula500 g / 600g300 mg / 600 mg
Milu / Paʻu1 l / 250 ml150 mg / 300 mg
Curt 18% / sisi le susu300 g / 300 g300 mg / 300 mg
Pulu100 g300 mg

Pe a faʻatusatusa le faʻaaogaina o le cholesterol i aso uma, e tatau i se tasi ona amanaʻia le mea moni e faapea, o le sili ona matautia le tuʻufaʻatasiga mo le tino o se paluga o gaʻo ma le lipoproteins. O le tele o gaʻo manu e sau mai meaʻai, o lona voluma e tatau foi ona faʻatonutonuina. E le tatau ona sili atu i le 30% o mea uma e gaʻo ai gaʻo. I le mea e fai e se tagata e alu i se mea taumafa e maualalo i le gaʻo, ona ono ono lamatia ai lea o le maualuga o le cholesterol i le toto.

Tafaoga masani mo le faasaʻoina

O le faafitauli taatele e pei o le cholesterol maualuga. E mafai ona e faʻatonutonuina le tulafono masani faʻatasi ai ma vailaʻau faʻamalosi - statins, ae e fautuaina foi e tagata atamamai ia e mulimuli i se fua maualalo o le cholesterol mo le itiiti ifo i nai aso.

I oloa e fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le cholesterol, o meaʻai e aofia ai i latou e le gata ina faʻaalia ni faʻataʻitaʻiga faaopoopo, ae le faatagaina le mea o loʻo i lalo e faʻavaivai.

  1. E fautuaina le pata ia suia i le fualaʻau fualaʻau - olive, pīni.
  2. E fautuaina e aofia ai fualaau suamalie, tamato, suamalie, lalaga, pistachios i le lisi o aso taitasi.
  3. O fualaau, e tatau ona tuʻuina atu i le karite groats, oam bran, ma le fatu o le flax.
  4. E fautuaina le faʻafiafiaga e suia i sukalati malulu; o meainu, e tatau ona tuʻuina i le lanu meamata.

Ua talitonu tagata popoto o le tausisia o fautuaga paleni i meaʻai ma tulaga o taumafa e fesoasoani e faʻaititia ai le maualuga o le cholesterol e toetoe lava o le kuata o uluaʻi fua.

Fautuaga tau taumafa

Aua nei galo e tatau ona fesuisuiai mea taumafa ma tutusa i le taimi e tasi, talu ai o lenei auala e mafai ai ona faaitiitia le lamatiaga o le atinae o maʻi. E fautuaina e tagata tomai faapitoa le puipuia o le tuputupu ae po o le faaitiitia o le cholesterol e ala i le faasaʻoina o le faaaogaina o le lipoproteins i aso taitasi i le aofaiga atoa e tusa ma le 300 mg.

I le faasologa i aso taitasi o tagata e mulimuli i le polokalame paleni lelei ina ia faaitiitia ai le lamatiaga o le hypo- poo le hypercholesterolemia, e tatau ona i ai se numera o oloa fautuaina.

MeaAso umaDosed
Cereals ma cerealsPalu pasila kulimi,
Oatmeal
Vaʻaia o le Cereal
Laʻau e leʻi faʻasaina
Wheat groats
FuaFou, Susunuina, MaaliliCanned with sugar
O iʻa ma iʻaUlaula po o iʻa fagota,
Seu, lapisi
Falai i le paʻu
Meat productsPou, vela, toso, lapitiLeu moa, puaa
FatsVailaʻau o fualaʻauPulu
Fualaau faisuaFou, Frozen, BoiledUmu pateta
MeainuFualaau aina suamalie ma fualaau faisua,
Green tea
Kofe malosi
Koko
DessertsFualaau suamalie, salati, popsiclesFaʻafiafiaga e faʻavae i le margarine, pata

E fautuaina ina ia le aofia ai fuamoa moa mai meaai i aso uma, ae o lenei oloa e tatau ona i ai i le taumafataga i taimi e lua i le vaiaso. E le gata i lea, e fautuaina e sui le kalu falaoʻa ma le mea e leai se mea e maua ai le gaʻo;

O le tausisia o fautuaga o meaʻai e manaʻomia e faʻatasi ai ma le faʻagasologa o le tino i le aso, ao latou fesoasoani i le faʻamautuina o le metabolism ma cholesterol.

Tulaga masani mo alii

O le a le tele o le cholesterol e mafai ona faʻaumatia e tagata i le aso? O le ata e le ese tele mai tulaga faatonuina mo tamaitai i se auala tele. E faatagaina mo alii e faʻaaogaina mai le 250 i le 300 mg o le cholesterol i le aso. Afai tatou te talanoa e uiga i le aofai o le LDL i le toto, o lea la, o nei fuainumera e ese si ese. O faʻatagaga faʻatagaina o lenei vailaʻau e faʻatulagaina foʻi le amanaia o tausaga:

  • 20-25 tausaga - 1.71 - 3.81 mmol / l,
  • 25-30 tausaga - 1.81 - 4.27 mmol / l,
  • 30-35 tausaga - 2.02 - 4.79 mmol / l
  • e oo i le 40 tausaga - 1.94 - 4.45 mmol / l,
  • e oo i le 45 tausaga - 2.25 - 4.82 mmol / l,
  • e oʻo i le 50 - 2.51 - 5.23 mmol / l,
  • e oo i le 55 tausaga - 2.31 - 5.10 mmol / l
  • 60 tausaga ma luga - 2.15 - 5.44 mmol / l.

Mo tagata, o le siitia o le cholesterol leaga o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le maualuga o le soifuaga faaletino. O meaai le lelei, ulaula, ava malosi, faʻalavelave faʻalavelave, ma le itiiti ifo o le gaioiga faʻaletino e fesoasoani i lenei faʻalavelave leaga.

O fea tagata o loʻo lamatia?

Afai e le tausisia e se tagata le masani o le cholesterol o le faʻaaogaina i aso taitasi, e faʻamoemoe o ia i le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga.

Mafuaaga

O le sone o le tele o aʻafiaga o le atherosclerosis e aofia ai tagata e:

  • toto maualuga
  • feʻai
  • loto vaivai
  • siama fatu fatu
  • maʻisuka
  • aiga faʻasalalau aiga.

O nei faamai e mafai ona faaosofia ai le atiaʻe o le atherosclerosis o toto toto. I se tulaga ese, o se vaega o tagata e tu i fafo oe ua pauu i le tulaga lamatia ona o mafuaaga nei:

  • ava malosi
  • ulaula
  • silia le 40 tausaga
  • misa
  • tausisia o se olaga ola solo e aunoa ma taaloga ma gaoioiga faaletino.

O le afaina i le LDL e le tupu vave, o lea e taua ai le faia o suʻesuʻega puipuia e fomaʻi i le taimi. Ina ia siakiina lou soifua maloloina, e sili atu le suʻeina o se suʻega toto toto.

Le faʻaitiitia o le cholesterol, masani ma meaʻai ma le maualuga o le cholesterol

O le leo tonu o le upu "cholesterol" e mafua ai le popole ma le feitagai i le toatele. O aso nei e tutusa lelei ma se vaega o upu ua faʻaaogaina i se faiga faʻatauemu. Ae o le a tonu lava lenei cholesterol? Mulimuli i le tali i lenei fesili mai laugutu o se tasi o le komiti o le Moscow Association of Cardiology Nikolai Korzhenikov.

O tagatanuu o Rusia, o le mea e leaga ai, ua faateleina le mafatia mai faamaʻi cardiovascular, o le tele o na mea e afaina ai. I le averesi, o tagata Rusia e 20 tausaga le itiiti ifo nai lo Europa. Fuainumera Faamauina mo le 2002 ua faailoa mai ai o le umi o le ola o se Rusia e 59 tausaga, ao nofoia le Europa i le tusa ma le 80 tausaga.

O le matafaioi autu mo lenei mea e taoto i le cholesterol, lea e mafua ai faʻamaʻi o gaʻo o le fatu ma le faiʻai. O nei upu e faʻamalosia ai i tatou uma e talia le fautuaga a se fomaʻi maʻi e sili atu le taua.

High cholesterol. E lelei ma leaga

Cholesterol o se mea e foliga tutusa ma le gaʻo telefoni. O le lua vaetolu o cholesterol uma e maua mai i le ate, o le tino atoa e maua mai meaai. O lenei vailaʻau e taofiofia se vaega autu i le fausiaina o le tino o le tagata. Cholesterol o se vaega o vela nerve, hormones ma vitamini D.

O siama siama e fausia moni mai le cholesterol, i se faaopoopoga, o se punaoa malosi mo musele ma e aofia ai i le faagasologa o le felauaiga ma le palatini. Ae, o lona tele na mafua ona o taunuuga le lelei.

I le faʻasolosoloina o le faʻatagaina o le masani, o le cholesterol e amata ona faʻapipiʻiina i luga o puipui o toto toto e tuʻuina atu le fatu, tino o le tino, vae, ma isi. O le tino o le tino e faʻaleleia le taimi ma atiina ae ai ni pusa poʻo ni poloka e faʻaitiitia ai le lumenene o le gaʻo.

O lea fuga e mafai ona mumu ma afaina, pe a maeʻa ai se kopa. I le isi itu, o le kopa e taofia le alu o le toto i totonu o le vaa. E le gata i lea, o le tuueseeseina o se tui toto ma le fatuga o le fatu, le taʻavale poʻo le oti o le fatu / mafaufau.

Lipoproteins e aofia ai lipids ma protein e nafa ma le felauaiga o le cholesterol i le toto. E lua ituaiga o cholesterol: "aoga" - ma lipoproteins maualuga, "leaga" - ma lipoproteins maualalo, lea e oʻo atu i le 70% le maualuga o le cholesterol. I le isi itu, o le cholesterol "aoga" e fesoasoani i le tafe o "mea leaga" i totonu o le ate, lea e masani ona gaosia i le bile acid.

Tulaga masani o le cholesterol i le toto

O le masani masani o le cholesterol i le toto o se tagata e 200 mg / deciliter poo le 3.8-5.2 mmol / lita - o le masani lea o le cholesterol. O se faailo o le 5.2-6.2 mmol / lita o loʻo faʻaalia ai le faʻaleagaina o puipui o vaʻa, ma tulaga maualuga i luga aʻe o le 6.2 o uiga o tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le ate, o le cardiovascular system and other organs. "Cholesterol" aoga "ma le maualuga o le lipoproteins e le tatau ona sili atu i le 1 mmol / lita.

Afai e te manaʻo e te iloa: o iai se faʻafitauli o le atherosclerosis e atiaʻe, ona vaevaeina lea o le numera o le cholesterol e ala i le "aoga" parakalafa. Afai o le numera e itiiti ifo ma le lima, o loʻo e saʻo.

E mafai ona e iloa lau maualuga o le cholesterol i totonu o le toto i soo se falemai, mo le mea lenei e tatau ona e folasia le toto i luga o se manava gaogao. I le taimi lava e tasi, ia manatua o faʻamaoniga saʻo e mafai ona maua pe afai e te leʻi 'aina le 12-14 itula mulimuli, ma e leʻi inu ava malosi mo le 72 itula.

Taumafa mo le maualuga o le cholesterol

E taua le manatua o le taumafa i aso taitasi o le cholesterol ma meaʻai e le tatau ona sili atu i le 300 mg. E taua tele i le 100 g o le gaʻo manu, 100-110 mg o le cholesterol, o le a le sili atu le tele le faʻamapulaʻaina o le taumafa o meaai ma le maualuga o le cholesterol. O nei oloa e aofia ai: puaa, povi, tamaʻi mamoe, sisi ulaula, uʻu, ate, ma isi.

E tatau ona faʻaititia le faʻaaogaina o oloa sola, aemaise lava saua a fomaʻi, sauaki, saisi. E sili atu ona lelei le kuka o le gaʻo aano o manu, ma aveese le gaʻo mamafa lea e mautinoa o le a leai se lelei ia te oe. I le tulaga aoao, o meaola siliva e sili atu le sui o fualaʻau. O le mea mulimuli e maua i le tele o pi, soya, lentils, ma pi. E sili ona aoga le iʻa malosi, aua o loʻo i ai faʻamalosi o le vave faʻaaogaina. Laʻau manogi, omoni, o togafiti e sili ona fiafia i ai, aua e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le fatu i le tolu taimi.

E aofia ai foi i le kulimi yolks le cholesterol, o lea e fautuaina ai e 'ai le 3-4 fuamoa i le vaiaso. Pulu, kulimi oona, kulimi, susu susu o loʻo i ai le tele o le cholesterol. O le cholesterol suamalie e sili atu le suavai e sili atu ona gaosi i tafatafa o fualaʻau gaʻo, o lona uiga, o suauu manogi, e pei o le suauu olive, e sili ona lelei i le kuka.

O le laulauina o le salati e mafai ona avea ma le sua o le lemoni poo mea manogi, ma atonu e mafai ona saunia le mayonnaise i se tulaga tutoatasi, e faavae i luga o le suauu manogi. Filifili falaoa meaʻai mai le falemaʻa atoa, 'ai le pasta, ae tatau ona tapulaa ituaiga keke uma. Afai e te manaʻo i se mea suamalie, filifili kuki oatmeal poʻo ni masi. O lenei meaai paleni o le a faʻaitiitia ai le cholesterol atoa e 10-15%, lea e mafai ona faia se sao taua i le tausisia o lou ola maloloina. Ina ia faʻaitiitia le cholesterol toto, e sili atu ona lelei le aloese mai le faʻaaogaina o nei oloa.

Ava malosi e maua ai le cholesterol maualuga, tusa lava pe leai

O pusa laʻititi o le ava malosi e faʻaleleia le toto ma faʻaitiitia ai le toto. O le mea lea, o le a aoga tele mo tagata e inu 60 g vodka / cognac, 200 g o le uaina mama poʻo le 220 g o le pia i aso uma. Ua fautuaina tamaitai ina ia faʻaaogaina le 2/3 le itiiti ifo i le tamaʻitaʻi i aso taitasi. E le gata i lea, o le maʻisuka poo le maualuga ole toto, e tatau ona faaitiitia le fua ole aso ole ava malosi, talu ai ona laveaʻi muamua i se fomaʻi.

O le mea e malie ai, o le teenaina o kofe masani na faʻaitiitia ai le cholesterol e 17%, aʻo le taumafaina o le keke uliuli e fesoasoani e tausia le fausaga o capillaries. O le lanu tiiti e lelei lona faatinoga, e maualalo ai le maualuga o le cholesterol atoa, ma faateleina le faʻavaeina o "aoga". O vaiinu ma suavai masani e lelei mo le faʻaitiitia o le cholesterol ma le faʻamalolo lautele.

O le faʻavevesi o le 'ava

E taua tele le gauai atu i le mea i totonu o le tino na e fatuina le gaʻo o le tino. Afai e te tilotilo i le faʻata e te maua ai le ata o le pear e le o se mea sili ona leaga, ae afai o gaʻo ua gaosia i lou manava, faʻaeteete i le atherosclerosis, angina pectoris, maʻi o le maʻisuka ma le maualuga.

O le fusi o le manava i tane e sili atu ma le 102 cm, ma i se fafine 88 cm o se faailoga e mafaufau loloto ai e uiga i lo latou soifua maloloina. O le puʻu i totonu o tane e le tatau ona sili atu i le 92 cm, i fafine 84 cm. O le fua i le va o le puʻu ma le pulou o se mea taua tele lea. O lenei tulaga maualuga i alii e le tatau ona maualuga atu nai lo le 0.95, ma tamaitai 0.8.

O le mea lea, o le taimi lava e te vaʻavaʻai ai i mea sese mai nei tulafono, ia faʻamalieina lou ola maloloina. Faʻaititia lou faʻaoga o kalori e le 500 Kcal i le aso. Ae ui i lea, ia manatua - afai e tele naua ma faʻaitiitia le tele o mea taumafa, e te ono lamatia le maua o le mamafa i se taimi vave pe a mavae sina taimi. I le averesi, o le a faʻamalieina pe afai ua e togi ese le 0.5 kg i le vaiaso. Afai e te manatu i ai, ona e maualalo lea o le maualuga o le tele o tupe maua i le lumanaʻi.

High cholesterol ma faamalositino

O avega masani e fesoasoani e faatumauina lou ola maloloina: savali, tamoe, savali, siva, lakapi. I tagata gauai, o le pasene o le "lelei" cholesterol e faatatau i le "leaga" e sili atu le maualuga. O le savali mo le 30 minute ile umi o le saoasaoa, e 3-5 taimi i le vaiaso o le a fesoasoani e tausia lelei ai vaa.

E maitauina e oʻo lava i tagata e iai le fatu poʻo le maʻi fomaʻi e aoga mai le gaioiga faaletino. O le a aoga mo tagata faapena e toleni mo le 30-40 minute i le aso, faʻaauau ma a itiiti ifo ma le 3-4 taimi i le vaiaso. Ona mafai loa lea ona e alu ese mai se mea e ono tupu ai le fatu, le taʻavale ma le manaʻomia mo gaioiga i luga o le fatu poʻo isi totoga.

Aʻo galue i totonu o le togalaau e le taumafai e faia le tele i le taimi e tasi, ia momoe pe a uma le 30 minute o galuega. O le totoina ma le seleselega o talafaamaumau e sili ona tuua talavou.

Cholesterol taumafa

Talu ai nei, ua atili ai ona iloa e tagata e iai a latou cholesterol maualuga. Masalo o le mafuaʻaga mo lenei vaitau, ae o isi e aʻafia i aʻafiaga o le taumafa tele. O le mea lea, o le a le afaina le faʻalogo i fautuaga i le auala e tumau ai pea le saʻolotoga o le cholesterol, Galina Timofeevna, o se suʻesuʻe suʻesuʻega i le National Research Center mo le Faʻasao Faasao, o le a taʻu mai ia i tatou.

- O le Cholesterol lava ia e le matautia, o lona pasene i totonu o le toto e matautia, lea e fesoasoani i le fausia o poloka ma poloka i totonu o vaa. Tausia le cholesterol i se foliga lelei, e mafai ona e faia faʻavavega faaletino ma meaʻai, lea e mafai ona e faʻaopopo mulimuli ane i vailaʻau. Afai e te le gauai i mea o loʻo i totonu o le cholesterol i totonu o le toto, o le a iu lava ina avea papa ma 'papa' i puipui o toto.Mo tagata maʻi ei ai ia ituaiga vaa, e ono faigata foi ona tuʻuina atu se iniseti, ae o le mea aupito sili ona matautia, o le "faʻaaogaina o pepa" e le mafai ona solo.

Ae ui lava i lea, o le tele lava o le valaau cholesterol e le mafai ona afaina, aua o le mea fau fale mo a tatou sela, lea e taʻalo i se vaega taua i le faiga o gasegase e faia i totonu o le tino o le tagata. E tatau ona malamalama o le leaga o lona faateleina pe sili atu le faamalieina, faapea foi ma le solia o ona vaevaega. O le "leaga" o le cholesterol o se mea maualalo maualalo e teuina i luga o puipui o toto toto, e palu ai. "Cholesterol" aoga ", pei o le, faaaoga le galuega o le" leaga. " Mai meaai tatou te maua ai le tolu vae tolu o cholesterol, o lea e mafai ai ona tatou pulea.

O le a le mea e tatau ona fai?

- O le a le mea e mafai ona seseina mo le maualuga o le cholesterol ma o fea le mea e fesoasoani i ai le meaai, ma o fea e sili ona lelei le liliu i laau?
- 220 mg / deciliter faateleina le cholesterol, 250 mg / deciliter high cholesterol, togafitiga faanatinati, 300 mg / deciliter se tagata lamatia e alu i le tulaga o le atinae o le atherosclerosis. E taua le matauina o se taumafataga o le a aoga i soʻo se tulaga, ma faatasi ai ma le gaioiga faaletino o le a avea ma puipuiga lelei mo faʻamaʻi uma.

Ou te fia taʻua se suʻesuʻega se tasi sa faia i lo matou nofoaga tutotonu: o le tasi vaega o tagata gasegase muamua na maualuga le cholesterol sa na o se taumafataga, o le isi na faʻapipiʻiina se taumafataga masani (40 minute i le aso o le uila vilivae). Ina ua maeʻa suʻesuʻega, na manino mai o le faamalositino e faʻaitiitia ai le cholesterol, sili atu nai lo se taumafataga. O le mea lea, o le savali savali mo le 30 minute i le aso, e lima taimi i le vaiaso o le a avea ma se "meaola" lelei mo le maualuga o le cholesterol.

Vailaʻau ma togalaau?

I le taimi nei, e tele fomaʻi ua latou iloa e masani ona faʻasinoina ni fuainumera mo o latou gasegase - fualaʻau o le cholesterol-lowering. E i ai foi isi laulau e mafai e le fomaʻi ona faatonu e faalagolago i le tulaga patino o le maʻi. I lenei tulaga, o le tulaga o maʻi fatu fatu, o le tulaga o le atherosclerosis, o le maʻisuka, ma isi mea faapena o le a amanaia.

Faatasi ai ma le tele o laau totō, o le pulupulu e sili ona aoga, lea e puipuia ai le atiaʻe o le atherosclerosis, ma e leai foʻi se faʻamaʻi. Afai e te le siakiina lou tulaga ma faalēaogāina le taumafataga, gaoioiga faaletino, o le a vave ona toe faʻafoʻi uma faafitauli. O le faagasologa o le atherosclerotic o loʻo faʻaauau pea ona alualu i luma, ma o le galuega a le tagata o le faʻatuai lea o lona atinaʻe i le tele e mafai ai.

- E aliali mai e le mafai ona fufulu mama uma ia vaa?
- Ioe o le, ae mafai ona fesoasoani le angioplasty. E tatau ona faia pe afai e tapunia vaʻa faʻapapa i pusa i le 80-90%. I lenei tulaga, ua faʻapipiʻiina se pusa i totonu o le vaʻa o le tagata maʻi, lea, pe a uma le puleaina, faʻamaʻapeʻa le paʻu, aveese le tafe toto. O lenei faiga e mafai ona faʻaolaina ai le ola o se tagata o loʻo mafatia mai le fueina o vaʻa toto i le cholesterol. Afai e tele ni vaʻa na aafia ai, o le gaʻo coronary alo ese le gaugau e avea ma fofo.

O a mea e tatau ona e 'ai ina ia tumau ai le cholesterol masani?

O iʻa e aofia ai gaosi omega-3 e maualalo ai le cholesterol ma le toto. O le salmon, keleti, togafiti ma sardines e sili ona lelei i vaega o le 300-400 kalama, 2-3 taimi i le vaiaso.

O Turkey ma moa moa o lenei manulele e sili ona lelei mo tagata e saili e tuuitiitia a latou cholesterol. E mafai ona e 'ai le vela ma le tamai mamoe, ae leai se gaʻo. O aano o manu ma iʻa e sili ona kuka. E tatau ona kuka i se meaʻai e aunoa ma le paʻu, aua o loʻo i ai se maualuga maualuga o le cholesterol.

Fualaau faisua ma fualaau aina e tatau ona nofo latalata i le afa o le lisi atoa i meaai i aso taitasi o se tagata soifua maloloina. O aso uma, e fautuaina e faʻaaoga 400 g kalama o fualaau faisua po o fualaau aina, o le tasi vaetolu e tatau ona fou. Cabbage, kāloti ma beets e sili ona lelei e pei o fua e sili ona taugofie ma ola maloloina.

O faʻamanuiaga ma mea leaga o suka

O suauu o se oloa taatele i atunuu eseese, e faʻaaogaina e avea o se faʻaopoopoga i meainu poʻo ipu e faʻaleleia atili ai le gafatia. O lenei oloa e maua mai le suka ma beets. Sugar e aofia ai togafitiga masani, lea e mafai ona liua i le kulukose ma le fructose, e mafua ai le vave ona eliina o le tino.

O le vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa e faʻaleleia ai le faʻaaogaina o le konisini i totonu o le tino ma e aofia ai elemene talafeagai ma vitamini. A maeʻa ona faʻaaogaina le suka gaosi, o le a maua e se tagata le malosi. Peitai, e ui lava i lenei, e le o se mea taua mo le tagata, ae maise lava le suka mama, ma o loʻo i ai se faʻamaumauga maualuga o kalori.

O le faʻaleagaina o mea faʻalelei e afaina ai le tino o le tagata:

  1. O tagata e tele faʻamaʻi ma faʻafitauli o le tino, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le oona ma le maʻisuka.
  2. Sucrose e faaleagaina ai nifo ma mafua ai le pala o nifo, ma faʻaleleia atili ai foi le faʻaaogaina o gaioiga i totonu o le manava.
  3. Ona o le faaitiitia o le vitamini B1, o le atuatuvale ma le vaivai o musika ua aliali mai.
  4. O le mea pito sili ona matautia, o le suka e faʻavaivaia ai le puipuiga o le tino. I le maʻi maʻisuka faigata, e le mafai e le tino o le tagata ona gasegase le kulukose, ona o le mea e le o faʻaumatia ai le suka, ma o lona maualuga i le toto o se tagata e faʻatupulaia le tele. Afai e te taumafaina le sili atu ma le 150 kalama o le suka mama i aso uma, e mafai ona mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O le ā le faʻaleagaina o le suka e mafai ona faia:

  • sili atu le mamafa ma gaʻo i luga o le manava ma sulu,
  • uluaʻi paʻu paʻu
  • lagona o mea ua fai ma vaisu ma le fiaaai faifaipea, o se taunuuga o se mea e fai e se tagata,
  • e puipuia ai le faʻaleleia o se vailaʻau taua o le vaega B,
  • mafua ai le fatu fatu
  • e puipuia ai le faʻaleleia o le konisini i le tino o le tagata,
  • faʻaitiitia le puipuiga.

E le gata i lea, o se mea suamalie suamalie e mafua ai se gasegase ogaoga i tagata. O le mea e leaga ai, e masani ona mafatia tamaiti, pe a latou 'aina le tele o mea suamalie ma mea suamalie.

  1. O le maʻi suka.
  2. Faʻafitauli faʻapitoa.
  3. Mafuaaga
  4. Le i ai o parasite.
  5. Caries.
  6. Fofo ole gaʻo.
  7. Kanesa
  8. Atherosclerosis
  9. Maualuga maualuga

E ui lava i le ogaoga o taunuuga o le taumafaina o le suka, e le mafai ona vavaeeseina atoa mai le meaai. E tatau ona e iloa le tele o le suka e mafai ona e 'ai i le aso ina ia le afaina ai lou ola maloloina.

Cholesterol i le aso

O le masani o le cholesterol i le aso e le sili atu ma le 300 mg. O lenei faailo e tatau ona amanaʻia e oo lava i le tulaga o le saunia o le lisi mo le aso. O lenei tulafono e tatau ona avea o se faavae mo tagata ua leva ona i ai le maualuga o le cholesterol. O le tulaga manaomia o lenei vailaau o loʻo fuafuaina e faʻatatau i le vaega tele. Mo se faʻataʻitaʻiga, e 250 mg o le cholesterol e maua ile:

  • 1 fuamoa
  • 400 ml o susu susu
  • 200 g suauu moa,
  • 150 g ulaula ulaula,
  • 50 g moa susu.

E lava le faʻaaogaina o le tasi o nei oloa i le aso, ma o le maualuga o LDL o le a maualuga.

Ina ia 'ai lelei ma paleni, e tatau ona e iloa poʻo fea meaai e faʻalautele ma faʻaitiitia ai lenei faʻaʻailoga. Ia mautinoa e faʻaaoga ia laulau ma se aofaiga ua fuafuaina muamua o le cholesterol mo le 100 g o oloa.

Lisi o meaai e faʻatele ai le LDL:

  • puaa
  • povi gaʻo
  • moa moa
  • meaola moa
  • mayonnaise
  • tao tao,
  • falaoa paʻepaʻe
  • pasta
  • meaʻai vave
  • saisi,
  • Fale faʻafiafia
  • gaʻo susu
  • pata
  • salalau
  • kulimi sili atu i le 20% gaʻo,
  • fuluʻi mama (silia ma le 30% gaʻo) 4
  • moli caviar4
  • o fuamoa.

O le taumafaina o nei oloa i ni aofaiga tele e mafua mai i le matuia o le soifua maloloina.

LDL-faʻaitiitia meaʻai

Ina ia maualalo le cholesterol, e tatau ona e faʻaaoga atili:

  • fualaau faisua
  • fualaau suamalie
  • vine
  • greens
  • kapoti fou
  • leki
  • fua o le cereal
  • meaʻai laititi-kalori,
  • sami
  • aano o moa, turuki, lapiti, vela,
  • kaluka
  • aniani
  • tamato
  • sea ​​sea
  • fatu o le flax, sesame, sunflower, paukini,
  • nati
  • fualaau mamago.

E fautuaina e inuina le itiiti ifo i le 2 lita o le vai manino. O le lisi mo le aso e faia e mafaufau ai i le kalori mea o ipu. Mo fafine, e le mafai ona e sili atu i le kalori i le 1700-2000 kcal, ma mo alii - 2500 kcal.

Iloilo pe fia ni lipoproteins maualalo maualalo e mafai ona ulu atu i le tino ma meaʻai, e tatau i le tulaga o filifiliga o meaai. Cholesterol o le a avea ma se mea e afaina ai i le naʻo le tasi le mataupu - pe a ulu atu i totonu o le tino.

Fua o le cholesterol i le aso

O fea e sau ai?

Talu ai o meaʻai e taua tele mo tagata, o le masani masani o le cholesterol (sili atu ma le 75%) e gaosia i le ate, ma e tusa ma le 30% e maua mai i meaai. Ae ui i lea, o meaai e le tatau ona i ai i manu. E faʻamalolo e le tino ia moletini cholesterol aoga mai toetoe o soʻo se oloa.

Ua faamaonia e saienitisi e faapea o le masani o le cholesterol i aso taitasi e tuufaatasia ai se fua faatatau o gaʻo gaʻo:

  • maualuluga - 60 ‰
  • tumu - 30 ‰
  • polyunsaturated - 10 ‰

Auā o le cholesterol, o gaʻo eletise e taua tele - felauaiga i le va o vaʻa ma okeni. I lenei tulaga:

  • LDL poʻo le lipoproteins maualalo maualalo le faʻasaoina o le cholesterol i le toto ma le tino
  • HDL poʻo le lipoproteins maualuga maualuga e faʻafeiloaʻi le cholesterol i le ate, o mea e toe faʻaaogaina ma alu ese mai le tino ma le talo

E afua mai i lenei mea, o le masani o le cholesterol, lea e foliga mai ma le saʻo lelei o le oʻo mai o vailaʻau tumu ma le faʻamamaina, e taua mo le soifua maloloina.

Harm cholesterol mo le tino

O se vaega faapitoa o gaʻo uma lava e taua tele mo le gataifale. Faatasi ai ma le le lava o le cholesterol, e mafai ona maua mai vailaau faapitoa e maua mai i le faiʻai o meaola i se auala tau alamanuia.

Ae o le a le mea e fai pe a avea le cholesterol ma mea oona? O le mea moni e faʻapea, o le tele o mea, lipoproteins faʻatasi ai ma se fausaga o le mamafa maualalo o le tino e le mafai ona aveeseina saʻo mai le toto. O le faʻavaveina o totonu o totonu o le vaa, latou te amata ai ona fofo ma faia ni pusa. Atherosclerosis e atiina ae. O le a lenei mea na iloa e le toʻa, ae toetoe lava o tagata uma ua faalogo o le a oʻo atu ai i ni taunuuga matautia.

Faʻatasi le atherosclerosis e atiaʻe:

  • Angina pectoris
  • Fofo ole gaʻo
  • Toto maualuga
  • Tigāina
  • Faʻasologa o meaola
  • Loto afaina o le fatu

O se paleni taumafa e fesoasoani e aloese ai mai na taunuuga.

Apalai atherosclerotic o le fesoʻotaʻiga autu faʻapitoa i le atinaʻe o le atherosclerosis. O le faʻamaʻi e afaina ai le ola o le tagata lava ia.

O le mafuaʻaga lenei e mafua mai i le umi vavalalata, taimi faʻasolosolo pe a le iloa e se tagata soʻo se uiga taua ma lagona. O le atherosclerosis e masani lava ona maua i fomaʻi maualuluga, pe, o le mea e leaga ai, e tusa lava pe ua maeʻa.

Atherosclerosis o loʻo faamatalaina e:

  1. O le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi o fatu, lea e aofia ai le tele o mamanu, ma aemaise lava angina pectoris. Ua iloa e tagata angina pectoris o le "angina pectoris." O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i tiga pagali paʻu o le loto, na taʻua e le nitroglycerin.
  2. O le atinaʻe o le gaʻo susu o le faʻamaʻiloga. O lenei vaeluaina o le okeni e taʻitaʻia ai lona toilalo ma le maliu o le tagata maʻi.
  3. O le atinaʻeina o le gasegase o le gasegase.
  4. Faʻateleina le maualuga o le toto maualuga o le atherosclerosis ona o le faʻaitiitia o le vaʻaia o toto toto ma le faʻalauteleina o le faʻaogaina o le toto o vaʻa laiti.

O le a le tele e sau ai ma meaai?

Cholesterol, tuʻuina atu i meaʻai, toe faʻaleleia ana faʻaagaga i le tino. E tusa ai ma nisi o saienitisi, e mafai e se tagata ona ola e aunoa ma ni gaʻo mai fafo, talu ai o le liona o le a latou maua i totonu o le ate. Ae ui i lea, e le o faʻamaonia, ma o le toʻatele o tagata suʻesuʻe e faʻapitoa i le fua o le faʻaaogaina o le cholesterol. A uma, o le le lava o le gaʻo e mafai ona oʻo atu ai i le mafaufau, le mafaufau faʻaletonu ma le vaivai.

O le fua faatatau o le cholesterol o le faʻaaogaina i le aso e mafai ona faʻatatau lelei pe afai e te iloa le tele o le gaʻo o iai i totonu o se oloa faapitoa. E talitonuina o le 50 kalama o le gaʻo tumu ma le 300 mg o le cholesterol i le aso e lava mo se tagata matua. O le taʻitaʻi i totonu o mataupu o mea leaga e afaina ai. I le 100 kalama o le ate ma le faiʻai o manu - 800 mg o le cholesterol.

O gaʻo faʻamamafa faʻatasi ma le cholesterol o le sili lea ona lamatia ai le soifua maloloina o le tagata. E tele gaʻo o loʻo maua i:

  • faʻasalaga
  • gaʻo
  • pata ma le margarine
  • i le faʻamaʻi
  • i meaai falai
  • mea manogi o popo (pama, niu)
  • sukalati
  • meaʻai vave

Manua maloloina ma mafaufauina meaʻai ma meaʻai susu e maualalo le gaʻo.

O gaʻo lelei o elemene e le faʻamamafa:

  • omega3-6 (polyunsaturated) e le o gaosia i totonu o le tino, o lea e tatau ona totogi ai i meaʻai. Latou te faʻaleleia le gaioiga o sela ma okeni, maua ai ni mea e tetee ai le inflammatory, ma aveese le cholesterol matautia. E mafai ona e maua mai i le suauu ma le sami
  • omega9 (faʻasalalau) faʻatupulaia le tele o le HDL ma faʻaleleia le metabolism. O le punavai o le suauu olive. Ole Omega9 e le paʻu pe a vevela, o le mea lea ua fautuaina mo soʻo se meaʻai vegetarian.

E le mafai ona faia e aunoa ma le cholesterol

O le Cholesterol ua manatu e toetoe lava o se "mea e mate ai." O kamupani gaosi oloa na amata ona faaigoaina oloa: "Cholesterol-e leai se totogi". O meaai fetaui lelei ua avea ma foliga masani.

Ae mafai e tagata ona fai e aunoa ma le cholesterol? Leai.

  1. Cholesterol o loʻo faʻalogoina le gaosiga o le suka i le ate. O nei meaola e faʻaaoga e le tootoo laitiiti i le faagasologa o gaʻo gaʻo.
  2. Faafetai i le cholesterol, o le tino e toe gaosia ai hormones.
  3. O hormones feusuaiga o le cholesterol i lona foliga, lea e mafua mai ona o le faʻaogaina o le gaioiga.
  4. O le cholesterol, e 8% e aofia ai le faiʻai.
  5. Cholesterol o le ki lea i le masani ai le metabolism i le tino.
  6. Faafetai i le cholesterol, o le tino e maua ai le vitamini D.
  7. Cholesterol o se vaega o membranes ma tissueso o sela.
  8. O le mama i le cholesterol e fesoasoani i le atiina ae o le atuatuvale ma le neurosis. E taua tele mo se tagata e masani ona ulufale atu le masani o le cholesterol i lona tino.

O le tele o cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i le ate ma isi tisipese e avea o se taunuuga o le liua o mea taumafa. Ae o le 1/3 o le cholesterol e tatau ona sau ma meaai.

E maua i meaai o manu. O meaʻai nei ma iʻa, meaʻai susu, e aofia ai le pata, faʻapea foʻi fuamoa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma faʻamatalaga faasaienisi, o le kulimi fuamoa e aofia ai le 1480 mg i le 100 g o le cholesterol.

Tupe sili ona lelei

O le a le taumafa i aso taitasi o le cholesterol? E le tatau ona silia le 500 mg mo se tagata soifua maloloina. O le aofaiga sili ona lelei o le 300 mg. O le masani masani lea.

O taimi taʻitasi, e fautuaina e suʻeina se suʻega toto. Bilirubin e tatau ona i ai i le va o le 8.5-20.5 iunite. Creatinine - 50-115 iunite. O faʻamatalaga taua ia o le ate ma le fatu fatu.

O le isi suʻesuʻega e mafai ona faʻamaonia i le taimi e uiga i se faʻafitauli i le tino o le index prothrombin (PTI). Afai o le toto ua "mafiafia", ona lamatia ai lea o se tagata i le atinaʻeina o gasegase cardiovascular. E fautuaina e le fomai togafitiga ma meaʻai.

O le toto cholesterol toto e le tatau ona sili atu i le 220 mg / dl. Afai e maualuga luga o le 300 - o le setete o se tagata e manaʻomia togafitiga ogaoga.

Mea aoga

O tagata e mananaʻo e tausia le cholesterol masani e tatau ona matuā gauai atu i a latou meaʻai. E le tatau ona e matua teena uma meaʻai e maua ai meaʻai manu. I lenei tulaga, e pei ona faaalia i le faatinoga, ina ia maua ai se lagona o le faamalieina, o le a amata ona faalagolago le tagata i gaʻo. O se taunuuga, o loʻo gaosia i gaʻo i totonu o le tino, o lona uiga o le cholesterol e tulaʻi mai. O lona uiga, e le mafai ona foia lenei faafitauli.

O le a se mea e mafai ona e 'ai:

  • iʻa aoga, e fautuaina e 'ai i aso uma. Omega-3 fesoasoani fesoasoani e faatumauina ai le maualuga o le toto ma le maualuga o le cholesterol. E mafai ona e tuʻuina atu se mea e sili ona lelei i iʻa faiva,
  • moa e leai ni paʻu ma le siva.Meaʻai o le Rabbit. Afai e te faʻaaogaina nisi aano o le "mamafa" - povi po o le mamoe, e tatau ona e faʻaaogaina naʻo vaega e leʻo gaʻo,
  • oloa gaosi. Tino lelei - kāloti, beets, kapisi. O le suauʻu e sili ona aoga mo le ate, ma ipu ua saunia mai ai,
  • cereals mai fatu masani. Afai o le cereal o loʻo faʻaaogaina i se auala e avea ai ma se vave gaosiga, e le manaʻomia le faʻaaoga,
  • fuālaʻau fuālaʻau. Naʻo iinei e tatau ona e siakiina le fua, talu ai o soʻo se suauu e maualuga tele-kalori,
  • fualaau eseese, e aofia ai fualaau mamago.

E le mafai ona vavae ese mai le taumafataga:

  • fuamoa e tatau ona faʻaaoga 2-3 taimi ile vaiaso. E fautuaina e faʻaaogaina ia mea e le o foliga o fuamoa fuʻa, ae ia kuka. Pe aofia ai i le tuufaatasiga o ipu,
  • meaʻai susu e pei o le pata, cheese cheese, cheeses. I aso uma e mafai ona e gafatia se sanuisi, tuu se fasi pata i totonu o le pusa. E fautuaina le vao e faʻaaoga le leʻo gaʻo uma lava. O gaʻo susu e le tatau ona sili atu i le 30%.

Tuua Lau Faamatalaga