Tusitusi o le Maʻisuka

O nisi meaʻai e mafai ona mafua ai ni meaʻai i le suka o le toto i tagata soifua maloloina - e fautuaina e saienitisi le vaavaaia oi latou ina ia puipuia le maʻisuka ma ona faʻafitauli.

I Rusia, e sili atu ma le 10 miliona tagata ua maua i le maʻisuka, e pei o le toatele o loʻo le iloa e uiga i latou faʻamaʻi.

Ole numera o tagata e iai togafitiga, e tusa ai ma tagata atamamai, e tolu taimi e sili atu nai lo nei faʻalavelave leaga.

Le maualuga le maualuga o le toto suka - O le faʻaʻauʻau autu o lenei faʻamaʻi pipisi.

I le suʻesuʻega, o fomaʻi e faalagolago i le anapogi o le toto poʻo se suega o le hemoglobin glycated (HbA1C) lea e atagia ai le maualuga o le kulukose o le toto i le past 3 months.

Ua lava nei suʻega?

E ui lava i le lautele o le tufatufaina atu ma le mautinoa, e leai se tasi o nei metotia e atagia ai fesuiaiga i le kulūkose i le gasologa o le aso.

Genetics i le Iunivesite o Stanford i Kalefonia Michael Snyder ma ana uo na filifili e saili pe aisea e mafai ona faamalamalamaina ai le flucose fluctuations i tagata soifua maloloina. Na latou suʻeina mamanu o nei suiga ina ua uma ona 'ai ma iloa ai e tolu vaega o tagata e tulaga ese (atonu e mafai ona fuafuaina) mamanu - "glucotypes".

O faʻamatalaga o suʻesuʻega e lomia i luga o le initaneti PLOS Biology.

E tolu mamanu o le suka i luga o tagata maloloina

O le suʻega e aofia ai le 57 tagata volenitia (o le matua o le 57 tausaga le matutua), e le o mafatia i le maʻisuka ma isi faaletonu faʻaleaga.

Polofesa Snyder na faʻaaogaina masini faapitoa mo le siakiina i aso uma - siaki mo le faaauauina pea ona mataʻituina le toto o le kulukose. E le gata i lea, na filifilia e saienitisi le faʻamalosia o le inisalini ma le manava o le hormone.

E ala i le iloiloina o maualuga o le suka ma uiga tau gasegase, na mafai ai e le au suʻesuʻe ona tuʻuina atu uarota i ni mea faʻapitoa se tolu:

1. Laititi Variability Group: glucose toetoe lava e le suia
2. Vaega Maualuga Maualuga: manogi masani ma le malosi i le suka
3. Glucose agavaʻa: fua eseese o metabolic markers

"O faʻamaumauga na aoina aʻo faʻaauau pea le siakiina: o le oso i totonu o le kulukose i le gasologa o le aso e sili atu ona taatele ma sili atu nai lo le mafaufau muamua. Mo tagata faʻasalalau i luga o tulaga faʻapitoa, atonu o le a le soʻo se mea, "o le tala lea a le au suʻesuʻe.

E le masani tele le suka o le toto?

Ma le isi, sa fia malamalama le au saienitisi pe faapefea ona tali atu sui o eseese glucotypes i le meaʻai e tasi. Na latou ofoina atu i tagata auai ni ituaiga o taeao e tolu, e aofia ai kililaki ma le susu, falaoa ma le pata pipi ma le pa.

Na foliga mai o glucotype taʻitasi e tali eseese i le 'aiga o le taeao. O lenei mea e toe faʻamalosia ai le manatu o uiga taʻitasi o le kulutose o le kulukose. Ae o le faaiuga pito i sili ona taua e foliga mai e taufaamataʻu: o fuga saito e fiafia i ai le toatele e mafai ona mafua ai le afaina o le toto i le tele o tagata.

"Sa matou maofa ma popole i le masani ona masani ai meaai masani e maua ai le kulukose i tagata soifua maloloina i se maʻisuka, ma oʻo lava i le maualuga o le maʻisuka. O se malamalama manino o le oloa e matautia mo oe o le a fesoasoani i le "fesuiai" lau gluotype, "o le tala lea a Snyder.

O le autu o le isi galuega a le polofesa o le sailia lea o mafuaʻaga faʻapitoa o le glucose dysregulation i nisi tagata soifua maloloina. I le taimi nei, na te le o mautinoa pe o le a le faafitauli i genetics. Masalo o le gluotype ua fuafuaina e le tuufaatasiga o le intestinal microflora, o le galuega o le pancreas, ate, po o se isi mea.

E tasi le mea e manino: o le fofoina o le mealilo o glucotypes, e mafai ona tatou taulau manuia i le maʻisuka.

E aoga le popole?

Na faalauiloa atu e le fomai i le tagata maʻi e maualuga lona maualuga o le toto suka. O le a le uiga o lenei mea?

- E tusa ai ma fautuaga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le maualuga masani o le suka, ma sili atu ona sao, o le glucose plasma (toto mai se vein) i luga o se manava gaogao e itiiti ifo i le 6.1 mmol / l, ma le lua itula i le maea ai o le suʻega (tuu atu le 75 g o le faʻamavae glucose) - itiiti ifo i le 7.8 mmol / l. O le siama o le maʻisuka ua faia pe afai o le maualuga o le kulukose o le plasma glucose e sili atu pe tutusa ma le 7.0 mmol / L ma / poo le lua itula pe a uma le suʻega e sili atu nai lo pe tutusa ma le 11.1 mmol / L. I le va o le masani ma le maʻisuka o loʻo i ai se vailaau o vailaau. E aofia ai vaega e lua o le vailaau o le gaʻo gaʻo:

  • e le afaina le anapogi glycemia, pe a iai le kulukose plasma glucose i le lautele o le 6.1-6.9 mmol / l, ma le lua itula pe a maeʻa ona faʻaosooso le faigata, o lona uiga, e itiiti ifo i le 7.8 mmol / l,
  • le faʻavaivaia o le kulukose, pe a oʻo i lalo ifo o le 7.0 mmol / l le kulūsese o le plasma anapogi, ma e lua itula pe a maeʻa le faʻamaʻaloga, o le 7.8-11.0 mmol / l. E leai ni faʻamaoniga o faʻamaʻi i nei tagata gasegase i lenei taimi. Ae i le taimi lava e tasi, latou te maualuga le lamatia o le atiaeina o le maʻisuka ituaiga 2.

Sili atu ona iloa

E tatau ona suʻe se suʻe toto pe'ā maua e isi tagata o le aiga le maʻisuka? Aisea e te aʻoaʻo ai e uiga i lou maʻi nai lo le taimi? I le uma, o le maʻisuka e le mafai ona faʻaleleia.

- O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e afaina ai totoga uma ma tino o le tino, o lona uiga o le ola faatasi ma lenei faailoga e mafua ai le atinaʻe vave o faigata ogaoga - faaleagaina o mata, fatuga, vae, maʻi fatu. E matua faigata lava ona toe maua mai le maʻisuka, ae e moni lava le toe faʻafoʻiina o le maʻi i se taimi vave. Ina ia faʻavasega le kulūkose, ua lava le leiloa o le mamafa ma amata ona feʻaveaʻi. Ma i le tulaga o prediabet, e mafai ona puipuia le maʻi: afai e te suia lou olaga, e le mafai ona tupu le maʻisuka. Ae na o le pau lea o popolega o le maʻisuka ituaiga 2, lea e aafia ai le 95% o tagata uma e maua i le maʻisuka.

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

  • silia ma le 45 tausaga
  • mamafa ma le lapoa (faʻamaumauga ole tino ole sili atu i le 25 kg / m 2),
  • o le i ai o aiga vavalalata (matua poʻo tuagane / tuagane / tuafafine) ma le maʻisuka ituaiga 2)
  • maualalo le tino faaletino

Afai o loʻo e mamafa pe mamafa ma iai se tasi o faʻafitauli faʻafitauli faaopoopo o loʻo lisi atu i luga, e tatau ona suʻesuʻeina i soo se matua. O tagata e aunoa ma nei mea lamatia e tatau ona tofotofoina mo le maʻisuka e amata i le 45 tausaga. Afai o le taunuuga e masani, e tatau ona e faia lenei mea i tausaga uma e tolu. Afai e iloa le muaʻi maʻi, e toe faia suʻesuʻega faʻatasi (e aofia ai se faʻafitauli faigata i le kulukose) i tausaga taʻitasi.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le a le tele o le suka e tatau ona i ai?

E tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi, o laina toto toto mai le 3.3 i le 5.5 iunite. E saʻo lava, i le maʻisuka ma se tagata soifua maloloina, o le a le eseese ia faailoga o le suka, o le mea lea, o le maʻisuka, o le mataʻituina pea o le maʻisuka.

A uma ona 'ai, o le aofaʻi o le kulukose i le toto e faʻatupulaʻia, ma o le mea masani lenei. Ona o le taimi e tali mai ai le pancreas, o le gaosiga faaopoopo o le inisalini e faia, ma o le taunuuga o le glycemia e faʻapitoa.

E leai se vitio faʻasalalau mo lenei tusiga.
Vitio (kiliki e taʻalo).

I maʻi, o le gaioiga o le pancreas e faʻavaivaia, o se taunuuga o le le maua o le insulin (DM 2) poʻo le hormone e le maua uma (o le tulaga e masani lava mo le DM 1).

Seʻi tatou suʻeina le a le toto o le suka mo le maʻisuka ituaiga 2? Faʻafefea ona tausia i le tulaga manaomia, ma o le a se mea e fesoasoani e faʻamautuina ai i totonu o tapulaa talafeagai?

A o leʻi sailia poʻo le a le suka e tatau ona i ai i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tatau ona mafaufau i faʻamatalaga faʻapitoa o togafitiga tumau. I le maʻisuka ituaiga 1, o aʻafiaga leaga e vave ona alualu i luma, o faailoga e faʻapupulaina saʻo i totonu o nai aso, o loʻo faʻaalia e le mamafa.

E masani lava ona le malamalama le tagata maʻi i mea o loʻo tupu i lona tino, o le mea lea e sili atu ona leaga ai le ata i le maʻi o le maʻisuka (leai se mafaufau), ua maeʻa le maʻi i le falemaʻi, lea latou te maua ai le maʻi.

O le DM 1 o loʻo maua i tamaiti, talavou ma tupulaga talavou, o le matutua o tagata gasegase ua oʻo i le 30 tausaga. Faʻaaliga faʻapitoa:

  • O le fiainu lava. O le tagata gasegase e mafai ona inu i le 5 lita o le vai i le aso, ao le malosi o le fiainu o loʻo malosi pea.
  • O se manogi faapitoa mai le vavagana o le tautala (manogi pei o le acetone).
  • Faʻateleina le manava i se talaaga o le paʻu o le mamafa.
  • O se faʻaopoopoga o le mamafa o le urine i aso taitasi e masani ona faʻaogaina ma faʻamalosi ai urination, aemaise i le po.
  • E le faʻamalolo manuʻa mo se taimi uumi.
  • Paʻu o le paʻu, o le faʻapupula o maʻi.

O le maʻi o le ituaiga muamua e iloa 15-30 aso talu ona mavae ni maʻi viral (rubella, flu, etc.) poʻo se tulaga ogaoga faigata. Ina ia faʻamautinoaina le maualuga o le suka o le toto i le talaaga o le maʻi endocrine, e fautuaina le tagata maʻi e taitaia le inisalini.

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka e amata lemu ile lua pe sili atu tausaga. E masani lava ona maua i maʻi e sili atu i le 40 tausaga. E masani ona lagona e le tagata le vaivai ma le le fiafia, o ona manua ma le le mautonu e le toe malolo mo se taimi umi, ua faaletonu le vaai vaaia, ua iloa le mafaufau le mafaufau.

  1. Faʻafitauli i le paʻu - vela, vevela, soʻo se manua e le faʻamalolo mo se taimi umi.
  2. Maʻeu fia feinu - e oo i le 5 lita i le aso.
  3. Faʻasolosolo faifaipea ma faʻaaogaina, e aofia ai le po.
  4. I fafine, o loʻo i ai le veveve, lea e faigata ona togafitia i fualaau.
  5. O le taimi tuai e faʻaalia i le paʻu o le mamafa, aʻo tumau pea le taumafa.

Afai e matauina le togafitiga faʻataʻitaʻi, o le le amanaʻiaina o le tulaga o le a oʻo atu ai i lona faʻaleagaina, o se taunuuga o le tele o faʻafitauli o faʻamaʻi pipisi o le a faʻaalia i le taimi muamua.

O le maualuga maualuga o le glycemia e mafua ai le le iloa o le vaaiga vaaia ma le tauaso atoa, o le taʻavale, fatu fatuga, fatuga o fatuga ma isi aʻafiaga.

Faʻaliliu e le au saienitisi le faailo: o le maualuga o le suka i le suʻega e le o se faʻamaoniga e uiga i le maʻisuka

Kamupani Vavalalata Limited
Faitalia o le Penisione Faʻalautele
Irtas-Service

E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai mai le International Diabetes Federation, e 382 miliona tagata e maua i le maʻisuka ma le 316 miliona tagata e le lava le glucose toleniga, o le toatele oi latou e le iloa lenei mea.

I le taimi nei, o le toʻatele oi latou e maualuga le lamatiaga o le atiaʻeina o se "maʻi suamalie". E faapefea ona faʻatatauina?

O fesili a le tatou faitauga e fesootaʻi ma lenei faafitauli e tali mai e lo tatou tagata tomai faʻapitoa, ulu o le polokalame aʻoaʻoga ma le togafitiga o le Falemaʻi o le Maʻisuka a le Federal State Budgetary Institution Endocrinological Research Center o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Russian Federation, Alexander Mayorov, MD.

E aoga le popole?

Na faalauiloa atu e le fomai i le tagata maʻi e maualuga lona maualuga o le toto suka. O le a le uiga o lenei mea?

- E tusa ai ma fautuaga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le maualuga masani o le suka, ma sili atu ona sao, o le glucose plasma (toto mai se vein) i luga o se manava gaogao e itiiti ifo i le 6.1 mmol / l, ma le lua itula i le maea ai o le suʻega (tuu atu le 75 g o le faʻamavae glucose) - itiiti ifo i le 7.8 mmol / l. O le siama o le maʻisuka ua faia pe afai o le maualuga o le kulukose o le plasma glucose e sili atu pe tutusa ma le 7.0 mmol / L ma / poo le lua itula pe a uma le suʻega e sili atu nai lo pe tutusa ma le 11.1 mmol / L. I le va o le masani ma le maʻisuka o loʻo i ai se vailaau o vailaau. E aofia ai vaega e lua o le vailaau o le gaʻo gaʻo:

e le lelei le anapogi anapogi, pe a oʻo i le maualuga o le 6.1-6.9 mmol / l le maualuga o le glucose o le anapogi, ma e lua itula talu ona faʻamalosi le faʻafitauli, o le, e itiiti ifo i le 7.8 mmol / l,
le faʻavaivaia o le kulukose, pe a oʻo i lalo ifo o le 7.0 mmol / l le kulūsese o le plasma anapogi, ma e lua itula pe a maeʻa le faʻamaʻaloga, o le 7.8-11.0 mmol / l. E leai ni faʻamaoniga o faʻamaʻi i nei tagata gasegase i lenei taimi. Ae i le taimi lava e tasi, latou te maualuga le lamatia o le atiaeina o le maʻisuka ituaiga 2.

Sili atu ona iloa

E tatau ona suʻe se suʻe toto pe'ā maua e isi tagata o le aiga le maʻisuka? Aisea e te aʻoaʻo ai e uiga i lou maʻi nai lo le taimi? I le uma, o le maʻisuka e le mafai ona faʻaleleia.

- O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e afaina ai totoga uma ma tino o le tino, o lona uiga o le ola faatasi ma lenei faailoga e mafua ai le atinaʻe vave o faigata ogaoga - faaleagaina o mata, fatuga, vae, maʻi fatu. E matua faigata lava ona toe maua mai le maʻisuka, ae e moni lava le toe faʻafoʻiina o le maʻi i se taimi vave. Ina ia faʻavasega le kulūkose, ua lava le leiloa o le mamafa ma amata ona feʻaveaʻi. Ma i le tulaga o prediabet, e mafai ona puipuia le maʻi: afai e te suia lou olaga, e le mafai ona tupu le maʻisuka. Ae na o le pau lea o popolega o le maʻisuka ituaiga 2, lea e aafia ai le 95% o tagata uma e maua i le maʻisuka.

I le ala

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

silia ma le 45 tausaga
mamafa ma le lapoa (faʻamaumauga ole tino ole sili atu i le 25 kg / m 2),
o le i ai o aiga vavalalata (matua poʻo tuagane / tuagane / tuafafine) ma le maʻisuka ituaiga 2)
maualalo le tino faaletino
faʻaleagaina le glucose anapogi poʻo le faʻavaivaia o le kulukose i le taimi ua tuanaʻi,
gasegase o le maʻisuka (e tupu i le taimi o le maitaga) poʻo le fanau mai o se tamaitiiti matua (e sili atu ma le 4 kilokalama),
maualuga le maualuga o le toto (mamafa i luga o le 140/90 mm Hg Art Art po o lona togafitiga fualaau),
maualuga cholesterol maualuga ("lelei") i totonu o le toto e itiiti ifo i le 0.9 mmol / l ma / poo le maualuga o triglycerides e sili atu i le 2.82 mmol / l,
polycystic ovary syndrome (i tamaitai),
le i ai o le maʻi fatu fatu.

Afai o loʻo e mamafa pe mamafa ma iai se tasi o faʻafitauli faʻafitauli faaopoopo o loʻo lisi atu i luga, e tatau ona suʻesuʻeina i soo se matua. O tagata e aunoa ma nei mea lamatia e tatau ona tofotofoina mo le maʻisuka e amata i le 45 tausaga. Afai o le taunuuga e masani, e tatau ona e faia lenei mea i tausaga uma e tolu. Afai e iloa le muaʻi maʻi, e toe faia suʻesuʻega faʻatasi (e aofia ai se faʻafitauli faigata i le kulukose) i tausaga taʻitasi.

E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai mai le International Diabetes Federation, e 382 miliona tagata e maua i le maʻisuka ma le 316 miliona tagata e le lava le glucose toleniga, o le toatele oi latou e le iloa lenei mea.

I le taimi nei, o le toʻatele oi latou e maualuga le lamatiaga o le atiaʻeina o se "maʻi suamalie". E faapefea ona faʻatatauina?

O fesili a le matou aufaitau e fesoʻotai atu i lenei faafitauli e tali mai e lo matou tagata tomai tumau, Ulu o le Matagaluega o Aoaoga ma Togafitiga, Institute of Diabetes, Federal State Budgetary Institution Endocrinological Scientific Center o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Russian Federation, Doctor of Science Sciences Alexander Mayorov.

Na faalauiloa atu e le fomai i le tagata maʻi e maualuga lona maualuga o le toto suka. O le a le uiga o lenei mea?

- E tusa ai ma fautuaga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le maualuga masani o le suka, ma sili atu ona sao, o le glucose plasma (toto mai se vein) i luga o se manava gaogao e itiiti ifo i le 6.1 mmol / l, ma le lua itula i le maea ai o le suʻega (tuu atu le 75 g o le faʻamavae glucose) - itiiti ifo i le 7.8 mmol / l. O le siama o le maʻisuka ua faia pe afai o le maualuga o le kulukose o le plasma glucose e sili atu pe tutusa ma le 7.0 mmol / L ma / poo le lua itula pe a uma le suʻega e sili atu nai lo pe tutusa ma le 11.1 mmol / L. I le va o le masani ma le maʻisuka o loʻo i ai se vailaau o vailaau. E aofia ai vaega e lua o le vailaau o le gaʻo gaʻo:

  • e le lelei le anapogi anapogi, pe a oʻo i le maualuga o le 6.1-6.9 mmol / l le maualuga o le glucose o le anapogi, ma e lua itula talu ona faʻamalosi le faʻafitauli, o le, e itiiti ifo i le 7.8 mmol / l,
  • le faʻavaivaia o le kulukose, pe a oʻo i lalo ifo o le 7.0 mmol / l le kulūsese o le plasma anapogi, ma e lua itula pe a maeʻa le faʻamaʻaloga, o le 7.8-11.0 mmol / l. E leai ni faʻamaoniga o faʻamaʻi i nei tagata gasegase i lenei taimi.Ae i le taimi lava e tasi, latou te maualuga le lamatia o le atiaeina o le maʻisuka ituaiga 2.

E tatau ona suʻe se suʻe toto pe'ā maua e isi tagata o le aiga le maʻisuka? Aisea e te aʻoaʻo ai e uiga i lou maʻi nai lo le taimi? I le uma, o le maʻisuka e le mafai ona faʻaleleia.

- O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e afaina ai totoga uma ma tino o le tino, o lona uiga o le ola faatasi ma lenei faailoga e mafua ai le atinaʻe vave o faigata ogaoga - faaleagaina o mata, fatuga, vae, maʻi fatu. E matua faigata lava ona toe maua mai le maʻisuka, ae e moni lava le toe faʻafoʻiina o le maʻi i se taimi vave. Ina ia faʻavasega le kulūkose, ua lava le leiloa o le mamafa ma amata ona feʻaveaʻi. Ma i le tulaga o prediabet, e mafai ona puipuia le maʻi: afai e te suia lou olaga, e le mafai ona tupu le maʻisuka. Ae na o le pau lea o popolega o le maʻisuka ituaiga 2, lea e aafia ai le 95% o tagata uma e maua i le maʻisuka.

O aʻafiaga o aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

  • silia ma le 45 tausaga
  • mamafa ma le lapoa (faʻamaumauga ole tino ole sili atu i le 25 kg / m 2),
  • o le i ai o aiga vavalalata (matua poʻo tuagane / tuagane / tuafafine) ma le maʻisuka ituaiga 2)
  • maualalo le tino faaletino

Afai o loʻo e mamafa pe mamafa ma iai se tasi o faʻafitauli faʻafitauli faaopoopo o loʻo lisi atu i luga, e tatau ona suʻesuʻeina i soo se matua. O tagata e aunoa ma nei mea lamatia e tatau ona tofotofoina mo le maʻisuka e amata i le 45 tausaga. Afai o le taunuuga e masani, e tatau ona e faia lenei mea i tausaga uma e tolu. Afai e iloa le muaʻi maʻi, e toe faia suʻesuʻega faʻatasi (e aofia ai se faʻafitauli faigata i le kulukose) i tausaga taʻitasi.

Fesili: E faʻaalia uma, ou maua le maʻisuka. ae o le suka e maualuga ... e tupu? Ou te popole e uiga i le vevela o le paʻu ma le gutu, masani ona taʻai le ulu. E le gata i lea, o loʻo i ai pea le faʻateleina o le mamafa mo le leai o se mafuaʻaga ... Ae e le o manino pe aisea e le faʻaalia ai se mea i le suʻega mo le suka? Po o le maʻisuka? Ma o le a la? Alevtina

O le tali o le: Lisiina faailoga matua tutusa lava ma le faʻaalia o le maʻisuka. Ae aua nei e iloa oe lava. Alu muamua i le fomaʻi. O le fomaʻi, i le amanaʻiaina o au faitioga, o le a faatulaga ai se suʻega, e aofia ai suʻesuʻega o suʻesuʻega ma suʻesuʻega o toto. A maeʻa le iloiloina o taunuʻuga o suʻega suʻega, o le a mafai e le fomaʻi ona tuʻuina atu se manatu faʻapitoa, ma afai e talafeagai, ia faʻatonuina se suʻesuʻega faaopoopo. E tatau ona manatuaina o le toto kullukose masani e le o ese uma le maʻisuka. Ae maise lava pe a fai o le suega suʻa na faia i le taimi e tasi. I le auala, e oʻo lava i le maʻisuka ma se meaʻai e mafai ona i ai se taunuuga e tasi le taimi le lelei. O taunuuga e tatau ona mataʻituina i le malosi. E le gata i lea, ua fautuaina e suesue le maualuga o le hemoglobin glycated, lea e atagia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le tolu 1-3 masina. Afai o le maʻisuka e mafai ona faʻalagolago i ai, ona mafai lea ona faʻaalia mai i luga o le hyperthyroidism ia faailoga e te tusitusi ai. I lenei tulaga, e talafeagai le suʻesuʻeina o hormones o le thyroid (o lau hormone stimulating hormone (TSH) ma thyroxine (free T4). Aua nei faʻatuai se asiasiga i se endocrinologist, e pei ona faamatalaina ai faʻamaoniga e mafai foi ona taʻu mai ai isi maʻi e le masani ai o le endocrine.

O nei faailoga e le o le hyperthyroidism, ae o le hypothyroidism, ia faaeteete. Faʻatasi ai ma le hyperthyroidism, i se isi itu, e teʻa le mamafa ma e te le toe faʻafoisia, ona o le metabolism ua matua toesea (o se mea e leaga, leaga tele, ona e leai se mea e afaina ma faafitauli ua tulai mai). alu i le fomaʻi o le endocrinologist (e toetoe lava oi latou uma e leiloloa) ma pulea le hypothyroidism ma le endocrinology ma le maʻisuka lautele ma fai atu ia i latou ia sili atu ma le tasi le suʻi, ma e tusa lava pe a uma ona 'ai, ma afai e togafitia togafitiga, ia pulea a latou mea e fai, o le a le lelei le latou puleaina, ona mafai ai lea ona faigata ona faʻasalalau. A maeʻa suʻesuʻega, suesue ma talosaga mai fomaʻi faʻamalamalama ma pulea, pulea. Sa ou le puleaina ma saga liliu atu i le hypothyroidism - O loo ou mafatia pea.

E oo lava iinei - latou te tusitusi ma sese - faasaʻo. Ae e uiga i le hemoglobin, atonu e saʻo, o le a ou faamaninoina foi le mea o le 3-masina o le. Aua e te talitonu i fomaʻi, faalagolago ia oe lava, manaʻo i mea e puleaina ai auiliiliga e le pei ona latou manaʻo ai, ae pei ona faʻamoemoeina, e mafai ona maua lenei mea i nofoaga faapitoa. E tusa ai ma le touroid gland - o Tironet lenei. Ua uma le tusi.

Taʻo toto o le suka: laulau mo tagata soifua maloloina ma maʻisuka

O le fua o le suka i le toto e fuafua ai le lelei o le tino. A uma ona faʻaaogaina suka ma gaʻo, o le tino e liua i latou i le kullukose, o se vaega o le autu ma sili atu o le tele o le malosi. Ole malosi e manaʻomia mo le tino o le tagata e faamautinoa ai le faamalieina lelei o galuega eseese mai le galuega o neurons i gaioiga e tutupu i le telefoni. O le faʻaitiitia, ma sili atu i ai, o le faateleina o le suka toto e faʻaalia ai foliga o ni mea le lelei. O le maualuga o le kulukose o le toto e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O le suka o le toto e fuafua i le mmol i le lita, e le masani ai i le milligrams i le deciliter. O le masani o le suka toto mo se tagata maloloina e 3.6-5.8 mmol / L. Mo tagata maʻi taitoatasi, o le faailo faaiu o le tagata lava ia, i se faaopoopoga, o le tau e fesuisuiai e fuafua i le taumafa o meaai, aemaise lava le suamalie ma le maualuga i mea faigofie e gaosi ai le gaʻo, ma e le o se mea e le masani ai.

E taua tele le maualuga o le suka i totonu o le tulaga masani. O le faʻaitiitia o le malosi o le kulukose i totonu o le toto e le tatau ona faʻatagaina, o taunuuga e mafai ona ogaoga ma lamatia mo le ola ma le soifua maloloina o le tagata maʻi - o le leiloa o se mafaufau, o le maʻisuka malosi.

Mataupu faavae o le puleaina o le maualuga o le suka:

Ina ia faatumauina le faʻaogaina o le glucose masani, o le pancreas e faʻamaonia ai hormones e lua - inisalini ma glucagon poʻo le polypeptide hormon.

Inisalini o se hormone e maua mai i siama pancreatic, faʻasaʻo atu i le tali i le kulukose. E manaʻomia le inisalini mo le tele o siama o le tino o le tagata, e aofia ai siama musika, liva ate, sima gaʻo. O le hormone o le porotini lea e aofia ai le 51 amino eseese.

Inisalini e faʻatino galuega nei:

  • taʻu mai i maso ma sela o le ate se faailo e valaau e faaputuputu (faaputuputu) liua o le kulukose i foliga o glycogen,
  • fesoasoani i gaʻo gaʻo e maua ai le gaʻo e ala i le liua o gaʻo gaʻo ma glycerin,
  • e tuʻuina atu ai se faailo i fatugaʻo ma le ate e taofi ai le pule faitalia oa latou lava kulukose e ala i se metabolic process - gluconeogenesis,
  • e faʻaolaina ai sela maso ma nila o le ate e faʻasaʻo ai le protein mai amino acids.

O le mafuaʻaga autu o le inisalini o le fesoasoani lea i le tino i le faʻaaogaina o meaʻai ina ua uma ona 'ai, ona o le maualuga o le suka i totonu o le toto, fatty ma amino acid.

Glucagon o se porotini lea e maua mai ai lipine alpha. Glucagon ei ai sona aafiaga i le suka o le toto lea e faʻafeagai ma le insulin. Pe a faʻaitiitia le faʻamaʻi o le kulukose i totonu o le toto, o le hormone e tuʻuina atu se faailo i sela maso ma sela ate e faʻafesoʻotaʻi le kulukose e pei o le glycogen e glycogenolysis. Glucagon e faaosofia ai fatugaʻo ma le ate e faʻasaʻo ai lana lava kulukose.

O se taunuuga, o le glucagon hormone na te aveina le kulukose mai i nai totoga ma tausia i se tulaga talafeagai. Afai e le tupu lenei mea, o le toto maualuga o le suka e pa'ū i lalo o tulaga masani masani.

O nisi taimi e gasegase ai le tino i lalo o le malosi o le itu i fafo poʻo faʻafitauli faʻalotoifale, ona e afaina tele ai le faʻafitauli i le metabolic process. Talu ai ona o ia soliga, ua le toe maua le inisalini i le pancreas, o tino o le tino e tali sese i ai, ma iu ai ina maualuga le maualuga o le suka. O lenei maʻi le gasegase ua taʻua o le maʻisuka.

O le maualuga o le sugar i tamaiti ma tagata matutua, e le eseese lava, i tamaitai ma alii. O le taua o le faʻasalaga o le kulukose i totonu o le toto e aʻafia pe o fai e le tagata le suʻega i luga o se manava gaogao pe a uma ona 'ai.

O le faʻatagaina masani o le suka o le toto i totonu o fafine e 3.5-5.8 mmol / l (e tutusa lava mo le sili atu le malosi o feusuaiga), o nei tulaga faatauaina e masani ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao. O fuainumera ua faaalia e saʻo mo le ave toto mai se tamailima. O se suʻesuʻega mai se vein ua fautua mai ai tulaga masani mai le 3.7 i le 6.1 mmol / L. O le faʻaopoopoga o fuainumera i le 6.9 - mai vein ma le 6 - mai se tamatamailima e faʻaalia ai se tulaga e taʻua o le prediabetes. Preditebetes o se faʻafitauli o le faʻavaivaia o le kulukose ma le glycemia le mama. I le maualuga ole maualuga ole suka toto e sili atu i le 6.1 - mai le tamatamailima ma le 7 - mai le vein, o le maʻi ua maua i le maʻisuka.

I nisi tulaga, o le suʻeina o le toto e tatau ona vave faia, ma e foliga mai ua uma ona 'ai e le tagata maʻi. I lenei tulaga, o tulaga masani o le toto toto i tagata matutua o le a eseese mai le 4 i le 7.8 mmol / L. O le siitia mai le masani i se itu laʻititi poʻo le sili atu e manaʻomia ai se faʻataʻitaʻiga atili.

I tamaiti, o fua o le suka toto e eseese e fuafua ile tausaga ole pepe. I pepe faatoa fananau mai, o tulaga masani masani mai le 2.8 i le 4.4 mmol / L. Mo tamaiti e taʻi 1-5 tausaga, o fuainumera mai le 3.3 i le 5.0 mmol / lita e manatu e masani. O le masani o le suka o le toto i tamaiti e sili atu i le lima tausaga le matua e tutusa ma faʻataʻitaʻiga matutua. O faʻamaoniga e sili atu i le 6.1 mmol / lita e faʻaalia ai le i ai o le maʻisuka.

I le amataga o le maitaga, ua maua ai e le tino ni auala fou e galue ai, i le taimi muamua e faigata ona fetuunai i ni tali fou, e masani lava o le toilalo e tupu, ona o le taunuuga o le tele o iloiloga ma suega ua se ese mai le masani. O le suka o le toto e ese mai tulaga masani mo se tagata matua. Le maualuga o le suka o le toto mo fafine o loʻo faʻatali i foliga o se tamaititi o loʻo iai i le va o le 3.8 i le 5.8 mmol / lita. I le mauaina o se tulaga e sili atu ona maualuga, o le fafine ua faatonuina ni suega faaopoopo.

O nisi o taimi aʻo maʻitaga, e tupu mai le setete o le maʻisuka. O lenei togafitiga faʻaleagaina e tupu i le afa lona lua o le maitaga, pe a maeʻa foliga mai o le tamaititi na te alu ese. Ae peitaʻi, afai ei ai ni tulaga lamatia faʻapitoa pe a uma ona maua se pepe, o le maʻisuka faʻamaʻi e mafai ona liua i le suka. Mo le puipuia o le atinaʻeina o se gasegase tuga, e tatau ona faʻaauau ona suʻe suʻe toto mo le suka, mulimuli i fautuaga a le fomaʻi.

O loʻo i lalo ni laulau faʻapitoa e iai faʻamatalaga e uiga i le maualuga o le suka i totonu o le toto, lona taua mo le ola maloloina o le tagata.

Faʻalogo lelei! O le faʻamatalaga o loʻo tuʻuina mai e le maua ai le 100% saʻo, talu ai o tagata taʻitasi e maʻi.

Toto toto suka - laulau:

O le masani o le suka o le toto ma le sola ese mai ai ma se faʻamatalaga puupuu:

O fua o le kulukose o le toto e lamatia ai le ola maloloina. O tau e tuʻuina atu i le moli / lita, mg / dl, faʻapea foʻi ma le suega HbA1c.

A oʻo i luga le suka o le toto i se tagata soifua maloloina, e lagona e ia lagona le lelei, o se taunuuga o le atinaʻeina o le maʻisuka, o loʻo faʻateleina faʻamaʻi faʻamaʻi, ma isi faʻamaʻi e mafai ona tupu i tua o le maʻi. Afai e te le vaʻai i se fomaʻi i faailoga muamua o le faʻafitauli o le tino, e mafai ona e faamuta le amataga o le maʻi, o le a le mea e le mafai ai ona togafitia le maʻisuka, talu ai o lenei faʻamaʻi e mafai ona e tausia se tulaga masani.

Taua! O le faailoga autu o le toto maualuga o le suka o se lagona o le fia inu. O le tagata gasegase e masani ona fia inu, o ona fatugaʻo e sili atu ona galue malosi ina ia mafai ai ona faʻamamaina le suka sili atu, aʻo latou susu mai susu mai siama ma siama, o lea e i ai se lagona o le fia inu.

Isi faailoga o le maualuga maualuga:

  • faʻateleina le faʻamalosia e alu i le faletaele, faʻateleina le faʻaleleia o le gaosiga, ona o le malosi o le galue malosi,
  • mago muralosa,
  • sasaina o le paʻu,
  • sasaina o le mucous membranes, sili ona faalauiloaina i totoga vavalalata,
  • vavao
  • vaivaiga lautele o le tino, faateleina le vaivai.

O faʻamaoniga o le maualuga maualuga o le toto suka e le masani ona logoina. O nisi taimi o le faʻamaʻi e mafai ona alualu i luma ma le manino, o se ituaiga o togafitiga faʻapitoa e sili atu le matautia nai lo le filifiliga ma se faʻataʻitaʻiga o falemaʻi. O le iloa o le maʻisuka ua avea ma se mea e matua faateʻia ai tagata mamaʻi, o le taimi lea e mafai ona matauina i totonu o le tino ni faʻafitauli matuia i le faagaoioia o totoga.

O le maʻi maʻisuka e tatau ona tausia pea ma suʻesuʻeina i taimi uma mo le faʻatonu o le kulukose pe faʻaaoga se mita o le kulukose toto. I le leai o se togafitiga faifaipea, o le a vaʻaia le faʻaaliga i tagata gasegase; i mataupu sili atu, o le faagasologa o le taofiofia o le toe faʻataʻitaʻiina e mafai ona mafua ai le tauaso atoatoa. O le maualuga maualuga o le toto o le tasi lea o mafuaʻaga autu o osofaʻiga o fatu ma taʻavale, fatuga o fatugaʻo, gangrene o vae. O le mataʻituina o le kulukose o le fua autu lea i togafitiga o le maʻi.

Afai e iloa ia faailoga, e le mafai ona e togafitiga ia oe lava, togafitiga e aunoa ma se faʻamaonia saʻo, iloa o mea taʻitasi, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi e ono faʻaleagaina ai le tulaga lautele o le maʻi. Togafitiga o le maʻisuka e faʻatinoina i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

O lenei ua e iloa le fua o le suka toto mo se tagata matua. I se tagata soifua maloloina, o lenei tau e eseese mai le 3.6 i le 5.5 mmol / lita, o le faailo ma se tau mai le 6.1 i le 6.9 mmol lita ua taʻua o le vaʻaia. Ae peitai, o le maualuga o le suka o le toto e le o lona uiga o le tagata gasegase o le a maua i le maʻisuka, ae o se taimi lea e faʻaaogaina ai le maualuga ma le lelei o meaʻai, ia avea ma vaisu i taʻaloga.

O le a le mea e fai ina ia faʻaititia ai le suka o le toto:

  • ia pulea le mamafa sili ona lelei, pe a iai nisi pauna, aveesea le mamafa, ae le o le fesoasoani o taumafa vaivai, ae faʻatasi ai ma le fesoasoani o le gaioiga faaletino ma le lelei o taumafa - leai ni gaʻo ma gaʻo gaʻo vave,
  • paleni le taumafataga, faʻatumu le lisi i fualaau faisua ma fualaau aina, sei vagana ai pateta, faʻi ma vine, meaai maualuga i le fiber, faʻaitiitia meaʻai gaʻo ma falai, fale falaoa ma mea faʻafiafia, ava malosi, kofe,
  • mataituina auala o le gaioiga ma le malolo, 8 itula i le aso - le umi o le taimi e momoe ai, ua fautuaina e alu i le moega ma ala i le taimi e tasi,
  • faʻatino faʻamalositino i aso uma, saili lau taaloga e sili ona e fiafia i ai, pe afai e leai se taimi mo taaloga taʻavale, ia tuʻuina ifo ia le itiiti ifo ma le tolu minute i le aso mo faʻataʻitaʻiga taeao, e aoga tele le savali i le ea fou,
  • lafoai masani leaga.

Taua! E le mafai ona e matelaina, nofo i luga o taumafa vaivai, mono-diets. O ia ituaiga o meaʻai o le a faʻaosofia atili ai le le atoatoa o le tino ma o le a avea ma se tulaga faʻalavelave faʻafuaseʻi mo le fausiaina o se maʻi le mafaamatalaina ma le tele o faʻafitauli.

Tagata mamai e maua i le toto maualuga ma, aemaise lava, o tagata gasegase e manaʻomia le fuaina o le kulukose i aso uma, sili atu i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. Ae peitai, e le o lona uiga e tatau i tagata gasegase ona alu i le falemai i aso taitasi mo le auiliiliga. E mafai ona faia suʻega i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa - o se glucometer. O le glucometer o se masini laʻitiiti e tasi mo le fuaina o le maualuga o le suka toto, o vaega o suʻega e pipii i le masini.

Mo le fuaina o le suʻega, faʻaaoga sina toto mai le tamatamailima, ona tuu lea o le taʻai i totonu o le masini. I totonu o le 5-30 sekone, o le mita o le a fuafua le faailo ma faʻaalia le iuga o le auʻiliʻiliga i luga o le lau.

E sili le ave o le toto mai le tamatamailima, pe a uma ona faia se pupuʻu ma se vavae faapitoa. Aʻo faagasolo le faʻagasologa, e tatau ona faʻamamaina le nofoaga faʻasalalau i le ava malosi e aloese mai faʻamaʻi pipisi.

O le fea mita e filifili? E i ai le tele o faʻataʻitaʻiga o ia ituaiga masini, ata eseese i le tele ma foliga.Ina ia filifilia le masini sili ona lelei mo le fuaina o le maualuga o le toto, muamua feutagai ma lau fomaʻi ma faamanino le lelei o se ata faapitoa i luga o isi.

E ui o suʻega a le fale e le talafeagai mo le faʻamaonia o togafitiga ma o le a le faʻamaonia pe a tupu se taotoga fuafuaina, latou te faia se sao taua i le mataituina o lou soifua maloloina i aso uma. I lenei tulaga, o le a iloa lelei e le tagata maʻi le taimi e ave ai auala talafeagai e faʻaitiitia ai le toto toto, ma pe a, i se isi itu, inu le lauti suamalie pe a pa'ū le suka.

O le suʻesuʻega o le faʻamaʻi o le kulukose i le mea muamua e tatau mo tagata mamaʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka. E leai se taua o le auʻiliʻiliga mo tagata i se setete o vailaau vaʻaia, faatasi ai ma togafitiga talafeagai ma le puipuiga o le fesuiaiga o vailaʻau o le maʻisuka, e mafai ona aloese mai ai.

O tagata o latou aiga vavalalata e maua i le maʻisuka e tatau ona faia se suʻega faaletausaga. E le gata i lea, o tausaga taʻitasi e fautuaina ai e suʻe suʻega mo tagata o loʻo mafatia mai le gaʻo. O isi tagata gasegase e sili atu ma le 40 tausaga e tatau ona suʻeina le toto mo le kulukose i se tasi taimi i le 3 tausaga.

E faʻafia ona tuʻuina atu se auʻiliʻiliga i maʻi maʻitaga? O le taimi o le suʻega mo le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto mo fafine maʻitaga ua faʻatonu e le fomaʻi. O le mea aupito sili ona lelei, pe afai o se fafine o loʻo faatalitali mo le fanau mai o se tamaititi o le a tofotofoina mo le suka i le masina, faapea foi i isi suesuega o le toto ma se suega faaopoopo mo le kulukose.

Isi mataupu e faatatau i ai:

Fomaʻi o le vaega muamua, falemaʻi faʻafomaʻi tutotonu "Dobromed", Moscow. Faufautua Scientific o le lomiga faaeletoroni "Diabetes-Sugar.rf".

I totonu o le tino, o faagasologa uma o gasegase e tupu i le vavalalata vavalalata. Faatasi ai ma a latou soliga, o le tele o faʻamaʻi ma faʻaleagaina tulaga e tupu, ma o loʻo i ai le faateleina glucosei toto.

O le taimi nei o tagata e taumafaina le tele o le suka, faapea foi ma gaʻo vailaau faigofie. O loʻo i ai foʻi faʻamaoniga e sili atu le 20 taimi o lo latou taumafaina i le seneturi mulimuli. E le gata i lea, o le siʻosiʻomaga ma le i ai o se tele o meaʻai e le masani ai i le taumafataga ua vave ona afaina ai le soifua maloloina o tagata. O le iʻuga, o faʻalavelave faʻasolosolo e faʻalavelave i tamaiti ma tagata matutua. Lafoaʻi lipid metabolism, faʻalauteleina le mamafa i luga o le pancreas, lea e maua ai hormoneinisalini.

I le taimi o le tamaitiiti, o amioga masani le lelei o loʻo ola - o tamaiti e 'aina le suamalie suamalie, meaʻai vave, meaʻai, suti, ma isi. O se taunuuga, o le tele o meaʻai gaʻo e mafua ai le faʻaputuina o gaʻo i totonu o le tino. O le taunuuga - o le maʻisuka faʻaalia e mafai ona tupu e oʻo lava i se talavou, aʻo muamua maʻisuka malosi Sa avea o se faʻamaʻi o tagata matutua. I le taimi nei, o faailoga o le faateleina o le toto suka e matauina i tagata i le tele o taimi, ma o le numera o mataupu o le maʻisuka i atunuu ua atinaʻe ua ola nei i tausaga taʻitasi.

Glycemia - O le mea lenei o le kulukose i le toto o le tagata. Ina ia malamalama i le natura o lenei manatu, e taua le iloa poʻo le a le glucose ma pe o le a le mea e tatau ona i ai i le kulukose.

Glucose - pe o le a le tino, e fuafua i le tele o se mea e faʻaumatia e se tagata. Glucose monosaccharide, o se vailaau o se ituaiga o suauu mo le tino o le tagata, o se mea taua tele mo le totoga tutotonu. Ae peitai, o lona sili atu e afaina ai le tino.

Ina ia malamalama pe o loʻo faʻataunuʻuina faʻamaʻi ogaoga, e tatau ona e iloa lelei le maualuga o le maualuga o le toto i tagata matutua ma tamaiti. O le maualuga o le suka o le toto, o le masani lea e taua mo le masani ai o le tino, e puleaina insulin. Ae afai e le maua se aofaiga o lenei hormone, pe o le a le tali lelei le tino i le inisalini, ona faateleina ai lea o le suka toto. O le faateleina o lenei faailo e afaina i le ulaula tapaa, o se meaai le lelei, ma tulaga faigata.

O le tali i le fesili, o le a le masani o le suka i totonu o le toto o se tagata matua, na te tuʻuina atu i le World Health Organization. E i ai tulaga faʻamaonia kulukose. O le a le maualuga o le suka e tatau ona i ai i totonu o se manava gaogao e aveesea mai le toto toto (e mafai ona maua mai le toto mai se vein pe mai se tamailima) o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo. Faailoilo o loʻo faʻaalia i le mmol / L.

O lea la, pe afai o lalo ifo o faʻamaufaʻailoga, o lona uiga o se tagata hypoglycemiape a maualuga - hyperglycemia. E tatau ona e malamalama o soʻo se filifiliga e lamatia mo le tino, talu ai o lona uiga o soliga e tupu i totonu o le tino, ma o nisi taimi e le mafai ona suia.

O le matua o le tagata, o le itiiti ifo lea o le lagona o lona tino i le inisalini e mafua mai i le mea moni e maliliu nisi o tagata faʻalogo, ma faʻaopopo foi le mamafa o le tino.

E masani ona talia e faʻapea, afai e suʻesuʻeina le toto ma le ita, o le taunuuga e mafai ona fesuisuiai. O le mea lea, i le fuafuaina o le masani o le kulūkose, o le taunuuga e sili atu ona maualuga le maualuga. O le masani o le toto vevela i le averesi o le 3.5-6.1, o le toto capillary e 3.5-5.5. O le suka e masani lava pe a uma ona 'ai, pe a lelei se tagata, e ese mai i nei faʻaʻailoga, e maualuga i le 6.6. I luga aʻe o lenei faailo i tagata soifua maloloina, e le faateleina le suka. Ae aua e te popole o le toto toto e 6.6, o le a le mea e fai - e tatau ona e fesili i lau fomaʻi. E mafai o le suʻesuʻega e sosoo ai o le ai ai sona taunuuga maualalo. E le gata i lea, afai o se tasi o taimi e auiliili ai, toto toto, mo se faataitaiga, 2.2, e tatau ona toe faia le iloiloga.

O le mea lea, e le lava le faia o le suʻe toto i le taimi e faʻamaonia ai le maʻisuka. E manaʻomia tele taimi e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le masani lea e mafai ona sili atu i taimi taʻitasi i vaʻaʻaiga eseese. E tatau ona iloilo le pusa o le faatinoga. E taua foi le faʻatusatusaina o taunuuga ma faʻamatalaga ma suʻesuʻega. O le mea lea, pe a maua le iuga o suʻega, pe afai e 12, o le a le mea e fai, o le a taʻu mai e se fomaʻi. E foliga mai o le kulukose 9, 13, 14, 16, o le maʻisuka e masalomia.

Ae afai e sili atu le maualuga o le kulukose o le toto, ma o faailoga i le auiliiliga mai le tamatamailima e 5.6-6.1, ma mai le vein e mai le 6.1 i le 7, o lenei tulaga ua faauigaina o le vaʻaia(faʻavaivaia le kulupu o le kulukose).

Faʻaiʻuga mai le vein o le sili atu ma le 7 mmol / l (7.4, ma isi), ma mai le tamatamailima - luga aʻe o le 6.1, ua tatou talanoa e uiga i le maʻisuka. Mo se iloiloga faʻalagolago o le maʻisuka, e faʻaaoga ai se suʻega - hemoglobin glyc.

Ae ui i lea, pe a taitaia suʻega, o le iuga o nisi taimi e faʻamoemoeina lalo ifo nai lo le masani mo le toto toto i tamaiti ma tagata matutua e maua. O le a le masani a le suka i tamaiti e mafai ona maua i le laulau i luga. Afai o le suka e laʻititi, o le a le uiga? Afai o le maualuga e itiiti ifo i le 3.5, o lona uiga o le tagata maʻi ua atiaʻe le hypoglycemia. O mafuaʻaga e maualalo ai le suka e mafai ona faʻatino, ma e mafai ona aʻafia ma maʻi faʻaleaga. O le suka o le toto e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le maʻi ma iloilo pe faapefea ona lelei togafitiga o le maʻisuka ma le maʻisuka taui. Afai o le kulukose aʻo le i 'ai, a le o le 1 itula poʻo le 2 itula pe a uma taumafataga, e le sili atu i le 10 mmol / l, ona faʻamaonia lea o le maʻisuka ituaiga 1.

I le ituaiga maʻisuka ituaiga 2, e faʻaaogaina ai ni iloiloga maʻaleʻale. I luga o se manava gaogao, o le maualuga e le tatau ona sili atu nai lo le 6 mmol / l, i le aso e le sili atu le maualuga o le faatagaga masani nai lo le 8.25.

E tatau i le maʻisuka ona fuaina pea a latou suka toto toto kulukose toto. Faʻataʻopiʻo le iloiloina o iuga o le a fesoasoani i le laulau o fuataga ma se glucometer.

O le a le masani o le suka i le aso mo se tagata? O tagata soifua maloloina e tatau ona faia lelei a latou meaʻai e aunoa ma le faʻaaogaina o suti, tagata gasegase e maua i le maʻisuka - ia mulimulitai i fautuaga a le fomaʻi.

O lenei faailo e tatau ona taulai faapitoa i tamaitai. Talu ai o fafine ei ai ni uiga faʻapitoa o le physiological, o le masani o le suka i le toto e mafai ona fesuisuiaʻi. O le faateleina o le kulukose e le o taimi uma e fai ai togafitiga. O le mea lea, pe a fuafuaina le masani o le kulukose o le toto i tamaitai i le matua, e taua tele pe o le a le tele o le suka i totonu o le toto e leʻo fuafuaina i le taimi o le gafa. A o faagasolo lenei vaitaimi, e ono le faʻatuatuaina le auiliiliga.

I fafine ina ua mavae le 50 tausaga, i le taimi o le misaopaʻa, o faʻavavega faʻaleagaga matuia e tupu i totonu o le tino. I le taimi nei, o suiga e tutupu i le gaioiga o le metabolism. O le mea lea, o tamaitai e sili atu i le 60 e tatau ona i ai se malamalama manino e tatau ona siaki pea le suka, aʻo malamalama pe o le a le maualuga o le suka i le toto.

O le fua o le kulukose o le toto i fafine maʻitaga e mafai foi ona fesuisuiaʻi. At o maitaga o se fesuiaiga o le masani masani o se faailoga e oo i le 6.3. Afai o le suka suka i fafine maʻitaga e silia ma le 7, o se taimi lenei mo le mataituina pea ma le tofiaina o suʻesuʻega faaopoopo.

O le masani o le suka toto i tane e sili atu ona mautu: 3.3-5.6 mmol / l. Afai e soifua maloloina se tagata, o le toto kullukose masani i alii e le tatau ona sili atu pe maualuga atu nai lo nei faailo. O le fua masani o le 4.5, 4.6, ma isi mea faapena. Mo i latou e fiafia i le laulau o tulafono mo alii i tausaga, e tatau ona manatua i totonu o tagata pe a mavae le 60 tausaga, e sili atu.

O le faateleina o le toto suka e mafai ona fuafuaina pe afai ei ai ni faailoga faapitoa o se tagata. O faʻamaoniga e faʻaalia i se tagata matua ma se tamaititi e tatau ona mataala i le tagata:

  • vaivaiga, malosi tele,
  • faʻamalosia tuinanau ma le mamafa o le mamafa,
  • fiainu ma lagona faifai pea o le gutu malulu
  • tele ma masani ona faia, o le malaga i le fale i le fale i le fale, e taua,
  • pustules, suauʻu ma isi liona i luga o le paʻu, o ia liona e le lelei le malosi,
  • faʻamatalaga masani o le sasaina i le tino, i totonu o le tino,
  • faʻaleagaina puipuigafaaitiitia galuega, malulu masani, allergyi tagata matutua
  • faʻafitauli le vaaia, aemaise lava i tagata ua silia ma le 50 tausaga.

O le faʻaalia o ia faailoga atonu e taʻu mai ai o loʻo i ai se kulūkose maualuga i totonu o le toto. E taua le mafaufau o faailoga o le toto maualuga maualuga e mafai ona faʻaalia na o nisi o faʻaaliga o loʻo i luga. O le mea lea, e tusa lava pe na o nisi o faailoga o le maualuga maualuga o le suka e maua i se tagata matua poʻo se tamaititi, e tatau ona e suʻe suʻega ma fuafua glucose. O le a le suka, pe afai e maualuga, o le a le mea e fai, - o nei mea uma e mafai ona maua e ala i le feutagai ma se fomaʻi.

Ole vaega o aʻafia mo le maʻisuka e aofia ai i latou ei ai se talafaasolopito o aiga o le maʻisuka, afaina, faʻamaʻi pipisi, ma isi. Afai ei ai se tagata i totonu o lenei vaega, o le mea e tasi e le masani ai ona le toesea le maʻi. A maeʻa, o le maʻisuka e tele lava ina maua e aunoa ma ni faʻamatalaga vaaia ma ni faʻamaoniga, e le faʻaalia. O le mea lea, e tatau ona faʻatautaia nisi faʻataʻitaʻiga i taimi eseese, talu ai ona o le i ai o faʻamatalaga ua faʻamatalaina, o le a faʻalauteleina le anotusi o le a faia pea.

Afai ei ai ni faailoga, o le toto toto e maualuga foi i le taimi o le maitaga. I lenei tulaga, e taua tele le fuafuaina o mafuaʻaga tonu o le suka maualuga. Afai o le kulukose i le taimi o le maitaga ua maualuga, o le a le uiga o lenei mea ma le mea e fai e faamautu ai faailoga, e tatau i le fomai ona faamalamalama.

E tatau foi ona manatua i le mafaufau e mafai foi ona maua se taunuuga lelei o auiliiliga. O le mea lea, afai o le faailoga, mo se faʻataʻitaʻiga, 6 poʻo le toto toto 7, o le a le uiga o lenei mea, e naʻo le maeʻa ona faia suʻesuʻega faifai pea. O le a le mea e fai pe afai e masalosalo, filifili le fomaʻi. Mo suʻesuʻega, e mafai ona ia fautuaina ni suʻesuʻega faaopoopo, mo se faʻataʻitaʻiga, se suʻega o le toleniga o le glucose, suʻega o le suʻa.

Faʻamatalaina Glucose toleni testu ua faia e fuafua ai le auala natia o le maʻisuka, ma o lona fesoasoani ua fuafuaina e le syndrome o le absorption absorption, hypoglycemia.

NTG (faʻavaivaia le kulupu o le glucose) - o le a le mea o le a faʻamatala auʻiliʻili e le fomaʻi aoga. Ae afai o le faapalepale e masani ona soli, ona oʻo lea i le afa o mataupu o le maʻisuka na ola i totonu o ia ituaiga tagata e atiina ae i luga o le 10 tausaga, i le 25% o lenei tulaga e le suia, ma i le 25% ua maeʻa atoa.

O le suʻesuʻeina o le faapalepale e mafai ai ona faʻamaonia le faʻaleagaina o le gaosiga o le gaosiga o gaʻo, e le gata ina natia ma manino. E tatau ona manatua i le taimi e suʻe ai le suʻega o lenei suʻesuʻega e mafai ai e oe ona faamanino le maʻi, pe a masalosalo.

O sea ituaiga o siama e taua tele i ia tulaga:

  • pe afai e leai ni faailoga o le faateleina o le suka i le toto, ma i le faanatinati, o se siaki e faʻaalia mai ai le suka
  • i le mataupu pe a leai ni faʻaʻailoga o le maʻisuka, peitaʻi, e faʻaalia lava ia polyuria- o le tele o le mimiia i le aso e faateleina, ao le kulukose anapogi e masani lava,
  • faateleina le suka i le mimilo o le tina faatalitali ao faagasolo le vaitaimi o le fanauina o le pepe, faapea foi ma tagata e maua i fatu fatu fatu ma thyrotoxicosis,
  • pe afai o le suka e 5.5, pe a toe suʻesuʻeina e 4.4 pe maualalo, pe a 5.5 i le taimi o le maitaga, ae o faailoga o le maʻisuka e tupu mai) ,
  • pe afai o se tagata ei ai sona uiga faʻaanatura mo le maʻisuka, ae leai ni faailoga o le maualuga maualuga o suka,
  • i fafine ma a latou fanau, afai o le mamafa o le fananau mai o na mea e sili atu nai lo le 4 kilokalama, mulimuli ane o le mamafa o se tamaitiiti e tasi le tausaga le matua foi e tele,
  • i tagata e neuropathy, retinopathy.

O le suʻega, lea e fuafuaina ai le NTG (faʻavaivaia le glucose toleni), o loʻo faia i lalo: muamua, o le tagata o loʻo faʻataʻitaʻiina ua i ai se manava gaogao e ave ai toto mai capillaries. A maeʻa lena, e tatau i se tagata ona 'ai le 75 g o le kulukose. Mo tamaiti, o le fualaau i le kalama ua fuafua eseese: mo le 1 kg o le mamafa 1.75 g o le kulukose.

Mo i latou e fiafia i ai, 75 kalama o le kulukose o le tele lea o le suka, ma e leaga le faʻaaogaina o se tele, mo se faʻataʻitaʻiga, mo se fafine maʻitaga, e tatau ona e manatu e tusa ma le aofaiga o suka e maua, mo se faataitaiga, i se fasi keke.

O le faapalepale o le glucose e fuafuaina 1 ma le 2 itula mulimuli ane. E sili atu ona faʻatuatuaina le taunuʻuga pe a uma le 1 le itula mulimuli ane.

Le iloiloga o le faapalepale o le kulukose e mafai ona i luga o se laulau faapitoa o faailoilo, iunite - mmol / l.


  1. Potemkin V.V. Endocrinology, Medicine - M., 2016 .-- 444 itu.

  2. Ametov A.S. Granovskaya-Tsvetkova A.M., Kazey N.S. O le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka: o faʻavae o le pathogenesis ma togafitiga. Moscow, Russian Academy Medical Academy o le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Rusia Rusia, 1995, 64 itulau, o le taʻavale e le o faʻamaonia.

  3. Taofi, Nana Dzhimsherovna Diabetes. Soifuaga / Faʻailoa Nana Dzhimsherovna. - Moscow: Lotu a le Setete o Russian Humanitarian University, 2011 .-- 986 c.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga