Aʻoga Soifua Maloloina mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka: o le a le ituaiga faʻalapotopotoga ma o le a le mea o loʻo aʻoaʻoina ai?

Talaʻaga o aʻoga o le maʻisuka

O le aʻoga muamua lava mo tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka na faʻatulagaina i Potukale i le 1923. Mai lenei taimi, na vave amata le atinaʻeina o lenei ituaiga o fomaʻi ma le puipuiga ma le faitau aofai. O aʻoga faʻapitoa mo le aʻoga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ua faatulagaina ma faagaoioia i atunuu uma o Europa. I Peretania Tele i le 1934, o se aʻoga mo tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka na faavaeina e Dr. R.D. Lawrence ma lona maʻi H.G. Wells. Na faʻamaonia e le uluai saienitisi aafiaga o aʻoga faʻaauau i aʻoga na maua i le afa lona lua o le 20 senituri e L. Miller, J.-B. Assal, M. Berger. Talu mai le 1979, o se vaega suʻesuʻe i le aʻoga o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka sa galulue i Europa, na faia i totonu o le European Union mo le Suesueina o le Maʻisuka.

I Kazakhstan i le 1989, mo le taimi muamua, sa faia se suʻesuʻega o le aoga o se polokalame togafitiga ma le toleniina o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1, na atiae i le falemai o le Iunivesite e faaigoaina G. Heine i Siamani (WHO fautuaina polokalame). O se taunuuga o le 2-tausaga mulimuli, o le lelei o aafiaga o aʻoaʻoga i le falemai, metabolic and medical-social parameter, faapea foi ma faailo e atagia ai amioga e fesootai ma le faamaʻi, na faamaonia.

Faʻalapotopotoga o le aoga "Maʻisuka"

O le aʻoga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ua faia e avea o se vaega o falemaʻi faʻapitoa (nofoaga faʻalesoifua maloloina) i luga o se faiga faʻavae.
O le galuega a le Aoga e ulu i le ulu, tofia e le ulu o le falemaʻi faafomai talafeagai. I le avea ai o se tulafono, o le endocrinologist (diabetologist) poʻo se tausimaʻi e maualuga le aʻoga o ia lea ua faʻatautaia aʻoaʻoga faapitoa. O le aʻoga i ana galuega e pulea e tulafono a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Malo o Kazakhstan, o le faʻataʻitaʻiga a le falemaʻi tausi soifua, lea na faavae ai:

O aʻoaʻoga e faia e tusa ai ma polokalame faʻatulagaina eseese mo vaega taʻitasi o tagata gasegase:

1. tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1,

2. gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2,

3. tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 maua insulin,

4. tamaiti ma talavou, tagata gasegase ma le maʻisuka ma o latou aiga,

5. fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka.

O sini o le aʻoga o le maʻisuka o:

1. tuʻuina atu o se tagata gasegase i le maʻisuka faʻatasi ma togafitiga faafomaʻi ma mafaufau i le olaga i totonu o tagata soifua maloloina,

2. puipuia o le atinaʻe ma le alualu i luma o faʻafitauli o le maʻisuka ma le maʻi cardiovascular,

3. Faʻaolaina le ola atoa o se tagata maʻi i le maʻisuka.

Sini o le aʻoga o le maʻisuka:

1. le faʻamalosia o tagata gasegase e maua ai le taui,

2. aoaoina o tagata mamaʻi le pulea o le maʻisuka,

3. aoaoina le tagata maʻi i foliga o togafitiga togafitiga i tulaga eseese o le olaga,

4. Fautuaga i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 oe na faia ni aʻoaʻoga masani i le Aoga o le Falemaʻi Tesaʻi Suka;

5. Faufautua o aiga o se tagata gasegase i le maʻisuka i luga o mataupu o le maʻisuka pulega ole maʻisuka 4.4 ..

E tusa ai ma galuega, o le aufaigaluega faafomaʻi a le Aoga o le Maʻisuka e faia i fafo:

1. faʻamalamalamaga o le maʻi i manatu e uiga i le maʻisuka ma ona faʻalavelave,

2. faʻalauiloaina o le maʻi i mataupu faavae o togafitiga o le maʻisuka,

3. aʻoaʻoina o tagata gasegase i meaʻai lelei lelei ma gaioiga faaletino i le maʻisuka,

4. aʻoaʻoina le tagata maʻi i le tausiga o vae,

5. Aoaoina o metotia e pulea ai le onosai,

6. faʻamalosia o le maʻi e faʻamautinoa le faʻamaonia, le mamafa masani ma le toto maualuga 4.5 ..

Na le maua le mea o loʻo e sailia? Faʻaoga le sailiga:

Upu sili ona lelei:Ae o le a le ituaiga matematika pe a fai e le mafai ona e masani lava le password-puipuia oe lava. 8239 - | 7206 - pe faitau mea uma.

Faʻasao le adBlock!
ma toe faafou le itulau (F5)

matua manaʻomia

Aoga o le soifua maloloina mo tagata mamaʻi maua i le maʻisuka: o le a lea?


O se aʻoga mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka o se vasega faʻaleaʻoaʻoga 5-7 poʻo le 7-aso, lea e faia i luga o faʻavae o falemaʻi.

O maʻi o vaitausaga eseese e mafai ona auai i vasega, e amata mai talavou ma o latou matua ma faaiʻu i tagata matutua.

O le auai i vasega e manaʻomia ai le tuʻuina atu o le fomai. O tagata maʻi e mafai ona auina atu e lauga tasi. E talia foi le tuʻuina atu o tagata i le vasega lona lua mo le faʻalogo atili i faʻamatalaga.

Talu ai o le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka ei ai a latou galuega pe auai i le aʻoga, o taimi aʻoga e masani ona faʻavaeina i lenei mafaufau. O le mea lea, o le tele o vasega ma le umi o le aʻoga e mafai ona ese.
O tagata mamaʻi maʻi e mafai ona auai i aso uma i le falemaʻi.

E masani lava, o ia gaoioiga o loʻo i ai i le tulaga o se taamilosaga faifai pea.

I le avea ai o se tulafono, i ia ituaiga kosi, o le fomaʻi na te faʻaalia le faʻamatalaga talafeagai mo le maʻisuka i totonu o le 5-7 aso.

Mo tagata gasegase e le i togafitia i le falemaʻi, faʻapea foi ma tagata maʻisuka, o latou faʻamaʻi na maua i le taimi o suʻesuʻega masani ma e le mafai ona oʻo i se tulaga ogaoga, o le aʻoga 4-vaiaso e faia, e masani lava i le 2 lesona i le vaiaso.

O le galuega a le aʻoga e faʻavae i luga o tulafono faatonutonu a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia, o le Taʻiala a le ofisa o le soifua maloloina lea na faavae ai. O lesona aʻoga e faia e tagata tomai faapitoa i le vaega o endocrinology - diabetlogists poʻo se tausimaʻi o loʻo i ai se aʻoga maualuluga ma ua faʻaauau aoaoga faʻapitoa.

O nisi o falemaʻi faʻapitoa e faʻatautaia vasega i luga o le initaneti, fatuina upega tafaʻilagi aloaia ma vaega talafeagai O ia faitotoa e mafai ona aoga ia i latou e le maua le avanoa e auai ai i vasega. E mafai foi ona faʻaaogaina faʻamatalaga faʻamatalaga.

Mo tagata mamaʻi na faʻateleina le ketoacidosis, faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, le faʻalogo, faʻalogo, aʻoaʻoga e le faia.

Aoga a le maʻisuka mo tamaiti ei ai le ituaiga o faʻamaʻi o le insulin

Ina ia faʻaleleia le lapataiga, e vavaeeseina e le au faʻaleaoga vasega ia tagata mamaʻi i ni vaega tuʻufaʻatasi e faia ai lauga o le faʻatasiga talafeagai. O lenei:

  • gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1,
  • gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2,
  • Tusa 2 tagata gasegase e manaʻomia le inisalini
  • tamaiti ma tamaiti talavou e maua i le maʻisuka, faʻapea foi ma o latou aiga,
  • fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka.

E taua tele i lenei taimi mo tamaiti o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1. Talu ai ona o nei tagata gasegase, ona o latou tausaga, atonu latou te le o malamalama lelei i le faamatalaga, ua faatagaina matua e auai i vasega, lea e le itiiti ifo le taua o le mauaina.

Talu ai o lenei ituaiga faʻamaʻi e sili atu ona mamafa, vave, ma e manaʻomia ai le mataʻituina lelei o le tulaga, o aʻoaʻoga i totonu o ia aʻoga e masani lava ona taulai i le tuʻuina atu i tamaiti o le vasega le tele o faʻamatalaga i mataupu uma e mafai ona feagai ma le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o le laʻititi.

Sini ma gaoioiga a le faʻapotopotoga


O le sini autū o le faʻatulagaina o le maʻisuka aʻoga ma le taitaia o vasega e fesoʻotai i ai, o le faʻamalosia lea o le faagasologa o aʻoaʻoga faʻaleʻaleʻa ma tuʻuina atu ia i latou le maualuga o le aogā aoga.

I le taimi o lesona, ua aʻoaʻoina ai tagata gasegase o le pulea e le tagata o ia lava, o le gafatia e faʻafetaui le togafitiga o togafitiga i tulaga o loʻo ola ai ma le puipuia o faʻafitauli o le maʻi.

O aʻoaʻoga e faia e tusa ai ma polokalame faʻatulagaina faapitoa, ma tuʻuina atu ai le puleaina atoatoa o le malamalama o tagata gasegase oe na faʻalogo i faʻamatalaga. O le taamilosaga o le aʻoga e faia i le aʻoga e mafai ona avea ma laʻasaga muamua pe lua.

E oʻo atu i le aso 1 Mati o tausaga taʻitasi, e tuʻuina atu e le aʻoga se lipoti i gaoioiga o loʻo iai nei mo le tausaga i le nofoaga o le maʻisuka.

O le a le mea e aʻoaʻoina e tagata maʻi i le potuaoga?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

E aoga le aʻoga. I totonu o le potuaoga, e maua uma e tagata maʻi le poto masani ma le aoga. I le faagasologa o le asiasia o le taamilosaga o aʻoaʻoga, e mafai e tagata gasegase ona iloa le tele o le malamalama i mataupu nei.

Tomai o Ini


O lenei vaega e aofia ai e le gata o aʻoaʻoga i le faʻaaogaina o tui ma faʻamautinoa o le faagasologa e matua le atoatoa i soʻo se tulaga, ae faʻapea foi faʻamatalaga e uiga i le inisalini.

E pei ona e iloa, o le vailaʻau ma le ituaiga o fualaau faasaina ua filifilia e le fomaʻi e tusa ai ma le maʻi o le maʻi, o ana suʻesuʻega ma suʻesuʻega.

Peitai, e manaʻomia foi e le tagata gasegase ona iloa o le inisalini e mafai ona iai aʻafiaga eseese (o loʻo i ai fualaau mo le umi o le faʻagesegese ma le vave faʻaalia). I le taimi o le faʻasilasilaga o faʻamatalaga, tagata asiasi ile aʻoga, faatasi ai ma isi mea, maua faʻamaumauga i luga o tulafono mo le filifilia o le taimi mo le puleaina o le inisalini.

Fuafuaina Mea Taumafa


E pei ona e iloa, o le taumafa o se vaega taua o le ola o le maʻisuka. A aunoa ma le tausisia o le faʻaaloalo, e le mafai ona faʻamautinoa le tulaga o le maʻi.

O le mea lea, o meaʻai e masani lava ona tuʻuina atu se lesona ese.

O tagata maʻi e faʻafeiloaia i le lisi o meaʻai faatagaina ma faʻasaina, faʻapea foi togafitiga, o le faʻaogaina e mafai ona fesoasoani e faʻaititia ai le suka o le toto.

I le faʻaopoopoga, e maua e tagata gasegase faʻamatalaga i luga o aoga e mafai ona maua e nisi o ipu i le gastrointestinal tract, totoga o le faʻaaliga, vaʻa toto ma le loto o le maʻi.

Fetuunaiga o le maʻisuka i le sosaiete

O se mea taua lenei, talu ai o le tele o tagata gasegase o loʻo mafatia i le maʻisuka o soo se ituaiga e le mafai ona taʻitaʻia le masani masani o le ola mo le toatele ma o lea e lagona ai le maualalo.

Galulue faʻatasi ma tagata tomai faapitoa e mafai ai e tagata gasegase ona vaʻai i le faafitauli mai se isi itu ma malamalama o le maʻisuka e le o se faʻamaʻi, ae o se olaga soifua.

E le gata i lea, o le manatu e tatau ona talanoaina i lesona e masani lava ona avea ma fesili e pei o le faatoilaloina o le fefe i le vaivai ma le faigata o le mafaufau lea e tupu i tagata matutua ona o le manaomia ona suia le taumafataga.

Puipuiga o le maʻisuka vae ma isi faʻafitauli


Puipuiga o faʻafitauli o se autu mo se lesona ese, e pei o le taumafa poo le inisalini.

O tagata maʻi ua aʻoaʻoina tulafono o le soifua maloloina o le tagata lava ia ma le tumama o le fale, lea e talafeagai e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi suka.

E le gata i lea, i le lesona, o le a iloa e tagata gasegase fualaau, o le faʻaaogaina o le a puipuia poʻo le faʻaitiitia vave ai le faʻaitiitia o totoga taua, lea e masani ona aʻafia i le maʻisuka.

Galulue ma fomaʻi


I le tele o tulaga, o lesona i le aʻoga e faʻatinoina e fomaʻi eseese, taʻitoʻatasi o loʻo faʻapitoa i se isi vailaʻau faʻapitoa.

O lenei mea e mafai ai ona faʻateleina le faʻasalalau o le faʻamaoniga o le maʻi. Ae o tulaga e le o se mea e masani ai pe afai o se vasega atoa o lauga i se aoga e aoaoina e se tasi o fomai.

Vitio faʻatalanoa

Faʻauma le aʻoga aʻoga i le vitio:

E fautuaina le auai ile aʻoga ile maʻisuka uma. O le faʻamatalaga na maua i le taimi o vasega o le a fesoasoani e le gata ia faʻamanuiaina ai le soifua o le tagata maʻi, ae faʻalautele foi. Afai e manaʻomia, e mafai e le tagata gasegase ona auai i le faasologa o lesona i le tele o taimi pe a manaʻomia ona ia malamalama atoa i le malamalama ma tomai e manaʻomia e faatumauina ai se tulaga faamalieina.

"O le fomai na lofituina glucose e aunoa ma le faatali mo suʻega"

"O le maʻi suka o le a le faatali mo se vaiaso," o le tala lea a Irina Rybkina, o le ulu o le endocrinology department of the Morozov Children's Hospital, i se laulau lapotopoto i faafitauli o tamaiti e maua i le maʻisuka (Novema 13 i Moscow). - Tusa lava pe a uma ona maua se faʻamatalaga mo le auiliiliga, o nisi matua latou te le vave taitaiina tamaiti e siaki a latou kulukose toto.Ma e ui lava i le mea moni o ia faatonuga i falemaʻi faʻapitoa e masani ona tuʻuina atu ua tuai, ae le o le gauai atu i uiga lelei, "o le tala lea a le fomai.

Faatasi ai ma matua o tamaiti e maua i le maʻisuka, o se suʻesuʻega na faia lea na sili atu i le 900 tagata na auai. Na faʻaalia:

i le 40% o mataupu, e maua i le maʻisuka pe a uma le falemaʻi, pe a oʻo mai se maʻi matuia i le soifua mālōlōina.

"O se pediatrician district, o se falemaʻi i luga o le tiute, ma falemai a tamaiti e lua a le tamaititi na musu e talitonu ia te au o le tamaititi na maua i le maʻisuka, na musu e ave le toto mo le suka ma aumai le tama i se tuaa," "O le siama na muamua faia e le purulent tonsillitis. Sa leai se faʻamaʻi tiga, na faʻafefe le glucose e le fomai e aunoa ma le faʻatali mo suʻega. O se taunuuga, coma, "o ia faamatalaga na tuua e matua na auai i le suesuega.

I le 54% o mataupu, mai le amataga o uluaʻi faʻamaʻi o le maʻisuka i siama, tasi i le lua masina ua pasi, ma i le 19% o mataupu, e oʻo atu i le tausaga.

Faailoga o le maʻisuka e tatau ona gauai iai matua
- fia inu pea
- faʻaauau faifaipea
- suia le mamafa o le mamafa
- fiaai pe, i se isi itu, teenaina o meaai
- faʻaitiitia le gaioiga, faʻafefe

O le suka o le toto e seasea lava ona tofotofoina, o nisi taimi e faatonuina ai e se fomaʻi se auiliiliga pe a maeʻa talosaga a matua, o le tala lea a Pyotr Rodionov, o le ulu o le fomaʻi ma le Pharmaceuticals o le Fono a le Malo o le Rusia i mataupu tau le soifua manuia lautele.

I lenei itu, "o le galuega faamalamalamaina o endocrinologists faatasi ma a latou paaga ma tamaiti tamaititi e manaomia," o le tala lea a Irina Rybkina. Ua amata nei e le Moscow endocrinologists ona taitaia semina mo le aufaigaluega o falemaʻi o le itumalo, o lana tala lea.

O se faʻamatalaga faʻamatalaga i luga o le maʻisuka e tatau ona faʻatinoina e le gata i falemaʻi, ae faʻapea foi ile aoga, o le tala lea a Pyotr Rodionov. E tusa ai ma ia,

tagata aʻoga e itiiti se mea e iloa ai e uiga i le maʻisuka, i totonu o le aʻoga e tasi, e tatau i matua ona faʻamaonia tagata faigaluega e le o le pipisi le faʻamaʻi i isi tamaiti.

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻaleagaina o le pancreas. O le tino puipuia o le tino e faaleagaina ai suauu peta o le pancreas, lea e taitai atu ai i le maeʻa atoatoa pe leai foi o le gaosiga o le inisalini ma faaoso ai le faateleina o le suka toto. E le mafai e le tino ona gaosia le inisalini, o lea e manaʻomia ai le inisalini i aso uma.
I Rusia, e tusa ma le 30,000 tamaiti ua maua i le maʻisuka.

"Aua e te alu i le aoga maualuga"

Ata mai le o-krohe.ru

O le mumusu e talia se tamaititi e maua i le maʻisuka i le aʻoga poʻo le aʻoga sa feagai ma le 57% o matua na suʻesuʻeina. I le taimi nei, e leai ni mafuaaga faaletulafono mo ia teena.

"Afai matou te vaʻavaʻai i tulafono faʻapitoa masani e tatau ona taʻitaʻia nuʻu ma itulagi, ma i la matou mataupu o le Tulafono o Aʻoaʻoga, ona pau lea o le avanoa e faailoaina ai iina pe a le taliaina se tamaititi i se faʻalapotopotoga faʻaleaʻoaʻoga: o le leai o ni nofoaga. E le mafai ona i ai isi mafuaaga, "o le tala lea a Yevgeny Silyanov, o le faatonu o le Faiga Faavae a le Setete o le Setete mo le Puipuiga o Aia Tatau a Tamaiti a le Matagaluega o Aoga ma Saienisi.

Na manatua e Silyanov e faapea o le May o le tulafono a le peresetene e faasino i le "tasi pasene pasene le lautele" o tamaiti mai le 3 i le 7 tausaga le matutua ma le faiga o aoga faataitai.

"E leai se mea e tusia ai:" Vagana ai tamaiti ei ai manaoga faʻapitoa, "poʻo" sei vagana ai tamaiti ei ai manaoga faapitoa. " Fai mai e tusa ma le 100% le faʻamaumauga, "o loʻo faʻamaualuga le ofisa.

"E tatau ona tatou galulue faatasi ma aʻoga ma matua ina ia latou iloa ai a latou aia tatau," o le aotelega o Petr Rodionov.

Injections i totonu o le faletaele ma le alatele?

Ata mai le site pikabu.ru

O se tamaititi e maua i le maʻisuka na ulufale i aʻoga poʻo le aʻoga aʻoga e feagai ma faafitauli ogaoga e lua:

- Muamua, o le leai o se tagata faigaluega e mafai ona ia iloa le uiga o le faʻaleagaina o lona tulaga ma tuʻuina atu le fesoasoani

- Lona lua, o le le lava o meaʻai faapitoa

O le faatonuga a le Matagaluega o le Soifua Maloloina na tuʻuina ai le tausimai i se tulaga e tusa lava po o le a le tele o lona manaʻo e fesoasoani i se tamaititi e maua i le maʻisuka, e leai sana aia e fai ai, fai mai Elvira Gustova, peresitene o le Moscow Diabetes Association of Diabetes Patients.

"E mafai e se tausi maʻi ona faatulaga se suʻesuʻega faafomaʻi, tuʻuina atu lisi, ave tamaiti i le falemaʻi. Afai e maʻi le tamaititi, e mafai ona ia valaʻauina se taʻavale. O mea uma lava, "na fai atu ai Gustova i le" Mercy.ru "," O ana faatonuga e pei ona taua i lalo: e tatau ona ave le tamaititi i le falemaʻi, pe afai o le tamaititi o loʻo maua i le maʻisuka, faʻailoa se falemaʻi ma logo i ona matua. " E le gata i lea, o le tausimaʻi e leʻo i le ofisa o le aʻoga i aso uma.

"E tatau ona faʻamautinoa ua tuʻuina atu le aia tatau i le tausimaʻi i le aʻoga e fesoasoani ai i tamaiti e maua i le maʻisuka.

O le ofisa faafomaʻi e tatau ona tatalaina i taimi uma, e tatau i le tausisoifua ona i ai le aia tatau e mataʻituina ai, pe afai e mafaia, ia fuaina le suka toto, faia ni tulaga mo le tamaititi ina ia mafai ona tuiina inisalini, pe fesoasoani ia te ia i le iniseti, e fesoasoani i le tulaga hypoglycemia. O lenei tulaga e tatau ona i totonu o faʻamatalaga o galuega a le tausisoifua o loʻo galue i le ofisa o le aʻoga, "o le tala lea a Elvira Gustova.

"O loʻo iai se faʻatonuga a le Matagaluega o le Soifua Maloloina Nu. 822n" I luga o le faamaoniga o le Taualumaga mo le tuʻuina atu o togafitiga faafomaʻi i tamaiti, e aofia ai aʻoga aʻoga ma aʻoga i totonu o aʻoga. " O loʻo manino ma faʻaalia ma manaoga mo le tausisoifua, ma ana tulafono faʻavae. E pei ona ou iloa, o loʻo faigaluega le aufaigaluega mai le Matagaluega o le Soifua Maloloina i teuteuga i lenei poloaiga. O loʻo i ai se faʻalavelave i le faʻapipiʻiina o le lagolago faafomaʻi i faʻalapotopotoga faʻaleaʻoaʻoga, ma e manaʻomia ona faʻatalanoaina, "o le tala lea a Evgeny Silyanov.

"Matou te faʻamoemoe o le a toe faʻafoʻi le laumua o se tausisoifua poʻo se tagata faigaluega soifua maloloina i le aʻoga, o ia lea e mafai ona fesoasoani i tamaiti e fuafua le fua o le aso ma fai ai le inisiua.

Matou te faʻamoemoe o le a mafai e tamaiti ona ulufale i le potu faafomaʻi ina ia latou le tuiina i latou lava i totonu o le faletaele po o le faapaologa, "o le tala lea a Pyotr Rodionov.

O le fuafuaga a le Matagaluega o Aoga ma Saienisi, na fausia ai se fuafuaga vavalalata mo le 2018-2020, e fuafua i le "foia o faafitauli o tamaiti ei ai manaoga faapitoa," o le tala lea a Evgeny Silyanov. Faatasi ai ma gaioiga ua aiaia i totonu o le fuafuaga, o le atinaʻeina o faʻamatalaga faʻamatalaga ma e oʻo lava i se polokalame faapitoa mo aʻoaʻoga mo faiaoga. Aemaise lava

faiaoga ma faiaoga e tatau ona talanoa e uiga i le maʻisuka ma aoao i latou muamua fesoasoani mo tamaiti o loʻo i ai lenei maʻi.

"Matou te aveina meaai mai le fale"

Ata mai detki.co.il

Mo meaai paleni, o tamaiti e maua i le maʻisuka e tatau ona latou 'ai faʻatasi ma latou e aunoa ma le faʻaaogaina o faleaoga. "Matou te 'ai meaai mai le fale," "Tatou te le' aina le taeao, aua o meaʻai e matua suamalie, mo le mafuaʻaga lava e tasi tatou te le inuina ai le lauti tipi ma faʻamalosi," o le tala lea a matua. E ui lava o loʻo i ai tuusaunoaga: "Afai tatou te le 'ai se mea, ona suia lea e le potuʻai meaai, latou te feiloai ai."

"Afai e te vaʻai i le SanPiN tutusa, ona fai mai lea o le parakalafa 15.13 e mafai ona sui le meaʻai mo tamaiti ei ai meaʻai o meaai ma le maʻisuka," o le tala lea a Evgeny Silyanov. "Ae i luga o le eleele o lenei mataupu ua faʻamoemoeina e fuafua i le malamalama o le ulu o se faʻalapotopotoga faʻale-aʻoaʻoga faapitoa. O se mea latou te agai i ai, ae leai se mea, "o lana tala lea.

E fai ma faʻataʻitaʻiga, na taʻua e le ofisa aloaia le mataupu i se tasi o itulagi, sa sainia e se faalapotopotoga faʻaleaʻoaʻoga se konekarate ma se fale gaosi meaʻai, e aunoa ma le saunia mo le manaʻomia o meaai faapitoa mo tamaiti e maua i le maʻisuka.

"Ina ua uma ona puipuia e matua le aia tatau a le fanau, na faaulufaleina le pule a le aoga, ua teuteuina le konekarate, ma ua amata ona saunia lelei e le laau ia meaai e manaomia," o lana tala lea.

Tamaiti e maua i le maʻisuka e manaʻomia le lagolago a le mafaufau

Ata mai le reallywell.com

O le tele o tamaiti e maua i le maʻisuka (76%) aʻafia i le loto mafatia ole mafuaʻaga ole maʻi:

o le vaivai o amioga mama mai le manaʻoga e mataʻituina le tulaga o le soifua maloloina, le fiafia ona o le le mafai ona taʻalo taʻaloga ma isi tamaiti, le talitonuina o le tagata lava ia ma le taua o ia lava.

O matua e faamalamalama mafuaaga mo aafiaga oa latou fanau i se auala faapea: "E masani ona latou fai mai pe aisea ua tupu ai lenei mea ia te ia ma e mo le ola", "Faafefe aua e tatau i tagata ona fuaina meaai, fua o suka", "O le toatele o tagata o loo i ai se sese sese e uiga i mafuaaga faʻamaʻi (o loʻo i ai se manatu na ia 'ai tele lole). "

"O aafiaga i sisifo e faaalia ai o le tamaititi e maua i le maʻisuka muamua e liliu atu i se fomai o le mafaufau, ona sosoo ai lea ma se tagata fai meaʻai, ma na o le gata i le finocrinologist. I lo tatou atunuu, o le fesoasoani a le mafaufau ua faatoa amata ona tuuina atu i tamaiti e faalagolago i le insulin, "o le tala lea a Natalya Lebedeva, peresitene o le Faaputugatupe a le Alofa Faatasi Maopoopo mo le fesoasoani i tamaiti e faalagolago i le insulin ma fafine maitaga.

Ua le lava se mafaufau o se talavou: "E mafai ona ou aina se apu?"

Ata mai pixabay.com

O le tele lava o tamaiti (68%) e faigata ona faʻafoʻosaʻoina a latou faʻamaʻi: fua le suāsusu, fuafua le fua o le inisalini i aso taitasi ma faʻatino i se taimi tatau. "O nisi taimi e faamalosia ai matua e le toe faigaluega ina ia fesoasoani i se tamaititi o loʻo i totonu o aʻoga poʻo aoga maualuga, e fuafua ai le fua o aso taitasi," o le saunoaga lea a Peter Rodionov.

Tamaiti pe a uma le 14 tausaga e ono le mafaufau e mulimuli i se taumafataga ma le le mataituina o latou tulaga.

O se talavou e maua i le maʻisuka "vaivai i lona maʻi, vaivai i le fuaina o le suka i aso uma, vaivai i le mafaufau," e mafai ona ou 'ai se apu ", aua ae e te leʻi ai i lenei apu le lelei, e tatau ona e fuaina le toto suka ma tui inisalini ", Noted Irina Rybkina.

"O faiga i le aofaʻiga atoa o taui mo le maʻisuka e tutusa lava i le lalolagi atoa," na ia faaopoopo ai. - O le taui sili ona lelei mo tamaiti laiti, ma o le taunuuga lenei o le tausiga o latou tina.

Le taui sili ona leaga i tagata mai le 15 i le 25 tausaga. "E toe foʻi tagata i le lelei atoatoa ina ua mavae le 40 tausaga, pe a latou iloa e tatau ona latou tausia i latou lava."

Talu mai le 14 tausaga o le a le mafai e le tamaititi ona faʻafoeina atoa le gasegase o lona maʻi, o le fesili e toe tulaʻi mai i le faʻalauteleina o le maʻi le maʻisuka i le 18 tausaga. Na taʻua e Pyotr Rodionov e tusa ai ma iuga o laulau taamilosaga, ua fuafuaina e liliu atu i le Matagaluega o Leipa ma se talosaga e toe mafaufau i lenei mea. "O se maʻi tumau lea, o le mea e leaga, e le alu i soo se mea," na ia faamamafa ai.

"Matou te aioi atu mo a matou mea taumafa"

Ata mai louiron.ru

E tusa ai ma le suʻesuʻega, o le 50% o aiga faʻatasi ma se tamaititi e maua i le maʻisuka e faʻaalu masina mo le faʻatauina o vailaʻau ma mea e maua mai i le 10 i le 20,000 rubles.

"O fanau uma ma tupulaga matutua i lo tatou atunuu e maua insulin mo le saolotoga," o le tala lea a Olga Bezlepkina, o le sui faatonu o le National Medical Research Center mo Endocrinology o le Ministry of Health. - E leai se mea e faʻatau e matua le inisalini.

O le fesili e sosoo ai o mea e faʻaaogaina ai le pulea e le tagata lava ia, o laʻau faʻasalalau lauiloa. O loʻo i ai se tulaga faʻapitoa i fafo, pe a tuʻuina atu ni fasi pepa se fa i tamaiti taitasi i aso taitasi. E fa o le fuainumera na saunia e le setete, ma e le maualalo e le tamaititi lenei aofaiga. O le mea e masani ai, o le tele o taimi e faʻasaina e le tamaititi le suka, o le sili atu lea ona mafai ona tatou pulea le maʻisuka. Ae e tusa lava pe tatou te avatu i le tama 20 fasipepa, o le a ia le togiina lona limatusi ma siaki le suʻi 20 taimi i le aso, "o lana tala lea.

"O faʻamaumauga e fa na maua mai fautuaga faavaomalo," na faʻamatalaina ai Irina Rybkina. - Sa i ai se suʻesuʻega, lea e tautala e uiga i le fuaina o le kulukose i totonu o le toto aʻo lei faia taumafataga taitasi. Aʻo iai se fesuiaiga o togafitiga, e manaʻomia e le endocrinologist se fuataga faaopoopo o le suka o le toto i le lua itula pe a uma se taumafataga, o le mea lea e mafai ona tatou puipuia ai se faʻaopoopoga pe faʻaitiitia i le kulukose.

O le laʻitiiti o le tamaititi, o le tele o taimi e te manaʻomia ai le fuaina o le suka toto aua o le a le lagona e le pepe lona paʻu ...

Atonu e fa ni fasipepa e lava mo se talavou, ma atonu e manaʻomia e se tamaititi le valu suʻega suʻega i le aso. "

E pei ona faʻaalia e le suʻesuʻega, o le toʻatele o tamaiti e le lava a latou suʻega na tuʻuina atu mo le leai o se totogi. "O le fai mai ua lelei le tuʻuina atu o faʻataʻitaʻiga e leai. O taimi uma lava, matou te o mai ai i le endocrinologist, matou te aioi atu mo a matou mea taumafa, "na ia ioeina ai le tina o Nikita, o se tamaititi e maua i le maʻisuka. "I a tatou faʻamaʻi, o le mea sili ona taua o le siakiina o le suka. Ina ia faʻamaoni, ou te le malamalama i le auala e mafai ai ona e maua se taui lelei i le fa faʻataʻitaʻiga i aso taitasi, "o le tala lea a le tina o le isi tamaititi. "I le masina muamua, matou te fuaina le suka 15 taimi i le aso."

"I totonu o itulagi, e le maua e tagata le fa o suʻega i aso taitasi, e itiiti ifo," o le tala lea a Pyotr Rodionov.

E tusa ai ma iuga o la matou taamilosaga lapotopoto, o le a matou liliu atu i le Matagaluega o le Soifua Malōlōina ina ia faʻatautaia le tulaga i le faʻatauina o mea taumafa e le gata i Moscou, ae faʻapea foi i itulagi, ina ia mafai ona aumai a itiiti ifo ma le fa suʻe suʻega i itulagi. E ono aoga le toe iloiloina o taiala o le falemaʻi ma le faʻalauiloaina o se auala eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻateleina le numera o suʻega i le taimi muamua mo tamaiti laiti. "

E tusa ai ma le Elvira Gustova, e tatau foi ona aofia ai pamu faʻaalu mo insulin pumps i Vital and Essential Drugs.

"O le pamu o se fesoasoani tele-tech lea e maua fua e aunoa ma se totogi. Ae o matua e faamalosia le faatauina mai o sapalai mo ia i a latou lava tupe, "o lana faamalamalama mai lea.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona faʻaalia vave lava vave ma televave, o le maʻi e atiaʻe i ni nai aso.

Faʻateleina le maualuga o le suka i le toto, atonu e faafuasei ona le iloa le tagata maʻi ma pau atu i se maʻi suka. A maeʻa suʻesuʻega i le falemaʻi, e fuafua e le fomaʻi le maʻisuka.

O faailoga autu o le maʻisuka o le ituaiga muamua e mafai ona iloga:

  • O le tagata gasegase e matuai galala lava, na te fufuluina le lima lita o le vai i le aso.
  • E mafai ona e sosogi mai le acetone mai lou gutu.
  • O le tagata maʻi e masani ona lagona le fiaai ma le tele o le fiaai, e tele na te 'ai, ae, e ui lava i lenei, e matua paʻu tele le mamafa.
  • E masani ona mataituina le masani ma malosi malosi, aemaise i le po.
  • O le tagata maʻi e mafai ona maua le tele o manuʻa i luga o le paʻu e matua le lelei lava le malosi.
  • E tele taimi e mafai ai ona paʻu le paʻu, faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo faʻapupulaga i luga o le paʻu.

E aofia ai le maʻisuka o le ituaiga muamua e mafai ona faʻaalia i totonu o le masina talu ona faʻamaʻiina se faʻamaʻi pipisi matautia i le tino o le gutu, paʻu, misela poʻo se isi faʻamaʻi.

E le gata i lea, o le faʻamaʻi e masani lava ona amata pe afai o le tagata maʻi na oʻo i le ogaoga faigata.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2

O lenei ituaiga faʻamaʻi e leʻo vave ona tupu, ma amataina malie ile tele o tausaga. O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maua i tagata matutua, ae o le tagata gasegase e mafai ona iloa le faʻamaʻi faʻafuaseʻi.

O le tagata gasegase e masani lava ona lagona le le lava, o le mea faitino e faʻaleagaina foi, o manua i luga o le paʻu e faʻamaloloina le leaga ma ua faʻaitiitia le mafaufau.

O faʻamatalaga nei e mafai ona mafua i faʻamaoniga o le maʻisuka o le ituaiga lona lua:

  1. O le faʻafitauli o le maʻi e faʻaititia, mafaufauga mamafa, e masani ona vave ona vaivai.
  2. O ituaiga uma o manua o loʻo maua i luga o le paʻu, lea e faʻaalia e pei o le vevela poʻo le faʻaleagaina o siama ma e le faʻamalolo lelei.
  3. O le tagata gasegase e masani ona galala ma e mafai ona inu i le lima lita o le vai i le aso.
  4. E masani ona faʻaaogaina i le po.
  5. I le itu o le vae i lalo ma vae, e mafai ona iloa mai le paʻu, o vae e masani lava ona le mautonu ma tingling, e afaina le siitia.
  6. E mafai e tamaitai ona oʻo i le gaogao, lea e faigata ona faʻaumatia.
  7. Afai ua amata le maʻi, o le a amata ona vave alu ese le mamafa o le maʻi.
  8. I se tulaga ogaoga, e mafai e le tagata gasegase ona vaʻai le vaʻai, atiina ae se faʻasologa o le maʻisuka.
  9. O le osofaʻia o le fatu e aunoa ma se faʻafuaseʻi poʻo le taʻavale foi e ono mafua ai le atinaʻeina o le maʻi.

O le maʻi suka o le ituaiga lona lua e faʻaʻoleʻole i le afa o tagata e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻamaoniga. Afai e te mauaina muamua faailoga o le maʻi, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi e aunoa ma le tolopoina o le asiasiga.

I le mamafa, masani ona vaivai, le faʻamaloloina o manuʻa i luga o le paʻu, le mafaufau ma le mafaufau, e tatau ona e popole ma suʻe suʻega toto. O lenei mea o le a faʻagata pe faʻaalia le faʻamaʻi i le amataga.

O loʻo maʻi le maʻi suka i tamaiti

E masani lava o faʻamaʻi muamua o le maʻisuka i totonu o se tamaititi e ave mo isi faʻamaʻi, o lona uiga o le maʻi e seasea ona iloa i le taimi.

O le tele o taimi, e amata togafitiga pe a maua e fomaʻi le maualuga maualuga o le toto suka ma faʻapitoa faʻapitoa o le maʻisuka, e aofia ai ma le maʻi o le maʻisuka.

I le avea ai o se tulafono, i tamaiti ma talavou, e maua le maʻisuka ituaiga 1. I le taimi nei, i aso nei o loʻo i ai faʻasalalauga pe a maua e le tamaititi le maʻisuka o le ituaiga lona lua, e masani lava o se faʻamaʻi lea e mafai ona maua i tamaiti e mamafa tele le tino i luga ifo o le 10 tausaga.

E tatau ona mataala ma talanoa i se fomaʻi pe afai o maua nei faailo i tamaiti:

  • O le tamaititi ua fiainu ma e masani ona fesili mai mo se vaiinu.
  • E le mafai ona iloa le urinary incontinence i le po, e tusa lava pe lei matauina muamua.
  • E faafuasei lava ona leiloa le mamafa o le tamaitiiti.
  • E mafai ona tupu le fesuiaʻiga masani.
  • E le fiafia le tamaitiiti, e le lelei i luga o le aʻoga aʻoga.
  • O ituaiga uma o faʻamaʻi pipisi e masani lava ona aliali mai i luga o le paʻu i foliga o vela, karite.
  • I teineiti, i le taimi o le palau, e masani lava ona maua mai le thrush.

E masani lava ona iloa le maʻi pe a mavae le taimi e amata ai e le tama ona faʻaalia ni faʻafitauli iloga o le maʻisuka. O le mea e leaga ai, e tele lava taimi e amata ai togafitiga a fomaʻi, pe a iai se manogi o le acetone mai le gutu, o le tino e faʻamalolo pe paʻu le tama i le maʻi suka.

O le mea lea, o faailoga tetele o le maʻi o:

  1. Faʻaleagaina
  2. O le tino ua matua faʻamalolo. E ui lava i lea, e masani lava ona maua e le tamaititi le masani.
  3. Ona o le faʻamalalaina, o le tamaititi ua leiloa le mamafa, o le tino ua leiloloa gaʻo gaʻo ma maso maso.
  4. E manava le tamaititi-e masani lava, e seasea ona tupu, e matua manaia ma e matua vevela.
  5. Mai le gutu o loʻo i ai le manogi faifaipea o le acetone.
  6. Atonu o le a le iloa e se tamaititi le mafaufau, ia le faʻaaogaina, le mautonu ile avanoa.
  7. Ona o le tulaga o le teʻi, e mafai ona mataʻituina le vave vave o le pulupulu ma le paʻu o vae.

O le maʻisuka na maua i tamaiti laiti e seasea lava ona togafitia, ae o lipoti na lipotia. O le mea moni o pepe e le maua le avanoa e talanoa ai, o lea e le mafai ai ona latou fai mai latou te fiainu pe lagona le leaga.

Talu ai e masani lava ona faʻaaoga e matua lepekini, e matua faigata lava ona iloa o le pepe e sili atu le faanatinati nai lo le mea e masani ai.

I le taimi nei, o faʻamaoniga autu o le faʻamaʻi i pepe e mafai ona iloga:

  • E ui i le mea moni o le tamaititi e masani ona 'ai tele, e le maua e ia le mamafa, ae, i le isi itu, o le vave faʻaitiitia o le mamafa.
  • O le pepe e masani lava ona popole, faatoafilemu pe a uma ona tuʻuina atu ia te ia se vai inu.
  • I faʻamaʻi, e masani lava ona maua ai le vevela o le diaper, lea e le mafai ona faʻamalolo.
  • A maeʻa ona faʻagogo le urini, ona amata ai lea ona faʻanoanoa le peʻa.
  • Afai e oso i luga o le fola, pe a faʻavave i luga o le fola, ona tumau ai lea o fasi laau.

O faʻamatalaga iloga o le faʻamaʻi i tamaiti laiti e masani ona fesuisuiaʻi, faʻamaʻi tele ma le inupia.

Le faʻaalia o le maʻisuka i tamaiti aʻoga

I tamaiti aʻoʻoga i le aoga tulagalua, o faʻamatalaga masani masani ma le loloto o loʻo lisiina i luga e masani lava ona matauina. Talu ai ona o le maʻisuka e masani ona faʻafesoʻotaʻi e pei o isi faʻamaʻi, e ono faigata ona iloa i le taimi.

I ia ituaiga tamaiti, o le maʻi e tupu mai i se tulaga ogaoga ma le le mafaagaeetia.

I le taimi o le maʻisuka, e masani lava ona maua e se fomaʻi le hypoglycemia. O faʻamaoniga o lenei faʻalavelave e aofia ai faʻamaoniga nei:

  • E i ai pea le popolega o le tamaitiiti, e masani ona le mafai ona puipuia.
  • E aofia ai le tamaititiaoga, i se isi itu, e ono oʻo i ai le faʻavaivaia faifai pea, moe i totonu o le potuaoga poʻo soʻo se isi taimi e le masani ai.
  • E teena pea e le tama meaai. A e taumafai e 'ai fualaʻau, e mataʻituina le vomiting.

E taua le malamalama o le tuʻuina atu i se tamaititi o se suamalie e aoga i le na o le hypoglycemia moni lava. Afai e te masalomia se faʻamaʻi, e manaʻomia lou fuaina o lou suka toto ma faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi. Afai e mamafa le hypoglycemia, e mafai ona oʻo atu ai i le faiʻai ma le le atoatoa.

Tamaiti talavou ma tagata matutua e toetoe lava tutusa lava faailoga o le maʻisuka. I le taimi nei, o loʻo i ai nisi o mea e tutusa le matutua e taua le mafaufau.

I le talavou, o le maʻi e lelei lona atinaʻe, e ese mai i tamaiti aʻoga ma tama aʻoga tulagalua. O le amataga o le maʻi e mafai ona tupu mo le tele o masina. E masani lava, o faailoga autu o le maʻisuka i tagata gasegase i lenei tausaga ua sese mo le neurosis poʻo se faʻamaʻi faʻamaʻi.

E tatau ona faʻaaogaina le faʻailoga pe afai e faitio se talavou e faapea:

  1. Faʻavave vave
  2. Lagona le masani ona vaivai
  3. E masani lava ona i ai lona maʻi tiga,
  4. E ita o ia
  5. E leai se taimi mo le tamaititi mo mataupu aoaoina a le aʻoga.

I ni nai masina ao lumanaʻi le amataga o faʻataʻitaʻiga iloga o le faʻamaʻi, o le tamaititi e ono maua i le taimi o le hypoglycemia. I le taimi lava lea e tasi, e le iloa le mafaufau o le tamaititi ma e le faʻafefe, ae e lagona le malosi o le manaʻoga mo le ulaula.

O se mea talitutusa faapena e mafai ona avea o se faailoaga o le uluai laasaga o le faamai i le taimi o le osofaia o le tino puipuia i luga o suauu peta pancreatic.

Aʻo leʻi faʻaalia le faʻamaʻi, e mafai e se talavou ona mafatia mai maʻi pipisi. I le ketoacidosis, e mafai e le tagata maʻi ona oʻo i tiga ogaoga i le manava ma le vomiting. O ia ituaiga faʻamaoniga e masani lava ona sese mo le faʻamaʻi o le inumaga poʻo le gasegase oona, o le mafuaʻaga lea, e matua sailia e matua le fesoasoani a se fomai tipitipi.

O faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi e mafai ona tupu i le taimi o le pala. E mafua ona o le mea moni e mafua ona o suiga o le hormonal, o le lagona o le gaʻo i le inisalini e faʻaitiitia. E le gata i lea, o tamaiti matutua e masani ona filifili i se taumafataga, teena le faʻamalositino ma faʻagalo e uiga i le manaʻomia ona tuiina le inisalini i totonu o le tino.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti

I aso nei, o le maʻi ua maitauina o laʻititi, o le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka ua iloa i aso nei e oo lava i tamaiti. E maua le maʻi i tamaiti gasegase e silia ma le 10 tausaga.

O le vaega o aʻafiaga e aofia ai ma tamaiti e maua i le maʻi pipisi. O nei faailoga e aofia ai:

  • Oona i totonu o le manava,
  • Toto maualuga
  • O le faateleina i le maualuga o le toto o triglycerides ma le cholesterol,
  • Oona gaʻo.

O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona amata i le lauiloa, lea e tupu i le 12-18 tausaga mo tama ma le 10-17 tausaga mo teineiti. O le faʻamaʻi e masani lava ona faʻaalia o ia lava pe afai o loʻo i ai nei mataupu o le maʻisuka i totonu o aiga.

E naʻo le lima o tagata gasegase e faitio i le fia inu, masani ai, o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino. O isi talavou matutua o loʻo faʻaalia faailoga masani o le faʻamaʻi:

  1. O le i ai o faʻamaʻi pipisi tumau,
  2. Taumafa mamafa
  3. Faʻatau faigata
  4. Urinary incontinence.

I le avea ai o se tulafono, o le a maua se faʻamaʻi pe a fai e tagata talavou se suʻega faʻapitoa masani a se fomaʻi. Faʻataʻitaʻi tagata fomaʻi i fua maualuga o suka i le auiliiliga o le toto ma le urine.

Le eseesega i le va o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma le lua

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona iloa faʻafuaseʻi pe a maeʻaeʻa. O le tagata gasegase e ono maua i le maʻisuka poʻo le gasegase matautia. I lenei tulaga, o le manuʻa, o se tulafono, e le avea ma mafuaaga o le maʻi.

E le gata i lea, o le maʻi e mafai ona lagona e ia pe a uma ona maua e le tagata maʻi se faʻamaʻi pipisi. O le maʻisuka e mafai ona lagona le faateleina o le fiaai, fiainu, palago. O le manaʻomia mo le faʻaauau pea i le taimi o le po ua faateleina. I le taimi lava e tasi, o le tagata gasegase e mafai ona vave faʻaitiitia le mamafa ma vave, vaivai vaivaiga, ma le paʻu o le paʻu.

E masani lava e le mafai e le tino ona taulimaina faʻamaʻi pipisi, o se taunuuga lea e umi ai le taimi o le maʻi. I le vaiaso muamua, e mafai e le tagata maʻi ona lagona ua faasolo ina leaga lana vaai. Afai e te le mauaina le maʻisuka ma amata togafitiga i le taimi nei, e mafai ona tupu mai le maʻi suka ona o le leai o le inisalini i totonu o le tino.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e aofia ai le atinaʻe faifaipea o le maʻi. Afai na muai talitonuina e na o tagata matutua ua gasegase, i le taimi nei ua faasolosolo malie malie le laina. E aofia ai se faʻamaʻi faapena e maua i tagata e mamafa le mamafa o le tino.

Ole tagata maʻi atonu e le matauina se faʻafitauli o le soifua maloloina mo le tele o tausaga. Afai e leai se togafitiga i lenei vaitau, o faʻafitauli i le cardiovascular system e mafai ona atiaʻe. O maʻi suka e lagona le vaivai ma le mafaufau faʻaletonu, vave vave le lava.

O le tele o taimi, o nei faailoga e fesoʻotaʻi ma uiga o le tino tausaga, ma o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka ua iloa faʻafuaseʻi. Ina ia mafai ona iloa le faʻamaʻi i le taimi, e tatau ona faʻaauau ona suʻe suʻega.

I le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka e maua i tagata o loʻo i ai aiga o loʻo i ai se faʻafitauli tutusa. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafai ona aliali mai ma se aiga e uiga i le oona.

E aofia ai le vaega aʻafia e aofia ai fafine na fanau mai le pepe e sili atu i le 4 kilokalama, aʻo oʻo i le maʻitaga sa maualuga le suka o le toto.

O faʻamaoniga autu ma o latou mafuaʻaga

Ina ia malamalama i le mafuaaga ua faʻaalia ai nei faʻamaʻi poʻo isi faailoga o le maʻi, e taua le mafaufau i faʻamaʻi o le maʻisuka i auiliiliga.

O le faateleina o le fiainu ma le masani ona maua mai e mafua ona o le faateleina o le maualuga o le suka o le toto. E taumafai le tino e aveese le kulukose maualuga i le urine. Peitai, ona o le maualuga maualuga, o se vaega tele o le kulukose e mafai ona tolopoina i fatugaʻo. Ina ia faʻaumatia, e manaʻomia se tele o urini - o le mea lea o le faʻalauteleina o le manaʻoga mo le vai. Afai e masani ona alu le tagata maʻi i le faletaele i le po ma inu tele - e tatau ona e gauai faapitoa i lenei mea.

I le maʻisuka, e masani ona lagona le manogi o le acetone mai le gutu. Ona o le le lava o le inisalini po o lona le aoga, ua amata ona toe faʻaleleia ia suauʻu i le fesoasoani a faleoloa gaʻo. I le taimi o le vaevaeina o gaʻo, o le fausiaina o tino o le ketone e tupu, i se maualuga maualuga o le manogi o le acetone e fai i le gutu.

O le manogi e malosi le lagona pe a manava le tagata maʻi. O lona foliga mai i le mea muamua ua faailoa mai ai na toe fausia le tino mo meaai ona o gaʻo. Afai e le o faia ni fua talafeagai i le taimi ma e le o faʻatulagaina le inisalini tatau, o le faʻatupulaia o tino o le ketone e mafai ona faʻalauteleina.

O lenei, i le itu, o le a taʻitaʻia ai le mea moni e le maua e le tino le taimi e puipuia ai o ia lava ma suia le elemene o le toto. I le tulaga o le toto pH e sili atu i le 7.35-7.45, e mafai e le tagata maʻi ona lagona le le mautonu ma momoe, faaitiitia le fiaai, lagona lemu ma le tiga i totonu o le manava. Faʻataʻitaʻi e fomai le ketoacidosis o le maʻisuka.

E tele taimi e aʻafia ai le tagata pe a pa'ū ona o le ketoacidosis o le maʻisuka. O lea faʻalavelave e matua lamatia, e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa poʻo le maliu foi o le maʻi.

Ae peitai, e taua le iloa o le manogi o le acetone mai le gutu e mafai foi ona lagona pe afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e togafitia i se taumafataga e maualalo-carbohydrate. I le toto ma tisipenesa, o le aofaʻi o tino o le ketone e faʻalauteleina, i le taimi nei, o fuainumera e le maualalo ifo nai lo le masani o le maualuga o le toto 7.30. Mo lenei mafuaʻaga, e ui lava i le manogi o le acetone, o tino o le ketone e leai sona aʻafiaga i le tino.

O le maʻisuka, i le isi itu, e mamafa le mamafa ma aveesea ai le sili atu o gaʻo tino.

O le gasegase e faʻapupulaina tele i le maʻisuka pe a le maua le inisalini i le tino. E ui lava i le tele o suka i totonu o le toto, e le aʻafia ai siama ona o le le lava o le inisalini poʻo le hormone o loʻo i ai se aafiaga sese i le tino. O le mea lea, e amata ona matelaina siama ma auina atu se faailo i le faiʻai, o se taunuuga, e iloa e se tagata le faateleina o le 'ai.

E ui i meaʻai talafeagai, e le mafai e le tino ona gauai atoatoa i gaʻo vailaau o loʻo sau, o le mea lea e mafai ona faaauau le manaʻo pea seia oʻo ina leai se inisalini.

O le maʻisuka e masani lava ona oo i le tino i luga o le paʻu, e maʻi i le faʻaleagaina o siama, o fafine e atiina ae le gaʻo. E mafua lenei mea i le mea moni o le sili atu o le suka e tuʻuina atu i le afu. O faʻamaʻi pipisi e salalau atu i se siosiomaga mafanafana, aʻo avea le faateleina o le maualuga o le suka e avea ma auala autu mo a latou meaʻai. Afai e te aumaia lou toto suka i le masani, o faʻafitauli e maua i paʻu paʻu e masani ona mou atu.

E matua faigata lava i le maʻisuka e faʻamalolo ai manua i luga o le paʻu. O le mafuaʻaga o lenei mea e fesoʻotaʻi foʻi ma le tele o le kulukose i le toto. O le maualuga maualuga o le suka e iai sona aafiaga oona i luga o puipui o toto toto ma fufulu fufulu.

O lenei faʻagesegese le faʻagasoloina le faagasologa faʻamalolo O lenei mea e maua ai se siosiomaga lelei mo le atinaʻeina o siama ma sigi.

O le mafuaʻaga lea ua tuai tele ai le paʻu o le fafine i le maʻisuka ma ua amata ona avea ma paʻu.

Faʻavasegaga o le maʻisuka ituaiga 1

1. Mo taui

- Faʻaaogaina o le tulaga o le maʻisuka lea e latalata ai faʻamaufaʻailoga o le metabolism o gaʻo i latou o loʻo i totonu o se tagata soifua maloloina.

- Tauiga. E ono i ai ni vaitau puupuu o le hyperglycemia poʻo le hypoglycemia, e aunoa ma ni faʻafitauli faʻapitoa.

- Tauiga. O le suka o le toto e fesuisuiai lautele, ma tulaga o le hypoglycemic and hyperglycemic, e oʻo atu i le atinaʻe o le muaʻi ma le coma. Acetone (tino o le ketone) e aliali mai i le uila.

2. I le iai o faʻafitauli

- faʻalavelave (o le uluaʻi vasega poʻo le maʻisuka totogi atoa, e leai ni faʻafitauli, o loʻo faʻamatalaina i lalo),
- faʻalavelave (e iai faʻafitauli vailaʻau ma / poʻo neuropathy)

3. Mai le amataga

- autoimmune (iloa siama e maua ai sela),
- faʻasalaga (leai se mafuaaga na faʻaalia).

O lenei faʻavasegaina e na o le faasaienisi, aua e leai sona aoga i togafitiga togafitiga.

Faailoga o le maʻisuka ituaiga 1:

Uluaʻi faailoga e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻe o le maʻisuka >>

1. Manava (o le tino ma le maualuga maualuga o le toto e manaomia ai le "faʻaitiitia" o le toto, faʻaitiitia le glycemia, e maua lea i le inu malosi, o le mea lea e taʻua o polydipsia).

2. O le tele o mea e fai, o le urination o le po (o le tele o le vai, ma le maualuga o le kulukose i le urine e fesoasoani i le urination i ni mea e le masani ai, o le polyuria).

3. Faateleina le manaʻo ('aua neʻi galo o loʻo ola fialaʻi sela o le tino ma o lea e faʻaalia ai o latou manaʻoga).

4. O le mamafa o le paʻu (siama, e le maua ai gaʻo meaʻai mo le malosi, amata ona 'ai i le tele o gaʻo ma puluvaʻa, i le faasologa, e leai se mea e totoe mo le fausiaina ma le faʻafouina o le tino, o le tagata e leiloa le mamafa ma le fiaʻai tele ma le fiainu).

5. O le paʻu ma le mucous membranes e mamago, o faitioga e masani ona faia i le "faʻamago i le gutu".

6. Tulaga lautele ma le faʻaitiitia o le gaioiga galue, vaivaiga, vaivai, maso ma le ulu (e mafua mai i le malosi o le matelaina o sela).

7. O osofaiga o le vevela, vevela o le paʻu (i totonu o tamaitai, o le sosolo i totonu o le potu e masani lava o le muamua e sau).

8.Faʻafitauli maualalo maualalo (faʻamaʻi tele o faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le tonsillitis masani, o foliga mai o le vevela, gasegase i vailaau viral iniseti).

9. Nausea, fulufulu, tiga o le manava i le itu i lalo (lalo o le manava).

10. I se taimi uumi, o foliga vaaia o faʻalavelave: faʻaitiitia le faʻaaliga, faʻaleagaina o le tino, le lelei o mea taumafa ma le toto i le pito i lalo, le motusia o le afi ma le inosia o le tino, ma le fausia o le polyneuropathy autonomy.

Faʻamatalaga:

1. O le kulūkose toto. E masani lava, o le suka toto e 3.3 - 6.1 mmol / L. O le suka o le toto e fuaina i le taeao i luga o se manava gaogao i le vevela poo le ulu (mai le tamatamailima) toto. Ina ia mafai ona pulea le glycemia, o le toto e faʻataʻitaʻiina i le tele o taimi i le aso, e taʻua lea o le talaaga glycemic.

- I le taeao i luga o se manava gaogao
- A o lei amata ona 'ai
- Lua itula i le maea ai o taumafataga taitasi
- A o lei alu i le moega
- I le 24 itula,
- I le 3 itula 30 minute.

I le taimi o le suʻesuʻega, o le faʻamatalaga faʻapitoa e fuafuaina i totonu o se falemaʻi, ona faʻapitoa lea ona faʻaaoga se glucometer. Glucometer o se masini faʻapipiʻi mo le faʻamoemoeina o le kulukose toto i le toto capillary (mai le tamailima). O tagata uma e maua i le maʻisuka faʻamaonia ua tuʻuina atu e aunoa ma se totogi.

2. Suga ma acetone urine. O lenei faailoga e masani lava ona fuaina i se falemaʻi i ni vaega se tolu o le urine, poo se tasi vaega pe a ulufale i le falemai mo mafuaaga faʻafuaseʻi. I luga o se nofoaga i fafo atu, o le suka ma tino ketone i le urine e fuafuaina e ala i faʻamatalaga.

3. O le hemoglobin glycated (Hb1Ac). O le glycated (glycosylated) hemoglobin e atagia mai ai le pasene o le hemoglobin lea e matua le mafai ona fusi i glucose molekone. O le faagasologa o le kulukose e pipii i le hemoglobin e tuai ma faifai malie. O lenei faailoilo e atagia ai le faateleina o le toto o suka, e ese mai i le toto toto, lea e atagia mai ai le maualuga o le glycemia levels.

O le fua o le hemoglobin glycide e 5.6 - 7.0%, pe afai o lenei faailoga e maualuga atu, ona le itiiti ifo i le tolu masina ua matauina le faateleina o le suka toto.

4. Faʻamatalaga o faʻafitauli. Tuuina atu le eseesega o faʻafitauli o le maʻisuka, atonu e manaʻomia lou feutagai ma se tagata e faʻafesoʻotaʻi tagata (fomai o le mafaufau), nephrologist, urologist, neurologist, fomai tipitipi, ma isi faʻamatalaga faapitoa.

Maʻi faʻamaʻi

O le maʻisuka o se faʻalavelave. O faʻafitauli o le hyperglycemia ua vaevaeina i ni vaega tetele se lua:

1) Angiopathy (faʻamaʻi vascular of various calibers)
2) Neuropathy (faʻaleagaina ituaiga eseese o namu)

I se isi vaega, o le a tatou talanoa e uiga i le vevela e mafua ona o le faʻateleina o le maʻisuka.

Maʻisuka Angiopathies

E pei ona taʻua muamua, o le maualuga maualuga o le kulukose toto e afaina ai le puipui lapoa, lea e aofia ai le atinaʻe o microangiopathy (faʻaleagaina o vaʻa laiti) ma le macroangiopathy (faʻaleagaina o vaʻa tetele).

Microangiopathies e aofia ai le retinopathy (faʻaleagaina o vaʻa laiti o mata), nephropathy (faʻaleagaina o vailaʻau o fatugaʻo), ma faʻaleagaina ai ipu laiti o isi totoga. Faailoga faʻamaʻi o microangiopathy e aliali mai i le va o le 10 ma le 15 tausaga o le maʻisuka ituaiga 1, ae atonu o le a vavaeese mai fuainumera. Afai e lelei le totogi o le maʻisuka ma e tatau ona faia togafitiga faʻapitoa, ona mafai lea ona "tolopo" le atinaʻeina o lenei faʻalavelave mo se taimi e le tumau. E i ai foi mataupu o le vave amataina o le microangiopathy, ua leva ona mavae le 2 - 3 tausaga mai le amataga o le maʻi.

I tamaiti gasegase, o le faaleagaina o lapisi o le "mama atoatoa o le maʻisuka," ma i le augatupulaga matutua ua tuufaatasia ma le atherosclerosis vascular, lea e faʻaleagaina ai le faʻasolosolo ma le maʻi.

O le telefoni, microangiopathy o le lino le tele o vaʻa laiti i totoga uma ma gaʻo.O le lapisi lapisi, e faʻapipiʻiina ai siaki (hypoine deposits (solids density substance and resistant to various influences). Ona o lea mea, o le a leiloa ai e le vaa lo latou gafatia masani ma le gafatia, o meaʻai ma le okesene e faigata ona ulu atu i totonu o masini, ua paʻu ai masini ma mafatia ona o le le lava o le okesene ma meaʻai. E le gata i lea, o vaa aafia ua sili atu ona vaivai ma vaivai. E tele gaioiga e aʻafia, e pei ona uma ona fai, ae o le tele o mea e sili ona aoga o le faaleagaina lea o fatugaʻo ma toe foi.

O le nephropathy o le maʻisaga patino o vaʻa o fatugaʻo, lea, o le alualu i luma, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le le atoatoa.

O le retinopathy o le maʻisuka o se vascular vasions o le retina o mata e tupu i le 90% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O se faʻalavelave lenei i le maualuga o le malosi o le gasegase. O le tauaso e atiina ae 25 taimi sili atu nai lo le faitau aofai o tagata. Talu mai 1992, na faʻaaogaina le faʻavasegaga o le retinopathy o le maʻisuka:

(non-proliferative (diabetic retinopathy I): vaega o le afaina o le tino, foo faʻavalea i le retina, edema i luga o vaʻa tetele ma i le vaega ole vaʻa.
- le retinopathy (prebetal retinopathy II): faʻalavelave faʻaleagaina (vevela, vevesi, faʻailoa eseesega i totonu o le toto toto), o le tele o faʻataunuʻu mausali, telefoni e tele.
- retinopathy o le maʻisuka (retinopathy i le maʻisuka III): tupu mai o le optic disc (optic disc) ma isi vaega o le retina e le vaʻa fou na gaosia, le afaina i totonu o le tino vavalalata. O vaʻa fou ua fausia e le atoatoa i le fausaga, latou te matua vaivai lava ma e masani ona i ai le afaina o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le toe vavae ese.

O le Macroangiopathies e aʻafia ai le faaleagaina i pito i lalo e oʻo i le atinaʻeina o le maʻisuka vae (faʻapitoa o le vae i le maʻi suka, e mafua mai i le faʻavaeina o maʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi).

O le Macroangiopathy i le maʻisuka e amata lemu, ae mausali. I le taimi muamua, o le tagata maʻi e popole ma le popole e uiga i le faateleina o le vaivai o le musika, malulu o vae, faʻalavelave ma faʻaitiitia le lagona lelei o vae, faʻalautele le vevela. Ma, ua uma ona faailogaina le manaia ma le le mautonu o lima, o le faaleagaina o fao e iloagofie (le paleni o meaai ma le faaopoopoina o se siama siama). O le tiga o le musika e leʻi faʻaaogaina, o le galulue faatasi, o le tiga, o le gaogao ma le vavalalata faʻapipiʻi e faʻalavelave pe a oʻo i luma le tulaga. E taʻua lea mea o le maʻisuka vae. Naʻo togafitiga faʻapitoa ma le faʻaeteetega o le tagata lava ia e mafai ona faʻagesegese ai lenei faiga.

E tele tikeri o le macroangiopathy:

Laʻasaga 0: leai se faʻaleagaina o le paʻu.
Laʻasaga 1: faʻaletonu laiti i luga o le paʻu, o loʻo faʻasalalau, e le oi ai se faʻamatalaga faʻaleagaina.
Laasaga 2: Faʻasalaga paʻu o le paʻu o le paʻu, o loʻo i ai se mea e le afaina. E foliga mai o le alualu i luma o le liona i le loloto.
Laasaga 3: O le paʻu o le paʻu o le paʻu, faʻafitauli ogaoga o le gaʻo i luga o tamatamailima o pito i lalo, o lenei vaega o faʻalavelave e tupu mai i le ogaoga o aʻafiaga o le tino, faatasi ai ma le faʻaopoopoga o faʻamaʻi, edema, le faia o abscesses ma foci o le osteomyelitis.
Laasaga 4: gangrene o le tasi po o le tele o tamatamailima, ma e le masani ona amata le faagasologa mai tamatamailima, ae mai le vae (e masani lava ona afaina ai le vaega o loo aafia i le mamafa, o le toto ua tafe ma ua fausia ai se nofoaga o maliu, mo se faataitaiga, le mulivae).
Laasaga 5: gangrene e aafia ai le tele o vae, poo le vae atoa.

O le tulaga e faigata i le mea moni e faapea, o le polyneuropathy e faʻapupulaina i le taimi e tasi ma le angiopathy. O le mea lea, o le maʻi e masani ona le lagona le tiga ma talanoa i se fomaʻi i se taimi tuai.O le nofoaga o le liona i luga o le alofilima, mulivae i le mulivae ona o lenei mea e le o se vaaiga manino manino i le mafaufau (o le tagata maʻi, o se tulafono, o le a le suesueina ma le totoʻa ia vavae pe afai e le afaina lona mafaufau ma e leai se tiga).

Neuropathy

O le maʻisuka e aʻafia foi i neula o le gataifale, lea e faʻaalia i le motusia o le afi ma le gaioiga o le neura.

O le polyneuropathy o le maʻisuka e faʻaleagaina ai neura ona o le faʻaumatia o latou paʻu. O le faʻatoʻa o le nerve e aofia ai le myelin (o le membrane cell multilayer e aofia ai le 75% mea e pei o le gaʻo, 25% o palatini), lea e afaina pe a aafia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ona mafai ai lea ona oti.

O le atinaʻe ma le malosi o le polyneuropathy o le maʻisuka e faalagolago i le umi o le maʻi, o le maualuga o taui ma le i ai o faʻamaʻi pipisi. Faʻatasi ma le maʻisuka e sili atu ma le 5 tausaga, o le polyneuropathy e na o le 15% o le faitau aofaʻi e tupu, ma e silia ma le 30 tausaga, o le numera o tagata gasegase e maua ai le polyneuropathy e oʻo atu i le 90%.

O le maʻamaʻi, o le polyneuropathy e faʻaalia i le solia o le lagona (vevela ma le tiga), ona faʻaaoga ai lea o le afi.

O le polyneuropathy autonomic o se faʻapitoa faʻapitoa o le maʻisuka, lea e afua mai i le faaleagaina o nuanua autonome, lea e pulea ai galuega a le cardiovascular, genitourinary ma gastrointestinal tract.

I le tulaga o le faʻamaʻi o le fatu o le maʻisuka, o le tagata gasegase ua lamatia i le faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le siama (matelaina o le okesene), lea e tupu ai le le mautinoa. Ma, o le mea e sili ona leaga, o le tagata maʻi e masani ona le lagonaina se faʻafitauli i totonu o le loto, ona o le lagona faʻaletonu foi ua le afaina. O se faʻalavelave o le maʻisuka e lamatia ai le maliu faʻafuaseʻi o le cardiac, o se tulaga e leai se afaina o le faʻaleagaina o le myocardial, ma le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le maʻisuka (e taʻua foi o le dysmetabolic) o le faʻaleagaina o le faʻaogaina o le tino e faʻaalia i le motusia o le tuilaʻau o le intestinal, o le mausali, afaina, o meaʻai e faʻateleina, o lona faʻaitiitia o le faʻaitiitia, lea e oʻo atu ai i faigata i le puleaina o le suka.

O le faaleagaina o le urinary tract e mafua ai le vevesi o muso mumu o le ureters ma le urethra, lea e oʻo atu ai i le gasegase o le tino, masani ona maua i le tino ma masani ai le faasalalauina o siama, e aafia ai fatugaʻo (pathogenic flora e faaopoopo atu i le maʻi o le maʻisuka).

I tane, e le o le talaaga o se talafaasolopito umi o le maʻisuka, e mafai ona matauina le faaleagaina o le erectile, i tamaitai - dyspareunia (feusuaiga tiga ma faigata).

Seia oo mai i le taimi nei, o le fesili o le a le mafuaʻaga autu o le faʻaleagaina o le namu poʻo le faʻaleagaina o lapisi e le i fofoina. Fai mai nisi o au suʻesuʻega o le le lava o le tino e mafua ai le siama o le nerve ma e mafua ai ona maua le polyneuropathy. O le isi vaega e fai mai o le solia o le innervation o toto toto e aafia ai le faaleagaina o le puipui vascular. Atonu o le mea moni o loʻo i ai i le va.

Coma ma le faʻasalaga o le maʻisuka ituaiga 1 e 4 ituaiga:

- faʻasologa o le hyperglycemic (o le leai o se malamalamaaga i le talaaga o le faʻalauteleina o le toto suka)
- ketoacidotic coma (coma o se taunuuga o le faaputuputuina o tino o le keta i le tino)
- siama lactacidic (coma mafua ona o le inupia o le tino ma le lactate)
- o le hypoglycemic coma (coma faasaga i le tua o le paʻu o le suka i le toto)

O tulaga taʻitasi ua lisiina e manaʻomia ai le fesoasoani faanatinati i le tulaga o le fesoasoani a le tagata lava ia ma le felagolagomaʻi, ma le faʻaogaina o le soifua maloloina. O le togafitiga o tulaga taʻitasi e eseese ma filifilia e fuafua i le faʻamaoniga, talafaasolopito ma le matuia o le tulaga. O le faʻasolosolo e ese foi mo tulaga taʻitasi.

Ituaiga 1 maʻisuka

Le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻaofiina lea o le inisalini mai fafo, o lona uiga, o se sui atoatoa mo le hormone e le o gaosia.

Inisulini e puupuu, faʻasolosolo, umi le umi ma faaumiumi le gaioiga.I le avea ai o se tulafono, o loʻo faʻaaogaina se faʻasologa o vailaau pupuu / ultra-poto ma lautele / umi-umi. E iai foʻi faʻamaʻi faʻamaʻi (o se tuufaatasiga o le inisalini puupuu ma faaumiumi i se tasi o tui).

O fualaau oona (apidra, humanlog, novorapid), amata ona galue mai le 1 i le 20 minute. O le maualuga pe a uma le 1 itula, o le umi o le gaoioiga e 3 i le 5 itula.

Vailaau puai-fua (Insuman, Actrapid, Humulinregular) amata ona galue mai le afa itula, o le maualuga pe a maea le 2 - 4 itula, o le umi o le gaoioiga e 6 - 8 itula.

O fualaau o le umi umi (Insuman, Humulin NPH, Insulatard) e amata ai la latou gaioiga pe a ma le 1 le itula, o le mea aupito maualuga e tupu pe a mavae le 4 - 12 itula, o le umi o le gaoioiga e 16 - 24 itula.

O sauniuniga o le faaumiumi (faʻalautele) gaioiga (moli, levemir) e galue tutusa mo le tusa o le 24 itula. E taʻitaʻia 1 pe 2 taimi i le aso.

Faʻafefiloi fualaau faasaina (InsumanKombi 25, Mikstard 30, Humulin M3, NovoMiks 30, HumalogMiks 25, HumalogMiks 50) o loʻo faʻafoeina 1 pe 2 taimi i le aso.

I le avea ai o se tulafono, e lua ituaiga o inisalini o feeseeseaiga eseese e tuʻuina i le togafitiga. O lenei tuufaatasiga ua mamanuina e aofia ai le suia o manaoga o le tino i le inisalini i le taimi o le aso.

O fualaau oona ua maua ai se sui mo le tulaga faavae o latou lava inisalini, o lona uiga, o le maualuga lea e masani ona i ai i totonu o tagata tusa lava pe leai se meaai. Injections o insuline lautele e faia 1 pe 2 taimi i le aso.

O fualaau faasaina ua fuafuaina e aofia ai le manaomia mo le inisalini i le taimi e ai ai. Injections e faia i le tusa ma le 3 taimi i le aso, aʻo leʻi 'aʻai. O ituaiga uma o inisalini ei ai lana lava faiga o le pulega, o nisi vailaau e amata ona galue pe a maeʻa le 5 minute, o isi pe a uma le 30.

E iai foi i le aso e ono iai nisi faʻalavelave o le inisalini puupuu (e taʻua i latou o "togi" i le tautala masani). O lenei manaoga e tulai mai pe ai ai se taumafataga sese, faateleina le faagaioia o le tino, pe o le pulea e le tagata lava ia o se maualuga o le suka.

Injections e faia pe o se tui o le inisalini po o se pamu. O loʻo i ai faʻalavelave feaveaʻi faʻatautaia e masani lava ona ofuina i luga o le tino i lalo o lavalava, suʻe se suʻega toto ma tui le fua saʻo ole inisalini - o mea nei ua taʻua o le "pancreas artificial".

O le fuaina o tui e faia e se fomaʻi - o se endocrinologist. O le amataina o lenei ituaiga o fualaau faasaina o se faiga e sili ona taua, talu ai e le lava le taui e lamatia ai le tele o faafitauli, ma o le tele o insulin e mafua ai le paʻu o le suka i le toto, e oo atu i se coma hypoglycemic.

I le togafitiga o le maʻisuka, e le mafai ona taʻua le meaai, talu ai e aunoa ma le tapulaa o meaʻai gaʻo, e le lava le tau o le faʻamaʻi, o lona uiga o loʻo i ai se lamatiaga vave i le ola ma o le atinaʻega o faʻalavelave ua faʻavave.

Vaʻai le maʻisuka ituaiga 1

1. Faʻasologa o mea taumafa, a itiiti ifo ma le 6 taimi i le aso. Faalua i le aso e tatau ona avea ma taumafataga o le polotini.

2. O le tapulaa o gaʻo i le 250 kalama i le aso, e faigofie lava ona vaʻavaʻavaʻavaʻa.

3. Faʻaaoga lelei o puipuiga, gaʻo, vitamini ma elemene.

Fautuaga fautuaina: fualaau faisua fou (kāloti, beets, kapisi, kukama, tamato), togalaau fou (dill, pasili), legumes (lentils, beans, peas), cereal atoa (karite, sukaisa brown, buckwheat, millet) o fualaau suamalie ma fualaau (fualaau suamalie, pulu fualaau aina, fuamoa, fuamoa), masini fualaau, okroshka, oloa gaosiga, meaʻai gaʻo, iʻa, fuamoa (moa, salu), suauʻu alumini. (uu ma sunflower fatu, olive, olive suauʻu), vai oona, e le faʻasalaina lauti, susu o le rose vao.

I fua faatapulaa: fualaau mama (fufulu i totonu o le vai mo le 20 i le 30 minute), sua mai fualaau aina ma fua (e le silia le 1 ipu i le aso), fua suamalie ma vine (faʻi, pears, strawberries, peaches ma isi, i le tele 1 fasi vaega po o le lima o vine i ni fua eseese, sei vagana ai vine, lea e aofia ai le kulukose mama ma vave ona faateleina le toto suka, o lea e matua le manaomia ai ona faaaoga).

Faʻasalaina: suti ma mea teuteu (keke, kuki, maunu, masi, suti), meaʻai gaʻo ma iʻa, meaʻai gaʻo susu, mea inu suamalie ma fuālaʻu suamalie ma masini, meaʻai ulaula, meaai kuka, meaʻai talafeagai, falaoa paʻepaʻe ma pata oloa, muamua vasega i le gaʻo gaʻo po o le faʻavasegaina i kulimi, kulimi oona, ituaiga uma o ava malosi, vevela vevela ma mea manogi (sinapi, hasare, mea mumu), ketchup, mayonnaise ma isi gaʻo gaʻo.

E oo lava i meaʻai e faatagaina e le tatau ona faʻaaogaina ma le le faʻaeteete. O se laulau o iunite falaoa na faia e atiina ae ai se faiga paleni.

Aʻo falaoa (XE) o se ituaiga o "fua" mo le faʻamaumauga mo le gaʻo faʻamalosi. I totonu o tusitusiga, o loʻo i ai faʻamatalaga o iunite malolo, vaega o carbohydrate, iunite sui - e tasi ma tutusa. 1 XE e tusa ma le 10 i le 12 kalama o meaʻai. 1 xE o loʻo i totonu o se fasi falaoa e 25 gramati (tipi se papa 1 cm le lautele mai se falaoa masani ma tipi i le afa, pei o le falaoa e masani lava ona tipi i potuʻai). O oloa gaosi uma mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e fuaina i iunite falaoa, o loʻo i ai ni laulau faapitoa mo le fuafuaina (o oloa taʻitasi e iai lona "mamafa" i le XE). XE o loʻo faʻaalia i luga o pusa e iai meaʻai faapitoa mo le maʻisuka. O le fuaina o le fua o le insulin e faalagolago i le tele o le faʻaaogaina o XE.

O le a le aoga a le soifua maloloina

O le aʻoga mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o se vasega e aofia ai le lima poʻo le fitu seminars, lea e faia i luga o le faʻavae o fomaʻi ma puipuiga. E mafai e tagata uma ona asia i latou, e tusa lava po o le a le matua, pe o se tamaititi poʻo se matua, e le gata i lea, e leai se totogi. Pau lava le mea e tatau ona e faia faʻatasi ma oe o se faʻamatalaga mai se fomaʻi. O le taʻitaʻiga i le tautalaga e mafai ona tasi le taimi pe i le tulaga o se auala faifai pea mo le faʻateleina o le faʻamatalaga o faʻamatalaga.

Talu ai ona o le tele o le maʻisuka o loʻo faʻafaigaluegaina poʻo suʻesuʻega, o ia faʻalapotopotoga o loʻo avea ma a latou faigamalo galuega e amanaʻia nei mea. O le mafuaaga lena e ese ai le umi o lauga ma le numera o vasega i Moscow ma isi aai Rusia.

O tagata maʻi e feagai ma togafitiga faʻamaʻi e mafai ona auai i tautalaga tutusa. I le taimi o nei vasega, e taulimaina e le fomai le faʻamatalaga talafeagai i le maʻisuka i le vaiaso. Mo tagata maʻi falemaʻi, faʻapea ma i latou na mafai ona iloa o latou faʻamaʻi i le taimi, o le masina faalemasina o lauga e lua ile vaiaso e faia.

Faamoemoega e aoao ai ma vaega

O le faavae masani o le aʻoga mo le maʻisuka o galuega a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Rusia, faapea foi ma le Taiala o le Soifua Maloloina. Lectures o loʻo faʻatautaia e endocrinologists poʻo se tausimaʻi ei ai aʻoaʻoga maualuluga na aʻoaʻoina i lenei itu. O nisi faʻalapotopotoga latou te faia vasega i le initaneti ia latou 'upega tafailagi aloaia O nei faʻailoga ua fuafuaina mo na tagata e le mafai ona auai atu i lesona vaega. Ma o lenei faʻamatalaga e mafai ona faʻaaoga e fai ma faʻamatalaga faafomaʻi.

Ina ia faʻaleleia fesoʻotaiga o faʻamatalaga, o tagata mamaʻi e maua i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka ua vaevaeina i ni vaega o le aʻoga i vaega nei:

  • gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1
  • gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2
  • Ituaiga maʻi o le maʻisuka II ole manaʻomia ole inisalini
  • tamaiti e maua i le maʻisuka ma o latou aiga,
  • maʻitaga ile maʻisuka.

O le aʻoga o le maʻisuka ituaiga 1 e taua tele mo tamaiti, talu ai o se faʻamaʻi o lenei ituaiga e ogaoga ma e manaʻomia ai le faʻapitoa o le tulaga. Ae ona o le mea moni, e le mafai e le au gasegase ona malamalama lelei i le faʻamatalaga faʻaleaoga, atonu o iai o latou matua i lesona.

O le sini autu o le Aoga o le Soifua Maloloina o le Maʻisuka o le tuʻuina atu lea i tagata maʻi o faʻamatalaga aoga. I lesona taʻitasi, e aʻoaʻoina ai gasegase metotia o le faʻamalosia o le veveve, faiga e mataʻituina ai le tagata lava ia, o le mafai ona tuʻufaʻatasia le faiga o togafitiga faʻatasi ai ma feau i aso taʻitasi ma popolega.

O aʻoaʻoga e fetaui ma se polokalama faapitoa e maua ai le puleaina o le malamalama ua maua.O le taamilosaga atoa e mafai ona muamua poʻo le lua. O tausaga taʻitasi i le aso Muamua o Mati, e tuʻuina atu e aʻoga taʻitasi o le maʻisuka se lipoti i le itumalo o le maʻisuka itu, lea e mafai ai ona tatou iloiloina gaoioiga na faʻatinoina i lenei vaitau.

O aʻoaʻoga i totonu o sea faʻalapotopotoga e manino. I le taimi o lesona, o maʻi e le gata ina tuʻuina atu faʻamatalaga faʻamatalaga, ae na aʻoaʻoina foi i le faʻatinoga. I le faagasologa o aʻoaʻoga, e maua e tagata gasegase le malamalama i mataupu nei:

  • mataupu lautele e uiga i le maʻisuka
  • inisinia tomai tau pulega
  • oti
  • fetuunaiga i sosaiete,
  • puipuiga o faʻafitauli.

Folasaga amata

O le taua o le uluai lauga o le faamasani i tagata mamaʻi i le faamai ma mafuaaga o lona tupu.

O le maʻisuka e mafua ai le faateleina o le toto suka. Ae afai e te aoao e tausisia le maualuga o le suka, e le gata e mafai ona e aloese mai faafitauli, ae liliu foi le maʻi i se ituaiga olaga faapitoa, lea o le a eseese e fuafua i le ituaiga o maʻisuka.

O le insulin faalagolago o le ituaiga muamua lea. Tuʻuina atu tagata o loʻo faia i ai le insulin i totonu o le toto i le le lava o mea. E masani ona atiina ae i tamaiti ma talavou. I lenei tulaga, e manaʻomia le maʻi e maua i aso taʻitasi le inisalini mai inisiua.

E le o le insulin-e faalagolago i le ituaiga lona lua o le maʻisuka, lea e mafai ona tupu e tusa lava pe sili atu le inisalini, ae e le lava le faʻasaʻoina o le suka. E atiina ae i tagata o le matutua ma e fesoʻotaʻi ma le mamafa o le mamafa. I nisi tulaga, mo le leiloloa o faailoga, ua lava le na ona pipii i se meaai ma faamalositino.

O sela o se tagata e maua i le maʻisuka e afaina ona o le le lava o le malosi, talu ai o le kulukose o le punavai autu lea o le tino atoa. Ae peitai, e mafai ona ulu atu i totonu o le siaki na o le fesoasoani o le insulin (o le hormone protein lea e gaosia mai siama pancreatic).

I se tagata soifua maloloina, o le inisalini e ulufale i totonu o le toto i le aofaʻi sao. Faʻateleina le suka, o le uamea e maua ai le tele o inisalini, ao faʻaitiitia le gaosia o mea e maualalo. Mo tagata e le maua i le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose (i luga o se manava gaogao) e mai le 3.3 mmol / L i le 5.5 mmol / L.

O le mafuaʻaga o le maʻisuka faʻalagolago i le insulin-o se faʻamaʻi viral. A oʻo mai le siama i totonu o le tino, e faʻapipiʻi faʻamalosi. Ae o loʻo faʻaauauina pea la latou galuega e tusa lava pe maeʻa le faʻaleagaina o tino mai fafo. O le mea lea ua amata ona osofaia e auupega a latou lava suauu popo. O le iʻuga, latou te mate, ma faʻaitiitia le maualuga o le inisalini, ma o loʻo maua ai le maʻisuka.

I tagata mamaʻi, o le uamea e toetoe lava a le maua ai le inisalini, aua e le mafai e le kulukose ona ulu i totonu o sela ma e faʻapipiʻi i le toto. O le tagata e amata ona vave alu ese le mamafa, lagona le manava tumau ma lagona le fia inu. Ina ia mafai ona laveaʻi lenei faailoga, e tatau ona faʻaaogaina le inisalini.

O le ute o le inisalini togafitiga

O le aano o le lauga lona lua e le naʻo le aʻoaʻo atu saʻo le faʻaogaina o tui, ae ia tuʻuina atu foʻi faʻamatalaga e uiga i le inisalini. O le tagata maʻi e tatau ona malamalama o le inisalini o se ituaiga eseese ma le gaioiga.

I aso nei, e faʻaaogaina puaa ma povi. E i ai foi se tagata e maua e ala i le totoina o se gaʻo tagata i le DNA o se siama. E taua le mafaufau pe a suia le ituaiga o inisalini, ona suia lea o lona fua, o lea e naʻo lalo lava o le vaavaaiga a le fomaʻi aoga.

E tusa ai ma le maualuga o le faʻamamaina, o le vailaʻau e: le faʻamaoniaina, faʻaleleiina le tasi-ma le telefoni. E taua tele le faʻatusatusaina o le sao ma tufatufaina atu mo le aso.

E tusa ai ma le taimi o le gaioiga o le inisalini o:

  • Short - aoga pe a maeʻa le 15 minute mo le 3-4 itula. Mo se faʻataʻitaʻiga, Insuman Rapid, Berlinsulin Normal, Actrapid.
  • Laititi - amata ona galue pe a maeʻa le 90 minute, ma maeʻa i le 7-8 itula. Faatasi ai ma i latou: Semilong ma Semilent.
  • Umi - o le aafiaga e tupu pe a mavae le 4 itula ma e pe a ma le 13 itula. Faatasi ai ma ia insuline o Homofan, Humulin, Monotard, Insuman-Bazal, Protafan.
  • Faʻataʻitele - amata ona faigaluega pe a maeʻa le 7 itula, ma maeʻa pe a uma le 24 itula.E aofia ai le Ultralente, Ultralong, Ultratard.
  • Ole tele-pito o se paluga ole inisalini pupuu ma umi ile tasi fagu. O se faʻataʻitaʻiga o nei vailaʻau o Mikstard (10% / 90%), Sogi sulu (20% / 80%) ma isi.

O vailaau puai e ese mai foliga vaaia umi, e manino. O le tuusaunoaga o le inisalini B, e ui lava e umi le gaioiga, ae le o le timu, ae manino.

O le pancreas e faʻaauau pea ona faia insulin. I le faʻatusatusaina o lana galuega, e tatau ona faʻaopoopoina insulini puupuu ma le umi e faʻatasi ai: muamua - faatasi ai ma taumafataga taʻitasi, le lua - faalua i le aso. O le vailaʻau e naʻo le tagata lava ia ma ua faatonuina e se fomaʻi.

I lenei lauga, e faʻapipiʻi atu ai foi i le gasegase tulafono o le teuina o inisalini. E tatau ona e teu i totonu o le pusaaisa i le pito i lalo, puipuia le fualaau mai le malulu. O se fagu matala e teuina i le potu. Injections e tui i lalo o le paʻu i totonu o le papa, lima, manava po o lalo o le tauau o le tauau. O le faʻavavega vave - i le injections i totonu o le manava, o le faʻagesegese - i le ogavae.

Mataupu Faavae o meaʻai

O le isi lesona e faatatau i meaʻai. O oloa uma e aofia ai suauu minerale, gaʻo, gaʻo ma gaʻo, vai, vitamini. Ae naʻo meaʻai e mafai ona faʻaititia le suka. Ma o lenei mea e tatau ona amanaia. E vaevaeina i latou e le o digestible ma digestible. O muamua e le mafai ona gaosia ni maualuga o suka.

E tusa ai ma le digestible, ua vaevaeina i ni mea faigofie e faigofie ona eli ma maua ai se suamalie suamalie, faapea foi ma le faigata ona eli.

E tatau i tagata maʻi ona aʻoaʻoina e iloagofie le eseʻese o ituaiga o gaʻo, ae ia malamalama foi pe faapefea ona faʻamalamalamaina. Mo lenei mea o loʻo i ai le faʻamatalaga o le XE - falaoa. O le tasi o ia iunite o le 10-12 g o meaʻai. Afai o le inisalini e le totogiina ai le 1 XE, ona siitia lea o le suka i le 1.5-2 mmol / l. Afai o le a faitauina e le tagata maʻi XE, ona ia iloa lea ole sugar o le a faateleina, lea o le a fesoasoani e filifili le fua saʻo o le insulin.

E mafai ona e fuaina iunite falaoa i sipuni ma ipu. Mo se faʻataʻitaʻiga, se fasi falaoa, se sipuni o le falaoamata, lua punetini o cereal, 250 ml o le susu, se sipuni o suka, tasi pateta, tasi falalati, tolu kāloti = tasi le vaega. Tolu sipuni o pasta e lua iunite.

E leai ni gaʻo i totonu o iʻa ma aano o manufasi, o lea e mafai ai ona faʻatagaina i soʻo se aofaiga.

E tasi le falaoa e aofia ai i totonu o le ipu o strawberries, vine, fugalaau, currants, cherries. Se fasi keke o le meloni, apu, moli, pea, persimmon ma peach - 1 le iunite.

I le taimi o le taumafataga o le taeao, le aoauli ma le 'aiga o le afiafi, e manaʻomia e le sili atu i le fitu le aofaʻi o le XE. Ina ia mafai ona faʻafefe tasi le areto, e te manaʻomia mai le 1,5 i le 4 iunite o le inisalini.

Faʻafitauli o le maʻisuka

Faatasi ai ma le sili atu o le kulukose i totonu o le toto, o le tino e amata ona faʻaaoga gaʻo i le taimi o le fia taumafa. O se taunuuga, ua aliali mai le acetone. O se tulaga e pei o le ketoacidosis, lea e sili ona matautia, e mafai ona mafua ai le pagatia poo le oti.

Afai ei ai le manogi o le acetone mai le gutu, e tatau ona vave siakiina le maualuga o le suka o le toto, pe afai o sili atu i luga o le 15 mmol / l, e manaʻomia se suʻesuʻega. Afai na te faʻamaonia le acetone, ona tatau lea ona e ulufale i le 1/5 o le dose o insulin i aso taitasi. Ma a mavae le tolu itula, toe siaki le suka o le toto. Afai e leʻi faʻaitiitia, e toe faia le tui.

Afai o le tagata gasegase e maua i le fiva, e tatau ona faʻaofiina le 1/10 o le tui o le inisalini i aso taitasi.

Faatasi ai ma le tuai o faʻafitauli o le maʻisuka o le faʻaleagaina o tino ma okeni. Muamua, e faatatau lea i neura ma vaʻa toto. Latou te leiloa le malosi ma e vave ona manuʻa, lea e mafua ai le afaina o le lotoifale.

O lima, fatuga ma mata o nisi o muamua e mafatia. O le maʻi o le maʻi suka e taʻua o le angioretinopathy. O tagata maʻi e tatau ona suʻeina faʻalua e le fomaʻi e faalua i le tausaga.

O le maʻi suka e faʻaititia ai le paʻu o le paʻu o le pito i lalo, o le mea lea o ni manuaga laiti ma e le o lagona ai ni paʻu, lea e mafai ona oʻo atu ai i latou faʻamaʻi ma liliu atu ai i le maʻi suka poʻo le gangrene.

Ina ia aloese mai faʻalavelave, e le mafai ona e:

  • Le faʻafeiloaʻi o ou vae, ma faʻaaogā foʻi masini afi ma mea eletise e faʻamafanafana ai i latou.
  • Faʻaaogā faʻasalaga ma le faʻailoga o le telefoni.
  • Savalivali e leai ni seevae ma fai ni seevaevaevaevae tetele.

O le nephropathy o le maʻisuka ogaoga.mafua mai i le maʻisuka, e aofia ai le 5 vaega. O le tolu muamua e mafai ona toe faʻafetaia. I le lona fa, o le microalbumin e aliali mai i le urine, ma o le faaletonu faʻalaʻau masani e amata ona atiaʻe. Ina ia puipuia lenei faʻalavelave, e taua le pulea o le kulukose i se tulaga masani, faʻapea foi ma le suʻega o le albumin 4-5 taimi i le tausaga.

Atherosclerosis o se taunuuga foi o le maʻisuka. E masani ona tupu le fatu e aunoa ma se tiga e mafua mai i le faaleagaina o gata. E fautuaina tagata maʻi e siaki le mamafa o le toto.

E tatau i tagata maʻi ona malamalama o le maʻisuka e le o se faʻasalaga, ae o se olaga faʻapitoa, lea e aofia ai le siakiina e le aunoa o le kulukose i le toto. E mafai e se tagata ona faʻamalolo o ia lava, e fesoasoani le fomai i lenei mataupu.

Ituaiga ma Vaega o le Maʻisuka

O le faʻamaʻi e mafua ona o le le lava o le inisalini ma le solia o le gaosiga o le gaʻo gaʻo. O le taunuʻuga o le atinaʻeina o se faʻaleagaga o le tino i le tino, o se faʻaopoopoga o le glycemia, faʻapea foʻi ma le siakiina o le kulukose i totonu o le uila. O le gasegase o le maʻisuka, o ona faʻaaliga ma togafiti togafiti filifilia ua fuafuaina e le ituaiga o faʻamaʻi.

  • 1 ituaiga - e aʻafia ai le inisalini e mafua ona o le toesea po o le le atoatoa o lona gaosiga e le tino,
  • 2 ituaiga - e iloa ai le leai o se lagona i le inisalini ma e manaʻomia ai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina,
  • gestational - naʻo le taimi o le maitaga.

O le ituaiga insulin-dependent o le faamai e afua mai i le faaleagaina o suauu beta e nafa ma le manava o le inisalini. O le faaletonu o le hormone e puipuia ai le ave o le kulukose, lea e mafua ai le faateleina o lona taua i le toto. O lenei tulaga o le uiga o le hyperglycemia, pe afai e le ulu atu le suka maualuga i sela, ae tumau i totonu o le toto.

Faʻaiʻuga e ono faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le ituaiga 1:

  • mafuaʻaga faʻavae
  • faʻamaʻi pipisi, siama e aafia ai le pancreas,
  • faaitiitia le puipuiga.

O lenei ituaiga o le maʻi e vave ona tupu ma e masani ona afaina ai tagata talavou. Latou te maua le mamafa o le mamafa e ui lava i le tele o le fiaai ma le galala. E i ai pea lava se lagona o le vaivai, faʻavevesi ma le faʻateleina o le valavala o urine i le po. I totonu o ni nai aso talu mai le amataga o le togafitiga o le insulin, o le tagata maʻi e toe foi i le mamafa masani ma faʻaleleia le lelei.

Tusa le inisalini E tuʻuina atu i ai faʻamaoniga faʻapitoa ma le ituaiga 1, ae o loʻo i ai pea ni vaega:

  • o le maʻi e tupu pe a mavae le 40 tausaga,
  • o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e i totonu o taʻaloga masani poʻo sina faʻaititia,
  • o loʻo i ai se faʻaopoopoga i le glycemia,
  • o togafitiga e masani lava ona fuafuaina i se avanoa pe a fai e se tagata se suʻega masani poʻo se faitioga e uiga i se isi faʻamaʻi.

O le maʻisuka i nei maʻi e atiaʻe lemu, o lea atonu latou te le nofouta i maʻi i le tino mo se taimi umi.

Mafuaaga o le ituaiga 2:

  • afaina
  • mafatia i le faʻamaoni.

I lenei tulaga, o togafitiga togafitiga e faʻavae i le mulimulitaia o se meaai, faʻaitiitia le mamafa ma faʻaleleia lagona ile inisalini o loʻo i ai ile tino. I le leai o se aʻafiaga o nei faiga, e mafai ona fautuaina se tagata e faia ni vailaʻau faʻapitoa e fesoasoani e faʻaititia le kulūkose. I nisi tulaga, e manaʻomia le togafitiga o le inisalini.

O foliga mai o le maʻisuka i fafine maʻitaga e masani ona fesootaʻi ma le i ai o se vailaʻau faʻapitoa. O sese i meaʻai, faʻapea foʻi ma popolega mamafa i le totoga o le hormone-producing, e ono faʻaosofia ai le maʻi.

E le tatau ona faʻavaivai tagata maʻi faʻatasi ma se faʻafitauli, ma taulaʻi atu i aʻafiaga na tuʻuina atu e le faamaʻi. O faʻasaienisi faʻasaienisi faʻaonapo nei i le vailaʻau o vailaau tuʻufaʻatasiga e maua ai avanoa i tagata maʻisuka uma e faʻamaeʻa ai o latou olagaO se vaega tāua i le puipuia o faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻamaʻi faʻatasi o maʻi faʻaleagaina o loʻo faia e le aʻoga o le soifua mālōlōina mo le maʻisuka.

Aoga a le Aʻoga Soifua Maloloina

O le manuia i togafitiga o le faamaʻi e le gata ina faalagolago i luga o le fua saʻo, ae i luga o le manaoga o le maʻi, manao ma le amio pulea e faaauau pea ona taitaia se olaga malosi.

O le gasegase o le maʻisuka e sili atu ona faʻalagolago i le mausali o le maʻi.

I luga o le tele o falemaʻi, falemaʻi soifua maloloina, aʻoga faʻapitoa ua faʻamautuina lea e faia ai vasega aʻoga e faʻamalosia ai ma tausia le soifua maloloina o le maʻisuka. E le gata na auai i latou i le endocrinologists, ae faapea foi i tagata tomai faapitoa e pei o fomaʻi, fomaʻi, fomai tipitipi, fomaʻi.

O le auai i totonu o le potuaoga e fesoasoani ai i tagata aʻoga e aoao atili e uiga i togafitiga, o faʻafitauli e aʻafia ai, ma aʻoaʻo ai pe faʻapefea ona puipuia aʻafiaga e le manaʻomia.

O le sini autu o loʻo tuliloa e le aʻoga a le aʻoga e le na o le faʻafeiloaʻiina o le poto, ae faʻamalosia foi le faʻamalosia o tagata maʻi e ave le tiute mo togafitiga o maʻisuka, faʻapea foʻi ma le suia oa latou amioga.

E masani lava, o le maʻisuka ei ai le fefe i lenei maʻi ma le musu e foia soʻo se faʻafitauli e tulai mai i taimi o togafitiga. E toatele tagata ua le fiafia i mea o tutupu i le taimi nei, ua le fiafia i le olaga, ma ua togafitia le togafitiga e leai se aoga.

O se asiasiga i le aʻoga o le maʻisuka e fesoasoani i le foia o faigata ma iloa ai ona i ai atoatoa, i le amanaʻiaina o le faʻavae na faʻatuina e le maʻi.

O autu autu ua malilie i ai WHO ma o loʻo aofia ai i le faagasologa o aʻoaʻoga o:

  1. O le maʻi suka o se auala e ola ai.
  2. Le pulea e le tagata o ia lava o se fuataga mo le puipuia o faafitauli.
  3. Tulafono o taumafa.
  4. Taumafa e faavae i luga o le fuaina o le falaoa.
  5. Inisalini togafitiga ma ituaiga o hormones faʻaaogaina.
  6. Faʻafitauli o le maʻisuka.
  7. Gaoioiga faaletino ma tulafono mo le fetuunaiga o fualaau.
  8. O le maualuga o le maualuga, o le fatu o le fatu.

O le aoga e masani lava ona i ai ni vaega o vasega mo tagata mamaʻi, lea e talanoaina ai tulaga masani o togafitiga. Mo se malamalamaaga sili atu ma le faʻamalosia o mea, o aʻoaʻoga faʻapitoa e faʻamalosia, e aofia ai taʻaloga ma foia faafitauli eseese.

Faʻafetai i le faʻaaogaina o le auala fefaʻatauaʻiga i le toleniga, o tagata gasegase e fefaʻasoaaʻi faʻamatalaga i le tasi ma le isi, lea e fesoasoani i se faʻamatalaga sili atu o le malamalama ua maua. E le gata i lea, o ia ituaiga aʻoga e mafai ai ona faia fetuunaiga i le polokalame aʻoaʻoga.

Vitio e uiga i le maʻisuka ituaiga 2:

O tagata atamamai i aʻoga i fonotaga taʻitasi e fai ni fesili e uiga i le lauga talu ai ina ia faʻamalosia ma toe fai mea na uma ona suʻesuʻeina. E taua tele i tagata gasegase ina ua maeʻa aʻoaʻoga ona faʻaaogaina le malamalama maua i le faiga.

O le lesona o le aʻoga o le maʻisuka e aofia ai poloka e tolu:

  1. Le pulea e le tagata o le glycemia ma le faatuina o se tulaga talafeagai o le faailoga.
  2. Faʻasalaga o meaʻai ma aʻoaʻoga i mea taumafa.
  3. Malosiaga e taulimaina ai tulaga faigata ma matauina ai puipuiga mo faafitauli uma.

O le aʻoga o le maʻisuka o se taʻiala sili lea i togafitiga o lenei maʻi ma le puipuia o aʻafiaga e le manaʻomia.

Pule o suāuʻu

I vasega o loʻo avea o se vaega o le aʻoga o le maʻisuka, o loʻo taʻuina atu i tagata maʻi le taua o le pulea e le tagata o le glycemia, o le tele o lona faʻatinoga i le gasologa o le aso.

O fua masani o le suka e mafai ai ona e:

  1. Malamalama pe o le a le uiga o le glycemia o le sili atu lea o le mafanafana ma le sili ona lelei.
  2. Filifili se lisi ile mafaufau i le tali a le tino i le faʻaaogaina o nisi meaʻai.
  3. Seti le numera talafeagai o gaoioiga faaletino e talafeagai mo tagata mamaʻi maua i le maʻisuka.
  4. Ina ia mafai ona fetuutuunai le fua o le inisalini ma le suka-lowering drugs.
  5. Aoao pe faʻapefea ona faʻaaoga mita mita o le kulūkose ma ia faʻamautinoa saʻo se tusi o meaʻai, lea e tatau ona atagia mai ai taunuuga o fua uma ma taumafa taumafa.O lenei mea e mafai ai ona suʻeina lou tulaga, tusi ata saʻo ma fetuunai togafitiga pe a tatau ai.

E tatau ona fuaina le suka i le itiiti ifo ma le fa taimi i le aso, e tolu ia e faia ao leʻi 'aʻai, ma le 1 - aʻo le i momoe. O le tagata gasegase e mafai ona ia tutoʻatasi ia fuataga o le glycemia i tulaga o le faʻaitiitia o le soifua maloloina, auai i se ituaiga mea e le masani ai, i le taimi o le atuatuvale poʻo isi tulaga.

Meaʻai talafeagai

O le taumafataga o le matua taua lea mo le togafitiga lelei o le faamai. O tagata aʻoga o le aʻoga latou te aʻoaʻoina tagata gasegase e le gata ina filifilia oloa e tusa ai ma tulafono o meaʻai, ae ia tuʻuina atu foi fautuaga i le faatulagaina o se taumafataga o meaai, faʻafefiloi o meaʻai ma le gaosi o kalori.

  1. Tausia le mamafa i totonu o taʻaloga masani. O le mamafa o le tino e tatau ona faʻaumatia e ala i se paleni paleni taumafa ma le gaioiga faaletino.
  2. Puipuia le paʻu o le mamafa i le i ai o se uiga o le vevela, lea e sili ona taua mo tagata gasegase o le ituaiga 1.
  3. O meaai e tatau ona vaevaeina ma tuʻuina atu i ni vaega laiti. E taua tele mo tagata gasegase e puipuia ai le umi o le anapogi ina ia aloese ai i le hypoglycemia, faapea foi ma le coma.
  4. O le meaai e tatau ona maualuga i calorie e faʻaleleia mo tau o le malosi ma le leai o le kulukose i totonu o siama.
  5. E tatau ona mafai ona e faitauina XE (iunite falaoa) i taimi o taumafataga taʻitasi. O lenei mea o le a mafai ai ona e tausia se faʻamaumauga sao o le aofaʻi o meaʻai gaʻo taumafaina, lea e sili ona taua mo tagata maʻi o le inisalini pe a filifilia le metotia o le hormone.

O le matafaioi a le tausisoifua o le mataituina o le tausisia e tagata o maʻi ma aiaiga o le soifua maloloina.

Taʻi Meaʻai Tisuka Vitio:

Faʻasalaga Faʻafitauli

E tele tagata e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai lagona faʻaletonu e ala i le inupia, ulaula, poʻo le inu tele o mea suamalie.

O tagata e maua i le maʻisuka e le tatau ona faia na ituaiga saolotoga. O nei amio leaga e mafai ona i ai se aafiaga leaga i lo latou ola maloloina. I le faagasologa o aʻoaʻoga, o tagata tomai faʻapitoa e lagolagoina tagata maʻi, fesoasoani ia i latou e feagai ma le faʻalavelave ma toe faʻaleleia o latou manaʻo mo le olaga.

O le mea lea, o le ki i se olaga fiafia mo tagata ei ai lenei faʻamautinoaga o se tulaga maualuga o le faʻalapotopotoga, faʻapea foi ma le manaʻoga ma le naunau e aʻoaʻo auala e pulea ai o latou gasegase.

Tuua Lau Faamatalaga