I le aso, e tusa ma le 357 miliona tagata i le lalolagi atoa o loʻo maua i le maʻisuka. E tusa ai ma fua faatatau, i le 2035 o le numera o tagata o loʻo i ai lenei maʻi o le a oʻo atu i le 592 miliona tagata.

O le tele o metotia saʻo o le faʻatagaina o fualaau faʻasaina i totonu o le toto e faʻavae i luga o le faʻaofiina o le inisalini i lalo o le paʻu e faʻaaoga ai pipiʻi ma nila, lea e tatau ona suia i nisi taimi pe a mavae ni nai aso, e mafua ai le tele o le faʻalavelave i le maʻi.

Toe i totonu o mea

Pusa insulin - faigofie, faigofie, saogalemu

O le "patch" o se tamaʻi fasi sikuea sikuea, faʻapipiʻiina ma se fuainumera tele o microneedles, o lona lapoa e le sili atu i le tele o le mata o le tagata. O microneedles ei ai vaʻa faʻapitoa e teuina ai insulin ma enzymes e mafai ona maua ai kulūkose molekone i totonu o le toto. A oʻo i luga le maualuga o le suka suka, o le a tuʻuina mai se faailo mai le enzymes ma e manaʻomia le inisalini i lalo ole paʻu.

  • hyaluronic acid
  • 2-nitroimidazole.

Lagi a le Royal: faʻavae, mea aoga. E faʻapefea ona faʻaaoga le jelini o le tupu mo le maʻisuka?

Tulafono e maualalo ai cholesterol. Aisea latou te maua ai le maʻisuka, o a laʻau sili ona lauiloa?

E ala i le tuufaatasia o latou, sa maua e saienitisi se mole mai fafo e le fesootai ma le vai, ae o totonu o loo i ai se sootaga ma ia. Enzymes e mataʻituina le maualuga o le kulukose ma le inisalini sa tuʻuina i totonu o ipu taʻitasi.

Gluconic acid, faʻaleagaina uma o le okesene, taʻitaʻia le mole i le matelaina o le okesene. O se taunuuga o le le lava o le okesene, ua paʻu ai le mole, ma tuʻu ai le inisalini i totonu o le toto.

Ina ua maeʻa le atinaʻeina o vailaau faapitoa ile inisalini - o loʻo faʻafeiloaʻi e saienitisi le fesili o le fatuina o se auala e pulea ai. Nai lo le faʻaaogaina o nilala ma ni anufe tetele, e le talafeagai i le faʻaaogaina i aso taitasi mo maʻi, ua atiae e le au saienitisi ni nila ninii e ala i le tuʻuina i luga o se meaʻai fatu.

Na fatuina mai microneedles mai le mea e tasi o le hyaluronic acid, o se vaega o mata, ae na o se faʻalavelave malosi ina ia mafai e atigi ona tui le paʻu o le tagata. A maua e se "patch atamai" le paʻu o le tagata maʻi, o le microneedles e ulufale i totonu o capillaries pito latalata i le paʻu e aunoa ma le mafua ai o se faʻalavelave i le maʻi.

O le "patch" na faia, e sili atu ona lelei i luga o metotia masani o le inisalini pulega - e faigofie ona faʻaaogaina, e le o se mea faʻasa, e faia i mea e mafai ona faʻaogaina.

E le gata i lea, o le au saienitisi na latou tuʻuina i latou lava le sini o le atinaʻeina o se "poto poto" na faia mo tagata taitoatasi faʻapitoa, ma mafaufau i lona mamafa ma le faapalepale o le tagata lava ia i le inisalini.

O le a le mea e faia e le endocrinologist ma le faʻafia ona ia asiasi i se maʻisuka?

Glucometer Contour TS pe a faatusatusa i Ascensia: tulaga lelei ma le le lelei. Faitau atili iinei.

Toe i totonu o mea

Muamua suʻega

Ua uma ona tofotofoina lelei le patch innovative i mice ma le maʻisuka ituaiga 1. O le taunuʻuga o le suʻesuʻega, o le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le kiona mo le 9 itula. I le taimi o le suʻega, na maua ai e le tasi vaega o musele injections inisua, o le vaega lona lua na togafitia i se "poto poto".

I le faaiuga o le suʻega, na i ai i le vaega muamua o mio, le maualuga o le suka i le toto pe a maeʻa ona pa'ū le pulega o le inisalini, ae toe tulai mai i se tulaga ogaoga. I le vaega lona lua, o le faaitiitia o le suka i se tulaga masani na matauina i totonu o le afa itula i le maea ai o le faaaogaina o le "patch", o totoe i le tulaga lava e tasi mo le isi 9 itula.

Basal insulin

O le faʻaaogaina o le talaʻaga (basal) e mafai ona fai e ala i le faʻalauiloaina o le umi ole inumaga ole insulin (NPH-inisalini) poʻo le umi o le inisalini.

O le "mea lelei" basal insulin:

  • e le tatau ona i ai se tele o mea e fai ina ia aloese ai mai le lamatiaga o le hypoglycemia,
  • e maualalo le fesuiaiga o le gaioiga (o le faʻaaogaina lea o le hypoglycemic i aso uma) e faʻamautinoa ai le pulea lelei o le suka
NPH-inisaliniInisinia o le Inisalini Tagata
Faatinoga pito i lugaE i ai

Maualuga maualuga o le hypoglycemia

Leai

Laititi lamatiaga o le hypoglycemia

Vaʻaia
taga
Maualuga

Eseese toto suka i aso eseese

Laititi

Suauu toto i luga o aso eseese

Umi le umi
taga
E itiiti ifo i le 24

2 inisictions i le aso

e oo i le 24 itula

1-2 inisictions i le aso

Bolus insulin

I le faʻaaogaina o le faitalia (bolus), o faʻaaogaina o le inisalini e faia i le gaosiga umi poʻo le iniseti poto masani a tagata e faʻaaogaina.

"O le mea lelei" bolus insulin:

  • e tatau ona vave amata galue i le vave e mafai ai, ia vave lava pe a uma le pulega. O le mafai gafatia le faʻamalosiina o le vailaau faʻaulu i le taimi muamua, i le taimi pe tusa foi pe a maeʻa le taumafataga ona faʻaaoga lelei,
  • o le pito i luga o le mea e tatau ona fetaui lelei ma le pito i lalo o le gaʻoina (1-2 itula pe a uma ona 'ai): faʻamautinoa o le maualuga o le kulukose toto pe a uma ona' ai,
  • puupuu le umi o le gaioiga: o le gafatia e aloese ai le tuai o le hypoglycemia pe a uma ona 'ai.

O uiga autū o le gasegase o le inisalini e faia i le ultra-poto aʻo leʻi faia le iniseti o tagata:

  • o le mafai ona fai le pulega i le taimi lava lea ao lei faia se taumafataga poʻo totonu o le 10 minute i le maea ai o se taumafataga, aʻo gaioiga pupuʻu faʻataʻitaʻiina e 20-30 minute ao leʻi faia se taumafataga,
  • o le pito i luga o le gaioiga e sili atu ona faʻamaonia ma o gatasi ma le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo: faʻaleleia atili le puleaina pe a uma ona 'ai,
  • puupuu le umi o le gaioiga (3-4 itula), lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le hypoglycemia.

E 2 auala e faʻataʻitaʻiina ai le faʻamalositino o le inisalini:

1. O le tulafono o le tele o injections (synonyms: base-bolus regimen, intensified insulin therapy regimen):

  • o le faʻaofiina o le insalini basal 1-2 taimi i le aso e faʻatasi ma le bolus insulin i luma o taumafataga taitasi.

2. Faʻaauau le faʻaauau pea o le inisalini e faʻaaogaina ai le pumpulin insulin (synonym: pump insulin therapy):

  • o le faʻaofiina o se analog o le insulin poʻo le insulin (puupuu) i tagata masani i se faʻaauau pea,
  • i nisi o pamu o loʻo i ai le avanoa e faʻaauau ai le mataʻituina o le maualuga o le kulukose o le toto (faʻatasi ai ma se masini faʻapipiʻi faaopoopo).

Le fuaina o le fualaau o le inisalini i le faiga o le tele o injections

O le aofaʻi o aso uma o le inisalini e tatau ona e faʻatatauina ma lau fomaʻi, aua e faalagolago i le tele o mea, ma sili atu ile mamafa ma le umi o le maʻi.

Fua o le insalini basal:

  • 30-50% o le aofaʻi o aso taʻitasi
  • faʻatonu 1 pe 2 taimi i le aso, e fuafua i le faʻamatalaga o le inisalini i le taimi e tasi,
  • ole fua ole fua ole suʻesuʻega ole suʻeina lea e ala i le ausia o le faʻamoemoe e faʻamamaluina le maualuga o le kulukose toto ma aʻo leʻi oʻo i meaai autu,
  • e tasi i le 1-2 vaiaso e fautuaina e fua le kulukose i le 2-4 i le.m. ina ia le aofia ai le hypoglycemia,
  • ole fua ole fua ole suʻega ole iloiloga ile ausia lea o le faʻamoemoe e faʻamamaluina le maualuga ole kulukose toto (mo se tui o le inisalini na faia ao le i momoe) ma ao le i faia taumafa (mo se tui o le inisalini na faia ao leʻi faia le taeao),
  • faʻatasi ai ma le faʻagasologa o le tino faaletino, e mafai ona manaʻomia se faʻaititia o fualaau.

Faʻafouina o le tui ole inisalini:

O le inisalini umi-e tusa lava po o le a le taimi o le pulega, o le faasaʻoga e faia e tusa ai ma le fua o le anapogi kullusese mo aso ua tuanaʻi. Faʻasalaga e faʻatinoina ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le vaiaso:

  • afai ei ai le hypoglycemia, ona faʻaititia lea o le toto ile 2 iunite,
  • pe afai o le taumafa o le anapogi kullusese o loʻo i totonu o le fua faʻatatau, ona le manaʻomia lea o se faʻaopoopoga o le fualaau,
  • pe afai o le taumafa o le anapogi kullusese maualuga e maualuga atu nai lo le taulaiga, ona tatau ai lea ona faateleina le fualaau ile 2 iunite. Mo se faʻataʻitaʻiga, anapogi i le toto glucose o le 8.4 ma le 7.2 mmol / L. O le sini o togafitiga o le anapogi glucose 4.0 - 6.9 mmol / L. O le fua faatatau o le 7.2 mmol / l e maualuga atu nai lo le taulaiga, o le mea lea, e tatau ona faateleina le fualaau ile 2 iunite.

NPH-inisalini - o le algorithm titration mo le insalini basal e tutusa:

  • o le titration algorithm mo le fualaau e faʻatino i le taimi e momoe ai e talitutusa ma le titration algorithm mo insulin umi,
  • o le faʻasagaga algorithm mo le fualaʻau na faʻatinoina ao leʻi faia le taeao e tutusa ma le titration algorithm mo insulin umi, ae peitai, e faia e tusa ai ma le toto kullukose ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi.

Vaʻaiga o le insulin e le itiiti ifo ma le 50% o le aofaʻi o aso taʻitasi ma e faʻatautaia aʻo leʻi faia taumafataga taʻitasi e aofia ai gaʻo.

O le fuataga e faalagolago ile:

  • le aofaʻi o gaʻo (XE) e te fuafua e ai,
  • le fuafuaina o le tino pe a maeʻa le pulega o le inisalini (ono manaʻomia le faʻaitiitia o le faʻasolo),
  • ole fua ole fua ole suʻega ole iloiloga e ala i le ausia o le toto kulukose toto maualuga ile 2 itula pe a uma ona 'ai,
  • e manaʻomia e le tagata le inisalini i le 1 XE (i le taeao i le 1 XE masani e manaʻomia le tele o inisalini nai lo le ao ma le afiafi). Ole fuaina o manaoga ole inisalini ile 1 XE e faʻatatau ile Tulafono 500: 500 / aofaʻi o aso taitasi = 1 vaega o le insulin e tatau ona manaʻomia mo le faʻaaogaina o X g o gaʻo.
    Faataitaiga: aofaʻi o aso taitasi = 60 iunite. 500/60 = 1 Ole iunite o le insulin e manaʻomia mo le faʻaaogaina o le 8.33 g o carbohydrates, o lona uiga mo le absorption o le 1 XE (12 g), 1.5 E manaʻomia le iunite o le insulin. Afai o le mea e gaosi ai le carbohydrate i le meaʻai e 24 g (2 XE), e tatau ona e ulufale i le 3 iunite o le insulin.

Faʻasaʻoina Inisalini (inisalini pupuu po o se sola-inisalini-insulin tai tutusa) e faʻatonutonuina e faasaʻo le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (i le taeao, aʻo leʻi faia le isi taumafataga pe mulimuli ane, i le po), ma e tatau foi i le i ai o se faʻamaʻi pipisi maʻi poʻo le faʻamaʻi.

Metotia mo le fuafuaina o le fesuiaiga o le insulin

E tele auala e fuafua ai le fua o le fetuunaiga, e tatau ona e faʻaaogaina le sili ona faigofie ma malamalama mo oe.

Metotia 1. O le fua fetuunaiga ua fuafuaina e faʻavae i luga o le aofaʻi o aso uma ole inisalini (insalini basal ma prandial):

  • i le maualuga o le glycemia e oo atu i le 9 mmol / l, o le faaopoopoina o le insulin administration ("poplite") e le o manaomia,
  • i le glycemia level 10-14 mmol / l, o le fesuiaiga o le fua ("poplite") o le 5% o le aofaʻi o aso uma ole insulin. I le glycemia maualuga e maualuga atu i le 13 mmol / l, o le puleaina o le acetone i le urine e talafeagai,
  • i le glycemia level 15-18 mmol / l, o le fua fetuunaiga ("poplite") o le 10% o le aofaʻi o aso uma ole insulin. I le glycemia maualuga e maualuga atu i le 13 mmol / l, o le puleaina o le acetone i le urine e talafeagai,
  • i le maualuga o le 19 mmol / l, o le fesuiaiga o le fua ("poplite") e 15% o le aofaʻi o aso taʻitasi o le inisalini. I le maualuga o le glycemia e maualuga atu i le 13 mmol / L, o le puleaina o le acetone i le urine e talafeagai.

Metotia 2. O le fuaina o le fua o le fetuunaiga e mafua ai le aofaʻi o fualaau o aso taʻitasi ma le fua o le lagona i le inisalini poʻo le faʻasologa o faʻamaumauga (faʻamaumauga taʻitasi).

O le faʻaleleia o le siakiina e faʻaalia ai le fiamol / l tasi o le inisalini e faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I le fuafuaina, o faʻatatauga nei e faʻaaogaina:

  • "Tulafono 83" mo le inisalini puupuu:
    sosoʻo faʻapitoa (mmol / l) = 83 / le aofaʻiga o aso uma o le inisalini
  • "Tulafono 100" mo se faʻasologa o le inisalini o le ultra-poto-puupuu:
    lagona faʻapitoa (mmol / l) = 100 / i le aofaʻi aso ole inisalini

Faʻataʻitaʻiga Faʻataʻitaʻiga

Ole aofaiga o aso ole inisalini e 50 iunite. E te maua se faʻasologa o le inisalini-ultra-short-acting - o lona uiga o le coefficient o le lagona e vaevaeina i le 50 = 2 mmol / L.

Seʻi faapea o le maualuga o le glycemia e 12 mmol / L, o le tulaga maualuga e 7 mmol / L, o lea e tatau ai ona faʻaitiitia le maualuga o le glycemia e 5 mmol / L. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e ulufale i le 5 mmol / L vaevaeina e 2 mmol / L = 2.5 Units (e oʻo atu i le 3 Units, sei vagana ua iai lau tui tuilaina ma le laʻititi o le 0.5 Unite) ole insulin.

A maeʻa le tuʻuina atu o se fua fetuunaiga ole inisalini puupuu, e tatau ona faʻatali 3-4 itula ma 2-3 itula i le maea ai o le faʻavaeina o se analog ultrasound. A maeʻa ona toe fuaina lea o le kulūkose i le toto ma toe foʻi, pe a manaʻomia, ulu i le fua o le fetuunaiga.

I le i ai o le acetone, o le fua o le fetuunaiga o le a sili atu ona o le faʻaitiitia o le gasegase o le inisalini. Afai ei ai ou uiga o le ketoacidosis, valaʻau i se falemaʻi

1. Afai o le hyperglycemia o loo i le ao ma o le a e 'ai,
ona tatau lea ona faaopoopo le fualaau o le faasaʻoina o le insulin i le fua faatatau fuafuaina o le insulin

E fautuaina e le sili atu i le 20 iunite le fualaau, e sili atu le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo ma taumafa mulimuli ane, faʻatasi ai ma le faʻasologa o le glycemia. O se tui o le inisalini pupuu e silia ma le 10 iunite, e sili atu le vaevaeina ma ulufale i le 2 nofoaga.

Afai oe fuafuaina se taumafataga, ma le maualuga o le glycemia aʻo leʻi 'ai e maualuga, ona e manaʻomia lea e faʻaopopo le vaeluaga i le va o le injection ma le meaai i le 40-45 minute mo le inisalini pupuu ma e oʻo atu i le 10-15 minute mo se faʻamatalaga ultra-poto. Afai o le glycemia e sili atu nai lo le 15 mmol / l, ona lelei lea ona aloese mai meaʻai, faʻamaonia le faasaʻoina o le inisalini ma le tolopoina o meaai seivagana e faʻamaonia e le kulukose
i totonu o le toto.

2. Hyperglycemia ao lei moe

E matautia tele le folasia o se fua o le fetuunaiga ona o le lamatia o le hypoglycemia i le aoauli.

  • iloilo le mafuaaga ma aloese mai le toe faia,
  • e mafai ona e teena se meaʻai ao le i momoe,
  • afai e te filifili e faʻamaʻo le insulin, siaki lou glucose toto i le 2-4 i le taeao.

3. Mafuaaga o le hyperglycemia i le taeao

  • maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto ao le i momoe, le amanaiaina,
  • le lava le tui o le insalini basal ao leʻi moe (aʻo lei moe, o le kulukosese masani e masani, ae faʻaopoopo fua i le 2-4 i le taeao. E tatau ona faʻaopoopo le fualaau ile 2 iunite i aso uma 3 seia oʻo ina ausia le taunuʻuga,
  • uluai pulega o le basal insulin ("le lava" seia oʻo i le taeao ") - tolopo le inisiua mo le 22-23 itula,
  • toe maua mai le hyperglycemia: faateleina le kulukose pe a uma le hypoglycemia i le aoauli. E fautuaina ile tasi vaiaso ile 1-2 vaiaso e pulea le maualuga o le kulukose i le toto i le 2-4 i le taeao. Afai e maua le hypoglycemia, e taofi i le aveina vave vave o le XE 1-2, ma o le fua o le insalita basal na faʻauluina ao le i momoe e faʻaititia e le 2 iunite,
  • le uiga o le "taeao o le taeao": o le faateleina o le glycemia i le 5-6 i le taeao i tulaga masani aʻo lei moe ma 2-4 i le taeao. E fesootaʻi ma le tele o cortisol, lea e faalavelave i le galuega o le inisalini.

Ina ia faasaʻo le uiga o "taeao o le taeao" e mafai ona e:

  • faʻaaoga se "poplite" o le inisalini pupuu poʻo se faʻasologa o le inisalini o le ultra-short-acting,
  • faʻafeiloaʻi le tuiina o le NPH-inisalini i se taimi mulimuli ane,
  • taʻalo se faʻasolosolo ile inisalini umi. E mafai ona e filifilia lau filifiliga e ala i le feutagai ma lau fomaʻi.

4. Mafuaaga o le hyperglycemia pe a uma ona 'ai

  • glukose maualuga maualuga ao le i taumafa, faʻamalo,
  • XE ua le saʻo le fuafuaina
  • e le saʻo le fuafuaina ole manaʻomia mo le insulin i le 1 XE,
  • e le o amanaia le faasino igoa,
  • sa i ai le hypoglycemia "natia".

Faiga fualaau o fanau mo le maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O nisi metotia e ono i ai se aafiaga i le suka o le toto. Aoao e uiga i filifiliga o le fanau mai mo fafine e maua i le maʻisuka.

O se fafine e maua i le maʻisuka e tatau ona feagai ma faafitauli lava e tasi e feagai ma le tele o fafine, e pei o le filifilia o se metotia mo le fanau mai. Ae ui i lea, e le pei o fafine e le maua i le maʻisuka, e tatau ona ia manatu pe faʻapefea ona aafia lona suka i le toto o le teteʻeina o le teteʻeina o ia.

O fualaau o le maʻisuka ma le fanau mai

I aso ua tuanaʻi, e leʻi fautuaina mai fualaau fualaau mo fafine e maua i le maʻisuka ona o suiga o le hormonal e mafai ona togafitia e togafitiga. Ole fua tele o hormones e mafai ona i ai sona aafiaga taua i le suka o le toto, lea e sili atu ai ona faigata mo tamaitai ona puleaina o latou maʻisuka. Ae ui i lea, o suʻesuʻega i ni faiga fou na mafua ai ona faʻamaopoopo faʻamalosia. O fualaau fou fou, e pei o le sauniuniga tuusaʻo Jess, e sili atu le saogalemu mo le tele o fafine, e le gata i le maʻisuka. Afai e leai sau poto masani e faʻaaoga ai lenei fomaʻi, faitau le fomaʻi e toe iloilo e uiga i papa. O fafine e maua i le maʻisuka oe filifili e faʻaaoga fualaau o le fananau mai o tamaiti e tatau ona maua le fua pito sili ona maualalo e faʻagata ai le aʻafiaga o le vailaau faʻamaʻi i luga o le maʻisuka.

Ae, o fafine e fananau pepe e tatau ona manatua o loo i ai pea le tele o le lamatiaga o le faʻamaʻi o le myocardial poʻo le faʻamaʻi i fafine e faʻaaogaina lenei metotia o le faʻasaina. Talu ai o tagata e maua i le maʻisuka ua i ai le tele o aʻafiaga o le maʻi fatu, e tatau i tamaitai ona feutagai ma se fomaʻi.

Maʻisuka ma isi faʻamaʻi faʻamaʻi

O fualaau o le fananau mai o fanau e le na o le pau lea o le auala e faʻaaoga ai hormones e puipuia ai le maitaga. E i ai foi injections, pulupulu, mama ma patches.

Injections ua avea ma se tagata lauiloa ona o se tasi o tui o le depro medroxyprogesterone acetate (Depo-Provera) e mafai ona puipuia le maitaga mo le tolu masina. I le faʻaaogaina o lenei metotia, e tatau i tamaitai ona mafaufau e uiga i le fananau mai fa fa taimi i le tausaga. Ae ui i lea, talu ai o le injection e faʻaaogaina ai le hormonone progestin, atonu e iai aʻafiaga e pei o le mamafa o le tupe maua, o le ulu ole lauulu e le manaʻoina, divaʻa, ulu o le ulu, ma le popole.

Afai e te le manaʻo e toso i totonu o le tolu masina, e mafai ona e faʻataʻitaʻiina se mea e teu ai le fanau. O se tamai palasititi-tutusa le paʻu e fetaui i lalo o le paʻu o lou lima. A oʻo i le taimi o le mea na toto ai, ona faʻasaʻo ai lea o le faʻataʻitaʻiga, o le homone lava lea e tasi o se tui.

O le isi masini fou e aofia ai i le vaega o le vavalalata, o le mama mama, lea e 21 aso leʻo. O lenei mama ua tuu i le pito i luga o le vaalele, pe a i ai, e te le lagonaina. E le naʻo le faʻataʻitaʻiga o le mama, ae o le estrogen foi, o lona uiga o fafine e faʻaaogaina e ono aʻafia i aʻafiaga e tutusa lelei ma faʻamaʻi papa.

Ma le mea mulimuli, o loʻo i ai se pusa togafiti. E pei o isi vailaau vailaau, mo se faʻataʻitaʻiga, lea e fesoasoani ia te oe e taofi le ulaula tapaa, e galue le patch contraceptive pe a faʻaaoga i le paʻu. O le gasegase o le estrogen ma le progestin i le vaiaso e tasi, ona suia ai lea i se mea fou, ua faia lea mo le tolu vaiaso i le laina. E le ofuina le patch mo le vaiaso lona fa (i le taimi o le paʻu), ona toe fai lea o le taamilosaga. I le isi itu, o aʻafiaga i le itu e mafai ona tutusa ma fualaau o le fananau mai po o mama mama, faʻatasi ai ma nisi mea e le fiafia i le vaega o le paʻu o loʻo e faʻaaogaina ai le patch.

E pei o fualaau o le fananau mai, o isi ituaiga o togafitiga o le hormonal e mafai ona aafia ai lou suka toto. Afai e te filifili e faʻaaoga se tasi o nei metotia, atonu e manaʻomia lou fetuʻunaʻi le fua o lau vailaʻau maʻisuka.

Maʻisuka ma masini inisinia

O masini inisinia (IUDs) o masini ia e faʻaofi i totonu o le fatu. O loʻo tumau pea le IUD mo se vaitaimi faapitoa seia maeʻa e le fomaʻi. Mo mafuaʻaga e le malamalama atoatoa fomaʻi, ole a puipuia e le IUD le fuamoa fuamoa mai le tuʻuina i totonu o le puipui o le uterine ma fesoasoani ai e puipuia le maitaga. E ui lava o le IUD o se auala sili ona talafeagai mo le fanau mai o fanau, o se tasi o tulaga lamatia o le faʻaaogaina o le masini o se siama i totonu o le matua.

O fafine e maua i le maʻisuka ua sili atu ona maualuga le lamatia o le atiaʻe o faʻamaʻi ona o latou maʻi, o le mea lea o lenei ituaiga o le fanau mai atonu e le o le filifiliga aupito sili lea pe afai oe maua le maʻisuka.

Maʻi maʻisuka ma faʻalavelave faʻasaina

Faatasi ai ma atugaluga e uiga i faʻamaʻi pipisi i feusuaiga, o auala faʻapipiʻi ua amata ona faateleina le lauiloa i fafine. I le puipuia o le sperm mai le oʻo atu i le tasi, o le faʻalavelave o le maitaga, faʻapea foʻi ma le faʻamaʻi pipisi, ua faʻaitiitia.

Mo le tele o fafine, o auala faʻasaʻo e mafai ona avea ma togafitiga faʻamalosi lelei, ma le condoms ma le diaphragms vavalalata e le aʻafia ai le toto suka. Ae taua tele, peitaʻi, ia malamalama o auala faʻatapulaʻa o loʻo i ai le tele o mea leaga e sili atu nai lo papa ma e tatau ona faʻaaogaina tatau, faatasi ai ma feusuaiga uma. E le gata i lea, o fafine e maua i le maʻisuka atonu e sili atu le lamatia o le faʻafefeteina o le fefete aʻo faʻaaoga le diaphragm.

Maʻisuka ma le faʻamaʻi

Mulimuli ane, masalo o le auala aupito sili ona saogalemu o le fanau mai, o le faʻamaʻi pipisi e faʻaaogaina ai se taotoga e taʻua o le tui pipili. Ae peitai, o lenei, o se auala tumau o le faʻasaina o pepe pe afai o loʻo taoto se fafine. O le faʻatuatuaina o lenei auala e lelei Pro, ma o le mea moni e tumau e mafai ona "tetee" pe afai e le 100 pasene mautinoa e te le manaʻo i tamaiti.

O le isi itu e fiafia ai i lenei auala mo fafine e maua i le maʻisuka o le faʻamaʻiina o le tino e le afaina ai le maualuga o le suka o le fafine. Ae ui i lea, o le taotoga e le o iai se faʻalavelave, e aofia ai faʻamaʻi ma isi faʻafitauli.

Po o le a lava le mea e te filifilia, o se auala faatuatuaina o le fanau mai o se mea taua mo tamaitai e maua i le maʻisuka, ona o se maitaga e lei fuafuaina e fesoʻotaʻi ma se lamatiaga i le soifua maloloina o le tina ma le tamaitiiti. O le tauaveina o lou tiute mo lau soifua maloloina e tuʻuina oe i le nofoa o le avetaavale.

Ituaiga o Oat Products

O le tofo iloga o le oat products o le taunuuga lea o le faagasologa o le kuka. Pe a aveese mai le vevela mai lenei cereal, e puipuia le atigi ma le tamaʻi pepe. O lenei mea e fesoasoani i le taofiofi o fiva ma le tele o meaʻai i le cereal mai lenei cereal. O le gasologa o le faʻaaogaina o le oatmeal e mafai ai ona maua ituaiga eseese o oloa.

  1. Oatmeal e maua e ala i le faʻaaogaina o lenei cereal, sosoo ai ma le faʻamafola. A maeʻa, o le suka, masima ma isi mea e masani ona faʻaopoopo.
  2. O le vave faʻaleleia o faʻailoga e faʻaaogaina se faiga faʻapena sauniuni e fai ma fusi masani, ma na o le pau lava le eseesega o le sili atu ona lelei le gaʻo ao lei faʻalauteleina.
  3. O le cereal e leʻi maeʻa mai lenei cereal e masani ona faʻaaogaina e fai ai le suka.
  4. E maua mai fatu gao e ala i le uʻamea i fasi uʻamea.
  5. Laʻau mai lenei cereal o se atigi fatu o fatu o loʻo i lalo o le paʻu. O lenei vaega o loʻo i ai i le oatmeal ma le saito atoa ma fatu mama. O le suauu o le Oat ua faatauina atu foi o se oloa e ese mai ai.
  6. Oatmeal e faʻaaogaina i le tao, faʻafefiloi ma isi ituaiga o falaoamata.

O le laʻititi o le televave o le faʻaaogaina o le saito o le oatasi, o loʻo tuʻuina atu i lalo lana faʻamaumauga. O le mea lea, pe ae filifilia se oloa ma ni oats, taumafai e aloese mai le vave oatmeal.

Oona e tuufaatasia

Faatasi ai ma cereals uma, o oats e aofia ai le itiiti ifo o le aofai o gaʻo (58%). Beta-glucans (o se ituaiga o polysaccharide o lo o suitulaga ai suauu o le oat bran) e maua mai i lenei gaosiga e mafua ai le faʻamaonia o le cholesterol ma le suka. O masini foi e aofia ai le tele o meaʻai, e aofia ai vitamini B ma minerale:

O lenei cereal e aofia ai amethranilic acid amides, o loʻo i ai le antihistamine ma mea e tetee ai le inflammatory ma faʻafitia ai le atherosclerosis.

Faʻamanuiaga o le Oat Products

O le aofia ai o meaʻai mai lenei cereal i le taumafataga e pulea ai le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai uma mea lelei ma faʻamalosi. O faʻamanuiaga o loʻo mulimuli mai.

  1. Latou te fesoasoani e faatonutonu le maualuga o le suka ona o latou maualuga fiber content ma le maualalo o le faasinomaga igoa. I lona tino mama, o cereals mai lenei cereal e mafai ona faʻaitiitia ai le tele o le inisalini e manaʻomia mo le maʻi.
  2. E lelei mo le soifua maloloina o le tino ma fesoasoani e faʻaititia le cholesterol. E saogalemu le fai atu o le taumafa o le oats ma le togafitia o maʻi fatu e lua mea uma e fetaui lelei.
  3. Me faʻaitiitia le manaʻomia mo iniseti o le inisalini poʻo lo latou tele.
  4. Afai e kuka muamua, o le oatmeal e mafai ona vave ma faigofie le fai taeao taeao.
  5. Oatmeal e mauʻoa i le fiber, e maua ai se lagona umi o le atoatoa ma fesoasoani i le mamafa o le tino.
  6. O se punavai lelei o gaʻo vailaʻau faʻamalosi, tuʻuina atu se punavai tumau o le malosi mo le aso.
  7. Fesoasoani i le faatonutonuina o meaʻai.

Cons of Oatmeal

Oatmeal o se oloa saogalemu mo le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E ui i lea, e taua tele le aloese mai le ituaiga o oatmeal lea e tumu i meaʻai faaopoopo, suka ma masima.

Oatmeal atonu ei ai ni tulaga le talafeagai mo tagata mamaʻi i gastroparesis. Mo i latou o loʻo mafatia i ituaiga uma o le maʻisuka ma gastroparesis, o le fiber i le oatmeal e mafai ona afaina ma afaina ai togafitiga. Mo le maʻisuka e le o mafatia mai gastroparesis, o le mea sili ona le lelei o le taumafa o le talimalo e.

  1. Faʻaleagaina ona o le maualuga o le fiber content. E mafai ona aloese mai lenei mea i le inu o le vai ao 'ai le oatmeal.
  2. O mea taumafa taumafa e maua i nisi ituaiga o oatmeal atonu e galue faasaga ia te oe. O nisi tagata latou te faʻaaogaina vaega o oatmeal packets. Ae ui i lea, e masani lava ona aofia ai ni mea faaopoopo i le ituaiga o suka, suamalie poo isi mea "mea lelei" e ono afaina ai tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 2, lea e ono afaina ai togafitiga.

Faʻatau Oatmeal

E i ai mafuaaga uma mo le maʻisuka e faʻaumatia ai le 3-6 servings o oatmeal products per day (1 auaunaga o le ¼ ipu o le cereal). O le oatmeal e masani lava ona saunia i le vai poʻo le susu, faatasi ai ma le faʻaopoopoga o fatu, fualaau aina ma isi mea e faʻamalosia ai meaʻai. E masani ona saunia muamua, ma o le taeao latou te mafanafana mo le 'aiga o le taeao, lea e matua faigofie.

O ituaiga eseese o oloa mai le oats e tatau ona saunia i auala eseese. E masani ona faaopoopo le oatmeal poo le cereal i le vai malulu, aumai i se vevela ma kuka mo sina taimi ile vevela vevela. O fatu o fatugao atoa mai lenei cereal e manaomia ai le tele o le vai ma le kuka. Oatatal eleele e i totonu o nei faailo.

E mafai ma e le mafai

O meaai o le oatasi e mafai ona avea ma se fesoasoani sili mo meaai mo le maʻisuka ituaiga 2, ae na o le taimi lava e kuka lelei ai. O tulafono nei e tatau ona mulimuli ai le maʻisuka pe a fai le oatmeal.

  1. Faaopopo i ai le kinamoni, togafiti, nati poo vine.
  2. Nai lo o le faʻamalolo, e sili atu le faʻaaogaina o le cereal mai fatu oona po o, sili atu foʻi ma le faʻasusuina o fatu.
  3. Cook i totonu o susu po o le vai.

O le a le mea e le mafai

  1. Aua le 'ai le oatmeal i nai taga poʻo le vave oatmeal. O nei ituaiga o oatmeal e masani ona aofia ai le tele o mea faaopoopo i le ituaiga o suka, masima, ma isi mea e afaina ai tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma i latou e le afaina i lenei maʻi.
  2. Aua neʻi faʻaopopoina le tele o fualaau mamago i le oatmeal, aua e masani ona tele naua suga.
  3. Aua le faʻaleagaina mea manogi. O nisi e faaopoopo ai le suka, honey, sugar brown or syrup i le oatmeal, lea e faaitiitia ai le soifua maloloina o le maʻisuka ma mafai ona afaina ai ona togafitiga.
  4. Aua nei faʻaaoga le pata poo le susu ma le mea oona atoatoa.

Amata le aso i le oatmeal

E leai se manaʻoga e aofia ai le oatmeal i taumafataga uma. Ae taumafai e ai le oatmeal i aso uma mo le 'aiga o le taeao. E mafai ona e faʻaleleia lau faʻaoga o le oatmeal e ala i le suia laʻititi o lau fua masani masani, sui lau falaoa i le oatmeal. E mafai foi ona e oloina le oatmeal ma le kofe kofe ina ia mafai ona faʻaaogaina i le tele o kuluga fale tao. Faaaoga fualaau o fualaau eseese, e aofia ai oloa mai lenei cereal, e faʻaleleia au mea taumafa.

Ofe ofe

E faʻafefea ona aoga le teuteu o pati mo le maʻisuka? O ia lava, e le o se vaifofo mo le maʻisuka, ae o le a aoga, ona o lona faamamaina ma le toe faʻaleleia o lona malosi, e faʻamaonia ai le gaogao. Hippocrates ia lava, talitonu i le faʻamalolo o mea totino o lenei laau, fautuaina le palu suamalie e sui ai le lauti.

O le broth o loʻo i ai le tele o mea aoga ma microelements o loʻo pasia mai fatu oat i le vaega vai i le taimi o le vevela o le vevela. E faigofie ona fai i le fale, ma e mafai ona e inu i aso uma. O se teuteuga o fatu o lenei cereal e mafai ona saunia i auala eseese, ae e taua le manatuaina o nisi tulafono.

  1. E tatau ona faʻaaoga fatuga atoa, sili ona lelei i le paʻu, o lea e sili atu ona aoga.
  2. O se teuteuga e mafai ona saunia mai fasi falaoamata o le kuka umi, ae o le manuia o le a itiiti lava.
  3. O recipes mo le saunia o decoction e fesuisuiai ma faalagolago i le setete o le soifua maloloina o se tagata faapitoa.
  4. Ina ia faʻamamaina le tino, teuteu faʻasolosolo i totonu o se vai vevela, faʻafefiloi i totonu o se vai faʻaʻeleʻele poʻo faʻapipiʻi ile vevela vevela.

I se auala faigofie, sasaa i le afiafi 2 ipu vai suamalie 1 sipunamu o fatu nutimomoia, ma le kuka mo le 5-10 minute i le taeao, vela ma inu ae leʻi 'ai. Inu le susu i nai sipuni pe a ma le afa itula ao leʻi 'ai. O le sao o aso uma o le decoction e sili ona malie i ai ma se tagata tomai faapitoa.

O le lala o le oati

O le falalaʻau o le Oat bran e kuka i luga o le vai o le a lelei ma soifua maloloina i le aso. E tasi le ipu o le falaoʻo e aofia ai naʻo le 88 calories, 25 g o carbohydrates, 1.8 g gaʻo ma le 7 g porotini.

O le filo soluble mai le paʻu e faʻamaonia ai le maualuga o le cholesterol ma le suka. Ia manatua o le faʻatau atu o loʻo i ai le lala o le oat o loʻo sauni e faʻaaoga auala eseese faatekonolosi, ma e aafia ai la latou tuufaatasiga ma le aʻafiaga i le soifua maloloina ma le togafitiga o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Aʻo leʻi faʻatau, suʻesuʻe ma le totoa faamatalaga e uiga i le tuufaatasiga i luga o le afifi. O ituaiga elemene o le Oat ua uma ona fai sina gaioiga laiti ma e aofia ai le maualuga o le fiber e sili ona lelei.

Sauniuniga saogalemu

Soo se tino toto o se tagata ma e tali ese mai i oloa eseese. Fua fua o le oatmeal i luga o lau suka i le faʻaaogaina o fuataga mulimuli ane pe a uma ona e aveina lenei oloa. Soʻo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi aʻo leʻi faia ni suiga taua ia latou meaʻai ina ia aloese mai aʻafiaga leaga ile togafitiga.

Tuua Lau Faamatalaga