O le masani o le suka toto i tagata pe a mavae le 30 tausaga

O le kulūkose o le toto e faʻatatau i le matua, mamafa ma le soifua maloloina lautele. O le vavae ese mai le masani e mafai ona faʻaalia nisi o togafiti faʻaleaga. O le mataʻituina lelei ma le malamalama o le toto maualuga o le suka o le a fesoasoani e puipuia le atinaʻe o le maʻisuka i fafine ma tamaloa pe a mavae le 30 tausaga.

E maua e le tino le kulūkose pe a uma ona 'ai, ona o le gau o gaʻo. O le tino e ulu atu i le toto, ulu i totonu o sela, faʻamautuina i latou i le malosi e manaʻomia mo le leo ma le gaioiga.

O le faʻaoʻoina o le suka toto i fafine pe a mavae le 30 tausaga e faalagolago ile:

  • meaai
  • olaga soifua
  • mafatiaga faaletino ma faalelagona.

Le siakiina o loʻo faia i le fale suʻesuʻe poʻo le faʻaaogaina o se glucometer. O le suʻega muamua e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. Afai e le masalomia taunuuga o lenei suega, o le a faia se suʻesuʻega faaopoopo i le kulukose o le faapalepale. Toe faʻaleleia toto sampling e 2 itula pe a maeʻa le suʻeina o le 75% glucose. O lenei suʻesuʻega e fautuaina mo tagata soifua maloloina, maʻisuka, ma tagata e ono aʻafia i le faʻamaʻi. I le maʻisuka, e tatau ona faia le glucometry 2-3 taimi i le aso.

Ina ia mafai ona saʻo le taunuʻuga, e tatau ona e saunia lelei mo le suʻesuʻega:

  • Taofi le taumafataga e tatau ona 8-10 itula aʻo lei ofoina atu le toto.
  • Mo le 2 aso, tuʻu le ava malosi, faʻaipoipo tautala ma togafitiga corticosteroid.

Le masani o le suka toto i fafine pe a mavae le 30 tausaga
Metotia SuesuegaIʻuga (mmol / L)
Anapogi (ulu ulu)3,2–5,7
Anapogi (toto toto)4,1–6,3
A maeʻa faamalositino (ave o kulukose poʻo meaʻai)7,8
I le taimi o le maitaga6,3

O le masani o le suka toto e le suia i tamaitai mai le 14 i le 45 tausaga. I le matua, o le maualuga o le kulukose e maualuga tele, lea e fesootaʻi ma le amataga o le moa. O le masani mo tamaitai 45-60 tausaga o le 3.8-5.9 mmol / l, 60-90 tausaga - 4.2-6.2 mmol / l.

O le faateleina o le kulukose i totonu o fafine maitaga 31-33 tausaga e le mafai ona taʻua i taimi uma i ni faʻafitauli faʻapitoa. O faʻaʻailoga o le maʻisuka faʻamaʻi e faʻaalia i le faateleina o le suka i le 7 mmol / L. E masani lava, o togafitiga faʻapitoa o loʻo maitauina i fafine maʻitaga ina ua mavae le 35 tausaga ma tagata ua i ai se vailaau i le faʻamaʻi. Ina ia aloese mai le faaletonu o le tuputupu ae o tama, o le suka e tatau ona faaitiitia e ala i auala masani ma meaʻai.

O le faagasologa o le ave ma le tufatufa o le suka e pulea e le inisalini, lea e maua mai e le pancreas. O se masaniga masani o le hormone ma le glucose e mautinoa ai le atoatoa o le galuega a le tino.

O le masani o le suka toto i tagata pe a mavae le 30 tausaga
TausagaIʻuga (mmol / L)
30-50 tausaga3,9–5,8
50-60 tausaga4,4–6,2
60-90 tausaga4,6–6,4

I tane, o le suka suka e suia ai le malosi i tausaga. O le faailoga e aʻafia i:

  • natura o meaai paleni
  • gaoioiga faaletino
  • taimi faigata.

E le pei o tamaitai, o tamaloloa e masani ona masani i masani leaga - inu ma ulaula. Ona o le le paleni o meaai, o le malosi malosi o feusuaiga e faigofie ona maua le mamafa pe a mavae le 30-35 tausaga. I le lamatiaga mo le atiinaʻeina o le maʻisuka, o alii e sili atu nai lo le 50 tausaga.

Mafuaaga mo le vavaeeseina

O se suʻesuʻega e mafai ona faʻaalia ai le faateleina poʻo le faʻaitiitia o le kulukose toto. Afai o le taunuuga o le suega o le anapogi e 7.8 mmol / L, e mafai ona latou iloa le tulaga o le setete. I fua faatatau i luga aʻe o le 11.1 mmol / L, o le ono mafai ona atiae le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e maualuga lona maualuga.

E masani ona maualuga le suka i le taimi o le atinaʻe o le maʻisuka. O le mafuaʻaga o le vavaeese mai le masani e mafai ona avea ma faʻamaʻi ate (hepatitis, cirrhosis) poʻo le endocrine (hypothyroidism, faʻasoga o Addison). I le tulaga o le faʻafitauli o le pancreatic, e leai se inisalini, o le mafuaʻaga lea e le mafai ai e le tino ona taulimaina le gaosiga o le kulukose. O le faateleina o le suka e mafua ona o le tele o le taumafaina o mea faigofie e faigofie ona gaosia i le gaʻo, o mea ia o suamalie, fua suamalie, ma falaoamata.

I fafine, o le hyperglycemia e masani ona tupu i le taimi o le muaʻi maʻi. E le o toe mamao, ona faʻamautuina lea o le tala o le hormonal, ma ua faʻaititia le maualuga o le suka. Afai e te le tausisia le pulea lelei, o le misaopaʻi e mafai ona taʻitaʻia ai i le maʻisuka.

O le maualuga o le kulukose o le gasegase e mafai ona mafua mai i le faaletonu o fatugao, le le pulea lelei o le faaaogaina o le suka-lowering drugs, malnutrition, or prolonged fasting. O le hypoglycemia e masani ona atiina ae i le talaaga o le faateleina o le gaosiga o le inisalini.

Hyperglycemia

  • vaivai,
  • vaivaiga
  • ulu matua
  • fia inu pea
  • lagona o le fiaaai.

E oʻo lava i le manava lelei ma meaʻai lelei, o le maʻi e amata ona paʻu le mamafa. Ua faʻaitiitia le faʻamaoni, ona o loʻo i ai faʻamaʻi vailaʻau ma faʻamaʻi pipisi. Laititi le toe faʻafouina o manua ma le tipi i luga o le paʻu ua lauiloa. O le Polyuria o loʻo i ai i taimi uma o le urination e mafai. O le maualuga maualuga o le suka e mafai ona mafua ai le vevela o le toto, lea eo faatasi ma le vaivai o le toto ma le thrombosis. O le toto totoga i totoga o loʻo faʻalavelaveina, o le aʻafiaga o le atherosclerosis ma maʻi cardiovascular ua tupu.

Hypoglycemia

  • masani ona tiga
  • maualuga le vaivai
  • fatu fatu
  • faʻateleina le sosolo
  • popole tele
  • gaogao.

O mea e momoe ai, moe, ma popolega e mafai.

I le tulaga o le toso malosi pe faateleina i le kulukose, maualuga maualuga o le leiloa o le mafaufau, faapea foi ma le hypo- poo le hyperglycemic coma.

Ina ia faatumauina le toto toto masani pe a mavae le 30 tausaga, e tatau ona e mataʻituina ma le faaeteete le meaai. Pulea faaletino ma faalelagona lagona. Ina ia taofia le atiina ae o le faamaʻi, ia faia e le aunoa se suʻega toto mo le kulukose.

Le masani o le suka toto i tagata pe a mavae le 30 tausaga i luga o se manava gaogao

O le Hyperglycemia e faatatau i le toto maualuga. E i ai le tele o tuusaunoaga pe a mafaufauina le maualuga o le kulukose o le masani. O le maualuga o le suka plasma e mafai ona avea ma tali talafeagai. O sea ituaiga o gaioiga e maua ai mea e maua ai le malosi faaopoopo pe a latou manaʻomia, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le malosi faaletino.

I le avea ai o se tulafono, o le tali e masani lava ona pupuu i le natura, o lona uiga, e fesoʻotaʻi ma nisi o faʻafitauli mamafa e mafai e le tino o le tagata ona maua. E taua le iloa o le siʻitia e mafai ona le gata o gaioiga gaʻo.

Mo se faʻataʻitaʻiga, mo se taimi, o le maualuga o le suka e mafai ona faateleina i se tagata o loʻo feagai ma tiga ogaoga. E oo lava i lagona malolosi, e pei o se lagona le fefe o le fefe, e mafai ona taitai atu ai i le hyperglycemia puupuu.

O le a le mea e lamatia ai le hyperglycemia?

O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto i le 31 i le 39 tausaga o se faailo taua lea e tatau ona mataituina i le tele o taimi i le tausaga. O le pancreas e nafa ma le gaosia o le hormone e taʻua o le inisalini. O le hormone lea e nafa ma le suka o le toto.

E tusa ai ma lea, pe'ā tele atu glucose, o le pancreas e faʻatupulaʻia le inisalini. Afai o le hormone e gaosia i ni vaega laiti pe leai foi, ona avea ai lea o le suka maualuga ma se mea faʻapipiʻi.

O le maualuga o le glucose plasma concentrations e mafua ai le atiaʻe o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. E taua le iloa e tusa lava po o le a le matua e tautalagia, o se maʻi e mafai ona afaina ai se tamaititi 35 tausaga, se tamaititi poʻo se toeaina.

O le tali a le faiʻai i se mea e le maua ai le hormone o le faʻaaogaina malosi lea o le kulukose, lea na faʻaputu mo se taimi. O le mea lea, o le tagata gasegase atonu e le maua le mamafa, o le mea muamua lava e alu i ai o le vaega faʻapitoa ole gaʻo. Ae a mavae sina taimi, o lenei gaioiga e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o le fua o le kulukose e nofo i totonu o le ate ma oʻo atu ai i lona gaʻo.

O le maualuga o le suka e mafai foi ona afaina ai le tulaga o le paʻu. E faʻamatalaina lenei mea i le mea moni o le suka e mafai ona faʻafesoʻotaʻi ma le palakene, lea o loʻo i totonu o le paʻu, faʻaleagaina ai. Afai e leai se paʻu o le tino, o le paʻu e amata ona gau lona lamolemole ma le vaivai, lea e tau atu i lo latou matua.

O le fesuiaiga o le faailoga mai le masani i se tulaga lautele e mafua ai foi le le maua o le vitamini B. E amata ona faifai malie le gauaiina e le tino, lea e masani ona taitaiina atu i faafitauli ma fatuga, fatu, mama ma isi totoga.

E taua le matauina o le hyperglycemia o se faʻamaʻi masani e masani ai, aemaise lava pe a oʻo i le matua o tagata, latalata i le 32-38 tausaga, ma tamaitai 37 tausaga. Ae e mafai ona e puipuia le faʻaalia o le maʻi.

Mo lenei mea e tatau ai ona tuʻuina atu i taimi uma le toto mo suʻesuʻega, faamalositino, taumafa lelei ma mataʻituina lau lava mamafa.

O le a le masani tatou te talanoa ai?

O loʻo i ai se laulau faapitoa i le mea o loʻo taʻu manino mai ai le mea e tatau ona i ai i le toto o se tamaloa ma se fafine i tausaga patino.

E tatau ona matauina vave lava o le faailo mo le 33 tausaga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le a tutusa ma 14 - 65 tausaga. O le auiliiliga o se toto sampling, lea e tatau ona faia i luga o se manava gaogao i le taeao:

O le maualuga o le suka o le toto i alii ma tamaitai ua manatu o se taunuuga o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. E aliali mai o le fuataga o suʻega na tuʻuina atu i luga o se manava gaogao e sili atu i le 5.5 mmol / L.

O le taua tele o meaai na 'aina i taimi paganoa. Ae ui i lea, o le faia o lenei suʻesuʻega suʻesuʻe e le mafai ona faʻamaonia se faʻamaonia saʻo ma le le mautonu.

Faʻafefea ona faʻasaʻo le suka o le toto? Afai e maua se tagata maʻi i le maʻi suka i le maeʻa ona maua le hyperglycemia, e tatau ona ia siakiina e le aunoa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e taialaina e faatonuga a le endocrinologist. O le maʻisuka e tatau ona pipii i se taumafataga faatauvaa-maualalo, ia faigofie tele, ma ia inu uma fualaau e maualalo ai le suka.

O nei fuataga, e pei o se tulafono, faʻatagaina oe e faʻafaigofieina le kulūkose ma faʻamaloloina le maʻisuka ituaiga 2. O le mea sili e manatua ai, mo alii e 34 pe 35 tausaga le matutua, ma tamaitai, o lenei faailoga e manatu taua tele:

  1. Afai na ave le mea i luga o se manava gaogao mai se tamatamailima - mai le 6.1 mmol / l.
  2. Afai o le toto na aveesea mai se vein ao lei faia taumafataga - mai le 7.0 mmol / L.

E pei ona taʻu mai i le laulau, i le itula pe a uma ona 'ai meaʻai, o le aofaʻi o kulukose i le toto e mafai ona faateleina i le 10 mmol / l. O tamaitai ma alii o vaitausaga eseese, e aofia ai le 36 tausaga ma isi mea, sa auai i le mauaina o faamatalaga e ala i suega. E lua itula talu ona 'ai, o le faailoga e pe tusa ma le 8 mmol / L, ae o lona masani masani i le moe e 6 mmol / L.

E le gata i lea, ua aʻoaʻoina e endocrinologists ia iloa le eseesega o le setete i le taimi e le lelei ai le maualuga o le suka. E le afaina foi po o ai e fai mai e uiga i se alii 37-38 tausaga poʻo se luasefulu tausaga le matua. E oo lava mo se teineititi e sefulufa tausaga, o lenei faailoga e sau mai le 5.5 i le 6 mmol / l. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a faʻaali atu ai pe faapefea ona siaki lou toto suka.

Faʻateleina, faʻalautele ma faʻaitiitia le suka i le toto

O le masani o le suka toto i alii e tausia pea faafetai i le pancreas. E natia ai le insulin ma le glucagon. Faatasi ai ma le fesoasoani a nei hormones, o le maualuga ole kulukose o loʻo manaʻomia. O lenei faailo e toetoe lava a tutusa ma lea o le sili ona lelei. O isi mea e aafia ai lenei tulaga. E taua le 'ai saʻo, e faʻaumatia ai masani leaga.

O le a le suega o le toto?

I le faʻaaogaina o se suʻega toto, glucose, ae le o le suka, ua fuafuaina. O se mea taua e taua i le faʻatinoina o okeni taʻitasi. E faatatau foi lenei i le faiʻai. Glucose sui e le talafeagai mo ia.

Suʻega o le Suʻeina o le toto mo le Suʻu

O le naunautaiga o le kulukose o le toto i suʻesuʻega faʻataʻitaʻi e faia i auala nei:

  • iloiloga autu o meaola vevela po o le palailalu (toto),
  • GTT (suega o le faapalepale glucose),
  • auiliiliga mo HbA1C (glycosylated, isi hemoglobin glycated).

O sauniuniga suʻesuʻega e aofia ai nai tulafono faigofie. E manaʻomia e le tagata maʻi:

  • nai aso aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, aloese mai meaʻai gaʻo,
  • 2-3 aso e le aofia ai mea inu ava malosi,
  • mo sina taimi (mo 2-3 aso) faʻamalolo vailaʻau,
  • i le afiafi o le auiliiliga e faatapulaaina ai le gaioiga faaletino, ma le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi faigofie (suti),
  • maitau le anapogi anapogi mo 8-10 itula ao le i faia le faʻatinoga (o le anapogi o le tulaga autu lea mo le maua mai o faʻamatalaga faʻamatalaga suʻesuʻe).

I le taeao i le aso o le auiliiliga, e le fautuaina le faia o togafitiga o le tumama, talu ai e mafai ona aofia ai le suka i le tuufaatasiga. Ma e tatau foi ona e fiu i le nicotine, ia le itiiti ifo ma le itula ao lumanai le suesuega. Aʻo leʻi suʻeina, e faʻatagaina le faia o se suʻega x-ray, faʻavasegaga o le physiotherapy.

Afai e le faamalieina le fua o le microscopy (faʻalautele pe faʻaititia faailoga e faʻatatau i fua faʻatatau), o le faatonuga mo le suʻega e tuʻuina atu faʻaauau. O le toto e foai atu e tatau ona faia i vaiaso taʻitasi.

O le faʻatinoina o taunuuga e aʻafia i:

  • vaʻaia o le tino i le afiafi o le faʻatinoga,
  • le le tausisia o tulaga paleni ma le matelaina ao lei faia le auiliiliga,
  • faʻafitauli
  • togafitiga o fualaau oona,
  • inu ava malosi.

O le fesuiaiga o taunuuga mai le masani masani o se suesuega faaluaina o le mafuaaga lea mo le taitaia o microscopy.

Glucose tolerance test is a study laboratory e faʻavae i luga o se faʻavae toto e lua vaega:

  • aemaise lava i luga o se manava gaogao
  • faʻaauau - lua itula pe a maeʻa le "glucose avega" (o le tagata inu e inu i se vaifofo o le kulukose, i le fua o le 75 g o le vailaʻau mo le 200 ml o le vai).

O le GTT e maua ai le kulupu o le kulukose, o lona uiga, o le tele o mea e gauai ai le tino i le gaʻo. O lenei mea e maua ai se faavae mo le faʻamaonia o le maʻisuka poʻo se vailaau faʻasolosolo. Preditebetes o se faʻasalaga laina o le tino pe a maualuga le maualuga o suka, ae le fetaui ma le maʻisuka moni. E le pei o le maʻisuka, o vailaʻau muamua e mafai ona toe faʻafitia.

Le matafaioi o le kulukose mo alii

Glucose e maua ai le malosi i siama, masini, ma le faiʻai. Afai e faʻaitiitia lona maualuga, ona faʻaaogaina lea o gaʻo ina ia galue masani le tino. Latou te faʻamavaeina, pe a maeʻa ona oʻo mai tino o le ketone, lea e aʻafia ai le galuega o totoga uma, aemaise lava le faiʻai.

E maua e le tagata le kulukose mai meaʻai. O nisi o ona meaʻai e tumau i totonu o le ate, ma fai ai le glycogen. I le taimi talafeagai, faatasi ai ma le fesoasoani a se vailaʻau faʻamaʻi, e liua i le kulukose pe a manaʻomia e le tino.

O le tulaga masani e le sili atu i le 3.3-5.5 mmol / L. A 'ai se tagata, o nei numera o le a tupu. Ma o le tulaga masani i se tagata maloloina o le a le sili atu ma le 7.8.

Ae e te leʻi alu e suʻe suʻega, e le tatau ona e 'ai meaai mo le silia ma le valu itula. O le toto mo le siama e maua mai le tamatamailima. I vailaau faʻapitoa, o lea suʻesuʻega e taua o le capillary. A aveeseina mai se vein, o le a suia laitiiti ia faailoilo. O le suka e tatau ona 6.1-7 mmol / L.

O tulaga faatauaina masani o le a faalagolago foi i le matua. O le:

  • i pepe faatoa fananau mai e oo i le 4 vaiaso, o le kulukose e tatau ona 2.8-4.4,
  • i lalo o le 14 tausaga # 8212, 3.3-5.6,
  • i lalo ifo o le 90 tausaga le matutua o tagata i lalo o le # 8212, 4.6-6.4,
  • matua atu i le 90 tausaga # 8212, 4.2-6.7.

O nei faailoga e faamaonia ai le moni o le suka e mafai ona faaputuputu i le matua, o lea o le maualuga o le kulukose e faateleina. Pe a oʻo atu i totonu o le toto mea o loʻo iai i totonu o le toto, e mafai e se tagata ona atiaʻe faʻamaʻi eseese, e aʻafia ai le galuega o totoga uma.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le kulukose, e maua ai e se tagata le malosi talafeagai.O le taimi lava e faaitiitia ai ona anotusi, o le gaioiga a le tamaititi e le afaina foi. I lenei tulaga, e masani lava ona lagona le vaivai, o lona tulaga lautele e le lelei.

Ae sili atu i le masani masani e le maua ai ni faʻaopoopoga. O le maualuga o le suka e aafia ai fatugaʻo. O le a le maua e se tagata le suavai, aua e masani ona amata ona alu i le faletaele. Mai lenei mea, e le o toto uma lava o le a pasi le toto, talu ai ona mamafa, e le mafai ona ulu atu i nai tamai capillaries.

Faʻateleina le faʻaleleia

O le faateleina i le maualuga o le suka e taʻua o le hyperglycemia. Mai lenei, o le atinae e tatau ona faamoemoeina:

  • thyrotoxicosis,
  • maʻisuka malosi
  • faʻafitauli o le pancreatic,
  • faʻamaʻi o gaʻo, ate.

O sea solia e mafai ona oʻo atu ai i le fatu fatu.

Afai e maua le faateleina o le kulukose, e tatau ona faia se iloiloga lona lua. Afai e faʻamaonia e tagata atamamai, e mafai ona tatou fai atu ma le mautinoa o le pancreas ua leiloa lona gafatia galue. Afai e maua mai le inisalini laitiiti, o gaioiga uma o gataifale e tuʻuina atu i suiga, e oʻo atu ai i faʻalavelave faʻaleaga, o le atinaʻeina o faʻamaʻi. Mai le le mautonu o se tasi o okeni, o le galuega a isi uma ua suia.

E i ai taimi e le tatalaina ai le inisalini. Ae e manaʻomia e le tino lenei vailaʻau, o lea e manaʻomia ai e le tagata maʻi ona ulu atu i luga. E tatau ona e faia lenei mea masani. I nisi tulaga, o le inisalini e faʻaauau pea ona gaosia, ae leai se tali i le vaega o siama. O lenei soliga tulafono e manaomia ai togafitiga faapitoa.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka, e mafai ona e matauina ia faailoga:

  • le lagona o le fiainu lea e te fiafia ai i le aso atoa
  • foliga vaaia o le vevela
  • lagona o vaivaiga
  • mamafa le mamafa o le tino.

Faʻaitiitia le suāuʻu

Glycemia ua taʻua o le faaitiitia o le kulukose. E afaina ai foi le tino. Afai o le maualuga o le suka e paʻu tele, e manaʻomia e se tagata le fesoasoani vave.

O sea solitulafono ua faailoa mai ai foliga o ia ituaiga faamaʻi:

  • mala o le endocrine,
  • atinaʻe o le hepatitis, cirrhosis o le ate,
  • afaina o le gastrointestinal disks.

O mea eseese e aafia ai lenei suiga i le tino. E aofia ai:

  • faaumiumi le aloese mai le 'ai o meaai,
  • mamafa mamafa i taimi uma
  • ava malosi i le ava malosi, auala eseese.

O le faʻaitiitia o le suka e afaina ai le gaioiga o le faiʻai, ma mai lenei mea o loʻo i ai faʻamaoniga:

  • tiga faʻapitoa
  • ua vaivai le tagata
  • ua faateleina le pusa
  • e tele le pala a le tagata
  • oso mai.

Mai na solia, e mafai e se tagata ona paʻu i totonu o se pa. E mafai foi ona atiae le glycemia i tagata e mafatia i le maʻisuka. E tupu lenei mea pe a tui le inisalini tele mo togafitiga.

E tele taimi e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i tagata e inu tele le ava malosi. Ina ia aloese mai lenei faafitauli, e tatau ona e mataʻituina au meaai, aua le faʻaaogaina le lauti, kofe malosi, ava malosi.

E faʻapefea ona faatumauina le toto maualuga o le suka?

Ina ia mafai ona iloa se soliga e fesootaʻi ma le suka i le taimi, e tatau ona e faia le suʻeina o suʻega ile falemaʻi.

E taua tele le siakiina pea o le kulukose mo tagata oe:

  • sili atu le mamafa o loʻo mataituina,
  • o loʻo i ai faʻamaʻi o le ate, o le thyroid gland.

E le fautuaina e 'ai le gaʻo, mea suamalie pe a fuafuaina se tauvaga mo suʻega. O le mea aupito sili ona lelei, pe a fai o suʻega faʻasolosolo faifai pea, e leai se mea e sili atu nai lo tapulaa o le suka. E tatau foi ona matua le toe i ai i le faanatinati.

Mo i latou o latou faailoga na faʻaalia se solitulafono, e tatau ona vave togafitia togafitiga. Mo lenei mea, e mafai ona e aofia ai metotia a tagata. E tatau foi ona e alu i taaloga, mataʻituina meaʻai, masani ona e savali i le ea, taumafai e aua nei e alu i ni tulaga faigata. O lenei mea o le a aʻafia ai le tino atoa.

Vaalele mai le masani. O le a le uiga o lenei mea?

O le fesuiaiga o fuataga o fuainumera mai numera masani e mafai ona faʻaalia tonu le i ai o maʻisuka ma faʻamaʻi faʻatasi.

Ina ia mafai e se fomaʻi ona iloa se maʻi o le maʻisuka, o le tulaga o le tamaloa e tatau ona fetaui ma faʻataʻitaʻiga nei:

  • suauʻu toto na ave mo se suʻega o le manava gaogao (a itiiti ifo faalua) - 7.1 mmol / l poʻo 126 mg / s (atonu e maualuga atu)
  • suauu toto e 2 itula ina ua uma ona 'ai ma faatasi ai ma se faʻataʻitaʻiga "leai" - 11.0 mmol / L poʻo 201 mg / dl (atonu e maualuga atu).

O le tagata gasegase e iai isi faailoga o le maʻisuka:

  • masani i le po,
  • matuai galala
  • faʻalauteleina le 'ai ma paleni o le mamafa tutusa,
  • faafitauli i le fausiaina
  • afaina o vae ma le vaʻaia o le vaʻai.

E sili atu le tele o faʻataʻitaʻiga o faʻamaoniga faʻapitoa:

  • taʻavale
  • fatu fatu
  • Cushing's syndrome
  • sili atu taumafa o vailaau faapitoa po o acromegaly (tele naua le tupuina o le hormone).

Faailoilo faailoga lalo ifo o le 2.9 mmol / l poʻo 50 mg / dl. i totonu o tane ma faailoga hypoglycemia e mafai ona taʻu mai le mea na tupu insulinomas (o se suauʻu e tele naua le inisalini).

Faʻamatalaga ile HbA1C

O le hemoglobin glycated o se tuufaatasiga o le porotini o le toto mumu toto (hemoglobin) ma le kulukose, lea e le suia ai lona fausaga mo le 120 aso. O se auʻiliʻiliga o le HbA1C o loʻo tuʻuina atu ai se iloiloga faʻamaonia o fua o le toto i le taimi lenei. O le suʻesuʻega e faʻatatau i se suʻega o le suka o le toto. Faʻateleina fua faʻatatau o suʻega e tolu, o le endocrinologist ua faʻatautaia se faʻatalatalanoaga.

Filifiliga

Faʻatasi ai le microscopy biochimium, o isi vaega o loʻo totoe o loʻo iloiloina i le taimi lava e tasi, e aofia ai le maualuga o le cholesterol. O lenei suʻesuʻega e le itiiti ifo lona taua, aua i le tele lava o tulaga, o vailaʻau o le atherosclerotic vascular e faʻatasi ma le hyperglycemia. Ole aofai ole cholesterol e le tatau ona sili atu i le 6.9 mmol / L (LDL - mai le 2.25 i le 4.82 mmol / L, HDL - mai le 0.70 i le 1.73 mmol / L).

Tulaga faʻapitoa masani

Millimole i le lita (mmol / l) - o le aoga o le suʻesuʻeina o le glycemia na taliaina i le Rusia. O le tapulaa pito maualalo o le gaʻo masani o le suka i tagata matutua o le tausaga e fananau mai e 3.5 mmol / L, ma le maualuga e 5.5 mmol / L. I tama tane ma talavou, o le tulaga masani e laʻititi laʻititi.

I alii matutua (silia ma le 60 tausaga le matua), o le glycemia o le a siisii ​​agai i luga. E mafua lenei mea ona o uiga o le tino o le tino (faʻaititia le tino gafatia i le inisalini). O le masani o le kulukose i totonu o le toto i alii i tausaga taʻitasi (i le mmol / l):

TamaititiTama ma tama talavou ao talavouAliiTagata matutua
mai le 2.7 i le 4.4mai le 3.3 i le 5.5mai le 4.1 i le 5.5mai le 4.6 i le 6.4

O le aofaiga moni o le suka i totonu o le toto ua fuafuaina ma le mautinoa i luga o se manava gaogao! O taunuuga lelei o sailiiliga ua fuafuaina e 4.2-4.6 mmol / L. O le tapulaa pito sili ona faatagaina o le pito i lalo o le kulukose e 3.3 mmol / L. O le hyperglycemia o le tino pe a uma ona 'ai, e iai foʻi le faʻavae tulafono.

O le maualuga o le maualuga o le suka e faʻatulagaina ile itula e tasi pe a uma le taumafataga, ona faʻaititia lea o le aofaiga o le moli / L, ma a mavae le tolu itula e toe foi mai le suka i lona tau muamua. Glycemia pe a uma le taumafa e le tatau ona tulaʻi i luga atu i le 2.2 mmol / L (o lona uiga, o le aotelega o le taunuʻuga e fetaui i le 7.7 mmol / L).

Faailoga mo se suʻega toto mo le suka

Mo le suʻesuʻega taimi o le maʻisuka ma le prediabetes, o alii e silia ma le 50 tausaga le matutua e fautuaina e suʻe suʻega toto mo le kulukose i tausaga taʻitasi. O le faatonuga mo le suʻesuʻega ua faʻamatala mai e le fomaʻi i le taimi o se suʻesuʻega faafomaʻi faʻapitoa, ma luga o faitioga faʻapitoa o le maʻi.

O faailoga autu o le hyperglycemia o:

  • fia inu pea (polydipsia),
  • hypoactivity, vave le vaivai, faaitiitia le tomai e galue ai, moe ai,
  • faʻaoga faifaipea (pollakiuria),
  • solia o meatotino toe faʻafouina o le paʻu,
  • faateleina le 'ai (polyphagy),
  • i taimi uma le maualuga o le toto maualuga
  • faʻasaina o le libido (manaʻoga faʻafeusuaiga) ma le faʻatulagaga erectile.

  • faʻavaomalo ma cephalic syndrome (faʻavafiti),
  • taoto pe a uma ona 'ai,
  • osofaiga e le mafai ona puipuia o le fiaai,
  • lagona faʻamalosi ma le gatete (gatete) o lima,
  • neuropsychological vaivai (asthenia),
  • solia o le vevela (vevela, faʻaʻalūlūina o vae),
  • fatu fatu (tachycardia).

Faatasi ai ma le le atoatoa o le suka i totonu o le toto, o le gafatia e taulai atu le vaivai, mafaufauga ma isi galuega o le mafaufau e faaletonu.

Mafuaaga o le faʻasolosolo o le glycemia i alii

O le televave po o le leai o se suka i totonu o le tino e mafai ona mafua mai i le i ai o faʻamaʻi e leʻi faʻaalia, faʻaalia i mea i fafo atu, meaai le lelei ma vaisu leaga. O le maualuga maualuga o le kulukose, muamua lava, o loʻo faailoa mai ai le mafai ona atiaʻe le maʻisuka e le o le insulin-maʻi o le ituaiga lona lua poʻo le prediabetes state.

  • faʻaaoga sese o le ava (ava malosi),
  • visesia oona,
  • faʻaleagaina le faʻaleagaina.

E mafai ona tupu i luga o le gasegase e pei o:

  • chronic pancreatitis (mumu o le pancreas),
  • maʻi o le kanesa (e tusa lava pe o le a le tino o le tino ua faʻaleagaina ai le fale),
  • hyperthyroidism (faʻalauteleina le faʻasolo o hormones o le thyroid),
  • togafitiga o le hormone
  • cardiovascular pathologies (aemaise lava, osofaʻi fatu ma taʻavale, muamua).

O le faʻaitiitia o le suka i totonu o le toto e taʻu mai ai se tulaga o le soifua maloloina:

  • le lava o le vitamini-mineral vaega i le tino ona o le le paleni (meaai le paleni),
  • tiga faifai pea le neuropsychological (mafatia),
  • gaioiga faaletino lea e sili atu i le gafatia o se tamaloa (faʻaaogaina o le glycogen),
  • faʻaleagaina o laʻau suamalie (o le tele o meaʻai gaʻo e mafua ai le osofaʻi maualuga, ona oʻo ai lea o le paʻu i lalo o fua o le kulūkose),
  • inupia ma le ava malosi, fualaau faasaina, vailaau.

O se paʻu mataʻutia i faailo o le kulukose (lalo ifo o le 3.3 mmol / L) e lamatia ai le atinaʻeina o se faʻafitauli o le hypoglycemic. O le tagata maʻi e manaomia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi.

O taunuuga o le hyperglycemia mo le tino o le tane

O le mamafa o le maualuga o le suka toto i tagata e lamatia ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foi ma faʻafitauli nei:

  • solia o le toto i le loto, o se taunuuga - o se fatu oso,
  • le lava le toto i le faiai, lamatia ai le paʻu,
  • toto pipili e mafua mai i le taofiofia o le toto ma lona tuufaatasiga,
  • faaitiitia le mafai gafatia,
  • faaitiitia i le tino vaaia,
  • gasegase fatuga.

O le le maua o le toto o le kulukose toto o se tasi o faʻamaʻi o le maʻisuka. O togafiti o le tino o le endocrine o le tino e faatatau i faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia, faʻatasi ai ma faʻalavelave matuia matautia. I le taimi nei e iloa ai mea sese, e tatau ona siakiina e le aunoa le toto mo le suka.

E taua tele le faia o se suʻesuʻega pe a faʻaalia foliga o le maʻisuka (polyphaphia, polydipsia, pollakiuria, vaivaiga, toe faʻafouina o le paʻu o le tino, toto maualuga). Faʻamatalaga o le maʻisuka e naʻo suʻesuʻega o suʻesuʻega o suʻesuʻega toto e faia:

  • suʻesuʻega masani o le ulu poʻo le toto vevela,
  • glucose toleniga suʻega
  • auiliiliga mo le hemoglobin glycosylated.

Ole maualuga o le kulukose o le toto i luga o se manava gaogao mo tagata o le tausaga fanau e 5.5 mmol /. E sili atu i le 0.8 mmol / L le mafai ona faatagaina (e le sili atu nai lo le 0.8 mmol / L), ona o suiga o le matua i le senitene o gaʻo ma siama i le inisalini.

O togafitiga e faʻamautinoa ai le glycemia masani i alii o:

  • tausia lelei o taumafa maloloina: o le tapulaʻa maualuga o mea taumafa e maua mai i meaola o manu, ma le faʻalauiloaina i aso taʻitasi o meaai e maua ai le fiber, minerals ma vitamini (fualaau faisua fou ma fua, nati, legumes ma cereals),
  • faʻaaogaina faʻapitoa o fualaʻau ma minerale complexes,
  • aloese mai le taumafaina tele o suti ma ava malosi,
  • taʻaloga taʻaloga masani.

Afai e atiaʻe faʻamaoniga, e tatau ona e sailia fesoasoani fesoasoani.

Tuua Lau Faamatalaga