Poseric cyst: faailoga, mafuaʻaga, faailoilo ma auala faʻaonapo nei o togafitiga

O le cycreatic cyst (ICD10 code - K86.2) o se avanoa lea o loʻo siʻosiʻomia e se pulou ma tumu i le vai. O le masani masani masani o siama cystic o le pancreas o kesi mulimuli-necrotic. I le falemaʻi o Yusupov, o fomaʻi e faʻaalia mai i totonu o le pancreas le faʻaaogaina o metotia faʻaonaponei faʻaonaponei: ultrasound (ultrasound), retrograde cholangiopancreatography, imaging resonance imaging (MRI), faʻatulagaina o le faʻasologa (CT). Iloiloga o tagata gasegase o loʻo faʻaaogaina ma faʻaaogaina meafaigaluega faʻataʻitaʻi fou mai tagata taʻutaʻua.

O le numera o tagata faʻamaʻi ua maua i faʻamaʻi pipisi o le pancreas ua matua faateleina i tausaga talu ai nei. O le faateleina o le faʻalavelaveina o le faʻalavelave o le pancreatitis, ma le faateleina o le numera o ituaiga faʻaleagaina ma faigata o faʻamaʻi e fesoasoani i lenei mea. O le faʻaopoopoga i le taimi o le faʻaaogaina o kesi o le pancreatic cycoa e faʻamalosia e ala i le taua tele o le faʻalauiloaina o metotia lelei o togafitiga faʻasao o le pancreatite ma le gaʻo.

E le gata i lea, o le au togafitiga i le falemaʻi o Yusupov ua mafai ona taofi le faʻaogaina o le faʻalavelave ma faʻaitiitia ai le tele o faafitauli o purulent-septic. Ua faʻaaogaina e fomai tipitipi auala fou mo le togafitia o fatu o le pancreatic cysts. O mataupu ogaoga o le faamai o loo talanoaina i se fonotaga a le Komiti Faufautua ma le auai o polofesa ma fomai o le vaega sili ona maualuga. Faʻatonu le au vailaau faʻataʻitaʻi i togafitiga faʻapitoa. O le tele o kesi o pancreatic e aʻafia ai le filifiliga o togafitiga mo le maʻi.

Ituaiga ituaiga kesi o le pancreatic cysts

O le gasegase (dysontogenetic) o pancreatic cystreatic o loʻo mafua mai ona o le faʻaleagaina o le tino o le toto ma lona tino. O loʻo maua i lalo o tau o pancreatic cysts:

  • Taofiofi - faʻavae e mafua mai i le faʻaitiʻitiina o le vaʻaia o le gland, faʻalavelave tumau o latou lumena e neoplasms, maa,
  • Degenerative - na mafua ona o le faaleagaina o le gland tissue i le taimi o le pancreatic necrosis, o le tino o le tino, gasegase,
  • Proliferative - cavitary neoplasms, lea e aofia ai cystadenomas ma cystadenocarcinomas,
  • Parasitic - echinococcal, cysticercic.

Faʻalagolago i le mafuaʻaga o le faʻamaʻi, o gasegase o meaola o le ava malosi ma le atiaeina o se taunuuga o cholelithiasis ua vavae ese. Faatasi ai ma le faateleina o le numera o tagata faatupu faalavelave i taimi uma, faalavelave tau taavale, natura ma le tekinolosi faalavelave, o le fausia o kesi pisapisao sese i ogaoga manua ogaoga o le taua tele.

Faʻalagolago i le nofoaga o le fomaʻi, atonu e iai se uila o le ulu, tino poʻo le siʻu o le pancreas. O tau moni e sili atu i le 20% o faiga faʻafefe o le pancreas. O fua moni e aofia ai:

  • Goto o le vailaʻau o le dysontogenetic gland,
  • Mauaina o tumutumu o le faatumauina,
  • Cystadenomas ma cystadenocarcinomas.

O se mea iloga o se cyst moni o le i ai lea o se faʻailoga epithelial ile pito i totonu. Moni moni, e ese mai i mea sese, e masani lava ona le oʻo i ni lapoa tetele ma e masani lava ona maua i se taimi faafuasei i le taimi o taotoga.

O se tauvaga leaga e matauina i le 80% o kesi uma. E faia pe a maeʻa se manua tuga poʻo se pancreatitis matautia, e faʻapipiʻi faatasi ma le siama o le tino o le tino, faʻaumatia o puipui puipui, otaota ma le alu atu o le vai oona i tua atu o le gland. O puipui o le cyst sese o se mea e faʻapipiʻi le peritoneum ma le fibrous tissue, e le o iai se mea e fai i le epithelial mai totonu, ae o loʻo faʻatusalia mai i totonu o le mea e teu ai. O le vavao o le cyst sese e masani ona faatumulia i mea e le lelei ma le suavai. O mea o loʻo i ai o se mea vevela poo se purulenti exudate, lea e aofia ai se vaega tele o fusi ma le toto ua suia, o le vai pancreatic ua faʻamaligiina. O se uila leaga e mafai ona i ai i le ulu, tino ma le siʻu o le pancreas ma oʻo atu ai i ni lapoa tetele. O loʻo faʻaalia 1-2 lita o mea.

Faatasi ai ma togafitiga o le pancreas, o fomai tipitipi e iloagofie ai ituaiga eseese o loo i lalo, lea e eseese i auala ma mafuaʻaga o le fausia, o foliga o le ata o le falemai ma le morphology e manaomia i le faaaogaina o togafiti togafitiga:

  1. Faʻafouina o tau fou e mafua mai ona o le pancreatic necrosis poʻo le manua o le pancreatic. E mafai ona latou faʻaaoga uma le ato ato, tauagavale ma le saʻo i le hypochondria, o nisi taimi e iai i isi vaega o le pusa ma pusa abdominal, space retroperitoneal,
  2. O fuafiti tau faʻaogafesoʻotaʻi masani e masani lava o se faʻalavelave faifai pea o le necrosis pancreatic. E laʻititi, e masani ona i ai i le ulu o le pancreas ma e masani ona fesoʻotaʻi ma lona faiga faʻavae,
  3. Faʻalauteleina o le faʻalavelave faʻapitoa o le pancreatic ducts e le ituaiga o le paʻalu e tele lava ina tupu i le pancreatitis o le ava malosi,
  4. O tumutumu o le taofiofia e masani ona sau mai le pancreas mataʻutia, e iai ni puipui vevela ma e le faʻafefeteina ma ni mea vavalalata,
  5. O le tele o kiona felanulanuaʻi e le suia i vaega o totoe o le pancreas.

Vaega o le faʻasolosolo o le uila

O le faagasologa o le fausiaina o le afa cycrytic postcrotic e pasi i le 4 vaega. I le taimi muamua o le foliga mai o se uila i totonu o se ato ato, ua faia ai se lua, ua faatumulia i le vevela e mafua mai ile pancreatiti. O lenei laasaga e 1.5-2 masina. O le laasaga lona lua o le amataga lea o le faʻavaeina o le capsule. O se pulou matala e aliali mai i le liʻo o le pseudocyst le lelei. O siama kesi e maua ai le faʻaaogaina o le polynuculate e faʻamautinoa i luga o le pito i totonu. O le umi o le laasaga lona lua e 2-3 masina mai le taimi e tupu ai.

I le vaega lona tolu, o le faʻavaeina o le capsule fibrous o le pseudocyst, lea o loʻo faʻafesoʻotaʻi lelei ma masini o loʻo siomia ai, ua maeʻa. O le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino o loʻo faia malosi. E fua tele. Ona o le vailaʻau o le vailaʻau, ua faʻasaʻolotoina ai le uila mai fuluʻi leʻo ma faʻaumatia oloa. O le umi o lenei laasaga e amata ile 6 i le 12 masina.

O le taimi lona fa o le vavae ese lea o le afa. E na o le tasi le tausaga mulimuli ane, e amata ai le faʻaleagaina o faʻafeagaiga i le va o le pseudocyst wall ma tisoa e latalata ane. E faʻamalosia lenei mea e ala i le faʻaauau pea o aʻafiaga o okeni o loʻo fesoʻotaʻi ma se taʻavale e aunoa ma se faʻamalosi, ma le faʻalauteleina o le faʻaalia o enzymes proteolytic i faʻasalaga faʻasalaga. O le cyst e telefoni feaveai, e faigofie lava ona tu i fafo mai mea o loʻo siomia ai.

Faailoga ma le siamaina o kesi o pancreatic cysts

Faailoga o le falemai o se afa o le gasegase e mafua mai i le faamaʻi autu na mafua ai, le i ai o le afa ma faafitauli na tulai mai. O se sikaleti laʻititi e mafai ona faʻasolosolo. I le pancreatitis ma le gasegase i le taimi na sosoo ai o le maʻi, o fomaʻi i le falemai o Yusupov e fuafuaina se taamilosaga le maualalo i le vaega o le vavao o le pancreas, lea e ono fautua mai ai se manatu e uiga i se uila. O le tele o taimi o le soymptomatic o tau o se natura faʻanatura, o tumutumu o tumutumu ma nai cystadenomas laiti.

O le tiga, e fuafua i le tele o le afa ma lona tikeri o totoga i gaʻo latalata ane ma faʻatonuga namu, i luga o le plexus ma le nerve nodes i luga o vaʻa tetele, e mafai ona paroxysmal, i le foliga o colic, fusi poo le lemu. Faʻasalaga tiga, o nisi taimi e maʻi ai le tagata gasegase, e tu i le itu taumatau po o le itu tauagavale, tu i luga, faʻapipiʻi i luma. tiga e mafua mai i le cyst ua fuaina e tagata gasegase e pei o se lagona o le mamafa po o le mamafa i le itu o loʻo tupuga, lea e faʻateleina pe a uma ona 'ai.

O tiga sili atu ona ogaoga e aʻafia ai le tino o le afa i le vaega muamua o lona faʻavaeina. O le iuga o le pancreatitis o le gasegase po o le aʻafiaga o le afaina ma le faasolosolo pea o le puipuia o le gland tissue. O se mea e pei o le tumutumu, lea e lagona i le itulagi pito i luma, o le faailoga aupito sili lea ona faatuatuaina o se uila o le pancreatic. O nisi taimi e tulaʻi ma toe mou atu. E mafua lenei mea i le vavave taimi faʻapitoa o le vailaau o le cyst i totonu o le papa pancreatic conduct.

O le tele o faʻasalaga e le masani ai o se vailaʻau oona o faailoga nei:

  • Nausea
  • Paʻu
  • Tatala
  • Luga o le vevela
  • Leʻa le mamafa
  • Vaivai
  • Jaundice
  • Tue le paʻu
  • Ascites (faʻaputuina o le vai i le manava).

O nisi taimi e mafai ai ona fuafua le i ai o se ata lafoia, o le tulaga lea e fetaui ma tuaoi o le uila, e ala i se leitio o le suʻega o le vevela. O tafaoga o cysts e sili atu ona faʻalagolago e maua mai i le faʻataʻitaʻiga i se tulaga o le vavave faʻamalosi. O sulu o le tino ma le siʻu o le gland i luga o le x-ray e masani ona faʻaleagaina le gaʻo o le manava. O le taofiofia o le faaletonu, lea ua faia i lenei tulaga, ua mafai ai ona e masalomia se uila. O tumutumu tetele e alu ifo i lalo e i ai taimi e iloa ai i le taimi o le toso.

O poker picreaty cysts e lelei le vaʻaia i le taimi o le angiography o lala o le faʻalauga o le celiac. O fomaʻi o le falemai o Yusupov e maua ni faʻamatalaga taua mo le faʻatuina o se faʻamaʻi ma le retro-pneumoperitoneum ma le pneumoperitoneum faʻatasi ma urography. O le fuafuaina o le maualuga o enzymes pancreatic (amylase ma le lipase) i totonu o le toto ma le urine e taua mo le faamautuina o se suesuega saʻo. O le faaletonu o le galuega faalilolilo o le pancreas e seasea lava ona tupu ma tumutumu.

O le a le lamatiaga o se uila o loʻo i totonu o le pancreas? O fua o le pancreatic e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave, lea e faʻaalia mai e ala i le faʻalavelaveina o totoga eseese: o le manava, duodenum ma isi vaega o le manava, fatuga ma le eletene, vein vein, ma le talo. O le faʻaaogaina o se uila faʻapitoa e mafua ai le mumū o le peritoneum (peritonitis). Aʻo faia ni suʻesuʻega eseese, o fomaʻi i le Yusupov Hospital e aofia ai tumama ma tumutumu o le ate, o ituaiga eseese o vailaʻau, hydronephrosis ma neoplasms o fatugaʻo, tumutumu ma tumutumu o le retroperitoneal space, mesentery ma le ovary, siama vaivai o le gaogao o le manava ma le anortysm.

Togafitiga o kesi o le pancreatic cysts

O le faʻaaliaina o kesi pancreatic i le tele o mataupu e iloa ai faʻamatalaga mo togafitiga faʻapitoa. Le ituaiga o taotoga e faʻalagolago i itu nei:

  • Mafuaaga o le faʻasolosolo mai o cystic,
  • Le ola o le afa
  • O le localization, tele, natura o mea e aofia ai,
  • Le maualuga o le mafutaga ma le pancreatic duct system,
  • Faʻaiʻuga
  • O le i ai o faʻasalaga faʻatoʻilaloina o totoga e latalata i le pancreas.

O le a le faʻasolosolo mo se siʻosiʻu siʻosiʻomaga paʻu? I le 8-15% o mataupu, o le a le mafai ona tupu le faʻaosoosoina o le tumutumu o tumutumu seia oʻo lava ina latou mou atu atoa i lalo o le malosi o le togafitiga faʻamaʻi-inflammatory. O le mea lea, o le manatu e uiga i le avanoa e faʻaoga ai togafitiga faʻatauvaʻa i le tulaga o le i ai o se vailaʻau o le pancreatic i le fuafuaina o le "faʻamaloloina" i le tele o mataupu e sese. O le suʻeina o se tagata gasegase i le pancreatitis e masani ona faia i se vailaʻau o le pancreatic cyc, o fomai tipitipi i le falemaʻi o Yusupov e manatu o se faʻamaoniga manino mo togafitiga. O le filifiliga o le taimi aupito sili ona lelei, le tele ma le ituaiga o taotoga o taotoga e faia faʻatasi.

O faʻafitauli faʻapipiʻi mo kiona o le pancreatic e vaevaeina masani i ni vaega se 5:

  • Vaitafe mai fafo o le afa
  • Ole faʻaleleia ole vaʻaia o le afa (o le tuʻuina atu o mea i totonu o le va o le pa o le cyst ma vaega eseese o le gastrointestinal tract),
  • Vaitafe i fafo o fafo o ala,
  • Taʻiala vavalalata faʻapipiʻi (faʻaupuina o le uila ma faʻafesoʻotaʻi vavave faʻatasi ma le uila)
  • Laparoscopic, endoscopic ma isi faʻalavelave faʻalavelave faʻavaivai, e faʻaaogaina i fafo poʻo le faʻaleleia o totonu o kesi i lalo o le puleaina o masini ata faʻafomai.

O le tele lava o le fausia o le puipui o le faʻamaʻi o le, o le tele foi lea o avanoa e faia ai se faʻasalalauga faʻasalalau. O tulaga sili ona lelei mo togafitiga faʻapitoa e tupu mai i le 5-6 masina talu le amataina o le faʻaleleia o le siva, pe a maeʻaeʻa lona puipui ma faʻafefeteina. I lenei itu, i le gasegase o le faʻamaʻi, fomai tipitipi taumafai e faia se togafitiga atoatoa, lea e faʻamoemoe e puipuia ai faʻafitauli. O faʻalavelave osofaʻi faʻaleagaina e tusa lava pe o le a le tulaga o le atinaʻeina o le afa.

O finauga e lagolagoina ai faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻapitoa mo togafitiga o faʻamatalaga nei:

  • O le i ai o masalosaloga talafeagai o le atinaʻega o faʻalavelave ogaoga o le faʻasolosolo o cystic,
  • Faʻaauau le alualu i luma i aʻoga, e ui lava i togafitiga faʻamalosi,
  • Le i ai o faʻamaoniga faʻamaonia o le natura o le tumutumu o le gasegase faigata.

Ina ia faia se suʻega ma togafitiga o uila, ia faia se feiloaiga ma le fomai tipitipi o le falemai o Yusupov i le valaʻau i soo se aso o le vaiaso, tusa lava po o le a le aso.

Faamatalaga lautele

O le vailaʻau o le Pancreatic o se togafitiga, o le masani ai i tausaga talu ai ua faʻalauteleina i le tele o taimi, ma o le tele o tupulaga talavou e aʻafia. Ua iloa e le au gastroenterologists le mafuaaga mo lenei mea i le faateleina o le tupuga o le pancreatitis maoaʻi ma le tele o etiologies (ava malosi, biliary, traumatic). O le vailaʻau o le pancreatic o le masani masani lea o le pancreatitis (e oʻo atu i le 80% o mataupu). O le lavelave o lenei togafitiga e mafua mai i le leai o se manatu masani e uiga i nei faatulagaga e tatau ona mafua mai i le pancreatic cysts, o se tuufaatasiga lautele lea e atagia ai le etiology ma le pathogenesis, faapea foi ma tulaga o togafitiga faafomai.

O nisi o tusitala e faasino i kesi pancreatic pei o ni fausaga e le mafaitaulia puipui ma faatumulia i le sua o le pancreatic, o isi tagata tomai faapitoa e talitonu o mea o loo i totonu o le kesi e mafai foi ona avea o se palanyma o le okeni, toto, mea e le lelei le toto, po o le tulei. I soʻo se itu, o manatu e malilie e faapea, mo le fausia o se vailaau o le pancreatic, o tulaga nei e tatau ona mautinoa: o le faaleagaina o le palanyma o le okeni, faigata i le paʻu o le manava o le tino, faapea foi ma le solia o le microcirculation.

Faʻaiʻuga o le afa o le pancreatic cyst

O le pancreatitis o le mafuaaga taatele lea o kiona o le pancreatic. O le mumusu tele o le pancreas e faigata i le atinaʻeina o kesi i le 5-20% o mataupu, aʻo masani ona faia le vavave i le lona tolu po o le fa o le maʻi. I le pancreatitis e le masani ai, o fua o le pancreatic cycrosis e fai i le 40-75% o mataupu. O le tele o taimi, o le mafuaaga autu o le faʻamaʻi pipisi. O le mea e masani ai, o le kesi e fai pe a mavae ni manua tuga, ma e mafua mai i le cholelithiasis ma le faʻavaivaia o le vai o le pancreatic, o le faʻasolosolo o le pancreatitis o le gaselase i le gaogao, tumutumu o le limau duodenal lapopoʻa, le faʻasalaga o le sphincter o Oddi.

O le faʻavaeina o kiona o le pancreatic ma le pancreatitis e tupu mai i lalo. O le faaleagaina i le tino o le tino e maua mai i se faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu o neutrophils ma lymphocytes, faʻalavelave faʻaleagaina ma le afaina. E le gata i lea, o le vaega o le faʻaleagaina o loʻo faʻaaogaina mai le parenchyma e lata ane. I totonu, o le faʻalauteleina o mea faʻapipiʻi e tupu, foliga o meaʻai, mea elemene i totonu o le taulaiga e faasolosolo malie lava ona faʻaumatia e ni siama puipuia, ma o loʻo tumau ai pea se vaega i lenei nofoaga. Afai e fesoʻotaʻi le cystryic cyst ma le tino o le okeni, o le a maua ai le sua pancreatic i totonu, o le faaputuputuina o elemene o le tino, mea e le lelei ai le inflammatory e mafai foi, ma le faaleagaina o le toto pe a faaleagaina vai toto.

I le tulaga o le solia o le auala e ala i le masani o le pancreatic duct, ua fausia ai tumutumu o le pancreatic e maua ai se vela epithelial, i totonu lea e maua ai le sua pancreatic. O le faʻaaogaina o le pathogenetic mechanism o lo latou faʻatulagaga o le maualuga lea o le maualuga. Ua faʻamaonia o le mamafa i totonu o le uila e mafai ona faatolu ona sili atu le maualuga nai lo tulaga masani i totonu o le va.

Faʻavasegaga o kiona o le pancreatic cysts

O le mea masani, o mea uma o le natura e vaevaeina e tusa ma uiga o le morphology e vaevaeina i ni ituaiga se lua: o mea na faia e mafua mai i le faʻaogaina o le tino ma le leai o se epithelial lining (o nisi tusitala e taʻuina ia ituaiga mea e fai, e le o vavaeeseina i latou i se isi vaega) ma faia i le taimi o le faalavelaveina o ala ma maua ai le epithelium (hold).

O le faʻamaonia o kesi pancreatic, lea na fausia e avea o se faʻalavelave o le pancreatitis, o le faʻavasegaga o Atlanta e masani ona faʻaaogaina, e tusa ai ma le mea o loʻo i ai, faʻapitoa ma faʻaoga o le tino o le paʻu. E leʻi maeʻa ona fausia o latou lava puipui; o a latou matafaioi e mafai ona taʻaloina e le palemyma ma le paipa, mea faʻapitoa, e oo lava i puipui o totoga vavalalata. O faʻalavelave faʻafefiloi faʻafuaseʻi o loʻo faʻaalia e puipui ua uma ona fausia mai le fibrous ma le gaosia o le tino. O le toesea o se pupu tulei ua tumu i le taimi o le necrosis pancreatic poo le suppuration o se uila.

E faʻatatau i le faʻasalaga, o ulu o le ulu, tino ma le siʻu o le pancreas e iloga. E le faʻalavelave ma faʻalavelave (faʻaogaina, suppuration, fistulas, gaioiga, peritonitis, maligesty) kesi pancreatic cysts foi e iloga.

Faailoga o se vailaau o le pancreatic cyst

O le ata o le falemaʻi i le i ai o kiona pancreatic e mafai ona eseese tele e fuafua i le telē, nofoaga o le faʻavae, mafuaʻaga mo lona faʻatulagaina. O le tele lava o taimi, e le mafua mai ai ni faʻamaoniga o kalame o le pancreatic: o cavities e oʻo i le 5 senitimita le mamafa, e le aʻafia ai totoga vavalalata, nerve plexuses, o lea e le maua ai e le tagata le faʻalavelave. Faʻatasi ai ma tumutumu tetele, o le autu autu o le tiga. O se faʻamatalaga iloga o le "vaʻaiga gaʻo" (o le faʻaleleia le tumau i le ata o le falemaʻi pe a maeʻa le pancreatitis poʻo le tiga).

O le tiga ogaoga e matauina i le taimi o le fatuina o le pisudocysts i totonu o le pancreatitis ogaoga po o le faʻavavevave o taimi masani, talu ai o loʻo i ai faʻalavelave faʻaleagaina matautia. I le aluga o taimi, o le malosi o le tiga o le tiga e faaitiitia, o le tiga e amata ona le mautonu, e na o se lagona le mautonu, lea, faatasi ai ma faamatalaga faanatinati (trauma poo pancreatiti), e mafai ai ona e masalomia le faamaʻi. O nisi taimi, e le o le talaaga o nei mea laiti, o osofaiga o le tiga, o le mafuaʻaga o le maualuga o le toto. O se tiga matuia o le faʻaalia e mafai foi ona faʻaalia ai le malepelepe o le afa, o le siʻitia malie o le tiga e uiga i le faʻalauteleina o le vevela o le tino ma le soona inu o mea - e uiga i lona fafagaina.

O faʻafitauli o le cycreatic cyst e ese le eseʻese pe a faʻamalosi le plexus solar. I le taimi lava e tasi, e maua ai e tagata gasegase le ogaoga o le tiga o le afi o loʻo faʻaalia i le tua, lea e mafai ona faʻateteleina e ala i le tuiina o lavalava. O le tulaga e faʻamalieina i le tulaga tulivae-tulivae, o le tiga e taofia naʻo talafesa o nakoti.

O faʻamaoniga o se vailaʻau o le pancreatic e mafai foi ona avea ma faʻamaʻi faʻamaonia: o le aisa, o nisi taimi e vomiting (e mafai ona muta se osofaʻiga o le tiga), faʻafitauli o le nofoa. O se taunuuga o le faaitiitia o le galuega o le exocrine o le okeni, o le taumafaina o meaʻai i totonu o le manava ua vaivai, ua faaitiitia le mamafa.

O le faʻamaʻi o le faʻaosoosoina o okeni tuaoi e faʻamaonia lea ituaiga maʻi: pe afai o le uila o loʻo i le itu o le ulu, e mafai ona fai le siaki (o le paʻu ma le sclera, o le paʻu o le paʻu), pe a faʻapipiʻi le veli vevela, e tupu aʻe le edema i pito pito i lalo, urination. E seasea lava, o le tele o kesi o loʻo faʻapipiʻi ai le luminaʻi o le intestinal, i ia tulaga e le mafai ona faʻataunuʻuina le faʻalavelave o le intestinal.

Faʻamatalaga o se vailaʻau o le pancreatic cyst

O faʻatalatalanoaga o se gastroenterologist ma le masalosalo o le cystrec cyst ua mafai ai ona faʻamalamalamaina le faitioga a le tagata maʻi, faʻamatalaga faʻanatura. Pe a suʻesuʻeina le manava, e mafai ona mafai ona faʻataʻitaʻiina - o se faʻavae i le nofoaga o le fausiaina. I suʻesuʻega suʻesuʻega, e masani lava e leai ni suiga patino, laʻititi leukocytosis, o se faʻaopoopoga o le ESR, ma i nisi tulaga e mafai ona maua se faʻalauteleina o le bilirubin ma le alkaline phosphatase. O le faʻasalaga o enzymes pancreatic e le faalagolago i le i ai o se uila e pei o luga o le tulaga o le pancreatitis ma le maualuga o le faaleagaina o le gland. I le tusa ma le 5% o mataupu, o le galuega o le endocrine o le pancreas e le afaina ma o le maʻisuka lona lua ua atiaeina.

O auala taua tele o le faʻaaliaina o le uila. O le faʻasalalau o le pancreas e faʻatagaina ai oe e iloilo le tele o le faʻavae, faʻapea foʻi ma faʻailoga e le masani ai o faʻafitauli: i le tulaga o le suppuration, o le le mautonu o le faailo o le faʻalogo e fuafua i le talaaga o le vavao, ma le faʻamaoni - le eseesega o le taʻavale. Faʻamaumauga faʻasolosolo ma le faʻataʻitaʻiga o le magnetic resinance (MRI o le pancreas) tuʻuina atu faʻamatalaga auiliiliga e uiga i le telē, nofoaga o le uila, le i ai o lona fesoʻotaʻiga ma le ala. I le avea ai ma se ausilali, e mafai ona faʻaaoga le scintigraphy, lea e faʻamalamalamaina ai se uila e pei o se "lau malulu" e faasaga i tua o se palanyma okeni lautele.

O se nofoaga faapitoa i le suʻesuʻeina o kesi o le pancreatic o loʻo tuʻuina atu i le retrograde cholangiopancreatorygraphy (ERCP). O lenei auala e tuʻuina atu ai faʻamatalaga auʻiliʻili e uiga i le mafutaga o le afa ma le au o le gland, lea e fuafua ai togafitiga o togafitiga, peitaʻi, i le taimi o le suʻega, o loʻo i ai se maualuga maualuga o faʻamaʻi pipisi. O le mea lea, i le taimi nei, o le ERCP o loʻo faʻatinoina faʻatasi ma le faʻafitauli ua foia o togafitiga faafomaʻi ina ia mafai ai ona filifilia le auala e faʻaaogaina ai.

Togafitiga o le pisapisipolo

Faʻaogaina togafitiga o kiona o le pancreatic. E leai se togafiti e tasi mo le puleaina o tagata mamaʻi i lenei maʻi, ma o le filifiliga o le taotoga e faalagolago i mafuaʻaga o le fausiaina o le afa, o lona telē, suiga o le morphological ma galuega i le okeni, ma le tulaga o le tino.

O tagata faapitoa i le gasegase o le gastroenterology e iloagofie ai vaega autu e tolu o togafiti mo gasegase pancreatic: o lona aveeseina, faʻavaivai i fafo ma fafo. O le faʻavae ua aveeseina e le vaega o le vaega o le pancreas faatasi ai ma le afa, o le maualuga ua fuafuaina e le tele o le afa ma le setete o le palanyma o le okeni (o le ulu o le gland, distal, pancreatoduodenal resection e mafai ona faatino).

E mafai ona faia faʻasalalauga i le lotoifale e ala i le faʻaaogaina o se anastomosis i le va o le uila ma le manava (cystogastrostomy), duodenum (cystoduodenostomy), poʻo le inumaga laiti (cystoengarostomy). O nei metotia ua manatu o le sili ona sili ona lelei: latou te maua ai le faʻamalosi o mea faalilolilo, faʻaitiitia le tiga, e seasea ona taʻitaʻi atu i le toe faʻafoʻi.

Ole suavai fafo o le afa e le masani ona faʻaaogaina. O sea laasaga o loʻo faʻaalia mo le supporation o le vavao, kesi e le faʻaleleia, faʻaleaga vascularization o le faʻavae, faʻapea foi ma se tulaga ogaoga o le maʻi. O ia gaioiga e puipuia, talu ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le faʻaleleia ma le toe faʻafouina o le uila, o le fausiaina o fomaʻi pancreatic, lea e tali le tali atu i togafitiga faʻamalositino ma o nisi taimi e manaʻomia ai fesoʻotaʻiga faatekinolosi sili atu ona faigata. Soo se ituaiga o taotoga o le alavai e faatoa faia pe a maeʻa le faʻamaonia o le aʻoaʻoga e le o le tumutumu o aʻoga.

Talu ai nei, o le faʻaaogaina o togafitiga faʻasolosolo, o loʻo faʻaaogaina e avea ma togafitiga faʻapitoa, ua amata ona faateleina le masani. E ui i lea, e ui lava i le maualalo o le osofaʻiga ma folafolaga faʻapitoa o togafitiga faʻapitoa, o faʻafitauli e masani lava ona atiae i le tulaga o le fausia o fistula pancreatic exterior, sepsis.

O togafitiga faʻasao mo faʻamaʻi faʻasalaga e faʻamoemoeina e le faʻamaʻi autu. I le tulaga o le pancreatitis, o se meaʻai e tatau ona faʻatulagaina, e faʻatatau i le tapulaa aupito maualuga o le puleaina o le pancreatic. Suiga vailaʻau, faʻaaogaina o analgesics, siakiina le maualuga o le glycemia, ma pe a talafeagai ai, o lona faasaʻoga.

Faiga faʻamalositino ma le puipuia o kiona o le pancreatic

O le faʻamalosaga mo kiona o pancreatic e faalagolago i le mafuaʻaga o le maʻi, o le taimi o suʻesuʻega ma togafitiga. O lenei togafitiga e mafua mai i le maualuga o le faʻatupulaia - mai le 10 i le 52% o mataupu uma e faʻatasi ma le suppuration, faʻamaʻaloga, fistula formation, faʻaleagaina poʻo le toto toto. E tusa lava pe uma togafitiga, o loʻo i ai se faʻalavelave faʻafouina. O le puipuia o kesi o le pancreatic e aofia ai le teenaina o le ava, talafeagai lelei le togafitiga o faamai o le gastrointestinal tract (gastrointestinal tract, pancreatitis), meaai paleni.

Faʻaipoipoga ma mafuaʻaga faʻapitoa

E mafai ona atiaʻe e kumepa o le pancreatic i tagata gasegase o soʻo se matua, e eseese ituaiga ma fuainumera. I nisi o gasegase, ae maise lava i le afaina o le afa, o le polycystosis (polycystic ovary, kidney, brain, fox cysts) e mafai ona matauina.

E le tupu se tauvaga sese i se okeni maloloina - o lenei faagasologa o le taunuuga o se faamaʻi. E tusa ai ma le Polofesa A. Kurygin, o le mafuaaga sili ona taatele o le:

  • tino pancreatitis - 84.3% o mataupu uma (silasila i faailoga o le pancreatitis)
  • afaina o le pancreatic - 14% i le fausaga o le faamaʻi, o le nofoaga lona lua lea i le tele o taimi e tupu ai
  • tapunia le tapunia o le gaioiga (faatasi ai ma se maa, patipati i se vaʻa) poo se faʻailoaina o le soliga o lona faʻamalosivale - e mafai foi ona faʻaosofia ai le fausiaina o se uila

I le taimi nei, o le Sosaiete a Sosaiete Rusia ua faailoa mai ai ni mea taua se lima. I le faagasologa o faamasinoga, sa faamaonia lo latou taua ma o le tulaga lamatia o le atiaeina o se afa o le pancreatic sa fuafuaina e avea o se pasene:

  • le faʻaaogaina o le ava i le malosi maualuga - 62.3%,
  • gallstone faamaʻi - 14%,
  • gasegase - gasegase lipid deficit (faʻataʻitaʻiga laboratory o le faateleina o vaevaega o le lipids ma le cholesterol) - 32.1%,
  • le i ai i le taimi ua tuanai o gaioiga i luga o soʻo se elemene o le faʻaogaina o meaʻai,
  • o le maʻisuka (e masani lava i le ituaiga lona lua) - 15.3%.

O le i ai o se tasi o tulaga o loʻo taʻua i luga i se tagata maʻi ma le faʻaalia o faʻamaʻi o maʻi pancreatic e mafai ai ona faʻamalosia le fausia o se uila e masalomia ai.

Faʻatau togafitiga

Le togafitiga o kesi popo ma togafiti togafitiga e faia pe afai:

  • o le faʻalavelave faʻaleagaina ua manino le tapulaa,
  • e i ai sona laʻititi laʻititi ma lona telē (e oo i le 2 cm le lautele),
  • naʻo le tasi aʻoaʻoga
  • e leai ni faʻailoga o le gasegase faʻamalosi ma tiga matuia.

I isi tulaga uma lava, togafitiga i togafitiga o togafitiga.

Mo le 2-3 aso muamua, o le meaʻai fiaʻai ua faʻamatalaina. Mulimuli ane, e tatau ona faʻapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo, falai ma le aano o meaʻai, aua e faʻaosofia ai le pulefaʻatasia o enzymes pancreatic ma faʻaleleia ai faʻaleagaga o mea (vaai i mea e mafai ona 'ai faʻatasi ma le pancreatitis). O le ava malosi ma le ulaula e tatau foi ona tuliesea. O le faʻatonuga o le maʻi o loʻo momoe (7-10 aso).

O vailaʻau o le Tetracycline poʻo le cephalosporins ua faʻatulagaina, lea e faʻamoemoe e puipuia ai le ulufale atu o se siama siama i totonu o le vailaʻau o le cyst ma faʻatumu ai i le tulei. A leai, e mafai ona liusuavai puipui ma faʻavave ona faʻasalalau le gaioiga e ala i gland ma vavalalata lata ane.

E mafai ona faʻaitiitia le paʻu ma faʻaititia le pule faʻanofo e ala i le faʻamaonia o le "popo faʻatoʻaga pamu" (OMEZ, Omeprazole, Rabeprazole, ma isi mea). Mo le gaosia masani o gaʻo ma gaʻo tele gaʻo, faʻamalamalamaina o le enzyme - o vailaʻau e aofia ai lipase ma Amylase, ae leai ni meaola (Pancreatin, Creon).

Afai e le aoga togafitiga faasao mo le 4 vaiaso, o le taotoga o loʻo faʻaalia.

Faʻafitauli tau togafitiga faʻaonapo nei

E sili atu i le 92% o tagata uma e maua i le gasegase o meaʻai e togafitia i se falemai. I le taimi nei, e tusa ma le 7 avanoa mo faʻatinoga e mafai ona faʻaumatia ai lenei maʻi. O fautuaga a le Sosaiete Sosaiete Rusia e tuʻuina atu le fiafia i faʻasalaga faʻaleagaina (pe afai o le paʻu o le gasegase e toetoe lava a le faʻaleagaina).

Ole numera aupito itiiti ole faʻalavelave ole taotoga ole cyst, lea e tatau ona faia i le taimi e tasi ma le ultrasound. E sili atu le aoga i le suʻeina o le volumetric process i le ulu poʻo le tino. O le mataupu faavae o le togafitiga faʻapitoa e faigofie lava - pe a maeʻa le faʻamaʻi, o le tagata maʻi e tui i se meafaigaluega (vaʻavave poʻo le nila) e ala i se faʻalavelave i le vaega pito i luma. E faʻatatau i le tele o le faʻavae, e mafai e le fomai tipitipi ona faʻatino:

  • Ole faʻaitiitia ole alavai ole alavai - pe a uma ona ave uma le vai mai le lua, ona faʻavaeina lea o le alavai (faʻamaʻu manifinifi) i le faia o se tafega tumau. E le faʻateʻaina seʻia maeʻa ona taofia le faʻatagaina o le exudate. E talafeagai lenei mea e tapunia ai le faaletonu ma se mea fesootai. O le taotoga e le mafai ona faia pe afai e tapunia e le uila le gaʻo o le gland pe i ai se voluma taua (silia ma le 50-100 ml),
  • O le vaʻaia o le cyst - o lenei metotia e aofia ai le faʻaofiina o se vaifofo malosi i totonu o le vailaau o le afa, pe a uma le gaogao. O le taunuʻuga o le tumama (faʻamamaina) o le paʻu, faʻalauteleina o mea fesoʻotaʻi ma le tapunia o le faaletonu.

Afai e le mafai e manua transdermal, o le Faʻamaumauga ole Tausiga Tausiga fautuaina le laparoscopic taualumaga. Latou te aofia ai le faʻaaogaina o le 2 incisions 1-2 cm le umi, lea e faʻaaogaina ai meafaifaʻailoga faʻasalalau i totonu o le vaega o le manava. O le taotoga e sili atu le tele o faʻafitauli faʻafitauli, e ui lava i le osofaia o le tino. E aofia ai:

  • Excision ma le faʻaaogaina o le uila - faʻaaogaina i le i ai o se faʻavaega maualuga. O le taotoga e aofia ai le: tatalaina le pu o le uila, lona tumama ma vaifofo viseptic ma le togafitia o le faaletonu "matua". I le isi itu, e talafeagai le faʻaaogaina o se electrocoagulator e tapunia ai le paʻu, peitaʻi, i lenei tulaga, e tatau ona faia se tafega tumau mo le 3-7 aso,
  • Laparoscopic o le vavalalata o se vaega o le gland o se togafitiga faʻapitoa e fautuaina pe afai ei ai se faaletonu tele i totonu o le gland tissue. Mo se faʻataʻitaʻiga, faatasi ai ma le uila o le ulu o le pancreas ma le lautele o le 5-7 cm, o le ulu atoa ua aveeseina.O lona lelei o se laʻititi laʻititi o le toe faʻafouina o le faʻamaʻi,
  • O le galuega Frey (o le faʻaogaina o le ulu ma le fausiaina o pancreatojejunal anastomosis) o se fesuiaiga o le taotoga o loʻo talanoaina i luga. O lona faaaogaina e tauamiotonuina ma le malosi o le faalauteleina o le pule o le gland. O le auala o le taotoga e faʻapipiʻiina e ala i le faʻaogaina saʻo o lenei mea i totonu o le puipui o le tootoo laiti, lea e mafai ai ona faʻamautinoa le faʻamalositino o enzymes ma faaitiitia le ono mafai ona maua le pancreatic necrosis.

O le le mafai ona faʻaaogaina faʻamalositino faʻamalosi pe faʻasolosolo faʻamalosi e te faʻaaoga i laparotomy interventions (faʻatasi ai ma le tatalaina o le manava o le manava). Latou te manaʻomia le umi o le toe faʻaleleia o taimi, ae maua ai le avanoa e faatino ai soʻo se tele o galuega taotoga. O auala tatala nei e iloagofie ai:

  • Tatala vavalalata o se vaega o le gland,
  • Excision ma alavai i fafo o le afa,
  • Maea le faʻatautaia o le afa - o lenei taotoga na muamua faʻataʻitaʻiina i le 70 o le seneturi talu ai ma seia oʻo nei i le taimi nei e leiloa lona taua. O lona auala o se mea muamua lava - o le tatalaina ma le tumama o le uila, e sosoo ai ma le paʻuina o puipui o le faʻavae i le pito o le faʻavae. A maeʻa lena, o le taotoga o le gasegase o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o laupepa. O le mea lea, o le tapunia o le taulasea o le tino ua ausia. O le le lelei o lenei metotia o le masani ona fausia o fuainumera fesuisuiai i le puipui o le abdomina tua.

O fua o le pancreatic cysts o se togafitiga e le masani ai. Le faʻafia ona tupu, e tusa ai ma le Polofesa V.V. Vinogradova 0.006% i le lalolagi. Ae ui i lea, o faʻamaʻi ogaoga e faʻaitiitia ai le tulaga lelei o le ola o le tagata e manaomia ai le taimi e faʻamaonia ai ma togafitiga. I le taimi nei, e mafai e fomai ona taulimaina ma le manuia lenei maʻi. Mo lenei, e na o le maʻi lava e manaʻomia le faʻaaogaina o fesoasoani faʻapitoa.

Ata faʻaleleia

I le fausiaina o pseudocysts, e 4 taimi e iloga (Karagyulyan R.G. 1974):

Vaega 1 (e oo i le 4-6 vaiaso mai le amataga o le pancreatitis) - o le tupu mai o se uila. I le pancreatic ulufale atu, o le vaega muamua o le uila ua fausia,

2nd tulaga (2-3 masina mai le amataga o pancreatitis) - o le amataga o le fausia o le capsule. O le puipui o le cyst e tatala, faigofie ona vaʻaia,

Tolu (vaitaimi e oʻo atu i le 6 masina) - faʻamaeʻaina le faʻavaeina o le capsule. O le puipui o le uila e aofia ai mea filogia eleelea.

Vaitaimi 4 (6 -12 masina) - vavae ese. O le cyst e televave ma faigofie ona vaʻavaʻavaʻaʻi mai masini o loʻo siomia ai.

I le laasaga 1 ma le 2, o le cyst ua manatu o le a fausia i le 3 ma le 4th laasaga - na fausia.

Faʻasologa o faʻataʻitaʻiga clinical |O le masini ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o togafitiga

O le pancreas ei ai sona sao taua i le malepe ma le mulimuli ane o le faʻaaogāina o protein, gaʻo, gaʻo. O le okeni o loʻo i ai se fausaga faʻapitoa e faʻatatau i foliga o kume. O le fausiaina o fomaʻi i totonu o le gland e le o se masani ma e mafua ona o le faʻaleagaina o le gaioiga i le fausiaina o le okeni, poʻo mea taua lona lua.

O le masini o le mea e tupu e faʻavae i luga o le faʻaumatia o le tino o le okeni. I lalo o le aʻafiaga o tulaga le lelei, o faʻaputu o foliga o le oti i totonu o le pene palasa o le pancreas, o le tino e faʻamalo ai le vaega o le maʻi mai mea ola maloloina - o se pulou e maua mai i sela fesoʻotaʻi poʻo fibrous. E faasolosolo malie lava ona tumu le paʻu i mea e sili ona lelei ma mea faalilolilo - o le auala lea e aliaʻe mai ai se uila.

Mafuaaga masani o foliga vaaia o togafitiga:

  • faʻalavelave faʻalavelaveina o vavae o le gland,
  • le i ai o maa
  • pancreatitis - gasegase, gasegase, ava malosi,
  • pancreatic necrosis,
  • afaina o okeni
  • maʻi o le endocrine - gaʻo, maʻisuka,
  • faʻamaʻi pipisi.

Faʻasologa o le faʻavasegaga

Cysts ua vaevaeina i:

  • Moni (faʻapitoa) - o fausaga o vailaʻau i totonu o le gland o loʻo i ai mai le fanau mai, o le faʻavaeina o le mamanu o loʻo faʻatulaga i le vaitaimi o le prenatal. O gasegase masani e le faateleina i le telē, o lo latou gaʻo e aofia uma lava i siama. O foliga vaaia o kenei moni ona o le taofia o le pancreatic ducts e mafua ai le afaina i le fatuina o mea fiva - o lenei maʻi e taʻua o le "cystic fibrosis", poʻo le polycystic.
  • Sese (pseudocysts) - aʻoaʻoga o le vavave lea na faʻaalia i le talaaga o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino, le manua ma isi mea o le tulaga lua.

O mea faʻapitoa e mafai ona fai i vaega eseese o le pancreas - luga o le ulu, tino ma le siʻu. E tusa ai ma fuainumera, e seasea lava ona maua i luga o le cyst head, i le 15% o mataupu uma, 85% e afua mai i le gasegase o le tino ma le siʻusiʻu o le okeni. I le toeitiiti 90% o mataupu, o kesi e lua i le natura ma faʻaalia i le talaaga o le tuʻuina atu o le pancreatitis. 10% o mataupu e fesoʻotaʻi ma le gaioiga o le okeni.

O le faʻavasegaga o Atlanta e faʻaaogaina i faiga faʻavavelosi na foliga mai pe a maeʻa le pancreatitis:

  • galu tetele - vave ona tutupu mai, e leai ni puipui ua lelei ona fausia, ala o le gland, papa elemase poo le fiber e mafai ona galue e avea o se lua,
  • subacute (faʻasolosolo) - atiina ae mai mea tetele e pei o puipui o cavities e fausia mai fusi fila ma gaosiga,
  • aloese - purulent inflammation o le fausaga, ua tumu le vavao i mea oona.

Mai i le tulaga o le vaʻaia o le togafitiga o togafitiga, o tau o:

  • faigata e ala i fistulas, toto, tulei po o le gaʻo,
  • faigata.

Faʻaiʻuga

O le faʻalavelave o le pancreatic e sili ona lamatia ona o le ono mafai ona faʻaleagaina i totonu o se tumutumu pipili. E ala i le fausaga, o gasegase cystic e mafai ona lelei ma leaga. O le kanesa Pancreatic o se maʻi ogaoga, e toetoe lava a le mafai ona faʻaleleia, e faʻaalia i se saoasaoa vave ma le tele o metastasis. E leai se lamatiaga o le paluga o le Benign ona o le lamatiaga ma le alualu i luma mulimuli ane o le peritonitis.

Fistula formation o se isi mea faigata. Faatasi ai ma le faʻaogaina o faʻasolosolosi o vailaʻau, faʻapitoa ma le le atoatoa o fistulas o loʻo aliali mai - o suʻesuʻega faʻasalalau e fesoʻotai ma le siosiomaga i fafo po o isi totoga. O le iai o fistulas e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o faʻamaʻi ma le atinaʻeina o siama siama.

Telefoni tetele e lolomiina i luga o vaa ma auvae o le gland ma totoga lata ane o le vaega o le manava, e mafua ai taunuuga le lelei:

  • Atinaʻeina o jaundice faʻalavelave faʻatasi ai ma le faʻataunuʻuina o kume i le ulu,
  • fulafula i luga o vae pe a tui le vein vein,
  • O le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le gasegase ma le mamafa i luga o le urinary tract,
  • faʻalavelave o le intestinal pe a faʻapipiʻi le lumen i totonu o le totini o le intestinal (o se tulaga le maalofia e tupu i le i ai o le tele o cycreatic cysts).

Faʻamatalaga faʻamalo

O se fomaʻi o loʻo suʻesuʻeina ma togafitia tagata i se masalosalo masalosalo o se gastroenterologist. I le uluai togafitiga, e manaʻomia se faʻailoga, faʻamalamalamaga o faitioga o le maʻi ma suʻesuʻega ma le faʻavauvau. Faatasi ai ma se suʻega tusi a le vaega o le manava, e mafai ona lagona se felafolafoaiga ma ni tuaoi manino. O se suʻega atoa e aofia ai se tuufaatasiga o fale suʻesuʻe ma meafaigaluega.

O le lisi o suʻega suʻega e aofia ai suʻesuʻega toto, e aofia ai le biochemistry. I le iai o togafitiga, o suiga i le ESR ma le bilirubin (faʻalautele), leukocytosis, faʻateleina le gaioiga o le phosphatase alkaline o le a iloa. O se faʻamalositino e mafai ona faʻaalia faʻaalia ai faʻaali o le mumū i maʻa faigata - o urine masani ma laulaʻa paʻepaʻe maua i le urine.

O faʻamaoniga faʻamaonia pe a faʻamaonia le togafitiga o loʻo faia e ala i meafaigaluega:

  • O le faʻasalalauga e mafai ai e oe ona fuafua le tele o cave cyvities, o latou numera, o le i ai o faʻafitauli,
  • MRI ua mafai ai ona iloilo lelei ma le saʻo le tele, o le sootaga o fesuiaiga o foliga faatasi ai ma au o le gland,
  • scintigraphy (radionuclide imaging) e faʻaaogaina o se auala faʻaopoopo e faamanino ai le nofoaga o le tino faʻaleagaina i le parinham o le gland,
  • Endoscopic retrograde cholangiopancretography e pei o se auala maualuga-auiliiliga e auiliiliina auiliiliga e uiga i le faatulagaga o le vevela, o lona fausaga ma le fesootaʻiga ma le ala, ae o loʻo maualuga le ono aʻafia o faʻamaʻi i le taimi o le suʻega,
  • O le televise tele o le puʻu o le manava e faʻaaogaina e iloa ai tuaoi o fale.

Afai e le manino le fausaga o le vaega i totonu ole faiga o le cystic, o le biopsy o le tino o le tino o le tino e faʻatagaina e faʻamaonia pe faʻafitia ai le amio leaga. O le suauu o loʻo faia i lalo o le vaavaaiga o le faʻamalosi o le ultrasound poʻo le taimi o le CT scan. Vaʻaia faʻamatalaga i le taimi o le biopsy e mafai ai ona iloa vave le oncology ma puipuia ai le tuputupu ae o sela o le kanesa.

Togafitiga o kiona o le pancreatic e faia e ala i taotoga taotoga. O vailaʻau faʻamaʻi faʻamaonia e tele ua le aoga. O le taotoga e leʻo faʻaaliaina mo tumutumu laiti (e oo i le 30-50 mm), pe afai latou te le afaina totoga tuaoi ma e le mafua ai ni aʻafiaga leaga. Aveesea o se afa vevela, e tusa lava pe laʻitiiti, e tatau ai ina ia mafai ai ona taofia masese.

I le gastroenterology o gasegase, e 3 auala e faʻaaogaina e faʻafefe ai le vaʻaia o le pancreatic cyst:

  • aveeseina o fofo-resection,
  • uilavai (i fafo ma totonu),
  • laparoscopy

Pe a fiafia, e ave le tino o le uila ma le vaega lata ane o le pancreas. O le tele o le faʻasalaga e faalagolago i le tele o le vavao, o le tulaga o le elemoma o le gland - latou te faia se laiga o le ulu, faʻalavelave, pancreatoduodenal.

O le faʻaleleia o totonu o le uila e faia e ala i se faʻasalaga i le va o le tino o le cyst ma le manava, duodenum poʻo le tootoo. O le faʻaleleia o alavai e saogalemu ma togafitiga faʻasolosolo e faʻaleleia ai le tulaga o le maʻi - ua faʻamaonia le vaʻaia o mea o loʻo i totonu o le lua, o le a le toe i ai le tiga, atonu o le toe faʻafoʻi e itiiti.

O faʻavaivai fafo o le afa o loʻo faʻatinoina ma se faʻalavelave faʻapitoa o togafitiga:

  • faaputuputu o purulent exudate,
  • vailaʻau cystic lē lelei,
  • faateleina le lapisi (le fausia o vaʻa fou) i puipui o le afa,
  • tulaga ogaoga masani.

Faʻatasi ai ma alavai faʻavaivai, o aʻafiaga leaga e mafai ona tupu i le tulaga o le fausia o fistula, faʻalauteleina o tau i le tele, faʻalauteleina o faʻafouga fou. Mai lea taimi i lea taimi, e tupu ai sepsis. I soo se tulaga, o fafo ma totonu o alavai faʻaleleia e faʻaaogaina i na o fausaga papa.

Laparoscopy o se auala agavaivai, o lona aoga o le leai o ni taotoga taotoga tele ma le vave vave ona toe maua o le maʻi. Laparoscopy e talafeagai mo le aveeseina o masini elemene, mafiafia. O le taua o lenei mea e sili ona osofia ai, o le faʻaofiina lea o se faʻailoga pupuʻu i totonu o le faafitauli faʻafitauli ma le suʻeina o mea.

O togafitiga ma fualaau faasaina e taulai i le faasaʻoina o le maʻi maualalo. I le i ai o pancreatitis, o le tofiaina o enzymes e talafeagai e faamautinoa ai le lelei o le gataifale ma le laʻuina mai le pancreas. Ina ia faʻamalieina le tiga, faʻaaogaina antispasmodics ma analgesics. O le kulūkose o le toto e faʻatagaina, pe afai e faʻalavelaveina, o vailaʻau talafeagai e faʻamatalaina.

O le matelaina mo faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻavae i luga o le maualuga o le pancreatic faʻamalolo. O meaʻai lelei e mafai ona faʻaititia le faʻalavelave o le toe faʻafoʻi o le maʻi ma lagolagoina le malosi o le enzymatic o le gland. O mataupu faavae o mea taumafa ma se pusa paʻu:

  • meaʻai paleni i taimi tutusa taimi (3-4 itula),
  • o meaai uma ua maeʻa maeʻa ma taina,
  • auala fai kuka - kuka, tao tao, taʻavale,
  • teena o gaʻo ma falai,
  • tapulaa i falaoa ma mea e gaosia ai,
  • o le faavae o le taumafataga o le protein protein (fatugatini e puipuia ile fatu e le sili atu ma le 30% o le fua ole aso).

O tagata maʻi e matua faʻasaina le 'aina o aano o manu, musika, pi. O oloa e sili ona aoga o susu ia maualalo mea e maua ai le gaʻo, moa ma le siva, fuamoa ua afaina, fualaau aina pe a uma togafitiga vevela. Mai meainu, sua e le faʻafefeteina, suamalie ma fualaau suamalie e aoga. Mea taumafa - i le olaga atoa, o sina malolo laitiiti e mafai ona faʻaosoina ai se mea leaga.

O le fomaʻi mo le ola e faʻalagolago i mafuaʻaga autu o maʻi, togafitiga ma le le lava o togafitiga. O le faʻamaʻi e mafua mai i le maualuga o faʻafitauli - i le 10-50% o tagata mamaʻi, o le gasegase o le faʻamaʻi e tuʻuina atu i luga o le oncology, faʻamaʻi ma faʻafanoga i totonu. I le maea ai o le vavalalata, o loʻo i ai se avanoa o fua fou fou e tuputupu aʻe. I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga faafomaʻi, siakiina masani ma le aveina o enzymes, o loo i ai se avanoa e faatumauina ai se tulaga masani o le ola.

Ina ia puipuia le toe faʻaleleia ma tausia se tulaga mautu, e tatau i tagata maʻi ona:

  • pipii i se meaai
  • tuu le ava malosi
  • tali vave i faafitauli i le gastrointestinal tract.

O le faʻamalosi o le pancreas o se maʻi e le masani ai, i le leai o se togafitiga talafeagai, o taunuuga e sili atu ona leaga. O avanoa o togafitiga faʻaonapōnei e mafai ona manumalo ai i le faʻamaʻi ma mafai ai e tagata ona ola atoatoa. O le mea autu o le suʻesuʻega vave ma se auala filifilia lelei e faʻaumatia ai tau.

Tuua Lau Faamatalaga