Preditebetes: Suga toto: Metformin Treatment

Afai o le tagata maʻi e maua i vailaʻau, o le maualuga o le suka o le toto o loʻo i le laina mai le 5.5 i le 6.9 iunite. O lenei maʻi e foliga mai o se laina laina laina pe afai o le tagata maʻi e leʻi maua i le maʻisuka, ae o le togafitiga faʻapitoa ua matauina i totonu o le tino.

O le setete prediketic e foliga mai o le suʻesuʻega lea e tatau ona faʻalavelave ai soʻo se tagata. Afai o le taimi lea, e te le faia fua talafeagai e faʻamautinoa ai le maualuga o le suka i le tulaga manaomia, ona tupu ai lea o le maʻisuka i luga o le taimi.

I le avea ai o se tulafono, o fautuaga autu a le fomaʻi o le suia lea o lona olaga: o se soifua maloloina lelei, gaioiga faaletino sili ona lelei, faʻapea foi le mataʻituina pea o le toto suka.

O lea, seʻi o tatou mafaufau po o le a le mea e tupu muamua, ma o le a le tulaga lamatia e feagai ma se tagata mai lenei maʻi? E faʻafefea ona fua le toto i se glucometer, ma e mafai ona togafitia se setete o le predatebetic ma Metformin?

Faʻamatalaga lautele o le Prediabetes

O le a le tulaga o le vaʻaia, o tagata maʻi e fiafia i ai? I tulaga o togafitiga faafomaʻi, o se maʻi le tumau o le suka. I se isi faaupuga, o le faagasologa o le faʻamalosi ma le gaioiga o le kulukose i le tino o le tagata ua faʻalavelaveina.

Faʻasaga i tua o lenei tulaga faʻaleaga, o le pancreas o loʻo maua pea le inisalini, ae o lenei aofaiga ua le lava lea mo le tele o le kulukose e tatau ona oʻo i le maualuga o le cellular.

O tagata gasegase uma ua maua i vailaʻau o le a vave ona paʻu i totonu o le vaega lamatia mo se maʻi "suamalie" o le ituaiga lona lua. Peitai, e leai se mafuaaga e popole ai. E le pei o le suka, o vailaʻau e mafai ona faʻamalolo atoa.

E faʻapefea ona faia le siama? E faʻalagolago pea le fomaʻi i taunuuga o suʻega na maua i totonu o suʻesuʻega. I le avea ai o se tulafono, mo se faʻamaonia saʻo, e tele suʻesuʻega e manaʻomia. O le fomaʻi o laulau e faʻaalia ai tulaga faʻafeiloaʻi:

  • Afai e ese le taua o le suka mai le 3.3 i le 5.4 iunite, ona masani lea.
  • Aʻo faʻaalia se suega o le kulukose i se fua mai le 5.5 i le 6.9, o loʻo taʻu mai ai o le tagata maʻi o loʻo i ai se setete predatebetic.
  • Afai o le suka toto o se tagata e silia ma le 7.0 iunite, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka maualuga.

Afai o se suʻesuʻega e tasi na faʻaalia ai le le aoga o fua o le suka, ona fautua mai lea e le fomai se suʻega o le suālaʻau. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona e fuafuaina le fua o le absorption o le suka e le tino o le tagata.

A oʻo i le iuga e oʻo atu i le 7.8 iunite, o lona uiga o le masani lea. Faʻailoga e amata mai i le 7.8 i le 11.1 iunite - e le o le masani lea, o le mea muamua. E silia i le 11.1 iunite e mafai ona e talanoa e uiga i se "maʻi" suamalie.

E i ai ni faʻamaoniga o le setete?

O le tele o tagata gasegase e fia iloa pe i ai ni uiga e faʻaalia ai le atinaʻeina o se setete predebetic, ma e faʻapefea ona mafai ona maitauina maʻi i le taimi? Ae paga lea, i le tele o faʻataʻitaʻiga, e le o matauina faailoga.

O se tagata e ola i se olaga masani, e mafai ona ia lagona le lelei, e le o faalavelaveina e se mea, ae ui i lea, o le suka e maualuga aʻe i luga o le faʻatagaina masani. I le avea ai o se tulafono, o lenei tulaga o loʻo matauina i le 99% o mataupu.

E le gata i lea, o tagata gasegase e maualuga le mataalia i le maualuga o le maualuga o le suka e mafai ona iai ni aʻafiaga leaga. O le mea lea, muamua lava, e fautuaina e faʻalogo i mea nei:

  1. O le fia inu pea.
  2. Le tele ma le faifai pea o le gaioiga.
  3. Gutu gutu.
  4. Paʻu o le paʻu.
  5. Faʻafitauli leaga.
  6. O le le mautonu ma le le fiafia.

O le masani lava, o se vailaau vailaau e iloagofie i se avanoa, ma e le masalomia e se tagata se mea. E mafai ona tupu lenei mea i le taimi o se suʻega masani o le toto (masani) poʻo suʻesuʻega masani.

I galuega faafomaʻi, o loʻo i ai se lisi o tagata o loʻo aʻafia e atiaʻe se maʻi mama. Tulaga maualuga o le atiaʻe o se suka suka i vaega nei o tagata:

  • Afai o le talafaasolosolo e i ai se mea na mafua ai ona togafitiga.
  • Tina oe na maua i le maʻisuka ile tino i le taimi o le gaioiga. Ma ia teineiti na fanauina se pepe e sili atu i le 4 kilokalama.
  • O le mamafa, soʻo se tikeri o le gaʻo.
  • Soifuaga sese ma le le lelei.
  • Sui o faiva sili ona vaivai o loʻo i ai le ovary polycystic i le talafaasolopito o le maʻi.

Metformin i togafitiga o prediabetes

Afai o le maʻi o loʻo i ai se setete setete, ona fautuaina loa lea o ia e sui lona olaga. Aemaise lava, ina ia toe iloilo lana lisi ma meaʻai na ia 'ai, ua fautuaina o ia e fesuiai i se meaʻai maualalo mo le maʻisuka.

O le vaega lona lua o le le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamalositino o le gaioiga sili ona lelei mo tagata mamaʻi. E finau e faapea o le gaioiga faaletino lea e fesoasoani i le faʻateleina o le gasegase o gaʻo i le suka.

O le tele o tagata gasegase, pe a latou mauaina ni tagata maʻi, e fefefe i le mateina o le maʻisuka, o lea o loʻo latou sailia ni auala e puipuia ai lenei mea. I lenei tulaga, ei ai nisi tagata e iai se fesili, pe mafai ona ave Metformin mo togafitiga o vailaau muamua, ma o le a le umi ou te inu ai?

O le mea moni, i le tele o tulaga, e mafai ona fautuaina Metformin mo le togafitiga o vailaʻau. O lenei vailaau ua faatonuina e faaitiitia ai le mamafa o le mamafa, faapea foi le faagesegese o le faasologa o le soifua matua.

Metformin e le tatau ona ave i mataupu nei:

  1. I le taimi o le fanauina o le tamaitiiti, i le taimi o le lactation.
  2. Faʻatasi ai ma meaai maualalo-calorie.
  3. A maeʻa ni manuaga ma taotoga.
  4. Faʻasolosolo galuega ole ate.
  5. Faʻasaga i le talaaga o le le toe faʻaaogaina.
  6. Tamaiti matutua i le 10 tausaga.

O tagata maʻi e ave le metformin notes e sili atu i le taimi, toe foi mai le suka i le masani, e leai ni oso i le kulukose pe a uma ona 'ai.

I luga o le Initaneti, e masani lava ona tulaʻi mai lenei fesili: e mafai ona ave Metformin mo le puipuia o le maʻisuka? O le mataupu e talafeagai, e fesootaʻi ma le faʻaogaina o le "maʻi manaia".

Ae ui i lea, e le talafeagai lenei mea. E fesoasoani le Metformin i na mataupu pe a iai le saʻo ma le faʻaaogaina i le fale. E saogalemu le fai atu, o le faʻamaʻi a le tagata lava ia ma se vailaʻau o le a le aumaia se mea lelei.

E faʻapefea ona fuaina lau suka?

O se tasi o mea e taofia ai le suiga o le setete i le maʻisuka o le siakiina faifai pea o le suka i taimi eseese o le aso: i le taeao ao lei faia le taeao, pe a uma ona 'ai, gaioiga faaletino, i le taimi e momoe ai, ma isi.

I le faʻatinoina o lenei mea, o se masini faapitoa e mafai ona faʻatau i le fale talavai o le a fesoasoani, ma e taua o le glucometer. O lenei masini e mafai ai e oe ona maua le suka o le toto i le fale.

E i ai le tele o pusa tau mo le fuaina o le kulukose i le tino o le tagata. I se glucometer, e tatau ona e faʻatau ni faʻataʻitaʻiga e faʻaaogaina ai le vai.

O le fua o le fua e faigofie tele:

  • Fufulu lima, solo solo.
  • Tui se tamatamailima, faʻaaoga se toto itiiti i se fasipepa.
  • Faʻaofi i totonu o le mea tuʻu.
  • E tusa lava pe a ma le 15 sekone e mafai ona e iloa le iuga.

O lenei metotia e fesoasoani i le puleaina o le suka, ma i le taimi e puipuia ai lona alualu i luma, i itu uma, e puipuia ai ni faʻafitauli e mafai ona tutupu ona o le toto maualuga.

O le a sou manatu i lenei mea? O le a le umi na faʻamaonia ai oe i vailaʻau, ma o a auala e te puleaina ai lau suka?

Faailoga ma togafitiga o le state prediabetic

O se setete predebetic o le soliga o le faiga o metabolic i totonu o le tino o le tagata, lea e faʻaititia ai le maualuga o le visceral gaʻo, ma le faʻalauteleina o sela i le gaosiga o le inisalini ua faʻaitiitia.

O le le lelei o lipid, carbohydrate metabolism e tupu, o le galuega o le cardiovascular system ua faʻalavelaveina.

O le fomaʻi o se tulaga faʻavae solo i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, o faʻamaoniga o faʻamaʻi e tutusa, ae foliga mai e le malosi.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

O le a le mea e vaʻaia ma pe faʻapefea ona togafitia? I tagata mamaʻi, o le pancreas e maua ai le inisalini, ae i se tulaga maualalo nai lo tagata soifua maloloina.

I le taimi lava lea e tasi, e faʻaitiitia ai le gauai o le tino ile tino o le tino ma e le lelei le gauai.

O lenei tulaga e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto; i le taimi e tuʻuina atu ai suʻega, o loʻo faʻapupulaina le maualuga o le faasinomaga o le glycemic, ae le o ni faailoga e pei o le maʻisuka ituaiga 2.

O ai o loʻo lamatia?

  • Tagata e vavalalata aiga e mafatia i le maʻisuka.
  • Faailoga ma faailo o vailaau e mafai ona maua i fafine ua maua i le maʻisuka faʻataʻi ma oe na togafitia i le maitaga ma ua fanauina se pepe e mamafa le 4 kilokalama pe sili atu.
  • Toʻatele tagata.
  • Faailoga o faʻamaʻi atiaʻe o loʻo maua i fafine o loʻo mafatia i le ovary polycystic.
  • Tagata matutua ua sili atu nai lo le 45 tausaga.
  • Tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi masani o faʻamaʻi mucous o le vavau o le oral, o le biliary system, ate ma fatuga.
  • Tagata maʻi e maualuga le maualuga o le cholesterol ma triglycerides lamatia i totonu o le toto, aʻo le maualuga o le lipoproteins ua tuʻuina ifo.
  • Tagata e iai se talaaga o faʻamaʻi pipisi, o se faʻalavelave i le gaʻo.

A tele ni mea e tutupu, o le gaioiga o le tele o tino i lalo o le tino o le tino ua malepe, ua amataina ai le syndrome o le maʻi, ma o se tulaga i luga o le siama o le maʻisuka ua tupu. I le lumanaʻi, e aunoa ma se taimi talafeagai, o le maʻi e mafai ona tupu i le le lava o le insulin, e oʻo atu ai i le atinaʻega o faʻalavelave ogaoga mai le popole, cardiovascular system.

Faailoga o le falemaʻi

O le a le mea e mafai ona avea ma faailoga pe afai o le a amataina se setete o le maʻisuka, o le a le mea e tatau ona faia pe a oʻo mai faailoga o le maʻi, o le a le togafitiga e fesoasoani? Ole maʻi atonu e leai ni faʻamatalaga manino, ae i le tele o tulaga, o maʻi e maua ai faʻamaoniga e tutusa ma le maʻisuka:

  • Tuʻuina o le paʻu, genitalia fafo.
  • O se lagona malosi o le fiainu.
  • Uiga masani.
  • Furunculosis.
  • Umi taimi e le faʻamalolo ai le tino, abrasions.
  • I fafine, o loʻo i ai se soliga o le faʻasalaga, i alii - feusuaiga le mama.
  • O faʻamaʻi o le mucous membranes o le vaʻa tautala: gingivitis, perioontitis, stomatitis.
  • Faʻafitauli leaga.
  • Migraine, vevela, faʻalavelave moe.
  • Faateleina le atuatuvale, ita.
  • Po o le po i le tino maso.

Afai o le tulaga masani o lau tulaga masani, pe afai ei ai nisi o nei faʻaʻailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma suʻe suʻega o le kulukose o le toto.

E masani lava o se ituaiga faʻamaʻi e faʻavaivai ma atonu e tupu fua mai i se suʻesuʻega masani.

O le mea lea, o tagata gasegase i le lamatiaga e fautuaina le siakiina faifai pea o le glycemia ma le mataʻituina e se fomaʻi maʻi e faʻaalia vave maʻi ma togafitiga.

Faʻamatalaga o le maʻi

O le a le masani o le suka i le toto, pe fia le kulukose e mafai ona faateleina i tamaitai ma alii? I tagata soifua maloloina, o le toto glycemia masani e le sili atu i le 5.5 mmol, pe a fai e atiae faʻamaʻi, o lenei faailoga o le a faateleina i le 6.1-6.9 mmol. I lenei tulaga, o le kulukose e le o iloa i le urine.

O se tasi o auala faaopoopo e maua ai le maualuga o le suka o le suʻega ole toleni ole kulukose (GTT). Ole suʻega suʻesuʻe lenei suʻesuʻega e mafai ai e oe ona fuafua pe faapefea ile inisalini ole tino.

O le suʻega e faʻatinoina i ni auala se lua: i le tautala ma le faʻamalosi. Faʻatasi ai ma faʻamaoniga o togafitiga, o le taunuuga o le a 8.0-12.1 mmol.

Afai e sili atu le maualuga o faailo, latou te iloa le maʻisuka ituaiga 2 ma faatonuina togafitiga e maua ai le suka (Metformin).

Aʻo le i faia suʻesuʻega suʻesuʻega suʻesuʻe, e tatau ona aloese mai le gaʻo, suamalie, falai le po i luma atu. E tatau ona faia se suʻesuʻega i le taeao i luga o se manava gaogao. Aua le tagofia ni fualaau.

Togafitiga o prediabetes ma le togafitiga o meaʻai

Na latou maua i latou o loʻo i ai togafitiga, o le a le mea e tatau ona faia, o le a le togafitiga e manaʻomia, ma e mafai ona fofoina atoatoa le faʻamaʻi, aveesea le hypoglycemia (iloiloga)? A faʻapea o loʻo iai se tulaga, o loʻo iai faʻamaoniga, o maʻi ua faʻamaonia lelei mea taumafa, o meaʻai maualalo, o suiga o le olaga, o gaioiga masani, ma i nisi tulaga, o loʻo faʻaalia mai ai le fua o le suka (Metformin).

I le taimi o togafitiga, e tatau ona mataʻituina lelei le gaʻo o meaʻai ma gaʻo, ma tusi saʻo se lisi mo aso uma o le vaiaso. O meaai gaʻo gaʻo e fesoasoani i le fausiaina o le insulin i le pancreas, i le tulaga o le soliga o lona gasegase i siama i totonu o le toto, o le tele o glucose e faʻapupulaina.

O meaai ma vailaau oona ma le mamafa o le tagata maʻi, lelei meaʻai e mafai ai e oe ona fetuunaʻi le aofaʻi o meaʻai gaʻo taumafa e faʻaaogaina ai se lisi paleni, o le mea lea, e mafai ona faʻalelei atili le soifua maloloina ma toe faʻafoisia le gaioiga o totoga i totonu.

O le lisi e tatau ona vaʻavaʻavaʻavaʻai i mea suamalie suamalie, mea faʻafiafia, sugar, pusa, pasta, semolina, meaʻai faigofie, meaai vave.

O nei oloa e maua vave ai le gaʻo gaʻo i la latou tuufaatasiga, lea, pe a uma ona ulufale atu i le meaʻai, e mafua ai le televave o le toto o suka. E mafai e tagata gasegase ona faʻaopopo nisi fualaau faisua fou ma fualaau aina e aofia ai le fiva laʻau i a latou meaʻai, sei vagana ai vine, faʻi, aso, beets. O nei oloa e mafai ona faʻaaogaina i se auala faatapulaaina.

I le taimi o togafitiga, gaʻo meaʻai (pata, palu, margarine) e tatau ona sui i gaʻo fagalaʻau masani, aloese mai meaʻai gaʻo, e mafai ona e kukaina le susu o le susu, lapiti, toso po o vela vevela, tao i totonu o ogaumu ma fualaʻau. E faʻatagaina e faʻaopopo se vaega itiiti o le suauʻu fuālaʻau. E mafai ona e 'ai i le fala, le karite bela, karite ma le saito o le saito i le susu susu po o le faʻaopoopoga o le suauʻu manogi.

I le faaopoopo atu i le manaʻomia ona toe faʻaleleia le taumafataga, e tatau ona atiaʻe se meaʻai. E tatau ona e 'ai i vaega vaega 5-6 taimi i le aso, e tatau ona e taumafai e le solia tulafono ma' ai i le taimi tutusa i aso uma.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o togafitiga i fafine ma tamaloloa, o loʻo faʻaalia ai gaoioiga faaletino i aso taitasi. O lenei mea e mafua ai le sili atu o le faʻaleleia o le inisalini e le tino o le tino. O aso uma e manaʻomia ona e faʻaaluina pe a ma le afa itula mo le savali i totonu o le ea fou, taʻavale. E tatau ona taʻalo taʻaloga i se tulaga faʻalelei, o aʻoaʻoga malosi tele e mafai ona faʻaleagaina ai le tulaga.

E taua le pipii atu i se olaga ola maloloina, lafoai amioga leaga, matau le moe ma malolo. I le noatia ma le fai fuafua i nei tulafono, o le maualuga o le glycemia e faʻamaonia, o nisi taimi e aunoa ma togafitiga ma fualaau.

Fomaʻi togafitiga

O a fualaau oona e togafitia ai le vaʻaia i fafine ma alii pe a iai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka, e faʻapefea ona faʻamalolo le maʻi i Metformin? O le tele o taimi, o togafitiga ua faʻataʻitaʻiina le togafitiga o Metformin, o le sui sui lenei o le antuanbetic class, lea e fesoasoani e faʻaleleia ai le gafatia o le tino i le inisalini. I le faʻaopoopoga, Metformin faʻaleleia le faʻaaogaina o le sili atu o le kulukose, faʻagesegese lona faʻatulagaina e le ate. Ole fualaau faasaina e le mafua ai le faatupuina o le hyperglycemia. Metformin e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le suka mai le vaega o meaʻai.

O le vailaau ma tulafono mo le tagofia o fualaau faasaina ua faatonuina e le fomaʻi o loʻo faʻatautaia ia uiga o le tagata maʻi ma le malosi o le maʻi. O togafitiga faʻamaʻi e tatau ona faʻatinoina i totonu o se faʻalavelave faʻapitoa i mea taumafa ma gaioiga faaletino.

A faʻaaoga lelei, o Metformin e mafua ai se numera itiiti o aʻafiaga, e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻaititia o le cholesterol. Metformin e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi o le cardiovascular system.

O fualaau faasaina ua maua ai ni iloiloga lelei i le va o fomai ma tagata gasegase

O le faʻamaʻi i fafine ma tamaloloa o se logo faʻalilolilo ao le i tupu le maʻisuka ituaiga 2. A maeʻa ona faʻamautuina faailoga o togafitiga, e tatau ona e tausisi i se mea e maualalo ai le gaosiga e le o iai ni gaʻo manu.

O faamalositino faifai pea e fesoasoani e faʻaleleia ai le inisalini i suauu tino.

Afai e te mulimulitai i tulafono o meaʻai, o se soifua maloloina lelei, e mafai ona taofi le togafitiga mo le tele o tausaga, ae tatau i tagata o loʻo lamatia ona mataʻituina le maualuga o le kulukose, cholesterol, triglycerides i le toto.

O le a le mea o loʻo tupu muamua ma le auala e togafitia ai

O se faʻamataʻu faʻafefe o le maʻisuka o le faateleina o le suka i luga o le toto maualuga i luga aʻe o tulaga ua faʻamautuina pe a uma ona 'ai. I lenei tulaga, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia togafitiga. I lenei tulaga, e mafai e tagata gasegase ona pulea o latou tulaga e aunoa ma fualaau. Ae e tatau ona latou iloa po o le a le mea e iloa ai faʻataʻitaʻiga ma o le a le togafitiga e faʻamatalaina e tusa ai ma le a le fuafuaga.

Tulaga o le Setete

O le faʻamautinoaina o prediabetes ua faʻatuina i mataupu e le tali lelei le tino i le tafe o le kulukose i totonu o le toto. Ole tulaga ole tuaoi: ole a leai se mafuaaga e maua ai se siama o le maʻisuka, ae o le maʻi o le maʻi e popole.

Ina ia iloa lenei faʻamaʻi, e manaʻomia nisi o suʻega suʻega. I le taimi muamua, e maua e le tagata maʻi le toto i luga o se manava gaogao ma siakiina le faʻaoʻoina o le kulukose. O le isi laasaga o le faia lea o se suega o le faapalepale o le glucose (GTT).

I le taimi o lenei suʻesuʻega, e mafai ona ave le toto i le 2-3 taimi. O le pa muamua o loʻo faia i luga o se manava gaogao, o le lona lua itula pe a maeʻa ona inu e le tagata se vaifofo o le glucose: 75 g, faʻafefe i le 300 ml o le vai. Ua tuuina atu i tamaiti le 1.75 g i le kilokalama o le mamafa.

Aʻo anapogi, anapogi le suka toto e le sili atu i le 5.5 mmol / L. O le maualuga o le suka i le toto e oʻo atu i le 6 mmol / l ma vailaʻau. O le masani lenei mo le suʻeina o toto toto. Afai na faia le toto samato, o lona uiga e maualuga le 6.1 i le maualuga o le eletise, o le faailoga o laina eletise e 6.1-7.0.

I le taimi o le GTT, o faʻataʻitaʻiga e iloiloina e pei ona taʻua i lalo:

  • o le maualuga o le suka e oʻo atu i le 7.8 ua manatu o le masani,
  • o le kulūkose i le va o le 7.8 ma le 11.0 e masani lava mo vailaʻau muamua,
  • suka i luga aʻe o le 11.0 - maʻi suka.

O fomaʻi e le vavaeeseina foliga vaaia o ni mea sese po o ni sese le lelei, o lea, e faamanino ai le siama, e fautuaina e faia lenei suʻega faalua.

Vaega o lamatiaga

E tusa ai ma fautuaga a WHO i le mavae ai o le 40 tausaga, e tatau ona siaki le faʻatonu o le kulukose i le 3 tausaga. Pe a ulu atu i se vaega faʻafitauli, e tatau ona fai lenei mea i tausaga taʻitasi. O le iloa vave o le state predatebetic, faʻamaonia togafitiga, mulimuli i se taumafataga, faʻataʻitaʻiga togafitiga e mafai ai e oe ona faʻamalosia le maʻi.

O le vaega aʻafia e aofia ai tagata e mamafa tele. E pei ona faʻaalia i le faʻatinoga, e tatau ona e leiloa le 10-15% e faʻaleleia lelei ai le soifua maloloina. Afai o le tagata maʻi e sili atu lona mamafa, o lona BMI e sili atu ma le 30, ona matua faateleina lea o le gasegase e atiae le maʻisuka.

O tagata mamaʻie maualuga le toto maualuga e tatau ona gauai atu i le tulaga. Afai ole sili atu i luga o le 140/90, o lona uiga e tatau ona e foai atu le toto mo le suka. E le gata i lea, o gasegase ei ai aiga e mafatia i lenei togafitiga e tatau ona pulea o latou tulaga.

O le tulaga e tatau ona mataʻituina e fafine ua maua i le maʻisuka faʻamaʻi ao maitaga. E sili atu ona iai a latou togafitiga.

Faailoga o le maʻi

Afai o loʻo e mamafa, e te taʻitaʻia oe i se olaga faʻagasolo, o lona uiga o le lamatiaga o le atiaeina o prediabetes e maualuga tele.E toatele tagata e le o gauai atu i faailoga e foliga mai, latou te le iloa foi le mea e fai. O le mea lea, o fomaʻi e fautuaina se suʻesuʻega faafomaʻi faaletausaga. Afai e faia i le faʻaaogaina o suʻesuʻega falesuesue, o le a mafai ona iloa faʻafitauli na tutupu.

O faʻamaoniga o vailaʻau muamua e aofia ai faʻamatalaga nei o le maʻi.

  1. Moega o le moe. Faʻafitauli e tulaʻi mai pe a iai se faʻafitauli i le faagasologa o le metabolism, o le faʻaitiitia o le pancreas ma le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini.
  2. Le foliga mai o le fia inu tele ma le masani ai. Faatasi ai ma le maualuga o le suka, o le toto e sili atu ona mafiafia, e manaʻomia e le tino se malosi sili atu e faʻaalu ai. O le mea lea, o loʻo i ai se fiainu, o se tagata e inu tele vai ma, o se taunuuga, e masani ona alu i le faletaele.
  3. Faʻailoga mataʻutia e le mafuatiaina. I le tulaga o le gasegase o le inisalini, o le kulukose e faʻapupulaina i totonu o le toto, e le ulu i totonu o sela. E mafua ai ona le lava le malosi ma le mamafa.
  4. Paʻu le paʻu, faʻavasegaina o le tino. Talu ai ona o le vevela o le toto, ua amata ona sili atu ona leaga i luga o ipu laiti ma capillaries. O lenei mea e mafua ai le le maua o le toto toto i totoga: o se taunuuga, o le a faʻaitiitia le tino vaaia, e foliga mai o le a foliga mai.
  5. Musipo mumu. Ona o le leaga o le toto, o le faagasologa o le ulufale atu i meaʻai talafeagai i totonu o le tino e faalavelaveina. E mafua ai ona gaogao maso.
  6. Manatua, migraines. Faatasi ai ma vailaau, e mafai ona faaleagaina ni tamai vaa - e mafua ai ona le atoatoa le toto. O le iʻuga, o le ulu o le ulu e foliga mai, o loʻo tupu mai i migraines.

O faailoga o tagata faʻateʻa i fafine e le eseese. Ae siaki le maualuga o le suka e sili atu ona fautuaina mo i latou oe ua maua i le ovary polycystic.

Faʻataʻitaʻiga gaioiga

Afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai le solia o le faapalese o le kulukose, ona faʻamalosia ai lea o faʻatalanoaga a le endocrinologist. O le a ia talanoa e uiga i le fomaʻi o togafitiga muamua ma avatu fautuaga talafeagai. O le faʻalogo i fautuaga a se fomaʻi, e mafai ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻeina o lenei maʻi.

Suesuega i le Iunaite Setete ua faaalia ai o suiga o le olaga o se auala sili atu ona lelei e puipuia ai le maʻisuka pe a faatusatusa i le faatonuina o fualaau. O le mea moni, e mafai e le fomaʻi ona faʻataʻitaʻiina togafitiga ma metformin, ae faʻatasi ai ma togafitiga e maua ai iuga sili ona lelei e ala i suiga i le olaga. E tusa ai ma suʻesuʻega:

  • faatasi ai ma le faasaʻoina o meaai paleni ma le faateleina o le mamafa, lea na o faatasi ma le faaitiitia o le mamafa i le 5-10%, o le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka ua faaitiitia e 58%,
  • pe a tago i vailaʻau, o le a mafai ona maua se faʻamaʻi e 31%.

O le a mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi pe afai e te leiloa se mamafa. E oo lava ia i latou ua uma ona latou iloa mea o loʻo tutupu muamua e mafai ona faʻaitiitia ai le malosi o le inisalini pe afai latou te le maua le mamafa. O le mamafa o le mamafa ua leiloloa, o le sili atu foi ona iloa o le a faaleleia le tulaga.

Fautuaina Meaʻai

O tagata uma oe ua maua i maʻi vaʻaia e tatau ona aʻoaʻoina e uiga i meaʻai talafeagai. O le fautuaga muamua a le au fai meaʻai ma le endocrinologists o le faaitiitia lea o taumafataga.

E taua foi le lafoaia vave o meaʻai gaʻo: keke, keke, kuki, faʻamaina launiu. O le taimi latou te ulu ai i le tino e tupu ai se oso i le suka.

Ae o le metabolism o carbohydrates ua uma ona vaivai, o lea o le kulukose e le mafai ona pasi i totonu o le tino, ae faʻapopoʻoto i totonu o le toto.

Malamalama i le auala e togafitia ai togafitiga, e tatau ona e suʻeina le lisi o oloa faʻatagaina. E mafai ona e 'ai tele, ae e tatau ona e filifilia meaʻai ma se faʻamaufaʻailoga maualalo maualalo ma sina tamaʻi gaʻo. E tatau ona mataʻitu le faʻaogaina o le kalori.

Faʻasoa i fomaʻi fautuaina fautuaga nei:

  • e sili atu ona lelei le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai mea taumafa maualalo ma le tele o fiva,
  • Calorie faitauina, faatasi ai ma le faamamafaina o le tulaga lelei o meaai: o protein, gaʻo ma gaʻo paluga faʻapitoa e tatau ona faʻamaonia,
  • lava le taumafaina o fualaau faisua, musigot, otaota,
  • o se faaitiitia o le taumafa o pateta, lanu paʻepaʻe paʻepaʻe - o oloa e maua ai le maualuga o le manava,
  • meaʻai maloloina e maua pe afai o meaʻai e kuka, uʻu, tao tao,
  • faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le vai mamā, le faʻaaogaina o meainu suamalie suamalie,
  • le teenaina o meaʻai e leai ni meaʻai.

Ae e sili atu le faʻafesoʻotaʻi atu o se endocrinologist ma se tagata paleni meaʻai e talanoa pe o togafitia lenei maʻi pe leai. O se tagata tausi meaʻai e fesoasoani ia te oe e fatuina se meaʻai a le tagata lava ia, e aofia ai mea e te manaʻo i ai ma le olaga.

Gaoioiga faaletino

O se vaega tāua o togafitiga mo faʻasologa o togafitiga ua faʻateleina le gaioiga. O gaioiga faaletino i le faʻatasi ma se taumafataga o le a maua ai le mea e manaʻo ai. E tatau ona faʻagasolo malie le gaioiga ina ia aua nei faʻateleina le tino. E taua tele le ausia o se faʻaleleia faʻatupulaia o le fatu: ona lelei lea o le tino.

E mafai e tagata uma ona filifilia le ituaiga o avega tutoʻatasi, e fuafua i mea e fiafia i ai le tagata lava ia. E mafai ona avea ma taʻavale agavaʻa, savali i le Nordic, sisiva, tenisi, polo volipolo poʻo vasega i le nofoaga tutotonu. E toatele tagata e fiafia e suesue i le fale. Fai mai fomaʻi o se 30-minute o le aso e faʻaleleia ai le soifua maloloina. E tatau ona le itiiti ifo ma le 5 taʻaloga i le vaiaso.

I le taimi o le faamalositino ma le maeʻa aʻoaʻoga, o le kulukose e avea ma punavai o le malosi. O faʻasologa e amata ona sili atu ona aʻafia le inisalini, o lea e faʻaititia ai le lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka.

Togafitiga ma togafitiga

O le faʻamoemoeina o le i ai o vailaau muamua o le a fesoasoani i se suʻega toto mo le maualuga o le suka, lea e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. I nisi tulaga, o le suʻega o le glucose toleniga e faʻataʻitaʻiina.

Afai, e tusa ai ma iuga o suʻesuʻega, o le maualuga o le kulukose e sili atu i le 110 mg / dl pe sili atu i le 6.1 mmol i le lita, o loʻo taʻu mai ai le i ai o se faʻamaʻi.

A faia se suʻesuʻega, e manaʻomia le vave amata togafitiga, i luga o le taunuuga lea e faalagolago i ai le soifua maloloina o le tagata maʻi.

O le le maua o le mamafa o le mamafa, mulimuli i se taumafataga ma le faʻatinoga o tino faʻaletino lelei e fesoasoani e tau ai le faʻamaʻi.

E tatau ona e iloiloina au mea taumafa, faʻamalo ese masaniga leaga ma ulufale ai i aso taʻitasi i lau taimi (amata mai le 10-15 minute i le aso). E fautuaina e pulea le toto ma le cholesterol.

O nisi taimi, i le faaopoopo atu i nei fua, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa, e pei o le metformin.

O se suesuega na faia e saienitisi Amerika na faaalia ai o suiga o olaga ma amioga maloloina lelei e faaitiitia ai le lamatia o le maʻisuka.

E tatau ona amata lelei taumafa i se faʻaititia o le tautua. O le lisi e tatau ona aofia ai mea taumafa e maua i le fiva: fualaʻau fualaau aina, fualaau aina, pi, fualaau faisua.

O nei mea taumafa e le gata ina tumu ai le manava ma faamalieina ai le fiaai, ae ia maua ai foi le puipuia o le maʻisuka.

O aoga o se taumafataga maloloina:

  • Faʻaleleia le paʻu o le mamafa.
  • Fesoasoani e faʻamaonia le suka toto.
  • O meaai e tumu i mea aoga: vitamini, micro ma macro elemene.

O se paleni taumafa o le a fesoasoani e puipuia pe tuai le atinaʻeina o le maʻi.

  • Faʻaititia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo.
  • Faʻaititia le kalori matāʻupu o lau'aiga.
  • Faatapulaa le sipuni ma meaʻai.

E taua le manatuaina mai i meaʻai e tolu (o gaʻo, gaʻo ma pulu), o meaʻai gaʻo e sili atu ona aʻafia ai le maualuga o le toto suka.

Preditebetes o se lapataiga lapatai o loʻo e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O lona uiga o lou suka toto e maualuga atu nai lo le tatau. O le tele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 muamua na muaʻi togafitia. O le tala lelei o suiga o le olaga e mafai ona fesoasoani ia te oe e toe faʻafoʻiina lou suka toto i le masani ma puipuia pe tuai le amataina o le maʻisuka.

E tupu mai le mea na tupu pe a le tali lelei le tino i le homulini insulin ma o le mea lea e le mafai ona faatumauina le kulukose toto (suka) i se tulaga masani. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le suka toto e sili atu nai lo le masani, ae le lava e faʻatuina ai se faʻamaʻi o le maʻisuka.Afai e le togafitia, o le tulaga atonu e sili atu ona mamafa i le taimi ma taitai atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 ma isi faʻalavelave matuia, e pei o le fatu ma gasegase maualuga o le toto, stroke, vaʻaia le mafaufau, faʻamaʻi o le tino ma le fatu fatu.

O le a le faʻamaoniga o le suka o le toto e faʻamaonia i le prediabetes?

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le a le mea o loʻo tupu? O le tulaga lea o le laina ole laina ole tino pe a le o toe galue masani, ae o le solitulafono e leʻi oo i le tulaga ole maʻi.

O le faʻafitauli autu i le muaʻi vaʻaia o le faʻaitiitia o le faʻalavelave o le inisalini ma le mea e taʻua o le inisalini o le solia lea o le kulukose i le gaʻo.

Ona o lenei mea, o le maualuga o le suka suka o loʻo iloa i totonu o le toto - o le faailoga autu o vailaʻau.

Sei o tatou mafaufau i le mea e tatau ona fai ma e mafai ona faʻamalolo atoatoa togafitiga?

O le mafuaʻaga tonu lava o prediabetes e leʻi iloa. Ua faʻamautuina e masani ona fesootaʻi faʻasolosolo faʻasoa i le oona ona o le solia lautele o le metabolism o le carbohydrate i lenei maʻi.

Faʻamatalaga o le aʻafiaga mo faʻamuamua:

  • O le mamafa o le mamafa, o se numera o le tino o le sili atu ma le 30 e sili atu le faateleina o le ono mafai ona faia muamua mea muamua,
  • Maua maualuga le suka o le toto na maua i taimi o suʻega
  • E silia i le 40,
  • Tisipisi gasegase ao maʻitaga
  • Polycystic ovary i tamaitai,
  • Maualuga maualuga o triglycerides ma cholesterol i totonu o le toto,
  • Maualuga maualuga
  • Vaʻaiga faʻasologa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le tulaga o vailaʻau, pe afai e te le faia se mea i ai, e oʻo atu i le maʻisuka ituaiga 2. O lenei gasegase matuia e manaomia le togafitiga faifaipea ma e mafai ona i ai ni taunuuga ogaoga.

I le taimi muamua, o vailaau o loʻo i ai le soymptomatic. O le faavae mo le siama o le toto maualuga maualuga:

1) Suʻe toto poʻo le faʻataʻavale totoaveina i luga o se manava gaogao mo le kulukose.

E le sili atu i le 5.5 mmol / L (6.1 mo le toto vevela) le maualuga o le toto suka, o se faailoga o le 6 mmol / L (6.1-7.0 mo le toto oona) o loʻo taʻu mai ai se tulaga faʻateʻa.

2) Glucose tolerance text (GTT). Fua o le maualuga o le toto suka o loʻo faia muamua i luga o se manava gaogao, ona valaaulia lea o le tagata maʻi e inu se vaifofo lelei (glucose ua faʻafefe i le vai i se fua faatatau o le 1: 4). A maeʻa lena, o le suka suka e fuaina i le afa itula e matamata ai i le setete.

Mulimuli ane, o le kulūkose e tusa ma le 2 itula talu ona faʻaaogaina le tali:

  • Norm - itiiti ifo i le 7.8 mmol / l,
  • Preditebetes - 7.8-11.0 mmol / l,
  • Maʻisuka - sili atu i le 11.0 mmol / l.

O se suʻega e mafai ona maua ai ni iuga leaga pe afai e faʻatinoina:

  1. I le taimi e faʻaalia ai le popole,
  2. I le gasegase o faʻamaʻi tuga, faʻaogaina o faʻamalama poʻo le vave lava ona toe faʻaleleia,
  3. I le taimi lava talu ona fanau mai, taotoga tele,
  4. I le hepatitis, le cirrhosis o le ate,
  5. I le taimi o le faʻasologa.

Aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona vaʻavaʻai fualaau ma togafitiga.

I le faʻaopoopoga i faʻailoga falesuesue, o le faʻaleagaina lea faailoga:

    • O lagona masani o le galala ma le faateleina o le uunaiga ia urinate,
    • Moemoega o le moe, maʻi le mautonu,
    • Faʻafitauli leaga
    • Tue le paʻu
    • Musipo mumu
    • Faʻailoga mataʻutia e le mafuatiaina
    • Migraines, ulu o le ulu.

    O le maualuga o le suka o le toto e mafua ai ona paʻu ma faaleagaina ai toto toto.

    O le suka o le toto e le o atoatoa ona faʻaaogaina ona o le faʻamalosia o le inisalini - o lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaogaina o le gaioiga o gaioiga ma totoga uma. O le faʻaaliga o lenei mea o loʻo lisiina.

    Afai ei ai ni faʻalavelave faʻalavelave, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau endocrinologist i se taimi vave e mafai ai. O le fomai o le a faatonuina uma suega ma suʻesuʻega talafeagai, faʻapea foʻi ma le tuʻuina atu o fautuaga i meaʻai. Afai o loʻo e maua i le faʻalagolago i le setete o le prediabetes poʻo le maʻisuka, e tatau ona e mulimulitaʻi i faatonuga a le fomaʻi ma siaki le suʻi toto i taimi uma.

    Afai e maua se maualuga maualuga o le suka i le taimi o le suʻega o le toto, ona faʻamatalaina lea o oe i le GTT, mulimuli ane o le a filifili ai le fomaʻi i le i ai o vailaau ma togafitiga mo le faasaʻoina o lenei tulaga.

    E tatau ona manatuaina o faʻamuamua e le o se faasalaga. O se faʻafitauli muamua lea e mafai ona faʻaaogaina pe afai e te mulimuli i ni fautuaga faigofie ma ia faʻaeteete ia oe lava ia.

    O le galuega autu i togafitiga o vailaau - ausia se faʻaitiitia faʻaitiitia o le toto suka. E na o se suiga i meaʻai ma ituaiga olaga. Afai e te faʻatulagaina tuutuuga, lea o le a faʻamatalaina i lalo, ona mafai lea ona e ausia le atoaga o le leiloloa o le vaʻaia.

    O nisi taimi e faatonuina e fomaʻi fualaau ina ia faʻamaonia ai le aveʻeseina o le kulukose e gaʻo. I le avea ai o se tulafono, pe a maeʻa le faʻalauteleina o le faʻaleleia, e faalēaogāina la latou tali.

    Meaʻai - O se tasi o mea e sili ona taua i le faʻaleleia o le tulaga o vailaau. I le noatia ma le fai fuafua i tulafono o se soifua maloloina maloloina ma aʻoga faifai pea, o le tulaga lamatia o le maua o le maʻisuka e faʻaititia i le 58%.

    O le mea sili e manaʻomia o le faʻaititia o le calorie o mea taumafa. E taua tele lenei mea i le i ai o le mamafa o le mamafa - o le aveesea o le mamafa e oo lava i le 10-15% e mafai ona taʻitaʻia ai le leʻa o le maʻi.

    Fautuaina o Meaʻai Meaʻai Meaʻai:

    • Faʻesea laʻau suamalie ma falaoamata: susu sukalati, keke, keke, ma isi,
    • Faʻaitiitia meaʻai gaʻo,
    • Faʻateleina meaʻai tele-tele: telefoni, fualaau aina, pi,
    • O oloa e tatau ona tunu, kuka, fuʻu, ae le falai,
    • Teʻena le inuina o mea inu suamalie suamalie e fiafia i vai inu mama.

    E le fautuaina e 'ai fua suamalie ma sua i le taeao i luga o se manava gaogao: o lenei mea e mafua ai le osooso malosi i le toto kulukose.

    E sili le lelei ona 'ai muamua i se mea e le o faʻamafanafanaina, ma faʻatau fualaau aina ma suavai e leʻi muamua atu i le itula pe a uma le' aiga o le taeao.

    O nei fautuaga e lautele i le natura, ma o le a fesoasoani le fai meaʻai i oe taitoatasi e filifili se meaai.
    I le faaopoopo atu i meaʻai lelei, e tatau ona e taofia le ulaula ma inu ava malosi. O nei amio leaga e faʻavaivaia ai le tino ma mafua ai le inupia, o se taunuuga o le faʻaleagaina o faiga faʻavae masani. O se taunuuga, o le itu leaga o le tele o faʻamaʻi ma tulaga faʻaleagaina, e aofia ai togafitiga, e le lelei.

    O gaoioiga faaletino e tutusa lava le taua ma se taumafataga maloloina. O le tuʻufaʻatasiga o mea taumafa faʻatasi ma aʻoaʻoga faaletino e maua ai le maualuga o le taunuʻuga. I le gasologa o le tino, o le kulukose o se punaoa malosi mo musele ma le faiʻai, o le toto ma le lagona o le tino i le kulukose ua faaleleia.

    Fautuaga mo aʻoaʻoga faʻapitoa mo vailaau faʻasolosolo:

    • O le aoga aupito sili ona aoga i aso taitasi mo le 30 minute,
    • O gaoioiga faaletino e tatau ona faasolosolo faasolosolo malie, e taulai atu i le fatu fatu. E le tatau ona maualuga tele. E taua le faʻafetaui lelei o le tino i le mamafa,
    • O aʻoaʻoga faaletino e tatau ona aumaia lagona lelei. A uma, e te faia mo oe lava!
    • Taʻaloga sili atu ona aoga i le ea fou. Afai e le mafai ona fai taʻaloga i luga o le auala, e tatau ona mautinoa le lelei o le faʻaleleia o le potu.

      O faamalositino e mafai ona matua ese lava: aʻoga i le fale, aau i le vaitaele, malosi, volipolo, tamoe, savali, siva ... Ma afai e te faafesootaia tagata pele i lenei, ona mautinoa lea o se lagona lelei ma le maualuga!

      Preditebetes o se tulaga ogaoga, o lea e mafai ai ona faʻaaogaina togafitiga faʻafomaʻi faʻapitoa pe a uma ona faʻatalanoaina se fomaʻi ma ia i lalo o fautuaga mo se soifua maloloina maloloina ma le gaioiga faaletino.

      O le faʻaaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu e faʻafaigofieina ai le tulaga mo vailaʻau o loʻo i lalo:

      • Inu 1-2 ipu ipu vevela vevela i taeao uma ao le i ai. O lenei "mafuaʻaga" le metabolism ina ua maeʻa le moe,
      • Mo 3-4 vaiaso, ia faʻaaoga 50 ml o se teuteuga o laʻau paʻu, o laumei ma le rhizome o elecampane ao le i faia taumafataga taitasi,
      • 30 minute ao lei faia le taeao, inu se decoction o fatu lili (faʻafei 2 sipuni tele o fatu fatu i le 500 ml o le vai mo le 5 minute),
      • 2 tbsp fugati keke mo se ipu malamalama o le kefir ma alu ai i le po, ave 30 minute ao lei faia le taeao ma le aiga o le afiafi.

      O le tulaga o le vaʻaia e mafai ona maua i le taimi o le tamaitiiti. O faʻafitauli o le faʻamaʻi i tamaiti e tutusa ma tagata matutua.

      O mea taua i le atinaʻeina o prediabetes i tamaiti o:

      • Vaʻaiga faʻavae (aemaise lava le matua)
      • Oona, le lelei,
      • Vailaʻau faʻamaʻi (faʻamaʻi, lapisi, ma isi): e mafai ona faʻalavelave ai i le tino puipuia o le tamaititi, ma o le mea lea e le afaina ai le gaososa.

      I le tino o tamaiti, o le faʻateleina faasela i lenei vaitau e mafai ona faia se sao taua i le tupu mai o tagata vaʻaia. siama o le tuputupu aʻe o le pituitary gland (hormone tupuʻe).

      O suʻesuʻega o prediabetes e faʻatinoina i le faʻaaogaina o suʻega tutusa e pei o tagata matutua (1.75 g glucose i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino o se tamaitiiti e lava mo le GTT).

      O le vave iloa ma le togafitia o vailaau faʻasolosolo i tamaiti e taua tele. O se soliga faasaʻo i le taimi o le tamaitiiti ma se avanoa e oo atu i le 90% o le a maua ai se fofo atoatoa ma le leai o se toe foʻi i le matua.

      Sei o tatou sailiili atili e uiga i le faafitauli:

      O le maʻi o le maʻisuka o se faʻamaoniga mai le tino e le o mea uma o loʻo faʻatulagaina. Ina ia e le aʻafia i se maʻi tuga, e manaʻomia lou faia o se fomaʻi masani, 'ai le mea sao ma aua le aloese mai le faʻamalosi tino. E na o le pau lenei o le auala e tausia ai le soifua maloloina ma ola fiafia.

      O le a le mea e tupu muamua ma o le a le mea e iloa ai le suka o le toto i lenei tulaga?

      I le tele o tulaga, o le maʻisuka e le faʻafuaseʻi ona tupu, o lona muamua taufaʻailoga, o le mea muamua lea, ao le maualuga o le toto suka e lua taimi sili atu nai lo le masani. O maualuga maualuga o le kulukose e le o matauina i taimi uma, ae naʻo le maeʻa o se taumafataga. I le taimi lenei togafitiga talafeagai e aunoa ma ni vailaʻau faʻasaʻoina faʻatau.

      Preditebetes o se faʻasologa lea e faʻavaivaia ai le gasegase o le carbohydrate, ae o le siama o le maʻisuka e leʻi faia. Ae ui i lea, o le maualuga o le suka e sili atu le maualuga nai lo le masani. Afai e leai se fuataga e fai, ona maeʻa lea o le maʻi amata ole maʻisuka ituaiga 2. O le mea lea, e tatau ona amata togafitiga pe a oʻo mai uluaʻi faailoga.

      Preditebetes e masani lava ona tupu i tagata e sili atu le mamafa o loʻo i ai se olaga ola mama ma le faʻaleagaina o mea inu gaʻo faigofie. O le gaʻo o le visceral e faʻapupulaina ai totoga o totonu, lea e faʻaitiitia ai le gataifale. I le taimi lava e tasi, o se tagata e sili atu le mamafa e atiina ae le faʻamalosia o inisalini (faʻaitiitia le lagona i le inisalini). O le inisalini e lava lona gaosia, ae e le o faʻaumatia e le tino i le aofaiga tatau.

      O se taunuuga, o le tino o le tino o le suka e faaitiitia, ae o le tele lava e sau mai meaai. O le pancreas e amata ona galue i se auala sili atu, i le vaitau lenei o loʻo i ai sina siʻitia faʻaititia i le suka o le toto. O le mea muamua lenei. I le taimi muamua, o lenei tulaga na mafaufauina o le tulaga o le maʻisuka, o lona uiga na amata ona manatu o se faamaʻi tutoʻatasi. O le umi o prediabetes e 2-4 tausaga, a maeʻa, pe afai e le togafitia, e avea ma maʻisuka.

      O le maʻi o le maʻisuka o se faʻamaʻaloga o le maʻisuka ituaiga 2, lea e atiina ae i tagata gasegase ona o le tui o le inisalini. O le mafuaʻaga autu mo togafitiga o le faʻamaʻiina o pati, ma e le o meaʻai lelei. O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 2 e maua i totonu oi latou e faʻaleagaina meaʻai vave. O lenei meaai e aofia ai le tele o faʻatoʻaga ma gaʻo, o lea e mafua ai le solia o le lipid ma le carbohydrate metabolism. Ua suia le maso maso i le gaʻo, ua faʻaitiitia le metabolism.

      O le mafuaʻaga autu mo le atinaʻeina o setete o le:

      • Aiga.
      • Tele le mamafa o le pepe (sili atu nai lo le 4.3 kilokalama).
      • Tisipisi gasegase ao maʻitaga.
      • Soifuaga masani.
      • Faʻaaogaina umi o vailaʻau (glucocorticosteroids, diuretics).
      • Mafuaaga
      • Tigā toto maualuga.
      • Eseese faʻafitauli hormonal ma endocrine.

      I tamaiti, o le maʻi e mafai ona tupu pe a mavae se faʻamaʻi pipisi matuia pe a uma foi se taotoga.

      Preditebetes e masani lava pe tusa ma le 2-3 tausaga ona oʻo ai lea i se faʻamaʻi matautia, maʻisuka, faasolosolo malie ona atiina ae. Afai e te vave iloa lenei vailaau i le maʻi ma faia fua, ona mafai lea ona e aloese mai le maʻi lava ia.

      Aʻo leʻi faʻataʻitaʻiina e fomaʻi vailaau muamua, e masani ona latou faatonuina se suʻega toto mo le suka, se suʻega o le faapalepale kullu, ma se HbA1c - o le hemoglobin glycated.

      • Taʻo toto o le suka: 3.5 - 5.5mm / l
      • Afai o le suʻega toto mo le suka o loʻo i le lautele o le 5.5 - 6.9 mm / l, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i vailaau.
      • I fuainumera e sili atu nai lo le 6.9 mm / l ma i le faʻatasi ai ma isi faʻamaoniga e umi se taimi umi, o le maʻisuka e masani ona maua.

      Preditebetes e atiina ae lemu ma le manino, ma sili atu ona taua, toetoe lava a aunoa ma ni faʻaʻailoga. E masani ona le masalomia e se tagata o ia o loʻo i totonu o le laina tuaoi i le va o maʻi ma le soifua maloloina. E mafai ona tatou fai atu o se ituaiga lapataiga lenei i se tagata ua oʻo i le taimi e sui ai lou olaga masani.

      Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

      Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaʻau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

      O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO .

      "O lou suka toto e sili atu nai lo le masani." E ono faauigaina o loʻo i ai sau togafiti ... "O se tasi auala poʻo se isi, o se talanoaga e masani lava ona alu ma le fomaʻi e uiga i taunuuga o le suʻega o le suka mulimuli. O tala leaga e faalogoina e le faitau afe o tagata i aso uma. Ae le o tagata uma e iloa o lenei talafou e sili atu le leaga nai lo le talafou o togafitiga muamua.

      O le maualuga o le toto toto e taʻitaʻia e le gata i faʻamuamua poʻo le maʻisuka foi. E tele isi faafitauli e aliali mai, mo se faʻataʻitaʻiga:

      • vaʻaia le faʻaaliga
      • faʻalavelave faʻafuaseʻi
      • ua faʻaleagaina le faʻaoga o le tino
      • ei ai faafitauli i fatuga ma fatu,
      • o le setete o le puipuiga o le tino puipuia.

      Ae e le o mea uma.

      O le kanesa ma le maʻisuka e fesoʻotai e leva ona lauiloa. Ae na faasolosolo lava ina manino mai e tusa lava pe itiiti sina toto maualuga o le suka e faateleina ai le tulaga o le kanesa. O le sootaga i le va o le kanesa ma le suka sa muai matauina i le 1931. Vailaʻau o le kanesa e faʻaaoga ai le suka (i le foliga o le kulukose) mo a latou meaʻai. Talu mai lena taimi, o lenei mea moni ua faʻamautuina pea.

      Talu ai ona o le faitau miliona o tagata ua siitia maualuga le maualuga o le suka i le toto, e mafai ona tatou fai atu o nei tagata uma o loo i ai uma se tulaga taumatemate ma le tuusao o le tino. E mafai ona maua i le maʻisuka, ma le kanesa, ma le fatu fatuga - o nei mea uma o faʻaaliga o le maʻi lava e tasi, "maualuga le suka i le tino."

      E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

      O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

      O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

      O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

      Glucose o se elemene talafeagai mo le faʻatinoina lelei o le tino o le tagata. E maua ai le malosi talafeagai mo le galuega a le tino atoa i le tulaga o le cellular. I le mea lava ia, o le kulukose e le maua i totonu o le tino.

      E sau o ia ia i matou i meaai gaʻo. I le taimi o galuega masani ma le gaosiga atoa o le inisalini, o le kulukose e ulu atu i totonu o potu uma i totonu o le tino.

      Ae afai e le toe galue le pancreas masani, e le mafai e le kulukose ona ulu i totonu o soʻo se tino o le tino, sei vagana ai faila o faiʻai, ma amata ona "fiaaai" tele.

      I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao. Ina ua atoa loʻu 66 tausaga, sa ou tuleiina ma le mausali loʻu inisalini, na matuai leaga mea uma lava.

      Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, faʻalavelave faʻafuaseʻi, na toe foʻi mai le falemaʻi mai aʻu mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

      Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 oʻu tausaga.

      O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

      O lenei mea e mafua ai le le atoatoa o le tino atoa ma le faateleina o le gaʻo.

      O le maualuga o le kulukose (poʻo le "maualuga o le suka") i le plasma toto i Rusia ma Ukraine e faʻaalia i millimoles i le lita (mmol / l), i isi atunuʻu uma, o fuataga e faia i le milligram pasene (mg%). Mo se tino maloloina, o le fua o le suka o le plasma anapogi o le 3.6 mmol / L (65 mg%) i le 5.8 mmol / L (105 mg%).

      A maeʻa ona 'ai, o le faʻateleina o meaʻai i le plasma toto o se tagata soifua maloloina e mafai ona tulaʻi i le 7.8 mmol / L (140 mg%).

      Ioe, i se tagata maloloina, o le tino lava ia e pulea le maualuga o le suka i le toto. Faatasi ai ma se maualuga o le maualuga, o le pancreas e amata ona gaosia ma le malosi le inisalini. O le maualuga o le suka o le faailoga o le faamutaina o le gaosia o le insulin ma le amataga o le gaosia o le hormonone glucagon (polypeptide hormone).

      Tala o le au faitau

      Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou asiasi ai i le endocrinologists, ae na o le tasi lava le mea latou te fai mai ai: "Ave insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

      E iai lau vailaau pe afai o lau anapogi o le toto glucose e faitau i le va o le 100-125 mg / dl (5.6 - 6.9 mmol / l).

      Afai e te lei fuafuaina talu ai nei lau anapogi i le suka toto, ona e maua ai lea o se faʻalavelave tele o le vailaʻau pe afai:

      • oe 45 tausaga pe sili atu
      • oe mamafa tele
      • a itiiti ifo ma le tasi matua ei ai le maʻisuka
      • tuafafine poʻo tuagane e maua i le maʻisuka
      • oe o Aferika Aferika, Sapanika, Hisipani, Asia poo le Pasefika
      • Sa maua oe i le maʻisuka aʻo e maitaga (maʻisuka maʻisuka) pe na e fanauina se pepe e mamafa le 4 kg pe sili atu
      • E te malosi faaletino nai lo le tolu taimi i le vaiaso.

      O le maʻi suka o se maʻi tuga tele ma ogaoga. Ae faʻafetai i le atinaʻeina o vailaau, o tagata e iai lenei faʻamautinoaga e mafai ona faʻaauau ona nonofo i luga o se fale ma isi tagata.

      Ae, e pei lava o isi faʻamaʻi, e sili atu le puipuia, e aunoa ma le taʻitaʻia o ni aʻafiaga ogaoga.

      O le mea pito sili ona taua o le faʻapitoa, faalua i le tausaga, suʻe suʻe suʻe. O le mea lea, o le a mafai ona e vave iloa le setete ma le amata togafitiga i le taimi, lea e aofia ai le mulimuli i se taumafataga ma se soifua maloloina lelei (o se moe lelei ma le malolo, vasega aʻoga faaletino ma masaniga).

      O le mea taua o le manatuaina o soʻo se faʻamaʻi e mafai ona faʻamalolo pe afai e te manaʻo tele ma faʻapipiʻi lou maelega i ai.

      Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

      Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

      O fualaau uma lava, pe a tuʻuina atu, na o se taunuuga lē tumau, o le taimi lava na taofi ai le meaʻai, na faʻateleina ai le faʻamaʻi.

      Pau lava le fualaau na maua mai ai taunuuga taua o Dianormil.

      I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O Dianormil na faʻaalia se aafiaga malosi i uluaʻi amataga o le maʻisuka.

      Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

      Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai nei se avanoa
      maua le dianormil TUSI!

      Faʻalogo! O mataupu o le faatauina atu o le Dianormil le moni ua sili atu ona masani.
      E ala i le tuʻuina o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamautinoa oe e maua se oloa lelei mai se gaosiga faʻapitoa. E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau o femalagaiga) i le mea e le o iai se togafiti o togafitiga.

      Preditebetes: Suga toto: Metformin Treatment

      O fomaʻi o loʻo ilia le faʻamaʻi: i le 2030, o le maʻisuka o le a avea ma mafuaaga autu o le oti. O lona tafaoga faʻasolosolo, o le maualuga o le suka o le toto lea ua faʻateleina ma sili atu i le masani.

      O le auala faʻaonaponei o le olaga e matua mamao lava mai le atoatoa: matou te le toe savali, taʻalo i taaloga, ae le o meaʻai maloloina matou te 'ai i meaai leaga. O nei mea uma e afaina ai le soifua maloloina.

      Faʻasolosolo, o le pancreas malfunctions, e le mafai ona toe maua mai le aofaiga o le insulin. Faatasi ai ma se asiasiga taimi i se fomaʻi ma mulimuli i ana fautuaga uma, e mafai ona aloese mai faʻafitauli.

      Preditebetes o se tulaga lea e faʻavaivaia ai le faʻapalepale kullukose. O lona uiga, o le suka e sau mai meaai e le mafai ona faʻamalo lelei. O se taunuuga, o le siama e maualalo le suka e le maua mai e le pancreas i tulaga manaomia.

      Afai o le tagata maʻi ua maua i se fomaʻi muamua, o lona avanoa e atiina ae le maʻisuka ituaiga 2 e faʻateleina. Ae ui i lea, aua le vave popole. O lenei tulaga e mafai ona faʻamaonia pe afai e faia e le tagata maʻi taumafaiga uma e faia ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e taitaia se olaga ola malosi, mulimuli i se taumafataga faapitoa ma ave fualaau faasaina.

      A pasia e le tagata maʻi se suʻa, faʻatasi ai ma togafitiga, o le a maua mai i le 5.5 i le 6.9 mmol / L. iuga o le suʻesuʻega. I lenei tulaga, o le masani i se tagata soifua maloloina e oʻo atu i le 5.5 mmol / L, ma o le masani i le maʻisuka e sili atu i le 7 mmol / L.

      E le gata i lea, o se iloiloga se tasi e le mafai ona avea ma faʻamaoniga tonu o le atinaʻeina o prediabetes poʻo le maʻisuka. Ina ia iloa ia ituaiga maʻi tuga, o suʻesuʻega i le maualuga o le kulukose e tatau ona faia i le tele o taimi.

      Pe a ave le toto mai le tamatamailima e fua ai le suka, o le tele o vaega e taua tele. O lenei mea e mafai ona fiafia, taumafaina o meaai poʻo kofe i le taeao, malosi malosi faaletino, ave vailaʻau ma isi.

      I lalo ifo e mafai ona e faamasani ia oe lava i faamatalaga o loo i le laulau, lea o loo faailoa mai ai faailoga autu ole maualuga o le kulukose ma le maualuga o tulaga faatauaina mo le tulaga malolo ma le maʻisuka:

      Afai o nisi taimi o le auiliiliga mo le manava gaogao na sili atu ona maualuga le maualuga o tulaga faatauaina, ona faatonuina lea e le fomai mo se isi suega mo le hemoglobin glyc.

      O lenei suʻesuʻega e umi lava (pe a ma le tolu masina), ae o loʻo faaalia ai le maualuga o le suka ma fesoasoani e faia se faʻamaonia saʻo.

      O le faailoga autu, maualuga le maualuga o le suka, e mafai ona iloa e ala i le faia o se suʻesuʻega. O auala autu o suʻesuʻega o suʻega toto toto, suʻega o le faapaleni o le glucose ma le suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated.

      O le mea moni, e leai ni faʻamatalaga faʻalauiloa o se setete predicetics.

      O le toʻatele o tagata e maua i le maualuga o le kulukose o le toto atonu e le o nofouta e uiga i vailaʻau muamua mo se taimi umi.

      Ae ui i lea, o mea e tatau ona vave gauai atu i ai o le mago i le oral vevela, fia inu pea ma faanatinati i le faletaele "sina mea itiiti".

      O faʻamaʻi ogaoga o:

      • faʻaititia le faʻaaliga
      • fiaaai
      • leaga le miti
      • vaivai
      • faʻaleagaina
      • tiga o le ulu
      • gaogao
      • itiiti le gau.

      O nisi tagata o le a sili atu ona atiaʻe le prediabetes ma le maʻisuka ituaiga 2 nai lo isi. O le vaega aʻafia e aofia ai:

      1. Tagata o loʻo i ai se faʻasologa.
      2. Toʻatele tagata.
      3. Tagata mai le 40-45 tausaga ma le matua.
      4. O fafine na fanauina se tamaititi e sili atu i le 4 kilokalama ma e maua ai le maʻisuka o le maʻisuka.
      5. Tina fafine e tele le ovarycy ovary.
      6. Tagata e taʻitaʻia olaga ola.

      O le faʻasalaga e faʻamuamua e le o se mea matautia ma e mafai ona tuʻu faʻamaonia o se mea sese. O le faʻafefe o lou soifua maloloina e mafai ona taʻitaʻia ai taunuuga matuia ma le le mafai ona faʻafitia.

      Ae o tagata e mulimuli i faatonuga uma a le latou fomaʻi ei ai a latou faʻamatalaga lelei.

      O le tagata tomai faapitoa e atiae se togafitiga patino mo le tagata maʻi, ma mafaufau i uiga o lona tulaga maloloina.

      O tulafono faavae e tatau ona mataʻituina pe a faʻapipiʻiina togafitiga, faʻapea foʻi ma puipuiga, o:

      • meaai faapitoa
      • olaga ola malosi
      • le siakiina o kulukose o le toto i se glucometer,
      • ave fualaau.

      E tatau ona maitauina e na o le faʻataunuʻuina o tulafono taʻitasi e tuʻufaʻatasia ma isi e mafai ai e se tasi ona ausia taunuʻuga moni lea o le toto kulukose o le toto e tusa ma le 5.5 mmol / l. O tagata faʻamaʻi naʻo naʻo fualaau oona e mafai ona maua ai se faʻaitiitia o le suka ma pasi ai faailoga o tagata mamai. O le taumafaina o sipuni, meaʻai gaʻo, popo, inu ava malosi, o gasegase e faia se sese matuia ma faateleina a latou maualuga maualuga o le glycemia.

      E sili ona taua i le togafitiga o fuainumera prediabetic e aveesea le mamafa. O lea, e mafai e le tagata gasegase ona faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le kulūkose ma le faʻaleleia atili o le tino.

      Afai ei ai se tagata e lamatia le atiaʻe o le predabetes ma le maʻisuka ituaiga 2, o le a aoga foi mo ia e usitaia nei tulafono.

      O le taumafataga o se tasi o vaega autu o le toe manuia o le toe maua mai o gasegase e le gata mai vailaau, ae o isi foi faʻamaʻi faʻamaʻi.

      E taua tele le ave o meaai i ni vaega laiti, ae tele - e oo i le 6 taimi i le aso. O se tagata maʻi e togafitia i vailaʻau e tatau ona asiasi atu i se tagata fai meaʻai i le falemaʻi o le a atiina ae se fuafuaga a le tagata lava ia. O le mea lea, o le tagata gasegase e le gata ina maualalo le maualuga o le suka, faʻagalo e uiga i le faʻaleagaina o faʻamaʻi, ae faʻaumatia ai foi paʻu faaopoopo.

      O le 'ai ma se faʻamaʻi faapena e aofia ai le tuʻuina atoa o gaʻo (meaai kuka, sausage, sisi), meaʻai falai, oloa e aofia ai gaʻo vailaʻau (oloa gaʻo, suti, sukalati, keke, honey, jam, sugar).

      Ae i le taumafa o tagata gasegase e mafai ona aofia ai mea nei:

      1. Areto (atoa po o le rai).
      2. Fatisi fualaʻau lactic acid (kisisisi, kulimi mumu, susu susu, kefir).
      3. Meaʻai ma iʻa (aano o lapiti, moa, turuki, hake ma isi).
      4. Fua e le faʻamaonia (lemoni, moli, pulu, pulu, fuamoa suamalie, fualaʻau, pi).
      5. Fualaau faisua (kapisi, kāloti, tamato, pauka, kukama, greens).
      6. Oat, pelesi palesi ma le keke.
      7. Mea faʻamalolo.

      I le taimi nei, o le tele o le tele o endocrinologists ua faatonuina Metformin 850 poo le 1000 i tagata gasegase. O lenei mea o se sui o le hypoglycemic lea e mafai ona faaitiitia le aofai o kulukose o gaosia i le ate ma aveese le faapaleni o le kulukose. E le gata i lea, o le maʻisuka ma tagata gasegase ei ai se tulaga vavalalata atonu e finau ma le avea o Metformin e fesoasoani e faaitiitia le mamafa o le tino. O le mea moni, o lenei taunuʻuga e mafai ona ausia e ala i le matauina o se meaai ma se olaga ola malosi.

      I le 2006, na tofotofoina ai Metformin e le International Diabetes Federation. O le vailaʻau na maua e aoga ma fautuaina mo le uluai togafitiga o le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2. Fuainumera faamaumauina o Metformin ua faaitiitia le ono mafai ona tupu le maʻisuka, o ona taunuuga ogaoga ma le fuainumera o le tino e tusa ma le 30%. O se taunuuga sili ona taua e le mafai ona ausia e ala i le inisalini togafitiga ma sauniuniga o sulfonylurea.

      I le lalolagi, o lenei sui o le hypoglycemic e sili ona lauiloa. O le mea lea, e le o se mea e ofo ai, i le maketi a Rusia o loʻo i ai le tele o fualaau oona o loʻo i ai le metformin vailaʻau, mo se faʻataʻitaʻiga, Glucofage, Glycomet, Metformin-BMS, Metuau ma isi.

      I le faʻaaoga lelei ma le tausisia o tui, o le fualaau faasaina e seasea mafua ona afaina. Ae ui i lea, o metformin ei ai nisi faʻatauiga:

      • maʻitaga ma susu susu,
      • tasi le le faapalepale i le vaega,
      • lactic acidosis ma le precomatose tulaga,
      • taotoga taotoga
      • o le ava malosi,
      • faʻamaʻiloga / matua / le atoatoa o le tino,
      • faʻamaʻi pipisi
      • maʻisuka vae
      • faamalolo ma le hypoxia.

      I le amataga o togafitiga, e maua e gasegase le 1000 mg o le fualaau faasaina i le aso, inu tele vai. O le a le umi e tatau ona ou ave metformin? O se vailaʻau faʻasaina o le 1000 mg e faʻaaogaina mo le 1 i le 2 vaiaso. Ona tupu lea o le fualaau. Ae peitai, o nei mea uma e tatau ona talanoaina ma se tagata poto faapitoa. O le togafitiga o le tagata lava ia e matua faʻasaina.

      Ole fua pito i maualuga o le fualaau faasaina e 3000 mg i le aso. E tele fomaʻi e fautuaina i le amataga o togafitiga e vaevaeina le inumaga i le 2-3 inumaga ina ia mafai ai e le tino ona fetuʻunaʻi masani i le aʻafiaga o le fualaau.

      A o faʻaogaina le tino i Metformin, e ono mafai e le tagata maʻi ona faitio i le ita, ae o se tali masani lea e alu ese ile lava 1-2 vaiaso.

      O isi metotia o togafitiga o le a le mafai ona fofoina atoatoa togafitiga, ae, o le mea moni, o le a latou fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le suka ma faʻamalosia ai puipui a le tino.

      O le faʻaaogaina o vailaau faʻaleagaina i vailaʻau e mafua ai ona leai ni aʻafiaga. Naʻo le pau lava le mea o le faʻamaʻi pipisi o le maʻi i soʻo se vaega o le laau.

      Faʻatasi ai ma togafitiga fualaau faasaina, o togafitiga faʻalapotopotoga o le a fesoasoani e faʻaumatia vave le faʻamaʻi.

      O mea e maua ai le suamalie o loʻo i ai i ia laau:

      1. Tasatberry officinalis.
      2. Laʻau paʻu
      3. Bean Pods.
      4. Blueberries ma blueberries i le maʻisuka ituaiga o soo se ituaiga.
      5. Lingonberry.
      6. Paina Rowan.
      7. Lafo
      8. O le kele.
      9. O aʻa o le taulaʻau.

      O nei vailaau faʻamalositino e faʻaaogaina i foliga o teuteuga, infusions, teas poo tinctures. O faʻamatalaga mo vailaau faʻapitoa e mafai ona maua i luga o le Initaneti. I le faʻaopoopoga, e mafai ona faʻatau i le fale talavai mea na mafai ona faia i le tino. O le lauiloa sili o Arfazetin, Vitaflor, Stevia ma isi.

      O fualaau ma togalaau e maua ai vitamini ia e matua talafeagai mo se tagata vaivai ua maua i se maʻi o vailaau. Mo togafitiga o maʻi talafeagai:

      • vine o viburnum,
      • rosepa berries
      • yarrow
      • St. John's wort
      • fua o fua.

      I le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina ma togafitiga faʻaleaganuʻu, e mafai ona e tuʻuina atu oe lava i faʻamatalaga masani o le suka. E ala i le matauina lelei o mea taumafa ma taʻalo i taaloga, o le a faʻaumatia e le tagata maʻi faailo o vailaʻau. O le mea lea, e mafai e se tasi ona fai atu leai i le maʻisuka ma fiafia i le olaga umi e aunoa ma le mafaufau e uiga i ona faʻalavelave.

      I totonu o le vitio i lenei tusiga, oa auala e mafai ona faʻaaoga e foia ai tagata o loʻo tupu.


      1. Dedov I.I., Shestakova M.V., Milenkaya T.M. O le maʻisuka na maua: retinopathy, nephropathy, Mental Medicine -, 2001. - 176 p.

      2. Kohout P., Pavlichkova J. Alu mo le maʻisuka (faaliliuga mai Czech). Moscow, Kron-Press Publishing House, 1998, 142 itulau, 10,000 kopi

      3. Dolores, Schobeck Faʻatomuaga ma suʻesuʻega mulimuli. Tusi 2 / Schobeck Dolores. - M.: Binom. Laboratory of Knowledge, 2017 .-- 256 i.

      Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

      Isi Metotia Metotia Metotia

      I le maliliega ma le fomaʻi, o se tagata maʻi i le vaʻaia e mafai ona taumafai e faʻasalalau lona tulaga ma le fesoasoani o togafitiga faʻa-tagata. Ae pe a faʻaaogaina, aua nei galo e uiga i faʻavae o meaʻai talafeagai ma le manaʻoga ia faateleina le gaioiga.

      E toatele fautuaina le taumafataga. Mo le saunia o se meaʻai maloloina, faʻafeu i grits i le kofe kofe ma sasaa lefir i le po i le fua o le 2 sipuni i le ipu o kefir. Inu le meainu ua saunia i le taeao i luga o se manava gaogao.

      E mafai foi ona e inu i se teuteuga o fatu laulaau: o mea taumafa ua gaosia ua sasaa i le vai ma ua kuka mo le 5 minute (o se sipuni sipuni o fatu ua gaosia i se ipu tioata). O le inu o loʻo fautuaina i luga o se manava gaogao ao lei faia le taeao.

      E mafai ona e faia se fusi o laulaau lanumoana, currants ma rhizomes o elecampane. O le faʻafefiloi e sasaʻaina i le vai faʻafefe (o se sipuni siʻomaga e lava mo se tioata), e manava ma inu i le aso i le 50ml.

      E tatau ona togafitia togafitiga i lalo o le vaavaaiga a se endocrinologist. Afai e leaga le tulaga, e le mafai ona tufatufaina togafitiga fualaau faasaina. Afai e faatonuina e le fomaʻi pili, ona i ai lea o se mafuaaga mo lenei mea.

      O fuainumera faʻamaonia o loʻo faʻapouliuli i tausaga uma! O le Rusia Russian Association e faapea o se toatasi mai le toʻasefulu tagata o lo tatou atunuu o loʻo maua i le maʻisuka. Ae o le upu saua e le o le faʻamaʻi lava lea e taufafefe, ae o ona faʻafitauli ma le ituaiga olaga e tau atu i ai. E mafai faapefea ona ou manumalo i lenei maʻi, fai mai i se faatalanoaga ... Aoao atili ... "

      O le a le mea e tupu muamua: toto maualuga o le suka, mafuaʻaga ma togafitiga togafitiga

      Preditebetes o se laina tuaoi o le tino lea e le lava ai le maua o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e maualuga lava mo i tatou e iloa ai le faʻamaʻi lava ia.

      O le faʻalavelave o lenei faʻamaʻi o loʻo i ai i lona tulaga o le asymptomatic. O se faʻalavelave masani o se maʻi sili atu ona leaga: ituaiga maʻisuka ituaiga 2.

      O le mea e lelei ai, e le masani ona tupu lenei mea - i le 25% o mataupu. O le ola tatau ma togafitiga talafeagai o le a fesoasoani e aloese mai le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

      O le a le mea o loʻo tupu?

      O le mafuaʻaga o togafitiga o le le mafaia lea o sela e faʻaaogaina ai le inisalini i le aofaiga tatau. O se taunuuga, o le suka e ulu atu i le tino ma meaʻai e maua i le toto.

      O le lamatiaga o le PD o loʻo i luga o le lamatiaga o le atiaeina o le maʻisuka e le o le insulin.

      Ae e le tatau ona e fefe - o le maʻi e tali lelei i togafitiga. Latou te fai mai e uiga i togafitiga pe afai o le taua o le suka toto e pau i totonu o le 100-125 mg / dl.

      O ai e mafai ona faʻaogaina i le prediabetes?

      Ua faʻamautuina e tusa ma le valu miliona tagata Rusia na mafatia i lenei maʻi, ma e silia ma le 2.5 miliona tagata e maua i le maʻisuka.O le malolo (toetoe 2/3) e le sailia le fesoasoani faafomaʻi, ma o le toʻatele oi latou e le iloa e uiga i le maʻi.

      O le vaega aʻafia e aofia ai:

      • mamafa tele tagata mamaʻi. I lenei tulaga, o le avanoa e atiina ae ai le maʻisuka e faateleina i le tolu,
      • hypertensive
      • tagata e matitiva faʻamaoni (o loʻo i ai le maʻisuka i aiga),
      • fafine e maua i le maʻisuka
      • maualuga tagata mamaʻi cholesterol
      • fafine ei ai le ovary polycystic,
      • tagata matutua
      • gasegase e le o togafitia mo maʻi faʻafuaseʻi poʻo le furunculosis.

      O fomai faapitoa e faamamafaina le taua o le vave iloa o le PD, talu ai e mafai ona taofia le foliga mai o patho sili atu.

      E mafai foi ona iloa atu i le fanau ia vailaau faasaina. E tupu lenei mea ona o se faʻamaʻi muamua pe i le taimi o le faʻasologa. O le mea lea, e taua tele le mataʻituina o le tulaga o le tamaititi i le taimi o le toe faʻaleleia.

      Mafuaʻaga mo le atiina ae

      Le mafuaʻaga tonu o le faʻamaʻi e leʻi iloa.

      O le faafitauli autu o le le saʻo o le gaioiga o le tino ile inisalini (faʻamaoniga), e ui i le mea moni o le pancreas e maua ai masani.

      O le galuega autu o le hormone o le tuʻuina atu lea o le kulukose (ma, o le mea lea, malosi) i sulu o vevela o totoga uma. Glucose e ulu i le toto e avea o se vaega o se taumafataga.

      O le mea lea, o meaʻai suamalie e faʻapupulaina ai le glycemia, aua e vave faʻafefe. Afai e masani ona ulu le suka i le tino, o le tino e aofia ai se "tali puipuia". E leiloa e le siama lo latou gafatia e iloa ai inisalini ma e le faatagaina le glucose e pasia. O le auala lea e atiina ae ai PD.

      O le falemaʻi o le PD e tutusa lelei ma faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le atoa foi le toesea. O le mea lea, ina ia aua le misia uluai faʻaaliga o tagata faʻasolosolo, e taua le faia o suʻesuʻega faafomaʻi talafeagai i tausaga taʻitasi.

      O le faʻamaʻi e mafua ai le tupuga o faʻamaʻi nei:

      • lagona o le fiainu. Ona o le faateleina o le suka, o le toto e matua tele, ma e manaʻomia e le tino se tele o le vai e faʻaalu ai,
      • leaga le miti. E tupu lenei mea ona o se faʻafitauli o le gasegase o le kulukose,
      • e masani ona fai, pe a inu e le tagata maʻi le tele o vai,
      • asymptomatic weight loss. Talu ai e le mafai e toto toto ona gaogao atoa le kulūkose, e tumau pea i le plasma toto ma e le ulu i totonu o fusi o okeni. O le mea mulimuli e leai se meaʻai, ma o se tagata e leiloa le mamafa,
      • faʻanoanoa le vaʻai, vevela, ma le pruritus. O le taunuuga lenei o le le lelei o le toto (ona o le vevela, toto le pasi i totonu o tamai vaa),
      • musele maso. Faʻatasi ai ma togafitiga, o aʻafiaga uma e maua se "tulaga paleni o meaʻai",
      • fiva
      • migraine Talu ai ona o le faʻamaʻi (laiti) faʻaleagaina o vaʻa o le faiʻai, o le tagata e faʻaalia tiga.

      Afai o loʻo i ai i fafine le faʻamaʻi tele o le ovarycy, e fautuaina malosi i latou e siaki a latou su.

      Faʻamatalaga: ituaiga o auiliiliga

      Talu ai o le faʻamaʻi e le o iai ni faʻamaoniga manino, e manaʻomia se suʻesuʻega faafomaʻi e faʻamaonia ai. I le taimi o le suʻega, o le tagata maʻi e faʻaalia le paʻu o le paʻu, mamafa le mamafa. O se tagata e faitio i le le fiafia, vaivaiga, mago le gutu. E faavae i luga o le talafaʻasolopito o le soifua maloloina, o le fomaʻi e faatonuina ai suʻega.

      E mafai ona e mauaina le faʻamaʻi e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue nei:

      • siakiina o le faapalepale kullukose (tautala),
      • anapogi anapogi toto (capillary),
      • suka i le urine.

      I le tulaga muamua, o le toto sampling e faia pe a maeʻa le valu itula o le anapogi.

      O suʻesuʻega e faʻaalia ai le lelei o le tino na faʻafefiloi le kulukose. Faʻamatalaga o le PD (poʻo le maʻisuka latent) e mafai pe a fai o ona tulaga taua e pau i totonu o le 100-125 mg / dl poʻo le (5, 56-6, 95 mmol / l).

      Ina ia tautala ma le mautinoa e uiga i tagata muamua, e le lava le tasi suʻesuʻega. Ole a manaʻomia le pasia ole suʻega ile tele o taimi, ona o le saʻo ole iuga e mafai ona aʻafia ile fiafiaga, ipu kofe, inu fualaau ma isi mafuaaga.

      Afai o le maualuga o le sukū e maualuga tele pe a uma ona faia fua, o le a faʻatulagaina se suʻesuʻega faaopoopo mo le hemoglobin glycosylated. E faʻaalia le maualuga o le suka i le tolu masina talu ai.O le maualuga o le glycogemoglobin, o le sili atu lea o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. E masani lava, o nei faailoilo e 4-5.9%.

      Ole tagata maʻi e valaʻaulia e malilie i se faʻaonaponei ole suʻesuʻega - prednisone-glucose avega:

      • mo le tolu aso aʻo leʻi faia se suʻega, e tatau ona 'ai e le tagata maʻi meaai e sili atu i le 300 g o meaʻai gaʻo,
      • e taua tele le faʻaaogaina o le protein ma le gaʻo,
      • 2 itula ao leʻi amataina le avega o le kulukose, o le tagata maʻi e faʻatonutonuina le vailaʻau Prednisol (12.5 g).

      Afai o se suʻega e faia i luga o se manava gaogao e faʻaalia ai le taua o sili atu i le 5.2 mmol / L, ma a maeʻa le 2 itula e silia ma le 7 mol / L, o le PD o loʻo maua.

      O le suʻega Staub-Traugott o se isi metotia mo le siakiina o le maʻisuka latene. O lona natura o loʻo taʻoto i le mea moni e faʻapea, a o leʻi ave le toto, e inu le tagata maʻi i le 50 g o le kulukose ma toe fai - ina ua mavae le 1.5 itula. Talu ai ona o se tagata soifua maloloina, o le maualuga o le suka e faateleina pe a uma le fua muamua, ona oʻo ai lea i le faateleina o nei tulaga e lua o le PD.

      Suauu toto

      E taua le iloa! I le gasologa o taimi, o faafitauli ma le maualuga o le suka e mafai ona oʻo atu ai i le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻaia, paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Na aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻamautuina a latou gaʻo fiafia ...

      O fua faʻatatau o le kulukose faavae mo le PD ma le maʻisuka o loʻo faʻaalia i lalo:

      FaʻailogaPrediabetes (mmol / l)Maʻisuka (mmol / L)
      Glucose (anapogi)5,5-6,9Mai le 7 ma luga
      Glucose 2 itula talu ona 'ai7,8-1111 ma luga
      O le hemoglobin glycated (%)5,7-6,5Mai le 6.5 ma luga

      Le manaʻomia ma le tele o faʻataʻitaʻiga

      O suʻesuʻega faʻataʻitaʻi e tatau ona faia i taimi uma. O ona taunuuga o le a faʻaalia ai le aoga o lau meaʻai ma le faʻatulagaga.

      O suʻega e faʻamalosi, e fesoasoani e iloa le faʻamaʻi ile ala. O se togafitiga lelei faʻatulagaina o le a faʻaaogaina atoa PD.

      O suʻega e sili ona lelei i totonu o fale suʻesuʻe suʻesuʻeina, aʻo latou faʻapipiʻiina meafaigaluega ma tekinolosi faʻaonapo nei. O le sao o suʻesuʻega i totonu o ia falemaʻi e maualuga tele. E taua le siakiina e le aunoa o le gaioiga o fatugaʻo: foaʻi toto ma urine mo le auiliiliga. E tatau ona e mataʻituina le suka i taimi uma, o lea e tatau ai i le glucometer ona i le fale.

      Afai e te masalomia le PD, e tatau ona siakiina oe e se fomaʻi ma faia suʻesuʻega i fale suesue i taimi taʻitasi i le 3-4 masina.

      Afai e 45 ou tausaga (pe itiiti ifo) ma iai nisi pauna, e tatau ona e suʻeina i tausaga taʻitasi. Pe'ā mamafa le mamafa - tasi taimi i le tolu tausaga.

      Faʻailoga e faʻateleina ai se faʻamaʻi

      O mea e faʻatele ai le ono mafai ona faia muamua mea e aofia ai:

      • maualuga le maualuga o le toto maualuga (140/90) ma le maualuga o le cholesterol,
      • vave tagata o le aiga e mafatia i le maʻisuka e le o le insulin,
      • maʻisuka maʻitaga ua iloa i totonu o lou tina poʻo oe foi,
      • vaivai faaletino (e oʻo atu i le 3 itula i le vaiaso),
      • o le mamafa o le pepe faatoa fanau mai e silia ma le 4 kilokalama,
      • ua maua i le hypoglycemia (maualalo le suka i le va o taumafataga),
      • umi faʻaaogaina vailaʻau o se isi ituaiga o gaioiga,
      • masani ona faaaoga kofe (sili atu ma le 3 ipu i le aso),
      • siama ma isi paʻu o le paʻu,
      • maʻi faʻasolosolo.

      O le taua o lenei togafitiga o le taofia pea o le suka. O le mea sili o le taumafai e suia le masani masani o le olaga.

      Muamua lava, e tatau ona e iloiloina au meaʻai.

      O le meaai e tatau ona faʻatumu i meaʻai e maua i le fiber.

      E tatau ona faaitiitia meaʻai mama. E taua tele le pulea o le tele o meaʻai gaʻo (susu, suamalie).

      E lelei le faʻamaopoopoina o se meaʻai ma se fomaʻi. Vaʻai i taimi uma lou mamafa.

      Faʻateleina le tino (soifua maloloina). Aoao lau tino, faasolosolo malie le faaumiumi o le taimi o aʻoaʻoga. Amata i se savaliga. Le manaia tele e asiasi i le vaitaele. Faʻafesoʻotaʻi tagata vavalalata i lau vasega. Afai o togafitiga e aʻafia ai le mauaina o vailaʻau maʻoti, mulimuli i faatonuga a le fomaʻi.

      O vailaʻau 'ava malosi e aafia ai le tino i auala eseese.O le mea lea, o ava malosi po o cocktails faʻatasi ai ma le maualuga o le suka, o le mea moni, e faʻasaina i vailaʻau.

      Ae le o le mea lena. O le mea moni o soʻo se ava malosi e faʻamalolo ai le hypoglycemia lē tumau: o le ate e taofi le tuʻuina atu o le kulūkose, ma o le suka e pa'ū ifo i lalo ifo (3.3 iunite). Faatasi ai ma le tele o "liua" e masani ona faia lenei gaoioiga mo ni nai aso. O lona uiga, e tatau ona e inuina faʻasalaga saʻo.

      O taumafa suamalie ma ava malosi e matua faasaina.

      O se mea sese le mafaufau o le ava i le PD e mafai ona maua ai le suka. I se isi itu, o le tulaga lamatia o le atiae o le maʻisuka ituaiga 2 e sili atu le maualuga. O le ava malosi i le lautele e mafai ona afaina, aua o le tino maʻi e le mafai ona feagai ma se tele o mea oona.

      E taua le manatua o le inuina o le ava malosi i luga o se manava gaogao e matua faasaina aʻo lei moe!

      Faʻatasi ai ma vailaau faʻasolosolo poʻo se tulaga faigofie o le maʻi, e mafai lava ona e inu, ae e tatau ona e faia lenei taimi ma e le sili atu ma le 150 g o le uaina mama poʻo le 250ml o le pia.
      Soo se aofaiga o le ava malosi e faasaina pe afai o le PD e fesoʻotaʻi ma isi faʻamaʻi:

      • sili atu mama i totonu o le toto,
      • faʻamaʻi o le pancreas ma le ate,
      • fomaʻi faʻapitoa
      • atherosclerosis.

      O le fiafia i le pia e mafua ai le maua vave o le maua. O tamaitai e masani ona faatupuina le tagofia o mea ua fai ma vaisu i se mea inu ava.

      O le faʻaletonu o le glucose e lelei le tali lelei i togafitiga. I le togafitiga o prediabetes, e faalagolago tele i le tagata maʻi. Afai e te mauaina le malosi ia te oe lava ma sui lou olaga, e mafai ona e faʻamoemoe i le faʻamautuina o le tulaga e aunoa ma togafitiga faafomaʻi.

      O le a le mea o loʻo tupu muamua ma o ai foi e vavalalata i ai

      I le taimi muamua, na manatu i ai o le tulaga o le maʻisuka, o lea ua vavae ese mai i se faamaʻi eseese. O uluai suiga i le metabolism e faigata ona matauina na oi latou lava, ae e faigofie lava ona faailoa mai e ala i suʻega suʻega.

      Ituaiga o auiliiliga:

      1. Glucose toleni test e sili atu le faʻatuatuaina mo faʻamaʻi o vailaʻau, talu ai o le tele lava o maʻi na faʻaleagaina le glucose toleni. O se siakiina o le fua o le kulukose i le suʻapala. O le maualuga o le suka i se tagata maloloina e masani lava ile 2 itula pe a uma se taumafataga. Faʻatasi ai ma togafitiga, o le a le itiiti ifo i le 7.8 mmol / L.
      2. Anapogi Glycemia. O le siama o le maʻisuka e faia pe a sili atu i le 7 mmol / L. le suka i le toto o le tagata maʻi. O le masani e itiiti ifo ma le 6 mmol / l. Preditebetes - o faailoga uma i le va o le 6 ma le 7 mmol / L. E uiga i le toto toto. Afai e maua le auiliiliga mai le tamatamaʻilima, o le numera e laʻititi laʻititi - 6.1 ma le 5.6 - pe faapefea ona foai toto mo le suka.
      3. Tatala insulin. Afai e le toe faʻaumatia le suka mai le toto i le taimi, o le pancreas e faʻaleleia lana galuega. Ole maualuga o le prediabetes e maualuga pe afai o le inisalini maualuga e sili atu i le 13 μMU / ml.
      4. O le hemoglobin glycated e faʻaalia ai pe ua maualuga le suka i le toto i le 3 masina mulimuli. O le masani e oʻo i le 5.7%. Preditebetes - e oʻo i le 6.4%. O luga o le maʻisuka.

      Le manaʻomia ma le tele ole taimi ole suʻesuʻega:

      Tau tausagaPaunaLe manaʻoga mo auʻiliʻiliga
      > 45luga aʻe masaniO le maualuga o lamatiaga o vailaʻau, o suʻega e tatau ona faia i tausaga taʻitasi.
      > 45masaniMasalo laʻititi, lava suʻesuʻega i le 3 tausaga.
      25O tausaga taʻitasi i le auai o le itiiti ifo ma le tasi o mea taua i le atinaʻe o prediabetes.

      Faʻailoga e faʻapupulaina ai le ono mafai e tagata fai togafitiga:

      1. O le mamafa e sili atu nai lo le 140/90 i le tuufaatasiga faatasi ma le maualuga o le cholesterol ma triglycerides.
      2. Aiga o le laina muamua e maʻi i le maʻisuka ituaiga 2.
      3. E iai lau maʻisuka faʻateʻa i le taimi o le tasi o ou maʻitaga.
      4. Tisipisi gestation i lou tina.
      5. Pauna maualuga i luga aʻe o le 4 kilokalama i le fanau mai
      6. Faʻatasi i ituaiga Negroid poʻo Mongoloid.
      7. Tulaga maualalo o gaioiga faaletino (itiiti ifo ma le 3 itula i le vaiaso).
      8. O le i ai o le hypoglycemia (o le pa'ū o le maualuga o le suka i lalo o le masani i le va o taumafataga, o le autu autu o le loto gatasi ile taimi o le fiaai).
      9. Faʻaaoga umi o togafitiga, estrogen, glucocorticoids.
      10. Fainuina sili atu i le 3 ipu kofe i le aso.
      11. Faʻasolosolo taimi faʻamaʻi maʻi.
      12. Paʻu masani o le paʻu, paʻu.

      Faailoga o vaʻaia ma faailoga

      Ona o le mea moni e faʻapea, i le vaʻaia, o suiga i le toto e le taua, e leai ni mea iloga. O maʻi e maua muamua le faʻafitauli o le tino, latou te matauina nisi o faʻafitauli ma faʻafesoʻotai se fomaʻi e seasea ona maua. E masani lava, o le le lelei o le soifua maloloina e afaina i le vaivai, leai o vitamini ma minerale, ma le le lelei o le puipuiga.

      O faʻamaoniga uma o faʻamuamua e fesoʻotaʻi ma maualuga maualuga o suka. Na maua ai e itiiti lava le faaleagaina o vaʻa ma neura o le tagata maʻi e amata ao le i faia le maʻisuka.

      Faailoga talafeagai:

      1. Faʻateleina le fiainu, susu mucous membranes, paʻu faʻamalolo, paʻu paʻu. O nei faʻamaoniga e faʻamatalaina e le mea moni o le tino e manaʻomia le tele o le suavai i lalo o le suka. O le faateleina o le taumafaina o le suavai e mafai ona vaaia i le numera faateleina o urination ma le volumine o le urine. O se faailoga faʻafefe o le faʻaalia o le po i luga o le faletaele, pe ana fai e leʻi i ai muamua.
      2. Faʻateleina le fiaai ona o le leai o se meaʻai paleni, pe afai ei ai le faʻamalosia o le inisalini.
      3. Tuʻuina o le paʻu ma faʻamaʻi. Ona o le maualuga o le suka suka, o le pito sili ona pau o capillaries ua paʻu ma faaleagaina. O se taunuuga, o le tafe mai o mea vevela mai i sela ua faʻaitiitia. O faʻamaoniga ma se faailoga e iloagofie ai se faʻafitauli.
      4. Faʻaleaga leiloloa le tumau i le tulaga o le vevesi, faʻafefeteina lauulu lanu. O le auala lea e faʻaalia ai le lalagaina o capillari i le retina.
      5. Ame ma abscesses i luga o le paʻu.
      6. Fuga i totonu o maso o le tamai povi, e masani lava latalata i le taeao. O lenei uiga e aliali mai ma le malosi o le tui insulin, pe a amata le matelaina o le tino.
      7. Faʻanoanoa, lagona o le vevela, vevela vevela, faʻaleagaina. O le auala lenei e tali atu ai le tino i maualuga maualuga o le insulin.
      8. O le ulu o le ulu i taimi masani ona o le leaga o le kulukose i luga o vaʻa o le faiʻai.
      9. Faʻafefete.

      Afai e aliali mai ni faailoga faʻapitoa, e tatau ona faia se suʻega o le faapaleni kullusese e faʻataʻitaʻi ai i fafo. O le fuaina o le suka i le mita o le kulukose o le toto e le lava, aua o nei masini ua mamanuina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ma e le lava le saʻo e iloa ai suiga laiti i le tuufaatasiga o le toto.

      E mafai ona togafitia togafitiga?

      O le lumanaʻi o se tagata ei ai togavao e atoatoa lona lima. Naʻo ia e mafai ona faia se filifiliga.

      E mafai ona e nofo i afiafi ma luma o le televise ma le lauti ma lau keke e sili ona e fiafia i ai ma o se taunuuga, faʻaalu le iuga o lou olaga i le tau faasaga i le maʻisuka ma le tele o faʻafitauli.

      Ma e mafai ona e suia atoa lou mafaufau, ituaiga ola ma iloa ai vaʻaia e avea o se faʻamanatuga o se mafaufau maloloina e le mafai ona faia e aunoa ma se tino ola maloloina.

      O le tapulaʻa i luga o le lisi o meaʻai gaʻo, gaʻo mamafa, galuega faʻale-tino. E tusa lava pe itiiti taumafaiga e totogi i le tele o taimi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa o le mamafa o le 7% e faʻaititia ai le lamatiaga o le maʻisuka e tusa ma le 58%. O le amio pulea e mulimuli i fautuaga uma a se fomaʻi e mafai ona togafitia atoatoa togafitiga, aʻo faʻaitiitia le ono mafai ona maualuga le maualuga, fatu fatu ma faamaʻi fatu ile 1.5 taimi.

      Faʻafefea ona puipuia le atinaʻe o le maʻisuka

      Afai o se suʻega a le suʻega na faʻaalia ai le vaivai o le kulukose, manaʻomia le faia o se taimi atofaina ma le endocrinologist.

      O le a ia filifilia ni suʻesuʻega faaopoopo e iloa ai le lamatiaga o le maʻisuka i se taimi lata mai, e fuafua ai le maualuga o le faaleagaina o puipui o toto toto.

      Faatasi ai ma se foliga e le masani ai o le manufeʻai (mo se faʻataʻitaʻiga, i tamaitai o le ituaiga o telefoni), o le a faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega o le tala o le hormonal.

      E tusa ai ma faʻamatalaga na maua e uiga i le setete o le soifua maloloina, o le a tuufaatasia se polokalama a le tagata lava ia mo togafitiga o vailaau. E aofia ai vaega e tolu: o se taumafataga faapitoa, faamalositino ma vailaʻau.

      O le lua muamua e faʻamalosia, e aunoa ma ni faaletonu faʻaleagaga e le mafai ona faʻaumatia. Ae o le aoga o vailaau e itiiti ifo. Latou te faʻaititia le lamatiaga o le maʻisuka e na o le tolu.

      O le mea lea, o fualaau o loʻo faʻamatalaina e fai ma fesoasoani mo tagata sili ona pagatia pe a le lava le onosaʻi ma le faʻamaoni i le mulimuli i se taumafataga.

      Le faʻaaogaina o se meaai faapitoa

      O sini o le taumafataga mo le togafitiga o vailaʻau:

      • faaitiitia le aoga o le kalori,
      • faamautinoa o le maualuga o le suka,
      • faʻaitiitia le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto.

      Le togafitiga o prediabetes e le mafai ona aunoa ma le tuʻuina atu atoa o le meaai mai meaʻai gaʻo. O nei oloa uma o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga e sili atu ma le 50 iunite.

      Iloilo le laulau o le GI, faʻalogo lelei i mea e le maua i lalo o le faʻasologa o mea e le galo ile gafa lau lisi. Tatala tusi tusitusi poʻo nofoaga, saili suʻega e faʻavae i luga.

      Afai e te puleaina e le gata i le soifua maloloina, ae e lelei foi mo oe meaʻai, o le a avea ma se laasaga tele i le faatoilaloina o le mai.

      O le a le mea e fai e fai ai le taumafataga ma faʻamuamua i le sili atu ona lelei:

      1. Faatumu lau pusaaisa i meaai faatagaina ina ia aua nei faaosoosoina e ni mea leaga. Ave le lisi o oloa i le faleoloa e faʻaaogaina ai faʻatau mai i le fale.
      2. O mea teuteu na saunia, saunia se siosiomaga manaia, vaavaai mo tagata e tutusa o latou mafaufau. I se faapuupuuga, fai mea uma ina ia le iloa ai le taumafa e avea o se faʻagata, ae o se laasaga i luga o le ala i se soifua maloloina.
      3. Ina ia mautinoa o le kulūkose e ulufale saʻo i le toto, ia 'ai i ni vaega laiti 5 taimi i le aso.
      4. A e alu ese mai le fale, ave faʻatasi ma oe. Mo le maʻisuka, e mafai ona e 'aina fualaau faisua, nati, ma falaoa o fatu atoa e avea o se meaʻai.
      5. Taofi le tuʻuina o le suka i le lauti. Afai e le mafai ona e taulimaina le tofo fou, faatau se mea suamalie.
      6. Tuʻu uma le kofe. Faatasi ai ma le faʻagesegese o le caffeine i totonu o lou tino, e oʻo lava i le faʻaaogaina tatau o lenei vaiinu e le tolu o loʻo faʻatuputeleina ai le aʻafia o le maʻisuka.
      7. Faʻafesoʻotaʻi se tagata faʻateʻa. Afai e maualuga lou maualuga o le inisalini, o le a tatau ona faalēaogāina oloa susu mo ni nai masina. Ua faʻamautuina o loʻo i ai se maualuga o le insulin, o lona uiga, latou te faʻaosofia le tuusaʻoina o le hormone.

      O le suia o lau masaniga 'ai faʻatasi ai ma togavao e faigata tele. E oo lava i lou tino o le a faasaga ia te oe. I le gasologa o tausaga, ua masani o ia i le faigofie o le gaosiga o le malosi, o lea la o soʻo se meaai e aunoa ma ni meaʻai gaʻo e foliga mai e leai se aoga ma e le mafai ona maua.

      E manaʻomia le taimi, pe a ma le 2 masina, e toe fausia ai le metabolism.

      Afai e mafai ona e faʻafetaia lenei vaitau, o le ae ofo i le lagona o fualaau faisua fou ma aano o manu e mafai ona suamalie, ma o fualaau suamalie e aumai ai le olioli e le itiiti ifo nai lo le keke keke.

      Gaoioiga faaletino o ituaiga eseese

      O fetuutuunaiga o mea taumafa mo vailaau muamua e le lava. E manaʻomia e le gata ina faʻamautuina le taumafaina o le suka i totonu o le tino, ae ia faʻavae foʻi auala mo lona faʻaaogaina.

      O le auala aupito sili ona lelei e faʻaitiitia ai le inisalini ma faʻaleleia atili le tafe o le kulukose mai le toto i totonu o siama e ala i le faʻatinoina o le tino. O musika o le tagata autu o le malosi i totonu oo tatou tino.

      O le tele o latou galulue, o le maualalo ifo o le suka.

      • Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi, ia avea ma tagata taʻaalo e le manaʻomia. E talitonuina mo le togafitia o faʻafitauli o le tino, o le afa-itula itulaga i aso taʻitasi pe tolu itula i le vaiaso e lava.
      • O le sini muamua i luga o le ala i se olaga soifua maloloina o le solia lea o le masani o le nofo i le tele o le aso. Amata le femalagaaʻi - savali i afiafi, faasolosolo malie le alualu i luma ma le mamao. Savalivali i le galuega, alu i luga o faasitepu, ae le o le lifi, fai taga faigofie aʻo matamata i le TV po o se telefoni feaveaʻi.
      • O le isi laasaga o le faia lea o aʻoaʻoga masani. Filifili se lesona i lou manaʻoga, siaki lau fomaʻi pe afai e faatagaina i lou soifua maloloina. Mo tagata lautele, soʻo se gaoioiga i le vaitaele poʻo le savali e fautuaina. Faatasi ai ma sina siʻitia o le mamafa - tamoe, taʻaloga a taaloga, taaloga taumalulu, siva, malosi.
      • I le amataga o le aʻoga, o le mea autu e le o le faʻaaogaina. O le faamalositino e tatau ona maua ai se faʻaopoopoga faʻatupulaia i le fatu. A e vaivai, faʻagesegese. E sili atu ona lelei le ausia o lau sini i sina taimi mulimuli ane nai lo le tuulafoaʻiina i le afa togafitiga.
      • I le faʻatupulaia o le gaioiga, aua nei galo e uiga i se malologa lelei. O lea e mafai e le tino ona faigofie ona vaevaeina ma le gaʻo gaʻo, e manaʻomia ona e moe e tusa ma le 8 itula. O le inisalini e gaosia i le po i le tele o le aofaiga, o lona uiga o le toto mai le suka maualuga e tatau ona faʻasaʻoloto muamua: faia se taʻaloga afiafi ma e le 'ai 2 itula ao lei momoe.

      E manaʻomia fualaau?

      E sili atu nai lo le leai, o suiga o le olaga e lava lea e faʻamalolo atoatoa ai togafitiga. Latou te taumafai e aua le faʻatagaina fualaau e faʻamalosia ai le aʻafiaga ina ia alofia ai aʻafiaga e ono aʻafia ai.

      Afai a maeʻa le 3 masina mai le amataga o togafitiga e leai se aoga, o le a faʻamatalaina oe Metformin. O lenei fualaau faasaina e mafai ona faʻaitiitia le faʻapipiʻi o le kulukose i le ate, o lona uiga o le a fesoasoani e faʻamaonia le anapogi glycemia.

      E le gata i lea, e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini, o lona uiga, a maeʻa ona 'ai, o le suka mai le toto o le a vave ona ulufale atu i totonu o siama. O le isi itu lelei o Metformin o se faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le kulukose mai le inumaga.

      O se vaega o le kulukose e faʻaaogaina o le a faʻasalaina i feces.

      O le inu o le Metformin i lona olaga atoa i le faʻamoemoe o le puipuia o le maʻisuka e matautia. Pe a tago i ai, afaina, tiga o le manava, faʻafoʻi o le maʻi e mafai ona matauina. Afai o nisi mafuaaga o le a le faʻamalosiina le vailaʻau i fatugaʻo i le taimi, o le aʻafiaga o le alose acidosis e maualuga.

      O le umi o taimi e faʻaaogaina ai le leai o le vaitamini B12, e mafua mai i le oti o nasu namu ma le atuatuvale. O le mea lea, o le tofiga o Metformin e faʻamaonia i na o mataupu e le mafai ona togafitiga e aunoa ma se lagolago faafomaʻi.

      E masani lava o le maʻisuka ituaiga 2, ae le o le muaʻi maʻi.

      O le a le mea e mafua ai ona faʻasolosolo?

      E talitonuina o tagata e sili atu le mamafa o le tino, e taʻitaʻia ai se olaga le lelei poʻo le i ai o se talafaasolopito o aiga o lenei faʻamaʻi, o le a sili atu ona atiaʻe le prediabetes. E talitonuina foi o fafine ua maua i le maʻisuka ituaiga o loʻo i ai le faateleina o le ono mafai ona tupu aʻe i le lumanaʻi.

      O le toʻatele o tagata ei ai vailaau faʻasolosolo e leai ni o latou faʻaʻailoga. Ae afai o loʻo iai sou vailaau muamua, e tatau ona e siaki mo faailoga o le maʻisuka, e pei o le:

      Faailoga o vailaau. Faʻailoga

      Suʻeina o le suka i le toto

      O faʻamaoniga o vailaʻau, o le mea moni, e foliga mai i se talaaga o le maualuga o le toto suka. Ina ia iloa pe oe maua muamua ma e lamatia ile maʻisuka ituaiga 2, e masani ona faia se suʻega o le kulukose toto pe a uma ona e le 'ai mo le 8 itula i le po. I nisi tulaga, e mafai ona faia se suʻega o le faapaleni o le glucose ole fofoga. Ina ia faia lenei mea, o lau toto maualuga o le suka o le a fuaina i luga o se manava gaogao ona sosoo ai lea ma le 2 itula talu ona e inuina se vaifofo faapitoa o le kulukose.

      Afai o faʻamasinoga o suʻega mo le toto o le kulukose toto i le maualuga o loʻo i lalo, o loʻo i ai oe muamua ma ua e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2:

      O le glucose anapogi e sili atu i le 110 milikalama i le deciliter (mg / dl) poʻo sili atu i le 6, 1 mmol / L. Aʻo faia se suʻega o le faapaleniu o le glucose, e itiiti ifo i le tutusa ma le 140 ma sili atu i le 200 mg / dl (itiiti / tutusa i le 7.8 ma sili atu i le 11.1 mmol / l) - 2 itula pe a uma le suʻega.

      O fuaitau e pei o le "maʻisuka vaivai," "maʻisuka tuaoi," po o le "maualuga le maualuga o le suka suka" e sese. Afai e te faʻalogo i nei fasifuaitau, ole fesili pe o lau maualuga o le suka suka o loʻo i totonu o tapulaʻa e mafai ona e faʻatuina ai se faʻamaoniga o prediabetes poʻo le maʻisuka.

      Afai e iai sau togafitiga, e mafai ona e puipuia pe tuai le atinaʻeina o le maʻi e ala i le mulimuli i ni fautuaga faigofie e avea o se meaai faʻapitoa mo vailaʻau muamua:

      Faʻatapulaʻa le aofaʻi o le gaʻo. Taumafa mea taumafa e maualalo le gaʻo ma maualuga i filo solu.

      Taumafai naua ni calories.

      Faatapulaʻa le sipuni ina ia aloese mai le faʻafuasei ona siitia le suka o le toto. O mea taua e tolu (o gaʻo, gaʻo, ma gaʻo), o gaʻo sili ona afaina ai toto toto.

      Talanoa ma lau fomaʻi e uiga i se meaʻai maloloina mo tagata taitoatasi.

      O se tasi o suʻesuʻega tele sa faʻaalia ai o tagata e mulimuli i mea taumafa - 'ai fualaau faisua, iʻa, moa, ma meaʻai uma o le fatu - o loʻo i lalo ifo o le maʻisuka ituaiga 2, pe a faatusatusa i tagata e mulimuli i mea taumafa maualuga i aano mumu, aano o gaʻo , oloa gaosi susu, gaʻo faamama ma suamalie. O le fuafuaina o lau meaai mo vailaʻau muamua e masani ona e vaʻavaʻai i meaʻai. E tele auala faigofie e faʻafetaui ai lau taumafataga. E mafai e se tagata faʻamaonia meaʻai ona fesoasoani ia te oe e faia se fuafuaga paleni e fetaui ma lou olaga.

      Faatinoga faaletino

      Fai se faʻamalositino malosi mo le itiiti ifo ma le 30 minute i le aso mo le itiiti ifo i le 5 aso i le vaiaso. Gaoioiga faʻapitoa e tutusa ma le savali i totonu o le ea fou, tietie uila i le saoasaoa o le 10-12 maila i le itula, faimalaga pe togi le polo i totonu o le ato. Faatasi ai ma lenei ituaiga o gaoioiga, e mafai ona e maitauina o vave lou fatu.

      Auai i le malosi malosi mo le itiiti ifo ma le 20 minute i le aso. E tutusa i latou i le sologa lelei, tietie uila i le 12 mph, faasee pe taalo pasiketipolo. O le faia o ia faʻatinoga, o le a e maitauina ai o lou manava faʻavavevave ma o lou fatu e sili atu le vave ona paʻu.

      Faʻatino i le tele o ituaiga gaoioiga mo le 10 minute poʻo le sili atu i le ao, e mafai ona e mulimuli i fautuaga o loʻo i luga. E mafai ona e filifili mo oe lava ia poʻo se tasi o ituaiga uma o faʻatinoga. O le faamalositino e fesoasoani ia te oe e pulea ai lou toto suka i le faʻaaogaina o le kulukose e avea o se punaoa malosi i le taimi ma a maeʻa faamalositino. Latou te fesoasoani foi ia te oe e sili atu le tali atu i le inisalini ma faaitiitia lou lamatiaga o le maʻisuka. E le gata i lea, o fesoasoani faaletino e fesoasoani ia te oe e faatumauina ai le mamafa o le soifua maloloina, maualalo le maualuga o le cholesterol, faateleina le lipoprotein maualuga (HDL) poʻo le cholesterol cholesterol, ma le maualalo o le toto maualuga. O nei faʻamanuiaga e fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o fatu ma gasegase o le toto (faʻamaʻi fatu cardio). E mafai ona e faʻaititia atili lou lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e ala i le faʻaaogaina mo se taimi uumi i taimi taʻitasi.

      O vasega e mafai ona aofia ai le savali faʻamalosi poʻo le sili atu ona malosi, e pei o le sogi, tamoe, uila vilivae poʻo le taʻalo tenisi. Na faʻaalia foi e le suʻesuʻega o isi gaoioiga, e pei o le togalaau poʻo le fausiaina o le kiona, e mafai foi ona i ai se aoga aoga. Talanoa i lau fomaʻi e uiga i se fuafuaga mo se polokalama faʻamalositino saogalemu.

      Vailaʻau mo vailaʻau

      Faʻaaoga vailaʻau pe a faʻatonuina

      I nisi tulaga, e faatonuina e fomaʻi se tapenaina o papa, e masani ona masani ai metformin. E faaitiitia ai le maualuga o le suka e gaosia i le ate i se tagata e iai le malosi o le inisalini. E mafai foi ona talafeagai mo le polycystic ovary syndrome. Afai ua faatonuina oe e lau fomaʻi fualaau faasaina e faasaga i vailaau, ia aua nei galo e ave e pei ona faatonuina ia te oe.

      O le lamatiaga o vailaau o le vailaau o le, i le tele o tulaga, e tusa ai ma fuainumera ma faʻamatalaga o tagata atamamai, e atiina ae i le maʻisuka ituaiga 2 i totonu o nai tausaga. O le setete predicetic e le mafai ona faʻafitia, ma faatasi ai ma se atinaʻeina o le pulea e le tagata o ia lava ma le tausisia o togafitiga faafomaʻi, e mafai e le tagata maʻi ona tausia lona soifua maloloina ma aumai le suka toto i le masani.

      Suʻega o vailaʻau

      I le i ai o ni faʻamaoniga talafeagai, o le tele o auala faigofie e faʻaaogaina e faʻasoa ai le toto o le tagata maʻi i le masani ma tusia ai faʻamatalaga e uiga i le atinaʻeina o le muaʻi maʻi.Mo le saʻo o faʻamatalaga na maua, o le toto sampling o loʻo faia i luga o se manava gaogao, 10 itula pe a uma le taumafataga mulimuli. O le aso ao leʻi faia le suʻega, ua fautuaina le tagata maʻi e tuu le ulaula ma faʻamalositino, o lona vevela ma le toto maualuga i le taimi o le toto foaʻi e tatau ona masani. O suʻesuʻega nei e fesoasoani e iloa ai le atinaʻe o le faʻamaʻi:

      • Suʻega o le faapalepale o le glucose - fuafua le fua faatatau o le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le tino. Faailoilo e sili atu nai lo le 7.5 mmol / L e mafai ona faailoa ai le i ai o vailaau.
      • O le anapogi glycemia - toto vevela e manaʻomia mo suʻesuʻega. O faʻamaoniga e fesuiaʻi i le va o le 6 ma le 7 mmol / l e faʻaalia ai le mafai ona atiaʻe le faʻamaʻi.
      • O le inisalini anapogi - o faʻamalosaga anapogi i luga atu o le 13 i / mU o faʻamaoniga o prediabetes.
      • O le hemoglobin glycated - ma le prediabetes, o le faailoga e eseese i le 5.7 ma le 6.5%.

      Faʻamatalaga Faʻamatalaga

      Preditebetes o loʻo faʻaalia i luga o le maualuga o le suka pe a uma ona 'ai. O le mamafa o le kulukose e manaʻomia ai se faʻaopoopoga o le gaosiga o le inisalini, ma o le solia o le pancreas e le mafai ai ona e faʻapipiʻi le tulaga talafeagai o le hormone. E 2 auala e fautuaina ai le atinaʻeina o vailaʻau muamua e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue.

      Muamua e faʻavae i luga o le tagata maʻi na faia se vaifofo faapitoa e aofia ai le 75 g o le kulukose mama. A mavae ni nai itula, o le toto suka e tatau ona le sili atu nai lo le 7.8 mmol / L. Afai o le maualuga ua fuafuaina i totonu o tapulaa o le 7.8-11 mmol / l, o le ai ai ni vailaau. O le auala lona lua e iloa ai le maʻi o le fuaina o le hemoglobin glyc i totonu o nai masina. O le pasene o le pasene e amata mai i le 5,5-6.1%, o se taunuuga mulimuli i le va ma le maʻisuka.

      Preditebetes: Faʻailoga

      E tele faʻailoga o le maʻisuka ua iloa i totonu o le alalafaga. Faatasi ai ma i latou, faitioga o le fia inu pea, paʻu o le paʻu, ma le masani ona faia e masani ona iloa. E le maoti ni faʻamaoniga pei o:

      • tigā
      • faʻanoanoa vaaia,
      • faaletonu o le loto ma toto toto,
      • paleni mamafa
      • ogaoga, fiva,
      • tiga i le ulu ma vae.

      O le mea pito sili ona taua ma tuusao o le toto maualuga maualuga. I se tulaga o loʻo i luma o le maʻisuka ituaiga II, o suʻega suʻega suʻesuʻe e mai le 5.5 i le 6.9 mmol / L.

      O le a le mea e fai pe a oʻo mai le le mautonu e leʻo se mea e sili ona fiafia i ai - o le vaʻaia? O faʻamaʻi ua uma ona latou lagona, o le suʻesuʻega na faʻamaonia ai le fefe. Muamua e tatau ona e toʻafilemu, e mafai ona e taulimaina togafitiga. O togafitiga faʻapitoa e faʻamaonia. I le faaopoopo atu i fautuaga e fautuaina mai e se endocrinologist, ia mautinoa ia mulimuli i se olaga ola maloloina. E tatau:

      • laau poʻo le # 9)
      • faateleina le gaioiga faaletino
      • lafoai ese amio leaga,
      • e taitaia ai au uma e tau i le mamafa.

      O se tasi o elemene autu o le togafitiga o le lelei o meaʻai. O meaai maloloina e mafai ona toe faʻafoʻiina le pancreas ma faʻaitiitia ai aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le a naʻo le fesoasoani e faʻaumatia faʻamaʻi le lelei ma toe faʻafoisia le soifua maloloina.

      Taumafa mo prediabetes numera 8

      Faʻapena mo le faʻaaogaina o tagata o loʻo tauivi ma le mamafa o le mamafa, ona o nei mea na tupu. O faʻafitauli o le faʻamaʻi o le a faʻaitiitia ai le malosi o faʻamatalaga ma le faʻaleleia lelei o meaʻai. O le laasaga o togafitiga e aofia ai le faʻaitiitia o le taumafa o gaʻo ma gaʻo. O le taumafataga e faʻavae i luga o mea taumafa maualalo-caloni e maua i vitamini ma enzymes e fesoasoani e faʻatele ai le metabolism.

      Meaʻai Manatuʻai Nuʻu 8

      O meaai i aso uma e mafai ona aofia ai:

      • rye po o le falaoa atoa,
      • nisi susu ma meaʻai susu,
      • sina sisi gaʻo maualalo
      • meaʻai ma aano o mea taumafa,
      • meaʻai maualalo-gaʻo i luga o le sua o fualaau faisua,
      • buckwheat, karite pela,
      • fualaau faisua, fualaau aina e maualalo le maua o le suka masani,
      • oloa suamalie.

      Faataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga mo le numerabetes number 8

      Taulai atu i se taumafa faapena:

      1. Breakfast - fuamoa, fuamoa fuamoa i le suauu manogi, falaoa ma le pata.
      2. Taʻaloga - kuka (moa, lapiti, povi), keke, fualaau aina fou po o fua.
      3. Snack - soup i luga o le sua o fualaau aina suamalie, sauerkraut, sina meaʻai falai, fua, falaoa.
      4. Taina o le afiafi - iʻa e maualalo le gaʻo, fufuluina o fualaʻau, falaoa.
      5. A o lei alu i le moega - o se ipu malamalama o le kefir.

      O meaai e fuafua i le va o le 3-4 itula, o le mulimuli (itulau 5) - aʻo le i momoe.

      Lisi o le laulauʻai 9

      O le taumafataga a Pevzner ua fuafuaina faapitoa mo tagata maʻisuka ma tagata mamaʻi. E itiiti le mamafa nai lo le numera numera 8, aua e le faʻamoemoe e faʻaitiitia le mamafa o le maʻi. Faʻavaeina o le gaʻo ma gaʻo gaʻo, o le laulauʻai e 9 e faʻaleleia ai le tulaga o tagata gasegase ma le maʻisuka ma le ituaiga II o le maʻisuka. O le faʻaitiitia o le uta o le kulukose o se elemene taua o togafitiga. O le lisi e aofia ai le aofai o oloa ua faamaonia. Afai e manaʻomia, e mafai ona e faia se meaai lelei ma maloloina.

      E fautuaina e inu pe tusa ma le 2 lita o le minerale poʻo le vai mama i aso taʻitasi, e le aofia ai le faʻaaogaina o isi vai. O meaai e tatau ona masani, ae le o le faamalieina: o le tagofia o meaʻai e matautia tele. O le auala sili e faamalieina ai le fia taumafa o le 'ai lea o fualaau aina mata po o fualaau faisua.

      Faasaina ma Faasaina oloa

      E faʻapefea ona togafitia togafitiga vave? O le a le mea e fai i oloa, e faʻaesea, pe faʻapefea ona kuka? Malamalama i soo se fesili e tulai mai. O le mea e sili ona le alofagia ma faigata, ioe, ia teena oe lava i meaai masani. Muamua lava, e tatau ona faʻaesea:

      • buns, falaoamata o falaoamata o le saito,
      • suka ma meaai maualuga i totonu,
      • sisi, meaʻai gaʻo ua maeʻaeʻa,
      • margarine, pata, meaola manu,
      • oloa e maua mai i mea faʻaleagaina,
      • meaʻai vave
      • gaʻo, meaʻai vevela, suamalie.

      Faatagaina e 'ai se tele o oloa avanoa ma aoga:

      • fualaau faisua fou ma ua tunu (faʻasaina pateta),
      • greens
      • fualaau aina ma vine (sili ona suamalie),
      • o meaʻai susu i le maualalo o kalori,
      • falaoa ma le pogisa,
      • meaai ma iʻa.

      E tatau ona e iloa muamua aʻo leʻi kukaina le susu, e tatau ona e saluina mo le le itiiti ifo ma le 2 itula ma se suiga taimi o le vai ma tipi i ni vaega laiti.

      Faataʻitaʻiga o le numera numera numera 9

      Ua vaevaeina le aso i le 3 taumafataga o le vaega e tasi ma le 3 meaai. O se vaitau taimi faatulagaina i le va o taumafataga o le a fesoasoani ia te oe e faʻafetaui vave ai le fuafuaga fou. Manatua o le taumafataga mo tagata muamua e maua ai iuga sili ona lelei. O se auiliiliga auiliili o le a mafai ai ona e malamalama i le ala e tatau ai ona faatulaga le saʻo

      • 'aiga o le taeao - squash pancakes, kirimigi uliuli 10-15%, tea,
      • 'aiga o le aoauli - fualaau suamalie fualaau, falaoa, faʻamaʻaina fualaau faisua,
      • 'aiga o le afiafi - moa moa mai le ogaumu, paluga sisi, tomato.

      • 'aiga o le taeao - meli falaoa mai le suka, chicory,
      • 'aiga o le aoauli - supa ma meatballs, karite karite, salati pipi,
      • taumafataga - kuka kuka, iʻa kuka, falaoa.

      • 'aiga o le taeao - buckwheat porridge, koko,
      • 'aiga o le aoauli - o le pikiakini, 2 fuamoa kuka, falaoa, kukama fou,
      • 'aiga o le afiafi - zucchini kuka i falalaʻau ma fualaʻau.

      E pei o se meaʻai e mafai ona e faʻaaoga:

      • se ipu susu o susu po o oloa gaosiga susu,
      • fuamoa fualaau suamalie ma yogurt masani,
      • fuamoa fualaʻau (mata ma le kuka) ma paluga pateta,
      • kusi falaoa
      • oloa faapitoa mo le maʻisuka (kuki, lole lole).

      O le lisi o loʻo faʻavae i luga o mataupu faavae lautele o le soifua maloloina lelei ma e le faʻatagaina ai meaai taua. O le tele o ipu e maua mai mea e faatagaina. E fautuaina le faʻaaogaina o se fafie faʻalua, faʻavevela le kuka, ogaumu ina ia faʻamalosia ai mea aoga o oloa ma faʻaitiitia le avega i luga o le gaʻoina. O le tele o auala e kuka ai meaai o le a le mafai ona vaaia le laulau taumafa i ona tapulaʻa.

      O se setete predebetic o le soliga o le faiga o metabolic i totonu o le tino o le tagata, lea e faʻaititia ai le maualuga o le visceral gaʻo, ma le faʻalauteleina o sela i le gaosiga o le inisalini ua faʻaitiitia.O le le lelei o lipid, carbohydrate metabolism e tupu, o le galuega o le cardiovascular system ua faʻalavelaveina. O le fomaʻi o se tulaga faʻavae solo i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, o faʻamaoniga o faʻamaʻi e tutusa, ae foliga mai e le malosi.

      O le a le mea e vaʻaia ma pe faʻapefea ona togafitia? I tagata mamaʻi, o le pancreas e maua ai le inisalini, ae i se tulaga maualalo nai lo tagata soifua maloloina. I le taimi lava lea e tasi, e faʻaitiitia ai le gauai o le tino ile tino o le tino ma e le lelei le gauai. O lenei tulaga e mafua ai, pe a pasia suega, o le faateleina o le faasinomaga o igoa e matauina, ae le o ni faailoga e pei o le maʻisuka ituaiga 2.

    • Tuua Lau Faamatalaga