O ai e lamatia - faʻamaoniga ma faailo o le maʻisuka i pepe fou ma tamaiti e oo atu i le tausaga

E pei o tagata matutua, o faʻaʻailoga o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona tupu vave pe faasolosolo malie. O le maʻisuka o tamaiti e manatu o se maʻi e seasea ona tupu, ae, e tusa ai ma fuainumera, o le numera o mataupu o maʻi o tamaiti ua faateleina i tausaga taʻitasi. O loʻo maua le faʻamaʻi e oʻo lava i pepe ma tamaiti aʻoga. I le iloaina o faailoga muamua o le maʻi, e mafai ona e mauaina le maʻisuka i le amataga. O lenei mea o le a fesoasoani e amata togafitiga, e puipuia ai aʻafiaga ogaoga.

O nai upu e uiga i le maʻi

O le maʻi suka o le igoa taatele lea mo se faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faateleina o le suka o le toto o le tagata maʻi. E toatele e le iloa e tele ituaiga o togafitiga, ma o le faiga o la latou atinaʻe e matua ese lava. O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona tupu i tamaiti ei ai le genetic predisposition i le maʻi. O nisi taimi o le faʻaosofia o mea moni o aʻafiaga, faʻafitauli faʻaleagamoni i totonu o le tino.

O lenei ituaiga ua taʻua o le insulin-faalagolago, o le maʻi e manaʻomia le mataʻituina pea o le maualuga o le suka, pule o le insulin. Faʻatasi ai ma togafitiga 2, o mafuaʻaga o le maʻisuka o ni faʻafitauli o le gasegase i lalo ole aʻafiaga o le tele o mafuaʻaga. O le maʻisuka ituaiga 2 e taʻua o le insulin-tutoatasi, e seasea ona atiae i tamaiti, o loʻo i totonu o tagata matutua.

Uluaʻi faailoga o le maʻi

O faʻamuamua o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona faigata tele ona matauina. O le fua o le atinaʻeina o faʻailoga o le faʻamaʻi e faʻalagolago i lona ituaiga. O le maʻisuka ituaiga 1 e televavave le ala, o le maʻi o le maʻi e mafai ona matua faʻalavelaveina i le 5-7 aso. I le maʻisuka ituaiga 2, o le a faasolosolo malie lemu. O le tele o matua e le o gauai atu i ai, alu i le falemai pe a mavae ni faafitauli ogaoga. Ina ia aloese mai ia tulaga, e tatau ona e iloa le auala e iloa ai le maʻisuka i le amataga.

Manaomia mo laʻau suamalie

Glucose e manaʻomia mo le tino e faʻaaogaina ai le malosi. E tele tamaiti e fiafia i laʻau suamalie, ae faʻatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka, e mafai ona faateleina le manaʻomia o selu ma sukalati. E tupu lenei mea ona o le matelaina o sela o le tino o le tamaititi, aua e le o galu le kullukose ma e le o gaosia i le malosi. O se taunuuga, o le pepe e masani ona tosina atu i keke ma pusa. O le galuega a matua o le vaʻavaʻai i le taimi o le masani masani o laʻau suamalie mai le atinaʻeina o togafitiga faʻaleagaina i le tino o le la tama.

Faateleina le fiaaai

O le isi faailoga masani o le maʻisuka o se lagona faifaipea o le fiaaai. O le pepe e le faʻamaʻavaina e tusa lava pe lava le taumafa o meaai, e le mafai ona faʻafetaia le vaeluaga i le va o fafaga. E masani lava, o lagona le mautonu o le fiaaai e sau faatasi ma ulu o le ulu, gatete i vae. O tamaiti matutua atu e ole atu mo se mea e 'ai, ae o le fiafia e tuʻuina atu i le maualuga-carb ma meaai suamalie.

Faʻaitiitia le gaioiga faaletino pe a uma ona 'ai

A maeʻa ona 'ai i tamaiti e maua i le maʻisuka, e mafai ona faʻaitiitia le gaioiga faaletino. O le tamaititi o le a le fiafia, tagi, o tamaiti matutua e teena taaloga taʻavale. Afai o se ituaiga o maʻi e foliga mai e tuʻufaʻatasia ma isi faʻailoga o le maʻisuka (faʻafefiloi i luga o le paʻu, faʻaogaina o pisapisaa, faʻaitiitia le faʻaaliga, faateleina le aofaʻi o le urine faʻasolosolo), o suʻega suʻe e tatau ona vave ave.

Le fia inu

Polydipsia o se tasi lea o faailoga manino o le maʻisuka. E tatau i matua ona gauai atu i le tele o le ola o lo latou tama e faʻaalu i le aso. Faatasi ai ma le maʻisuka, e maua e tagata gasegase se lagona faifaipea o le fia inu. O le tagata maʻi e mafai ona inu i le 5 lita o le vai i le aso. I le taimi lava e tasi, o mafutaga mucous mūmū e tumau le mago, e te lagona pea le fia inu.

O se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le urine faʻasalaina ua faʻamatalaina i se tele o le suavai. E mafai e se tamaititi ona faʻaiʻuga ile 20 taimi ile aso. Urination o loʻo mataituina foi i le po. E masani lava, e fenumiai matua i lenei mea i le tamaitiiti laiti. E le gata i lea, e mafai ona matauina faailoga o le faʻamaʻavaina, matagogo, ma le paʻu o le paʻu.

Paʻu mamafa

O le maʻisuka i tamaiti o loʻo faʻatasi ma le gau o le mamafa. I le amataina o le maʻi, e mafai ona faateleina le mamafa o le tino, ae mulimuli ane i luga o le mamafa o le mamafa. E mafua lenei mea i le mea moni e le maua e sela o le tino le suka e tatau ai mo le gaosia i le malosi, ma o le taunuuga o le a amata ona malepe ai gaʻo, ma ua paʻu le mamafa o le tino.

Faʻamamaʻi faʻamaʻi manuʻa

E mafai ona iloa le maʻisuka maʻi e ala i se faʻailoga e pei o le faʻamaloloina vave o manua ma le sasa. E tupu lenei mea ona o se faaletonu o vaʻa laiti ma capillaries ona o le faʻateleina o le maualuga o suka i le tino. I le faaleagaina o le paʻu i tagata gasegase talavou, o le suppuration e masani ona tupu, o manua e le toe malolo mo se taimi umi, ma o se siama siama e masani ona auai. Afai e maua ia faailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist i se taimi vave e mafai ai.

E masani ona masani ai ma le tigaina o siama

O le maʻisuka e masani ona mafatia mai le tele o manua o le paʻu. O lenei faailoga ei ai le igoa faasaienisi - o le maʻisuka dermopathy. Uluai, pustules, rashes, vaitau o tausaga, faʻamaufaʻailoga, ma isi faʻaaliga o loʻo i luga o le tino o le maʻi. Ua faamatalaina lenei mea e ala i le faaititia o le puipuiga o le tino, le faamalolo o le tino, o se suiga i le fausaga o le siama, o le soliga o le faiga o metabolic ma le faagaoioia o toto toto.

Faʻaleagaina ma vaivaiga

O le le lava o le vaivai e tupu ona o le le lava o le malosi, e lagona ai e le tama lagona faʻapitoa e pei o vaivaiga, vaivai, ulu. O gasegase tuga i tua i le atinaʻeina o le tino ma le mafaufau, faʻaleagaina aʻoga. O tamaiti faapena pe a uma le aʻoga poʻo le aʻoga, latou te lagona le momoe, vaivai le tumau, e le manaʻo e fesoʻotaʻi ma paaga.

Smell o le acetone mai le gutu

O se uiga manino o le maʻisuka i totonu o se tamaititi o le manogi o le vineka poʻo apu manogi mai le gutu. O lenei faailoga e mafua ai ona asiasi vave atu i le falemaʻi, aua o le manogi o le acetone o loʻo faʻaalia ai le faateleina o le tino o tino o le ketone, lea e faʻaalia ai le lamatiaga o le faia o se faʻalavelave ogaoga-ketoacidosis ma le ketoacidotic coma.

Le ala o le maʻisuka i pepe

I tamaiti faatoa fananau mai, e faigata tele ona iloa le faʻamaʻi. A uma, i pepe e oo atu i le tausaga, e faigata ona iloa le manava faʻanatura ma le vevesi mai se tulaga masani. E tele taimi e iloa ai togafitiga faʻasolosolo ma le atinaʻeina o faʻamaoniga e pei o le vomiting, faʻateleina oona, faʻamalaina ma le mama. Faʻateleina le atinaʻeina o le maʻisuka, e mafai ona maua e le au gasegase le mamafa o le maʻisuka, o le moe e faʻalavelaveina, loimata, faʻaogaina o meaʻai, ma mea e teʻa ai fale. I teineiti, e matauina le gase o le diaper, lea e le umi se taimi. O tamaiti uma o le itupa e lua o loʻo i ai ni paʻu paʻu, afu, gasegase pustular, faʻamaʻi faʻafitauli. E tatau i matua ona gauai atu i le tumau o le urine o le pepe. A oʻo i luga o le fola, o le a avea ma mea totino. Pepeʻa pe a uma le vevela e avea ma mea vaivai.

Faailoga i le Preschoolers

O le atinaʻe o faʻamaoniga ma faailo o le maʻisuka i tamaiti ei lalo ifo o le 7 tausaga le matua e vave tele atu nai lo tamaiti. Aʻo le i amataina se setete o le komatose poʻo le faʻaaogaina o ia lava, e faigata ona iloa le maʻisuka, o le mea lea e tatau ai i matua ona gauai i taimi uma i faʻamatalaga nei i tamaiti:

  • vave vave le paʻu o le mamafa o le tino, e oʻo i le dystroph,
  • telefoni masani, o le faateleina o le maualuga o le pa,
  • solia le nofoa
  • tiga faifai pea,
  • afu, ulu,
  • vevesi, loimata,
  • teenaina o meaai
  • sosogi o le acetone mai le ooto tautala.

Talu ai nei, o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti aʻoga aoga e sili atu ona taatele. E mafua lenei mea ona o le faʻaaogaina o meaai faʻanoanoa, o le mamafa o le tupe maua, o le faʻaitiitiga o le gaioiga a le pepe, maʻi faʻaleagaga. O mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti aʻoga o loʻo taoto i le gafa, o lenei ituaiga o faʻamaʻi e masani lava ona faʻatuina.

Faʻaaliga i tamaiti aoga

O faʻaʻailoga o le maʻisuka i tama talavou, o loʻo sili atu ona faigofie le fuafuaina o le maʻi. Mo lenei tausaga, o uiga nei o uiga ia:

  • faʻaauau faifaipea
  • nocturnal enuresis,
  • fia inu pea
  • paleni mamafa
  • paʻu paʻu
  • solia o gaʻo, ate.

I le faʻaopoopoga, o tamaiti aoga ei ai faʻamatalaga o le maʻisuka. O le atuatuvale, o le vaivai faifaipea e foliga mai, o le faʻaaogaina o le aʻoga ua pa'ū, o le manaʻo e fesoʻotaʻi ma a latou uo ua mou atu ona o vaivaiga faifaipea, faʻalavelave.

Faamatalaga lautele

E i ai muamua ma le lona lua ituaiga o maʻisuka. I tamaiti e oo i le tausaga, o le ituaiga muamua o le maʻisuka, o lona uiga o le le lava o le gaosiga o le inisalini, e masani ona maua.

O le inisalini e gaosia e le pancreas, ma afai o lenei okeni e le aoga lelei, o le kulukose e le o aʻafia i sela ma faʻapoʻopoʻa i le toto, mafua ai le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 1 e taua foi o le inisalini-e faalagolago, talu ai e le mafai e le tino ona maua se timu e lava, ma na o le pau lava le ala o le tuiina o le inisalini artificial.

E tāua tele i le taimi nei, ua le mafai e le vailaʻau faʻaonapo nei ona faʻatuina mafuaʻaga tonu o le maʻisuka i tamaiti i lalo ifo o le tasi le tausaga. Ua iloa e mafua ai le faʻafanoga o sela peta pancreatic, lea e mafai ona tupu ona o le tele o mea moni:

  • faʻamaʻi vailaʻau (rubella, moa) lea na mafatia ai le pepe fou poʻo lona tina i le taimi o maitaga,
  • gasegase pe gasegase pancreatitis,
  • oncology
  • popolega faifai pea
  • le i ai o maʻi mama.

E le gata i lea, o le lamatiaga o le atiaeina o le maʻisuka i tamaiti e faateleina i le i ai o ni mea leaga faʻaleagaina (o le maʻisuka na maua i se tasi o matua poʻo isi tagata vavalalata).

Vaega o le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai

E seasea ona maua mai pepe mai le maʻisuka, ae e taua le mafaufau o le faʻamaʻi e masani ona maua i se faalavelave pe a amata le maʻi suka.

Ae ui i lea, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i se pepe faatoa fanau mai e mafai ona masalomia i se taimi talafeagai e tusa ai ma faʻamaoniga faapitoa o le maʻisuka i tamaiti e oo atu i le tausaga.
Maʻisuka i pepe faatoa fananau mai: faailoga e mataʻituina ai:

  1. le lelei le maua o tupe maua i pepe tumau, e ui i se manaʻoga lelei,
  2. fia inu pea
  3. amioga le lava
  4. afaina le afaina ma le mumu o le paʻu o tino totoga (i teine ​​- agavale, i tama - afaina o le paʻu).

E faigata i tamaiti pepe faatoa fananau i le maʻisuka, e pei ona le lava le tino o le pepe ma e le lava ni fale glycogen e tau ai le faʻamaʻi.

O se taunuuga, o le paleni o le acid-base o le tino e mafai ona faateleina ma e mafai ona amata le galala tele, lea e mafua ai se lamatiaga ogaoga i tamaiti laiti.

Ina ia puipuia le atinaʻe o le maʻisuka i se pepe faatoa fananau mai, o tulaga e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le faamai e tatau ona mafaufauina:

  • malformations faaletonu o le pancreas,
  • faaleagaina i siama o peta toto e ala i siama,
  • ave se fafine faʻamaoni faapitoa i le taimi o le maitaga (mo se faʻataʻitaʻiga, vailaʻau faʻasaina),
  • le fanau mai o se pepe e leʻi leva ona faia ma se paʻu le atoatoa.

Ina ia faʻamaonia le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai, e tatau ona maeʻa se faʻalavelave o suʻesuʻega suʻesuʻe ma suʻesuʻega, e aofia ai:

  • se suʻega o le toto mo le aofaʻi o le kulukose (e tele suʻega e faia: i luga o se manava gaogao, pe a uma ona 'ai ma i le po),
  • faʻataʻitaʻiga mo le kulukose,
  • suʻesuʻeina suʻesuʻega o suʻesuʻega o le kulūkose,
  • suesuega mo lipids (gaʻo), creatinine ma urea,
  • suʻesuʻeina urine mo mea e maua ai le protein.

E le gata i lea, o se suʻega toto mo le maualuga o le hormone e faʻatagaina.

O le togafitiga o se pepe faatoa fanau mai ma le maʻisuka e faigata tele, ma e aofia ai i le faʻaofiina o le insulin i le tui. E taua tele le inu atoa o le susu o le susu o le pepe. Ae peitaʻi, afai mo nisi mafuaaga e le mafai ona gafa, e tatau ona fafagaina le pepe i mea faʻapitoa e aunoa ma le kulukose.

Mafuaʻaga mo le atinaʻeina ma le faʻamaoniga

Talu ai o le maʻisuka o se faʻamaʻi tuga lea e mafai ona tupu i ni taunuuga le lelei, e tatau i mātua ona mataʻituina ma le totoʻa amio a le tamaititi ina ia mafai ai ona iloa le maʻi i le taimi.

Talu ai o tamaiti e oʻo atu i le tausaga e le mafai ona faitio i le tiga poʻo se lagona o le fiainu, ae naʻo le mataʻituina o le a faʻaalia ai uiga:

  • faʻaauau faifaipea (e oo atu i le 2 lita o le urina i le aso),
  • urine lafoaʻi paleni pipii i luga o lavalava ma le fola. O le siakiina o lenei mea faigofie e ala i le aveeseina o le paʻu mo sina taimi,
  • fia inu pea: se pepe e mafai ona inu i le 10 lita o le vai i le aso, ae o le a manaʻo pea e inu,
  • o le pepe e le maua le mamafa poʻo le leiloa o le mamafa, ae o le tele o meaʻai ua tausia,
  • vevela paʻu ma abscesses i le tino atoa,
  • faateleina le mago o le paʻu,
  • vaivaiga, ita, vaivai,
  • o nisi taimi e gaoioi ma vili.

O le fuafuaina o le i ai o le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai e oo atu i le tausaga, e naʻo le fesoasoani o suʻega mo le kulukose i le toto ma le urine, faʻapea foʻi ma suʻega mo le maualuga o hormones.

Faʻavae i luga o nei faailoilo, o se algorithm mo nisi togafitiga ua faia. O le mea e leaga ai, o vailaʻau faʻaonapo nei e leʻi i ai se meafaigaluega e mafai ona taofia tumau ai se pepe o le maʻisuka. O le faʻavae o le togafitiga o le faʻamautuina lea o faiga faʻasolosolo mo le taimi sili ona umi. E le gata i lea, e manaʻomia e mātua ona mataʻituina lelei le tulaga o le soifua maloloina o le tamaititi ma masani ai o ia i se taumafataga faapitoa.

Togafitiga metotia

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faʻamatalaina e le lava le gaosiga o le inisalini poʻo le leai atoatoa o lenei hormone i le tino. O le mafuaʻaga lea e mafua ai ona faʻapupulaina togafitiga i mea nei:

  1. inisalini o loʻo faʻaaogaina i totonu o le tino e faʻaaoga ai tui faapitoa poʻo tufatufa,
  2. o le vailaau e filifilia e le endocrinologist taitoatasi, ma mafaufau i le matua o le maʻi, o ona uiga faaletino ma le malosi o le maʻi,
  3. togafitiga o le maʻisuka e aofia ai le faʻaauauina pea o le mataituina o le suka. Mo nei faʻamoemoega, o masini feaveaʻi faʻapitoa e faʻaaogaina e mafai ai ona suʻeina le siosiomaga i totonu,
  4. e tatau ona e talanoa i lea taimi ma lea taimi ma lau fomaʻi e fetuunai le fualaau o le insulin,
  5. O se tulaga taua o togafitiga o le tausisia o meaai. O le lisi ma le numera o taumafataga e fuafuaina e faalagolago ile atumaga ma le taimi o le puleaina o le inisalini.

E le gata i lea, e tatau i matua ona faamasani i latou lava i le lisi o oloa faatagaina, faʻasaina ma faʻatagaina oloa ma ia iloa auala e faʻapipiʻi lelei ai.

O ai o loʻo lamatia?

E i ai le tele o mea e mafua ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka tamaititi:

  • genis predisposition (aemaise lava mo tamaiti e iai matua uma e maua i le maʻisuka),
  • faʻapipiʻiina o vailaʻau faʻamaʻi (rubella, chickenpox, mumps),
  • pancreas-faʻamafunaina toxins (e aofia ai meaʻai mai meaai),
  • le lelei.

O le isi mea e masani ai, e ui lava e le o manino, o le mea e mafua ai le popole. O tulaga faigata e faateleina ai le toto suka, ma afai o le tamaititi e popole pea pe fefe, e le mafai e le kulukosese ona faʻasologa.

Meaʻai mo tamaiti e maua i le maʻisuka

O mea taumafa o tamaiti o le maʻisuka e tele lava ina o gatasi ma mataupu faavae o mea taumafa a tagata matutua o loʻo i ai faʻamaʻi faapena.

O le eseesega tele o tamaiti e oʻo atu i le tausaga le matua ma le leai o se meaʻai e le 'ai e pei o tagata matutua, ae mulimuli ane, faʻatasi ai ma le faʻafeiloaia malie o le tamaititi i meaʻai matutua, o nisi meaʻai e tatau ona faʻatapulaʻaina, ma o nisi e tatau ona vavae ese mai le taumafataga.

Meaʻai mo tamaiti e maua i le maʻisuka e faʻavae i mataupu faavae nei:

  • faʻamaʻafia atoa meaʻai kuka, caviar, ulaula meaʻai,
  • e pei o gaʻo, e mafai ona e faʻaaogaina naʻo le kulimi masani ma le maualuga o le gaʻo mea manogi,
  • i ni tapulaa faʻatapulaʻa, e mafai ona tuʻuina atu i le tamaitiiti ni yolks egg and cream cream,
  • e avea o se punavai o gaʻo maloloina, e tatau ona e faʻaaogaina le pepe pepe, sina sisi falaoa e aunoa ma ni mea faʻaopopo, aano ma iʻa,
  • i mea suamalie uma, o le suka masani e tatau ona suia i ni mea suamalie faapitoa,
  • falaoamata ma pateta e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete (e le silia i le tasi i le aso),
  • fualaau faisua o le faavae o le meaai (kuka, uʻu pe tao),
  • fua e le i fafagaina (currants, cherries, apples).

E le gata i lea, o le aofaiga o masima ma mea manogi e gata. Afai e le mafatia le tamaititi mai le galala ma le ate, o le a mafai ona faʻagasolo malie meaʻai i aniani, garlic ma fualaau aina.

O le maʻi suka e le o se faʻatele masani i tamaiti i lalo o le tausaga e tasi. Ae ui i lea, e tatau i matua ona masani i mea faʻalavelave pe oʻo i suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga i le tulaga o le maitaga fuafuaina e puipuia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le pepe fou poʻo le tamaititi e oo atu i le tausaga.

Afai o le maʻi na maua, e tatau ona mulimuli mulimuli i fautuaga a fomaʻi ma mulimulitai i fautuaga i meaʻai, lea e avea ma faavae o togafitiga.

O loʻo maʻi le maʻi suka i tamaiti

O le maʻi suka i tamaiti o le solia lea o le carbohydrate ma isi ituaiga o metabolism, lea e faʻavae i le le lava o le inisalini ma / poʻo le insulin resistance, e mafua ai le hyperglycemia masani. E tusa ai ma le WHO, o tamaiti uma 500 ma tamaiti 200 uma e mafatia i le maʻisuka.

E le gata i lea, i tausaga o lumanaʻi, o le faateleina o le aafia o le maʻisuka i tamaiti ma tamaiti e 70% o loʻo fuafua.

Talu ai ona o le lautele, masani o le "toe faafouina" togafitiga, o le alualu i luma ma le ogaoga o faafitauli, o le faafitauli o le maʻisuka i tamaiti e manaomia ai le faia o se feeseeseaiga faa-aperenitisi faatasi ai ma le auai o tagata tomai faapitoa i fomai, penefiti o endocrinology, cardiology, neurology, ophthalmology, etc.

Faʻavasegaga o le maʻisuka i tamaiti

I tagata gasegase o tamaiti, o le diabetologists i le tele o tulaga e tatau ona feagai ma le maʻisuka ituaiga 1 (o le insulin-dependent), lea e faavae i le le atoatoa o le insulin.

O le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti e masani lava ona i ai le amio a le tagata lava ia, o lona uiga o le i ai o autoantibodies, faʻatafunaga β-cell, faʻatasi ma genes o le taua tele o le histocompatibility complex HLA, faʻamalosia atoa le insulin, faalagolago i le ketoacidosis, ma isi.

O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka ua i ai se pathogenesis e le masani ai ma ua sili atu ona faamauina i tagata o se tagata e le o ni Europa.

I le faaopoopo atu i le malosi o le maʻisuka ituaiga 1, o le tele o ituaiga o siama e maua i tamaiti: ituaiga maʻisuka ituaiga 2, o le maʻisuka e fesootaʻi ma le gasegase o le maʻisuka, ituaiga o le maʻisuka ituaiga MODY.

O le itu taua i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti o se mea na mafua mai i le gasegase, e pei ona molimauina i le maualuga o taimi o mataupu faaleaiga o le maʻi ma le i ai o togafitiga i aiga vavalalata (matua, tuafafine ma tuagane, matua matua).

Ae ui i lea, o le amataga o se faagasologa o le autoimmune e manaʻomia ai le faʻaalia i se mea e faʻaleagaina ai le siosiomaga.

O mea e sili ona tutupu e mafua ai le insulitis lymphocytic masani, o le faʻamaogaina o le β-sel ma le inisalini ole vaivaiga o vailaau vailaau (vailaau Coxsackie B, ECHO, Epstein-Barr, mumps, rubella, herpes, measles, rotaviruses, enteroviruses, cytomegalovirus, ma isi). .

E le gata i lea, aʻafiaga o aʻafiaga, meaʻai paleni (meaʻai faʻafefiloi pe faʻafefiloi, fafagaina o susu susu, meaai moa gaʻo, ma isi mea), tulaga faʻalavelave, faʻasologa o taotoga e mafai ona fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka i tamaiti ei ai le gasegase.

O le vaega lamatia o loʻo taufaʻatau i le atinaʻe o le maʻisuka e aofia ai tamaiti ei ai le mamafa o le fanau mai i le sili atu i le 4.5 kilokalama, oeo loʻo gasegase, taʻitaʻia se olaga le galue, mafatia mai diathesis, ma e masani ona maʻi.

Maualuluga (symptomatic) o le maʻisuka i tamaiti e mafai ona atinaʻe i le endocrinopathies (Theenko-Cushing synd syndrome, faasalalauina o le toxic, o le pheochromocytoma), maʻi pancreatic (pancreatitis, ma isi). O le maʻisuka ituaiga 1 e maua i fanau e masani ona o mai faatasi ma isi faiga e puipuia ai le tino: suauu lupus erythematosus, scleroderma, arthritis rheumatoid, periarteritis nodosa, etc.

O le maʻisuka i tamaiti e mafai ona fesoʻotaʻi ma faʻasologa o gasegase eseese: Down syndrome, Klinefelter, Prader - Willy, Shereshevsky-Turner, Lawrence - Moon - Barde - Beadle, Wolfram, Huntington's chorea, Friedreich's ataxia, porphyria, etc.

Faʻamatalaga o le maʻisuka i tamaiti

I le sailia o le maʻisuka, o se matafaioi taua o le fomaʻi i le lotoifale e masani ona vaavaaia le tamaititi.

I le taimi muamua, o le i ai o faʻamaʻi masani o le faʻamaʻi (polyuria, polydipsia, polyphagia, leiloa o le mamafa) ma faʻataʻitaʻiga faʻamoemoe e tatau ona amanaʻia.

Pe a suʻesuʻeina tamaiti, o le i ai o se maʻisuka e susulu i luga o alafau, muaulu ma le auvae, laulau faila, ma le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le paʻu. Tamaiti e iai faʻamatalaga lelei o le maʻisuka e tatau ona tuʻuina atu i le fomaʻi o le endocrinologist mo le faʻatautaia atili o le maʻisuka.

O le faʻamaʻi mulimuli e muamua atu i le suʻega suʻesuʻe suʻesuʻe a le tamaititi. O suʻesuʻega autu i tamaiti e maua i le maʻisuka aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le suka i le toto (aofia ai le.

e ala i le siaki i aso uma), inisalini, C-peptide, proinsulin, hemoglobin glycosylated, glucose tolerance, CBS, i le urine - glucose ma tino ketone.

O tulaga sili ona taua mo suʻesuʻega mo le maʻisuka i tamaiti e maua i luga o le hyperglycemia (luga aʻe o le 5.5 mmol / l), glucosuria, ketonuria, acetonuria.

Mo le faʻamoemoe o le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1 i vaega e maua i le maualuga o le gasegase o le maʻisuka poʻo le suʻesuʻega eseese o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, o le faʻamatalaga o le I-ß-sel o le pancreas ma le To to glutamate decarboxylase (GAD) o loʻo faʻaalia. O se faʻataʻitaʻiga ultrasound e faia e iloilo ai le tulaga faʻavae o le pancreas.

Vaʻaia faʻafitauli o le maʻisuka i tamaiti o loʻo faia faʻatasi ma le maʻi o le acetonium, maʻi o le maʻisuka, maʻisuka nephrogenic. Ketoacidosis ma o ai e tatau ona iloa mai se manava oona (appendicitis, peritonitis, faʻalavelave o le intestinal), maningitis, encephalitis, tumo o le mafaufau.

Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti

O vaega taua o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti o togafitiga o le inisalini, meaʻai, ola lelei ma le pulea e le tagata o ia lava. O fualaau taumafa e aofia ai le le aofia ai suga mai meaʻai, faʻasaina o gaʻololo ma gaʻo manu, vaega faʻasalalau 5-6 taimi i le aso, ma le iloiloga ole malosi o le tagata lava ia.

O se vaega tāua o le togafitia o le maʻisuka i tamaiti e taua tele le pulea o le maʻisuka: malamalama i le ogaoga o lau maʻi, le mafai ona fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, fetuunai le fua o le inisalini e amanaʻia le maualuga o le glycemia, gaoioiga faaletino, ma mea sese i meaai.

Le faʻatinoga o le tagata lava ia mo le mālō ma tamaiti e maua i le maʻisuka o loʻo aʻoaʻoina i aʻoga o le maʻisuka.

Suʻega o togafitiga mo tamaiti e maua i le maʻisuka e faia faʻatasi ma sauniuniga o inisalini e faʻaleleia e le tagata ma a latou analogues. O le fua o le insulin e filifilia taitoatasi ma amanaia le maualuga o le hyperglycemia ma le matua o le tamaitiiti.

O le pulus insulin therapy ua faamaonia i le faiga o tamaiti, e aofia ai le faaulufaleina o le insulin umi i le taeao ma le afiafi e faasaʻo ai le hyperflycemia basal ma le faʻaopoopoga o le inisalini pupuu i luma o taumafataga taitasi e faasaʻo ai le hyperglycemia postprandial.

O le auala faaonapo nei o le togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka i tamaiti o le tui lea o le inisalini, lea e mafai ai ona e ulufale i le inisalini i se faʻaauau pea (faʻaaogaina o togafiti faʻamalosi) ma se faiga bolus (faʻataʻitaʻiga o le faʻamalosi).

O vaega pito sili ona taua o le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti o le togafitiga o meaʻai, lava gaioiga faaletino, ma fualaau o le suka e maualalo ai le suka.

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le ketoacidosis o le maʻisuka, o le faʻamamaina o le inisalini, o le faʻaofiina o se isi faʻaopoopoga o le inisalini, ma mafaufau i le maualuga o le hyperglycemia, ma o le faasaʻoina o le acidosis e tatau.

I le tulaga o le atinaʻeina o se tulaga o le hypoglycemic, e matua faanatinati lava e avatu i le tamaititi mea e maua ai le suka (o le suka, suamalie, suamalie lauti, caramel), pe afai e le iloa e le tamaititi le puleaina o le kulukose poʻo le faʻaogaina o le glucagon.

Vaʻai ma le puipuia o le maʻisuka i tamaiti

O le lelei o le soifuaga o tamaiti e maua i le maʻisuka e tele lava ina fuafua i le aoga o taui o faʻamaʻi.

I le noatia ma le fai fuafua i le taumafataga fautuaina, faʻatulagaina, togafitiga o togafitiga, o le ola o le olaga e tutusa ma le averesi i le faitau aofaʻi.

I le tulaga o soliga ogaoga o le faʻasologa o le fomaʻi, faʻateleina o le maʻisuka, faʻafitauli vave ole maʻisuka e atiaʻe vave. O tagata mamai e maua i le maʻisuka ua matauina mo le ola i le endocrinologist-diabetlogist.

O le tuiina o tamaiti e maua i le maʻisuka o loʻo faʻatinoina i le taimi o le falemaʻi ma le faʻaaogaina o le maʻisuka, i le tulaga lea e le afaina ai le maʻi i le taimi o le maʻi.

O le puipuia patino o le maʻisuka i tamaiti e le o atinae. E mafai ona faʻamatalaina le lamatiaga o le faʻamaʻi ma le faʻamaonia o vailaau o loʻo i luga o le faʻavae o le suʻesuʻeina o le tino. I tamaiti e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka, e taua le faatumauina o le mamafa sili ona lelei, gaioiga faaletino i aso uma, faʻaleleia atili le faʻamalosi, ma togafitia togafitiga faʻatasi.

O ai e lamatia - faʻamaoniga ma faailo o le maʻisuka i pepe fou ma tamaiti e oo atu i le tausaga

Faʻasolosolo i taimi uma i le kulukose toto, o le maʻisuka e tupu. O se faʻalavelave talitutusa e mafua ai le le lelei o le gaioiga i le gaioiga o totoga ma faʻafefe ai le metabolism.

O le maʻi suka e sili ona lamatia mo pepe faatoa fananau mai ma tamaiti matutua e oo atu i le tausaga.

I lenei tusiga, matou te taʻuina atu ia te oe pe o le a le mea e iloagofie ai le maʻisuka i tamaiti i lalo ifo o le tasi le tausaga le matua ma pe oa metotia e faʻaaogaina e suʻesuʻe ma togafitia ai.

  • Faamatalaga lautele
  • Vaega o le maʻisuka i pepe faatoa fananau mai
  • Mafuaʻaga mo le atinaʻeina ma le faʻamaoniga
  • Togafitiga metotia
  • O ai o loʻo lamatia?
  • Meaʻai mo tamaiti e maua i le maʻisuka

E faʻapefea ona faʻaalia le maʻisuka i tamaiti: faʻamaoniga ma faailo o togafitiga

O le maʻisuka a le tamaititi e mafua ai le tele o faafitauli nai lo le maʻi tutusa i tagata matutua. E malamalama lelei lenei mea: o se tamaitiiti e maua i le glycemia e sili atu le faigata ona fetuunaʻi i le va o paaga ma e sili atu ona faigata ia te ia ona sui ana masaniga.

O le mea lea, o le suka i lenei tulaga o se faʻafitauli o le mafaufau ae le o se mea faʻapitoa.

E taua tele le mafai ona "faʻatatauina" i le amataga. O le iloaina o faailoga ma faailo o le maʻisuka i tamaiti o se galuega taua mo matua.

O a ni faailoga e mafai ona e malamalama ai ua atiaʻe e se pepe se maʻi

O le maʻi suka o se tamaitiiti e tasi le tausaga le matua ua maua i se tulaga le lelei. Tina pepe, e le pei o tamaiti matutua, e le mafai ona talanoa e uiga i lo latou ola maloloina.

Ma o matua, i le vaaia o lona malaise, e masani ona manatu faatauvaa i le matautia o le tulaga.

O le mea lea, ua tuai tele le faamai: pe a maua se pepe i le maʻi suka poo le ketoacidosis (acidification o le toto). O lenei tulaga e oʻo atu ai i le faʻamalaloina ma le toe faʻaleagaina i tamaiti laiti.

O faʻamaoniga o le maʻisuka i tamaiti ei lalo ifo o le 1 tausaga le matua:

  • Mai le fanau mai, o loʻo i ai i pepe se eseesega o le dermatitis ma le ita. I teineiti, e leaga, ma o tamaʻi tamaititi o le paʻu ma le mumū o loʻo mataʻituina i le paʻu ma le talatala,
  • fia inu pea. E tagi le tamaitiiti ma e le lelei. Ae afai e te tuʻuina atu ia te ia se mea inu, o le a faʻafilemuina loa.
  • ma le manao masani, e le o maua e le pepe le mamafa,
  • urination e faʻaauau ma faʻamalosi. I le taimi lava e tasi, o le faanatinati o le pepe e sili ona manaia. Na te lafoaʻi se mea e sili ona paʻepaʻe, faʻamalosi i luga o le pepe,
  • o le tamaitiiti e masani ona le fiafia mo le leai o se mafuaaga. O ia o se tagata e le faʻaaogaina ma le faʻaaoga,
  • o le paʻu o le pepe ua mago ma pala.

O le maʻisuka e mafai ona atiaʻe i totonu o se pepe faatoa fananau pe i le 2 masina muamua o lona olaga. O le lamatiaga o le tulaga o le maʻisuka e vave ona alualu i luma ma lamatia ai se maʻi o le maʻisuka e aunoa ma se fesoasoani faʻafuaseʻi.

I se pepe faatoa fananau mai, e ese le faailoga:

  • vomiting ma le manava,
  • e masani ona fai ma vai inu.

E mafai foʻi ona atiaʻe le faʻamaʻi i se pepe na fanau mai i le taimi, ae i lalo ifo o le mamafa o le pepe, pe i totonu o se pepe ua leva.

O a ni uiga o le maʻisuka i tamaiti 2-3 tausaga

I le vaitaimi lenei, o faailoga o le maʻisuka e foliga mai e vave ma vave: i ni nai aso (o nisi taimi o vaiaso). O le mea lea, e le tatau ona e manatu o mea uma o le a alu ese naʻo ia, ae ese, e tatau ona e alu faanatinati i le falemaʻi ma le pepe.

O faʻamatalaga o le maʻisuka i le matua o le 2-3 tausaga o loʻo taua i lalo:

  • e masani ona fanau le pepe. O le mafuaaga o le maʻisuka e te lagona ai le fia inu. Afai e te matauina na amata ona alu le tamaititi i le faletaele e oo lava i le po, o se mafuaaga lea e faʻaeteete ai. Masalo o le faʻaalia lea o le maʻisuka,
  • mamafa le mamafa o le mamafa. Faʻafuaseʻi le leiloa o le gau o se tasi lea o faailoga o le le lava o le inisalini. E leai se malosi o le pepe e maua e le tino mai le suka. O se taunuuga, o le gaioiga galue o le faʻapalaina o le gaʻo e amata, ma o le tamaititi ua leiloa le mamafa,
  • vaivai,
  • faʻafitauli i faʻamaʻi pipisi
  • Tamaiti e maua i le maʻisuka e fiaaai i taimi uma, e tusa lava pe latou te 'ai masani. O se vaega lenei o le maʻi. O le atuatuvale o matua e tatau ona mafua ai le le lava o le manava i totonu o se pepe 2-3 tausaga, talu ai atonu o le amataga lea o le atinaʻe o ketoacidosis. O le faʻamaoniga o le a faʻamaonia e le uiga o le manava o le acetone mai le gutu o le pepe, moe ma faitioga o le tiga o le manava.

O le matua o le pepe, o le faigofie foi le matauina o uluai faailoga o le maʻisuka. Ae o le faailoga sili, o le mea moni, o le masani ona fai (o le mea muamua) ma le tele o le fia inu.

Faʻaaliga faʻapitoa o le maʻi i le 5-7 tausaga

O faʻamaoniga o le maʻisuka i tamaiti o lenei tausaga e talitutusa lava ma se tagata matua. Ae ona o mafuaʻaga faʻalesoifua maloloina, o le maʻisuka i tamaiti e sili atu ona taʻua .ads-mob-2

O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o loʻo i lalo:

faasalalauga-pc-1

  • ona o le inu soo, e masani ona uunai e le pepe le urinate: ao ma le po. O le mea lea e taumafai le tino o le tamaititi e aveesea le sili atu o le kulukose. E maitauina le faʻamaonia saʻo: o le maualuga o le suka, o le malosi o le fia inu ma, e tusa ai ma le tele o le urination. O le tele o asiasiga i le faletaele e mafai ona oʻo atu i le 20 taimi i le aso. E masani lava - 5-6 taimi. O le tamaitiiti ma le enuresis o loʻo mafatia i le mafaufau,
  • faamalolo ma le afu,
  • pe a uma ona 'ai, e lagona le vaivai o le pepe,
  • malo ma le mago o le paʻu.

Afai o le tamaititi ua maua i le maʻisuka ituaiga 2, ona faaopoopo atu lea i faailoga ua lisiina, o le a faaopoopoina faailoga nei:

  • inisalini tetee. I lenei tulaga, o siaki e maua ai le inisalini ma e le mafai ona gaosia lelei le kulukose.
  • mamafa tele
  • uiga maʻaleʻale o le maʻisuka.

E faʻapefea ona faʻaalia maʻi i le 8-10 tausaga?

O tamaiti aʻoga e maualuga le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O faʻasolosolo e vave ona atiaʻe ma e matua paʻu lava. E matua faigata lava ona iloa i lenei vaitau.

O le mea moni o le maʻi e leai ni faʻailoga taua. O le tamaititi e foliga mai ua vaivai ma atuatuvale.

E masani lava ona fai e matua lenei amioga i le vaivai ona o le atuatuvale i le aoga po o lagona. Ioe, ma o le tamaitiiti lava ia, e le malamalama i mafuaaga mo lenei tulaga, e le toe faitio i matua e uiga i lo latou manuia.

E taua le aua nei misia na faailoga muamua o togafitiga pei o:

  • gatete i vae (masani i lima),
  • loimata ma le le fiafia,
  • leai se fefefe ma ni leo,
  • mamafa mamafa.

Mo se faʻamaʻi manuia, o uiga nei e taua:

  • e inu tele le tamaititi: sili atu i le 4 lita i le aso,
  • e masani ona alu i le faletaele mo se mea itiiti. E tupu foi lenei mea i le po. Ae o le mea pito sili ona faigata i lenei tulaga mo le tamaititi o le faʻamalosia o ia e alu ese mai le lesona,
  • E manaʻo o ia e 'ai i taimi uma lava. Afai e le faatapulaaina le tamaititi i meaai, e mafai ona pasi,
  • pe, i se isi itu, o le fiaʻai ua mou atu. E tatau ona vave logoina matua: o le ketoacidosis e mafai,
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • faitioga o faaletonu vaaia,
  • Ou te manaʻo moni lava i sisi,
  • le faʻamaloloina o manua ma le maʻila. E masani lava ona fai pustules i luga o le paʻu o le tamaititi, lea e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • gasegase toto
  • ua faʻalautele le ate (e mafai ona iloa e palpation).

I le matauina o nei faailoga, e tatau loa i matua ona ave le tamaititi i se endocrinologist. O le mea taua o le faailoaina o togafitiga i le amataga ma amata togafitiga. E taua tele lenei mea, aua afai e te vaʻai i le faʻamaʻi, o le a atiaʻe e le tamaititi le hyperglycemia.

O faʻafitauli o le hyperglycemia e faapenei:

E tatau ona manatuaina o suiga o le patho i le tulaga o faʻafitauli e tupu i le tino o le tino ma le glycemia e tele lava ina le mafai ona faʻafitia. O mea uma lava e mafai ona faia e puipuia ai se tulaga faigata.

O le masani o le suka i le tausaga ma mafuaʻaga mo tau maualuga

E tatau ona maitauina o tulaga taua o le suka toto e faʻatatau tonu i le matua o le matua. E iai le tulafono: o le matua o le pepe, o le maualuga o lona maualuga o le kulukose.

O le mea lea, o le faiga masani e ave (mmol i le lita):

  • 0-6 masina - 2.8-3.9,
  • mai le ono masina i le tausaga - 2.8-4.4,
  • i 2-3 tausaga - 3.2-3.5,
  • i le 4 tausaga - 3.5-4.1,
  • i le 5 tausaga - 4.0-4.5,
  • i le 6 tausaga - 4.4-5.1,
  • mai le 7 i le 8 tausaga - 3.5-5.5,
  • mai le 9 i le 14 tausaga - 3.3-5.5,
  • mai le 15 tausaga ma le matua - o le masani e fetaui ma faʻataʻitaʻiga matutua.

E tatau ona e iloa o le maualuga o le suka i le pepe fou ma i se pepe e oʻo atu i le 10 tausaga e le faalagolago i le itupa. O le suiga o fuainumera e tupu (ma e oʻo lava i sina) naʻo talavou ma tagata matutua.

Laititi maualalo i tamaiti e oʻo atu i le tausaga e faʻamatalaina e le mea moni o loʻo faʻaauau pea le totoga o se tino. I lenei tausaga, o le tulaga e manatu e masani lava pe a uma ona 'ai, o le a atili ai ona faʻateleina faailoga o le kulukose.

Ma a maeʻa le gaioiga faaletino, i le isi itu, latou te faʻaitiitia. Afai o le suʻega o le toto e faʻaalia ai le maualuga o le suka, o le a sili atu le tuputupu ae o le tamaititi i le maʻisuka.

Ae o le mafuaaga mo le faateleina o le suka i le toto e mafai ona i ai i se isi:

  • le saʻo sauniuni mo le auiliiliga. Na 'ai le tama ao lei faia le faʻatinoga,
  • I le aso e sosoo ai o le suʻesuʻega, na 'ai tele e le pepe le gaʻo ma gaʻo gaʻo. O mafuaʻaga uma e lua, o le taunuuga lea o le le malamalama i matua. E taua le iloa o le auʻiliʻiliga e naʻo luga o se manava gaogao,
  • suka o le suka na tupu mai ona o le malosi o lagona faʻafuaseʻi (masani ona leaga). O lenei mea na mafua mai i le mea moni na galue le lauroid gland i se tulaga faʻaleleia atili.

Afai e saʻo le pasiga ma faʻaalia le suka maualuga, o le a tuʻuina atu i le pepe se toe maua toto.

E taua tele le mataʻituina o le kulukose i tamaiti mai le 5 tausaga le matua ma le gaʻo po o le genisposition. E faʻamaonia e faʻapea o le palaga leaga, o le maʻisuka e mafai ona aliali mai i totonu o se tamaititi i soo se matua (e oʻo atu i le 20 tausaga).

E fia tamaiti e tusi mo le maʻisuka?

Urination frequency o se faailo taua tele. E iloa ai le tulaga o le urogenital system o le pepe. O le mea lea, afai e maitauina le solia o le tulafono masani, e tatau ona iloa le mafuaʻaga i le vave e mafai ai.

I se tamaititi maloloina (pe a tupu), o le maualuga o le urine i aso uma e faateleina, ma o le numera o urination, e ese mai ai, ua faaitiitia.

E tatau ona e taulai atu i fua o aso nei:

TausagaUrine Volume (ml)Urination numera
E oʻo i le ono masina300-50020-24
6 masina le tausaga300-60015-17
1 i le 3 tausaga760-83010-12
3-7 tausaga890-13207-9
7-9 tausaga1240-15207-8
9-13 tausaga1520-19006-7

Afai ei ai ni mea sese ese mai nei taʻiala, o se taimi lea e popole ai. Ina ua paʻu i le 25-30% le voluma o le urine i aso taitasi, ua tupu le oliguria. Afai ua faateleina e le afa pe sili atu foi, latou te talanoa e uiga i le polyuria. Laititi le fanau i pepe e tutupu pe a uma le vomiting ma le manava, le le lava o le inu ava ma le vevela.

A tele taimi e tusitusi ai se tamaititi, o le mafuaaga e ono:

  • malulu
  • se tele o le onā,
  • popole
  • faʻamaʻi fatu
  • anufe.

E tatau i le tamaititi ona fuafua le mafuaʻaga o le suiga e faʻavae i luga ole suʻega.

Aua e te taumafai e togafiti le tamaitiiti ia te oe lava. O le mea lea, e faʻamafanafanaina lona alo (mafaufau o le pepe ua mago), o le a faʻaleagaina ai le tulaga, talu ai o faʻamalosi masani e mafai ona mafua mai i le faʻamaʻi o le genitourinary system.

O le ata i totonu o le maʻi (WKB)

O le WKB suʻesuʻe e fesoasoani i fomai e malamalama i le tulaga i totonu o se pepe po o le talavou. O ia suʻega o le maʻi e faʻalautele ai le malamalama o lona mafaufau.

E fesoasoani le WKB e saili pe faʻapefea ona iloa e le tamaititi ona gasegase, pe oa ona lagona, pe faʻapefea ona ia mafaufau i le maʻi, pe malamalama o ia i togafitiga, ma pe talitonu o ia i lona aoga.

E masani ona faia le WKB i le faiga o suʻega ma aofia ai vaega taua nei:

  • foliga o le tali-mafaufau-lagona o le pepe,
  • faʻaaliga faʻamoemoe o togafitiga,
  • atamai
  • aafiaga patino o maʻi ua mavae,
  • malamalamaaga o lo latou physiology,
  • manatu o mafuaʻaga o maʻi ma le oti,
  • uiga faaalia o matua ma fomai i le tagata maʻi.

O le faʻamaoniga o le WKB e mafai ona faia i le faiga o talanoaga ma le pepe ma ona matua, poʻo se faʻataʻaloga.

Vaega o le ituaiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 i tamaiti laiti

O le eseesega i le va o le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e faapenei:

faasalalauga-pc-3

  • i le amataga o le faʻamaʻi, 5-25% o tagata maʻi laʻititi e leai se inisalini,
  • faailoga o togafitiga e agamalu,
  • le faʻavavevaveina o le faʻalavelave faʻaleagaina o le myocardial ma vascular,
  • e iai le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona iloa le autoantibodies, ma o lenei mea o le a aʻafia ai le siama,
  • i le 40% o mataupu, i le amataga o togafitiga, e maua e tamaiti le faʻamalosi.

O tamaiti e iai le tele o meaʻai (poʻo i latou e faʻapitoa i ai) e tatau ona siakiina mo le maʻisuka ituaiga 2 .ads-mob-2

Mataupu faavae o le togafitia o le maʻisuka talavou

E pei ona e iloa, o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai se faʻaititia o le inisalini poʻo lona toesea atoa. Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai le suia o le gau o le hormone.

O togafitiga e faʻatasi ai ma tui inisalini. Ma o iinei e taua tele se tasi. Faʻaleleia togafitiga e se fomaʻi e matauina se maʻi maʻi.

E manaʻomia lona mamafa ma le mamafa, tino faʻapitoa ma le mamafa o le togafitiga. Afai e tatau ai, o le a fetuunai e le fomaʻi togafitiga. O le isi mea taua o le mulimuli lea i se mea e atiaʻe ai.

O le a aʻoaʻoina e le fomaʻi matua ma le tamaititi le saʻo saʻo o taumafataga, talanoa e uiga i meaʻai faʻatagaina ma mea e le mafai ona 'aina uma. O le fomai o le a talanoa e uiga i aogā ma le manaʻomia o aʻoaʻoga faʻapitoa, ma lona aafiaga ile glycemia.

E faʻapefea ona iloa uiga o le maʻisuka i se tamaititi:

A maʻi tagata matutua, e faigata, ma pe a maʻi a tatou fanau, e taufaamatau. Afai e maua pea le pepe i le maʻisuka, e le tatau i matua ona fefefe, ae faʻamalosia lo latou malosi ma faia mea uma mo a latou tama ina ia ola ai i se olaga atoa, ma na o nisi taimi e manatua ai le maʻi.

E faʻapefea ona faʻaalia le maʻisuka o le maʻisuka ia lava - o faʻamaoniga i tamaiti

O faʻamaʻi tuga i tamaiti o taimi uma lava e mafua ai le popole mo matua. O le maʻi suka o se tasi o ia maʻi, aua e manaʻomia ai togafitiga faifaipea ma le mataituina o meaʻai.

O le a le uiga o le maʻisuka i tamaiti, pe faapefea ona iloa ma faʻamaonia le suʻesuʻeina ma le auala e faia ai togafitiga talafeagai e puipuia ai le pepe mai faʻafitauli i le lumanaʻi.

Ma faʻapefea ona faʻamautinoa le atinaʻeina lelei o le tino, faʻapea foi ma le auala e faia ai faʻataʻitaʻiga e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka o tamaiti i ituaiga eseese?

Tesaʻi Suka (DM) i tamaiti - O le faʻamaʻi faʻasolosolo lona lua sili ona taatele i le lalolagi.

O le toatele e talitonu le talitonu o le faailoga autu o le maʻisuka o le le maua lea o le insulin i totonu o le tino, ae e moni lava lenei mea 1 ituaiga o faamai, ma le ituaiga 2, i se isi itu, o le inisalini e masani pe siitiaina, ae e le mafai e le fulufulu ona galo lo latou mafai ona fegalegaleai ma le hormone.

O le faʻamaʻi e mafua ai le tele o faafitauli, aemaise lava i tamaiti: e faigata mo i latou ona i ai i a latou uo, atonu ei ai ni faafitauli i le tuputupu ae ma le atinaʻe, ogaoga faʻafitauli cardiovascular i le matua.

Ole inisalini ile hormone na mafai ai e le glucose ona ulu mai le suauu totoga i totonu o sela, pe a avea o se mea e faʻamalosi ma i le taimi lava lea e fafagaina ai.

O peta Beta, o loʻo i totonu o le pancreas i luga o le tamaʻi motu o Langers, i le isi itu, e maua ai le inisalini. I totonu o se tino maloloina, pe a uma le taumafataga, o le tele o le inisalini e ulufale i totonu o le tino, lea e fai i luga o siaki e tusa ai ma le polokalame "loka-loka", tatala ai le faitotoa i luga o le fogaeleele ma faatagaina ai le kulukose e ulu i totonu.

O le iʻuga, o le faʻaititia o le suka i le toto e faʻaititia. Afai e le lava le insulin i totonu o le toto, ona tuʻuina atu lea o le kulukose i totonu o le toto mai le faʻaagaga, mai i le ate, e tausia ai le saʻo o le suka.

Glucose ma insulin e masani ona fegalegaleai i tali.

Ae peitai, afai o le puipuiga o le tino mo nisi mafuaaga e amata ai ona fasi peta beta ma e itiiti ifo i le 20% oi latou, o le tino ua le iloa lona malosi e maua ai le insulin, o lona uiga o le suka e le mafai ona ulu atu i totonu o sela ma ua faaputuputu i totonu o le toto. O se taunuuga, o sela e matelaina e aunoa ma se suauu, ma o le tagata maʻi e iai ni faailo o le maʻisuka ituaiga 1.

E le pei o tamaiti ei ai le maʻisuka ituaiga 1, ma le maʻisuka ituaiga 2 e ui i lea, o le inisalini e gaosia, ae ui i lea, o le gaosia o le inisalini e le lava mo se tagata pe na te le iloaina foi le inisalini ma, o se taunuuga, e le faʻaaogaina i le ala saʻo. O le tele o taimi, e tulaʻi mai o se taunuuga o le faʻamalosia o le insulin - o le leai o se lagona o le tino o le tino i le inisalini.

O le a le palapala mo le maʻisuka?

Aisea e tupu ai le maʻisuka i pepe? O le mea e leaga ai, o le mafuaʻaga o le ituaiga 1 o le inisalini e le o iloa lelei. Pau lava le mafuaʻaga e iloa ai le maʻisuka o genetics, lea e "aliali mai" pe a uma ona gasegase, e pei o le rubella poʻo le fulu.

O le amataga o faʻamaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona mafua ona o le mamafa ma le vevela, faapea foi ma le maualuga o le toto maualuga i le tamaitiiti.

O faailoga muamua o le maʻisuka ituaiga 1 i pepe ma talavou e masani lava ona tupu faafuasei ma faateleina le tele i totonu o le tele o vaiaso. I uluaʻi faʻamaoniga, e tatau ona faʻaali le tamaititi i le fomaʻi ma pasia suega talafeagai, poʻo le fuaina o le toto suka i luga o se manava gaogao ma se glucometer.

O le le amanaiaina o faailoga e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli poʻo le oti foi.

O se mea taua o le maʻisuka o le fia inu pea.
O le mafuaʻaga o lenei mea o le tino o loʻo amata ona aumai vai mai sela ma masini ina ia faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto ona o le mamafa.

E taua i le vaitaimi lea e le inuina e le tamaititi mea inu suamalie tele.

Uiga masani e mafai foi ona avea ma se faailoga o le maʻisuka i tamaiti. O lenei faailoga e faʻaalia lava ia lava e pei o se taunuuga o le taimi muamua. O se tagata gasegase e maua i le maʻisuka inu tele le tele o le vai, lea e manaʻomia ai se "alu" mai le tino. E mafai e se tamaititi ona faʻanoi mo lesona mai le faletaele poʻo le "pee" i le po i le moega. Afai e tupu lenei mea, aua e te le amanaiaina.

O le faailoga muamua o le maʻisuka ituaiga 1 o le mamafa ma le mamafa vave o le leiloa. O le tino e susunuina ona lava maso ma gaʻo ona o le mea moni e leiloa le punavai autu o le malosi - glucose. E mafai e le tamaititi ona 'ai e pei o le a ia te ia lava, aʻo faaauau pea ona le maua le mamafa i se saoasaoa vave.

O le faʻaalia o faʻamuamua i fanau laiti e pito sili ona taua, talu ai e le mafai ona faitio tamaiti i matua o le tiga.

Afai e te iloa o le pepe e fiaaai pea, ae le toe faʻaleleia, o loʻo maʻi le pepe i le tino, lea e le masani ona togafitia, e faʻamalosia i taimi uma i se vai paʻu ma se paʻepaʻe paʻepaʻe, o le paʻu mama ma le paʻu, ona e tatau lea ona siakiina le tamaititi mo le maʻisuka.

O isi faʻailoga faʻaalia o le maʻisuka i tamaiti vaivai le tumau, fafagaina pea ma le faaletonu vaaia.

I le aluga o taimi, o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e sili atu ona afaina: o le tamaititi e amata malosi tiga o le ulu ma le vevela, vomiting faifaipea, tiga o le loto, leai o le malamalama ma, mulimuli ane, i ai.

O le mea e leaga ai, e masani lava ona faalagolago matua i le "atonu" ma le amanaia mafuaʻaga e popole ai ma faʻalogo i le faʻamaʻi pe a uma le tamaititi ile maʻi tigaina. O le mea lea, e tatau ona faia ni fua i le taimi ma ia fua tonu le suka ma se glucometer pe afai o le tamaititi o loʻo i ai ni faʻamaʻi faʻamaʻi pe afai ei ai se uiga leaga.

Mai le tele o mea lamatia, e pei o le pepelo, e le mafai ona aluese, ae o nisi o loo i lalo o matua. Mo se faʻataʻitaʻiga, e sili atu le aua nei vave amata ona fafaga le pepe: afai e mafai, e oʻo atu i le ono masina e tatau ona fafagaina le susu o le pepe, o le fafagaina faʻatele e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le maʻisuka.

E faʻapefea ona faʻaalia le maʻisuka i pepe ma pepe faatoa fananau mai e oo atu i le tausaga:

Faʻaiʻuga

O le sili ona leaga o le aʻafia o le maʻisuka ketoacidosis. O lenei faʻamaʻi e ogaoga ma e mafai ona taʻitaʻia ai pe oti. O mea taua o le ketoacidosis o le maualuga o le acetone i le toto, ua amata ona lagona le tiga o le manava, lemu, ma le vave o le fatu. A mavae sina taimi, o le a le iloa e se tagata ma pa'ū i totonu o se pa.

I le maʻisuka, o faʻafitauli e pei o le faaleagaina i le retina e mafai ona tupu. (retinopathy)toe le manuia (nephropathy), solia o le vavalalata faʻatasi (hyropathy).

Puipuiga

O le puipuiga muamua o le faamai i tamaiti o le puleaina atoa lea o le suka toto e taofia ai le atinaʻe o le maʻisuka i mataupu faavae.

O le puipuiga faʻalua e aofia ai le maualalo o le taumafa taumafa, gaioiga faʻavalea ma le aloese mai tulaga faigata.

Afai ua uma ona maua le tamaititi, e le tatau ona e faʻagaloina togafitiga mo se minute, aloese mai faʻafitauli i soo se auala.

E leai ni togafiti togafiti, o le solia o le inisalini e manaʻomia togafitiga i aso uma, o le toesea lea e mafai ona mafua ai mea leaga i le atinaʻeina o le tamaititi ma e oo lava i le mea moni e faigofie lava ona ia le atoatoa.

Dr. Evgeny Komarovsky i le auala e iloa ai le maʻisuka, fuafua le ituaiga ma le matafaioi o le suka i olaga oa tatou fanau:

O le maʻisuka e le o se faasalaga pe afai e iloa e le aiga atoa o le tulaga e matua ogaoga ma afai e le amanaia togafitiga, e mafai ona muta i le toilalo. O tamaiti e maua i le maʻisuka, o loʻo tuʻuina atu togafitiga talafeagai, e mafai ona atiaʻe le masani, galue ma faʻatasi ma a latou tupulaga.

O le hypoglycemic coma

O lenei faʻalavelave e mafua mai i le puleaina o se tui tele o le inisalini. O se taunuuga, o le aofai o le kulukose i le toto o le tagata maʻi e faʻaitiitia faʻafuaseʻi, o le tulaga masani e matua leaga lava. O le tamaititi o le a faʻamagaloina i taimi uma mo le inu, o le volumine o le urine e alu i le faateleina, faʻalauteleina vaivaiga, ma o se lagona o le fiaaai e fausiaina. Ua faʻamaʻaʻaina tamaiti, o le paʻu ua susu, o le le fiafia e suia e vaitaimi o le fiafia. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o lenei tulaga, e manaʻomia le tuʻuina atu o se vai mafanafana, suamalie po o le kulukose.

Ketoacidotic coma

O le Ketoacidosis i tamaiti e seasea, o le tulaga e sili ona matautia mo le soifua maloloina ma le ola o le tamaititi. O faʻalavelave e tuʻuina mai ma faʻamaoniga nei:

  • lanu mumu
  • taoto, vili,
  • o foliga vaaia o le tiga i totonu o le fale,
  • fuga o le laulaufaiva ma se paʻu paʻepaʻe,
  • fatu fatu
  • tau faʻaitiitia.

I lenei tulaga, o mata e mataga, o le manava e manaia, e le mautonu. E masani ona fenumiai le malamalama o le maʻi. I le leai o se togafitiga talafeagai, e tupu mai ai se ketoacidotic coma. Afai e le tuʻuina atu le maʻi i le falemaʻi i se taimi talafeagai, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le oti.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi e le tupu vave. Latou te aliali mai ma se umi umi o le maʻisuka:

  • Ophthalmopathy o se maʻi mata. E vaevaeina i le retinopathy (faʻaleagaina o le tino), le solia o galuega a neura e gafa ma le gaioiga mata (squint). O nisi o maʻisuka ua maua i faʻamaʻi ma isi faʻalavelave,
  • arthropathy o se faʻatasi faʻamaʻi. O se taunuuga o lenei mea, e mafai e se tamaʻi maʻi ona maua ni faafitauli i le gaioiga, paʻu faʻatasi,
  • neuropathy - faʻaleagaina le faʻaogaina o le tino. O iinei o loʻo i ai faʻaaliga e pei o le vevesi o pito, tiga i vae, faʻalavelave o le loto,
  • encephalopathy - faʻatasi ma faʻamatalaga le lelei o le soifua maloloina o le mafaufau o le tamaititi. Ona o lenei mea, o se suiga vave i le lagona, atuatuvale, le fiafia, atuatuvale,
  • nephropathy - o le uluai laasaga o le faaletonu o le tino, e mafua mai i le faaletonu o le galuega.

Ole lamatia ogaoga o le maʻisuka o aʻafiaga o le faʻamaʻi ma le le atoatoa o togafitiga, le tausisia ole soifua maloloina ma isi tulafono ole puipuiga. O le iloa o uiga o togafitiga, e mafai ona e masalomia le maʻi o se tamaititi, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi talafeagai. O se vave vave tali atu i se faafitauli e atiaʻe ai o le a fesoasoani e puipuia ai le ola maloloina ma le ola o lau tama.

Tuua Lau Faamatalaga