O le inisalini e sili atu nai lo le masani o le a lona uiga

O le a le ituaiga o mea - o le inisalini, lea e masani ona tusia ma talanoa e uiga i le maʻisuka o loʻo iai nei? Aisea i se taimi e taofia ai le gaosia i le tele o mea manaomia pe, i se isi itu, ua faanumeraina e sili atu?

O le inisalini o se mea e masani ona galue malosi (BAS), o le hormone protein e pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O lenei hormone o loʻo faʻapipiʻiina e peta beta o le tamaʻi motu (motu o Langerhans) o le pancreas, lea e faʻamatalaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ma le solia o ona gafatia galue. I le faaopoopo atu i le insulin, o isi hormones o loʻo faʻapipiʻiina i le pancreas, aemaise lava, o le hyperglycemic factor (glucagon), na maua mai i pulu alpha o le motu o le motu ma aofia ai foi i le tausisia pea o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino.

O faailoga o le masani o le inisalini i totonu o le toto (plasma, serum) o se tagata matua o loʻo iai i le lautele mai le 3 i le 30 mcU / ml (poʻo le oʻo i le 240 pmol / l).

I tamaiti ei lalo o le 12 tausaga le matua, e le tatau ona sili atu 10 uU / ml (poo le 69 pmol / L).

E ui o se mea o le a faʻataunuʻuina e le au faitau le masani e oo atu i le 20 mkU / ml, pe tusa ma le 25 mkU / ml - i totonu o potu eseese suʻesuʻega e masani lava ona ese si ese, o le mea lea, a maeʻa le ofoina atu o le toto mo le auiliiliga, e tatau ona e taulai atu i faʻamaumauga saʻo (tulaga faʻamaumauga) lea e maua ai suʻesuʻega, ae le o luga o tau faʻatatau o loʻo tuʻuina atu i faʻalapotopotoga eseese.

Maualuga inisalini e mafai ona faʻaalia uma togafitiga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le atinaʻeina o se maʻi o le pancreatic (insulinoma), ma le tulaga o le tino (pregnancy).

Faʻaitiitia le inisalini e mafai ona faʻaalia le atinaʻeina o le maʻisuka pe naʻo le vaivai faaletino.

Faʻaaliga ma faʻamatalaga

Margarita Pavlovna - Feb 25, 2019 12:59 a.m.

E iai loʻu maʻisuka ituaiga 2-e le o le insulin e faalagolago. O se uo na fautuaina le faaitiitia o le suka i le toto ma DiabeNot. Na ou faʻatonuina e ala i le Initaneti. Amata le mauaina. Ou te mulimuli i se taumafataga e le tuusaʻo, i taeao uma lava na amata ona ou savali i le 2-3 kilomita i luga o vae. I le lua vaiaso talu ai, ou te matauina se paʻu malie i le suka i luga o le mita i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao mai le 9.3 i le 7.1, ma ananafi e oo lava i le 6.1! Ou te faaauau pea le auala puipuia. O le a ou le amanaia le manuia.

Olga Shpak - Feb 26, 2019 12:44 AM

Margarita Pavlovna, o loʻo ou nofo foi i luga o Diabenot i le taimi nei. SD 2. E leai soʻu taimi mo se mea e 'ai ma savali, ae ou te le faʻaleagaina le suamalie ma mea inu gaʻo, ou te manatu XE, ae ona o le matua, o loʻo maualuga pea le suka. O taunuuga e le lelei e pei o oe, ae e 7% le suka e le oʻo mai mo le vaiaso. O le a le glucometer e te fuaina ai le suka? Pe na te faʻaalia oe i le plasma poo le toto atoa? Ou te manao e faatusatusa taunuuga mai le tagofia o fualaau faasaina.

Inisalini o se hormone popo lea o loʻo faʻapipiʻiina i siama pancreatic. O lona gaioiga masani o le faʻaputuina o sela ma masini ma meaʻai, aemaise lava le kulukose. O lona gaosiga e tutusa tonu lava ma le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma i le le atoatoa le malosi, e mafai ona avea ma se fesili o le i ai o le maʻisuka. O le a le masani o le inisalini i totonu o le toto, o le a le mea e faalagolago i ai ma le auala e faia ai se auiliiliga, o le a tatou mafaufau atili.

Sugar faʻamautuina insulin ma faigofie ona vaeluaina , felaʻuaiga ma le gaogao, e suʻesuʻeina e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e foaʻiina le toto mai se vein, talu ai e itiiti ifo le tamaoaiga o le toto toto i vaega. Aʻo leʻi pasia le auʻiliʻiliga, o le a manaʻomia aʻoaʻoga faʻapitoa, e aofia ai le teenaina o meaai mo le 12-14 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling, filemu faaletino ma faalelagona.

I le tulaga o le le lava o le moe, popolega po o le faʻamalositino, o faʻamaumauga e mafai ona matua ese mai mea moni.

Aisea e taua ai le iloa o le maualuga o lou inisalini?

O le taua o le suʻesuʻega o loʻo taoto i galuega a lenei hormone. Talu ai o loʻo pulea le kulukose, vaevaeina ma faʻapipiʻiina i lana fesoasoani, o se faailoga numera e mafai ona maua ai se manatu i le galuega a ia ituaiga totoga ma faiga:

  • galuega faʻapitoa,
  • faia o le ate
  • gasegase o fomaʻi tino i le kulukose,
  • gaosiga o le gaʻolaʻau ma le gasegase o le tino i le tino atoa.
E le mafai ona pasia ia gaʻo o le inisalini e aunoa ma le tuʻuina atu o se siaki mo le tino, faʻaalia o ia lava i le tulaga o le faʻaauau pea o faʻamaoniga.

O le mafuaaga mo le auʻiliʻiliga moe pea, leai se taua le mautonu ma le malulu.

O le le atoatoa o le inisalini, lea e aofia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, e manaomia ai le mataituina vave ma le siaki.

O le a manaʻomia e se tagata le faʻaofiina muamua o lenei hormone seia oʻo ina toe faʻafoʻi le pancreas.

Fesili atu i lau fomaʻi i se suʻesuʻega fale suʻesuʻe

Anna Ponyaeva. Na faauu o ia mai le Nizhny Novgorod Medical Academy (2007-2014) ma le Residency in Clinical Laboratory Diagnostics (2014-2016).

Afai e le mafai ona faia, ona sosoo ai lea ma le pule o le inisalini mo le ola ua na o le pau lea o le ala mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e ola ai i se olaga atoatoa.

E mafai ona faʻamasinoina le i ai poʻo le leai o ni faʻafitauli i le gaosiga o le gaʻo i le gaʻo pe a faʻatusatusa ia faʻamaumauga o le inisalini i le maualuga o le toto, suʻesuʻeina i auala eseese.

O le a le mea e aafia ai le iuga?

Sui mea taua e fa lea e mafai ona tau atu i se taunuuga sese:

  1. Taumafa vave i luma o le toto sampling - o le inisalini o le faʻasologa o le inisalini e tupu tele pe a oʻo mai le meaʻai i le tino. E tusa ai ma lea, o le toto pe a maeʻa le taumafataga o le taeao o le a tumu i sugu ma le inisalini, lea e taumafai e faʻasaʻo le metabolic carbohydrate.
  2. O le taumafaina o le gaʻo, suamalie, meaʻai vevela i le aso na muamua atu, faapea foʻi ma meainu malosi - feʻai fiafiaga e faʻaosoina ai le gasegase, lea e aofia ai le faateleina o le mamafa i luga o le ate ma le paʻu, faʻamalosia nei totoga e galulue le saʻo.
  3. Faʻavaivai ma faʻamalositino malosi - faʻamalologa o le inisalini e faʻalautele pe a oʻo i le tino faʻafitauli, e tatau ona e malolo ma moe lelei i le aso na muamua atu.
  4. O mea sese mai le fale suesue, pe a le suʻesuʻeina le toto i le taimi lava lena, ae a maeʻa le taimi. Na maua ai e sili atu le sao o taunuuga pe'ā faʻaaogaina le toto fou mo le suʻesuʻega. I le 15 minute talu ona pa, o ona vailaau matautia, e tusa lava pe i lalo o le faatosinaga o tui puipuia, o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia ma ua le toe "ola".
O nei mea taua e tatau ona amanaia, talu ai ona o lo latou vavalalata o le a mafai ai ona maua ni faʻamoemoe sili atu.

Faailoga masani

Inisalini toto faʻalagolago i na faʻaaliga :

  • tausaga
  • samoa samoa (faʻasologa o hormone eseese i le aso atoa)
  • o le i ai o suiga o le hormonal (i le matua, maʻitaga, moapo),
  • anapogi le toto po o sina taimi pe a uma ona 'ai,
  • aveina fualaau oona.
O le mea lea, e tatau ona e mafaufau i tulafono masani mo ituaiga eseese o tagata ma tausaga, i le amanaʻiaina o foliga o le suʻesuʻega.

Anapogi

Mo faailo tamaiti o le a laʻititi ese mafaufau i le ituaiga o meaai:

  • pepe fou ma tamaiti o le tausaga muamua o le olaga - 3-15 mk / ml,
  • tamaititi aoga aoga - 4-16 mkU / ml,
  • tamaiti 7-12 tausaga - 3-18 mkU / ml.
O le masani o le inisalini i le toto i le tupulaga talavou e 4-19 mkU / ml.

I le taimi o le matua, pe a suia le tulaga o le hormonal, o le ala pito i lalo e alu i le 5 mcU / ml.

O le masani o le inisalini i totonu o le toto i alii e i le va o le 3 i le 23 UU / ml, ma i le 25-45 tausaga le matua, e leai lava se suiga o faailoilo.I le mavae ai o le 50 tausaga, pe a faʻaitiitia le gaioiga faaletino, ma o meaʻai paleni e tele mea e manaʻomia, o tapulaa masani e 6-30 μU / ml.

O le fua ole inisalini i le toto o fafine i luga o se manava gaogao e eseese i tausaga:

  • 25-35 tausaga - 3-20 mkU / ml,
  • 35-45 tausaga - 3-26 mkU / ml,
  • 45-65 tausaga - 8-34 mkU / ml.
I le taimi o le maitaga, i lalo o le aafiaga o suiga o le hormonal, o faʻamalosia ile inisalini e mafai ona faateleina i le 28 mcU / ml, e le o se togafitiga ma e pasi lava ia pe a uma ona tuʻuina atu.

I le tulaga o se tamaitai aveina fualaau oona , aemaise lava faʻamatalaga taulaʻi, e tatau ona logoina le fesoasoani i le fale suesue, pe a maeʻa ona faia lea o se faʻamatalaga i le filifiliga, ona o le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻatupulaia, ae le o se faʻasologa.

Tausaga masani pe a uma se taumafataga

O le maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto, faapea foi ma le suka, e matauina 1.5-2 itula pe a uma se taumafataga. O le suʻesuʻega o lenei faʻataʻitaʻiga e mafai ai ona tatou iloiloina pe faʻafefea ona faʻafefe le pancreas ma le faʻaopoopoga o le hormone. O le faaiuga ua faia e le gata i le maualuga o le inisalini, ae faapea foi i le maualuga o le suka. O nei faailoga e lua e fesuisuiai saʻo, aʻo latou faalagolago i le tasi ma le isi.

A o laʻitiiti, o le maualuga o le faʻatagaina pe a uma ona 'ai e 19 mcU / ml. Mo tamaitai, o le masani pe'ā uma ona 'ai e 26-28 mkU / ml. I tane, o le tau tutusa e tutusa lava ma tamaitai.

I fafine maʻitaga ma matutua, o le maualuga o le inisalini o loʻo faatagaina, o le 28-35 μU / ml.

Ina ia maua le saʻo sili ona saʻo, auiliiliga e masani lava ona faia i ni vaega se tolu :

  1. I luga o se manava gaogao i itula muamua pe a maeʻa.
  2. A maeʻa ona 'ai pe a uma le 1.5-2 itula.
  3. A maeʻa le isi 1.5 itula i le maea ai o le toto mulimuli.
O lenei mea e mafai ai e oe ona suʻe le maualuga o le inisalini i faʻalauiloa, lea e tatau ona faʻaleleia pe a uma le taumafataga ma faʻaitiitia pe a mavae le 3 itula i le maeʻa ai o se taumafataga.

Tulaga Masani mo Fuafuaga

E le o se mea faalilolilo i le i ai o le maʻisuka ma le gaʻo matua faigata lava ona maua se tamaitiiti . E mafua ona o le tino o loʻo i ai pea i le faʻalavelave faifai pea ma o le faʻatatau moni lava o avanoa o le foafoaga. O le galuega autu a le tino o le tausia lea o galuega taua, o lona uiga o le maitaga ma paʻu faaopoopo e 90% o mataupu uma e le tupu.

Ina ia mafai ona maua se tamaititi soifua maloloina, e tatau i matua uma ona i ai le maualuga o le insulin i le range 3-25 μU / ml.

Le lava po o le sili atu o le homone o le a avea ma se faʻalavelave i se tina fiafia.

Faʻamaumauga o le faʻamalosia o insulin

Faʻafouina insulin faailoilo e faʻaalia ai le solia o le tali a le tino i mea na gaosia pe o loʻo faʻasolosolo ile inisalini . Ole fesoasoani ile inisalini e fesoasoani e iloilo pe faapefea ona faapalepale le inisalini ile tino. Mo lona faʻatusatusaga, e tatau ona faʻalauiloa mai le 0.1 iunite o le inisalini i le 1 kg o le mamafa o le maʻi, ma mulimuli ane 10 minute mo le itula e pulea ai le toto suka. Mo nei faʻamoemoe, faʻaaogaina glucometers feaveaʻi, faʻatagaina oe e maua se sao saʻo i le vave e mafai ai.

Faʻasologa mai le masani

E iai ni faʻamaumauga e maua i luga atu o le tau faʻatulagaina.

E mafai ona agai i luga ma agai i lalo le amio.

Le lava le inisalini, lea ua faʻamautu i se faailoga i lalo ifo o le 3 μU / ml , faʻateleina le vave faʻalauteleina o le toto toto, lea e mafua mai i le le mafai ona ulu atu i totonu o sulu ma tissu. E iloa e le tino le le lava o le kulukose, lea e faʻamaonia e ala i faailoga e pei o:

  • matuai galala ma le tele o le fiaai pea,
  • faʻaoga faifaipea,
  • soona inu tele
  • vevela paʻu,
  • o le moe tumau ma faaitiitia le gaioiga,
  • faafitauli mafaufau ma osofaiga a le osofaiga.
O le le atoatoa o le inisalini e tau atu i taunuuga le lelei mo le tino atoa.

O vaʻa o le faiʻai e afaina muamua lava.O mafuaaga mo le le lava o lenei hormone e mafai ona avea uma ma meaai umi ma le alualu i luma o faʻamaʻi o le autoimmune, aemaise lava o le maʻisuka.

O nisi taimi e tupu ai e vave ona leiloloa pe maua le mamafa o le tagata, o loʻo i ai uma faailoga o le maʻisuka, ae o iuga o le suega o le kulukose e tumau pea i totonu o tapulaa masani. I lenei tulaga, o le a manaʻomia se suʻega o le faʻamalosia o le inisalini ma le faʻapalepale o le kulukose. O nei suʻesuʻega e lua o le a faʻaalia ai le saʻo o le tino e iloa ai le kulukose, faʻapea foʻi ma faʻamaoniga mafuaʻaga.

I lenei tulaga, e manaʻomia se suʻesuʻega atoatoa, lea e aofia ai suʻesuʻega endocrin, faʻapea foʻi ma le ultrasound o tino o le tino.

Tulaga maualuga maualuga o lea e fuafua i le 25-30 mcU / ml . Afai e oʻo atu lenei fuainumera i le 45 iunite, ona manaʻomia loa lea e le tagata le fesoasoani.

O mafuaʻaga o lenei faʻalavelave o pathoces o le pancreatic, lea e amata ai ona faʻamaopoopoina e le okeni le faʻamaopoopoina o le hormone.

O faʻamaoniga o le maualuga o le inisalini o faʻataʻitaʻiga i fafo:

  • faʻalavelave faʻapipiʻi faʻatasi ma le fiaai
  • afu malulu
  • Tachycardia
  • toilalo tulaga.

O mafuaaga o le soifua maloloina e mafai ona avea ma faʻamaʻi e pei o:

  1. O le insulinoma o se tumutumu i le gasegase e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le okeni atoa.
  2. Manua le lelei, lea e tau atu i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.
  3. Faʻafitauli o le Selfimmune.
  4. Polycystic ovary ma faaletonu o hormonal.
O le tele o le gaosiga o le inisalini e mafua ai le vave faʻaleagaina o puipui o toto toto, ma faʻaogaina ai le gaogao ma le pala.

E i ai foi le maualuga o le lamatiaga o le faatupuina o le maualuga o le toto, gaʻo ma le oncology, lea e toe faamamafaina ai le taua o le pulea o le maualuga o lenei hormone.

O le maualuga o le inisalini ma le suka masani e faailoa mai ai o le tino e afaina, e masani lava i le pancreas, pe i ai foi faafitauli i le faagaioia o le endocrin system, atoa ai ma le tele o hormones e le lelei le lelei.

Matamata i se vitio i lenei autu

Faʻasologa masani o le Puipuiga

O le gaosia o le hormone tuusao e faʻalagolago i le faʻatinoina o le endocrin system ma le pancreas faapitoa.

I le avea ai o se faʻataʻitaʻiga o tulaga faatauaina masani, o fautuaga e pei o:

  1. Teʻena le ava malosi ma isi mea leaga e maua ai le faʻaopoopoga o le mamafa i luga o le paʻu ma le ate.
  2. Faʻavae meaʻai, faʻaititia ma itiiti ifo ile kalori.
  3. Taʻitaʻi le ola malosi, faʻalogo i taaloga.
E taua le faia o se suʻega faafomaʻi faaletausaga, ma gauai atu i faʻamatalaga o le suka o le toto.

Afai e siitia, ona tatau lea ona iloa ia faailoilo insulin. I le i ai o vaivaiga, o le moe, o le faateleina o le gaʻo susu i le manava, fiainu, e tatau ona faia le suʻesuʻega e aunoa ma le faʻaleleia. O maualuga maualuga o inisalini, faapea foi ma le maualalo, e sili ona matautia mo le tino ma faailoa ai le i ai o mea eseese. E maualuga le maualuga o le tausiga i le 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga, pe a uma ona toe foʻi mai le tau i le masani. Naʻo le suʻesuʻeina e le tagata o ia lava ma le taimi e suʻesuʻeina ai le tele o faafitauli ma aʻafiaga o le soifua maloloina.

O le inisalini o se vailaʻau o le hormonal lea o lana galuega autu o le faʻaitiitia o le suka o le toto. Faatasi ai ma le le lava o le hormone o loo fesiligia, e tupu aʻe ai le hyperglycemia (o le kulūkose mea e tupu aʻe), aʻo le tele o lona faasela e faʻafefe ai i le mataʻutia o le suka, poo le hypoglycemia. Mafaufau pe o le a le maualuga o le insulin i le toto o se tagata soifua maloloina.

O le inisalini o se vailaʻau porotini lea o loʻo faʻapipiʻiina i le pancreas. O le gaioiga o le gaosia o lenei hormone e mafua tele lava i luga o le suka i totonu o le toto: faʻatasi ai ma le hyperglycemia, faʻatupulaia le maualuga o le inisalini, faʻatasi ai ma le hypoglycemia e pa'ū.Talu ai o le inisalini e faʻamalosia ai le faʻaaogaina o le kulukose e fusi, pe a le lava, o tino o le tino atoa e amata ona lagona le malosi o le fiaai, lea e mafua ai suiga eseese i totonu ia i latou, ma mea oona (ketones, etc.) ulu atu i le toto. Ae ui i lea, o le sili atu o lenei hormone, lea e oʻo atu ai i faʻafitauli matuia o le neurological (e oʻo i le atinaʻe o coma), e le itiiti ifo le lamatia.

Inisalini ma le maʻisuka

Afai o nisi mafuaaga e le mafai ona maua ai le inisalini i le tele o sela, o le maʻisuka o le ituaiga muamua e atiina ae (o le mafuaʻaga lea ua taua ai o le insulin-faalagolago). I lenei faʻamaʻi, o sauniuniga insulin insulin e faʻatautaia i le tagata gasegase i siama e mautinoa ai le maualuga o le maualuga o le toto toto.

Afai o le hormone ole fesiligia e matua le lava, ae le o le gasegase o le maʻisuka, o le maʻisuka o le ituaiga lona lua (e le o le inisalini) e tupu, mo togafitiga o fualaau faasaina e faaaoga e aafia uma ai le inu o le kulukose i totonu o le inumaga, ma le tuufaatasiga o le "saʻo" insulin, ma le lagona o ia i le tino. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai, o tagata gasegase o le ituaiga o maʻisuka lona lua ua siitia atu foi i le togafitiga o le inisalini, talu ai o lo latou gaosia o le suauu e maualalo ai le homone e le pancreas e faasolosolo malie ona taofia.

Fuafuaga o le faʻamalosia o le inisalini i totonu o le toto: faʻamatalaga

O lenei suʻesuʻega e faʻatagaina ai i tatou e iloilo le galuega o le inisalini e gaosia ai le pancreas. I le faʻaopoopoga, e faʻaaogaina i le siama o insulinomas (o se tuma e mafua mai i le inisalini-synthesizing suauu pancreatic), faʻapea foi ma le iloa o mafuaʻaga o tulaga o le hypoglycemic.

I tagata gasegase ua leva ona maua i le maʻisuka, o le suʻega o le inisalini e faia i mataupu pe a talafeagai e filifili ai le fesiitaiga o le maʻi i le togafitiga o le inisalini (mo se faataitaiga, i le leai o se aʻafiaga o fua o le suka). E le gata i lea, o lenei suʻesuʻega e mafai ona faʻatinoina e fai ma vaega o se suʻesuʻega auiliili o tagata gasegase e maua i le maʻi pipisi ma le ovary polycystic.

Inisalini: tulaga masani o le toto

O le toto mo le hormone o loʻo fesiligia o le 3.0 - 25.0 μU / ml, ae naʻo le tulaga lava e mulimulitaʻia e le tagata maʻi tulafono o sauniuniga mo le suʻesuʻega (e tatau ona faia le suʻesuʻega i luga o se manava gaogao, talu ai o le kulukose o loʻo aʻafia i le toto pe'ā uma ona 'ai ma, e tusa ai ma le maualuga o le hypoglycemic hormone). E tusa ai ma tulaga masani o suʻesuʻega suʻesuʻe i tagata o vaitausaga eseese, ona tutusa uma lea o tagata matutua ma tamaiti.

Ae i tamaitai i tulaga, e mafai ona maua se laʻititi laʻititi i le maualuga o le inisalini. Afai i le taimi lava e tasi e le maua ai e le tina o loʻo faʻamoemoe ni faafitauli faʻalesoifua maloloina ma e iai isi vaega o le metabolism (sugar in blood capillary, test glucose tolerance test) i se tulaga atoatoa, o lenei mea ua manatu le fomaʻi o se fesuiaiga o le masani.

Lalo ifo ile inisalini masani: mafuaʻaga

O le pa'ū o lenei faailoilo i lalo ifo o le 3.0 μE / ml e ono aʻafia i faʻamaʻi nei:

  • Inisalini faʻalagolago i le maʻisuka.
  • O le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka.
  • Aʻoaʻoga o le Potuituitu (pituitary functionality function).
  • O le malosi umi ma le malosi o le tino.

E le gata i lea, o fualaau oona e mafai ona aafia ai le maualuga o le insulin: beta-blockers, phenobarbital, simetidine, clofibrate, furosemide ma isi.

Inisalini meatotino

E iloa e tagata uma o le inisalini o se hormone taua tele, ae le mafai e tagata uma ona fai ma le mautinoa le mea e nafa ma ia. E tatau ona faamamafaina o le inisalini e leai se mea tutusa i totonu o le tino o le tagata, o le mea lea, o soʻo se soliga i lana pulelaupu e mafua ai le solia o le tino i le tino.

O le inisalini o le hormone e faʻamaloloina e seta β o le pancreas, lea o loʻo i totonu o tamaʻi motu o Langerhans. β-sela e sili atu ma le 70% o le okeni, ma o le vaega o loʻo totoe e mafua mai i α-ma---sela, lea e maua ai le hormones glucagon ma le somatostatin.

Ua uma mai lenei mea ua manino le sili atu ona taua o le inisalini mo le masani ai o le tino. O lenei hormone e taua tele mo le faʻaaogaina o gaʻo, o le punavai autu o le malosi mo tagata. E na o le insalini e mafai ona faʻatupulaia ai le mafai ona mafai ona faʻaogaina o le siama ma faʻamautinoa le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o sela.

E fesoasoani lea i le faatumauina o le paleni o le malosi o se tagata ma faʻatumuina ai o ia i le malosi. O le mea lea, o tagata e le lelei le gaosiga o le inisalini e masani lava ona mafatia i le tele o vaivaiga ma le le fiafia. Ae ui i lea, e le mamao lenei mea mai le inisalini, o lenei hormone foi o loʻo i ai se lisi atoa o isi uiga taua tutusa.

O le matafaioi o le inisalini i le tino o le tagata:

  1. O le inisalini e faʻamalosia ai le mafai ona gafatia o siama, ona o le glucose e ulufale i totonu o le cell,
  2. Faʻaauau le faʻamavaeina o le kulukose i le pyruvic acid - o le punavai autu o le malosi mo tagata,
  3. Faʻapipiʻi kulūkose molelaʻau ma liliu i latou i le glycogen, lea e faʻapupulaina i le ate ma musele e avea o se suauu mo le tino,
  4. Faʻaitiitia le gaioiga o enzymes e talepe ai gaʻo ma puipuia ai le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo e avea ma punaoa o malosiaga,
  5. Faʻaleleia le aʻafiaga o le protein e ala i le fesoasoani i sela e faʻaaogaina ai vailaʻau amino,
  6. O le aʻafiaga e aofia ai i le saturation o tisipeli i vili o minerale, aemaise lava le potassium, magnesium ma fulukalama,
  7. Puipuia gaʻo gaʻo mai le ulufale atu i le toto,
  8. Faʻaaogaina se vaega i le DNA faʻataʻitaʻiga, ma faʻaleleia le faʻafouina o le tino,
  9. Faʻaleleia le faʻalauteleina o le porotini, taofi le faagasologa o lo latou malepe,
  10. Faʻamalosia le faʻapipiʻi o meaʻai gaʻo i le ate.

Ole fua ole inisalini i le toto i tausaga uma

O le pancreas e faʻamaloloina le inisalini mo le 24 itula i le aso, ae o se aofaiga tele lava o le hormone e lilo i le taimi o taumafataga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, a maeʻa ona 'ai i le maualuga o le suka o le suka o le toto, e faʻapupulaina le maualuga, ma o le inisalini e fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le kulūkose ma teu i totonu o taʻaloga masani.

Afai o le tino o le maʻi e tele naua le inisalini, o lona uiga o ana siama ua leai se lagona i lenei hormone. O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e matauina i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, faapea foi ma tagata o loʻo mafatia i le ogaoga o meaʻai ma faʻatau ai mea leaga.

O le mea moni o le tele o le gaʻo o le gaʻo e le faatagaina ai le inisalini e fegalegaleai ma tino o le tino, ma mafua ai ona faateleina le kulukose o le toto. I lenei tulaga, o le faʻamalosia o le inisalini e mafai ona faʻaititia e ala i le le toe maua o paʻu faaopoopo ma faʻaauau i se taumafa maulalo-mauva.

Laititi o insulin, e pei o se tulafono, e aafia ai tagata i le solia o le pancreas. E tele mafuaʻaga mo le tuʻuina atu o le inisalini i le toto, o le mea autu o le oti lea o sβ β-pipisi. O se faʻalavelave matuia lea e mafua ai ona maua ai se siama matuia - ituaiga 1 maʻisuka.

O le mea lea, e tatau ona manatuaina le tulaga masani o le inisalini e masani mo tamaiti, tagata matutua ma tagata matutua, ma le uiga o le i ai o le maualuga o le insulin i totonu o iunite masani. E le tatau ona galo ia i tatou o le inisalini o se hormone e nafa ma le faʻamamaina o le kulukose, o le faateleina o le mamafa i totonu o le toto e afaina ai tagata.

Toto o le inisalini toto mo vaitausaga eseese:

  1. Tamaiti - mai le 3 i le 20 mced / l
  2. Tinaʻitaʻi - mai le 3 i le 25 mked / l
  3. Faʻaipoipo aʻo maitaga - mai le 6 i le 26 mked / l
  4. Men - mai le 3 i le 25 mked / l
  5. Tagata matutua - mai le 6 i le 30 mked / l, mo tagata matutua e oo atu i le 35 mked / l.

E toatele tagata e na o le iloa e uiga i suiga o le insulin i le taimi latou te faʻaalia ai faʻaalia o le maʻisuka.

Ae o le fuafuaina o le aofaiga o lenei hormone e le faigata tele ma e naʻo ni nai suʻega faʻapitoa e manaʻomia.

Suʻega o le toto mo le inisalini

O le suʻega o le toto mo le inisalini i totonu o le toto i tagata matutua ma tamaiti e mafai ona faia i ni auala se lua - i luga o se manava gaogao ma le maeʻa o se uta o le carbohydrate.Ina ia faʻamaonia le maʻisuka, e fautuaina e pasi nei suʻega nei e lua, lea o le a mafai ai ona e mauaina saʻoga saʻo ma le aofia ai se mea sese.

E le pei o se suʻega o le kulukose toto e mafai ona faia i le fale ma se glucometer, o le inisalini e faia i le falemaʻi. O meafaigaluega mo le fuaina o le inisalini e lei faia, e ui lava o se ituaiga masini faataitai o le a sili ona aoga mo tagata e gasegase i le maʻisuka.

Suʻega o le inisalini anapogi.

E pei ona taua e le igoa, o le faia o lenei suʻega e tatau ona naʻo luga o se manava gaogao. I le taimi lava e tasi, ia le itiiti ifo ma le 8 itula, ma lelei sili atu i le 12-14 itula, e tatau ona fesuiaʻi i le va o le taumafataga mulimuli ma le toto sampling. O le mea lea, e fautuaina e fai lenei suʻesuʻega i le taeao pe a mavae le moe i le po, lea o le a mafai ai e le tagata gasegase ona faigofie ona onosaia le teenaina o meaai.

I le tautala e uiga i le mea e fai ina ia mafai ai ona tofotofoina mo le inisalini, o lona taua e taua tele i le mauaina o le maʻisuka, e tatau ona taua le taua o le mate. O le mea lea, 24 itula ao leʻi oʻo i le siama, e tatau ona e vavaeese mai lau mea taumafa meaai uma ma meaai sugary, faʻapea foi le aloese mai le inu ava malosi.

E le gata i lea, ina ia mafai ona saʻo le fuafuaina o le inisalini totonu o le toto, o le mamafa o le tino ma le malosi o mea faʻalagona, e aofia ai mea lelei, e tatau ona alofia. E le gata i lea, e tatau ona e taofia le ulaula tapaa.

I le taeao i le taimi lava lea ao lei faia le suʻesuʻega, e faʻasaina le 'ai pe inu ava uma sei vagana vai mama e aunoa ma le kesi. O le toto mo le auʻiliʻili i luga o le maualuga o le inisalini e aveesea mai le tamatamailima, ae i se mea e seasea tupu, e faʻaaogaina se faʻataʻitaʻi toto toto e faʻataʻitaʻi ai lenei suʻega.

E masani lava i lenei ituaiga o siama, e fautuaina e endocrinologists e maua e le tagata maʻi se suesuega ultrasound o le pancreas. O lenei mea o le a faʻaalia ai le matuia ma le faaleagaina o le okeni, lea na mafua ai le oti o β-sel.

O taunuʻuga e mafai ona maualalo ifo nai lo le tulafono masani. E masani lava ona masani, aua pe a anapogi mo le 8 itula, o le faʻaititia o le inisalini e faʻaititia ma e amata mai i le 1.9 i le 23 mked / l. I tamaiti, o le inisalini masani i luga o se manava gaogao i le maualuga e 2 i le 20 mcd / L. I tamaitai i tulaga, o lenei fuainumera e sili atu le maualuga ma e tutusa ma le 6-27 mked / l.

Faʻamatalaga ma le mamafa o le kulukose.

O le sauniuni mo lenei suʻega e mulimuli i le auala lava lea e tasi mo le metotia suʻesuʻe muamua. O lona uiga, a o leʻi tofotofoina le faapaleni o le kulukose, e faʻasaina le 'aina o meaai mo le itiiti ifo i le 8 itula. E tatau foi ona e usitaia isi manaoga manaomia e pei ona faamaoti atu i luga.

I le taimi o le suʻega, ua tuʻuina atu i le tagata maʻi le 75ml glucose solution mo tagata matutua ma le 50 ml mo tamaiti laiti. Ona latou faʻatali lea mo le lua itula ma a maeʻa le tuʻuina atu o le inisalini toto e ave mo suʻega. I le fuaina o le maualuga o le inisalini, e manaʻomia e le maʻi ona tumau le toʻafilemu - aua e te popole ma e le faʻamalositino, ona o lenei mea e aʻafia ai taunuuga o le suʻega.

O le mea lelei, o le faʻamalosia o le inisalini pe a uma le utaina o le kulukose e tatau mai le 13 i le 15 mked / l mo tagata matutua, mai le 16 i le 17 mked / l mo fafine maʻitaga ma tamaiti insulin 10 i le 11 mked / l.

Ae afai o le taunuuga o le auʻiliʻiliga e laʻititi pe sili atu foi, ae i le taimi lava e tasi e le sili atu nai lo tulaga masani i se tagata soifua maloloina, ona tatau loa lea o ia faʻataʻitaʻiga e le lamatia.

Faailoga o le maualuga ma le maualalo o le insulin

O faʻaʻailoga e tupu i tagata e maualuga ma maualalo le inisalini e tutusa lava. E pei ona e iloa, faʻapipiʻi 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e atiaʻe i le ata lava e tasi, e ui lava e eseese a latou mafuaaga. Faatasi ai ma nei maʻi, e maʻi tigaina le tagata maʻi, ae o a latou faailoga muamua atonu e le o matauina.

E taua le manatua o le maʻisuka o se faʻamaʻi lea e tatau ona iloa vave, e aunoa ma le faʻatali mo le atinaʻeina o faʻalavelave matautia.Ioe, o ona autu autu o le le lava ma le tele o inisalini, faapea foi ma le maualuga o le toto suka, talu ai ona o lenei hormone e nafa ma le faʻamamaina o le kulukose.

Ae e mafai ona e siakiina mea o inisalini i totonu o le toto na o tulaga suʻesuʻe. O le mea lea, o isi faʻamaoniga e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka e tatau ona manatuaina. E aofia ai vaega nei:

  • O le fia inu
  • Faʻaosoina tele,
  • Paʻu faafuasei le paʻu
  • Faateleina le manaʻo
  • Paʻu ma paʻu paʻu
  • Faateleina le faʻaleagaina
  • Lelava vaivai
  • Vaʻa vae
  • Numera ma tingling i vae,
  • Faʻamamaʻi faʻamaʻi manuʻa
  • O le malulu tele
  • Cystitis, urethritis ma faʻamaonia i fafine,
  • Tulaga vaivai i alii,
  • Lulu o lauulu
  • Vaʻaia le vaʻai i le maʻisuka,
  • Gum maʻi, caries,
  • Tueina o le paʻu, masani le dermatitis.

O le iai o nei faʻaʻailoga i totonu o tagata e mafai ona faʻaalia ai se solitulafono matuia i le gasegase ma le solia o le insulin. O lenei tulaga e manaomia vave togafitiga faafomai.

Faʻafefea ona faateleina ma maualalo le inisalini

I le iloa o le tulaga masani o le inisalini, o le tele o tagata gasegase e mafaufau: pe faapefea ona siitia pe tuu i lalo le insulin i totonu o le toto? E mafai ona faia lelei lenei mea i le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa e fesoasoani e faʻataʻi ai le maʻisuka.

O fualaau e faʻaitiitia ai le suka e fesoasoani foi e faʻaitiitia le pulelasi o le inisalini o le hormone ma faʻaititia ai lona tino i le tino ma le maʻisuka ituaiga 2. O fualaau e faʻaitiitia ai le insulin e tatau ona faia i aso uma, lea o le a faʻaitiitia ai le avega i luga o le paʻu ma faʻasaʻo lona faʻamaʻapeina.

Ae e taua tele le filifilia o fualaau faasaina lea e faateleina ai le lagona o le tino i le inisalini ma faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose. E leai se tulaga e tatau ona e faʻaaogaina fualaau faasaina o ona taunuuga e faʻapupulaina ai le inisalini.

Latou te fesoasoani i le taimi muamua o le faʻamaʻi, ma faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻaaogaina, latou te faʻatuputeleina le paʻu ma faateleina le maualuga o le inisalini i le tino e sili atu. O le mea lea, i le aluga o taimi, ua mafai ai ona latou faʻateleina le maualuga o le maʻisuka.

E le mafai ona tali le fesili i le auala e faʻaititia ai le maualuga o le inisalini i le toto e aunoa ma le taʻuina atu o le taua o le tausia o le soifua maloloina o mea mo lenei mea. O le faʻaogaina o meaʻai laiti-calorie ma le maualalo-carb, o le tagata maʻi e faʻaleleia le paʻu ma le taua ma le mamafa tele - o mafuaʻaga autu o le maʻisuka ituaiga 2.

Faʻaitiitia le maualalo o le insulin i le maʻisuka ituaiga 1 e ala i le tuiina o le inisalini. Latou te galulue foi e pei o le inisalini, lea e natia i le tino o le tagata ma fesoasoani e faatumauina maualuga le maualuga ole kulukose o le toto.

E taua tele le faʻamautinoa o le a le avea se vailaʻau ma mea sese pe le atoatoa, aua e mafai ona avea ma se tulaga matautia tele i le ola o le maʻisuka. O sauniuniga ile insulin e vaevaeina i le umi ole gaioiga ma e puupuu, faʻalautele ma faaumiumi. O nei mea uma o vailaau sili ona taua mo se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e aʻafia ai lona tulaga ma le faʻamoemoe o le olaga.

I le tulaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, na o meaai e maualalo le faʻaogaina o le faasinomaga e tatau ona faʻaumatia. O ia oloa o le a leai se afaina e oo lava i se tagata gasegase e gaosia sina insulin. E le gata i lea, i le mulimuli ai i se taumafataga, e le o se mea e sili ona manaia le liliu mai o gaʻo i totonu o meaai i totonu o se falaoa.

O le taʻiala o le gaioiga ma le fua o le inisalini i totonu o le toto o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

O le autu o le hormoni o le hypoglycemic.

O le gaioiga o le inisalini i le tino o le tagata (ma e le gata o le tagata, i lenei tulaga, o meaola uma lava e tutusa) o lona auai i faiga faʻapitoa mo le tino:

  • O lenei hormone na mafai ai ona maua mai le suka i meaai e ulu saoloto ai i totonu o sela o maso ma mea gaʻo, ma faʻateleina ai le gaogao oo latou foliga:
  • O se mea e faatosina ai le gaosiga o le kulukose mai le kulukose i le ate ma muso uaua:
  • O le insulin e fesoasoani i le faaputuputuina o palatini, faateleina ai o latou gaioiga ma puipuia le malepelepe o oloa gaʻo (e fesoasoani i le tino o le tino e puʻeina le kulukose ma liliu ai i le gaʻo (o le mea lea e maua mai ai le tele o gaʻo ma pe aisea e mafua ai le tele o le alofa mo gaʻo gaʻo i le tele)
  • Faateleina le gaoioiga o enzymes e faʻaleleia ai le gau o le kulukose (faʻamalosia), o lenei hormone e faalavelave i le galuega a isi enzymes e saili e talepe ai gaʻo ma glycogen (ma le faʻamalositino o le inisalini).

Inisalini o loʻo i soo se mea ma soo se mea, e auai uma i faiga faʻavae faʻapitoa e faʻaalia i le tino o le tagata, ae o le autu autu o lenei mea o le tuuina atu o le gaosiga o le gaʻo, talu ai e na o le pau lea o le homone hypoglycemic, ae o ona "fili", hormones hyperglycemics e saili e faateleina le suka toto, e sili atu ona maualuga (adrenaline, hormone tupu, glucagon).

Muamua, o le faʻaaogaina o le inisalini e ala i sē-sene o le motu o Langerhans e mafua ai le faateleina o le maualuga o gaʻo i totonu o le toto, aʻo muamua, o le hormone e amata ona gaosia i le taimi lava e taina ai e se tagata se fasi mea e faʻamalo ai ma avatu i le manava (ma e le o se mea tatau o meaai sa gaʻo). I lenei auala meaai (soo se mea) mafua ai le faateleina o le inisalini maualuga i totonu o le toto, ma le fiaaai e aunoa ma se meaai, i le faafeagai, e faaitiitia ai lona anotusi.

E le gata i lea, o isi hormones, faʻateleina faʻasalaga o nisi o elemene i totonu o le toto, e pei o le potassium ma le calcium, ma le tele o le gaʻo eletise, faʻamalosia le faʻavaeina o le inisalini. O le tuputupu aʻe o le hormone somatotropin (STH) e faʻalavelave ai le gaosiga o le inisalini i le sili. O isi hormones foi e faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini i se tulaga patino, e fai ma faʻataʻitaʻiga, somatostatin, faʻapipiʻiina e sene delta o le motu o le motu o le pancreas, ae o lona aafiaga e le o iai le malosi o le somatotropin.

E manino lava o fesuiaiga i le maualuga o le inisalini i le toto e faalagolago i suiga o le kulukose i totonu o le tino, o lea e manino ai pe aisea, e ala i le suesueina o le inisalini i metotia falesuesite, i le taimi lava e tasi, ua fuafuaina le kulukose (suʻe toto mo le suka).

Gaʻo Inisalini Inisalini

O le inisalini e afaina ai uma metabolic processes, ae o lona aoga autu o le faatonutonuina o le gaosiga o gaʻo, le tausiga o le kulukose i totonu o toto. Faʻafetai i le inisalini, o le kulukose mai le toto e toe tuʻuina atu i maso ma isi masini, pe a faʻaaogaina, tuʻuina atu le malosi o le tino, pe teuina i foliga o le glycogen.

I le tele o tulaga, o le faateleina o le inisalini i tagata matutua o se faailoga lea o maʻi le tumau i le metabolism. O le amataga lenei pe o se vailaau. Ona o le leai o se gaioiga faaletino, o se taumafataga maualuga-kapiti, o le leai o vitamini ma fiber, ua amata ona tupu le mamafa o le mamafa - o se faaitiitia o le lagona o le tino i le insulin. O tatou maso e le manaʻomia le tele o le malosi pe a latou maua, ma amata ona faaputuputu le kulūkose i totonu o vaa. Afai e faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate ma faʻalauteleina le gaioiga i lenei laasaga, e mafai ona aloese mai le maʻisuka.

O gasegase ma le tafe o le a avea o se mea o le taimi ua tuanai

O le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o le toeitiiti 80% o tafaoga uma ma toesega. 7 mai le 10 tagata e maliliu ona o le pisa o fatu o le fatu po o le faiʻai. E toetoe lava o mataupu uma, o le mafuaʻaga mo lenei faʻamoemoe matautia e tutusa lava - maualuga le toto suka.

E mafai ma e tatau ona tuʻituʻi le suka, pe leai se mea. Ae e le fofoina ai le faʻamaʻi, ae naʻo le fesoasoani e tau ai le suʻesuʻega, ae le o le mafuaaga o le maʻi.

Na pau lava le vailaʻau ua fautuaina aloaia mo togafitiga o le maʻisuka ma e faʻaaoga foi e endocrinologists i la latou galuega o lenei.

Le aoga o fualaau faasaina, fuafua e tusa ai ma le auala masani (o le numera o tagata gasegase na toe malosi i le numera o tagata gasegase i le vaega o le 100 tagata na togafitia togafitiga) o:

  • Tulaga masani o le suka - 95%
  • Faʻaitiitia o vein thrombosis - 70%
  • Faʻamamaina o se fatu fatu malosi - 90%
  • Aveesea o le toto maualuga - 92%
  • Faamalosia o le aso, faaleleia o le moe i le po - 97%

O gaosi oloa e le o se faʻalapotopotoga faʻapisinisi ma e faʻatupeina i le lagolago a le setete. O le mea lea, o nei tagata nofomau uma e maua le avanoa.

O le faateleina o le inisalini o se taumafaiga a le tino e foia ai le faʻamalosia o le insulin. E maitauina i le tulaga ma i le amataga o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, i lenei taimi, o le kulukose e tumau pea pe leai foi se mea e sili atu. I le gasologa o tausaga, ua vaivai le pancreas i se faiga faʻafuaseʻi, ua faʻaitiitia le inisalini, ona pau ai lea i lalo o le masani. I le taimi nei, o le tagata maʻi ua i ai le suga maualuga, e toe faʻafoʻi mai i latou i fua masani, togafitiga o vailaau faʻamaʻi po o se taumafa lelei.

O le mataua o le inisalini i tamaiti ma tupulaga talavou e masani lava o se faʻailoga. E afua mai i le faʻafanoga o sela e maua mai ai lenei hormone. O lenei soliga e le fesootaʻi ma le ala o le ola, o le mafuaʻaga o le le lava o le insulin i lenei ituaiga o suka sukaga o le faʻaaogaina lea o le maʻisuka. O le taimi lava e pa'ū ifo ai le inisalini i lalo ifo o le masani, e manaʻomia e le tagata maʻi le togafiti e sui ai - le tuiina o le inisalini.

Laititi o insulin

I totonu o fale suʻesuʻe, o le inisalini e matua ese lava. E mafua lenei mea i auala eseese mo lona faʻatinoina, e faʻaaoga ai le faʻafoʻi o meaola eseese. I totonu o fale suesue e faʻaogaina le auala faʻa-alamiko, o tagata matutua, 2.7-10.4 μU / ml e masani lava ona masani ai. Tulaga faʻatagaina: o le suʻega na faia i luga o se manava gaogao, o le mamafa o le maʻi o se mea masani poʻo se mea e sili atu nai lo le tupe (e oʻo i le BMI 30).

I luga o le mauaina o iuga o le auiliiliga, o tulaga faatauaina masani mo se fale suesue faapitoa o loo tuuina atu i le koluma o le laulau "Taiala faatauaina". O suʻega faʻapitoa e sili ona faia i le nofoaga e tasi poʻo le itiiti ifo i le auala tutusa.

E le mafai ona faʻamoemoeina le fuainumera o auiliiliga mai falemaʻi eseese pe afai ua faateleina pe faʻaitiitia lou inisalini.

Tulaga masani mo alii

I tane, o le tui o le insulin e sili atu ona mausali nai lo tamaitai. O faʻataʻitaʻiga faʻalagolago i le mamafa ma le matua:

  1. O le maualuga o le mamafa, o le tele foi lea o le tino e manaʻomia le inisalini. E le gata i lea, o le sili atu o mea lelei o le tino e mafua ai le faaitiitia o le numera o tagata na maua mai le insulin, ma o le mafuaaga lea ua faaitiitia ai le lagona lelei i le hormone.
  2. O le malosi o le inisalini o le tino e tupu aʻe i le matua. O le tautua o le gaʻo gaʻo e manaʻomia ai le tele o insulin, o le toto toto e laʻititi maualuga nai lo le talavou.

Faʻaaoga masani masani mo tamaʻitaʻi o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Tulaga masani mo le tamaʻitaʻi

I fafine, o le maualuga o le inisalini e faʻalagolago i le matua ma le mamafa. O isi mea taua mo le faateleina o le inisalini e maua i le manava i le taimi o le maitaga, faʻalautele le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamalosi.

Igoa o le Onosaʻi Le masani o le insulin i le toto o se fafine, μU / ml
min max
Faʻasologa masani o tamaitai talavou mamafa2,710,4
1 le tolu masina o le maitaga2,710,4
2-3 masina627
O le mamafa o tamaitai talavou2,724,9
Tamaitai mai le 60 tausaga636

I vaiaso muamua o le maitaga, o le manaʻomia mo le inisalini e faʻaititia, o lona faʻasaʻoina i totonu ole toto e mafai ona faʻaitiitia. Amata mai le 2 masina, i le taimi lava e tasi ma le tuputupu ae o isi hormones, o le faʻasologa o le inisalini e tatau foi ona faateleina. Afai o le pancreas e aʻafia i le galuega, o le suka e tumau pea. Afai o le gaosiga o le inisalini i voluma tetele e le mafai, o le a atiina ae le fafine. I le 3rd masina, o le insulin resistance e tupu i le 50%, gaosiga o le inisalini - e tusa ma le 3 taimi. I le taimi lava e uma ai ona fananau mai, o le manaomia mo le inisalini e paʻu lemu, o lona gaosiga ua faʻaitiitia, o le maʻisuka faʻamaʻi e mou atu.

Tulaga masani mo tamaiti

O galuega i tamaiti e sili atu le maualuga nai lo tagata matutua. E ui i lo latou maualalo o le mamafa, latou te manaʻomia le tele o le malosi. O tamaiti aoga laiti e manaʻomia le 2600 kcal i le aso, lea e tutusa lelei ma le manaʻoga o tagata matutua. O le mea lea, o le masani o le insulin i le tamaitiiti o le tagata matua: 2.7-10.4.I talavou, o le faʻamalosia o le inisalini e sili atu ona maualuga ona o le maualuga o le hormonal, o le tele o inisalini e gaosia. O tulaga masani o le inisalini i totonu o le toto i le tupulaga talavou e aofia ai le 2.7-25 μU / ml.

Afai e iai le mamafa masani o le tamaititi ma e le o iai ni faʻamaoniga o le hypoglycemia, o le siʻitia laʻititi o le inisalini i luga ae o faʻamaumauga e le o se mafuaaga e popole ai. O le mea e ono tupu, e mafua mai i le faagasologa o le tuputupu aʻe ma le matua.

Ituaiga o auiliiliga

Ina ia iloa mea o inisalini i totonu o vaa, e tatau ona e pasia le auiliiliga o le "Inisalactive insulin." Faʻaaliga mo le faʻamoemoe o le auiliiliga:

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suesue i le faafitauli o le maʻisuka mo le tele o tausaga. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala fiafia - o le Endocrinology Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalosi e puipuia atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faia e le Matagaluega o le Soifua Maloloina se tamaititi e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oo ia Fepuari 26 mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

  1. Silasila i se tumutumu e aofia ai ni peta peta pancreatic. I lenei tulaga, o le inisalini e ono sefulu ona maualuga nai lo le masani.
  2. Iloiloga o le aoga o togafitiga taotoga o na tino.
  3. Faailoaina o mafuaʻaga o le hypoglycemia.
  4. Iloiloina o galuega i le maʻisuka ituaiga 2. I tulaga masalosalo, o le auiliiliga e foia ai le mataupu o le faatonuina o inisalini injections po o fualaau faasaina lea e faaleleia ai le tuufaatasiga o le ia lava hormone.
  5. I le maʻisuka ma le maʻisuka vaivai, o le suʻesuʻega e mafai ona faʻatulagaina e iloilo ai le faʻamalosia o le inisalini. I lenei tulaga, e tuʻuina atu i le taimi lava e tasi i le kulukose toto (HOMA-IR).

I le tulaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, e leʻo faʻaaogaina se suʻega o le inisalini toto, aua e le mafai ona vaʻaia le inisalini o le inisalini mai masini suʻesuʻeina fafo. Ina ia iloilo galuega a le pancreas, o le suʻesuʻega e faʻaogaina "".

Tatala insulin

O le tele o taimi, o le maualuga o le insulin e faʻamoemoeina i luga o se manava gaogao. Tulafono mo le sauniuni mo auiliiliga:

  1. 8-14 itula vave seia oʻo i le toto foaʻi. O le masani o le inisalini pe a uma le 'ai e sili atu le maualuga (e oʻo i le 173), o le mea lea, o le le tausisia o lenei tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le matuia o le iuga, ma o lea i se faʻamaoniga le saʻo.
  2. Afai e mafai, o le faalēaogāina o fualaau faasaina ma meaʻai mo le 24 itula.
  3. Le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le ava i le afiafi o le ulaina o se itula aʻo lei aoina le toto.
  4. Faaleaogaina o aoaoga ma isi gaoioiga faaletino i le aso ao lumanai le auiliiliga.
  5. Aloese mai popolega o le mafaufau-lagona i le afiafi ma le taeao ao leʻi faia le suʻesuʻega.

Faʻamalosia le inisalini

O lenei auʻiliʻili e faʻaaogaina tele lava pe a manaʻomia ona e siaki le tali a le pancreas i se suiga o le toto suka. E masani lava e faia i le taimi lava lea e tasi. I le Laasaga 1, fuaina le kulukose anapogi ma le inisalini. Ona "uta" lea o le pancreas ma le kulukose (masani lava o le vaifofo e tuuina atu e inu). O se tali masani i lea avega o le faateleina o le kulukose o le toto ma, faatasi ai ma sina tolopoina, o se faateleina o le inisalini, ona o le faagesegese tele o faailoga uma e lua. A maeʻa le 2 itula, o le kulukose e tatau ona oʻo i le 11.1, inisalini - e oo atu i le 79. Ia mautinoa e maua tulaga faatauaina o lou fale suesue mo inisalini i le lolomiina o taunuuga, atonu e eseese.

O aʻafiaga leaga o le faateleina o le insulin

Afai e maualuga le inisalini, o faʻafitauli e aofia uma ai tino:

  1. O le tulafono faatonutonu o le kulukose e avea ma mea faʻapitoa: i le taimi muamua, e maualuga tele lona maualuga, ae pe a maeʻa ona faʻasaʻoina le inisalini. E lagona e se tagata le malie o le hypoglycemia: popole, fiaai, manao mo le suamalie. O le gaosiga o le carbohydrate e faʻateleina ai, o le maʻi e tasi le laasaga vavalalata i le maʻisuka.
  2. O le inisalini maualuga e faʻateleina ai le faʻaogaina o gaʻo, e puipuia ai le malepelepe. O loʻo maua pea e le tagata le mamafa.
  3. Faatasi ai ma le tuputupu ae o le gaʻo o le tino, e tupu ai foi lipids toto. O le tino o le tino o loʻo i totonu o le manava o le manava e sili ona matautia: faʻamaʻi mai i totonu o le toto e sili atu ona malosi.
  4. I le ate, o le faʻasolosolo o le cholesterol e faʻalauteleina ai, o le aʻafiaga o le atherosclerosis e faʻapupula.
  5. O le inisalini e mafua ai ona aʻafia ai aʻafiaga o le toto, lea e faʻatasi ma le atherosclerosis e mafua ai le thrombosis.
  6. O le faʻateleina o le inisalini e faʻalauteleina ai le leo o le faʻalavelave faʻalavelave, faʻasaga ai toto toto, e mafua ai le faateleina o le toto.

Faʻafefea ona faʻasaʻo le inisalini

O le tuputupu aʻe o le insulin o se vaega o le faʻalavelave lavelave o faʻafitauli o le tino. Suiga i le metabolism e faʻapipiʻi, o se tagata o loʻo i totonu o se liʻo leaga: mamafa - atinaʻe tuputupu aʻe - manaʻo tele - o le fausiaina o gaʻo fou. E mafai ona vaeluaina na o suiga tetele i se auala o le olaga.

Muamua lava, o le carbohydrate-faʻatapulaʻa taumafa ua faʻamatalaina. O tagata uma ua faʻatapulaʻaina ona vavalalata, talu ai o mea ia e mafua ai le maualuga o le inisalini. O le tele o vailaʻau faʻamalosi i totonu o le lisi e gata i le 20-40% o le aofaiga atoa o meaʻai. Ina ia puipuia le atherosclerosis, o meaola manu e aveesea mai le meaʻai.

Ina ia toe faʻafoʻi le muscle glucose, e tatau ona e faʻatuputeleina le avega i luga ia i latou. Soo se ituaiga o gaoioiga e aoga. E aoga le toleniga cardio mo se taimi faatapulaa: o le a avea le absorption o le suka ma le 2 aso, o lea ua tuu ai i totonu o le aoaoga tulaga 3 taimi i le vaiaso. O le aʻoaʻoga malosi e faʻaleleia le tuputupu aʻe o muscle - o le tagata autu o le kulukose. O se filifiliga lelei mo le faʻasolosolo i le maʻisuka o le fesuiaiga o ituaiga uma o avega.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina.

Aisea e tatau ai?

O le insulin o se hormone popo. E tele sona sao i le tino o le tagata. O lona autu autu o le felauaiga o mea e fafaga ai le masini. O le inisalini e maua ai se tulaga faapaleni o gaʻo i totonu o le tino o le tagata.

O le gaosia o lenei hormone e tupu i nisi o taamilosaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, a maeʻa ona 'ai se tagata, o lona maualuga o le a sili atu le maualuga nai lo le faʻamamaina mai le' ai.

Aisea e suʻe ai se suʻega insulin? O le a le mea na ia faaalia?

O le inisalini e gaosia e le pancreas ma ei ai le natura o le porotini. O le aofaiga e faalagolago i le tele o le kulukose i totonu o le toto o se tagata. O le maualuga ole inisalini o loʻo faʻamaonia ai le muai faia o le tino i le maʻisuka. Faailoaina o mea sese mai le masani e taʻu mai ai o fua talafeagai e tatau ona faia e faatumauina ai le tino i se tulaga maloloina.

O le maʻi suka ua manatu o se maʻi ogaoga. Afai e aafia le tino o le tagata i lenei faʻamaʻi, o lona uiga o le kulukose e le mafai ona ulu i totonu o le tino. Ona o le mea moni e le o sao i le aofaiga talafeagai, e leai se punavai o le malosi, lea e tatau mo le olaga masani. I lenei tulaga, e ono i ai se faʻafitauli i totonu o totoga ma tino o le maʻi.

E le gata i lea, o le suesuega o le inisalini o le a faʻaalia ai le ituaiga o maʻisuka o iai i totonu o le tino o le tagata. I le tulaga pe a taofia e le pancreas le gaosia o le inisalini i le tele o aofaiga, o lona uiga o le maʻisuka ituaiga 1 o loo i ai.

E tatau ona e iloa o le tagata maʻi e manatu o le insulin-faalagolago pe afai ole aofaiga o le hormone e gaosia e le silia le luasefulu pasene o le masani.

E i ai foi le ituaiga lona lua o le maʻisuka. Faʻatasi ai, o le inisalini e gaosia i le aofaʻi saʻo. Ae e le o aʻafia i sela o le tino. O lenei tulaga e taʻua o le maʻisuka e le o le insulin.

Faʻaiʻuga o le faʻamaʻi

Ona o le i ai o le maʻisuka i le tino, o faʻafitauli nei e mafai ona tupu i le tino o le tagata:

  1. Maʻi maʻi fatu lilo.
  2. Retinopathy, lea e mafai mulimuli ane ona taʻitaʻia ai le tauaso o le maʻi.
  3. Polyneuropathy.
  4. Faʻasalaga o Renal.
  5. Tifaga suiga e pei o le gangrene.

O le a le mea e fai i le tagata? Auala e ono mafai

O se mea tāua o le siakiina o suiga i le inisalini maualuga i le toto o le tagata. Afai e te mauaina lenei mea i se taimi vave, o le a fesoasoani ia auala e puipuia ai le atinaʻe o le maʻi:

  1. Faʻaaloalo i se taumafataga faapitoa. O lau fomaʻi o le a faʻatonuina, e fuafua i uiga o lou tino (faʻaaloalo i se oloa, ma isi).
  2. Faʻaaogaina togafitiga.

Afai e te mulimuli i se taumafataga faapitoa ma faamalositino, e mafai ona e feagai ma le maʻisuka ma aumai le metabolism gaʻo i le masani. O le faamamafaina e tatau ona i ai i le mea moni e mafai ona ausia lenei mea e aunoa ma le faʻaaogaina o soʻo se vailaʻau.

O a faailoga e iloa ai e tatau ona pasia se auiliiliga? O le a se mea e tatau ona ou suʻeina?

E masani lava, o le suʻeina o le inisalini ua faʻamaonia e faʻamaonia pe faafitia ai se siama o le maʻisuka. E le gata i lea, o le mafuaaga mo le toe faafoi o le iai poʻo le masalosalo o faʻamaʻi pipisi. O i latou e mataʻituina le soifua maloloina e tatau ona gauai atu i uiga nei o loʻo i totonu o le tino o le tagata:

  1. Suiga o le mamafa, i luga ma lalo. O se faʻaaliga sili lea ona mataʻutia pe afai e leai ni suiga i meaʻai ma le gaoioi na tutupu i le olaga o se tagata. O lona uiga, afai o se tagata e alu ma 'ai i le paʻu tutusa e pei o lea aso ma lea aso, ma le mamafa o lona tino, o lona uiga o nisi ituaiga o faaletonu ua tupu i totonu o le tino. Ina ia iloa, e tatau ona e faia se suʻesuʻega.
  2. O le vaivai, le lava o le gafatia o le galue o ni faailoga foi ia o le faalavelaveina o soo se faiga. Ina ia iloa mafuaaga o lenei tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faia le suʻega talafeagai ma suʻega suʻe, e aofia ai le insulin.
  3. O le isi faailoga o le solia o le gaosia o le homone o loʻo i luga o le umi o le faʻamalolo o manua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tipi poʻo le abrasions e umi se taimi e tafe ai ma faʻafefe. O lenei faailoga e taʻu mai ai foi se suiga i le tuufaatasiga o le toto o le tagata.

E faʻapefea ona faia le auʻiliʻiliga? Filifiliga Suesue Faʻamatalaga

E mafai ona faia se suʻega insulin i auala e lua:

  1. O le auala muamua e pasia ai lenei ituaiga o auiliiliga e taua o le fiaaai. O loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, o le faʻaaogaina o meafaitino e faia i luga o se manava gaogao. Aʻo faia le auʻiliʻiliga i lenei auala, a uma le taumafataga mulimuli, e 8 itula e tatau ona pasia. I lenei itu, o le faʻapipiʻiina o le auʻiliʻiliga ua fuafuaina mo taeao.
  2. O le auala lona lua e fuafua ai le maʻi o le tagata i le maʻisuka o le faʻaaoga lea o le kulukose. O le tagata inu e inu i se vaega patino, e faatali mo le lua itula ona foai atu lea o le toto.

E i ai le isi filifiliga mo le suʻeina o le toto mo le inisalini. E aofia ai le tuufaatasia o metotia e lua. O lenei filifiliga e sili ona saʻo. Muamua, e faia e se tagata se suʻega toto mo le inisalini i luga o se manava gaogao, ona faʻaaogaina lea o le kulukose, a maeʻa ona ia faʻatali mo ni nai itula ma toe ofoina atu le toto. O lenei auala e mafai ai e oe ona vaʻai i le ata o mea o loʻo tupu i totonu o le tino i le sili atu. Ae ui i lea, mo se suʻesuʻega puipuia, ua lava lea e foaʻi ai le toto i le taeao, i luga o se manava gaogao.

Sauniuniga mo le suʻesuʻega. O le a le mea e tatau ona faia aʻo leʻi suʻeina? Fautuaga fomaʻi

O lenei ua e iloa le suʻega o le inisalini, pe faapefea ona ave. Ia tatou talanoa nei pe faʻapefea ona saunia lelei. E tatau lea mea ina ia taunuʻu ai le taunuuga.

  1. Aʻo le i tuʻuina atu le toto i se manava gaogao, e tatau ona matauina le aloese mai meaʻai mo le valu itula. I le taimi nei, e le mafai ona e 'ai ma inu meainu. E naʻo vai mama e mafai ona faʻaumatia.
  2. E le mafai ona e faia se auʻiliʻiliga pe a fai e gasegase le tagata maʻi i soʻo se togafitiga, o lona uiga, e manaʻomia vailaʻau. O le mea moni e mafai ona latou aʻafia ai taunuuga. O le toto mo le inisalini e tatau ona tuʻuina atu ao le i faia le togafitiga, pe le itiiti ifo ma le fitu aso talu ona maeʻa.E le gata i lea, o le tagata maʻi e tatau ona logoina le fomaʻi o loʻo feagai o ia ma togafitiga, pe o le a le taimi na taofia ai lona aveina o tupe. I le mataupu pe a umi le togafitiga, ma o auiliiliga mo le inisalini o se vaega taua o le togafitiga, e tatau ona faamaopoopo ma le fomai le avanoa e faalavelaveina ai le faaaogaina o vailaau ina ia mafai ai ona faia le toto sampling.
  3. 24 itula ao leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai patino, faʻaaogaina, ma le musu e 'ai meaʻai gaʻo ma inu ava malosi. Ma le isi, e te le manaʻomia le faʻaaogaina o soʻo se gaioiga faaletino.
  4. I le mataupu pe a faaopoopo i le foai toto, o le tagata maʻi e faʻamaonia ituaiga ituaiga o suʻega e pei o ultrasound poʻo le X-ray, ona tatau loa lea ona e pasia le mea mo le suʻega, ona e alu lea i isi ituaiga o taualumaga.

Inumaga insulin (suʻega toto): masani, suʻesuʻeina o tusitusiga

E pei ona taua i luga, o le maualuga o le insulin i le toto o le tagata e mafai ona fesuisuiai e fuafua i le taumafaina o meaai. O le mea lea, mo le saʻo i luga o se manava gaogao, ua faia ai se suʻega insulin.

O le masani o le i ai o lenei vailaʻau i le toto o le tagata e 1.9-23 μm / ml. O lenei mea mo se tagata matua. O le masani i tamaiti e mai le lua i le luasefulu micron / ml. Mo fafine maitaga, o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga. Mo i latou, o le masani masani mai le ono i le 27 μm / ml.

Faʻaalia uiga taua o le inisalini i totonu o le toto. O le a le uiga pe afai o lenei hormone e tele pe itiiti foi?

I le tulaga o le inisalini i totonu o le toto o se tagata o loʻo i lalo ifo o le tau maualalo, o loʻo faʻamaonia mai ai le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai i le tino. I le isi itu, faatasi ai ma se faʻateleina o le taua, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le i ai o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka i le tino.

E tatau foi ona manatuaina o fafine maʻitaga o loʻo i ai isi faʻamaoniga o tulaga masani, o lo latou taua e sili atu ona maualuga.

Laititi le faaiuga

O lenei ua e iloa le auala e tofotofoina ai ile inisalini. O le faʻamatalaga o le auʻiliʻiliga ma le masani o le faʻaaliga o loʻo iloiloina i lenei tusiga.

E manaʻomia e tagata taʻitoʻatasi ona manatua e sili atu le faʻamaonia o le faʻamaʻi i se taimi vave nai lo le togafiti o ona faʻatonuga.

Inisalini o se hormone e maua mai i le pancreas. O lona autu autu o le felauaiga o mea taua e tatau ai mo ana galuega taua ma le tausia o paleni gaʻo i totonu o siama o le tino. Norm inisalini toto i tamaitai faʻamaonia le lelei o le faʻaogaina o le pito i totonu o le toto ma le faatumauina o kulūkose masani.

Suʻega o tausaga i le maualuga o le homone

Ua faaalia i le laulau e faapea o le matua toto o le insulin i fafine faateleina le tele. O le faʻamatalaga lenei i le mea moni e faʻapea, i le tele o le taimi, e manaʻomia e tamaitai le tele o le malosi e ulufale ai i le tino ma le kulukose. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o lona anotusi e masani ona faateleina i le taimi o le maitaga, pe a faʻalautele le malosi o le malosi i le 1.5-2 taimi.

O le maualuga o le inisalini e suia i le aso, lea e mafai ona o mai faatasi ma le faʻaalia o faailoga faʻapitoa, faʻapea foi i le taimi lava e uma ai se taumafataga. E le gata i lea, o loʻo iai i totonu o le tausaga masani. Mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, ua faʻamautuina tulaga faatauaina lautele e faalagolago i le tulaga o le faamai, ituaiga o maʻisuka, ituaiga o togafitiga.

I fafine, o le maualuga o le inisalini i le toto e faʻateleina i le matua.

Le faʻalagolago o le tino i le maualuga o le hormone

O le inisalini e galue o se ituaiga o taʻavale, lea e taʻitaʻia ai glucose uma e oʻo mai i musika poʻo gaʻo. Afai o le tele o le hormone o loʻo i totonu o tapulaa masani, ona mafai lea ona tatou fai atu ma le saogalemu, i maʻi o soo se tausaga o faagasologa taua uma e aunoa ma le faʻaaogaina:

  • Gaoioiga malosi o ribosomes.
  • Toe faʻafouina o fila.
  • Tuuina atu o maso maso ma vailaʻau amino.
  • O le gaosia o le aofaʻiga manaʻomia ole glycogen.

Faafetai i lenei hormone, o le kulukose e ulu atu i sela o masini, pe a vaeluaina, faatasi ai ma le faamatuu atu o le malosi e faaaoga e le tino.E poloka ai le faʻavaeina o meaola ninii fou i le ate, lea e faʻaitiitia ai le avega i luga o le okeni.

Suiga faʻapitoa i le masani

  • Faʻaosofiaga faamalositino.
  • Faʻalavelave masani.
  • O le mamafa.
  • Aveina o fualaau oona.
  • Faʻailoga o le ate.

O nei faafitauli uma ua manatu o se taunuuga o se olaga le talafeagai, faasaʻo lea, e mafai ona e faʻavasegaina le maualuga o le inisalini. Ae e le o taimi uma lava, i na tulaga, o le i ai o mea faʻafeeseeseaiga e mafai ona avea ma faailoga o faʻamaʻi matautia.

O le sao o le auiliiliga e tauamiotonuina.

O le gaosia o le hormone e masani ona faateleina i le taimi o taumafataga, o le mea lea, e na o le totoina o le toto e naʻo le faia i luga o se manava leai.

E fesoasoani lenei mea e aloese ai mai le maualuga o le maualuga. E sili atu le sao o le auiliiliga i le 2 vaega. I lenei tulaga, o le taimi muamua lea e aveese mai ai le meaola mai le maʻi i luga o se manava gaogao, ona ia inu lea o se vaifofo o le kulukose ma a maeʻa le 2 itula toe fai le suʻesuʻega.

Ina ia iloa lou maualuga o le inisalini, e tatau ona e pasia uma suega talafeagai.

Tulaga maualuga

  • Ituaiga 2 maʻisuka
  • Cushing's Syndrome.
  • Polycystic ovary.
  • Adrenal neoplasms.
  • Faʻaleagaina o le pituitary gland.
  • Insulinomas.
  • Pancreatic neoplasms.
  • Acromegaly.
  • Mystoneic dystrophy.

O le aʻafiaga o faʻamaʻi e faʻateleina i le matua. O le faʻalauteleina o le faʻateleina o le inisalini mea e faʻataunuʻuina ai aʻafiaga e le mafai ona faʻafitia i luga o auala sili ona taua, mafua ai le faʻaleagaina o le tino, faateleina le cholesterol, ma le maualuga. O lona maualuga o mea e taua o le mafuaʻaga o le mamafa, lea, i le isi itu, e mafua ai ni faafitauli fou o le soifua maloloina mo tamaitai. Talu ai ona o le hormone e mafai ona faaosofia ai le tuputupu ae o sela o le toto, o lona maualuga maualuga e mafai ona oʻo atu ai i maʻi o le kanesa.

Pe a tulaʻi le maualuga o le inisalini, o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia o le suka i luga o le suka, lea e faʻaaliina ai lona lagona i le vevesi, palapitations, gatete, faʻanoanoa, se lagona e leʻi mafaufauina o le fiaai. E aluese lenei tulaga pe afai e te 'aina se mea suamalie.

Tulaga maualalo

Afai e maualalo le inisalini i fafine, o lenei mea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka ma le faaletonu o lona ulu atu i totonu o nila. E mafua lenei mea i:

  • Ituaiga 1 maʻisuka.
  • Faamai pipisi.
  • Le gasegase pituitary.
  • Lē vaivai.

E le masani ona lauiloa le gaogao i fafine oe faʻaleagaina le falaoamata ma meaai sugary, faatasi ai ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le malosi tele o le tino, pe a maualuga le kulūkose.

O fafine uma o loʻo taʻitaʻia se olaga nofofua e lamatia!

O sui o tamaʻitaʻi e sili atu ona vaivai, e lamatia, aua e masani ona taʻitaʻia se olaga e le masani ai (galuega a le ofisa), ma a maeʻa ona faʻalavelave, latou te masani ona faʻaaogaina le tele o laʻau suamalie. Ae o le mafuaaga autu o le leai o le inisalini o le ituaiga suka 1 le maʻisuka, lea e ono mafua ai tulaga lamatia o le ola.

Faatasi ai ma se maualalo o le hormone, o le kullukose e le o atoa ona alu atu i sela, ma mafua ai ona faaputuputu i totonu o le toto ma le fiainu, tino tiga, o le faifai soo, o le osofaʻiga e leʻi fuafuaina, o le le fiafia. O le mamafa o le paʻu, le faʻalavelave, vaivai.

O le mea lea, o le fuainumera o le inisalini i fafine e afaina i suiga o tausaga. I le faaopoopo atu i le matua, o le aofaʻi o lenei mea e faʻatatau i le maualuga o le gaioiga faaletino ma meaʻai. O le mea lea, o le a aoga mo tamaitai uma ona faaitiitia a latou mea inu gaʻo ma faaopoopo i ai se vaega o gaoioiga i fafo i a latou masaniga i aso uma.

E aofia ai le inisalini e aofia ai le gaosiolosi gaʻo ma fesoasoani e faʻamautinoa o le suka e sau mai toto toto i totonu o masini o ituaiga uma o totoga taua.

O le faateleina o le inisalini e tatau ona taufaamatau, ae o le toatele e le o gauai atu i ai ona e leai ni faafitauli o le soifua maloloina. I le taimi nei, i le taimi muamua na tilotilo ai, o le maualuga maualuga o le inisalini e mafai ona mafua ai le ogaoga o taunuuga.

Maualuga insulin ma uiga

Afai e maualuga le inisalini, e ono aofia ai mea nei:

  • E iloa e se tagata se lagona faifai pea o le fiaaai, e ui lava i se meaai masani ma masani ai.
  • E vave lava ona vaivai le tagata ma masani ona lagona le vaivai.
  • O le tagata gasegase e ono aʻafia i le sosolo malosi.
  • E masani lava, o le maualuga o le inisalini e mafua ai le le lava o le manava, e ui lava i le malosi faaletino i le tino.
  • E mafai ona lagona le tiga i maso, e mafai foi ona gaogao vae.
  • E masani ona lagona le paʻu i le paʻu, aʻo faʻamaʻi fou ma faʻasolosolo e togafiti lemu.

O le mea moni, o faʻamaoniga tutusa e mafai ona maitauina i isi faʻamaʻi, ae ui i lea, faatasi ai ma faailoga muamua o loʻo faʻamatalaina i luga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faia se suʻega atoa e suʻe ai le mafuaaga o le soifua manuia o le maʻi. O le tagata tomai faapitoa o le a faia se auʻiliʻiliga mo le inisalini ma o le a ia faia mea uma e tatau ai e faʻaitiitia ai faʻamaoniga i mea masani ma faʻaitiitia faʻamalologa e le manaʻomia.

Maualuga o inisalini ma mafuaʻaga mo lona faʻatupulaia

O maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona matauina i tagata mamaʻi e fiafia i laʻau suamalie, e masani ona 'ai i meaʻai e iai le tele o suka ma gaʻo. Ina ia e le lagona le fiaai, e tatau ona e 'ai saʻo ma fausia le tulafono talafeagai. E fautuaina e le au fai togafitiga e ai soo, ae o sina mea itiiti lava, ao faia ni meaai mama i le va o le taeao, le aoauli ma le afiafi.

E tatau ona e 'ai e le aunoa pe a maeʻa se numera o itula. O se togafitiga faʻapitoa faapitoa o le a fesoasoani ia te oe e filifili ai meaai lelei ma lelei mo lau lisi i aso taʻitasi.

O mafuaʻaga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona taoto i le gaioiga o le tino ona o le malosi tele o le tino. E le gata i lea, o se tulaga atuatuvale, o le le mautonu ma le atuatuvale, ae maise lava i tamaitai, e mafai ona taitai atu ai i ia faailoga.

I le taimi nei, o mafuaaga autu e tele lava ina natia i le tulaga lautele o se tagata ma tausia se olaga le lelei. Aemaise lava, o le gaʻo tele o lona uiga e iai se faʻafitauli o le soifua maloloina o se tagata. O le tino tele o tamaitai ma alii e faʻagesegese ai le faagasologa o le faʻaaogaina o suauʻu gaʻo ma faʻaititia ai le malosi. O lona uiga o le taamilosaga i totonu o le toto e ono faʻavaivaia, ma o le tagata gasegase e mafai foi ona i ai le le atoatoa.

I le le lava o le vitamini E ma chromium, o le faateleina o le masani o le insulin i totonu o le toto e mafai foi ona matauina.

O lona uiga e tatau i se tagata ona faia mea mo le leai o vitamini ma meaʻai e maua ai le fesoasoani o sauniuniga o le vaitamini ma oloa maloloina, e aofia ai meaai. O le faʻaaogaina o fualaau faʻamalama o le a fesoasoani e faʻamalosia ai membranes intercellular ma atiaʻe le teteʻe i le faʻamaʻi faʻamalolo. O lona uiga o lenei mea e leai ni mafuaʻaga mo le gaosia o le inisalini ina ia mafai ai ona talepeina gaʻo.

Aemaise lava, faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi fatugao, o le i ai o tumema i totonu o le manava o le tino, ma tumutumu i vavalaʻau e mafai ona faateleina ai le insulin.

Fuafuaina o le inisalini i totonu o le toto

O se auiliiliga e iloa ai le toto o le inisalini e masani lava ona faia e iloilo ai pe faapefea ona lelei le pancreas. Soo se faailoga o le faateleina poo le faaitiitia o le hormone e oo atu ai i le faalavelaveina o le faagaoioia o lenei totoga taua.

E lua ituaiga o suʻega o le toto e maua mai ai faʻataʻitaʻiga talafeagai o le tuufaatasiga o mea taumoni.

  1. I le tulaga muamua, i totonu o le fale suesue, o le toto ua aveesea mai le maʻi i luga o se manava gaogao. A uma le taumafataga mulimuli, ia le itiiti ifo ma le valu itula e tatau ona pasia.
  2. I le tulaga lona lua, e faʻaaogaina se suʻega toleniga o le kulukose.

Ina ia faia lenei mea, o le glucose ua gase ua onā i luga o se manava gaogao i totonu o se ipu vai, a maeʻa, pe a uma le lua itula, e ave le suʻega toto mai le maʻi.

E tusa ai ma faʻamatalaga na mauaina, pe faapefea ona maualuga le suka o le toto, o le maualuga o le insulin e fuafuaina. Mo le mauaina o faʻamaumauga maumaututu, e manaʻomia le tolu aso o taumafa ao le i faia se suʻesuʻega.

E mafai foi ona e iloa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i le fale e faʻaaoga ai se masini glucometer.O fua uma e faia i luga o se manava gaogao. Aʻo leʻi faʻaaogaina le mita, e tatau ona faʻamamā lelei ou lima ma faʻamafanafana lou tamatamailima e faʻaleleia ai le toto. Ina ia faʻaitiitia le tiga, e sili ona lelei le paʻu o le paʻu o le tamatamailima i le ogatotonu ma le itu. O le mataua muamua o le toto ua fufulu i se fulufulu mamoe, ma le lona lua o loʻo faʻaaoga i le laasaga o le suʻega.

Auala e faʻaititia ai le inisalini maualuga

A o leʻi faatonuina le togafitiga, o le a faia e le fomaʻi se suʻega atoa ma saili pe o le a tonu le mafuaʻaga o le faateleina o le hormone i le tino. E faʻavae i suʻesuʻega a le fale suesue ma suʻesuʻega faaopoopo, o vailaau talafeagai e tatau ona faʻatonuina, o se togafitiga faʻasoifua maloloina e faʻamaonia, ma o se asiasiga i le nofoaga tutotonu o le soifua maloloina e fautuaina e faatumauina le faʻamalositino. Afai e te mulimuli i fautuaga uma a fomaʻi, o le a le pine ae toe foʻi le inisalini i le masani.

O taumafa e aofia ai le matamata i se taumafataga ma 'ai naʻo meaai maloloina. O suāuʻu manogi ma meaʻai suamalie e tatau ona vave aveesea mai le meaʻai. Sui i fualaau faisua ma fualaau faisua, marmalade, marshmallows, faapea foi ma suamalie suamalie. O le taumafataga e aofia ai foi ma le faʻamaonia o le fuaina o meaʻai gaʻo. E le aoga le lafoaia atoa oi latou, ae naʻo oe e manaʻomia le tuʻuina saʻo o le lisi ma tufatufa ipu i le taimi tonu lava.

I le faateleina o le insulin, e tatau ona lafoai le masima. O le meaai e le tatau ona aofia ai mea taumafa o loʻo i ai le tele o le sodium, e aofia ai le sausage, oloa gaosi, namu suamalie, meaʻai.

Faʻatasi ai ma le manaʻoga e lafoaia atoa le faʻaaogaina o ava malosi. I le taimi nei, e tatau ona e inu pe tusa ma le 2.5 lita o le vai i le aso e faʻaleleia ai le tino ma mea e misi. Mo lenei, ua fautuaina:

  1. sugar free compote
  2. fualaau suamalie
  3. meainu suamalie masani,
  4. le maile,
  5. lanu meamata, lea e le o faaopoopoina le suka, i le ala, ua fautuaina foi.

O le taumafataga e mafai ai ona faʻaaogaina soʻo se oloa gaosi susu faatasi ai ma mea maualalo maualalo. Faatasi ai ma cereals, germ wheat, bran, laisa enaena e mafai ona faʻaaoga mo le kukaina.

E le gata i lea, o se taumafataga o le soifua maloloina e mafai ai ona aofia ai i le taumafataga o meaʻai aano, moa ma le maualalo o iʻa. E faʻatagaina laumei, ae e mafai ona 'aina e le silia ma le faatolu i le vaiaso.

O fualaau faisua ua fautuaina ina ia 'ai faʻatau pe tao, faʻaopopo le suka i ipu. O meaʻai e mafai ai e oe ona 'ai ni suauʻu, melon, pears ma apu. O fualaau o le Citrus i foliga o lanu ma fualaau aina e faapitoa lava le fautuaina. O vine, o le taumafa e mafai ai le strawberries, fugalaau, strawberries, cherries.

O le inisalini o se hormone popo na gaosia e le pancreas. E i ai se faatosinaga tele i metabolic processes i le toetoe o tino uma o le tino. O se tasi o ana galuega autu o le pulea lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Faafetai i le inisalini, o le faagasologa o le kulukose e maua e gaʻo ma gaʻo maso ua faatelevaveina, o le fausiaina o suauu kulukose fou i le ate ua taofia. E mafua ai se faʻaagaga o le glycogen - o se ituaiga glucose - i totonu o sela, e fesoasoani i le faʻasaoina ma le faʻaleleia o isi punaoa malosi, e pei o gaʻo, pulu. Faafetai i le inisalini, o lo latou vaeluaina ma le faʻaogaina o loʻo taofia.

I le tulaga e le faʻavaivaia le galuega o le pancreatic ma o le gland i le faasologa lelei, e faʻapupulaina pea le tele o le inisalini e manaʻomia mo le masani ai o le tino atoa. A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le inisalini e tulaʻi mai, e manaʻomia mo le gaioiga maualuga o palatini, gaʻo ma gaʻo.

I le tulaga e iai ni mea e le masani ai i le gaioiga o le pancreas, o le toilalo e tupu i le galuega a le tino atoa. O lenei maʻi e taʻua o le maʻisuka.

Ona o le le lava o le inisalini, o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu. I lenei faʻamaʻi, o le pancreatic beta sela e maua ai le inisalini ua faʻaumatia. E le mafai e le tino ona faʻafeiloaʻi meaʻai na sau.

Ina ia faatumauina le tino o le tino, o le tagata maʻi e tuʻuina atu le inisalini "mo meaʻai" aʻo leʻi 'aʻai.Le aofai e tatau ona feagai ma le tulaga lelei o le gaosiga o meaʻai. I le va o taumafataga, e faia foi le inisalini. O le faʻamoemoe o nei inisiua o le faʻamautinoa le masani ai o le tino i le va o meaʻai.

I le tulaga pe a inosia le inisalini i totonu o le tino, ae le lelei lona tulaga, o le maʻi suka o le ituaiga lona lua e tupu. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, ua faaitiitia le tulaga o le inisalini, ma e le mafai ona i ai le aafiaga manaomia i sulu o le tino. O le mea moni, e leai se uiga ile inisalini. E le mafai ona ia gaosia le kulukose i totonu o le toto. Faatasi ai ma lenei ituaiga, o fualaau oona e faaaoga e faatosina ai le inisalini e gaoioi ai.

Inisalini Le masani i fafine i tausaga taʻitasi (laulau)

O le maualuga o le toto o le inisalini masani i alii ma tamaitai e tutusa lava, e iai ni eseesega laiti i nisi tulaga.

I taimi e tulaʻi ai le kulūkose i totonu o le tino, o le pancreas e amata ona gaosia le inisalini. O taimi faapena i totonu o se tino maloloina o le tino e tupu i le taimi o le matua, maʻitaga ma le matua.

O nei tulaga uma o loʻo atagia mai i laulau o loʻo i lalo:

O le masani o le inisalini i le toto o se fafine e faʻalagolago i le tausaga. I le gasologa o tausaga, e maualuga lona tulai mai.

Inisalini toto. Le masani i tamaiti ma talavou

Tamaiti ma talavou e fai ma vaega faapitoa. E le manaʻomia e tamaiti le malosi faaopoopo, o le mea lea o le gaosia o lenei hormone e laʻititi laʻititi. Ae i le taimi o le olaga tupu, o le ata e suia tele. Faʻatasi ma le talaaga o le maualuga o le hormonal, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o le tupulaga talavou e maualuga atu.

A oʻo i luga ole numera o le inisalini i luga o numera ua faʻamaonia, o lona uiga o loʻo maloloina le tagata. I se tulaga o loʻo iai le homone i luga atu o taʻiala, o faʻamaʻi o le tumutumu o le respiratory tract ma isi totoga e mafai ona atiaʻe i luga o le tele o tausaga, o nei faiga e mafai ona faʻafitia.

Inisalini o se hormone ma lona amio. O le tele o mea e mafai ona aʻafia ai lona tulaga - popolega, mafatiaga faaletino, maʻi o le pancreatic, ae masani lava o le maʻi e mafua mai i le maʻisuka o se tagata.

Faʻailoga e fai mai o loʻo i ai le faateleina o le inisalini - faʻamaʻiina, masini malolo, manuʻa faʻamalolo umi, faʻalauteleina o meaʻai, ae i le taimi lava e tasi o se faʻafitauli o le paʻu mamafa.

O le tulaga pe a inisalini lalo ifo o le masani e faailoa ai se gaioiga faʻavavega faaletino pe o se tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1. O maʻi pancreatic e tatau foi ona le faʻamaloloina. E tele taimi e faʻaalia ai faʻamaʻi maualuga, faʻavauvau, faʻanoanoa, ita, afu.

E faʻapefea ona iloa le maualuga o le insulin?

E manaʻomia se suʻesuʻega ina ia iloa ai le inisalini. E lua ituaiga autu o auʻiliʻiliga - pe a uma le utaina o le kulukose ma luga o se manava gaogao. Ina ia iloa ai le maʻisuka, e tatau ona e faia nei suʻega uma e lua. O sea suʻesuʻega e mafai ona faʻatautaia i se falemaʻi.

O lenei auiliiliga e faia i luga o se manava gaogao i le taeao, ma o le a sili ona manino le atagia o le mea moni, ua fautuaina e le tatau ona taumafaina a itiiti mai o le 12 itula aʻo lei amataina le toto. O le mea lea, o lenei auiliiliga ua faʻatulagaina i le taeao, lea e mafai ai e oe ona saunia lelei mo foai toto.

O le aso ao leʻi faia le auʻiliʻiliga, o meaʻai gaʻo uma, suamalie e le aofia i le lisi o le maʻi, e tatau foi ona faʻamalo le ava malosi. A leai, o le taunuuga e maua atonu e le fetaui ma le moni, lea o le a faʻalavelaveina ai le taualumaga mo le faʻamaonia saʻo.

I le faʻaopopo i le fetuunaiga o le lisi, e tatau ona taʻitaʻia se olaga sili atu le toʻa i le afiafi o le suʻega - tuʻuina atu taʻaloga taʻavale, galue malosi faaletino, taumafai e aloese mai aafiaga faʻalagona. O le mumusu o le ulaula i se aso ao lei faia le auiliiliga o le a le sili atu.

A maeʻa le moe, aʻo leʻi foaiina atu le toto mo le auiliiliga, e le mafai ona e 'ai pe inu se mea sei vagana ai vai mama.O le toto e aveesea mai le tamatamailima, i se tulaga e seasea maua, ave le toto vevela, ma luga foi o se manava le aoga.

I le faaopoopo atu i suesuega o le toto, e masani lava ona faatonuina e fomaʻi se iloiloga ultrasound o le pancreas, lea e fesoasoani e saili ai mafuaʻaga mo le le talafeagai o le inisalini.

O taunuʻuga e mafai ona maualalo ifo nai lo le laulau o loʻo i luga. O lea o se faailoga masani mo se tagata matua o le a avea ma parakalafa mai le 1.9 i le 23 mked / l. mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga, o lenei faailoga e eseese mai le 2 i le 20 mcd / l. i tamaitai i tulaga, o lenei faailoga o le a tutusa ma le 6 i le 27 mked / l.

O le mamafa o le kulukose o le inisalini

Ina ia malamalama i le vave ma le tele o le agavaa o le tino e maua ai le inisalini, e faia se suʻega e fuafua ai lenei hormone pe a maeʻa le inisalini. Sauniuniga mo lenei auala o suʻesuʻega e faʻatinoina i le auala tutusa e pei ona i ai i le mataupu muamua. E le mafai ona e 'ai e le itiiti ifo i le 8 itula, ulaula, ava malosi ma gaoioiga faaletino e tatau ona lafoaʻia.

Aʻo le i faia se suʻega mo le inisalini i le toto o le tagata maʻi, lua itula aʻo lei oʻo i le toto sampling ua tuʻuina atu ia te ia se vaifofo o le kulukose - 75 ml mo tagata matutua ma le 50 ml mo tamaiti. A uma ona inu le fofo, ona amata loa lea e le tino le faagasologa o le faia o le inisalini ma lana galuega e faaitiitia ai le kulukose.

I taimi uma lava, e le mafai ona e faia ni gaioiga faaletino, gaoioi. A mavae le lua itula, e ave le toto mo le auʻiliʻili, fua le maualuga o le inisalini.

Pe a faʻatusatusa, e manaʻomia le tagata maʻi ina ia toʻa, a faʻapea o le taunuʻuga e ono le saʻo.
A maeʻa se iloiloga, o laina nei o le a avea ma faailoga masani: mo se tagata matua, o le fuainumera e mai i le 13 i le 15 mced / L, mo le fafine o loʻo tauaveina se pepe o le fuainumera o le numera mai le 16 i le 17 mced / L, mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga, o numera mai le 10 e masani e oo i le 11 mced / l.

I nisi tulaga, atonu e talafeagai le faia o se suʻesuʻega faʻaluaina e iloa ai le inisalini totonu o plasma tagata. O le uluai suʻesuʻega e faia i luga o se manava gaogao i le taeao, pe a maeʻa ona tuʻuina atu lea o le glucose i le tagata inu ma a uma le lua itula e toe faia le sampling samples. O se auiliiliga tuufaatasi o le a maua ai se ata lautele o aafiaga o le inisalini.

E faapefea ona sui le suiga o le inisalini pe a uma ona 'ai

A maeʻa ona 'ai, faʻamalosi, gaʻo ma gaʻo meaʻai i totonu o le tino, o le pancreas e amata ona galue malosi e maua mai se hormone mo le tatau lelei o nei mea uma. O lona uiga, o le maualuga o le inisalini e faateteleina le malosi, o le mafuaʻaga lea e le mafai ai ona fuafua saʻo le fua o le insulin i le tino o le tagata pe a uma ona 'ai. A o faagasolo le meaʻai, o le inisalini e toe faʻaleleia.

Inisalini ma le "suka" faʻamaʻi o ituaiga uma e lua

O le tele o taimi, o le faʻamalositino ma le gaioiga o le suiga o le hormone ua suia i le maʻisuka ituaiga 2 (o le maʻisuka e le o le insulin-mitusitus - NIDDM), lea e masani ona fausia i totonu o tagata matutua ma tagata matutua o loʻo mamafa tele. O tagata masani e masani ona latou mafaufau pe aisea e avea ai le mamafa o le mamafa ma mea e lamatia ai le atiaʻe o le maʻisuka. Ma e tupu le mea lenei: o le faaputuputuina o le tele o meaola faasao e maua mai faatasi ma le faateleina o le lipoproteins toto, lea, o le a fesoasoani i le faaitiitia o le numera o le talipupuni mo le hormone ma se suiga i lona tulaga vavalalata mo ia. O le taunuuga o nei soliga o le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini, ma, o le mea lea, o le faaitiitia o lona maualuga i le toto, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le glucose, lea e le mafai ona faaaogaina i le taimi ona o le le lava o le insulin.

I le auala, o nisi tagata, ua latou iloa taunuuga oa latou suesuega (hyperglycemia, faʻavasegaina o le lipid), ua le fiafia mo se taimi mo lenei mafuaaga, amata ona saili ma le mataʻituina ni auala e puipuia ai se faʻamaʻi matautia - latou te "nofo i lalo" i luga o se meaai e faʻaitiitia ai le mamafa o le tino.Ma o loʻo latou faia le mea saʻo! O lea ituaiga aafiaga e mafai ona aoga tele mo tagata uma e ono lamatia i le maʻisuka: o taimi talafeagai e mafai ona faʻatuai ai le atinaʻeina o le maʻi lava ia ma ona aʻafiaga mo se vaitaimi e le tumau, faʻapea foʻi ma le faʻalagolago i fualaau e faʻaitiitia ai le toto toto (plasma) sugar.

O se ata e ese le ese o loʻo matauina i le maʻisuka ituaiga 1, lea e taʻua o le insulin-dependent (IDDM). I lenei tulaga, o le glucose e sili atu nai lo le siakiina o siama, latou te fufuluina i totonu o se suauu, ae peitai, latou te le mafai ona gauai mea taua ona o le le atoatoa o le avetaavale - e leai se insulin. E le mafai ona maua e le siama le kulukose, ma o se taunuuga o ia tulaga, o isi faiga e amata ona faalavelaveina i le tino:

  • O le gaʻo gaʻo, e le o faʻamaʻafia uma i le taamilosaga Krebs, e auina atu i le ate ma aofia ai i le faʻavaeina o tino o le ketone,
  • O le faateleina o le maualuga o le suka o le toto e mafua ai le fiainu tele, o le tele o le kulukose e amata ona faʻateleina i le uila,
  • O le gaosiga o le carbohydrate e faʻatautaia i luga o se auala auala (sorbitol), e mafua ai le sili atu o le sorbitol, lea e amata ona teuina i nofoaga eseese, ma faʻaleagaina tulaga: cataract (i mata o le mata), polyneuritis (i le nerve conductors), atherosclerotic process (i le vascular wall).

O le tino, e taumafai e taui mo nei faaletonu, e faaosofia ai le malepe o gaʻo, ona o le mea e mafua ai le faateleina o mea e maua i le toto, ae o le maualuga o le aoga o le cholesterol e faaitiitia. O le atherogenic dysproteinemia e faʻaitiitia ai le puipuiga a le tino, lea e faʻaalia i se suiga i isi matāʻupu o suʻesuʻega (fructosamine ma le hemoglobin glycosylated, o le eletise electrolyte o le toto ua faʻalavelaveina). I lenei tulaga o le le atoatoa o le inisalini, o maʻi e sili atu ona vaivai, fia inu pea, ma le tele o urine ua faʻamalolo mai ia i latou.

I le gasegase o le maʻisuka, o le toilalo o le inisalini e afaina ai le tele o totoga ma totoga uma, o lona uiga, o lona toilalo e fesoasoani i le atinaʻeina o le tele o isi faʻaʻailoga e faʻamalosia ai le ata o le maʻi "maʻi".

O a "mea leaga" ma vaivaiga "taʻu"

O le faateleina o le inisalini, o lona uiga, o le faateleina o lona maualuga i le plasma toto (serum) e mafai ona faamoemoeina i le tulaga o ni tulaga le lelei:

  1. O le insulinomas o tumutumu o meaola o tamaʻitaʻi o Langerhans, lea e le pulea ma i le tele o mea e maua mai ai le hormone hypoglycemic. O lenei laoplasm e maua ai le maualuga o le inisalini, ma faʻaititia le kulūkose anapogi. O le fuainumera o le insulin ma le kulukose (I / G) e fuafua i le fua faʻatatau: fua faʻatatau o le hormone i totonu o le toto, μU / ml: (o le suālaʻau ua fuafuaina i le taeao i luga o se manava gaogao, mmol / l - 1.70).
  2. O le amataga o le faʻavae o le maʻisuka e le o le insulin e maʻi, mulimuli ane o le a amata ona pa'ū le maualuga ole inisalini, ma o le a faateleina le suka.
  3. Mafuaaga. I le taimi nei, iinei ma i le tulaga o isi faʻamaʻi, e tatau ona iloa le va o le mafuaʻaga ma le aʻafiaga: i taimi muamua, e le o le mea e mafua ai le faateleina o le insulin, ae o le maualuga maualuga o le hormone e faʻaleleia ai le manaʻo ma faʻateleina le vave faʻafouina o le kulukose mai meaʻai i le gaʻo. Ae ui i lea, o mea uma lava e fesoʻotaʻi vavalalata e le mafai i taimi uma ona manino le maua o le mafuaaga.
  4. Faʻi maʻi.
  5. Acromegaly. I tagata soifua maloloina, o maualuga maualuga o le insulin e vave faʻaitiitia le kulūkose toto, lea e faʻateleina ai le faʻapipiʻi o le homone o le tuputupu aʻe, i tagata mamaʻi, ma le faateleina o le inisalini ma le hypoglycemia mulimuli e le mafua ai se tali faapitoa mai le tupu o le tuputupu aʻe. O lenei vaega e faʻaaogaina e fai ma suʻega faʻaleleia mo le siakiina o le hormonal balance (inisalous injection of insulin does not cause a special increase in GH either one hour or 2 hours after administration insulin).
  6. O le maʻi o Herenko-Cushing.O le gasegase o le gasegase o le gasegase i lenei faʻamaʻi e afua mai i le faʻateleina o le pulelaʻau o glucocorticoids, lea e taofia ai le faʻaogaina o le kulukose, lea, e ui lava i le maualuga o le inisalini, e tumau pea i le toto i maualuga maualuga.
  7. O le inisalini e siitia i luga o le dystrophic muscular, lea na mafua mai i faʻafitauli eseese o le gasegase.
  8. O le maʻitaga e masani, ae faʻatasi ma le fiaʻai tele.
  9. Faʻatoʻateleina le faʻamaoni i le fructose ma le galactose.

O le faʻaofiina o le inisalini (vave galue) i lalo o le paʻu e mafua ai le osooso malosi i le homone i le toto o le tagata maʻi, lea e faʻaaogaina e aveese ai le maʻi mai se tulaga o le hyperglycemic coma. O le faʻaaogaina o le hormone ma le glucose-faʻaitiitia o fualaau e togafitia ai le maʻisuka e mafua ai foi ona faateleina le inisalini toto.

E tatau ona maitauina, e ui e toatele tagata ua uma ona iloa e leai se vaifofo mo maualuga maualuga o le insulin, o loo i ai se vaifofo mo se faamaʻi faapitoa lea ei ai le "loimata" faapena i le tulaga o le hormonal ma o le solia o ituaiga metabolic processes.

O le faʻaitiitia o le inisalini o loʻo mataituina i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Pau lava le eseesega o le i ai o le INDM, o le hormone deficiency e fesoʻotaʻi ma e mafua mai isi itu nai lo le le atoatoa o le IDDM. E le gata i lea, o tulaga atuatuvale, gaioiga ogaoga o le tino, poo isi mea leaga e mafua ai le faaitiitia o tulaga taua o le hormone i totonu o le toto.

Faʻafefea ona ave ma pasia le auiliiliga?

Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, o loʻo faʻamatalaina le maʻi i le taua o le auʻiliʻiliga, ona uiga. O le tali atu o le pancreas i meaʻai, meainu, fualaau faasaina, gaoioiga faʻapitoa e tatau i le tagata maʻi ona faʻanoanoa i le 12 itula ao lei faia le suʻesuʻega, aua le auai i le mamafa o le tino, e le aofia ai le faʻaaogaina o fualaau oona. Afai e le mafaia lenei mea, o lona uiga, o vailaau e le mafai ona le amanaiaina i soo se auala, ona faia loa lea o le suʻega e faia ai se faamaumauga o le suʻega e faia ile talaaga o le togafitiga o le hormone.

I le afa itula ao leʻi oʻo i le venipuncture (ua aveesea le toto mai se vein), o se tagata o loʻo faatalitali mo se siʻomaga mo se auiliiliga ua ofoina atu e taoto i luga o le nofoa ma malolo i le tele e mafai ai. E tatau ona lapatai le tagata maʻi e faapea, o le le tausisia o tulafono e mafai ona aafia ai taunuuga ona toe toe ulufale atu ai lea i le fale suesue, ma, o le mea lea, o tapulaa faifai pea o le a le maalofia.

Inisalini pulega: naʻo le uluaʻi tui e matataʻu, ona masani lea

Afai e tele le taulai atu i le hypoglycemic hormon produced by the pancreas, e aoga le nofo puupuu i le inisalini o se vailaau faatonuina mo le tele o tulaga faaletonu ma, muamua lava, mo le maʻisuka.

O le faʻaofiina o le inisalini e tagata gasegase ia i latou lava ua avea ma nofoaga masani, e oo lava i tamaiti e taulimaina. aʻoga aʻoga, o loʻo aʻoaʻoina e le fomaʻi poto uma le poto (faʻaaoga se masini mo le puleaina o insulin, mulimuli i tulafono o asepsis, faʻatautaia meatotino o le fualaau faasaina ma iloa le aafiaga o ituaiga taitasi). Toeitiiti lava o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka e le o le inisalini o loʻo ola i luga ole iniseti inisalini. E le gata i lea, o nisi tulaga faʻafuaseʻi poʻo faʻafitauli o le maʻisuka, i le leai o se aʻafiaga o isi vailaʻau, e taofia e le inisalini. Ae peitai, i mataupu o le maʻisuka ituaiga 2, pe a uma ona faamautuina le tulaga o le maʻi, ona sui lea o isi mea e faaaoga i le lotoifale ina ia aua le pala, ma fuafua ma faalagolago i se tui, lea e faigata ona fai mo oe lava e aunoa ma se mausa, tusa lava pe iai faigofie togafitiga faafomaʻi.

O fualaau sili ona lelei ma le itiiti ifo o aafiaga o le itu ma e aunoa ma se faalavelave matuia o le vai o le inisalini, o lona faavae o le inisalini o le tagata.

I lona fausaga, o le hypoglycemic hormon of pigcreas pigs e sili ona tutusa ma le inisalini o le tagata, ma i le tele o tulaga na laveaʻiina ai le tagata soifua mo le tele o tausaga talu ai (faʻaaogaina o le kenera) suʻega-synthetic poʻo DNA ituaiga o insulin. Mo togafitiga o le maʻisuka i tamaiti, na o le inisalini tagata e faʻaaogaina.

Injections injections e faʻamoemoe i le faatumauina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, aloese mai le soona fai: oso i luga (hyperglycemia) ma pau i lalo o tulaga taliaina (hypoglycemia).

O le tofiaina o ituaiga inisalini, o le fuaina o lo latou fuataga e tusa ai ma uiga o le tino, tausaga, faʻamaʻi faʻamaʻi e faia e na o se fomaʻi i se poloaiga a le tagata lava ia. Na ia aʻoaʻoina foi le tagata maʻi i le auala e tuiina ai le inisalini i lona lava, e aunoa ma le fesoasoani i fafo, e filifilia vaega mo le pule o le inisalini, tuuina atu fautuaga i meaʻai (o meaai e tatau ona ogatusa ma le faʻaogaina o le hypoglycemic hormone i totonu o le toto), olaga masani, masani masani, ma gaoioiga faaletino. O le mea lautele, i le ofisa o le endocrinologist, o le tagata maʻi na te mauaina uma le malamalama talafeagai lea e faalagolago ai le ola o lona olaga, e na o le maʻi lava e tatau ona faʻaaoga saʻo ma mulimuli tonu i fautuaga uma a le fomaʻi.

Ituaiga o Inisalini

O tagata maʻi e maua mai le homone hypoglycemie i le pepa faʻaogaina e tatau ona suʻe pe o le a le ituaiga o inisalini, o le a le taimi o le aso (ma pe aisea) ua faatonuina ai:

  1. O le toto o le toto mai nisi sekone i le 15 minute, o le maualuga o la latou gaioiga e oʻo i le itula ma le afa, ae a maeʻa le 4 itula o le tino o le tagata maʻi e toe aunoa ma le inisalini ma e tatau ona amanaia pe a faʻapea o le taimi e fia faanatinati e ai.
  2. Ole iniseti pupuu (Igoa Fomaʻi, Insuman Rapid, Humulin Regular) - o le aafiaga e tupu mai i le afa itula i le 45 minute pe a uma le tui ma e tumau mai i le 6 i le 8 itula, o le pito maualuga o le aafiaga o le hypoglycemic e i le va o le 2 i le 4 itula pe a uma le pulega.
  3. (Insulin) ole umi (Humulin NPH, Insuman Bazal, Protafan NM) - e leai se mafuaʻaga e faʻamoemoe vave ai mai le puleaina o lenei ituaiga inisalini, e tupu i le 1 - 3 itula i le pito i le va o le 6 - 8 itula ma maeʻa i le 10 - 14 itula ( i isi tulaga, e oʻo atu i le 20 itula).
  4. Oona umi (e oo atu i le 20-30 itula, o nisi taimi e oʻo i le 36 itula). Sui o le kulupu: o se vailaʻau tulaga ese e aunoa ma se faʻatonuga - Insulin Glargin, lea e sili atu ona iloa e tagata maʻi i lalo o le igoa "Lantus."
  5. Isi insulin gaʻo (oʻo atu i le 42 itula). I le avea ai o se sui, e mafai ona e valaʻau i le Inisalini o le Inisalini Degludek.

O le umi o le gaioiga o le insulin o loʻo faʻafoe tasi i le aso, e le talafeagai mo tulaga faʻafuaseʻi (sei oʻo i le toto). O le mea moni, i le tulaga o le faʻata, o loʻo faʻaaogaina insulin ole gaʻo, e vave ona toe faʻafouina le insulin ma le kulukose, ma faʻalatalata atu i latou masani.

O le tuʻuina atu o ituaiga inisalini eseese i le tagata gasegase, e fuafua e le fomaʻi le fua o mea taitasi, o le auala o le puleaina (i lalo o le paʻu poo le maso), e faʻaalia ai tulafono o le faʻafefiloi (pe'ā tatau) ma itula o le pulega e tusa ai ma le taumafa. Masalo, o le tagata faitau ua uma ona malamalama o le togafitiga o le maʻisuka (insulin, aemaise lava) o le a le taliaina se uiga le lelei i le taumafataga. O meaai (faavae) ma "meaʻai" e matua fesootaʻi ma le maualuga o le inisalini i le taimi o le taumafataga, o le mea lea e tatau ona pulea lelei e le tagata maʻi - o lona soifua maloloina e faalagolago i ai.

O le a le tele o le inisalini e tatau ona i totonu o le toto?

Talu ai o le hormone e gaosia i le taimi o le 'ai, e mafai ona iloa o le inisalini e masani, naʻo luga o se manava gaogao. E i ai tulaga taua masani o le inisalini, o nei faailo o le a faʻaaogaina e iloilo ai suiga i le malosi pe a uma ona 'ai.

O le masani o le insulin i le toto o se tagata soifua maloloina o loʻo faʻaalia i le laulau:

i tamaiti2.9-19.00 mkU / ml
i tagata matutua3.5-26 mcU / ml
silia ma le 50 tausaga5.0-35 mcU / ml

I tamaitai ma alii, o le aofaiga o le hormone e foliga tutusa. O le gaosiga e faalagolago i le maualuga o tau manaʻomia. E naʻo fafine maʻitaga ua maua le aofaʻi ona o le maualuga o le malosi.

Manaoga matutua, faʻapea foi ma tina maʻitaga, sili atu le malosi pe a faʻaaogaina gaioiga gaʻo. O lenei mea e mafua ai le maualuga o le maualuga mo tagata matutua.

I tamaiti, o le hormone e maualalo, lea e fesoʻotaʻi ma le maualalo o le taumafa taumafa, o lona uiga o le masani e laʻititi nai lo tagata matutua.

O le faʻavasegaina o nei tulaga faatauaina mai le tulaga masani e faailoa ai le i ai o togafitiga o le pancreas.

E taua tele le fuafuaina o le maualuga o le inisalini i tamaiti, talu ai o le mea tonu i le tamaitiiti e faʻalautele ai le maʻisuka ituaiga 1. Faatasi ai ma lenei faamaʻi, o le leai o se inisalini e fuafuaina.

O lona uiga e le maua mai i totonu o sela selamoni. O le mea lea, o le naunautaiga o le inisalini i lenei tulaga e taua tele.

Faailoga mo suʻega insulin

O le auʻiliʻiliga o loʻo faʻamaonia i le tulaga o masalomia o le maʻi patcreatic pathology. Tagata e iai

Afai e iai ni faʻamaʻi vavalalata aiga e pei o le maʻisuka, e tatau ona siaki la latou kulukose i le tausaga.

O le tofiaina o le auʻiliʻiliga i le tamaititi e faia foi e le fomaʻi - le endocrinologist. O le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 i totonu o se tamaititi e masani ona i ai faatasi ma le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, le mafai ona atiaʻe le tulaga o le hypoglycemic. O aʻafiaga e pei o le gau o le mamafa, faʻalauteleina o le fia inu, ma le faateleina o le numera o le urine i aso taitasi o faʻamaoniga manino ia mo le suʻega.

O faiga masani o le inisalini e fuafua foi ina ia mafai ai ona fuafua le aoga o le togafitiga. O maʻi suka e maua togafitiga i aso uma. O le mea lea, o le tuʻuina atu o le auʻiliʻiliga e taua tele.

O le faailo muamua e uiga i se faaletonu o suauu pancreatic o le fuafuaina lea o le kulukose i totonu o le toto. O lenei auiliiliga e faia e tagata uma pe a ulufale atu i se falemai poo se falemai. E le gata i lea, o le maualuga o le hemoglobin glycated ua fuafuaina. O lenei faailoga o loʻo taʻu mai ai foi le maualuga o le hormone i totonu o le toto.

I le taimi lava e tasi, o le hemoglobin glycal o se ituaiga faʻataʻitaʻiga e sili atu ona faʻatuatuaina: ua fuafuaina le kulukose, o le toto toto mumu ua "aoina" i luga o lona membrane.

Talu mai le umi o le olaga o se erythrocyte e 4 masina, e mafai ona tatou manatu o le maualuga o le hemoglobin glycated o se taunuuga o se suiga i le kulukose maualuga e le o se taimi, ae silia ma le 4 masina.

Iloiloga i tagata matutua

O le suʻesuʻeina o suʻesuʻega o le homone e faʻatino i le ave o le toto i le taeao, aʻo le i ai. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, pe a 'ai, o le aofaʻi o le hormone e tulaʻi mai. O le mea lea, filifili le maualuga o le insulin i totonu o le toto i luga o se manava gaogao.

Ole aso aʻo lumanaʻi le suʻega e le fautuaina e ave vailaʻau. O le mea moni, i lenei tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi e uiga i le faʻamalosolo o fualaau faʻasaina aʻo lei faia le suʻega

E tatau foi ona faʻatapulaʻa le gaioiga faʻaletino, se aso ao lei faia le auiliiliga.

Pe a fuafuaina le maualuga o le faapalepale kullukose, e faalua ona ave le toto. I le taeao, o le pa muamua o loʻo faia, ona latou tuʻuina atu lea o se vaifofo o le kulukose e inu ai ma a maeʻaeʻa le itula e ave le toto i le taimi lona lua. O le mea lea, iloilo le faʻaogaina o suiga i le maualuga o le homone. I lenei tulaga, e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai i le vaeluaga seʻia oo i le lona lua o le sampling samples.

O se tasi metotia faigofie e faʻamasino ai le aofaʻi o lenei hormone o le fuafua lea o le maualuga o le kulukose i le toto capillary. Afai e maualuga atu le maualuga, o lona uiga o le leai o le hormone poʻo le faʻaitiitia o le lagona o le insulin i le kulukose.

Fuafuaga o le maualuga o le inisalini i se tamaititi

I pepe, o le tele o le inisalini e tutusa lava. E mafua lenei mea ona o latou uiga faʻapitoa. O le faalagolago o le insulin i luga o le kulukose e atiina ae pe a maeʻa. O le glucometer o se tasi o auala faigofie ma faigofie mo le suesueina o le insulin i tamaiti ma tagata matutua.O lenei metotia e faʻavae i le fuafuaina o le aofaʻi o le kulukose, lea e mafai ai e oe le faʻamasinoina le hormone.

E manaʻomia mea nei:

  • fufulu mama lima o le pepe,
  • togafitia le nofoaga o puncture ma le ava malosi po o so o se isi lava vailaʻau,
  • e manaʻomia ona e faʻaoga le masini e tusa ai ma faatonuga,
  • faʻaofi se vaega faapitoa mai le atigipusa i totonu,
  • toto lemu i se tamatamailima i se fagu glucometer,
  • faaaoga se mataua o le toto i le nofoaga ua faailoaina i luga o le fasi siaki e tusa ai ma faatonuga,
  • iloilo le iuga pe a uma le 30 sekone.

Tulaga maualalo

O le pa'ū e taʻu mai ai faʻamaʻi nei:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • hypoglycemic coma,
  • faʻafitauli o le pituitary gland.

I tagata, ma le faʻamalositino, ua faʻaitiitia le maualuga o le homone.

O le le atoatoa o le inisalini e mafai ona atiae i ni ituaiga se lua, o lona aiga ma le le lava atoatoa. Muamua o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 2. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se aofaiga masani o le inisalini, ae e le mafai ona aʻafia ai siama faʻanatura ina ia latou tosoina le kulukose.

O lenei tulaga, lea e mulimulitaia ai le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2, e taua o le faʻamalosia o le inisalini. O se toe foi i tua o le maʻisuka ituaiga 1, ma e masani lava ona le mafai ona suia, o lona uiga, o le pancreas e le faʻamalosi ai le homone.

Soo se suiga i le hormone e mafai ona talanoa e uiga i togafitiga o le gland.

Faailoga o le inisalini e suia

O suiga i le maualuga o le hormone e faʻaalia i nisi suiga i le faʻatinoina o totoga ma tino.

O faailoga o le faʻaitiitia o le inisalini ma le faateleina o le kulukose (following symptoms of diabetes):

  • matuai galala
  • faateleina le 'ai
  • vevela paʻu
  • maualalo le faʻafouina o manua,
  • o se toso malosi i le mamafa o le tino,
  • polyuria.

Faʻasolosolo malosi i le glucose concentration, o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona atiaʻe le vailaʻau hypoglycemic. O tulaga ia e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi.

O aʻafiaga o suiga i le aofaiga o le inisalini i tamaiti o:

  • amioga le lelei, mumusu e taaalo,
  • le fiafia, moe,
  • agamalu
  • naunau pea
  • paleni mamafa
  • pallo o le paʻu.

Afai e aliali mai nei faailoga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomai - o se endocrinologist.

E mafai foi ona e maua tala aoga i lenei autu:

Inisalini masani i fafine i tausaga taʻitasi

O le inisalini o se hormone popo na gaosia e le pancreas. E i ai se faatosinaga tele i metabolic processes i le toetoe o tino uma o le tino. O se tasi o ana galuega autu o le pulea lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Faafetai i le inisalini, o le faagasologa o le kulukose e maua e gaʻo ma gaʻo maso ua faatelevaveina, o le fausiaina o suauu kulukose fou i le ate ua taofia. E mafua ai se faʻaagaga o le glycogen - o se ituaiga glucose - i totonu o sela, e fesoasoani i le faʻasaoina ma le faʻaleleia o isi punaoa malosi, e pei o gaʻo, pulu. Faafetai i le inisalini, o lo latou vaeluaina ma le faʻaogaina o loʻo taofia.

I le tulaga e le faʻavaivaia le galuega o le pancreatic ma o le gland i le faasologa lelei, e faʻapupulaina pea le tele o le inisalini e manaʻomia mo le masani ai o le tino atoa. A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le inisalini e tulaʻi mai, e manaʻomia mo le gaioiga maualuga o palatini, gaʻo ma gaʻo.

I le tulaga e iai ni mea e le masani ai i le gaioiga o le pancreas, o le toilalo e tupu i le galuega a le tino atoa. O lenei maʻi e taʻua o le maʻisuka.

Ona o le le lava o le inisalini, o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu. I lenei faʻamaʻi, o le pancreatic beta sela e maua ai le inisalini ua faʻaumatia. E le mafai e le tino ona faʻafeiloaʻi meaʻai na sau.

Ina ia faatumauina le tino o le tino, o le tagata maʻi e tuʻuina atu le inisalini "mo meaʻai" aʻo leʻi 'aʻai. Le aofai e tatau ona feagai ma le tulaga lelei o le gaosiga o meaʻai. I le va o taumafataga, e faia foi le inisalini. O le faʻamoemoe o nei inisiua o le faʻamautinoa le masani ai o le tino i le va o meaʻai.

I le tulaga pe a inosia le inisalini i totonu o le tino, ae le lelei lona tulaga, o le maʻi suka o le ituaiga lona lua e tupu.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, ua faaitiitia le tulaga o le inisalini, ma e le mafai ona i ai le aafiaga manaomia i sulu o le tino. O le mea moni, e leai se uiga ile inisalini. E le mafai ona ia gaosia le kulukose i totonu o le toto.

Faatasi ai ma lenei ituaiga, o fualaau oona e faaaoga e faatosina ai le inisalini e gaoioi ai.

Le masani o le insulin i totonu o le toto i alii

I tane, faapea foi ma tamaitai, o le inisalini o mea i totonu o le tino e eseese ma tausaga.

Tagata mai le 25 i le 50 tausagaTagata e 60 ma le matutua
3 i le 25 mced / l6 i le 35 mced / l

I le matua, e manaʻomia le malosi faaopoopo, o le mea lea, pe a uma le onosefulu i alii, pei o fafine, o le voluma o le inisalini e gaosia ma sili atu ma oʻo atu i le 35 mita / l.

Le fua o le inisalini i le toto o fafine ma alii i luga o se manava gaogao

O lenei auiliiliga e faia i luga o se manava gaogao i le taeao, ma o le a sili ona manino le atagia o le mea moni, ua fautuaina e le tatau ona taumafaina a itiiti mai o le 12 itula aʻo lei amataina le toto. O le mea lea, o lenei auiliiliga ua faʻatulagaina i le taeao, lea e mafai ai e oe ona saunia lelei mo foai toto.

O le aso ao leʻi faia le auʻiliʻiliga, o meaʻai gaʻo uma, suamalie e le aofia i le lisi o le maʻi, e tatau foi ona faʻamalo le ava malosi. A leai, o le taunuuga e maua atonu e le fetaui ma le moni, lea o le a faʻalavelaveina ai le taualumaga mo le faʻamaonia saʻo.

I le faʻaopopo i le fetuunaiga o le lisi, e tatau ona taʻitaʻia se olaga sili atu le toʻa i le afiafi o le suʻega - tuʻuina atu taʻaloga taʻavale, galue malosi faaletino, taumafai e aloese mai aafiaga faʻalagona. O le mumusu o le ulaula i se aso ao lei faia le auiliiliga o le a le sili atu.

A maeʻa le moe, aʻo leʻi foaiina atu le toto mo le auiliiliga, e le mafai ona e 'ai pe inu se mea sei vagana ai vai mama. O le toto e aveesea mai le tamatamailima, i se tulaga e seasea maua, ave le toto vevela, ma luga foi o se manava le aoga.

I le faaopoopo atu i suesuega o le toto, e masani lava ona faatonuina e fomaʻi se iloiloga ultrasound o le pancreas, lea e fesoasoani e saili ai mafuaʻaga mo le le talafeagai o le inisalini.

O taunuʻuga e mafai ona maualalo ifo nai lo le laulau o loʻo i luga. O lea o se faailoga masani mo se tagata matua o le a avea ma parakalafa mai le 1.9 i le 23 mked / l. mo tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga, o lenei faailoga e eseese mai le 2 i le 20 mcd / l. i tamaitai i tulaga, o lenei faailoga o le a tutusa ma le 6 i le 27 mked / l.

E faʻapefea ona tausia masani

Mo tagata o loʻo feagai ma faʻafitauli ma le gaosiga saʻo o le inisalini, e maualalo le maualalo o meaʻai i gaʻo. Faʻaauau pea le kulukose masani, ma o le mea lea o le inisalini, e faigata, ae mafai.

E tatau ona e lafoaia le pata tao faʻatasi ma le kinnamon ma taulai i fualaau faisua, cereals, fualaau suamalie, lauti. O le aofaiga o suamalie e tatau ona manino le faʻatulafonoina ma o le a sili atu ona sao le suia i fua e le i faʻasalaina ma fualaau mamago. Mai aano o manu e sili atu le sili atu i le manaʻoina o pusi ma isi meaʻai.

I le faaopoopo atu i meaai, e tele suʻega o vailaʻau faʻapitoa e fesoasoani i le faʻamautuina o le suka ma e le faatagaina ai se oso tele i le aofaiga o le inisalini.

Aoao ia masani o le inisalini

Inisalini o se hormone popolea o loʻo faʻapipiʻiina i siama pancreatic. O lona gaioiga masani o le faʻaputuina o sela ma masini ma meaʻai, aemaise lava le kulukose.

O lona gaosiga e tutusa tonu lava ma le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma i le le atoatoa le malosi, e mafai ona avea ma se fesili o le i ai o le maʻisuka.

O le a le masani o le inisalini i totonu o le toto, o le a le mea e faalagolago i ai ma le auala e faia ai se auiliiliga, o le a tatou mafaufau atili.

O le a le auʻiliʻiliga ua fuafuaina?

Sugar faʻamautuina insulin ma faigofie ona vaeluaina, felaʻuaiga ma le gaogao, e suʻesuʻeina e faʻaaoga ai suʻesuʻega falesuesue.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e foaʻiina le toto mai se vein, talu ai e itiiti ifo le tamaoaiga o le toto toto i vaega.Aʻo leʻi pasia le auʻiliʻiliga, o le a manaʻomia aʻoaʻoga faʻapitoa, e aofia ai le teenaina o meaai mo le 12-14 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling, filemu faaletino ma faalelagona.

I le tulaga o le le lava o le moe, popolega po o le faʻamalositino, o faʻamaumauga e mafai ona matua ese mai mea moni.

Tulaga masani o le toto insulin - maualuga ma faʻaitiitia ai tau

Mo le tele o meaai, o le tino o le tagata e maua ai le tele o hormones eseese.

O le taua tele o le inisalini, lea e maua ai metabolic processes i sela.

O le maualuga o lenei hormone i se tagata maloloina e le tatau ona alu i tua atu o tuaoi.

Afai o ana faailo e alu i tua atu o le faʻatulagaga manaomia, atonu o le a tupu i ni faʻafitauli eseese. Ona o lenei mea, e taua le pulea o lona tulaga, faʻapea foi ma le iloa o le a le tulaga o le insulin i totonu o le toto e faamalieina.

O le matafaioi o le inisalini i totonu o le toto

Ole inisalini o se ituaiga o hormone e faʻaleleia ai le faʻafeiloaʻi o meaʻai e ala i le tino ma e gaosia mai e le pancreas.

O le inisalini toto e tele a latou galuega. O autu autu e:

  • tuʻuina atu ma fesoasoani i le faʻaaogaina o le kulukose e maso musika ma gaʻo,
  • le faʻatinoina o le faagasologa o le fatuina o le kulukose i le ate,
  • le puleaina o le faagasologa o le synthesis synthesis, lea e mafua ai ona latou lemu lemu, lea e saofaga i lo latou faaputuputuina i gaʻo gaʻo,
  • faatoaagaina mai o le metabolism glucose,
  • le puipuia o galuega o puipuiga lea e talepeina ai gaʻo ma glycogen,
  • felauaiga o le potassium, magnesium, calcium ma isi mea aoga.

O le faia o ana galuega, o le inisalini e auai i soo se metabolic process. O se taunuuga, o le hormone autu lea e mafua ai le paleni o le carbohydrate i le tino o le tagata.

O le mafuaʻaga lena, o soʻo se soliga i le aofaiga o le inisalini e taʻitaʻi atu ai i le le pulea o le mamafa o le mamafa po o le vaivai vaivai. O ia ituaiga faʻamaoniga e manaʻomia e faʻamalosi ai se tagata e vaʻai i se fomaʻi ina ia iloa pe o lona inisalini e masani lava.

Fua masani i tamaitai

Ole fua ole inisalini i totonu o le toto i fafine e faalagolago i tausaga. Ma le isi, o le maitaga e aʻafia ai le aofaiga o le hormone na gaosia. O tuaoi o tulaga talafeagai e tuʻuina atu i le laulau:

25-50 tausaga 50 tausaga ma luga atu
3 – 256 – 356 – 27

Ua iloa ai o le masani o le inisalini i le toto o fafine e faʻapupulaina ma le matutua, faʻapea foi ma le taimi o le maitaga. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea i nei vaitau e manaʻomia ai e le tino se tele o le malosi, lea e aofia ai se faʻaopoopoga i le hormone.

Ole fua ole inisalini i totonu o le toto ile tane e faʻalagolago i tausaga na ola ai. Afai tatou te faia ia lava vaitau faaletausaga, ona foliga lea o le aofaiga faatagaina o le hormone:

25-50 tausaga 50 tausaga ma luga atu
3 – 256 – 35

I le faatusatusaina o faailoilo mo alii ma tamaitai, e manino lava e tutusa ma faateleina i le tausaga litaea.

O le fua o le inisalini i tamaiti e faʻalagolago foi i tausaga. Seʻi oʻo i le matua, e laʻititi, ona e leai se manaʻoga mo se tele o le malosi.

Ae peitaʻi, a maeʻa le 14 tausaga, e amata ona iai ni suiga taua i le tino o le tauleʻaleʻa. I lenei itu, o le tele o le malosi o loʻo faʻaaogāina e talavou e faʻapupulaina le malosi, lea e mafua ai le faateleina o le aofaiga o le inisalini na gaosia. Tulaga masani o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

e oʻo i le 14 tausaga Mai le 14 i le 25 tausaga
3 – 206 – 25

I le gaioiga ma i luga o se manava gaogao

O iloiloga e iloa ai le maualuga o le inisalini e faia i ni auala se lua - i luga o se manava gaogao ma le taimi o gaioiga. E le gata i lea, ina ia fuafuaina le tulaga tonu, e manaʻomia ona e faia nei mea uma e lua e vaʻavaʻai ai i le malosi.

O le filifiliga muamua e faʻaalia ai le tele o le hormone i le taimi e masani ona le maua mai e le pancreas. O le mea lea, o le fuainumera o le inisalini i luga o se manava gaogao, e pei o tamaitai, alii ma tamaiti, e masani ona faʻaititia ma o loʻo i lalo ifo, o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Mo togafitiga lelei o le maʻisuka i le fale, e fautuaina e tagata atamamai DiaLife. O se meafaigaluega tulaga ese lenei:

  • Faʻamaʻosaʻo le kulukose toto
  • Faʻatonuina le galuega o le pancreatic function
  • Aveese le faʻanoanoa, faʻasaʻo le faʻavaʻaina o vai
  • Faʻaleleia le vaʻai
  • E talafeagai mo tagata matutua ma tamaiti.
  • E leai se faʻailoga

Ua maua uma e le au gaosiga laisene uma ma tusi faamaonia lelei i Rusia ma atunuu lata ane.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Faʻatau i le 'upega tafaʻilagi aloaia

i lalo ifo o le 14 tausaga 14-25 tausaga alii ma tamaitai 25-50 tausaga alii ma tamaitai 50 tausaga ma le matutua tamaitai i taimi o maitaga
2 – 44– 71,9 – 45 – 74,5 – 8

A maeʻa le auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao, ona faia lea o se isi ituaiga - i le glucose avega. O le itu foi, e mafai foi ona faia i ni auala se lua - e ala i le faʻaaogaina o se kulūkose poʻo se taumafataga faigofie.

I le uluai faatinoga, ua tuuina atu i le tagata se vaifofo o le glucose e inu ai (mo tamaiti 50 ml., Mo tagata matutua 75 ml.) Ma faatali 45-60 minute, ona latou ave lea o le toto mo le auiliiliga. I le taimi lea, e tatau i le tino ona amata ona maua le inisalini e gaosi ai le suka. O le hormone masani e tatau ona ola e tusa ai ma le suʻega muamua ma ia i ai i vaega nei:

i lalo ifo o le 14 tausaga 14-25 tausaga alii ma tamaitai 25-50 tausaga alii ma tamaitai 50 tausaga ma le matutua tamaitai i taimi o maitaga
10 – 2013 – 2513 – 2517 – 3516 — 27

I le filifiliga lona lua, o le utaina o le kulukose e faia i le 'aiina o meaai masani. I lenei tulaga, o le inisalini e tatau ona faateleina e tusa ma le 70% e faatatau i le taunuuga o se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao. O loʻo tuʻuina atu i le laulau:

i lalo ifo o le 14 tausaga 14-25 tausaga alii ma tamaitai 25-50 tausaga alii ma tamaitai 50 tausaga ma le matutua tamaitai i taimi o maitaga
6 – 108 – 138 – 139 – 178 — 16

Pe a fuafuaina le maualuga o le hormone i meaai, o faailoga e ese mai le mea na 'aina.

Afai o le faasinoupu o le inisalini e sili atu pe faʻaititia, o lona uiga o loʻo faʻaalia ai faafitauli i lona gaosiga. I lenei tulaga, ua faatonuina e le fomaʻi nisi suʻesuʻega ina ia mafai ai ona fuafuaina mafuaaga o se faaletonu o le tino.

Faʻaitiitia le insulin

Afai o le inisalini ua faʻaitiitia, o le a amata ona faʻaleleia le suka ona o le mea moni e le o gaosia i sela. O lenei mea e mafua ai le faʻaaogaina o le tele o totoga ona o le leai o se malosi.

i lalo ifo o le 14 tausaga 14-25 tausaga alii ma tamaitai 25-50 tausaga alii ma tamaitai 50 tausaga ma le matutua tamaitai i taimi o maitaga 2 – 44– 71,9 – 45 – 74,5 – 8

A maeʻa le auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao, ona faia lea o se isi ituaiga - i le glucose avega. O le itu foi, e mafai foi ona faia i ni auala se lua - e ala i le faʻaaogaina o se kulūkose poʻo se taumafataga faigofie.

I le uluai faatinoga, ua tuuina atu i le tagata se vaifofo o le glucose e inu ai (mo tamaiti 50 ml., Mo tagata matutua 75 ml.) Ma faatali 45-60 minute, ona latou ave lea o le toto mo le auiliiliga. I le taimi lea, e tatau i le tino ona amata ona maua le inisalini e gaosi ai le suka. O le hormone masani e tatau ona ola e tusa ai ma le suʻega muamua ma ia i ai i vaega nei:

i lalo ifo o le 14 tausaga 14-25 tausaga alii ma tamaitai 25-50 tausaga alii ma tamaitai 50 tausaga ma le matutua tamaitai i taimi o maitaga
10 – 2013 – 2513 – 2517 – 3516 — 27

I le filifiliga lona lua, o le utaina o le kulukose e faia i le 'aiina o meaai masani. I lenei tulaga, o le inisalini e tatau ona faateleina e tusa ma le 70% e faatatau i le taunuuga o se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao. O loʻo tuʻuina atu i le laulau:

i lalo ifo o le 14 tausaga 14-25 tausaga alii ma tamaitai 25-50 tausaga alii ma tamaitai 50 tausaga ma le matutua tamaitai i taimi o maitaga
6 – 108 – 138 – 139 – 178 — 16

Pe a fuafuaina le maualuga o le hormone i meaai, o faailoga e ese mai le mea na 'aina.

Afai o le faasinoupu o le inisalini e sili atu pe faʻaititia, o lona uiga o loʻo faʻaalia ai faafitauli i lona gaosiga. I lenei tulaga, ua faatonuina e le fomaʻi nisi suʻesuʻega ina ia mafai ai ona fuafuaina mafuaaga o se faaletonu o le tino.

Tulaga masani o tulaga o inisalini

Tusa lava pe o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto ua faʻalauteleina pe faʻaititia, e tatau ona faʻasaina e puipuia ai le atinaʻeina o maʻi faʻapitoa i le tino.

O le faʻaititia o le homone e faasaʻoina e ala i le tuiina. O le inisalini lona tolu o nisi o ituaiga, e ese mai le tasi i le isi i le saoasaoa o le faʻaalia ma le umi o le gaioiga.

O le ituaiga, vailaau, nofoaga o le pulega ma itula o le inuina o le homone e naʻo le fomaʻi e tatau ona faatonuina. E le gata i lea, ua taʻu mai e le fomaʻi meaai talafeagai, lea ua fautuaina e mulimuli ai.

Ina ia faʻaitiitia le aofaʻi o inisalini i totonu o le toto, e masani ona faʻaaogaina taumafa ma faʻamalositino.O le taumafa e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o mea taumafa e iai le tele o suka.

O le faavae e aofia ai ipu mai fualaau faisua, meaʻai gaʻo maualalo, iʻa ma meaʻai susu.

I le faaopoopo atu i le taumafataga, e taua le utaina i taimi uma o le tino ma avega mamafa, lea e fesoasoani i le liuaina o le suka i totonu o le tino i le malosi, ma, o le taunuuga, o se faaitiitia o tulaga o le inisalini.

Afai e le fesoasoani le meaai ma le atuatuvale, ona togafitia lea o vailaʻau e toe faʻafoʻi ai le tali o le pancreas i le maualuga o le suka i totonu o le tino, lea e oʻo atu ai i le faʻamautuina o tulaga o le insulin.

Faʻafouina insulin

Pe a taitaia suʻega mo inisalini ma suka, e ono tulaʻi mai se tulaga peʻa, i le masani ai o le kulūkose, o le maualuga o le hormone e alu i le fua. E masani lava o lenei mea e faʻaalia ai le faʻamalosia o le inisalini - o le solia o le faʻaalia o le tino ile faiga o gasegase ona o ia lava poo le inisalini. Ma atonu e le galue o se tasi o galuega e faia e le hormone, poʻo mea uma i le taimi e tasi.

O le faʻamalosia o insulin o se mea e sili ona matautia e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular, faapea foi ma le maʻisuka ituaiga 2.

Puipuiga ma fautuaga

O le filifiliga lelei lava o le faatumauina o tulaga masani o le insulin.

E manaʻomia mea nei:

  • mulimuli i se taumafataga patino, lea e sili atu ai le tele o suka i meaai,
  • faateleina le numera o taumafataga i aso taitasi, aʻo faʻaititia le kalori matāʻupu o se tasi o tautua,
  • lafoai masani leaga (inu ma ulaula) e afaina tele ai le paʻu,
  • faatinoga lelei
  • faʻalogo lelei i le savali i le ea fou.

Ole aofaiga o le inisalini i totonu o le toto e le tatau ona sili atu nai lo le masani. Afai e aliali mai se faʻalauiloa pe faʻaitiitia i le maualuga o le hormone, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e fuafua.

Afai ua faʻamaonia e suʻega o le inisalini e sili atu i le masani, ona tatau lea ona e faʻatalanoa se fomaʻi e uiga i auala mo le toe faʻafoʻisia. E ala i le mulimuli i faatonuga a le fomaʻi, faʻapea foi fautuaga mo le faatumauina o le maualuga o le homone, e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o suiga matuia i le tino.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Lyudmila Antonova ia Tesema 2018 na tuuina mai ai se faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga